9. Třída silikáty (křemičitany)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "9. Třída silikáty (křemičitany)"

Transkript

1 9. Třída silikáty (křemičitany) Silikáty vytváří cca 1050 minerálů, tj. 26 % známých minerálů. Silikáty jsou vůbec nejdůležitější skupinou minerálů podle kvalifikovaných odhadů tvoří asi 75 % zemské kůry, spolu s křemenem (který je jim strukturně blízký) dokonce asi 95 %. Silikáty představují velmi důležitou skupinu nerostných surovin (keramický a sklářský průmysl, stavební průmysl, těžba některých kovů atd.).

2 Vznik silikátů V přírodních podmínkách vzniká největší množství silikátů během magmatických procesů. Magmatický proces zahrnuje vznik magmatu natavením nebo roztavením pevných hornin, jeho výstup do svrchních částí zemské kůry (případně až na zemský povrch), jeho diferenciaci a krystalizaci. Magma je přírodní, zpravidla silikátová tavenina. Hlavními složkami magmatu jsou SiO 2, Al 2 O 3, Fe 2 O 3, FeO, CaO, MgO, Na 2 O a K 2 O; v určitém množství je v magmatické tavenině rozpuštěna i voda. Magma je silikátová tavenina, kterou lze podle chemického složení v zásadě rozlišit na čtyři základní typy: bazické magma (často označované jako bazaltové magma), kyselé magma (granitové magma), magma intermediárního složení (andezitové magma) ultrabazické (pikritové) magma V průběhu frakční krystalizace dochází k vylučování minerálů z magmatické taveniny v určitém pořadí, které je dáno zákony fázových rovnováh. Vyloučením určitého minerálu z taveniny se mění její chemické složení, což znamená, že později vyloučené minerály budou vznikat z taveniny odlišného složení a že tedy budou mít jiné chemické složení než dříve vykrystalované minerály. Při ochlazení magmatu na přibližně 1500 C dochází ke krystalizaci prvních minerálů ze silikátové taveniny. V závislosti na složení magmatu vznikají během počáteční krystalizace nejčastěji oxidické rudní minerály (chromit, magnetit), zirkon nebo titanit.

3 Bowenovo krystalizační schéma V závěru počáteční krystalizace (při teplotě 1000 až 1200 C, příp. v závislosti na podmínkách i při teplotách nižších) začínají krystalizovat první horninotvorné minerály (silikáty) a začíná tak stadium hlavní krystalizace. Horninotvorné minerály z magmatické taveniny krystalizují v určitém pořadí. Postup krystalizace magmatu je vyjádřen Bowenovým reakčním schématem.

4 Struktura silikátů Základní stavební jednotkou struktury silikátů je křemíkokyslíkový tetraedr [SiO 4 ] 4. Je tvořen iontem Si 4+, který je pravidelně obklopen čtyřmi kyslíkovými anionty O 2. Vedle křemíkokyslíkových tetraedrů mohou být ve strukturách silikátů přítomny i hliník-kyslíkové tetraedry [AlO 4 ] 5 potom hovoříme o alumosilikátech. Tetraedry jsou ve struktuře silikátů přítomny buď samostatně nebo se spojují do větších celků. Vazba dvou sousedních tetraedrů se děje prostřednictvím jednoho společného kyslíkového atomu (vrcholu tetraedru). Ostatní stavební částice kationty, cizí anionty (např. (OH), F, O 2, S 2, Cl atd.), molekuly vody se nacházejí v "mezerách" struktury mezi tetraedry.jako kationty nejčastěji vystupují Al, Fe, Mg, Ca, Na, K, méně často Li, B, Be, Mn, Ti, Zr, REE, Cs, Sr, Y, Zn, Cu atd. Způsob spojování tetraedrů ve strukturách silikátů je kritériem pro klasifikaci.

5 NESOSILIKÁTY (nésos řecky ostrov), silikáty se samostatnými tetraedry [SiO 4 ] 4-. Dělení silikátů SOROSILIKÁTY (sorós řecky skupina), silikáty se spojenými skupinami tetraedrů. Dvojice tetraedrů [Si 2 O 7 ] 6-. CYKLOSILIKÁTY, silikáty se samostatnými prstenci tetraedrů. Prstence, nejčastěji šestičetné n[sio 3 ] 2- kde n=3,4,6. INOSILIKÁTY (inós řecky vlákno), silikáty s řetězovou vazbou tetraedrů. Nekonečné jednoduché řetězce (pyroxeny) a nekonečné dvojité řetězce tetraedrů (amfiboly). FYLOSILIKÁTY (fýllon řecky list), silikáty s plošnou vazbou tetraedrů. Vrstvy tetraedrů (slídy, chlority, jílové minerály). TEKTOSILIKÁTY (tektonéia řecky lešení), silikáty s prostorovou vazbou tetraedrů. Prostorová vazba křemíkokyslíkových tetraedrů (živce, foidy, zeolity).

6 Struktury nesosiláty, sorosilikáty, cyklosilikáty

7 Struktura inosilikátů

8 Struktura fylosilikátů

9 Struktura tektosilikátů

10 Nesosilikáty Tetraedry [SiO 4 ] 4- jsou v krystalové struktuře minerálů ze skupiny nesosilikátů uloženy navzájem nezávisle a jejich vazba do prostorové struktury se uskutečňuje prostřednictvím kladných nábojů kationtů, uložených v mezerách mezi tetraedry. Minerály se vyznačují relativně velkou hustotou, vysokým indexem lomu a relativně vysokou tvrdostí. Patří sem minerály velmi stálé, chemicky i mechanicky nejodolnější. Skupina olivínu Olivín Skupina granátů Skupina zirkonu Skupina Al 2 SiO 5 Skupina staurolitu Skupina topazu Skupina titanitu Almandin Zirkon Sillimanit, andalusit, kyanit, mullit Staurolit Topaz Titanit

11 Skupina granátů Skupina granátů je reprezentována řadou kubických izostrukturních nesosilikátů s obecným vzorcem R 2+ 3 R 3+ 2 [SiO 4 ] 3, kde R 2+ může být Mg, Fe 2+, Mn 2+, Ca; na místě R 3+ bývá Al, Fe 3+, Cr 3+. Kationty ve druhém oxidačním stupni Mg, Fe a Mn se snadno izomorfně zastupují a vytvářejí izomorfní řadu se značnou mísivostí pyrop almandin spessartinovou. Granáty obsahující Ca vytvářejí na základě zastoupení kationtů ve třetím oxidačním stupni Al, Fe a Cr izomorfní řadu grossular andradit uvarovitovou. Používají se jako drahé kameny. Kvůli poměrně vysoké tvrdosti a mechanické odolnosti se granáty využívají na výrobu brusných prášků, past, papírů a pláten.

12 OLIVÍN (Mg, Fe) 2 SiO 4 Úplná izomorfní řada mezi krajními složkami forsteritem Mg 2 SiO 4 a fayalitem Fe 2 SiO 4. Mg-olivíny -výroba silikátového technického skla - bod tání (1890 o C). Ve stavebnictví k výrobě žáruvzdorných cihel, formy pro odlévání. V chemickém průmyslu k výrobě MgSO 4 a MgCl 2. Čiré krystaly se brousí jako drahokamy. Ekonomický význam mají olivínové horniny a z nich vzniklé serpentinity obsahující Ni, Cr a Pt. Zvětráváním vznikají hydrosilikátové rudy Ni a Co. Fayalit je zastoupen v metalurgických struskách.

13 ZIRKON ZrSiO 4 Příměsi: Hf, Y, U, Sn, Nb, Ta, Fe, Ce, sírany, fosforečnany aj. Použití: Jako slévárenské písky, plnivo, abrazivo, na výrobu žáruvzdorné keramiky, pro výrobu mlecích zařízení, pro zjišťování absolutního stáří hornin. Drahý kámen - náhrada za diamant. Pouze 25 % produkce se používá jako zdroj zirkonia: pro chladicí okruhy jaderných reaktorů, pro výrobu chemikálií. V elektronice polovodiče (slitiny Zr).

14 Minerály skupiny Al 2 SiO 5 Sillimanit Al [6] Al [4] OSiO 4 Je stabilní až do teploty 1550 o C. Nerozkládá se ani v HCl. Fe může způsobovat korozi a poruchy ve struktuře. Sillimanit se používá na výrobu vysoce žáruvzdorných hmot (teplota 1411 o C) konverzí na mullit. Cement, keramika, sklářský průmysl, slévárny pouze neželezné kovy, destilace dehtu, pyrolýza uhlí. Výroba izolací při použití vysokého napětí. Aditivum při fluidním spalování hnědého uhlí. Bezbarvý jako drahý kámen. Může vznikat v popílcích ze spalování fosilních paliv

15 Minerály skupiny Al 2 SiO 5 ANDALUZIT Al [6] Al [5] OSiO 4 Pro výrobu žáruvzdorných keramických materiálů, kyselinovzdorných materiálů, v automobilovém průmyslu do zapalovacích svíček. Anadaluzit KYANIT Al [6] Al [6] OSiO 4 Jako ohnivzdorné a kyselinovzdorné materiály (elektrické pece s přímým ohřevem), ve sklářském průmyslu, v metalurgickém průmyslu neželezných kovů. V keramickém průmyslu k výrobě izolátorů vysokého napětí. Ve směsi se silikonkarbidem vyzdívky pecí, ve směsi s uhlíkem pro odlévání železa. Kyanit

16 Mullit Al 6 Si 2 O 13 Vzniká při tavení jílových minerálů při teplotě o C (způsobuje pevnost kameniny a porcelánu). Polykrystalická alumosilikátová vlákna (MMMF) na bázi mullitu Fibermax Mat (firma Whirpool). V porcelánu se vyskytuje až 30 % mullitu. Tavený mullit je vyroben v elektrické obloukové peci. Jsou to masivní krystaly s vynikající termickou stabilitou a vysokou odolností proti termickým šokům, chemické korozi a korozi strusek při vyšších teplotách. Používá se v metalurgii (odlévání, kelímky), žáruvzdorné vyzdívky pro pece do teploty 1800 o C, spalovny. Přítomen v popílku ze spalování fosilních paliv, ze kterého může být separován jako cenná surovina.

17 STAUROLIT AlFe 2 O 3 (OH) 4. Al 2 [O/SiO 4 ] TOPAZ Al 2 [SiO 4 ] (F,OH) 2 TITANIT CaTi[O/SiO 4 ] Staurolit V geologii identifikace podmínek metamorfózy. Alternativní zdroj hliníku, abrazivo. Topaz Ohnivzdorné materiály. Keramické pigmenty. Ceněný drahý kámen. Titanit Lokálně zdroj vzácných zemin (TR, REE) nebo Ti. Využívá se v keramice pro výrobu elektrokeramických absorbérů a pro výrobu keramiky s dialektrickými vlastnostmi. Abrazivum (brusné prášky, pasty). Topaz Staurolit Titanit

18 Sorosilikáty [Si 2 O 7 ] 6- Sorosilikáty mají ve struktuře tetraedry [SiO 4 ] 4-, které se spojují do dvojic tak, že společně sdílejí jeden roh obsazený jedním kyslíkovým atomem. Nejčastěji se vyskytují skupiny dvou tetraedrů, spojených do skupiny se vzorcem [Si 2 O 7 ] 6- ; aniontová kostra je u sorosilikátů často doplňována dalšími anionty, zejména O 2-, OH -, F -. Nemají průmyslové využití. Skupina mellilitu Skupina epidotu

19 Mellilit MELLILIT (Ca, Na) 2 (Al,Mg) [(SiAl) 2 O 7 ] Je součástí umělých tavenin, vysokopecních strusek. Tyto materiály jsou dále využívány jako přísady do cementů (geopolymerní cementy) zvyšují pevnostní charakteristiky.

20 Cyklosilikáty Základním motivem krystalové struktury cyklosilikátů jsou izolované aniontové skupiny, tvořené prstenci z tetraedrů [SiO 4 ] 4-. Jsou známé prstence tříčlenné, čtyřčlenné, šestičlenné, a to jednoduché i dvoupatrové, sestávající ze dvou prstenců, vázaných společnými vrcholy tetraedrů ve střední rovině. Nejvýznamnější minerály cyklosilikátů mají strukturu se šestičlennými prstenci. Mezi cyklosilikáty má významné postavení skupina turmalinu, která má nejkomplikovanější chemické složení v důsledku významné izomorfní záměny. Obecný vzorec chemického složení turmalinů: NaR 3 Al 6 B 3 [(OH) 4 /(BO 3 ) 3 /Si 6 O 18 ] Na může být nahrazován K a Ca; R Fe 2+, Mg, (Al+Li), Mn, ale také kationty ve třetím oxidačním stupni Fe 3+, Cr 3+ ; rovněž Si může být nahrazován Al, případně i Fe 3+ a Fe 2+. Barva turmalinových minerálů je díky mnohočetné substituci prvků je budujících velmi rozmanitá. Ve skupině turmalinů se rozlišuje řada odrůd.

21 Turmalín - skoryl SKORYL Na(Fe 3 ) 2+ (Al,Fe 3+ ) 6 Al 6 [(OH) 4 /(BO 3 ) 3 /Si 6 O 18 ] V elektrotechnice (vlnové stabilizátory), barevné odrůdy jako drahé kameny Je přítomen v popílcích ze spalování fosilních paliv (může být akcesoricky přítomen v uhlí). V popílcích ze spaloven vzniká během procesu spalování.

22 BERYL Al 2 Be 3 [Si 6 O 18 ] Nejrozšířenější masivní beryl je hlavním zdrojem berylia, které se používá na výrobu speciálních (lehkých) slitin v přístrojích pro letectví a kosmonautiku. BeO v keramickém průmyslu, kde se využívá zejména jeho tvrdosti; významné jsou další sloučeniny Be (karbidy, nitridy), které vykazují extrémní tvrdost a využívají se v jaderné energetice. Hydridy Be mají využití jako vysoce energetické palivo. Mnohé odrůdy berylu se zpracovávají jako drahé kameny, nejznámější jsou vysoce ceněné smaragdy (zelené) a zelenomodré světle modré akvamaríny.

23 Inosilikáty Inosilikáty mají křemíkokyslíkovou kostru struktury tvořenou z tetraedrů [SiO 4 ] 4-, spojených vždy protilehlými rohy se dvěma dalšími tetraedry tak, že vytvářejí nekonečné řetězce. Řetězce mohou být jednoduché, dvojité nebo vzácněji i vícenásobné a jsou ve struktuře uloženy navzájem rovnoběžně. Tetraedry jsou kolem osy řetězce různě natočeny. Minerály ze skupiny pyroxenů [Si 2 O 6 ] 4- jednoduché dvojčlánkové řetězce Minerály ze skupiny amfibolů [Si 4 O 11 ] 6- dvojité dvojčlánkové řetězce

24 Inosilikáty hlavní znaky Hlavními kationty inosilikátů jsou Fe 2+, Mg, Mn, ale také Al, Ca a Na. Silikátový anion obsahuje často i další aniontové skupiny, jako (OH) - a (F) - (u amfibolů). Izomorfní postupování křemíku hliníkem je možné jen v omezeném rozsahu. Rombické Monoklinické

25 Pyroxeny [Si 2 O 6 ] 4- Tvoří velmi charakteristickou skupinu horninotvorných inosilikátů s obecným vzorcem XY[Z 2 O 6 ], v němž Z = Si, Al(AlSi); Y = Mg, Fe 2+, Mn; někdy ale i Al a Fe 3+ a konečně X = Ca,Mg,Fe 2+, Mn a Na. Rozlišujeme: Monoklinické pyroxeny Alkalické monoklinické pyroxeny Rombické pyroxeny

26 Skupina amfibolů [Si 4 O 11 ] 6- Podle chemického složení (zastoupení majoritních složek) se minerály skupiny amfibolů dělí na: Rombické amfiboly Hořečnato-železnaté amfiboly Monoklinické amfiboly Ca amfiboly, monoklinické Na-Ca amfiboly, monoklinické Alkalické amfiboly, monoklinické

27 Azbesty Azbest je označení přirozeně vzniklých vláknitých silikátových minerálů, které se na základě struktury rozdělují do dvou skupin: serpentiny amfiboly Nejběžnějším azbestovým minerálem je chrysotil, který je fylosilikát a patří do serpentinové skupiny. Chrysotilová vlákna jsou zvlněná, ohebná a mají tendence tvořit shluky. Formu azbestu mohou mít následující amfiboly: tremolit, aktinolit, antofylit, riebeckit, amosit. Ze zdravotního hlediska jsou nebezpečnější než chrysotil.

28 Azbest škodlivé účinky Průměr většiny částic azbestu je menší než 0,3 µm, a proto jsou jejich sedimentační rychlosti v ovzduší velmi malé. Vlákna se mohou vzduchem šířit na velké vzdálenosti. Z atmosféry se mohou dostávat do vody nebo půdy atmosférickou depozicí. Azbest je nerozpustný ve vodě, nepřechází z půdy do podzemní vody. Odolává přirozeným rozkladným procesům, proto jej musíme zařadit mezi perzistentní látky. Jeho vlákna setrvávají v prostředí po dlouhou dobu, mohou se však štěpit na menší částice. Azbest poškozuje dýchací soustavu savců. Může způsobovat fibrózu plic, rakovinu plic a mezotelu a další poškození, která odpovídají příznakům expozice azbestu u člověka.

29 Pyroxeny DIOPSID CaMg[Si 2 O 6 ] Sklokeramika: wollastonit + diopsid + podružně vápenec + dolomit. Sanitární keramika. Někdy jako drahý kámen Vedlejší energetické produkty ze zplyňování uhlí (společně s anortitem, mullitem, hematitem a cristoballitem. Je obsažen v popílcích a struskách ze spaloven komunálního odpadu společně s wollastonitem (využití sklokeramika). V popílcích ze spalování uhlí je obsažen v podstatně menší míře.

30 Pyroxeny AUGIT (Ca,Mg,Fe 2+,Fe 3+,Ti,Al) 2 [(Si,Al,Fe) 2 O 6 ] Je významnou součástí popílků ze spalování fosilních paliv. Významná součást ocelárenských strusek (společně s diopsidem) využívána pro výrobu sklokeramiky. Obsažen i ve vysokopecních struskách. SPODUMEN LiAl[Si 2 O 6 ] Surovina pro přímou výrobu LiOH a jeho sloučenin. LiOH se používá jako přísada do mazadel a lubrikantů. LiCl výměníky tepla, Li palivové články, jednotky pro kogenerace. Sklářský průmysl: optika, obrazovky, teleskopická zrcadla. Sklokeramika.

31 Amfiboly TREMOLIT Ca 2 Mg 5 [(OH,F)/Si 4 O 11 ] 2! IRZ AKTINOLIT Ca 2 (Mg,Fe 2+ ) 5 [(OH,F)/Si 4 O 11 ] 2! IRZ Azbestocementové stavební materiály. ANTOFYLIT (Mg,Fe) 7 [(OH)/Si 4 O 11 ] 2! IRZ Vláknité formy v chemickém průmyslu. WOLLASTONIT Ca 3 [Si 3 O 9 ] V keramickém průmyslu; minerální vlna; v metalurgii, při výrobě barev. Papírenský průmysl jako plnivo (náhrada za TiO 2 ). Plnivo do gumy-náhrada za kaolín. Ve stavebnictví k výrobě velmi lehkých tepelně izolačních materiálů; pro výrobu elektroizolačních materiálů.

32 Amfiboly fotodokumentace Aktinolit Wollastonit Wollastonit Amfibol

33 Fylosilikáty [Si 4 O 10 ] 4- Rovinná síť tetraedrů - tři vrcholové kyslíky jsou navzájem společné. Čtvrté vrcholy s tzv. volným nebo aktivním kyslíkem (nevázaným na další tetraedry) směřují na stejnou stranu sítě a jsou také součástí bezprostředně sousedící sítě oktaedrové. Středy koordinačních oktaedrů kolem kovových kationtů jsou obsazovány Fe 2+ nebo Al 3+, v menší míře také dalšími ionty, např. Li, Ti, V, Cr, Mn, Ni.

34 Struktura fylosilikátů Podle oxidačního číslo prvku, který obsazuje střed oktaedrů dělíme Dioktaedrická síť Me 2+ Fylosilikáty Trioktaedrická síť- 2/3 Me 3+ Dvojvrstva, tvořená jednou tetraedrovou a jednou oktaedrovou sítí je označována jako vrstva typu 1:1 nebo jako dvojvrstva (dvojvrstevní komplex) kaolinitového typu. V této dvojvrstvě jsou v rovině, tvořené nesdílenými vrcholy oktaedrů, uloženy výhradně hydroxylové skupiny místo kyslíku. V řadě dalších struktur se k oktaedrové síti této dvojvrstvy přikládá z druhé strany další tetraedrová síť s aktivními kyslíky obrácenými na opačnou stranu (tzn. směrem k oktaedrové síti), takže vzniká třívrstvá struktura typu 2 : 1, označovaná také jako trojvrstevnatá struktura typu slíd (mastku, pyrofylitu).

35 Klasifikace fylosilikátů Klasifikace planárních fylosilikátů je založena především na strukturách a krystalochemických rysech základních strukturních jednotek planárních fylosilikátů a využívá následující kriteria: Typ vrstev (1:1 či 2:1) Obsah mezivrství Náboj vrstvy Typ oktaedrických sítí (tri či dioktaedrické) Chemické složení

36 Dělení fylosilikátů F Y L O S I L I K Á T Y Skupina kaolinitu-serpentinitu, typ 1:1 Skupina haloysitu, typ 1:1 Skupina mastku, typ 2:1 Skupina slíd, typ 2:1 Skupina chloritů, typ 2:1 Skupina vermikulitu, typ 2:1 Skupina smektitu, typ 2:1 Skupina palygorskitu, typ 2:1

37 Skupina kaolinitu - serpentinitu CHRYZOTIL Mg 3 [(OH) 4 Si 2 O 5 ] Dříve se hojně používal k výrobě ohnivzdorných materiálů (žáruvzdorné tkaniny), pro izolační hmoty, brzdová obložení, střešní krytiny. Vzhledem ke karcinogenním účinkům chryzotilu je toto použití zakázáno. V současné době se používá k výrobě azbestových cementů, které se používají pro výrobu střešních krytin, podlah apod. Odpady s obsahem chryzotilu jsou termicky převáděny při teplotě > 580 o C na forsterit odstraněním (OH) - skupiny ze struktury. Rakovinotvorný - zdravotní riziko, je uveden jako součást azbestů v IRZ.

38 Antigorit, kaolinit ANTIGORIT (Mg,Fe 2+ ) 3 [(OH) 4 /SiO 5 ] Hornina serpentinit ke stínění proti neutronům v jaderných reaktorech. Výroba Mg a jeho sloučenin (MgCl 2 ), Žáruvzdorné materiály (pasty, speciální elektrokeramika). Kamenivo v ozdobných dlaždicích, pro dekorační výrobky. Vhodný materiál pro sequestrace uhlíku. KAOLINIT Al 4 [(OH) 8 /Si 4 O 10 ] Kaolin je vhodný v surovém stavu nebo po úpravě (plavením, mletím, tříděním v proudu vzduchu, flotací, elektromagnetickou separací apod. k využití na výrobu porcelánu, obkladaček, papíru, žáruvzdorného zboží, gumy, keramických a skleněných vláken, plstě, PVC, na izolaci drátů apod.

39 Skupina slíd, 2:1 Krystalochemické rozdělení slíd je založeno na povaze mezivrstevních kationtů, podle které se slídy dělí na tři skupiny: Pravé slídy 50 % kationtů Me + Křehké slídy, > 50 % kationtů Me 2+ Podskupina biotitu, trioktaedrické slídy biotit, lepidolit Podskupina muskovitu, dioktaedrické slídy muskovit Slídy s deficitem kationtů, izomorfie Si x Al

40 Využití slíd Slídy jsou významnými horninotvornými minerály, představují současně i důležitý materiál zejména pro elektrotechniku. Hlavní způsoby využití slíd: Izolátory. Z blokové slídy jsou raženy podložky a vložky různých tvarů s výbornými izolačními vlastnostmi. Ze slídových šupin spojených pojivem se vyrábí deskový izolant pro izolaci elektrických strojů a topidel Mikanit. Mikafólie je slídový izolant v pásech (slídová páska), představující dokonale ohebný slídový izolant navíjený do svitků. Mikalex je konstrukční sklokeramika, vyrobená z mleté slídy a tavitelného skla jako pojiva, je neprodyšný, nepropouští vodu ani olej. Slídový papír je papír o tloušťce cca 0,03 mm, na němž je nalepena jedna vrstvička slídových šupin. Z drobných úlomků slídy se mletím vyrábějí hmoty pro plnivo barev, plastů, gumy, papíru, svářecích elektrod, kabelů, maziv, absorbentů ve výbušninách, střešní krytiny; v budoucnu najde slída využití především jako plnivo plastů používaných při výrobě automobilů, uvažuje se i s náhradou za dražší skleněná vlákna apod.

41 Skupina pyrofylitu a mastku MASTEK Mg 3 [(OH) 2 /Si 4 O 10 ] Vzhledem ke svým mineralogickým a strukturním vlastnostem, šupinaté formě částic, bílé barvě, viskozitě, reologii, odolnosti vůči korozi a zvětrávání je mastek kvalitním plnivem barev, plastů, gumy, papíru, lepidel, štukové omítky a léků. Vysoká absorpce olejů a maziv rozšiřuje jeho použitelnost v kosmetice. Plnivo bitumenů, nosič insekticidů, příprava průmyslových hnojiv. Poprašovací prostředek pro usnadnění uvolnění výrobku z formy. Výroba vysokofrekvenčních izolátorů. Společně s kaolínem a živcem - výroba stolního porcelánu. V textilních materiálech k jejich vyztužení nebo bělení. Je součástí latexu a maziv (pleťových krémů, růží na rty). V hasicích přístrojích zajišťuje volný pohyb práškovité hasicí látky. Bývá součástí krmení domácích zvířat. Celistvý mastek je materiálem pro vyřezávání ozdobných předmětů. Krupník (hornina složená z mastku) se hodí k výrobě žáruvzdorných hmot; měkký krupník slouží jako vyzdívka metalurgických, sklářských a cementářských pecí.

42 Skupina pyrofylitu a mastku PYROFYLIT Al 2 [(OH) 2 /Si 4 O 10 ] Použití tohoto minerálu se v mnoha případech překrývá s použitím mastku. Jeho hlavní využití je ve výrobě žáruvzdorných hmot a pesticidů, méně pak ve výrobě barev, gumy, plastů, papíru, mýdla, skelných vláken. Ve stavebnictví k výrobě cementu. V metalurgii se používá ke zlepšení kvality povrchu odlitků pokrytím vnitřního povrchu formy pyrofylitem. Pyrofylit s obsahem < 0.5 % Fe 2 O 3 může být v budoucnosti vhodnou surovinou pro výrobu skleněného vlákna místo plaveného kaolinu. Termicky přepracovaný pyrofylit se nazývá Ceramit. Je přepracován při teplotě o C (dobrá mechanická stabilita, odolnost proti teplotním šokům) nebo při teplotě o C (vysoce abrazivní, vysoká mechanická stabilita, dobré elektrické vlastnosti ve vlhkých podmínkách).

43 Minerály skupiny smektitů, typ 2:1 Mezi velmi důležité vlastnosti smektitů patří jejich schopnost přijímat a odevzdávat vodu v závislosti na prostředí a vnějších podmínkách, jimž jsou vystaveny. Jde v tomto případě o modifikace struktury mezivrstevního prostoru. Proces dehydratace montmorillonitů je doprovázen postupným kolapsem jejich struktury. U přírodních forem smektitů bývá mezivrství obsazeno ionty v prvním oxidačním stupni (Na +, K + ) a ionty ve druhém oxidačním stupni (Ca 2+, Mg 2+ ). Dominantními ionty jsou většinou Ca 2+ nebo Na +. Typ převažujícího mezivrstevného kationtu výrazně ovlivňuje nejen strukturu mezivrství, ale také vlastnosti smektitu.

44 Využití minerálů ze skupiny smektitů Minerály řazené do této skupiny patří mezi technologicky velmi důležité minerály. Mezi nejvíce využívané patří minerály řady montmorillonit-beidelit. V technické praxi se nejvíce využívá bentonit, což je jílová hornina s převládajícím obsahem smektitů (převážně montmorillonitu). Nejčastěji se vyskytuje Ca-forma nebo Mg-forma, méně často pak Na-forma. Převládající vyměnitelný kationt má významný vliv na vlastnosti bentonitu. Ve vodném prostředí bentonity expandují různou měrou vlivem mezivrstevní absorpce vody (12x i více zvětšují objem). Pro řadu technologických aplikací se používají modifikované formy ( pilířované jíly), monoiontové formy smektitů, ale i další modifikované formy, které představují permanentní pórový materiál s definovanými rozměry pórů.

45 Využití smektitů V chemickém průmyslu: aplikace v katalytické chemii; jako nosič katalyzátorů, samotný katalyzátor pro organické syntézy a petrochemii (při výrobě benzinu a motorových paliv), při výrobě syntetického kaučuku, při výrobě molekulárních sít; složka průmyslových deodorantů; součást vysoušedel vzduchu a průmyslových plynů; součást detergentů a čisticích prostředků. V potravinářském průmyslu: k rafinaci, odbarvování, čištění a stabilizaci rostlinných a živočišných olejů a tuků, k čeření a filtraci vín, moštů, ovocných šťáv, ke stabilizaci piva apod. V obalové technice a při vysoušení: využívá se schopnosti bentonitu pohlcovat vodní páru z ovzduší, čímž jsou výrobky chráněny před korozí i při delším transportu a skladování. V odpadovém hospodářství: kromě čištění odpadních plynů použití při čištění odpadních vod, kalů, pro likvidaci radioaktivních odpadů; k solidifikaci odpadů s cílem imobilizovat stopové organické i anorganické polutanty. V zemědělství: na zúrodňování písčitých půd, při výrobě granulovaných krmných směsí při kompostování; součást substrátu pro pěstování sazenic květin a lesních stromků; při rekultivaci půd na bývalých výsypkách dolů, pro přípravu suspenzních hnojiv.

46 Využití smektitů Ve slévárenství: jako základní pojivo do syntetických bentonitových směsí na formy, jako pomocné pojivo ve vazných směsích s vodním sklem používané pro samotvrdnoucí formy; korekční přísada hlinitých formovacích směsí; přísada zvyšující nedostatečnou vaznost jádrových směsí s organickými pojivy; přísada do vodních nátěrů na sušené formy i jádra. Ve stavebnictví: využívá se především bobtnavých tixotropních, hydrofilních, plastifikačních, gelotvorných a tmelicích vlastností bentonitu; využití bentonitových suspenzí pro injektáže, pro utěsňování objektů při průsaku vody; pro budování podzemních stěn pomocí bentonitových suspenzí; přísady do betonu a cementové malty; jako složky nových stavebních materiálů (z odpadních materiálů a popílků, lehčené betony, umělý dekorační kámen apod.). Při výrobě keramických materiálů: jako přísada ke zvyšování plastičnosti a pevnosti za syrova u keramických výrobků; při výrobě porcelánu a speciální keramiky. Ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu: jako lékotvorné látky (masti, sorbenty apod.); jako pomocné látky při výrobě léčiv (emulgátory, stabilizátory, úprava penicilinových fermentovaných půd, aj.; v kosmetice jako přísada při výrobě toaletních mýdel, činidel pro depilátory apod. Při výrobě plastů a gumy: jako plnivo do polyuretanu, polyesterových vláken pro výrobu textilií; plnivo do gumy pro výrobu automobilových pneumatik.

47 Minerály skupiny vermikulitu, 2:1 Podobně jako smektity, mají i vermikulity schopnost přijímat a odevzdávat vodu v závislosti na okolních vnějších podmínkách. Tato důležitá vlastnost vermikulitů souvisí se změnami ve struktuře mezivrství při dehydrataci a rehydrataci (přijímání vzdušné vlhkosti po zahřátí na určitou teplotu). Tuto vlastnost lze pozorovat u pravých i u modifikovaných vermikulitů. Mgvermikulit silně expanduje při zahřátí na teplotu 700 o 900 o C a zvyšuje tak svůj objem až dvacetinásobně. VERMIKULIT (Mg,Fe 2+,Al) 3 [(OH 2 )/(AlSi) 4 O 10 ]x 4 H 2 O Používá se jako lehčené plnivo stavebních hmot, obkládacích izolačních desek a volně sypané izolace; ve směsi s cementem k izolaci potrubí, pecí, boilerů. Je součástí žáruvzdorných hmot, nahradil azbest v brzdových obloženích. Výroba průmyslových hnojiv, jako nosič herbicidů a insekticidů; směs vermikulitu, rašeliny a živin umožňuje hydroponické pěstování rostlin. V chemickém průmyslu - katalyzátor, sorbent při čištění odpadních vody.

48 Minerály skupiny palygorskitu Palygorskit a sepiolit patří mezi neplanární 2:1 fylosilikáty s nespojitou oktaedrickou sítí, která je periodicky přerušována a tetraedrické sítě se tomuto přerušení přizpůsobují. PALYGORSKIT (Mg,Al) 2 [(OH)/Si 4 O 10 ]x 2 H 2 O + 2 H 2 O Poměrně velký sorpční povrch obou minerálů a kationová výměnná kapacita jsou výhodnými vlastnosti pro různé technologické procesy: při přípravě hrnčířských hmot, průmyslových hnojiv, pesticidů. Oba minerály jsou někdy označovány jako bělicí hlinky, využívané k odstraňování mastnoty z vlny. Ve vrtných výplachových kapalinách mají oba minerály stejnou funkci jako smektit nebo bentonit. Palygorskit je složkou barev, sepiolit je součástí kapalných detergentů, mýdel, barev pro tisk, kosmetiky a autokosmetiky, pasty na zuby, katalyzátorů. Palygorskit se používá k odbarvování mazadel, minerálních i rostlinných tuků, odstraňování zápachu a vlhkosti, úpravy ph olejů, jako přísada při výrobě speciálních papírů. Oba minerály jsou tmelem granulí pro krmení domácích zvířat, zlepšují u nich využití živin i zlepšují kvalitu půdy.

49 Tektosilikáty Základní strukturní jednotkou tektosilikátů jsou tetraedry typu [TO 4 ], které jsou vázány do prostorové stavby sdílením všech svých vrcholů s dalšími tetraedry. Tektosilikáty vznikají při porušení valenční rovnováhy křemíkokyslíkové strukturní kostry. K porušení rovnováhy dojde náhradou Si 4+ ve středu tetraedru [TO 4 ] prvkem ve třetím oxidačním stupni (Al, Fe 3+, B, Cr aj.) nebo druhém oxidačním stupni (Be). Na každý atom prvku ve třetím oxidačním stupni připadá ve strukturní kostře jeden nadbytečný záporný náboj, který musí být vyrovnán vstupem elektropozitivního prvku, nejlépe alkalickými prvky nebo prvky alkalických zemin.

50 Dělení tektosilikátů T E K T O S I L I K Á T Y Foidy Skupina živců Skupina zeolitů Sodalit, nefelín Draselné živce Sanidin, ortoklas, mikroklin Sodnovápenaté živce Izomorfní řada albit - anortit Natrolit

51 Chemické složení živců Chemické složení živců se dá vyjádřit pomocí tří hlavních složek: Živec draselný = ortoklas (KAlSi 3 O 8 ). Ortoklas je středním členem polymorfní řady: sanidin (monoklinický) ortoklas (monoklinický) - mikroklin (triklinický). Sanidin je stabilní při nejvyšších teplotách a mikroklin při teplotách nejnižších. Živec sodný = albit (NaAlSi 3 O 8 ) Živec vápenatý = anortit (CaAl 2 Si 2 O 8 ) Plagioklasy - pod tímto skupinovým označením rozumíme alkalicko-vápenaté živce, které tvoří za vyšších teplot nepřetržitou izomorfní řadu mezi koncovými členy albitem a anortitem. Členy uvnitř řady se označují samostatnými názvy podle molekulárního podílu (%) složek anortitu (An) a albitu (Ab).

52 Dělení živců Alkalické živce Sanidin (K,Na)(Si,Al) 4 O 8 Ortoklas KAlSi 3 O 8 Mikroklin KAlSi 3 O 8 Albit NaAlSi 3 O 8 Plagioklasy Albit NaAlSi 3 O 8 Ab 100 Ab 90 An 10 Oligoklas Ab 90 An 10 Ab 70 An 30 Andezin Ab 70 An 30 Ab 50 An 50 Labradorit Ab 50 An 50 Ab 30 An 70 Bytownit Ab 30 An 70 Ab 10 An 90 Anortit CaAl 2 Si 2 O 8 Ab 10 An 90 An 100 -Na +Ca

53 Příklady živců ORTOKLAS KAlSi 3 O 8 V keramickém průmyslu k výrobě elektrických porcelánových izolátorů, protéz, porcelánových glazur. Ve sklářském průmyslu jako zdroj Al při výrobě skleněných lahví, opalescentních skel aj. V chemickém průmyslu k výrobě K 2 SO 4 a K 3 PO 4. Jako základní matrice pro přípravu fungicidů. Amazonit je smaragdově zbarvený K-živec, používaný jako drahý kámen. ALBIT NaAlSi 3 O 8 Jako surovina pro keramický průmysl: polevy pro kameninu a porcelán, smalty, porcelánové izolátory, pojivo pro výrobky z abraziv. Alkalické živce (Na, K) pro výrobu skla (zdroj Na, Al, K) lahve, okenní, matné sklo. Drahý kámen (tzv. měsíční kámen).

54 Zástupci živců - foidy Jsou to tektosilikáty, vznikající z magmatu chudém na složku SiO 2 na místě živců (Bowenovo reakční schéma). Je v nich vázáno více alkalií, případně alkalických zemin než v živcích. SODALIT Na 8 [Cl 2 /(AlSiO 4 ) 6 ] Vzniká při zeolitické syntéze z popílků ze spalování fosilních paliv i komunálních odpadů. Následné využití je stejné jako u syntetických zeolitů. NEFELIN (Na,K)AlSiO 4 Horniny bohaté nefelinem (syenit) s nízkými obsahy Fe a Ti jako sklářská surovina. V chemickém průmyslu a potravinářství k výrobě sody. Možná surovina pro výrobu Al z jiných než bauxitických surovin. Ve stavebnictví jako přísada do cementů. Významný zdroj prvků vzácných zemin.

55 Zeolity Zeolity jsou tektoalumosilikáty s velkými (obvykle 0,3 0,8 nm) dutinami a kanály ve strukturách, v nichž jsou nepříliš pevně vázány molekuly H 2 O (tzv. zeolitová voda ) a kationty alkalických kovů (Na +, K +, Li +, Cs + ) a alkalických zemin (Ca 2+, Mg 2+, Ba 2+, Sr 2+ ). Chemicky se jedná o hydráty živců a foidů, které snadno rehydratují. Rovněž se snadno taví, pění a dekrepitují. Jsou většinou lehké, čiré, bílé. V současné době je známo asi 80 přírodních zeolitů.

56 Využití zeolitů Přírodní a různě upravené přírodní zeolity nacházejí od 60. let 20. století široké průmyslové uplatnění pro svoje unikátní vlastnosti (kationtová výměna, molekulární síta, dehydratace / hydratace), snadnou dostupnost a nízkou cenu. Používají se při rafinaci ropy (fluidní krakování), v chemickém průmyslu jako katalyzátory (krakování uhlovodíků) a molekulová síta (frakční dělení a čištění benzinů, zemního plynu atd.). Katalýza chemických reakcí zeolitickými katalyzátory se uplatňuje při velkotonážních chemických procesech z oblasti acidobazické i redox katalýzy (syntéza kumenu, ethylbenzenu, p-xylenu, Beckmannův přesmyk, transformace fenolu na hydrochinon a katechol a propylenu na propylenoxid) i v syntéze malotonážních speciálních chemikálií pro farmaceutické a kosmetické účely. Zeolity se uplatňují jako iontoměniče a absorbenty při změkčování pitné a průmyslové vody a při čištění odpadních vod (potravinářství, průmyslové a zemědělské odpady, jaderné odpady) a exhalací (např. CO 2, SO 2, H 2 S, NO x, NH 3, páry Hg, výfukové plyny). V potravinářství se zeolitů využívá k čištění tekutin (oleje, pivo, víno, ovocné šťávy, melasa atd.).

57 Využití zeolitů V ochraně přírodního prostředí se dále používají k likvidaci ropných skvrn na vodách i v půdách. V chemickém průmyslu slouží k dělení a čištění nejrůznějších chemikálií, zejména organických, a jako katalyzátory. Slouží jako nosiče hnojiv, pesticidů, fungicidů. Dehydratované zeolity patří k nejúčinnějším vysoušedlům plynů a kapalin (vzácné plyny, alkoholy, uhlovodíky atd.). Pomocí zeolitů se ze vzduchu získává kyslík a dusík. V zemědělství se používají ke zvýšení sorpční kapacity a neutralizaci půd, jako přísada do potravy hospodářských zvířat a do podestýlek. Slouží i k výrobě speciálních cementů a lehčených betonů, lehké keramiky, k plnění zubních past, papíru, plastů a pryskyřic, jako nosiče barev při barevném tisku, pohlcovače pachů atd. Uplatňují se při výrobě klimatizací a jako kolektory sluneční energie. V mnoha aplikacích je možno zeolit po použití regenerovat a opakovaně použít.

58 Syntetické zeolity Vyráběno je asi druhů syntetických zeolitů, a to jak analogů přírodních zeolitů, tak i nových, v přírodě nenalezených druhů. V největším měřítku se pravděpodobně vyrábí zeolit LTA (Linde typ A) - Na + 12 (H 2 O) 27 8 [Al 12 Si 12 O 48 ] 8, který je využíván pro změkčování vody (selektivní adsorpce iontů Ca +2 ) v pracích prášcích jako náhrada dříve používaných fosfátů.

Mineralogie I. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Strukturní a chemický základ pro klasifikaci

Mineralogie I. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Strukturní a chemický základ pro klasifikaci Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Strukturní a chemický základ pro klasifikaci silikátů 2. Nesosilikáty 3. Shrnutí 1. Co je minerál? Anorganická

Více

Použití: méně významná ruda mědi, šperkařství.

Použití: méně významná ruda mědi, šperkařství. Cu3(CO3)2(OH) Sloupcovité nebo tabulkovité krystaly, agregáty práškovité nebo kůrovité. Fyzikální vlastnosti: T = 3,5-4; ρ = 3,77 g.cm -3 Barva modrá až černě modrá, vryp modrý. Lesk na krystalech vyšší

Více

Environmentální geomorfologie

Environmentální geomorfologie Nováková Jana Environmentální geomorfologie Chemické zvětrávání Zemská kůra vrstva žulová (= granitová = Sial) vrstva bazaltová (čedičová = Sima, cca 70 km) Názvy granitová a čedičová vrstva neznamenají

Více

Úvod do praktické geologie I

Úvod do praktické geologie I Úvod do praktické geologie I Hlavní cíle a tematické okruhy Určování hlavních horninotvorných minerálů a nejběžnějších typů hornin Pochopení geologických procesů, kterými jednotlivé typy hornin vznikají

Více

Výuková pomůcka pro cvičení ze geologie pro lesnické a zemědělské obory. Úvod do mineralogie

Výuková pomůcka pro cvičení ze geologie pro lesnické a zemědělské obory. Úvod do mineralogie Úvod do mineralogie Specializovaná věda zabývající se minerály (nerosty) se nazývá mineralogie. Patří mezi základní obory geologie. Geologie je doslovně věda o zemi (z řec. gé = země, logos = slovo) a

Více

Mineralogie II. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II. Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3.

Mineralogie II. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II. Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3. Mineralogie II Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém silikáty II Osnova přednášky: 1. Cyklosilikáty 2. Inosilikáty pyroxeny 3. Shrnutí 1. Cyklosilikáty Poměrně malá ale důležitá skupina silikátů,

Více

Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc.

Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Sorosilikáty 2. Cyklosilikáty 3. Inosilikáty 4. Shrnutí 1. Sorosilikáty skupina epidotu Málo významná skupina,

Více

Mineralogický systém skupina VIII - křemičitany

Mineralogický systém skupina VIII - křemičitany Mineralogický systém skupina VIII - křemičitany Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 16. 10. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s vybranými zástupci

Více

Mineralogie I. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty. Osnova přednášky:

Mineralogie I. Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty. Osnova přednášky: Mineralogie I Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Mineralogický systém - silikáty Osnova přednášky: 1. Fylosilikáty 2. Tektosilikáty 3. Shrnutí 4. Shrnutí silikáty 1. Fylosilikáty Velmi významná skupina silikátů,

Více

Systematická mineralogie

Systematická mineralogie Systematická mineralogie Silikáty - základní klasifikace na základě struktur. Systematický přehled nejdůležitějších minerálů ze skupiny silikátů. Přehled technického použití vybraných minerálů a jejich

Více

SOROSILIKÁTY Málo významná skupina, mají nízký stupeň polymerizace, dva spojené tetraedry Si2O7, někdy jsou ve struktuře přítomny SiO4 i Si2O7.

SOROSILIKÁTY Málo významná skupina, mají nízký stupeň polymerizace, dva spojené tetraedry Si2O7, někdy jsou ve struktuře přítomny SiO4 i Si2O7. Mineralogie I Milan Novák Ústav geologických věd, PřF MU v Brně MINERALOGICKÝ SYSTÉM 2 SOROSILIKÁTY Málo významná skupina, mají nízký stupeň polymerizace, dva spojené tetraedry Si2O7, někdy jsou ve struktuře

Více

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x 3. S NO CELIO a.s. Název odpadu 010304 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo kyselinotvorné látky x 010305 N Jiná hlušina obsahující nebezpečné látky x 010307 N Jiné odpady z

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Chemické složení Země

Chemické složení Země Chemické složení Země Geochemie: do hloubky 16 km (zemská kůra) Clark: % obsah prvků v zemské kůře O, Si, Al = 82,5 % + Fe, Ca, Na, K, Mg, H = 98.7 % (Si0 2 = 69 %, Al 2 0 3 =14%) Rozložení prvků nerovnoměrné

Více

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x 5. Stabilizace CELIO a.s. Název odpadu 010304 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo kyselinotvorné látky x 010305 N Jiná hlušina obsahující nebezpečné látky x 010307 N Jiné odpady

Více

5. Třída - karbonáty

5. Třída - karbonáty 5. Třída - karbonáty Karbonáty vytváří cca 210 minerálů, tj. 6 % ze známých minerálů. Chemicky lze karbonáty odvodit od slabé kyseliny uhličité nahrazením jejich dvou vodíků kovem. Jako kationty vystupují

Více

Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv

Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv Ing. Milena Pavlíková, Ph.D. K123, D1045 224 354 688, milena.pavlikova@fsv.cvut.cz tpm.fsv.cvut.cz Základní pojmy Materiál Stavební pojiva

Více

Testové otázky ke zkoušce z předmětu Mineralogie

Testové otázky ke zkoušce z předmětu Mineralogie Testové otázky ke zkoušce z předmětu Mineralogie 1) Krystal můžeme definovat jako: homogenní anizotropní diskontinuum. Co znamená slovo homogenní? 2) Krystal můžeme definovat jako: homogenní anizotropní

Více

CELIO a.s. Skládka inertního odpadu S IO

CELIO a.s. Skládka inertního odpadu S IO CELIO a.s. CZU00158 Skládka inertního odpadu S IO Odpad musí splňovat výluh č. I Kód Název odpadu Příjem Rozbor 01 01 01 O Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 O Odpady z těžby nerudných nerostů 01

Více

Základy geologie pro geografy František Vacek

Základy geologie pro geografy František Vacek Základy geologie pro geografy František Vacek e-mail: fvacek@natur.cuni.cz; konzultační hodiny: Po 10:30-12:00 (P 25) Co je to geologie? věda o Zemi -- zabýváse se fyzikální, chemickou, biologickou a energetickou

Více

Kód a ceník odpadů ukládaných na skládce Klenovice Technické služby Tábor s.r.o.

Kód a ceník odpadů ukládaných na skládce Klenovice Technické služby Tábor s.r.o. Kód a ceník odpadů ukládaných na skládce Klenovice Technické služby Tábor s.r.o. Celková cena s DPH = ( ( cena Kč/t + finanční rezerva ) x %DPH ) + základní poplatek obci Identifikační kód: CZC00517 ZÚJ

Více

SEZNAM ODPADŬ ODSTRAŇOVANÝCH NA SKLÁDCE DOLNÍ BENEŠOV

SEZNAM ODPADŬ ODSTRAŇOVANÝCH NA SKLÁDCE DOLNÍ BENEŠOV TALPA - RPF, s.r.o., 718 00 Ostrava Kunčičky, Holvekova 36 Kód druhu odpadu dle Katalogu odpadů SEZNAM ODPADŬ ODSTRAŇOVANÝCH NA SKLÁDCE DOLNÍ BENEŠOV Název druhu odpadů dle Kategorie Katalogu odpadů odpadu

Více

Linka na úpravu odpadů stabilizace / neutralizace

Linka na úpravu odpadů stabilizace / neutralizace CELIO a.s. CZU00168 Linka na úpravu odpadů stabilizace / neutralizace Původce musí doložit výluh č. III. Kód Název odpadu Přijetí 01 03 04 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo

Více

Geologie-Minerály I.

Geologie-Minerály I. Geologie-Minerály I. Připravil: Ing. Jan Pecháček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Fyzikální vlastnosti minerálů: a) barva

Více

135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502

135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 135GEMZ Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 Konzultační hodiny: Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) - Geologie - Mechanika zemin - Zakládání staveb - Podzemní

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Nauka o materiálu Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Úvod Keramika a nekovová skla jsou ve srovnání s kovy velmi křehké. Jejich pevnost v tahu je nízká a finálnímu lomu nepředchází

Více

Technologické zabezpečení skládek

Technologické zabezpečení skládek CELIO a.s. Technologické zabezpečení skládek I skládka inertního odpadu O skládka ostatního odpadu - skládka nebezpečného odpadu Kód ázev odpadu Využití 01 01 01 O Odpady z těžby rudných nerostů 01 01

Více

Cyklus přednášek z mineralogie pro Jihočeský mineralogický klub. Jihočeský Mineralogický Klub

Cyklus přednášek z mineralogie pro Jihočeský mineralogický klub. Jihočeský Mineralogický Klub Cyklus přednášek z mineralogie pro Jihočeský mineralogický klub Jihočeský Mineralogický Klub Témata přednášek 1. Minerály a krystaly 2. Fyzikální vlastnosti nerostů 3. Chemické vlastnosti nerostů 4. Určování

Více

P2 prvky - IV.A skupina - otázka z chemie

P2 prvky - IV.A skupina - otázka z chemie Otázka: P 2 prvky - IV.A skupina Předmět: Chemie Přidal(a): Johana IV.A skupina = p 2 prvky Prvky s valenčními elektrony v orbitalech s a p Elektronová konfigurace ns 2 np 2 4 valenční elektrony A skupina,

Více

kapitola 68 - tabulková část

kapitola 68 - tabulková část 6800 00 00 00/80 VÝROBKY Z KAMENE, SÁDRY, CEMENTU, OSINKU (AZBESTU), SLÍDY NEBO PODOBNÝCH MATERIÁLŮ; KERAMICKÉ VÝROBKY; SKLO A SKLENĚNÉ VÝROBKY 6801 00 00 00/80 Dlažební kostky, obrubníky a dlažební desky,

Více

Přednáška č. 9. Systematická mineralogie. Princip klasifikace silikátů na základě jejich struktur.

Přednáška č. 9. Systematická mineralogie. Princip klasifikace silikátů na základě jejich struktur. Přednáška č. 9 Systematická mineralogie. Princip klasifikace silikátů na základě jejich struktur. Systematický přehled nejdůležitějších minerálů z třídy silikátů. Přehled technického použití vybraných

Více

Křemík a jeho sloučeniny

Křemík a jeho sloučeniny Křemík a jeho sloučeniny Mgr. Jana Pertlová Copyright istudium, 2008, http://www.istudium.cz Žádná část této publikace nesmí být publikována a šířena žádným způsobem a v žádné podobě bez výslovného svolení

Více

01 03 06 O Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 A Nelze

01 03 06 O Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 A Nelze SEZNAM ODPADŮ, KTERÉ SE SMĚJÍ UKLÁDAT NA SKLÁDKU ORLÍK IV příloha č. 3 Odpady lze na skládce uložit na základě vlastností určených charakterem, makroskopickým popisem, složením a původem uvedených odpadů

Více

NAKLÁDÁNÍ S NEBEZPEČNÝM ODPADEM ZE STAVEB, PROBLEMATIKA AZBESTU V KAMENIVU

NAKLÁDÁNÍ S NEBEZPEČNÝM ODPADEM ZE STAVEB, PROBLEMATIKA AZBESTU V KAMENIVU NAKLÁDÁNÍ S NEBEZPEČNÝM ODPADEM ZE STAVEB, PROBLEMATIKA AZBESTU V KAMENIVU Činnost o oblasti životního prostředí Činnost od roku 2009 Aktivity v oblasti nakládání s azbesty: Průzkumy výskytu nebezpečných

Více

- Máte před sebou studijní materiál na téma KOVY ALKALICKÝCH ZEMIN, který obsahuje nejdůležitější fakta z této oblasti. - Doporučuji také prostudovat příslušnou kapitolu v učebnici PŘEHLED STŘEDOŠKOLSKÉ

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

Název odpadu. 010412 O Hlušina a další odpady z praní a čištění nerostů neuvedené pod čísly 01 04 07 a 01 04 11 x

Název odpadu. 010412 O Hlušina a další odpady z praní a čištění nerostů neuvedené pod čísly 01 04 07 a 01 04 11 x CELIO a.s. Název odpadu S OO 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů x 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů x 010306 O Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 x 010308 O Rudný prach neuvedený

Více

Na skládku mohou být ukládány tyto druhy odpadů dle katalogu odpadu a kategorie O- ostatní:

Na skládku mohou být ukládány tyto druhy odpadů dle katalogu odpadu a kategorie O- ostatní: Na skládku mohou být ukládány tyto druhy odpadů dle katalogu odpadu a kategorie O- ostatní: 01 01 01 Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 Odpady z těžby nerudných nerostů 01 03 06 Jiná hlušina neuvedená

Více

PERIODICKÁ TABULKA. Všechny prvky v tabulce můžeme rozdělit na kovy, nekovy a polokovy.

PERIODICKÁ TABULKA. Všechny prvky v tabulce můžeme rozdělit na kovy, nekovy a polokovy. PERIODICKÁ TABULKA Je známo více než 100 prvků 90 je přirozených (jsou v přírodě) 11 plynů 2 kapaliny (brom, rtuť) Ostatní byly připraveny uměle. Dmitrij Ivanovič Mendělejev uspořádal 63 tehdy známých

Více

K a r e l L a c h. Seminář A Z B E S T - PRAXE KROK ZA KROKEM, Hradec Králové, 22. října 2013 1

K a r e l L a c h. Seminář A Z B E S T - PRAXE KROK ZA KROKEM, Hradec Králové, 22. října 2013 1 K a r e l L a c h E d u a r d J e ž o V l a d i m í r M i č k a Seminář A Z B E S T - PRAXE KROK ZA KROKEM, Hradec Králové, 22. října 2013 1 Azbest a jeho vlastnosti: Azbest (osinek) je přírodní vláknitý

Více

Akcesorické minerály

Akcesorické minerály Akcesorické minerály Prof. RNDr. Milan Novák, CSc. Al 2 SiO 5 modifikace a další Al-bohaté minerály Osnova přednášky: 1. Úvod 2. Skupina Al 2 SiO 5 3. Alterace Al 2 SiO 5 4. Příbuzné minerály 5. Další

Více

Malý atlas minerálů. jméno minerálu chemické složení zařazení v systému minerálů. achát

Malý atlas minerálů. jméno minerálu chemické složení zařazení v systému minerálů. achát Malý atlas minerálů. achát Acháty vznikají v dutinách vyvřelých hornin. Jsou tvořené soustřednými vrstvičkami různě zbarvených odrůd křemene a chalcedonu, které vyplňují dutinu achátová pecka. Nauč se

Více

Zařazení polokovů v periodické tabulce [1]

Zařazení polokovů v periodické tabulce [1] Polokovy Zařazení polokovů v periodické tabulce [1] Obecné vlastnosti polokovů tvoří přechod mezi kovy a nekovy vlastnosti kovů: pevnost a lesk ( B, Si, Ge, Se, As) jsou křehké a nejsou kujné malá elektrická

Více

Struktury minerálů a krystalochemické přepočty. Přednáška ze Strukturní krystalografie

Struktury minerálů a krystalochemické přepočty. Přednáška ze Strukturní krystalografie Struktury minerálů a krystalochemické přepočty Přednáška ze Strukturní krystalografie Struktury silikátů Základní stavební jednotkou struktury silikátů je tetraedr SiO 4. Jeho tvar je definován vazebnou

Více

Alexandra Kloužková 1 Martina Mrázová 2 Martina Kohoutková 2 Vladimír Šatava 2

Alexandra Kloužková 1 Martina Mrázová 2 Martina Kohoutková 2 Vladimír Šatava 2 Syntéza leucitové suroviny pro dentální kompozity 1 Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha VYSOKÁ ŠKOLA CHEMICKO- TECHNOLOGICKÁ V PRAZE Alexandra Kloužková 1 Martina Mrázová 2 Martina Kohoutková 2 Vladimír

Více

ANNEX PŘÍLOHA. Rozhodnutí Komise v přenesené pravomoci,

ANNEX PŘÍLOHA. Rozhodnutí Komise v přenesené pravomoci, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 15.2.2019 C(2019) 930 final ANNEX PŘÍLOHA Rozhodnutí Komise v přenesené pravomoci, kterým se doplňuje směrnice Evropského parlamentu a Rady 2003/87/ES, pokud jde o stanovení

Více

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější.

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Nejjednodušší prvek. Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Vodík tvoří dvouatomové molekuly, je lehčí než

Více

JEMNOZRNNÉ BETONY S ČÁSTEČNOU NÁHRADOU CEMENTU PŘÍRODNÍM ZEOLITEM

JEMNOZRNNÉ BETONY S ČÁSTEČNOU NÁHRADOU CEMENTU PŘÍRODNÍM ZEOLITEM JEMNOZRNNÉ BETONY S ČÁSTEČNOU NÁHRADOU CEMENTU PŘÍRODNÍM ZEOLITEM Pavla Rovnaníková, Martin Sedlmajer, Martin Vyšvařil Fakulta stavební VUT v Brně Seminář Vápno, cement, ekologie, Skalský Dvůr 12. 14.

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001,

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001, č. 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Prvky IV. A skupiny Uhlík (chemická značka C, latinsky Carboneum) je chemický prvek, který je základem všech

Více

Hlavní činitelé přeměny hornin. 1. stupeň za teploty 200 C a tlaku 200 Mpa. 2.stupeň za teploty 400 C a tlaku 450 Mpa

Hlavní činitelé přeměny hornin. 1. stupeň za teploty 200 C a tlaku 200 Mpa. 2.stupeň za teploty 400 C a tlaku 450 Mpa Přeměna hornin Téměř všechna naše pohraniční pohoří jako Krkonoše, Šumava, Orlické hory jsou tvořena vyvřelými a hlavně přeměněnými horninami. Před několika desítkami let se dokonce žáci učili říkanku"žula,

Více

5. Nekovy sı ra. 1) Obecná charakteristika nekovů. 2) Síra a její vlastnosti

5. Nekovy sı ra. 1) Obecná charakteristika nekovů. 2) Síra a její vlastnosti 5. Nekovy sı ra 1) Obecná charakteristika nekovů 2) Síra a její vlastnosti 1) Obecná charakteristika nekovů Jedna ze tří chemických skupin prvků. Nekovy mají vysokou elektronegativitu. Jsou to prvky uspořádané

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Vyhláška Ministerstva životního prostředí, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů

Více

Prvky 8. B skupiny. FeCoNi. FeCoNi. FeCoNi 17.12.2011

Prvky 8. B skupiny. FeCoNi. FeCoNi. FeCoNi 17.12.2011 FeCoNi Prvky 8. B skupiny FeCoNi Valenční vrstva: x [vzácný plyn] ns 2 (n-1)d 6 x [vzácný plyn] ns 2 (n-1)d 7 x [vzácný plyn] ns 2 (n-1)d 8 Tomáš Kekrt 17.12.2011 SRG Přírodní škola o. p. s. 2 FeCoNi Fe

Více

Mineralogie systematická /soustavná/

Mineralogie systematická /soustavná/ Mineralogie systematická /soustavná/ - je dílčí disciplínou mineralogie - studuje a popisuje charakteristické znaky a vlastnosti jednotlivých minerálů a třídí je do přirozené soustavy (systému) Minerál

Více

CELIO a.s. CZU Skládka S OO3. Odpad uložený do skládky musí splňovat výluh č. IIa

CELIO a.s. CZU Skládka S OO3. Odpad uložený do skládky musí splňovat výluh č. IIa CELIO a.s. CZU00166 Skládka S OO3 Odpad uložený do skládky musí splňovat výluh č. IIa Kód Název odpadu Příjem Rozbor 01 01 01 O Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 O Odpady z těžby nerudných nerostů

Více

Geologie Horniny vyvřelé

Geologie Horniny vyvřelé Geologie Horniny vyvřelé Připravil: Ing. Jan Pecháček Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 strana 2 strana 3 HORNINY - jsou to

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Katedra geotechniky

Více

Úvod do mineralogie pro TM

Úvod do mineralogie pro TM 7. přednáška - Mineralogie pro TM I Úvod do mineralogie pro TM Jan.Machacek@vscht.cz Ústav skla a keramiky VŠCHT Praha +42-0- 22044-4151 7. přednáška - Mineralogie pro TM I Osnova přednášky Postup při

Více

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Keramika Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Tuhost a váha materiálů Keramika má největší tuhost z technických materiálů Keramika je lehčí než kovy, ale

Více

OBSAH 3.3 ROZDĚLENÍ LÁTEK (MINERÁLŮ) PODLE OPTICKÝCH VLASTNOSTÍ 21

OBSAH 3.3 ROZDĚLENÍ LÁTEK (MINERÁLŮ) PODLE OPTICKÝCH VLASTNOSTÍ 21 OBSAH 1 ÚVOD 11 2 POLARIZAČNÍ MIKROSKOP 13 2.1 POPIS ZAŘÍZENÍ 13 2.2 ZÁKLADNÍ OPERACE S POLARIZAČNÍM MIKROSKOPEM 14 2.3 PŘÍSLUŠENSTVÍ K MIKROSKOPU 15 3 OPTICKÉ VLASTNOSTI LÁTEK - OBECNÁ ČÁST 16 3.1 CHARAKTER

Více

Jan Valenta. Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 Konzultační hodiny: Jinak kdykoliv po dohodě: Jan.valenta@fsv.cvut.

Jan Valenta. Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 Konzultační hodiny: Jinak kdykoliv po dohodě: Jan.valenta@fsv.cvut. Jan Valenta Katedra geotechniky K135 (5. patro budova B) Místnost B502 Konzultační hodiny: Jinak kdykoliv po dohodě: Jan.valenta@fsv.cvut.cz Doporučená literatura skripta: Chamra,S.- Schröfel,J.- Tylš,V.(2004):

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu (vlevo nahoře) Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Chemie 2 (pro 12-16 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu témat

Více

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů Horniny a minerály II. část Přehled nejdůležitějších minerálů Minerály rozlišujeme podle mnoha kritérií, ale pro přehled je vytvořeno 9. skupin, které vystihují, do jaké chemické skupiny patří (a to určuje

Více

Získávání lithia a rubidia z cinvalditových odpadů po těžbě Sn-W rud na Cínovci

Získávání lithia a rubidia z cinvalditových odpadů po těžbě Sn-W rud na Cínovci Získávání lithia a rubidia z cinvalditových odpadů po těžbě Sn-W rud na Cínovci doc. Ing. Jitka Jandová, CSc. Ústav kovových materiálů a korozního inženýrství, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Více

J. Kubíček FSI Brno 2018

J. Kubíček FSI Brno 2018 J. Kubíček FSI Brno 2018 Fosfátování je povrchová úprava, kdy se na povrch povlakovaného kovu vylučují nerozpustné fosforečnany. Povlak vzniká reakcí iontů z pracovní lázně s ionty rozpuštěnými z povrchu

Více

a) žula a gabro: zastoupení hlavních nerostů v horninách (pozorování pod lupou)

a) žula a gabro: zastoupení hlavních nerostů v horninách (pozorování pod lupou) Metodický list Biologie Významné horniny Pracovní list 1 1. Vyvřelé horniny: a) žula a gabro: zastoupení hlavních nerostů v horninách (pozorování pod lupou) přítomen +, nepřítomen hornina amfibol augit

Více

Seznam nebezpečných odpadů podle Vyhl. č. 381/2001 Sb. Katalog odpadů u kterých bude prováděn sběr a výkup - vozidlo MAN TGA-4, SPZ 7T2 7107

Seznam nebezpečných odpadů podle Vyhl. č. 381/2001 Sb. Katalog odpadů u kterých bude prováděn sběr a výkup - vozidlo MAN TGA-4, SPZ 7T2 7107 Seznam nebezpečných odpadů podle Vyhl. č. 381/2001 Sb. Katalog odpadů u kterých bude prováděn sběr a výkup - vozidlo MAN TGA-4, SPZ 7T2 7107 Katalogové číslo odpadu Název odpadu 040219 Kaly z čištění odpadních

Více

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování

Paliva. nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Paliva Paliva nejběžnějším zdrojem tepla musí splňovat tyto podmínky: co nejmenší náklady na těžbu a výrobu snadno uskutečnitelné spalování Dělení paliv podle skupenství pevná uhlí, dřevo kapalná benzín,

Více

Přednáška č. 8. Systematická mineralogie. Princip klasifikace silikátů na základě jejich struktur.

Přednáška č. 8. Systematická mineralogie. Princip klasifikace silikátů na základě jejich struktur. Přednáška č. 8 Systematická mineralogie. Princip klasifikace silikátů na základě jejich struktur. Systematický přehled nejdůležitějších minerálů z třídy silikátů. Přehled technického použití vybraných

Více

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ)

TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) TECHNOLOGIE KE SNIŽOVÁNÍ EMISÍ (SEKUNDÁRNÍ OPATŘENÍ K OMEZOVÁNÍ EMISÍ) 3. část ODSTRANĚNÍ SO 2 A HCl ZE SPALIN Zpracoval: Tým autorů EVECO Brno, s.r.o. ODSTRANĚNÍ SO 2 A HCl ZE SPALIN Množství SO 2, HCl,

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Animovaná chemie Top-Hit Analytická chemie Analýza anorganických látek Důkaz aniontů Důkaz kationtů Důkaz kyslíku Důkaz vody Gravimetrická analýza Hmotnostní spektroskopie Chemická analýza Nukleární magnetická

Více

Fosfor a sloučeniny fosforu. Suroviny. Sloučeniny. kalcinace pro oddělení organických. Kyselina trihydrogenfosforečná H3PO4

Fosfor a sloučeniny fosforu. Suroviny. Sloučeniny. kalcinace pro oddělení organických. Kyselina trihydrogenfosforečná H3PO4 Fosfor a sloučeniny fosforu Sloučeniny Fosfor bílý Kyselina trihydrogenfosforečná H3PO4 Suroviny Apatit Ca5 (PO4)3(F, OH, Cl) fluoroapatity úpravy mletí promývání sítování magnetické oddělování oxidů železa

Více

Kód Název Kat. S-OO3 S-NO Poznámka

Kód Název Kat. S-OO3 S-NO Poznámka strana 1 / 9 Kód Název Kat. S-OO3 Poznámka 01 01 01 ODPADY Z GEOLOGICKÉHO PRŮZKUMU, TĚŽBY, ÚPRAVY A DALŠÍHO ZPRACOVÁNÍ NEROSTŮ A KAMENE Odpady z těžby nerostů 01 01 02 Odpad z těžby nerudných nerostů O

Více

7.7. Netvarové žáromateriály

7.7. Netvarové žáromateriály 7.7. Netvarové žáromateriály Podle ČSN EN 1402-1 Směsi schopné zpracování do různých tvarů Žárovzdorné materiály tvarové netvarové hutné izolační izolační hutné Hlinitokřemičité = kyselé Zásadité do 7%

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 07. Chemické složení cementu Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

Mineralogie. pro Univerzitu třetího věku VŠB-TUO, HGF. 4. Systematická mineralogie. Silikáty

Mineralogie. pro Univerzitu třetího věku VŠB-TUO, HGF. 4. Systematická mineralogie. Silikáty Mineralogie pro Univerzitu třetího věku VŠB-TUO, HGF 4. Systematická mineralogie Silikáty Ing. Jiří Mališ, Ph.D. jiri.malis@vsb.cz, tel. 4171, kanc. J441 Silikáty (křemičitany) cca 1050 minerálů, tj. 26

Více

DUM č. 4 v sadě. 24. Ch-2 Anorganická chemie

DUM č. 4 v sadě. 24. Ch-2 Anorganická chemie projekt GML Brno Docens DUM č. 4 v sadě 24. Ch-2 Anorganická chemie Autor: Aleš Mareček Datum: 26.09.2014 Ročník: 2A Anotace DUMu: Materiál je určen pro druhý ročník čtyřletého a šestý ročník víceletého

Více

Určování hlavních horninotvorných minerálů

Určování hlavních horninotvorných minerálů Určování hlavních horninotvorných minerálů Pro správné určení horniny je třeba v prvé řadě poznat texturu a strukturu horninového vzorku a poté rozeznat základní minerály, které horninu tvoří. Každá hornina

Více

Výňatek provozního řádu r. 2012

Výňatek provozního řádu r. 2012 2.3.1 Odpady kategorie Ostatní ukládané na skládce 01 01 01 Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 Odpady z těžby nerudných nerostů 01 03 06 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 01 03

Více

3. Soda a potaš Ing. Miroslav Richter, Ph.D., EUR ING

3. Soda a potaš Ing. Miroslav Richter, Ph.D., EUR ING ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE 3. Soda a potaš Ing. Miroslav Richter, Ph.D., EUR ING Výroby sody a potaše Suroviny, Přehled výrobních technologií

Více

PETROLOGIE =PETROGRAFIE

PETROLOGIE =PETROGRAFIE MINERALOGIE PETROLOGIE =PETROGRAFIE věda zkoumající horniny ze všech hledisek: systematická hlediska - určení a klasifikace genetické hlediska: petrogeneze (vlastní vznik) zákonitosti chemismu (petrochemie)

Více

V zařízení budou sbírány nebo vykupovány tyto druhy odpadů kategorie O ostatní : Katalogové Název odpadu

V zařízení budou sbírány nebo vykupovány tyto druhy odpadů kategorie O ostatní : Katalogové Název odpadu V zařízení budou sbírány nebo vykupovány tyto druhy odpadů kategorie O ostatní : Katalogové Název odpadu číslo 02 01 10 Kovové odpady 03 01 01 Odpadní kůra a korek 03 01 05 Piliny, hobliny, odřezky, dřevo,

Více

SOLI A JEJICH VYUŽITÍ. Soli bezkyslíkatých kyselin Soli kyslíkatých kyselin Hydrogensoli Hydráty solí

SOLI A JEJICH VYUŽITÍ. Soli bezkyslíkatých kyselin Soli kyslíkatých kyselin Hydrogensoli Hydráty solí SOLI A JEJICH VYUŽITÍ Soli bezkyslíkatých kyselin Soli kyslíkatých kyselin Hydrogensoli Hydráty solí POUŽITÍ SOLÍ Zemědělství dusičnany, draselné soli, fosforečnany. Stavebnictví, sochařství vápenaté soli.

Více

SOLI. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 4. 2013. Ročník: osmý

SOLI. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 4. 2013. Ročník: osmý SOLI Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 12. 4. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Anorganické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí s vlastnostmi solí,

Více

Vyvřelé horniny. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.

Vyvřelé horniny. pracovní list. Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU. Vyvřelé horniny pracovní list Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU vodova@ped.muni.cz Pracovní list je tvořen souborem učebních úloh zaměřený na procvičení a upevnění učiva o vyvřelých horninách

Více

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie

Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í CZ.1.07/2.2.00/15.0324 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Prvky III.A a IV.A skupiny

Prvky III.A a IV.A skupiny Prvky III.A a IV.A skupiny Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2010 Mgr. Alena Jirčáková Mají tři valenční elektrony, el. konfigurace

Více

Předmět: CHEMIE Ročník: 8. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu

Předmět: CHEMIE Ročník: 8. ŠVP Základní škola Brno, Hroznová 1. Výstupy předmětu Chemie ukázka chemického skla Chemie přírodní věda, poznat chemické sklo a pomůcky, zásady bezpečné práce práce s dostupnými a běžně používanými látkami (směsmi). Na základě piktogramů žák posoudí nebezpečnost

Více

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala ÚPRAVA VODY V ENERGETICE Ing. Jiří Tomčala Úvod Voda je v elektrárnách po palivu nejdůležitější surovinou Její množství v provozních systémech elektráren je mnohonásobně větší než množství spotřebovaného

Více

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování

Zplyňování biomasy. Sesuvný generátor. Autotermní zplyňování Autotermní a alotermní zplyňování Zplyňování = termochemická přeměna uhlíkatého materiálu v pevném či kapalném skupenství na výhřevný energetický plyn pomocí zplyňovacích médií a tepla. Produktem je plyn obsahující výhřevné složky (H 2,

Více

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu Materiály Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu nesmí se měnit při provozních podmínkách mechanické vlastnosti jsou funkcí teploty vliv zpracování u kovových materiálů (např.

Více

HÁDANKY S MINERÁLY. Obr. č. 1

HÁDANKY S MINERÁLY. Obr. č. 1 HÁDANKY S MINERÁLY 1. Jsem zářivě žlutý minerál. Mou velkou výhodou i nevýhodou je, že jsem velice měkký. Snadno se se mnou pracuje, jsem dokonale kujný. Získáš mě těžbou z hlubinných dolů nebo rýžováním

Více

Mineralogie Křemžska. Pro Jihočeský Mineralogický Klub Jirka Zikeš Jihočeský mineralogický klub

Mineralogie Křemžska. Pro Jihočeský Mineralogický Klub Jirka Zikeš Jihočeský mineralogický klub Mineralogie Křemžska Pro Jihočeský Mineralogický Klub Jirka Zikeš 12. 7. 2010 Vymezení zájmového území Pojem Křemžská kotlina se v mineralogii spojuje často pouze s výskytem hadců. V okolí Křemže je však

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 23 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

HLINÍK. Lehké neželezné kovy a jejich slitiny

HLINÍK. Lehké neželezné kovy a jejich slitiny Poznámka: tyto materiály slouží pouze pro opakování STT žáků SPŠ Na Třebešíně, Praha 10;s platností do r. 2016 v návaznosti na platnost norem. Zákaz šířění a modifikace těchto materálů. Děkuji Ing. D.

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_102_Soli AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15. 9.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_102_Soli AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15. 9. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_102_Soli AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15. 9. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Chemie, Soli ČÍSLO PROJEKTU: OPVK

Více