TAJEMNÝ HRAD V KARPATECH HOSPODA DIVADLO HOSPODA

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TAJEMNÝ HRAD V KARPATECH 20130111 HOSPODA DIVADLO HOSPODA"

Transkript

1 TAJEMNÝ HRAD V KARPATECH HOSPODA DIVADLO HOSPODA POKOJ PRO HOSTY POKOJ U A POKOJ PRO HOSTY POKOJ U A * * * * * * * DVOJNÍK * * KOMORNÍK * * * SALSA * * * * * * * * ORFANIK * * * * ZUTRA * * * * * * * * * * * SNOUBENKA * * * KRČMÁŘ * * * KMET * * * SEDLÁK * * * KANTOR * * * PREFEKT * * LÉKAŘ * * VESNIČANÉ * * * DIVÁCI * * SLUŽEBNÍCI * * POSKOCI * * * POLICIE * * PŘED HRADEM

2 2 1. HOSPODA (Zabydlí se hospoda. Dva vesničané přivezou na trakači Adjunkta, zjevně je mimo) (Přichází hrabě s komorníkem) Pravdu má ten dobrý doktor Blutwurst. Zdejší vzduch toť léčivá Kysibelka. KOMORNÍK Když se jeho hraběcí milost řádně naloká, bude zase jako rybička. Nevím, proč bych měl být rybičkou, milý Ignáci. Ostatně uzdravím se, jen když zapomenu na minulost. A k tomu bude zapotřebí nových silných dojmů Úžasné. (Obdivuje otáčko). Toť učiněná kulisa z Upírovy kletby. SNOUBENKA (přibíhá) Co se mu stalo? Viljo, ach Viljo!!! SEDLÁK Cóby sá mu stálo. Omdlél. Copák tó móhlo vzít jinej kónec, když zásejc brouzdál kólem týho Čórtova Hrádu? Béran vértohlavá. SNOUBENKA Jaký beran? Můj ženich je státní zaměstnanec. Tato, tato, Vilja má horečku. KRČMÁŘ Sákra, sákra felčára sém už dó zájtra nedostaném. Vódjel dó Brehova ródit kóstelníkovu krávu. Když slečna dovolí, mohl bych prozatím vypomoci zahraničním lékem. SNOUBENKA Ó, zahraničním! Ze Slovenska! Díky pane hrabě. (aplikuje lék) ZUTRA (vmísí se a blábolí a cpe hraběti před ksicht kachní/husí nohu) Bla, Ble, Blo KRČMÁŘ Neróušaj vzácného pána. (k hraběti) Voláme ho Tóma Hluchoněmec, čóvěk póvěternej ale štěnicí by nezabíl. Živí sá póctivo, pródává zá půlgroš oučinný škápulíře próti zléjm duchám z Čórtova Hrádu. Co ná ňom strášájó.

3 Straší? A proč tam vlastně straší? 3 KRČMÁŘ Proč? (jde za napjatého ticha k postavě zachumlané do ovčích kožichů a iniciuje jí k životu sklenkou slivovice. V krbu se pohybuje Zutra s odposlechem) Čórtův Hrád, proč tam strašá, dědéčku, próč? KMET (leje do sebe s akustickým doprovodem chlast) Dávno, pradávno tému co žílo na Čórtovo Hrádu pleméno loupeživejch lytírů. A tý lótrové mordováli kupcé a poutníky. Kého pak neutrátili, tého ukrůtno tejráli nebo hladóm moříli hále skrzevá tý hovadný skutkové musíli všitcí po smérti do pékla kde čórt rozkázal jejím zatracenejm dušám habí (a usne). KRČMÁŘ (probouzí ho vůní (?) chlastu k dopovězení věty) Habí habí strašá (kmet saje) KMET habí strašáli na hrádě jak zjednaný. SEDLÁK Plémě lotrovské. Škoďálo za živa, škoďá i po smérti. KANTOR Nicméně byl to čacký rod tihle Gorcové. Měli v erbu vlastnoručně uťatý sultánův plnovous. a KOMORNÍK Gorcové?! UČITEL Ano, ano, Gorcové z Gorcény, držitelé tohoto hradu. Gorc Proboha Ale pak tam může být i (Poroučí se k podlaze. Posadí ho vedle Adjunkta. Oba začnou blouznit. O Adjunkta se stará Snoubenka a hraběte Komorník. Současně mizí Zutra) KOMORNÍK Ubohý pán, nikdy na ní nezapomene. Zase mu vrátily vzpomínky na poslední vystoupení jeho milované Salsy. To bylo tak. (celá hospoda sleduje vzpomínky)

4 4 2. DIVADLO (Vejde Baron, doprovázený Zutrou a taky pár dalších diváků. Usadí se. Otevře se opona, orchestr a Salsa spustí. Dvojník je také na scéně, Baron prožívá zpěv, dokud si nevšimne textu na plakátě) Jakže!!! (hudba skončí) Zasnoubení primadony Salsy Verde s maestrem Contecantem! Cože! Pěvkyně končí svou uměleckou dráhu! Jakže!!! Příští týden se loučí s veřejností v úloze kněžny Karoly! Ty kvákale, nikdy mně ji neuloupíš! Nikdy. (padoušský smích) Nikdy! (hudba ztichne, Salsa se kácí. Je pohotově zachycena Dvojníkem.) DVOJNÍK & Hrabě (současně) Je tu lékař? (po chvíli přichází lékař, pantomimicky konstatuje smrt, bere Hraběte stranou a nabídne mu povzbuzovadlo. Mezitím Zutra nakládá Salsu na trakač, když Dvojník zjistí zmizení Salsy, kácí se k zemi, Hrabě se leknutím probere) 3. HOSPODA (probere se a začíná si to rovnat v hlavě) Salsa i Robert Gorc zmizeli beze stopy. Ale co když se Hrabě skrývá právě v tomto doupěti. Zvláštní. Přišel jsem, abych zde pohřbil své zoufalství příkrovem zapomnění, a zatím se přede mnou otvírá brána naděje. Vždyť je-li zde ten pomatenec, bude s ním, samozřejmě proti své vůli, i ona. (Zvedne se, propleskne Adjukta) Ihned mě doveďte ku hradu! KOMORNÍK (nahazuje krosnu) Vaše milost učiní nejlépe, když si to všechno řádně promyslí. Již je promyšleno, Ignáci. Jeď do Salašár, kde prefektovi vysvětlíš mé postavení a požádáš jej o následující zákrok: Jestliže se neobjevím v jeho rezidenci do 24 hodin nechť ihned vyšle policejní sbor, aby vzal Čertův Hrad ztečí. KOMORNÍK Á, kéž nebude třeba ničeho ztékat. Ale kdo se ujme péče o slavičí hrdlo vaší milosti? (rozhlédne se, sundá krosnu a podá ji Adjunktovi. Hrabě s Adjunktem vyrazí na Hrad. Sleduje je Zutra, dojdou ke kapličce a skryjí se v ní)

5 Pozorujeme, aniž bychom byli pozorováni. Prostě dokonalá ob-ser-vatoř. 5 Nó, na tó si rádšej odskočáme do lésa, né. (rozezpívává se, začne padat listí) Bóntón, trómbón, póntón (Když ztichne, ozve se z hradu hlas Salsy) Jak úžasným výkonem nás oblažila toho večera. Vtiskla se mi tak nesmazatelně do zvukovodu mé paměti, že se mi někdy stává, jako bych jej opravdu slyšel. Ano, už je to tu zas. (adjunkt si notuje společně se Salsou). Ná na ná Á, zbytečná námaha, příteli. Je to jen moje, ryze soukromá, halucinace. Ha, ha, ha, hále dyť já tó táky slýšám. Ha, ha,ha, háno, to zpívá vóna! Salso, Salso! (Dojdou k Hradu, zde se hráběti a adjunktovi zjeví rozsvícený portál brány s uvítacím textem Vítejte, hrabě Felixi Tölöku, zjevně úmyslně potupně napsáno nerespektující správnost jména příchozího. Dvojice poměrně stupidně pohlíží na předváděné teátrum. Luxusní dveře se samy otevírají. Hrábě zkouší procházet tam a sem a dveře jezdí jak v Kauflandu. Hrabě a Adjunkt dojdou k prostřenému stolu. Začnou se ládovat, jako Češi u švédského stolu po Salse ani nevzdechnou)

6 6 4. POKOJ PRO HOSTY No, prozatím není důvodu ke stížnostem. Lahodně zamřelá zvěřina, Šató Drákula ročník 80, (nalévá). Na šťastný zítřek, příteli. (decentně říhne) (zpívá) Kéž zdar provází nás (praská sklo v širém vůkolí. Pokračují v konzumaci, nacpou se a usnou. Nastoupí četa uklízečů, ti uloží hosty, předěl noční zvuky) (první se probouzí Adjunkt) Pane hrábě, pane hrábě, vzbuďájte sa, vzbuďájte sa! (zjevně dobře vyspinkaný, lehce se rozcvičuje) Dobé jitro, příteli. Den jak ze zlata. (není zcela ve formě) Já mám po včíru v palici ják vymetýno. Hani nevím jak sem pád do kanafásu. Máte pravdu, ani já.(objevuje umyvadlo) Vida, vše je připraveno pro jitřní toaletu civilizovaného muže. Věru, vzorná obsluha.(oblékají se. Hrabě šmejdí a objevuje sametem potažený hajzlík) Ó, Wé Cé! Tó je có? (mezitím se ozve hudba) (zaposlouchá se) Rej blažených z Orfea a Euridiky. (pořád kouká na hajzlík a rovná si odpověď v hlavě) Tohle? (nereaguje na položenou otázku a pokouší se otevřít, marně, šoupačky) Jsme zamčeni! Ták, huž je to tady. Hále, šak máme taky nějakou sílu, ne? Tož ba. Pan hrábě se ráčí postáviť vedlejc mňa a haž řeknu Krleš vezmem to šturmem Krleš!!

7 5. POKOJ A (šoupačky nečekají na náraz a rozšoupnou se, čímž útočníkům umožní proletět a popadat za nimi na zem. Baron vidličkou diriguje gramofon. Orfanik levituje jablko). Tölöke? Nikoliv Tölöke, ale Téléke! Myslím, že mám tu čest s baronem Gorcem z Gorcény. (prohlíží si techniku) Zázrak! Ano, zázrak kvadrofonografie. Je to jeden z nejumnějších vynálezů našeho profesora Orfanika. (Ten povstane a uklání se). Upřímně řečeno, je to šílenec. Tedy naprostý šílenec nicméně je to génius. Vynalézá, jako slípka snáší vejce. (vidí na zdi obraz Salsy) Salsa! Musím ji ihned vidět. Ihned? Nuže hrabě, jdeme. (a jdou) (cestou si všimne svého obrazu v divadelním převleku) Málem jsem zapomněl, že také kradete obrazy. Ovšem jen ze zdravotních důvodů. (zabodává několikrát do obrazu dýku a obraz zpívá (!)) Hned se cítím lépe. Tedy něco jako akupunktura. Svého druhu, ano. (Vstoupí do sálu, po rozevření závěsu leží Salsa laškovně poodhalená na kanapi. Hrabě i adjunkt na ní mohou nechat i kontaktní čočky.) Učiněná pánenka Mária. Salso! 7

8 8 Chcete ji usmrtit?! Právě usnula. Jestliže procitne, spatří vás, její choré srdce podlehne otřesu z tak nenadálého setkání. (zatáhne závěs a okouzlení je v háji) Učinil jsem vašemu přání zadost, Hrabě, pojďme. (Hrabě, se vrhá zpět k závěsu) Salso!!!!! (je sražen Zutrou, Adjunkt se chvíli snaží přemoct Zutru nakonec je také zpacifikován a oba jsou přeneseni do své komnaty, výtah sjede dolů, Předěl) (s profesorem nad plánem hradu) Naše skrýš je prozrazena, profesore. Musíme zmizet a zahladit po sobě stopy ORFANIK Navrhuji aplikovat Orfaex. Výborně profesore. Ale nejprve musí být proveden zkušební test. ORFANIK Musím vás ovšem upozornit pane, že v oboru třaskavin jsem vynalézal pouze dvakrát. (ukazuje na utrženou ruku a vyrvané pravé oko). Nesmíte mne zklamat, profesore. Kdo vás vysvobodil z kobky blázince, kdo? ORFANIK Vy pane. (líbá mu ruku a vrhá se do práce. Do sprchové růžice velí). Karbonizujte koksohydráty. Karmujte nukleáry. Akcelerujte moderáty. Ohřejte mi párek. (poskoci poskakují. Odpovídají ano pane, rozkaz apod. Podhradím pochoduje salašárský sbor za zpěvu bojové pochodové písně. Je sledován skrytou kamerou nesenou na papírovém draku. Obraz je přenášen do pracovny barona, který, současně s pozorováním, je podrobován Zutrovu odbornému mytí plnovousu) Kávu. (je obsloužen) Více světla! (Zutra dopumpovává jas na obrazovce) Co to vidím! Podej mi telefóra! (chopí se dalekohledu a pozoruje). Á, pan salašárský prefekt osobně. Kdy sem dorazí ti pobudové?

9 ZUTRA (kouká na obrazovku a dokončuje mytí plnovousu) Nó, i když mašírujou hezky zvostra, potrvá jim to dobré dvě hodiny než obejdou Belárii. Pak si musej vodpočinout. A tak tu budou nejdřív zejtra ráno. (k Orfanikovi) Akce Robert ďábel musí proběhnout zítra. Kdy provedete svůj zkušební test? ORFANIK (ještě něco dodělává) Ihned. (ukáže na kapličku, následuje výbuch). Test akce Robert ďábel pozitivní (Orfanik předvádí baronovi kuličku zvící kuličky). Jakže? Toho jste dosáhl tímto jediným zrnkem? ORFANIK Zajisté. Mám zařídit dislokaci náloží? Ovšem. ORFANIK (pošle poskoky dislokovat, ti se vrhnou podminovat otáčko) Škoda, že ten krásný výbuch zničí veškeré mé vynálezy. Zase je dáte dohromady. Víte přece že má finanční pomoc je neomezená. ORFANIK Ano. Ať žijí vaše továrny na falešné šeky. 9

10 10 6. POKOJ PRO HOSTY (cloumá dveřmi) Pane hrábě, ty dvéře Ano, umělecká práce. Hále né. Dyť by stáčalo pár dércnutí a vylítnou i z futér. Vy myslíte Tákhle ňáke bytelný beranidlo, (bere bustu) To je vóno. Ténhle stréjda. (sevře bustu genia do náruče) Božský Beethoven! Ne!!! (pak si to rozmyslí) Konečně, napsal jenom jednu operu. (rozběhou se a vyrazí dveře za kterými je ovšem masivní zeď) Ták, há smé v pérd. Ano, v pérdeli, přesně tak, milý příteli. Ha có ten váš hlás. Můj hlas? (pěje) Je v naprostém pořádku. Zvláštní. Navzdory této fatální situaci jsem superlativně disponován.(pěje adjunkt pomalu hluchne. Ze stropu sjede žebřík. Oba jen zírají.) Tož kdó poléze pérvní? (jdou si pro Salsu, dojdou do baronova pokoje)

11 7. POKOJ A (sleduje obraz a zpěv Salsy, Zutra promítá, před obrazem projde Hrabě) Tölöke? (Zutra přestane promítat, obraz zmizí a Zutra tasí pistolku.) 11 (poněkud zmaten ukazuje na plátno) Kam zmizela siňorina Salsa? Byla zde. Viděl jsem ji. Zutro, ukážeme pánovi, co viděl. (Zutra ukazuje políčka filmu). Ano, profesor ji zvěčnil svým optickým vynálezem při jejím, žel, posledním vystoupení. Ano, hrabě. Viděl jste tu jen pouhý obraz. Ale slyšel jsem také ten hlas. Božský hlas Nechápu, vždyť včera jsem ji zde viděl živou, z masa a krve. Či to byla také jen vědeckotechnická šalba. (Zutra na pokyn barona vysouvá vzhůru plátno a za ním je prostor s kostrou Salsy a pohyblivou rukou.) Co to znamená? Divadelní lékař se nemýlil. Primadona byla mrtvá. Krása zesnulé však zůstala netknuta dík Orfanikově zázračné balzamovací metodě jejíž trvalou účinnost zaručoval, dle jeho výpočtu, toliko hermeticky uzavřený prostor. Žel, ten vzal za své a s ním vše co bylo smrtelného na mé zbožňované umělkyni. Respektuji vaše city. Teď už s ní můžu jedině leštit příbory. Cynická obludo!

12 12 Pomíjivá hmota je mi lhostejná. Mám víc, mám ji v duši, její nesmrtelný hlas. Když jej obléknu obrazem jejího těla, ona žije a já s ní! (Vše se začne organizovaně prát: Hrabě Baron; Adjunkt Zutra; Orfanik je tak trochu na vedlejší koleji, v podstatě se zapíchne sám. Baron spustí odpočet a zemře. Na závěr Adjunkt vidí na podlaze 4 kusy předních herců seskupení PRORADOST jen tak do čtverce pohozených. Adjunkt zvedne hraběte ze země) Páne hrábě ORFANIK (s předsmrtným úsilím se snaží podat svazek listin hraběti) Odevzdat kompetentním místům. To je kompletní dokumentace všech mých vynálezů. (Předá šanon a zemře) (kouká na rozbitou kukaň) Prách a popel, chudinka milostslečna. (taky kouká na kukaň) Neshledanou, drahá. Nikdy nezapomenu. (pořád kouká na kukaň) Pane Hrábě, to bude co neviďát. Dyť každým vokámerkem vyleťáme do povětřá. Pak budeme s ní. (Probere se z dojetí) Né!!! Rychle pryč. Pryč! (popadne Adjunkta a oba zdrhají)

13 8. PŘED HRADEM (Blíží se policejní oddíl za bojového zpěvu) 13 PREFEKT Stát! Na zteč! (Vojsko běží. Prefekt a Komorník vpředu. Hrabě a adjunkt vybíhají z hradu a snaží se vojsko zastavit) (mává šálou) Né, né (vojsko dobíhá ke dvojici) Zpátky! Hrád vyleťá do povětřá.. (Odpočet doodpočte a následuje výbuch) PREFEKT Na stromy! Náskokem skok! (i děje se, předtím si střihnou, kdo je strom. Valí se kameny) KOMENTÁTOR Z Čertova Hradu nezbylo ani zblo. Ale nakonec vše dobře dopadlo. Orfanikova dokumentace vynálezů byla uložena v královském patentním úřadě a prostudována kompetentními úředníky. A co hrabě? Ten fenomenálně zakončil svou uměleckou dráhu, když se na něj zřítila budova opery. I lesník Ilja Déži dosáhl kýženého štěstí. (Předstoupí Adjunkt totálně opleten výtvory své pracovité ženy) PRORAROST 2013

14 14 Divadlo jeviště Hlediště/ skleník Kaplička Pokoj pro hosty Pokoj Barona Hospoda

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ

Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ Radomír Hanzelka AGENTURA OSIRIS KNIHA DRUHÁ 1 Copyright Radomír Hanzelka, 2013 www.radomirhanzelka.cz Všechna práva vyhrazena Vytiskla a vydala: Nová Forma s.r.o. www.novaforma.cz Vydání první ISBN 2

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál.

Chaloupka. Blbe, sotva jsem zabrala a ty tu děláš takovej randál. Chaloupka Ten les je nějakej divnej. A že jsem už lesů prošel dost. Lesy jsou různý. Hustý, řídký, tmavý, smíšený, smrkový, borový, nebo třeba zabordelený. Tenhle ne. Tenhle je prostě divnej. Takovej tichej.

Více

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty.

Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Scénář pro videoklip Mariana Verze 0.9.2 (10.7.2004) Používám Marianu verze b, která měří 4:44 minuty. Obsazení: Mariana krásná holka, tmavovlasá (španělský typ), dlouhé bílé šaty, červený šátek (třeba

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13:

Ďábel a člověk Texty 1 Pt 5, 8 9: Mt 4, 1 11: 1 M 3, 1-13: Ďábel a člověk V našich shromážděních často hovoříme o Bohu, jeho díle v životě člověka, někdy trochu zapomínáme na to, že nežijeme v duchovně neutrálním prostředí, ve kterém nepracuje jenom Bůh, ale i

Více

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN

EXTERIÉR NÁKLADOVÉ NÁDRAŽÍ, DEN Tomáš, Oliver, Sergej, uniformovaní slovenští policisté (kompars) Tomáš, Sergej a Oliver stojí u starého odstaveného vagónu, jeden z policistů jim ukazuje zmačkaný spací pytel a batoh s několika věcmi.

Více

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu.

z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. z OBRAZ/SHOT POPIS DĚJE/STORY HUDBA/MUSIC RUCHY/SOUND POZNÁMKA/NOTES 1 Je videt fotoalbum, a starou ruku která táha fotku z albumu. Táhání fotki z albumu. DŮLEŽITÉ: V CELÉM FILMU NENÍ ŽÁDNÝ DIALOG. Jenom

Více

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí,

Kamila Krátká z 8.A. KLEC a KLÍČ. Jestlipak víte, co se stane s člověkem, jenž utíká před světem? Stane se z něj to, co už nikdo nevidí, Kamila Krátká z 8.A píše poezii a v letošním roce získala za přednes básně Klec a klíč na regionální recitační soutěži Dětská scéna 2013 ocenění za autorský přínos. Ukázky z její tvorby zveřejňujeme v

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

Duch nad zlato. A jak to dopadlo? Tedy pardon, ale příšerně.

Duch nad zlato. A jak to dopadlo? Tedy pardon, ale příšerně. Ať je nám kolik chce, tak si přiznejme, že se každý rok těšíme na novou pohádku. Popelky máme plné zuby a pyšné princezny nebo ty se zlatou hvězdou se nám také přejídají jako cukroví (i když se jednalo

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

Poezie NePoezie. nejen pro handicapované. Filip Budák

Poezie NePoezie. nejen pro handicapované. Filip Budák Poezie NePoezie nejen pro handicapované Filip Budák 2002-2003 A kdo přijme jediné takové dítě ve jménu mém, přijímá mne (Mt. 18;5) K nevíře, jak tak malé děti dokáží na papír vyjádřit prostřednictvím zdánlivě

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

Oldřich Mikulášek Agogh

Oldřich Mikulášek Agogh Vyšehrad Oldřich Mikulášek Agogh [VERŠE Z LET 1969 1971] Oldřich Mikulášek Agogh VYŠEHRAD Illustrations Johana Hrabíková Vojnárová, 2012 Copyright Oldřich Mikulášek, 1980 ISBN 978-80-7429-163-0 Motto:

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA

ZASTÁVKA NÁDRAŽÍ NEMOCNICE BANKA KINO RESTAURACE OBCHOD HOTEL POŠTA LETIŠTĚ PARK ŠKOLA BANKA HOTEL POŠTA NEMOCNICE OBCHOD ŠKOLA NÁDRAŽÍ ZASTÁVKA RESTAURACE KINO PARK LETIŠTĚ KDE? V / VE / NA ŠKOLA, POŠTA...ŠKOLE, POŠTĚ NEMOCNICE, OBCHOD KINO NÁDRAŽÍ LETIŠTĚ...NEMOCNICI, LETIŠTI...OBCHODĚ...KINĚ...NÁDRAŽÍ

Více

2.12.2012 1. neděle adventní

2.12.2012 1. neděle adventní 2.12.2012 1. neděle adventní Milost vám a pokoj od toho, kterýž jest, kterýž byl a kterýž přijíti má. Rozjásej se, sijónská dcero, dcero jeruzalémská, propukni v hlahol! Hle, přichází k tobě tvůj král,

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

premiéra opery se konala v Národním 1 zdroj wikipedia

premiéra opery se konala v Národním 1 zdroj wikipedia Cyklus P Pracovní list 4. Antonín Dvořák, opera Čert a Káča Milé paní učitelky, jistě už víte, že uslyšíte jen hlavní, typická hudební čísla z Čerta a Káči. Opera je zpracována tak, aby děti v průběhu

Více

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza

MŮJ STRACH. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza MŮJ STRACH Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje.

Můj strach. Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. Můj strach Nejstrašnější bída je samota a pocit, že mě nikdo nepotřebuje. - Matka Tereza Byla jsem hrozně vyděšená, hlavně z toho, že lidé, které jsem zázrakem potkala, mě jednoduše opustí. Proč by někdo

Více

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici

Byl jednou jeden princ. Janči se jmenoval. A ten princ Janči byl chudý. Nebydlel v zámku, ale ve vesnici Kašpárek (Vypravěč) Princ Janči Chůva (Babička) Žába Princezna Janička Král Čert Světnice Vesnice Komnata Podhradí Les Přídavné kulisy: studna Smrk Kašpárek nebo vypravěč: Byl jednou jeden princ. Janči

Více

být a se v na ten že s on z který mít do o k

být a se v na ten že s on z který mít do o k být a se 1. 2. 3. v na ten 4. 5. 6. že s on 7. 8. 9. z který mít 10. 11. 12. do o k 13. 14. 15. ale i já 16. 17. 18. moci svůj jako 19. 20. 21. za pro tak 22. 23. 24. co po rok 25. 26. 27. oni tento když

Více

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09

Žába 92 / 93. zahrada.indd 92 12.1.2016 7:26:09 Žába Nenávidím žáby. Všechna zvířata mám rád, vím, že co do vznešenosti jsou si všechny výtvory přírody rovné, jen k žábám prostě cítím nepřekonatelný odpor. Povím vám proč, a to i přesto, že mi stačí

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

Lotr šibeničník budižkničema. Postava otroka v římské komedii

Lotr šibeničník budižkničema. Postava otroka v římské komedii Lotr šibeničník budižkničema Postava otroka v římské komedii 2. pol. 3. stol. př. n. l. 21 dochovaných komedií masky hráli jen muži typizované postavy: mladík, otrok, otec, kuplíř, voják, dívka, stařec,

Více

Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY

Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY Nová vlna 2013 Copyright Daniela Kováøová, 2007, 2013 Photo Pavel Janouškovec, 2003-2013 Copyright Nová vlna, Praha, 2007, 2013 ISBN 978-80-85845-14-3 Tyto povídky jsou

Více

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla

Habermaaß-hra 5589. Klasické kostky Kravička Karla CZ Habermaaß-hra 5589 Klasické kostky Kravička Karla Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi

Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky. S fotografiemi Podpořte vydání knihy Básní a Energetických obrázků Duchovní léčitelky S fotografiemi Část peněz ze zisku této knihy věnuje na podporu centra www.nightlife.mypage.cz Brána k uzdravení Těla, Duše i Světa.

Více

Vedlejší věta přísudková

Vedlejší věta přísudková Vedlejší věty Druhy vedlejších vět určujeme: podle jejich větněčlenské platnosti podle spojovacích výrazů, kterými jsou připojeny k větě řídící podle vztahu jejich obsahu k obsahu věty řídící Vedlejší

Více

PŘÍLOHA Č. 1 (Ukázka z učebnice Macurové, Homoláče a kol. 1998, s. 20)

PŘÍLOHA Č. 1 (Ukázka z učebnice Macurové, Homoláče a kol. 1998, s. 20) PŘÍLOHA Č. 1 (Ukázka z učebnice Macurové, Homoláče a kol. 1998, s. 20) PŘÍLOHA Č. 2 (Ukázka z učebnice Macurové, Homoláče a kol. 1998, s. 27) PŘÍLOHA Č. 3 (Ukázka z učebnice Holé 2000, s. 37) PŘÍLOHA Č.

Více

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou

Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou SVĚTLO Paprsky světla létají úžasnou rychlostí. Když dorazí do našich očí, donesou nám mnoho informací o věcech kolem nás. Vlastnosti světla mohou být ukázány na celé řadě zajímavých pokusů. Uvidíš svíčku?

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni

Slovo dětem: Ježíš na svatbě Píseň ze Svítá: S156 Svatba v Káni 1 Vršovice 1.5.2011 Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, milé děti, všechny vás vítám na naší společné bohoslužbě. Na setkání, kde smíme naslouchat Božímu slovu, těšit se z Božího pozvání a děkovat za ně.

Více

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada

Habermaaß-hra 5581. Život na farmě Velká sada CZ Habermaaß-hra 5581 Život na farmě Velká sada Vážení rodiče, gratulujeme k zakoupení hry z cyklu "Moje první hra - Farma". Učinili jste správné rozhodnutí a umožnili svému dítěti učit se prostřednictvím

Více

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ

POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ POHÁDKA O TOM, CO SE DVĚMA ŽÁBÁM PŘIHODILO NA VÝLETĚ Dlouho se na ten výlet těšily a říkaly si, že i jim se něco pěkného přihodí, jak už to na výletě bývá. A přihodilo se. Bylo velice krásné červnové jitro,

Více

2. Čisté víno (Sem tam)

2. Čisté víno (Sem tam) 1. Čekání na zázrak (Sem tam) H # 1. Už padá půlnoc, zní jen můj těžký krok, oblohou snáší se k zemi mráz, vítr ztichl, zbyl jenom úplněk, () i čas zůstal na chvíli stát. 2. jinak nic, pouze průhledný

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

3Jak. Mach a Šebestová. udělali z dědečka Tarzana

3Jak. Mach a Šebestová. udělali z dědečka Tarzana 24 3Jak Mach a Šebestová udělali z dědečka Tarzana Jak a Mach a Šebestová udělali z dědečka Tarzana Jednou se babička chystala do nemocnice na kontrolu žlučníku a hned u snídaně povídá dědečkovi, oškrábej

Více

Můj pohled pozorování

Můj pohled pozorování Můj pohled pozorování Přemysl Vřeský Veselí nad Moravou 2013 Ájurvédská Instituce Dhanvantri, Praha ÚVOD Jmenuji se Přemysl Vřeský a ukončil jsem druhý ročník studia Ajurvédské instituce Dhanvantri obor

Více

Ježibaba: Čert: Vodník: Princ Král. Kašpárek: Princezna. les, smrk komnata podhradí, smrk. Kašpárek, ježibaba (princezna), vodník, čert

Ježibaba: Čert: Vodník: Princ Král. Kašpárek: Princezna. les, smrk komnata podhradí, smrk. Kašpárek, ježibaba (princezna), vodník, čert Ježibaba Čert Vodník Princ Král Kašpárek Princezna les, smrk komnata podhradí, smrk Kašpárek, ježibaba (princezna), vodník, čert Děti! Taky jste si všimly, že většina pohádek je o krásných princeznách

Více

Ztichlým večerem kráčí postava vypadá jako že nespěchá Kolem se míhá minulost i dnešek

Ztichlým večerem kráčí postava vypadá jako že nespěchá Kolem se míhá minulost i dnešek Polendář 009 Jan Bezděk Pavla Jurigová Milý poutníče, procházející jednotlivými stránkami tohoto Polendáře, měsíci roku, cestami života, jdi s cílem ve svém srdci, pak nebude nikdy vzdálená tvá představa

Více

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, Krnov

Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, Krnov Harmonie, příspěvková organizace Krnov, Pod Cvilínem, Chářovská 785/85, PSČ 794 01 Pracoviště: Chráněné bydlení, Opavská 294/40, 794 01 Krnov 1 -p Toto jsou pravidla, na kterých jsme se společně domluvili

Více

Pravidla Tábor Kharm 2014 v1.1

Pravidla Tábor Kharm 2014 v1.1 Pravidla Tábor Kharm 2014 v1.1 Zde je výpis pravidel pro všechna základní povolání, která se budou vyskytovat v etapových částech tábora a za která půjde hrát. Jedná se o přehledová pravidla. Na začátku

Více

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary.

Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. Milovat Boha celým srdcem, celým rozumem a celou silou a milovat bližního jako sám sebe je víc než všechny oběti a dary. 31. neděle v liturgickém mezidobí cyklu B Evangelium (Mk 12,28b-34) Jeden z učitelů

Více

Vtipy. Profesor říká: "Dnes vás pustím o čtvrt hodiny dřív. Odcházejte prosím potichu, ať nevzbudíte nikoho ve vedlejších učebnách.

Vtipy. Profesor říká: Dnes vás pustím o čtvrt hodiny dřív. Odcházejte prosím potichu, ať nevzbudíte nikoho ve vedlejších učebnách. Vtipy Profesor zkouší ze zoologie: "Co je to za ptáka?" a ukáže ze zakrytého tvora jen nohy. "Nevím.", odpovídá student "Tak je to za pět, jak se jmenujete?" konstatuje profesor. Student si vyhrne nohavice:

Více

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov

Bible pro děti představuje. Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Více

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén POPELEČNÍ STŘEDA Mt 6,1-6.16-18 Kam máš zajít, když se modlíš? ČTVRTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ Lk 9,22-25 Každý, kdo chce jít za Ježíšem, má vzít svůj... a následovat

Více

9. Tøi støelecké terèe

9. Tøi støelecké terèe 9. Tøi støelecké terèe Zoltov Tak už maluješ, holoubku? Kupecký Jako støelecké terèe se to snad hodí. Zoltov Oho, nahá žena vystupuje z vany! Jsi chlapík! Chlapík! Ptal ses, jestli je Petr na mužské. Není.

Více

Fantastický Svět Pana Kaňky

Fantastický Svět Pana Kaňky Fantastický Svět Pana Kaňky Adam Nehůdka je chlapec, jenž velmi rád četl knížky. Doma a ve škole se mu nikdy nic nedařilo, a tak byl poslán do Akademie pana Kaňky. Chodili tam chlapci, jejichž jména začínala

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Rady pro pokročilou duši

Rady pro pokročilou duši Rady pro pokročilou duši Richard Bach Příručka Mesiáše Rady pro pokročilou duši Nejlepší způsob, jak se vyhnout odpovědnosti, je říct: Mám odpovědnost. Tví přátelé tě během první minuty vašeho setkání

Více

Bojovníci za pravdu. Někdo musí něco udělat, a to dnes!

Bojovníci za pravdu. Někdo musí něco udělat, a to dnes! Bojovníci za pravdu Těžko říct, co se člověku táhne hlavou, když dospívá. Svět na něj doráží, nutí ho do pochodu, za dávnými příběhy pohádek a dobra ukazuje jen rozšklebenou tvář a výsměch. Všechno se

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc!

Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Kristův kříž: Křesťanova hlavní věc! Čtení: Lukáš 9:18 27 Asi před deseti lety se promítal film o třech přátelích z New Yorku, kteří se blížili ke čtyřicítce a měli velký zmatek ve svých životech, zaměstnáních,

Více

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám.

Nemusíte si ho brát, nemusíte si ho kupovat, nebo ho někde shánět. Podobenství už je vaše, patří vám. Scénář: Dobrý pastýř Podívejte se, mám tu zlatou krabici tedy je žlutá, ale připomíná zlato. Uvnitř je něco cenného. Možná je tam podobenství. Podobenství jsou totiž ještě cennější než zlato! Krabice je

Více

Čtenářský deník. Jaroslav Hradil, III.B

Čtenářský deník. Jaroslav Hradil, III.B Čtenářský deník Jaroslav Hradil, III. Kytice utor: Karel Jaromír Erben byl český historik, právník, spisovatel, básník, překladatel, sběratel lidových písní a pohádek a představitel romantismu. Narodil

Více

Jaroslav Vrchlický (1853 1912)

Jaroslav Vrchlický (1853 1912) Jaroslav Vrchlický (1853 1912) vl. jm. Emil Frída nar. v Lounech stud. G, filosofie, historie, románských jazyků vychovatel v severní Itálii sňatek s Ludmilou Podlipskou profesor literatury na Karlově

Více

Země Německa (Saska) PAVLÍNA BOUČKOVÁ TRÉNOVÁNÍ PAMĚTI www.bouckova.com

Země Německa (Saska) PAVLÍNA BOUČKOVÁ TRÉNOVÁNÍ PAMĚTI www.bouckova.com Země Německa (Saska) Postup práce: 1) Nejdřív si pomalu přečti Země Německa. Jsou řazeny ve sloupcích, jak jsou asi na mapě a v obrazech. Ty teď ignoruj, najdi si země v mapce, neuč se je pamatovat. 2)

Více

FRANTA sedí na gauči a čte si noviny. OZVE se zvonek. Franta jde otevřít dveře a v nich stojí PEPA. FRANTA Ty volé. Zdar volé. PEPA No nazdar vole.

FRANTA sedí na gauči a čte si noviny. OZVE se zvonek. Franta jde otevřít dveře a v nich stojí PEPA. FRANTA Ty volé. Zdar volé. PEPA No nazdar vole. 1 1 NÁVŠTĚVA INT. BYT sedí na gauči a čte si noviny. OZVE se zvonek. Franta jde otevřít dveře a v nich stojí. Ty volé. Zdar volé. No nazdar vole. Ty vole. No jo vole. Tak co vole? Ale vole... znáš to vole.

Více

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky

Bible pro děti. představuje. Princ z řeky Bible pro děti představuje Princ z řeky Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: M. Maillot; Lazarus Upravili: M. Maillot; Sarah S. Přeložila: Majka Alcantar Vydala: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box

Více

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto

(pozn. autora: lidé, kteří jsou označeni rámečkem, přežili) 446 - Petr Ginz) viz. vlastní foto !" #$ #%"!& Památníku Terezín převzato (č... /+ 01 1 '#( ) #%"!&* + (č. 596!( # #%"!&, (č.968 2 B / 2 2 3 4viz. Lagus, ?@

Více

Cesta života / Cesta lásky

Cesta života / Cesta lásky Kudy do nebe Cesta života / Cesta lásky Cesta života Smyslem života není jen někam jít. Chceme-li, aby náš život měl smysl, je třeba mít cíl, který stojí za to, abychom kvůli němu občas museli překonat

Více

Rovnoměrný pohyb IV

Rovnoměrný pohyb IV 2.2.4 Rovnoměrný pohyb IV Předpoklady: 02023 Pomůcky: Př. : erka jede na kole za kamarádkou. a) Za jak dlouho ujede potřebných 6 km rychlostí 24 km/h? b) Jak daleko bude po 0 minutách? c) Jak velkou rychlostí

Více

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46

Slavnost Ježíše Krista Krále. Cyklus B Mt 25,31-46 Slavnost Ježíše Krista Krále Cyklus B Mt 25,31-46 Má sílo Má sílo, k Tobě vzhlížím, má sílo Tobě zpívám, neboť ty Bože jsi útočiště mé. Pane můj, lásko má, Ty Bože jsi útočiště mé. Pane smiluj se Čtení

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Co by se kovbojkám stávat nemělo Kamila Nováková Vydavatelství Hölzelová Eva Text Kamila Nováková Tvorba obálky René Vaněk Ilustrace Martina Aulehlová

Více

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění

řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění téma měsíce řecko Text a foto: Michael a Markéta Foktovi Voňavé kadění Svíčky a kadidlo. Dvě věci, bez kterých si pravoslavný kostel snad ani nelze představit. Obě věci se vyrábějí už po staletí stejným

Více

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13 ZŠ Svitavy, Riegrova 4 květen, červen 2012 OKRES VE VOLEJBALE KINDERIÁDA 2. 5. 2012 jsme šli na Kinderiádu. Přípravu jsme zahájili rozcvičkou. Po ní jsme odešli na jednotlivá

Více

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Zvláštnosti větného členění Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si žáci zopakují vědomosti o zvláštnostech

Více

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád

jednou to skončí V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád V š i c h n i S v a t í V polárních pustinách slunce nejde spát jako já u nohou tvých jestli tě mám rád Ledy slábnou, voda stoupá sirény zpívají noci slané, když zvedá žár Jednou to skončí a z nás čáry

Více

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla

Myši vzhůru nohama. podle Roalda Dahla podle Roalda Dahla B yl jednou jeden starý pán, kterému bylo 87 let a jmenoval se Labon. Celý svůj život to byl klidný a mírumilovný člověk. Byl velmi chudý, ale velmi šťastný. Když Labon zjistil, že má

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE 137 Téma vyučovací jednotky: LITERÁRNÍ VÝCHOVA POHÁDKA KOUZELNÁ KAREL JAROMÍR ERBEN HRNEČKU, VAŘ PŘIPOMEŇME SI: Lidová pohádka = je pohádka, která nemá jasného autora

Více

Blesk Spotřebuje 1 mag.

Blesk Spotřebuje 1 mag. Blesk Spotřebuje 1 mag. Papírová koule s fialovým fáborkem Kouzlo odebírá 1 život zasaženému cíli Umbajkví! Je nutné hlasitě vykřiknout formuli a trefit cíl papírovou koulí s fialovým Ohnivý plivanec Spotřebuje

Více

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I.

1. Jméno. jméno. příjmení. mapa. Jaroslav. stůl. Antonín. moře. Vladimír. Jan. vana. sprcha. Blanka. Trénink funkcionální komunikace I. 1. Jméno 1 Václav Procházka jméno příjmení 1. VYBERTE JENOM JMÉNA. mapa Antonín moře Jan sprcha Jaroslav stůl Vladimír vana Blanka 1 2. JAK SE JMENUJE AUTOR TOHOTO TEXTU. Dobrý den, jmenuji se Robert Kouba,

Více

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu

Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Karel Hynek Mácha Večer na Bezdězu Znění tohoto textu vychází z díla Romány a povídky tak, jak bylo vydáno v nakladatelství Laichter v roce 1906 (MÁCHA, Karel Hynek. Romány a povídky. K vydání upravil

Více

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ - SUPERHRDINOVÉ

POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ - SUPERHRDINOVÉ POVLTAVSKÉ SETKÁNÍ - SUPERHRDINOVÉ 1. Úloha SPIDERMAN 22 bodů a. Na Baltíkově ploše se objeví najednou mrakodrap a mraky stejně jako na obrázku. Všechny předměty jsou z banky 0. Program čeká na stisk klávesy

Více

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012

VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Kód materiálu: Název materiálu: VY_12_INOVACE_20_PRAZSKA_DOMOVNI_ZNAMENI Pražská domovní znamení Předmět: ČESKÝ JAZYK - ČTENÍ Ročník: 3. Časová dotace: 45 min. Datum ověření: 24. 10. 2012 Jméno autora:

Více

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ LAURA MARX FITZGERALDOVÁ Poklekl ke mně a rukama zacákanýma od barev sevřel má ramena. Není kouzelná. Je dost těžké tuhle sklenici naplnit. Je těžké ty peníze vydělat a ještě těžší je uchovat. Přesunul

Více

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto

SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL. Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto 14 ŽÁDNÁ SETKÁNÍ NEJSOU NÁHODNÁ KAŽDÝ ČLOVĚK, SE KTERÝM SE SETKÁM, JE MŮJ UČITEL Jsem přesvědčen, že tato slova jsou naprosto pravdivá. Při každém setkání s jiným člověkem se mohu vždy něco naučit. Můžete

Více

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz Katalog forem a metod PDF publikace Upozornění pro uživatele této publikace: Elektronická verze publikace podléhá stejným pravidlům užívání jako tištěná. Všechna práva jsou vyhrazena. Žádná část nesmí

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš

Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Mgr. Miloslava Matoušová Ivan Matouš Afirmace s Empatií Prvek - Dřevo Na každý týden jedna afirmace Pro období prvku Dřevo. www.empatia.cz www.akademiecelostnihozdravi.cz 2014 Věnování a poděkování Tuto

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Duben 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Šíření zvuku

Více

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1

LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 Z poselství Ježíše ze dne 19. srpna 2012 v 10:56. LITANIE JEŽÍŠ LIDSTVU 1 ZA OCHRANU PŘED FALEŠNÝM PROROKEM Nejdražší Ježíši, zachraň nás před klamem falešného proroka. Ježíši, smiluj se nad námi. Ježíši,

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov

Honzík. dobrodružství v městečku Postýlkov Honzík a jeho dobrodružství v městečku Postýlkov Je brzy ráno. Sluníčko nakukuje do Honzíkovy ložnice. Honzík leží v posteli a spí. Áááááá Honzík se vzbudí a zívne si. Otočí se na bok. Pak se s úlekem

Více

Graf skladebného rozboru věty

Graf skladebného rozboru věty Graf skladebného rozboru věty Existuje několik způsobů grafického zápisu větného rozboru. Předkládaný způsob se pokouší o co největší jednoduchost a přehlednost. Příklad: Starý pán se pomalu belhal do

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_140 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

1. Úvod do vědomého snění

1. Úvod do vědomého snění 1. Úvod do vědomého snění V této kapitole se dočtete: - Co jsou vědomé sny a jaké to je, mít vědomý sen - Jak vám může snová nápověda pomoci rozpoznat, že sníte - Jak je možné, že máte nad sny větší kontrolu,

Více

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící

SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSMÁKŮ 2011 Kategorie M = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící SOUTĚŽNÍ ARCH 2. KOLA SOUTĚŽE STEZKA PÍSÁKŮ 2011 Kategorie = mladší od 10 do 12 let včetně, počet v týmu jsou 2 až 4 soutěžící Soutěžní tým (z organizace, oddílu, příp. další informace) Jméno, příjmení

Více

Karel Hynek Mácha. Život a dílo

Karel Hynek Mácha. Život a dílo Karel Hynek Mácha Život a dílo Karel Hynek Mácha (16. listopadu 1810 Praha 6. listopadu 1836 Litoměřice) jeden z největších českých básníků, ve své době nepochopen představitel romantismu a zakladatel

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_08 Jméno autora: Mgr. Růžena Bajerová Třída/ročník:

Více

Praští s botami o zem, špinavé boty dopadnou na pánův stín, stín sebou nepatrně cukne

Praští s botami o zem, špinavé boty dopadnou na pánův stín, stín sebou nepatrně cukne 1 1 2h svícení 30min Kabát,klobouk,boty, Lino na zem, o tmy se otevřou dveře, v nich stojí postava s botami v ruce, prohledá si kapsy, něco jí chybí 2 15min Modré pozadí Skřípot dveří Praští s botami o

Více

d20 karty Listopad 2006 Vyrobeno pro d20 systém d20 v kostce, http://www.d20.cz

d20 karty Listopad 2006 Vyrobeno pro d20 systém d20 v kostce, http://www.d20.cz d20 karty Listopad 2006 Vyrobeno pro d20 systém d20 v kostce, http://www.d20.cz Návod k použití d20 karty jsou určeny hráčům Dnd a d20 systému. Obsahují popis jednotlivých stavů, do kterých se postavy

Více

Proč tam stojí tamta pumpa!

Proč tam stojí tamta pumpa! 1 Slavné události je třeba zachytit v uměleckých dílech a velkých vyprávěních v odpovídajícím stylu. Proto při popisu současnosti padla volba na absurdní divadlo. Pro inspiraci by v tomto případě bylo

Více

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské.

1. kapitola (Petra) No, já sama nevím, jak se ta zastávka jmenuje vím jen, že to kousek od Řešovské. 1. kapitola (Petra) Stojím na chodbě budovy FSV UK a snažím se zorientovat v plánku. Nervózně si přitom pohrávám s propiskou. Náhle za sebou uslyším povědomý hlas: Honzo, kolikrát jsem ti říkal, že nechci,

Více

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová)

102. JEŽÍŠI, DÁVNO UŽ TO VÍM (hudba: AC Bratislava; text: Karel Sedláček) C # mi. 101. VÍM, ŽE TI NA MNĚ ZÁLEŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) 101. VÍM, Ž TI N MNĚ ZÁLŽÍ (hudba a text: Markéta Plchová) mi Vím, že Ti záleží na srdci mém, nejsem Ti lhostejný/á. V čase těžkých chvil, ve dnech bouřlivých, Ty dál nade mnou bdíš. mi Ruku mi podáváš,

Více