Posuzování vlivů na životní prostředí

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Posuzování vlivů na životní prostředí"

Transkript

1 16. října 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Posuzování vlivů na životní prostředí Terminologie Proces posuzování Výkon státní správy v procesu EIA

2 strana 2 Úvod EIA Environmental Impact Assessment Cílem je posoudit vlivy určitého záměru na životní prostředí předtím, než je rozhodnuto o jeho uskutečnění a k tomuto uskutečnění se přikročí. Průřezový nástroj ochrany životního prostředí, jehož prostřednictvím je zajišťována ochrana životního prostředí jako celku, nikoliv pouze jeho jednotlivých složek. Princip prevence povinnost minimalizovat negativní dopady na životní prostředí.

3 strana 3 Mezinárodní dokumenty Deklarace z Ria (1992) Hodnocení vlivu činností na životní prostředí (EIA) jako nástroj uplatňovaný na celostátní úrovni musí být aplikováno na ty navrhované aktivity, které by pravděpodobně mohly mít závažný negativní dopad na životní prostředí a které jsou předmětem rozhodování odpovídajících státních orgánů (Zásada 17). Agenda 21 odkazuje na různé formy posuzování životního prostředí (např. čl. 8.4, 8.5, 10.8)

4 strana 4 Mezinárodní dokumenty Úmluva o posuzování vlivů na životní prostředí přesahující hranice států (Finsko, Espoo, 1991) vymezuje základní prvky procesu EIA, které jsou smluvní strany povinny promítnout do svého právního řádu aplikace na záměry mající významný vliv na životní prostředí přesahující státní hranice ČR úmluvu ratifikovala 26. února 2001

5 strana 5 Právní úprava v Evropské unii Směrnice Rady 85/337/EHS ze dne 27. června 1985 o posuzování vlivů některých veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí Směrnice Rady 97/11/ES ze dne 3. března 1997, kterou se mění a doplňuje směrnice 85/337/EHS Směrnice 2001/42/ES Evropského parlamentu a Rady ze dne 27. června 2001 o posuzování vlivů některých plánů a programů na životní prostředí

6 strana 6 Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů upravuje posuzování vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví (dále jen posuzování vlivů na životní prostředí ) a postup fyzických osob, právnických osob, správních úřadů a územních samosprávných celků (obcí a krajů) při tomto posuzování. Posuzování vlivů na životní prostředí podléhají v tomto zákoně vymezené záměry a koncepce, jejichž provedení by mohlo závažně ovlivnit životní prostředí.

7 strana 7 Základní terminologie záměr - stavby, činnosti a technologie (příloha č. 1) koncepce - strategie, politiky, plány nebo programy zpracované nebo zadané orgánem veřejné správy a následně orgánem veřejné správy schvalované nebo ke schválení předkládané dokumentace - zpráva o vlivech zamýšlené aktivity na životní prostředí, jejíž obsah i rozsah je určen zákonem (na základě zákona) posudek - odborná zpráva zpracovaná oprávněnou osobou hodnotící dokumentaci z hlediska její úplnosti, správnosti použitých metod, variant řešení apod.

8 strana 8 Základní terminologie stanovisko - závěrečná zpráva o vlivech zamýšlené činnosti na životní prostředí vydávaná na základě dokumentace, posudku, protokolu z veřejného projednání a vyjádření k nim uplatněných orgánem příslušným k posouzení vyhodnocení - výsledek posouzení vlivů koncepce na životní prostředí zpracované posuzovatelem koncepce dotčené území - území, jehož životní prostředí a obyvatelstvo by mohlo být závažně ovlivněno provedením záměru nebo koncepce

9 strana 9 Základní terminologie dotčený územní samosprávný celek - územní samosprávný celek, jehož správní obvod alespoň zčásti tvoří dotčené území dotčený správní úřad - správní úřad, který hájí zájmy chráněné zvláštními právními předpisy a jehož územně správní obvod alespoň zčásti tvoří dotčené území, a Česká inspekce životního prostředí příslušný úřad - MŽP nebo orgán kraje v přenesené působnosti, v jehož územně správním obvodu je navržen záměr nebo pro jehož územně správní obvod je zpracovávána koncepce

10 strana 10 Rozsah posuzování Podle tohoto zákona se posuzují vlivy na: obyvatelstvo (veřejné zdraví) životní prostředí zahrnuje vlivy na: živočichy, rostliny, ekosystémy, půdu, horninové prostředí, vodu, ovzduší, klima, krajinu, přírodní zdroje, hmotný majetek a kulturní památky. Posuzují se vlivy, které způsobí nejen provozování daného záměru, ale i jeho příprava, provádění, ukončení provozu a případná sanace či rekultivace.

11 strana 11 Předmět posuzování Posuzování vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví podléhají zákonem vymezené: záměry, koncepce. Z hlediska územního rozsahu vlivu posuzovaných aktivit rozlišujeme: záměry a koncepce, jejichž důsledky na životní prostředí nepřesahují státní hranice, záměry a koncepce, jejichž důsledky na životní prostředí mohou přesahovat státní hranice.

12 strana 12 Účel a cíl posuzování Účelem posuzování vlivů na životní prostředí je získat objektivní odborný podklad pro vydání rozhodnutí podle zákona č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), a přispět tak k udržitelnému rozvoji společnosti. Cílem posuzování vlivů na životní prostředí je zjistit, popsat a komplexně vyhodnotit předpokládané vlivy připravovaných záměrů - staveb, činností a technologií (EIA) a koncepcí (SEA) a formulovat tak opatření ke zmírnění negativních vlivů na životní prostředí a tím i zakotvení politiky ochrany životního prostředí do rozhodovacího procesu správního orgánu podle stavebního zákona.

13 strana 13 Předmět posuzování vlivů záměrů na ŽP Předmětem posuzování jsou: záměry (stavby, činnosti, technologie) kategorie I. záměry vždy podléhající posouzení (příloha č. 1) záměry kategorie II. záměry vyžadující zjišťovací řízení (příloha č. 1) změny těchto záměrů ( 4 odst. 1) záměry nedosahující uvedených limitů podlimitní záměry stavby, činnosti a technologie, které mohou samostatně nebo ve spojení s jinými významně ovlivnit území evropsky významné lokality nebo ptačí oblasti (zjišťovací řízení případné posuzování)

14 strana 14 Předmět posuzování vlivů koncepce na ŽP Předmětem posuzování jsou: koncepce, které stanoví rámec pro budoucí povolení záměrů uvedených v příloze č. 1, zpracovávané v oblasti zemědělství, nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami, koncepce, u nichž nutnost jejich posouzení, s ohledem na možný vliv na životní prostředí, vyplývá ze zvláštního právního předpisu koncepce spolufinancované z prostředků fondů Evropských společenství koncepce podléhají posuzování vždy, pokud je dotčené území tvořeno územním obvodem více než jedné obce, v opačném případě až na základě stanovení ve zjišťovacím řízení

15 strana 15 Postup při posuzování vlivů záměrů 1. fáze Oznámení 2. fáze Zjišťovací řízení 3. fáze Dokumentace 4. fáze Posudek 5. fáze Veřejné projednání 6. fáze Stanovisko k posouzení vlivů (7. fáze Rozhodnutí)

16 strana fáze Oznámení Každý (oznamovatel), kdo hodlá provádět záměr, který spadá do režimu zákona o posuzování vlivů, je povinen to oznámit příslušnému úřadu (KÚ, MŽP). Oznámení obsahuje údaje podle přílohy č. 3 a 3a k zákonu. Příslušný úřad zajistí zveřejnění informace o oznámení, textovou část zveřejní na internetu. Rozešle oznámení se žádostí o vyjádření dotčeným správním úřadům a dotčeným územním samosprávným celkům. Ve stanovené lhůtě (20 dní od zveřejnění) může každý zaslat písemné vyjádření k oznámení. U podlimitních záměrů sdělí do 15 dnů příslušný úřad oznamovateli, zda bude podlimitní záměr podléhat zjišťovacímu řízení. Rovněž toto sdělení musí být zveřejněno na internetu.

17 strana fáze Zjišťovací řízení Cíl zjišťovacího řízení (tzv. malá EIA ): určit rozsah a hloubku posouzení vlivů záměru s ohledem na jeho povahu nebo specifické faktory životního prostředí upřesnění informací, které je vhodné uvést do dokumentace vlivů záměru určit, zda záměr bude nebo nebude předmětem posuzování (záměry kategorie I. uvedené v příloze č. 1 podléhají vždy posouzení, viz ) Zjišťovací řízení zahajuje příslušný úřad na základě oznámení. Provádí se dle kritérií uvedených v příloze č. 2 zákona. Zjišťovací řízení je ukončeno (nejdéle do 30 dní) závěrem, který musí být odůvodněn, zveřejněn a zaslán oznamovateli.

18 strana fáze Dokumentace Stěžejní dokument v proceduře posuzování vlivů (viz příloha č. 4 zákona Náležitosti dokumentace). Neobsahuje-li dokumentace potřebné náležitosti, je navrácena oznamovateli k doplnění nebo přepracování. Schválená dokumentace je zveřejněna a rozeslána k vyjádření dotčeným orgánům státní správy, dotčeným územně samosprávným celkům a předána zpracovateli posudku. Do 30 dnů od zveřejnění informace o dokumentaci se může každý písemně vyjádřit k dokumentaci u příslušného úřadu. Došlá vyjádření jsou neprodleně doručena zpracovateli posudku.

19 strana fáze Posudek Zpracování posudku oprávněnou osobou s autorizací na základě dokumentace s přihlédnutím k vyjádření veřejnosti, příslušné obce a dotčených orgánů státní správy ve lhůtě 60 (90) dnů ode dne doručení uvedených vyjádření. Posudek dle náležitostí uvedených v příloze č. 5 zákona je příslušným úřadem zveřejněn a rozeslán dotčeným správním úřadům a územně samosprávným celkům. Ve lhůtě 30 dnů lze posudek připomínkovat a zpracovatel posudku je povinen vypořádat písemná vyjádření k posudku a na jejich základě případně upravit návrh stanoviska, který předkládá příslušnému úřadu. Náklady na zpracování posudku hradí oznamovatel.

20 strana fáze Veřejné projednání Veřejné projednání posudku a současně i dokumentace se nařizuje pouze tehdy, jestliže příslušný úřad obdržel odůvodněné nesouhlasné vyjádření k dokumentaci nebo posudku. Zpracovatel posudku rovněž vypořádává vyjádření z veřejného projednání před odevzdáním posudku příslušnému úřadu.

21 strana fáze Stanovisko Konečné stanovisko je vydáno příslušným úřadem na základě dokumentace, posudku a veřejného projednání a zveřejněno v souladu s požadavky na zveřejňování. Obsah stanoviska je uveden v příloze č. 6 zákona. Platnost stanoviska je 5 let ode dne jeho vydání. Na žádost oznamovatele může být platnost (opakovaně) prodloužena o 5 let, pokud nedošlo k podstatným změnám realizace záměru, podmínek v dotčeném území, k novým znalostem souvisejícím s věcným obsahem dokumentace a vývoji nových technologií využitelných v záměru.

22 strana fáze Rozhodnutí Při svém rozhodování podle stavebního zákona bere správní úřad vždy v úvahu obsah stanoviska nebo závěru ze zjišťovacího řízení. Jsou-li ve stanovisku uvedeny konkrétní požadavky týkající se ochrany životního prostředí, zahrne je do svého rozhodnutí. V opačném případě uvede důvody, pro které tak neučinil nebo učinil jen částečně. Rozhodnutí musí vždy obsahovat odůvodnění.

23 strana 23 Postup při posuzování vlivů koncepcí 1. fáze Oznámení koncepce 2. fáze Zjišťovací řízení 3. fáze Vyhodnocení vlivů koncepce 4. fáze Návrh koncepce 5. fáze Veřejné projednání návrhu koncepce 6. fáze Stanovisko k návrhu koncepce 7. fáze Schválení a zveřejnění koncepce 8. fáze Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví

24 strana fáze Oznámení koncepce Předkladatel předkládá příslušnému úřadu oznámení, které splňuje náležitosti stanovené v příloze č. 7 zákona. Příslušný úřad oznámení zveřejní a zašle k vyjádření dotčeným správním úřadům a územně samosprávným celkům. Každý může zaslat své písemné vyjádření k oznámení koncepce příslušnému úřadu ve lhůtě do 20 dnů ode dne jeho zveřejnění.

25 strana fáze Zjišťovací řízení Cíl zjišťovacího řízení: upřesnění obsahu a rozsahu vyhodnocení vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví u zákonem stanovených koncepcí a změn koncepcí musí určit, zda bude nebo nebude předmětem posuzování Zjišťovací řízení se provádí dle kritérií uvedených v příloze č. 8 zákona. Zjišťovací řízení je ukončeno (nejdéle do 35 dnů) písemným závěrem, který musí být odůvodněn, zveřejněn a zaslán předkladateli a dotčeným správním úřadům a územně samosprávným celkům. V závěru je uveden obsah a rozsah vyhodnocení, návrh průběhu posuzování koncepce včetně konání veřejného projednání.

26 strana fáze Vyhodnocení vlivů koncepce Vyhodnocení vlivů koncepce provádí posuzovatel (autorizovaná osoba), kterého vybírá předkladatel koncepce. Vyhodnocení vlivů je nedílnou součástí koncepce a musí splňovat náležitosti stanovené v příloze č. 9 zákona.

27 strana fáze Návrh koncepce Návrh koncepce, jehož součástí je i vyhodnocení vlivů, předává předkladatel příslušnému úřadu v listinné i elektronické formě. Obsahuje-li vyhodnocení vlivů potřebné náležitosti, je návrh koncepce rozeslán (do 10 dnů) k vyjádření dotčeným správním úřadům a dotčeným územním samosprávným celkům.

28 strana fáze Veřejné projednání návrhu koncepce Veřejné projednání organizuje předkladatel. Místo a čas konání zveřejní na své úřední desce, internetu a nejméně ještě jedním místně obvyklým způsobem (např. v tisku) a informuje o něm příslušný úřad. Z veřejného projednání je pořízen zápis, který je zveřejněn na internetu a zaslán příslušnému úřadu. Každý může zaslat své písemné vyjádření k návrhu koncepce příslušnému úřadu nejpozději do 5 dnů ode dne konání veřejného projednání návrhu koncepce.

29 strana fáze Stanovisko k návrhu koncepce Ve lhůtě 30 dnů vydá na základě návrhu koncepce, k němu podaných vyjádření a veřejného projednání příslušný úřad stanovisko. Ve stanovisku může úřad uvést svůj nesouhlas s návrhem koncepce z hlediska možných negativních vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví, případně může navrhnout jeho doplnění, popřípadě navrhnout kompenzační opatření. Příslušný úřad stanovisko ke koncepci neprodleně po jeho vydání zašle předkladateli, dotčeným správním úřadům a dotčeným územním samosprávným celkům a zároveň jej zveřejní.

30 strana fáze Schválení koncepce Při schvalování koncepce je schvalující orgán povinen zohlednit požadavky a podmínky vyplývající ze stanoviska ke koncepci. Schvalující orgán je povinen zveřejnit schválenou koncepci, včetně odůvodnění a opatření pro zajištění sledování a rozboru vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví. Schvalující orgán je povinen (do 7 pracovních dnů) o zveřejnění informovat příslušný úřad, dotčené správní úřady a dotčené územní samosprávné celky.

31 strana fáze Sledování a rozbor vlivů koncepce Předkladatel je povinen zajistit sledování a rozbor vlivů schválené koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví. Pokud předkladatel zjistí, že má koncepce nepředvídané závažné vlivy na životní prostředí nebo veřejné zdraví, je povinen zajistit opatření k odvrácení nebo zmírnění těchto vlivů, informovat o této skutečnosti příslušný úřad a současně rozhodnout o změně koncepce. Současně dotčené správní úřady sledují v rámci své působnosti vlivy schválené koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví a jsou oprávněny podat podnět ke změně koncepce.

32 strana 32 Zásady posuzování vlivů záměrů 1. Zásada výběru aktivit podléhajících proceduře EIA 2. Zásada komplexnosti a variantnosti řešení 3. Zásada včasnosti 4. Zásada účasti odborníků 5. Zásada účasti veřejnosti 6. Zásada odborné kontroly 7. Zásada nezávaznosti stanoviska pro rozhodovací řízení Obdobné zásady lze vyabstrahovat pro posuzování vlivu koncepcí.

33 strana 33 Zásada výběru aktivit podléhajících proceduře EIA ne všechny aktivity podléhají proceduře posuzování jejich vlivu na životní prostředí a veřejné zdraví předmět posouzení vlivů je vymezen prostřednictvím: taxativního vyjmenování aktivit na seznamu předběžné hodnotící procedury zjišťovací řízení kombinace předchozích Zjednodušeně lze konstatovat, že záměry kategorie I. uvedené v příloze č.1 zákona podléhají posuzování vždy. Záměry kategorie II. podléhají posuzování teprve, je-li tak stanoveno ve zjišťovacím řízení. Podlimitní záměry zjišťovací řízení (posouzení vlivů).

34 Příklad negativního závěru ze zjišťovacího řízení strana 34

35 Příklad negativního závěru ze zjišťovacího řízení strana 35

36 Příklad kladného závěru ze zjišťovacího řízení strana 36

37 Příklad kladného závěru ze zjišťovacího řízení strana 37

38 Příklad kladného závěru ze zjišťovacího řízení strana 38

39 Příklad kladného závěru ze zjišťovacího řízení strana 39

40 Příklad kladného závěru ze zjišťovacího řízení strana 40

41 strana 41 Zásada komplexnosti a variantnosti řešení V rámci procedury EIA se posuzují: vlivy na veřejné zdraví vlivy na životní prostředí (rostliny, živočichy, ovzduší, vodu, půdu, ekosystémy apod.) jejich vzájemné působení a souvislosti vlivy přímé a nepřímé vlivy provedení i neprovedení záměru vlivy záměru od kolébky až do hrobu běžný provoz i možné havárie opatření k předcházení nepříznivým vlivům požadavky na zpracování variant řešení

42 Příklad obsahu dokumentace strana 42

43 strana 43 Zásada včasnosti Procedura EIA (vydání stanoviska EIA) musí předcházet vydání rozhodnutí podle stavebního zákona nebo podle zvláštních předpisů.

44 strana 44 Zásada účasti odborníků Dokumentaci a posudek na ni mohou vykonávat pouze fyzické osoby, které jsou držiteli autorizace. Podmínky udělení autorizace: bezúhonnost plná způsobilost k právním úkonům praxe v oboru v délce minimálně 3 roky odborná způsobilost Pro oblast posuzování vlivů na veřejné zdraví je vyžadována zvláštní odborná způsobilost. Osvědčení v tomto případě uděluje Ministerstvo zdravotnictví.

45 strana 45 Zásada odborné kontroly (dvojstupňovitosti) 1. stupeň dokumentace 2. stupeň posudek Dokumentace základní dokument popisující vlivy záměru na životní prostředí a veřejné zdraví. Posudek na dokumentaci posudkář hodnotí, zda byla dokumentace zpracována s využitím odpovídajících metod, vyčerpávajícím způsobem (obsahuje požadované náležitosti a odpovídající závěry). Posudek obsahuje návrh stanoviska.

46 Příklad obsahu posudku strana 46

47 strana 47 Zásada nezávaznosti stanoviska pro rozhodovací řízení U staveb, činností a technologií slouží stanovisko jako odborný podklad pro správní rozhodnutí vydaná podle ustanovení zákona o územním plánování a stavebním řádu, popřípadě dalších právních předpisů. Bez stanoviska nelze vydat rozhodnutí, nutná k provedení záměru. Znění stanoviska není pro rozhodování závazné, avšak správní úřad bere při svém rozhodování v úvahu jeho obsah. Stanovisko EIA je odborným podkladem pro vydání rozhodnutí. Vzhledem k tomu, že stanovisko není rozhodnutí, nelze se proti němu odvolat a ani nemůže být samostatně napadeno žalobou.

48 Příklad stanoviska strana 48

49 Příklad stanoviska strana 49

50 Příklad stanoviska strana 50

51 Příklad stanoviska strana 51

52 Příklad stanoviska strana 52

53 Příklad stanoviska strana 53

54 Příklad stanoviska strana 54

55 Příklad stanoviska strana 55

56 Příklad stanoviska strana 56

57 Příklad stanoviska strana 57

58 Příklad stanoviska strana 58

59 Příklad stanoviska strana 59

60 Příklad stanoviska strana 60

61 Příklad stanoviska strana 61

62 strana 62 Zásada účasti veřejnosti Procedury EIA se veřejnost může účastnit jako: každá jednotlivá fyzická či právnická osoba, skupiny těchto osob občanské sdružení a obecně prospěšná společnost, jejichž předmětem činnosti je ochrana veřejných zájmů Zveřejňované dokumenty a informace: oznámení (včetně kdy a kde je možno do něj nahlížet) o místě a termínu konání veřejného projednání o vrácení dokumentace k přepracování o dokumentaci a posudku (včetně kdy a kde je možno do nich nahlížet) o oznámení a o návrhu koncepce (včetně nahlížení do nich)

63 Příklad obsahu oznámení strana 63

64 Příklad oznámení veřejného projednání strana 64

65 Příklad zápisu z veřejného projednání strana 65

66 Příklad zápisu z veřejného projednání strana 66

67 Příklad zápisu z veřejného projednání strana 67

68 strana 68 Způsoby zveřejňování: úřední desky dotčených obcí a krajů internet nejméně ještě jeden místně obvyklý způsob (např. tisk) Způsoby účasti veřejnosti: nahlížení do zveřejněných dokumentů zaslání písemného vyjádření k oznámení, dokumentaci a posudku účast na veřejném projednání posudku a současně dokumentace Občanské sdružení má navíc právo: v postavení účastníka se zúčastnit navazujících řízení podle zvláštních předpisů při splnění stanovených podmínek ( 23 odst. 9) žalobní legitimace k podání žaloby dle soudního řádu správního ( 23 odst. 10)

69 strana 69 Výkon státní správy v oblasti posuzování vlivů Orgány příslušné k posouzení vlivů: ministerstvo ( 21) orgány kraje ( 22) Udělování autorizace a osvědčení: Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo zdravotnictví

70 strana 70 Informační systém EIA Určen pro potřeby úřadů vykonávajících funkci příslušného úřadu dle zákona o posuzování vlivů na životní prostředí. Slouží k vedení evidence posuzovaných záměrů a ke zveřejňování dokumentů souvisejících s procesem posuzování vlivů na životní prostředí na internetu tak, jak ukládá zákon o posuzování vlivů na životní prostředí. Systém je členěn na sekce: záměry na území ČR záměry mimo území ČR podlimitní záměry záměry posuzované podle 91 stavebního zákona záměry posuzované dle zákona č. 244/1992 Sb.

71 Informační systém EIA strana 71

72 Informační systém EIA strana 72

73 strana 73 Informační systém SEA Slouží k vedení evidence posuzovaných koncepcí úrovně celostátní, regionální, ale i úrovně místní a ke zveřejňování dokumentů pořízených v průběhu procesu posuzování koncepcí tak, jak ukládá zákon. Informační systémy EIA a SEA jsou přístupné ze stránek Ministerstva životního prostředí a rovněž ze stránek České informační agentury životního prostředí (CENIA). Informace o probíhajících procesech jsou zveřejňovány na úředních deskách dotčených územně samosprávných celků (krajské úřady, obecní úřady), v místních periodikách a na internetu. Informační systémy EIA/SEA umožňují veřejnosti sledovat průběh procesu posuzování záměrů a koncepcí.

74 Informační systém SEA strana 74

75 Informační systém SEA strana 75

76 strana 76 Otázky 1. Jaký dokument správní orgán vydává jako finální výsledek v rámci procesu posuzování vlivů na životní prostředí a co tento dokument obsahuje? 2. Jaké jsou fáze posuzování vlivů na životní prostředí u záměru? 3. K čemu je nezbytné stanovisko EIA? 4. Které správní orgány vystupují v procesu posuzování vlivů na životní prostředí? 5. Co to je zjišťovací řízení v procesu posuzování vlivů na životní prostředí? U čeho se realizuje a kdo se ho účastní? 6. Kdo to je autorizovaná osoba v procesu posuzování vlivů na životní prostředí a k čemu tuto osobu správní orgány využívají?

Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí J A R O

Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí J A R O Posuzování vlivů záměrů a koncepcí na životní prostředí J A R O 2 0 1 2 I V A N A P R Ů C H O V Á Prameny právní úpravy Směrnice EIA (ZÁMĚRY): Směrnice Rady ES o zhodnocení vlivů určitých veřejných a soukromých

Více

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (EIA/SEA) Právo životního prostředí I 22. března 2016 POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ EIA Environmental Impact Assessment specifický postup, jehož cílem je posoudit

Více

ČÁST PRVNÍ Posuzování vlivů na životní prostředí. HLAVA I Posuzování vlivů na životní prostředí v České republice. DÍL 1 Úvodní ustanovení

ČÁST PRVNÍ Posuzování vlivů na životní prostředí. HLAVA I Posuzování vlivů na životní prostředí v České republice. DÍL 1 Úvodní ustanovení 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) ve znění zákonů č. 93/2004 Sb.

Více

ČÁST PRVNÍ Posuzování vlivů na životní prostředí. HLAVA I Posuzování vlivů na životní prostředí v České republice. DÍL 1 Úvodní ustanovení

ČÁST PRVNÍ Posuzování vlivů na životní prostředí. HLAVA I Posuzování vlivů na životní prostředí v České republice. DÍL 1 Úvodní ustanovení Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 100/2001 Sb. Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí a o změn... - znění dle 350/12 Sb. 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů

Více

Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (EIA) Mgr. Daniel Brix

Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (EIA) Mgr. Daniel Brix ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE Posuzování vlivů záměrů na životní prostředí (EIA) Mgr. Daniel Brix Historie procesu EIA 1969 US NEPA 1985 směrnice

Více

EIA Posuzování vlivů na životní prostředí

EIA Posuzování vlivů na životní prostředí FSv ČVUT 15. května 2018 Ing. Josef Marek PROEKO 737 738 433, marek-proeko@volny.cz 1 EIA Environmental Impact Assessment Právní předpisy: Směrnice Rady E(H)S 85/337/EHS Směrnice Rady ES 97/11/ES Směrnice

Více

PRACOVNÍ ÚPLNÉ ZNĚNÍ

PRACOVNÍ ÚPLNÉ ZNĚNÍ PRACOVNÍ ÚPLNÉ ZNĚNÍ Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), jak vyplývá ze změn provedených

Více

Kateřina Pekárková odbor posuzování vlivů na ŽP a integrované prevence

Kateřina Pekárková odbor posuzování vlivů na ŽP a integrované prevence Kateřina Pekárková odbor posuzování vlivů na ŽP a integrované prevence Posuzování vlivů na životní prostředí EIA - posuzování vlivů záměrů (Environmental Impact Assessment) SEA - posuzování vlivů koncepcí

Více

PROCES SEA ve vztahu k územnímu plánování. Ing. Veronika Šímová

PROCES SEA ve vztahu k územnímu plánování. Ing. Veronika Šímová PROCES SEA ve vztahu k územnímu plánování Ing. Veronika Šímová Proces SEA obecně dle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění pozdějších předpisů Proces SEA ve vztahu k

Více

Ochrana životního prostředí při povolování staveb

Ochrana životního prostředí při povolování staveb Ochrana životního prostředí při povolování staveb - stavby a jejich realizace významně ovlivňují životní prostředí ve svém okolí - při povolování staveb a jejich změnách je třeba vždy doložit stanoviska

Více

ZÁKON o posuzování vlivů na životní prostředí

ZÁKON o posuzování vlivů na životní prostředí Strana 628 Sbírka zákonů č. 49 / 2010 49 PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

ČÁST PRVNÍ POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVA I POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Díl 1 Úvodní ustanovení

ČÁST PRVNÍ POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVA I POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Díl 1 Úvodní ustanovení 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) ve znění zákona č. 93/2004 Sb.,

Více

ČÁST PRVNÍ Posuzování vlivů na životní prostředí. HLAVA I Posuzování vlivů na životní prostředí v České republice

ČÁST PRVNÍ Posuzování vlivů na životní prostředí. HLAVA I Posuzování vlivů na životní prostředí v České republice Exportováno z právního informačního systému CODEXIS 100/2001 Sb. Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí a o změn... - znění dle 225/2017 Sb. 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování

Více

Zákon č. 100/2001 Sb.

Zákon č. 100/2001 Sb. 1 z 72 15.5.2018 1:03 Zákon č. 100/2001 Sb. Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-100

Více

ČÁST PRVNÍ POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVA I. Díl 1 Úvodní ustanovení. Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ HLAVA I. Díl 1 Úvodní ustanovení. Předmět úpravy 100 ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

PRACOVNÍ ÚPLNÉ ZNĚNÍ

PRACOVNÍ ÚPLNÉ ZNĚNÍ PRACOVNÍ ÚPLNÉ ZNĚNÍ Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí), ve znění zákona č. 93/2004

Více

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů Změna: 93/2004 Sb. Změna: 163/2006 Sb. Změna: 186/2006 Sb. Změna: 216/2007 Sb. Změna: 124/2008 Sb. Změna: 436/2009 Sb. Změna: 223/2009 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 38/2012 Sb. Změna: 85/2012 Sb. Změna:

Více

V dnešní době je snazší dům postavit než ho povolit!

V dnešní době je snazší dům postavit než ho povolit! V dnešní době je snazší dům postavit než ho povolit! Zákon EIA Stavební zákon Rozhodnutí o stavbě, záměru, koncepci Proces posouzení vlivů koncepcí / záměrů na životní prostředí Schvalovací proces koncepce

Více

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE

POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ V ČESKÉ REPUBLICE 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) Změna: 93/2004 Sb. Změna: 163/2006

Více

100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 ČÁST PRVNÍ

100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 ČÁST PRVNÍ Systém ASPI - stav k 23.8.2009 do částky 79/2009 Sb. a 29/2009 Sb.m.s. Obsah a text 100/2001 Sb. - stav k 30. 6.2010 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o

Více

100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) Změna: 93/2004 Sb. Změna: 163/2006

Více

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února 2001. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února 2001. o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) Změna: 93/2004 Sb. Změna: 163/2006

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 23. 11. 2011 Č. j.: 92265/ENV/11 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí) Změna: 93/2004 Sb. Změna: 163/2006

Více

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února o posuzování vlivů na ţivotní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února o posuzování vlivů na ţivotní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na ţivotní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na ţivotní prostředí) ve znění zákonů č. 93/2004 Sb.,

Více

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února 2001

100/2001 Sb. ZÁKON. ze dne 20. února 2001 100/2001 Sb. ZÁKON ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivŧ na ţivotní prostředí a o změně některých souvisejících zákonŧ (zákon o posuzování vlivŧ na ţivotní prostředí) ve znění zákonů č. 93/2004 Sb.,

Více

ROZPTYLOVÉ STUDIE A HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍCH RIZIK V PROCESU EIA

ROZPTYLOVÉ STUDIE A HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍCH RIZIK V PROCESU EIA ROZPTYLOVÉ STUDIE A HODNOCENÍ ZDRAVOTNÍCH RIZIK V PROCESU EIA Správní orgány vzájemně spolupracují v zájmu dobré správy. * * Ustanovení 8 odst. 2 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 15. 5. 2012 Č. j.: 36025/ENV/12 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 16. 5. 2012 Č. j.: 38556/ENV/12 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí.

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí. MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 9. 9. 2008 Č.j. : STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 71961/ENV/15 V Praze dne 6. listopadu 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 11. srpna 2009 Č.j. : 61970/ENV09 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 3. 6. 2014 Č. j.: 38130/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Srovnávací tabulka pro posouzení implementace předpisu Evropské unie

Srovnávací tabulka pro posouzení implementace předpisu Evropské unie Čl. 1, odst. 1 Citace ustanovení Číslo Sb. / ID (, odst., 1. Tato směrnice se vztahuje na posuzování vlivů těch veřejných a soukromých záměrů na životní prostředí, které by mohly mít významný vliv na životní

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 55499/ENV/15 V Praze dne 18. srpna 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

ZÁKON č. 100/2001 Sb. O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ (ZÁKON O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ)

ZÁKON č. 100/2001 Sb. O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ (ZÁKON O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ) ZÁKON č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A O ZMĚNĚ NĚKTERÝCH SOUVISEJÍCÍCH ZÁKONŮ (ZÁKON O POSUZOVÁNÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ) ve znění zákona č. 93/2004 Sb.,

Více

Ing. Petr Slezák. Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence

Ing. Petr Slezák. Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ing. Petr Slezák Ministerstvo životního prostředí odbor posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence tel.: 267 122 442 e-mail: petr.slezak@mzp.cz Zákon o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 10. 12. 2013 Č. j.: 89485/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Připravovaná novela stavebního zákona Novela zákona EIA

Připravovaná novela stavebního zákona Novela zákona EIA Připravovaná novela stavebního zákona Novela zákona EIA Praha 24. března 2015 PROGRAMOVÉ PROHLÁŠENÍ VLÁDY V oblasti územního plánování a stavebního řádu připraví vláda novelu stavebního zákona, která přinese

Více

STANOVISKO. Ministerstvo životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstvo životního prostředí Č. j.: 75808/ENV/15 V Praze dne 6. listopadu 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornar4bw98o) ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (zdroj: https://apps.odok.cz/attachment/-/down/1ornar4bw98o) ODŮVODNĚNÍ III. ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů V návaznosti na novelu zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 90145/ENV/15 V Praze dne 18. ledna 2016 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

ZÁKON ze dne 5. září 2017, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

ZÁKON ze dne 5. září 2017, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů Částka 111 Sbírka zákonů č. 326 / 2017 Strana 3447 326 ZÁKON ze dne 5. září 2017, kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Praha dne 4. ledna 2019 Č. j.: MZP/2019/710/2 Vyřizuje: Ing. Benková Tel.: 267 122 486 E-mail: Barbora.Benkova@mzp.cz Rozdělovník ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 22. června 2011 Č. j.: 50109/ENV/11 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 65947/ENV/15 V Praze dne 29. září 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie

Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie Inovace bakalářského studijního oboru http://aplchem.upol.cz CZ.1.07/2.2.00/15.0247 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. KFC/ZVS Základy veřejné

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 3. 6. 2014 Č. j.: 38400/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 25. října 2011 Č. j.: 83745/ENV/11 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 52754/ENV/15 V Praze dne 31. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn ( ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (  ODŮVODNĚNÍ III. ODŮVODNĚNÍ I. OBECNÁ ČÁST A Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy a odůvodnění jejích hlavních principů Dnem 1. 1. 2018 nabyde účinnosti zákon č. 225/2017, kterým se novelizuje zákon č.

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 16. 5. 2012 Č. j.: 38561/ENV/12 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 47637/ENV/15 V Praze dne 13. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 55313/ENV/15 V Praze dne 12. srpna 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 25. 11. 2014 Č. j.: 81992/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 59325/ENV/15 V Praze dne 26. srpna 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 50210/ENV/15 V Praze dne 21. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 3. července 2014 Č. j.: 45714/ENV/14 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

D.5.2 Legislativní východiska účasti veřejnosti

D.5.2 Legislativní východiska účasti veřejnosti D.5.2 Legislativní východisk D.5.2.1 Mezinárodní kontext V kontextu mezinárodním je stěžejním dokumentem pro tuto oblast tzv. Aarhuská úmluva. Ta je obecným souhrnem pravidel pro zapojování do rozhodování.

Více

EIA A NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA. Diskuzní setkání Stavebního fóra - 4. června 2015

EIA A NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA. Diskuzní setkání Stavebního fóra - 4. června 2015 EIA A NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Diskuzní setkání Stavebního fóra - 4. června 2015 MŽP jako gestor směrnice EIA vypracovalo novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí a souvisejících zákonů, tj.

Více

Pořizování územního plánu

Pořizování územního plánu Pořizování územního plánu Ing. Tomáš Sklenář Ing. Navrátilová Podklady rozhodnutí o pořízení SZ 44 O pořízení ÚP rozhoduje zastupitelstvo obce a) z vlastního podnětu b) na návrh orgánu veřejné správy c)

Více

Osnova: Zpracoval: Krajský úřad Moravskoslezského kraje, odbor územního plánování, stavebního řádu a kultury dne 30. 3. 2015.

Osnova: Zpracoval: Krajský úřad Moravskoslezského kraje, odbor územního plánování, stavebního řádu a kultury dne 30. 3. 2015. Metodické stanovisko k postupu stavebních úřadů v řízeních podle stavebního zákona, navazujících na posouzení projednávaného záměru postupem dle zák. č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 19. 10. 2012 Č. j.: 89531/ENV/12 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 10000 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 10000 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 10000 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 9. 2. 2010 Č.j.: 13237/ENV/1O ZÁ VĚR ZJIŠŤOV ACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 44736/ENV/16 V Praze dne 18. října 2016 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 19063/ENV/16 V Praze dne 17. března 2016 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 12. 11. 2014 Č. j.: 74733/ENV/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ. Identifikační údaje Název záměru: REISSWOLF navýšení kapacity zařízení k odstraňování, sběru a výkupu odpadů

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ. Identifikační údaje Název záměru: REISSWOLF navýšení kapacity zařízení k odstraňování, sběru a výkupu odpadů Praha: 26. 6. 2018 Dle rozdělovníku Číslo jednací: 055322/2018/KUSK Spisová značka: SZ_055322/2018/KUSK Vyřizuje: Mgr. Jana Říhová / l. 782 Značka: OŽP/Říh ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 odst. 5 zákona

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 11. 4. 2013 Č. j.: 25101/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 2. 10. 2013 Č. j.: 69770/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 88555/ENV/15 V Praze dne 15. prosince 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících

Více

Čl. II. Přechodná ustanovení

Čl. II. Přechodná ustanovení ODESÍLATEL: Mgr. Evžen Doležal ředitel odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 100 10 Praha 10 ADRESÁT: rozdělovník V Praze dne

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí a zemědělství Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika tel.: 564 602 111, e-mail: posta@kr-vysocina.cz Číslo jednací: KUJI 75961/2018 Sp. zn.: 1567/2018

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 951/ENV/16 V Praze dne 20. ledna 2016 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 19. 12. 2013 Č. j.: 91804/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: MZP/2017/710/240 V Praze dne 28. července 2017 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí. k návrhu koncepce. Ing. Pavel Novák s.r.o. Osadní 799/ Praha 7

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí. k návrhu koncepce. Ing. Pavel Novák s.r.o. Osadní 799/ Praha 7 Č. j.: 68433/ENV/15 V Praze dne 6. listopadu 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 20. 2. 2014 Č. j.:11330/env/14 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 26. 1. 2015 Č. j.: 5429/ENV/15 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí. Jitka Bělohradová

Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí. Jitka Bělohradová Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová 1 Východiska čl. 35 LZPS - právo na příznivé životní prostředí Aarhuská úmluva 2 Zákonná rovina složkové

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 76992/ENV/15 V Praze dne 5. listopadu 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 25. 10. 2013 Č.j.: 75857/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na

Více

Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Žerotínovo nám. 3, Brno

Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Žerotínovo nám. 3, Brno Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Žerotínovo nám. 3, 601 82 Brno Č. j.: JMK 174640/2016 Sp. zn.: S-JMK 155180/2016 OŽP/Dah Vyřizuje: Bc. Hana Daňková Telefon: 541 652 292 Datum:

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Praha: 09.05.2013 Číslo jednací: Spis. značka: 052301/2013/KUSK SZ_052301/2013/KUSK Vyřizuje: Bc. Hana Křížová / linka 510 Značka: OŽP/HK ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 7 zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 26658/ENV/16 V Praze dne 13. května 2016 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Právní konference SMO ČR

Právní konference SMO ČR Právní konference SMO ČR Brno 26. dubna 2018 Novela stavebního zákona Zákon č. 225/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon JUDr. Vladimíra Sedláčková

Více

OBEC KRHOVÁ Hlavní 205, Krhová

OBEC KRHOVÁ Hlavní 205, Krhová OBEC KRHOVÁ Hlavní 205, 756 63 Krhová Záznam o účinnosti Správní orgán, který OOP vydal: Zastupitelstvo obce Krhová Číslo usnesení: Datum nabytí účinnosti: Pořizovatel: Jméno a příjmení: Funkce: Razítko

Více

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr.

Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí. Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Posouzení vlivů Programu rozvoje Libereckého kraje 2007-2013 na životní prostředí Veřejné projednání Liberec, 9. srpna 2007 Mgr. Michal Musil Obsah prezentace Základní informace o SEA Metodický přístup

Více

STANOVISKO K VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ

STANOVISKO K VYHODNOCENÍ VLIVŮ ÚZEMNÍHO PLÁNU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Krajský úřad Libereckého kraje odbor životního prostředí a zemědělství Rozdělovník VÁŠ DOPIS ZNAČKY/ZE DNE NAŠE ZNAČKA VYŘIZUJE/LINKA LIBEREC KULK 5498/2016 Ing. Römišová/404 lucie.romisova@kraj-lbc.cz

Více

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů

ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU. Metodika je určena pořizovatelům územních plánů ÚKONY POŘIZOVATELE SPOJENÉ S VEŘEJNÝM PROJEDNÁNÍM KONCEPTU A NÁVRHU ÚZEMNÍHO PLÁNU Metodika je určena pořizovatelům územních plánů Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Ústav územního rozvoje leden 2012 Obsah

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Neznámá platnost Č. j.: 60320/ENV/15 V Praze dne 4. září 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Naše č. j.: ŽP/21056/16 Spis. zn.: ZN/4235ŽP/16 Počet listů: 3 Počet příloh: 5 Počet listů příloh: 3 Vyřizuje: Ing. Jiří

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí Č. j.: 52044/ENV/15 V Praze dne 14. srpna 2015 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Pořizování územního plánu

Pořizování územního plánu Pořizování územního plánu Podklady rozhodnutí o pořízení - SZ 44 O pořízení ÚP rozhoduje zastupitelstvo obce a) z vlastního podnětu b) na návrh orgánu veřejné správy c) na návrh občana obce d) na návrh

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY 2017-2030 Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví dle požadavků 10h zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února o posuzování vlivů na životní prostředí (a další zákony týkající se ŽP)

Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února o posuzování vlivů na životní prostředí (a další zákony týkající se ŽP) Zákon č. 100/2001 Sb. ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí (a další zákony týkající se ŽP) Ústí nad Labem 4/2013 Ing. Jaromír Vachta Výchozí začlenění zákona Územní plánování zákon

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 60200 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí. k návrhu koncepce. Strategie cestovního ruchu Pardubického kraje

STANOVISKO. Ministerstva životního prostředí. k návrhu koncepce. Strategie cestovního ruchu Pardubického kraje Č. j.: 1788/ENV/16 V Praze dne 13. ledna 2016 STANOVISKO Ministerstva životního prostředí podle 10g zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX01QEK62* Váš dopis zn.: Ze dne: Čj: MSK 1538/2017 Sp. zn.: ŽPZ/23952/2016/Haj 208.3 V10 Vyřizuje:

Více