H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N 2 0 1 1"

Transkript

1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ř Í J E N října 1586 Papež Sixtu V. bulou Esti pro debito povyšuje Bratrstvo Jana z Boha na náboženský Řád Milosrdných bratří sv.jana z Boha Zemřel Jan Evangelista Eybl, katolický kněz, spisovatel a pedagog. Působil jako kaplan v Příbrami a ve Slivici. Roku 1872 se stal učitelem jazyků a náboženství na gymnasiu v Kolíně. V roce 1877 ustanoven farářem na Křečkoři a r.1894 jmenován vikářem kolínského obvodu. Napsal mravní a pedagogické fejetony, studie církevní, jež vycházely v Blahověstu. (* ) 1946 Zemřel PhDr. a ThDr. Pavel Huyn, katolický kněz a teolog. Dne 17.dubna 1904 Jmenován císařem Františkem Josefem I. Biskupem brněnské diecéze, což papež Pius X. potvrdil. V roce 1909 svolal do Brna I.diecézní synodu. Do své diecéze uvedl nová řeholní společenství a to redemptoristy, salvatoriány, obuté karmelitány, obláty Panny Marie a eucharistiány. Dne 4.řjna 1916 jmenován jako 30. pražský arcibiskup. V září r.1919 rezignoval na svůj úřad z politických důvodů. (* ) 1991 Na základě nově schválených stanov České katolické charity byla zřízena Arcidiecézní charita pražská pod vedením ředitele Karlem Trutnovským Dr.Tomáš Halík ustanoven rektorem kostela sv.salvatora v Praze 1 se samostatnou duchovní správou. 2. října 1701 Slavnostně posvěcen farní kostel sv.václava v Nezamyslicích biskupem Ferdinandem I.B.Schroffenheimem Slavnostně posvěcen kostel sv.remigia v Praze-Čakovicích podle projektu Ing.Scheinera. 3. října 1226 Zemřel sv.františek z Assisi, katolický kněz-františkán, mystik, zakladatel Řádu františkánů. V roce 1209 sepsal jednoduchá řeholní pravidla, která potvrdil papež Honorius III. a tak umožnil vznik Řádu menších bratří. V roce 2018 založil tzv.třetí řád pro věřící (terciáři). Stal se symbolem organizované misijní činnosti. Jeho literární díla většinou tvoří dopisy, obsahující rady a napomenutí svých bratří. (* ) 1851 Narozen František Kolísek, katolický kněz a hudebník. Působil jako správce fary v Brně na Petrově a také jako konzistorní rada. Usiloval o povznesení církevního zpěvu. Sestavil Cyrilský kancionál, na venkově zakládal Cyrilské jednoty, které pěstovaly chrámový zpěv. Organizátor hudebních a zpěvních akademií. ( )

2 1901 Zemřel Mons.ThDr. Antonín Lenz, katolický kněz. Zprvu kaplanem v Budislavici a roku 1858 ustanoven administrátorem. V letech jmenován proboštem Královské kolegiátní kapituly vyšehradské. V letech poslancem Zemského sněmu. (* ) 2006 Pražský arcibiskup kardinál Miloslav Vlk vydal Stanovy arcidiecézního kostela Narození Páně (Loreta) v Praze na Hradčanech. 4. října 1911 Narozen PhDr. František Vojtek, katolický kněz-jezuita. Od roku 1943 vyučoval filozofii na řádovém Filozofickém institutu na Velehradě a v roce 1945 se stal rektorem. Za komunistického režimu v březnu r.1960 odsouzen na 12 let a propuštěn na amnestii až v roce V r.1970 přichází do Vnořiv jako administrátor a po r.1973 dojížděl řeholním sestrám v domově důchodců v Tovačově. ( ) 1911 Zemřel Ignát Wurm, moravský katolický kněz, etnograf, redaktor a literární publicista, slovanofil. Zakladatel Matice velehradské a Vlasteneckého muzea v Olomouci, kde se stal aktivním předsedou. Od roku 1866 zastával funkci vikáře olomoucké katedrály. Podporoval lidovou tvorbu. Vydal sbírku lidových písní. Poslanec moravského sněmu a Říšské rady. (* ) 2001 Zemřel Jiří Němec, křesťanský filozof, psycholog, publicista a překladatel. Od roku 1958 působil na foniatrické klinice v Praze. Kromě prací z klinické psychologie se zabýval filozofickou, uměnovědnou a teologickou esejistikou. V letech žil v exilu ve Vídni. Po návratu od r.1990 vedl Ústav humatních a sociálních věd Lékařské fakulty UK. Autor filozofické práce Únos Európy. (* ) 2001 Na Velehradě zahájen evropský Kongres hnutí seniorů Vie montante (do 7.10.). 5. října 1781 Narozen Bernard Bolzano, katolický kněz italského původu, filozof a logik, matematik, náboženský a sociální myslitel. Zastánce osvícenského, teologického racionalismu, usilujícího o překlenutí rozporu mezi vědou a náboženskou vírou. Své vědecké objevy a závěry uložil v hlavním díle Vědosloví. ( ) 1811 Narozen František Josef Dobicer, katolický kněz, národní buditel, propagátor slovanství, publicista. V duchovní správě působil v Sutomi a v Citolibech a odtud jmenován farářem v Koubkově u Rakovníka a poté r.1865 v Morech., kde se stal děkanem. Publikoval ve Květech,přispíval do Časopisu pro katolické duchovenstvo a do Národní školy. Psal o významu češtiny a slovanských jazyků. ( ) 6. října 1101 Zemřel sv.bruno Kartuzián, francouzský katolický kněz. Na biskupství v Remeši byl Kanovníkem a stal se vedoucím tamní dómské školy, na které vyučoval teologii. V r.1084 Odešel do údolí La Chatreuse a zde severně od Grenoblu založil Řád kartuziánů. Tento Mnišský řád potvrzen papežem Alexandrem III. dne 2.září (* kolem r.1035) 1861 Řádu redemptoristů svěřena duchovní správa na Svaté Hoře u Příbrami.

3 8. října 1911 Slavnostně vysvěcen nový kostel sv.anny v Praze-Žižkově dle projektu architekta Eduarda Sochora Zemřel Jindřich Šamal, historik a kritik umění, spolutvůrce na svatováclavské výstavě v roce 1929 a také na výstavě církevních vyšivek v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. Spolupracoval s dr.podlahou na obsažné bibliografii o ikonografii svatováclavské. Vydal řadu publikací o sakrálních památkách mj. v edici Poklady národního umění. Zaměřil se zejména na umění 19. a počátku 20.století. (* ) 9. října 1791 Narozen Jan Evangelista Krbec, katolický kněz, historik, publicista a překladatel. V roce 1828 zpovědníkem v katedrále sv.víta. Publikoval články do katolických časopisů. Z jeho historických prací jsou významné dějiny chrámu sv.jiří na Pražském hradě, kostela sv.vavřince na Petříně a životopis slovanských apoštolů sv.cyrila a Metoděje Narozen Julius Arnold Walter, katolický kněz-piarista. V r.1877 se stal sekretářem a prokurátorem provincie, v roce 1888 jmenován zástupcem rektora pražské koleje, povolán za administrátora rektorátu koleje v r V roce 1896 se ujal funkce rektora pražské koleje. Nejvyšší funkce dosáhl v letech jmenováním provinciálem Řádu piaristů. Člen přírodovědeckého spolku Lotos. ( ) 10. října 1866 Narozen Mons. Josef Gross, katolický kněz a kazatel. Jako kaplan působil 21 let v Sokolově (dříve Falknov), později jako arciděkan. Dne jmenován císařem sídelním biskupem litoměřickým, což papež Pius potvrdil. Hlavní důraz kladl na sociální problematiku. Za jeho episkopátu zahájil opravy katedrály sv.štěpána, rozšířil učiliště v Bohosudově, stálou péči věnoval litoměřickému kněžskému semináři. V roce 1925 uspořádal Mariánský kongres s mezinárodní účasti. Zastával také funkci referenta pro obor hudby při biskupských konferencích. ( ) 1886 Slavnostně posvěcen kostel sv.apoštola Pavla v Ostravě-Vítkovicích prelátem a proboštem Dr.Hanelem. 11. října 1891 Ustanovena samostatná česká bohoslovecká fakulta jako součást české Karlovy univerzity. 12. říjen 1006 Zemřel sv.radim, bratr sv.vojtěcha. Vstoupil do benediktinského kláštera na Aventinu. Od roku 1000 první arcibiskup v polském Hnězdně. V r.997 se zúčastnil Vojtěchovy cesty do Pruska. Po smrti jeho tělesné ostatky, spolu s Vojtěchovými přeneseny do Prahy v roce 1039 a uloženy v bazilice sv.víta. (* v letech 960 až 970)

4 1741 Posvěcen farní kostel sv.jana Křtitele v Olšanech u Prostějova světícím biskupem Arnoštem z Lichtensteina Narozena Edita Steinová, německá filozofka a pedagožka židovského původu, později karmelitánka a mučednice. Na Nový rok 1922 konvertovala ke katolické církvi. V letech učitelka ve škole dominikánek ve Speyeru. V letech hostovala a přednášela na pedagogických sjezdech v Praze, Vídni a dalších městech. Dne vstoupila do karmelitánského kláštera v Kolíně nad Rýnem. Koncem prosince r.1938 přesídlila do karmelu v Echu v Holandsku Zde byla v srpnu 1942 zatčena gestapem a deportována do koncentračního tábora v Osvětimi kde zemřela. Dne papežem Janem Pavlem II. Svatořečena. ( ) 13. října 1941 Zemřel František Bílek, secesní sochař a grafik, autor dřevěných plastik, dřevorytů, keramických děl a architektonických studií. Jeho životní a umělecký program je obsažen v usilovném hledání pravdy, smyslu života, hledání Boha. Jeho přátelství s básníkem Otakarem Březinou ho podnítilo k vytvoření celé řady vynikajících plastik i ilustraci Březinovy sbírky Ruce. V roce 1910 se proslavil jako architekt projektem vlastní vily u Chotkových sadů v Praze. Člen spolku Mánes. (* ) 14. října 1606 Karel hrabě z Lemberka, katolický kněz, jmenován císařem Rudolfem II. pražským arcibiskupem, což papež Pavel V. v květnu 1607 potvrdil. V roce 1607 jmenován velmistrem Řádu křížovníků s červenou hvězdou Zemřel František Xaver Brixi, varhaník a hudební skladatel. Významný představitel českého hudebního předklasicismu. Stal se varhaníkem u sv.havla na pražském Starém Městě a od od 1.ledna 1759 ředitelem chrámového kůru katedrály sv.víta. Jako autor chrámových skladeb složil kolem 500 skladeb, 76 mší, 26 litanií, 24 nešpor, 5 rekviem, žalmy, oratoria a množství antifon. (* ) 15. října 1781 Slavnostně položen základní kámen ke stavbě kostela sv.jana Nepomuckého v Praze na Hradčanech V anglickém městě Leedsu poprvé provedeno veliké oratorium Svatá Ludmila pod taktovkou hudebního skladatele Antonína Dvořáka. 16. října 1571 Na jezuitské akademii v pražském Klementinu promován první doktor teologie Zemřel Adam Václav Michna z Otradovic, barokní básník, hudební skladatel, varhaník, Učitel hudby a zpěvu. Autor 3 souborů: Česká mariánská muzika oslava Panny Marie, Svatoroční muzika oslava svatých, Loutná česká - soubor milostných a tanečních písní.

5 Autor náročných chrámových skladeb na latinské liturgické texty. V rukopise Magnificat a Missa S.Venceslai se snažil povznést českou chrámovou píseň na lidovou. (*asi ) Narozen Antonín Hrubý, katolický kněz a kazatel, katecheta. V letech působil jako kaplan v Polné a posléze vykonával úřad na biskupství v Hradci Králové. V roce 1936 jmenován proboštem katedrální kapituly královéhradecké. ( ) 1991 Pražský arcibiskup Miloslav Vlk zřídil Pastorační středisko se sídlem v Praze 6. Středisko se řídí vlastním schváleným statutem a v jeho čele stojí jmenovaný ředitel Rektorem seminárního kostela sv.vojtěcha v Praze 6 Dejvicích jmenován P.Ing. Aleš Opatrný. 18. října 1801 Slavnostně vysvěcen nový kostel sv.gotharda v Praze-Bubenči, podle projektu architekta Šmahy. 19. října 1871 Zemřel Josef Ondřej Kranner, architekt, stavitel, autor návrhů církevního mobiliáře. Patří k první generaci neogotiků v Čechách. Přičiněním hraběte F.Thuna byl vybrán jako 1.stavitel, kterého zaměstnala od r.1861 Jednota pro dostavení hlavního chrámu sv.víta. V Praze postavil kapli sv.rafaela při Klárově ústavu a Křížovou cestu na Petříně. (*r.1801) 20. října 2001 Slavnostně vysvěcen nový kostel sv.hedviky Slezské ostravsko-opavským sídelním biskupem Františkem Lobkowiczem. 21. října 1876 Narozena Marie Rosa Barbora Vojtěchová, řeholní sestra, zakladatelka Kongregace těšitelek Božského srdce. ( ) 22. října 1776 Narozen Václav Angelis, katolický kněz. Začínal jako kaplan v Nezamyslicích a poté v Katovicích. V letech se stal dómským vikářem v Českých Budějovicích, pak pokračoval ve funkci sekretáře biskupské konzistoře tamtéž.od roku 1821 zastával úřad kancléře biskupské konzistoře. Dne jmenován kanovníkem katedrální kapituly českobudějovické a v r.1849 se stává jejím děkanem. ( ) 1786 Posvěcen Malostránský hřbitov v Praze-Košířích Zemřel František Novotný z Luže, katolický kněz, filolog a historik, překladatel. Od roku 1793 působil jako druhý kaplan v Chotusicích u Čáslavi, poté do Mladé Boleslavi, kde se stal farářem. V r.1798 přešel do Luštěnic u Mladé Bleslavi, kde také působil jako farář. Podílel se na přípravách Dobrovského i Jungmannova slovníku. Sám sestavil příručku současného

6 českého hláskosloví, tvarosloví a pravopisu. Celoživotním dílem je Kronika mladoboleslavská, která se zabývá nejen historií města, ale i jeho duchovním životem, uměním i literaturou. (* ) 1991 Členy Svatého synodu jednohlasně zvolen metropolita Bartholomaios novým ekumenickým patriarchou Východní pravoslavné církve Zemřel Mons.ThDr. a JUDr. Josef Ryška, katolický kněz, čestný kanovník kolegiátní kapituly u sv.mořice v Kroměříži. Zprvu působil jako kaplan v Hranicích na Moravě a poté v Drahotuších. Od září 1946 přeložen do farnosti sv.michala v Olomouci. V letech lektorem církevního práva na CMBF v Olomouci. Dne se stal sekretářem olomouckého arcibiskupa Josefa Karla Macochy. Za totalitního režimu uvězněn až do r V roce 1966 byl dómským vikářem ve farnosti sv.václava v Olomouci a v letech opět přednášel církevní právo na olomoucké CMBF. V roce 1983 se ujímá funkce faráře v Nedakonicích. (* ) 23. října 1456 Zemřel Jan Kapistrán, italský katolický kněz-františkán, kazatel misionář, generální vikář Řádu sv.františka. Roku 1451 kázal v Brně a také v Jemnici. V r.1690 prohlášen za svatého. Patron právníků. (* ) 24. října 1833 Vznik nové řeholní Kongregace Chudých školských sester Matky Boží v německém Neunburgu vor dem Walde. Hlavním posláním je výchova a vzdělávání dětí a mládeže. Zakladatelkou byla Karolina Marie Terezie od Ježíše Gerhardingerová Zemřel Václav Krolmus, katolický kněz a kazatel, sběratel lidové slovesnosti, archeolog, autor vlastivědné a náboženské literatury. V duchovní správě působil ve Středních Čechách, kaplanem se stal v Liblicích u Mělníka a od roku 1818 pak v Lysé nad Labem. K jeho největším úspěchům patří obohacení sbírek Národního muzea a starost o řadu památek. Zakládal knihovny, organizoval čtenářské debatní kroužky a ochotnická představení (* ) 25. října 1601 Slavný dánský astronom Tycho de Brahe slavnostně pochován v chrámu Matky Boží Před Týnem, kde mu byl vybudován stálý mramorový náhrobek. V r.1901 jeho ostatky vyzvednuty, prozkoumány a uloženy do nové cínové rakve na stejném místě Narozen ThDr.h.c. Norbert Jan Nepomuk Klein, katolický kněz-člen Řádu Německých rytířů. V letech proboštem v Opavě. V říjnu 1916 jmenován 10.sídelním biskupem brněnské diecéze. V prosinci 1925 rezignoval a stal se apoštolským administrátorem brněnské diecéze. V roce 1926 natrvalo opustil diecézi a dále působil jako řádný Velmistr, kterým byl zvolen v dubnu r ( ) 1976 Zemřel František Krepina, katolický spisovatel, literární kritik, představitel ruralismu, meditativní lyrik, romanopisec. Přispíval do deníku Venkov. V lyrice vyslovoval vznešenost venkovské krajiny a rolnického života. Jeho stěžejní díla jsou alegoriemi krize moderní české společnosti, která odpadla od Boha. Napsal historické romány Dcera královská,

7 blahoslavená Anežka Česká a Amarú, syn hadí, kde líčí osudy a mučednickou smrt českého jezuity v Jižní Americe. (* ) 26. října 1946 V Praze zahájen I. Poválečný pracovní sjezd katolické mládeže. Přijata zpráva o sloučení SKM v Čechách s Omladinou na Moravě. (skončil ) 1991 V Praze ve sboru Církve bratrské v Soukenické ulici zahájen seminář a den nato slavnostní shromáždění u příležitosti znovuzaložení Biblické společnosti a založení Katolického biblického díla u nás. Účast hostů biblických společností ze 11 zemí. 27. října 1991 Papež Jan Pavel II. Prohlásil německého katolického kněze Adolfa Kolpinga za blahoslaveného. Jmenovaný založil tovaryšské jednoty na obranu řemeslníků a dělníků proti sociální nespravedlnosti V Hradci Králové zahájeno III.setkání katechetů ze všech diecézí ČR. Letošní téma: Křesťan v dnešním světě týkaly se práce s dětmi vlastního rozvoje osobnosti katechety. (ukončeno ) 28. října 1831 Narozen Alfred Ambrož Clementso, katolický kněz-premonstrát. Začínal v letech jako kaplan v Mariánských L ázních a poté se stal administrátorem řádové fary v Mnichově a později řádové fary v Liticích. Dne zvolen opatem premonstrát. kláštera v Teplé. Od roku 1895 generální vikář řádu v cirkárii rakouské. Zasloužil se o řadu staveb: kolonáda v Mariánských Lázních, hospodářské stavby v klášteře Teplá, nově postaven mlýn a pivovar, zavedena elektřina ( ) 1881 Zemřel Antonín Ludvík Frind, katolický kněz a katecheta, církevní historik, biskupský notář, archivář a knihovník. V r.1859 jmenován ředitelem gymnasia v Chebu, kde začal vydávat své významné dílo o českých církevních dějinách. Roku 1869 jmenován kanovníkem kolegiátní kapituly u Všech svatých na Pražském hradě. Dne 25.dubna 1879 jej císař František Josef I. Jmenoval sídelním biskupem litoměřické diecéze, což papež Lev XIII. potvrdil. Autor díla: Stručné dějiny biskupů litoměřických. Vydal pamětní knihu k 900.výročí vzniku pražské arcidiecéze. (* ) 29. října 1881 Narozen Klaudius Madlmayer, architekt, kreslíř, designér. Od roku 1922 působil jako samostatný architekt v Brně. Jeho tvorbu ovlivnila zejména starokřesťanská bazilikální architektura. Rekonstruoval památky a sakrální objekty, včetně interiérů ( ) 30. října 1991 Dekretem administrátora olomoucké arcidiecéze Mons.Jana Graubnera založena Arcidiecézní katolická charita Olomouc.

8 31. října 1841 Zřízen Řád sv.silvestra papežem Řehořem XVI. bulou Cum hominum mentes Zemřel Mons. Karel Mikulecký, katolický kněz. Působil v duchovní správě v Německém Brodě, Jaroměři a Dašicích. Kooperátor v Pouchově a od roku 1898 se stal administrátorem a od r.1914 arciděkanem v Chrudimi. Působil v četných dobročinných podpůrných a sociálních spolcích a sdruženích. V roce 1914 jmenován biskupským notářem a konzistorním radou. (* ) Autor: Arnošt Kelnar

Kněží z kostelecké farnosti

Kněží z kostelecké farnosti Kněží z kostelecké farnosti P. Josef Mach narozen 7.2.1820 v Kostelci vysvěcen na kněze kol. roku 1844 děkan a vikář náchodský, čestný občan města Náchoda zemřel 17.5.1884 v Náchodě P. Leodegar Vacek narozen

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 86/1993 Sb., o osobních požitcích poskytovaných duchovním církví a náboženských společností Vláda nařizuje podle 3 odst. 2 zákona č. 218/1949 Sb., o hospodářském zabezpečení církví a

Více

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi

Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi Znaky a hodnosti duchovních hodnostářů v katolické církvi od jáhna po papeže Jáhen Farář Děkan, vikář Kanovník Generální vikář, probošt, děkan kapituly Opat (abatyše) Biskup Arcibiskup Kardinál Nuncius

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 1 1. září 1996 Ve Fryštáku u Zlína otevřen Dům Ignáce Stuchlého Salesiánské centrum pastorace mládeže. 2. září 1822 Narozen Josef Antonín Šrůtek, katolický

Více

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny

Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Bibliografie cyrilometodějské literatury z fondu valašskokloboucké farní knihovny Monografie Bagin, A.: Apoštolové Slovanů Cyril a Metoděj. Praha : Česká katolická Charita, 1982. 164 s. Bartůněk, V.: Soluňští

Více

České baroko (autoři)

České baroko (autoři) České baroko (autoři) MGR. LUCIE VYCHODILOVÁ, 2012 VY_32_INOVACE_VYC36 České baroko Hlavní autoři české barokní literatury Hlavní autoři české barokní literatury Jan Amos Komenský Bohuslav Balbín Bedřich

Více

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce

Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Křesťané v ČR budou slavit Velikonoce Tisková zpráva, 10. dubna 2017 V tomto týdnu budeme prožívat Velikonoce, největší svátky křesťanů v ČR. Během Zeleného čtvrtka, Velkého pátku, Bílé soboty a neděle

Více

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních

Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních Galerie fundatistů v Malých Svatoňovicích P. Jan Nádvorník v roce 1951 na radu archiváře Adolfa Hrodka z Brna založil galerii obrazů místních duchovních správců v Malých Svatoňovicích. Je jich jen čtrnáct.

Více

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE

PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE PŘEHLED DUCHOVNÍCH SPRÁVCŮ FARNOSTI KASEJOVICE Doba působení 26. 10. 1356 1364 Hostislav farář rezignoval 1. 2. 1364 1386 Jindřich farář ze Lnář, 1386 25. 5. 1386 1411 Herold farář z Kasejovic, 1411 8.

Více

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás

BAROKO. Matyášova brána na Pražském hradě první barokní stavba u nás BAROKO portugalsky "barocco" = perla vzniká v 2.pol.16.stol. v jižní Evropě, postupně se šíří do střední Evropy, hlavně katolických států spjaté s protireformací a rekatolizací hlavně církevní stavby a

Více

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska)

POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE. PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) POČÁTKY KOSTELA SV. FILIPA A JAKUBA MENŠÍHO V DOBRATICÍCH A FARNOSTI DOBRATICE PhDr. David Pindur, Ph.D. (Muzeum Těšínska) SOUČÁSTÍ FARNOSTI DOMASLAVICE -Fara v Domaslavicích jedna z nejstarších na Těšínsku,

Více

7. Příloha 7.2. Obrazová část

7. Příloha 7.2. Obrazová část 7. Příloha 7.2. Obrazová část 1/ MITRA pro opata želivského kláštera Sychravu, 1876 archiv Paramentického ústavu Křesťanské akademie 2/ KASULE návrh František Sequens, 1877 pro arciděkanský chrám v Plzni

Více

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I

Obsah. Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I Obsah Přímluvy v mešní liturgii (Jan Šlégr) Slovo autora a poděkování (Jan Rückl) Díl I DOBA ADVENTNÍ ROČNÍ CYKLUS A 1. neděle adventní (A) 2. neděle adventní (A) 3. neděle adventní (A) 4. neděle adventní

Více

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice

KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice KATOLICKÁ CÍRKEV v České republice V roce 00 prožívá katolická církev v České republice dvě významné události. V roce 003 jsme při národní cyrilometodějské pouti na Velehradě prožili vrchol slavení Středoevropských

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 2 1. LISTOPAD 1197 Kníže Vladislav Jindřich svolal sněm, na kterém byl jeho osobní kaplan Daniel II. Milík zvolen novým pražským arcibiskupem.

Více

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a.

18:00 Za + kněze Václava Žákovského. 9:30 Mše svatá v Medlově. 18:00 Mše svatá v Renotech. 18:00 Za + manžela Jindřicha, rodiče a. Římskokatolická farnost POŘAD BOHOSLUŽEB V TÝDNU od 25. 9. do 2. 10. 2016 www.farnostunicov.cz Den Liturgická oslava Hodina Úmysl Za farníky 26. neděle v mezidobí 25 Mše svatá v ě Mše svatá v Renotech

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

Podpora a perspektivy církevní turistiky

Podpora a perspektivy církevní turistiky Podpora a perspektivy církevní turistiky KONFERENCE EVROPSKÉ KULTURNÍ STEZKY SV. CYRILA A METODĚJE PERSPEKTIVY CYRILOMETODĚJSKÉ STEZKY V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Mgr. Roman Kubín, Biskupství brněnské Představení

Více

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY

KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY KAPLE SVATÝCH CYRILA A METODĚJE VALAŠSKÉ KLOBOUKY Jedna z nejvýznamnějších sakrálních památek jižního Valašska je zasvěcená naším národním patronům apoštolům svatému Cyrilu a Metoději. Průvodcovská služba:

Více

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově

Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově NA PAMÁTKU Vznik dvou náboženských obcí ve Svinově 29. května 2015 Obec Svinov, povýšená v roce 1936 na město, se na přelomu 19. a 20. století stále rychleji přetvářela z původně zemědělské vesnice v moderní

Více

Příloha č. 2 k návrhu usnesení

Příloha č. 2 k návrhu usnesení Souhrnný přehled žádostí o poskytnutí grantu hl. m. Prahy vlastníkům památkově významných objektů v roce 2018 objekty ve vlastnictví církví a náboženských společností STATISTIKA dle žádosti OPP Komise

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 3 2. PROSINEC 1828 Narozen Mons. ThDr.h.c. Antonín Skočdopole, katolický kněz, apoštolský protonotář a papežský prelát, národní buditel, pedagog,

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř P R O S I N E C 2 0 1 2 1. PROSINEC 1702 Narozen Mořic Adolf Karel ze Sachsen Zeitz, katolický kněz-člen Řádu maltézských rytířů. Dne 26. 7. 1730 ho papež Klement XII.

Více

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH

JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JMÉNA ULIC PODLE VÝZNAMNÝCH JINDŘICHOHRADECKÝCH OBČANŮ ZŠ Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je

Více

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře

Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Maturitní otázka č. 4, E4 Zdeněk Tobolík Doba husitská a obraz husitství v české literatuře Osnova: 1. Charakteristika politických a společenských poměrů za vlády Václava IV. 2. Kritici církve, Jan Hus

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 2 1. duben 1902 Zemřel Franz Casimir Raschka, katolický kněz člen Řádu německých rytířů. Před vysvěcením na kněze se věnoval církevním dějinám, morální

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI ZÁKLADNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy

p.č. pozemku, na kterém se stavba dle výzvy č.p. stavby datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj p.č. dle výzvy Informace o výzvách podaných oprávněnými osobami dle zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi ke dni 30.6.2014 č. datum doručení č.j. žadatel k.ú. okres kraj

Více

Národní hrdost (pracovní list)

Národní hrdost (pracovní list) Základní škola a Mateřská škola Dolní Hbity, okres Příbram 6. ročník Národní hrdost (pracovní list) Mgr. Jana Vršecká VY_32_INOVACE_VO.Vr.20-1 - Popis Předmět: Výchova k občanství Stupeň vzdělávání: druhý

Více

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého

Kostel Nanebevzetí Panny Marie. Kostel sv. Jana Nepomuckého Kostel Nanebevzetí Panny Marie Staroměstské náměstí, Římskokatolická církev Bohoslužby neděle 9.00, 10.30 (se zaměřením na děti) a 18.00 Kostel, uzavírající svým průčelím Staroměstské náměstí spolu s budovou

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie I, děti ve věku 6 10 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům stala

Více

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality

Katolická církev v Československu v letech Nesvoboda v době totality Katolická církev v Československu v letech 1945 1989. Nesvoboda v době totality Jitka Jonová Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Po II. světové válce měla katolická církev

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř D U B E N 2 0 1 3 1. DUBEN 1868 Narozen PhDr. Alois Kolísek, katolický kněz a teolog, čestný biskupský a kon zistorní rada, historik umění, propagátor slovenské kultury

Více

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika

ČESKÁ GOTIKA Raná gotika přemyslovská Vrcholná gotika = lucemburská Matyáš z Arrasu Petr Parléř Pozdní gotika - vladislavská gotika ČESKÁ GOTIKA 1 ČESKÁ GOTIKA Raná gotika = přemyslovská (13.století) vláda Přemysla Otakara II. a Václava II. - zakládaní měst, hradů a velkých klášterů, kamenný most v Písku Vrcholná gotika = lucemburská

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Ú N O R 2 0 1 3 1. ÚNOR 1693 Narozen Matěj Bartys, katolický kněz-cisterciák, kazatel a pedagog. Od roku 1727 působil jako profesor arcibiskupské koleje u sv. Vojtěcha

Více

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům).

Psací potřeby, pracovní list, text (lze promítnout prostřednictvím interaktivní tabule nebo nakopírovat žákům). Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_22_Svatá Anežka Česká Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 1 2 3. červenec 2007 Česká biskupská konference na svém plenárním shromáždění schválila působení hnutí CURSILLO na území všech diecézí v ČR. Toto

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Z Á Ř Í 2 0 1 3 1. ZÁŘÍ 1863 V Praze zahájena diecézní synoda, první od roku 1605 (ukončena 3. 9.). 1993 Biskupské gymnasium v Bohosudově opět zahájilo svou činnost,

Více

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi

Pastorační priority brněnské diecéze. R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorační priority brněnské diecéze R. D. Mgr. Roman Kubín, biskupský delegát pro pastoraci, církevní školství a vzdělávání v brněnské diecézi Pastorace Posláním pastorace je zabývat se konkrétními situacemi

Více

Bonus: Děti Marie Terezie

Bonus: Děti Marie Terezie Bonus: Děti Marie Terezie Marie Alžběta (1737 1740) Marie Anna (6. října 1738, Vídeň 19. listopadu 1789, Klagenfurt) Marie Anna Habsbursko-Lotrinská, byla dobročinnou a sociálně angažovanou dcerou královny

Více

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým)

PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) PASTORAČNÍ RADA FARNOSTI (podle stanov vydaných Biskupstvím královéhradeckým) ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ: 1. Pastorační rada (PR) je poradním a pracovním orgánem faráře, administrátora farnosti (kán.517 1 Kodexu

Více

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha,

PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR. ZA ROK 2015 Praha, PŘEDSTAVENÍ HOSPODAŘENÍ ŘÍMSKOKATOLICKÉ CÍRKVE V ČR ZA ROK 2015 Praha, 23. 11. 2016 Nový způsob hospodářského zabezpečení církve s sebou nese větší míru svobody, ale zároveň i zodpovědnosti a i s finančním

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická oblast Česká a světová literatura v počátku 19. století

Více

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně

LEDEN. Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie. Sobota 2.1. První sobota v měsíci. Neděle neděle po Narození Páně LEDEN Pátek 1.1. Slavnost Matky Boží Panny Marie Sobota 2.1. Neděle 3.1. 2. neděle po Narození Páně Středa 6.1. Slavnost Zjevení Páně, Sv. Tři Králové Neděle 10.1. Svátek Křtu Páně Končí doba vánoční Sobota

Více

Co by měl znát pracovník Charity

Co by měl znát pracovník Charity 1 Co by měl znát pracovník Charity OBSAH: Úvod..2.s. Charita Česká republika 2.s. Struktura Charity..23.s. Diecézní charita Litoměřice 45.s. Jaký by měl být charitní pracovník?...6.s. Propagace Charity...6.s.

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

Českobratrská církev evangelická

Českobratrská církev evangelická Českobratrská církev evangelická Česká reformace Český reformátor Mistr Jan Hus upálen 1415 v Kostnici Vysluhování eucharistie chlebem i vínem (pod obojí) kněžím i laikům včetně dětí Po období husitských

Více

17.století první polovina 18.století

17.století první polovina 18.století 17.století první polovina 18.století UDÁLOSTI FAKTA ÚKOLY: porážka českých protestantů (1620 Bílá hora) Obnovené zřízení zemské (1628 prohabsburské, katolické zákony) rekatolizace, germanizace nevolnictví

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L I S T O P A D 2 0 1 3 1. LISTOPAD 1368 Ve velechrámu sv. Petra v Římě, papež Urban V. korunoval na římskou císařovnu Alžbětu Pomořanskou, českou a římskou královnu.

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 4 1. LEDEN 1914 Založena vinohradská farnost u Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze a jejím prvním administrátorem se stal P. Antonín Hoffmann, tehdejší

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917-2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. - 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézích. Při hlavní bohoslužbě

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 JAN HUS Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_30_20 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Miroslav Finger Datum

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř Č E R V E N E C 2 0 14 1 1. červenec 1506 Zemřel Matěj Rejsek, stavitel a kameník, dekorátér. V roce 1470 se stal rektorem na Týnské škole na Staroměstském náměstí v

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Test pro žáky 4. ročníku Přemyslovci. Zdroj textu: vlastní NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.07.4._VL TÉMA: Vlastivěda, dějiny- Přemyslovci,

Více

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA

2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA 2.STŘEDOVĚKÁ LITERATURA C)Počátky našeho písemnictví 1)Písemnictví staroslověnské (pol. 9.století Velká Morava) C) POČÁTKY NAŠEHO PÍSEMNICTVÍ (polovina 9.století- počátek 15.století) 1)Písemnictví staroslověnské

Více

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI.

Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Bibliografie (výběr) Benedikta XVI. Apoštol Ježíše Krista: promluvy o svatém Pavlovi. V Kostelním Vydří: Karmelitánské nakladatelství, 2009. 139 s. Jazyk originálu: Benedetto XVI, In cammino sotto la guida

Více

Křesťanství v raně středověké Evropě

Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství v raně středověké Evropě Křesťanství Nejrozšířenější světové monoteistické náboženství Navazuje na judaismus Učení odvozuje od Ježíše Nazaretského kolem roku 30 n.l. veřejně působil jako kazatel

Více

pamětní deska na rodný dům Pavla Kristiána koldína

pamětní deska na rodný dům Pavla Kristiána koldína Václav Fiala pamětní deska na rodný dům Pavla Kristiána koldína v Klatovech Carrarský mramor, 155 x 500 cm Klatovy, Pražská 23 2012 Čeněk Vosmík: Pavel Kristián z Koldína, 1924 umělý kámen, schodiště klatovské

Více

ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO

ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO ČESKÉ KATOLICKÉ BIBLICKÉ DÍLO výroční zpráva za rok 2007 České katolické biblické dílo Biblické dílo (ČKBD) je pastorační instituce založená v roce 1993 Českou biskupskou konferencí. Jejím úkolem je především

Více

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008

Dějepisná olympiáda 37. ročník 2007/2008 Č. Jméno.. Adresa školy.. Adresa bydliště.. (Jméno a adresu vyplňte až po ukončení soutěžního kola, především u prací postupujících do vyššího kola.) Národní institut dětí a mládeže MŠMT, Sámova 3, 101

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU Anotace Cyklus přírody a kalendáře Zvyky během roku č. 2 Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Stupeň a typ vzdělávání

Více

Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica

Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica Smíření paměti národa. Nakladatelství Karolinum vydalo publikaci Bohemia Jesuitica 1556-2006 Více než připomínkou 450. výročí příchodu jezuitského řádu do Čech je dvousvazková publikace Bohemia Jesuitica

Více

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu

Obr. č. 1. Znak benediktinského řádu OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 64 Obr. č. 1 Znak benediktinského řádu Obr. č. 2 Rekonstrukce znaku premonstrátského kláštera v Litomyšli podle Z. M. Zengera 65 Obr. č. 3 Pečeť scholastika kapituly litomyšlské diecéze

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř S R P E N 2 01 4 1. SRPEN 1859 Narozen Alois Slovák, katolický kněz a kazatel. Nastoupil jako druhý kaplan při katedrálním chrámu v Brně. Povolán na funkci prefekta

Více

Stanovy liturgické komise českobudějovické diecéze

Stanovy liturgické komise českobudějovické diecéze Stanovy liturgické komise českobudějovické diecéze I. Základní ustanovení a) Diecézní liturgická komise (dále jen Liturgická komise ) je poradním orgánem biskupa ve věcech a záležitostech týkajících se

Více

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_11_Jan Hus Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to

Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to Skončil čas prázdnin, čas odpočinku, dovolené, a vracíme se ke každodenním povinnostem a starostem: škola, práce Ale to vůbec neznamená, že to nejlepší, nejkrásnější už skončilo a teď už nemáme co očekávat.

Více

Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC24

Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC24 Kvíz (Mgr. Lucie Vychodilová, 2012) VY_32_INOVACE_VYC24 Období: Osobnosti: Dílo: Najdi: chybu 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 Kdy se začalo projevovat baroko? Od poloviny 16. století do poloviny

Více

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE

ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE ŘÍMSKOKATOLICKÁ FARNOST SLATINA U BÍLOVCE Slatinská farnost existovala od založení vsi přibližně od počátku 13. století, avšak jména farářů se nedochovala nebo nebyla uváděna. Fara je poprvé zmiňována

Více

Velehradská bazilika od severovýchodu.

Velehradská bazilika od severovýchodu. Velehradská bazilika od severovýchodu. Pohled na areál kláštera Velehrad od východu. Kovové předměty z doby Velkomoravské. Nahoře vlevo: gombík a prsten zdobený granulací, Mikulčice, 9. stol. Nahoře vpravo:

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 409 Jméno autora Mgr. Romana BLÁHOVÁ Datum, ve kterém byl DUM vytvořen 5. 2. 2012 Ročník, pro který je DUM určen 4. Vzdělávací oblast (klíčová slova) Metodický

Více

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ

Pořad bohoslužeb ve FARNÍM KOSTELE VE VSETÍNĚ v týdnu od 22. 5. - 29. 5. 2016 21. týden 21. 5. Památka sv.kryštofa Magallanese, kněze, a jeho druhů, mučedníků 7:30 MÁJOVÁ Za syna Jana Klvánka, živou a Klvánkovu a Orságovu, duše v očistci a nová kněžská

Více

2.4 Evangelikální c írk v e Církev bratrská ( C B )...114

2.4 Evangelikální c írk v e Církev bratrská ( C B )...114 Obsah Ú v o d... 11 1 Křesťanské církve jako součást občanské sp o le čn o sti...15 1.1 Církve a společnost... 15 1.1.1 Náboženská a církevní příslušnost obyvatel Č R...16 1.1.2 Specifika českého ateismu...18

Více

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu

6. Hasičský útvar ochrany Pražského hradu 6.1 Nejvýznamnější aktivity (s výjimkou zásahové činnosti) Zásahová činnost jednotky Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu je součástí statistické ročenky. Den hasičstva - Slavnostní slib nových příslušníků

Více

Farní shromáždění 2017

Farní shromáždění 2017 Farní shromáždění 2017 Obsah 1) Úkony duchovní správy za rok 2016 (křty, pohřby, svátosti, ) 2) Hospodaření farnosti Stav financí Příjmy sbírky, dary, dotace, nájmy, Výdaje rekonstrukce, energie, akce,

Více

MUDr. Olga Gimunová, Ph.D KARIM FN Brno, LF MU

MUDr. Olga Gimunová, Ph.D KARIM FN Brno, LF MU MUDr. Olga Gimunová, Ph.D KARIM FN Brno, LF MU Podle Theodora Billrothajeden z nejvíce prakticky zaměřených humanistů 19. století. Narozen v roce 1822 jako čtvrtý syn v rodině barona Jana von Mundyho

Více

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu

POŘAD BOHOSLUŽEB V KOSTELE PANNY MARIE POMOCNICE V BRNĚ-ŽABOVŘESKÁCH A V KAPLI SV. VÁCLAVA NA BURIANOVĚ NÁMĚSTÍ v týdnu v týdnu 2. 9. 9. 2018 22. NEDĚLE 2.9. KROPENÍ LIDU sv. Řehoře Velikého, papeže a učitele církve Na poděkování za 80 let života uvedení do služby nového administrátora farnosti P. Pavla Glogara žehnání

Více

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána,

Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, Slunce a měsíci, velebte Pána, nebeské hvězdy, velebte Pána. Hory a vrchy, velebte Pána, vše, co na zemi roste, veleb Pána. Prameny, velebte Pána, moře a řeky, velebte Pána. Prázdniny jsou dobou, kdy si

Více

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2

H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 H I S T O R I C K Ý K A L E N D Á Ř L E D E N 2 0 1 2 1. leden 1252 Zemřela sv.zdislava z Lemberka, česká šlechtična, terciářka OP. Provdaná za šlechtice Havla Markvatice. Manţelé zaloţili spolu klášter

Více

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI

PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI Odkaz J. A. Komenského. Tradice a výzvy české vzdělanosti Evropě PRACOVNÍ LIST KE STÁLÉ EXPOZICI STŘEDNÍ ŠKOLY Pokyny ke zpracování: Jednotlivé tematické celky jsou v expozici rozlišeny barevně. Na otázku

Více

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže

Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Vánoční Těsnohlídkův strom s tradiční sbírkou Červeného kříže Tento Vánoční strom tu stojí nejen jako symbol nejkrásnějších svátků roku, Vánoc, ale připomíná nám všem také tradici, která se začala odvíjet

Více

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC

AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC AKTUALITY INTERNETOVÝ ZPRAVODAJ SPOLEČNOSTI PRO CÍRKEVNÍ PRÁVO PRAHA BRNO OLOMOUC č. 7/2019/2 10. ročník 18. července 2019 Matúš Nemec jmenován profesorem 11. června 2019 přijal z rukou prezidenta Slovenské

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Regionální kultura, vy_32_inovace_ma_34_11

Více

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR

FATIMA SLAVENÍ JUBILEA V ČR FATIMA 1917 2017 SLAVENÍ JUBILEA V ČR Program národní poutě ČR do portugalské Fatimy proběhne ve dnech 12. 13. 9. 2017 pod vedením našich biskupů českých a moravských diecézí. Při hlavní bohoslužbě 100.

Více

Rudolf II. - mecenáš umění

Rudolf II. - mecenáš umění Rudolf II. - mecenáš umění AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP zhodnotí vládu Rudolfa II. a jeho podíl na politickém, kulturním a vědeckém rozkvětu Prahy hlavním sídlem habsburské říše - porozumění

Více

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566)

ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953. Inventář. (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Archivní pomůcky Archivu hlavního města Prahy 110200/22 ŠTĚPÁNEK VÁCLAV 1897-1953 Inventář (NAD č.: 1747) (Č. pomůcky: 566) Zora Damová Praha 2015 I. Vývoj původce fondu Václav Štěpánek byl pražský mlynář,

Více

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496

Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Integrovaná střední škola, Sokolnice 496 Název projektu: Moderní škola Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0467 Název klíčové aktivity: III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Kód výstupu:

Více

Historie české správy. Správní vývoj v době vrcholného středověku (13. století 1419) 2. část

Historie české správy. Správní vývoj v době vrcholného středověku (13. století 1419) 2. část Historie české správy Správní vývoj v době vrcholného středověku (13. století 1419) 2. část Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma Druh učebního materiálu Metodický

Více

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv.

PLÁN BOHOSLUŽEB NA DOBU VELIKONOČNÍ - SVATOJANSKÁ POUŤ 2019 Ve Dvoře Králové budou během týdne mše svaté slouženy : kostel sv. O Velikonocích vzpomínáme na okamžik našeho křtu, ve kterém jsme byli spojeni s Kristem, podle slov sv. Pavla křtem jsme byli ponořeni do jeho smrti. Jestliže jsme však s Kristem umřeli, jsme přesvědčeni,

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA. pro. Hlavní město Praha. Baroko očima dětí ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA pro Baroko očima dětí výstava českých památek v budově WHC UNESCO v Paříži 23. 30. 8. 2017 Budova ředitelství UNESCO, 7, Place de Fontenoy, Paříž, Francie www.hravyarchitekt.cz Základní

Více

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální

V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální V Karolinu byla otevřena výstava Česká bible v průběhu staletí: rukopisná, tištěná, digitální Do 12. dubna

Více

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu

DUM č. 5 v sadě. 17. De-2 Slované a počátky Českého státu projekt GML Brno Docens DUM č. 5 v sadě 17. De-2 Slované a počátky Českého státu Autor: Drahomír Hlaváč Datum: 30.6.2014 Ročník: 2AV Anotace DUMu: Slované a počátky Českého státu. Konstantin a Metoděj.

Více

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

září 2013 Světová a česká literatura od starověku po 18. století 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň)

Středověká literatura - test. VY_32_INOVACE_CJL1.1.11a PhDr. Olga Šimandlová září Jazyk a jazyková komunikace. 4. ročník gymnázia (vyšší stupeň) Název vzdělávacího materiálu: Číslo vzdělávacího materiálu: Autor vzdělávací materiálu: Období, ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vzdělávací předmět: Tematická

Více

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku:

VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI. Na začátku školního roku: VSUVKY PRO RŮZNÉ PŘÍLEŽITOSTI Na začátku školního roku: Prosme na počátku školního roku za žáky a jejich učitele a rodiče; zvláště pak za děti, kterým se učení nedaří nebo jsou od ostatních šikanovány.

Více

Legenda o svaté Ane ce České

Legenda o svaté Ane ce České Legenda o svaté Ane ce České Pracovní list k výtvarné soutěži pro děti a mládež (kategorie II, pro děti ve věku 11 14 let) Život svaté Anežky Anežka Přemyslovna se díky svému příkladnému životu a činům

Více