Farmářství. Pěstování na poli

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Farmářství. Pěstování na poli"

Transkript

1 Farmářství Farmářství je řemeslo jako každé jiné. Ve světě gothicu zastává farmářství důležitou roli při obživě obyvatel města Khorinis. Pěstování plodin na poli však není jedinou stránkou farmářství. Vypěstované plodiny je třeba ještě zpracovat, aby se jejich prodejní cena ještě zvedla. Farmáři se tedy kromě pěstování plodin na poli věnují i výrobě mouky z obilí a následného pečení chleba. Kromě toho taky pomocí chmelu vyrábějí jedno z nejlepších piv na ostrově. O většině těchto výrobních postupech by měl mít každý farmář základní přehled. Pěstování na poli Nejzákladnější umění farmářů je tedy pěstování na poli. K tomu aby každý farmář dokázal efektivně pěstovat rostliny, je nutné znát vlastnosti půdy jako takové. Každá rostlina si něco z půdy vezme, ale také tam něco dodá. Proto existují určité koloběhy sázení rostlin, které pomáhají půdě udržet potřebné živiny pro pěstování. Kromě těchto koloběhů je možné vlastnosti půdy podpořit hnojivem ve formě zvířecích výkalů či za pomocí alchymisty dodat do půdy prvek, který ji zrovna chybí. Je jasné, že schopnost půdy dodávat živiny se zmenšuje s počtem vypěstovaných rostlin v této půdě. Musíme si tedy uvědomit, že i dobře udržovaná půda je občas potřeba vyměnit či jinak zrekultivovat. Základní vlastnosti půdy Jelikož všechny tyto věci se nachází ve fantasy světě, předpokládejme, že za pomoci alchymistů, mágů a učenců bylo zjištěno složení půdy a prvky, které se v půdě nachází. V půdě se nám celkem nachází 4 základní prvky je jimi N, K, P, Ca První a nejdůležitějším prvkem, který obsahuje půda je. Tento prvek podporuje tvorbu nových výhonků a tedy růst rostlin. Potřebuje ho každá rostlina, jelikož dusík je nedílnou součástí všech živých organizmů. Při nedostatku tohoto prvku v půdě růst rostliny ustává a začínají jí žloutnout listy. To znamená, že pokud půda neobsahuje žádný N, rostlina se nedostane do konečné fáze jejího růstu a postupně odumře. Další prvek, který může obsahovat půda je. Tento prvek zpevňuje pletiva rostlin a zvyšuje odolnost rostliny proti chorobám a škůdcům. Proto je potřeba u rostlin, které jsou náchylné k chorobám. Těmto rostlinám je potřeba dodat draslík aby přežili do konečné fáze růstu. Dále nám půda může obsahovat. Tento prvek zajišťuje zdravý vývin kořenů a vyzrávání plodů a semen. Díky tomu je potřeba u menších či okrasných rostlin. Plody rostlin, které potřebují P a přitom ho mají nedostatek, jsou většinou malé či vůbec žádné. Navíc v důsledku špatného dozrání plodu může být tento plod i jedovatý.

2 V neposlední řadě může půda obsahovat poslední prvek a to je. Tento prvek působí nepřímo na výživu rostlin a její celkový zdravotní stav. Většina rostlin ke svému růstu vápník nepotřebuje, výjimku tvoří pouze velké rostliny, u kterých hrozí velké riziko nákazy chorobou či škůdci. Toto jsou základní prvky, které může obsahovat půda. Kromě dusíku se každý prvek buďto vyskytuje v půdě či nikoli. Jen dusík, kterého půda obsahuje nejvíce, se uvolňuje postupně v dávkách, takže ho půda může obsahovat více. Pokud do půdy dodáváme prvek, který již obsahuje (kromě dusíku) půda se nezmění, jen dále bude daný prvek obsahovat. Základní rozložení živin v půdě Jak je vidět z rozložení živin je možné v jedné půdě vypěstovat až 3 rostliny, jelikož půda obsahuje 3 dusíky a každá rostlina si vezme jeden. Poté je nutno půdu vyměnit či pořádně prohnojit. O tom se, ale budeme bavit až dále. Rostliny Jako farmáři se můžete setkat s různými rostlinami, jak s běžnými tak vzácnějšími. Každá rostlina potřebuje ke svému životu dusík (N). Kromě toho dle typu rostliny potřebuje ještě další prvky, které půda může obsahovat. Pokud tam tyto prvky chybí, kytka se nedostane do konečné fáze svého růstu a zahyne. Podle druhu kytky a scházejícího prvku v půdě můžou nastat různé situace jejího uhynutí. Všechny tyto situace však znamenají neúspěch a kytka není vhodná k normálnímu prodeji. Např. Pokud pěstuji brambory a půda v sobě neobsahuje potřebné prvky, nedozrají mi a budou zelené tedy jedovaté. Jaké prvky potřebují rostliny ke svému růstu a naopak jaké prvky po sobě zanechají, udává následující tabulka. Dá se říci, že máme 5 základních rostlin a druhů rostlin, které farmáře nejvíce zajímají. Každá z těchto rostlin si kromě prvku potřebného pro růst vezme ještě 1 dusík, což není v tabulce uvedeno. Rostliny Potřebné prvky pro růst Uvolněné prvky do půdy Brambory K Ca Obilí P K Zelenina P, Ca K Chmel K, Ca P Bob Ca P / K

3 Pěstování rostlin Teď když už známe vlastnosti půdy a rostlin můžeme se pustit do samotného pěstování. Dále se budeme bavit převážně o podpůrných prvkách a ne o dusíku, který potřebuje každá kytka. V základě nám jde o to udržet v půdě vždy alespoň dva prvky. Díky tomu můžeme střídat rostliny bez velké potřeby hnojiv a navíc máme půdu připravenou i na složitější rostliny, které potřebují prvků více. Je jasné, že se do fáze jednoho prvku v půdě můžeme dřív nebo později dostat. To nám signalizuje, že půda je již vyčerpaná a její schopnosti jsou omezené. Takže pokud začneme pěstovat v půdě, v které nikdo nepěstoval, máme k dispozici základní rozložení živin v půdě. Díky tomu můžeme zasadit například brambory, které nám z půdy vezme K a dodá nám do něj Ca. Pak bude rozložení živin vypadat následovně. Poté můžeme do půdy zasadit například obilí, které nám z půdy vezmou P a dodají nám do ní K. Rozložení živin pak bude vypadat následovně. Nyní můžeme prezentovat různé způsoby jak pokračovat. Pro klasickou údržbu půdy bychom mohli do půdy zasadit bob, což jsou zelené rostlinky, které se pak do půdy zaorají a obnoví jejich živiny. V praxi to funguje tak, že mění Ca buďto v P nebo K. Pro nás by teďko bylo vhodné změnit Ca na P a tím dosáhnout základního rozložení živin v půdě (bohužel už bez dusíku, který dodáme pohnojením). Dále můžeme do půdy zasadit Chmel, který ke svému růstu potřebuje K a Ca a dodá nám do půdy P. Chmel je náročnější rostlina, takže půdu dosti vyčerpá a půda pak obsahuje pouze jeden prvek, s kterým se dá pracovat a to P. Půdu však můžeme obnovit speciálními hnojivy. Také bychom do půdy mohli zasadit zase brambory. To by nám však odebralo K a dodalo Ca. Jelikož půda již Ca obsahuje, vyčerpala by se a dále obsahovala pouze jeden prvek a to Ca, které se nenačítá. Na příkladu bylo prezentováno, že je vhodné udržovat určité cykly rostlin, které půdu méně namáhají a živiny nám v ní vydrží déle.

4 Rostliny Základní Brambory Doba růstu 1h Nejprve se musí zasadit stonek a pořádně zalít. po 1h se může sklízet. Obilí Doba růstu 1h Nejprve se musí zasadit sazenička Po 30 minutách se musí obilí zalít a vyroste klas. Bob Doba růstu 1h Zasadí se rostlinka, pokud chceme, aby bob v půdě zanechal P, musíme ještě pořádně zalít Po 1h se bob zamele do přípravy další půdy. (reálně se rostlinky sklidí) Rozšiřující Zelenina Doba růstu 2h Zasadí se semínka a pořádně zalejí. po 1h se pole opět zaleje a vyroste již daná zelenina (reálná). po další 1h se může sklízet. Chmel Doba růstu 2h Nejprve se musí postavit chmelnice Poté se zasadí semínka a pořádně zalejí Po 1h se obtočí rostlinka a znovu se zalije V půlce další hodiny se nasadí babulky chmele A po další půl hodině se může sklízet Víno Doba růstu 2h Nejprve se musí postavit vinice Poté se zasadí semínka a pořádně zalejí. Po 1h se obtočí rostlinka již s vínem. po další 1h se může sklízet. Víno bere K/P a dodá Ca Tráva z bažin Doba růstu 1h Nejprve se zasadí semínka a pořádně zalejí. Po 30 minutách vyrostou rostlinky, které se již nezalévají. Po posledních 30 minutách se může sklízet. Tráva Přivolání snu bere P a dodá Ca Mladý novic bere K a dodá Ca Severní soumrak bere K, Ca a dodá P (roste o 1h navíc)

5 Pole Každé pole je samostatná jednotka, která je nezávislá na ostatních. Vlastnosti půdy, které se se mění pro každé jednotlivé pole zvlášť. Tabulku aktuálního stavu půdy, v jednotlivý polích, budete mít k dispozici na farmě. Každé pole se před použitím musí připravit. Zemina se musí pořádně nakypřit. Pokud se mění kompletní zemina v poli, má nová zemina počáteční vlastnosti. Každé pole má určitou kapacitu, kterou je schopno pojmout. Z jednoho pole se sklidí Otýpka obilí = 1 chleba 10 brambor Zeleniny podle množství Chmel 2 kytky, počet paliček vystačí na 5 piv. Víno 2 kytky = 5 flašek vína Tráva 10 kytek = 20 cigaret Po sklizni je třeba některé suroviny dále upravit. Například z obilí se ještě musí vyrobit chleba či z chmelu pivo. Negativní efekty Všechna úroda na poli se snižuje, i pokud pole někdo podupe. Většinou je to na uvážení farmáře, ale při hrubém podupání bude úroda minimálně poloviční. Při kompletním zničení pole úroda nebude. Brambory Pokud nejsou z počátku zality, úroda je poloviční. Obilí Pokud se nezalije, úroda je poloviční (půlka chleba) Zelenina Za každé zalití, které se vynechá, se úroda snižuje z celkového maxima o polovinu. Tedy při ani jednom zalití nic nevyroste. Chmel Musí být postavena chmelnice jinak nelze pěstovat. Za každé zalití, které se vynechá, se úroda snižuje z celkového maxima o polovinu. Tedy při ani jednom zalití nic nevyroste. Víno Musí být postavena vinice jinak nelze pěstovat. Pokud se první zalití vynechá či zpozdí, celková úroda klesne na polovinu. Pokud se zalije více než 1* úroda opět klesne na polovinu, v případě již pokleslé úrody vše uhnije a nic nevyroste. Tráva z bažin Pokud se první zalití vynechá či zpozdí, celková úroda klesne na polovinu. Pokud se zalije více než 1* úroda opět klesne na polovinu, v případě již pokleslé úrody vše uhnije a nic nevyroste.

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne

Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, Plzeň. Číslo materiálu 19. Bc. Lenka Radová. Vytvořeno dne Název školy Název projektu Číslo projektu Číslo šablony Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky CZ.1.07/1.5.00/34.0977 VY_32_inovace_ZZV19 Číslo materiálu 19

Více

Základní nauka o nepitelných lektvarech

Základní nauka o nepitelných lektvarech Základní nauka o nepitelných lektvarech Prozatím jsme probrali klasickou elementární alchymii, která vysvětluje práci s efekty. Nyní se již dostáváme hlouběji a tím blíže k pochopení celé alchymie. Nikdy

Více

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K

Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K Dlouhodobé monokultura Problémy zapravení hnojiv během růstu Ca, P, K 1 2 3 Ohled na Stáří rostliny Vegetační fáze Typ podnože Druh, odrůda Agrotechnika Agrotechnika - zatravnění nebo úhor? 1 2 3 Černý

Více

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN.

SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: 1. SMRK POCHÁZÍ Z: a) VYŠŠÍCH NADMOŘSKÝCH VÝŠEK, b) STŘEDNÍCH POLOH, c) NÍŽIN. SMRK ZTEPILÝ PŘEČTI SI TEXT A POTÉ VYŘEŠ ÚKOLY: V 18. STOLETÍ SE KVŮLI VELKÉ SPOTŘEBĚ DŘEVA ZAČALY ZAKLÁDAT UMĚLÉ LESY A TO ZE SMRKU, PROTOŽE TEN RYCHLE ROSTE A TO SE VYPLATÍ TĚM, KDO HO CHTĚJÍ RYCHLE

Více

Webová prezentace. http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm

Webová prezentace. http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm Regulace plevelů Webová prezentace http://web2.mendelu.cz/af_217_multitext/prez entace/plevele/htm/cas.htm PLEVEL = všechny rostliny, které rostou na stanovištích kulturních rostlin proti vůli pěstitele

Více

Oceněné rostlinné hnojivo!

Oceněné rostlinné hnojivo! Oceněné rostlinné hnojivo! Powder Feeding Organická a minerální hnojiva byla v zemědělství používána po tisíce let, ovšem co se týká zemědělské techniky a zdrojů, tak ty se příliš nezměnily. Co ho dělá

Více

Naléhavost změny přístupu praxe k organické hmotě

Naléhavost změny přístupu praxe k organické hmotě Naléhavost změny přístupu praxe k organické hmotě Ing. Jiří Koblížek nezávislý poradce v zemědělské prvovýrobě Dusíkem hnojíme dle zásad stanovených před 50 lety, kdy nebyla tak dlouhá extrémně suchá či

Více

Paprika. Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu

Paprika. Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu Paprika Paprika je významnou listovou, cibulovou, kořenovou, plodovou zeleninou (vše co je špatně škrtni) Dozrálé plody papriky mají barvu Nedozrálé plody papriky jsou také jedlé a mají barvu. Obsahují

Více

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze

Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin. Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a zdravotní nezávadnost a kvalita potravin Daniela Pavlíková Česká zemědělská univerzita v Praze Správná zemědělská praxe a hnojení plodin Spotřeba minerálních hnojiv v ČR 120

Více

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení

Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami. Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení Speciální osevní postupy Střídání s běžnými plodinami Variabilita plodin Volba stanoviště Obtížná volba systému hnojení 1 2 3 Organická hnojiva 3 tratě 1. Přímé hnojení organickými hnojivy Košťálová zelenina,

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Obsah 5 Obsah Úvod................................................. 7 1. Charakteristika sukulentů............................. 9 2. Historie pěstování

Více

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF)

Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková. ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Text Jana Jirková Photo Jana Jirková Cover Design Jana Jirková ISBN 978-80-88174-01-1 (ve formátu PDF) Elektronické publikace: ISBN 978-80-88174-00-4 (ve formátu mobi) ISBN 978-80-88174-02-8 (ve formátu

Více

Záchrana pěnišníků. Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková. 28. května A / 4 Gymnázium V.

Záchrana pěnišníků. Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková. 28. května A / 4 Gymnázium V. 28. května 2005 2.A / 4 Gymnázium V. Hlavatého, Louny Záchrana pěnišníků Vypracovaly : Kristýna Chalupná, Kateřina Křížová, Jana Vlášková Když jsme přemýšlely nad projektem, který bychom mohly uskutečnit,

Více

NOVINKY 2017 KATALOG NOVÝCH PRODUKTŮ RAŠELINA SOBĚSLAV

NOVINKY 2017 KATALOG NOVÝCH PRODUKTŮ RAŠELINA SOBĚSLAV NOVINKY 2017 KATALOG NOVÝCH PRODUKTŮ RAŠELINA SOBĚSLAV 2 Novinky 2017 Vážení zákazníci, rádi bychom vám představili novinky v sortimentu, které jsme připravili pro rok 2017. Přírodní řadu Vita Natura,

Více

Pracovní list březen 2017

Pracovní list březen 2017 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy TAJUPLNÁ ZAHRADA Kategorie 1. stupeň ZŠ Pracovní list březen 2017 Tým: 1. úkol: Březen a duben měsíce setí semínek. Doplňte slova do textu. Máme tu.., období kdy začne

Více

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty.

značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. o značné množství druhů a odrůd zeleniny ovocné dřeviny okrasné dřeviny květiny travní porosty. Podobné složení živých organismů Rostlina má celkově více cukrů Mezidruhové rozdíly u rostlin Živočichové

Více

Nabídka programů pro školy. Ekologicko-výchovné programy pro mateřské školy a 1. stupeň základní školy. Téma U nás na statku

Nabídka programů pro školy. Ekologicko-výchovné programy pro mateřské školy a 1. stupeň základní školy. Téma U nás na statku Nabídka programů pro školy Ekologicko-výchovné programy pro mateřské školy a 1. stupeň základní školy Hlavním cílem je ovlivnit vztah dětí k přírodě a odpovědnost za jednání vůči prostředí, rozvíjet ohleduplnost

Více

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list)

Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055. Exkurze Biofarma JURÉ. (Pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Exkurze Biofarma JURÉ (Pracovní list) Označení: EU-Inovace-Ex-Př-07 Předmět: Přírodopis Cílová skupina: 6. - 9. třída

Více

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby

Živé organismy. Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Živá příroda Člověk Živé organismy Člověk Ostatní živočichové Rostliny Houby Znaky života rostlin Rostliny: Dýchají Přijímají vodu a živiny Vylučují odpadní látky Rozmnožují se Rostou Vyvíjejí se Rostliny

Více

Terénní úpravy; Zalesňování; Sportovní a Golfová hřiště; Pozemkové úpravy; Komerční zahradnictví; Zemědělství rostlin; Přeprava a skladování

Terénní úpravy; Zalesňování; Sportovní a Golfová hřiště; Pozemkové úpravy; Komerční zahradnictví; Zemědělství rostlin; Přeprava a skladování Terénní úpravy; Zalesňování; Sportovní a Golfová hřiště; Pozemkové úpravy; Komerční zahradnictví; Zemědělství rostlin; Přeprava a skladování HYDROGEL specifické rysy produktu V rostlinné a ovocnářské výrobě

Více

11. Zásobení rostlin živinami a korekce nedostatku

11. Zásobení rostlin živinami a korekce nedostatku 11. Zásobení rostlin živinami a korekce nedostatku = kapitola,,jak poznáme nedostatek které živiny a jak a čím hnojíme - Diagnostika nedostatku: o Vizuální o Chemická analýza biomasy o Histologické a biochemické

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 04/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 17.3. Podpora z přírodyp rody Jarní přírodní výživa celé zahrady Nezapomeň Výživa pokojových kyselomilných

Více

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III

KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III KRITÉRIA HODNOCENÍ ZÁSOBENOSTI ORNÉ PŮDY DLE MEHLICH III Hnojení P, K, Mg Aplikace fosforečných hnojiv bývá realizována zpravidla současně s hnojivy draselnými a hořečnatými prostřednictvím směsí jednosložkových

Více

První krok k biozahradě

První krok k biozahradě Název: První krok k biozahradě Cíl: Co je biozahrada? Biozahrada je místo, kde se cítí dobře člověk, rostliny i živočichové. V biozahradě se nebojuje, ale spolupracuje. Bios, značí život a bio zahradník

Více

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k

Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k Aktuální výskyt škodlivých organismů a metodická doporučení v ochraně chmele k... Jak je patrné z přiložených tabulek a grafů s meteo-daty z období od.. do.., je stávající charakter počasí vhodný pro šíření

Více

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan

Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Číslo projektu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0743 Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie chemie ve společnosti kvarta Datum tvorby 20.3. 2013 Anotace

Více

Možnosti využití bioodpadů ve školách

Možnosti využití bioodpadů ve školách Možnosti využití bioodpadů ve školách Bioodpad je jediným odpadem, který lze v domácích podmínkách plně recyklovat - kompostovat. Pro zahrádkáře to není nic nového. Kompostovat však můžeme i ve městech

Více

Sledujte v TV Receptáři padů

Sledujte v TV Receptáři padů 05/ Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů každou neděli kolem 12:00 hodiny na TV Prima Neděle 24.3. Neděle 31.3. Reportáž na začátku pořadu: Poruchy ve výživě rostlin Podpora z přírodyp rody Zelené

Více

Zastínění. Okolní rostliny vyrostly výš než vy a ubírají vám světlo. Musíte investovat energii, abyste je přerostli. Odevzdejte do banku 6 J.

Zastínění. Okolní rostliny vyrostly výš než vy a ubírají vám světlo. Musíte investovat energii, abyste je přerostli. Odevzdejte do banku 6 J. Povodeň Vaše kořeny měly málo kyslíku. Proto částečně odumřely a musíte investovat do vytvoření nových. Odevzdejte do banku 5 J. Housenky Napadly vás býložravé housenky motýlů, které sežraly část vašich

Více

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D.

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. S využitím podkladů Ing. Vopravila Ph.D., VÚMOP Praha Charakteristiky zemědělských půd z hlediska jejich retence a způsobu hospodaření Celková možná

Více

ZAHRADA ČASNÉ JARO. Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE. Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP.

ZAHRADA ČASNÉ JARO. Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE. Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP. ZAHRADA ČASNÉ JARO Jana Machalová, Jaroslava Kuřilová FENOLOGIE Pedagogická fakulta MU Kombinované studium ZS1BK_PBGP červen 2009 ČASNÉ JARO : březen-duben meteorologicko fenologická pozorování Doplňte

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou

Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou Cílem našeho snažení bylo vydat odbornou publikaci, která by přehledně shrnovala hlavní abiotické a biotické poruchy ječmene ozimého a jarního, určeného jak pro sladovnické tak krmné účely. Sladovnický

Více

Vznik půdy. Jak půdu ničíme

Vznik půdy. Jak půdu ničíme Půda Půda je základní podmínkou pro život rostlin, živočichů i hub. Půda tvoří jen tenkou vrstvu na povrchu pevnin. Půda zadržuje v krajině vodu (vsakuje ji). Půda obsahuje: zvětralé částečky hornin rozložené

Více

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty.

Fla. Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. DUBEN 2017 Fla Flair je velmi raná odrůda s výbornou chutí, velmi vhodná pro přímý prodej, nebo pro kratší distribuční cesty. tolerantní k většině kořenových chorob a padlí pokračuje v růstu i při chladném

Více

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae).

Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Šípkobraní Růže šípková Růže šípková patří do čeledi Růžovité (Rosaceae). Popis Růže šípkové Šípková růže je trnitý bohatě větvený keř, dorůstající výšky až 3 metry s každoročními prutovitými výhonky.

Více

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Žádost o fin. podporu z OP VK - IP obl. podpory unit costs

OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Žádost o fin. podporu z OP VK - IP obl. podpory unit costs Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčo č vá v s lova v : Metodika: Obor: Ročník: Autor:

Označení materiálu: Název materiálu: Tematická oblast: Anotace: Očekávaný výstup: Klíčo č vá v s lova v : Metodika: Obor: Ročník: Autor: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10 Název materiálu: Obiloviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma Obiloviny. Očekávaný

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 č. materiálu: Jméno autora: VY_52_INOVACE_018 Irena Prexlová Třída/ročník: IV.(4.)

Více

Hrách setý Pisum sativum L.

Hrách setý Pisum sativum L. hrách, peluška 1 Hrách setý Pisum sativum L. Rod hrách dělen v našich podmínkách pouze na dva poddruhy: 1. Hrách setý pravý pěstuje se na semeno zralé (polní) nebo zelené (zahradní) 2. Hrách setý rolní

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Šrámková Lenka NÁZEV: VY_32_INOVACE_1.3.13.3._PRV TÉMA: živá příroda - rostliny ČÍSLO

Více

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9

Obsah 5. Obsah. Úvod... 9 Obsah 5 Obsah Úvod... 9 1. Základy výživy rostlin... 11 1.1 Rostlinné živiny... 11 1.2 Příjem živin rostlinami... 12 1.3 Projevy nedostatku a nadbytku živin... 14 1.3.1 Dusík... 14 1.3.2 Fosfor... 14 1.3.3

Více

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 1. U HŘBITOVA

PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 1. U HŘBITOVA PRŮVODNÍ ZPRÁVA REVITALIZACE PARKŮ, ZELENĚ A STROMOŘADÍ V BYSTŘICI NAD PERNŠTEJNEM 1. U HŘBITOVA OBSAH: 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE... 3 IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE... 3 2. SOUČASNÝ STAV... 4 2.1 FOTODOKUMENTACE SOUČASNÉHO

Více

SoilMod - Soil Management & Growth Control (v2.0.x)

SoilMod - Soil Management & Growth Control (v2.0.x) SoilMod - Soil Management & Growth Control (v2.0.x) Changelog: Modifikace pro verzi Farming Simulator 15 a další rozšíření možností Dvojnásobné rozlišení škály půdního ph Změna hnojiv podle minerální složky

Více

Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) ve vazbě na ochranu půdy

Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) ve vazbě na ochranu půdy Standardy dobrého zemědělského a environmentálního stavu (GAEC) ve vazbě na ochranu půdy Ing. Martin MISTR, Ph.D. ředitel odboru environmentálního a ekologického zemědělství Standardy GAEC v ČR od 1. ledna

Více

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE

WWW.HOLUB-CONSULTING.DE WWW.HOLUB-CONSULTING.DE Kukuřice jako monokultura způsobující ekologické problémy Jako například: půdní erozi díky velkým rozestupům mezi jednotlivými řadami a pozdnímu pokrytí půdy, boj proti plevelu

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 3.2.08.9 pokračování rodu - rozeznáváme pohlavní a nepohlavní /střídají se v průběhu života každé rostliny/ - samčí a samičí buňky splynou /oplození/ = zygota, vzniká nová rostlina uložená v semeni

Více

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ

ZÁKLADNÍ PRINCIPY SETÍ A SÁZENÍ Duben je měsíc, kde se příroda probouzí a kdy naplno začínáme zahradnické aktivity v zahradě. Je to období jarní přípravy půdy pro pěstování a období setí. Půdu (záhony) bychom měli mít připravené z podzimu

Více

Synergin E-Vital (SEV)

Synergin E-Vital (SEV) 2016 Zelinářské dny JuWital, s. r. o. Je ryze česká společnost, fungující od začátku 90. let převážně na evropském trhu Hlavním cílem společnosti bylo a je podporovat zdraví lidí, zvířat a rostlin Jsme

Více

J a n L e š t i n a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně

J a n L e š t i n a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně Hospodaření zemědělce v krajině a voda J a n L e š t i n a Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně lestina@vurv.cz tel. 737 233 955 www.vurv.cz ZEMĚDĚLSTVÍ A VODA Zemědělská výroba má biologický

Více

Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO!

Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO! Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO! Uvolnění i výživa pokožky Hloubkové čištění pokožky při současném zvyšování hladiny hydratace a prodyšnosti Zklidnění unavených svalů Oživení metabolismu pokožky

Více

Agrotechnika cibulové zeleniny

Agrotechnika cibulové zeleniny Pěstování zeleniny v ekologické produkci Agrotechnika cibulové zeleniny mechanizace a ochrana jsou součástí dalších prezentací Doc. Ing. Kristína Petříková, CSc. 24.9.2015 CIBULOVÁ ZELENINA CIBULE KUCHYŇSKÁ

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Mgr. Alena Marková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

Přírodní minerální hnojivo z Paraguaye

Přírodní minerální hnojivo z Paraguaye Přírodní minerální hnojivo z Paraguaye EcoStone, před vulkanická hornina, je základní mateřskou stavební složkou všech zemin na světě. Skládá se z drtě hornin vybraných vědeckými pracovníky z oboru geologie.

Více

10 PŘÍLOHY. Seznam příloh

10 PŘÍLOHY. Seznam příloh 10 PŘÍLOHY Seznam příloh Příloha 1: Množství živin pro maximální výnos mrkve Příloha 2: Hodnoty obsahu vitamínu C u jednotlivých odrůd Příloha 3: Hodnoty laboratorní sušiny u jednotlivých odrůd Příloha

Více

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18

Masožravé rostliny. Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 Masožravé rostliny Jméno: Anna Kovácsová Třída: 9. B Školní rok: 2017/18 1 Popis rostlin: Jsou to rostliny, které získávají většinu živin z hmyzu. Nejvíce se vyskytují např. v kyselých bažinách a v chudých

Více

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce

Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Porovnání udržitelnosti konvenční a ekologické rostlinné produkce Ing. Soňa Valtýniová Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU v Brně 1 V rámci disertační práce Téma komplexního hodnocení udržitelnosti

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU JAK SPRÁVNĚ HNOJIT

PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU JAK SPRÁVNĚ HNOJIT PRO ZAHRÁDKÁŘSKOU P R A X I 1 JAK SPRÁVNĚ HNOJIT Hospodárné využití hnojiv v zahrádkách je důležitým ukazatelem efektivnosti zahrádkářství. Správná výživa pěstovaných rostlin podmiňuje kvalitu a kvantitu

Více

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48

DLOUHODOBÝ ÚČINEK. DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 KATALOG 2014 DLOUHODOBÝ ÚČINEK DokCS3_Scotts katalog 201303proA5.indd 1 18.3.2013 14:03:48 EXTRA Dlouhodobé působení Osmocote pro zahradu Pro všechny zahradní, balkónové i domovní rostliny, okrasné keře,

Více

Představení studie pro Mze Management využití kompostu vyrobeného z bioodpadu na zemědělských plochách - slabě a silně ohrožených erozí

Představení studie pro Mze Management využití kompostu vyrobeného z bioodpadu na zemědělských plochách - slabě a silně ohrožených erozí Inovace technologií při kompostování, využití kompostu a ochrana půdy Náměšť nad Oslavou 21. září 2018 Představení studie pro Mze Management využití kompostu vyrobeného z bioodpadu na zemědělských plochách

Více

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 10. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25

Název zkoušky Zkouška je: Forma Počet témat. Praxe povinná praktická zkouška 10. Chov zvířat povinná ústní zkouška 25 Ředitel Střední školy zahradnické a zemědělské, Děčín Libverda, příspěvková organizace Ing. Libor Kunte, Ph.D. určuje pro žáky oboru Agropodnikání v souladu s 79, odst. 3) zákona č.561/2004 Sb. o předškolním,

Více

Tak jako se do knihovny po přečtení vracejí knihy, tak i při sklizni vaší zeleniny myslete na sdílení sklizených semínek v semínkovně.

Tak jako se do knihovny po přečtení vracejí knihy, tak i při sklizni vaší zeleniny myslete na sdílení sklizených semínek v semínkovně. Chceme pro Vás v Rakovníku semínkovnu, která bude mít i expertní zázemí, kde se můžete zastavit pro radu a nebo se zúčastnit praktických kurzů jak správně vypěstovat a uchovat semena z rostlin V lednu

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

SO.02 REKONSTRUKCE ALEJE V ULICI PRAŽSKÁ

SO.02 REKONSTRUKCE ALEJE V ULICI PRAŽSKÁ Irena Dundychová Npor. J. Lašky 3095, 580 01 Havlíčkův Brod, soudní znalec v oboru ochrana přírody-dendrologie e-mail: dundychova@green-art.cz, www.green-art.cz, Tel.: +420 603857955 Akce : ZELEŇ DO BRODU

Více

Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO!

Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO! Luxusní výtažky z Mrtvého moře pro KAŽDÉHO! Uvolnění i výživa pokožky Hloubkové čištění pokožky při současném zvyšování hladiny hydratace a prodyšnosti Zklidnění unavených svalů Oživení metabolismu pokožky

Více

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se

Vysoký příjem dusíku ale i draslíku koresponduje s tvorbou biomasy sušiny a stává se živiny (kg.ha -1 ) živiny (kg.ha -1 ) Jak působí hnojivo NP 26-14 a listová aplikace hořčíku hnojivem Magnitra-L na výnos a kvalitu jarního ječmene? Dr.Hřivna,Luděk.-prof.Richter, Rostislav, MZLU Brno.

Více

Slivoně dosahují výšky do pěti metrů; foto: okrasná a ovocná školka Fytos

Slivoně dosahují výšky do pěti metrů; foto: okrasná a ovocná školka Fytos Švestka: jakou odrůdu si vybrat Tereza Macháčková Švestka a slivoň dva pojmy, které se často zaměňují. Vysvětlím vám, jaký je mezi nimi rozdíl, a poradím, jak pěstovat švestky na zahradě. Než nějakou odrůdu

Více

Historie dýní. Věříme a doufáme, že ve čtvrtém ročníku našeho pěstitelského úsilí při pěstování slunečnice budeme úspěšnější.

Historie dýní. Věříme a doufáme, že ve čtvrtém ročníku našeho pěstitelského úsilí při pěstování slunečnice budeme úspěšnější. Dýňový rok 2013 Po prvních pokusech s obděláváním našeho školního pozemku jsme se cítili na začátku třetího projektu už jako pokročilí pěstitelé. Ve školním roce 2010/2011 jsme se pustili do projektu Chleba

Více

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák

HYCOL. Lis tová hno jiva. HYCOL-Zn kulturní rostliny. HYCOL-Cu kulturní rostliny. HYCOL-E OLEJNINA řepka, slunečnice, mák Lis tová hno jiva n e j ž e n e... víc HYCOL do e kol o g ic ké p ro d u kce BIHOP-K+ HYCOL-BMgS HYCOL-NPK chmel, kukuřice, mák HYCOL-E OBILNINA řepka, slunečnice, mák zelenina, slunečnice pšenice, ječmen,

Více

Sestavování osevních postupů

Sestavování osevních postupů Sestavování osevních postupů Osevní postup je stálý způsob střídání pěstovaných plodin či skupin plodin během n let na n honech. Hon je jednotka osevního postupu, která označuje skupinu pozemků osetých

Více

Rozchodnice růžová alias zlatý kořen: Jak si vypěstovat lék proti stresu, který je i mocné afrodiziakum

Rozchodnice růžová alias zlatý kořen: Jak si vypěstovat lék proti stresu, který je i mocné afrodiziakum Publikováno na Prima Nápady (http://napady.iprima.cz) Domů > Rozchodnice růžová alias zlatý kořen: Jak si vypěstovat lék proti stresu, který je i mocné afrodiziakum Rozchodnice růžová alias zlatý kořen:

Více

Vliv kompostu na kvalitu půdy

Vliv kompostu na kvalitu půdy Okruh IV Vliv kompostu na kvalitu půdy Ing. Lucie Valentová, Ph.D. Ing. Květuše Hejátková ZERA - Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s. Proč se zabývat BIODEGRADABILNÍM MATERIÁLEM Ochrana životního

Více

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska Osevní postup Osevní postupy plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska prostorového (na pozemcích) časového (v jednotlivých letech) Základní pojmy Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému

Více

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová

Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Autoři: Adéla Šlaisová, Pavla Marková, Mgr. Adéla Hátlová, Jana Kunclová, Aneta Kadečková, Bc. Karolína Handlová Skleník Stavba skleníku Sazeničky, rychlejší růst zeleniny Zaštipování, pletí skleníku Úroda

Více

Informace podporují prodej produktů

Informace podporují prodej produktů Marketing Praxe.Workshop Informace podporují prodej produktů Dr. Andrea Grimm Dr. Astin Malschinger 2 OBSAH PRAKTICKÁ CVIČENÍ Informace podporují prodej produktů Autorky: Dr. Andrea Grimm, Dr. Astin Malschinger

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Sledujte v TV Receptáři i prima nápadn. padů

Sledujte v TV Receptáři i prima nápadn. padů Sledujte v TV Receptáři prima nápadn padů Neděle 26.5. 2013 Reportáž na začátku pořadu: Péče o balkónové květiny Péče o rajčata Podpora z přírodyp rody Výživa a ochrana plodové zeleniny Nezapomeň Nové

Více

HYLAND B/C. Pšenice ozimá hybridní. Špička i v krmné kvalitě. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil:

HYLAND B/C. Pšenice ozimá hybridní. Špička i v krmné kvalitě. Přednosti: Pěstování: Zkrácený profil: Přednosti: Excelentní výnos zrna Velmi dobrý zdravotní stav Ranost Stres-tolerance Pěstování: POPIS HYBRIDU Středně raný hybrid pšenice ozimé s naprosto špičkovým výnosem zdravého zrna. Tento výnos je

Více

Cena bez DPH: 52,00 Kč Cena s DPH: 62,92 Kč. Skladem: ANO

Cena bez DPH: 52,00 Kč Cena s DPH: 62,92 Kč. Skladem: ANO Objednací číslo:0028 BIOMIN borůvky 1 Kg Speciální granulované biominerální hnojivo s kvalitní mletou rohovinou, které působí jako bohatý, harmonicky vyvážený zdroj všech živin od začátku vegetace až do

Více

Uwe Rosenberg 2006 NOMINACE

Uwe Rosenberg 2006 NOMINACE Uwe Rosenberg HRA ROKU 2006 NOMINACE Uwe Rosenberg Počet hráčů: 3-5 Věk: od 12 let Doba trvání: ca. 45 minut Obsah: 104 hracích karet 6 karet 3. fazolové pole 1 návod ke hře CÍL HRY Každý hráč obchoduje

Více

Název projektového úkolu: Řekni mi jak Jak vzniká klíček? Třída: VI. Název společného projektu: Jak dlouho trvá, než?

Název projektového úkolu: Řekni mi jak Jak vzniká klíček? Třída: VI. Název společného projektu: Jak dlouho trvá, než? Pracovní list Název projektového úkolu: Řekni mi jak Jak vzniká klíček? Třída: VI. Název společného projektu: Jak dlouho trvá, než? Název pracovního týmu: Členové pracovního týmu: Jak se rozmnožují rostliny?

Více

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika

Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) 1. Metodika Testování Nano-Gro na pšenici ozimé Polsko 2007/2008 (registrační testy IUNG, Pulawy) Růstový stimulátor Nano-Gro, nanotechnologie vyrobená a dovezená z USA, prošla v letech 2007/2008 mnoho chemickými,

Více

Potravinová alergie chyťme ji včas

Potravinová alergie chyťme ji včas » Potravinová alergie bývá u malých dětí vůbec prvním ze skupiny tzv. atopických onemocnění. julief514/fotky&foto Potravinová alergie chyťme ji včas Potravinová alergie bývá u malých dětí vůbec prvním

Více

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin

Datum: od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Přednáška: Ing. Pavel Kasal, Ph.D. Příprava půdy technologií odkamenění, výživa a závlahy brambor. Datum: 19.3.2015 od 9 hod. v A-27 Inovovaný předmět: Pěstování okopanin a olejnin Inovace studijních programů

Více

JAK UDĚLAT DOBRÝ KOMPOST V TROPECH? Jana Mazancová

JAK UDĚLAT DOBRÝ KOMPOST V TROPECH? Jana Mazancová JAK UDĚLAT DOBRÝ KOMPOST V TROPECH? Jana Mazancová Kompostování zbytků ze zemědělských aktivit je nejsnazší a zároveň nejlevnější formou, jak bojovat s vyčerpaností úrodné půdy a půdní erozí. Kompost je

Více

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34.

Digitalizace výuky. Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň. Název školy. Název projektu CZ.1.07/1.5.00/34. Název školy Název projektu Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56, 318 00 Plzeň Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZZV60 Číslo materiálu 60

Více

Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině

Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině Travní porosty a jejich příznivé působení v osevním postupu a kulturní krajině travní porosty na orné půdě (pícní + semenářské) jetelovinotrávy na orné půdě LOUKY (TTP se sečným využitím) PASTVINY (TTP

Více

Nové trendy v pojetí garance biopotravin

Nové trendy v pojetí garance biopotravin ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001: 2008 Nové trendy v pojetí garance biopotravin Ing. Jiří Urban www.ukzuz.cz Obsah prezentace Historie a východiska Hlavní cíle a zásady ekologického

Více

Oceněné rostlinné hnojivo!

Oceněné rostlinné hnojivo! Oceněné rostlinné hnojivo! Powder Feeding Od té doby, co jsme začali pěstovat a šlechtit rostliny, jsme hledali to nejlepší hnojivo. Protože jsme nebyli spokojeni s výsledky hnojiv dostupných na trhu,

Více

Jak nakupovat rostliny

Jak nakupovat rostliny Jak nakupovat rostliny Jak koupit správné rostliny a postarat se o ně než je zasadíme do akvária. Pár rad a mých zkušeností s nimi. Než navštívíte některou z prodejen ať už je to klasická jak se říká kamenná

Více

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě

Tato prezentace seznamuje žáky s různými druhy obilovin, jejich složením a využitím ve výživě Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední odborná škola Luhačovice

Více

AUTOTROFNÍ A HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN, VODNÍ REŽIM ROSTLIN, RŮST A POHYB ROSTLIN

AUTOTROFNÍ A HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN, VODNÍ REŽIM ROSTLIN, RŮST A POHYB ROSTLIN Otázka: Výživa rostlin, vodní režim rostlin, růst a pohyb rostlin Předmět: Biologie Přidal(a): Cougee AUTOTROFNÍ A HETEROTROFNÍ VÝŽIVA ROSTLIN, VODNÍ REŽIM ROSTLIN, RŮST A POHYB ROSTLIN 1. autotrofní způsob

Více

Složky potravy a vitamíny

Složky potravy a vitamíny Složky potravy a vitamíny Potrava musí být pestrá a vyvážená. Měla by obsahovat: základní živiny cukry (60%), tuky (25%) a bílkoviny (15%) vodu, minerální látky, vitaminy. Metabolismus: souhrn chemických

Více

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE

PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE PŘÍRUČKA PRO ŽADATELE JEDNOTNÁ PLATBA NA PLOCHU (SAPS), DOPLŇKOVÁ PLATBA K JEDNOTNÉ PLATBĚ NA PLOCHU (TOP-UP) PODPORA MÉNĚ PŘÍZNIVÝCH OBLASTÍ A OBLASTÍ S EKOLOGICKÝMI OMEZENÍMI (LFA) Obsah 1. ÚVOD...4

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 0 1 1 U k á z k a k n i h

Více

Zápisník alchymisty Ignaze str. 1 Vzhledem k mým dlouhodobým pokusům s alchymií, jsem se rozhodl své poznatky zaznamenávat do deníku. Za ta léta jsem

Zápisník alchymisty Ignaze str. 1 Vzhledem k mým dlouhodobým pokusům s alchymií, jsem se rozhodl své poznatky zaznamenávat do deníku. Za ta léta jsem Zápisník alchymisty Ignaze str. 1 Vzhledem k mým dlouhodobým pokusům s alchymií, jsem se rozhodl své poznatky zaznamenávat do deníku. Za ta léta jsem načerpal spousty vědomostí, ale vím, že velká část

Více

Policie ČR, OOP Frýdlant. Prezentace na téma užívání drog není trestný čin, ale

Policie ČR, OOP Frýdlant. Prezentace na téma užívání drog není trestný čin, ale Policie ČR, OOP Frýdlant Prezentace na téma užívání drog není trestný čin, ale Každou společnost provází negativní jev, a to kriminalita. Účinná kontrola by měla být jednou ze základních funkcí demokratické

Více

Vývoj ekologického zemědělství v ČR a ve světě, trendy, příležitosti a úskalí v současném postavení biopotravin na trhu

Vývoj ekologického zemědělství v ČR a ve světě, trendy, příležitosti a úskalí v současném postavení biopotravin na trhu Vývoj ekologického zemědělství v ČR a ve světě, trendy, příležitosti a úskalí v současném postavení biopotravin na trhu Asi 2,4 milionu farmářů na světě hospodaří podle pravidel ekologického zemědělství,

Více