aktivní uhlí pro čištění plynných fází

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "aktivní uhlí pro čištění plynných fází"

Transkript

1 EcoSorb aktivní uhlí pro čištění plynných fází zastoupení pro Česko, Slovensko a Polsko : endler s.r.o., 5.května 164/15, Děčín X-Bělá uhli@endler.cz tel.: fax :

2 Společnost Jacobi Carbons vyrábí aktivní uhlí EcoSorb z uhlí a skořápek z kokosových ořechů. Při této výrobě využívá nejnovější moderní technologii. Aktivní uhlí EcoSorb jsou dodávána ve formě nepravidelných úlomků (granulek) a tvarované ve formě válečků, které jsou speciálně navrhovány pro použití při čištění plynných fází. Tyto materiály jsou osvědčenými adsorbenty, které se používají pro znovuzískávání rozpouštědel, čištění vzduchu a při výrobě čistých plynů. Základní suroviny (uhlí, skořápky kokosových ořechů) speciálně vybírány a navrhovány pro použití v systémech čištění plynů, par a vzduchu. Válečky o různých průměrech (1;1,5;2;3;4;5;6 mm) a granulovaná aktivní uhlí (8x16, 6x12, 4x8 a 3x6 USS) jsou dodávána pro různě požadované tlakové ztráty. Vysoce rozvinutý vnitřní povrch Striktně dodržovaná distribuce velikosti pórů. Vysoká hustota adsorbentů zajišťuje maximální objemovou kapacitu. Vysoká mechnická odolnost a výroba důsledně zajišťující minimální prašnost poskytují čistou manipulaci s materiálem. typové označení surovina forma CTC Sypná hmotnost kg/m 3 Prach Tvrdost aplikace GXK Uhlí Válečky Hlavní čistič vzduchu GXB Uhlí Válečky Hlavní čistič vzduchu BXA Uhlí Válečky Znovuzískání rozpouštědel s nízkým bodem varu BXB Uhlí Válečky Znovuzískání rozpouštědel s nízkým a se středním bodem varu BX-Plus Uhlí Válečky Znovuzískání rozpouštědel s středním bodem varu BX- Super Uhlí Válečky Znovuzískání rozpouštědel s vysokým bodem varu BX-Ultra Uhlí Válečky Znovuzískání rozpouštědel s vysokým bodem varu HX-Plus 1 Uhlí Válečky Znovuzískání problematických rozpouštědel BS Uhlí Zlomky Hlavní čistič vzduchu CS Kokos Zlomky Čištění vzduchu, znovuzískávání rozpouštědel CX Kokos zlomky Čištění vzduchu, znovuzískávání rozpouštědel 1 H značí kyselinou propíraný výrobek

3 PANELOVÉ A PRSTENCOVÉ VÁLCOVÉ FILTRY JSOU UŽÍVÁNY PRO ÚPRAVU MALÝCH OBJEMŮ VZDUCHU OBSAHUJÍCÍHO TĚKAVÉ ORGANICKÉ LÁTKY koncentrace < 1 g/m 3 Účinnost adsorpce Účinnost adsorpce Lineární rychlost Výško lože Kontantní doba >90 jednotlivý průchod > 95vícenásobný průchod m/min >25 mm 0,2 1,0 s Teplota < 50 C Relativní vlhkost < 90 Tlak komentář atmosférický nabídkový list EcoSorb GXB Proces úpravy vzduchu V procesu úpravy vzduchu se EcoSorb plní do filtračních loží s tenkou vrstvou, které mohou být konstruovány z perforovaného plechového materiálu nebo tvarovaných plastů. Filtry s tenkým ložem mohou mít tvar prstencových válců, plochých panelů nebo skládaných článků, které jsou upevněny v krytu filtru. Kryty filtrů jsou zabudovány do skupiny filtrů a umístěny na požadovaném místě v potrubního systému. Prouděním vzduchu skrz skupiny filtrů dochází k adsorpci pomoci aktivního uhlí EcoSorb. Při saturaci filtrů s tenkým ložem, se vyčerpané aktivní uhlí odstraní a nahradí čistým aktivním uhlím EcoSorb za účelem optimalizace ekonomiky procesu. Úprava a čištění vzduchu Filtry s tenkým ložem jsou navrženy tak, aby poskytovaly vysokou účinnost filtrace a přitom udržovaly nízký odpor proudu vzduch. K optimalizaci výkonu filtry s tenkým ložem je rozhodující zajistit, aby se dosáhlo maximálního plnění lože a jednotné hloubky lože. Hloubka lože a doba styku jsou stanoveny fyzikálním charakteristikami kontaminující látky a jejích koncentrací v proudu vzduchu. Aktivní uhlí EcoSorb prokázalo že poskytuje ekonomické řešení v systémech filtrace vzduchu, zahrnující široký rozsah koncentrací různorodých sloučenin. Provozní kapacitu filtrů s tenkým ložem na bázi aktivního uhlí EcoSorb lze vypočítat ze studie izotermy parní fáze, kterou lze předat na požádání. Průmyslová aplikace : Typický kontaminant : Automobilový průmysl nnn Potravinářský průmysl Přívod vzduchu na letištích Zásobníky rozpouštědel Kontaminovaná půda Kuchyňské odsávače par Cigaretové filtrační špičky Skladování ovoce Alifatická a aromatická rozpouštědla zapáchající sloučeniny Kerosin a uhlovodíky Organická rozpouštědla BTEX a halogeny Zapáchající složky Dehty a fenoly Kontrola úrovní CO2 Aplikace při úpravě vzduchu Výrobní průmysl musí podle zákona kontrolovat emisi těkavých organických sloučenin, zdroje zápachů a toxické kontaminující látky. Četná stavení mají speciální požadavky na jakost vstupujícího vzduchu, aby zajistila ochranu vzácných lidských uměleckých děl, citlivá zařízení počítačů a zaměstnance. Po úvodní úpravě přiváděného vzduchu, vyžaduje recirkulující vzduch v budovách často dodatečné filtraci.

4 Proces čištění plynů Proudy průmyslových procesních plynů často vyžadují čištění, aby se zamezilo otrávení katalyzátorů ve směru proudění plynu nebo za účelem splnění specifických požadavků. Typický závod na výrobu plynů je vybudován na několika filtračních stupních. Nejprve se odstraňují pevné materiálové částice ze použití techniky mechanické filtrace, následovanou odstraňováním vlhkosti aplikací molekulárních sít. Následně se používá tlak ke snížení objemu vyrobeného plynu, který má být upraven. ECOSORB JE POUŽÍVÁN PŘI VÝROBĚ VYSOCE ČISTÝCH PLYNŮ V PETROCHEMICKÉM PRŮMYSLU Koncentrace < 1000 g/m 3 Účinnost adsorpce >99 Linéární rychlost Výška lože Kontaktní doba 5 15 m/min 0,5 5,0 m 1,0 60,0 s Teplota < 80 Relativní vlhkost < 99 tlak Desorpce Technika 1 Technika 2 Technika atm Tlakový ráz Nízný tlak páry Horký inertní plyn Adsorpce organických kontaminujících látek z vyrobeného plynu probíhá v kolonách s pevným ložem s rozsáhlou náplní aktivního uhlí EcoSorb, které jsou navrženy takovým způsobem, aby zajistily požadovanou čistotu plynu a optimální časy adsorpčních cyklů. Desorpce organických kontaminujících látek se často provádí snižováním tlaku systému. Čištění plynů Čištění procesních plynů se často provádí za vysokého tlaku, aby se snížil objem plynu, který má být upravován a aby se tím minimalizovala velikost adsorpčního systému. Stlačování plynu má za účinek též snížení těkavosti a zvýšení koncentrace organických sloučenin, významně zlepšuje kinetiku adsorpce a adsorpční kapacity aktivního uhlí EcoSorb. Vysoká koncentrace organických sloučenin a relativně nízká objemová průtoková rychlost jsou ideální pro proces úpravy ve vysoce plněných kolonách. K minimalizování délky adsorpčního cyklu se používají prodloužené doby styku, které snižují frekvenci mezi regenerací (desorpcí) kolon. Regenerace kolon se provádí použitím kolísavého tlaku, technikou nízkotlaké páry nebo horkého inertního plynu. Typické použití : Typické kontaminanty : Adsorpce kolísavým tlakem Odstraňování olejů ze stlačeného plynu Pivovarnictví výroba CO2 Přírodní plyn výroba CH4 Elektrolýza výroba H2 Výroba plynného etylénu vv Výroba CH4 na skládkách Odstraňování N2 a CO z H2 Kompresorové oleje (uhlovodíky) Alkoholy, aminy a merkaptany Uhlovodíky a organická S Páry rtuti Sloučeniny s obsahem organické síry Merkaptany a halogeny Typické aplikace Velká čisticí zařízení procesních plynů často pracují v petrochemických komplexech a jsou provozována multinárodními chemickými výrobními společnostmi jako integrální část objemných chemických výrobních podniků. Vysoce hodnotné specializované plyny se často vyrábějí za použiti adsorpčních technik při kolísavém tlaku, aby se minimalizovaly výrobní náklady.

5 PÁRY ORGANICKÝCH ROZPOUŠTĚDEL JSOU ADSORBOVÁNY V MNOHA PRŮMYSLOVÝCH PROVOZECH A ZNOVUZÍSKÁVÁNA PŘI REGENERACI AKTIVNÍHO UHLÍ ECOSORB. MEZI APLKACE VYUŽÍVAJÍCÍ REKUPERACE CYKLOHEXANONU A METHYL ETHYL KETONU PATŘÍ VÝROBA MAGNETICKÝCH PÁSEK Vstupní koncentrace Výstupní koncentrace Lineární rychlost Výška lože 1 10 g/m 3 < 50 mg/m m/min 0,5 2,0 m Teplota < 35 C Kontaktní doba 1,0 4,0 s Relativní vlhkost < 60 Desorpce Proces regenerace rozpouštědel Proces regenerace rozpouštědel zahrnuje sběr vzduchu z výrobní sféry zatíženého rozpouštědly (Solvent laden air SLA). Částice se odstraňují použitím mechanické filtrace a vzduch kontaminovaný rozpouštědly je nasměrován do adsorpčního zařízení. Adsorpční cyklus pokračuje až do okamžiku, kdy se zjistí průnik rozpouštědla, tj. při úrovni nasycení adsorpční jednotky rozpouštědlem. Vzduch zatížený rozpouštědly se následně směruje do druhého adsorbéru, zatímco se rozpouštědlo regeneruje z nasycené jednotky. Desorpce se provádí nízkotlakou parou nebo horkým inertním plynem. Regenerované rozpouštědlo se odděluje z kondenzátu nebo horkého inertního plynu pro opětovné použití. Regenerace rozpouštědel Koncentrace organického rozpouštědla ve vzduchu zatíženého rozpouštědly je rozhodující pro provedení a činnost zařízení pro regeneraci rozpouštědel. K optimalizaci cyklické kapacity jednotky, s následkem maximalizace délky adsorpčního cyklu, lze použít kontroly koncentrace organického rozpouštědla v kombinaci s vyzkoušeným adsorbentem EcoSorb. V praxi je maximální koncentrace hořlavých rozpouštědel omezována na 25 dolní meze výbušnosti (LEL lower explosive limit). Cyklická kapacita je definována jako hmotnost rozpouštědla, kterou lze adsorbovat a desorbovat konsistentně s ekonomickou spotřebou páry. 1. množství páry 2. rychlost páry 3. čas desorpce Komentář 1 3 kg/kg 5 15 m/min 1-6 h údaje jsou založeny na výrobku EcoSorb BX-Plus Typické použití : Výroba tapet Hlubotisk Výroba viskózy Magnetické pásky cccccccc Lékařské obvazy Lepidla Průmysl nátěrových hmot Syntetická vlákna Pentan, lakový benzín Toluen, Hexan Aceton, Etanol a sirouhlík Cyklohexanon, metyletylketon Tetrahydrofuran, toluen Toluen, Hexan Alkoholy, estery, ketony, toluen Alkoholy, aceton, estery Typické aplikace Způsob regenerace rozpouštědel za použití aktivního uhlí EcoSorb byl úspěšně aplikován v širokém rozsahu průmyslových postupů a aplikacích ochrany životního prostředí. Aktivované uhlí EcoSorb se dodává pro regeneraci alkanů, aromatických uhlovodíků, halogenů, alkoholů, ketonů, aldehydů, esterů a éterů. Rozsah aplikací zahrnuje regeneraci jednotlivých a vícesložkových směsí rozpouštědel.

aktivní uhlí pro čištění kapalných fází

aktivní uhlí pro čištění kapalných fází AquaSorb aktivní uhlí pro čištění kapalných fází zastoupení pro Česko, Slovensko a Polsko : endler s.r.o., 5.května 164/15, 405 02 Děčín X-Bělá www.endler.cz uhli@endler.cz tel.: +420 412 553 045 fax :

Více

Vámnabízí aktivní uhlí řady :

Vámnabízí aktivní uhlí řady : endler,s.r.o., telefon : FAX : WEB : e-mail : 5. května 164/15 405 02 Děčín X-Bělá Česká republika +420 412 553 045 +420 604 990 837 +420 412 553 045 http://www.endler.cz info@endler.cz Vámnabízí aktivní

Více

FILTRAČNÍ VLOŽKY VS PC 12 5222 1. POPIS 2. PROVEDENÍ 3.POUŽITÍ PODNIKOVÁ NORMA

FILTRAČNÍ VLOŽKY VS PC 12 5222 1. POPIS 2. PROVEDENÍ 3.POUŽITÍ PODNIKOVÁ NORMA PODNIKOVÁ NORMA FILTRAČNÍ VLOŽKY VS PC 12 5222 1. POPIS Filtrační vložka se skládá z rámu z ocelového pozinkovaného plechu, ve kterém je v přířezu ochranné textilie mezi dvěma mřížkami uložen sorbent (upravované

Více

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ)

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) 5. část TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY A PACHOVÉ LÁTKY Zpracoval: Tým autorů EVECO Brno, s.r.o. TĚKAVÉ ORGANICKÉ SLOUČENINY Těkavé organické

Více

Návrh vhodného aktivního uhlí ve vodárenství

Návrh vhodného aktivního uhlí ve vodárenství Návrh vhodného aktivního uhlí ve vodárenství Ing. Jaroslav Kopecký, CSc. Jako, s.r.o. Pro správný výběr vhodného aktivního uhlí je důležité rozumět parametrům aktivního uhlí, znát faktory ovlivňující odstraňování

Více

Filtrace stlačeného vzduchu. Nová generace

Filtrace stlačeného vzduchu. Nová generace Filtrace stlačeného vzduchu Nová generace Filtrace stlačeného vzduchu nová generace Firma Hankison je jedním z předních výrobců zařízení sloužících k sušení a filtraci stlačeného vzduchu. Výrobky Hankison

Více

FILTRY KS AFP PRO ADSORPCI PLYNŮ. Nový rozšířený sortiment. K odstranění nepříjemných zápachů a plynných znečištění vzduchu

FILTRY KS AFP PRO ADSORPCI PLYNŮ. Nový rozšířený sortiment. K odstranění nepříjemných zápachů a plynných znečištění vzduchu FILTRY KS AFP PRO ADSORPCI PLYNŮ Nový rozšířený sortiment K odstranění nepříjemných zápachů a plynných znečištění vzduchu Vysoká adsorpční kapacita Nízké tlakové ztráty úspora energetických nákladů, možnost

Více

endler,s.r.o., Jacobi Carbons Æ

endler,s.r.o., Jacobi Carbons Æ endler,s.r.o., distributor aktivnìho uhlì od Jacobi Carbons Æ endler,s.r.o., 5.kvÏtna 164/15 405 02 DÏËÌn X-BÏl +420 412 553 045 Bankovní spojení IČO DIČ Telefon/fax e-mail web 27-3411800217/0100 25454650

Více

LIGNUMEXPO 2018 NITRA. Jiří Neumann

LIGNUMEXPO 2018 NITRA. Jiří Neumann LIGNUMEXPO 2018 NITRA Jiří Neumann Představení společnosti EWAC Vzduchové filtry Technologická zařízení a chemické produkty na čištění oplachových vod Ochrana lakoven od roku 1998 návrh, výroba a vývoj

Více

Úprava vzduchu sušení

Úprava vzduchu sušení Úprava vzduchu sušení Zařízení pro vysokou úroveň úpravy stlačeného vzduchu. Úprava vzduchu pro všechny provozy. Naše sušičky spolehlivě odstraní kondenzát a v kombinaci s námi dodávanou filtrací zajistí

Více

BIOFILTRACE ODPADNÍCH VZDUŠNIN - ÚVOD DO PROBLEMATIKY. Evropské sociální fondy, ESF, projekt JPD 3, 060511

BIOFILTRACE ODPADNÍCH VZDUŠNIN - ÚVOD DO PROBLEMATIKY. Evropské sociální fondy, ESF, projekt JPD 3, 060511 BIOFILTRACE ODPADNÍCH VZDUŠNIN - ÚVOD DO PROBLEMATIKY 1 HISTORIE BIOFILTRACE První aplikace uvažoval Bach pro eliminaci zápachu v čistírně odpadních vod (sirovodík) již v roce 1923 Provozní využití od

Více

Novinky v legislativě při používání organických rozpouštědel. 16. ledna 2018, Praha

Novinky v legislativě při používání organických rozpouštědel. 16. ledna 2018, Praha Novinky v legislativě při používání organických rozpouštědel 16. ledna 2018, Praha OBSAH Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb., o přípustné úrovni znečišťování a jejím zjišťování a o provedení některých dalších

Více

Základní škola a mateřská škola Hutisko Solanec. žák uvede základní druhy uhlovodíků, jejich použití a zdroje. Chemie - 9. ročník

Základní škola a mateřská škola Hutisko Solanec. žák uvede základní druhy uhlovodíků, jejich použití a zdroje. Chemie - 9. ročník Základní škola a mateřská škola Hutisko Solanec Digitální učební materiál Anotace: Autor: Jazyk: Očekávaný výstup: Speciální vzdělávací potřeby: Klíčová slova: Druh učebního materiálu: Druh interaktivity:

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2012/2013 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

Legislativa o chrany ochrany ovzduší t ýkající týkající s e VOC

Legislativa o chrany ochrany ovzduší t ýkající týkající s e VOC Legislativa ochrany ovzduší týkající se VOC Stávající legislativa Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší Vyhláška č. 355/2002 Sb., kterou se stanoví emisní limity a další podmínky provozování ostatních

Více

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011

Omezování plynných emisí. Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 Omezování plynných emisí Ochrana ovzduší ZS 2010/2011 1 Úvod Různé fyzikální a chemické principy + biotechnologie Principy: absorpce adsorpce oxidace a redukce katalytická oxidace a redukce kondenzační

Více

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace

Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace Sada 7 Název souboru Ročník Předmět Formát Název výukového materiálu Anotace VY_52_INOVACE_737 8. Chemie notebook Směsi Materiál slouží k vyvození a objasnění pojmů (klíčová slova - chemická látka, směs,

Více

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování Zplyňování = termochemická přeměna uhlíkatého materiálu v pevném či kapalném skupenství na výhřevný energetický plyn pomocí zplyňovacích médií a tepla. Produktem je plyn obsahující výhřevné složky (H 2,

Více

Generátory dusíku. MAXIGAS Snadná výroba plynu s vysokou čistotou

Generátory dusíku. MAXIGAS Snadná výroba plynu s vysokou čistotou Generátory dusíku MAXIGAS Snadná výroba plynu s vysokou čistotou Nekupujte dusík - vyrábějte ho!... pomocí generátorů plynného dusíku domnick hunter 1 Proč mít obavy z vysokotlakých plynových lahví, když

Více

Omega Air adsorpční sušičky F DRY. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr

Omega Air adsorpční sušičky F DRY. Edice: Vytvořil: Luboš Fistr F DRY Edice: 2017 03 Vytvořil: Luboš Fistr provedení s regenerací za studena věžová konstrukce pracovní tlak 4 16 bar průtok do 1200 6500 Nm 3 /h tlakový rosný bod standardně 40 C (volitelně verze 25 C

Více

Odmašťování rozpouštědly znamená obvykle použití chlorovaných uhlovodíků (CHC dnes jen v uzavřených zařízeních), alkoholů, terpenů, ketonů, benzínu,

Odmašťování rozpouštědly znamená obvykle použití chlorovaných uhlovodíků (CHC dnes jen v uzavřených zařízeních), alkoholů, terpenů, ketonů, benzínu, Kubíček J. FSI 2018 Odmašťování velmi důležitá operace: odstranění tuků, prachových částic, zbytků po tryskání, kovové třísky a vody. Nečistoty jsou vázány fyzikální adsorpcí a adhezními silami. Odmašťování

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ - ENERGETICKÝ ÚSTAV ODBOR TERMOMECHANIKY A TECHNIKY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ - ENERGETICKÝ ÚSTAV ODBOR TERMOMECHANIKY A TECHNIKY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ - ENERGETICKÝ ÚSTAV ODBOR TERMOMECHANIKY A TECHNIKY PROSTŘEDÍ doc. Ing. Josef ŠTETINA, Ph.D. Předmět 3. ročníku BS http://ottp.fme.vutbr.cz/sat/

Více

Používání energie v prádelnách

Používání energie v prádelnách Leonardo da Vinci Projekt Udržitelný rozvoj v průmyslových prádelnách Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 2 Používání energie v prádelnách Modul 5 Energie v prádelnách Kapitola 2 Používání energie 1

Více

Víme, co vám nabízíme

Víme, co vám nabízíme PDF vygenerováno: 30.12.2016 5:20: Katalog / Laboratorní pomůcky / ace / Nástavce a filtrační špičky na injekční stříkačky Nástavec filtrační na injekční stříkačky MACHEREY-NAGEL Jednoúčelové nástavce

Více

Metody likvidace VOC z průmyslových procesů. Ing. Zbyněk Krayzel 602 829 112 zbynek.krayzel@seznam.cz www.krayzel.cz Doc. Ing. Karel Ciahotný, CSc.

Metody likvidace VOC z průmyslových procesů. Ing. Zbyněk Krayzel 602 829 112 zbynek.krayzel@seznam.cz www.krayzel.cz Doc. Ing. Karel Ciahotný, CSc. Metody likvidace VOC z průmyslových procesů Ing. Zbyněk Krayzel 602 829 112 zbynek.krayzel@seznam.cz www.krayzel.cz Doc. Ing. Karel Ciahotný, CSc. K odstraňování VOC z odpadních plynů se v provozní praxi

Více

Manganový zeolit MZ 10

Manganový zeolit MZ 10 Manganový zeolit MZ 10 SPECIFIKACE POPIS PRODUKTU PUROLITE MZ 10 je manganový zeolit, oxidační a filtrační prostředek, který je připraven z glaukonitu, přírodního produktu, lépe známého jako greensand.

Více

Odsávací jednotka určená především k extrakci kouře generovaného při pájení a v elektronickém průmyslu.

Odsávací jednotka určená především k extrakci kouře generovaného při pájení a v elektronickém průmyslu. dodavatel vybavení provozoven firem www.abetec.cz Odsávací zařízení V1000 iq PC, barva Obj. číslo: 102003121 Výrobce: Bofa international LTD Popis Odsávací zařízení Bofa V1000 iq v sobě spojuje mimořádně

Více

STLAČENÝ VZDUCH OD ROKU Prodloužená záruka 6 let se servisním plánem MyCare BLADE BUDOUCNOST NASTÁVÁ JIŽ DNES. BLADE i 8 12 S přímým převodem

STLAČENÝ VZDUCH OD ROKU Prodloužená záruka 6 let se servisním plánem MyCare BLADE BUDOUCNOST NASTÁVÁ JIŽ DNES. BLADE i 8 12 S přímým převodem STLAČENÝ VZDUCH OD ROKU 1919 Prodloužená záruka 6 let se servisním plánem MyCare BLADE BUDOUCNOST NASTÁVÁ JIŽ DNES BLADE i 8 12 S přímým převodem Mattei: více než 90 let výzkumu a spolehlivosti Firma Ing.

Více

Rizika vzniku výbuchu v chemickém průmyslu

Rizika vzniku výbuchu v chemickém průmyslu Rozvoj a posílení vzájemné spolupráce mezi akademickými i soukromými subjekty se zaměřením na chemický a farmaceutický výzkum reg. číslo: CZ.1.07/2.4.00/31.0130 Rizika vzniku výbuchu v chemickém průmyslu

Více

TERMICKÁ DESORPCE. Zpracování odpadů. Sanační technologie XVI , Uherské Hradiště

TERMICKÁ DESORPCE. Zpracování odpadů. Sanační technologie XVI , Uherské Hradiště TERMICKÁ DESORPCE Zpracování odpadů Sanační technologie XVI 23.5. 2013, Uherské Hradiště Termická desorpce - princip Princip Ohřev kontaminované matrice na teploty, při kterých dochází k uvolňování znečišťujících

Více

Úprava vzduchu filtrace

Úprava vzduchu filtrace Úprava vzduchu filtrace Vše potřebné pro profesionální filtraci stlačeného vzduchu Komponenty i celé sestavy. Naše filtrační zařízení spolehlivě odstraní z vašeho stlačeného vzduchu pevné částice, vodu,

Více

FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB

FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB FORMALDEHYD VE VNITŘNÍM OVZDUŠÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

MOKRÉ MECHANICKÉ ODLUČOVAČE

MOKRÉ MECHANICKÉ ODLUČOVAČE Účinnost technologie ke snižování emisí [%] Nově ohlašovaná položka bude sloužit k vyhodnocení účinnosti jednotlivých typů odlučovačů a rovněž k jejímu sledování ve vztahu k naměřeným koncentracím znečišťujících

Více

Seznam tříd jednotlivých druhů odpadů

Seznam tříd jednotlivých druhů odpadů Seznam tříd jednotlivých druhů odpadů 0201 odpady ze zemědělství, zahradnictví, lesnictví, myslivosti, rybářství 02 01 03 odpad rostlinných pletiv 02 01 04 odpadní plasty (kromě obalů) 02 01 07 odpady

Více

BEKOKAT NEJKVALITNĚJŠÍ STLAČENÝ VZDUCH BEZ OLEJE

BEKOKAT NEJKVALITNĚJŠÍ STLAČENÝ VZDUCH BEZ OLEJE NEJKVALITNĚJŠÍ STLAČENÝ VZDUCH BEZ OLEJE BEKOKAT OPTIMÁLNÍ PRO NÁROČNÉ SPECIFIKACE Pro vysoce citlivá použití má konvenční úprava stlačeného vzduchu technické a ekonomické hranice. Jsou vyžadovány nové

Více

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová

Vícefázové reaktory. Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor. Zuzana Tomešová Vícefázové reaktory Probublávaný reaktor plyn kapalina katalyzátor Zuzana Tomešová 2008 Probublávaný reaktor plyn - kapalina - katalyzátor Hydrogenace méně těkavých látek za vyššího tlaku Kolony naplněné

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: III/2 Inovace a zkvalitněni výuky prostřednictvím ICT. Název materiálu: Zpracování ropy

Více

Autor: Tomáš Galbička Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2.

Autor: Tomáš Galbička  Téma: Alkany a cykloalkany Ročník: 2. Alkany uhlovodíky s otevřeným řetězcem a pouze jednoduchými vazbami vazby sigma, největší výskyt elektronů na spojnici jader v názvu mají koncovku an Cykloalkany uhlovodíky s uzavřeným řetězcem a pouze

Více

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ

POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ REPUBLIKA ( 1» ) POPIS VYNÁLEZU K AUTORSKÉMU OSVĚDČENÍ (ер (23) Výstavní priorita (22) Přihlášeno 15 06 84 (21) FV 4559-84 00 (Bi) (51) Int Cl.* G 21 F 9/02, G 21 F 9/00 ÚftAD

Více

Zplyňování. Ing. Martin Lisý, PhD. Energetický ústav VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství

Zplyňování. Ing. Martin Lisý, PhD. Energetický ústav VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Zplyňování Ing. Martin Lisý, PhD. Energetický ústav VUT v Brně Fakulta strojního inženýrství Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Statním rozpočtem ČR Technologie zpracování biomasy

Více

ANORGANICKÁ ORGANICKÁ

ANORGANICKÁ ORGANICKÁ EMIE ANORGANIKÁ ORGANIKÁ 1 EMIE ANORGANIKÁ Anorganické látky Oxidy: O, O 2.. V neživé přírodě.. alogenidy: Nal.. ydroxidy: NaO Uhličitany: ao 3... Kyseliny: l. ydrogenuhličitany: NaO 3. 2 EMIE ORGANIKÁ

Více

Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR

Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR Praktické zkušenosti s plněním, uvedením do provozu, zpětným promýváním nového a reaktivovaného aktivního uhlí v úpravnách pitných vod ČR Ing. Jaroslav Kopecký, CSc. Jako, s.r.o. Družstevní 72, 250 65

Více

Odstraňování Absorption minoritních nečistot z bioplynu

Odstraňování Absorption minoritních nečistot z bioplynu www.vscht.cz Ústav plynárenství, koksochemie a ochrany ovzduší Laboruntersuchungen der Karel Ciahotný Gastrocknung e-mail:karel.ciahotny@vscht.cz mit Hilfe von Adsorption und Odstraňování Absorption minoritních

Více

- nová vyhláška, která nahradí stávající vyhlášku č. 355/2002 Sb. v platném znění

- nová vyhláška, která nahradí stávající vyhlášku č. 355/2002 Sb. v platném znění Legislativa ochrany ovzduší týkající se těkavých organických látek (VOC) - nová vyhláška, která nahradí stávající vyhlášku č. 355/2002 Sb. v platném znění Stávající vyhláška Zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně

Více

S Y N T H E S I A Příloha č.6 k OS 65/6 Identifikace a hodnocení rizik. Zdroje rizika ohrožující život a zdraví osob v prostoru výrobních technologií

S Y N T H E S I A Příloha č.6 k OS 65/6 Identifikace a hodnocení rizik. Zdroje rizika ohrožující život a zdraví osob v prostoru výrobních technologií Strana: 1 z: 8 Zdroje rizika ohrožující život a zdraví osob v prostoru výrobních technologií Nitrace E 11, E 14 Nitrační kyseliny F 1 F 10, E 3 Stabilizace E 9, E 12, E 4 SBU Nitrocelulóza Oddělení výroby

Více

Expozice rozkladným produktům vulkanizačního činidla dikumylperoxidu

Expozice rozkladným produktům vulkanizačního činidla dikumylperoxidu Expozice rozkladným produktům vulkanizačního činidla dikumylperoxidu V. Stránský, I. Vančáková, I. Kučerová (SZÚ Praha, ZÚ Hradec Králové, KHS Hradec Králové) Co je to vulkanizace Vulkanizace je chemický

Více

Filtrace 18.9.2008 1

Filtrace 18.9.2008 1 Výpočtový ý seminář z Procesního inženýrství podzim 2008 Filtrace 18.9.2008 1 Tématické okruhy principy a instrumentace bilance filtru kalolis filtrace za konstantní rychlosti filtrace za konstantního

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA CHEMIE Chemie 9. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.6 ČLOVĚK A PŘÍRODA CHEMIE Chemie 9. ročník. ŠVP Školní očekávané výstupy PRŮŘEZOVÁ TÉMATA POZOROVÁNÍ, POKUS A BEZPEČNOST PRÁCE RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo CH9101 určí společné a rozdílné vlastnosti látek CH9102 CH9103

Více

3. Rozměry a hmotnosti Zabudování a umístění Základní parametry Základní parametry Materiál...

3. Rozměry a hmotnosti Zabudování a umístění Základní parametry Základní parametry Materiál... Tyto technické podmínky stanoví řadu vyráběných velikostí a provedení stropních, lamelových, čtvercových anemostatů (dále jen anemostatů) ALCM 250, 300, 400, 500, 600, 625. Platí pro výrobu, navrhování,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: Číslo šablony: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název materiálu: Fosilní zdroje

Více

Kategorizace prací s chemickými látkami a biologickými činiteli

Kategorizace prací s chemickými látkami a biologickými činiteli Kategorizace prací s chemickými látkami a biologickými činiteli Konzultační den SZÚ 19. 2. 29 (MUDr. Jaromír Šamánek, SZÚ) 1 Počty zaměstnanců v riziku (kat.2r+3+4) V r.29 a v r.26 Celkem Ženy 5 1 15 2

Více

ColorSorb. pro odbarvování kapalných fází. zastoupení pro Česko, Slovensko a Polsko :

ColorSorb. pro odbarvování kapalných fází. zastoupení pro Česko, Slovensko a Polsko : ColorSorb aktivní uhlí pro odbarvování kapalných fází zastoupení pro Česko, Slovensko a Polsko : endler s.r.o., 5.května 164/15, 405 02 Děčín X-Bělá www.endler.cz uhli@endler.cz tel.: +420 412 553 045

Více

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ)

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) 6. část DIOXINY A FURANY Zpracoval: Tým autorů EVECO Brno, s.r.o. DIOXINY A FURANY DIOXINY PCDD: je obecný název pro skupinu toxických

Více

č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování

č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících a užívajících těkavé organické látky

Více

DRYPOINT M PLus. Sušení. Hospodárnost na minimálním prostoru. DRYPOINT M PLUS, řešení dva v jednom pro filtraci a sušení

DRYPOINT M PLus. Sušení. Hospodárnost na minimálním prostoru. DRYPOINT M PLUS, řešení dva v jednom pro filtraci a sušení Výrobky Beko DRYPOINT M PLus Sušení Hospodárnost na minimálním prostoru DRYPOINT M PLUS, řešení dva v jednom pro filtraci a sušení Výrobky BEKO Sušení DRYPOINT M PLUS Dva v jednom: úspěšný koncept membránových

Více

ColFlex TECHNICKÝ LIST

ColFlex TECHNICKÝ LIST Popis Výhody Typické aplikace Příprava podkladu Aplikace je homogenní pružná hydroizolační páska určená pro aplikace na plochy, které jsou vystaveny vysokému tlaku vody. Páska je vhodná pro venkovní aplikace,

Více

LINDE VÍTKOVICE a.s. Výroba Acetylénu Integrované povolení čj. MSK 148824/2007 ze dne 11. 10. 2007, ve znění pozdějších změn

LINDE VÍTKOVICE a.s. Výroba Acetylénu Integrované povolení čj. MSK 148824/2007 ze dne 11. 10. 2007, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Hydroizolační fólie FATRAFOL 810

Hydroizolační fólie FATRAFOL 810 Hydroizolační fólie FATRAFOL 810 Technický list č.: TL 5-1008-06 Vydání č.: 9 Účinnost od: 15.02.2011 opis výrobku FATRAFOL 810 (810/V, 810 AA, 810/V AA) je střešní fólie na bázi VC- vyztužená polyesterovou

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT C6-0267/2006. Společný postoj. Dokument ze zasedání 2003/0256(COD) 06/09/2006

EVROPSKÝ PARLAMENT C6-0267/2006. Společný postoj. Dokument ze zasedání 2003/0256(COD) 06/09/2006 EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Dokument ze zasedání 2009 C6-0267/2006 2003/0256(COD) CS 06/09/2006 Společný postoj Společný postoj Rady k přijetí nařízení Evropského parlamentu a Rady o registraci, hodnocení,

Více

Bezpečnost chemických výrob N111001

Bezpečnost chemických výrob N111001 Bezpečnost chemických výrob N111 Petr Zámostný místnost: A-72a tel.: 4222 e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Rizika spojená s hořlavými látkami Povaha procesů hoření a výbuchu Požární charakteristiky látek

Více

Ceník platný od

Ceník platný od Dr. Milady Horákové 571/56, 460 06 Liberec 7 tel: 482 428 671, fax: 482 428 672 Ceník platný od 1. 3. 2018 (Ceny jsou uvedeny v Kč za tunu, k ceně je nutno připočítat 21% DPH a v případě komunálních odpadů

Více

Bezpečnostní list. Styrodur* 3035 CS 1265x615x40mm 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE

Bezpečnostní list. Styrodur* 3035 CS 1265x615x40mm 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Bezpečnostní list Strana: 1/5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY NEBO PŘÍPRAVKU A VÝROBCE NEBO DOVOZCE Styrodur* 3035 CS 1265x615x40mm Použití: extrudované pěnové desky pro tepelnou izolaci ve stavebnictví Výrobce:

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 9 Adsorpční chromatografie: Chromatografie v normálním módu Tento chromatografický mód je vysvětlen na silikagelu jako nejdůležitějším

Více

13.04.2012 21.02.02 / MM 25.03.02 / MM 1 / 7. Erbslöh Geisenheim Getränketechnologie GmbH & Co. KG, Erbslöhstraße 1, D-65366 Geisenheim

13.04.2012 21.02.02 / MM 25.03.02 / MM 1 / 7. Erbslöh Geisenheim Getränketechnologie GmbH & Co. KG, Erbslöhstraße 1, D-65366 Geisenheim 13.04.2012 21.02.02 / MM 25.03.02 / MM 1 / 7 1 Označení výrobku a název společnosti Údaje o výrobku Aktivní uhlí, granulované Obchodní název Granucol GE Číslo výrobku 1201.. Výrobce / Dodavatel: Erbslöh

Více

POVRCHY A JEJICH DEGRADACE

POVRCHY A JEJICH DEGRADACE POVRCHY A JEJICH DEGRADACE Ing. V. Kraus, CSc. Opakování z Nauky o materiálu 1 Povrch Rozhraní dvou prostředí (není pouze plochou) Skoková změna sil ovlivní: povrchovou vrstvu materiálu (relaxace, rekonstrukce)

Více

Provozní biofiltry pro čištění odpadního vzduchu. Radim Žebrák DEKONTA a.s.

Provozní biofiltry pro čištění odpadního vzduchu. Radim Žebrák DEKONTA a.s. Provozní biofiltry pro čištění odpadního vzduchu Radim Žebrák DEKONTA a.s. 1 Biofiltrace Pracuje na principu biofilmu, který pokrývá částice materiálu použitého jako náplň biofiltru. Základem je kombinace

Více

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x 5. Stabilizace CELIO a.s. Název odpadu 010304 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo kyselinotvorné látky x 010305 N Jiná hlušina obsahující nebezpečné látky x 010307 N Jiné odpady

Více

OSVĚDČENÍ O ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI

OSVĚDČENÍ O ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 Praha 10, Vršovická 1442/65 Čj.: MZP/2018/710/86631 Praha dne 13. 12. 2018 Ministerstvo životního prostředí podle 6 odst. 1 a 2 zákona č. 76/2002 Sb., o integrované

Více

zpracování těžkých frakcí na motorová paliva (mazut i vakuový zbytek)

zpracování těžkých frakcí na motorová paliva (mazut i vakuový zbytek) Ropa štěpné procesy zpracování těžkých frakcí na motorová paliva (mazut i vakuový zbytek) typy štěpných procesů: - termické krakování - katalytické krakování - hydrogenační krakování (hydrokrakování) podmínky

Více

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup

3. FILTRACE. Obecný princip filtrace. Náčrt. vstup. suspenze. filtrační koláč. výstup 3. FILTRACE Filtrace je jednou ze základních technologických operací, je to jedna ze základních jednotkových operací. Touto operací se oddělují pevné částice od tekutiny ( směs tekutiny a pevných částic

Více

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Průřezové téma Tematický celek Ročník 1. CZ.1.07/1.5.00/34.0565 VY_32_INOVACE_359_Uhlovodíky Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,

Více

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0 VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Horizontální provzdušňovač BUBLA 25V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít BUBLU?:... 3 2.

Více

CHEMIE - Úvod do organické chemie

CHEMIE - Úvod do organické chemie Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Vzdělávací okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace SŠHS Kroměříž CZ.1.07/1.5.00/34.0911

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice STAVEBNÍ MATERIÁLY, JAKO ZDROJ TOXICKÝCH LÁTEK Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Vysoké teploty, univerzální

Vysoké teploty, univerzální Vysoké teploty, univerzální Vynikající koeficient tření na oceli Trvalá provozní teplota do +180 C Pro střední a vysoké zatížení Zvláště vhodné pro rotační pohyb HENNLICH s.r.o. Tel. 416 711 338 Fax 416

Více

www.pkrealizace.cz PK REALIZACE s.r.o., Zvolská 789/11, 142 00 Praha 4- Kamýk

www.pkrealizace.cz PK REALIZACE s.r.o., Zvolská 789/11, 142 00 Praha 4- Kamýk PK REALIZACE s.r.o., Zvolská 789/11, 142 00 Praha 4- Kamýk Krátce o Nanoprotech výrobcích: Nanoprotech spreje fungují na bázi nejnovějších nanotechnologií. Vyžadují minimální přípravu povrchu. Lehce pronikají

Více

OBSAH: CANFIL...3.1.2 OPTIFIL...3.1.6. číslo 3.1.0. Tento katalog podléhá změnové službě 04/2012

OBSAH: CANFIL...3.1.2 OPTIFIL...3.1.6. číslo 3.1.0. Tento katalog podléhá změnové službě 04/2012 FILTRACE A FILTRAÈNÍ TECHNIKA AUTOMATICKÉ SAMOÈISTÍCÍ FILTRY EFEKTIVNÍ FILTRACE NÍZKÉ POØIZOVACÍ NÁKLADY TÉMÌØ ŽÁDNÉ PROVOZNÍ NÁKLADY KONTINUÁLNÍ FILTRACE KAPALIN VYSOKÉ PRÙTOKY JEDNÍM FILTREM MOŽNÉ PRO

Více

Předmět: CHEMIE Ročník: 9. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu

Předmět: CHEMIE Ročník: 9. Časová dotace: 2 hodiny týdně. Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Předmět: CHEMIE Ročník: 9. Časová dotace: 2 hodiny týdně Výstup předmětu Rozpracované očekávané výstupy Učivo předmětu Konkretizované tématické okruhy realizovaného průřezového tématu Přesahy, poznámky

Více

Superkritická fluidní extrakce (SFE) Superkritická fluidní extrakce

Superkritická fluidní extrakce (SFE) Superkritická fluidní extrakce Superkritická fluidní extrakce (zkráceně SFE, z angl. Supercritical Fluid Extraction) = extrakce, kde extrakčním činidlem je tekutina v superkritickém stavu, tzv. superkritická (nadkritická) tekutina (zkráceně

Více

SEZNAM VYBRANÉHO ZBOŽÍ A DOPLŇKOVÝCH STATISTICKÝCH ZNAKŮ

SEZNAM VYBRANÉHO ZBOŽÍ A DOPLŇKOVÝCH STATISTICKÝCH ZNAKŮ Aktuální SEZNAM VYBRANÉHO ZBOŽÍ A DOPLŇKOVÝCH STATISTICKÝCH ZNAKŮ platný od 1.1.2018 Kód a název položky kombinované nomenklatury 1) -------------------------------------------------------------- Doplňkový

Více

Hydroizolační fólie FATRAFOL 810 Účinnost: Vydání: 9

Hydroizolační fólie FATRAFOL 810 Účinnost: Vydání: 9 Technický list TL 5-1008-06 Hydroizolační fólie FATRAFOL 810 Účinnost:18.02.2011 Vydání: 9 opis výrobku oužití Aplikace FATRAFOL 810 (810/V, 810 AA, 810/V AA) je střešní fólie na bázi VC- vyztužená polyesterovou

Více

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ

ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ZPRÁVA O PLNĚNÍ PODMÍNEK INTEGROVANÉHO POVOLENÍ ČÁST A IDENTIFIKACE PROVOZOVATELE ZAŘÍZENÍ, IDENTIFIKACE ZAŘÍZENÍ A SOUVISEJÍCÍ ÚDAJE Rok 2015 1. Identifikace provozovatele Obchodní firma nebo název/ Titul,

Více

Přírodní zdroje uhlovodíků

Přírodní zdroje uhlovodíků Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Říjen 2010 Mgr. Alena Jirčáková Zemní plyn - vznik: Výskyt často spolu s ropou (naftový zemní plyn) nebo

Více

Adsorpční sušiče. ecodry řady K-MT 1-8 multitronic

Adsorpční sušiče. ecodry řady K-MT 1-8 multitronic Adsorpční sušiče ecodry řady K-MT 1-8 multitronic Adsorpční sušiče ecodry řady K-MT 1-8 multitronic Špičkové jednotky Nové adsorpční sušiče Parker Zander s regenerací za studena vycházejí z osvědčené adsorpční

Více

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování

Model dokonalého spalování pevných a kapalných paliv Teoretické základy spalování. Teoretické základy spalování Spalování je fyzikálně chemický pochod, při kterém probíhá organizovaná příprava hořlavé směsi paliva s okysličovadlem a jejich slučování (hoření) za intenzivního uvolňování tepla, což způsobuje prudké

Více

CELIO a.s. CZU Linka na úpravu odpadů za účelem jejich dalšího energetického využití SLUDGE

CELIO a.s. CZU Linka na úpravu odpadů za účelem jejich dalšího energetického využití SLUDGE CELIO a.s. CZU00168 Linka na úpravu odpadů za účelem jejich dalšího energetického využití SLUDGE Kód Název odpadu Příjem Pro úpravu 01 05 04 O Vrtné kaly a odpady obsahující sladkou vodu 01 05 05 N Vrtné

Více

Elektrokinetická dekontaminace půd znečištěných kobaltem

Elektrokinetická dekontaminace půd znečištěných kobaltem Elektrokinetická dekontaminace půd znečištěných kobaltem Kamila Šťastná, Mojmír Němec, Jan John, Lukáš Kraus Centrum pro radiochemii a radiační chemii, Katedra jaderné chemie, Fakulta jaderná a fyzikálně

Více

INOVACE KVALITA SPOLEHLIVOST SVĚTOVOST ETC -SV. Stlačený vzduch třídy 0 bez oleje pomocí katalýzy

INOVACE KVALITA SPOLEHLIVOST SVĚTOVOST ETC -SV. Stlačený vzduch třídy 0 bez oleje pomocí katalýzy INOVACE KVALITA SPOLEHLIVOST SVĚTOVOST ETC -SV Stlačený vzduch třídy 0 bez oleje pomocí katalýzy Cesta ke stlačenému vzduchu bez oleje Princip funkce zařízení ETC Konvertory ETC aktivně přeměňují pomocí

Více

2komponentní transparentní pečeticí vrstva s matným vzhledem. mírný zápach dobrá odolnost vůči UV záření, nežloutne snadné čištění

2komponentní transparentní pečeticí vrstva s matným vzhledem. mírný zápach dobrá odolnost vůči UV záření, nežloutne snadné čištění Technický list Vydání 01/2012 Identifikační č.: 02 08 01 04 004 0 000001 Sikafloor -302 W 2komponentní transparentní pečeticí vrstva s matným vzhledem Popis výrobku Sikafloor -302 W je 2komponentní polyuretanová

Více

VÝZNAM REAKTIVACE GRANULOVANÉHO AKTIVNÍHO UHLÍ POUŽÍVANÉHO PRO ÚPRAVU PITNÉ VODY

VÝZNAM REAKTIVACE GRANULOVANÉHO AKTIVNÍHO UHLÍ POUŽÍVANÉHO PRO ÚPRAVU PITNÉ VODY VÝZNAM REAKTIVACE GRANULOVANÉHO AKTIVNÍHO UHLÍ POUŽÍVANÉHO PRO ÚPRAVU PITNÉ VODY Brett Pinker Chemviron Carbon (evropská pobočka Calgon Carbon Corporation), Boulevard de la Woluwe 60, bte. 7, B-1200 Brusel,

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 8. Přednáška Extrakce Sušení Extrakce extrakce kapalina kapalina rovnováha kapalina kapalina pro dvousložkové systémy jednostupňová extrakce, opakovaná extrakce procesní zařízení extrakce kapalina pevná

Více

Biologické odsiřování bioplynu. Ing. Dana Pokorná, CSc.

Biologické odsiřování bioplynu. Ing. Dana Pokorná, CSc. Biologické odsiřování bioplynu Ing. Dana Pokorná, CSc. Sulfan problematická složka bioplynu Odkud se sulfan v bioplynu bere? Organická síra proteiny s inkorporovanou sírou Odpady a odpadní vody z průmyslu

Více

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB

FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB FAKTORY VNITŘNÍHO PROSTŘEDÍ STAVEB Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace

Více

Vodík jako alternativní ekologické palivo. palivové články a vodíkové hospodářství

Vodík jako alternativní ekologické palivo. palivové články a vodíkové hospodářství Vodík jako alternativní ekologické palivo palivové články a vodíkové hospodářství Charakteristika vodíku vodík je nejrozšířenějším prvkem ve vesmíru na Zemi je třetím nejrozšířenějším prvkem po kyslíku

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Adsorpční sušiče. ecodry řady K-MT10-95 multitronic ecodry řady KE-MT multitronic

Adsorpční sušiče. ecodry řady K-MT10-95 multitronic ecodry řady KE-MT multitronic ecodry řady K-MT10-95 multitronic ecodry řady KE-MT120-600 multitronic ecodry řady K-MT/KE-MT multitronic Bezpečný základ Adsorpční sušiče Parker Zander s regenerací za studena vycházejí ze známé osvědčené

Více

Směšovací poměr a emise

Směšovací poměr a emise Směšovací poměr a emise Hmotnostní poměr mezi palivem a okysličovadlem - u motorů provozovaných v atmosféře, je okysličovadlem okolní vzduch Složení vzduchu: (objemové podíly) - 78% dusík N 2-21% kyslík

Více

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková

HYDROXYDERIVÁTY. Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy Fenoly Bc. Miroslava Wilczková HYDROXYDERIVÁTY Alkoholy -OH skupina vázána na uhlíkový atom alifatického řetězce Fenoly -OH skupina vázána na uhlíku, který je součástí aromatického

Více

Česká technická norma ISO Stlačený vzduch- Část 1: Znečištění a třídy čistoty výňatek z normy

Česká technická norma ISO Stlačený vzduch- Část 1: Znečištění a třídy čistoty výňatek z normy Česká technická norma ISO 8573-1 Stlačený vzduch- Část 1: Znečištění a třídy čistoty výňatek z normy 1 Předmět normy (odpovídá části 1 Předmět normy) Tato část ISO 8573 stanovuje třídy čistoty stlačeného

Více

Scotch-Weld Akrylové lepidlo DP810 s nízkou úrovní zápachu

Scotch-Weld Akrylové lepidlo DP810 s nízkou úrovní zápachu Scotch-Weld Akrylové lepidlo DP810 s nízkou úrovní zápachu Datový list výrobku Popis Vlastnosti Akrylové lepidlo Scotch-Weld DP-810 s nízkou úrovní zápachu společnosti 3M je dvousložkové (směšovací poměr

Více