Cvičení pro zdraví 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Cvičení pro zdraví 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie"

Transkript

1 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: Fungování lidského těla, vztah mezi srdeční činností a fyzickou námahou. Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2x45 (90 minut) Shrnutí:: Žáci jsou vedeni k vyjadřování aktuálních představ o funkci lidského těla, specificky je identifikovaná dětská představa o dýchání. Dětská představa je ovlivněná zkoumáním změny srdeční frekvence prostřednictvím realizace různých činností. Žáci zjišťují, že srdeční činnost je závislá na tom, jakou fyzickou námahu vynakládáme. Řešená výzkumná úloha má znění: Jak můžeme zvýšit srdeční činnost? Žáci jsou vedeni k tvorbě návrhu měření a ověřovaní předpokladů. Cíle: Modifikace dětských představ o fungování lidského těla. Rozvoj způsobilosti měřit (a tvořit graf) jako součást rozvoje komplexní schopnosti vědecké práce. Rozvoj způsobilosti funkčně využívat předcházející vědomosti a zkušenosti na tvorbu vysvětlení aktuálně pozorovaných jevů. Pomůcky: Pro každou skupinu: fonendoskop, encyklopedie lidského těla (vhodné je, jestliže jsou ve třídě používané různé encyklopedie), stopky. Cvičení pro zdraví Authors: Kristína Žoldošová The content of the present document only reflects the author s views and the European Union is not liable for any use that may be made of the information therein. This project Pri-Sci-Net has received funding from the European Union Seventh

2 CVIČENÍ PRO ZDRAVÍ Plán hodiny (spolu s poznámkami pro učitele) Popis aktivity (popište činnost žáků a způsob, jakým učitel řídí aktivitu) Motivace (Formulace hypotézy) Rozhodněte se, jak uvést problém/experiment (= výzva) Co už děti vědí? Jaké jsou jejich nápady? (otázky přizpůsobte tak, aby byly pro děti smysluplné) Učitel začne aktivitu otázkou: Jak zjistíme, že člověk žije? Diskutuje s dětmi o různých projevech života. Připomenou pohyb, který ale není možné pozorovat ve spánku. Též se věnují dýchaní, které je možné cítit pomocí vydechovaného vzduchu. Učitel povzbuzuje děti k tomu, aby klidně dýchali, zavřeli oči a přiblížili se rukou k nosním dírkám. Též je instruuje k tomu, aby si ruku navlhčili a sledovali rozdíl. Děti zjišťují, že s mokrou rukou cítí pohybující se vzduch lépe. Učitel s dětmi diskutuje o tom, co cítí a klade jim otázky: Co je to, co cítíte? Jde vzduch jen ven anebo i dovnitř? Pohybuje se při dýchání na těle člověka ještě něco? Otázkami učitel instruuje žáky k tomu, aby lépe sledovali vlastní organizmus při dýchání. Učitel žákům vysvětlí, že jejich cílem bude přezkoumat, jak dýcháme a jak dýchání souvisí s různými aktivitami. Zatím jim jen vysvětlí, že dýcháním dostáváme do těla vzduch, který rozvádí krev po celém těle. Srdce pracuje jako pumpa, která pumpuje krev do celého těla. Učitel vyzve žáky k tomu, aby si navzájem poslouchali tlukot srdce. Ukazují si, kde se asi nachází a jak je asi velké (roste spolu s člověkem a obvykle má velikost zavřené pěsti daného člověka). Tlukot srdce slyšíme nejlépe na hrudi, ale jeho práce se projevuje na celém těle, např. na žilách, do kterých srdce vhání krev. Ukazují si žíly, které jsou viditelné například na zápěstí. Učitel vede žáky k tomu, aby se pokusili nahmatat si tep tzv. pulz, což je projev tlukotu srdce. Vysvětlí žákům, že je to náraz krve, kterou pohání srdce. Učitel žákům připomene, že jde zkoumat to, jak dýchaní souvisí s aktivitou, kterou děláme a jak to dále souvisí s činností srdce. Rozdělí žáky do 4-5 členných skupin a vysvětlí jim, že na aktivitu budou potřebovat fonendoskop, aby lépe slyšeli tlukot srdce. Vysvětlí jim, že fonendoskop je přístroj, který zesiluje zvuky a proto je důležité pracovat s ním opatrně a vyhýbat se silným zvukům, když ho máme nasazený. Žáci si vyzkouší práci s fonendoskopem, přičemž poslouchají tlukot vlastního srdce a srdce spolužáka.

3 Učitel se žáků ptá, zda jejich srdce bijí stejně rychle. Nechá žákům chvíli na přezkoumání a čeká na odpovědi. Potom se ptá, co si žáci myslí, zda je možné zrychlit tlukot srdce a jestli ano, jak. Tímto je stanovená výzkumná otázka, kterou učitel napíše na tabuli a dokončí začatou diskusi se žáky. Diskutuje s dětmi o tom, jaký má tlukot srdce význam a snaží se zároveň zjistit, jaká je dětská představa o práci srdce. Dále se ptá, jak by bylo možné porovnat, komu bije srdce rychleji a komu pomaleji. Cílem je, aby se žáci snažili vytvořit vlastní postupy, aby byli myšlenkově aktivní. Buď učitel koriguje dětské nápady anebo sám navrhuje postup, jak se žáci k žádnému správnému nedopracují. Bádání (Návrh a průběh experimentů, jejich pozorování) Učitel žákům vysvětlí, že stanoví časový limit, který jim zvukově ohlásí a v tomto časovém limitu budou žáci poslouchat spolužákovo srdce a dělat čárky za každý slyšený úder srdce. Takto si změří počet úderů srdce, když jsou v klidu a svoje výsledky si zapíší do tabulky v úloze (1) v pracovním listu. Po ukončení pozorování učitel vede žáky k tomu, aby si svoje parciální výsledky porovnali. Cílem je, aby žáci pochopili, co jejich záznamy znamenají. Učitel frontálně zjišťuje, kolik úderů srdce za 10 sekund žáci u sebe pozorovali. Spolu se žáky hodnotí, komu bije srdce nejrychleji a komu nejpomaleji Potom navrhne žákům, aby si zkusili zacvičit, ale jen tak pomalu, aby se neudýchali. Vysvětlí jim, že budou dělat dřep každých 5 sekund a celkem jich udělají 10. Učitel bude dávat dětem povely. Po desátém dřepu si žáci znovu počítají údery srdce a sledují, jestli jich bylo víc, stejně, případně méně. Na závěr zkoumání vyzve žáky, aby si zacvičili tak, aby byli udýchaní, aby těch 10 dřepů udělali co nejrychleji a aby jim spolužáci potom změřili, kolikrát jim udeří srdce po dobu deseti sekund. Výsledky si zapíší do třetího sloupce v tabulce v úloze (1). Učitel vede žáky k tomu, aby se pokusili vytvořit závěr ze svého pozorovaní. Vyzve žáky ve skupinách, aby se pokusili povědět, na co přišli, přičemž se nejdříve musí mezi sebou dohodnout. Žáci svoje výsledky prezentují a učitel jim při prezentaci pomáhá tak, aby zvýraznil rozdíly mezi rychlostí tlukotu srdce v klidu a po intenzivním pohybu. Vyhodnocení, evaluace (záznam výsledků) Učitel vede žáky k tomu, aby přenesli údaje z tabulky z úlohy (1) do tabulky v úloze (2). Cílem je, vytvoření jednoduchého grafu, ve kterém budou prezentované informace o tlukotu srdce v klidu a po rychlém cvičení. Graf vytvářejí tak, že spočítají čárky v tabulce v první úloze a vybarví stejný počet políček v příslušném řádku. Nejdříve vloží informace o tlukotu srdce všech členů skupiny (1-5) v klidu (políčka vybarvují zelenou barvou) a potom vloží informace o tlukotu srdce po deseti rychlých dřepech (políčka vybarvují červenou barvou).

4 Učitel navádí žáky k tvorbě závěrů otázkami z úlohy (2): Zjisti, který řádek je nejdelší (nejvíc vybarvených políček) a pokus se povědět, co to znamená. Zjisti, který řádek je nejkratší (nejméně vybarvených políček) a pokus se povědět, co to znamená. Cílem je, aby si žáci uvědomili, že čím je řádek vybarvených políček delší, tím rychlejší je tlukot srdce. Učitel usměrňuje žáky k tomu, aby si svoje výsledky porovnali mezi skupinami a zjistili, kdo má výsledky stejné a kdo má výsledky jiné. Na závěr učitel shrne s pomocí žáků výsledky. Ptá se otázkami: Co myslíte, proč se tlukot srdce po rychlých dřepech zvýšil? Proč při pomalých dřepech nebyl rozdíl tak výrazný? Cílem je zjistit dětské prekoncepty o zkoumaném jevu. Není cílem korigovat jejich naivní představy, učitel by měl se zájmem vyslechnout představy žáků a nejprve je využít při vysvětlování. Žáci by měli mít z aktivity pocit, že něco nové zjistili a že učitel má zájem o jejich vysvětlení a představy. Učitel zevšeobecní výsledky získané ze zkoumání a zdůrazní, že vzduch je potřebný pro život člověka a když člověk zvyšuje aktivitu, potřebuje i více vzduchu, což se projeví zrychleným dýcháním, které žáci dobře znají. Větší množství vzduchu se musí též rychleji rozvést po těle, proto i srdce bije rychleji. Dýchaní a tlukot srdce jsou základními projevy toho, že člověk žije a projevují se viditelně a slyšitelně na celém lidském těle. Učitel povzbudí žáky k tomu, aby se pokusili v encyklopediích vyhledat informace o srdci, konkrétně, aby našli informaci o tom, jak srdce vypadá, jak je asi velké, kde se nachází. Konkrétní informace, kterou mají žáci za úkol najít je velmi důležitá, neboť soustřeďuje pozornost žáků a učí je kvalitněji pracovat s literaturou. Následně po tom žáci řeší úlohu (3) z pracovního listu. Na závěr učitel vyzve postupně žáky k tomu, aby se pokusili vysvětlit, co v encyklopedii ještě našli. Učitel při prezentaci žákům pomáhá a vysvětlování doplňuje; obohacuje tak, aby žáci získali informace o tom, jakou funkci má srdce a jak činnost srdce souvisí s dýcháním. Na druhé straně, prezentací si žáci osvojují cílený, souvislý projev a tak je vhodné, aby nechával učitel prostor pro postřehy žáků, a intenzivně je v tom podporuje. Přílohy: Pracovní listy pro žáky používají se na vyjádření existujících představ žáků, na tvorbu předpokladů ke zkoumanému jevu, vedou žáky k zaznamenávání výsledků pozorovaní, k hodnocení předpokladů a na závěr je vedou k tvorbě závěrů na základě získaných dat z pozorování.

5 PRACOVNÍ LISTY Úloha (1) Do prvního sloupce si napište jména všech členů skupiny a zapamatujte si, kdo má jaké číslo. Můžete si namísto jmen nakreslit svoji značku. Do prvního sloupce zapište tolik čárek, kolikrát budete slyšet srdce podobu deseti sekund, které odpočítá učitel. Potom udělejte 10 dřepů tak, že mezi každým dřepem učitel odpočítá 5 sekund. Změřte údery srdce a zapište. Potom udělejte 10 rychlých dřepů a znovu zapište počet úderů srdce. klidný sed 10 pomalých dřepů 10 rychlých dřepů

6 Úloha (2) Vybarvi tolik políček v řádku, kolik úderů srdce si slyšel. Porovnej údery srdce v klidu s údery srdce po cvičení. Zjisti, který řádek je nejdelší (nejvíc vybarvených políček) a pokus se povědět, co to znamená. Zjisti, který řádek je nejkratší (nejméně vybarvených políček) a pokus se povědět, co to znamená

7 Úloha (3) Zjisti v encyklopedii jaké je velké srdce, jaký má tvar a kde se v těle nachází a pokus se ho nakreslit do postavy.

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Magnetismus 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: magnetické vlastnosti různých materiálů, intenzita magnetického pole Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3x45

Více

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka

Lidské smysly a jejich interakce 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie člověka Cílové koncepty: Smysly a jejich interakce / součinnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 3 hod. Shrnutí: Děti zkoumají

Více

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika

Růstový tlak semínek rostlin 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka (přírodověda), botanika Cílové koncepty: klíčení Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2 hodiny + 1 hodina následující den Shrnutí:

Více

Vzduch jako hmota 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch jako hmota 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: Plynné skupenství látek. Přítomnost vzduchu v prostředí. Vzduch jako hmota vyplňující prostor. Věkové zaměření žáků:: 5-8 letí žáci Délka

Více

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Podvodní sopky 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných a kapalných látek Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Žáci si osvojí pojem hustota

Více

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list.

Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1 ½ nebo 2 litry), vata, pracovní list. 3-5 years Název aktivity: Jak prostředí ovlivňuje růst rostlin? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Materiály: Vikev kašubská semena - nějaká suchá a některá mokrá, lupy, plastové lahve (1

Více

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie

Zkoumání semen: klíčení a růst 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie Cílové koncepty: Klíčení, růst Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 45 minut + systematické pozorování v délce 4 týdnů, na závěr

Více

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years

Reakce rostlin na změnu polohy 6-8. Authors: Annette Scheersoi. years 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Prvouka,přírodověda, (biologie, botanika, gravitační biologie) Cílové koncepty: Gravitropismus (pozitivní gravitropismus / též ozn. jako geotropismus/ růst ve

Více

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem.

které zlepšují letové vlastnosti balónu s ocasem. 3-5 years Název aktivity: Létající balón s ocasem Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy, design (návrh vzhledu výrobku) a technologie Klíčové pojmy: Možnost pohybu věcí vzduchem (úvod do třetího

Více

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu?

Co mají hlemýždi rádi k 3-5. Authors: Giselle Theuma. years. Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? 3-5 years Název aktivity: Co mají hlemýždi rádi k jídlu? Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Biologické vědy Klíčové pojmy: Hlemýžď, potrava, salát, sušené listí Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity:

Více

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

Vzduch víc než nic 9-11. Author: Christian Bertsch. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Hustota pevných látek a kapalin Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí: Žáci si mají osvojit poznatek,

Více

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy

Obloha 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years. Název aktivity: Obloha. Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy 3-5 years Název aktivity: Obloha Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Přírodopis a environmentální vědy Klíčové pojmy: Objekty na obloze, měnící se příroda barvami mraků a oblohy, slunce, stíny. Cílová věková

Více

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity:

Nechme plovat 3-5. Authors: Kristof Van de Keere. years. Název aktivity: 3-5 years Název aktivity: Nechme plovat Vzdělávací obsah: Člověk a svět / Fyzikální vědy. Klíčové pojmy: plovoucí a potápějící se. Cílová věková skupina: 3-5 let Délka aktivity: maximálně 3 hodiny Obsah:

Více

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika

plastelíny? 9-11 Authors: Varela, P. & Sá. J. Mat years Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Fyzika Klíčové pojmy: Archimedovy zákony: plovající a potápějící se předměty ve vodě. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 2 hodiny Shrnutí:

Více

Látky změny skupenství 6-8. Authors: Jenny Byrne and Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Látky změny skupenství 6-8. Authors: Jenny Byrne and Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: Změny skupenství látek, fyzikální změny látek, tání, tuhnutí. Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 2x45 (90 minut)

Více

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years

Zima přichází do naší školy Authors: Ayse OĞUZ UNVER, Kemal YURUMEZOĞLU and Songul SEVER. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Přírodní vědy Klíčové pojmy: fotosyntéza, energie, světlo Cílová věková skupina: 9-11 let Materiály a pomůcky (pro každou skupinu): zelené, žluté a suché

Více

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu

TĚLESNÝ POHYB. Chůze před detektorem pohybu Může člověk jít konstantní rychlostí? TĚLESNÝ POHYB Chůze před detektorem pohybu Jak můžete zjistit rychlost pohybu? V čem se liší rychlost a vektorová rychlost?. A. Příprava Aktivity s papírem a tužkou:

Více

Statická elektřina 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Přírodověda

Statická elektřina 6-8. Authors: Kristína Žoldošová. years. Vědní oblast: Přírodověda 6-8 years Vědní oblast: Přírodověda Cílové koncepty: Podpora vztahu dětí k poznávání a získávání vědomostí, prostřednictvím vlastního zkoumání. Rozvoj představ o statické elektřině předmětů. Věkové zaměření

Více

jeho hustotě a na hustotě tekutiny.

jeho hustotě a na hustotě tekutiny. 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / fyzika Klíčové pojmy: Aby těleso plovalo, měl by být poměr mezi jeho hmotností a objemem menší než poměr mezi hmotností a objemem kapaliny. jeho hustotě

Více

Svět kolem nás: zkoumání stínů, den a noc 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika

Svět kolem nás: zkoumání stínů, den a noc 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years. Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Fyzika Cílové koncepty: průhlednost / průsvitnost / neprůsvitnost Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity: 3 hodiny Shrnutí: Zkoumání, jak

Více

SESTRO, ZMĚŘTE KREVNÍ TLAK

SESTRO, ZMĚŘTE KREVNÍ TLAK SESTRO, ZMĚŘTE KREVNÍ TLAK aneb víme, co to vlastně je? 150 na 95 zahalekal MUDr. Janatka směrem ke své sestře. Zapište to prosím pacientovi do karty, dále poprosil sestru. Pak se obrátil na pacienta a

Více

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years

ZKOUMÁNÍ BARVIV 9-11. Authors: Jiří Škoda, Pavel Doulík. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a jeho svět / Rozmanitost přírody Klíčové pojmy: Barva, barvivo, směs, živá příroda, zelené barvivo rostlin, experiment Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity:

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 1) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years

Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? 3-5. Authors: Dr S.D.Tunnicliffe. years 3-5 years Název aktivity: Rostliny: Co je rostlina? Jsou rostliny vždy zelené? Pohybují se rostliny? Vzdělávací obsah: Přírodopis Klíčové pojmy: Barva rostlin - zeleň. Rostliny si vytváří vlastní výživu.

Více

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE?

PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? PROČ SE V ZIMĚ SOLÍ ULICE? (VERZE PRO STŘEDNÍ ŠKOLY) Sůl je v zimě používána jako pomoc při odstraňování sněhu a ledu ze silnic, tratí a ulic. A to proto, že sůl podporuje tání sněhu a ledu i při teplotách

Více

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2)

DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) DOMÁCÍ HASICÍ PŘÍSTROJ (ČÁST 2) Hasicí přístroje se dělí podle náplně. Jedním z typů je přístroj používající jako hasicí složku oxid uhličitý. Přístroje mohou být různého provedení, ale jedno mají společné:

Více

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie

Najdi svůj vlastní přírodní indikátor 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years. Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie Klíčové pojmy: Kyselý, neutrální, zásaditý, indikátor. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: 1-2 hodiny Shrnutí: Pomoci žákům porozumět

Více

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV?

RNDr. Milan Šmídl, Ph.D. Co je to BOV? RNDr. Milan Šmídl, Ph.D Co je to BOV? BOV = Badatelsky Orientovaná Výuka Inquiry Based Science Education (IBSE) Inguiry = bádání, zkoumání, hledání pravdy cílevědomý proces formulování problémů, kritického

Více

ČISTICÍ PROSTŘEDEK A VAŠE RUCE

ČISTICÍ PROSTŘEDEK A VAŠE RUCE ČISTICÍ PROSTŘEDEK A VAŠE RUCE Úvod Marta žije v městě, které má tvrdou vodu - obsahuje velké množství minerálních látek. 1 Jedním z problémů při používání tvrdé vody je, že v místech, kde voda stojí,

Více

Oběhová soustava člověka srdeční činnost, tep (laboratorní práce)

Oběhová soustava člověka srdeční činnost, tep (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oběhová soustava člověka srdeční činnost, tep (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-29 Předmět: přírodopis Cílová

Více

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět

ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI. Vliv eutrofizace na vodní svět. Co se vám bude hodit vědět ROSTLINNÍ PREDÁTOŘI Vliv eutrofizace na vodní svět Vzpomeňte si, jak jste šli v létě na výletě krajinou, kde bylo několik vodních zdrojů jako řeky, rybníky, potůčky, popř. jezera. Možná si vzpomenete,

Více

OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 2)

OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 2) OBCHOD S KOVOVÝM ŠROTEM (ČÁST 2) Měď je rozšířený kov používaný například do počítačů, jako elektrické kabely, okapy, instalatérské prvky a všemožný spojovací materiál. Po mědi je tedy velká poptávka a

Více

Kyselé, neutrální či zásadité. Jak učit tyto pojmy pomocí badatelsky orientované výuky? 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years

Kyselé, neutrální či zásadité. Jak učit tyto pojmy pomocí badatelsky orientované výuky? 9-11. Author: Tuula Asunta. Mat. years 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a příroda / Chemie Klíčové pojmy: Kyselý, neutrální a zásaditý. Základní chemické pojmy a jejich souvislosti s každodenním životem dětí. Cílová věková skupina: 9-11

Více

Oběhová soustava člověka krevní tlak (laboratorní práce)

Oběhová soustava člověka krevní tlak (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Oběhová soustava člověka krevní tlak (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-8-28 Předmět: přírodopis Cílová skupina:

Více

Semena, která se šíří vzduchem. zkoumání odporu vzduchu 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years

Semena, která se šíří vzduchem. zkoumání odporu vzduchu 6-8. Authors: Jenny Byrne a Willeke Rietdijk. years 6-8 years Vědní oblast: Člověk a příroda / Biologie a fyzika Cílové koncepty: tah, tlak, rychlost, vzdálenost, čas, odpor vzduchu, gravitace Věkové zaměření žáků:: 6-8 letí žáci Délka trvání aktivity:

Více

MATEMATIKA. Statistika

MATEMATIKA. Statistika MATEMATIKA Statistika Během těchto vyučovacích hodin změří žáci pomocí senzorů Pasco svoji klidovou tepovou frekvenci a tepovou frekvenci po námaze. Získané výsledky budou v další hodině zpracovávat do

Více

Press book English Language

Press book English Language Press book English Language The Czech Republic March 2018 Cofunded by European Union Author Jana Szomolanyiova SEVEn The Energy Efficiency Center, z.u. This document has been elaborated in the project

Více

JAK ROSTLINY HASÍ ŽÍZEŇ?

JAK ROSTLINY HASÍ ŽÍZEŇ? JAK ROSTLINY HASÍ ŽÍZEŇ? Zmatené muškáty Paní Vančurová žije v malé klidné vesničce na Vysočině. Už druhým rokem je v důchodu, a tak má konečně dostatek času na její nejoblíbenější činnost - práci na zahrádce.

Více

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti)

koordinátor (řídí práci ve skupině, prezentuje práci skupiny) člen týmu (spolupracuje s koordinátorem a pomáhá jeho činnosti) Užitečné weby Co se naučíte Získáte přehled o užitečných webových stránkách různého druhu a o tom, jak je můžete v životě využít. Vytvoříte si myšlenkovou mapu o různých druzích užitečných webů na internetu.

Více

VY_52_INOVACE_2NOV42. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 15. 11. 2012 Ročník: 8.

VY_52_INOVACE_2NOV42. Autor: Mgr. Jakub Novák. Datum: 15. 11. 2012 Ročník: 8. VY_52_INOVACE_2NOV42 Autor: Mgr. Jakub Novák Datum: 15. 11. 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: Zvukové děje, Energie Téma: Kmitání kyvadla Metodický

Více

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436

Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Jak máme pečovat o svůj zrak? Je můj zrak v pořádku? ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 59 badatele.cz / S očima i bez nich / Sdružení Tereza S OČIMA I BEZ NICH Cílová skupina VIII. IX. ročník 90 min. (2 vyučovací

Více

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Název: Zkrat Výukové materiály Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Riziko a bezpečí, aneb co se stane, když se

Více

Pro každého žáka: Pracovní list pro žáky I (Příloha č. 1) Pracovní list pro žáky III (Příloha č. 3)

Pro každého žáka: Pracovní list pro žáky I (Příloha č. 1) Pracovní list pro žáky III (Příloha č. 3) 9-11 years Mat Vzdělávací obsah: Člověk a jeho svět / Zdravověda Klíčové pojmy: Stavba a funkce srdce, srdeční ozvy, puls, tlak krve, tělesná zdatnost. Cílová věková skupina: 9-11 let Délka aktivity: Poznej

Více

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU

DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU DOTAZNÍK PRO URČENÍ UČEBNÍHO STYLU Projekt MOTIVALUE Jméno: Třida: Pokyny Prosím vyplňte vaše celé jméno. Vaše jméno bude vytištěno na informačním listu s výsledky. U každé ze 44 otázek vyberte a nebo

Více

PÁLÍ VÁS ŽÁHA? (ANTACIDA)

PÁLÍ VÁS ŽÁHA? (ANTACIDA) PÁLÍ VÁS ŽÁHA? (ANTACIDA) Uvnitř lidského žaludku je značně kyselé prostředí. Žaludeční šťáva je většinou tvořena kyselinou chlorovodíkovou o koncentraci přibližně 0,01 mol/l. Takto kyselé prostředí je

Více

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ

BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ BADATELSKY ORIENTOVANÁ VÝUKA MATEMATIKY NA 1. STUPNI ZŠ Helena Picková, FP TUL Projekt EduTech: Vzdělávání pro efektivní transfer technologií a znalostí v přírodovědných a technických oborech, CZ.1.07/2.3.00/45.0011

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu

Charakteristika vyučovacího předmětu Zeměpis Charakteristika vyučovacího předmětu Zeměpis se vyučuje ve všech ročnících nižšího stupně osmiletého gymnázia. Hodinová dotace je 2-2 - 2-2. Výuka zeměpisu umožňuje studentům poznat, hodnotit a

Více

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení

Specifický cíl: kooperace ve skupině, hledání vhodných argumentů, pochopení toho, že nemusí existovat jen jedno správné řešení Název: Výukové materiály Téma: Ochrana přírody, využití lesa Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Příroda a její ochrana Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk žáků: 1. 5. třída Doba trvání:

Více

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem)

Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 2. část (Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem) Téma: Vzájemné působení magnetu a vodiče s proudem, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ,

Více

PROTOKOL O EXPERIMENTU slouzi k ziskani NOVYCH poznatku. ŠKOLNÍ PROTOKOL slouzi k procviceni latky a ziskani experimentalni dovednosti

PROTOKOL O EXPERIMENTU slouzi k ziskani NOVYCH poznatku. ŠKOLNÍ PROTOKOL slouzi k procviceni latky a ziskani experimentalni dovednosti PROTOKOL SKOLNICH LABOREK versus PROTOKOL O EXPERIMENTU ŠKOLNÍ PROTOKOL slouzi k procviceni latky a ziskani experimentalni dovednosti 1. Zadani 2. Seznam pomucek 3. Teorie toto slouzi vyucujicimu k overeni,

Více

SEEL General Learning Concept

SEEL General Learning Concept General Learning Concept Intellectual Output No. IO2-A1 P1, UPB Germany SEEL General Learning Concept Sound in European E-Learning IO2- A1 P1 University Paderborn UPB Germany Project Title Project Acronym

Více

Název: Oběhová a dýchací soustava

Název: Oběhová a dýchací soustava Název: Oběhová a dýchací soustava Výukové materiály Autor: Mgr. Blanka Machová Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět, mezipředmětové vztahy: Biologie Ročník: 4. a 5. (2. a 3.

Více

Role experimentu ve vědecké metodě

Role experimentu ve vědecké metodě Role experimentu ve vědecké metodě Erika Mechlová Ostravská univerzita v Ostravě Obsah Úvod 1. Pozorování 2. Uvedení a formulace problému. Sbírání informací 3. Stanovení hypotéz řešení problému 4. Provedení

Více

REDOX TITRACE ANEB STANOVENÍ PEROXIDU VODÍKU

REDOX TITRACE ANEB STANOVENÍ PEROXIDU VODÍKU REDOX TITRACE ANEB STANOVENÍ PEROXIDU VODÍKU Jak zkontrolovat, zda vás váš dodavatel nešidí? Karel Černý je majitelem lékárny. Kromě jiného prodává také peroxid vodíku jako desinfekci. Prodávaný roztok

Více

Úvodní list. 45 min, příp. další aktivita (*) mimo běžnou školní výuku

Úvodní list. 45 min, příp. další aktivita (*) mimo běžnou školní výuku Úvodní list Předmět: Fyzika Cílová skupina: 8. nebo 9. ročník ZŠ Délka trvání: 45 min, příp. další aktivita (*) mimo běžnou školní výuku Název hodiny: Měření tlaku vzduchu v terénu Vzdělávací oblast v

Více

Projektové řízení. Lenka Švecová, Tomáš Říčka. University of Economics, Prague. Project management for SMEs/NGOs - exchange of experience for trainers

Projektové řízení. Lenka Švecová, Tomáš Říčka. University of Economics, Prague. Project management for SMEs/NGOs - exchange of experience for trainers Project management for SMEs/NGOs - exchange of experience for trainers LLP Grundtvig Learning Partnership Projektové řízení Lenka Švecová, Tomáš Říčka University of Economics, Prague This project has been

Více

Želvy v úzkých. Autor lekce: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany. Cíl lekce : Žák pracuje podle kroků badatelsky orientované výuky

Želvy v úzkých. Autor lekce: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany. Cíl lekce : Žák pracuje podle kroků badatelsky orientované výuky Želvy v úzkých Autor lekce: Marta Chludilová, ZŠ Dubňany Cíl lekce : Žák pracuje podle kroků badatelsky orientované výuky Cílová skupina: žáci od 6. ročníku ZŠ Potřebný čas : 45 minut + další čas na výrobu

Více

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik

Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda. Ondřej Šimik Využití přírodovědného pokusu na 1. stupni ZŠ z pohledu učitelů z praxe výzkumná sonda Ondřej Šimik Kontext přírodovědného vzdělávání na 1. stupni ZŠ Transformace české školy - RVP ZV Člověk a jeho svět

Více

Vliv CO2 na dýchání. Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.17. Předmět: Biologie. Tematická oblast: Biologie člověka. Autor: RNDr.

Vliv CO2 na dýchání. Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.17. Předmět: Biologie. Tematická oblast: Biologie člověka. Autor: RNDr. Vliv CO2 na dýchání Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.17 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová Datum vytvoření: 6. 10. 2013 Ročník: 3. čtyřletého studia, 7.

Více

Komunitně vedený místní rozvoj příležitost pro projektové vzdělávání dospělých. Konference Od inspirace ke spolupráci 18. listopadu 2014 Praha

Komunitně vedený místní rozvoj příležitost pro projektové vzdělávání dospělých. Konference Od inspirace ke spolupráci 18. listopadu 2014 Praha Komunitně vedený místní rozvoj příležitost pro projektové vzdělávání dospělých Konference Od inspirace ke spolupráci 18. listopadu 2014 Praha Cíl Identifikace možností a bariér případného využití konceptu

Více

Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze

Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze Projdou či neprojdou III: Pohyb částic v kapalině - difúze Shrnutí Žáci pozorují difúzi- rozptyl částic v kapalině. Na základě Brownova pohybu se molekuly v kapalném prostředí vlivem tepelného pohybu zcela

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení šablony/označení sady VY_32_INOVACE_04_M3 M 3

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení šablony/označení sady VY_32_INOVACE_04_M3 M 3 Záznamový arch Název školy: Základní škola a Mateřská škola Brno, Bosonožské nám. 44, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2499 Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace

Více

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy

Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Naše narozeniny poznávání spolužáků Časový rozsah lekce 2 navazující vyučovací hodiny Věková

Více

BLOK 3: (záznam pozorování, experimentu, bádání, apod.)

BLOK 3: (záznam pozorování, experimentu, bádání, apod.) BLOK 3: PROTOKOLY (záznam pozorování, experimentu, bádání, apod.) LABORATORNÍ PROTOKOLY Dva druhy: (1) Zápisky (poznámky) o vlastním průběhu práce (2) Zpráva (shrnutí) o výsledcích Ad (1). Věrný zápis

Více

Role experimentu ve vědecké metodě

Role experimentu ve vědecké metodě Role experimentu ve vědecké metodě Erika Mechlová Ostravská univerzita v Ostravě Obsah Úvod 1. Pozorování, sbírání informací 2. Formulace problému 3. Stanovení hypotéz řešení problému 4. Provedení experimentu

Více

Předpověď počasí. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Motivace. Kladení otázek

Předpověď počasí. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Motivace. Kladení otázek Předpověď počasí Autor Mgr. Petr Jaroš, ZŠ a MŠ Frýdek-Místek, Lískovec Vhodné pro věk/třídu 6. 9. ročník V 6. ročníku použít až po probrání učiva Atmosféra. Potřebný čas 2 vyučovací hodiny oddělené minimálně

Více

Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice

Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice Trendy a příčiny odchodů do důchodu v České republice Jana Bakalová Radim Boháček Daniel Münich Společný seminář IDEA a SHARE při CERGE-EI a Důchodové komise 18.6. 2015 Širší souvislosti Demografické stárnutí

Více

Titul: Srdeční tep. Čas: 60 minut Věk: Témata: Srdeční tep, účinky cvičení, záznam výsledků, grafické znázornění výsledků a hodnocení

Titul: Srdeční tep. Čas: 60 minut Věk: Témata: Srdeční tep, účinky cvičení, záznam výsledků, grafické znázornění výsledků a hodnocení Titul: Srdeční tep Témata: Srdeční tep, účinky cvičení, záznam výsledků, grafické znázornění výsledků a hodnocení Čas: 60 minut Věk: 11-13 Diferenciace: Je možné tuto aktivitu protáhnout, zejména v oblasti

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Živočichové živočišné třídy Časový rozsah lekce 2 vyučovací hodiny Věková skupina (ročník)

Více

KOLIK JE BARVIVA VE VZORKU?

KOLIK JE BARVIVA VE VZORKU? KOLIK JE BARVIVA VE VZORKU? Spektroskopická kvantitativní analýza Karel a Mirek rádi navštěvují restauraci. Tuhle si dali Zelenou (zelený peprmintový likér) a Mirek se při pohledu na ostře zelený nápoj

Více

Vliv zátěže na tepovou frekvenci

Vliv zátěže na tepovou frekvenci Vliv zátěže na tepovou frekvenci vzorová úloha (SŠ) Jméno Třída.. Datum.. 1 Teoretický úvod K tomu, aby měl lidský organismus zajištěn dostatek energie k životu, potřebuje lidský organismus dostatečné

Více

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT

Šiška. Cíle lekce tematické, obsahové. Motivace 5 MINUT. Získávání informací, rozdělení do skupin 10 MINUT Šiška Autor Mgr. Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Cílová skupina 1. stupeň ZŠ Potřebný čas 90 minut Kde lekce proběhne? V lese, za nepříznivého počasí ve třídě 5 Cíl aktivity: Motivace Cíle lekce tematické,

Více

Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech

Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech Metodologie práce dětí a mládeže na vědeckých a technických projektech Proč by měli žáci a studenti pracovat na výzkumných projektech? 1. Učí se celoživotnímu vzdělávání 2. Učí se organizačním schopnostem

Více

E-LEARNINGOVÁ PŘÍRUČKA

E-LEARNINGOVÁ PŘÍRUČKA E-LEARNINGOVÁ PŘÍRUČKA 510664-LLP-1-2010-1-IT-GRUNDTVIG-GMP This project has been funded with support from the European Commission. This publication [communication] reflects the views only of the author,

Více

Ozubené kolo. Proč při jízdě na kole potřebujeme přehazovačku, k čemu slouží? Jak je možné, že některé hodinky po natažení tikají? Čím to je?

Ozubené kolo. Proč při jízdě na kole potřebujeme přehazovačku, k čemu slouží? Jak je možné, že některé hodinky po natažení tikají? Čím to je? Název: Cíl: Ozubené kolo Na světě snad není člověka, který by se nikdy nesetkal s jízdním kolem a jeho ozubenými kolečky. Seznámit žáky se základními poznatky o ozubeném kole. Propojit teoretické poznatky

Více

Příprava na výuku přírodopisu na ZŠ

Příprava na výuku přírodopisu na ZŠ Příprava na výuku přírodopisu na ZŠ Téma: Srdce Vypracoval: Hrachová Irena Ročník: osmý ŠVP ZV - využití: Vzdělávací oblasti: člověk a příroda - přírodopis Kompetence: k učení, k řešení problémů, ke komunikaci

Více

Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu

Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu Název lekce: Infiltrace/schopnost půdy zadržet vodu Autor, škola: Mgr. Kateřina Tlustá, Gymnázium Jana Palacha Mělník Vyučovací předmět Cíle lekce tematické / obsahové Cíle lekce - badatelské Testováno

Více

Jak změřit výšku stromu v nerovném terénu

Jak změřit výšku stromu v nerovném terénu Jak změřit výšku stromu v nerovném terénu Autor Lenka Juříková, Jubilejní Masarykova ZŠ a MŠ, Třinec Vhodné pro věk/třídu 9. ročník Poznámka Lekce je určena právě pro žáky 9. ročníku, kteří mají za sebou

Více

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV.

Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Příprava na vyučování v oboru Český jazyk a literatura a Člověk a jeho svět s cíli v oblastech čtenářství, OSV a MV. Název učební jednotky (téma) Čí je Mourek? Domácí mazlíčci Kočka domácí Stručná anotace

Více

Kamarádství, přátelství, láska Metodický list

Kamarádství, přátelství, láska Metodický list ství, přátelství, láska Metodický list práce s interaktivní tabulí a sešitem - vlastnosti přátel, druhy a vlastnosti lásky práce se sešitem - moji přátelé, ti, které miluji námět na domácí přípravu nebo

Více

TECHNIKY KREATIVNÍHO MYŠLENÍ

TECHNIKY KREATIVNÍHO MYŠLENÍ https://pixabay.com/de/banner-vorlage-technik-technische-1018817/ TECHNIKY KREATIVNÍHO MYŠLENÍ Tento projekt (projekt č. 2016-1-CZ01-KA202-024066) byl financován za podpory Evropské komise. This Podpora

Více

L. Samková, Matematika v laboratoři, UPVM konference 2011, České Budějovice

L. Samková, Matematika v laboratoři, UPVM konference 2011, České Budějovice This project has received funding from the European Union s Seventh Framework Programme Tento pracovní list byl vytvořen v rámci evropského projektu Fibonacci, projektu zaměřeného na badatelsky orientovanou

Více

4.1.1 Opakovací děje. Předpoklady: Pomůcky: papírky s grafy, závaží na pružině, kyvadlo. Tvar Měsíce na obloze se neustále mění:

4.1.1 Opakovací děje. Předpoklady: Pomůcky: papírky s grafy, závaží na pružině, kyvadlo. Tvar Měsíce na obloze se neustále mění: 4.1.1 Opakovací děje Předpoklady: Pomůcky: papírky s grafy, závaží na pružině, kyvadlo Tvar Měsíce na obloze se neustále mění: Za přibližně 29 a půl dne se ukáže stejný obrázek. Př. 1: Na obloze je zrovna

Více

Cíl a následující tabulku. t [ s ] s [ mm ]

Cíl a následující tabulku. t [ s ] s [ mm ] 1.1.8 Rychlost I Předpoklady: 010107 Pomůcky: Rychlost: kolik ukazuje ručička na tachometru, jak rychle se míhá krajina za oknem, jak rychle se dostaneme z jednoho místa na druhé. Okamžitá rychlost se

Více

Voda z kohoutku, voda v krajině II. - BOV. Ing. Lenka Skoupá

Voda z kohoutku, voda v krajině II. - BOV. Ing. Lenka Skoupá Voda z kohoutku, voda v krajině II. - BOV Ing. Lenka Skoupá Badatelsky orientovaná výuka Výuka založená na základě aktivního a relativně samostatného poznávání skutečnosti žákem, kterou se sám učí objevovat

Více

Zavedení kvadratické funkce

Zavedení kvadratické funkce Předmět: Matematika Doporučený ročník: 2 Vazba na ŠVP: Funkce Cíle Odvození grafu - paraboly Uvědomění, kde se s kvadratickou funkcí setkáváme ve světě kolem nás Stručná anotace Celohodinová aktivita,

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy oblast Člověk a příroda Název lekce (téma) Písemná práce z matematiky Časový rozsah lekce 35 minut Věková skupina

Více

1. VYUČOVACÍ HODINA, V TERÉNU

1. VYUČOVACÍ HODINA, V TERÉNU Green-Down Autor Liběna Dopitová, ZŠ Vsetín, Rokytnice 436 Vhodné pro věk/třídu 6. ročník Potřebný čas 1 + 1 vyučovací hodina následuje podzimní fenologické měření Green-Down (samostatné pozorování 2 týdně)

Více

Měření délky. Cíle lekce. Motivace 5 MINUT. Formulace otázek 5 MINUT. Formulace hypotézy 5 MINUT. Pomůcky

Měření délky. Cíle lekce. Motivace 5 MINUT. Formulace otázek 5 MINUT. Formulace hypotézy 5 MINUT. Pomůcky Měření délky Autor Markéta Vokurková, ZŠ Kunratice Vhodné pro věk/třídu První stupeň ZŠ Potřebný čas 4 minut Potřebný prostor Třída/venku Cíle lekce Žáci se naučí měřit. Pomůcky Rozstříhaná příloha obrázky

Více

Název: Osmóza. Čas: 120 minut Věk: Témata: Osmóza, molarity, sbírání dat a grafické znázornění. Diferenciace: Instrukce, IT podpora atd.

Název: Osmóza. Čas: 120 minut Věk: Témata: Osmóza, molarity, sbírání dat a grafické znázornění. Diferenciace: Instrukce, IT podpora atd. Název: Osmóza Témata: Osmóza, molarity, sbírání dat a grafické znázornění. Čas: 120 minut Věk: 14-16 Diferenciace: Při různých úkolech jsou nutné různé úrovně asistence. Instrukce, IT podpora atd.: Pro

Více

Projekt Odyssea,

Projekt Odyssea, Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Smyslové orgány úvod. Důležitost smyslů pro učení Časový rozsah lekce asi 65 minut / jedna

Více

ELefANTS E-Learning for Acquiring New Types of Skills (E-learning pro získávání nových dovedností)

ELefANTS E-Learning for Acquiring New Types of Skills (E-learning pro získávání nových dovedností) Prezentace pilotního projektu ELefANTS E-Learning for Acquiring New Types of Skills (E-learning pro získávání nových dovedností) a (zmínkou) E-Learning for Acquiring New Types of Skills Continued (projektu

Více

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy

Malý Archimédes. Cíle lekce tematické / obsahové. Cíle lekce badatelské. Pomůcky. Motivace 1 MINUTA. Kladení otázek 2 MINUTY. Formulace hypotézy Malý Archimédes Autor, škola Milena Bendová, ZŠ Třebíč, ul. Kpt. Jaroše Vyučovací předmět fyzika Vhodné pro 1. stupeň, vyzkoušeno s 5. třídou Potřebný čas 45 minut Potřebný prostor třída Cíle lekce tematické

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK. Šíření zvuku Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.28 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Duben 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Šíření zvuku

Více

Základní dovednosti Pracovní trénink. nemocnice a péči. Směrnice. tréninkové materiály

Základní dovednosti Pracovní trénink. nemocnice a péči. Směrnice. tréninkové materiály Základní dovednosti Pracovní trénink pro nemocnice a péči Směrnice a tréninkové materiály Základní pracovní dovednosti Kombinované základní dovednosti a komunikační trénink pro nedostatečně kvalifikované

Více

Praktická cvičení. Úkol č. 4: Převodní systém srdeční (obr.)

Praktická cvičení. Úkol č. 4: Převodní systém srdeční (obr.) Téma: Kardiovaskulární soustava Úkol č. 1: Stavba srdce (obr.) Praktická cvičení Úkol č.2: Systola a diastola (obr.) Úkol č. 3: Velké cévy (obr.) Úkol č. 4: Převodní systém srdeční (obr.) Úkol č.5 : Poslech

Více

Kariérové poradenství a integrace cizinců

Kariérové poradenství a integrace cizinců Evropská kontaktní skupina Kariérové poradenství a integrace cizinců 26.6. 2015 9:30 11:30 This project has been funded with support from the European Commission. This publication - communication reflects

Více

FYZIOLOGIE ŢIVOČICHŮ A ČLOVĚKA

FYZIOLOGIE ŢIVOČICHŮ A ČLOVĚKA FYZIOLOGIE ŢIVOČICHŮ A ČLOVĚKA č. 2 a č. 3 Prostudujte návod a poté proveďte experimenty, zaznamenejte výsledky měření, vyhodnoťte je a NAPIŠTE ZÁVĚR KE KAŢDÉMU ÚKOLU: Úkol č. 1 Zjišťování tepu hmatem

Více

LABORATORNÍ PROTOKOLY

LABORATORNÍ PROTOKOLY LABORATORNÍ PROTOKOLY Dva druhy (dvě na sebe navazující etapy): (1) Zápisky (poznámky) o vlastním průběhu práce (2) Zpráva (shrnutí) o výsledcích Ad (1). Věrný zápis všech událostí. Nikoliv volné papíry,

Více

Pedagogická poznámka: Grafy v zadání na tabuli nepromítám, žáci je dostávají na papírku.

Pedagogická poznámka: Grafy v zadání na tabuli nepromítám, žáci je dostávají na papírku. 3.1.10 Tlak krve Předpoklady: 030109 Pomůcky: hadice, spojené nádoby na vizkozitu Př. 1: Přilož dva prsty nebo palec pravé ruky k zápěstí, podle obrázku. Co cítíš? Kolik pulsů za minutu dělá Tvé srdce?

Více