Personální řízení podniku. Ing. Hana Urbancová, Ph.D. 2013

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Personální řízení podniku. Ing. Hana Urbancová, Ph.D. 2013"

Transkript

1 Personální řízení podniku Ing. Hana Urbancová, Ph.D. 2013

2 Kontaktní údaje: Konzultace na základě domluvy přes Konzultace na základě domluvy přes .

3 Zkouška: písemný test (25 otázek), formou multiple choice, každá otázka 4 body, minimum bodů ke složení zkoušky je 51, časový limit 60 minut.

4 Základní literatura Němec, Bucman, Šikýř: Personální management, VŠEM, Praha Hapal: Personální řízení podniku,studijní text, VŠEM 2012.

5 Rozšiřující literatura: Armstrong, Řízení lidských zdrojů, 10. vydání, Grada Čejka, Řízení lidských zdrojů, Studijní opora, VŠEM Dvořáková a kol., Management lidských zdrojů 1. vydání, C.H. Beck Dvořáková, Metody personální práce Cvičebnice, 1. vydání, Oeconomica 2006.

6 Rozšiřující literatura: Hapal, Management lidských zdrojů, Studijní text, VŠEM Jakubka J., Nový zákoník práce Nakladatelství ANAG Olomouc Koubek, Řízení lidských zdrojů. Základy moderní personalistiky, 3. vydání, Management Press, Praha Koubek, Řízení pracovního výkonu nakladatelství Management Press, Praha Palán Z., Lidské zdroje výkladový slovník Academia, 2002.

7 Struktura předmětu: řízení pracovního výkonu a hodnocení pracovníků, odměňování pracovníků, organizace práce a pracovní podmínky, pracovní vztahy. Výuka , , a 5. 1., cvičení

8 Personální řízení v organizaci

9 ŘLZ versus PŘ Nejednotnost názorů na pojmy řízení lidských zdrojů a personální řízení. Shodné rysy: vycházejí z podnikové strategie, za řízení lidí jsou odpovědni linioví manažeři, personální útvar poskytuje nezbytnou podporu, shoda v pohledu na respektování jedince, přizpůsobování se lidí neustále se měnícím požadavkům organizace, používají stejným způsobem metody výběru pracovníků, analýzy schopností, řízení pracovního výkonu, vzdělávání, rozvoje manažerů a řízení odměňování, komunikace a participace.

10 Řízení lidských zdrojů Rozdílné rysy: řízení lidských zdrojů (ŘLZ) je založeno na manažersky a podnikatelsky orientované filosofii, ŘLZ přikládá větší význam řízení podnikové kultury a oddanosti (commitment), od specialistů na lidské zdroje se očekává, že budou spíše partnery v podnikání než jen administrátory na úseku personálu, ŘLZ považuje pracovníky za jmění, bohatství, aktiva, a nikoliv za nákladovou položku.

11 Řízení lidských zdrojů Základní oblasti řízení lidských zdrojů: vytváření systémových podmínek a předpokladů pro ovlivňování jednání pracovníků (všechny personální a sociální procesy), odpovídá personální útvar a jeho specializovaná oddělení, vlastní vedení lidí jde o bezprostřední ovlivňování vědomí (postojů, hodnotových preferencí, sociálních norem a vzorů jednání) a projevů jednání pracovníků (výkonnost, iniciativa, atd.), rozhodujícími subjekty vedení lidí jsou řídící pracovníci na všech stupních řídící hierarchie.

12 Řízení lidských zdrojů Model vazby mezi řízením lidských zdrojů a výkonem organizace Zdroj: Hapal (2012)

13 Kontingenční teorie Kontingenční teorie: definice cílů, politiky a strategie, soubor činností a analýza úlohy útvaru lidských zdrojů jsou reálné jen tehdy, jestliže berou v úvahu okolnosti, v nichž organizace existuje. 3 hlavní faktory, ovlivňující politiku a řízení LZ: Technologie. Konkurenční tlaky. Reakce ovlivňující lidi.

14 Kontingenční teorie Problémy, týkající se řízení LZ: Globalizace. Ziskovost prostřednictvím růstu. Technika a technologie. Intelektuální kapitál. Změny. Finanční kapitál.

15 Řízení pracovního výkonu a hodnocení pracovníků = Řízení pracovního výkonu je proces (systém) zlepšování pracovního výkonu pomocí rozvíjení výkonů jednotlivců a pracovních týmů. 4 zákl. prvky: znalosti, řízení pracovního výkonu, dohodnutý rámec plánovaných cílů, standardy a požadavky. Optimální přístup k řízení pracovního výkonu zaměstnanců: Řízení podle cílů => hodnocení kompetencí => osobní plán rozvoje (Princip řízení pracovního výkonu v praxi osvědčený a stále více používaný.)

16 Řízení pracovního výkonu a hodnocení pracovníků Pracovní výkonnost = předpoklad zaměstnance podat konkrétní pracovní výkon v podobě měřitelných výsledků. Pracovní výkon = dosažení konkrétních výsledků v požadované kvalitě, kvantitě a termínu. Obecný cíl řízení pracovního výkonu = nastolit kulturu vysokého výkonu, v níž jedinci a týmy přebírají odpovědnost za soustavné zlepšování podnikových procesů, svých vlastních dovedností a přístupů.

17 Řízení pracovního výkonu a hodnocení pracovníků Výsledek průzkumu vybraných organizací (IRS, 2008 in Hapal, 2012) Q: Jaké jsou vaše cíle při řízení pracovního výkonu? A: posilování pravomocí, motivování a odměňování lidí k nejlepším výsledkům, propojování individuálních cílů všech pracovníků s cíli organizace, proaktivní řízení, spojit zdroje výkonu s dohodnutými povinnostmi a cíli, maximalizace potenciálu jednotlivců a týmu ku prospěchu jich samotných i ku prospěchu organizace, proces chování, jimiž manažeři řídí výkon svých lidí tak, aby organizace byla vysoce úspěšná.

18 Řízení pracovního výkonu a hodnocení pracovníků 5 zásad při řízení pracovního výkonu: 1. Pojetí výkonu - kvalitativní cíl vs. chování (jak dosahujeme cílů). 2. Řízení pracovního výkonu a hodnoty výkon vs. hodnoty organizace. 3. Pojetí propojení cílů společná vize o cílech, zvyšování výkonu jednotlivce zvyšuje výkon organizace 4. Řízení očekávání vyjasňování => dohoda o cílech. 5. Řízení pracovního výkonu a chování založené na vlastním úsudku volba jak vykonávat práci, v jaké míře, demonstrovat své úsilí, mít péči, mít snahu inovovat

19 Rozdíl mezi hodnocením a řízením výkonu Zdroj: Armstron, Baron (2004 in Čejka (2012))

20 Motivace k práci = Výkon je funkcí motivace a schopností konkrétního pracovníka V = f (M.S) V je úroveň výkonu (v dimenzích kvantity i kvality), M je úroveň motivace, S je úroveň schopností (vědomostí, znalostí, dovedností). Praxe: čím je motiv silnější, tím je výkon vyšší - neplatí v plné míře. Vztah mezi úrovní motivace, náročností úkolu a výkonem vyjadřuje názorně Yerkes-Dodsonův zákon, označovaný též jako obrácená U- křivka. Optimální motivace - je s danými schopnostmi v relaci a zabezpečuje nejvyšší dosahovanou úroveň výkonu. 20

21 Motivace k práci Výkonová motivace, souvisí s: potřebou dosáhnout úspěchu, potřebou vyhnout se neúspěchu (protikladná tendence). Závěry pro podnikovou praxi: potřeba úspěchu generuje aktivity orientované na úspěch, převažující potřeba vyhnout se neúspěchu generuje pasivitu jedince, úroveň motivace lze pozitivně ovlivňovat, pozitivní hodnocení posiluje motivaci, neustálá kritika snižuje motivaci. 21

22 Řízení pracovního výkonu Řízení pracovního výkonu = představuje princip řízení na základě smlouvy mezi manažerem/nadřízeným a pracovníkem o budoucím pracovním výkonu a osvojování schopností, potřebných k dosažení tohoto výkonu. Řízení pracovního výkonu je flexibilní proces, vzájemně provázaných: pracovních úkolů, vzdělávání a rozvoje pracovníků, hodnocení pracovního výkonu a odměňování pracovníků. 22

23 Řízení pracovního výkonu Zdroj: Armstrong (2007) in Hapal (2012)

24 Řízení pracovního výkonu Zdroj: Hapal (2012)

25 Řízení pracovního výkonu Zásady úspěšné aplikace koncepce řízení výkonu: prioritní záležitost manažerů, důraz na sdílení cílů a hodnot organizace, specifický přístup k pracovníkům (neexistuje univerzální způsob řízení), aplikace pro všechny pracovníky organizace, nutnost soustavné a efektivní komunikace, měřitelnost výsledků pracovního výkonu, efektivní plnění úkolů souvisí s potřebou vzdělávání a rozvoje, včasné a společné odhalování a řešení nedostatečného pracovního výkonu. Proces řízení pracovního výkonu je jeden z klíčových procesů personální práce a rozvoje organizace.

26 Řízení pracovního výkonu Determinanty pracovního výkonu: Úsilí množství energie vynaložené pracovníkem při plnění úkolu. Schopnosti osobnostní charakteristiky pracovníka. Vnímání role směry orientace úsilí při práci.

27 Řízení pracovního výkonu Nástroje ovlivňující pracovní úsilí: účinný mzdový systém, systém sociálních požitků a služeb pro pracovníky, obsah práce, povzbuzování neformální vztahy atmosféra pracovní skupiny, pracovní podmínky a režim práce.

28 Řízení pracovního výkonu Účinný mzdový systém Základní faktory hmotné odměny, které ovlivňují motivační účinnost a pracovní spokojenost: 1. reálná výše mzdy, 2. spravedlivá výše mzdy, 3. struktura mzdy, 4. jasný vztah mezi pracovním výkonem a výší odměny, 5. předem stanovená pravidla vztahu mezi výkonem a odměnou, 6. prodleva mezi výkonem a oceněním.

29 Řízení pracovního výkonu Systém sociálních požitků a služeb pro pracovníky Podmínky systému mimomzdových stimulů: musí motivovat k vyšším výkonům, musí zvyšovat loajalitu se zaměstnavatelem, efektivní využití vynaložených prostředků.

30 Řízení pracovního výkonu Obsah práce apel na samostatnost, apel na tvořivé myšlení, apel na koncepční myšlení, apel hrdosti na práci, apel na prestiž, apel společenský, apel moci, apel péče o druhé.

31 Řízení pracovního výkonu Povzbuzování neformální vztahy Neformální hodnocení ovlivňuje: racionální obsahovou rovinu, prožitkovou rovinu. Atmosféra pracovní skupiny sociální faktory v sobě obsahují výrazné stimulační účinky, manažer má možnost ovlivňovat dění ve skupině tím, že na ni působí.

32 Řízení pracovního výkonu Pracovní podmínky a režim práce Dvojí efekt vytváření lepších pracovních podmínek: zlepšení pracovního výkonu, zlepšení vztahu mezi zaměstnanci a zaměstnavateli.

33 Rozdíl mezi hodnocením a řízením výkonu Řízení pracovního výkonu = je nepřetržitý a mnohem širší, komplexnější a přirozenější proces řízení, který vyjasňuje vzájemná očekávání, zdůrazňuje podpůrnou roli manažerů, zaměřuje se na budoucnost.

34 Pracovní výkon: měření a ukazatele Měření a ukazatele by se měly vztahovat k výsledům, a nikoliv k úsilí. Dosažení výsledků musí mít pracovník pod kontrolou. Měření musí být objektivní a ukazatele zjistitelné. Měření musí být pracovník považováno za spravedlivé. Pro měření musí být k dispozici potřebné údaje. Je vhodné upřednostňovat tradiční a všeobecně srozumitelné ukazatele.

35 Hodnocení pracovníků jednou z nejsložitějších a nejcitlivějších personálních činností, je zdrojem kladných i záporných stránek osobnosti, jde o účinný nástroj kontroly. Představuje základ pro: lepší využití profesní kvalifikace pracovníků, vhodný rozvoj jejich profesní kariéry, motivaci a spravedlivé odměňování.

36 Hodnocení pracovníků = jedná se o posuzování a hodnocení pracovníků jejich vedoucími pracovníky (manažery). Hodnocení začíná již v etapě jejich výběru a prolíná se celou činností pracovníka v podniku. Hodnocení pracovníků se zabývá: plněním stanovených úkolů, pracovním chováním a pracovními vztahy (ke spolupracovníkům, k zákazníkům, k jiným osobám), sdělováním a projednáváním výsledků, hledáním cest ke zlepšení pracovního výkonu, rozvojem požadovaných pracovních kompetencí.

37 Hodnocení pracovníků Zásady hodnocení: cíle (SMART), zapojení obou stran do přípravy, kriteria hodnocení musí odpovídat analýze pracovních úkolů a pracovních míst, objektivita a vyváženost hodnocení, možnost pro hodnoceného vyjádřit se k hodnocení, systém musí být soustavně zkoumán a vylepšován.

38 Realizace hodnocení pracovníků Fáze I - přípravné období 1. stanovení zásad, pravidel a postupu hodnocení. Administrativa systému hodnocení, 2. zaměření hodnocení, typologie a požadavky na výkon, 3. výběr a formulace kritérií, volba metod hodnocení a klasifikací, 4. informování a projednání systému hodnocení s pracovníky. Fáze II - získávání informací zapojení obou stran do přípravy 5. zjišťování informací, zkoumání výsledků práce, 6. pořízení dokumentace o pracovním výkonu. Fáze III - vyhodnocování informací 7. vyhodnocování pracovních výsledků, pracovního chování, schopností a dalších vlastností, 8. rozhovor s hodnoceným pracovníkem (hodnocení výkonu + rozvoj pracovníka), 9. zkoumání efektivnosti hodnocení, poskytování pomoci při zlepšování výkonu.

39 Hodnocení pracovníků Zdroj: Antušák (2012)

40 Hodnocení pracovníků Základní funkce hodnocení: Poznávací funkce Srovnávací funkce Regulační funkce Kauzální funkce Stimulační funkce Výběrová funkce =>Nedostatečné, neobjektivní nebo nevhodně prováděné hodnocení patří k hlavním příčinám pracovní demotivace.

41 Hodnocení pracovníků Dvě podoby hodnocení pracovníků: Neformální průběžné hodnocení pracovníka jeho nadřízeným během práce. Formální pravidelné, standardizované, systematické. Kritéria hodnocení: Subjektivní založena na úsudcích pozorovatelů. Objektivní kvantita, kvalita, stabilita, atd.

42 Hodnocení pracovníků Kriteria pro posuzování pracovního výkonu by měla správně vyvažovat mezi: dosaženými výsledky v porovnání s cíli, existující a uplatňovanou úrovní znalostí a dovedností, tím, jak chování při práci ovlivňuje výkon a zda jsou respektovány, základní hodnoty organizace, každodenní efektivností.

43 Hodnocení pracovníků Metody hodnocení: verbální pracovní posudek, neverbální založené na souboru hodnotících soudů podle stanovených kritérií s různou mírou a formou hodnotící diferenciace: posuzování odstupňováním, posuzování porovnáváním, posuzování s pomocí metody kritických případů, sebehodnocení, týmové hodnocení atd.

44 Hodnocení pracovníků Metody hodnocení pracovníků Hodnocení podle stanovených cílů (podmínkou úspěšnosti SMART). Hodnocení na základě plnění norem. Volný popis. Hodnocení na základě kritických případů. Hodnocení pomocí stupnice. Checklist. Assessment centre/ Development centre. Metoda BARS (Behaviorally Anchored Rating Scales) - žádoucí pracovní chování má za následek i efektivní vykonávání práce. 360 zpětná vazba, 540 zpětná vazba. Kompetenční model / Standard kompetenčních parametrů.

45 Hodnocení pracovníků Vztah mezi pracovním hodnocením a další profesní kariérou pracovníka v organizaci Zdroj: Horalíková (2008)

46 Hodnocení pracovníků moderní pojem s relativně nevyjasněným obsahem; pravomoc a rozsah působnosti vztahující se k určité osobě nebo orgánu (competence); schopnosti vykonávat určitou činnost, mít určité obecné a specifické vlastnosti a dovednosti, být v dané oblasti kvalifikovaný (competency); souhrn vědomostí, dovedností, schopností, postojů a hodnot důležitých pro osobní rozvoj a uplatnění člověka v organizaci. 1. Model ústředních kompetencí. 2. Specifický kompetenční model. 3. Generický kompetenční.

47 Hodnocení pracovníků Kompetenční model Standard kompetenčních parametrů Kompetence v oblasti ŘLZ = soubor znalostí, dovedností, zkušeností a pracovních postojů a chování Rozlišují se: Klíčové kompetence Specifické kompetence Požadavky: každý kompetenční parametr je přesně definován formou detailního popisu, jsou popsány úrovně každého parametru, a to od nejnižší úrovně (která je minimální nebo téměř nedostatečná) až po nejvyšší možnou.

48 Hodnocení pracovníků Zdroj: Hapal (2012)

49 Hodnocení pracovníků základem kompetenčního modelu, řízení a hodnocení pracovního výkonu je výkonová matice pro tento kompetenční model je typický vysoký počet detailních kompetencí (67) zpravidla 3-stupňový systém hodnocení (nadprůměrný splňující očekávání neodpovídající) Zdroj: Hapal (2012)

50 Hodnocení pracovníků Karta individuální kompetence (obsah, struktura) příklad: hodnocení využívání kompetence (3 stupně: využívá využívá příliš - nevyužívá), specifikace možných příčin, mapa (popis situace), doporučení (pracovní úkoly, činnost na plný úvazek). Příklady individuálních kompetencí: řešení sporů, kreativita, delegování, osobní rozvoj

51 Hodnocení pracovníků Koncept emoční inteligence (EQ-Emotional Quotient - Goleman) uvědomovat si, co cítíme a být schopni tyto city ovládnout, být schopni motivovat sama sebe k práci, být tvořiví a pracovat s maximálním úsilím, schopnost vcítit se do pocitů ostatních a chovat se efektivně ve vztahu k ostatním. Výstup: vysoká úroveň emoční inteligence je nezbytnou vlastností lídra.

52 Hodnocení pracovníků Emoční inteligence (EQ) se skládá ze sady (rámce) určitých kompetencí. Tento rámec obsahuje celkem 5 prvků, každý z nich je definován konkrétními kompetencemi: 1) Sebeuvědomění (Self-awareness). 2) Sebeovládání/ovládání emocí (Self-control/emotional management). 3) Sebemotivace (Self-motivation). 4) Empatie (Empathy). 5) Sociální dovednosti (Social skills).

53 Hodnocení pracovníků Subjekty hodnocení pracovníků (kdo hodnotí pracovníky): bezprostřední nadřízený, nadřízený bezprostředně nadřízeného (zpravidla v roli ověřovatele a schvalovatele hodnocení, zajišťuje objektivitu), zákazníci, spolupracovník, skupina spolupracovníků (např. součást 360 zpětné vazby), speciálně složený tým, Assessment centre/development centre.

54 Hodnocení pracovníků 360 zpětná vazba specifický rys řízení pracovního výkonu Charakteristické znaky: má podobu klasifikace/bodování různých stránek pracovního výkonu, více-zdrojové hodnocení, zpětná vazba od více posuzovatelů, model 360 zpětné vazby, metodologie, hodnotící dotazník - kompetence (příklady: schopnost vést, týmový hráč, řízení lidí, řízení sebe sama, komunikace,vize, organizační dovednosti, rozhodování, odbornost, energie, podnikavost, adaptabilita, ), klasifikace (slabý => vynikající, nevýznamný => podstatný), zpracování údajů (nejlépe externí organizací).

55 Hodnocení pracovníků 360 zpětná vazba příklad realizace: model účastníci (pracovník sebehodnocení, přímý nadřízený, podřízení, kolegové, interní zákazníci), kompetence (10) + kriteria (komunikace a osobní vliv = komunikuje jasně, otevřeně, a srozumitelně), klasifikace hodnocení volbou (např.: 0 - zřídkakdy, 1- občas, 2- často, 4 velmi často, 5 vždy + slovní hodnocení!), shrnutí výsledku hodnocení dané kompetence externí organizace, závěr (silné stránky, slabé stránky / příležitosti ke zlepšení, doporučení), doporučení hodnocenému/ názor účastníků: Co by měl(a) začít dělat? Co by měl(a) přestat dělat? V čem by měl(a) pokračovat?

56 Hodnocení pracovníků 360 zpětná vazba výhody: Pohled na hodnoceného z širšího úhlu a zvýšení povědomí o jeho schopnostech. Vyšší stupeň uvědomění co je třeba rozvíjet a zlepšovat. Podněcování otevřenější zpětné vazby. Posilování a upevňování žádoucích schopností v organizaci. Pracovníci vidí rozhodující i kritické stránky výkonu. Ucelený obraz individuálního, týmového a podnikového výkonu. Zahajuje proces zlepšování klimatu a podnikové kultury. Orientuje pozornost na rozvoj. Zpětná vazba je vnímána jako validnější a objektivnější. 360 zpětná vazba možné problémy: Lidé neposkytují upřímnou a poctivou zpětnou vazbu. Může u hodnocených i hodnotitelů vyvolávat stres. Nereaguje se na výsledky - po provedení zpětné vazby nenásledují potřebné kroky. Příliš mnoho byrokracie-vyhodnocovací proces je poměrně náročný. Náklady?

57 Hodnocení pracovníků 360 zpětná vazba kritéria úspěchu: Podpora vrcholového managementu. Otevřená a jasná komunikace co, proč to děláme a jakým způsobem integrujeme výsledky. Odhodlání zúčastněných dobrovolná volba. Kompetence / kriteria odpovídají skutečné situaci v organizaci. Nikdo se nesmí cítit ohrožen, informace jsou citlivě zpracovány. Jednoduchá, jasná formulace hodnotících dotazníků. Minimalizace byrokracie. Priorita zpětné vazby pro rozvojové účely pracovníků před využitím pro odměňování.

58 Hodnocení pracovníků 540 zpětná vazba: vychází z informací získaných z hodnocení 360 a z informací získaných mimo firmu např. od zákazníků či klientů.

59 Hodnocení pracovníků Zásady přípravy a vedení hodnotícího rozhovoru: Objektivní průběžné hodnocení zaměstnancova výkonu. Aktivní účast hodnoceného a konstruktivní pomoc hodnotitele. Nezačínat hodnotící rozhovor negativními skutečnostmi. Společné úsilí o řešení problémů zaměstnance, pracoviště, firmy dohoda o formulaci dalších pracovních úkolů a cílů osobního rozvoje. V hodnocení se nemají objevit překvapení pro hodnoceného. Potřeba zapojit zaměstnance do procesu hodnocení a realizovat prvky. Sebehodnocení. Co ovlivňuje průběh hodnotícího rozhovoru? vlastní organizace procesu, technické a organizační zajištění, technika vedení rozhovoru.

60 Hodnocení pracovníků Kritické hodnocení - zásady cílem kritického hodnocení je dosáhnout změny, nikoliv ničit sebevědomí, motivaci a iniciativu, kritiku podat tak, aby nevyvolávala odmítavé a obrané reakce, kritika se nezaměřuje na osobu, ale na výkon nebo chování, kritika je vedena snahou pomoci výkon zlepšit, ke sdělování kritiky dochází mezi čtyřma očima.

61 Hodnotící pohovor je nástrojem procesu řízení výkonnosti, výsledky hodnocení mají vazbu na odměňování, řízení kariéry, vzdělávání apod., jde o vhodnou příležitost k důkladné výměně názorů mezi pracovníkem a jeho nadřízeným, termín a účel pohovoru bez rušivých vlivů má být pracovníkovi sdělen včas.

62 Hodnotící pohovor Pravidla provádění hodnotícího pohovoru: Vytvořte klidnou a přátelskou atmosféru v neoficiálním prostředí. Uvítejte pracovníka, odstraňte pocit napětí. Vysvětlete cíle a postup pohovoru. Požadujte, aby pracovník sám ohodnotil svůj výkon od předchozího pohovoru. Klaďte otevřené otázky a ověřujte informace tam, kde není jasno nebo o nich pochybujete.

63 Hodnotící pohovor Sdělte pracovníkovi váš názor na jeho pracovní výkon, případně na jeho chování a jednání. Nezapomeňte pochválit za dobře vykonanou práci. Naznačte oblasti vyžadující zlepšení a chtějte vědět, jak se pracovník domnívá, že by toho mohl dosáhnout. Odvoďte společně prostředky dalšího rozvoje osobnosti pracovníka a způsob jejich zajištění. Pohovor zakončete povzbuzením, motivačně.

64 Hodnotící pohovor Nejčastější chyby v procesu hodnocení: a) vyplývající ze zvoleného systému hodnocení a jeho průběhu, b) chyby hodnotitelů. Špatně zvolené měřítko stupnice hodnocení (určení špatného průměrného výkonu). Centralizační tendence (tendence používat pouze střední průměrné stupně hodnocení). Předpojatost nebo zaujatost hodnotitele (efekt zakotvení). Kumulativní chyba (zátěž minulosti). Chyba měřítka vlastního výkonu (chyba kontrastu). Negativistická chyba (pouze negativní hodnocení, výsledkem je ztráta motivace hodnoceného). Arogantní postoj (pouze já mám pravdu). Chyba halo efektu (jeden negativní nebo i pozitivní znak pracovního chování ovlivní celkový výsledek hodnocení). Chyba favorismu (úmyslné chyby proti etice a smyslu hodnocení, zneužití hodnocení).

65 Hodnotící pohovor Hodnocení pracovníků a rozvoj kompetencí je: součástí podnikové strategie, strategický nástroj řízení lidí, zvyšování výkonnosti organizace, získávání a zvyšování konkurenceschopnosti. Od modelu klíčových a specifických kompetencí se odvíjejí další sub-procesy personálního řízení: získávání a výběr zaměstnanců, vzdělávání a rozvoj, odměňování, systém motivačních programů a zaměstnaneckých výhod, kariérové plánování a plánování následnictví. Kompetenční model je také jedním ze stavebních prvků řízení pracovního výkonu.

66 Jak úspěšně realizovat proces ŘPV Měli byste: kontrolujte / zapojujte, zabezpečujte vzdělávání, komunikujte (o procesu a jeho výhodách), zaangažujte vrcholový management, propojte to s potřebami zainteresovaných stran a zajistěte, aby to pro ně mělo význam, snažte se o maximální jednoduchost, získejte liniové manažery jako vlastníky procesu ŘPV, zabezpečte, aby byl zřetelný jasný účel a jasné procesy, monitorujte a vyhodnocujte, propojte to s kulturou organizace, pečlivě plánujte a připravujte, propojte to s ostatními procesy v oblasti LZ, proveďte pilotní ověření, vyjasněte vazbu na odměňování, zajistit ŘPV jako celopodnikový proces (pro všechny-povinný), buďte realističtí, pokud jde o velikost a tempo změny, definujte očekávání týkající se pracovního výkonu. Neměli byste: nedělejte to příliš složité, omezte na nejnižší míru administrativu, nevrhejte se přechodně do nového systému, nepodceňujte čas, který zavedení systému zabere, neměňte neustále systém, nepředpokládejte, že všichni manažeři mají potřebné dovednosti, nespojujte to s odměňováním, nenásledujte slepě jiné systémy, respektujte firemní specifika, nezanedbávejte komunikaci, konzultování ve vzdělávání, nepředpokládejte, že to každý chce.

67 Odměňování pracovníků

68 Odměňování pracovníků Odměňování = řízení odměňování se týká formulování a realizace strategií a politiky, jejichž účelem je odměňovat pracovníky spravedlivě a důsledně v souladu s jejich hodnotou pro organizaci s jejich přínosem k plnění cílů organizace. 68

69 Řízení odměňování Zdroj: Hapal (2012) 69

70 Odměňování pracovníků Právní úprava odměňování pracovníků je mj. realizována: komplexně upravuje zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, nařízením vlády o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, nařízením vlády o minimální mzdě, nařízením vlády o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí. 70

71 Odměňování pracovníků Odměňování pracovníků v moderním řízení lidských zdrojů zahrnuje: mzdu nebo plat, jiné formy peněžní odměny, které organizace poskytuje pracovníkovi jako kompenzaci za vykonanou práci: povýšení formální uznání (pochvaly) zaměstnanecké výhody vzdělávání poskytované organizací!!! 71

72 Odměňování pracovníků V odměňování pracovníků je také charakteristické členění odměn na: vnější odměny - o nich rozhoduje víceméně organizace (mzda za vykonanou práci, ostatní finanční plnění) vnitřní odměny nemají hmotnou povahu a souvisí se spokojeností pracovníka s vykonávanou prací 72

73 Odměňování pracovníků O odměně za práci rozhodují: vnitřní faktory: co potřebuje organizace, co potřebují pracovníci. vnější faktory: situace na trhu práce (úroveň zaměstnanosti), úroveň odměňování u konkurujících organizací, profesně kvalifikační struktura lidských zdrojů, ekonomická a sociální politika státu. Důsledek zkoumání těchto faktorů: Čeho potřebuje organizace dosáhnout svým systémem odměňování? Jaký význam pro pracovníky mají různé možnosti odměn? Které vnější faktory ovlivňují odměňování v organizaci? 73

74 Odměňování pracovníků Základní otázky odměňování: úroveň mezd a platů v porovnání s ostatními organizacemi a trhem práce, vnitřní struktura mezd a platů (nástrojem je ohodnocení práce), odměňování jednotlivců (opírá se o hodnocení pracovníků/výkonu), platit za odpracovaný čas nebo za výsledky? příplatky, zaměstnanecké výhody, výběr jednotlivých typů odměn a formování struktury systému odměňování. řešení těchto otázek rozhoduje o: efektivnosti odměňování v organizaci, motivaci pracovníků, úspěšnosti získávání a stabilizaci pracovníků, příznivém / nepříznivém klimatu v organizaci. 74

75 Odměňování pracovníků = Hodnocení práce je systematické určování hodnoty každé práce či pracovní funkce (místa) ve vztahu k jiným pracím či pracovním funkcím. = Účel hodnocení práce (zjistit požadavky, stanovit hodnotu pracovního místa pro organizaci, vytvořit základ pro individuální měření výkonu, motivování, informace potřebné pro výběr, ). = Výsledek hodnocení práce (mzdové relace vytvoření mzdových tarifů). Metody: metoda pořadí, klasifikační metoda, bodovací metoda, metoda faktorového porovnání 75

76 Odměňování pracovníků = jde o vytvoření vhodné struktury základní složky mzdy na základě: zjištěné hodnoty práce, zohlednění vnějších faktorů, výkonu pracovníka. Tvorba tarifních stupňů způsoby, metody: převod hodnoty práce do mzdové tarifu, mzdová šetření, další vlivy (výsledky kolektivního vyjednávání, aktivity st. orgánů, ). Řízení odměňování se týká formulování a realizace strategií a politiky, jejichž účelem je odměňovat pracovníky spravedlivě a důsledně v souladu s jejich hodnotou pro organizaci a s jejich přínosem k plnění cílů organizace. 76

77 Odměňování pracovníků Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce vymezuje: mzdu, plat, odměnu z dohod (provedení práce, pracovní činnosti), další mzdové platové složky (příplatky). = Mzdový systém organizace představuje soubor nástrojů, pravidel, metod a forem, jejichž prostřednictvím organizace zabezpečuje poskytování mezd svým pracovníkům. Moderní mzdový systém organizace zahrnuje: peněžní formu odměňování, tj. mzdu, různé nepeněžní formy odměňování. 77

78 Odměňování pracovníků Organizace je při vytváření a uplatňování svého mzdového systému povinna dodržovat určité zásady: diferencovaná mzda, za práci stejné hodnoty stejnou mzdu všem pracovníkům, zaručená minimální mzda, mzda musí být sjednána, stanovena předem (kolektivní a pracovní smlouva, mzdový výměr, interní předpis), splatnost mzdy. Hlavní úkoly mzdového systému: získat, udržet a motivovat pracovníky (zejména klíčové), zabezpečit efektivní řízení nákladů práce a financování mzdového systému, zabezpečit odůvodněnou diferenciaci (rozdíl) mezd nejen v rámci organizace, ale také v porovnání s konkurencí na trhu práce, zabezpečit dodržování právních předpisů. 78

79 Odměňování pracovníků Mzdotvorné faktory, které ovlivňují tvorbu mzdy: Hodnota práce. Mimořádné pracovní podmínky. Pracovní výkon a chování. Zdroj: Hapal (2012) 79

80 Odměňování pracovníků Složky mzdy: pevná složka mzdy zaručená, poskytovaná za standardní výkon, tarifní mzda (stanovena mzdovým tarifem) + příplatky tzv. tarifní povahy, pohyblivá složka mzdy nezaručená, poskytovaná za nadstandardní výkon a chování pobídková mzda, zaměstnanecké výhody (benefity, požitky). 80 Zdroj: Hapal (2012)

81 Odměňování pracovníků Mzdové formy: 1. Základní (samostatné) mzdové formy: Časová mzda Úkolová mzda 2. Doplňkové (nesamostatné) mzdové formy: Provize Prémie Osobní ohodnocení Odměny Bonus Účast na výsledcích 81

82 Odměňování pracovníků = Zásluhová odměna je stále považována za nejlepší způsob motivování lidí. = Koncepce celkové odměny zdůrazňuje význam nepeněžních odměn jako integrální součásti celkového souboru odměňování. Faktory: hloubka a dlouhodobost těchto motivátorů. Kritéria úspěšnosti individuálního zásluhového odměňování: Souvislost mezi prací a odměnou - je podle Lawlera vyjádřen modelem jasné souvislosti: úsilí => výkon => výsledky => měřítka => odměna. Odpovídající, motivující výše odměny. Spravedlivé, logické a důsledné nástroje pro účely měření výkonu. Schopnost pracovníků ovlivňovat výkon změnou chování, rozvojem dovedností. Poskytnutí odměny co nejdříve po splnění úkolu. 82

83 Odměňování pracovníků Zásluhové odměňování Zásluhová odměna poskytuje odpověď na dvě základní otázky řízení odměňování: co oceňujeme a za co jsme ochotni platit? Přehled možných odměn zásluhového odměňování: Odměna podle výkonu. Odměna podle schopností. Odměna podle přínosu. Odměna podle dovedností. Odměna podle délky zaměstnání. 83

84 Odměňování pracovníků Zaměstnanecké výhody benefity: služby spojené s využíváním volného času, služby sledující zlepšování životních podmínek pracovníků poradenské služby pro pracovníka i členy rodiny (jak v souvislosti s pracovními, tak i nepracovními záležitostmi), programy, zaměřené na udržování kontaktů s osobami pečujícími o děti (ženy na mateřské dovolené, pracovníci na rodičovské dovolené. Význam zaměstnaneckých výhod: pro zaměstnavatele pro zaměstnance 84

85 Odměňování pracovníků Průzkum: daňově zvýhodněné benefity poskytuje svým zaměstnancům 98 % ze 112 oslovených českých společností. 85

86 Odměňování pracovníků Sociální benefity a sociální programy Sociální plánování a jeho funkce: vyjadřuje snahu po koordinaci personálně-sociálních aktivit, snaží se odstraňovat či redukovat nahodilosti, tříštění sil a prostředků, je základem pro řízení personálního a sociálního rozvoje. Sociální benefity : 1) jsou nástrojem personální strategie, 2) významným způsobem motivují zaměstnance, 3) optimalizují personální náklady společnosti s příjmy jejich zaměstnanců, 4) ovlivňují image zaměstnavatele a firemní kulturu. 86

87 Odměňování pracovníků Cafeteria princip: efektivní nástroj motivace, základní principy systému = kategorie benefitů Pozitiva: 1) možná obměna v čase bez velkých zásahů do systému, živý systém, možnost adaptace, 2) vysoká efektivita (motivační i finanční), 3) posílení odpovědnosti zaměstnanců, 4) přehlednost, srozumitelnost, 5) nástroj k posilování firemní kultury, 6) možnost outsourcingu. Negativa: 1) velmi náročná příprava, 2) vyšší administrativní náročnost (mzdový, systém hodnocení ). 87

88 Hodnota práce a mzdový tarif Hodnocení práce je systematické určování hodnoty každé práce či pracovní funkce (místa) ve vztahu k jiným pracím či pracovním funkcím. Je nutné se zaměřit na: 1) účel hodnocení práce 2) výsledek hodnocení práce: 1. stanovení základních mzdových relací v organizacích 2. vytvoření mzdových tarifů 3) metody hodnocení práce metoda pořadí klasifikační metoda bodovací metoda metoda faktorového porovnání Hodnota práce = vyjadřuje relativní míru složitosti, odpovědnosti a namáhavosti jedné práce. Tarifní stupeň = představuje jistou skupinu prací (pracovních činností), které jsou si navzájem blízké relativní mírou složitosti, odpovědností a namáhavosti. Tarifní stupnice = je vyjádřením diferenciace mezd pracovníků podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce. 88

89 Hodnota práce a mzdový tarif Mzdový tarif (hodinový / měsíční) je přiznán pracovníkovi za to, že splňuje požadavky pracovní funkce a očekává se, že dosáhne alespoň standardního (průměrného) pracovního výkonu a chování. Při tvorbě tarifních stupňů se využívají tyto způsoby a metody: 1) převod hodnoty práce do mzdové tarifu, 2) mzdová šetření, 3) další vlivy (výsledky kolektivního vyjednávání, aktivity státních orgánů, ), 89

90 Organizace práce a pracovní podmínky

91 Organizace práce a pracovní podmínky Pracovní doba a pracovní režim determinují využitelnost pracovníka, ale i jeho volný čas, životní způsob, uspokojování jeho mimopracovních potřeb, jeho zdraví, reprodukci pracovních schopností. Současný trend - flexibilní pracovní doba (nerovnoměrné, pružné rozvržení pracovní doby, konta pracovní doby - nové ustanovení Zákoníku práce)

92 Organizace práce a pracovní podmínky Základní pojmy: Pracovní doba Doba odpočinku Pracovní směna Zákonná délka týdenní pracovní doby (jako maximální) je 40 hodin. 37,5 (tří směnný a nepřetržitý pracovní režim), 38,75 (dvou směnný pracovní režim), 30 - pro pracovníky mladší 18 let.

93 Organizace práce a pracovní podmínky Zásady rozvržení pracovní doby definuje Zákoník práce (Hlava II, 81-89): pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel, určuje začátek a konec směn, zpravidla pětidenní pracovní týden, při rovnoměrném rozvržení pracovní doby může být délka směny max. 9 hodin, při nerovnoměrném rozvržení pracovní doby může být délka směny max. 12 hodin (organizace je povinna vypracovat písemný rozvrh pracovní doby), pracovní doba může také připadnout na dny pracovního volna (nutný písemný rozvrh pracovní doby).

94 Organizace práce a pracovní podmínky Standardní pracovní režimy: přetržitý provoz (jedno, dvou a tří směnný pracovní režim), nepřetržitý provoz. Flexibilní pracovní režimy: rozdílná délka provozní a pracovní doby, vyrovnávání stanovené pracovní doby v určitém časovém období (tzv. vyrovnávací období, max. 4 týdenní období). Typy flexibilních pracovních režimů: zkrácení pracovní doby, pružné rozvržení pracovní doby, konto pracovní doby (nelze u státních zaměstnanců a vyrovnávací období je max. 26 týdnů po sobě jdoucích, kolektivní smlouva může vymezit až 52 týdnů, ale max. 120 hodin), sdílení pracovního místa, distanční práce / homeworking. Tendence snižování rozsahu práce přesčas: větší počet pracovníků než pracovních míst, individuální konta pracovní doby.

95 Pracovní podmínky Atributy pracovního prostředí: stroje a zařízení, vybavení pracovišť, suroviny a materiál, používané technologie, organizace práce, společenské podmínky práce. Zaměření personální práce na: prostorové řešení pracoviště, fyzikální podmínky práce (teplota, osvětlení, hluk, škodliviny..), sociálně-psychologické podmínky práce (vztahy na pracovišti, kontrola pracovníků při práci, sdílení pracovního prostoru, ).

96 Pracovní podmínky = Zaměstnavatel má zákonnou povinnost provádět opatření, jejichž cílem je předcházení ohrožení života a zdraví při práci s ohledem na rizika, která se týkají výkonu práce. Základní povinnosti zaměstnavatele vymezuje: Zákon č. 262/2006 Sb. zákoník práce, Zákon č. 309/2006 Sb., další Nařízení vlády, Zákon č. 251/2005 o inspekci práce Sb. Práva a povinnosti zaměstnance

97 Pracovní podmínky Pracovní úrazy Nemoci z povolání Risk Assessment postup při řízení rizik: 1) analýza pracovních činností, 2) vyhledat nebezpečí pro všechny pracovní činnosti, 3) zjistit příčiny a zdroje rizika, 4) provést kvantifikaci rizik (z pohledu závažnosti a četnosti výskytu), 5) určit priority při předcházení, odstraňování nebo minimalizaci rizik, 6) přijmout nezbytná opatření (technická, organizační) k minimalizaci rizik, 7) kontrola (monitorování) přijatých rizik, 8) případná rekvalifikace rizika, 9) opakování postupu.

98 Pracovní podmínky = Matice rizik - identifikace nebezpečí, posuzování rizika a určení způsobu řízení. Zdroj: Hapal (2012)

99 Pracovní podmínky Měření EHS výkonu: 1) Účel: Definovat a používat postupy a klíčové ukazatele výkonu (KPI) pro pravidelné monitorování a měření výsledků dosahovaných v oblasti EHS s cílem odhalovat a napravovat nedostatky v zájmu zlepšení celkové situace. 2) Definice - KPI Klíčové ukazatele výkonu (Key performance Indicators). 3) Odpovědnosti 4) Postup a) proaktivní měření výkonu b) reaktivní měření výkonu

100 Pracovní podmínky a) Proaktivní měření výkonu - KPI b) Reaktivní měření výkonu vyjadřuje tabulka KPI

101 Pracovní vztahy

102 Pracovní vztahy Pojetí a význam pracovních vztahů Členění pracovních vztahů do skupin: I. Vztahy mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. Vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnaneckým sdružením. Vztahy mezi odbory a zaměstnavatelem. II. Vztahy k zákazníkům a veřejnosti. III. Vztahy mezi podřízeným a nadřízeným. Vztahy mezi pracovními kolektivy v organizaci. Vztahy mezi spolupracovníky.

103 Pracovní vztahy Formální stránka pracovních vztahů Neformální stránka pracovních vztahů Čím je determinován mimořádný význam pracovních vztahů v organizacích? Kvalita pracovních vztahů => ovlivňuje dosahování cílů organizace. Soulad pracovních a životních cílů pracovníka. Uspokojivé pracovní vztahy => vliv na výkon (individuální, skupinové, celoorganizační). Odrážejí se ve spokojenosti zaměstnanců. Podporují soulad individuálních zájmů s cíli organizace. Ovlivňují všechny personální činnosti, jejich efektivnost.

104 Pracovní vztahy Zásady vytváření zdravých pracovních vztahů: Dodržování zákonů. Zaměstnanci, odbory = partnerský vztah. Formulace a realizace jasné a spravedlivé firemní politiky. Bezpečné, příznivé pracovní podmínky. Poskytování objektivních a relevantních informací. Péče o sociální rozvoj, žádoucí mezilidské vztahy. Postihování projevů diskriminace.

105 Pracovní vztahy Identifikace proces, ve kterém jedinec staví podnikové (organizační) cíle na místo svých vlastních cílů jako hodnotové indikátory, které určují jeho rozhodování v podniku; projevuje se jako: loajalita k podniku, která garantuje, že rozhodnutí pracovníka bude v souladu s podnikovými cíli; systém přesvědčení a postojů k podniku, který je pracovníky sdílen a který daný podnik od jiných podniků odlišuje.

106 Pracovní vztahy Participace určitý typ spolupodílení se na životě podniku, resp. pracovní skupiny nebo širšího kolektivu; ovlivňování výběru cílů podniku (pracoviště) i způsobů a forem jejich dosahování; výraz humanizace práce a jejího řízení, logický vývoj v demokratizaci vztahů v podnicích; významný, pozitivně motivační, stabilizační i vývojový faktor veškerého podnikového dění. Složky participace participace na vlastnictví, která se uskutečňuje prodejem nebo předáváním akcií zaměstnancům za zvýhodněných podmínek (zaměstnanecké akcie); participace na zisku, která vystupuje v různých systémech hmotné stimulace; participace na řízení.

107 Pracovní vztahy Participace pracovníků na řízení Cíle: Zvýšit informovanost pracovníků. Získat jejich podporu a porozumění pro změny. Plněji využít potenciálu jejich znalostí a motivace. Zvýšit jejich uspokojení z práce. Posílit sepětí s podnikem. Formy: Obousměrná komunikace. Řešení problémů zdola nahoru. Přímá účast na obohacování práce. Týmová, projektově organizovaná práce.

108 Pracovní vztahy Účastníci pracovně právních vztahů: Zaměstnanec a zaměstnavatel Povinnosti zaměstnanců. Povinnosti vedoucích pracovníků. Kolektivní pracovní vztahy. Práva zaměstnanců vůči zaměstnavateli. Povinnosti zaměstnavatele.

109 Pracovní vztahy Odbory a kolektivní vyjednávání Práva odborové organizace - právní zástupce zaměstnanců (rozsah stanoven zákonem): Právo na informace. Právo na projednání. Právo na spolurozhodování. Právo kontroly. Právo účasti v legislativním procesu. Kolektivní vyjednávání = proces vyjednávání mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci, zastoupenými odborovou organizací, v němž se dohadují podmínky práce v pracovním poměru. Úkol odborů obhajovat zájmy zaměstnanců. Východiskem jsou právní dokumenty.

110 Pracovní vztahy Rada zaměstnanců K zajištění práva na informace a projednání si mohou zaměstnanci u zaměstnavatele, u něhož nepůsobí odborová organizace, zvolit radu zaměstnanců (3 až15 členů, max. jeden na 10 zaměstnanců). Zástupce pro oblast BOZP. Evropská rada zaměstnanců = je prostředkem k uplatňování práva přístupu zaměstnanců k nadnárodním informacím. Odbory a kolektivní vyjednávání Kolektivní smlouva (předmět kolektivního vyjednávání) vymezuje 3 oblasti: kolektivní vztahy, individuální pracovní vztahy. mzdovou oblast.

111 Pracovní vztahy Příklad věcné a obsahové struktury podnikové kolektivní smlouvy: 1) Definice základních pojmů. 2) Předmět, obsah a rozsah kolektivní smlouvy. 3) Platnosti a účinnost kolektivní smlouvy. 4) Vztah mezi zaměstnavatelem a odbory. 5) Pracovněprávní vztahy. 6) Pracovní doba, doba odpočinku a dovolená. 7) Odměňování. 8) Bezpečnost a ochrana zdraví při práci. 9) Péče o zaměstnance. 10) Závěrečná ustanovení. 11) Přílohy.

112 Pracovní vztahy Závazky v kolektivní smlouvě musí být (zákon stanovuje subjekty a postup při kolektivním vyjednávání a uzavírání kolektivní smlouvy v organizaci): konkrétní, termínované, kontrolovatelné. Subjekty: Zástupce(i) příslušného odborového orgánu dle stanov. Vedoucí nebo jiný oprávněný zástupce zaměstnavatelské organizace. Postup: Předložení písemného návrhu na uzavření kolektivní smlouvy. Písemná odpověď/vyjádření druhé strany. Vyjednávání o sporných bodech návrhu. Dohoda - uzavření kolektivní smlouvy. Vyjednávání se zprostředkovatelem uzavření kolektivní smlouvy. Rozhodnutí rozhodcem uzavření kolektivní smlouvy. Krajní prostředek řešení sporu stávka/výluka.

113 Pracovní vztahy Konflikty jsou doprovodným jevem všech mezilidských vztahů, vznikají zejména v souvislosti s nedostatky v personální práci. Zdroje konfliktů velká škála Řešením konfliktů v pracovních vztazích je fungující systém komunikace jako nástroj prevence konfliktů a vytváření zdravých pracovních vztahů. Pravidla efektivní komunikace Jak řešit konflikty (role manažera arbitr, zprostředkovatel atd.): 1. Snaha odvrátit konflikt. 2. Střet a eskalace problému. 3. Fáze po konfliktu.

114 Pracovní vztahy Snaha odvrátit konflikt Upozorněte na spouštěče konfliktu (hluk, zápach, ). Uvolnění napětí ( humor ). Převeďte řeč na jiné téma ( mimo problém ). Vytvořte soupis problémových věcí (diskutujte o nich na poradě ). Střet a eskalace problému Zklidněte emocionální zatmění. Na chvíli odejděte z místa střetu ( omluvte se!!! ). Tzv. dohoda o nedohodě ( konstatujeme, že se nedohodneme). Odklad přesuňte jednání ( popř. přizvěte třetí osobu). Fáze po konfliktu Analyzujte důvody (proč ke konfliktu došlo?). Poskytněte všem zúčastněným zpětnou vazbu. Definujte, co uděláte, aby se situace neopakovala. Gesto usmíření (káva, oběd, neformální setkání - golf???).

115 Pracovní vztahy Efektivnost komunikace ovlivňuje: efektivní zpětná vazba, umění aktivně naslouchat, pozitivní orientace a pozitivní myšlení jejich účastníků, použití tzv. asertivních práv. Komunikační strategie by měla být založena na analýze: toho, co chce říci management, toho, co chtějí slyšet pracovníci, problémů, které se vyskytují při sdělování a přijímání informací. Směry komunikace: Vertikální x horizontální x diagonální. Druhy komunikace: Verbální x neverbální x sdělování činy.

116 Pracovní vztahy Hlavní role personálních útvarů: jsou specialisty na kolektivní pracovní vztahy, mohou přímo jednat s odbory a jejich představiteli, mají určitou míru zodpovědnosti za udržování procesu participace, zapojování pracovníků, jsou odpovědny za řízení komunikace s pracovníky, hrají hlavní roli při vytváření strategie a politiky zaměstnaneckých vztahů.

117 Pracovní vztahy Cíle strategie a politiky zaměstnaneckých vztahů: 1) dosáhnout uspokojivých zaměstnaneckých vztahů, 2) budovat stabilní a kooperativní vztahy s pracovníky, minimalizující výskyt konfliktů (pracovníci jsou partneři!!!), 3) zapojováním pracovníků, komunikací zvyšovat oddanost pracovníků, 4) vytvářet ovzduší vzájemnosti, společný zájem na dosahování cílů organizace, 5) vyjasňovat s odbory procesy v oblasti kolektivních pracovních vztahů a budovat s nimi harmonické vztahy na základě partnerství. Vztah pracovních vztahů k jiným personálním činnostem: pracovní vztahy (zaměstnanecké vztahy) jsou přítomny ve všech personálních činnostech, vazby pracovních vztahů a jejich dopady do jiných oblastí personální práce: Získávání a výběr pracovníků. Hodnocení pracovníků. Odměňování. Vzdělávání pracovníků. Péče o pracovníky a pracovní podmínky.

118 Děkuji vám za pozornost.

Základy managementu Řízení lidí. Ing. Ivana Pražanová

Základy managementu Řízení lidí. Ing. Ivana Pražanová Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová Historie Lidé na začátku minulého století hlavně nositeli fyzické síly Normy, úkolová mzda, personální agenda metody řízení Postupně se práce stala

Více

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU Personální řízení podniku Modul: KLZ Personalistika PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU Ing. Stanislav Hapal (stanislav.hapal@vsem.cz) ak. rok 2011-12 1 Plán výuky předmětu PŘP Blok I- 14.1.2012 1. Úvod 2. Řízení

Více

Řízení pracovního výkonu

Řízení pracovního výkonu Řízení pracovního výkonu Účel řízení pracovního výkonu Zhodnotit výkon Motivovat Formulovat pracovní cíle Aktivně řešit problémy Řízení pracovního výkonu o Systematický proces zlepšování pracovního výkonu

Více

Personální řízení podniku. Modul: PPE Management lidských zdrojů PKLZ Personalistika

Personální řízení podniku. Modul: PPE Management lidských zdrojů PKLZ Personalistika Personální řízení podniku Modul: PPE Management lidských zdrojů PKLZ Personalistika PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ PODNIKU Ing. Stanislav Hapal (stanislav.hapal@vsem.cz) ak. rok 2011-1212 1 Lektor: Stanislav Hapal

Více

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby

Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby NABÍDKA ŠKOLENÍ Předmětem nabídky je obecný přehled možných školení: Školení obchodníků Školení středního managementu mistři, vedoucí výroby Školení manažerských dovedností Základní prioritou společnosti

Více

Cíle personální práce v podniku

Cíle personální práce v podniku PERSONÁLNÍ PRÁCE Cíle personální práce v podniku Organizace personálnípráce Plánování pracovníků Získávánía výběr pracovníků Hodnocení pracovníků a jejich výkonů Podnikové vzdělávání Pracovní podmínky

Více

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka

Management. Základy chování,motivace. Ing. Jan Pivoňka Management Základy chování,motivace Ing. Jan Pivoňka Postoje Hodnocení (příznivá i nepříznivá) o předmětech, lidech nebo událostech Složka poznání přesvědčení, názory, znalosti, informace Složka cítění

Více

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ. Těmto dílčím tématům jsou věnovány kapitoly v základní literatuře.

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ. Těmto dílčím tématům jsou věnovány kapitoly v základní literatuře. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Metodický list č. 1 Název tematického celku: Úvod do personální práce Tento tématický celek je úvod do problematiky řízení lidských zdrojů v organizaci, definuje

Více

2/4.1 Systémy hodnocení pracovníkû ve firmû

2/4.1 Systémy hodnocení pracovníkû ve firmû EFEKTIVNÍ V ROBA část 2, díl 4, kapitola 1, str. 1 2/4.1 Systémy hodnocení pracovníkû ve firmû Co se týká personální oblasti, tak právě v této oblasti můžeme konkrétně měřit jen poskromnu. Není to tak

Více

ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ

ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ 1 Moderní pojetí odměňování Neznamená pouze mzdu nebo plat, případně jinéformy peněžní odměny, které poskytuje zaměstnavatel zaměstnanci jako kompenzaci za vykonávanou práci. Zahrnuje

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1

Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Metodický list č. 1 Metodické listy pro kombinované studium předmětu ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Metodický list č. 1 Personální práce a řízení lidských zdrojů v organizaci. Vytváření a analýza pracovních míst. Personální plánování.

Více

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Studijní program: Řízení lidských zdrojů a ekonomika práce Studijní obor: Ekonomika a řízení lidských zdrojů Typ studia: bakalářské OKRUHY OTÁZEK KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Akademický školní rok 2013/2014

Více

ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ

ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ ODMĚŇOVÁNÍ PRACOVNÍKŮ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Hodnocení pracovníků. Jaroslav Charbuský /ymfl 2019/

Hodnocení pracovníků. Jaroslav Charbuský /ymfl 2019/ Hodnocení pracovníků Jaroslav Charbuský /ymfl 2019/ Hodnocení? Důležitá personální činnost Zabývající se zjišťováním toho, jak pracovník vykonává svou práci, jak plní úkoly Systematické posuzování výkonu

Více

PERSONALISTIKA PRO PRAXI. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2016, (AN, KL, JT)

PERSONALISTIKA PRO PRAXI. Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2016, (AN, KL, JT) PERSONALISTIKA PRO PRAXI Centrum služeb pro podnikání s.r.o. 2016, (AN, KL, JT) OBSAH MODUL PERSONÁLNÍ ČINNOSTI... 3 ÚVOD DO PERSONÁLNÍHO MANAGEMENTU... 3 ADMINISTRATIVA V PERSONÁLNÍ ČINNOSTI... 8 VZDĚLÁVÁNÍ

Více

Zahrnuje manažerské funkce výběr, rozmístění a vedení pracovníků.

Zahrnuje manažerské funkce výběr, rozmístění a vedení pracovníků. Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky ekonomického a sociálního okolí podniku i požadavky

Více

Hodnocení zaměstnance.

Hodnocení zaměstnance. Jedličkův ústav, příspěvková organizace Lužická 920/7, 460 01 Liberec 1 Staré Město Hodnocení zaměstnance. Platnost od: 01. 10. 2015 Standard č. 10 a I. Základní ustanovení. Způsobilost pracovníků k naplňování

Více

Dobře si zapamatujte charakteristiku a vymezení těchto pojmů :

Dobře si zapamatujte charakteristiku a vymezení těchto pojmů : PERSONÁLNÍ MANAGEMENT Metodický list č. 1 PŘEDMĚT PERSONÁLNÍHO MANAGEMENTU Rozložení do dílčích tématických celků : Změny ve společnosti a změny práce ( nový svět práce ) Sociální a etická úloha managementu

Více

Tato publikace vychází s laskavým přispěním společnosti RWE Transgas, a. s.

Tato publikace vychází s laskavým přispěním společnosti RWE Transgas, a. s. Tato publikace vychází s laskavým přispěním společnosti RWE Transgas, a. s. Josef Koubek, 2007 Cover design Petr Foltera, 2007 Všechna práva vyhrazena ISBN 978-80-7261-168-3 Obsah Předmluva ke 4. vydání

Více

PO NÁS POTOPA? Roman Giebisch Národní knihovna ČR

PO NÁS POTOPA? Roman Giebisch Národní knihovna ČR PO NÁS POTOPA? Roman Giebisch Národní knihovna ČR Řízení lidských zdrojů (HR management) je jednou z klíčových součástí managementu každé instituce. Zaměstnanci pro knihovnu představují stejný potenciál

Více

Magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám. Personální řízení

Magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám. Personální řízení Magisterské studium otázky ke státním závěrečným zkouškám Personální řízení 1. Předmět teorie organizace a řízení Předmět teorie organizace a řízení. Přehled základních koncepcí vědeckého a předvědeckého

Více

MIKROEKONOMIKA. Činnosti podniku a jejich řízení - Personální práce

MIKROEKONOMIKA. Činnosti podniku a jejich řízení - Personální práce MIKROEKONOMIKA Činnosti podniku a jejich řízení - Personální práce Podnikové činnosti Personální práce Podnikové řízení Výrobní činnost Nákupní činnost Odbyt a marketing Financování podniku Investiční

Více

Dobře si zapamatujte charakteristiku a vymezení těchto pojmů :

Dobře si zapamatujte charakteristiku a vymezení těchto pojmů : PERSONÁLNÍ MANAGEMENT Metodický list č. 1 Název tématického celku PŘEDMĚT PERSONÁLNÍHO MANAGEMENTU Rozložení do dílčích tématických celků : Změny ve společnosti a změny práce ( nový svět práce ) Sociální

Více

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod

Studijní opora. Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách. Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO. Obsah: Úvod Studijní opora Název předmětu: Řízení zdrojů v ozbrojených silách Téma 10: Příprava a rozvoj personálu v rezortu MO Obsah: Úvod 1. Řízení vzdělávání a rozvoje pracovníků v organizaci 2. Koncepce přípravy

Více

ODMĚŇOVÁNÍ A BENEFITY

ODMĚŇOVÁNÍ A BENEFITY ODMĚŇOVÁNÍ A BENEFITY HLAVNÍ CÍLE POLITIKY ODMĚŇOVÁNÍ Poskytnout spravedlivý, transparentní a jednoduchý systém odměňování zaměřený na výkon Zajistit, aby osobní náklady společnosti byly vynakládány s

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu. Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra managementu Metodické listy pro předmět PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech

Více

PŘEDMĚT: MANAGEMENT (PERSONÁLNÍ MANAGEMENT) TÉMA: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012

PŘEDMĚT: MANAGEMENT (PERSONÁLNÍ MANAGEMENT) TÉMA: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ. Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 PŘEDMĚT: MANAGEMENT TÉMA: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (PERSONÁLNÍ MANAGEMENT) Zpracováno: prezentace powerpoint Ing. Hana Augustinová 2012 LIDSKÉ ZDROJE VE FIRMĚ Manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím

Více

Manažerská psychologie a manažerské poradenství

Manažerská psychologie a manažerské poradenství Manažerská psychologie a manažerské poradenství Manažerské činnosti a psychologie PhDr. Martin Seitl, Ph.D. Obsah Povaha činnosti, fragmentace a proměnlivost Manažerské činnosti Mise a vize Činnosti související

Více

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14

OBSAH INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU 37. Kapitola 1. Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 OBSAH Kapitola 1 INTELEKTUÁLNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL 11 Problémy s terminologií 12 Intelektuální kapitál a jeho složky 14 Stručná poznámka k pojmu kapitál v ekonomické teorii 14 Intelektuální kapitál 14 Klasifikace

Více

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1292_Personalistika. Podstata a význam_pwp

Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1292_Personalistika. Podstata a význam_pwp Autor: Gennadij Kuzněcov VY_32_INOVACE_1292_Personalistika. Podstata a význam_pwp STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace Název školy: Číslo

Více

Způsoby odměňování, druhy mezd a jejich výpočet. Zpracoval: Karla Zikmundová, SI L, skupina 81 Management stavební firmy L

Způsoby odměňování, druhy mezd a jejich výpočet. Zpracoval: Karla Zikmundová, SI L, skupina 81 Management stavební firmy L Způsoby odměňování, druhy mezd a jejich výpočet Zpracoval: Karla Zikmundová, SI L, skupina 81 Předmět: Management stavební firmy L Způsoby odměňování Funkce odměňování úkolem odměňování je: Získání a udržitelnost

Více

Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod

Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod Personální strategie Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod pro období ukončování ROP Severovýchod 2007-2013 S účinností od 1. 7. 2016 Největším bohatstvím každého zaměstnavatele jsou jeho zaměstnanci.

Více

Řízení Lidských Zdrojů

Řízení Lidských Zdrojů Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí milos.krejci@mail.vsfs.cz Řízení Lidských Zdrojů 1. Řízení lidských zdrojů jako součást podnikové strategie 2. Řízení Lidských Zdrojů Řízení

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ Téma 4: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU Nutnost Formulování

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI

Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos MANAŽER BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI Gradua-CEGOS, s.r.o. člen skupiny Cegos Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER BOZP

Více

SYSTÉM 360 ZPĚTNÉ VAZBY PRO STŘEDNÍ MANAGEMENT ŠKOL

SYSTÉM 360 ZPĚTNÉ VAZBY PRO STŘEDNÍ MANAGEMENT ŠKOL SYSTÉM 360 ZPĚTNÉ VAZBY PRO STŘEDNÍ MANAGEMENT ŠKOL Renata Kocianová, katedra andragogiky a personálního řízení, FF UK v Praze Systém třistašedesátistupňové (360 ) zpětné vazby (také třistašedesátistupňové

Více

MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST

MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST MANAŽERSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ V PRAXI - OBECNÁ ČÁST Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu + Seznam literatury Korupce a diskriminace + Korupce + Základní pojmy + Pojem korupce

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST

ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOST INTEGROVANÁ BEZPEČNOST ORGANIZACE Ing. ALENA BUMBOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

VEŘEJNĚ SPRÁVNÍ AKADEMIE vyšší odborná škola VSA. Okruhy pro absolutorium studijního oboru Personální řízení,

VEŘEJNĚ SPRÁVNÍ AKADEMIE vyšší odborná škola VSA. Okruhy pro absolutorium studijního oboru Personální řízení, VEŘEJNĚ SPRÁVNÍ AKADEMIE vyšší odborná škola VSA Okruhy pro absolutorium studijního oboru Personální řízení, Charakterizujte pojem řízení lidských zdrojů a vysvětlete jeho místo a význam v životě podniku.

Více

MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser

MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ. Zpracoval Ing. Jan Weiser MANAGEMENT VEDENÍ LIDÍ Zpracoval Ing. Jan Weiser VEDENÍ LIDÍ A PRACOVNÍCH SKUPIN 1. Vedení lidí jako manažerská funkce 2. Pracovní motivace 3. Způsoby a metody vedení lidí 4. Autorita a pravomoc manažera

Více

MANAGEMENT PŘÍPRAVA A ROZMISŤOVÁNÍ PERSONÁLU

MANAGEMENT PŘÍPRAVA A ROZMISŤOVÁNÍ PERSONÁLU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Weiser. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní

Více

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu

Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Rozsah a zaměření jednotlivých kurzů vzdělávacího programu Cílové skupiny: Sociální pracovníci Popis kurzů 1. Standard č. 5 Individuální plánování Cílem kurzu je rozšířit odborné znalosti a dovednosti

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

MZDOVÝ A MOTIVAČNÍ SYSTÉM

MZDOVÝ A MOTIVAČNÍ SYSTÉM Motivovat lidi znamená, že je musíte přimět chtít to, co chcete, aby chtěli M. Amstrong MZDOVÝ A MOTIVAČNÍ SYSTÉM v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení

Více

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T

S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T S T R A T E G I C K Ý M A N A G E M E N T 3 LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 1 Proces strategického managementu LS, akad.rok 2014/2015 Strategický management - VŽ 2 Strategický management

Více

Personální audit. a personální strategie na úřadech. územních samosprávných celků

Personální audit. a personální strategie na úřadech. územních samosprávných celků Personální audit a personální strategie na úřadech územních samosprávných celků Dělat (vybrat) správné věci je úkolem zejména zastupitelů města. Dělat (vybrat) správné věci Správně je provádět Správně

Více

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie

Psychologie práce, organizace a řízení. NMgr. obor Psychologie Pražská vysoká škola psychosociálních studií, s.r.o. Tematické okruhy ke státní magisterské zkoušce Psychologie práce, organizace a řízení NMgr. obor Psychologie 1 Předmět a metody psychologie práce a

Více

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D.

MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace. Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. MANAGEMENT Procesní přístup k řízení organizace Ing. Jaromír Pitaš, Ph.D. Obsah Definice procesního řízení Výhody procesního řízení Klasifikace procesů podle důležitosti Popis kontextu procesů Základní

Více

Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR

Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR Vzděláváním ke konkurenceschopnosti chemického průmyslu v ČR Společnost TEMPO byla založena na podzim roku 1996 v Ostravě. V roce 1998 jsme začali působit v Praze. Nyní školíme po celé ČR. Nabízíme vám

Více

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita

Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Řízení pojišťoven Řízení pojišťovacího podniku Podnikové řízení chápeme jako velmi složitý a mnohostranný proces. Obecný cíl podnikání: maximalizace zisku, maximalizace tržní hodnoty podniku. Cíl podnikání

Více

Etický kodex sociálních pracovníků

Etický kodex sociálních pracovníků Etický kodex sociálních pracovníků 1. Etické zásady Sociální práce je založena na hodnotách demokracie, lidských práv a sociální spravedlnosti. Sociální pracovníci proto dbají na dodržování lidských práv

Více

Test A pro přijímací řízení do navazujícího mgr. studia modul EŘLZ, AR 2012/2013

Test A pro přijímací řízení do navazujícího mgr. studia modul EŘLZ, AR 2012/2013 Test A pro přijímací řízení do navazujícího mgr. studia modul EŘLZ, AR 2012/2013 1. Sociální mix je: a) kombinace personálních služeb a priorit sociálního rozvoje v nabídce sociálního programu firmy a

Více

OKRUHY - SZZ

OKRUHY - SZZ OKRUHY - SZZ - 18. 6. - 20. 6. 2018 ORGANIZACE A ŘÍZENÍ + ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU, MARKETING, EKONOMIKA A FINANCOVÁNÍ + KVALITA A BEZPEČÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH A ZAŘÍZENÍCH

Více

Rada statutárního města Chomutova

Rada statutárního města Chomutova SMĚRNICE RSMCH Platnost od: 1.5.2013 Číslo: 038/03-13 Autor dokumentu: Správce dokumentu: Rada statutárního města Chomutova Odbor interní audit - právní úsek Název dokumentu: Pravidla pro periodické práce

Více

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO)

PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ Odborového svazu ECHO na volební období 2013-2018 (schváleno dne 6.6.2013 2. sjezdem OS ECHO) Odborový svaz ECHO (dále jen svaz) je svobodné, demokratické, otevřené a na principech

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií Katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 1: PŘEDMĚT ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ STRUKTURA PŘEDMĚTU 1. Předmět řízení

Více

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1.

Gradua-CEGOS, s.r.o. AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI. CS systémy managementu organizací verze 2, 8.2, b) 1. Gradua-CEGOS, s.r.o. Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 AUDITOR BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH

Více

6. přednáška. Hodnocení a odměňování zaměstnanců. Kariérové plánování. Mgr. Petra Halířová 2010

6. přednáška. Hodnocení a odměňování zaměstnanců. Kariérové plánování. Mgr. Petra Halířová 2010 Manažerská psychologie (X16MP1, X16MPS, A0M16MPS, A0B16MPS) 6. přednáška Hodnocení a odměňování zaměstnanců. Kariérové plánování Mgr. Petra Halířová 2010 Literatura Armstrong: Řízení lidských zdrojů, s.

Více

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení

Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám. Personální řízení Bakalářské studium otázky ke státním bakalářským zkouškám Personální řízení 1. Předmět teorie organizace a řízení Předmět teorie organizace a řízení. Přehled základních koncepcí vědeckého a předvědeckého

Více

Hodnocení zaměstnance.

Hodnocení zaměstnance. Jedličkův ústav, příspěvková organizace Lužická 920/7, 460 01 Liberec 1 Staré Město Hodnocení zaměstnance. Platnost od: 01. 08. 2011 Standard č. 10 a I. Základní ustanovení. Zaměstnanci Jedličkova ústavu

Více

II. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

II. ÚPLNÉ ZNĚNÍ VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS VYSOKÉ ŠKOLY TECHNICKÉ A EKONOMICKÉ V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 29. července 2013

Více

KONFERENCE 31.5.2011 v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v

KONFERENCE 31.5.2011 v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v KONFERENCE 31.5.2011 v rámci projektu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost CZ.1.07/3.2.07/01.0068 Prohloubení nabídky vzdělávacích programů v oblasti rozvoje lidských zdrojů vedoucích úředníků měst, obcí,

Více

OBSAH 1. ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ...11

OBSAH 1. ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ...11 Obsah 3 OBSAH 1. ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ...11 Slovníček ke kapitolám 1 až 3...12 Použité zkratky...18 1.1 POTŘEBUJEME, CHCEME NEBO NECHCEME PERSONÁLNÍ STRATEGIE?...19 1.1.1 Strategie rozvoje lidských zdrojů

Více

DVPP. Další vzdělávání pedagogických pracovníků. ATTEST, s.r.o. Lukáš Ducháček

DVPP. Další vzdělávání pedagogických pracovníků. ATTEST, s.r.o. Lukáš Ducháček DVPP Další vzdělávání pedagogických pracovníků ATTEST, s.r.o. Lukáš Ducháček Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků škol a školských zařízení Libereckého kraje v oblasti řízení a personální politiky

Více

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY VNITŘNÍ MZDOVÝ PŘEDPIS OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Schváleno AS OU: 21. ledna 2019 Registrace MŠMT: 6. března 2019 Platnost: 6. března 2019 Účinnost: 1. října 2019 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ

PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ INSTITUT SVAZU ÚČETNÍCH KOMORA CERTIFIKOVANÝCH ÚČETNÍCH CERTIFIKACE A VZDĚLÁVÁNÍ ÚČETNÍCH V ČR ZKOUŠKA ČÍSLO 7 PROFESNÍ CHOVÁNÍ A KOMUNIKACE PILOTNÍ ZKOUŠKOVÉ ZADÁNÍ ÚVODNÍ INFORMACE Struktura zkouškového

Více

Adaptační proces z hlediska personální práce KKS 2014 Řízení lidských zdrojů Olomouc 10.09.2014 Bc. R. Kodetová

Adaptační proces z hlediska personální práce KKS 2014 Řízení lidských zdrojů Olomouc 10.09.2014 Bc. R. Kodetová B.Rossí Adaptační proces z hlediska personální práce KKS 2014 Řízení lidských zdrojů Olomouc 10.09.2014 Bc. R. Kodetová Adaptační proces Definice : Není to nic jiného než seznamování pracovníka s podnikem,

Více

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ

PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ Projekt č. CZ.1.07/3.2.09/03.0015 PROHLOUBENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ NA VŠPJ A SVOŠS V JIHLAVĚ http://www.vspj.cz/skola/evropske/opvk Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007

MANAŽER SM BOZP PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ ZPŮSOBILOSTI CO 4.10/2007 Gradua-CEGOS, s.r.o., certifikační orgán pro certifikaci osob č. 3005 akreditovaný Českým institutem pro akreditaci, o.p.s. podle ČSN EN ISO/IEC 17024 MANAŽER SM PŘEHLED POŽADOVANÝCH ZNALOSTÍ K HODNOCENÍ

Více

3. ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU A HODNOCENÍ ZAMĚSTNANCŮ

3. ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU A HODNOCENÍ ZAMĚSTNANCŮ 3. ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU A HODNOCENÍ ZAMĚSTNANCŮ Řízení pracovního výkonu a hodnocení zaměstnanců je integrální součástí personální práce ve škole. Umožňuje řediteli školy i ostatním vedoucím zaměstnancům

Více

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE

1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE 1. VYMEZENÍ ODBORNÉ STÁŽE Šablona stáže představuje základní rámec odborné stáže pro typovou pozici a obsahuje požadavky na obsah a průběh stáže, na stážistu i na poskytovatele Bílá pole označují text,

Více

Adaptace a stabilizace zaměstnanců. Mgr. Andrea Drdáková

Adaptace a stabilizace zaměstnanců. Mgr. Andrea Drdáková Adaptace a stabilizace zaměstnanců Mgr. Andrea Drdáková Co je adaptace? Adaptace- proces aktivního přizpůsobování člověka životním podmínkám a jejich změnám. Ve společenském procesu práce je procesem vyrovnávání

Více

Slučování rodinného a pracovního života Audit rodina & zaměstnání

Slučování rodinného a pracovního života Audit rodina & zaměstnání Slučování rodinného a pracovního života Audit rodina & zaměstnání Libuše Nivnická Knihovny současnosti 2017 Olomouc13.9. 2017 Audit rodina & zaměstnání Kdo jsme Co je Audit rodina a zaměstnání Od služeb

Více

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ STRATEGICKÉ ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání & Rozvoj Plánování & Nábor & Výběr Kariérový růst Firemní strategie STRATEGIE ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Firemní výsledky FF UK 18. DUBEN 2016 Odměňování Řízení

Více

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I

Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky. Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. Katedra řízení podniku a podnikové ekonomiky Metodické listy pro předmět ŘÍZENÍ PODNIKU I Studium předmětu umožní studentům základní orientaci v moderních přístupech,

Více

EnCor Wealth Management s.r.o.

EnCor Wealth Management s.r.o. EnCor Wealth Management s.r.o. Politika střetu zájmů Účinnost ke dni: 1.6.2017 Stránka 1 z 6 1. Úvodní ustanovení I. Úvod II. III. A. Společnost EnCor Wealth Management s.r.o., se sídlem Údolní 1724/59,

Více

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D.

Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. Ing. Eva Štěpánková, Ph.D. 62740@mail.muni.cz Vymezení managementu Management, manažer Úrovně managementu Prostředí managementu Funkce managementu Plánování Organizování Vedení lidí Kontrola Řízení - vztah

Více

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání

Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Jméno autora: Ing. Juraszková Marcela Datum vytvoření: 16. 11. 2012 Ročník: II. Vzdělávací oblast: Ekonomika a právo Vzdělávací obor: Podnikání Tematický okruh: Marketing a management Téma: Motivace Číslo

Více

Jak si vychovat vlastního nástupce. Monika Kavanová Eva Hejlová Sales2Win www.sales2win.eu

Jak si vychovat vlastního nástupce. Monika Kavanová Eva Hejlová Sales2Win www.sales2win.eu Jak si vychovat vlastního nástupce Monika Kavanová Eva Hejlová Sales2Win www.sales2win.eu O čem to dnes bude HR procesy v organizaci Kompetenční modely versus popisy práce Zjišťování potenciálu pracovníků

Více

Vedení týmů a týmová práce. Vedení týmu

Vedení týmů a týmová práce. Vedení týmu Vedení týmů a týmová práce Vedení týmu Efektivní vedení Teorie rysů Zvláštní způsob chování (GRID) Situacionalistický přístup Nové vedení (charisma) Teorie rysů Úspěšný vedoucí se vyznačuje určitými rysy

Více

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FIRMY V PRAXI Personální metody a metodologie v malé, střední a velké firmě Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D.

PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FIRMY V PRAXI Personální metody a metodologie v malé, střední a velké firmě Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D. PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FIRMY V PRAXI Personální metody a metodologie v malé, střední a velké firmě Ing. Monika DAVIDOVÁ, Ph.D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

Personalista specialista

Personalista specialista Personalista specialista Personalista specialista zajišťuje vedení personální agendy, strategický rozvoj vzdělávání a řeší problematiku pracovněprávních vztahů. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační

Více

Základní personální činnosti organizace. Management I

Základní personální činnosti organizace. Management I Základní personální činnosti organizace Management I Řízení lidských zdrojů zabývá se dosahováním organizačních cílů prostřednictvím lidských zdrojů. lidský faktor je chápán jako faktor rozhodující o úspěšnosti

Více

Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích

Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Vnitřní předpis Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích Datum vydání: 24. 6. 2013 Účinnost od: 30. 9. 2013 Účinnost do: - Číslo jednací: Informace o změnách MSMT- 31537/2013-30 - Počet

Více

Rozvoj lidských zdrojů v informačních institucích

Rozvoj lidských zdrojů v informačních institucích Rozvoj lidských zdrojů v informačních institucích ÚISK FF UK PhDr. Zuzana Šidlichovská Konference EFI, 25/04/2012 Obsah příspěvku Moderní trendy personálního řízení Pracovní prostředí Formy pracovních

Více

Management. Motivace motivační teorie a nástroje

Management. Motivace motivační teorie a nástroje Management Motivace motivační teorie a nástroje Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační

Více

Motivace. Ing. Ladislava Kuchynková

Motivace. Ing. Ladislava Kuchynková Motivace Ing. Ladislava Kuchynková O v l i v ň o v á n í 1. Motivace 2. Styl vedení 3. Jednání a vyjednávání O v l i v ň o v á n í 1. Osobní mezilidské působení - tzv. měkké (soft) faktory řízení - jejich

Více

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJU ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJU JAKO SOUČÁST PODNIKOVË STREATEGIE

ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJU ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJU JAKO SOUČÁST PODNIKOVË STREATEGIE ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJU Metodický list č.1 ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJU JAKO SOUČÁST PODNIKOVË STREATEGIE Strategie jako základ konkurenceschopnosti podniku Strategie rozvoje lidských zdrojů jako nedílná součást

Více

ŘíZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ

ŘíZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Brno International Business School ŘíZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Jiří Duda KEY Publishing s.r.o. Ostrava 2008 Publikace byla vydána ve spolupráci se soukromou vysokou školou Brno International Business School

Více

Povolání Personální specialista, HR specialista, Referent osobního oddělení, Personální referent, HR administrátor, HR officer

Povolání Personální specialista, HR specialista, Referent osobního oddělení, Personální referent, HR administrátor, HR officer Personalista Personalista zajišťuje veškerou personální agendu v oganizaci. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Alternativní názvy: Regulovaná jednotka práce: Ekonomika, administrativa,

Více

Personální management

Personální management Personální management Ing. Kateřina Maršíková, Ph.D. Katedra podnikové ekonomiky Ekonomická fakulta Kontakt: katerina.marsikova@tul.cz tel.: 485352344 Konzultační hodiny: středa lichý týden: 9:30-10:30

Více

KARIÉRNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY

KARIÉRNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY KARIÉRNÍ ŘÁD OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Schváleno AS OU: 21. ledna 2019 Registrace MŠMT: 6. března 2019 Platnost: 6. března 2019 Účinnost: 6. března 2019 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o.

Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o. Příloha č. 1 Smlouvy o poskytování služeb Zakázka: Vzdělávání zaměstnanců ve firmě Alca plast servis, s.r.o. PODROBNÝ ROZSAH PLNĚNÍ Část A VYTVOŘENÍ KOMPETENČNÍCH MODELŮ 1. Tvorba specifických kompetenčních

Více

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb

Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb Význam dalšího vzdělávání v sociální práci pro zvyšování kvality sociálních služeb PhDr. Hana Janečková, PhD. Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví Praha 16.2.2006 Význam vzdělávání v dějinách

Více

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI

PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Slezská univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné PSYCHOLOGICKO SOCIÁLNÍ DOVEDNOSTI Distanční studijní opora Monika Chobotová Jarmila Šebestová Karviná 2011 Projekt OP VK 2.2 (CZ.1.07/2.2.00/15.0176)

Více

Rozvoj lidských zdrojů v informačních institucích

Rozvoj lidských zdrojů v informačních institucích Rozvoj lidských zdrojů v informačních institucích ÚISK FF UK PhDr. Zuzana Šidlichovská Příspěvek konference IKI 2012 17-01-2012 Obsah příspěvku Moderní trendy personálního řízení Pracovní prostředí Formy

Více

Management. Personalistika a vedení (Ovlivňování) Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky

Management. Personalistika a vedení (Ovlivňování) Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Management Personalistika a vedení (Ovlivňování) Ing. Vlastimil Vala, CSc. Ústav lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a

Více

D o p a d o v á s t u d i e. "Pracovněprávní vztahy v odvětví obchodu"

D o p a d o v á s t u d i e. Pracovněprávní vztahy v odvětví obchodu D o p a d o v á s t u d i e "Pracovněprávní vztahy v odvětví obchodu" P r a h a 2012 D o p a d o v á s t u d i e "Pracovněprávní vztahy v odvětví obchodu" Název projektu: Posilování bipartitního dialogu

Více

Zástupce ředitele a personální práce

Zástupce ředitele a personální práce Název projektu: Reg. č. projektu: Rozvoj klíčových kompetencí zástupců ředitele na školách a školských zařízeních CZ.1.07/1.3.49/01.0002 Modul : Zástupce ředitele a personální práce Evropská obchodní akademie,

Více

Organizační chování. Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář)

Organizační chování. Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář) Organizační chování Spokojenost v práci a pracovní výkonnost (seminář) Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu

Více