Svépomocné společenství Anonymní Alkoholici

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Svépomocné společenství Anonymní Alkoholici"

Transkript

1 Svépomocné společenství Anonymní Alkoholici

2 ANONYMNÍ ALKOHOLICI, je společenství mužů a žen, kteří spolu vzájemně sdílejí své zkušenosti, sílu a nadějí, že mohou vyřešit svůj společný problém a pomoci ostatním k uzdravení se z alkoholizmu. Jediným požadavkem členství v AA je touha přestat pít. Členové AA neplatí žádné příspěvky nebo poplatky za členství. Jsme soběstační z vlastních dobrovolných příspěvků. AA nejsou spřízněni s žádnou sektou, církví, politickou organizací ani s jakoukoliv jinou institucí, nepřejí si zaplést se do jakékoliv rozepře, nepodporují žádné programy, ani žádným jiným programům neodporují. Našim hlavním cílem je zůstat střízliví a napomáhat ostatním alkoholikům k dosahování střízlivosti.

3 Co společenství AA DĚLÁ: 1. Členové AA sdílejí své zkušenosti s každým, kdo se snaží najít pomoc pro vyřešení svého problému s alkoholem; poskytují osobní služby nebo sponzorování alkoholikům, kteří přicházejí do organizace. 2. Program AA dává alkoholikům možnost vybudovat si nový život bez alkoholu. 3. O tomto programu se hovoří na skupinových setkáních členů AA: a) Otevřená řečnická setkání tato setkání jsou přístupná pro alkoholiky i nealkoholiky. ( Účast na otevřeném setkání AA je nejlepší způsob, jak se dozvědět, co je AA, čím se zabývá a co není součástí činnosti této organizace. ) Na řečnickém-speaker setkání členové AA vyprávějí své příběhy. Popisují své zkušenosti s alkoholem, jak se dostali do AA a jak se jejich životy změnily v důsledku účasti v AA. b) Otevřená diskusní setkání jeden z členů stručně hovoří o svých zkušenostech s alkoholem a poté řídí diskusi o uzdravení pomocí metod AA nebo o jakémkoli s alkoholem spojeném problému, který předloží kdokoli z účastníků. (Uzavřená setkání jsou určena pro členy AA nebo pro každého, kdo má problém s alkoholem.) c) Uzavřená diskusní setkání jsou organizována stejně jako otevřená diskusní setkání, ale mohou se jich zúčastnit pouze alkoholici nebo případní budoucí členové organizace AA. d) Setkání pro diskuzi o krocích, tradicích, konceptech ( většinou uzavřená ) diskutuje se na nich o některém z Dvanácti kroků, tradic nebo konceptů. Tzv. workshopy. e) Členové AA také pořádají setkání ve vězeňských a léčebných zařízeních. f) Členové AA jsou také někdy požádáni o uspořádání neformálních informačních setkání o činnosti organizace AA v rámci programů pro prevenci nebo řešení závislostí. Tato setkání přinášejí informace o AA a nejsou to běžná setkání účastníků AA (léčebny, školy, sociální pracovníci, adiktologické konference, atp ).

4 Činnost organizace AA nezahrnuje následující: Co společenství AA NEDĚLÁ: 1. Poskytování alkoholikům základní motivace pro uzdravení. 2. Aktivní nábor nových členů. 3. Výzkumnou činnost nebo sponzorování výzkumu. 4. Vedení záznamů o účasti na setkáních nebo záznamů o jednotlivých případech. 5. Zapojení se do jakýchkoli komisí nebo sociálních organizací. 6. Následné kontroly nebo snahy řídit své členy. 7. Zdravotní či psychologické diagnózy nebo prognózy. 8. Poskytování služeb pro vystřízlivění nebo ošetřovatelských služeb, hospitalizace, léčiv či jakéhokoli druhu lékařské nebo psychiatrické léčby. 9. Nabízení služeb v oblasti náboženství. 10. Vzdělávání týkající se alkoholismu. 11. Zajišťování bydlení, stravy, oděvů, zaměstnání, peněžních prostředků nebo jiných pomocných a sociálních služeb. 12. Poskytování poradenství v oblasti rodinného soužití nebo zaměstnání. 13. Příjímání jakýchkoli peněžních plateb za poskytované služby nebo jakýchkoli příspěvků ze zdrojů mimo rámec AA. 14. Zasílání písemných doporučení komisím pro podmínečné propuštění, právníkům, představitelům soudu, sociálním institucím, zaměstnavatelům atd.

5 Program Uzdravování Dvanáct Kroků Anonymních Alkoholiků Základem Programu osobního uzdravování je Dvanáct Kroků Anonymních alkoholiků, které vznikly na základě zkušeností prvních členů AA. 1. Přiznali jsme svoji bezmocnost nad alkoholem naše životy se staly nezvladatelné. 2. Dospěli jsme k víře, že síla větší než naše může obnovit naše duševní zdraví. 3. Rozhodli jsme se předat svoji vůli a svůj život do péče Boha, tak jak ho my sami chápeme. 4. Provedli jsme důkladnou a nebojácnou morální inventuru sami sebe. 5. Přiznali jsme Bohu, sami sobě a jiné lidské bytosti přesnou povahu svých chyb.

6 6. Byli jsme zcela povolní k tomu, aby Bůh odstranil všechny tyto naše charakterové vady. 7. Pokorně jsme Ho požádali, aby naše nedostatky odstranil. 8. Sepsali jsme listinu všech lidí, kterým jsme ublížili a dospěli jsme k ochotě jim to nahradit. 9. Provedli jsme tyto nápravy ve všech případech, kdy situace dovolí,s výjimkou kdy toto počínání by jim nebo jiným uškodilo. 10. Pokračovali jsme v provádění osobní inventury, a když jsme chybovali, pohotově jsme se přiznali. 11. Pomocí modlitby a meditace jsme zdokonalovali svůj vědomý styk s Bohem, jak jsme Ho chápali my, a modlili se pouze za to, aby se nám dostalo poznání jeho vůle a síly ji uskutečnit. 12. Výsledkem těchto kroků bylo, že jsme se spirituálně probudili a v důsledku toho jsme projevili snahu předávat toto poselství ostatním alkoholikům a uplatňovat tyto principy ve všech našich záležitostech.

7 Dvanáct Tradic Anonymních Alkoholiků Dvanáct Tradic popisuje způsoby, díky kterým se zachovává Jednota AA uvnitř společenství a formuluje jeho vztahy s vnějším světem. 1. Naše společné blaho by mělo být na prvním místě, osobní uzdravení závisí na jednotě AA. 2. Pro účely naší skupiny je jedinou autoritou milující Bůh, tak jak se projevuje sám v našem skupinovém svědomí. Naši vedoucí představitelé jsou pouze spolehliví služebníci, kteří nám nevládnou. 3. Jedinou podmínkou členství v AA je touha přestat pít. 4. Každá skupina je autonomní s výjimkou případů, které ovlivňují ostatní skupiny nebo AA jako celek. 5. Každá skupina má pouze jediný hlavní účel předávat naše poselství alkoholikovi, který ještě trpí. 6. Skupina AA by nikdy neměla podporovat, financovat nebo propůjčovat jméno AA, žádnému vnějšímu ani příbuznému podniku, aby nás problémy peněz, majetku a prestiže neodváděly od našeho hlavního účelu.

8 7. Každá skupina AA by měla být plně soběstačná a odmítat příspěvky z vnějšku. 8. Anonymní Alkoholici by měli vždy zůstat neprofesionální, ale naše služební střediska mohou zaměstnávat kvalifikované pracovníky. 9. AA jako takové by nikdy nemělo být organizováno, ale můžeme vytvářet služební rady nebo komise přímo zodpovědné těm, kterým slouží. 10. Anonymní alkoholici nemají názory na vnější otázky, proto by jméno AA nemělo být nikdy zataženo do veřejných sporů. 11. Naše veřejné vztahy jsou založeny spíše na přitažlivosti Programu než na jeho propagaci, my vždy potřebujeme zachovávat osobní anonymitu na úrovni tisku, rádia a televize. 12. Anonymita je duchovním základem všech našich Tradic, navždy nám připomínající abychom dávali přednost principům před osobnostmi.

9 Dvanáct Konceptů pro světovou službu AA (zkrácená verze) 1. Konečná zodpovědnost a pravomoc ve službě AA spočívá v kolektivním svědomí společenství jako celku. 2. Celostátní konference služeb v AA je v každé praktické otázce týkající se společenství AA rozhodujícím článkem a platným svědomím našeho společenství jako celku v celosvětových otázkách. 3. Abychom zajistili účinné vedení společenství, musíme udělit každému článku společenství AA Celostátní konferenci služeb AA, Radě služeb AA a jejímu personálu, komisím a jejím vedoucím pracovníkům Rozhodovací pravomoci podle tradic AA. 4. Na všech úrovních zodpovědnosti musíme dodržovat tradiční Právo na účast, abychom umožnili volbu zastupitelů v dostatečném poměru k zodpovědnosti, které se každý musí zhostit. 5. V celé naší struktuře služeb by mělo převážit tradiční Právo na odvolání tak, aby byly vyslyšeny hlasy menšiny a aby se osobním stížnostem dostalo pečlivého projednání. 6. Celostátní konference služeb AA uznává, že hlavní iniciativa a účinná zodpovědnost ve všech celostátních otázkách služby v AA by měla být nesena důvěrníky, kteří jsou členy celostátní konference služeb AA a vystupují jako Rada služeb AA.

10 7. Charta a stanovy vydané Radou služeb AA jsou právními nástroji, které dávají důvěrníkům právo zastupovat společenství AA ve všech jeho záležitostech. Charta konference není právoplatný dokument, její konečná účinnost se opírá o tradice AA a o sílu peněžního fondu AA. 8. Důvěrníci jsou hlavními tvůrci a vykonavateli celkové politiky společenství AA a správci peněžního fondu. Vykonávají dohled nad odděleně založenými službami a službami, které jsou neustále dostupné díky tomu, že mají možnost volit pracovníky zodpovědné za chod těchto služeb. 9. Dobré vedení na všech úrovních služby v AA je nezbytné pro naši další činnost a bezpečnost. Vedení společenství, které kdysi spočívalo na našich zakladatelích, musí být nutně převzato důvěrníky. 10. Každé úrovni zodpovědnosti ve službě AA musí odpovídat adekvátní pravomoc. Oblast této pravomoci musí být dobře definována. 11. Důvěrníci musí vždy mít k dispozici nejlepší možné výbory, zodpovědné vedoucí pracovníky, administrativní síly a poradce. Schopnosti, kvalifikace, způsob řízení, ale i práva a povinnosti budou vždy pečlivě zvažovány. 12. Konference AA musí dodržovat ducha tradic společenství AA a dbát, aby se ve společenství neshromažďovalo nebezpečné bohatství nebo velká moc, aby přiměřené hospodaření s peněžními fondy a rezervami bylo základním principem hospodaření, aby se nesvěřila moc nad ostatními členy člověku bez náležité kvalifikace, aby všechna důležitá rozhodnutí byla dosahována pomocí diskuse, voleb a tam, kde je to možné, za pomoci jednomyslné shody, aby její činnost nikdy nebyla mstivého rázu ani nezadávala příčiny k veřejným sporům, aby nikdy neprováděla rozhodnutí vlády a aby, stejně jako společenství, kterému slouží, ve svém jednání a rozhodování navždy zůstala demokratickým orgánem.

INFORMACE PRO VEŘEJNOST

INFORMACE PRO VEŘEJNOST Anonymní alkoholici INFORMACE PRO VEŘEJNOST 1 Mám zodpovědnost Když kdokoli, kdekoli bude hledat pomoc, chci, aby byla pomocná ruka AA vždy k dispozici a za to jsem zodpovědný. 2 ANONYMNÍ ALKOHOLICI je

Více

ANONYMNÍ GAMBLEŘI ČESKO

ANONYMNÍ GAMBLEŘI ČESKO ANONYMNÍ GAMBLEŘI ČESKO www.anonymnigambleri.cz Manuál průvodce mítinkem AG 1 2 PŘIVÍTÁNÍ Vítám Vás, přátelé, na našem pravidelném setkání Anonymních Gamblerů společenství AG. Na úvod Vás poţádám o vypnutí,

Více

Otázky k 12ti Tradicím

Otázky k 12ti Tradicím Otázky k 12ti Tradicím Tyto otázky byly původně vydány v časopise AA Grapevine od listopadu 1969 do září 1971, ve spojitosti se sérií článků k Tradicím. I když byly původně určeny především k individuálnímu

Více

Léèba problémù spojených se zneužíváním drog: dùkazy o úèinnosti 6 7 Slovník pojmù 9 1 Dùkazy o úèinnosti Pozn. editora èeského vydání: V pùvodním originálním textu jsou používány termíny drug use treatment,

Více

ZAHAJOVACÍ BALÍČEK MÍTINKŮ

ZAHAJOVACÍ BALÍČEK MÍTINKŮ ZAHAJOVACÍ BALÍČEK MÍTINKŮ Strana 1 Poslední oprava: 2/2012 základní dokumenty Dokumenty pro mítink Oddíl III Zahajovací balíček mítinků Oddíl 14 v Fellowship Service Manual Dokumenty v tomto oddílu jsou

Více

Řád Křesťanského sboru Pyšely

Řád Křesťanského sboru Pyšely Řád Křesťanského sboru Pyšely Úvod Pro plnohodnotný křesťanský život a společné soužití členů Křesťanského sboru Pyšely (KSP) přijímáme následující články. Článek I Cíle a poslání (KSP) Cíle a poslání

Více

ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB

ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB STAV DOKUMENTU 1 STRANA 1 z 6 ETICKÝ KODEX společnosti LINDAB Jméno Funkce Datum Podpis Zpracoval Carl-Gustav Nilsson General Counsel 1.2.2007 Schválil Představenstvo společnosti 1.2.2007 Převzato a přeloženo

Více

KODEX PROFESIONÁLNÍHO CHOVÁNÍ AKTUÁRA

KODEX PROFESIONÁLNÍHO CHOVÁNÍ AKTUÁRA KODEX PROFESIONÁLNÍHO CHOVÁNÍ AKTUÁRA Schváleno valnou hromadou dne 8. prosince 2015 Kodex profesionálního chování aktuára je vnitřním řídícím dokumentem ČSpA. ČSpA vydává tento dokument dvojjazyčně. V

Více

Pozitivní emoce, integrativní psychoterapie a léčba návykových nemocí

Pozitivní emoce, integrativní psychoterapie a léčba návykových nemocí Pozitivní emoce, integrativní psychoterapie a léčba návykových nemocí Anonymní alkoholici Kontakt: www.anonymnialkoholici.cz Project MATCH 1. Technika posilování motivace 2. Kognitivně behaviorální terapie

Více

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ

Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb. Samota 224, Jesenice, IČ Domov Krajánek, poskytovatel sociálních služeb Samota 224, 270 33 Jesenice, IČ 71209867 Tel.: 313 599 219, e-mail: sunkovsky@domovjesenice.cz, www.domovjesenice.cz -------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Vyplňte prosím tento formulář následujícím způsobem: A. Standardy týkající se přístupu, dostupnosti a kriterií přijetí

Vyplňte prosím tento formulář následujícím způsobem: A. Standardy týkající se přístupu, dostupnosti a kriterií přijetí Tento dotazník slouží k identifikaci standardů péče v místní/regionální síti léčby závislosti na opiátech. Je založen na formulářích WHO zaměřených na hodnocení standardů péče v terapii zneužívání návykových

Více

Etický kodex. Schváleno na jednání správní rady v Praze dne / 5

Etický kodex. Schváleno na jednání správní rady v Praze dne / 5 ETICKÝ KODEX Znaleckého ústavu bezpečnosti a ochrany zdraví, z. ú. Sp. zn.: 102-026/2016 Autor: Správní rada Datum schválení: 29. 6. 2016 Verze: 2. Razítko a podpis: JUDr. Petr Kožmín předseda správní

Více

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty

Veřejný závazek Chráněné bydlení Vejprty Veřejný závazek Veřejný závazek Chráněného bydlení Vejprty je základní charakteristikou této registrované sociální služby a určuje pravidla jejího fungování. Všichni zaměstnanci se řídí tímto Veřejným

Více

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění,

b) nabídka bezpečného prostředí, podpory a porozumění, Popis realizace poskytování sociálních služeb Centrum psychologické podpory,z.s. 1/Cíle, principy, veřejný závazek, okruh osob Centrum psychologické podpory,z.s. je nestátní nezisková organizace, která

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MANA,o.s. I.Úvodní ustanovení 1. Sdružení Mana,o.s. / dále jen sdružení / je občanským sdružením, jehož cílem činnosti je: morální, hmotná, odborná a jiná obdobná podpora, poskytovaná

Více

S T A N O VY. K plnění svých úkolů vytváří Odborová organizace svou vnitřní strukturu, odborné orgány a pracovní týmy. III.

S T A N O VY. K plnění svých úkolů vytváří Odborová organizace svou vnitřní strukturu, odborné orgány a pracovní týmy. III. S T A N O VY I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ, SÍDLO ORGANIZACE Článek 1. Základní ustanovení Odborová organizace Galena (dále jen Odborová organizace, nebo OOG ) je nezávislé, samostatné, dobrovolné a na demokratických

Více

STANOVY. Asociace techniků bezpečnosti práce a požární ochrany České republiky, z. s. Čl. 1 Název

STANOVY. Asociace techniků bezpečnosti práce a požární ochrany České republiky, z. s. Čl. 1 Název STANOVY Asociace techniků bezpečnosti práce a požární ochrany České republiky, z. s. Čl. 1 Název Asociace techniků bezpečnosti práce a požární ochrany České republiky, z. s. Čl. 2 Sídlo Sukova 49/4, 602

Více

Tělovýchovná jednota Přelovice, z.s.

Tělovýchovná jednota Přelovice, z.s. STANOVY Tělovýchovná jednota Přelovice, z.s. I. Úvodní ustanovení 1. Tělovýchovná jednota Přelovice, z.s. (zapsaný spolek) je spolkem dle zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů

Více

Úmluva MOP č.150 o správě práce: úkoly, oprávnění a organizace

Úmluva MOP č.150 o správě práce: úkoly, oprávnění a organizace Úmluva MOP č.150 o správě práce: úkoly, oprávnění a organizace Generální konference Mezinárodní organizace práce, která byla svolána správní radou Mezinárodního úřadu práce do Ženevy a tam se sešla dne

Více

Monitoring a účast při implementaci Transformace (klientů zákazníků) Jan Jaroš Výkonný ředitel Občanské sdružení KOLUMBUS

Monitoring a účast při implementaci Transformace (klientů zákazníků) Jan Jaroš Výkonný ředitel Občanské sdružení KOLUMBUS Monitoring a účast při implementaci Transformace (klientů zákazníků) Jan Jaroš Výkonný ředitel Občanské sdružení KOLUMBUS OBJEVUJEME NOVÝ SVĚT PSYCHIATRIE A PÉČE O DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PRO UŽIVATELE PSYCHIATRICKÉ

Více

Vnitřní etický řád společnosti CONTRACTIS, s.r.o.

Vnitřní etický řád společnosti CONTRACTIS, s.r.o. Vnitřní etický řád společnosti Praha, 2007 Úvod Společnost se specializuje na projektování pozemních staveb administrativních, bytových a staveb občanské vybavenosti. Projektová dokumentace je zpracovávána

Více

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč,

Adiktologická péče v ÚVN. Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, Adiktologická péče v ÚVN Mgr. Kateřina Mladá AT Konference, Seč, 7. 6. 2017 Cíle přednášky představit nové možnosti uplatnění profese adiktologa v rámci zdravotnictví (nemocniční péče) konkrétní ukázka

Více

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP

SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP SEKCE KRIZOVÉ ASISTENCE SPOLEČNOSTI LÉKAŘSKÉ ETIKY ČLS JEP MUDr. Eva Kalvínská Studijní den ERC ve FN v Motole 9.10.2008 VZNIK SEKCE V rámci Společnosti lékařské etiky České lékařské společnosti Jana Evangelisty

Více

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE

1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE 1. Regionální paliativní konference Multiprofesní spolupráce v péči o pacienty v závěru života v domácím prostředí STANDARDY PALIATIVNÍ PÉČE V Brně 12.10. 2017 KVALITA A ROZVOJ Hlavním účelem procesu

Více

Pracovní podmínky nutričních terapeutů

Pracovní podmínky nutričních terapeutů Pracovní podmínky nutričních terapeutů Bc. T. Starnovská ČAS Různé kvalifikace, stejné použití? Zaplaťte si terapeuta, může všechno (ale ne tak docela)! Má specializaci? Kolik a co je reálné udělat za

Více

STANOVY ČESKÉHO AMATÉRSKÉHO MOTOSPORTU

STANOVY ČESKÉHO AMATÉRSKÉHO MOTOSPORTU STANOVY ČESKÉHO AMATÉRSKÉHO MOTOSPORTU Část I - Základní ustanovení Článek 1 - Název organizace ČESKÝ AMATÉRSKÝ MOTOSPORT (dále jen ČAM) Článek 2 - Symbolika ČAM Symbolem ČAM je znak a vlajka. Článek 3

Více

Směrnice upravující postup při vytváření a schvalování standardů Českého systému certifikace lesů (CFCS)

Směrnice upravující postup při vytváření a schvalování standardů Českého systému certifikace lesů (CFCS) Směrnice upravující postup při vytváření a schvalování standardů Českého systému certifikace lesů (CFCS) 1. CÍL PEFC Česká republika 26. 2. 2010 Cílem je vytvořit přesné postupy v procesu tvorby, revize

Více

Trest odnětí svobody a jeho výkon

Trest odnětí svobody a jeho výkon Trest odnětí svobody a jeho výkon 10.10.2011 Osnova přednášky Nepodmíněný trest odnětí svobody Penologie a penitenciaristika Právní úprava výkonu trestu odnětí svobody TZ, TŘ a zákon o výkonu trestu odnětí

Více

STATUT ŽÁKOVSKÉ RADY GYMNÁZIA KROMĚŘÍŽ

STATUT ŽÁKOVSKÉ RADY GYMNÁZIA KROMĚŘÍŽ STATUT ŽÁKOVSKÉ RADY GYMNÁZIA KROMĚŘÍŽ Jakub Merc V Kroměříži dne 13.10.2010 STATUT ŽÁKOVSKÉ RADY GYMNÁZIA KROMĚŘÍŽ Tento aktualizovaný Statut Žákovské rady (dále jen ŽR) Gymnázia Kroměříž (dále jen GKM),

Více

MUZEUM OLOMOUCKÉ PEVNOSTI, O.S. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ

MUZEUM OLOMOUCKÉ PEVNOSTI, O.S. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ MUZEUM OLOMOUCKÉ PEVNOSTI, O.S. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ Článek I. Úvodní ustanovení Název občanského sdružení: Muzeum Olomoucké pevnosti, o.s. Sídlo občanského sdružení: Michalská 1141/8, 772 00 Olomouc

Více

Co všechno je zpracování osobních údajů podle GDPR

Co všechno je zpracování osobních údajů podle GDPR 1. Co všechno je zpracování osobních údajů podle GDPR GDPR se týká všech firem a institucí, ale i jednotlivců a online služeb, které zpracovávají data, respektive osobní údaje. Definice zpracování je velice

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Mezinárodní vztahy a globální svět Vzdělávací modul pro učitele středních škol v oblasti evropské integrace Instituce EU Evropská rada Nejvyšší reprezentace Unie (prezident, kancléř,

Více

Stanovy Spolku přátel Třeboně

Stanovy Spolku přátel Třeboně Stanovy Spolku přátel Třeboně strana 1 Stanovy Spolku přátel Třeboně Článek 1. Název a sídlo 1. Název občanského sdružení je: Spolek přátel Třeboně ( dále jen Spolek ) 2. Sídlem Spolku přátel Třeboně je:

Více

C 1. VYUŽITÍ DOTACE DLE ROZPO

C 1. VYUŽITÍ DOTACE DLE ROZPO Část C 1. VYUŽITÍ DOTACE DLE ROZPOČTOVÉ SKLADBY 1 POLOŽKA Č. NÁZEV A POPIS 5011 Platy zaměstnanců v pracovním poměru Včetně odměn zahrnovaných do prostředků na platy. 5021 Ostatní osobní výdaje Zahrnuje

Více

STANOVY spolku Rodinné centrum Praha, z.s.

STANOVY spolku Rodinné centrum Praha, z.s. 1 STANOVY spolku Rodinné centrum Praha, z.s. Název, sídlo a právní forma Článek 1 1. Spolek má název Rodinné centrum Praha, z.s. 2. Spolek sídlí na adrese: Praha 4, Starochodovská 89 3. Spolek je právnickou

Více

Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice STANOVY SPOLKU. I. Základní ustanovení

Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice STANOVY SPOLKU. I. Základní ustanovení Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb Moravské Budějovice STANOVY SPOLKU I. Základní ustanovení 1. Název spolku je: Spolek rodičů a přátel školy při Střední škole řemesel a služeb

Více

Asociace výdejců a prodejců zdravotnických prostředků, z. s. Stanovy spolku. Čl. I Název a sídlo Spolku

Asociace výdejců a prodejců zdravotnických prostředků, z. s. Stanovy spolku. Čl. I Název a sídlo Spolku Asociace výdejců a prodejců zdravotnických prostředků, z. s. Stanovy spolku Čl. I Název a sídlo Spolku Asociace výdejců a prodejců zdravotnických prostředků, z. s. (dále jen Spolek ) je právnickou osobou

Více

STANOVY. Spolku rodičů a přátel dětí školy při ZŠ Liberec, Lesní, z.s.

STANOVY. Spolku rodičů a přátel dětí školy při ZŠ Liberec, Lesní, z.s. STANOVY Spolku rodičů a přátel dětí školy při ZŠ Liberec, Lesní, z.s. I. Úvodní ustanovení 1. Spolek rodičů a přátel dětí školy při ZŠ Liberec, Lesní, z.s. je dobrovolným svazkem rodičů, zákonných zástupců

Více

Role lidí s duševním onemocněním v rozvoji systému péče o duševní zdraví založená na evidenci. Dana Chrtková

Role lidí s duševním onemocněním v rozvoji systému péče o duševní zdraví založená na evidenci. Dana Chrtková Role lidí s duševním onemocněním v rozvoji systému péče o duševní zdraví založená na evidenci Dana Chrtková Co je cílem rozvoje systému psychiatrické péče z pohledu uživatele? Smysluplný, Plnohodnotný

Více

STANOVY LETECKÉHO KLUBU VINTAGE, o.s.

STANOVY LETECKÉHO KLUBU VINTAGE, o.s. STANOVY LETECKÉHO KLUBU VINTAGE, o.s. I. Název, sídlo, působnost a poslání organizace. 1.1 Letecký klub VINTAGE, o.s. (dále jen LKV) je občanským sdružením, jehož posláním je sdružovat na principu dobrovolnosti

Více

Rada pro zdraví a životní prostředí Statut (Text po změně dle usnesení vlády č. 660 ze dne 21. srpna 2013)

Rada pro zdraví a životní prostředí Statut (Text po změně dle usnesení vlády č. 660 ze dne 21. srpna 2013) Článek l Úvodní ustanovení Rada pro zdraví a životní prostředí Statut (Text po změně dle usnesení vlády č. 660 ze dne 21. srpna 2013) (1) Rada pro zdraví a životní prostředí (dále jen "Rada") je stálým

Více

Intervenční centrum Kladno. Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno

Intervenční centrum Kladno. Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno Intervenční centrum Kladno Bc. Petra Cinková, DiS. - vedoucí IC Kladno Setkání Vega, 12.5.2015 Intervenční centra: z. 108/2006 Sb. 60a Intervenční centra (1) Na základě vykázání ze společného obydlí podle

Více

PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ

PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Strana: 1/5 PŘIJÍMÁNÍ A VYŘIZOVÁNÍ STÍŽNOSTÍ Platí od: Ověřil: Schválil: Jméno: Mgr. Jiří Reiniš Jméno: Mgr. Jiří Reiniš Datum: 16. 8. 2015 16. 8. 2015 Strana: 2/5 Obsah: 1. Účel 2. Platnost směrnice.

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 11. června 2007 č Statut. Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY. Příloha k usnesení vlády ze dne 11. června 2007 č Statut. Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha k usnesení vlády ze dne 11. června 2007 č. 642 Statut Rady vlády České republiky pro bezpečnost silničního provozu Článek 1 Úvodní ustanovení Rada vlády České republiky pro

Více

Etický kodex strážníka Městské policie Hrádek nad Nisou

Etický kodex strážníka Městské policie Hrádek nad Nisou 2010 Etický kodex strážníka Městské policie Hrádek nad Nisou MOTTO: HONOR, REVENTIA, JUSTITIA (Čest, úcta, spravedlnost) Preambule Povolání strážníka obecní a městské policie je velmi náročné, a to nejen

Více

Zápis 3. schůze výboru. Místo konání: Wapiti bar Datum: 12.12.05

Zápis 3. schůze výboru. Místo konání: Wapiti bar Datum: 12.12.05 Zápis 3. schůze výboru Místo konání: Wapiti bar Datum: 12.12.05 Přítomní: Členové výkonného výboru SMS: Marek Tomažič Milan Šleichert Alena Černická Hanka Vágnerová Marcela Svěráková Přísedící výkonného

Více

Výbor pro právní záležitosti NÁVRH STANOVISKA

Výbor pro právní záležitosti NÁVRH STANOVISKA EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro právní záležitosti 30. 11. 2009 2008/0238(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro právní záležitosti pro Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

Více

Preambule. Článek 1 - Účel. Článek 2 - Oblast platnosti. Článek 3 - Pojmy, definice, zkratky

Preambule. Článek 1 - Účel. Článek 2 - Oblast platnosti. Článek 3 - Pojmy, definice, zkratky Kodex etiky zaměstnanců Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Článek 1 Účel Článek 2 Oblast platnosti Článek 3 Pojmy, definice, zkratky Článek 4 Pravomoce a odpovědnosti Článek 5 Postup Článek 6 Dokumentace

Více

ČSN EN ISO (únor 2012)

ČSN EN ISO (únor 2012) ČSN EN ISO 50001 (únor 2012) nahrazuje ČSN EN 16001 z 02/2010 kompatibilní s ISO 9001 a ISO 14001 Seminář: ČSN EN ISO 50001: 2012 Zadavatel: EKIS Délka přednášky: 1 hodina Přednášející: Ing. Vladimír Novotný

Více

Stanovy. Čl. I. Název a sídlo

Stanovy. Čl. I. Název a sídlo Stanovy Čl. I. Název a sídlo 1. Tyto stanovy jsou základním vnitřním předpisem dobrovolného seskupení občanů dle nového občanského zákoníku (zákona 89/2012 Sb. dále NOZ ) s názvem Občanská vzdělávací jednota

Více

STANOVY. Stránka 1 z 6. Nezávislého spolku. Přátelé Základní umělecké školy v Pardubicích-Polabinách. Lonkova 510, Pardubice 530 09

STANOVY. Stránka 1 z 6. Nezávislého spolku. Přátelé Základní umělecké školy v Pardubicích-Polabinách. Lonkova 510, Pardubice 530 09 STANOVY Nezávislého spolku Přátelé Základní umělecké školy v Pardubicích-Polabinách Lonkova 510, Pardubice 530 09 Stránka 1 z 6 Část I. Název a sídlo spolku Článek 1 Název spolku zní: Nezávislý spolek

Více

Směrnice č. 23/2013. Standardy kvality sociální služby. Standard č. 2 Ochrana práv osob Domov pro seniory

Směrnice č. 23/2013. Standardy kvality sociální služby. Standard č. 2 Ochrana práv osob Domov pro seniory Domov pro seniory Dobětice, příspěvková organizace Šrámkova 38/A ; Ústí nad Labem, PSČ 400 11 TELEFON: 472 772 902 BANKOVNÍ SPOJENÍ: 3783800277 / 0100 FAX: 472 778 878 IČO: 44555407 e-mail: info@dd-dobetice.cz

Více

Stanovy spolku ART Foundation z.s.

Stanovy spolku ART Foundation z.s. Stanovy spolku ART Foundation z.s. registrovaného Mininisterstvem vnitra ČR, dne 16.01.2007 pod č.j. VS/1-1/66 255/07-R, IČ 27053474, zapsaného u Městského soudu v Praze, L 17368 Stanovy schváleny Správní

Více

Koaliční smlouva mezi hnutím ANO 2011 a ČSSD na 8. volební období Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR

Koaliční smlouva mezi hnutím ANO 2011 a ČSSD na 8. volební období Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Koaliční smlouva mezi hnutím ANO 2011 a ČSSD na 8. volební období Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Hnutí ANO 2011, zastoupené předsedou Andrejem Babišem a předsedou poslaneckého klubu Jaroslavem Faltýnkem

Více

STANOVY. spolku SK Viktorie, z.s. čl. I. Název a sídlo, působnost a charakter spolku

STANOVY. spolku SK Viktorie, z.s. čl. I. Název a sídlo, působnost a charakter spolku STANOVY spolku SK Viktorie, z.s. čl. I Název a sídlo, působnost a charakter spolku 1) SK VIKTORIE, z.s. (dále jen zapsaný spolek ) je spolkem, který je založen jako volný spolek fyzických osob, sdružující

Více

vydané v souladu s ustanovením 218 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku (dále také jen stanovy ) Čl. 1 Název a sídlo

vydané v souladu s ustanovením 218 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku (dále také jen stanovy ) Čl. 1 Název a sídlo vydané v souladu s ustanovením 218 a násl. zákona č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku (dále také jen stanovy ) Čl. 1 Název a sídlo Název spolku: Sídlo spolku: Motorfans, z.s. V. Nováka 1716/4, České Budějovice

Více

a to uvnitř manželství i mimo něj, neboť právě manželství je opevněnou tvrzí vašich budoucích nadějí. Znovu vám všem zde opakuji, že erós nás chce

a to uvnitř manželství i mimo něj, neboť právě manželství je opevněnou tvrzí vašich budoucích nadějí. Znovu vám všem zde opakuji, že erós nás chce 2. Rodina 17. Vytvářet rodinu Drazí mladí, mějte především velkou úctu ke svátosti manželství. Skutečné štěstí nemůže rodina nalézt, pokud si zároveň manželé nejsou věrní. Manželství je institucí přirozeného

Více

Prohlášení o ochraně soukromí při náboru

Prohlášení o ochraně soukromí při náboru Prohlášení o ochraně soukromí při náboru 1. Úvod Společnost Keller si cení uchazečů o zaměstnání a respektuje a chrání jejich soukromí. Toto prohlášení o ochraně soukromí při náboru stanovuje základy,

Více

Stanovy OSPEA. I. Základní ustanovení. Článek 1

Stanovy OSPEA. I. Základní ustanovení. Článek 1 Stanovy OSPEA I. Základní ustanovení Článek 1 1.1. Název sdružení: OSPEA. 1.2. Název sdružení je zkratka Odborového sdružení pracovníků elektrických drah a autobusové dopravy. 1.3. OSPEA je odborová organizace

Více

SPOLEČNÁ AKCE. ze dne 28. října 1996. přijatá Radou na základě článku K.3 Smlouvy o Evropské unii o programu podpor a výměn právníků (Grotius)

SPOLEČNÁ AKCE. ze dne 28. října 1996. přijatá Radou na základě článku K.3 Smlouvy o Evropské unii o programu podpor a výměn právníků (Grotius) SPOLEČNÁ AKCE ze dne 28. října 1996 přijatá Radou na základě článku K.3 Smlouvy o Evropské unii o programu podpor a výměn právníků (Grotius) (96/636/JVV) RADA EVROPSKÉ UNIE, s ohledem na Smlouvu o Evropské

Více

Stanovy odborové organizace Odbory veřejné dopravy

Stanovy odborové organizace Odbory veřejné dopravy Stanovy odborové organizace Odbory veřejné dopravy Čl. 1. Název a sídlo 1. Název odborové organizace je: Odbory veřejné dopravy 2. Sídlo odborové organizace je: Praha Čl. 2 Povaha a cíl odborové organizace

Více

Stanovy odborové organizace Odbory DP Praha

Stanovy odborové organizace Odbory DP Praha Stanovy odborové organizace Odbory DP Praha I. Základní ustanovení Článek 1 1.1 Název odborového spolku: Odbory DP Praha. 1.2 Používaná zkratka: ODPP 1.3 Odbory DP Praha jsou odborová organizace (spolek),

Více

1. Poslání a cíle ČSAKI jsou shodné s posláním a cíli ČLS JEP, uvedenými ve Stanovách ČSL JEP (viz 2, bod 1-5).

1. Poslání a cíle ČSAKI jsou shodné s posláním a cíli ČLS JEP, uvedenými ve Stanovách ČSL JEP (viz 2, bod 1-5). Stanovy společnosti Část první: Obecná ustanovení 1 Charakteristika 1. Česká společnost alergologie a klinické imunologie (dále jen ČSAKI ) je dobrovolné sdružení lékařů, vysokoškoláků-nelékařů a ostatních

Více

Jednotlivé body Etického kodexu úředníka - zaměstnance VN Olomouc

Jednotlivé body Etického kodexu úředníka - zaměstnance VN Olomouc VOJENSKÁ NEMOCNICE OLOMOUC Příloha č. 1 k čj. 122/2014-1470 Výtisk jediný Počet listů: 5 Jednotlivé body Etického kodexu úředníka - zaměstnance VN Olomouc Preambule Každý zaměstnanec VN je povinen při

Více

S T A N O V Y. Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, z.s. Čl. I Základní ustanovení

S T A N O V Y. Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, z.s. Čl. I Základní ustanovení S T A N O V Y Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, z.s. Čl. I Základní ustanovení 1. Sdružení hornických a hutnických spolků České republiky, z.s. (dále jen Sdružení) je dobrovolným,

Více

Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku NÁVRH STANOVISKA

Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku NÁVRH STANOVISKA EVROPSKÝ PARLAMENT 2009 2014 Výbor pro průmysl, výzkum a energetiku 19. 9. 2012 2011/0389(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku pro Výbor pro právní záležitosti k návrhu směrnice

Více

Příloha č. 1 Interního protikorupčního programu Kanceláře veřejného ochránce práv

Příloha č. 1 Interního protikorupčního programu Kanceláře veřejného ochránce práv Příloha č. 1 Interního protikorupčního programu Kanceláře veřejného ochránce práv ETICKÝ KODEX KANCELÁŘE VEŘEJNÉHO OCHRÁNCE PRÁV Co nezakazuje zákon, zakazuje stud. Quod non vetat lex, noc vetat pudor.

Více

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH

PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Strana 1 z 7 Název: PROCES SOCIÁLNÍ PRÁCE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH Platnost od: 2. 5. 2008 Platnost do: odvolání Nahrazuje: ----- Personál: Všeobecné sestry, porodní asistentky, zdravotně sociální

Více

Stanovy spolku Síť ekologických poraden STEP, z. s.

Stanovy spolku Síť ekologických poraden STEP, z. s. Stanovy spolku Síť ekologických poraden STEP, z. s. Článek I. ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1. Název spolku je: Síť ekologických poraden STEP, z. s. (dále jen Spolek ). 2. Spolek používá zkrácený název STEP, jenž

Více

Organizační a jednací řád jednotlivých skupin realizačního týmu projektu Komunitní plán sociálních služeb v ORP Humpolec

Organizační a jednací řád jednotlivých skupin realizačního týmu projektu Komunitní plán sociálních služeb v ORP Humpolec Organizační a jednací řád jednotlivých skupin realizačního týmu projektu Komunitní plán sociálních služeb v ORP Humpolec únor 2018 1 Organizační řád I. Základní ustanovení 1. Organizační strukturu projektu

Více

MĚSTO PRACHATICE JEDNACÍ ŘÁD. Rady města Prachatice

MĚSTO PRACHATICE JEDNACÍ ŘÁD. Rady města Prachatice MĚSTO PRACHATICE JEDNACÍ ŘÁD Rady města Prachatice s účinností od 17.12.2014 Jednací řád Rady města Prachatice s účinností ke dni 17.12.2014 2 Obsah Článek 1 Úvodní ustanovení... 3 Článek 2 Pravomoci rady...

Více

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ

Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Základní lidská práva. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK, Dubí 1 Listina je Základním souborem práv člověka v měřítku českého

Více

STANOVY SPOLKU ČESKÁ SENIORSKÁÉ GOLFOVÁ ASOCIACE, z.s.

STANOVY SPOLKU ČESKÁ SENIORSKÁÉ GOLFOVÁ ASOCIACE, z.s. STANOVY SPOLKU ČESKÁ SENIORSKÁÉ GOLFOVÁ ASOCIACE, z.s. Článek I. Název a sídlo 1. Název: Česká seniorská golfová asociace, z. s. ( zkratka ČSGA ). Anglický ekvivalent jejího názvu zní Czech Senior Golf

Více

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SOCIÁLNÍ SLUŽBĚ POSKYTOVANÉ V CHRÁNĚNÉM BYDLENÍ

ZÁKLADNÍ INFORMACE O SOCIÁLNÍ SLUŽBĚ POSKYTOVANÉ V CHRÁNĚNÉM BYDLENÍ Harmonie, příspěvková organizace Chářovská 785/85, Pod Cvilínem, 794 01 Krnov Pracoviště: Chráněné bydlení, P. Bezruče 141/4, 793 95 Město Albrechtice Pracoviště: Chráněné bydlení, Pod Hůrkou 754/26, 793

Více

Pečovatelská služba CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY SPOLEČNĚ PROTI ČASU o.p.s.

Pečovatelská služba CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY SPOLEČNĚ PROTI ČASU o.p.s. Pečovatelská služba CÍLE A ZPŮSOBY POSKYTOVÁNÍ PEČOVATELSKÉ SLUŽBY SPOLEČNĚ PROTI ČASU o.p.s. Obsah směrnice: I. Smysl směrnice II. Veřejný závazek III. Ochrana osob před předsudky a negativním hodnocením

Více

Úplné znění stanov spolku Kulatá šachovnice z.s.

Úplné znění stanov spolku Kulatá šachovnice z.s. Úplné znění stanov spolku Kulatá šachovnice z.s. 1. Základní ustanovení 1.1. Název spolku je Kulatá šachovnice z.s. (dále jen Spolek). 1.2. Sídlo Spolku je Nerudova 132, 50002 Hradec Králové. 1.3. Spolek

Více

FOKUS České Budějovice, z. s.

FOKUS České Budějovice, z. s. STANOVY FOKUS České Budějovice, z. s. Článek I. Název a sídlo Spolku 1. Název: FOKUS České Budějovice, z. s. 2. Sídlo: Bezdrevská 1118/1, České Budějovice, 370 11. 3. Je dobrovolným a nepolitickým Spolkem,

Více

Biblický tréninkový program 2. ročník TESTY

Biblický tréninkový program 2. ročník TESTY Biblický tréninkový program 2. ročník TESTY Oddíl 1 Rodina Božího služebníka 1. Bez funkční rodiny nemáte žádnou službu. 2. Manžel a manželka mají stejné role a zodpovědnosti. 3. Není nezbytně nutné sjednotit

Více

Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU. Čl. I Název, sídlo a charakter spolku

Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU. Čl. I Název, sídlo a charakter spolku Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská STANOVY SPOLKU Čl. I Název, sídlo a charakter spolku Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Příbor Jičínská (dále jen spolek ) je

Více

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY

VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY VLÁDA ČESKÉ REPUBLIKY Příloha č. 1 k usnesení vlády ze dne 12. května 2014 č. 352 Statut Rady vlády pro záležitosti romské menšiny Článek 1 Úvodní ustanovení (1) Rada vlády pro záležitosti romské menšiny

Více

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Kruh přátel Severáčku

STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ. Kruh přátel Severáčku STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ 1. Název : Kruh přátel Severáčku Kruh přátel Severáčku Článek 1 Název a sídlo 2. Sídlo : Frýdlantská 1359/19, 460 01 Liberec Článek 2 Statut sdružení 1. Sdružení je dobrovolnou,

Více

Stanovy. Čl. 2 Statut spolku Spolek je dobrovolný, nezávislý, sdružující členy na základě společného zájmu. Spolek je právnickou osobou.

Stanovy. Čl. 2 Statut spolku Spolek je dobrovolný, nezávislý, sdružující členy na základě společného zájmu. Spolek je právnickou osobou. Stanovy Čl. 1. Název a sídlo spolku Název spolku: PRO Arny z. s. (dále jen spolek ) Sídlo spolku: Riegrova 1756/51, České Budějovice, 370 01 Čl. 2 Statut spolku Spolek je dobrovolný, nezávislý, sdružující

Více

Etický kodex zaměstnance

Etický kodex zaměstnance ČR - Okresní soud v Olomouci, tř. Svobody 16, 771 38 Olomouc Spr 1380/2014 Etický kodex zaměstnance 1. Účelem Etického kodexu zaměstnance Okresního soudu v Olomouci (dále jen Kodex ) je vymezit a podporovat

Více

A3 HnutíNezávislý život. Elena Pečarič. YHD Sdružení pro teorii a kulturu postižení(slovinsko)

A3 HnutíNezávislý život. Elena Pečarič. YHD Sdružení pro teorii a kulturu postižení(slovinsko) A3 HnutíNezávislý život Elena Pečarič YHD Sdružení pro teorii a kulturu postižení(slovinsko) 2 3 4 5 6 7 8 9 1 0 1 1 1 2 1 3 1 4 1 5 1 6 1 7 1 8 1 9 2 0 2 1 2 2 2 3 2 4 2 5 2 6 2 7 2 8 2 9 3 0 3 1 3 2

Více

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ

Nemocnice Na Pleši s.r.o. Nová Ves pod Pleší 110, PSČ PRÁVA PACIENTŮ PRÁVA PACIENTŮ 1. Právo na svobodný informovaný souhlas a osobní svobodu: Zdravotní služby lze pacientovi poskytnout pouze s jeho svobodným a informovaným souhlasem. Pacient má právo svobodně se rozhodnout

Více

STANOVY ČESKÉ SENIORSKÉ GOLFOVÉ ASOCIACE

STANOVY ČESKÉ SENIORSKÉ GOLFOVÉ ASOCIACE STANOVY ČESKÉ SENIORSKÉ GOLFOVÉ ASOCIACE Článek I. Název a sídlo 1. Název: Česká seniorská golfová asociace ( zkratka ČSGA ). Anglický ekvivalent jejího názvu zní Czech Senior Golf Association. 2. Sídlo:

Více

Směrnice č. 25/2012. Standardy kvality sociální služby. Standard č. 2 Ochrana práv osob Domov se zvláštním režimem

Směrnice č. 25/2012. Standardy kvality sociální služby. Standard č. 2 Ochrana práv osob Domov se zvláštním režimem Domov pro seniory Dobětice, příspěvková organizace Šrámkova 38/A ; Ústí nad Labem, PSČ 400 11 TELEFON: 472 772 902 BANKOVNÍ SPOJENÍ: 3783800277 / 0100 FAX: 472 778 878 IČO: 44555407 e-mail: info@dd-dobetice.cz

Více

82/2017 RADA NÁRODNÍHO AKREDITAČNÍHO ÚŘADU PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ

82/2017 RADA NÁRODNÍHO AKREDITAČNÍHO ÚŘADU PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ RADA NÁRODNÍHO AKREDITAČNÍHO ÚŘADU PRO VYSOKÉ ŠKOLSTVÍ 82/2017 Postupy při posuzování funkčnosti vnitřního systému zajišťování a hodnocení kvality vysoké školy Usnesení: Rada Národního akreditačního úřadu

Více

Stanovy občanského sdružení

Stanovy občanského sdružení 1 Název a sídlo 1.Přesný název sdružení je Opři se, o. s. Stanovy občanského sdružení 2.Adresa sdružení je Boženy Koutníkové 2022, Čelákovice, 250 88. 2 Náplň sdružení 1.Podpora dětí vyrůstajících v dětských

Více

KODEX SPOLKU VÝLUKA. Výluka, z. s. Ovocný trh 560/5, Staré Město, Praha 1 IČ: /

KODEX SPOLKU VÝLUKA. Výluka, z. s. Ovocný trh 560/5, Staré Město, Praha 1 IČ: / KODEX SPOLKU VÝLUKA www.vyluka.org / info@vyluka.org Obecná ustanovení Kodex je dokumentem, který shrnuje základní požadavky na chování a jednání všech členů spolku a účastníků projektu, jakožto i zahrnutých

Více

STANOVY Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov NÁVRH STANOV. Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov

STANOVY Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov NÁVRH STANOV. Spolku rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov NÁVRH STANOV I. Úvodní ustanovení 1.1 Název spolku: Spolek rodičů a přátel školy při Základní škole Sviadnov (dále jen Spolek). 1.2 Sídlo Spolku: Na Závodí 70, 739 25 Sviadnov 1.3 Spolek je založený na

Více

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ŠKOLY PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE HERRMANNOVA. I. Základní ustanovení

STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ŠKOLY PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE HERRMANNOVA. I. Základní ustanovení STANOVY SPOLKU RODIČŮ A PŘÁTEL ŠKOLY PŘI MATEŘSKÉ ŠKOLE HERRMANNOVA I. Základní ustanovení 1) Název spolku: Spolek rodičů a přátel školy při mateřské škole Herrmannova. 2) Identifikační číslo spolku: 065

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

Stanovy. Česká asociace rusistů, z.s. Článek I Postavení, sídlo, působnost

Stanovy. Česká asociace rusistů, z.s. Článek I Postavení, sídlo, působnost Česká asociace rusistů, z.s. Stanovy Článek I Postavení, sídlo, působnost 1. Spolek má název Česká asociace rusistů, z.s., zkratka ČAR. 2. Česká asociace rusistů je dobrovolnou, nezávislou zájmovou organizací

Více

STANOVY. nezávislého spolku ARTE spolek rodičů a přátel školy. při Základní umělecké škole Klášterec nad Ohří,

STANOVY. nezávislého spolku ARTE spolek rodičů a přátel školy. při Základní umělecké škole Klášterec nad Ohří, STANOVY nezávislého spolku ARTE spolek rodičů a přátel školy při Základní umělecké škole Klášterec nad Ohří, J. Á. Komenského 677, 431 51, Klášterec nad Ohří Čl. I Název a sídlo Článek 1 Nezávislý spolek

Více

Stanovy zapsaného spolku Amelie, z.s.

Stanovy zapsaného spolku Amelie, z.s. Stanovy zapsaného spolku Amelie, z.s. Čl. 1. Základní ustanovení Spolek Amelie, z.s. vznikl pod názvem Amelie, o.s. v roce 2006 a byl zapsán v rejstříku občanských sdružení Ministerstva vnitra České republiky

Více

Statut České konference rektorů

Statut České konference rektorů Statut České konference rektorů Článek 1 Reprezentace vysokých škol Česká konference rektorů (dále jen ČKR) je orgánem reprezentace vysokých škol České republiky složeným z představitelů vysokých škol

Více

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU

VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU Základní škola při zdravotnickém zařízení a Mateřská škola při zdravotnickém zařízení, Klimkovice, příspěvková organizace VNITŘNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU Vypracoval: Pedagogická rada projednala

Více

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA

Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katechetika I. KATECHEZE SLUŽBA SLOVA, HLÁSÁNÍ KRISTA Katecheze a služba slova otevřené problémy Katecheze a Boží slovo Antropologická katecheze? Katecheze ve službě inkulturace Požadavek úplnosti pravd

Více

Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ

Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ Zdravotnická dokumentace SHRNUTÍ Zákonný rámec Zákon č.372/2011 Sb. - Zákon o zdravotnických službách ruší mj. Zákon 20/1962 Sb., - O zdraví lidu, vyhlášku č. 385/2006 Sb. O zdravotnické dokumentaci a

Více