Impresionistický a secesní piktorialismus

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Impresionistický a secesní piktorialismus"

Transkript

1 Česká fotografie

2 Impresionistický a secesní piktorialismus Začátem 20. století byla fotografie v českých ý zemích uznávanou profesí, ale nedosahovala mezinárodního formátu. Sloužila vědě a umění (A. Mucha). Drahomír Josef Růžička, Anton Josef Trčka, Rudolf Koppitz.

3 Dokumentární a reportážní fotografie do roku 1918 Velkým impulzem bylo rozšíření příručních fotoaparátů bez stativu Rudolf Bruner-Dvořák zakladatel v českých zemích. Proslul aktuálními živými snímky již na Jubilejní výstavě roku 1891 Jaroslav Bruner-Dvořák bratr Rudolfa, zachytil sarajevský atentát roku 1914.

4 Rudolf Bruner-Dvořák Zakladatel l reportážní fotografie fi a na přelomu ř století tí nejvýznamnější osobnost fotografie v českých zemích. V Přelouči si založil portrétní ateliér. Později se začal specializovat na zpravodajskou fotografii a přestěhoval se do Prahy. V roce 1891 mu bylo schváleno používání titulu Momentní fotograf Jeho císařské a královské Výsosti Nejosvícenějšího pana arcivévody Františka Ferdinanda Rakouského z Este. Díky vztahu s budoucím císařem fotografoval jeho rodinu i ve vysloveně rodinných situacích (zámky, panství, manévry, hony, návštěvy panovníka).

5 Rudolf Bruner-Dvořák: Císař František Josef II. na Jubilejní výstavě v roce 1891.

6 Rudolf Bruner-Dvořák: Pád balonu Kysibelka

7 Puristický piktorialismus Konec první světové války znamenal nejen vznik samostatného československého státu, ale také dramatické změny ve společnosti. Amatérské fotografické kluby se rozšířily o mladé členy. Generační roztržka mladí neměli pochopení pro sentimentální nálady.

8 Puristický piktorialismus 1921 v prostorách Českého klubu fotoamatérů výstava Čechoameričana Drahomíra Josefa Růžičky vyloučení čtyř mladíku (Josef Sudek) a založení Fotoklubu Praha. Po rozštěpení Fotoklubu Praha založili radikálové Funke, Sudek a Schneeberger Českou fotografickou společnost.

9 Od piktorialismu k moderní fotografii Několik výrazných představitelů impresionistického a secesního piktorialismu se vydalo po 1. světové válce směrem k moderně. František Drtikol spolu s Jaroslavem Rosslerem pod vlivem futurismu expresionismu a kubismu vytvořili svůj osobitý styl.

10 Devětsil, poetismus a obrazové básně Říjen 1920 založení uměleckého svazu Devětsil. Sdružení usilující o revoluční proměnu umění a společnosti. Usilovali o propojení české avantgardy s nejvýznamějšími avantgardními centry evropy. Fotografie a film jsou média, které mají nahradit tradiční formy umění. ě

11 Devětsil, poetismus a obrazové básně 1923 vystaveny fotografie z filmů, snímky ohňostrojů a také fotogramy Man Raye. Fotografie měly významnou roli v tzv. obrazových básních, které naplňovaly Teigův požadavek na fúzi poezie a výtvarného umění. Uplatnění v tiskovinách Devětsilu a na obálkách knih nakladatelství Odeon. (Jindřich Štýrský, Toyen, Karel Teige, Josef Šíma, Jaroslav Rossler).

12 Počátky abstraktní fotografie Jaroslav Rossler průkopník abstraktní fotografie. Fotografoval záměrně rozostřeným objektivem světlo z pohybujících se reflektorů a vznikly tak snímky neostrých kruhů. ů Jako jeden z prvních fotografů postavil do centra zájmu světlo.

13 Nová fotografie konstruktivismus, funkcionalismus, nová věcnost : 24 posun od puristického piktorialismu k novým projevům fotografie. Ovlivnění ruským konstruktivismem i funkcionalismem z Bauhausu. Využití dynamických kompozic do diagonály, nezvyklé úhly pohledu. Jaroslav Rossler Opus I, Jaromír Funke, Eugen Wiškovský, státní grafická škola v Praze.

14 Amatérská fotografie 20. a 30. let Po první světové válce došlo k vyhrocení v amatérských klubech. Založení Fotoklubu Praha (1922) a následně České fotografické společnosti. Piktorialistická témata a techniky ušlechtilých tisků postupně nahrazeny nedotknutelnosti negativu.

15 Reklamní fotografie 20. a 30. let Po první světové válce se někteří fotografové f specializovali jen na téma reklamy. Hospodářský růst ů a stále vetší množství časopisů. Josef Sudek spolu s Ladislavem Sutnarem pracovali od poloviny 20. let pro Družstevní práci. Jaroslav Rossler využíval postupy ze své avantgardní tvorby. Fotomontáže, propojení s novou typografií.

16 Sociální fotografie Sociální motivy se často objevovaly už ve dvacátých letech v žánrových snímcích Josefa Sudka, Jaromíra Funkeho, Václava Jírů. Převážně šlo o malebně pojaté záběry žebráků, ů trhovců ů či invalidů ů bez výraznější ě kritičnosti.

17 Dokumentární a reportážní fotografie Válečné č události podnítily celospolečenskou l č potřebu čerstvých a úplných informací. Rozvoj ve 20. letech po celé evropě ě díky technickým inovacím. Uplatnění ě ve výzkumné etnografické činnosti. Karel Plicka Slovensko. Karel Hájek od počátku 30. let pracoval pro nakladatelství Melantrich. Svojí dramatičností oslovoval l desetitisíce čtenářů (Katastrofa t na dole Nelson)

18 Imaginativní a surrealistická fotografie a koláž 30. let Surrealismus byl přijat českou k avantgardou se značným zpožděním, zato se stal jedním z nejsilnějších uměleckých směrů. První surrealistické vlivy je možno vidět už v dílech Jaromíra Funkeho. V cyklu Čas trvá vyhledával neobvyklá setkání různých objektů v duchu Bretonovy teze, že nadrealita není mimo realitu, ale je v ní obsažena. Jindřich Štýrský malíř, grafik a scénograf nalézal své motivy ve výlohách a na vývěsních štítech obchodů, na hřbitovech

19 Imaginativní a surrealistická fotografie a koláž 30. let Karel Taige od roku 1935 tvořil rozsáhlý soubor koláží s častým erotickým podtextem. Často využíval detaily fotografií známých tvůrců. Eugen Wiškovský poetika jeho děl zezávěru závěru 30. let pracuje s tvarovou metaforou, předznamenávající válečnou katastrofu. Vilém Raichmann, Hugo Táborský, Václav Zykmund.

20 Mimopražská avantgarda Malíř František Gross, sochař ř Ladislav Zívr a fotograf Miroslav Hák tvořili v polovině 30. let v podkrkonošské Nové Pace zárodek budoucí pražské civilistně orientované Skupiny 42. Ve stejné době se scházela v Rakovníku kolem Václava Zykmunda a malíře Bohdana Laciny skupina mladých básníků a výtvarníků, kteří později vystoupili v Brně jako skupina Ra. Jedinečné Zykmundovy autoportréty, autoakty a aranžované scény.

21 Portrétní ateliéry 20. až 40. let Portrét byl a je jedním z nejčastějších fotografických fi témat. V meziválečném období se mu věnovaly stovky ateliérů. Tradiční pražský ateliér Langhans se esteticky přispůsoboval p dobovým trendům. Nejvýznamnější postavení měl ateliér Františka Drtikola. Jindřich Vaněk největší konkurent Františka Drtikola. Do své Galerie význačných č ýhosobností vytvořil mj. i portréty více než dvaceti nositelů Nobelovy Ceny.

22 Dokumentární a reportážní fotografie Smutné chvíle okupace fotografovali v březnu 1939 Karel Hájek nebo Ladislav Sitenský. Časopis Pestrý týden přináší mimo fotografií Karla Hájka také snímky Jana Lukase, Václava Jírů, ů Zdeňka ň Tmeje. Světový zdroj zábavy a poučení Karel Ludwig, Zdeněk Tmej, Václav Chochola

23 Surrealismus a civilismus 40. let Skupina surrealist; se začala č vlivem vnitřních konfliktů rozpadat. Surrealismus začal být vnímán jako zvrhlé umění Karel Teige pokračoval v tvorbě surrealistických koláží Básník Jindřich Heisler se během války musel z rasových důvodů skrývat v bytě u Toayen Václav Zykmund (Ra) se věnoval vedle malby surrealistickým i hrám. Vilém Reichmann navázal na Štýrského, ale jeho válečné zkušenosti projektoval do syrového imaginativního cyklu Raněné město

24 Výtvarná fotografie Tížívá atmosféra okupace se projevila i do vývoje charakteru fotografie. Jaromír Funke se věnoval fotografování pražských kostelů. Josef Ehm ve svých aktech využíváním Sabatierova efektu navazoval na Man Rayova díla. Zásadní změnu poetiky provedl roku 1940 Josef Sudek, do té doby jeden z nejvyhraněnějších profesionálů. Klíčovým tématem bylo okno jeho fotografického ateliéru. Můžeme označit za dobu zrodu Josefa Sudka jako světového fotografa.

25 Výtvarná fotografie Válečné kompozice Václava Choholy pracovaly s civilními všednodeními tématy. Karel Ludwig vytvořil řadu ateliérových portrétních a žánrových studií, rafinovaně využívající modelu a světelné režie

26 Výtvarná fotografie Po roce 1948 se podařilo v rámci centralizovaného Svazu československých výtvarných umělců prosadit samostatné fotografické sekce. To zachránilo Sudka před nuceným předáním ateliéru ke združstevnění. Vilém Reichmann pokračoval ve své surrealistické linii nalezených Zázračných setkání. Emila Medková inscenovala v duchu magického realismu scény, na nichž se podílel i její manžel malíř Mikuláš Medek.

27 Výtvarná fotografie Poetiku moderního města zaznamenal Miroslav Hák, na jehož fotografie pražských periferií navázal Václav Chochola. Fotografická tvorba Josefa Sudka v padesátých letech nabyla mimořádné šíře i hloubky. Nejslavnější jsou námětově prostá, ale o to rafinovaněji komponovaná zátiší. Roku 1956 vyšla s předmluvou Lubomíra Linharta monografie Josefa Sudka, která byla první obsáhlou monografií českého výtvarníka-fotografa. V padesátých letech začal používat panoramatickou kameru Kodak. (1959 Praha panoramatická). Asistoval mu Jiří Toman, který fotografoval později Polabí.

28 Dokumentární a reportážní fotografie Heroismus a patetismus velkých společenských témat z nejtvrdšího období stalinského dogmatismu vystřídal ve druhé polovině 50. let zájem o drobné události každodenního života. V soutěži World Press Photo dosála česká fotožurnalistika zatím nevídaného úspěchu. Stanislav Tereba získal za svúj snímek Brankář 1. cenu v kategorii sportovních fotografií. S Mladým světem začal spolupracovat p Pavel Dias. Mimořádné popularitě se těšily knihy z horolezeckého prostředí od Viléma Heckela. Výjimečné místo měl v kontextu české dokumentární fotografie druhé poloviny 60. let Viktor Kolář. Markéta Luskačová v rámci své diplomové práce o religiozitě na slovensku udělala sugestivní fotografie katolických poutí a přežívajících ř í tradic. Josef Koudelka vytvářel vedle divadelních fotografií snímky z cyklu Cikáni.

Fotografie z řeckého fós = světlo a grafó = kreslit, malovat

Fotografie z řeckého fós = světlo a grafó = kreslit, malovat Historie fotografie Vynález fotografie ve 30. letech 19. století přinesl nový způsob zobrazování skutečností, který byl přesnější rychlejší a levnější než seberealističtější malba nebo grafika. Fotografie

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo

Výtvarná výchova. 9. ročník. Zobrazování přírodních forem. Giuseppe Arcimboldo list 1 / 6 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 9. ročník VV 9 1 01 vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu prvků vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů; uplatňuje je pro vyjádření

Více

atelier sochařky hany wichterlové

atelier sochařky hany wichterlové okolí újezdu_praha 1_malá strana atelier josefa sudka atelier sochařky hany wichterlové samostatně stojící stavba se zahradou na pozemku patřícímu mč praha 1 v současné době přístupná přes bytový dům újezd

Více

Česká literatura v letech 1900-1945

Česká literatura v letech 1900-1945 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Česká literatura v letech 1900-1945 Toto období není sice z hlediska historického příliš dlouhé, ale pro naši

Více

05 Fotografická a multimediální tvorba

05 Fotografická a multimediální tvorba 0508 Jan Burk animace Homo aqualis kreslená animace na téma voda/člověk formou krátkých a vtipných scének SUPŠ, Uherské Hradiště pedagog: MgA. Rostislav Štefánek laureát 1. místo 0514 Václav František

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Karel Teige Plochy snů

Karel Teige Plochy snů Galerie Smečky út so / 11.00 18.30 10. 12. 2014 31. 1. 2015 Karel Teige Plochy snů Člověk nemůže básnicky tvořit bez vnitřního tlaku, bez vnitřní nutnosti. (1) V novém světě je nová funkce umění. Karel

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 1. Úvod KOMPOZICE 1 Úvod KOMPOZICE - ZÁKLADY fotografování: aktivní kreativní vyjadřovací činnost nejjednodušší tvůrčí postup každý může rozvíjet své vidění, kreativitu, vnímání i interakci s okolím automatika

Více

POETISMUS, SURREALISMUS

POETISMUS, SURREALISMUS ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE POETISMUS, SURREALISMUS AUTOR Mgr. Jana Tichá DATUM VYTVOŘENÍ 11. 9. 2012 ROČNÍK TEMATICKÁ OBLAST PŘEDMĚT KLÍČOVÁ SLOVA ANOTACE METODICKÉ POKYNY 4. ročník Český jazyk a literatura

Více

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s Letní univerzita pro každého 2016 Již 5. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda Jaroslav Pivoda Procházky životem počet stran 178, plnobarevný tisk vazba pevná běžná cena 499 Kč včetně DPH naše cena 449 Kč včetně DPH cena K M K 399 Kč včetně DPH ISBN 978-80-86930-64-0 Vydal Jaroslav

Více

Bohuslava Maříková. Z cyklu Pod bodem mrazu, 2007-2010 Z cyklu Paměť starých zdí, 2014

Bohuslava Maříková. Z cyklu Pod bodem mrazu, 2007-2010 Z cyklu Paměť starých zdí, 2014 Černobílý svět Již podruhé se setkávají na společné výstavě tři spolužáci z brněnské Šuřky, kde studovali fotografii pod vedením K. O. Hrubého. V roce 2011 to byla retrospektiva i nové fotografie z Liptovské

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POEZIE Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2011 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 15 Česká meziválečná

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN KONŮPEK (* 1883-1950) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1917-1944 (1964) Značka fondu: 13 Číslo evidenčního listu NAD: 42 Evidenční číslo inventáře: 133 Zpracovala:

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/06

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/06 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 27/06 Název materiálu: Moderní umělecké směry surrealismus a poetismus Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Jana Jourová Surrealismus 1. Vyhledej v Čítance

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

stránka 1 z 5 celkem

stránka 1 z 5 celkem hudba 18.9.2018 výročí 1918 koncert ské filharmonie k výročí republiky Slavnostní koncert ské filharmonie k 18. 9.2018, 19:30 18.9.2018 Slavnostní koncert ské filharmonie k Slavnostní koncert ské filharmonie

Více

Životní styl a kultura v ČSR mezi válkami

Životní styl a kultura v ČSR mezi válkami Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Životní

Více

Zamýšlená akvizice výtvarného umění

Zamýšlená akvizice výtvarného umění Zamýšlená akvizice výtvarného umění Slovní a fotografická dokumentace (přední a zadní strana) souboru výtvarných děl akademického malíře Václava Zemana: 1) Modré goloásky, návrh filmového plakátu, 1970

Více

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání.

Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. Zátiší odráží lidské bytí, vztah člověka k vnějšímu světu, zrcadlí se v něm výběrem věcí a způsobem jejich podání. co nás čeká DNES? Prostor PRO VÁS a VAŠE FOTOGRAFIE Sdílení: co která z vás prožila u

Více

Výtvarná výchova Ročník TÉMA

Výtvarná výchova Ročník TÉMA Výtvarná výchova Ročník TÉMA 1. 2. Výtvarná výchova Vlastní tvorba Metodika emocionalní Vlastní tvorba Metodika popíše vhodné společenské chování v dané situaci; dokáže projevit kladné vztahy k umění,

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Osobnosti české a světové literatury 20. a 21. století Český jazyk a literatura Pavla

Více

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar

100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar 100 let sdružení českých umělců grafiků Hollar Galerie Univerzity Pardubice Univerzitní knihovna 12. dubna 31. května 2017 Jan Bauch (1898-1995); linoryt Kamil Lhoták (1912-1990); litografie František

Více

ANDRÉ BRETON. Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA. Knihy

ANDRÉ BRETON. Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA. Knihy ANDRÉ BRETON Personální bibliografie Z DÍLA ANDRÉ BRETONA Knihy Co je surrealismus? Tři přednášky (o vývoji surrealismu a surrealistické situaci objektu a politické posici dnešního umění. Doslov napsal

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 3. Datum tvorby 01.11.2013 Anotace. -prezentace určena pro učitele

Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová. Ročník 3. Datum tvorby 01.11.2013 Anotace. -prezentace určena pro učitele Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník 3. CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. Hana Blaudeová Český jazyk Datum tvorby 01.11.2013 Anotace -prezentace určena pro učitele

Více

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_ 120_VV9 ZÁTIŠÍ Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Ing. Ladislav Straka ZÁTIŠÍ Zátiší je umělecké dílo, které vkusně zobrazuje neživé

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

úhel POHLEDU MIRKa KAUFMANa FRANTIŠEK KINSKÝ představuje/presents

úhel POHLEDU MIRKa KAUFMANa FRANTIŠEK KINSKÝ představuje/presents FRANTIŠEK KINSKÝ představuje/presents úhel POHLEDU MIRKa KAUFMANa GALERIE KINSKÝ / KOSTELEC NAD ORLICÍ / 15. 6. - 28. 7. 2013 PROJEKT S NÁZVEM ÚHEL POHLEDU SI KLADE ZA CÍL ZMAPOVAT A PŘEDSTAVIT TVORBU

Více

F0115 DĚJINY ČESKÉ A SLOVENSKÉ FOTOGRAFIE 20. STOLETÍ

F0115 DĚJINY ČESKÉ A SLOVENSKÉ FOTOGRAFIE 20. STOLETÍ F0115 DĚJINY ČESKÉ A SLOVENSKÉ FOTOGRAFIE 20. STOLETÍ Ročník: 4. (1. MgA.) Semestr: zimní/letní Rozsah: 20/20 Z Zk Počet kreditů: 5 Přednášející: prof. PhDr. Vladimír Birgus Přednášky navazují na dějiny

Více

Katharina Grosse & Maria Lassnig

Katharina Grosse & Maria Lassnig Katharina Grosse & Maria Lassnig Národní galerie v Praze, Veletržní palác Dne 17. 4. se vydala třída K4 na exkurzi, v rámci předmětu dějin umění, do Veletržního paláce, kde probíhaly výstavy umělkyň Kathariny

Více

Literatura 1. poloviny 20. století - literární období

Literatura 1. poloviny 20. století - literární období Jméno: Literatura 1. pol. 20. století Přidal(a): Sabina Charakteristika období: - ovlivněna 1. sv. válkou - rozvoj techniky a civilizace - rozvoj fašismu (Itálie, Německo) a komunismu (Rusko po r. 1917

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 17. Dadaismus a Surrealismus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 17. Dadaismus a Surrealismus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 17. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Dadaismus Futurismus a Surrealismus Kubismus Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast

Více

PŘEDSTAVY ZUŠ ZDEŇKA BURIANA, KOPŘIVNICE 2019

PŘEDSTAVY ZUŠ ZDEŇKA BURIANA, KOPŘIVNICE 2019 PŘEDSTAVY ZUŠ ZDEŇKA BURIANA, KOPŘIVNICE 2019 Vyučoval Zdeněk Babinec PŘEDSTAVY Výtvarný projekt žáků ZUŠ Zdeňka Buriana, KOPŘIVNICE Výtvarný projekt navázal na besedu o surrealismu. Sny, představy, automatická

Více

Lenka Tichá 9-Vý t arná k ultura ult

Lenka Tichá 9-Vý t arná k ultura ult VÝTVARNÁ KULTURA 16. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník 2 hodiny týdně

Více

Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sexta - ŠVP)

Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sexta - ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 20016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická

Více

Úvod 7. Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8

Úvod 7. Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8 OBSAH Úvod 7 Kapitola 1 Specifika svatební fotografie 8 Svatební tradice, které nesmí na vašich fotografiích chybět 11 Před obřadem 11 Po obřadu 12 Na hostině 12 Jak současný vývoj fotografické techniky

Více

Kultura v 2. polovině 19. století

Kultura v 2. polovině 19. století Kultura v 2. polovině 19. století AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP popíše situaci v 2. polovině 19. století v české kultuře a umění, práce s textem čtení s porozuměním FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU

Více

Základy fotografování architektury

Základy fotografování architektury Základy fotografování architektury Jak na fotografování exteriéru i interiéru Studijní materiál Liberecké školy fotografie facebook.com/lsf.liberec Tato skripta jsou ukázkový studijní materiál k fotografickému

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břeţany zpracovala v rámci projektu DUMY: 9. ročník, výtvarná výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alţběta Sousedíková sousedikova.obl@seznam.cz květen 2012 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

Fotografie. Tematický okruh (ŠVP) Grafický software část 2 Název DUM (téma) Fotografie. 3. ročník / ZI3B Vytvořeno Červenec 2013 Autor materiálu

Fotografie. Tematický okruh (ŠVP) Grafický software část 2 Název DUM (téma) Fotografie. 3. ročník / ZI3B Vytvořeno Červenec 2013 Autor materiálu Fotografie Fotografie VY_32_INOVACE_08_03_01 Kompozice- prvky Kompozice- prvky VY_32_INOVACE_08_03_02 Kompozice- hlavní motiv Kompozice- hlavní motiv VY_32_INOVACE_08_03_03 Kompozice- pravidla Kompozice-

Více

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE

SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE SBÍRKA GRAFICKÉHO DESIGNU POHLEDNICE Muzejní sbírka pohlednic patří k nejbohatším, čítá několik tisíc kusů, přičemž její velká část je zatím uložena jako netříděný fond. Vedle místopisných tématik jsou

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková Kubismus Kubismus je umělecká směr, která se zrodil v Paříži

Více

Obsah. Setkala jsem ss s Henri 9. Henri Cartier-Bresson. I 11. Werner Bischof, 1816-1954 {7] 20

Obsah. Setkala jsem ss s Henri 9. Henri Cartier-Bresson. I 11. Werner Bischof, 1816-1954 {7] 20 Obsah Setkala jsem ss s Henri 9 Henri Cartier-Bresson. I 11 Werner Bischof, 1816-1954 {7] 20 Inge Morathová [17] 28 Portréty tnge Morathové [189] 29 Inge Morathová [306] 31 Portrét a Inge Morathová [386J

Více

JOSEF PEKÁREK (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF PEKÁREK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF PEKÁREK (* 873-930) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 885 930 (960) Značka fondu: 6 Číslo evidenčního listu NAD: 24 Evidenční číslo inventáře: 98 Zpracovala:

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: Umění a kultura 6.2.12. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové vymezení Vzdělávání v této oblasti přináší umělecké

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ZDENĚK DVOŘÁK (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ZDENĚK DVOŘÁK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ZDENĚK DVOŘÁK (* 1897 1943) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1931 1939 Značka fondu: 89 Číslo evidenčního listu NAD: 110 Evidenční číslo inventáře: 157 Zpracovala:

Více

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám

První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám První světová válka ve filmu pracovní list k filmovým ukázkám 1. Přiřaďte žánr k uvedeným filmovým ukázkám: a) Den, kdy začala první světová válka (2012). b) Atentát na vévodu Františka Ferdinanda d Este

Více

Tiskové materiály Josef Chuchma

Tiskové materiály Josef Chuchma Jak vzniká rozhodnutí něco vyfotit? Co je fotografie schopna vypovědět o životě jedinců a společnosti? I těmto otázkám se bude věnovat nový dokumentární cyklus Česká fotka, na který se diváci ČT art mohou

Více

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace

STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Česká

Více

SKUPINA RA A SKUPINA 42

SKUPINA RA A SKUPINA 42 SKUPINA RA A SKUPINA 42 SITUACE PO VÁLCE A NA PŘELOMU 40. a 50. LET Válka poznamenala i nástup nové mladé generace, která se postupně začala objevovat na scéně pod patronací avantgardního divadla E. F.

Více

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Vývoj uměleckých směrů 1. poloviny 20. století. Mgr. Elen Tehníková

ICT podporuje moderní způsoby výuky CZ.1.07/1.5.00/ Vývoj uměleckých směrů 1. poloviny 20. století. Mgr. Elen Tehníková Název projektu ICT podporuje moderní způsoby výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0717 Název školy Gymnázium, Turnov, Jana Palacha 804, přísp. organizace Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2

Více

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008 Č. Jméno.. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo

H T-W. Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H T-W Helena Tomanová-Weisová Výhled z Hradčan Argo H el e na Tom a nová-weisová Spisovatelka, herečka a rozhlasová redaktorka Helena Tomanová-Weisová své mládí prožila v dnes už zaniklém světě česko-

Více

Velehradské Dny lidí dobré vůle se dostaly již do podvědomí

Velehradské Dny lidí dobré vůle se dostaly již do podvědomí F O T O G R A F I C K Á S O U T Ě Ž VELEHRAD 2007 konaná u příležitosti Dnů lidí dobré vůle - Velehrad 2007 Velehradské Dny lidí dobré vůle už mají svou tradici, a přece je jejich mimořádná atmosféra vždycky

Více

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip

OBSAH. Připravte se na fotografování. Fotografujte lépe. Tip 1. Tip 1 Tip 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Připravte se na fotografování Zvolte si dobré příležitosti k fotografování........................................... 14 Uvědomte si, proč pořizujete fotografie.............................................

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

ostravsko 80. léta fotozáznamy jiří kudělka 1980-89

ostravsko 80. léta fotozáznamy jiří kudělka 1980-89 1980-89 jiří kudělka P r o l o 80. g Fotografie má jedinečnou schopnost hledat skrytou podstatu věcí a jevů. V dobách zvláštních se obtížně hledají slova a myšlenky pro to, co se děje kolem. Je tu ale

Více

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO)

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO) VO 1 Antika - řecká architektura *prezentace + výukový plán VO - Základy dějin umění Mgr. Edita Macků 25.9.2013 FM, YŽ, EM, SH VO 2 Antika - řecká architektura **pracovní list + metodika VO - Základy dějin

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2A. KOMPOZICE 2A. KOMPONOVÁNÍ DESATERO KLASICKÉ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř 1. Fotografie má jeden hlavní motiv, který je světelně nejvýraznější, je ostrý a zřetelně oddělen od pozadí. 2.

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 18. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody zdokonalující

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf,příspěvková organizace Bratislavská 2166,407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,tel.+420412372632 Číslo

Více

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina

Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Publikačníčinnost muzeí zřizovaných Krajem Vysočina Božena Kabelíková Muzeum Vysočiny Třebíč 1 Kraj Vysočina Název Kraje Vysočina souvisí se skutečností, že se tento správní celek rozkládá na podstatnéčásti

Více

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE

ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE ČESKÁ MEZIVÁLEČNÁ POESIE Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr. Ivana Vodičková I/2_Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah 6. ročník 1. ROZVÍJENÍ Kompetence k učení SMYSLOVÉ Kompetence k řešení problémů CITLIVOSTI Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Žák vybírá,

Více

Exkurz: Využití projekčních optických pomůcek v malířství?

Exkurz: Využití projekčních optických pomůcek v malířství? Fotografie Zdroje Liz Wells (ed.), Photography: A Critical Introduction, London, New York 2001, 2002. Susan Sontagová, O fotografii. Brno Litomyšl 2002. Jaroslav Anděl, Příběh moderního média. Česká fotografie

Více

VÝTVARNÝ PROJEKT GYMNÁZIUM FRANTIŠKA ŽIVNÉHO BOHUMÍN

VÝTVARNÝ PROJEKT GYMNÁZIUM FRANTIŠKA ŽIVNÉHO BOHUMÍN VÝTVARNÝ PROJEKT FOTOGRAFIE NEBO KRESBA? GYMNÁZIUM FRANTIŠKA ŽIVNÉHO BOHUMÍN A/ teoretická část Srovnání fotografie a kresby Náměty Kompoziční postupy B/ praktická část - Stromy Fotografie studentů Perokresba

Více

RADOST. Akce. DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava. Programy se konají po pá 8 18 h. galerie kavárna knihovna facebook.com/gvuostrava gvuo.

RADOST. Akce. DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava. Programy se konají po pá 8 18 h. galerie kavárna knihovna facebook.com/gvuostrava gvuo. vlastní TVORBA RADOST komunikace ZÁŽITEK Akce inspirace poznání Orientace kontakt s uměleckým dílem Informace DŮM UMĚNÍ Jurečkova 9 Ostrava Programy se konají po pá 8 18 h galerie kavárna knihovna DŮM

Více

Miroslav Hák a divadelní fotografie

Miroslav Hák a divadelní fotografie Masarykova univerzita v Brně fakulta filozofická Miroslav Hák a divadelní fotografie diplomová práce Autor: Martin Vlček Vedoucí diplomové práce: PhD. Lubomír Slavíček Seminář dějin umění Brno 2006 2 Děkuji

Více

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy

VOJTĚCH PREISSIG. Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA. Knihy VOJTĚCH PREISSIG Personální bibliografie Z DÍLA VOJTĚCHA PREISSIGA Knihy BAREVNÝ lept a barevná rytina. Technické poznámky. 2. přehledové vyd. 50 ve stroji za tisku číslovaných výtisků. Vyzdobil autor.

Více

Jiří Heřman Michaela Košťálová ISBN (tištěné): 978-80-7229-260-8 ISBN (epub): 978-80-7229-314-8 ISBN (mobi): 978-80-7229-315-5

Jiří Heřman Michaela Košťálová ISBN (tištěné): 978-80-7229-260-8 ISBN (epub): 978-80-7229-314-8 ISBN (mobi): 978-80-7229-315-5 Jiří Heřman Michaela Košťálová ISBN (tištěné): 978-80-7229-260-8 ISBN (epub): 978-80-7229-314-8 ISBN (mobi): 978-80-7229-315-5 VZPOMÍNKOVÁ KNIHA TATO PUBLIKACE JE PŘIPOMENUTÍM ŽIVOTA A PRÁCE VÁCLAVA HAVLA

Více

Rudolf II. - mecenáš umění

Rudolf II. - mecenáš umění Rudolf II. - mecenáš umění AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP zhodnotí vládu Rudolfa II. a jeho podíl na politickém, kulturním a vědeckém rozkvětu Prahy hlavním sídlem habsburské říše - porozumění

Více

ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. Čeští fotografové

ZÁVĚREČNÁ PRÁCE. Čeští fotografové ZÁVĚREČNÁ PRÁCE Čeští fotografové Olomouc, červen 2011 Veronika SOBOTKOVÁ Fakultní základní škola Olomouc, Hálkova 4 2 Obsah 1 19. století... 6 1.1 Jindřich Eckert... 6 2 Začátek 20. století... 7 2.1 Alfons

Více

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová

Digitální fotografie II. Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Digitální fotografie II Mgr. Milana Soukupová Gymnázium Česká Třebová Téma sady didaktických materiálů Číslo a název šablony Číslo didaktického materiálu Druh didaktického materiálu Téma didaktického materiálu

Více

FOTORÁDCE. Miroslav Jílek M J K E I R O L AV

FOTORÁDCE. Miroslav Jílek M J K E I R O L AV M FOTORÁDCE Miroslav Jílek I R O M J QUALITY S L AV J K E L Í FOTORÁDCE Miroslav Jílek 1. vydání, 2008 Fotomaterial.cz 110 00 Praha 1, Jungmannova 28/747 Tel: +420 720 536 530 / E-mail: info@fotomaterial.cz

Více

VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07

VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07 VY_32_INOVACE_16_Kultura 1918 1945_07 Autor: Rostislav Šarman Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence

Více

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B.

Grafická a multimediální laboratoř KOMPOZICE 2B. KOMPOZICE 2B. DALŠÍ ZÁSADY ŘEŠENÍ KOMPOZICE Grafická a multimediální laboratoř šikmé linie a diagonála efektní je esovitá křivka přes diagonálu dává pocit prostoru, hloubky a rytmu neměla by úplně opustit

Více

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Příloha č. 9 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Žák při vlastních tvůrčích činnostech pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (světlostní poměry, barevné kontrasty, proporční ) Žák využívá a kombinuje prvky vizuálně obrazného vyjádření ve vztahu

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Výstava fotografií a básní ERÓS A ŽIVOT. Jaroslav Balvín

Výstava fotografií a básní ERÓS A ŽIVOT. Jaroslav Balvín Výstava fotografií a básní ERÓS A ŽIVOT Erós a život & má vlast Stráž pod Ralskem. Vernisáž 29. 2. 2016. Srbské kulturní centrum Praha Jaroslav Balvín Garance: Ústav pedagogických věd Fakulty humanitních

Více

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ

Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ TISKOVÁ ZPRÁVA Východočeská galerie v Pardubicích V Pardubicích dne 7. září 2016 Východočeská galerie v Pardubicích vás zve na výstavu: Zdeněk Dašek NÁVRAT DOMŮ Věnováno Christine Dašek termín výstavy:

Více

Střední odborná škola obchodu, užitého umění a designu, Plzeň, Nerudova 33. Tematické okruhy

Střední odborná škola obchodu, užitého umění a designu, Plzeň, Nerudova 33. Tematické okruhy Střední odborná škola obchodu, užitého umění a designu, Plzeň, Nerudova 33 Tematické okruhy k ústní zkoušce profilové části maturitní zkoušky z odborných předmětů (výtvarná příprava, technologie, marketingová

Více

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival

příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival příběh jako zdroj inspirace Partnerská nabídka Fotofestival Moravská Třebová 30. 6. 31. 8. 2012 Fotofestival FOTOFESTIVAL Moravská Třebová 2012 je přehlídkou umělecké fotografie, na které se představují

Více

Speciální základní škola Rubešova 531, 539 73 Skuteč IČO: 72048905 tel: 469350116 www.spzs-skutec.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01.

Speciální základní škola Rubešova 531, 539 73 Skuteč IČO: 72048905 tel: 469350116 www.spzs-skutec.cz Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.29/01. TVORBA WEBU A SEZNÁMENÍ - S GOOGLE APPS Obecný cíl a přínos kurzu: Seznámit žáky s alternativními kancelářskými aplikacemi, které jsou dostupné zdarma. Poskytnout základní informace o tvorbě vlastních

Více

Nejvyšší komín Československé republiky

Nejvyšší komín Československé republiky Nejvyšší komín Československé republiky aneb kolínská elektrárna jako symbol meziválečné prosperity Jaroslav Pejša Státní okresní archiv Kolín Konference O továrních komínech Kostelec nad Černými lesy

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny...

DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny... DOPROVODNÉ PROGRAMY pro školy a zájmové skupiny... Vydejte se do tajů výtvarného umění a dětské fantazie Navštivte se svými žáky Galerii moderního umění v Hradci Králové, kde mají děti možnost objevovat

Více

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 8.

Základní škola Fr. Kupky, ul. Fr. Kupky 350, Dobruška 5.7 UMĚNÍ A KULTURA VÝTVARNÁ VÝCHOVA - Výtvarná výchova 8. 5.7 UMĚNÍ A KULTURA 5.7.2 VÝTVARNÁ VÝCHOVA Výtvarná výchova 8. ročník RVP ZV Obsah RVP ZV Kód RVP ZV Očekávané výstupy ŠVP Školní očekávané výstupy ŠVP Učivo VÝTVARNÁ VÝCHOVA VV9101 VV9102 vybírá, vytváří

Více

Ateliér Grafický design Témata prací pro akademický rok 2017/2018 Prezenční forma studia BAKALÁŘSKÉ PRÁCE

Ateliér Grafický design Témata prací pro akademický rok 2017/2018 Prezenční forma studia BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Ateliér Grafický design Témata prací pro akademický rok 2017/2018 Prezenční forma studia BAKALÁŘSKÉ PRÁCE 1) Medailon osobnosti z oboru GD Shromáždění dat a informací o životě a díle zvoleného autora,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Název školy: Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

MODERNISMUS A AVANTGARDA. Experimentální film

MODERNISMUS A AVANTGARDA. Experimentální film MODERNISMUS A AVANTGARDA Experimentální film ZROZENÍ AVANTGARDY Na přelomu 19. a 20. století procházela většina uměleckých odvětví dynamickým vývojem a zásadními změnami. Události první světové války (1914

Více