Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje"

Transkript

1 Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje je předkládána na základě usnesení vlády č. 260 ze dne 9. dubna 2011, kterou byla vzata na vědomí Zpráva o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Zároveň bylo tímto usnesením uloženo dotčeným rezortům zajistit plnění opatření vyplývající z části 5 této zprávy. Zpráva o plnění opatření stanovených v rámci Programu ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje je zpracována dle bodu 9.1. a navazuje na zprávu z června Program ke zlepšení kvality ovzduší (dále jen Program ) je zpracováván podle 7 zákona č. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší v platném znění pro zóny a aglomerace, na jejichž území došlo k překročení imisního limitu. Moravskoslezský kraj vydal první Program podle zákona č. 86/2002 Sb. o ochraně ovzduší v roce Následně byl aktualizován v roce 2006 a Poslední aktualizace byla vydána Nařízením Moravskoslezského kraje č. 1/2009 a nabyla právní moci dne 30. dubna Cílem Programu je zajistit na celém území aglomerace Moravskoslezský kraj kvalitu ovzduší splňující zákonem stanovené požadavky (imisní limity a cílové imisní limity) a přispět k dodržení závazků, které Česká republika přijala v oblasti omezování emisí znečišťujících látek do ovzduší (národní emisní stropy). V souladu s výše uvedeným zákonem obsahuje Program popis stavu ovzduší v kraji s vymezením jednotlivých znečišťovatelů, příslušných orgánů ochrany ovzduší i způsob sledování stavu ovzduší v kraji. Pro dosažení vymezeného cíle jsou stanoveny jednotlivé priority a opatření. Níže v tabulce je uveden jejich výčet včetně popisu jejich plnění k 30. červnu priorita opatření podopatření řešení Priorita 1: snížení imisní zátěže suspendovanými částicemi 1.1. snížení primárních emisí TZL z bodových a plošných zdrojů Rozvoj environmentálně příznivé energetické infrastruktury KÚ v rámci řízení vedených dle zákona č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší i v rámci posuzování EIA dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, požaduje připojení na centrální rozvodné sítě tepla (za uplynulý rok ve 4 případech), je-li to v konkrétní lokalitě možné. Jedná se zejména o průmyslovou zónu Ostrava Hrabová.

2 velikostní frakce PM omezení resuspenze emitovaných částic jejich odstraněním ekologizace konkrétních zdrojů znečišťování ovzduší ekologizace dopravy omezení prašnosti z plošných a liniových zdrojů zvýšení plynulosti silniční dopravy čištění povrchu komunikací včetně pořízení nesilniční techniky odstraňování prašnosti v areálech a jejich okolí MSK zadal vypracování studie VŠB-TU Ostrava s cílem posouzení možností další ekologizace provozů zejména hutních závodů a koksáren (ArcelorMittal Ostrava, a.s., TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s., EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a.s., OKK Koksovny). Od vypracování studie probíhají ze strany KÚ MSK v rámci přezkumů jednotlivých integrovaných povolení jednání o zavedení relevantních opatření na provozech (od konce roku 2010). Jednání nebyla k datu doposud ukončena. Podmínky u spalovacích zdrojů znečišťování ovzduší jsou stanovovány současně se zpřísněním podmínek pro produkci emisí NO x,so 2 (viz bod 2.2. níže). V uplynulém roce byly zahájeny 3 přezkumy integrovaných povolení. MSK fakticky realizuje ekologizaci dopravy vozového parku ve svém vlastnictví. Jedná se především o nákup nízkoemisních motorových vozidel, projednávají se podmínky využití CNG v provozu zejména referentských vozidel KÚ MSK. Tento záměr je připraven na podzim roku Aplikováno průběžně - stanovení podmínek provozu zdrojů znečišťování ovzduší v rámci řízení podle zák. č. 86/2002 Sb., 76/2002 Sb., a v rámci procesu EIA (zakrytování, zastřešení skládek sypkých materiálů, pravidelné skrápění otevřených skládek, pravidelný úklid a skrápění komunikací a manipulačních ploch v areálu zdrojů, instalace filtračních zařízení na zásobnících sypkých hmot s garantovanou výstupní koncentrací TZL 10 mg/m 3 ). Za uplynulý rok se jedná o cca 50 případů. MSK finančně podporuje projekt VŠB-TU Ostrava, který mimo jiné monitoruje hustotu provozu na pozemních komunikacích na vybraných částech města Ostravy a umožňuje informovat širokou veřejnost o aktuální hustotě provozu. Projekty na zvýšení plynulosti silniční dopravy jsou především vytvářeny městy nástroj měst a obcí. MSK provádí úklid komunikací ve své správě s četností 1 x 14 dnů v období jaro až podzim. V rámci provozu zařízení, která mají vydaná integrovaná povolení jsou nastaveny a dodržovány podmínky pravidelného úklidu komunikací a ploch souvisejících s provozy, a to u zařízení společností EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a.s., ArcelorMittal Ostrava a.s., TŘINECKÉ ŽELEZÁRNY, a.s.

3 1.3. vymístění zdrojů emisí TZL mimo obydlené oblasti budování obchvatů měst a obcí S ohledem na skutečnost, že většinu realizaci obchvatů měst zabezpečuje ŘSD, snaží se MSK tyto aktivity podporovat, a to především se zaměřením na výstavbu obchvatů napojením na rychlostní komunikace omezování objemu automobilové dopravy omezení automobilové dopravy MSK v období smogových stavů informuje širokou veřejnost s apelem na preferování veřejné dopravy oproti individuální dopravě. Projekty na omezení automobilové dopravy nelze ze strany MSK fakticky realizovat nástroj měst a obcí. Statutární město Ostrava připravilo a od zavedlo systém bezplatné MHD v době vyhlášení signálu regulace. Frýdek Místek zavedl MHD zdarma po celý rok od MSK v období smogových stavů informuje širokou veřejnost s apelem na preferování veřejné dopravy oproti individuální dopravě. podpora rozvoje veřejné dopravy Priorita 2: Snížení emisí oxidů dusíku 2.1. Podpora úspor a efektivního využívání energie včetně některých obnovitelných zdrojů energie zlepšení tepelných izolací veřejných budov zlepšení regulace vytápění veřejných budov MSK realizuje postupně rekonstrukci všech budov ve svém vlastnictví (nemocnice, školy a další) s využitím zásad dosažení co nejvyšších úspor v energiích a dosažení minimalizace tepelných ztrát. MSK podporuje v rámci svých vyjádření projekty zateplení veřejných budov (OPŽP). Stavby dosud nebyly ukončeny. Řešeno v budovách v majetku kraje současně se zateplováním budov viz výše. užívání úsporných svítidel ve veřejných budovách omezení ztrát v rozvodech tepla a rekonstrukce výměníkových a předávacích stanic Řešeno v budovách v majetku kraje současně se zateplováním budov viz výše. Nelze ze strany MSK fakticky realizovat, MSK není vlastníkem ani provozovatelem rozvodů tepla. podpora nespalovacích obnovitelných zdrojů energie MSK podpořil finančně v roce 2009 v rámci svých dotačních projektů projektovou přípravu zateplení veřejných budov v majetku měst a obcí součástí některých projektů bylo rovněž využití solární energie, tepelných čerpadel apod. Žádost o podporu z OPŽP byly následně ze strany obcí podávány v roce 2010 a počátkem roku MSK se v uplynulém roce vyjadřoval k cca 70 projektům.

4 2.2. ekologizace konkrétních bodových zdrojů znečišťování ovzduší omezování oxidů dusíku ze stávajících zvláště velkých zdrojů znečišťování ovzduší a velkých zdrojů znečišťování ovzduší Krajský úřad požaduje u nových zdrojů nebo při rekonstrukci stávajících zdrojů splnění těchto emisních parametrů (nad rámec požadavku zák. č. 86/2002 Sb.): - klasické spalovací zdroje (s hořáky) spalujících zemní plyn NOx pod 80 mg/m 3, - kogenerační jednotky spalující zemní plyn, bioplyn NOx pod 250 mg/m 3, - spalovací zdroje na biomasu NOx pod 300 mg/m 3. Od června 2010 to bylo cca u 30 případů.v rámci zařízení, pro která byla vydána integrovaná povolení, jsou kontrolovány a dodržovány zpřísněné podmínky provozu, a to u společností ŽDB GROUP, a.s., RWE Gas Storage, s.r.o., Dalkia česká republika, a.s., ČEZ, a.s., NWR Energy, a.s., GalvanKo s.r.o., TATRA, a.s., ArcelorMittal Frýdek-Místek, a.s., OSTROJ, a.s., Hayes Lemmerz Autokola, a.s., ENERGETIKA TŘINEC, a.s., KOMTERM, a.s. aj. Priorita 3: Snížení emisí těkavých organických látek 3.1. Omezení emisí VOC při používání rozpouštědel 3.2. omezení studených startů motorových vozidel podpora co nejširší aplikace vodou ředitelných nátěrových hmot ve veřejném sektoru zahrnutí podmínky co nejširší aplikace vodou ředitelných nátěrových hmot do podmínek veřejných soutěží vyhlašovanými krajem, městy a obcemi podpora výstavby krytých parkovacích stání rozvoj parkovací telematiky (indikace volných parkovacích míst) Nelze ze strany MSK fakticky realizovat, MSK není provozovatelem zařízení, v kterém je toto opatření aplikovatelné. Krajem doposud nebyla vyhlášena veřejná soutěž, do jejíchž podmínek by mohla být podmínka co nejširší aplikace vodou ředitelných nátěrových hmot zahrnuta. V soukromém sektoru jsou pro snižování emisí VOC ve velké míře aplikovány vodou ředitelné nátěrové hmoty. V případech, kdy aplikace vodou ředitelných nátěrových hmot není vhodná či vůbec možná, popř. z jiných důvodů, jsou aplikovány rozpouštědlové nátěrové hmoty za současného využití zařízení na omezování emisí VOC. Značný podíl lakoven pak představují práškové lakovny, které emitují jen minimální emise VOC. Nelze ze strany MSK fakticky realizovat (parkovací politika správy města). Realizováno např. městem Ostrava. Ve fázi plánování je např. projekt v Ostravě-Porubě. Nelze ze strany MSK fakticky realizovat (parkovací politika správy města). Realizováno např. městem Ostrava, kde byl od léta 2010 uveden do zkušebního provozu projekt navigace k volným parkovacím stáním.

5 Priorita 4: snížení emisí oxidu siřičitého 4.1 ekologizace zvláště velkých zdrojů znečišťování ovzduší a velkých zdrojů znečišťování ovzduší omezování emisí na stávajících zvláště velkých zdrojů znečišťování ovzduší a velkých zdrojů znečišťování ovzduší Realizováno průběžně Krajský úřad požaduje u nových zdrojů nebo při rekonstrukci stávajících zdrojů splnění těchto emisních parametrů (nad rámec požadavku zákona č. 86/2002 Sb.): U spalovacích zdrojů na biomasu SO 2 pod 100 mg/m 3. Případ schvalování nových spalovacích zdrojů na uhlí zatím nenastal, pokud nastane, bude požadováno dodržení hodnot na úrovni BAT instalace environmentálně šetrnějších spalovacích kotlů v domácnostech opatření u vybraných významných stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší opatření k omezení prašnosti cílenou výsadbou zeleně instalace environmentálně šetrnějších spalovacích kotlů v domácnostech dobrovolné dohody s provozovateli zdrojů výsadba izolační zeleně, zvýšení podílu zeleně ve městech a obcích, stanovení požadavků pro novou výstavbu, ochrana zemědělsky využívaných pozemků před větrnou erozí MSK realizoval koncem roku 2010 a počátkem roku 2011 osvětovou kampaň zaměřenou na lokální topeniště a důsledky spalování odpadů v nich (tisk, TV, bilboardy). MSK byly s vybranými provozovateli (ArcelorMittal Ostrava, a.s., ŽDB GROUP, a.s., EVRAZ VÍTKOVICE STEEL, a.s.,, OKK Koksovny, a.s.) uzavřeny dobrovolné dohody s cílem zmírnění důsledků smogovýých situací v ostravsko karvinské aglomeraci s tím, že tyto provozy dodržují opatření pro signál, regulace již od fáze vyhlášení signálu upozornění. Aplikováno průběžně v rámci správních řízení dle zákona č. 86/2002 Sb. a procesu EIA jsou požadovány výsadby vhodné zeleně s cílem omezení prašnosti z areálů, manipulačních ploch a parkovišť. aplikace BAT pro snižování emisí TZL z plošných zdrojů skladování sypkých materiálů na otevřených hromadách, manipulace a doprava sypkých materiálů Aplikováno průběžně - stanovení podmínek provozu zdrojů znečišťování ovzduší v rámci řízení podle zák. č. 86/2002 Sb., 76/2002 Sb., a v rámci procesu EIA (zakrytování, zastřešení skládek sypkých materiálů, pravidelné skrápění otevřených skládek, pravidelný úklid a skrápění komunikaci a manipulačních ploch v areálu zdrojů, instalace filtračních zařízení na zásobnících sypkých hmot s garantovanou výstupní koncentrací TZL 10 mg/m 3 ). Pozn. KÚ. Krajský úřad Moravskoslezského kraje MSK Moravskoslezský kraj

Hodnocení absorpční kapacity pro prioritu 2 Operačního programu Životní prostředí. Lubomír Paroha Petra Borůvková

Hodnocení absorpční kapacity pro prioritu 2 Operačního programu Životní prostředí. Lubomír Paroha Petra Borůvková Hodnocení absorpční kapacity pro prioritu 2 Operačního programu Životní prostředí Lubomír Paroha Petra Borůvková Beroun, 5. Června 2007 Absorpční kapacita Schopnost efektivně a účinně využít finanční zdroje

Více

Konference Ochrana ovzduší ve státní správě Beroun 10.listopadu 2005 Aktualizace krajských programů Programový dodatek

Konference Ochrana ovzduší ve státní správě Beroun 10.listopadu 2005 Aktualizace krajských programů Programový dodatek Konference Ochrana ovzduší ve státní správě Beroun 10.listopadu 2005 Aktualizace krajských programů Programový dodatek Vladislav Bízek Ředitel DHV CR Programování současný stav Národní program snižování

Více

Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s.

Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s. Problematika ovzduší v koncepčních dokumentech Moravskoslezského kraje Mgr. Jiří Štěpán Agentura pro regionální rozvoj, a. s. Ostrava 10. 11. 2011 Obsah 1. Strategie rozvoje na léta 2009-2016 2. Program

Více

Krajský integrovaný program ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje

Krajský integrovaný program ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje Krajský integrovaný program ke zlepšení kvality ovzduší Moravskoslezského kraje vydané nařízením Moravskoslezského kraje č.1/2009 ze dne 4. 3. 2009 24.4.2012 Identifikace zpracovatele: obchodní firma:

Více

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010.

Žádosti o podporu v rámci prioritních os 2 a 3 jsou přijímány od 1. března 2010 do 30. dubna 2010. XVII. výzva k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj. Ministerstvo životního prostředí

Více

Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna. 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík

Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna. 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík Současný stav znečištěného ovzduší v kraji a plány do budoucna 7.-8.3.2012 hotel Bezruč, Malenovice Zpracoval : Marek Bruštík Obsah Analýza smogových situací Nástroje k minimalizaci smogových situací Analýza

Více

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ

ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Ing. Jan Kužel, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Globální cíl l a specifické

Více

Identifikace typových regionálních projektů

Identifikace typových regionálních projektů Identifikace typových regionálních projektů Obsah prezentace Dokumenty koncepční povahy v oblasti ochrany ovzduší v Středočeském kraji Charakteristika a důvody zpracování těchto dokumentů Využití programového

Více

OPŽP šance pro finance obcím

OPŽP šance pro finance obcím OPŽP šance pro finance obcím Operační program Životní prostředí 2007 2013 Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Prioritní osa 3 Udržitelné využívání zdrojů energie Ondřej Vrbický

Více

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

HSRM. dne 11. 5. 2015 Most. Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí HSRM dne 11. 5. 2015 Most Kurt Dědič ředitel odboru ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Kvalita ovzduší v Ústeckém kraji rozdílnost kraje z hlediska přírodních podmínek i hospodářství, Krušné

Více

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Koncepční nástroje a jejich role Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší Koncepční úroveň

Více

Národní program snižování emisí ČR

Národní program snižování emisí ČR Seminář Ochrana ovzduší ve státní správě II Sezimovo Ústí 14. 16. listopadu 2006 Národní program snižování emisí ČR Výsledky projektu VaV MŽP SM/9/9/04 Vladislav Bízek, Jana Kašková a Pavel Balahura DHV

Více

Zkušeností z implementací Programu zlepšení kvality ovzduší z pohledu krajského úředníka

Zkušeností z implementací Programu zlepšení kvality ovzduší z pohledu krajského úředníka Zkušeností z implementací Programu zlepšení kvality ovzduší z pohledu krajského úředníka Zpracoval: Marek Bruštík Datum: 9.11.2016 Obsah Programy zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Opatření

Více

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu

Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Co vše dělá Moravskoslezský kraj pro zlepšení kvality ovzduší v našem regionu Zpracoval(a): Marek Bruštík Datum: 18.6.2015 Obsah Kvalita ovzduší z pohledu Moravskoslezského kraje Kvalita ovzduší Moravskoslezského

Více

Kvalita ovzduší z pohledu Ústeckého kraje a realizovaná opatření. Ing. Monika Zeman, MBA

Kvalita ovzduší z pohledu Ústeckého kraje a realizovaná opatření. Ing. Monika Zeman, MBA Kvalita ovzduší z pohledu Ústeckého kraje a realizovaná opatření Ing. Monika Zeman, MBA 2 3 4 5 6 Automatické měřící stanice systému ISKO 7 Překročení imisních limitů bez přízemního ozonu Rok Česká republika

Více

Zkušenosti s aplikací nástrojů v rámci smogových situací na území Moravskoslezského kraje

Zkušenosti s aplikací nástrojů v rámci smogových situací na území Moravskoslezského kraje Zkušenosti s aplikací nástrojů v rámci smogových situací na území Moravskoslezského kraje Hustopeče, 9. 10.11.2011 Zpracoval : Marek Bruštík Obsah Analýza smogových situací (kdy je v kraji problém se smogem

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší

Nový zákon o ochraně ovzduší Užitečné semináře Hradec Králové, 24.10.2012 Nový zákon o ochraně ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP tis. tun Ilustrativní vývoj emisí vybraných ZL v ČR v letech 1989-2008 4000 3500 3000 2500

Více

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE

AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE OZNÁMENÍ ZMĚNA KONCEPCE podle 10c zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, v rozsahu podle přílohy č. 7 AKTUALIZACE KRAJSKÉHO PROGRAMU KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ JIHOMORAVSKÉHO

Více

Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR

Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR Seminář Ekomonitor, Praha, 21.2.2017 Opatření Střednědobé strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah Strategie Emisní a imisní analýza Scénáře vývoje

Více

Implementace prioritní osy 2 OPŽP

Implementace prioritní osy 2 OPŽP Implementace prioritní osy 2 OPŽP Ochrana ovzduší ve státní správě, teorie a praxe 11. listopadu 2015, Hustopeče Obsah PO 2 OPŽP SC 2.1. SC 2.2. SC 2.3. Současný stav Střednědobá strategie (do roku 2020)

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX017QRQK* Čj: MSK 35288/2013 245.1 V5 Vyřizuje: Ing. Lucie Koloničná, Ph.D. Odbor: Odbor životního

Více

Historický vývoj znečišťování ovzduší na Ostravsku ve vztahu k současným problémům stavu znečištění ovzduší regionu

Historický vývoj znečišťování ovzduší na Ostravsku ve vztahu k současným problémům stavu znečištění ovzduší regionu Historický vývoj znečišťování ovzduší na Ostravsku ve vztahu k současným problémům stavu znečištění ovzduší regionu 10. únor 2011, Ostrava Klub regionalistů Ing. Štěrba Radomír vedoucí oddělení ochrany

Více

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP

Ostrava 16.2.2011. odbor ochrany ovzduší MŽP Znečištění ovzduší a způsoby řešení v malých obcích Ostrava 16.2.2011 Legislativní nástroje ochrany ovzduší v ČR odbor ochrany ovzduší MŽP Legislativa ochrany ovzduší současně platná (1/4) zahrnující malé

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.4 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.4 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.4 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 1 Specifický cíl 2.4 Snížit emise stacionárních zdrojů podílejících se na expozici obyvatelstva

Více

Zaměření PO 2 OPŽP Základní principy hodnocení projektů

Zaměření PO 2 OPŽP Základní principy hodnocení projektů PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Globálním cílem prioritní osy 2 pro období 2007 2013 je zlepšení nebo udržení kvality ovzduší a omezení emisí základních znečišťujících látek

Více

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková

Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Zákon o ochraně ovzduší a jeho prováděcí předpisy Mgr. Pavla Bejčková 1 Co se dozvíte Zákon o ochraně ovzduší a jeho

Více

Zpráva o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Ing. Kateřina Sukdolová 11. listopadu 2010 Beroun

Zpráva o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji. Ing. Kateřina Sukdolová 11. listopadu 2010 Beroun Zpráva o způsobech řešení nevhodné situace z hlediska životního prostředí v Moravskoslezském kraji Ing. Kateřina Sukdolová 11. listopadu 2010 Beroun Zpráva Zpracována na základě usnesení PS č. 1531 ze

Více

8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2

8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2 1 8 Emisní bilance základních škodlivin a CO 2 Zdroje, emitující do ovzduší znečišťující látky, jsou celostátně sledovány v registru emisí a stacionárních zdrojů podle 7, odst. 1 zákona č. 201/2012 Sb.,

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ ČESKÁ REPUBLIKA MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Praha verze 13. 6. 2006 PRIORITNÍ OSA 2 ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ A SNIŽOVÁNÍ EMISÍ Výchozí stav Emise všech znečišťujících

Více

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí

Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady. Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší a jeho dopady Mgr. Libor Cieslar odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Nový zákon o ochraně ovzduší 20. července 2011 návrh zákona projednán vládou Na podzim

Více

Očekávaný dopad v úrovni znečištění PM10/NOx/benzenu [μg/m3] Dopad na městské pozadí. Regionální dopad. Opatření na krajské úrovni

Očekávaný dopad v úrovni znečištění PM10/NOx/benzenu [μg/m3] Dopad na městské pozadí. Regionální dopad. Opatření na krajské úrovni Název 2012 PaK-R1 Čištění povrchu komunikací ve Správě silnic Pardubického kraje 2012 PaK-R2 prachu výsadbou izolační zeleně Příspěvky PaK na zvýšenou četnost čištění komunikací nad rámec legislativních

Více

8. výzva Ministerstva životního prostředí ČR

8. výzva Ministerstva životního prostředí ČR 8. výzva Ministerstva životního prostředí ČR k podávání žádostí o poskytnutí podpory v rámci Operačního programu Životní prostředí podporovaných z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj

Více

Operační program Životní prostředí Ochrana ovzduší Prioritní osa 2 Aktuální informace a naplňování cílů PO2 OPŽP

Operační program Životní prostředí Ochrana ovzduší Prioritní osa 2 Aktuální informace a naplňování cílů PO2 OPŽP Operační program Životní prostředí 2014+ Ochrana ovzduší Prioritní osa 2 Aktuální informace a naplňování cílů PO2 OPŽP www.opzp.cz zelená linka: 800 260 500 dotazy@sfzp.cz Obsah přednášky Co podporujeme

Více

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji

Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Připravované projekty MŽP v oblasti zlepšení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Efektivita regulací SVRS Posouzení podílu sekundárních částic v koncentracích suspendovaných částic v MSK Stanovení

Více

Biomasa, bioplyn a energetika Olomouc

Biomasa, bioplyn a energetika Olomouc Transpozice směrnice 2015/2193/EU o omezení emisí některých znečišťujících látek do ovzduší ze středních spalovacích zařízení a Aktivity Ministerstva životního prostředí k omezení negativních vlivů dopravy

Více

Místní programy ke zlepšování kvality ovzduší zkušenosti, výsledky, financování

Místní programy ke zlepšování kvality ovzduší zkušenosti, výsledky, financování Místní programy ke zlepšování kvality ovzduší zkušenosti, výsledky, financování Petra Borůvková, ASCEND s.r.o. Konference Ochrana ovzduší ve státní správě II Sezimovo Ústí, 15. listopadu 2006 OBSAH ZKUŠENOSTI

Více

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji

Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Podpora energetického využívání biomasy v Moravskoslezském kraji Zpracovala: Ing. Petra Koudelková Datum: 28-29.2.2008, Biomasa jako zdroj energie II Koncepční strategie (1) Územní energetická koncepce

Více

6. OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

6. OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ 6. OPATŘENÍ KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ 6.1 Stávající a již přijatá opatření 6.1.1 Posílení měření kvality ovzduší V průběhu zpracovávání těchto materiálů byly uvedeny do provozu automatické stanice imisního

Více

Květen 2004 Ročník XIV Částka 5 OBSAH

Květen 2004 Ročník XIV Částka 5 OBSAH Květen 2004 Ročník XIV Částka 5 OBSAH METODICKÉ POKYNY A NÁVODY 2. Metodika přípravy plánu snížení emisí dle požadavků 5 odst. 6 a 7 zákona o ochraně ovzduší č. 86/2002 Sb. a nařízení vlády č.112/2004

Více

Národní program snižování emisí

Národní program snižování emisí Konference Ochrana ovzduší ve státní správě teorie a praxe IX., 23.10.2014 Národní program snižování emisí Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah NPSE Emisní a imisní analýza Scénáře vývoje Cíle Opatření

Více

2100 REZZO Registru emisí zdrojů znečišťování ovzduší REZZO

2100 REZZO Registru emisí zdrojů znečišťování ovzduší REZZO Je prokázáno, že znečištění ovzduší na Ostravsku pochází ze čtyř zdrojů: průmyslových podniků, lokálních topenišť, dopravy a emisí, které pocházejí z Polska. Studie Zdravotního ústavu prokázala, že v období

Více

Nařízení města Třinec č. 2/2006, kterým se vydává Místní program snižování emisí města Třince

Nařízení města Třinec č. 2/2006, kterým se vydává Místní program snižování emisí města Třince Nařízení města Třinec č. 2/2006, kterým se vydává Místní program snižování emisí města Třince Rada města Třince se na své 51. schůzi konané dne 4. 4. 2006 usnesla vydat na základě ustanovení 6 odst. 6

Více

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP

Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Setkání představitelů měst a obcí Středočeského kraje a hl. m. Prahy Praha, 28. 3. 2011 Řešení problematiky Zelená úsporám a SFŽP Tomáš Chalupa Ministr životního prostředí ZELENÁ ÚSPORÁM background Program

Více

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011

Nabídka zajištění dotací z EU. XXIV.výzva OPŽP. Březen 2011 Nabídka zajištění dotací z EU XXIV.výzva OPŽP Březen 2011 Operační program životního prostředí 2007 2013 OPŽP je financován ze dvou fondů Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti Druhý

Více

NPSE. zpracování vyžaduje ustanovení 8 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění

NPSE. zpracování vyžaduje ustanovení 8 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění NPSE Národní program snižování emisí ČR zpracování vyžaduje ustanovení 8 zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění Aktualizace minimálně 1x za 4 roky Aktualizace do 18 měsíců pokud nejnovější

Více

Finanční podpora státu u opatření na snižování emisí v segmentu velké energetiky na území Moravskoslezského kraje

Finanční podpora státu u opatření na snižování emisí v segmentu velké energetiky na území Moravskoslezského kraje Finanční podpora státu u opatření na snižování emisí v segmentu velké energetiky na území Moravskoslezského kraje Ing. Radomír Štěrba 9.-10. září 2015 Rožnov pod Radhoštěm ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

Více

Zveřejněno dne

Zveřejněno dne Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVIII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Zveřejněno dne 15. 2. 2010 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ STÁTNÍ FOND ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice

TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice TEZE NOVELY ZÁKONA O OCHRANĚ OVZDUŠÍ nový přístup k ochraně ovzduší v České republice Ing. Jan Kužel, Mgr. Veronika Tomášková, Ing. Jiří Morávek odbor ochrany ovzduší MŽP Obsah prezentace Východiska a

Více

Aktivity kraje v oblasti ochrany ovzduší

Aktivity kraje v oblasti ochrany ovzduší Aktivity kraje v oblasti ochrany ovzduší Mgr. Daniel Havlík náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Praha, 10.12.2013 Obsah Kotlíková dotace Častější čištění komunikací Výsadba izolační zeleně Dotační

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO PROJEKTY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO PROJEKTY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO PROJEKTY PRIORITNÍ OSY 2 OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 2020 Specifický cíl 2.2 Snížit emise stacionárních zdrojů podílejících se na expozici obyvatelstva nadlimitním

Více

Řízení kvality ovzduší v ČR

Řízení kvality ovzduší v ČR Řízení kvality ovzduší v ČR Jan Kužel, Jiří Morávek, odbor ochrany ovzduší MŽP» Analýza stávající situace» Principy řízení kvality ovzduší v České republice» Možnosti řešení situace» programy ke zlepšení

Více

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ

STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Konference ochrana ovzduší ve státní správě teorie a praxe, Hustopeče, 11.11.2015 STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (do roku 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ Kurt Dědič odbor ochrany ovzduší MŽP Střednědobá strategie

Více

Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVII. výzvy Operačního programu Životní prostředí

Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVII. výzvy Operačního programu Životní prostředí Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XVII. výzvy Operačního programu Životní prostředí ZVEŘEJNĚNO DNE 11. 2. 2010 Výběrová (hodnotící) kritéria v Operačním programu Životní prostředí

Více

Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci 4. výzvy pro prioritní osu 2 a 3 Operačního programu Životní prostředí

Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci 4. výzvy pro prioritní osu 2 a 3 Operačního programu Životní prostředí Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci 4. výzvy pro prioritní osu 2 a 3 Operačního programu Životní prostředí ZVEŘEJNĚNO DNE 25. 7. 2008 1 Výběrová (hodnotící) kritéria v Operačním

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů Čistá mobilita z pohledu MŽP Ing. Jan Kříž náměstek ministra ředitel sekce fondů EU, ekonomických a dobrovolných nástrojů Obsah: 1) Čistá mobilita a důvody pro její podporu 2) Čistá mobilita a národní

Více

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech

Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020. Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech 2 Prioritní osa 2 OPŽP 2014-2020 Zlepšení kvality ovzduší v lidských sídlech Koncepční dokumenty jako základ P.O.2 Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR V současné době připravena

Více

Příloha k nařízení statutárního města Ostravy č. 8/2010

Příloha k nařízení statutárního města Ostravy č. 8/2010 Příloha k nařízení statutárního města Ostravy č. 8/2010 MÍSTNÍ REGULAČNÍ ŘÁD STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY Řídícím pracovištěm je Magistrát města Ostravy, odbor ochrany životního prostředí (dále jen magistrát

Více

Implementace nejlepších dostupných technik (BAT) do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji

Implementace nejlepších dostupných technik (BAT) do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Implementace nejlepších dostupných technik (BAT) do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Zpracoval: Marek Bruštík Datum: 22.9.2016 Obsah Kolik máme zařízení spadající pod IPPC v našem kraji

Více

Seminář Operační program Životní prostředí a nízkonákladové čištění odpadních vod v menších obcích, Dolní Moravice, 26.11.2009

Seminář Operační program Životní prostředí a nízkonákladové čištění odpadních vod v menších obcích, Dolní Moravice, 26.11.2009 Seminář Operační program Životní prostředí a nízkonákladové čištění odpadních vod v menších obcích, Dolní Moravice, 26.11.2009 Ascend s.r.o. Korunní 859/18, 120 00 Praha 2 RNDr. Lubomír Paroha, paroha@ascend.cz,

Více

Zaměření specifického cíle 2.2.

Zaměření specifického cíle 2.2. Zaměření specifického cíle 2.2. Obsah Cíle intervence Vyjednávání s Evropskou komisí k SC 2.2 Podporované aktivity Podporované typy projektů Příjemci podpory Podmínky podpory Indikátory 2 Cíle intervence:

Více

Problematika lokálního vytápění v Moravskoslezském kraji

Problematika lokálního vytápění v Moravskoslezském kraji Problematika lokálního vytápění v Moravskoslezském kraji Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum: 5.11.2015 Obsah Lokální zdroje vytápění kotlíková dotace lidé musí být motivování ke změně Lokální zdroje vytápění

Více

Vliv výměny starých kotlů na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu

Vliv výměny starých kotlů na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji. Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vliv výměny starých kotlů na kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji Ing. Marek Bruštík Hrotovice, 24.10.2014 Obsah Princip kotlíkové dotace Proč se zaměřujeme na výměnu starých kotlů? Proč motivovat

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. Možnosti financování projektů přechodu na ekologické vytápění

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ. Možnosti financování projektů přechodu na ekologické vytápění OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Možnosti financování projektů přechodu na ekologické vytápění Tereza Nováková Úsek řízení projektů, odbor ochrany ovzduší a OZE Obsah 1. Možnosti čerpání podpory z OPŽP

Více

!" snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách,

! snížení emisí těch znečišťujících látek, u kterých jsou překračovány imisní limity s cílem dosáhnout limitních hodnot ve stanovených lhůtách, Integrovaný krajský program snižování emisí tuhých znečišťujících látek, oxidu siřičitého, oxidů dusíku, těkavých organických látek, amoniaku, oxidu uhelnatého, benzenu, olova, kadmia, niklu, arsenu, rtuti

Více

ZÁVĚREČNÁ VERZE PROGRAMU ENVIROS, S.R.O. - ÚNOR Zlínský kraj INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE

ZÁVĚREČNÁ VERZE PROGRAMU ENVIROS, S.R.O. - ÚNOR Zlínský kraj INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE ZÁVĚREČNÁ VERZE PROGRAMU ENVIROS, S.R.O. - ÚNOR 2004 Zlínský kraj INTEGROVANÝ KRAJSKÝ PROGRAM KE ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ ZLÍNSKÉHO KRAJE FORMULÁŘ KONTROLY KVALITY Název publikace Referenční číslo Integrovaný

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX0161BAE* Váš dopis zn.: Ze dne: Čj: MSK 24466/2013 Sp. zn.: ŽPZ/40315/2012/Buk 208.3 V10 Vyřizuje:

Více

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark

A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark A-PDF Split DEMO : Purchase from www.a-pdf.com to remove the watermark STŘEDNĚDOBÁ STRATEGIE (DO ROKU 2020) ZLEPŠENÍ KVALITY OVZDUŠÍ V ČR Tabulka 47: Úplná emisní bilance kraje Vysočina, údaje rok 2011,

Více

Kotlíkové dotace zkušenosti z minulých výzev a jejich rekapitulace

Kotlíkové dotace zkušenosti z minulých výzev a jejich rekapitulace Kotlíkové dotace zkušenosti z minulých výzev a jejich rekapitulace Zpracoval: Ing. Marek Bruštík Datum: 21.10.2015 Obsah Proč podporovat výměnu starých kotlů na tuhá paliva? Porovnání staré a nové kotlíkové

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX00YX2HX* Váš dopis zn.: Ze dne: Čj: MSK 182962/2011 Sp. zn.: ŽPZ/43780/2011/Šub 208.3 V10 Vyřizuje:

Více

VÝVOJ EMISNÍ BILANCE OD ROKU 1990, EMISNÍ ANALÝZY, VÝVOJ PODÍLŮ NA EMISÍCH A EMISNÍ PROJEKCE. Pavel Machálek Oddělení emisí a zdrojů

VÝVOJ EMISNÍ BILANCE OD ROKU 1990, EMISNÍ ANALÝZY, VÝVOJ PODÍLŮ NA EMISÍCH A EMISNÍ PROJEKCE. Pavel Machálek Oddělení emisí a zdrojů VÝVOJ EMISNÍ BILANCE OD ROKU 1990, EMISNÍ ANALÝZY, VÝVOJ PODÍLŮ NA EMISÍCH A EMISNÍ PROJEKCE Pavel Machálek Oddělení emisí a zdrojů Emise Emisní bilance a projekce Databáze REZZO Inventarizace skleníkových

Více

MŽP odbor ochrany ovzduší

MŽP odbor ochrany ovzduší MŽP odbor ochrany ovzduší Nařízení vlády č. 146/2007 Sb. O emisních limitech a dalších podmínkách provozování spalovacích stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší Kategorizace stacionárních spalovacích

Více

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP

Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Možnosti podpory pro pořízení kogeneračních jednotek od roku 2015 Dotační programy OPPIK a OPŽP Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Z jakých podprogramů lze podpořit pořízení kogenerační

Více

Mezinárodní smlouvy a evropské právní předpisy Ing. Vladislav Bízek, CSc.

Mezinárodní smlouvy a evropské právní předpisy Ing. Vladislav Bízek, CSc. ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Mezinárodní smlouvy a evropské právní předpisy Ing. Vladislav Bízek, CSc. Systém posuzování a řízení kvality ovzduší

Více

NAPLŇOVÁNÍPRIORITY Zlepšeníkvality ovzduší v Moravskoslezském kraji"

NAPLŇOVÁNÍPRIORITY Zlepšeníkvality ovzduší v Moravskoslezském kraji Tisková konference MŽP Praha, 9.6.2010 NAPLŇOVÁNÍPRIORITY Zlepšeníkvality ovzduší v Moravskoslezském kraji" Rut Bízková Ministryně životního prostředí Jedna z hlavních priorit MŽP Zlepšit kvalitu ovzduší

Více

PROGRAMY ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ

PROGRAMY ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ PROGRAMY ZLEPŠOVÁNÍ KVALITY OVZDUŠÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ IMISNÍ ZÁTĚŽE Z AUTOMOBILOVÉ DOPRAVY A VYTÁPĚNÍ DOMÁCNOSTÍ Ochrana ovzduší ve státní správě IX, 23.10.2014 Hrotovice Jan Karel, ATEM Ateliér ekologických

Více

RNDr. Barbora Cimbálníková MŽP odbor ochrany ovzduší telefon:

RNDr. Barbora Cimbálníková MŽP odbor ochrany ovzduší   telefon: RNDr. Barbora Cimbálníková MŽP odbor ochrany ovzduší email: barbora_cimbalnikova@env.cz telefon: 267122859 http://www.env.cz/ Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: ++420-2-6712-1111

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území KH kraj. HP1. Plocha území s překročením imisních limitů HP2. Plnění doporučených krajských emisních stropů

Rozbor udržitelného rozvoje území KH kraj. HP1. Plocha území s překročením imisních limitů HP2. Plnění doporučených krajských emisních stropů 3 HYGIENA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 3.1 Karta jevu (procesu): Ovzduší Pilíř: Sledovaná složka/objekt: Kriteria jevu (procesu): Název jevu (procesu): Parametry procesů: Indikátory udržitelnosti: Jednotky: Limit

Více

OPŽP - Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí

OPŽP - Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí OPŽP - Prioritní osa 2 Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí Linda Vonásková Odbor ochrany ovzduší Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí

Více

Zveřejněno dne

Zveřejněno dne Výběrová (hodnotící) kritéria pro projekty přijímané v rámci XV. výzvy Operačního programu Životní prostředí Zveřejněno dne 17. 3. 2010 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Delší název dokumentu ve dvou řádcích

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.2 Operačního programu Životní prostředí

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.2 Operačního programu Životní prostředí HODNOTICÍ KRITÉRIA PRIORITNÍ OSY 2 SPECIFICKÉHO CÍLE 2.2 Operačního programu Životní prostředí 2014 2020 Specifický cíl 2.2 Snížit emise stacionárních zdrojů podílejících se na expozici obyvatelstva nadlimitním

Více

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY

Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Návrh OPATŘENÍ OBECNÉ POVAHY Ministerstvo životního prostředí (dále jen MŽP ) jako příslušný správní orgán podle ustanovení 9 odst. 1 zákona č. 201/ 2012 Sb., o ochraně ovzduší, v platném znění, (dále

Více

Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU

Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU Stav a výhled životního prostředí v ČR a EU I. Kvalita ovzduší v ČR II. Projekt: Střednědobá strategie (do roku 2020) zlepšení kvality ovzduší v ČR náměstkyně ministra Ing. Berenika Peštová, Ph.D. I. Kvalita

Více

Znečištění ovzduší Doprava Jmk, Brno. J. Jedlička, I. Dostál

Znečištění ovzduší Doprava Jmk, Brno. J. Jedlička, I. Dostál Znečištění ovzduší Doprava Jmk, Brno J. Jedlička, I. Dostál OBSAH 1. Dopravní infrastruktura a vozidla 2. Emisní bilance 3. Opatření návrh 4. Opatření implementace 5. Závěr Dopravní infrastruktura Délka

Více

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004

ENERGETIKA TŘINEC, a.s. Teplárna E2 Integrované povolení čj. ŽPZ/10759/03/Hd/9 ze dne 9.12.2004 V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

MŽP pro ovzduší v Moravskoslezském kraji v uplynulých dvou a půl letech očima poradce ministra životního prostředí

MŽP pro ovzduší v Moravskoslezském kraji v uplynulých dvou a půl letech očima poradce ministra životního prostředí Ochrana ovzduší ve státní správě, teorie a praxe VIII, Plzeň, 18. 20. 11. 2013 MŽP pro ovzduší v Moravskoslezském kraji v uplynulých dvou a půl letech očima poradce ministra životního prostředí Lukáš Ženatý

Více

Příprava kraje na programovací období 2014-2020

Příprava kraje na programovací období 2014-2020 Příprava kraje na programovací období 2014-2020 vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství Ing. Tomáš Kotyza 6.9.2012, Hotel Imperial, Ostrava Obsah Zpřísnění integrovaných povolení pro významné

Více

J. Jedlička*, I. Dostál*, J. Tichý*, J. Karel**, J. Bucek*** * Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. ** ATEM, s.r.o. *** Bucek, s.r.o.

J. Jedlička*, I. Dostál*, J. Tichý*, J. Karel**, J. Bucek*** * Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. ** ATEM, s.r.o. *** Bucek, s.r.o. Ambiciózní akční plán, který řeší ovzduší ve městě J. Jedlička*, I. Dostál*, J. Tichý*, J. Karel**, J. Bucek*** * Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. ** ATEM, s.r.o. *** Bucek, s.r.o. OBSAH 1. Strategie

Více

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ SFŽP ČR Státní fond životního prostředí ČR Od roku 1992 přispíváme zásadním způsobem na investice do ochrany a zlepšování životního prostředí Poskytujeme finanční podpory

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Rozhodnutí KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01X5ZPG* Čj: MSK 40534/2018 Sp. zn.: ŽPZ/7616/2018/Kou 209.1 V50 Vyřizuje: Ing. Petra Koudelková

Více

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha

B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha B. Kotlík, H. Kazmarová SZÚ Praha 2 Výroba nanomateriálů - Aktuální rychlý rozvoj - Vliv na produkt nebo na činnosti Vlivy na zdraví - Hodnocení expozice - Emise do prostředí - Poznání účinků V současnosti

Více

Nové kotlíkové dotace z OPŽP

Nové kotlíkové dotace z OPŽP Nové kotlíkové dotace z OPŽP Současný stav Emise z malých spalovacích zdrojů v domácnostech mají velký podíl na celkových emisích PM10 (cca 40%) a benzo(a)pyrenu (až 90 %) a velký dopad na kvalitu ovzduší.

Více

C.8.1. Opatření přijatá na národní a mezinárodní úrovni

C.8.1. Opatření přijatá na národní a mezinárodní úrovni C.8. Opatření přijatá před zpracováním programu na lokální, regionální, národní a mezinárodní úrovni, která mají vztah k dané zóne a hodnocení účinnosti těchto opatření C.8.1. Opatření přijatá na národní

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Obsah: 1) Vysvětlení pojmu čisté mobility z pohledu MŽP -Proč podporovat čistou mobilitu? 1) Problematika

Více

Opatření vyplývající z programů zlepšování kvality ovzduší

Opatření vyplývající z programů zlepšování kvality ovzduší Ovzduší Aktuální legislativa + ohlašování SPE a poplatků zaměřeno na provozovatele Užitečné semináře, Praha, 2.3.2017 Opatření vyplývající z programů zlepšování kvality ovzduší Kurt Dědič odbor ochrany

Více

PRO SUBJEKTY EMITUJÍCÍ DO OVZDUŠÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍ LÁTKY

PRO SUBJEKTY EMITUJÍCÍ DO OVZDUŠÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍ LÁTKY PRO SUBJEKTY EMITUJÍCÍ DO OVZDUŠÍ ZNEČIŠŤUJÍCÍ LÁTKY OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2014-2020 ÚVODNÍ INFORMACE Vážená paní, vážený pane, zasílám Vám stručný přehled dotačních možností

Více

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí

Čistá mobilita z pohledu MŽP. Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita z pohledu MŽP Mgr. Jaroslav Kepka oddělení politiky a strategií životního prostředí Čistá mobilita důvody pro její podporu Zlepšení kvality ovzduší a zlepšení kvality života obyvatel (nejen

Více

Ekonomické zhodnocení opatření ke zlepšení kvality ovzduší v MSK

Ekonomické zhodnocení opatření ke zlepšení kvality ovzduší v MSK Ekonomické zhodnocení opatření ke zlepšení kvality ovzduší v MSK Konference: Ochrana ovzduší ve státní správě Hustopeče Ing. Ondřej Vojáček, Ph.D. Prof. Ing. Jiřina Jílková, CSc. Bc. Ladislav Sobotka Cíle

Více

Emisní limity pro BPS - aktuální stav a plány

Emisní limity pro BPS - aktuální stav a plány Seminář České bioplynové asociace 18. 2. 2019 Emisní limity pro BPS - aktuální stav a plány Mgr. Pavel Gadas odbor ochrany ovzduší MŽP Novela vyhlášky č. 415/2012 Sb. Novela zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně

Více

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu

Podmínka byla zohledněna v plném rozsahu v rámci bodu IV. tohoto opatření obecné povahy, které ukládá, že opatření Programu 1) Odůvodnění podle 10g odst. 4 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů: V souladu se zákonem č. 100/2001

Více