Mein erstes Tschechisch Lernspielbuch

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mein erstes Tschechisch Lernspielbuch"

Transkript

1 Mein erstes Tschechisch Lernspielbuch

2 Impressum Herausgeber NÖ Sprach-Kompetenzzentrum Autorin Lenka Večerka Gestaltung, Illustrationen GoMedia Werbeagentur Martin Seidenschwann, Philipp Uschan, Maria Felgenhauer Druck Bauer Druck Copyright NÖ Sprach-Kompetenzzentrum

3 PODZIM - HERBST Písničky - Kinderlieder Kočka leze dírou Kočka leze dírou pes oknem, nebude-li pršet, nezmoknem.

4 Měla babka čtyři jabka Měla babka čtyři jabka a dědoušek jen dvě. Dej mi babko jedno jabko budeme mít stejně! Měl dědoušek, měl oříšek a babička jupku. Pojď dědoušku na mazurku já si s tebou dupnu!

5 Pec nám spadla Pec nám spadla, pec nám spadla, kdopak nám ji postaví? Starý pecař není doma a mladý to neumí. Zavoláme na dědečka, ten má velké kladivo. Dá do toho čtyři rány a bude to hotovo.

6 Hádanka - Rätsel Kdo je to? Chodí v koruně král není, nosí ostruhy rytíř není, má šavli husar není, k ránu budívá ponocný není.

7 Říkadla & Rozpočitadla - Volks- & Aufzählreime Mašinka Jede, jede mašinka, kouří se jí z komínka. Jedna, dva, tři, čtyři, pět, pojedeme na výlet! Hů, hů, hůůů... Ššššššššš...

8 Cos to Janku Jeden, dva, tři, čtyři, pět, cos to Janku, cos to sněd? Brambory pečený, byly málo maštěný.

9 Foukej, foukej Foukej, foukej, větříčku, shoď mi jednu hruštičku. Shoď mi jednu nebo dvě, budou sladké obě dvě.

10 En ten tyky En ten tyky, dva špalíky, čert vyletěl z elektriky, bez klobouku, bos, Natloukl si nos.

11 Jazykolamy & omalovánky - Zungenbrecher & Anmalbilder Strč prst skrz krk. Třistatřiatřicet stříbrných křepelek přeletělo přes třistatřiatřicet stříbrných řek. Třistatřiatřicet stříbrných stříkaček stříkalo přes třistatřiatřicet stříbrných střech.

12 ZIMA - WINTER Koledy - Weihnachtslieder Tichá noc Tichá noc, svatá noc; náhle v ní jásot zní. Anděl sestoupil v pastýřův stan, zní teď s radostí do světa stran: Nám je dnes Spasitel dán, nám je dnes Spasitel dán. Tichá noc, svátá noc; V jesličkách v plenčičkách leží všemocný vesmíru Pán, Pannou Marií opatrován, pastýři obdarován, pastýři obdarován. Tichá noc, přesvatá noc; Vše jal sen, Josef jen S Pannou Marií u jeslí bdí, tam, kde spanilý Ježíšek spí, anděly opěvován, anděly opěvován.

13 Pásli ovce valaši Pásli ovce valaši při betlémském salaši: Hajdom, hajdom, tydlidom, hajdom, hajdom, tydlidom. Anděl se jim ukázal, do Betléma jít kázal. Hajdom, hajdom, tydlidom, hajdom, hajdom, tydlidom. Jděte, jděte, pospěšte, Ježíška tam najdete. Hajdom, hajdom, tydlidom, hajdom, hajdom, tydlidom. On tam leží v jesličkách, obvinutý v plenčičkách. Hajdom, hajdom, tydlidom, hajdom, hajdom, tydlidom. Maria ho kolíbá, svatý Josef mu zpívá. Hajdom, hajdom, tydlidom, hajdom, hajdom, tydlidom.

14 Říkadla & Rozpočitadla - Volks- & Aufzählreime Koleda, koleda, Štěpáne Koleda, koleda, Štěpáne, co to neseš ve džbáně? Nesu, nesu koledu, upad jsem s ní na ledu. Psi se na mě sběhli, koledu mi snědli. Enyky, benyky... Enyky, benyky, kliky bé abr fabr dominé, helce pelce do pekelce ten musí jít z kola ven!

15 Grafomotorická cvičení, procvičujeme Ž Grafomotorische Übungen, Aussprache von Ž Želva Že tu želvu nedoženu? Že tu želvu doženu! Že tu želvu želvovatou, že ji odtud vyženu!

16 Žába Žába, kůže kožená, kuňká, že je vážená. Jenže žabák na ni kuňkne a žába do louže žbluňkne.

17 Žížala Žížala tu líně běží, potom na pažitě leží a má kůži béžovou, vyžehlenou - jak novou.

18 Ježek Ježek v žitě, na pažitě běží hbitě, důležitě.

19 Jazykolamy & omalovánky - Zungenbrecher & Anmalbilder Všeci ševci v seči šili. Na cvičišti čtyři svišti piští. Letěl jelen jetelem.

20 JARO - FRÜHLING Písničky - Kinderlieder Utíkej, Káčo, utíkej Utíkej, Káčo, utíkej, honí tě kocour divokej. Káča utíká co může, kocour ji chytit nemůže.

21 Holka modrooká, nesedávej u potoka Holka modrooká, nesedávej u potoka, holka modrooká, nesedávej tam. V potoce se voda točí, podemele tvoje oči. Holka modrooká, nesedávej u potoka, holka modrooká, nesedávej tam. Holka modrooká, nesedávej u potoka, holka modrooká, nesedávej tam. V potoce je velká voda, vezme-li tě, bude škoda. Holka modrooká, nesedávej u potoka, holka modrooká, nesedávej tam.

22 Hádanka - Rätsel Co je to? Samá barva, samá pentle, na Velikonoce k nám přijde.

23 Říkadla & Rozpočitadla - Volks- & Aufzählreime Hody, hody doprovody Hody, hody, doprovody, dejte vejce malovaný. Nedáte-li, malovaný, dejte aspoň bílý, slepička vám snese jiný.

24 Pomlázka Upletl jsem pomlázku, je hezčí než z obrázku, všechny holky, které znám, navštívím a vymrskám, než mi dají vajíčko, vyplatím je maličko. Elce pelce Elce pelce do pekelce my umíme kotrmelce. Popředu i pozpátku, my umíme pohádku.

25 Slunce Slunce volá na sněženku, podívej se, jak je venku! Slunce volá do oken, děti, haló, pojďte ven!

26 Déšť Ťap, ťap, ťapy ťap, ťape voda pod okap. Vezmu deštník, klobouk, boty, Budu ťapat taky tak.

27 U potoka U potoka roste kvítí, říkají mu petrklíč. Na koho to slovo padne, ten musí jít z kola pryč!

28 Jazykolamy & omalovánky - Zungenbrecher & Anmalbilder Pštros s pštrosicí a s pštrosáčaty šli do pštrosáčárny. Datel dutě zadutal nad dutou dutinu dubu.

29 LÉTO - SOMMER Písničky - Kinderlieder Kolo kolo mlýnský Kolo, kolo, mlýnský, za čtyři rýnský. Kolo se nám polámalo, mnoho škody nadělalo, udělalo BÁC! Vezmem sobě hoblík, pilku, zahrajem si ještě chvilku až to kolo spravíme, TÁÁÁKHLE se zatočímě!

30 Běží liška k Táboru Běží liška k Táboru, nese pytel zázvoru. Ježek za ní pospíchá, že jí pytel rozpíchá.

31 Hádanka - Rätsel Kdo je to? Čtyři rohy, žádné nohy, venku se toulá a přec je pořád doma.

32 Říkadla & Rozpočitadla - Volks- & Aufzählreime Vrnky, brnky Vrnky, brnky, vrnky, brnky, vrabec spadl dolů z trnky. Vrnky, vrnky, brnky, brnky, spadl z trnky mezi hrnky. Mezi hrnky na trávníku a Franta má po pikniku.

33 Franta Kráčí Franta do Trnovan, cestou trhá trnky, trochu trnek ztratil v rokli, nese prázdné hrnky.

34 Žába Žába skáče po blátě, koupíme jí na gatě, na jaký, na jaký, na zelený strakatý.

35 Zlatá brána Zlatá brána otevřená, zlatým klíčem podepřená. Kdo do ní vejde, tomu hlava sejde. Ať je to ten nebo ten, Ten musí jít z kola ven!

36 Šnečku, šnečku Šnečku, šnečku, vystrč růžky, dám ti krejcar na tvarůžky a trojníček na tabáček bude z tebe hajdaláček!

37 Jazykolamy & omalovánky - Zungenbrecher & Anmalbilder V naší peci piští myši, v naší peci psíci spí. Od poklopu ku poklopu, Kyklop kouli koulí.

38

Benjamínek váš mateřský klub

Benjamínek váš mateřský klub Benjamínek váš mateřský klub Seznam našich básniček Pozdrav Dobrý den, dobrý den, to je ale krásný den, nohy máme na běhání, a ručičky na tleskání, dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem, ne ne ne.

Více

Nesem vám noviny. Narodil se Kristus Pán

Nesem vám noviny. Narodil se Kristus Pán Nesem vám noviny 1. Nesem vám noviny, poslouchejte. Z betlémské krajiny, pozor dejte, slyšte je pilně a neomylně, slyšte je pilně a neomylně, rozjímejte. 2. Synáčka zrodila čistá Panna, v jesličky vložila

Více

Nesem vám noviny. 1. Nesem vám noviny, poslouchejte. Z betlémské krajiny, pozor dejte, slyšte je pilně a neomylně, slyšte je pilně a neomylně,

Nesem vám noviny. 1. Nesem vám noviny, poslouchejte. Z betlémské krajiny, pozor dejte, slyšte je pilně a neomylně, slyšte je pilně a neomylně, Nesem vám noviny 1. Nesem vám noviny, poslouchejte. Z betlémské krajiny, pozor dejte, slyšte je pilně a neomylně, slyšte je pilně a neomylně, rozjímejte. 2. Synáčka zrodila čistá Panna, v jesličky vložila

Více

Koledové karaoke zpěvníček

Koledové karaoke zpěvníček Koledové karaoke zpěvníček 1. Narodil se Kristus Pán 2. Pásli ovce Valaši 3. Byla cesta ušlapaná 4. Slyšte, slyšte 5. Nesem vám noviny 6. Jak jsi krásné, neviňátko 7. Dej Bůh štěstí tomu domu 8. Zelená

Více

Lidová slovesnost. Ročník 8.

Lidová slovesnost. Ročník 8. ČESKÝ JAZYK Lidová slovesnost Ročník 8. květen 2013 Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková Zpracováno v rámci projektu Krok za krokem na ZŠ Želatovská ve 21. století registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3443

Více

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla

Básničky ZÁŘÍ. Pravidla ZÁŘÍ Básničky Podzimní barvičky Dovedeš to jako podzim radovat se z barviček? Půjčil si je od sluníčka, a posledních kytiček. Rozdával je trávě, stromům, také šípkům na keři, ať se dobře kolem dívá, kdo

Více

P Ř Í L O H A Copyright BBCC, 1998 20. AKCE - PRILOHA Strana 0 /12

P Ř Í L O H A  Copyright BBCC, 1998 20. AKCE - PRILOHA Strana 0 /12 P Ř Í L O H A V N ČN K L D Copyright BBCC Veselé vánoce Vánoce, vánoce přicházejí, zpívejme přátelé, po roce vánoce, vánoce přicházejí, šťastné a veselé. Proč jen děda říct si nedá, tluče o stůl v předsíni.

Více

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc

Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc (8) Zasadil dědek řepu. Vyrostla řepa veliká, převeliká. Dědek chtěl řepu ze země vytáhnout. Táhne, potahuje vytáhnout nemůže. Dědek zavolal na pomoc babku. Babka za dědka, dědek za řepu. Táhnou, potahují

Více

Zpívání koled na Štědrý den v noutonickém kostelíčku od 15 hodin

Zpívání koled na Štědrý den v noutonickém kostelíčku od 15 hodin Zpívání koled na Štědrý den v noutonickém kostelíčku od 15 hodin Nesem vám noviny...2 Půjdem spolu do Betléma...3 3. Pásli ovce Valaši...4 4. Dej Bůh štěstí tomu domu...5 5. Já bych rád k Betlému...6 6.

Více

1. NESEM VÁM NOVINY. 2. Syna porodila čistá Panna, v jesličky vložila Krista Pána. [: Jej ovinula a zavinula :] plenčičkama.

1. NESEM VÁM NOVINY. 2. Syna porodila čistá Panna, v jesličky vložila Krista Pána. [: Jej ovinula a zavinula :] plenčičkama. 1. NESEM VÁM NOVINY D G D G D A D 1. Nesem vám noviny, poslouchejte, D G D G D A D z betlémské krajiny, pozor dejte. D (E7) A7 D A7 D [: Slyšte je pilně a neomylně :], rozjímejte. 2. Syna porodila čistá

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

TÝDENNÍ PLÁN - 1.TŘÍDA 7.12. 22.12.2015

TÝDENNÍ PLÁN - 1.TŘÍDA 7.12. 22.12.2015 TÝDENNÍ PLÁN - 1.TŘÍDA 7.12. 22.12.2015 JMÉNO: MILÍ PRVŇÁČCI, JSEM ZVĚDAVÁ, AŽ MI POVÍTE, KOHO NAVŠTÍVIL MAKULÁŠ I O VÍKENDU. ČERTÍ ŠKOLA BYLA MOC PRIMA! BLÍŽÍ SE NAŠE VYSTOUPENÍ A VÁNOČNÍ JARMARK, PROTO

Více

LI DOVÁ SLOVESNOST. Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková. Datum (období) tvorby: květen 2013. Ročník: osmý

LI DOVÁ SLOVESNOST. Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková. Datum (období) tvorby: květen 2013. Ročník: osmý LI DOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Vladimíra Barboříková Datum (období) tvorby: květen 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: literární výchova práce s literárními texty Tento projekt je spolufinancován Evropským

Více

My tři králové - text

My tři králové - text My tři králové - text My tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšujem vám. Štestí, zdraví, dlouhá léta, my jsme k vám přišli z daleka. Z daleka je cesta naše, do Betléma mysl naše. Nám třem se hvězda

Více

PŘÍLOHA PŘEDŠKOLNÍHO PROGRAMU KRESEBNÉ VZORY K PÍSNIČKÁM

PŘÍLOHA PŘEDŠKOLNÍHO PROGRAMU KRESEBNÉ VZORY K PÍSNIČKÁM PŘÍLOHA PŘEDŠKOLNÍHO PROGRAMU KRESEBNÉ VZORY K PÍSNIČKÁM Projekt: Do školy včas bez odkladu školní docházky Realizátor projektu: Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

když ticho zpívá Když ticho zpívá

když ticho zpívá Když ticho zpívá ticho zpívá když 1.Když ticho zpívá 2. Veselé vánoční hody 3. Veselé vánoční hody (orchestr) 4. Půjdem spolu do Betléma 5. Půjdem spolu do Betléma (orchestr) 6. Chtíc, aby spal 7. Chtíc, aby spal (orchestr)

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček listopad 2014 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem

Více

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli.

Soutěžní básně. Soubor A. Vzdychne malíř Podzimek. - Mám se vrátit s prázdnou domů? Franta s Jendou, čerti malí, pod tím oknem fotbal hráli. Soubor A Gorila Protože prý gorile Ta vám, lidi, měla ránu! Chechtal se jí celý prales, co je tohle za vynález. Když si vyšla na sluníčko, zebrám smíchem prasklo tričko, a když vlezla do houští, smáli

Více

1. Nesem vám noviny, poslouchejte, z betlémské krajiny, pozor dejte. [:Slyšte je pilně a neomylně, :] rozjímejte!

1. Nesem vám noviny, poslouchejte, z betlémské krajiny, pozor dejte. [:Slyšte je pilně a neomylně, :] rozjímejte! NESEM VÁM NOVINY 1. Nesem vám noviny, poslouchejte, z betlémské krajiny, pozor dejte. [:Slyšte je pilně a neomylně, :] rozjímejte! 2. K němužto andělé z nebe přišli, i také pastýři jsou se sešli, [:jeho

Více

K K. Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina

K K. Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina ŘÍKANKY & BÁSNIČKY K K & BÁSNIČKY Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina ŘÍKANKY & BÁSNIČKY Zuzana Pospíšilová Ilustroval Michal Sušina Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva

Více

Půjdem spolu do Betléma

Půjdem spolu do Betléma Zpívání u stromečku Půjdem spolu do Betléma Půjdem spolu do Betléma dujdaj, dujdaj, dujdaj dá! Začni, Kubo, na ty dudy dujdaj, dujdaj, dujdaj, dá! A ty, Janku, na píšťalku dudli, tudli, dudli, dá! A ty,

Více

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem.

Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Přivítání (kolo) Dobrý den, dobrý den, dneska máme krásný den. Dobrý den, dobrý den, dneska zlobit nebudem. Vařila myška Vařila myška k obědu vločky, (máma mi svým ukazováčkem krouţí po rozevřené dlani)

Více

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA,

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA, MAMINKY A KOJENEČCI, UŽ JE TU ČAS ZACVIČIT SI. BUDEME SI SPOLU HRÁT, Z POHYBU SE RADOVAT. MAMINKY A KOJENEČCI, NEDEŠEL ČAS ZAMÁVAT SI. SEJDEME SE V CENTRU ZAS, CVIČENÍ MOC BAVÍ NÁS. SKÁKAL PES PŘES OVES,

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

Adámku náš, copak děláš? Děti jdou ze školy, tys ještě v posteli, na nic nedbáš.

Adámku náš, copak děláš? Děti jdou ze školy, tys ještě v posteli, na nic nedbáš. A já sám, dycky sám, svý koníčky okšíruju, a já sám, dycky sám, svý koníčky očesám. Svý koníčky okšíruju, svou panenku pomiluju, a já sám, dycky sám, svý koníčky očesám. Adámku náš, copak děláš? Děti jdou

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček duben 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platbu inkasem provedeme

Více

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A

ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ČTVERO ROČNÍCH DOB 5.A ZŠ Komenského nám. 35, Dobříš Dobříš 2012 JARO Když začíná jaro Když roztává sníh a slunce začíná hřát, prach už sedává na saních a sněhulák začíná tát. 3 Začínají kvést sněženky,

Více

Copak je to vázaného?

Copak je to vázaného? Copak je to vázaného? Petr Motýl POHOUPEJ divoké husy led na jezerech sobi putující krajinou rozumu krvavé slunce zapadá za betonové vilky na konci vsi přelétavá křídla tmavá louka jabka malované talíře

Více

Kdo si hraje, nezlobí. Jak jsme si hrávali.

Kdo si hraje, nezlobí. Jak jsme si hrávali. Kdo si hraje, nezlobí Jak jsme si hrávali. Jak si hrály prababičky, babičky a maminky, když byly malé (34 respondentek). Jak si hráli pradědečkové, dědečkové a tatínci, když byly malí (11 respondentů).

Více

BÁSNIČKY ŠEL MEDVÍDEK DO ŠKOLKY, VZAL SI S SEBOU BAČKORKY. A ČERVENÉ JABLÍČKO, NASHLEDANOU, MATIČKO. KAMARÁD, KAMARÁD, TO JE TEN, KOHO MÁM RÁD.

BÁSNIČKY ŠEL MEDVÍDEK DO ŠKOLKY, VZAL SI S SEBOU BAČKORKY. A ČERVENÉ JABLÍČKO, NASHLEDANOU, MATIČKO. KAMARÁD, KAMARÁD, TO JE TEN, KOHO MÁM RÁD. BÁSNIČKY ŠEL MEDVÍDEK DO ŠKOLKY, VZAL SI S SEBOU BAČKORKY. A ČERVENÉ JABLÍČKO, NASHLEDANOU, MATIČKO. KAMARÁD, KAMARÁD, TO JE TEN, KOHO MÁM RÁD. POMŮŽE MI, PORADÍ, PO TVÁŘI MNE POHLADÍ, VŠICHNI JSME TU

Více

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně.

Přišla k nám zima. Poslední a nejstudenější měsíce v roce. Přináší sníh a někdy teploty klesají až pod bod mrazu. Sluníčko vidíme méně. Ahoj kamarádi, v rukou držíte zimní vydání časopisu Noviny skřítka Knihomílka. Vezměte si tužku a pastelky a rovnou se můžete pustit do prvních úkolů. Věřím, že se u nové pohádky pobavíte a u bajky zase

Více

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí

Kaštan zavrtí ocáskem a vděčně Adélce olízne dlaň. Pak vzrušeně zavětří a odběhne do křoví. Křoví se křiví na všechny strany a Kaštan v něm šmejdí 1. Kaštan je pes. Jezevčík. Má dlouhé tělo a krátké nohy. A štěká. Haf, haf, volá na Adélku. Adélka není pes. Adélka je holka. Má dlouhé hnědé vlasy a legračně pihovatý pršáček. Sehne se ke Kaštanovi a

Více

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové

Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Co jsme se naučili v listopadu Papouškové Téma: Podzimníčci Cíl: Poznávat základní znaky ročního období podzimu, částečně se věnovat denním obdobím. Tvoření frotáž listů, strom (práce s odpadovým materiálem)

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

SLYŠTE, SLYŠTE PASTUŠKOVÉ

SLYŠTE, SLYŠTE PASTUŠKOVÉ VÁNOČNÍ ZPÍVÁNÍ SLYŠTE, SLYŠTE PASTUŠKOVÉ SLYŠTE, SLYŠTE PASTUŠKOVÉ, JAKÉ ZNĚJÍ ZPĚVY NOVÉ. V TÉTO NOČNÍ HODINĚ U BETLÉMSKÉ JESKYNĚ. V TÉTO NOČNÍ HODINĚ U BETLÉMSKÉ JESKYNĚ. PÁSLI OVCE VALAŠI PÁSLI OVCE

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

Říkadla pro celý den. František Hrubín. a taky navečer. Ilustrovala Lucie Lomová

Říkadla pro celý den. František Hrubín. a taky navečer. Ilustrovala Lucie Lomová Říkadla pro celý den František Hrubín Ilustrovala Lucie Lomová a taky navečer Milé děti, milí rodiče, otevíráte výbor básní Františka Hrubína, který patří mezi básníky, jehož děti opravdu milují. Těžko

Více

VÁNOČNÍ PÍSNĚ A KOLEDY

VÁNOČNÍ PÍSNĚ A KOLEDY VÁNOČNÍ PÍSNĚ A KOLEDY Hudební sdružení Koně Petřvalského 19. 12. 2010 ve Zlivi Adventní setkání 12 24. Rolničky D G A D Sláva, už je sníh, jedem na saních, kluci křičí, zvonek zní, jenom táta ztich. D

Více

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola

Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice. Odloučené pracoviště: Mateřská škola Základní škola a Mateřská škola Tetčice, okres Brno venkov, příspěvková organizace, Palackého 52, Tetčice Odloučené pracoviště: Mateřská škola Tyršova 304 Tetčice 664 17 Názvy měsíčních tematických celků

Více

OBSAH DEJ BŮH ŠTĚSTÍ. 3 CHTÍC ABY SPAL. 4 JÁ BYCH RÁD K BETLÉMU. 5 JÁ MALÝ PŘICHÁZÍM. 6 JAK JSI KRÁSNÉ NEVIŇÁTKO. 7 MY TŘI KRÁLOVÉ. 16 TICHÁ NOC.

OBSAH DEJ BŮH ŠTĚSTÍ. 3 CHTÍC ABY SPAL. 4 JÁ BYCH RÁD K BETLÉMU. 5 JÁ MALÝ PŘICHÁZÍM. 6 JAK JSI KRÁSNÉ NEVIŇÁTKO. 7 MY TŘI KRÁLOVÉ. 16 TICHÁ NOC. Vánoční koledy OBSAH DEJ BŮH ŠTĚSTÍ... 3 CHTÍC ABY SPAL... 4 JÁ BYCH RÁD K BETLÉMU... 5 JÁ MALÝ PŘICHÁZÍM... 6 JAK JSI KRÁSNÉ NEVIŇÁTKO... 7 MY TŘI KRÁLOVÉ... 8 NARODIL SE KRISTUS PÁN... 9 NESEM VÁM NOVINY...

Více

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne!

Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Sylabus 1.stupeň 2.třída Lekce 1 Co je to? Kolik to stojí? Jak se jmenujete? Jmenuju se.. Poslech CD 01 Děkuju.-Prosím. Pozdravy : Ahoj! Nazdar! Dobrý den! Dobrou noc! Dobré ráno! Dobré odpoledne! Zájmena

Více

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz

Velikonoční novinky pro Vaše rodinky. Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoční novinky pro Vaše rodinky Školní rok 2011/2012 číslo 3 webové stránky naší MŠ: msts.estranky.cz Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, který je spojen s památkou umučení

Více

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA,

ŠÁTEK JSEM DO VODY UPUSTILA. TRALALALALALALA ČERVENÁ FIALA, MAMINKY A KOJENEČCI, UŽ JE TU ČAS ZACVIČIT SI. BUDEME SI SPOLU HRÁT, Z POHYBU SE RADOVAT. MAMINKY A KOJENEČCI, NEDEŠEL ČAS ZAMÁVAT SI. SEJDEME SE V CENTRU ZAS, CVIČENÍ MOC BAVÍ NÁS. SKÁKAL PES PŘES OVES,

Více

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I.

Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Příloha k zápisu MOTORIKA - hrubá motorika I. Společná příprava na cca 20 min vedené pohybové aktivity LEZENÍ Komentář: Lekce je sestavena podle vývojového principu od prostého lezení přes lezení po vyvýšené

Více

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček

Bleška I. Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Brambora. Deštníček Bedla Stojí, stojí bedla, ráda by si sedla. A vzala si pletení, noha už jí dřevění. Bleška I Skáče bleška po písku, hledá kdo je nablízku. Kdo nejede na koni, toho bleška dohoní. Bleška II Skáče bleška

Více

Jenže beránek nebyl vůbec hloupý, nelekl se a zavrtěl hlavou. To tedy ne, ještě hloupější vlku. Já ti totiž uteču! Ale znáte, jak to svlky chodí.

Jenže beránek nebyl vůbec hloupý, nelekl se a zavrtěl hlavou. To tedy ne, ještě hloupější vlku. Já ti totiž uteču! Ale znáte, jak to svlky chodí. O chytrém beránkovi Ovčí babičky se až k neuvěření podobají těm člověčím. Obzvláště večer. Ony totiž také často sedávají v křesle, pletou dlouhatánské ponožky a stejně jako lidské babičky vyprávějí pohádky

Více

OBECNÍ ÚŘAD RADOSTICE ÚŘEDNÍ HODINY

OBECNÍ ÚŘAD RADOSTICE ÚŘEDNÍ HODINY PROSINEC 2012 OBECNÍ ÚŘAD RADOSTICE ÚŘEDNÍ HODINY STAROSTA OBCE JIŘÍ DVOŘÁK MÍSTOSTAROSTKA OBCE ING. JARMILA KADLECOVÁ PO ST 08:00-10:00 hod 17:00-19:00 hod KANCELÁŘ OÚ EVA URBANOVÁ POKLADNA OÚ BARBORA

Více

Petr Hugo Šlik. Zpěvníček (1998-2010)

Petr Hugo Šlik. Zpěvníček (1998-2010) Petr Hugo Šlik Zpěvníček (1998-2010) Na našem sídlišti (s mírným vykradením P. Fialy) Na našem sídlišti žijeme spolu jezdíme výtahem nahoru dolů jezdíme výtahem v noci i přes den chtěl bych víc životů

Více

Mateřská škola Studénka, OP Poštovní 659

Mateřská škola Studénka, OP Poštovní 659 Mateřská škola Studénka, OP Poštovní 659 Ve školním roce 2016-2016 jsme připravily pro rodiče ukázky práce s dětmi, zaměřené na logopedickou prevenci. Pedagogové, kteří připravovali a realizovali ukázky

Více

Základní a mateřská škola Tichá, příspěvková organizace Tichá 282, Tichá Učíme se navzájem

Základní a mateřská škola Tichá, příspěvková organizace Tichá 282, Tichá Učíme se navzájem ŘÍJEN ZÁŘÍ Měsíc Tematický plán 1. ročník ZŠ a MŠ Tichá Předmět: HUDEBNÍ VÝCHOVA 2019/2020 Učivo Výstupy ŠVP Průřezová témata, mezipředmětové vztahy Improvizační hra: Jak se jmenuješ? (otázka-odpověď)

Více

půjdem spolu do betléma...

půjdem spolu do betléma... půjdem spolu do betléma... pracovní list K ČÁSTI STÁLÉ EXpoZICE NÁroDopISNÉHo MuZEA - MuSAIoNu obchůzky Barborek a Lucek SLoŽ puzzle a podívej se, jak vypadáme. NAJDI A prohlédni si nás ve vitríně Národopisného

Více

Nesem vám noviny Nesem vám noviny, poslouchejte z betlémské krajiny, pozor dejte. [:Slyšte je pilně a neomylně:], rozjímejte.

Nesem vám noviny Nesem vám noviny, poslouchejte z betlémské krajiny, pozor dejte. [:Slyšte je pilně a neomylně:], rozjímejte. Nesem vám noviny Nesem vám noviny, poslouchejte z betlémské krajiny, pozor dejte. [:Slyšte je pilně a neomylně:], rozjímejte. Syna porodila čistá Panna, v jesličky vložila Krista Pána. [:Jej ovinula a

Více

Webová aplikace pro Pink Crocodile

Webová aplikace pro Pink Crocodile Webová aplikace pro Pink Crocodile Cíl Tento dokument popisuje požadavky na webovou aplikaci pro školku Pink Crocodile, která bude sloužit k výuce dětí se speciálními potřebami. Úvod Úkolem tohoto projektu

Více

Náš zpravodaj Březen 2015

Náš zpravodaj Březen 2015 Třetí vydání Jedna, dvě, tři! Nastalo jaro, přicházejí Velikonoce a my se můžeme pochlubit třetím vydáním Našeho zpravodaje. Na úvod jej můžeme popsat přídavnými jmény: jarní, lehké, radostné. Trochu se

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy (typ A) Téma oborové (= téma OSV č. 1) Vzdělávací obor Ročník Časový rozsah Tematický okruh OSV Dodržujeme základní

Více

Téma : Podzimní hrátky se zvířátky

Téma : Podzimní hrátky se zvířátky Téma : Podzimní hrátky se zvířátky Kompetence : 24.10. 4.11.2016 2/6 Má vytvořenou představu o zdravé životosprávě 7/2 Prožívá vztah k lidem, sounáležitost s různými společenstvími Nabídka činností : -

Více

Katalog výrobků. Charita sv. Alexandra Holvekova 651/28 IČ: Ostrava Kunčičky DIČ:CZ

Katalog výrobků. Charita sv. Alexandra Holvekova 651/28 IČ: Ostrava Kunčičky DIČ:CZ Katalog výrobků Charita sv. Alexandra Holvekova 651/28 IČ: 26520788 718 00 Ostrava Kunčičky DIČ:CZ26520788 www.charita-sv-alexandra.cz 2 Panenka velká - HOLKA Cena : 330,- Rozměr : v. 38 cm, š. 25 cm.,

Více

Hra na flétnu. pro začátečníky

Hra na flétnu. pro začátečníky Hra na flétnu pro začátečníky (žáci zájmového útvaru školní družiny a klubu při ZŠ) Metodiku vytvořila vychovatelka školní družiny a klubu při ZŠ Chotěboř, okres Havlíčkův Brod, Buttulova ul. čp. 74, 583

Více

Opakování ČJ 2. Ročník 1.

Opakování ČJ 2. Ročník 1. Opakování ČJ 2. Ročník 1. Úkol 1: V každém řádku škrtni slovo, které tam nepatří. Zajíc, liška, jablko, veverka, divočák, srnec, jelen Lev, tygr, opice, žirafa, krokodýl, slepice, velbloud Kráva, tele,

Více

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV

MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV MATEŘSKÉ CENTRUM MEDVÍDEK MIROSLAV Zvířátka jsou kolem nás Zvířátka jsou kolem nás, hádej, kdo má jaký hlas. Každá malá holčička ví, jak dělá kočička (kravička, slepička, ovečka, ) Zvířátka jsou kolem

Více

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina

Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity Cílová skupina Identifikátor materiálu: EU - 4-53, doplňovačky, hádanky, rčení Tématická oblast: český jazyk - literatura 1. ročníku Materiál obsahuje tři pracovní listy. Žáci rozlišují znaménka!? a doplňují ve větách,

Více

okýnkem postává, pod

okýnkem postává, pod Budulínek na okýnku z lesa liška ryšavá na čeká maminku, sedí, okýnkem postává, pod lichotí si, lichotí: "Proč bys milý Budulínku, Pojedem jí naproti, nezkřivím ti ani vlásek." bys maminku. na proč čekal

Více

Zpívání pod vánočním stromem Lazinov 2008 25.12. v 17,00 hodin u obecního úřadu

Zpívání pod vánočním stromem Lazinov 2008 25.12. v 17,00 hodin u obecního úřadu Zpívání pod vánočním stromem Lazinov 2008 25.12. v 17,00 hodin u obecního úřadu Štědrej večer nastal 1. Štědrej večer nastal, štědrej večer nastal, koledy přichystal, koledy přichystal. 2. Paní mámo vstaňte,

Více

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá.

Búřil. Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. Búřil Venku sněží doma hřeje a my se u okna na zimu smějeme. Rýma kašel nás nezdolá počkáme si až jaro zavolá. U našeho krbíčku tam kde máme spoustu čajíčku. Langrová Fičí fouká fujavice, V lednu půjdu

Více

Velké já jsem já. Krátka detektivka: OHO! KNIHA! Když se postavím na špičky prstu u nohou, Druckvorlage für fremdsprachige Leselatten: Die

Velké já jsem já. Krátka detektivka: OHO! KNIHA! Když se postavím na špičky prstu u nohou, Druckvorlage für fremdsprachige Leselatten: Die Druckvorlage Tschechisch Velké já jsem já Až budu velký, stanu se mrakodrapem! biblio 10 Kde je modrý balón? 140 Krátka detektivka: OHO! KNIHA! Už jsem o klobouku větší, než ty! Když se postavím na špičky

Více

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003

TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TEXTY VOJTĚCH MALACH 2003 TMA SE SNÁŠÍ NA MĚSTO TAK TĚ PROSÍM BUĎ SE MNOU UPÍR KROUŽÍ KOLEM NÁS SCHOVEJ HLAVU POD POLŠTÁŘ ZKOUŠÍM TO DÁL R. ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKOUT SE OBLAKŮ ZKOUŠÍM TO DÁL DOTKNOUT SE HVĚZD

Více

Brad : Misha: Už opravuju poslední hrubky...jejda je jich tam více. Snad nejsme zas takové trubky, učitelka si na nás vyřve plíce.

Brad : Misha: Už opravuju poslední hrubky...jejda je jich tam více. Snad nejsme zas takové trubky, učitelka si na nás vyřve plíce. Sbirka Street Básni Brad : Bílé, bílé, všechno je bílé, Všude leži snih, Nadšená děti, veselé babičky, I já jsem v nebi. Stromy jsou krásnějši Lidé jsou štastnějši, Život je prostě přijemný. Mikuláš přijede,

Více

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020

Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Tématický plán Školní družiny na rok 2019/2020 Září Těšíme se do školy seznamování se s pravidly vzájemného soužití v družině (tvoříme pravidla) seznamovací hry (umím se představit) seznámení se s družinou

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí

NOCTURNO 2014. Do hlubin. Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí NOCTURNO 2014 Do hlubin Za okny měsíc neúspěšně trhá z očí noci třešně ne, nejsou to třešně, jsou to slzy a v nich se choulíme v jantaru zmrzlí Jsme to, nejsme to my zakletý v jantaru váhání Dívej se na

Více

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2.

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. VÁNOCE Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček září 2015 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 http://www.msbroucek.eu e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Platby budou prováděny

Více

Pohádkové jaro časopis pro děti 2016/2017

Pohádkové jaro časopis pro děti 2016/2017 Pohádkové jaro časopis pro děti 2016/2017 Ahoj milé děti, vážení rodiče, po dost vydatné zimě k nám přichází jaro a s ním také vydání dalšího čísla časopisu naší mateřské školy. I jarní výtisk časopisu

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_12_INOVACE_08 Jméno autora: Mgr. Růžena Bajerová Třída/ročník:

Více

Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace. Číslo

Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou, příspěvková organizace. Číslo VY_32_Inovace_07_16_jaro.notebook March 23, 2013 Pořadové číslo a název projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2671 "Učení nás baví" ROČNÍ DOBY JARO Škola Základní škola praktická, Liberecká 31, Jablonec nad Nisou,

Více

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová

Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Iveta Pončáková, Eva Chudomelová Publikace vznikla díky podpoře Magistrátu hlavního města Prahy. Autorky čítanky: Mgr. Iveta Pončáková, PaedDr. Eva Chudomelová Ilustrace: Jiří Moravec Závěrečná kompletace:

Více

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník

Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník Celoroční plán výchovné činnosti ŠD pro 1. ročník září říjen a. Pč - Skládačky z papíru pejsek, kočička (příloha 1 a 2) b. Vv - Zážitky a dojmy z prázdnin c. Hv - Poslech písní 3. Tělovýchovná - Seznamovací

Více

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová

Děti a Velikonoce. Martina D. Moriscoová 0 Děti a Velikonoce Martina D. Moriscoová 1 Velikonoce Kdy bude první jarní úplněk, vědí nejen hvězdáři, ale vědí to i ti, kdo počítají kalendáře. My, co nemáme v hlavě ani hvězdy ani matematiku, víme

Více

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání

Mateřská škola Oáza v Praze 12. Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Mateřská škola Oáza v Praze 12 Školní vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Název: Zvídálkovo putování Naše motto: JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA Jaro chystá radovánky, pro naše kluky i holky Léto sluncem

Více

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013)

Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty (2. 6. 2013) Prosím Dovol mi dotknout se myšlenkou Tvého ticha, vnořit se do barev Tvých a tóny prstů s Tebou tvořit duhové mosty do S T Ř E D U (2. 6. 2013) Sami a spolu nahoru dolu ve zpěvu ptáků v zrcátku mraků

Více

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA

PROJEKT ZVÍŘÁTKA. 2. třída SLUNÍČKA PROJEKT ZVÍŘÁTKA 2. třída SLUNÍČKA 2. třída Sluníčka Školní rok: 2011/2012 Projekt: ZVÍŘÁTKA Školní vzdělávací program: Rok v přírodě Integrovaný blok: My a všechno živé kolem nás Část integrovaného bloku:

Více

Program Klubu Krteček na rok 2018

Program Klubu Krteček na rok 2018 Program Klubu Krteček na rok 2018 Leden 3.1. - povídáme si o Vánocích, malujeme dárky 4.1. cvičíme 8.1. keramika co jsem dostal pod stromeček 10.1. zimní krajina se sněhuláky společná práce 11.1. ruční

Více

Betlémská země i nebe (Recitační pásmo dětí na dětské vánoční slavnosti, Huslenky 2012)

Betlémská země i nebe (Recitační pásmo dětí na dětské vánoční slavnosti, Huslenky 2012) Betlémská země i nebe (Recitační pásmo dětí na dětské vánoční slavnosti, Huslenky 2012) Píseň Pásli ovce valaši (všichni) Nebeská zář ( Ema Sívková, Natálka Hajdová, Petr Čech, Andrejka Sívková, Ríša Bubník,

Více

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2-

REDAKČNÍ RADA. Kristýna Štíbrová (6.A) Aleš Tománek (Anglie) Monika Veselá (6.B) -2- REDAKČNÍ RADA Lucie Fiedlerová (9.B) str. 10 Marek First (9.A) str. 4 (obr.) Barbora Kopečková (5.A) str. 10 Vojtěch Košťál (2.A) str. 4 Sandra Levová (8.A) str. 6 Lenka Malichová (7.B) str. 7 Lucie Oličová

Více

VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník

VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník VY_32_INOVACE_19_Jirka s kozou_ Jazyk a jazyková komunikace Literární výchova 3. ročník Autor: Jana Křiváčková, Základní škola Kosmonosy-Horní Stakory 54, okres Mladá Boleslav Vytvořeno v rámci v projektu

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Kominická kalamajka Zuzana Musilová Cíl: podporovat pozitivní emoce, schopnost a chuť učit se novým pojmům, zapojovat sluchovou a zrakovou kontrolu, orientovat se v prostoru, rozvíjet dětskou představivost

Více

ZPRÁVY Z TRÁVY. č.2, 2013/ 2014

ZPRÁVY Z TRÁVY. č.2, 2013/ 2014 ZPRÁVY Z TRÁVY č.2, 2013/ 2014 Milí čtenáři. Vítejte u vánočního čísla našeho školního časopisu Zprávy z trávy. V tomto čísle se zaměříme na Mikuláše, Ježíška, ale třeba taky na Santu Clause, Dědu Mráze

Více

Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Mgr. Alena Ticháčková Datum 6. 11. 2014

Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Mgr. Alena Ticháčková Datum 6. 11. 2014 Název projektu Život jako leporelo Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor Mgr. Alena Ticháčková Datum 6. 11. 2014 Ročník 2. ročník Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor

Více

Alison Gross Am G C E7 Am G C Dm E7 1. Když zapadlo slunce a vkradla se noc a v šedivých mracích se ztrácel den, Am G C E7 Am G Am a když síly zla ve tmě převzaly moc, tu Alison Gross vyšla z hradu ven.

Více

BÁSNIČKY. Já mám koně, vraný koně, to jsou koně mí. Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa.

BÁSNIČKY. Já mám koně, vraný koně, to jsou koně mí. Když já jim dám ovsa, oni skáčou hopsa. BÁSNIČKY První, druhá, třetí, čtvrtá, na zahradě krtek vrtá, ruce má jak vývrtky, vrtá metro pro krtky. Kutálela se ze dvora, takhle velká brambora, neviděla, neslyšela, spadla na ní závora, kam padáš

Více

PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI

PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI CO JE LÉTO PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PRAXI CÍLE A ZÁMĚRY Vnímání kalendářního roku Posilování povědomí o životě na naší planetě Rozlišování a pojmenování různých tvarů Rozlišování a pojmenování barev, vůní,

Více

Volnomyslné přírodní deníky

Volnomyslné přírodní deníky Volnomyslné přírodní deníky Karolína Tauberová 3. místo Próza do 23 let 1. 7. Dokud si vítr hraje s mými vlasy, kapky deště dopadají na tvář a slunce rozjasňuje oči, září mi úsměv na rtech a já cítím,

Více

Vánoční koledy. Vánoční trhy Mírové náměstí Litoměřice 7.-22. 12. Přijďte si zazpívat

Vánoční koledy. Vánoční trhy Mírové náměstí Litoměřice 7.-22. 12. Přijďte si zazpívat Vánoční koledy Vánoční trhy Mírové náměstí Litoměřice 7.-22. 12. Přijďte si zazpívat Pátek 7. 12. 15:30 Podřipský žesťový kvintet koledy 17:30 Jan Venas ml. zpívá koledy s diváky Sobota 8. 12. 14:30 Podřipský

Více

ať nebojí ježek ani hada

ať nebojí ježek ani hada Soutěž: ze slov utvořte větu oznamovací, rozkazovací, přací a tázací se ať nebojí ježek ani hada Kontrola: Ať se ježek nebojí hada. věta přací Ježku, neboj se hada. věta rozkazovací Ježek se nebojí hada.

Více

Matika I. 2. Čísla, prvky, druhy, čtverce, naučili jsme se lehce, nepropadnem panice, umíme i číslice!

Matika I. 2. Čísla, prvky, druhy, čtverce, naučili jsme se lehce, nepropadnem panice, umíme i číslice! Matika I ja Když za čí ko ná hra ní, ma ti ka, to ne ní žád hle na ná še pa ni ka, po čí tá vy pa dá ní. to 2. Čísla, prvky, druhy, čtverce, naučili jsme se lehce, nepropadnem panice, umíme i číslice!.

Více

Liščí Tlamička. školní časopis kroužku Mediálek

Liščí Tlamička. školní časopis kroužku Mediálek Liščí Tlamička školní časopis kroužku Mediálek O Sněhurce (z pohledu královny) Byla jsem královna z říše, kde žila dívka. Mého manžela to byla dcera. Byla krásná. Ale já jsem chtěla, abych já byla nejkrásnější!

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. 8. číslo prosinec 2010 Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 8. číslo prosinec 2010 Hoj, ty Štědrý večere, ty tajemný svátku, co že komu dobrého neseš na památku. Vánoce, Vánoce

Více

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz

PDF publikace. Katalog forem a metod. INFRA, s.r.o. vydavatelství a nakladatelství Tyršova 241 675 22 Stařeč www.infracz.cz Katalog forem a metod PDF publikace Upozornění pro uživatele této publikace: Elektronická verze publikace podléhá stejným pravidlům užívání jako tištěná. Všechna práva jsou vyhrazena. Žádná část nesmí

Více

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7.

PRACOVNÍ LIST Č. 1. Práce s rytmem, slovy a rýmy ÚKOL 1: 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / - / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / - / 7. PRACOVNÍ LIST Č. 1 Práce s rytmem, slovy a rýmy 1. MÁMA / / 2. KUPUJE / / 3. VAJÍČKA / / 4. TÁTA /- / 5. CHCE/ / 6. NOVÉ / / 7. BOTY / / 8. BÁRA / - / 9. MALUJE / / 10. SLUNÍČKA / / 11. SÁRA / - / 12.

Více