Spolek neslyšících Plzeň

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Spolek neslyšících Plzeň"

Transkript

1 Spolek neslyšících Plzeň Přichází jaro Letošní zima byla nezvykle dlouhá, což nejvíce uvítaly děti, které se opět po čase mohly věnovat zimním radovánkám. Sáňkovaly, bobovaly, lyžovaly, koulovaly se a stavěly krásné veliké sněhuláky. Pro nás, dospěláky, byla zima nepříjemná, studená a hlavně, byla bez sluníčka. Proto jsem netrpělivě jako mnoho ostatních očekával příchod jara a hlavně sluníčka. A pak to přišlo, 21. březen a s tím přichází i vytoužené jaro. Za okny začíná být teplo, neboť sluníčko pomalu vylétá a začíná hřát. A na zahrádkách se začínají pomalu probouzet kytičky, jako jsou bledule, sněženky a krokusy. Je to již znamení, že k nám přišlo jaro a vše na zahradě nám krásně bude pomaličku hrát všemi barvami a tráva se nám krásně zazelená. K tomu všemu se začínají zelenat pastviny, na kterých se krásně prohánějí beránci a ovečky. A to je již neklamné znamení, že je tady jaro a k tomu se blížící velikonoční svátky, které jsou letos hodně brzy. A tak hoši si již připravují nebo vyrábějí pomlázku, s kterou pak svojí milou vyšlehají, aby jim neuschnula. A děvčeta si chystají kýble s vodou, aby po poledni pak hodovníky polévaly, tak jak to bývalo za starých dob zvykem. Po Velikonocích, kdy oslavujeme zmrtvýchvstání Ježíše Krista se většina z nás, co máme zahrádky a chatičky, tak se vrhneme na práci na zahrádce. Čeká nás tam po zimě hodně práce, pokud chceme, aby letošní úroda byla stejná nebo lepší než byla to loňská. A tak se zaryjeme do půdy, budeme kypřit, hnojit a pak sázet vše, na co náš mlsný jazýček dostal chuť. A my, co nemáme chatu ani zahrádku. nevíme kam o víkendu vyrazíme. Možná, že se podle počasí vydání na nějakou procházku, turistický pochod nebo vyrazíme na některý z otevřených hradů či zámků. Ten, komu se nechce nikam, tak zůstane doma a bude se nudit, což je není po dlouhé zimě to nejlepší. Jaro je tady od toho, že opět dostáváme pomocí sluníčka po dlouhé zimě opět chuť do nového života a na tváři se nám pomalu začne ukazovat úsměv a vrásky se nám pomalu vytrácejí. A to je přece to nejkrásnější, co pro nás bylo jarem připraveno. A tak vám přeji, abyste plnými doušky šli chytat první sluneční paprsky a opět se těšili ze svého života a plnými doušky si ho užívali.

2 Co víme o Velikonocích Slovo Velikonoce je od slovního spojení Velká noc, kdy ukřižovaný Ježíš Kristus vstal z mrtvých. Tradice dává neděli po Velké noci na první jarní úplněk, kdy slaví svůj svátek Pesach i Židé. Velikonoce se objevily poprvé u Židů a byly to svátky přesnic (hebrejsky pesach znamená to přejití, ušetření) slavené na památku vysvobození Izraelitů z egyptského otroctví. To Mojžíš vyvedl izraelský národ z Egypta. Tím se připomíná Hospodinovo milosrdenství, když při hubení prvorozenců v Egyptě přešel domy Židů, které byly označené krví beránka. Pro křesťany jsou Velikonoce slavností vzkříšení a zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Na začátku našeho letopočtu byl o Velkém pátku ukřižován Ježíš Kristus a pak v noci ze soboty na neděli vstal z mrtvých. Proto se tato noc nazývá Velkou nocí. Oznamuje se, že život zvítězil nad smrtí, pravda nad lží, spravedlnost nad nespravedlností a láska nad nenávistí. Příprava na Velikonoce probíhá delší čas a my se s tím nyní seznámíme: Půst je to období, kdy se připravujeme na Velikonoce, které začíná dobou postní a prvním dnem je Popeleční středa. Je to doba, kdy se drží přísný půst. Křesťané v tento ten nesmí jíst maso, mají jíst málo a při bohoslužbách jsou lidé označeni znamením kříže na čelo popelem, který se získává z použitých kočiček použitých o Květné neděli loňského roku. Tomu se říká popelec. Postní doba trvá 40 dní. Postní doba vrcholí Svatým týdnem, který začíná Květnou nedělí. Je to památka je Ježíšovo triumfální vjezd do Jeruzaléma. Zelený čtvrtek je to připomínka Poslední večeře Páně. Kněží umývají vybraným mužům nohy stejný způsobem, jako je Kristus umýval svým učedníkům na znamení služby a pokoření se. Během bohoslužby odlétají zvony do Říma, a to znamená, že všechny zvony, zvonky, varhany utichnou. Po večeři pak Ježíš odešel do zahrady Getsemanské, kde se modlil a měl strach. Strach se projevoval tak, že potil krev. Do této zahrady pak přitáhli vojáci v čele s Jidášem, který byl zrádce, a Ježíše zajali a odvedli do Jeruzaléma před soud. Velký pátek je den, kdy byl umučen Kristus. Velký pátek je pro křesťany den přísného postu, kdy se nesmí jíst maso ani uzeniny. Je to den smutku. Bílá sobota je ještě postním dnem, ale to již vrcholí přípravy na Velikonoce. Název Bílá sobota vznikl již ve starověku, kdy se v tento den křtilo. Ti, co byli křtěni se na znamení čistoty a nového života oblékali do bílého oděvu a proto je název Bílá sobota. V tento ten se provádí slavnostní mše a během mše také přilétají zvony z Říma. Boží hod velikonoční je Velikonoční neděle. V kostelech se světí mazance a různé velikonoční pokrmy. Církev se raduje ze vzkříšení Krista, který vstal z mrtvých a tím zlomil pouta smrti a dal celému tvorstvu nový život.

3 Jak vypočítáme datum Velikonoc? Velikonoce jsou pohyblivé svátky a jejich pevné datum není přesně stanoveno. Pravidlem je, že každý rok Velikonoce připadají vždy na první neděli po prvním jarním úplňku. A první jarní den slavíme vždy 21. března. Proto Velikonoční neděle se může pohybovat mezi 22. březnem až 25. dubnem. V letošním roce je první neděle po jarním úplňku 4. dubna, protože první jarní úplněk byl 30. března Celý způsob výpočtu Velikonoc byl přijat asi koncem 6. století a nazývá se Alexandrijský. Jiné historické doklady uvádí, že to bylo určeno roku 325 na ekumenickém koncilu v maloasijské Niceji. V dobách dávno minulých měli hvězdáři problémy s určováním data, kdy se mají slavit Velikonoce. Proto ve 3. století alexandrijský biskup Dionysius vyhotovil tabulky, podle kterých se vypočítalo datum Velikonoc. Při zpracování tabulek se vycházelo ze skutečnosti, že data Velikonoc se vždy ve stejném pořadí po 532 letech opakují. Velikonoční recept na kuře s nádivkou Potřebujeme tyto suroviny: 1 chlazené kuře, 60 g másla, 1 cibule, 1 bujón, 1 špetka soli na nádivku: 150 g kuřecích jater + 60 g másla + 2 cibule + 3 vejce + 10 dkg strouhanky + 2 lžíce nízkotučného jogurtu + vegeta + nasekaná petrželová nať Umyté a osušené kuře osolíme a naplníme nádivkou. Nádivku připravíme tak, že na rozpuštěném másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na drobno nakrájená játra, které jsme smažili asi 5-10 minut. Vychladnutá játra nasekáme nadrobno, přidáme strouhanku, žloutky, jogurt, lžíci sekané petrželové natě, dochutíme vegetou, vše dobře promícháme a nakonec vmícháme sníh z vaječných bílků. Kuře zašijeme, vložíme na část másla a částí másla polijeme povrch kuřete. Pečeme minut, potom pod kuře přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, podlijeme vodou s rozpuštěným bujónem a za občasného polévání vypečenou šťávou pečeme kuře do měkka. Hotové kuře naporcujeme a při podávání polijeme vypečenou šťávou.

4 YouTube videa s titulkami zatím jen v angličtině Internetová stránka pro sdílení videí YouTube chce zprovoznit desítky milionů videí pro neslyšící a nedoslýchavé. Při spuštění videa se v něm automaticky v novém systému objeví titulky. V minulosti byly titulky jen v malém množství videí. Ze začátku se titulky budou objevovat jen u videí v angličtině. V plánu je však i rozšiřování dalších jazyků. Zatím se neví, kdy budou na videích i titulky v češtině. Zařízení ještě není stoprocentně bez chyby. Ještě si v angličtině občas plete různá slova. YouTube testuje nový systém ve spolupráci s několika partnery, například Kalifornskou univerzitou v Berkley a Yalskou univerzitou. Telefónica O2 pro sluchově postižené Od února 2010 zavedla společnost Telefónica O2 novou asistenční službu pro osoby s vadami sluchu, kterou můžou využívat zdarma. Tato linka je v provozu nonstop, kde pracují speciálně vyškolení operátoři a jejich úkolem je pomáhat neslyšícím nebo nedoslýchavým při komunikaci se slyšícími osobami. Operátoři pracují jako tlumočníci a zajišťují komunikaci s institucemi, úřady, kontaktují lékaře, objednávají zboží a také zajišťují komunikaci s rodinou nebo přáteli. Operátor stejným způsobem zajišťuje komunikaci obráceným způsobem, t.j. vyřídí vzkaz od slyšícího sluchově postiženému. Spojení na tuto službu je následující: pro spojení slyšícího a neslyšícího pro zákazníky vlastnící psací telefon pro komunikaci pomocí klasického faxu ovou adresu: neslysici@o2.com mobilní číslo pouze pro SMS Služba je od počátku února zcela bezplatná pro zákazníky všech sítí, uživa- telé platí pouze za odeslanou SMS zprávu podle vlastního tarifu. Původní službu provozuje Telefónica O2 již od roku V Praze je optika s tlumočníkem Od října 2009 je zavedena v Optice Anděl nová bezplatná služba pro neslyšící. Služba je každou středu od 14 do 17 hodin, kde s výběrem brýlí, kontaktních čoček nebo s měřením zraku pomáhá zkušená tlumočnice znakového jazyka.

5 Přednášky a různé akce Členové Spolku navštívili Techmanii Těsně před Vánoci byli naši členové pozváni od Techmanie na Den otevřených dveří, který se uskutečnil v pondělí Akce byla zdarma pro všechny zdravotně postižené a tak jsme se akce zúčastnili. Sraz jsme měli u 5. škodovácké brány na Karlově a sešlo se nás celkem 20 včetně tlumočníka a sociální pracovnice. Nejvíce přítomné zaujala ukázka bezpečnosti osob na letišti. Dále byl projeven zájem o ukázky, které se týkaly fyziky. Zajímavá byla také ukázka hlavolamů, které neslyšící velmi milují. V prostorách Techmanie byla výstava Centra zdravotně postižených Plzeňského kraje, kde Klub šikovných rukou představoval svoji práci. Byly tam také panenky, které se vyrábí pro UNICEF a dále tam byla ukázka toho, jak lze použít prázdné obaly na čaje k výrobě různých dekoračních ozdob. Změny v důchodu Ke konci roku a v lednu 2010 dostávali naši členové dopisy od OSSZ, které se týkaly změn v posuzování důchodů. Protože se množily dotazy, tak jsme na středu pozvali do Spolku pracovnici OSSZ, která nás seznámila s problémy, které se týkají důchodů. Všechny přítomné ujistila, že se nemusí bát o svůj důchod. Ten jim zůstává stejný a nic se nemění. Současně informovala o tom, jak se budou vypočítávat důchody pro nové postižené osoby. Nové rozdělení důchodů je do 3 skupin, kde 1. a 2.skupina budou částečně invalidní důchody a 3. skupina je určena pro plný invalidní důchod. Přednášky se zúčastnilo celkem 41 osob a to nejen našich členů. Udělej si sám mýdlo V rámci Klubu žen se ve středu uspořádala přednáška o historii mýdla. Tam jsme se dozvěděli, že mýdlo je již známo od roku 2800 př. n.l. V rámci historii se také hovořilo o vývoji mýdla u nás od minulosti až po současnost. Po jejím skončení pak následovala praktická ukázka, kde si přítomní mohli sami odzkoušet výrobu a lití mýdla z mýdlové hmoty.pro všechny přítomné byl zajištěn materiál, z kterého si mohli sami udělat mýdlo pro běžné používání nebo jako dekoraci. Každý, kdo si udělal sám mýdlo, tak si mohl odnést domů na památku. A že se bylo na co koukat. Každé mýdlo bylo originál. Přednášku a ukázku výroby mýdla předvedla Bc. K. Hanzlíčková.

6 Hrady a zříceniny I. V rámci cyklu Prstem po mapě se zaměříme hlavně na hrady a zříceniny. Naši členové rádi jezdí po kulturních a historických památkách. Cílem tohoto cyklu je představit hrady a zříceniny méně známé nebo špatně dostupné. V prvním dílu se jednalo o hrad Volfštejn, Třebel, Gutštejn a Vamberk. Ke každému z nich se vykládala historie jeho založení. hrad Třebel Bezpečnost seniorů Ve středu se uspořádala přednáška ve spolupráci s PČR, která se týkala bezpečnosti seniorů. Členové byli seznámeni s tím, jak se mají chovat doma, na ulici a v obchodech. Pro doma je základním pravidlem nikomu neotevírat. V případě, že budu někdo chtít jít do bytu a bude povídat, že jde kontrolovat plyn, vodu nebo elektriku, tak ho nepouštět. Firma, která posílá lidi na kontrolu do bytu, tak vždy vyvěsí zprávu v domě, že se bude provádět kontrola. V obchodech si zase naopak držet kabelku nebo tašku tak, aby byla stále pod kontrolou. Udělej si sám kraslici Ve středu proběhla v rámci Klubu žen přednáška na téma Udělej si sám kraslici., která byla spojena s ukázkou tvorby kraslic. Velikonoční kraslice je natvrdo uvařené nebo vyfouknuté vejce a sloužilo ženám a dívkám jako odměna pro koledníka za vyšlehání pomlázkou. Vejce je od pradávných dob symbolem zrození a života. Proto se také vkládalo v době Sumerů do královské hrobky. V dřívější symbolice se hlavně používala barva červená a proto vejce má název kraslice. Je to ze staroslovanského jazyka krasnyj, krasniti. Červenou kraslici dělala dívka a nechávala si ji pro chlapce, na kterého si tajně myslela. Vejce, která se darovala z lásky, musela být červená, ale také plná. Prázdné bílé skořápky byly symbolem smrti a sloužily ke zdobení Morany (slaměná figura, která se pálila nebo házela do vody jako symbol ukončení zimy). V současné době existuje mnoho technik zdobení kraslic. Třeba kresba voskem, batikování, leptání, polepování slámou, škrabání nebo gravírování. Složitější technikou je drátkování nebo prořezávání vyfouklého vajíčka. Ukázku výroby kraslic prováděla Bc. K. Hanzlíčková.

7 Sportovní výsledky První sportovní akce ve Spolku se v roce 2010 uskutečnila dne 30. ledna. Jednalo se Zimní turnaj v Jokeru. Akce se zúčastnilo celkem 36 hráčů a z toho bylo 16 žen. V turnaji byli zastoupeni hráči r ůzných měst v Čechách. Jednotlivá kola byla herně velmi zajímavá a podle toho také vypadá bodová tabulka, kde se jednalo a velmi vyrovnané výsledky. První dvě místa obsadili členové Spolku Plzeň. Na 1. místě to byl Stanislav Bufka, na 2. místě se umístila Šilhánková Anna a 3. místo obsadil Čuta z BSKN Českých Budějovice. Protože v únoru ještě byla nadále krutá zima, tak se ve Spolku uspořádal Zimní turnaj v šipkách. Účastnici tohoto turnaje se sešli v sobotu , aby mezi sebou bojovali o co nejlepší umístění. Turnaje se zúčastnilo celkem 33 hráčů z různých českých měst. Mezi těmito účastníky bylo 8 žen, které svedly mezi sebou vyrovnané boje. V ženách vyhrála Kvapilová Marcela z PSN Praha. Na 2. místě se umístila plzeňačka Čmolíková Romana ze SKN Plzeň a na 3. místě pak Uhrmanová Ivana ze Šumavy Klatovy. Mužů bylo celkem 25 a turnajem vyšel jako vítěz Holeb Pavel z I.PSKN Praha. Druhé místo opět obsadil zástupce Plzně, Kalina Roman ze SKN Plzeň. Třetí místo opět patřilo zástupci I. PSKN Praha, hráči Hájkovi Bohuslavu. Jednotlivé zápasy byly vyrovnané. V sobotu uspořádala ZO Louny Putovní pohár družstev a jednotlivců v kartách Joker. Spolek tam reprezentoval hráč a hráčky: Šilhánek F., Šilhánková A., Jonášová H. a Pačesová V. Turnaje se zúčastnilo celkem 14 družstev. V každém družstvu byli 4 hráči, tudíž v jednotlivcích to bylo celkem 56 hráčů. V této bohaté konkurenci se hráči Spolku neztratili a obsadili celkové 2. místo v družstvech, přičemž na 1. místo ztráceli 25 bodů. Spolek jim děkuje za dobrou reprezentaci. Plánované vycházky se neuskutečnily z důvodu špatného počasí.

8 duben červen dubna pondělí h. Posezení a velikonoční kvizová soutěž 10. dubna sobota h. Putovní pohár Trojboj 14. dubna středa h. Přednáška o peněžním účtu Hendikep 5. května středa h. Klub žen pořádá pro členky klubu Den matek 12. května středa h. Den matek 26. května středa h. Přednáška Hrady a zříceniny II. 29. května sobota 9.00 h. Putovní pohár Dvojboj 10. června čtvrtek h. Den otců 16. června středa h. Přednáška 18. června pátek h. Členská schůze Stálé akce ve Spolku: Středa Čtvrtek h. Cvičení jógy h. Klub žen h. Klub seniorů SLEDUJTE NÁSTĚNKU, ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA (více na VÝLET ZÁJEZD VÝLET ZÁJEZD VÝLET ZÁJEZD VÝLET Pátek 21. května Sobota 19. června Výlet do Krokodýlí ZOO v Protivíně (sraz v 7.45 hodin na Hlavním vlakovém nádraží) Zájezd na hrad Konopiště a Mníšek pod Brdy (přihlášky u pana Jiříčka, sraz u Pekla v 6.45 hodin) Tradiční akce v Plzni a okolí Velikonoce v muzeu, tradiční řemesla Muzeum Dr. Horáka v Rokycanech Hamerník expres, Rokycany tradiční jízdy historických vlaků Historický víkend, Plzeň Bulletin vydává Spolek neslyšících Plzeň jen pro vnitřní potřebu.

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc.

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. DMK Novinky Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. Velikonoce jsou v současnosti nejvýznamnějším křesťanským svátkem,

Více

Spolek neslyšících Plzeň

Spolek neslyšících Plzeň Spolek neslyšících Plzeň Vycházejí z židovské slavnosti zvané pesach - uchránění na počest vysvobození Židů z egyptského otroctví. Křesťané se však svou oslavu Velikonoc od židovského svátku pesach snažili

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoční novinky pro Vaše rodinky Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, který je spojen s památkou umučení

Více

CENTRUM neslyšících a nedoslýchavých Pracoviště: Modřany Pražský spolek neslyšících

CENTRUM neslyšících a nedoslýchavých Pracoviště: Modřany Pražský spolek neslyšících Darwinova 24, PRAHA 12 -Modřany, 143 00 Program na LEDEN 2015 1. čtvrtek Státní svátek, Nový Rok 2015 2. pátek CNN-sociální služby 5. pondělí CNN-sociální služby 6. úterý CNN-sociální služby 7. středa

Více

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_4_Velikonoční zvyky a tradice

Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_4_Velikonoční zvyky a tradice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: Učíme lépe a moderněji OP VK 1.4 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702)17, příspěvková organizace Výukový materiál Název DUMu: VY_12_INOVACE_14_4_Velikonoční

Více

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490

Velikonoce I. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 VY_32_INOVACE_PRV_490 VY_32_INOVACE_PRV_490 S2 Velikonoce I. Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování:10. 3. 2013 Datum pilotáže: 21. 3. 2013 Metodika: Žáci si společně s učitelem prohlížejí prezentaci,

Více

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ

PAMÁTKA SV. BARBORY 1. NEDĚLE ADVENTNÍ 1. NEDĚLE ADVENTNÍ Začíná nový církevní rok a doba adventní, čas přípravy na, která potrvá týdny. Znamením je adventní se svícemi. PAMÁTKA SV. BARBORY Barbora byla dívka, která položila pro svůj život.

Více

2. číslo Zpravodaj Únor Domov. Srdce v dlaních

2. číslo Zpravodaj Únor Domov. Srdce v dlaních 2. číslo Zpravodaj Únor 2018 Domov Srdce v dlaních V měsíci březnu narozeniny slaví: 1. března Josef Černoch 5. března Bohumila Makalová 7. března Božena Pokoráková 9. března Marie Zernerová 22. března

Více

Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 3. Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT České svátky, vy_32_inovace_ma_36_18

Více

velikonocní Sylva Šporková

velikonocní Sylva Šporková velikonocní tvorení Sylva Šporková Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické

Více

FOGLIK. Jaro 2010. Časopis žáků ZŠ a MŠ Hněvošice

FOGLIK. Jaro 2010. Časopis žáků ZŠ a MŠ Hněvošice FOGLIK Jaro 2010 Časopis žáků ZŠ a MŠ Hněvošice Nadvláda zimy nenávratně končí. Země se odívá do jarního šatu a člověk žasne nad dokonalou harmonií barev, vůní, tvarů, nad kouzlem rodícího se života. Všude

Více

Výkřik. Z devítky. Velikonoční vydání. ZŠ Telč. Masarykova. 4.Číslo Březen

Výkřik. Z devítky. Velikonoční vydání. ZŠ Telč. Masarykova. 4.Číslo Březen Výkřik Z devítky Velikonoční vydání ZŠ Telč Masarykova 4.Číslo Březen Hody, hody doprovody! Začátkem této velikonoční koledy připomínám blížící se velikonoční svátky a my k Vám přicházíme s velikonočním

Více

Nedělní evangelia v liturgickém roce

Nedělní evangelia v liturgickém roce Nedělní evangelia v liturgickém roce cyklus C 6. neděle v mezidobí Oči Hospodinovy jsou obráceny k spravedlivým. (Ž 34, 16a) Jméno a příjmení: Věk: 1. čtení (Jer 17,5-8) Tak praví Hospodin:,,Člověk, který

Více

ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ

ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ ČAS POSTNÍ A ČAS VELIKONOČNÍ KALENDÁŘ PRO MALÁ DÍTKA ke stejnojmenné výstavě Muzea Mladoboleslavska 3-4/2014 Text a grafika: Alice Karbanová 4 jméno vlastníka kalendáře Velikonoce se slaví na jaře. V kalendáři

Více

Koktejl jaro Napsal uživatel Martina Čtvrtek, 22 Březen :15 - Aktualizováno Čtvrtek, 07 Červen :31 1 / 13

Koktejl jaro Napsal uživatel Martina Čtvrtek, 22 Březen :15 - Aktualizováno Čtvrtek, 07 Červen :31 1 / 13 1 / 13 VELIKONOCE jsou nejvýznamnější křesťanský který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Kristovo ukřižování se událo kolem roku

Více

V tomto čísle se dočtete...

V tomto čísle se dočtete... Duben V tomto čísle se dočtete... Neuvěřitelné hlavolamy a záhady stereogramy Zajímavosti Velikonoce Vtipné obrázky klasika (jako vždy) Moudro měsíce... pozoooor!!!! (1) Neuvěřitelné hlavolamy a záhady

Více

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003

Cvičná prezentace. Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 č. 12 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Cvičná prezentace - společný postup tvorby prezentace

Více

Chotíkováček Jaro 2015

Chotíkováček Jaro 2015 Chotíkováček Jaro 2015 Ahoj kamarádi! Máme tady jaro. Příroda se začala probouzet po zimním spánku. Brzy nás čekají Velikonoce. Velikonoce navazují na tradici původně pohanského svátku jara. Nyní jsou

Více

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží

Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží 1 Zelený čtvrtek 2009 Slovo boží Slovo Boží, které jsme právě dočetli, má zapálit naše srdce, jako učedníkům jdoucím do Emauz, jak o tom za krátko uslyšíme, tak naše srdce mají po přečtení Božího slova

Více

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová Velikonoční pečení Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň

VELIKONOCE. Pán vstal z mrtvých, aleluja! DUBEN 2012. pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň f a r n í l i s t pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Mnichovo Hradiště, Mukařov a Všeň DUBEN 2012 Pán vstal z mrtvých, aleluja! Drazí přátelé, prožíváme závěr postní doby a připravujeme se

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

duben 2017

duben 2017 Vetero Knina www.farnoststaryknin.cz duben 2017 Duben ve farnosti Minulý měsíc jsme se rozloučili se zemřelým panem kardinálem Miloslavem Vlkem. (*17. 5. 1932 +18. 3. 2017). Protože znal náš kraj i farnost

Více

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek

2016 LEDEN - BŘEZEN. Písek 2016 LEDEN - BŘEZEN Písek 1 SLOVO ŘEDITELKY Vážení a milí, zhluboka se nadechněte. Cítíte ve vzduchu tu vůni jara? To letošní podle astrologického kalendáře začalo přesně 20. března v 5 hodin a třicet

Více

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení

Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení Radost ze setkání s Vánočním tajemstvím, že Ježíš Kristus narozený v Betlémě je darem milujícího Otce pro každého člověka, nás povzbuzuje ke sdílení této dobré zvěsti. To je také náš misijní úkol, který

Více

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH

JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH JEŽÍŠ V NEDĚLNÍCH EVANGELIÍCH 29. Pašije Cyklus C J 8,1-11 POZORNĚ NASLOUCHEJ!!! Nasloucháme Evangeliu K: Pan s vámi. L: I s Tebou K: Slova svatého evangelia podle Lukáše L: Sláva Tobě Pane Udělej křížek

Více

ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY

ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY Střední škola, základní škola a mateřská škola pro sluchově postižené Olomouc Školní projekt ŘEMESLA VELIKONOČNÍ TRADICE A ZVYKY 2. projektový den 8. 4. 2019 1 Vedoucí projektu: Mgr. Kamila Bártková, Mgr.

Více

VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35

VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35 VY_32_INOVACE_12_VELIKONOCE_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Listopad Prosinec 2016 Svátky 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii 17. listopad, po světě známý jako Mezinárodní den studenstva, se v Česku vztahuje ke dvěma historickým

Více

Jarní příloha školního oka

Jarní příloha školního oka Jarní příloha školního oka Svátek jara Velikonoce či pascha jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho

Více

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v červenci, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce.

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v červenci, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce. Spolek neslyšících Břeclav, o.s., Kapusty 12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332 251,

Více

Číslo: 4. Školní rok: 2014/2015. Vydává: ZŠ Unhošť. Náměty na články posílejte: zahradkova@zsunhost.cz. Redakční rada se těší na všechny vaše náměty!

Číslo: 4. Školní rok: 2014/2015. Vydává: ZŠ Unhošť. Náměty na články posílejte: zahradkova@zsunhost.cz. Redakční rada se těší na všechny vaše náměty! Číslo: 4 Školní rok: 2014/2015 Vydává: ZŠ Unhošť Náměty na články posílejte: zahradkova@zsunhost.cz Redakční rada se těší na všechny vaše náměty! Vážení čtenáři, rádi bychom vám představili, čtvrté číslo

Více

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén

Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén Biblické otá zky dobá postní á Sváty ty dén POPELEČNÍ STŘEDA Mt 6,1-6.16-18 Kam máš zajít, když se modlíš? ČTVRTEK PO POPELEČNÍ STŘEDĚ Lk 9,22-25 Každý, kdo chce jít za Ježíšem, má vzít svůj... a následovat

Více

Obecní knihovna Blížkovice číslo/2019

Obecní knihovna Blížkovice číslo/2019 Obecní knihovna Blížkovice IV. číslo/2019 Velikonoce se blíží!!! Už se na ně těšíte? Já jsem o nich od paní knihovnice slyšel, ale nedokáži si je úplně představit. Budu si muset asi na ně až do 22. dubna

Více

Blahopřejeme všem, kteří se narodili v prosinci. Přejeme vše nejlepší a splněná přání v dalším roce.

Blahopřejeme všem, kteří se narodili v prosinci. Přejeme vše nejlepší a splněná přání v dalším roce. 1 Spolek neslyšících Břeclav, o.s., Kapustova 12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332

Více

CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV

CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV CHARITNÍ LISTY CHARITY NOVÝ HROZENKOV ročník 5 číslo 4 duben 2012 PROČ SLAVÍME VELIKONOCE A CO NÁM PŘIPOMÍNAJÍ? Často dnes slyšíme, že Velikonoce jsou svátkem jara. Původně tomu v pohanských dobách tak

Více

Program na březen 2017

Program na březen 2017 Program na březen 2017 Čtvrtek 2. 3. 2017 13.00-18.00 hod. Kurz rozvoje motorických a tvůrčích dovedností výroba jarní dekorace do oken - pomocí tréninkových a pohybových aktivit pro nastávající maminky

Více

Velikonoce. Přemýšlejte, jaká barva se získá z odvaru cibulových slupek, šafránu, jarního osení, ze zázvoru nebo lipového květu?

Velikonoce. Přemýšlejte, jaká barva se získá z odvaru cibulových slupek, šafránu, jarního osení, ze zázvoru nebo lipového květu? Velikonoce Velikonoce jsou tradiční oslavou jara, v současnosti se nazývají spíše Svátky jara. V minulosti bývaly významnější než Vánoce. V dnešní době se tento svátek traduje v minimální míře, tj. obchůzky

Více

např. židovský pesach -> kř. velikonoce; den slunce -> kř. neděle; svátek zimního slunovratu -> vánoce; šavuot -> letnice

např. židovský pesach -> kř. velikonoce; den slunce -> kř. neděle; svátek zimního slunovratu -> vánoce; šavuot -> letnice Křesťanské svátky a církevní rok V obecném smyslu jsou křesťanské svátky dny, v nichž se na rozdíl od všedních dnů prokazuje zvláštní úcta k Bohu 1. svátek - neděle Každý křesťanský svátek připomíná různé

Více

INFORMAČNÍ POLOLETNÍK ČUN PRAHA

INFORMAČNÍ POLOLETNÍK ČUN PRAHA INFORMAČNÍ POLOLETNÍK ČUN PRAHA Česká unie neslyšících, oblastní organizace Praha Czech Union of the Deaf, Prague Adresa: Dlouhá třída 37, 110 00, Praha 1 Fax: (0042) 224 827 111 Tel./Fax: (0042) 224 827

Více

Blahopřejeme všem, kteří se narodili v listopadu. Přejeme vše nejlepší a splněná přání v dalším roce.

Blahopřejeme všem, kteří se narodili v listopadu. Přejeme vše nejlepší a splněná přání v dalším roce. 1 Spolek neslyšících Břeclav, o.s., Kapustova 12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou...

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... OPAKOVÁNÍ A 1. DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... 3. PŘESTUPNÝ ROK má. dnů, protože 4. První jarní den =. jarní. 5. První podzimní den =. podzimní..

Více

OSLAVA PŘÍCHODU JARA A PROBOUZENÍ PŘÍRODY

OSLAVA PŘÍCHODU JARA A PROBOUZENÍ PŘÍRODY Datum bulletinu Svazek 1, Vydání 2 31.3.2015 DDM Symfonie Poděbrady SympoPress Velikonoční speciál Uvnitř tohoto vydání: Úvodník 2 Velikonoční Symfonie 2 Křesťanský svátek 3 Velikonoční beránek 3 Jak se

Více

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany 2019 I. pololetí Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z. s. Pražský spolek neslyšících, p. s. http://www.cnn-ops.cz

Více

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti

státní svátek Den obnovy samostatného českého státu Velikonoční pondělí Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje Den české státnosti Podpora výuky a vzdělávání na GVN J. Hradec CZ.1.07/1.5.00/34.0766 Klíčová aktivita: V/2 Číslo dokumentu: VY_52_INOVACE_ZSV.S5.21 Typ výukového materiálu: Pracovní list pro žáka Název výukového materiálu:

Více

Pořad bohoslužeb. ve farním kostele sv. Petra a Pavla ve Žďárci. Dny Čas Svátky a úmysly mše svaté Pozn. datum Neděle. Pondělí Úterý

Pořad bohoslužeb. ve farním kostele sv. Petra a Pavla ve Žďárci. Dny Čas Svátky a úmysly mše svaté Pozn. datum Neděle. Pondělí Úterý Svátek Svaté rodiny Ježíše, Marie a Josefa 27.12. 10:45 Za Josefa Prokeše, rodiče Kouřilovy a Boží ochranu pro živou rodinu 28.12. Svátek sv. Mláďátek, mučedníků 29.12. 30.12. 31.12. Slavnost Matky Boží

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 4. ročník září říjen a. Pč - Výzdoba ŠD podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba c. Hv - Písně od táborového ohně 2. Literární - Četba

Více

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2016 Motto: Učíme se pro život Obsah : Dívčí odpoledne....1 Veselé zoubky......2 Další den s keramikou......3 Regionální

Více

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ

Obsah MILOST. Milost je projevem Boží lásky k nám. UCTÍVÁNÍ. Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. SPOLEČENSTVÍ Obsah MILOST Milost je projevem Boží lásky k nám. 1. Máš přednost 9 2. Veliká bouřka 13 3. Žena u studny 17 4. Snídaně s Ježíšem 21 UCTÍVÁNÍ Oslavujeme Boha za to, že se o nás laskavě stará. 5. Kdykoli

Více

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019

jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 2019 jilřímskokatolická farnost Jílové u Prahy Jílové u Prahy, Dolní Jirčany, Pyšely, Libeř, Kamenný Přívoz Liturgický kalendář BŘEZEN 209 Pátek Setkání děti 5:30, Čtyřkoly Mše sv. 7:00, Pyšely 2 Sobota V první

Více

BULLETIN 1/2012 04. 04.12

BULLETIN 1/2012 04. 04.12 Spolek neslyšících Plzeň BULLETIN 1/2012 04. 04.12 Vážení členové, dostáváte do rukou první číslo letošního Bulletinu s velkým zpožděním. Situace byla způsobena změnou ve spolku, která proběhla koncem

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

Vaječná pomazánka s uzeninou

Vaječná pomazánka s uzeninou Velikonoční pokrmy Vaječná pomazánka s uzeninou 6 vajec natvrdo 100g majonézy 1 lžíce hořčice 2 sladkokyselé okurky 100g měkkého salámu sůl, pažitka Vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky, vložíme do

Více

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept

Lilkové karbanátky. Ingredience. Postup přípravy receptu. podle potřeby. Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Lilkové karbanátky Doba vaření: 30 minut Počet porcí: 2 Česká kuchyně Vegetariánský recept Ingredience vejce 1-2 kusy cibule 1 kus lilek 1 kus česnek 2 stroužky podle potřeby mletý pepř strouhanka kari

Více

Farní sbor Evangelické církve (ČCE) v Kloboukách u Brna

Farní sbor Evangelické církve (ČCE) v Kloboukách u Brna Farní sbor Evangelické církve (ČCE) v Kloboukách u Brna Kontakt: Brněnská 218/30 691 72 Klobouky u Brna tel.: 608 579 839 https://www.facebook.com/cceklobouky/ http://klobouky.evangnet.cz/ Přehled bohoslužeb

Více

POMAZÁNKY. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec vmícháme nastrouhanou okurku.

POMAZÁNKY. Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec vmícháme nastrouhanou okurku. POMAZÁNKY Okurková pomazánka 250g tvarohu 100g nahrubo nastrouhané okurky 1 stroužek česneku ½ cibule podle chuti kopr Tvaroh utřeme se solí, koprem, rozmačkaným česnekem a drobně nakrájenou cibulí, nakonec

Více

Testík. * * Mrzne-li na svatou Gertrudu, BŘEZNOVÉ PRANOSTIKY PES. * Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře,

Testík. * * Mrzne-li na svatou Gertrudu, BŘEZNOVÉ PRANOSTIKY PES. * Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, Kája BŘEZNOVÉ PRANOSTIKY * Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, žába hubu otevře, šelma sedlák, který neoře. * * Když v březnu hřmí, ve stodolách se tmí. * * * * Mrzne-li na svatou Gertrudu, potrvá zima

Více

Co nás čeká v měsíci BŘEZNU?

Co nás čeká v měsíci BŘEZNU? Co nás čeká v měsíci BŘEZNU? 8.3. bowling v Ústí nad Orlicí projekt Kniha je náš kamarád, každý z nás ji má moc rád 15.3. návštěva knihovny v Kostelci nad Orlicí 18.3. Matematický klokan pro 2. 5. Ročník

Více

Infolisty. Domova pro seniory Písečná

Infolisty. Domova pro seniory Písečná Infolisty Domova pro seniory Písečná Co nám přinesl měsíc březen Jedeme v tom společně Také letos jsme první březnový den odstartovali celorepublikový projekt na podporu aktivizace klientů v domovech pro

Více

Velikonoční svátky Zpracováno exkluzivně pro:

Velikonoční svátky Zpracováno exkluzivně pro: Velikonoční svátky 27. 3. 2018 VÝZKUM TRHU, MÉDIÍ A VEŘEJNÉHO MÍNĚNÍ, VÝVOJ SOFTWARE Národních hrdinů 73, 190 12 Praha 9, tel.: 225 301 111, fax: 225 301 101 e-mail: median@median.cz www.median.cz Zpracováno

Více

Zpravodaj. obce Dobratice

Zpravodaj. obce Dobratice Zpravodaj obce Dobratice www.dobratice.cz Dne 18. 3. 2010 č. 3/2010 Další zasedání zastupitelstva Obce Dobratice se bude konat ve středu 14. dubna 2010 v 17. 00 hodin v zasedací místnosti Obecního úřadu

Více

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn

Zatím sestoupi1 s nebe anděl v bílém rouchu. Odvalil od hrobky kámen a posadil a něj. Vojáci se zděsili a utekli. Za chvíli potom přišly k hrobu zbožn ZMRTVÝCHVSTÁNÍ Ježíšovi nepřátelé zvítězili. Ježíš byl mrtev, jeho učedníci rozptýleni. Všemu byl konec. Zlí lidé nechtěli poslouchat Ježíšovo učení a teď, když byl mrtev, se radovali. Ježíš však řekl:

Více

II. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany

II. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany 2018 II. pololetí Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z. s. Pražský spolek neslyšících, p. s. http://www.cnn-ops.cz

Více

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany 2017 I. pololetí Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z. s. Pražský spolek neslyšících, p. s. http://www.cnn-ops.cz

Více

Pobočka Darwinova 24, Praha 12 Modřany

Pobočka Darwinova 24, Praha 12 Modřany Pobočka Darwinova 24, Praha 12 Modřany Telefon: 255 713 261, Fax: 241 774 757 Provozní doba: Po Čt: 8-18, Pá: 8 12 Pobočka Darwinova 24, Praha 12 Modřany http://www.cnn-ops.cz Pavel Šturm - vedoucí pobočky

Více

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tisková zpráva ze dne 8. března 2016 Březnové programy ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm VALAŠSKÝ ROK 2016 20. 3. 2016, od 10.00 - KVĚTNÁ NEDĚLE v kostele sv. Anny v Dřevěném městečku

Více

9+1: Zajímavosti a kuriozity jarních tradic

9+1: Zajímavosti a kuriozity jarních tradic 9+1: Zajímavosti a kuriozity jarních tradic Jaro. Pro mnohé nejhezčí z ročních období. Příroda se probouzí z dlouhého zimního spánku, ožívá a rozkvétá, z bílého kabátku se převléká do nádherně sytých barev.

Více

Velikonoční almanach. Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.0019

Velikonoční almanach. Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.0019 Projekt Nové přístupy k realizaci praktického vyučování ve Zlínském kraji, reg. č. CZ.1.07/1.1.00/54.0019 Příloha: Velikonoční almanach Termín: duben 2015 Velikonoční almanach minipodnik MLSOUNI Hody,

Více

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky

Banánové lívance NA 10 KUSŮ. Ingredience. Postup. 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banánové lívance NA 10 KUSŮ 2 zralé banány 2 střední vejce 2 lžíce mandlové mouky Banány rozmačkáme vidličkou, poté postupně přimícháme vejce a mouku. Ze vzniklého těsta tvoříme malé lívance, které smažíme

Více

Mistrovství České republiky družstev a jednotlivců ve stolním tenisu pro sluchově postižené 62. ročník 14. dubna 2018 v Českých Budějovicích

Mistrovství České republiky družstev a jednotlivců ve stolním tenisu pro sluchově postižené 62. ročník 14. dubna 2018 v Českých Budějovicích Mistrovství České republiky družstev a jednotlivců ve stolním tenisu pro sluchově postižené 6. ročník 1. dubna 018 v Českých Budějovicích Dne 1.. 018 se v sobotu konalo Mistrovství České republiky ve stolním

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK. Jaro 2016 ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK 30. O4. 2016 1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA SUCHOHRDLY U MIROSLAVI VYDÁVAJÍ ŽÁKOVSKÝ ČASOPIS TULIPÁNEK Jaro 2016 Jen co děti zakončily jarní prázdniny karnevalem, čekalo je

Více

Přehled svátečních setkání a bohoslužeb LIBEREC, modlitebna Masarykova 22:

Přehled svátečních setkání a bohoslužeb LIBEREC, modlitebna Masarykova 22: Kontakty Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Liberci farář Filip Susa, tel. 603 916 856, kurátor Lubor Franců, tel. 728 826 699 telefon do kanceláře: 488 588 658 http: liberec evangnet.cz, mail:

Více

Polední přestávka

Polední přestávka INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ září - prosinec 2017 Veselí nad Moravou, Za Poštou 110 2. patro dveře č. 334 a 360 tel. 518322449, 606663004, 601666689 e-mail: sluzby@cpsphodoninsko.cz www: cpsphodoninsko.cz Centrum

Více

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel.

15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 15.6. jsme byli na výletě. Celý nám propršel, ale stejně to bylo fajn. Hrad Pernštejn náš útok vydržel. 3.6. Vyhráli jsme :-)) Jako odměnu jsme dostali nanukové dorty :-))) 1.červen Dnešek byl dnem, kdy

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

HEZKOU DOVOLENOU A HODNĚ SLUNÍČKA VÁM PŘEJE ČUN PRAHA

HEZKOU DOVOLENOU A HODNĚ SLUNÍČKA VÁM PŘEJE ČUN PRAHA HEZKOU DOVOLENOU A HODNĚ SLUNÍČKA VÁM PŘEJE ČUN PRAHA INFORMAČNÍ POLOLETNÍK ČUN PRAHA LEDEN ČERVEN 2010 navíc i červenec a srpen Česká unie neslyšících, oblastní organizace Praha Czech Union of the Deaf,

Více

Zápis č. 6. Schůze STK - STOLNÍHO TENISU se konal dne 1. září 2007 v SKN Plzeň, ul. Vyšehradská 2

Zápis č. 6. Schůze STK - STOLNÍHO TENISU se konal dne 1. září 2007 v SKN Plzeň, ul. Vyšehradská 2 V Praze 20.září 2007 Zápis č. 6 Schůze STK - STOLNÍHO TENISU se konal dne 1. září 2007 v SKN Plzeň, ul. Vyšehradská 2 Přítomní členové výboru STK - ST.T. : Omluveni : Hosté :,,,, Šindler Černý, Šlechta,

Více

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v srpnu, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce.

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v srpnu, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce. Spolek neslyšících Břeclav, o.s., Kapustova 12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332 251,

Více

( založena roku 1948 ) zakládající člen Českomoravské jednoty neslyšících Polenská 4382/2c, 586 01, Jihlava, tel., sms: 728 313 798 Pokorná, 773 586

( založena roku 1948 ) zakládající člen Českomoravské jednoty neslyšících Polenská 4382/2c, 586 01, Jihlava, tel., sms: 728 313 798 Pokorná, 773 586 JIHLAVSKÁ UNIE NESLYŠÍCÍCH ( založena roku 1948 ) zakládající člen Českomoravské jednoty neslyšících Polenská 4382/2c, 586 01, Jihlava, tel., sms: 728 313 798 Pokorná, 773 586 004 Nováková, 773 586 001

Více

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38

1. neděle adventní Žl 85,8. 2. neděle adventní Lk 3, neděle adventní srv. Iz 61,1. 4. neděle adventní Lk 1,38 Zpěvy před evangeliem nedělní cyklus B /1/ 1. neděle adventní Žl 85,8 Pane, ukaž nám své milosrdenství * a dej nám svou spásu! 2. neděle adventní Lk 3,4.6 Připravte cestu Pánu, + vyrovnejte mu stezky!

Více

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v srpnu, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce.

Blahopřejeme Všem, kteří se narodili v srpnu, přejeme vše nejlepší a splnění přání v dalším roce. Spolek neslyšících Břeclav, o.s., Kapusty 12, 690 06 Břeclav sociální služby - 17. listopadu 1a, 690 02 Břeclav člen Českomoravské jednoty neslyšících www.cmjn.cz, www.snbreclav.cz tel/fax: 519 332 251,

Více

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen.

Květná neděle. Neboť ty jsi, Pane, zemřel, abychom my mohli žít. Tobě buď chvála na věky věků. Amen. Květná neděle S vírou v Ježíše Krista, který se z lásky k nám ponížil a byl poslušný až k smrti na kříži, se modleme za církev a za celý svět. (Budeme odpovídat: Pane, smiluj se). Prosme za jednotu církve

Více

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM BŘEZEN 2018 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH

KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM BŘEZEN 2018 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH KULTURNÍ A SPORTOVNÍ PROGRAM BŘEZEN 2018 NA AKCE OZNAČENÉ * JE NUTNO PROVÉST REZERVACI V KIOSKU V LÁZEŇSKÝCH DOMECH Pondělí 5.3.2018 15:15-17:00 *PROCHÁZKA: MODRÝ LÁZEŇSKÝ OKRUH ROLANDŮV KÁMEN (střední

Více

ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK

ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2011 2012 Září Hola, hola školka volá! Začal nový školní rok a dveře naší mateřské školy se opět otevřely. S dětmi, které mateřskou školu již navštěvovaly jsme

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32

26. neděle v mezidobí. Cyklus A Mt 21,28-32 26. neděle v mezidobí Cyklus A Mt 21,28-32 Čtení z knihy Zjevení svatého apoštola Jana. Na nebi nastal boj: Michael a jeho andělé se dali do boje s drakem; drak a jeho andělé se postavili proti nim, ale

Více

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014

Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 Měsíčník farností Velká Bystřice a Hlubočky Ročník 15 Číslo 5 Rok 2014 ÚVODNÍK Milí čtenáři Děníčku, připomeňme si jeden ze závěrů, který udělal Tomáš Zendulka v minulém čísle Děníčku, a to možný prodej

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠK

Celoroční plán výchovné činnosti ŠK Celoroční plán výchovné činnosti ŠK září říjen a. Pč - Výzdoba ŠK podzimní zdobení družiny b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin, malba uhlem a křídou c. Hv - Country a folkové písně 2. Literární - Četba

Více

8:30 Troubky 10:30 Bochoř 15:00 Troubky Bochoř Po kříž. cestě 18:00 Henčlov

8:30 Troubky 10:30 Bochoř 15:00 Troubky Bochoř Po kříž. cestě 18:00 Henčlov , Dědina 113/41, PSČ. 751 02 / mobil. 731 402 070 30.3. 31.3. 1.4. 2.4. 3.4. 4.4. 5.4. 6.4. 4. postní První pátek v měsíci 5. postní Po kříž. cestě Henčlov 17:30 Od 15 hod. 20:00 14:30 16:30 17:00 Za +

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 2. ročník září říjen a. Pč - Skládání z papíru b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Písničky z prázdnin 2. Literární - Moje oblíbená kniha 3. Tělovýchovná

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany

I. pololetí. Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany 2018 I. pololetí Centrum pro neslyšící a nedoslýchavé pro Prahu a Středočeský kraj, o.p.s. pobočka Praha Modřany Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR, z. s. Pražský spolek neslyšících, p. s. http://www.cnn-ops.cz

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30

28. neděle v mezidobí. Cyklus B Mk 10,17-30 28. neděle v mezidobí Cyklus B Mk 10,17-30 Hosana 1. /:Hosana, hosana, hosana Bohu na nebi!:/ Jméno slavíme Tvé (hosana aleluja), chválí Tě srdce mé (hosana aleluja), vyvýšen buď, ó Bože náš, hosana Bohu

Více

ZŠ Bystřice pod Lopeníkem BYSTŘÍK

ZŠ Bystřice pod Lopeníkem BYSTŘÍK ZŠ Bystřice pod Lopeníkem BYSTŘÍK Období předvelikonočního půstu Období předvelikonočního půstu začíná dnem následujícím hned po masopustním úterku - Popeleční středou. V tento den kněz činí věřícím na

Více

Závěrečná zpráva o čerpání účelové dotace 2007 - senioři

Závěrečná zpráva o čerpání účelové dotace 2007 - senioři Závěrečná zpráva o čerpání účelové dotace 2007 - senioři Aktivity pro seniory v roce 2007 Komunitní centrum Říčany, o.p.s. Masarykovo nám. 53, 251 01 Říčany IČO: 274 35 610 Akce Termín Předp. náklady Požadavek

Více

Autorem materiálu je Bc. Kristian Ostřížek, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Bc. Kristian Ostřížek, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. IV, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Křesťanské svátky Smrtná a května neděle Ročník 3. Anotace Materiál slouží k přiblížení

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 3. ročník září říjen a. Pč - Práce s papírem a drobným materiálem b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písniček hádání názvu 2. Literární - Četba oblíbené

Více