PŘEDNÁŠKA 5 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PŘEDNÁŠKA 5 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY"

Transkript

1 1 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY

2 Opakování 2 1. Textilie pro přímý kontakt s pokožkou dlouhodobý kontakt (prádlové výrobky) krátkodobý kontakt ( šatovky) 2. Textilie pro nepřímý kontakt s pokožkou vrchové materiály (plášťoviny, oblekovky) materiály s ochrannou funkcí (pracovní oděvy, speciální oděvy)

3 3 Mezi textilie s krátkodobým kontaktem s pokožkou lze zařadit: Šatovky tkané, pletené Košiloviny tkané, pletené (mohou se řadit také mezi prádlo, pokud je pod košilí pouze pokožka) Trička* pletená (mohou se řadit také mezi prádlo, pokud je pod košilí pouze pokožka) *(malování na tělo se sem zařadit nedá, pokud na tělo není lepena barevná textilie)

4 4 Šatovky Textilie na dámské, dívčí a dětské šaty - vrstva následující po oděvní vrstvě prádla. Mezi prádlem a šatovkou oděvní mezivrstva se svými funkcemi transport vlhkosti, tepla a vzduchu (gradient přestupu média) izolační schopnost proti vnějším podmínkám Šatovky plní funkci oděvní komfortní společenskou, atd.

5 5 Rozdělení šatovek podle materiálu: bavlnářské To platí také u textilií vlnařských lnářských hedvábnických 100% CO nebo ve směsi s jinými, zejména chemickými vlákny (rovněž elastany). Mohou být také textilie, kde bavlna není zastoupena jedná se o technologii výroby a vzhled a vlastnosti nití

6 6 Bavlnářské příze Bavlnářské příze mykané. příze středních jemností (asi 40 tex). Příze jsou kypré, mají tzv. mechovitý omak, jsou měkké, vyčnívají z nich vlákna (mají velkou chlupatost). Jsou méně stejnoměrné. Používají se pro výrobu pletenin pro tepláky, tkanin pro flanely, sportovní letní úplety, atd. Bavlnářské příze česané. příze vyšších jemností (pod 20 tex), jsou stejnoměrné, tenké, hladké. Jejich omak je tvrdší než u přízí mykaných. Používají se pro výrobu damašků, košilovin, plášťovin, šatovek, atd.

7 7 Bavlnářské příze bezvřetenové. příze o jemnostech asi jako příze mykané (40 tex), jsou rovněž kypré, s mechovitým omakem, ale oproti přízím mykaným jsou stejnoměrnější a čistší. Používají se na froté, manšestry, denimy, dekorační látky, atd. Mohou se používat také jako příze mykané Příze česaná příze bezvřetenová

8 8 Vlnařské příze Příze mykané. příze z kratších vláken, silnější, chlupaté, načechrané, s výrazně mechovitým omakem, méně stejnoměrné. Používají se např. na flauše, tvídy, valchovaná sukna, potahovky, vlněné koberce, atd. Příze česané. jemné, hladké a stejnoměrné příze, které mají měkký omak. Používají se na výrobu pánských oblekových tkanin, dámských šatovek, pletacích přízí pro ruční i strojní pletení. Z hlediska náročnosti technologie (delší proces výroby) jsou většinou vyšší cenové úrovně.

9 9 Příze poločesané. Do značné míry nahrazují příze česané, a to zejména tím, že se vyrábějí ze 100 % chemických vláken kratší technologií. Jsou proto cenově dostupnější. Příze se vyrábějí ve středních jemnostech. Používají se pro výrobu přikrývek, plyšů, nábytkových látek, dekoračních tkanin, atp. Dnes také na levné PES šatovky a oblekovky Příze bezvřetenové. Vyrábějí se ve středních jemnostech (jemnosti mezi mykanými a česanými přízemi). Jsou vypřádány většinou z chemických vláken. Jsou proto stejnoměrné, omakem se blíží přízím mykaným. Používají se pro výrobu vložkových oděvních materiálů, pro nábytkové a dekorační tkaniny, atp.

10 10 Příze odpadové (vigoňové). příze vypřádané z přádelnických odpadů, z druhotných textilních surovin vlnařským mykaným způsobem. Tyto příze jsou hrubší (více než 100 tex), jsou méně stejnoměrné, chlupaté, omak mají měkký, avšak tzv. prázdný (jsou z důvodů použité suroviny málo pružné). Používají se na výrobu počesávaných přikrývek (dek), prachovek, mycích hadrů, mopů, atd.

11 11 Lnářské příze Příze lenky, vyráběné z vochlovaného lnu. Technologií vochlování se mohou řadit k přízím česaným z dlouhých vláken (až 450 mm). Nepoužívá se mykání, protože vlákna jsou urovnána do rovnoběžné polohy už z tíren. Dopřádání se provádí většinou za mokra. Tyto příze jsou vypřádány ve slabších tloušťkách (např.12 tex). Jsou hladké, pevné, mají tvrdší omak. Mají charakteristický vzhled, kde se občas vyskytuje silnější místo tzv. klasovitost. Používají se na ložní prádlo, ubrusy, košiloviny, oděvy pro outdoor (kalhoty, bundy).

12 12 Příze koudelky. vyráběné z lněné koudele (kratších a hrubších vláken). Jako technologie se používá mykání a následné protahování. Předou se buď za sucha nebo za mokra. Jsou to příze hrubší, tvrdého, ostrého omaku. Používají se na technické tkaniny, obaloviny, atp. Příze koudelové česané. Vypřádají se z koudele česanou technologií, která se podobá technologii vlnařské česané. Příze jsou jemnější, hladší, s charakteristickým omakem a klasovitostí. Používají se na prostírání,, dekorační tkaniny, ale také na šatovky, oblekovky, apod.

13 13 V oděvních textiliích se často používají efektní nitě Efektní nitě se vyrábějí většinou skaním např. různobarevných přízí. Na skacím stroji je možno nastavit různé rychlosti dodávání přízí nebo nití (např. hedvábí) do prostoru, kde se provádí zakrucování. Potom mohou vzniknout různé efekty, jako např. zesílená místa, nopky, tzv. knoflíky, apod. Z efektních nití se pak dají navrhovat a realizovat efektní svrchní textilie, svetry (viz obrázek), ale také doplňky, jako šály, čepice, rukavice (a proč ne také kravaty, šle, apod.) Zvláštním typem efektních nití jsou žinylky. Ty se vyrábějí buď tkaním a řezáním tkaniny nebo se mohou vyrábět také pletením.

14 14 Efektní nitě můžeme rozdělovat podle toho, jakým způsobem jsou vyráběny. Mohou to být efektní nitě takové, u kterých se efektu dosahuje Při předení Při skaní Při barvení nebo potiskování Kombinací výše uvedených způsobů žinylka

15 15 Efektní nitě se vyrábí v mnoha druzích. Základní třídění je upravováno normou ČSN Názvosloví efektních nití Smyčková nit spirálová nit Knoflíková nit

16 Šatovky tkané bavlnářského typu Organtýn 16 řídká tkanina o malé plošné hmotnosti v plátnové vazbě, vyrobená z málo točených přízí, které mohou pojmout velké množství škrobu. Tímto škrobem je tkanina silně vyztužena tak, že nemá téměř žádnou splývavost. Používá se na vyztužení krojů, dámských oděvů a pokrývek hlavy

17 17 Etamín řídká, průhledná tkanina vyrobená v plátové vazbě z ostře skané, avšak nepřekroucené jemné příze. Název tkaniny je odvozen z francouzského etamine - síto, řešeto. Použití: dámské letní šaty a halenky.

18 18 Indické plátno vzdušná, splývavá tkanina v plátnové vazbě, měkkého omaku, mírně průsvitná s jemným strukturálním povrchem, který připomíná rukodělné výrobky. Název je odvozen od typických bavlněných tkanin malé hmotnosti ručně tkaných v Indii.

19 19 Popelín tkanina v plátnové vazbě, měkká a hustá. Osnovní nitě jsou hustě dostavené a jemnější než niti útkové, tím vzniká na tkanině jemné příčné žebrování charakteristické pro popelín. Tyto tkaniny bývají mercerované. Použití na pánské košile, dámské šaty.

20 20 Véba v plátnové vazbě hustě dostavená tkanina z přízí středních jemností používaná k výrobě ložního prádla (tzv. prádlová véba) nebo na dámské halenky. Véba je jemnější provedení molina. Molino obecný název pro tkaninu tužšího omaku, vyráběné ze středně jemných přízí v plátnové vazbě se čtvercovou dostavou. Používá se režné, bělené, barvené i potištěné k nejrůznějším účelům jako např. kapsovina, trenkovina, zástěrovina nebo jako dekorační, ale i technická tkanina. Véba je jedním z typů molina.

21 21 Renforcé hrubší tkanina v plátnové vazbě s hustou dostavou v osnově i útku, často s tištěným vzorem. Původní renforcé bylo vyrobeno z konopí a používalo se ho na levné košile, dnešní bavlnářské renforcé se používá převážně na dětské letní ošacení. Název je odvozen z fr. renforcé = zesílený.

22 22 Bavlnářský krep tkanina středně hustá, vyrobená z jemných přízí v krepových vazbách. Jako bavlnářský krep jsou označovány i tkaniny v plátnové vazbě upravované louhováním (viz louhový krep) nebo ze směsi vláken (nejčastěji bavlna/polyester), které mají krepový povrch získaný gaufrováním. Používá se na dětské ošacení či dámské šaty.

23 23 Piké tkanina má tužší omak, s plastickým geometrickým vzorem. Tato skupina tkanin bývá také označována jako stehové tkaniny díky své konstrukci. Na lícní straně jsou jemné příze, stehové příze vytváří na tkanině "stehy" zvýrazněné větším napětím těchto nití. Často bývá použito pro zvýraznění plastického vzoru i hrubších nití výplňkových. Použití těchto tkanin je značně ovlivněno módou, vyrábí se z nich dámské halenky, šaty.

24 24 Vaflová tkanina měkká tkanina s plastickým geometrickým povrchem vytvořeným pomocí vaflové vazby. Na povrchu jsou drobné čtverce, jejichž kontury jsou vyvýšené a střed prohloubený. Těchto tkanin se používá díky dobrému sání především na ručníky, na některé typy letních šatů a v poslední době i na oděvy pro volný čas.

25 25 Kanafas bavlnářská tkanina tkaná ze středně hrubých přízí v plátnové vazbě. Původní kanafasy byly charakteristické svým podélným pruhováním. Byly převážně vyráběny v kombinaci barev modra a bílá nebo růžová a bílá. Současný kanafas se vyrábí v nerůznějších barvách, většinou v kostkách menších i větších. Bývá zdoben vazebními efekty. Používá se na ložní prádlo, šaty i k dekoraci.

26 26 Činovatina tkanina výrazná vazbou, která vytváří vzory čtverců nebo obdélníků nebo jiných geometrických obrazců střídáním osnovních a útkových keprových nebo atlasových vazeb při dodržení ostrého odvázání vazných bodů (na hranici vzoru je vždy oproti osnovnímu vaznímu bodu útkový a naopak). Použití na ručníky a ubrusy, v živých barvách je součástí některých lidových krojů.

27 27 Atlasový brokát bavlněná, hustě dostavená tkanina, velké hmotnosti v atlasové vazbě s reliéfními pestrými vzory, nejčastěji květinovými, které jsou vytvářeny žakárskou technikou. Používá se na výrobu dámských oděvů.

28 28 Bavlnářský satén hustá tkanina v atlasové vazbě s hladkým a lesklým povrchem z jemnějších přízí, mercerovaná a kalandrovaná. Některé druhy potištěného bavlnářského saténu se nazývají pro svůj lesk silk; název je odvozen z anglického silk = hedvábí. Používá se na ložní prádlo a dámské šaty.

29 29 Barchet tkanina střední hmotnosti, tkaná v plátnové nebo keprové vazbě. Líc je hladký, rub počesaný. Barchety jsou většinou potištěné. Používají se na sportovní košile, dětské ošacení nebo dámské šaty. Název pochází ze středověku a je odvozen z latinského barracanus - původní hrubá tkanina z velbloudí vlny, která svým vývojem přešla v dnešní bavlnářský typ.

30 30 Bavlnářské pletené šatovky Vyrábějí se buď jako hladké zátažné pleteniny metráž pletení na plochých nebo okrouhlých pletacích strojích. Zdobné prvky se vytvářejí vazebními technikami chytovými očky, podloženými očky, vazbami vytvářejícími plastický vzor ( copánkový ) Barevnost je možno variovat melanžovými nitmi nebo zaplétáním barevné nitě.

31 Vlastnost Jednolícní hladká Oboulícní 1:1 Obourubní 1:1 Interlok 31 Vzhled Odlišný na lícní a rubní straně Stejný na lícní a rubní straně (podobný lícní straně hladké plet. Stejný na lícní a rubní straně (podobný rubní straně hladké plet.- Stejný na lícní a rubní straně (podobný lícní stranyě hladké plet.- Roztažnost po sloupcích Roztažnost po řádcích Roztažnost v ploše Mírná (10 20 %) Mírná Velmi vysoká Mírná Vysoká (30 50 %) Dle vazby mírná až vysoká Velmi vysoká (50 100%) Párání Z obou konců nitě Pouze z konce naposled pleteného řádku Mírná Vysoká Velmi vysoká Mírná Z obou konců nitě Pouze z konce naposled pleteného řádku Tendence ke stáčení Ano Ne Ne Ne

32 Příklady bavlnářských pletenin 32

33 33 U bavlnářských pletenin se překrývá účel použití na prádlo a trička a pletené šaty. Základní názvy typů bavlnářských pletenin: pletená krajka: osnovní jednolícní úzká pletenina s prolamovanými vzory sloužící k ozdobě oděvů pletený krep: zátažná nebo osnovní pletenina s nepravidelným zrnitým povrchem manšestr: zátažná nebo osnovní jednolícní postřižená plyšová nebo výplňková pletenina s podélnými vlasovými proužky napodobující tkaný manšestr

34 34 plisé: zátažná oboulícní pletenina v žebrové vazbě, na niž se vytvářejí sklady různého tvaru. Použiti pro dámské pletené oděvy jednolícní chytový kepr: zátažná jednolícní pletenina s drobným plastickým povrchem, střídání hladkého a vzorového chytového řádku. krytá pletenina: zátažná nebo osnovní pletenina s očky ze dvou nebo vice niti, jejichž vzájemna poloha je dána již při pletení Plisé

35 Šatovky tkané vlnařského typu Etamín vlnařská tkanina tkaná z jednoduché česané příze s větším počtem zákrutů ve vazbě plátnové. Použití na lehké letní dámské šaty a halenky. Popelín je typický svým vzhledem, jež je docílen zvýšenou dostavou osnovních nití a použitím hrubšího útku. Vlnařský popelín je tkán v plátnové vazbě z jemných česaných přízí. Tkanina je pružná, malé plošné hmotnosti s jemným příčným žebrováním, většinou jednobarevná. Používá se na dámské halenky a šaty. Název je odvozen z francouzského papeline = papežský. 35

36 36 Voál pružná, porézní, mírně ostrá tkanina v plátnové vazbě, s malou dostavou jemných, česaných, ostře točených nití. Podobá se mušelínu, ale je tužší a na omak ostřejší. Bývá jednobarevná nebo potištěná, používá se na dámské šaty. Název je odvozen z francouzského voile = závoj, průhledná tkanina malé hmotnosti. Indické plátno vzdušná splývavá vlnařská tkanina, mírně průsvitná, s měkkým omakem, většinou jednobarevná s otevřenou nezastřenou vazbou. Tká se z jednoduché nebo skané česané příze ve vazbě plátnové. Má jemný strukturální povrch. Používá se na dámské letní šaty a pánské košile.

37 37 Kašmír měkká, lehká, splývavá vlněná tkanina, s matovým leskem většinou potištěna typickými vzory. Má obvykle šikmé řádkování vytvořené třívaznou útkovou keprovou vazbou. Vyrábí se z jemných česaných přízí, původně z kašmírské vlny. Používá se na dámské šaty, šály a šátky. Původ této tkaniny je v Indii. Krep lehká, porézní a pružná tkanina. Vlněný krep se vyrábí z česaných přízí, jednoduchých i skaných, ostře točených v plátnové nebo krepové vazbě. Vyrábí se v malých až středních hmotnostech převážně jako dámská šatovka.

38 38 Šatovky pletené vlnařského typu Vyrábí se trička i šaty, použití pro zimní a také pro letní období. Používá se většinou merinová vlna je jemná a má měkký omak.* Vhodné také na dětské oblečení dobrá tepelně izolační schopnost

39 Vlnařské šatovky pro jaro - léto 39

40 40 Žoržet vzdušná až průsvitná lehká vlněná tkanina zrnitého omaku s jasným nezastřeným povrchem. Tká se v plátnové vazbě z ostře točených jednoduchých i skaných česaných přízí, kde se v osnově i v útku střídají 2 nitě s Z zákrutem a 2 nitě s S zákrutem. Vlněný žoržet napodobuje původní žoržet hedvábný. Používá se na halenky, šaty a večerní toalety. Údržba vlnařských tkanin Předepsáno čištění, pokud praní, pak opatrné ve vlažné vodě s minimem pohybu - plstění

41 41 Vlněné šaty podzim - zima

42 42 Šatovky pletené vlnařského typu Podobné jako u bavlnářských pletenin pletený krep: zátažná nebo osnovní pletenina s nepravidelným zrnitým povrchem manšestr: zátažná nebo osnovní jednolícní postřižená plyšová nebo výplňková pletenina s podélnými vlasovými proužky napodobující tkaný manšestr plisé: zátažná oboulícní pletenina v žebrové vazbě, na niž se vytvářejí sklady různého tvaru. Použiti pro dámske pletené oděvy jednolícní chytový kepr: zátažná jednolícní pletenina s drobným plastickým povrchem, střídání hladkého a vzorového chytového řádku krytá pletenina: zátažná nebo osnovní pletenina s očky ze dvou nebo vice nití, jejichž vzájemná poloha je dána již při pletení

43 43 Šatovky tkané lnářského typu Tkaniny jsou používány na módní zboží, halenky, košile, zejména na výrobky pro outdoor košile, kalhoty, tkané buď v plátnu nebo v kepru. Výrobky jsou pevné, za mokra zvyšují svou pevnost. Pro lněné příze je charakteristická nestejnoměrnost jemnosti, vlastnosti přízí jsou pak charakteristické i pro tkaniny. Na omak jsou lněné výrobky tužší a chladivé, mají dobrou savost.

44 44 Lněné tkaniny lněné tkaniny - v osnově i útku je použito 100 % lněných přízí pololněné - alespoň v jedné soustavě nití (osnova nebo útek) je zastoupena 100 % lněná surovina. Druhá soustava nití je z jiných surovin např. z bavlny kombinované - v obou soustavách je použito různého materiálu podle toho jakého efektu se má docílit tkaniny z chemických vláken - v obou soustavách je použito chemických vláken tkaniny z tzv. kotonizovaného lnu - lněná vlákna rozvolněná na bavlnářskou jemnost

45 45 Dělení podle účelu použití tkaniny oděvní tkaniny na ložní prádlo tkaniny na ubrusy a prostírání tkaniny na utěrky a ručníky tkaniny bytové technické tkaniny

46 46 Typy lněných tkanin Kepr pololněná nebo celolněná tkanina, tkaná čtyřvazným keprem. Je lehce kalandrovaná, často barvená. Používá se na pracovní oděvy. Cvilich lněná či pololněná tkanina, s jemným plastickým povrchem a výraznou vazbou lomeného kepru, který vytváří charakteristické podélné pruhy. Tká se ze středně jemných přízí. Používá se na pracovní obleky. Ségl lnářská jednoduchá nebo dvojitá tkanina tužšího omaku se zrnitým povrchem, na níž vynikají nepravidelnosti lněné příze. Je tkána v plátnové vazbě, používá se jako technická textilie, ale i k výrobě některých sportovních bund a plášťů.

47 47 Košilovina měkká lněná tkanina utkaná v plátnové vazbě z nejjemnějších přízí. Má vysoký lesk, většinou je opatřena nemačkavou úpravou. Řeznické pepito pololněná, ale i bavlněná tkanina, v plátnové ojediněle v keprové vazbě. Vzor je docílen snováním a házením černých a bílých nití nejčastěji v poměru 4:4, ale i větším. Tkanina bývá z rubu počesaná. Používá se na pracovní oděvy pro řezníky a kuchaře.

48 48 Šatovka je tkána z jemných lněných přízí ve vazbě plátnové, keprové nebo krepové. Tyto tkaniny jsou hladké, barvené nebo potištěné. Často jsou vysrážené a mají nemačkavou úpravu. Zástěrovina lněná nebo pololněná tkanina v plátnové vazbě s lesklým hladkým povrchem. Používá se na pracovní zástěry, používané ve ztížených pracovních podmínkách.

49 49 Lněné pleteniny Dříve se lněné pleteniny používaly pouze na hrubé technické účely. Dnes se vzhledem k novým technologiím začíná len plést na šatovky a košiloviny (severofrancouzská přádelna Safilin). Vývoj je zatím neuzavřen.

50 50 まだそこに 絹 ですが 次 回

51 51 Textilie hedvábnického typu Hedvábnické tkaniny jsou vyrobeny z přírodního hedvábí nebo chemických nekonečných vláken. Často se používá kombinace nekonečného chemického multifilu v jedné soustavě nití a střižových přízí v druhé soustavě. Tkaniny mají různou strukturu a omak, jsou však převážně s lesklým povrchem, vždy mají charakter hedvábné tkaniny.

52 52 Dělení podle použité suroviny z přírodního hedvábí z chemických nekonečných vláken ze střiží kombinace předchozích Dělení podle vybarvení jednobarevné pestře tkané Potištěné Ručně malované

53 Dělení podle vzoru hladké - bez vytkávaného vzoru listové - tkaniny mají drobný vzor, tkají se na listových stavech žakárské - (také žakárové tkaniny) jsou vyrobeny na žakárském stavu, mají velkoplošný vzor, často i vícebarevný Dělení podle použití prádlové na šátky a šály na halenky a šaty na dámské kostýmy, pláště a pánské obleky dekorační a nábytkářské technické ostatní (např.praporovina) 53

54 54 Tkaniny z přírodního hedvábí a hedvábnické tkaniny Buret, Šantung, Dupion, Grogrén, Taft, Mušelín, Organzín, Ponžé, Voál, Organza, Šifón, Popelín, Žoržet, atd.

55 55 Hedvábnické pleteniny Pleteniny z přírodního hedvábí použití minimální, jako šapové (chappée) odpadová vlákna. Módní kreace Hedvábí pro medicinské účely. Pletenina z viskózového hedvábí Pletenina ze surového hedvábí

56 56 Chemická vlákna pro výrobu hedvábnických textilií: Viskóza Lyocel (Tencel) Acetát Polyamid Polyester Polypropylén Použití na vrchní oděvy -

57 57 Košiloviny Mohou být zařazeny také mezi prádlo. Šití košil a halenek Podobně jako prádlo musí mít fyziologické vlastnosti komfortu: Savost Propustnost vodních par Prodyšnost Termoizolační schopnost

58 58 Další vlastnosti. Příjemný omak Nesmí způsobovat alergie a nesmí dráždit Stálobarevnost Stálost tvaru (nesráživost) Nesmí žmolkovat

59 59 Materiály pro výrobu košilovin Přírodní materiály: bavlna, len, hedvábí Chemické materiály: viskóza, lyocel, polyester, polyamid Většinou jde o směsi s polyesterem (např. bavlna 35%, polyester 65%), které mají dostatečné komfortní vlastnosti- Horší, avšak vyhovující odvod potu a vodních par, Mají menší mačkavost a sráživost Lepší odolnost proti mačkání Větší špinivost (elektrostatické přitahování prachu) Větší sklon ke žmolkování

60 60 Bavlněné košiloviny a jejich úpravy Vyrábějí se v různých vazbách, v různé barevnosti: Popelín, Panama, Oxford, Piké, Bavlnářský flanel, Kanava Mají menší odolnost proti oděru, zejména v hraně, mají malou žmolkovitost, ale větší mačkavost. Fyziologické vlastnosti jsou dobré až velmi dobré. Pro zlepšení sklonu k mačkavosti, sráživosti a některých dalších vlastností se používají konečné úpravy košilovin, jako např. Nežehlivé non iron: zesíťování celulózy použití např. formaldehydu, močoviny, atp. Tkanina získává na nemačkavosti, ale ztrácí fyziologické vlastnosti.

61 61 Další úpravy bavlněných textilií: Nesráživá úprava: sanforizace, úprava ekofix, atd. Měkčení: úprava ekosoft Úprava Perfilan zvýšená savost a zlepšený omak Peach efekt broušení povrchu

62 62

63 63

64 64

65 65

66 66

PŘEDNÁŠKA 6 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY

PŘEDNÁŠKA 6 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY 1 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY 2 Opakování 1. Textilie pro přímý kontakt s pokožkou dlouhodobý kontakt (prádlové výrobky) krátkodobý kontakt ( šatovky) 2. Textilie pro nepřímý kontakt s pokožkou vrchové materiály

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Digitální učební materiály  III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ

Více

ZBOŽÍZNALSTVÍ PŘÍZE Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/

ZBOŽÍZNALSTVÍ PŘÍZE Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/ ZBOŽÍZNALSTVÍ PŘÍZE Projekt POMOC PRO TEBE CZ.1.07/1.5.00/34.0339 Mgr. Jana Trubačová Označení Název DUM Anotace Autor Jazyk Klíčová slova Cílová skupina Stupeň vzdělávání Studijní obor VY_32_INOVACE_ZBO-04

Více

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů

Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Orientační zaměření na technické parametry použitých materiálů Základní vrchový materiál, podšívkový materiál, kapsovina a oteplovací vložky orientační technická specifikace. Na parametry označené *) nejsou

Více

Proč právě ložní prádlo Stella...

Proč právě ložní prádlo Stella... Proč právě ložní prádlo Stella... Vyrobeno z dlouhovlákenné ručně sbírané bavlny JERSEY nevyžaduje žehlení Praní při 60 Zip, na který se vztahuje dlouhodobá záruka,je všitý s překrytím, nezničí se při

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 52_INOVACE_ZBO2_6264HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 4.6.2013

Více

T E C H N I C K Á U N I V E R Z I T A V L I B E R C I TYPOLOGIE PLETENIN. Názvoslovný katalog. Marie Havlová Hana Pařilová

T E C H N I C K Á U N I V E R Z I T A V L I B E R C I TYPOLOGIE PLETENIN. Názvoslovný katalog. Marie Havlová Hana Pařilová T E C H N I C K Á U N I V E R Z I T A V L I B E R C I Fakulta textilní Katedra hodnocení textilií TYPOLOGIE PLETENIN Názvoslovný katalog Marie Havlová Hana Pařilová Liberec 2013 1. Úvod Předkládaný studijní

Více

kapitola 62 - tabulková část

kapitola 62 - tabulková část 6200 00 00 00/80 ODĚVY A ODĚVNÍ DOPLŇKY, JINÉ NEŽ PLETENÉ NEBO HÁČKOVANÉ 6201 00 00 00/80 Pánské nebo chlapecké kabáty, pláště, pláštěnky, větrovky, bundy (včetně lyžařských) a podobné výrobky, jiné než

Více

PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y

PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y 1 PODŠÍVKOVÉ MATERIÁL Y Zpracováno podle přednášky č. 2 Ing. Bc. V. Glombíkové, Ph.D. Podšívkové materiály Podšívají se jimi některé druhy oděvů, buď kompletně nebo zčásti. Částečné podšívání se provádí

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_52_INOVACE_ZBO2_4764HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:

Více

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady

PŘÍLOHA. návrhu rozhodnutí Rady EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.9.2014 COM(2014) 576 final ANNEX 4 PART 6/10 PŘÍLOHA návrhu rozhodnutí Rady o podpisu a prozatímním uplatňování Dohody o hospodářském partnerství mezi státy západní Afriky,

Více

1993R2454 CS 01.01.2008 011.002 317

1993R2454 CS 01.01.2008 011.002 317 1993R2454 CS 01.01.2008 011.002 317 PŘÍLOHA 10 SEZNAM ZPRACOVÁNÍ NEBO OPRACOVÁNÍ, KTERÁ UDĚLUJÍ NEBO NEUDĚLUJÍ VÝROBKŮM STATUS PŮVODU, POKUD JSOU PROVÁDĚNA NA NEPŮVODNÍCH MATERIÁLECH Textilie a textilní

Více

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 1. přednáška: Oděvní materiály - vlastnosti

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 1. přednáška: Oděvní materiály - vlastnosti (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 1. přednáška: Oděvní materiály - vlastnosti Požadavky přednášející: Ing. Katarína Zelová, Ph.D. kontakt: budova E3, 2. nadzemní patro, tel. 3390 email: katarina.zelova@tul.cz

Více

Technická specifikace zadávací dokumentace

Technická specifikace zadávací dokumentace Technická specifikace zadávací dokumentace Pracovní oděv pro provoz Oděv uniforma by měla být praktická, odolná a paropropustná. Barvy nesmějí být křiklavé, musí být vyvážené a pokud možno přírodní. Oděv

Více

1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid.

1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid. ODĚVY Z PLETENIN 1. Pleteniny - technika pletení je známá asi 1500 let, ale první nálezy ponožek pocházejí z Egyptských pyramid. Pletenina je plošná textilie vyrobená provázáním jedné nebo více soustav

Více

Plátnová vazba. Kepr čtyřvazný 2/2

Plátnová vazba. Kepr čtyřvazný 2/2 Textilní materiály a výzdobné techniky 2011 Petra Mertová Kontakt: tel. 732 264 594 email: mertao@chello.cz Podmínky zkoušky Čerpání informací z přednášek a materiálů vyvěšených na IS (studijní materiály).

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

ODĚVNÍ MATERIÁLY - KLASIFIKACE. 2. přednáška

ODĚVNÍ MATERIÁLY - KLASIFIKACE. 2. přednáška ODĚVNÍ MATERIÁLY - KLASIFIKACE 2. přednáška 1 Rozdělení textilií - obecně dle konstrukce TEXTILIE DÉLKOVÉ vlákna příze, nitě TEXTILIE PLOŠNÉ tkaniny pleteniny pletotkaniny netkané textilie oděvní krajkoviny

Více

kapitola 58 - tabulková část

kapitola 58 - tabulková část 5800 00 00 00/80 SPECIÁLNÍ TKANINY; VŠÍVANÉ TEXTILIE; KRAJKY; TAPISÉRIE; PRÝMKAŘSKÉ VÝROBKY; VÝŠIVKY 5801 00 00 00/80 Vlasové tkaniny a žinylkové tkaniny, jiné než textilie čísel 5802 nebo 5806 5801 10

Více

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU).../...,

PŘÍLOHA. nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU).../..., EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 29.11.2017 C(2017) 7289 final ANNEX 1 PŘÍLOHA nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU).../..., kterým se mění nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/936, pokud

Více

Interní norma č /01 Hodnocení prodyšnosti tkanin

Interní norma č /01 Hodnocení prodyšnosti tkanin Předmluva Text vnitřní normy byl vypracován v rámci Výzkumného centra Textil LN00B090 a schválen oponentním řízením dne 16.12. 2003. Předmět normy a) Odhad prodyšnosti y při omezeném rozsahu měřícího přístroje

Více

PŘÍLOHY. Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHY. Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.6.2014 COM(2014) 345 final ANNEXES 1 to 8 PŘÍLOHY Návrh NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o společných pravidlech dovozu textilních výrobků pocházejících z některých

Více

mikrovlákn o, FIT mikrovlákn o, FIT

mikrovlákn o, FIT mikrovlákn o, FIT Překlad textilních výrazů užívaných společností Nike Anglicky Česky Typ Definice Souviseící terminy cotton bavlna vlákna Přírodní vlákna ze semen různých odrůd bavlníku, měkké, suché a pohodlné. Má vysokou

Více

Témata diplomových prací pro akademický rok 2015/2016

Témata diplomových prací pro akademický rok 2015/2016 Témata diplomových prací pro akademický rok 2015/2016 Katedra textilních technologií Modelování tloušťky tkanin ze skané příze Cíl práce: Predikce tloušťky. Porovnání metodik měření tloušťky (řezy, KES,

Více

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079

SINTEX, a. s. Zkušební laboratoř textilních materiálů Moravská 1078, Česká Třebová ČSN EN ISO 1973 ZP-LM/3 (ČSN :1986) ČSN EN ISO 5079 Laboratoř poskytuje odborná stanoviska a interpretace výsledků zkoušek. Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Zkoušky: 1 Zjišťování hmotné nestejnoměrnosti pramenů,

Více

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky

PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PODNIKOVÁ NORMA srpen 2005 Textilní zkušební ústav, Brno PRÁDLO PRO ZDRAVOTNICTVÍ Technické požadavky PNJ 600-80-2005 Předmluva Tato norma je vydávána pro potřeby výroby a nákupu textilií pro zdravotnictví.

Více

zima 2014-2015 11-J1085 Péřový zimní kabát s kapucí Matový vnějšímateriál, který je vodě a větru odolný Dvoucestný zip s vnitřní klopou Odepínací kapuce Elastický pás na kapuci, na rukávech a na spodním

Více

Běžné Oděvy č Blůza Bunda bez podšívky letní Bunda péřová nebo s kož. vložkou

Běžné Oděvy č Blůza Bunda bez podšívky letní Bunda péřová nebo s kož. vložkou Běžné Oděvy č.1 příplatek 15% číslo Sortiment Cena Kč/ks do 24 hodin 01 Blůza 125 144 02 Bunda bez podšívky letní 150 173 03 Bunda péřová nebo s kož. vložkou 310 357 04 Bunda s podšívkou zimní 185 213

Více

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 2. přednáška: Oděvní materiály - rozdělení

Výroba oděvů (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 2. přednáška: Oděvní materiály - rozdělení (ODE) Ing. Katarína Zelová, Ph.D. 2. přednáška: Oděvní materiály - rozdělení ROZDĚLENÍ ODĚVNÍCH MATERIÁLŮ Z HLEDISKA POUŽITÍ V ODĚVNÍM VÝROBKU VRCHOVÝ MATERIÁL PODŠÍVKOVÝ MATERIÁL KAPSOVÝ MATERIÁL VLOŽKOVÝ

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 52_INOVACE_ZBO2_6464HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 6.

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 52_INOVACE_ZBO2_4564HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 2.

Více

Zbožíznalství 3. ročník PP. Textilní galanterie - prezentace

Zbožíznalství 3. ročník PP. Textilní galanterie - prezentace Název školy Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56 Název projektu Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZB50 Číslo materiálu 50 Autor Bc. Ivana

Více

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Použije se ode dne 1. ledna 2005.

Toto nařízení vstupuje v platnost sedmým dnem po vyhlášení v Úředním věstníku Evropské unie. Použije se ode dne 1. ledna 2005. L 34/6 Úřední věstník Evropské unie 8.2.2005 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 209/2005 ze dne 7. února 2005, kterým se stanoví seznam textilních výrobků, při jejichž propouštění do volného oběhu ve Společenství

Více

Luxusní ložní prádlo

Luxusní ložní prádlo Luxusní ložní prádlo značky design kvalita PŘEHLED ZNAČEK LOŽNÍHO PRÁDLA Kvalita a luxus ložního prádla je výsostná pozice, a proto je dobré si nechat poradit přímo od výrobce a hlavně se nebát si prádlo

Více

STAP a.s. Výroba elastických a neelastických stuh

STAP a.s. Výroba elastických a neelastických stuh Představení fi rmy V současné době patří naše společnost se svými 230 zaměstnanci mezi největší evropské výrobce elastických, neelastických stuhařských výrobků a zdrhovadel. Vyrábíme na nejmodernějších

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) L 335/42 Úřední věstník Evropské unie 17.12.2011 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1322/2011 ze dne 16. prosince 2011, kterým se mění příloha I nařízení Rady (ES) č. 517/94 o společných pravidlech dovozu

Více

Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu

Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu Didaktická pomůcka k rozvoji polytechnického vzdělávání v MŠ vyrobená v rámci projektu VZDUCH Venkovní Rozvoj učebna kreativity, využití poznávání školní různých zahrady druhů pro materiálů, rozvoj polytechnických

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 8.12.2012 Úřední věstník Evropské unie L 336/29 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1164/2012 ze dne 7. prosince 2012, kterým se mění přílohy I a II nařízení Rady (EHS) č. 3030/93 o společných pravidlech

Více

TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY

TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY DB TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY 17 TEXTILIE A TEXTILNÍ VÝROBKY; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 17.1 Textilní vlákna a příze, tuk z ovčí vlny 17.10 Textilní vlákna a příze, tuk z ovčí vlny 17.10.1 Tuk z ovčí

Více

SPLÉTÁNÍ. kumihimo. Gabriela Marková

SPLÉTÁNÍ. kumihimo. Gabriela Marková SPLÉTÁNÍ kumihimo Gabriela Marková ÚVOD V mnoha kulturách byla poptávka po doplňcích, které by zdobily různé předměty a lemovaly oděvy. Ke zhotovení ozdobných šňůrek a pásků se využívalo mnoha různých

Více

S utěrkou (nejen) na jarní úklid. Len se nešpiní

S utěrkou (nejen) na jarní úklid. Len se nešpiní Duben 4., 2013 S utěrkou (nejen) na jarní úklid Tatam je doba, kdy i obyčejná prachovka byla nedostatkovým zbožím. Dnes už je na trhu takové množství utěrek z nejrůznějších materiálů, že bychom vám v tom

Více

Úřední věstník Evropské unie L 326/33

Úřední věstník Evropské unie L 326/33 10.12.2010 Úřední věstník Evropské unie L 326/33 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1160/2010 ze dne 9. prosince 2010, kterým se mění příloha I nařízení Rady (EHS) č. 3030/93 o společných pravidlech dovozu některých

Více

every Mimi every Mimi every FibreLoft every Mimi

every Mimi every Mimi every FibreLoft every Mimi řikrývky a polštáře RODUKTOVÝ KATALOG 2011 Mimi: dětský spánek Vážení zákazníci, představujeme Vám nový specializovaný program dětských ložních výrobků every Mimi, charakteristický mimořádnou kvalitou

Více

Specifikace pro část 6 Šátek, ponožky, bunda, triko, mikina

Specifikace pro část 6 Šátek, ponožky, bunda, triko, mikina Multifunkční šátek - 18443300-9 Specifikace pro část 6 Šátek, ponožky, bunda, triko, mikina - multifunkční antibakteriální šátek - pro ochranu hlavy, tváře nebo krku před vnějšími vlivy - musí být měkký,

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_52_INOVACE_ZBO2_5364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:

Více

kapitola 60 - tabulková část

kapitola 60 - tabulková část 6000 00 00 00/80 PLETENÉ NEBO HÁČKOVANÉ TEXTILIE 6001 00 00 00/80 Vlasové textilie, včetně textilií s "dlouhým vlasem" a smyčkových textilií, pletené nebo háčkované 6001 10 00 00/80 - S "dlouhým vlasem":

Více

Technická specifikace

Technická specifikace Příloha č. 1 k zadávací dokumentaci Čepice a klobouky pro Celní správu Technická specifikace Čepice brigadýrka - viz příloha č. 1 technické specifikace Se skládá z čepicového vrchu, okolku, štítku, podbradníku

Více

IZOLAČNÍ MATERIÁLY. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_638_Izolační materiály_pwp

IZOLAČNÍ MATERIÁLY. Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová. SOŠ a SOU Česká Lípa. VY_32_INOVACE_638_Izolační materiály_pwp IZOLAČNÍ MATERIÁLY Zpracovala: Ing. Ladislava Brožová SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_638_Izolační materiály_pwp Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října

Více

Kožený plášť, 3/4 bunda CH Kč. Kožené sako CH Kč. Kožená vesta, sukně, kalhoty CH Kč. Kožená kombinéza CH Kč

Kožený plášť, 3/4 bunda CH Kč. Kožené sako CH Kč. Kožená vesta, sukně, kalhoty CH Kč. Kožená kombinéza CH Kč Ceník služeb Chemická čistírna Kožený plášť, 3/4 bunda CH320 500 Kč KOŽENÉ A MOTO OBLEČENÍ Kožené sako CH321 450 Kč Kožená vesta, sukně, kalhoty CH322 350 Kč Kožená kombinéza CH681 700 Kč Kožené rukavice

Více

19.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 338/33

19.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 338/33 19.12.2009 Úřední věstník Evropské unie L 338/33 PŘÍLOHA Přílohy I, II, III, V a VII nařízení (EHS) č. 3030/93 se mění takto: (1) Příloha I se nahrazuje tímto: PŘÍLOHA I TEXTILNÍ VÝROBKY UVEDENÉ V ČLÁNKU

Více

Ceník oděvů GASTRO 2011 dafne@dafne.cz www.dafne.cz Stranačíslo Název 5 1 Sako s ozdobným přestřižením v pase 2 150,- -sukně klasická 850,- 5 2 Sako

Ceník oděvů GASTRO 2011 dafne@dafne.cz www.dafne.cz Stranačíslo Název 5 1 Sako s ozdobným přestřižením v pase 2 150,- -sukně klasická 850,- 5 2 Sako Ceník oděvů GASTRO 2011 dafne@dafne.cz www.dafne.cz Stranačíslo Název cena 5 1 Sako s ozdobným přestřižením v pase 2 150,- -sukně klasická 850,- 5 2 Sako klasické na jeden knoflík 2 150,- 6 1 Sako dámské

Více

kapitola 54 - tabulková část

kapitola 54 - tabulková část 5400 00 00 00/80 CHEMICKÁ NEKONEČNÁ VLÁKNA; PÁSKY A PODOBNÉ TVARY Z CHEMICKÝCH TEXTILNÍCH MATERIÁLŮ 5401 00 00 00/80 Šicí nitě z chemických nekonečných vláken, též upravené pro drobný prodej 5401 10 00

Více

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 207 odst. 2 této smlouvy,

s ohledem na Smlouvu o fungování Evropské unie, a zejména na čl. 207 odst. 2 této smlouvy, 3.3.2017 Úřední věstník Evropské unie L 57/31 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (EU) 2017/354 ze dne 15. února 2017, kterým se mění nařízení (EU) 2015/936 o společných pravidlech dovozu textilních

Více

2010 PODZIM ZIMA 2011 JARO LÉTO

2010 PODZIM ZIMA 2011 JARO LÉTO Grafický návrh a sazba Iveta Kadlčáková MatchBall s.r.o. 00 Změny a tiskové chyby vyhrazeny. DRAPS s.r.o. Ondřejova /, 00 Olomouc Tel.: +0 0 Fax: +0 E-mail: draps@draps.cz 00 PODZIM ZIMA 0 JARO LÉTO 00

Více

COLLAR UP DRESS UP POLOKOŠILE 256, 257 ŠATY DÁMSKÉ g/m2. úzká léga s 4 knoflíčky v barvě materiálu. Pique, 100 % bavlna

COLLAR UP DRESS UP POLOKOŠILE 256, 257 ŠATY DÁMSKÉ g/m2. úzká léga s 4 knoflíčky v barvě materiálu. Pique, 100 % bavlna KATALO G 2019 ŠATY DÁMSKÉ 271 POLOKOŠILE 256, 257 COLLAR UP DRESS UP 215 g/m2, XS - 2XL 215 g/m2 S - 3XL Nová barva. Bližší informace o termínu naskladnění Vám poskytne XS - 2XL Pique, 100 % bavlna úzká

Více

Vážení zákazníci, po dobu úpravy našich webových stránek bychom Vám rádi nabídli přehled dostupného sortimentu z naší výroby.

Vážení zákazníci, po dobu úpravy našich webových stránek bychom Vám rádi nabídli přehled dostupného sortimentu z naší výroby. Vážení zákazníci, po dobu úpravy našich webových stránek bychom Vám rádi nabídli přehled dostupného sortimentu z naší výroby. Níže můžete nalézt přehledné seznamy vyráběných úpletů z naší produkce. Seznamy

Více

CENÍK VÝMĚNY ZIPU. SUKNĚ, KALHOTY, HALENKY, POLOKOŠILE Uvedené ceny jsou bez cen zipu

CENÍK VÝMĚNY ZIPU. SUKNĚ, KALHOTY, HALENKY, POLOKOŠILE Uvedené ceny jsou bez cen zipu CENÍK VÝMĚNY ZIPU SUKNĚ, KALHOTY, HALENKY, POLOKOŠILE Uvedené ceny jsou bez cen zipu cena v Kč sukně bez podšívky 100,- sukně s podšívkou 110,- kalhoty bez podšívky 100,- kalhoty s podšívkou 110,- riflové

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_52_INOVACE_ZBO2_4064HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření:

Více

A8-0311/ Dovoz textilních výrobků pocházejících z některých třetích zemí, na které se nevztahují zvláštní pravidla dovozu Unie

A8-0311/ Dovoz textilních výrobků pocházejících z některých třetích zemí, na které se nevztahují zvláštní pravidla dovozu Unie 13.1.2017 A8-0311/ 001-017 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 001-017 které předložil Výbor pro mezinárodní obchod Zpráva Hannu Takkula A8-0311/2016 Dovoz textilních výrobků pocházejících z některých třetích zemí, na

Více

PE-CONS 54/1/16 REV 1 CS

PE-CONS 54/1/16 REV 1 CS EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Štrasburk 15. února 2017 (OR. en) 2016/0029 (COD) LEX 1717 PE-CONS 54/1/16 REV 1 STIS 8 TEXT 3 WTO 353 CODEC 1853 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, KTERÝM SE

Více

kapitola 56 - tabulková část

kapitola 56 - tabulková část 5600 00 00 00/80 VATA, PLSŤ A NETKANÉ TEXTILIE; SPECIÁLNÍ NITĚ; MOTOUZY, ŠŇŮRY, PROVAZY A LANA A VÝROBKY Z NICH 5601 00 00 00/80 Vt z textilních mteriálů výrobky z ní; textilní vlákn o délce nepřeshující

Více

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Brusel 25. ledna 2017 (OR. en) 2016/0029 (COD) PE-CONS 54/16 STIS 8 TEXT 3 WTO 353 CODEC 1853 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A

Více

299, ,- 299,- 449,- 119,- 89,- 149,- Slevový týden v deníku Od října 2019 SLEVA 200,- Z KAŽDÝCH 1 000,- NÁKUPU 449,- ŘíJNOVá

299, ,- 299,- 449,- 119,- 89,- 149,- Slevový týden v deníku Od října 2019 SLEVA 200,- Z KAŽDÝCH 1 000,- NÁKUPU 449,- ŘíJNOVá Platné od 2. 10. do 27. 10. 2019 Dětský koberec Disney na gumě, 100% polyamid, různé motivy, do vyprodání zásob Deka beránek 95 x 133 cm 695,- 100% polyester, krásně měkká deka je velmi jemná, hřejivá

Více

A ZÁKLADNÍ SOUČÁSTI KROJE

A ZÁKLADNÍ SOUČÁSTI KROJE Krojový řád Příloha č. 1 Součásti skautského kroje A ZÁKLADNÍ SOUČÁSTI KROJE A.1. Základní košile Kategorie: skauti/ky vodní skauti/ky béžová tmavomodrá Vyrábí se buď ve 100% bavlně, nebo ze směsi PES

Více

Příloha krojového řádu č. 1

Příloha krojového řádu č. 1 Junák svaz skautů a skautek ČR Příloha krojového řádu č. 1 Základní součásti kroje Základní košile Kategorie: skauti / ky vodní skauti /ky Barva: béţová tmavomodrá Materiál: Označení: Způsob nošení: Vyrábí

Více

Otázky pro profilové okruhy Státních závěrečných zkoušek bakalářského studijního programu Textil

Otázky pro profilové okruhy Státních závěrečných zkoušek bakalářského studijního programu Textil Otázky pro profilové okruhy Státních závěrečných zkoušek bakalářského studijního programu Textil Profilový okruh Marketing : 1. Smysl a poslání marketingu 2. Marketingové prostředí (mikroprostředí, makroprostředí))

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU

Kód SKP N á z e v HS/CN D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU D VÝROBKY ZPRACOVATELSKÉHO PRŮMYSLU DB TEXTILIE, TEXTILNÍ A ODĚVNÍ VÝROBKY 17 TEXTILIE A TEXTILNÍ VÝROBKY; SOUVISEJÍCÍ PRÁCE 17.1 Textilní vlákna a příze, tuk z ovčí vlny 17.10 Textilní vlákna a příze,

Více

Katalog. dámských. ponožek

Katalog. dámských. ponožek Katalog dámských ponožek 1/38 N21 Dámské tenké bavlněné ponožky Dámské tenké ponožky s jednoduchým lemem pro každodenní nošení z kvalitní bavlny s velkou pružností. 80% Polypropylen 9% 8% 24-26 (37-39)

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU)

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 8.12.2012 Úřední věstník Evropské unie L 336/55 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1165/2012 ze dne 7. prosince 2012, kterým se mění příloha I nařízení Rady (ES) č. 517/94 o společných pravidlech dovozu

Více

PŘEDNÁŠKA 4 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY

PŘEDNÁŠKA 4 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY 1 VRCHOVÉ ODĚVNÍ MATERIÁLY Opakování 2 1. Textilie pro přímý kontakt s pokožkou dlouhodobý kontakt (prádlové výrobky) krátkodobý kontakt ( šatovky) 2. Textilie pro nepřímý kontakt s pokožkou vrchové materiály

Více

KATALOG PONOŽKOVÉ A PUNČOCHOVÉ ZBOŽÍ ČESKÉ VÝROBY

KATALOG PONOŽKOVÉ A PUNČOCHOVÉ ZBOŽÍ ČESKÉ VÝROBY GAPO-GALIA, s.r.o. KATALOG PONOŽKOVÉ A PUNČOCHOVÉ ZBOŽÍ ČESKÉ VÝROBY GAPO-GALIA, s.r.o. Vážení zákazníci, dostává se vám do rukou nový katalog společnosti GAPO-GALIA, s. r. o., velkoobchodu a maloobchodu

Více

...OCHRANA OD HLAVY AŽ K PATĚ..

...OCHRANA OD HLAVY AŽ K PATĚ.. ...OCHRANA OD HLAVY AŽ K PATĚ.. Kontaktní údaje: Bohumíra Četyny 3025/13 700 30 Ostrava-Bělský Les Telefon: +420 59 1124 428 Mobil: +420 724 902 430 +420 606 761654 ..RYCHLE A KVALITNĚ.. Přehled nabízených

Více

Písemná zpráva zadavatele

Písemná zpráva zadavatele NA PŘÍKOPĚ 28 115 03 PRAHA 1 Č.j.: 2015/124152/CNB/420 Písemná zpráva zadavatele VEŘEJNÁ ZAKÁZKA Dodávky osobních ochranných pracovních prostředků a jednotného pracovního oblečení (část III. veřejné zakázky)

Více

KATALOG ODBORNÝCH TEXTILNÍCH SEMINÁŘ. Vaši kvalitu oceníme!

KATALOG ODBORNÝCH TEXTILNÍCH SEMINÁŘ. Vaši kvalitu oceníme! KATALOG ODBORNÝCH TEXTILNÍCH SEMINÁŘ Vaši kvalitu oceníme! 1. Seminář Reklamace z pohledu výrobce, prodejce a soudního znalce... 4 2. Seminář Textilní a oděvní zbožíznalství v prodejnách s textilem...

Více

13370/14 ADD 3 JF/izk DGC 1B. Rada Evropské unie. Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) 13370/14 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE)

13370/14 ADD 3 JF/izk DGC 1B. Rada Evropské unie. Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) 13370/14 ADD 3. Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) Rada Evropské unie Brusel 3. prosince 2014 (OR. fr) Interinstitucionální spis: 2014/0265 (NLE) 13370/14 ADD 3 ACP 149 WTO 250 COAFR 254 RELEX 761 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: Dohoda o hospodářském

Více

PROSTĚ VÍC. módy. Od 10. října Prošívané dlouhé bundy Také v černé barvě, velikosti: 36 48, každý kus

PROSTĚ VÍC. módy.   Od 10. října Prošívané dlouhé bundy Také v černé barvě, velikosti: 36 48, každý kus www.kik.cz Od 10. října 2018 Prošívané dlouhé bundy Také v černé barvě, velikosti: 36 48, každý kus PROSTĚ VÍC módy. Víc módy, větší výběr, KiK nabízí PROSTĚ VÍC. FUNKČNÍ svrchní materiál 1 VODOTĚSNÝ (vodní

Více

PŘEHLED ODBORNÝCH TEXTILNÍCH SEMINÁŘŮ. Vaši kvalitu oceníme!

PŘEHLED ODBORNÝCH TEXTILNÍCH SEMINÁŘŮ. Vaši kvalitu oceníme! PŘEHLED ODBORNÝCH TEXTILNÍCH SEMINÁŘŮ Vaši kvalitu oceníme! 1. Seminář Reklamace z pohledu výrobce, prodejce a soudního znalce... 4 2. Seminář Zkoušky a interpretace výsledků zkoušek... 4 3. Seminář Plošné

Více

XTR NEJNOVĚJŠÍ FUNKČNÍ PRÁDLO

XTR NEJNOVĚJŠÍ FUNKČNÍ PRÁDLO 70 TEPLO A SUCHO Opravdový pracovní komfort začíná přímo na těle. Naše oděvy na tělo jsou ušity z velmi funkční tkaniny, která odvádí pot a vlhkost od těla, čímž Vás udrží v teple a suchu. KOMFORT PŘÍMO

Více

Dodatek 1. Úvodní poznámky k seznamu v dodatku 2

Dodatek 1. Úvodní poznámky k seznamu v dodatku 2 L 185/36 8.7.2016 Dodatek 1 Úvodní poznámky k seznamu v dodatku 2 Poznámka 1: Seznam stanoví pro každý produkt podmínky, které musí být splněny, aby tento produkt mohl být považován za dostatečně opracovaný

Více

použité piktogramy g plošná hmotnost S- XXL vyrábìné velikosti

použité piktogramy g plošná hmotnost S- XXL vyrábìné velikosti V použité piktogramy nehøeje g plošná hmotnost dámské høejivý velmi snadná údržba praní v praèce, sušit lze v sušièce,nežehlí se pánské velmi høejivý 2 snadná údržba praní v praèce, sušit lze v sušièce,

Více

MOŽNOSTI PROVÁZÁNÍ NITÍ VE TKANINĚ URČENÉ PRO DEKORAČNÍ ÚČELY POSSIBILITIES OF INTERLACING THE THREADS IN THE FABRIC FOR DECORATIVE PURPOSES

MOŽNOSTI PROVÁZÁNÍ NITÍ VE TKANINĚ URČENÉ PRO DEKORAČNÍ ÚČELY POSSIBILITIES OF INTERLACING THE THREADS IN THE FABRIC FOR DECORATIVE PURPOSES TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI FAKULTA TEXTILNÍ MOŽNOSTI PROVÁZÁNÍ NITÍ VE TKANINĚ URČENÉ PRO DEKORAČNÍ ÚČELY POSSIBILITIES OF INTERLACING THE THREADS IN THE FABRIC FOR DECORATIVE PURPOSES Liberec 2012

Více

Požadujeme dodržení rozměrů uvedených v příslušné tabulce velikostního sortimentu.

Požadujeme dodržení rozměrů uvedených v příslušné tabulce velikostního sortimentu. VĚZEŇSKÁ SLUŽBA ČESKÉ REPUBLIKY Generální ředitelství Soudní č. 1672/1a, poštovní přihrádka 3, 140 67 Praha 4 Tel.: 244 024 502, Fax: 244 024 530, ISDS: b86abcb Dodatečné informace č. 1 k zadávací dokumentaci

Více

Katalog reklamního textilu 2014

Katalog reklamního textilu 2014 Katalog reklamního textilu 2014 Obsah Trika pánská... 3 Triko pánské T160... 4 Triko pánské EXCLUSIVE... 5 Triko pánské V - Neck... 6 Triko pánské dlouhý rukáv... 7 Triko pánské bez rukávů... 8 Triko pánské

Více

Korporátní styling firemní oblékání Uniformy Business, office a casual oblečení Společenské, svatební šaty a obleky Dámské a pánské zakázkové

Korporátní styling firemní oblékání Uniformy Business, office a casual oblečení Společenské, svatební šaty a obleky Dámské a pánské zakázkové Business, office a casual oblečení Společenské, svatební šaty a obleky Dámské a pánské zakázkové krejčovství O mně Již dlouhá léta se pohybuji v módě a oděvním průmyslu. Vystudovala jsem oděvní školu

Více

LUXURY COLLECTION BY ADLER KATALOG Značkový reklamní textil MALFINI

LUXURY COLLECTION BY ADLER KATALOG Značkový reklamní textil MALFINI LUXURY COLLECTION BY ADLER KATALOG 26 Značkový reklamní textil MALFINI LUXURY COLLECTION BY ADLER POLOKOŠILE PÁNSKÁ 258 CONTRAST STRIPE LS O LUXUSNÍ KOLEKCI MALFINI Stylová pánská polokošile s dlouhým

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám 52_INOVACE_ZBO2_6364HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum vytvoření: 5.6.2013

Více

Ing. EVA VELÍKOVÁ. Oděvní technologie III. pro učební obor Krejčí, Krejčová

Ing. EVA VELÍKOVÁ. Oděvní technologie III. pro učební obor Krejčí, Krejčová Ing. EVA VELÍKOVÁ Oděvní technologie III pro učební obor Krejčí, Krejčová PRAHA 2003 OBSAH 1 TECHNOLOGICKÝ POSTUP ZHOTOVOVÁNÍ KAPES TRUPOVÝCH PODŠITÝCH ODĚVŮ.................... 11 1.1 Druhy kapes...............................................

Více

5427/17 jsp/mb 1 DRI

5427/17 jsp/mb 1 DRI Rada Evropské unie Brusel 25. ledna 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0029 (COD) 5427/17 INFORMATIVNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Výbor stálých zástupců

Více

Úvodní poznámky k seznamu v příloze II

Úvodní poznámky k seznamu v příloze II 16.9.2016 L 250/1953 PŘÍLOHA I Úvodní poznámky k seznamu v příloze II Poznámka 1: Seznam stanoví pro každý produkt podmínky, které musí být splněny, aby tento produkt mohl být považován za dostatečně opracovaný

Více

Otázky pro profilové okruhy Státních závěrečných zkoušek bakalářského studijního programu Textil

Otázky pro profilové okruhy Státních závěrečných zkoušek bakalářského studijního programu Textil Otázky pro profilové okruhy Státních závěrečných zkoušek bakalářského studijního programu Textil Datum aktualizace 2. 4. 2012 Profilový okruh Marketing : 1. Podstata marketingu jeho role ve společnosti

Více

Výstroj českých vojáků

Výstroj českých vojáků Výstroj českých vojáků katalog a užitečné informace Vojenské zařízení 8521 Brno 2006 OBSAH Obsah 3 Katalog výstrojních součástek 9 Úvod jak se orientovat v katalogu 11 Stejnokroje 13 Blůzy 97 13 Blůzy

Více

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 Označení Třídící znak Název normy 8000 Textilní průmysl, všeobecně ČSN 800001 800001 Textilie. Třídění a základní názvy

Více

PODKLADY PRO TVORBU NABÍDEK KTT

PODKLADY PRO TVORBU NABÍDEK KTT PODKLADY PRO TVORBU NABÍDEK KTT Cena/hod: laborantka (měření) = Cena/hod: měření a zpracování s makrem = 490,- Cena/hod: protokol, závěrečná zpráva = 610,- PLOŠNÉ TEXTILIE Dostava Tloušťka Plošná hmotnost

Více

Specifikace pro část 1 Bundy, kalhoty, spodní prádlo

Specifikace pro část 1 Bundy, kalhoty, spodní prádlo Specifikace pro část 1 Bundy, kalhoty, spodní prádlo Příloha č. 1 k zadávací dokumentaci PARKA 1. CPV kód - 35811200-4 2. Sloţení Bunda se skládá ze dvou částí vrchní parky a fleecové vložky, kterou lze

Více

Polokošile Premium Polo Kód výrobce: Značka: Fruit of the Loom Popis: cena:

Polokošile Premium Polo Kód výrobce: Značka: Fruit of the Loom Popis: cena: Polokošile Premium Polo Kód výrobce: 63-218-0 Zpevněné zapínání na tři knoflíky ve stejné barvě k dispozici ve velikostech S 3XL material: 100% cotton (ash: 90% cotton/10%polyester) gramáž bílý: 170 g/m²

Více

STATUT OCHRANNÝCH ZNÁMEK

STATUT OCHRANNÝCH ZNÁMEK STATUT OCHRANNÝCH ZNÁMEK I. Všeobecně Činnost sdružení SOTEX je zaměřena zejména na zajišťování a rozšiřování trvalého označování textilu, oděvů a kožedělných výrobků symboly údržby a prosazování tohoto

Více

Nabídka, která vás rozhýbe

Nabídka, která vás rozhýbe Nabídka, která vás rozhýbe Dámské sportovní triko s vtipným potiskem, v bílé, šedé nebo růžové barvě, XS-XL Pánské triko s vintage potiskem, v různých barvách a velikostech M-XL nebo M-XXL Dámské teplákové

Více

JAK NA VELIKOST? Pro určení správné velikosti oděvu Vám doporučujeme ověřit si velikost dle našich tabulek.

JAK NA VELIKOST? Pro určení správné velikosti oděvu Vám doporučujeme ověřit si velikost dle našich tabulek. ZDRAVOTNICKÉ ODĚVY Milí zákazníci, jsme tradiční česká výrobní firma se zaměřením na zdravotnickou konfekci. Od počátku se profilujeme jako společnost, která přináší módní trendy do výroby, nebojí se používat

Více

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ

Katedra textilních materiálů ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ ZKOUŠENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 12 c = l cos0,5θ *( 8* tgθ 1 3 ) STÁLOSTI A ODOLNOSTI: Odezva textilií na chemické a fyzikální namáhání při dalším zpracování : Stálosti tvaru sráživost po praní (může být také

Více