Vládní návrh. Zákon. Federální shromáždění Československé socialistické republiky I. v. o. o geodézii a kartografii.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vládní návrh. Zákon. Federální shromáždění Československé socialistické republiky 1971. I. v. o. o geodézii a kartografii."

Transkript

1 Federální shromáždění Československé socialistické republiky 1971 I. v. o. 72 Vládní návrh Zákon ze dne 1971 o geodézii a kartografii Federální shromáždění Československé socialistické republiky se usneslo na tomto zákoně: l Základní ustanoveni (1) V oboru geodézie a kartografie se podle státních plánů rozvoje národního hospodářství zabezpečují odborné měřické, výpočetní a konstrukční práce v geodetických základech, v mapování, v Inženýrské geodézii a evidence nemovitostí, zejména pro potřeby hospodářské a kulturní výstavby a obrany státu, a práce spojené s vytvářením a vydáváním kartografických děl. (2) Úkoly geodézie a kartografie plní: a) ústřední a územní orgány geodézie a kartografie republik jako orgány státní správy pro zabezpečování civilních potřeb geodézie a kartografie (dále jen orgány geodézie a kartografie") a jim podřízené organizace, b) federální ministerstvo národní obrany a jemu podřízené orgány a organizace, c) jiné orgány státní správy a socialistické organizace, stanoví-li tak tento zákon nebo zvláštní právní předpisy.

2 2 Působnost orgánů a organizací geodézie a kartografie 2 Do působnosti orgánů geodézie a kartografie náleží: a) stanovení koncepcí a směrů rozvoje geodézie a kartografie a odpovědnost za jejich realizaci, b) zřizování, popř. vyhotovování, udržování, obnovování a dokumentace geodetických základů a státních mapových děl, c) zakládáni a vedení evidence nemovitostí*) a vyhotovování a ověřováni geometrických plánů pro tyto účely, d) řízení prací inženýrské geodézie, e) koordinace geodetických a kartografických prací, které mají být převzaty nebo využity též pro státní mapové dílo a shromažďování, zhodnocování a dokumentace výsledků těchto prací, f) vyhotovování, rozmnožování a vydávání kartografických děl a jiných publikací a koordinace vydávání těchto děl jinými k tomu oprávněnými orgány a organizacemi, g] provádění opatření v geodézii a kartografii v zájmu obrany státu v dohodě s federálním ministerstvem národní obrany, h) řízení a koordinace výzkumu a vědeckotechnického rozvoje v geodézii a kartografii, i) zajišťování úkolů mezinárodní spolupráce v geodézii a kartografii. 3 K zabezpečení odborných technických činností geodézie a kartografie zřizují ústřední orgány geodézie a kartografie republik organizace, které v rozsahu určeném těmito ústředními orgány: a) zajišťují zřizování, udržování, obnovování a dokumentaci geodetických základů, b) vedou ústřední geodetickou a kartografickou dokumentaci a ústřední dokumentaci kartografických děl, c) zajišťují vědeckotechnické informace, d] plní úkoly výzkumu a vědeckotechnického rozvoje a vývoje, e) plní i jiné úkoly, jimiž je pověří ústřední orgán geodézie a kartografie republiky. 4 Má-li být předmětem činnosti socialistických organizací, které nejsou podřízeny ústřednímu orgánu geodézie a kartografie republiky, výkon prací v oboru geodézie a kartografie, je k tomu třeba souhlasu tohoto orgánu. *) Zákon č. 22/1964 Sb., o evidenci nemovitosti, a vyhláška Ústřední správy geodézie a kartografie č. 23/1964 Sb., kterou se provádí zákon č.. 22/1964 Sb., o evidenci nemovitostí, ve znění vyhlášky č. 133/1965 Sb.

3 3 Opatření v zájmu obrany státu 5 (1) Orgány státní správy a socialistické organizace (dále jen orgány a organizace") provádějící geodetické a kartografické práce jsou ve své činnosti povinny dbát zájmů obrany státu, zejména při stanovení geodetických systémů, při budování, udržování a zdokonalování geodetických a geofyzikálních základů a při tvorbě kartografických děl. Při činnosti, která se dotýká zájmů obrany státu, postupují tyto orgány a organizace se souhlasem federálního ministerstva národní obrany. (2) Závazné geodetické systémy zásadního významu stanoví a mění vláda Československé socialistické republiky. (3) Zásady pro uveřejňování a rozšiřování geodetických a geofyzikálních údajů, map, mapových příloh a ostatních kartografických děl z hlediska zájmu obrany státu stanoví vláda Československé socialistické republiky. 6 (1) Geodetické a kartografické práce pro potřeby obrany státu provádí ve svém oboru nebo zabezpečuje federální ministerstvo národní obrany. Způsob využití výsledků těchto prací pro civilní potřebu dohodnou federální ministerstvo národní obrany a ústřední orgány geodézie a kartografie republik. (2) Geodetické a kartografické dílo určené pro potřeby obrany státu spravuje federální ministerstvo národní obrany. (3) Federální ministerstvo národní obrany a orgány a organizace jemu podřízené provádějí geodetické a kartografické práce pro potřeby obrany státu nezávisle na orgánech a organizacích uvedených v l odst. 2 písm. a) a c), jejichž působnost se na tuto činnost nevztahuje. Provádění geodetických a kartografických prací 7 (1) Orgány a organizace mohou provádět geodetické a kartografické práce pro obor činnosti, pro který byly zřízeny, jestliže mají k tomu kvalifikované pracovníky; přitom jsou povinny je provádět odborně a v souladu s předpisy vydanými pro tyto práce. (2) Hodlají-li tyto práce vykonávat, jsou orgány a organizace povinny to oznámit předem územnímu orgánu geodézie a kartografie příslušnému podle jejich sídla.

4 4 S Geometrické plány a jiné výsledky geodetických prací, které mají být převzaty nebo využity též pro státní mapová díla a pro dokumentace vedené orgány geodézie a kartografie, musí být ověřeny, zda svými náležitostmi a přesností odpovídají platným předpisům. 9 (1) Orgány a organizace provádějící geodetické a kartografické práce, které mají být převzaty nebo využity též pro státní mapová díla a pro dokumentace vedené orgány geodézie a kartografie, jsou povinny oznámit tyto práce před jejich započetím územnímu orgánu geodézie a kartografie příslušnému podle místa konaných prací a dávat tomuto orgánu bezplatně výsledky těchto prací ověřené podle 8 ke zhodnocení, dokumentaci a využití. (2) Vzniknou-li organizaci při provádění geodetických a kartografických prací vyšší náklady výhradně proto, aby tyto práce mohly být převzaty nebo využity též pro státní mapová díla a dokumentace vedené orgány geodézie a kartografie, dohodne s ní orgán geodézie a kartografie uvedený v předchozím odstavci předem způsob provádění prací a úhradu zvýšených nákladů. 10 (1) Orgány a organizace mohou vytvářet a vydávat kartografická díla pro civilní potřebu, nejsou-li k tomu oprávněny již podle zvláštních právních předpisů [ 1 odst. 2 písm. c) ], jen s předchozím souhlasem ústředního orgánu geodézie a kartografie republiky. (2) Vydání kartografických děl určených k veřejnému rozšiřování pro civilní potřebu musí být předem oznámeno ústřednímu orgánu geodézie a kartografie republiky. (3) Vyhotovovat nová státní mapová díla a rozmnožovat je lze jen s předchozím souhlasem ústředního orgánu geodézie a kartografie republiky. (4) K použití státních mapových děl a jejich částí nebo kartografických odvozenin (zmenšenin, zvětšenin) pro tvorbu a vydání kartografického díla jsou orgány a organizace povinny si vyžádat předem souhlas územního orgánu geodézie a kartografie, který udržuje příslušnou část státního mapového díla. (5) Ústřední orgán geodézie a kartografie republiky může v případě potřeby prominout u některých kartografických děl povinnosti stanovené v předchozích odstavcích.

5 5 11 (1) Ústřední orgány geodézie a kartografie republik usměrňují geodetické a kartografické práce a zabezpečují koordinaci prací, které lze převzít nebo využít těž pro státní mapová díla a pro dokumentace vedené orgány geodézie a kartografie. (2) Územní orgán geodézie a kartografie rozhodne ihned po oznámení prací ( 9 odst. 1) a po jejich projednání s oznamovatelem, zda podléhají tyto práce koordinaci. Práce podléhající koordinaci se provádějí v dohodě s tímto orgánem. 12 Orgány a organizace provádějící geodetické a kartografické práce, jež mají být převzaty nebo využity též pro státní mapová díla a pro dokumentace vedené orgány geodézie a kartografie, jsou povinny poskytnout těmto orgánům účinnou pomoc při kontrole těchto prací, zejména umožnit jim provedení kontrolních měření a předložit jim potřebné podklady. 13 (1) Zjistí-li ústřední orgán geodézie a kartografie republiky, že jsou při provádění geodetických a kartografických prací přes předchozí upozornění vážně porušovány povinnosti vyplývající z tohoto zákona, zakáže po projednání s příslušným ústředním orgánem provádění těchto prací až do odstranění závad. (2) Zjistí-li ústřední orgán geodézie a kartografie republiky, že orgány a organizace při své činnosti v oboru geodézie a kartografie porušují zájmy obrany státu ( 5), zakáže v dohodě s fede rálním ministerstvem národní obrany takovou činnost. 14 Povinnost mlčenlivosti Pracovníci provádějící geodetické a kartografické práce a dohled na ně musí zachovávat mlčenlivost o skutečnostech, o nichž se při své činnosti dověděli a které v obecném zájmu nebo v zájmu zúčastněných osob vyžadují, aby zůstaly utajeny před nepovolanými osobami. Této povinnosti mohou být v jednotlivých odůvodněných případech zproštěni vedoucím organizace, pro kterou tuto činnost vykonávali. Povinnost mlčenlivosti trvá i po skončení pracovního poměru. Vztah k nemovitostem 15 (1) Orgány a organizace provádějící geodetické práce jsou při výkonu těchto prací a při dohledu na ně v nezbytném rozsahu oprávněny po předchozím upozornění vlastníka (uživatele] vstupovat a vjíždět na cizí nemovitosti a užívat je ke zřizování,

6 6 udržování, přemísťování, odstraňování a obnovování měřických značek, signálů a jiných zařízení. Přitom musí dbát, aby co nejméně rušily hospodaření na pozemku a jiné užívání nemovitostí. (2) Oprávněni ke vstupu na nemovitost se prokazuje úředním průkazem. (3) Orgány a organizace uvedené v odstavci l mohou také v nezbytném rozsahu, jestliže tak neučiní na jejich žádost v přiměřené lhůtě vlastník (uživatel) pozemku, provádět na vlastní náklad nutné úpravy půdy, oklesťovat a odstraňovat porosty překážející provádění geodetických prací a užívání měřických značek, signálů a jiných zařízení. (4) Jsou-li činností uvedenou v odstavcích l a 3 dotčeny jiné státem chráněné důležitě obecné zájmy, zejména na úseku územního plánování, dopravy, zemědělského půdního fondu, lesního fondu, ochrany půdy proti erozi, rozvodu energie, telekomunikací, památkově péče a státní ochrany přírody, postupuje se po předchozí dohodě s orgány, kterým přísluší ochrana těchto zájmů. (5) Dojde-li ke sporu o rozsahu oprávnění podle odstavců l a 3, rozhoduje v jednotlivých případech okresní národní výbor. 16 (1) Vstup do prostorů a objektů užívaných ozbrojenými silami, dále na místa, kde jsou umístěna zařízení sloužící k obraně a bezpečnosti státu, a vstup do vyhrazených prostorů drah se řídí zvláštními předpisy. (2) Orgány něho organizace spravující zařízení, která mohou ohrozit život nebo zdraví, umožňují pracovníkům provádějícím geodetické práce vstup do těchto zařízení a zajišťují jim bezpečnost a ochranu zdraví při práci. Zřizováni a ochrana měřických značek, signálů a jiných zařízení 17 (1) Zřizování, udržování, přemísťování, odstraňování a obnovování měřických značek, signálů a jiných zařízení bodů geodetických základů zajišťují organizace geodézie a kartografie a pro potřeby obrany státu též orgány federálního ministerstva národní obrany. O provedených změnách se vzájemně informují. Tyto orgány a organizace vymezují podle potřeby také území nutné k ochraně těchto bodů. (2) V ochranném území nesmí být prováděna činnost, jež by mohla ohrozit měřické značky, signály a jiná zařízení bodů geodetických základů, na jejichž ochranu bylo toto území vymezeno, nebo znemožnit, popřípadě ztížit jejich užívání.

7 7 (3) Ústřední orgán geodézie a kartografie republiky může v jednotlivých případech pověřit po vzájemně dohodě i jiný orgán nebo organizaci zřizováním, udržováním, přemísťováním, odstraňováním a obnovováním měřických značek, signálu a jiných zařízení bodů geodetických základů. (4) Ostatní měřické značky, signály a jiná zařízení mohou v mezích své působnosti zřizovat, udržovat, přemísťoval, odstraňovat a obnovovat kromě orgánů a organizací geodézie a kartografie i jiné orgány a organizace. Budou-li tyto měřické značky, signály a jiná zařízení vyhovovat trvalému využití, může ústřední orgán geodézie a kartografie republiky zcela nebo zčásti uhradit příslušně náklady. 18 (M Vlastníci (uživatelé) nemovitostí i jiné osoby jsou povinni trpět umístění měřických značek, signálů a jiných zařízení na nemovitostech a zdržet se všeho, co by je mohlo zničit, poškodit nebo učinit nepouživatelnými. Je-li nutné je ze závažných důvodů přemístit nebo odstranit nebo učinit jiná opatření, jež by mohla ohrozit užívání těchto značek, signálů a jiných zařízení, je třeba to předem oznámit orgánu nebo organizaci, které je spravují, a provádět tato opatření jen s jejich souhlasem. (2) Vlastníci (uživatelé) nemovitostí jsou povinni oznámit územnímu orgánu geodézie a kartografie zničení, poškození nebo ohrožení měřických značek, signálů a jiných zařízení. (3) Kdo zničí, poškodí nebo jinak znehodnotí měřickou značku, signál nebo jiné zařízení, odpovídá podle obecných předpisů. 19 Náhrada Škody (1) Orgány a organizace provádějící geodetické práce jsou povinny při výkonu prací co nejvíce šetřit práv a oprávněných zájmů vlastníků (uživatelů) nemovitostí, jakož i jiného majetku. Po ukončení prací jsou orgány a organizace povinny uvést nemovitosti, jakož i jiný majetek v předešlý stav. (2) Není-li možné způsobenou škodu nahradit uvedením v předešlý stav, má vlastník (uživatel) nemovitosti právo na náhradu škody v penězích podle obecných předpisů. (3) Je-li vlastník (uživatel) nemovitosti prováděním prací uvedených v 15 odst. 1 a 3, popřípadě umístěním měřických značek, signálů a jiných zařízení podstatně omezen v běžném užívání nemovitosti, má dále právo, aby mu orgán nebo organizace, pro Jejichž účely se práce provádějí

8 8 nebo zařízení zřídilo, poskytly za toto omezení přiměřenou jednorázovou náhradu. Toto právo je třeba uplatnit u orgánu nebo organizace do 6 měsíců ode dne ukončení prací, jinak zaniká. (4) Spory o nároky podle odstavců 2 a 3 rozhodují okresní národní výbory. 20 Spolupráce orgánů a organizací (1) Všechny orgány a organizace jsou povinny podávat orgánům geodézie a kartografie informace potřebné k plnění jejich úkolů, zejména oznamovat jim změny skutečností evidovaných v operátech vedených u těchto orgánů a předkládat jim k tomu potřebné podklady. (2) Místní národní výbory vyhlašují na požádám orgánů geodézie a kartografie konání místních šetření a zajišťují účast vlastníků (uživatelů] na nich. Nedostaví-li se vlastník (uživatel) bez dostatečné omluvy k místnímu šetření, ač byl pozván, může být místní šetření provedeno v jeho nepřítomnosti. (3) Orgány geodézie a kartografie plní úkoly, které souvisejí s činností národních výborů, ve spolupráci s nimi a poskytují jim v oboru své působnosti odbornou technickou pomoc. (4) Orgány geodézie a kartografie spolupracují se všemi orgány a organizacemi provádějícími geodetické práce, zejména poskytováním podkladů pro tyto práce. Společná a závěrečná ustanoveni 21 (1) Geodetickými základy se rozumějí: československá astronomicko geodetická síť, československá trigonometrická síť, československá jednotná nivelační síť, československá síť opěrných gravimetrických bodů a československá gravimetrická síť prvního a druhého řádu. (2) Inženýrská geodézie zahrnuje speciální geodetické práce využívající geodetických metod a poznatků, zejména v investiční výstavbě a v průmyslu s výjimkou speciálních geodetických prací v hornictví. (3) Kartografickým dílem se rozumí kartografické znázornění zemského povrchu nebo jeho částí nebo jiných předmětů či jevů objektivní skutečnosti spolu s textovými a jinými vysvětlivkami. (4) Státním mapovým dílem se rozumí souvislé zobrazení státního území vyhotovené ve státním zájmu a podle jednotných zásad.

9 9 22 Ústřední orgány geodézie a kartografie republik mohou vydat v dohodě se zúčastněnými ústředními orgány potřebné prováděcí předpisy, v nichž podrobněji upraví: a) provádění geodetických a kartografických prací, zejména oznamování, koordinaci a kontrolu těchto prací, odevzdávání, hodnocení a dokumentaci jejich výsledků, vyhotovování a ověřování geometrických plánů a jiných výsledků geodetických prací a požadavky na kvalifikaci pracovníků, kteří geodetické a kartografické práce provádějí, b) zřizování a ochranu měřických značek, signálů a jiných zařízení, c) tvorbu, oznamování, rozmnožování a vydávání kartografických děl, jejich dokumentaci, odevzdávání povinných a pracovních výtisků a distribuci těchto děl, d) postup při uveřejňování a rozšiřování geodetických údajů a kartografických děl, e) spolupráci orgánů geodézie a kartografie s jinými orgány a organizacemi. 23 Na orgány a organizace, které již mají podle dosavadních právních předpisů oprávnění k výkonu geodetických prací, se nevztahuje oznamovací povinnost podle 7 odst. 2. (1) Zrušují se: 24 a) nařízení vlády č. 43/1920 Sb., o jednotné organizaci přesných výškových měření, b) zákon č. 177/1927 Sb., o pozemkovém katastru a jeho vedení (katastrální zákon), c) vládní nařízení č. 64/1930 Sb., jímž se částečně provádějí hlavy II, III a IV zákona o pozemkovém katastru a jeho vedení (katastrálního zákona), d) zákon č. 82/1948 Sb., o úpravě působnosti ve věcech veřejného vyměřování a mapování (zeměměřický zákon), ve znění zákona č. 250/ 1949 Sb., e) vládní nařízení č. 1/1954 Sb., o zřízení Ústřední správy geodézie a kartografie, f) vyhláška Ústřední správy geodézie a kartografie č. 156/1957 Ú. L, o ohlašování geodetických a topografických prací, předkládání elaborátů těchto prací, vydávání a rozmnožování kartografických děl, ve znění vyhlášky č. 35/1968 Sb.

10 10 (2) Nedotčeny zůstávají právní předpisy upravující evidenci nemovitostí, provádění účelových geodetických prací a vyhotovování, vedení a vydávání důlních, popř. jiných účelových (tematických) map*). 25 Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července *) Zejména tylo: vládni nařízeni č. 96/1953 Sb, o Hydrometeorologickém ústavu, zákon č. 41/1957 Sb., o využití nerostného bohatství (horní zákon), zákon č. 166/1960 Sb., o lesích a lesním hospodářství (lesní zákon), zákon č. 54/ 1963 Sb., o Československé akademii věd, a zákon č. 22/1964 Sb., o evidenci nemovitostí, a příslušné prováděcí předpisy.

11 11 Důvodová zpráva k návrhu zákona o geodézii a kartografii Všeobecná část Po osvobození v roce 1945 zůstaly na úseku geodézie a kartografie v používání tehdejší právní předpisy, jejichž těžištěm byl zákon č. 177/1927 Sb., o pozemkovém katastru a jeho vedení (katastrální zákon). Socializační proces v národním hospodářství nastoupený v roce 1945, a zejména po únoru 1948, osídlování pohraničí, uskutečňování pozemkových reforem a konečně budování socialistické zemědělské velkovýroby vyvolaly rozsáhlé změny v držbě půdy. Zeměměřické úkoly, narůstající v souvislosti s tím, spočívaly vcelku na státní zeměměřické službě. Rozsah těchto úkolů zdůvodňoval stále více potřebu zeměměřické služby soustředit. Prvním krokem na této cestě byl zákon č. 82/ 1948 Sb., o úpravě působností ve věcech veřejného vyměřování a mapování (zeměměřický zákon), který soustředil úseky veřejného vyměřování a mapování sloužící potřebám všech nebo několika resortů do ministerstva financí. Novelizací provedenou zákonem č. 250/1949 Sb. přešla tato působnost vzhledem k přebudování daňového systému a k změnám v organizaci resortu ministerstva financí na ministerstvo techniky a posléze v roce 1953 na ministerstvo stavebnictví. Vládním nařízením č. 1/1954 Sb. byla zřízena Ústřední správa geodézie a kartografie jako ústřední úřad a od roku 1958 byla podřízena ministru vnitra. V rámci federalizace došlo pak ke zřízení republikových ústředních orgánů státní správy geodézie a kartografie, jimiž jsou Český úřad geodetický a kartografický, zřízený zákonem ČNR č. 2/1969 Sb., a Slovenská správa geodézie a kartografie, zřízená zákonem SNR č. 207/1968 Sb. Veškeré tyto právní úpravy, provedené v organizační sféře, dotkly se i náplně činnosti orgánů geodézie a kartografie a způsobily v tomto směru značnou nepřehlednost. Kromě těchto organizačních změn došlo na úseku geodézie a kartografie i k řadě věcných úprav. Zeměměřický zákon č. 82/1948 Sb., vládní nařízení č. 1/1954 Sb., zákon č. 22/1964 Sb. a předpisy vydané k jejich provedení nahradily převážnou část ustanovení katastrálního zákona č. 177/1927 Sb. a jeho prováděcích předpisů, aniž však přesně vymezily, která dosud platná ustanovení se zrušují. To způsobovalo často nejasnost, která z dosavadních ustanovení platí. Výklad platných ustanovení katastrálního zákona, sledujícího především fiskální cíle a zajištění soukromého vlastnictví, působil však potíže i vzhledem k nastalým politickoekonomickým a právním změnám. Situace je dnes taková, že z ustanovení katastrálního zákona a jeho prováděcích předpisů jsou v pod statě používána jen ta, která se vztahují na geometrické plány, na místní šetření, vstup na pozemky, jejich užívání při měřických pracích, odstraňování porostů a náhradu škod. Obdobná situace je i u zeměměřického zákona č. 82/1948 Sb. Zákon sice splnil cíle sledované při jeho vydání, ale novelizace, které se v průběhu let tohoto zákona dotkly, učinily zákon značně nepřehledný. Zrušena byla, popř. přežila se zejména jeho ustanovení týkající se resortní organizace, pozemkového katastru, civilních techniků, sazeb poplatků za provedené práce a trestních sankcí. Ani jeho zbývající ustanovení však zcela nevyhovují. Na rozdíl od dosavadní právní úpravy nabývají stále větší závažnosti úkoly sloužící hospodářské a kulturní výstavbě, pro jejichž plnění neposkytuje dosud platný zeměměřický zákon zejména na úseku inženýrské geodézie, evidence některých výsledků geodetických prací a právních vztahů dostatečný právní základ. Z úkolů uvedených v l zeměměřického zákona některé již zcela zanikly, jako např. zakládání, obnovování a udržování pozemkového katastru. Z uvedeného přehledu je patrno, že dosavadní právní úprava geodézie a kartografie je nejen značně roztříštěná a nepřehledná, ale i v mnoha směrech překonaná, takže nesplňuje požadavky na ni kladené ani z hlediska politickoekonomického ani legislativního. Dosavadní úprava nevyhovuje ani z hlediska zájmů obrany státu sledovaného federálním ministerstvem národní obrany, a to l pokud jde o právní úpravu vztahů geodézie a kartografie k federálnímu ministerstvu národní obrany. Ukazuje se proto naléhavá potřeba upravit obor geodézie a kartografie nově, a to i s přihlédnutím k potřebám vyplývajícím z federativního uspořádání státu. Ústavní zákon o československé federaci svěřuje v článku 37 odst. 2 právní úpravu geodézie a kartografie zákonu Federálního shromáždění. Zásady zákona o geodézii a kartografii byly v prvním pololetí 1968 projednány ve výborech Národního shromáždění, a to ve výboru průmyslovém, pro plán a rozpočet, ústavněprávním, pro národní výbory a pro zemědělství a výživu. Dne 25. července 1968 schválila zásady zákona o geodézii a kartografii vláda (usnesení vlády ČSSR č. 257). Navrhovaná právní úprava nepočítá s novými finančními požadavky na státní rozpočet.

12 12 K l Zvláštní část Úkoly geodézie a kartografie jsou plněny orgány a organizacemi geodézie a kartografie, dále federálním ministerstvem národní obrany, jakož l geodetickými složkami zřízenými v orgánech a organizacích některých jiných resortů, které v souvislosti s pracemi specifickými pro příslušný resort provádějí účelové geodetické práce v různých oborech národního hospodářství. Podle zvláštních předpisů jsou v některých organizacích jiných resortů také zpracovávány a vydávány účelové (tematické) mapy (geologické, meteorologické, klimatologické, jednotné železniční plány aj. ). K 2 Okruh působnosti orgánů geodézie a kartografie je v tomto paragrafu rámcově vymezen. Nedotčena zůstává působnost federálního ministerstva zahraničních věcí, jemuž náleží i v oboru geodézie a kartografie příprava mezinárodních smluv a zastupování práv a zájmů ČSSR v mezinárodních stycích; federální ministerstvo zahraničních věcí přitom ovšem postupuje v součinnosti s ústředními orgány geodézie a kartografie republik. K 3 Jde o resortní organizace zabezpečující zcela specifické odborné technické činnosti geodézie a kartografie, zejména pokud jde o geodetické základy, geodetickou a kartografickou dokumentaci a výzkum. K 4 Zájem přesnosti a vysoké odbornosti, jakož i specifické zájmy obrany státu vyžadují, aby v případech, kdy předmětem činnosti organizace (státní, družstevní či společenské, popř. i jiné) by měl být výkon prací v oboru geodézie a kartografie (rozumí se pro jiné subjekty], uděloval k tomu souhlas ústřední orgán geodézie a kartografie republiky. Od těchto případů je nutno odlišit, jestliže socialistické organizace provádějí geodetické a kartografické práce pro obor činnosti, pro který byly zřízeny. Na takové práce se vztahuje ustanovení 7 K 5 a 6 V právní úpravě geodézie a kartografie musí být zabezpečen zájem obrany státu a federálnímu ministerstvu národní obrany zajištěno právo ovlivňovat nezbytná opatření v tomto oboru. Obdobná opatření jsou uplatňována i v ostatních geodetických službách socialistických států. Vzhledem k tomu, že geodézie a kartografie tvoří nedílnou součást vojenské činnosti v obranném systému ČSSR, jehož základní institucí je federální ministerstvo národní obrany, je nezbytné, aby všechny orgány a organizace při řešení uvedených otázek postupovaly se souhlasem tohoto ministerstva. Geodetické systémy jsou základem geodetických prací. Jsou závazné jak pro orgány a organizace geodézie a kartografie, tak i pro orgány a organizace jiných resortů. Je proto třeba, aby v zájmu obrany státu geodetické systémy zásadního významu, systémy mezinárodní, federálního a celorepublikového charakteru stanovila a měnila federální vláda. Význam tohoto úseku vyžaduje, aby z hlediska zájmu obrany státu vláda stanovila zásady pro postup při uveřejňování a rozšiřování geodetických a geofyzikálních údajů, map, mapových příloh a ostatních kartografických děl. Vzhledem ke specifice federálního ministerstva národní obrany je třeba, aby se i nadále působnost orgánů geodézie a kartografie a v tom smyslu i ustanovení o provádění geodetických a kartografických prací nevztahovala na obor jeho činnosti. K zabezpečení nezbytné potřeby úkolů v oboru geodézie a kartografie vytváří federální ministerstvo národní obrany vlastní odborné orgány, které mohou v některých případech využívat celkových nebo dílčích výsledků prací civilních orgánů a organizací a poskytovat jim některé výsledky vlastních prací, pokud to zájem, obrany státu dovolí. Způsob poskytování výsledků prací orgánů a organizací federálního ministerstva národní obrany civilním orgánům a organizacím bude řešen dohodou tohoto ministerstva s ústředními orgány geodézie a kartografie republik. Závěrem k těmto ustanovením se poukazuje na to, že působnost federálních orgánů (vlády ČSSR a federálního ministerstva národní obrany) v oboru geodézie a kartografie při zabezpečování zájmů obrany státu je v plněni souladu s ústavním zákonem o čs. federaci, neboť právě na tomto úseku se uplatňuje výjimka pro federální orgány stanovená v čl. 37 odst. 2 cit. ústavního zákona, který v čl. 7 písm. b) svěřuje obranu ČSSR do výlučné působnosti federace. K 7 Navrhovaná právní úprava váže provádění geodetických prací v orgánech a organizacích, pokud hodlají pro obor činnosti, pro který byly zřízeny, provádět tyto práce, jen na oznamovací povinnost, a na to, aby byly prováděny kvalifikovanými pracovníky. Oznamovací povinnost je nezbytná k tomu, aby orgán geodézie a kartografie měl potřebný přehled o geodetických složkách jiných organizací a mohl plnit své povinnosti zejména na úseku koordinace a dokumentace geodetických prací. Toto

13 13 oznámeni nebude požadováno od orgánů a organizací, které již mají oprávnění k výkonu geodetických prací podle dosavadních předpisů (viz 23) Výsledky geodetických prací jsou v celospolečenském zájmu využívány při dalších geodetických pracích, a proto je nutno zajistit vysokou kvalifi kací pracovníků, kteří je provádějí. K 8 Vyhotovované geometrické plány jsou spolu s příslušnou právní listinou o změně vlastnických vztahů k nemovitostem, popř. správy národního majetku, podkladem pro zápis do evidence nemovitostí a jsou také důležitým technickým podkladem pro údržbu pozemkové mapy. V zájmu zajištění kvality geometrických plánů a výsledků prací přejímaných do dokumentace orgánů geodézie a kartografie je proto třeba, aby byly ověřovány, zda odpovídají platným předpisům Dosavadní zkušenosti ukazují, že výsledky geodetických prací takto ověřené jsou kvalitnější a lze jich spolehlivé využít Podrobnější úprava ověřování, v níž bude uve deno též, kdo je oprávněn ověřovat, bude obsažena v prováděcích předpisech, s jejichž vydáním se po čítá v 22. K 9 Navrhovaná právní úprava sleduje prohloubeni odborné spolupráce orgánů geodézie a kartografie s orgány a organisacemi jiných resortů. Cílem této spolupráce je plné využití hodnot geodetických pod kladů, nashromážděných u orgánů geodézie a kar tografie, pro účely průzkumné a projektové doku mentace a pro provozně výrobní účely všech odvětví, jakož i využití nových výsledků těchto prací K tomu přispívá oznamovací povinnost a odevzdá váni výsledku prací organům geodézie a kartografie. Zásady oznamováni geodetických a kartogra fických prací a odevzdávaní jejich výsledků ke zhodnocení, dokumentaci a pro účely dalšího využití organů geodézie a kartografie se v podstatě přejimají z dosavadní právní úpravy (vyhláška č. l56/1957 U l, ve znění vyhlášky č Sb / Oznamovací povinnost se vsak bude tykat i hospodářských organizací zřízenych v oboru působnosti ústředních orgánů geodézie a kartografie republik. Počítá se také s tím, že jednoúčelové větší práce, které bude třeba pro účely dokumen tace vedené orgány geodézie a kartografie doplnit, budou moci být oznamovateli úměrně uhrazeny z prostředků orgánů geodézie a kartografie Oznamování bude podrobně upraveno v prováděcí vy hlášce, v níž bude také stanoveno, které práce nepodléhají oznamování (dosavadní 5 odst 3 vyhl., č. 156/1957 Ú. 1. ve znění vyhlášky č 35/1968 Sb ) K 10 Zájmy odbornosti a obrany státu vyžadují, aby vytváření a vydávání kartografických děl pro civilní potřebu, pokud zvláštní právní předpisy nestanoví jinak, byly plně pod kontrolou ústředních orgánů geodézie a kartografie republik Územní orgány geodézie a kartografie budou udílet souhlas k použití státních mapových děl, jejich částí nebo kartografických odvozenin pro tvorbu a vydání kartografického díla Není vhodné a ani se nezamýšlí aplikovat ustanovení odstavců l až 4 na některé druhy kartografických děl, zejména na a] státní mapy velkých měřítek, b/ výsledky geodetických a reprodukčních prací sloužící jako podklady pro územní plánování, hospodářskotechnické úpravy pozemků, hospodářské úpravy lesů, průzkum, projektovou a důlní dokumentaci a jinou služební potřebu, jakož i jednoduché plány a mapově doplňky literár ních děl a jejich grafické přílohy, které svým provedením nejsou úplnou samostatnou mapou a jen doplňují nebo vysvětlují text literárního díla, a schematické plánky pro turistické nebo obdobné účely. K 11 až 13 Koordinační činnost se týká celkového usměrnění geodetických prací a prací využitelných pro státní mapová díla a dokumentaci tvořící celostátní fond geodetických a kartografických prací. Sleduje se tím cíl zajistit jednotnost, hospodárnost a další využitelnost prováděných geodetických a kartografických prací a předcházet duplicitnímu provádění prací Koordinaci geodetických a kartografických prací vykonávají geodetické služby i v jiných socialistických státech Vzhledem k omezeným možnostem administrativních zásahu do činnosti hospodářských organizaci jeví se naléhavým řešit otázku vhodných sankcí při nedodržovaní závažných předpisů při prová dění geodetických a kartografických prací Zákaz provádění geodetických a kartografických prací je již svým preventivním působením účinnou sankci stanovenou obdobně i v některých jiných sociali stických státech K 14 Povinnost mlčenlivosti je upravena tak, aby se nepřekrývala s připravovanou právní úpravou ochrany státního tajemství, popř. s příslušnými trestními předpisy

14 14 Uložení povinnosti mlčenlivosti má zamezit rozšiřování informací, o nichž se pracovníci provádějící geodetické a kartografické práce nebo dohled na ně při své činnosti dověděli, které sice nedosahují Intenzity služebního, hospodářského nebo státního tajemství, ale které by měly, a to popřípadě i v zájmu jednotlivých občanů, zůstat utajeny před nepovolanými osobami. K 15 Orgánům a organizacím provádějícím geodetické práce se poskytuje oprávnění ke vstupu na cizí pozemky a do objektů za účelem provádění geodetických prací a udržování měřických značek, signálů a jiných zařízení a ukládají se jim povinnosti ve stejném rozsahu jako orgánům geodézie a kartografie. Při odstraňování porostů je nutno ovšem šetřit jak zájmy chráněně jinými předpisy, tak i zvláštní zájmy vlastníků (např. u ovocných stromů). Navrhovaná úprava se nedotýká zákona č. 53/1966 Sb., o ochraně zemědělského půdního fondu, který osvobozuje od odvodů za odnětí půdy a vyjímá z působnosti zákona při pracích pro geodetické účely plochy do 30 m 2. V případě, že by došlo při provádění geodetických prací ke sporu, zejména o rozsah oprávnění k užívání pozemků, je účelné svěřit rozhodováni o tom okresnímu národnímu výboru. K 17 a 18 Měřické značky jsou součástí geodetických sítí, které jsou důležitým a nákladným státním zařízením. Charakter bodů geodetických základů vyžaduje, aby organizace geodézie a kartografie a federálního ministerstva národní obrany měly neustálý přehled o jejich stavu. Proto jsou také povinny vzájemně se informoval o provedených změnách. Vymezení ochranného území přichází v úvahu jen u malého počtu bodů geodetických zakladli u při svém rozsahu zpravidla několiku desítek m 2 neztěžuje vcelku užívání pozemku. Bude prováděno za šetření předpisů zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Zničením, poškozením nebo jiným znehodnocením měřických značek a zařízení jsou způsobovány značné škody. Je proto nutné předcházet vzniku těchto škod, k nimž dochází často při polních a lesních pracích. Pomoci tu mohou i místní národní výbory, zejména vysvětlovači prací mezi občany a včasným upozorněním orgánů geodézie a kartografie na zjištěné závady. Odpovědnost podle obecných předpisů, kterou se rozumí odpovědnost trestní, odpovědnost za způsobenou škodu apod., se vztahuje jak na fyzické, tak i na právnické osoby. K 19 Škody vzniklé při výkonu geodetických prací jsou zpravidla nepatrného rozsahu. Vlastník (uživatel) nemovitosti má právo na náhradu škody podle obecných předpisů. Je-li prováděním prací podstatně omezen v běžném užívání nemovitosti, má dále právo na jednorázovou náhradu. Náhrady podle tohoto ustanovení se poskytují i v případech, kdy vlastník (uživatel] pozemku sám provede vyžádané nutné úpravy půdy a jiné práce podle 15 odst. 3. Náhrada škody způsobené nezákonným rozhodnutím a nesprávným úředním postupem orgánu, vykonávajícího v oboru geodézie a kartografie státní správu, je upravena zákonem č. 58/1969 Sb. K 20 Povaha úkolů orgánů geodézie a kartografie, zejména vedení dokumentace a evidence, vyžaduje, aby všem orgánům a organizacím byla uložena povinnost podávat orgánům geodézie a kartografie informace potřebné k plnění jejich úkolů. S národními výbory spolupracují orgány geodézie a kartografie zejména na úseku mapování a měřických prací pro účely územního plánování, výstavby a při zadávání a přejímání geodetických prací jako podkladu pro vypracování projektové dokumentace. Místním národním výborům poskytují odbornou technickou pomoc zvláště při vedení evidence půdního fondu v obcích, dále při hlášení změn skutečností vedených v evidenci nemovitostí, při místních šetřeních a jiných řízeních nutných k udržování souladu měřických mapových a písemných operátů se skutečným stavem. Při výkonu těchto prací, které je nutno provádět v územních obvodech jednotlivých obcí mnohdy po delší dobu, potřebují orgány geodézie a kartografie pomoc národních výborů, zejména při zajištování nutných dočasných pracovních a obytných prostorů při provádění polních měřických prací. Spolupráce orgánů geodézie a kartografie s geodetickými složkami jiných orgánů a organizací se bude stále více projevovat nejen v úsilí o vyšší hospodárnost prací, nýbrž i v péči o zvyšování kvality prací a rozšiřování pokrokových metod geodetických a kartografických prací. K 21 Pro rámcovou orientaci se v hrubých rysech vymezují nejvýznamnější pojmy geodézie a kartografie, jichž se v zákoně užívá.

15 16 K 22 Podrobnější úpravu některých otázek je účelné ponechat prováděcím předpisům. K 24 Jak je z výčtu patrno, zrušují se všechny předpisy upravující dosud otázky geodézie a kartografie, zejména pak katastrální zákon č. 177/1927 Sb. a všechny předpisy vydané k jeho provedení. Vzhledem k tomu, že práce prováděné podle zákona č. 22/1964 Sb., o evidenci nemovitostí, se dotýkají širokého okruhu organizací a občanů a že tato právní úprava se již vžila, není účelně včleňovat ji do navrhovaného zákona. Nová právní úprava geodézie a kartografie se proto nedotkne evidence nemovitostí upravené cit. zákonem; nedotkne se rovněž ustanovení jiných právních předpisů upravujících provádění některých účelových geodetických prací, dohled na ně a vyhotovování, vedení a vydávání účelových (tematických) map. V Praze dne 6. května 1971 dr. L. Štrougal v. r. předseda vlády ČSSR StT

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: do: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1973 Vyhlásené: 19.04.1973 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1973 do: 31.12.1992 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 36 Z Á K O N České národní

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Vyhlásené: 16.04.1992 Časová verzia predpisu účinná od: 16.04.1992 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 172 V Y H L Á Š K A Českého báňského

Více

STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD

STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD STÁTNÍ POZEMKOVÝ ÚŘAD Sídlo: Husinecká 1024/11a, 130 00 Praha 3 Žižkov, IČO: 01312774, DIČ: CZ01312774 Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj, Pobočka Trutnov Adresa: Horská 5, Střední Předměstí,

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1988 Vyhlásené: 24.05.1988 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1988 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 78 V Y H L Á Š K A Českého báňského

Více

338/2005 Sb. vyhlašuje ZÁKON. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce

338/2005 Sb. vyhlašuje ZÁKON. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce 338/2005 Sb. PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 575/1990 Sb., zákonem č. 159/1992 Sb.,

Více

S t a t u t Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Část první. Úvodní ustanovení. Čl. 1. Čl. 2

S t a t u t Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Část první. Úvodní ustanovení. Čl. 1. Čl. 2 Český úřad zeměměřický a katastrální V Praze dne 10. června 2004 Č.j.: 2840/2004-11 S t a t u t Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Část první Úvodní ustanovení Čl. 1 (1) Český úřad zeměměřický

Více

Titul předpisu: Úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá z pozdějších změn

Titul předpisu: Úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá z pozdějších změn Titul předpisu: Úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá z pozdějších změn Citace: 338/2005 Sb. Druh předpisu: Úplné znění zákona Částka: 120/2005

Více

Katastrální úřad pro Královéhradecký kraj, katastrální pracoviště Náchod Hrašeho 11, Náchod 54701

Katastrální úřad pro Královéhradecký kraj, katastrální pracoviště Náchod Hrašeho 11, Náchod 54701 Katastrální úřad pro Královéhradecký kraj, katastrální pracoviště Náchod Hrašeho 11, Náchod 54701 Obec Žernov Žernov 112 55203 Česká Skalice Číslo jednací: OO-18/2013-605 Vaše č. j.: Ze dne: Vyřizuje:

Více

Zákon č. 174/1968 Sb.

Zákon č. 174/1968 Sb. Zákon č. 174/1968 Sb. PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 174/1968 Sb., o státním odborném dozoru nad bezpečností práce, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 575/1990 Sb., zákonem č. 159/1992

Více

Obec Řitonice Řitonice. Dne: OO-22/ Věra Adamová/ 527

Obec Řitonice Řitonice. Dne: OO-22/ Věra Adamová/ 527 Katastrální úřad pro Středočeský kraj, Katastrální pracoviště Mladá Boleslav Lukášova 55, 293 01 Mladá Boleslav tel.: 326722771, fax: 326331110, e-mail: kp.mboleslav@cuzk.cz, Obec Řitonice 294 04 Řitonice

Více

OZNÁMENÍ o obnově katastrálního operátu přepracováním souboru geodetických informací do digitální podoby

OZNÁMENÍ o obnově katastrálního operátu přepracováním souboru geodetických informací do digitální podoby OZNÁMENÍ o obnově katastrálního operátu přepracováním souboru geodetických informací do digitální podoby Obec Ostředek podle ustanovení 11 odst. 1 písmo a) zákona ČNR Č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí

Více

Za správnost vyhotovení: Lundová Jana.

Za správnost vyhotovení: Lundová Jana. Za správnost vyhotovení: Lundová Jana. Katastrální úřad pro Jihomoravský kraj, Katastrální pracoviště Brno-venkov Úzká 6, 656 77 Brno tel.: 542532211,, e-mail: kp.brnovenkov@cuzk.cz, ID dat. schránky:

Více

Obec Řídeč. Řídeč 276. OO-9/ / Novotný Milan Bc./

Obec Řídeč. Řídeč 276. OO-9/ / Novotný Milan Bc./ Katastrální úřad pro Olomoucký kraj, Katastrální pracoviště Olomouc Vejdovského 1148/2a, 772 00 Olomouc-Hodolany tel.: 585552111, fax: 585552219, e-mail: kp.olomouc@cuzk.cz, Obec Řídeč Řídeč 276 783 95

Více

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. nadpis vypuštěn

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. nadpis vypuštěn 174/1968 Sb. ZÁKON ze dne 20.prosince 1968 o státním odborném dozoru nad bezpečností práce Změna: 575/1990 Sb. Změna: 159/1992 Sb. Změna: 47/1994 Sb. Změna: 71/2000 Sb. Změna: 124/2000 Sb. Změna: 151/2002

Více

Obec Suchomasty. Suchomasty 31. Číslo jednací: Vaše č.j./ze dne: Vyřizuje / linka: Dne: OO-10/ / Vojtíšková Marie Ing./

Obec Suchomasty. Suchomasty 31. Číslo jednací: Vaše č.j./ze dne: Vyřizuje / linka: Dne: OO-10/ / Vojtíšková Marie Ing./ Katastrální úřad pro Středočeský kraj, Katastrální pracoviště Beroun Politických vězňů 198/16, 266 01 Beroun tel.: 311625147, fax: 311623495, e-mail: kp.beroun@cuzk.cz, Obec Suchomasty Suchomasty 31 267

Více

MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY

MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY V Ý N O S ministerstva kultury České socialistické republiky ze dne 3. listopadu l980, č. j. 17.644/80 o zřízení chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty, rozprostírající se na území okresů Hodonín, Uherské

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ 0 Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo

Více

DOPORUČENÁ LITERATURA VZTAHUJÍCÍ SE KE KATASTRU NEMOVITOSTÍ A ZEMĚMĚŘICTVÍ

DOPORUČENÁ LITERATURA VZTAHUJÍCÍ SE KE KATASTRU NEMOVITOSTÍ A ZEMĚMĚŘICTVÍ Seznam a doporučené odborné literatury ke zkouškám odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností /1/ Zákon č. 177/1927 Sb., o pozemkovém katastru a jeho

Více

Obec Černiv Černiv Lovosice 2. RO-24/ / Matějka Ivan/

Obec Černiv Černiv Lovosice 2. RO-24/ / Matějka Ivan/ Katastrální úřad pro Ústecký kraj, Katastrální pracoviště Litoměřice Žitenická 1218/3, 412 01 Litoměřice tel.: 416575300, fax: 416575362, e-mail: kp.litomerice@cuzk.cz, ID dat. schránky: jarieq2 Obec Černiv

Více

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince 1968. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. Změna: 575/1990 Sb. Změna: 159/1992 Sb.

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince 1968. o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. Změna: 575/1990 Sb. Změna: 159/1992 Sb. 174/1968 Sb. ZÁKON ze dne 20.prosince 1968 o státním odborném dozoru nad bezpečností práce Změna: 575/1990 Sb. Změna: 159/1992 Sb. Změna: 47/1994 Sb. Změna: 71/2000 Sb. Změna: 124/2000 Sb. Změna: 151/2002

Více

Obec Sulejovice Náves Sulejovice. RO-18/ / Učíková Hana/

Obec Sulejovice Náves Sulejovice. RO-18/ / Učíková Hana/ Katastrální úřad pro Ústecký kraj, Katastrální pracoviště Litoměřice Žitenická 1218/3, 412 01 Litoměřice tel.: 416575300, fax: 416575362, e-mail: kp.litomerice@cuzk.cz, ID dat. schránky: jarieq2 Obec Sulejovice

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ 0 Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1992. Uverejnené: 15.06.1992 Účinnosť od: 01.07.1992

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1992. Uverejnené: 15.06.1992 Účinnosť od: 01.07.1992 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Uverejnené: 15.06.1992 Účinnosť od: 01.07.1992 280 Z Á K O N České národní rady ze dne 28. dubna 1992 o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních

Více

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky.

(1) Vklad podle 2 lze provést jen na základě pravomocného rozhodnutí příslušného orgánu republiky. Zákon č. 265/1992 Sb., ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo požádat o pořízení vymezení zastavěného

Více

Město Jeseník. Oznámení o konání revize údajů katastru nemovitostí. Masarykovo nám. 167/1 Jeseník Jeseník 1

Město Jeseník. Oznámení o konání revize údajů katastru nemovitostí. Masarykovo nám. 167/1 Jeseník Jeseník 1 Katastrální úřad pro Olomoucký kraj, Katastrální pracoviště Jeseník Husova 10, 790 01 Jeseník tel.: 584458175, fax: 585552401, e-mail: kp.jesenik@cuzk.cz, ID dat. schránky: g8gief3 Město Jeseník Masarykovo

Více

M Ě S T O Č E L Á K O V I C E

M Ě S T O Č E L Á K O V I C E M Ě S T O Č E L Á K O V I C E V y h l á š k a č. 21/94 o jednotné evidenci technického vybavení a digitální technické mapě města Čelákovic. Zastupitelstva města Čelákovice se na svém zasedání dne 19.09.

Více

5320/ POKYNY. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního

5320/ POKYNY. Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Změna: 1028/1995-23 Změna: 4708/1995-23 Změna: 5328/1995-23 Změna: 3478/1996-23 Změna: 4698/1996-23 Změna: 5861/1997-23 Změna: 3863/1968-23 Změna: 2643/2000-23 Změna: 462/2001-23 5320/1994-23 POKYNY Českého

Více

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu

MĚSTO HORNÍ SLAVKOV TAJEMNÍK MĚSTSKÉHO ÚŘADU ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV. zaměstnanci města zařazení do městského úřadu ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU HORNÍ SLAVKOV Zpracovatel: Mgr. Martin Stark Rozsah působnosti: zaměstnanci města zařazení do městského úřadu Nabývá účinnosti: Počet stran: Počet příloh: 20.5.2015 9 1

Více

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem,

ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ZÁKON č. 265/1992 Sb. o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem, ve znění zákona č. 210/1993 Sb., zákona č. 90/1996 Sb., zákona č. 27/2000 Sb, zákona č. 30/2000 Sb., zákona č. 120/2001

Více

OBSAH. Seznam použitých zkratek... XIII Předmluva...XVII O autorech... XXI Úvod... XXIII

OBSAH. Seznam použitých zkratek... XIII Předmluva...XVII O autorech... XXI Úvod... XXIII OBSAH Seznam použitých zkratek............................................ XIII Předmluva........................................................XVII O autorech........................................................

Více

Zákon č. 440/2005 Sb.

Zákon č. 440/2005 Sb. Zákon č. 440/2005 Sb. PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 116/1990 Sb., o nájmu a podnájmu nebytových prostor, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 403/1990 Sb., zákonem č. 529/1990 Sb.,

Více

238/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY

238/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY 238/2000 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2000 o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů Změna: 586/2004 Sb. Změna: 413/2005 Sb. Změna: 362/2003 Sb., 264/2006 Sb. Změna: 189/2006

Více

Organizace státní zeměměřické služby

Organizace státní zeměměřické služby Organizace státní zeměměřické služby Český úřad zeměměřický a katastrální ( ČÚZK )... je ústředním orgánem státní správy zeměměřictví a katastru adresa: Pod sídlištěm 1800/9, Kobylisy, 18211 Praha 8 V

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Statut Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Rady

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Statut Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Působnost Rady VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 19. ledna 2015 č. 48 Statut Rady vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Rada vlády pro konkurenceschopnost

Více

ZÁKON 238/2000 Sb. ze dne 28. června 2000

ZÁKON 238/2000 Sb. ze dne 28. června 2000 ZÁKON 238/2000 Sb. ze dne 28. června 2000 o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů Změna: 586/2004 Sb. Změna: 413/2005 Sb. Změna: 362/2003 Sb., 264/2006 Sb. Parlament se

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 30.12.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1993 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 551 Z Á K O N České národní rady ze

Více

ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o katastru nemovitostí

ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o katastru nemovitostí V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2012, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o katastru nemovitostí Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ Změna zákona

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1988 Vyhlásené: 27.05.1988 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1988 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 62 Z Á K O N České národní rady ze dne

Více

552/1991 Sb. ZÁKON. o státní kontrole

552/1991 Sb. ZÁKON. o státní kontrole 552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 6. prosince 1991 o státní kontrole Změna: 166/1993 Sb. Změna: 148/1998 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 392/2005 Sb. Změna: 501/2004 Sb.,

Více

PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ZKUŠEBNÍCH OTÁZEK ke zkoušce odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností

PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ZKUŠEBNÍCH OTÁZEK ke zkoušce odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností PŘEHLED ZÁKLADNÍCH ZKUŠEBNÍCH OTÁZEK ke zkoušce odborné způsobilosti k udělení úředního oprávnění pro ověřování výsledků zeměměřických činností Obecná část 1. Základní ustanovení katastrálního zákona,

Více

Konsolidované úplné znění. S t a t u t u vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie

Konsolidované úplné znění. S t a t u t u vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie Konsolidované úplné znění S t a t u t u vládního zmocněnce pro zastupování České republiky před Soudním dvorem Evropské unie ve znění usnesení vlády č. 113 ze dne 4. února 2004 a usnesení č. 382 ze dne

Více

Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích

Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích Ochrana stromů a zeleně ve městech a obcích 27. listopadu 2008 Restaurace Mánes Praha Právní úprava ochrany dřevin a novelizace zákona o ochraně přírody a krajiny Ing. Pavel Chotěbor odbor péče o krajinu

Více

Rada pro zdraví a životní prostředí Statut (Text po změně dle usnesení vlády č. 660 ze dne 21. srpna 2013)

Rada pro zdraví a životní prostředí Statut (Text po změně dle usnesení vlády č. 660 ze dne 21. srpna 2013) Článek l Úvodní ustanovení Rada pro zdraví a životní prostředí Statut (Text po změně dle usnesení vlády č. 660 ze dne 21. srpna 2013) (1) Rada pro zdraví a životní prostředí (dále jen "Rada") je stálým

Více

Statut Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci

Statut Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Statut Rady vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Rada vlády pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (dále jen Rada ) je stálým poradním orgánem vlády ČR v oblasti

Více

552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení

552/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ČÁST PRVNÍ. Základní ustanovení Systém ASPI - stav k 26.11.2012 do částky 145/2012 Sb. a 49/2012 Sb.m.s. Obsah a text 552/1991 Sb. - poslední stav textu Změna: 166/1993 Sb. Změna: 148/1998 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 274/2003 Sb.

Více

116/1990 Sb. ZÁKON. Vymezení pojmu. zrušen. Vznik nájmu. zrušen. Práva a povinnosti pronajimatele a nájemce

116/1990 Sb. ZÁKON. Vymezení pojmu. zrušen. Vznik nájmu. zrušen. Práva a povinnosti pronajimatele a nájemce 116/1990 Sb. ZÁKON ze dne 20. dubna 1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor ve znění zákonů č. 403/1990 Sb., č. 529/1990 Sb., č. 229/1991 Sb., č. 540/1991 Sb., č. 302/1999 Sb., č. 522/2002 Sb. a č.

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1974 Vyhlásené: 10.06.1974 Časová verzia predpisu účinná od: 10.06.1974 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 58 Z Á S A D Y jimiž se stanoví organizace,

Více

238/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA I

238/2000 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA I 238/2000 Sb. ZÁKON o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR ČESKÉ REPUBLIKY HLAVA

Více

Statut Bezpečnostní rady státu http://www.vlada.cz/cs/rvk/brs/statut/statut.html Vláda ČR svým usnesením vlády ČR ze dne 10. června 1998 č. 391 o Bezpečnostní radě státu a o plánování opatření k zajištění

Více

265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Změna: 286/2009 Sb. 265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky se usneslo na tomto

Více

Tento zákon byl s účinností od zrušen a nahrazen novým občanským zákoníkem.

Tento zákon byl s účinností od zrušen a nahrazen novým občanským zákoníkem. Tento zákon byl s účinností od 1.1.2014 zrušen a nahrazen novým občanským zákoníkem. Zákon o nájmu a podnájmu nebytových prostor ve znění k 31.12.2013: 116/1990 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 1990 o nájmu

Více

Federální shromáždění Československé socialistické republiky I v. o. Návrh. ústavně právních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů

Federální shromáždění Československé socialistické republiky I v. o. Návrh. ústavně právních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federální shromáždění Československé socialistické republiky 1969 I v. o. 6 Návrh ústavně právních výborů a na vydání ústavního zákona, Ústavně právní výbory a navrhují podle čl. 45 ústavního za kona č.

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2006 IV. volební období. Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy. na vydání

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2006 IV. volební období. Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy. na vydání PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2006 IV. volební období 1259 Návrh zastupitelstva hlavního města Prahy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 20/1987 Sb., o státní památkové péči, ve znění

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 11. června 2007 č Statut. Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 11. června 2007 č Statut. Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 11. června 2007 č. 642 Statut Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu Článek 1 Úvodní ustanovení Rada vlády České republiky pro

Více

KATASTR NEMOVITOSTÍ. Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství

KATASTR NEMOVITOSTÍ. Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství Přípravný kurz k vykonání maturitní zkoušky v oboru Dopravní stavitelství KATASTR NEMOVITOSTÍ Ing. Bc. Pavel Voříšek (úředně oprávněný zeměměřický inženýr). Vysoké Mýto 19. 2. 2018 KATASTR NEMOVITOSTÍ

Více

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Předpis. pro zeměměřictví

Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, Praha 1. Předpis. pro zeměměřictví Správa železniční dopravní cesty, státní organizace, Dlážděná 1003/7, 110 00 Praha 1 SŽDC M20 Předpis pro zeměměřictví Schváleno generálním ředitelem SŽDC dne: 1. června 2015 č.j.: S 1819/2015-O13 Účinnost

Více

Problematika údržby zeleně ve městech a obcích Královéhradeckého kraje

Problematika údržby zeleně ve městech a obcích Královéhradeckého kraje Problematika údržby zeleně ve městech a obcích Královéhradeckého kraje Legislativní aspekty RNDr. Miroslav Krejzlík Ing. Miloš Čejka Ochrana dřevin vzajištěna zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 60200 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

116/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 23. dubna 1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor

116/1990 Sb. ZÁKON. ze dne 23. dubna 1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor 116/1990 Sb. ZÁKON ze dne 23. dubna 1990 o nájmu a podnájmu nebytových prostor Změna: 403/1990 Sb. Změna: 529/1990 Sb. Změna: 229/1991 Sb. Změna: 540/1991 Sb. Změna: 302/1999 Sb. Změna: 522/2002 Sb. Změna:

Více

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování

Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu Stavební pozemek pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený k umístění stavby územním rozhodnutím anebo

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 20.12.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 20.12.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 543 Z Á K O N České národní rady ze

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení

Článek 1 Úvodní ustanovení Statut Vláda ČR svým usnesením vlády ze dne 16. února č. 195 o Bezpečnostní radě státu a o plánování opatření k zajištění bezpečnosti ČR kromě jiného schválila Statut Bezpečnostní rady státu. Článek 1

Více

Zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech (1)

Zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech (1) Zákon o zeměměřických a katastrálních orgánech (1) ZÁKON O ZEMĚMĚŘICKÝCH A KATASTRÁLNÍCH ORGÁNECH Prohloubení nabídky dalšího vzdělávání v oblasti zeměměřictví a katastru nemovitostí ve Středočeském kraji

Více

Organizační řád obce Nový Jáchymov

Organizační řád obce Nový Jáchymov Organizační řád obce Nový Jáchymov I. Úvodní ustanovení Organizační řád je součástí vnitřního a kontrolního systému obce, který řeší organizační vztahy mezi obcí, obecním úřadem a jeho jednotlivými pracovníky.

Více

Př í loha č. 3 Seznam přa vní ho řa mče ve vazbe na přostořove infořmače

Př í loha č. 3 Seznam přa vní ho řa mče ve vazbe na přostořove infořmače Př í loha č. 3 Seznam přa vní ho řa mče ve vazbe na přostořove infořmače zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších usnesení

Více

DO vyplývající z příslušného právního předpisu

DO vyplývající z příslušného právního předpisu Obor působnosti Specifikace území DO vyplývající z příslušného právního předpisu Právní předpis Typ správního úkonu 01 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Dokumentace vlivů záměru na životní prostředí včetně posouzení

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 10. října 2001 č. 1033 o zřízení Rady vlády pro rovné příležitosti žen a mužů V l á d a I. z ř i z u j e Radu vlády pro rovné příležitosti žen

Více

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení 153/1994 Sb. ZÁKON ze dne 7. července 1994 o zpravodajských službách České republiky Změna: 118/1995 Sb. Změna: 53/2004 Sb. Změna: 290/2005 Sb. Změna: 530/2005 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna: 80/2006 Sb.

Více

6. Současná péče o kulturní hodnoty a památky, organizace, evidence a legislativní zajištění

6. Současná péče o kulturní hodnoty a památky, organizace, evidence a legislativní zajištění 6. Současná péče o kulturní hodnoty a památky, organizace, evidence a legislativní zajištění 6.1. Legislativní zajištění Ústavní rámec politiky našeho státu obsahuje dokumenty se zakotvením významu kulturních

Více

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje 215/2004 Sb. ZÁKON ze dne 2. dubna 2004 o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část) Změna: 109/2009 Sb.

Více

bodového pole, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Část první

bodového pole, Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Část první Zákon č. 200/1994 Sb., ze dne 29. září 1994 o zeměměřictví a o změně a doplnění některých zákonů souvisejících s jeho zavedením, ve znění zákona č. 120/2000 Sb., zákona č. 186/2001 Sb., zákona č. 319/2004

Více

Příloha k usnesení vlády ze dne 23. února 2015 č. 130

Příloha k usnesení vlády ze dne 23. února 2015 č. 130 VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 23. února 2015 č. 130 Statut Koordinační rady ministra dopravy pro kosmické aktivity Článek I Úvodní ustanovení 1) Koordinační rada pro kosmické aktivity

Více

115/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. února 2001 o podpoře sportu ve znění zákonů č. 219/2005 Sb., č. 186/2006 Sb., č. 274/2008 Sb. a č. 183/2010 Sb.

115/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. února 2001 o podpoře sportu ve znění zákonů č. 219/2005 Sb., č. 186/2006 Sb., č. 274/2008 Sb. a č. 183/2010 Sb. 115/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. února 2001 o podpoře sportu ve znění zákonů č. 219/2005 Sb., č. 186/2006 Sb., č. 274/2008 Sb. a č. 183/2010 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět

Více

FEDERÁLNÍ SHROMÁŽDĚNÍ ČESKOSLOVENSKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY 1980 III. volební období

FEDERÁLNÍ SHROMÁŽDĚNÍ ČESKOSLOVENSKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY 1980 III. volební období FEDERÁLNÍ SHROMÁŽDĚNÍ ČESKOSLOVENSKÉ SOCIALISTICKÉ REPUBLIKY 1980 III. volební období 108 Vládní návrh ZÁKON ze dne prosince 1980 o státním rozpočtu československé federace na rok 1981 Federální shromáždění

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne ,

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne , PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2002 IV. volební období 118 Vládní návrh zákon ze dne...2002, kterým se mění zákon č.338/1992 Sb., o dani z nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů - 2 -

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1987 Vyhlásené: 23.12.1987 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1988 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 108 Z Á K O N České národní rady ze

Více

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje ČÁST PRVNÍ

215/2004 Sb. ZÁKON. ze dne 2. dubna o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje ČÁST PRVNÍ 215/2004 Sb. ZÁKON ze dne 2. dubna 2004 o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část) Změna: 109/2009 Sb.

Více

Smlouva o chráněném území / o památném stromu

Smlouva o chráněném území / o památném stromu Smlouva o chráněném území / o památném stromu uzavřená podle ustanovení 39 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších právních předpisů (dále jen "zákon") a ustanovení 159

Více

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Český telekomunikační úřad Čj. 22 052/2005-606 S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Český telekomunikační úřad je ústřední správní úřad pro výkon státní správy, včetně

Více

a) o pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa ( 3 odst. 3),

a) o pochybnostech, zda jde o pozemky určené k plnění funkcí lesa ( 3 odst. 3), Orgány státní správy lesů a) obecní úřady obcí s rozšířenou působností, b) kraje, c) ministerstvo. Státní správu lesů ve vojenských lesích, které jsou v působnosti Ministerstva obrany, vykonává v rozsahu

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 9. března 2015 č. 171 Statut Vládní dislokační komise a regionálních dislokačních komisí Čl. I. Úvodní ustanovení 1. Vládní dislokační komise a regionální

Více

Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení dne 7. září 2016

Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení dne 7. září 2016 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě,

Více

ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE

ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE Obor působnosti Specifikace území DO vyplývající z příslušného právního předpisu Právní předpis Typ správního úkonu 01 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ V případech, kdy dotčené území tvoří celé území kraje

Více

Nová topografická mapování období 1952 až 1968

Nová topografická mapování období 1952 až 1968 Nová topografická mapování období 1952 až 1968 Miroslav Mikšovský 1. Topografické mapování v měřítku 1:25 000 V souladu s usnesením vlády ČSR č.35/1953 Sb. bylo v roce 1952 zahájeno nové topografické mapování

Více

USNESENÍ z 25. schůze dne 10. února 2004

USNESENÍ z 25. schůze dne 10. února 2004 \ Parlament České republiky Poslanecká sněmovna 4. volební období - 2004 rozpočtový výbor 331 USNESENÍ z 25. schůze dne 10. února 2004 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony vsouvislosti

Více

Statut Řídící rady projektů podpořených z Evropského sociálního fondu ČR a Operačního programu Zaměstnanost. Článek 1. Úvodní ustanovení.

Statut Řídící rady projektů podpořených z Evropského sociálního fondu ČR a Operačního programu Zaměstnanost. Článek 1. Úvodní ustanovení. Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Palackého nám. 4 P.O. Box 60 128 01 Praha 2 Příloha 1 k příkazu ředitele ÚZIS ČR č. 14/2018 ze dne 31. července 2018 Statut Řídící rady projektů

Více

Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Postavení a působnost úřadu. Článek 3 Organizační struktura úřadu. Článek 4 Řízení úřadu

Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Postavení a působnost úřadu. Článek 3 Organizační struktura úřadu. Článek 4 Řízení úřadu INTERNÍ SMĚRNICE Č. 9/2014 MĚSTSKÝ ÚŘAD MODŘICE ORGANIZAČNÍ ŘÁD schváleno Radou města Modřice dne 2014-04-07 Účinnost 2014-04-07 Zpracovala Bc. Andrea Kovářová Strana 1 (celkem 6) ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1992 Vyhlásené: 05.03.1992 Časová verzia predpisu účinná od: 05.03.1992 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 102 Z Á K O N České národní rady ze

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY

MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY Vnitřní předpis Městského úřadu Velké Hamry č. VS/01/2017 ORGANIZAČNÍ ŘÁD MĚSTSKÉHO ÚŘADU VELKÉ HAMRY I. Úvodní ustanovení Organizační řád Městského úřadu Velké Hamry vychází zejména

Více

Důvod a způsob založení povinného subjektu

Důvod a způsob založení povinného subjektu Důvod a způsob založení povinného subjektu Výňatek ze zákona zákona č. 251/2005 Sb.: 3 (1) Úřad a inspektoráty kontrolují dodržování povinností vyplývajících z a) právních předpisů, z nichž vznikají zaměstnancům,

Více

265/1992 Sb. ZÁKON. ze dne 28. dubna o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem

265/1992 Sb. ZÁKON. ze dne 28. dubna o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem 265/1992 Sb. ZÁKON ze dne 28. dubna 1992 o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem Změna: 210/1993 Sb. Změna: 90/1996 Sb. Změna: 27/2000 Sb. Změna: 30/2000 Sb. Změna: 120/2001 Sb. Změna:

Více

POZEMKOVÉ PRÁVO prameny právní úpravy

POZEMKOVÉ PRÁVO prameny právní úpravy Katedra práva životního prostředí a pozemkového práva Akademický rok 2005/2006 POZEMKOVÉ PRÁVO prameny právní úpravy OBECNÁ ČÁST Účelová kategorizace půdy zákon ČNR č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí

Více

ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 7 K O N T R O L N Í Ř Á D V PRAZE DNE...

ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 7 K O N T R O L N Í Ř Á D V PRAZE DNE... ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 7 K O N T R O L N Í Ř Á D V PRAZE DNE... 1 Kontrolní řád Úřadu městské části Praha 7 Tento kontrolní řád stanovuje zásady kontrolní činnosti, prováděné jak v rámci samostatné působnosti,

Více

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu

S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Český telekomunikační úřad Čj. 22 052/2005-606 S t a t u t Českého telekomunikačního úřadu Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Český telekomunikační úřad je ústřední správní úřad pro výkon státní správy, včetně

Více

65/1952 Sb. ZÁKON ze dne 30. října o prokuratuře. Úkoly generálního prokurátora

65/1952 Sb. ZÁKON ze dne 30. října o prokuratuře. Úkoly generálního prokurátora 65/1952 Sb. ZÁKON ze dne 30. října 1952 o prokuratuře Národní shromáždění republiky Československé usneslo se na tomto zákoně: 1 Úkoly generálního prokurátora (1) Generální prokurátor střeží, prosazuje

Více

215/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ NĚKTERÉ VZTAHY V OBLASTI VEŘEJNÉ PODPORY

215/2004 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ NĚKTERÉ VZTAHY V OBLASTI VEŘEJNÉ PODPORY Systém ASPI - stav k 1.4.2014 do částky 21/2014 Sb. a 8/2014 Sb.m.s. 215/2004 Sb. - o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory - poslední stav textu Změna: 109/2009 Sb. Změna: 109/2009 Sb. (část)

Více

územní plánování a stavební řád

územní plánování a stavební řád územní plánování a stavební řád Stavební zákon 183/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14. března 2006 o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) územní plánování představuje obsáhlý soubor činností zabývající

Více

ze dne 13. 2. 2007 č. 3/07

ze dne 13. 2. 2007 č. 3/07 Zastupitelstvo kraje Vysočina Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina o vymezení majetkových práv a povinností Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, příspěvková organizace zřizované krajem Vysočina ze

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY USNESENÍ VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY ze dne 13. října 2003 č. 1010 k návrhu Pravidel pro provedení personálního a organizačního auditu v ústředních správních úřadech, v Českém telekomunikačním

Více