Průběh aktivit

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Průběh aktivit 1. 7. 31. 10. 2014"

Transkript

1 Průběh aktivit Program včasné péče V červenci a srpnu skupinové aktivity dle harmonogramu projektu neprobíhaly (včasná péče probíhala pouze individuální formou), v září a říjnu aktivita probíhala od pondělí do čtvrtka od 10:00 do 12:00 hodin. Od října probíhá aktivita v nových, lépe vyhovujících prostorech, které jsou postupně vybavovány novými hračkami a výukovými pomůckami. Na předškolní přípravu pravidelně dochází psycholožka a logopedka, zapojují se také terénní pracovnice. Program včasné péče se zaměřoval na rozvoj rozumových schopností (poznávání lesních zvířat, nácvik písně "Běží liška k Táboru"), grafomotoriky (vybarvování obrázku zajíce, procvičování správného úchopu pastelky) a motoriky mluvidel. Každý den je program zaměřen na jedno určité téma. Témata jsou zvolena logicky s ohledem na roční období a aktuální situace běžného života. Témata jsou např. pouštění draků, skřítci, jak rostou brambory. Díky programu včasné péče měli klienti možnost výletu na ekofarmu, kde se setkali s domácími zvířaty a seznámili se s jejich přirozeným prostředím. Pozitivním přínosem programu včasné péče je kladný vztah k zapůjčeným hračkám, klienti si zapůjčených hraček více váží a po skončení hry je bez vyzvání uklízejí na stanovené místo. U klientů pozorujeme změny ve stravovacích návycích. Klienti se zdokonalili v poznávání barev a geometrických tvarů. Posun klientů také sledujeme v oblasti sebeobsluhy. V tomto období byla navýšena časová dotace programu - u skupinové práce kvůli snaze usnadnit klientům přestup do běžné mateřské školy (byl posunut začátek aktivity na 8:00) a u individuální práce jde o reakci na zvýšený zájem dětí o individuální práci. V Programu včasné péče byla práce zaměřena především na skupinové aktivity, které probíhaly jednou týdně v zaběhnuté a osvědčené formě. Byly využívány především výtvarné techniky, které u dětí rozvíjely jemnou motoriku ruky. Další část programu se věnovaly rozvoji skupinové spolupráce, budování vzájemných vztahů a respektu k ostatním dětem i pracovníkům. Tento záměr byl realizován jako skupinová aktivita při hudebně-pohybových hrách. Během srpna byl zorganizován výlet s předškoláky a jejich rodiči do ZOO, kde vznikl s dětmi i rodiči větší prostor na prohloubení spolupráce a vzájemného vztahu. Individuální práce s dětmi probíhala během celého Programu včasné péče a denně také v terénní formě především při ubytovnách a v SVL. Individuálně děti pracovaly na rozvoji komunikace s okolím, učení se novým dovednostem a vědomostem a prohlubovaly si znalosti o svém těle a potřebných hygienických návycích.

2 U starších dětí předškolního věku, se kterými je navázána dlouhodobá spolupráce, lze sledovat velký pokrok v oblastech sebeobslužných a hygienických návyků, rozvoji komunikace, početních dovedností i zrakové diferenciaci. Děti jsou schopny lépe zvládat nastavení a režim klubu a také lépe navazují vztahy a komunikují s cizími lidmi. Tento fakt je také dán nástupem klientů do přípravných ročníků na základních školách. S rodiči probíhala komunikace ohledně školní docházky, zvládání nového režimu práce ve škole, družinovému provozu škol a také byly rodičům podávány aktuální informace školní a předškolní docházce. Rodiče také projevovali zájem o informace týkající se chování a úspěchů dětí na projektových aktivitách. Program probíhal i během školních prázdnin a to především z důvodu zájmu klientů, kteří se programu pravidelně účastnili. V Programu včasné péče bylo využito dvou dobrovolnic. Dobrovolnice přispěly svojí pomocí k individuálnějšímu přístupu ke klientům a možnosti více prohlubovat a upevňovat naučené dovednosti a vědomosti. Výstupy: Ve sledovaném období bylo v rámci aktivity podpořeno 21 dětí a jejich rodičů. Ve sledovaném období bylo v rámci aktivity podpořeno 45 dětí a jejich rodičů.

3 02 Program prevence školní neúspěšnosti Doučování v červenci a srpnu dle harmonogramu projektu neprobíhalo, od září probíhá každý den mimo pátku od 14:00 do 17:00 hodin. Na doučování dochází především mladší klienti. Klienti na doučování měli v měsíci září největší zájem o opakování látky z předchozích ročníků, v říjnu si připravovali referáty a vypracovávali přípravy na opakovací písemky. Na doučování se používají pracovní listy, které jsou zaměřeny na opakování českého jazyka a matematiky. Počítačové lekce v červenci a srpnu dle harmonogramu projektu neprobíhaly, v září neprobíhaly z důvodu hledání nového počítačového lektora, aktivita byla realizována od října v pondělí a ve středu 3 hodiny. Klienti se seznamovali se základy práce s PC. Starší a šikovnější klienti se pustili do práce v programu Malování a práce v textovém editoru Word. Hodiny, které měly být věnovány PC lekcím v září, budou nahrazeny v dalších měsících. Kariérové poradenství probíhalo v otvírací době NZDM (z důvodu zájmu klientů i v červenci a srpnu) různými způsoby v závislosti na cílové skupině. V případě mladších klientů se jednalo hlavně o skupinovou spolupráci při práci s pracovními listy, se staršími klienty jsme pak spolupracovali spíš individuálně na konkrétních zakázkách, které se týkaly hlavně poradenství v oblasti výběru střední školy a orientace v nabídce studijních oborů. Součástí aktivit se staršími klienty byla i tvorba videonávodů k pracovním pohovorům a hledání práce. Aktivity s mladšími klienty se soustřeďovaly hlavně na základní orientaci ve světě práce (poznávání různých povolání, pracovních prostředí, pracovních hodnot, pracovních nástrojů) a také na reflexi vlastních představ, snů a plánů v oblasti budoucího zaměstnání. V tomto období probíhalo doučování od července do října primárně každý ČT od 14:00 do 18:00. Denně bylo nabízeno a poskytováno lektorem nebo sociálním pracovníkem terénní formou. Ta zajišťovala možnost doučování pro širší okruh klientů, kteří o procvičování projevili zájem i během prázdnin. Lektorka se klientům věnovala individuálně dle jejich nároků. Velký zájem byl o procvičování, upevňování nebo učení se matematice. Častou aktivitou na doučování byla grafomotorická cvičení a psaní číslic. Starší klienti využívali zejm. procvičování učiva na školní testy nebo plnění domácích úloh. PC dovednosti si klienti pod vedením lektora procvičovali každý ČT od 14:00 do 18:00. Soustředili se zejm. na propojení práce na PC se znalostmi potřebnými pro zvládání ZŠ a SŠ předmětů (psaní a gramatika, poznávání, testování znalostí) a kariérním poradenstvím (motivační dopis, orientace v nabídkách práce), vyhledávání praktických informací na webu (př. Googlemaps), samotné ovládání PC (př. práce s touchpadem) a příslušenství (MS Word, Excel). Proběhly dva workshopy (11.9. a )

4 se zaměřením na vyhledávání informací, testování všeob. znalostí, finanční gramotnost a ovládání programu pro tvorbu komiksů. Proběhla tvorba pracovních listů k aktivitě. Kariérové poradenství probíhalo prostřednictvím individuální práce s klienty na téma škola, práce a brigády, PO až ČT od 14:00 do 18:00 hod. terénní či on-line formou, dle zájmu klientů. Klienti získávali informace o možnostech a výhodách účasti na doučování, workshopech a hodinách s lektorem. Věnovali se praktickému nácviku dovedností potřebných ke zvládání školních povinností. Společně s nimi jsme mapovali, co se daří/nedaří po nástupu do školy (nové učivo, vztahy s vrstevníky, učiteli). Klienti si formovali představy o budoucím povolání a získávali informace, co jaká profese obnáší. Zvyšovali si povědomí o pracovně právním minimu a pracovně právních vztazích. Proběhla tvorba pracovních listů. Výstupy: Ve sledovaném období bylo v rámci aktivity podpořeno 62 žáků. Ve sledovaném období bylo v rámci aktivity podpořeno 87 žáků.

5 03 Program rozvoje klíčových kompetencí Nadále pokračujeme v realizaci minimálně jedné skupinové aktivity pro rozvoj klíčových kompetencí týdně. Tématem měsíce červenec byl "Barevný svět". Cílem aktivit byl nejen rozvoj znalosti a rozeznávání barev, ale i tolerance, ohleduplnosti a spolupráce. Klienti měli možnost seznámit se s psychologií barev, přemýšlet o předsudcích a stereotypech, trénovat skupinovou spolupráci a ohleduplnost vůči ostatním. Měsíce srpen, září a říjen byly tematicky věnovány cestování, protože je toto téma pro naše klienty atraktivní a vyvolávalo pozitivní ohlasy. Tematické měsíce "Cestujeme Evropou", "Cestujeme Asií" a "Cestujeme po světě" byly zahrnuty do jednoho tematického celku "Cesta kolem světa". Cílem těchto aktivit bylo zlepšit všeobecný přehled našich klientů a atraktivní formou jim nabídnout informace o různých zemích a kulturách. Mezi další cíle pak patřil rozvoj fantazie, práce s textem, orientace v mapách, skupinové spolupráce a komunikace, jemné i hrubé motoriky. Klienti měli možnost poznávat země světa prostřednictvím všech smyslů. Součástí aktivit byly například ochutnávky lokálních potravin a nápojů, poznávání vůní, poslech hudby, klienti si mohli vyzkoušet také různé druhy tanců nebo shlédnout fotografie a videa. V minulém období proběhly tyto tematické měsíce a aktivity: Červenec - chování k druhým Téma pro tento měsíc bylo oproti plánu změněno, z důvodu aktuálnosti jiných témat, které bylo nutno probírat s klienty, jednalo se o vrstevnické vztahy, chování k sobě navzájem a chování k druhým. Během tohoto měsíce jsme pracovali převážně individuální formou a vycházeli jsme ze situací, které nastávaly. S klienty jsme skupinovou formou hráli hry zaměřené na toleranci mezi lidmi a chování k sobě navzájem. Srpen- město a doprava Měsíc srpen byl opět zaměřen na město, tento měsíc je ideální k využití výletů do okolí, po městě Brně, probírání dopravní situace, formy přepravy aj. S klienty jsme rozvíjeli orientaci v prostoru, rozšiřovali si povědomí i o jiných městech, ale zejména místech, která běžně navštěvují a kde se vyskytují. Trénovali jsme orientaci v prostoru a v ulicích, proběhla skupinová aktivita mimo NZDM, klienti měli možnost plánovat a spolupracovat na tvorbě výletu. Září - Prevence Tento měsíc jsme zaměřili tematicky na oblast prevence. Toto téma bylo opět aktuální v celé cílové skupině klientů, s nimiž pracujeme. Řešili jsme prevenci v oblasti zdraví, hygieny a školní docházky a to především u mladších klientů a klientů žijících na ubytovnách, se staršími klienty jsme probírali především prevenci v oblasti kouření, užívání návykových látek, bezpečné sexuální chování. Pracovali

6 jsme skupinově i individuálně. Exkurze na PČR neproběhla z personálních důvodu - čerpání dovolené a nemoci pracovníků. Říjen- Lidské tělo V měsíci říjnu jsme vyměnili tematický měsíc a to zejména z důvodu stále se opakujícího tématu lidského těla v nejrůznější podobě. V měsíci říjnu jsme probírali lidské tělo, zdravotní stav, nemoci a také úrazy klientů, které jsou stále častější a vychází z negativního trávení volného času. S klienty jsme mluvili o zajištění vlastního zdraví a bezpečnosti chování, uspořádali jsme skupinovou aktivitu na téma stavba lidského těla a orientace na těle. Výstupy: Ve sledovaném období bylo v rámci aktivity podpořeno 44 dětí, žáků a rodičů. Ve sledovaném období bylo v rámci aktivity podpořeno 57 dětí, žáků a rodičů.

Průběh aktivit 1. 3. 30. 6. 2014

Průběh aktivit 1. 3. 30. 6. 2014 Průběh aktivit 1. 3. 30. 6. 2014 01 Program včasné péče Ve sledovaném období jsme se soustředili na skupinovou formu aktivity, která probíhala od pondělí do čtvrtka v čase od 12:00 do 14:00. Tým pod vedením

Více

Průběh aktivit 1. 11. 2013 28. 2. 2014

Průběh aktivit 1. 11. 2013 28. 2. 2014 Průběh aktivit 1. 11. 2013 28. 2. 2014 01 Program včasné péče Skupinová forma aktivity probíhala pravidelně od pondělí do čtvrtka v čase od 12:00 do 14:00 a zajišťovala ji speciální pedagožka ve spolupráci

Více

Průběh aktivit 1. 7. 2013 31. 10. 2013

Průběh aktivit 1. 7. 2013 31. 10. 2013 Průběh aktivit 1. 7. 2013 31. 10. 2013 01 Program včasné péče Skupinová forma aktivity probíhala v období pravidelně od pondělí do čtvrtka v čase od 9:30 do 11:30 a zajišťoval ji speciální pedagog a další

Více

Průběh aktivit 1. 11. 2014-2. 3. 2015

Průběh aktivit 1. 11. 2014-2. 3. 2015 Průběh aktivit 1. 11. 2014-2. 3. 2015 01 Program včasné péče Aktivita probíhá od pondělí do čtvrtka od 9 do 12 hodin v nově zřízených prostorách lépe přizpůsobených potřebám předškolních dětí (nízké skříňky

Více

Metody práce s dětmi předškolního věku. Mgr. Květa Šejnohová Mgr. Veronika Křížková

Metody práce s dětmi předškolního věku. Mgr. Květa Šejnohová Mgr. Veronika Křížková Metody práce s dětmi předškolního věku Mgr. Květa Šejnohová Mgr. Veronika Křížková kdo jsme s kým pracujeme NK Pavlač Práce s dětmi předškolního věku Zdůvodnění práce s předškoláky: neefektivní trávení

Více

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období březen srpen 2017

Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období březen srpen 2017 Projekt: Podpora inkluzivního vzdělávání v Krnově CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000170 Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období březen srpen 2017 Úspěšně pokračujeme v doučování dětí

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Projekt: Digitální učební materiál Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova

Více

3. Učební plán 3.1. Rámcový učební plán ZŠ ŠVP Berlička

3. Učební plán 3.1. Rámcový učební plán ZŠ ŠVP Berlička 3. Učební plán 3.1. Rámcový učební plán ZŠ ŠVP Berlička Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory 1. stupeň 2. stupeň 1. - 5. ročník 6. - 9. ročník Časová dotace Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy

Hodnotící zpráva. Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Hodnotící zpráva Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy Projekt Podpora a zkvalitnění nadstandardních aktivit školy podpořený Městem Rakovník byl zaměřen na podporu a zkvalitnění nadstandardních

Více

Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období září 2018 únor 2019

Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období září 2018 únor 2019 Projekt: Podpora inkluzivního vzdělávání v Krnově CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000170 Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období září 2018 únor 2019 Aktivita č. 1: Programy zaměřené na

Více

V projektu STAR pracuje v naší mateřské škole: 1 AKTIVIZÁTOR inkluze v MŠ 1 Speciální pedagog- logoped pro MŠ 3 Specialisté předškolní přípravy MŠ

V projektu STAR pracuje v naší mateřské škole: 1 AKTIVIZÁTOR inkluze v MŠ 1 Speciální pedagog- logoped pro MŠ 3 Specialisté předškolní přípravy MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti

flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti flexibilní mosty v sociálních službách Ponton, občanské sdružení Prezentace činnosti informace v prezentaci jsou aktuální k 1. 10. 2014 flexibilní mosty v sociálních službách Historie a poslání Ponton

Více

Vzdělávací plán pro předmět Informatika, pro ţáky se středně těţkým mentálním postiţením

Vzdělávací plán pro předmět Informatika, pro ţáky se středně těţkým mentálním postiţením Vzdělávací plán pro předmět Informatika, pro ţáky se středně těţkým mentálním postiţením Zpracovaný dle rámcového programu pro obor vzdělávání základní škola speciální INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

Více

Člověk v tísni, o.p.s.

Člověk v tísni, o.p.s. Člověk v tísni, o.p.s. Čím se zabýváme Humanitární a rozvojová pomoc (přírodní katastrofy/ Skutečný dárek) Podpora lidských práv (podpora občanské společnosti v zemích s totalitním režimem, filmový festival

Více

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého

Mateřská škola a Základní škola Tábor, ČSA 925 Školní vzdělávací program Úsměv pro každého Název vzdělávací oblasti: Informační a komunikační technologie Charakteristika vzdělávací oblasti: Oblast zahrnuje základy práce s osobním počítačem a vybraným programovým vybavením. Žáci si osvojují obsluhu

Více

Třídní vzdělávací program. Školní rok Rok s medvědem. Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž

Třídní vzdělávací program. Školní rok Rok s medvědem. Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž Třídní vzdělávací program Školní rok 2015-2016 Rok s medvědem Mateřská škola Nová Dědina, okres Kroměříž Věkové složení dětí ve školním roce 2015-2016 6-7 let nar. 1.9.2008 31.8.2009-1 5-6. let nar. 1.9.2009

Více

Školní vzdělávací program školní družiny

Školní vzdělávací program školní družiny Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Školní vzdělávací program školní družiny I. Identifikační údaje Název : Základní škola a Mateřská škola Bohuslava Reynka, Lípa Adresa : Lípa 66, 582

Více

Prezentace metodických materiálů a pomůcek

Prezentace metodických materiálů a pomůcek Prezentace metodických materiálů a pomůcek Diagnostika dítěte předškolního věku Publikace je zaměřena na sledování a rozvoj následujících oblastí: motoriky, grafomotoriky, zrakového a sluchového vnímání,

Více

TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ 2015/2016

TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ 2015/2016 TÉMATA KVALIFIKAČNÍCH PRACÍ 2015/2016 Doc. PhDr. Eva Šmelová, Ph.D. Diplomové, bakalářské práce a závěrečné práce: Příprava dětí k zahájení školní docházky Sociální dovednosti dítěte předškolního věku

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM pro školní rok 2015-2016 Realizátor: Základní škola a Mateřská škola Jindřichov, okres Přerov, příspěvková organizace, Jindřichov 122, Hranice 75301 Garant: Ředitelství ZŠ

Více

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta Popis realizace sociální služby Název: Štafeta Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi dle 65 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění Provozovatel: Rodina v centru, o.s. Smetanova

Více

STRUČNÝ POPIS REALIZACE PROJEKTU MONITOROVACÍ OBDOBÍ ŘÍJEN 2018 ÚNOR 2019

STRUČNÝ POPIS REALIZACE PROJEKTU MONITOROVACÍ OBDOBÍ ŘÍJEN 2018 ÚNOR 2019 STRUČNÝ POPIS REALIZACE PROJEKTU MONITOROVACÍ OBDOBÍ ŘÍJEN 2018 ÚNOR 2019 IDENTIFIKACE PARTNERA (pořadové číslo a název): O Začali jsme s vybavováním všech učeben pro jednotlivá centra - Centrum montáže,

Více

Zápis II. SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN projektu MAP Semilsko

Zápis II. SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN projektu MAP Semilsko Zápis II. SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN projektu MAP Semilsko ZŠ TGM Lomnice nad Popelkou 9. ledna 2017 Přítomni: dle prezenční listiny 1. Přivítání 2. Aktuální situace v projektu MAP Semilsko představení

Více

Homolová Kateřina Mikurdová Hana

Homolová Kateřina Mikurdová Hana BAREVNÁ ANGLIČTINA Homolová Kateřina Mikurdová Hana Charakteristika a náplň zájmové činnosti na školní rok 2015/2016 Základním cílem zájmové aktivity Barevná angličtina je seznámit děti s cizím jazykem,

Více

Školní vzdělávací program. školní druţiny při ZŠ Velešín

Školní vzdělávací program. školní druţiny při ZŠ Velešín Školní vzdělávací program školní druţiny při ZŠ Velešín 1 KDO SI HRAJE, NEZLOBÍ Identifikační údaje Název ŠD Školní družina při ZŠ Velešín IČO 00583723 Sídlo Družstevní 340, Velešín 382 32 Charakteristika

Více

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu

SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA. Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu SEMINÁŘ Z ČESKÉHO JAZYKA Pokaždé se něčemu přiučíme, kdykoliv otevřeme knihu Charakteristika vzdělávacího oboru Seminář z českého jazyka Dovednost užívat češtiny jako mateřského jazyka v jeho mluvené i

Více

PO 3 - ROVNÝ PŘÍSTUP KE KVALITNÍMU PŘEDŠKOLNÍMU, PRIMÁRNÍMU A SEKUNDÁRNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ

PO 3 - ROVNÝ PŘÍSTUP KE KVALITNÍMU PŘEDŠKOLNÍMU, PRIMÁRNÍMU A SEKUNDÁRNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ OPERAČNÍ PROGRAM VÝZKUM, VÝVOJ A VZDĚLÁVÁNÍ PO 3 - ROVNÝ PŘÍSTUP KE KVALITNÍMU PŘEDŠKOLNÍMU, PRIMÁRNÍMU A SEKUNDÁRNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Oblast regionálního školství se zaměří na tyto priority: excelentní vzdělávání

Více

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy Vzorový návrh Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán Škola Jméno a příjmení žáka/žákyně Datum narození Třída

Více

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby.

Elementárních klíčových kompetencí mohou žáci dosahovat pouze za přispění a dopomoci druhé osoby. Rozumová výchova Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Rozumová výchova je vyučován v 1. až 10.ročníku ZŠS v časové dotaci 5 hodin týdně. V každém ročníku jsou přidány 2 disponibilní hodiny.

Více

Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka základní krok do života CZ 1.07/1.2.33/01.0002. Vypracovala: Mgr. L.

Kvalitní a efektivní výuka zdravotně postiženého žáka základní krok do života CZ 1.07/1.2.33/01.0002. Vypracovala: Mgr. L. Soubor obrázků pro výuku a vytváření strukturovaných úloh Soubor obrázků vytvořených z různých učebních pomůcek umožňuje využívat efektivnější výukové metody a výuka je v mnoha ohledech zajímavější jak

Více

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí

Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace. Vídeň 116, Velké Meziříčí Mateřská škola Vídeň, příspěvková organizace Vídeň 116, 594 01 Velké Meziříčí Bc. Petra Valíková 2016/2017 Mgr. Zdeňka Požárová Úvod Strategie rozvoje gramotnosti se zabývá vytvářením podmínek pro rozvoj

Více

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka

Metodika projektu. Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Letců R.A.F. 1989, p.o. Metodika projektu CZ.1.07/1.2.33/02.0039 Metodika inovativní výuka 2014 Zpracoval garant projektu Mgr.Radek Procházka s kolektivem Z Š a

Více

VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE

VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE OBSAH 1 O PROJEKTU... 2 2 CÍLE STANOVENÉ PRO NIŽŠÍ STUPEŇ OSMILETÉHO GYMNÁZIA. 3 VÝCHOVNÉ A VZDĚLÁVACÍ STRATEGIE. 4 3 VZDĚLÁVACÍ OBSAH VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU 4. ROČNÍKU NIŽŠÍHO

Více

Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace

Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace Příloha č. 1 Hodnocení žáků Hodnocení žáka 1. stupně Učitel zaznamenává výsledky plnění kompetencí do hodnotícího archu pomocí stupnice 1 5 nebo znaků +, +/- a -, které vyjadřují žákovy schopnosti, dovednosti

Více

Plán práce výchovného poradce

Plán práce výchovného poradce SOŠ Velvary s.r.o. Školní 268 273 24 Velvary Plán práce výchovného poradce Školní rok 2010/2011 výchovný poradce: Mgr. Hana Hronková Výchovný poradce zabezpečuje poskytování poradenských služeb ve škole,

Více

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE

Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Školní vzdělávací program Mateřské školy SOKOLNICE Název programu : POZNÁVÁME SVĚT KOLEM NÁS Jedna, dva, tři, čtyři, pět, poznáváme ten náš svět, postavíme z kostek hrady, najdeme si kamarády, zpívání

Více

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486

Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 Školní družina při ZŠ Příbor, Jičínská 486 BAREVNÁ OKNA ŠKOLNÍ DRUŽINY Školní družina ul. Sv. Čecha 565 Příbor 742 58 tel. 556 725 595 Naše školní družina má vlastní domek se zahradou. Z toho vychází i

Více

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538

Základní škola a Mateřská škola Třemešná 793 82 Třemešná 341 tel: 554 652 218 IČ: 00852538 Jazyk a jazyková komunikace Charakteristika vzdělávací oblasti Vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Český jazyk a literatura má komplexní charakter a pro přehlednost je rozdělen do tří složek: Komunikační

Více

Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno.

Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno. Kdo jsme Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno. Náplní naší služby je pomáhat nezaměstnaným při řešení jejich obtížné životní

Více

SPOLEČNOST TADY A TEĎ, o.p.s.

SPOLEČNOST TADY A TEĎ, o.p.s. SPOLEČNOST TADY A TEĎ, o.p.s. Úvod do sociálního vyloučení, poskytované služby Tereza Dvořáková a Jakub Chabr 9. 11. 2016, Plzeň Cílové skupiny organizace Rodiny i jednotlivci. Chudí, nízkokvalifikovaní,

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II..

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A JEHO SVĚT PRVOUKA 2. NAVRÁTILOVÁ OSV- I. VDO-II.. Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Orientuje se v okolí školy Orientuje se v budově školy Bezpečně

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2018/2019

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2018/2019 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2018/2019 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

Multimediální jazyková učebna na ZŠ Holoubkov Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace

Multimediální jazyková učebna na ZŠ Holoubkov Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace Multimediální jazyková učebna na ZŠ Holoubkov Základní škola a Mateřská škola Holoubkov, okres Rokycany, příspěvková organizace PROJEKT CZ.1.07/1.1.12/04.0028 Projekt: Multimediální jazyková učebna na

Více

KARIÉRNÍ CENTRUM MASARYKOVY UNIVERZITY. Masarykova univerzita - univerzita s budoucností 1

KARIÉRNÍ CENTRUM MASARYKOVY UNIVERZITY. Masarykova univerzita - univerzita s budoucností 1 KARIÉRNÍ CENTRUM MASARYKOVY UNIVERZITY Masarykova univerzita - univerzita s budoucností 1 CHARAKTERISTIKA KARIÉRNÍHO CENTRA MU Cílem působení Kariérního centra Masarykovy univerzity je směrovat jeho vývoj

Více

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life

s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life s rozšířenou výukou jazyků při PedF UK Praha 5 - Smíchov, Drtinova 1/1861 Školní vzdělávací program ŠK Drtinka 4 Life Verze platná od 1. 9. 2010 Obsah 1. CÍLE VZDĚLÁVÁNÍ...2 2. DÉLKA A ČASOVÝ PLÁN VZDĚLÁVÁNÍ...3

Více

MAP PLÁN VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT, ÚNOR ČERVEN 2017

MAP PLÁN VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT, ÚNOR ČERVEN 2017 MAP PLÁN VZDĚLÁVACÍCH AKTIVIT, ÚNOR ČERVEN 2017 TERMÍN a MÍSTO NÁZEV KURZU LEKTOR STRUČNÝ OBSAH 21. 2. 2017 27. 2. 2017 15:30 17:30 28. 2. 2017 8. 3. 2017 14:30 16:00 14. 3. 2017 Mentor začínajících pedagogů

Více

Dodatek č. 2. k ŠVP ZV, Základní škola, platného od , aktualizovaného k

Dodatek č. 2. k ŠVP ZV, Základní škola, platného od , aktualizovaného k Dodatek č. 2 k ŠVP ZV, Základní škola, platného od 1. 9. 2007, aktualizovaného k 1. 9. 2012 Název školního vzdělávacího programu: ŠVP ZV, Základní škola Škola: Základní škola a mateřská škola Stěžery Ředitelka

Více

Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIC-482/14-C

Česká školní inspekce Jihočeský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIC-482/14-C INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIC-482/14-C Název právnické osoby vykonávající činnost školy/školského zařízení Sídlo E-mail právnické osoby Mateřská škola, Český Krumlov, Za Nádražím 223 Za Nádražím 223, 381 01

Více

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami,

: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, Název projektu: Zkvalitnění a rozšíření speciálně pedagogických a psychologických služeb pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami, zkráceně Centrum integrované podpory Registrační číslo projektu:

Více

Příklad dobré praxe XXI

Příklad dobré praxe XXI Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe XXI pro průřezové téma Člověk a svět práce Ing. Iva Černá 2010

Více

INFORMATIKA - ve znění změn platných od 1.9. 2013 (doplnění klíčových kompetencí)

INFORMATIKA - ve znění změn platných od 1.9. 2013 (doplnění klíčových kompetencí) INFORMATIKA - ve znění změn platných od 1.9. 2013 (doplnění klíčových kompetencí) Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Výuka směřuje k následujícím cílům: Vyučovací

Více

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH

ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH ZÁPIS Z 2. SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ Datum jednání: 12.10.2016 Čas jednání: 13:00 hodin V ZÁKLADNÍCH ŠKOLÁCH Místo jednání: Kancelář MAS Lednicko-valtický areál, z.s., Lidická 3116/134,

Více

Kariérové poradenství

Kariérové poradenství Kariérové poradenství (KP, poradenství pro volbu povolání) = institucionalizovaný systém poradenských služeb Cíl KP = pomoc jednotlivcům při rozhodování o profesní a vzdělávací orientaci v kterékoliv fázi

Více

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program

ZŠ a MŠ, Brno, Horníkova 1 - Školní vzdělávací program 4.3. Informační a komunikační technologie Charakteristika předmětu Vzdělávací oblast je realizována prostřednictvím vyučovacího předmětu Informatika. Informatika je zařazena do ŠVP jako povinný předmět

Více

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména

Gramatika. Přítomný čas prostý a průběhový. Minulý čas prostý pravidelných i nepravidelných sloves. Počitatelná a nepočitatelná podstatná jména A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace 2 Vzdělávací obor: Cizí jazyk 3 Vzdělávací předmět Anglický jazyk 4 Ročník: 7. 5 Klíčové kompetence Průřezová témata Výstupy Učivo (Dílčí kompetence)

Více

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti

SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKA jako účinná pomoc pro děti s Di George syndromem PRAHA 12. 12. 2013 Mgr. Dita Hendrychová Speciální pedagogika obecně orientace na výchovu, vzdělávání, pracovní a společenské možnosti,

Více

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK

ŠABLONY MŠ MOTÝLEK ŠABLONY MŠ MOTÝLEK 2017-2019 Od února roku 2017 se naše mateřská škola účastní VÝZVY Č. 02_16_022 A Č. 02_16_023 PODPORA ŠKOL FORMOU PROJEKTŮ ZJEDNODUŠENÉHO VYKAZOVÁNÍ - ŠABLONY PRO MŠ A ZŠ I., která je

Více

Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 5.1.2.1.1 Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace zaujímá stěžejní postavení ve výchovně vzdělávacím procesu. Dobrá úroveň jazykové kultury patří k

Více

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují

Střední škola, Nové Město nad Metují, Husovo nám. 1218. Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Strategie kariérového poradenství při Střední škole Nové Město nad Metují Cíl 1) Pomáhat žákům orientovat se ve světě práce a vzdělávacích příležitostí a vytvářet si představu o nabídce profesních a vzdělávacích

Více

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky

Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Plán výchovy a péče ve Veřejné dětské skupině Želvičky Vznik a provoz veřejné dětské skupiny Želvičky CZ.03.1.51/0.0/0.0/15_035/0001664 Adresa zařízení: Karla Šebora 3, 250 01 Brandýs nad Labem Provozovatel:

Více

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol

Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol Výstupy závěrečné evaluace projektu Kariérový koučink do škol V průběhu projektu byly připraveny, odzkoušeny a do základních a středních škol zavedeny účinné nástroje kariérového poradenství: 1. V první

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Vzdělávací program,,dobrodružné výpravy za přírodovědnými pokusy na ZŠ Pořadové číslo: 20 1. Název

Více

CELOROČNĚ. - Rozvíjení dovednosti v ICT v počítačové učebně - Tvořivá dílna - Akce společné pro všechna oddělení ŠD. Řízené činnosti rozvíjejí:

CELOROČNĚ. - Rozvíjení dovednosti v ICT v počítačové učebně - Tvořivá dílna - Akce společné pro všechna oddělení ŠD. Řízené činnosti rozvíjejí: CELOROČNĚ - Tématické vycházky do přírody - Rozvíjení kamarádských a mezilidských vztahů, pomoc při práci - Seznamování se základy 1.pomoci - Sebeobslužná činnost oblékání, stolování, hygiena, - Ochrana

Více

Vnitřní hodnocení a evaluace Mateřské školy Dr. E. Beneše Respondenti

Vnitřní hodnocení a evaluace Mateřské školy Dr. E. Beneše Respondenti Vnitřní hodnocení a evaluace Mateřské školy Dr. E. Beneše 2017. Počet pedagogů MŠ celkem: 19 Počet respondentů: 18 Respondenti 1; 3% 19; 50% 18; 47% 1 2 3 1. Naplňování cílů ŠVP Základní cíl mateřské školy

Více

SPOLUPRÁCE MŠ A ZŠ V OBLASTI PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY OSTRAVA

SPOLUPRÁCE MŠ A ZŠ V OBLASTI PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY OSTRAVA SPOLUPRÁCE MŠ A ZŠ V OBLASTI PŘEDŠKOLNÍ VÝCHOVY Martina Foltynová Mgr. Iva Hefnerová OSTRAVA 26. 5. 2011 Cílem spolupráce MŠ a ZŠ je propojení a plynulá návaznost předškolního a základního vzdělávání,

Více

Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období březen 2018 srpen 2018

Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období březen 2018 srpen 2018 Projekt: Podpora inkluzivního vzdělávání v Krnově CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000170 Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období březen 2018 srpen 2018 Aktivita č. 1: Programy zaměřené

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Třídní vzdělávací program

Třídní vzdělávací program Žlutá třída Třídní vzdělávací program Název třídy: Žlutá Třídní učitelky: Ladislava Nováková, Bc. Nikola Radová Analýza skupiny: Počet dětí:28 Věkové složení:2,5-7 Předškolní děti:4 Odkladové děti:2 Mladší

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 2016 NZDM STATION 17 PREVENT

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 2016 NZDM STATION 17 PREVENT ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA 2016 NZDM STATION 17 PREVENT Název realizovaného programu: STATION17 NZDM PREVENT Spálená 727, 38801 Blatná, http://station17.prevent99.cz/ Vedoucí zařízení: Martin Klajn, DiS. tel: 725

Více

Časový harmonogram témat týkajících se společensky nepřijatelných jevů začleněných do výuky v jednotlivých ročnících.

Časový harmonogram témat týkajících se společensky nepřijatelných jevů začleněných do výuky v jednotlivých ročnících. Příloha MPP č. 2 Časový harmonogram témat týkajících se společensky nepřijatelných jevů začleněných do výuky v jednotlivých ročnících. 1. ročník ŘÍJEN LEDEN ÚNOR Hygienické návyky o přestávce, sebeobsluha,

Více

1.) Název realizovaného projektu: Zdravý život ve zdravém prostředí Základní školy Votice

1.) Název realizovaného projektu: Zdravý život ve zdravém prostředí Základní školy Votice 1.) Název realizovaného projektu: Zdravý život ve zdravém prostředí Základní školy Votice Základní škola Votice, tel 317813322, e-mail: zsvotice@centrum.cz Vedoucí programu: Mgr.Simona Korešová Datum vzniku

Více

Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice. Učebnice Project 2 třetí edice, pracovní sešit Project 2 třetí edice

Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice. Učebnice Project 2 třetí edice, pracovní sešit Project 2 třetí edice Vyučovací předmět: Období ročník: Učební texty: Očekávané výstupy předmětu POSLECH S POROZUMĚNÍM žák Anglický jazyk 3. období 6. ročník Učebnice Project 1 třetí edice, pracovní sešit Project 1 třetí edice

Více

Přímá výuka byla rozdělena do sedmi základních témat. ORIENTACE NA LIDSKÉM TĚLE.

Přímá výuka byla rozdělena do sedmi základních témat. ORIENTACE NA LIDSKÉM TĚLE. Výuka byla realizována v teoretických a praktických blocích. Při výuce, která probíhala v budovách ZPaSŠ v ulici Husova i Štítného pod vedením žáků SZŠ, byly využívány pracovní listy a specifické pomůcky

Více

IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol

IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol IV/1 Individualizace výuky pro rozvoj matematické gramotnosti žáků středních škol Číslo klíčové aktivity Název klíčové aktivity IV/1 Individualizace výuky pro zvýšení efektivity rozvoje matematické gramotnosti

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2014/2015

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2014/2015 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2014/2015 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Základní škola a mateřská škola Olbramice, příspěvková organizace Hlavní 25 742 83 Olbramice

Více

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ /0.0/0.

MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ /0.0/0. MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PRO SPRÁVNÍ OBVOD OBCE S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ ÚSTÍ NAD LABEM č. projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000407 Společné jednání pracovních skupin úterý 3.5.2016, 15:00

Více

Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu

Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu Evaluace projektu Techniky zvyšování kogni vní kondice pro úspěšné stárnu Evaluace realizovaných vzdělávacích programů: Modul 1, vzdělávací program 1: Akademie trénování pamě : Techniky zvyšování kogni

Více

Výběr z nových knih 11/2016 pedagogika

Výběr z nových knih 11/2016 pedagogika Výběr z nových knih 11/2016 pedagogika 1. Didaktické přístupy k přírodovědnému vzdělávání předškolních dětí a mladších žáků / Kateřina Jančaříková -- 1. vydání V Praze : Univerzita Karlova, Pedagogická

Více

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIA-349/11 - A

Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Č. j. ČŠIA-349/11 - A Česká školní inspekce Pražský inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č. j. ČŠIA-349/11 - A Název kontrolované osoby vykonávající činnost školy: Sídlo: Základní škola Jazyková akademie Montessori, o.p.s. Hrudičkova

Více

NÁVRH LOGICKÝCH RÁMCŮ MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ VE SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN

NÁVRH LOGICKÝCH RÁMCŮ MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ VE SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN NÁVRH LOGICKÝCH RÁMCŮ MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ VE SO ORP HORŠOVSKÝ TÝN Vybraná opatření z Ročního akčního plánu pro území SO ORP Horšovský Týn na období 2017/2018, která se týkají aktivit spolupráce,

Více

Plán DVPP 2016/2017 a Dlouhodobý plán DVPP

Plán DVPP 2016/2017 a Dlouhodobý plán DVPP Plán DVPP 2016/2017 a Dlouhodobý plán DVPP Č.j.: MZPSZN-563/2016 Spisový znak A.1. Skartační znak A5 Vypracovala: Mgr. Ludmila Falcová Schválila: Mgr. Ludmila Falcová, ředitelka školy Pedagogická rada

Více

Duben jsme zahájili velikonočními prázdninami. Od čtvrtka 2. do pondělí 6. dubna.

Duben jsme zahájili velikonočními prázdninami. Od čtvrtka 2. do pondělí 6. dubna. KRONIKA DUBEN 2015 VELIKONOČNÍ PRÁZDNINY Duben jsme zahájili velikonočními prázdninami. Od čtvrtka 2. do pondělí 6. dubna. TŘÍDNÍ SCHŮZKY V dubnu proběhly individuální rodičovské schůzky. Rodiče prvňáčků

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM PRO ZÁJMOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍHO KLUBU ZÁKLADNÍ ŠKOLY J. VOHRADSKÉHO ŠLUKNOV, OKRES DĚČÍN Schváleno školskou radou 30. 8. 2017 2. verze Razítko: Mgr. Renata Sochorová, řed. školy

Více

Jaké jsou současné výzvy pro efektivní a etickou výuku finanční gramotnosti u nás?

Jaké jsou současné výzvy pro efektivní a etickou výuku finanční gramotnosti u nás? Jaké jsou současné výzvy pro efektivní a etickou výuku finanční gramotnosti u nás? Lenka Řeháková Kostelec nad Černými lesy 12.11.-13.11.2014 Obsah příspěvku Vymezení finanční gramotnosti dle OECD Irský

Více

Centrum sociálně zdravotních služeb. Ředitel: PhDr. Jindřich Kadlec

Centrum sociálně zdravotních služeb. Ředitel: PhDr. Jindřich Kadlec Centrum sociálně zdravotních služeb Ředitel: PhDr. Jindřich Kadlec Praha 6 - Bendova 1121 / 5 tel. 235 314 141, fax 235 300 474 Úvodem Centrum sociálně zdravotních služeb (dále CSZS) je samostatná příspěvková

Více

Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015

Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015 Přehled aktuálních seminářů, workshopů a vzdělávacích aktivit vzdělávací agentury ASTERIA 2015 Objednejte si svůj seminář pro pedagogy nebo dílny/lekce pro děti Seminář Vám připravíme po domluvě ve Vašich

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2017/2018

ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2017/2018 ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA OLBRAMICE, P. O. MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM 2017/2018 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŠKOLE Název a adresa školy, pro kterou platí tento MPP Jméno a příjmení ředitele Základní škola

Více

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem

Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Muzikoterapie, arteterapie a biblioterapie v práci s klientem Akreditovaný výcvikový vzdělávací program pod vedením PhDr. Mariny Stejskalové, CSc. Vzdělávací program Výcvikový vzdělávací program je jako

Více

PROGRAMY PRIMÁRNÍ ÚRAZOVÉ PREVENCE VYTVOŘENÉ STUDENTY A JEJICH REALIZACE V PRAXI V AR 2009/2010 V RÁMCI PROJEKTU FRVŠ 885/2009

PROGRAMY PRIMÁRNÍ ÚRAZOVÉ PREVENCE VYTVOŘENÉ STUDENTY A JEJICH REALIZACE V PRAXI V AR 2009/2010 V RÁMCI PROJEKTU FRVŠ 885/2009 PROGRAMY PRIMÁRNÍ ÚRAZOVÉ PREVENCE VYTVOŘENÉ STUDENTY A JEJICH REALIZACE V PRAXI V AR 2009/2010 V RÁMCI PROJEKTU FRVŠ 885/2009 Předmět: Prevence úrazů a otrav u dětí, dospělých a seniorů, ZSF JU Vyučující:

Více

MĚSÍC PROSINEC. Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno.

MĚSÍC PROSINEC. Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno. MĚSÍC PROSINEC Kdo jsme Jsme ambulantní a terénní sociální služba patřící pod Diecézní charitu Brno. Sídlíme na tř. Kpt. Jaroše 9, 602 00 Brno. Náplní naší služby je pomáhat nezaměstnaným při řešení jejich

Více

Debatní kroužek pro ročník (max. 15 dětí)

Debatní kroužek pro ročník (max. 15 dětí) Angličtina ve filmech a písních 8. a 9.ročník (max. 12 dětí) Děti si procvičí angličtinu prostřednictvím filmů a písniček. Středa: 14:15-15:00 hod. Lektor : Alena Sládková Debatní kroužek pro 6. - 9. ročník

Více

Šimonovy pracovní listy 16

Šimonovy pracovní listy 16 Barevné počítání pro prvňáčky 2 / 28 Portál pro rodiče a učitelky Školáci.com Slovo úvodem Proč vznikla e-kniha Barevné počítání pro prvňáčky? Aby byla volně a zdarma šířena pro nekomerční účely. Komu

Více

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015

MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 MINIMÁLNÍ PREVENTIVNÍ PROGRAM PRO ŠKOLNÍ ROK 2014 /2015 S účinností od 1.9.2014 Základní údaje Název a adresa školy : Základní škola pro zrakově postižené Nám. Míru 19, 120 00 Praha 2 Ředitelka školy:

Více

Prvouka Díl II. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

Prvouka Díl II. Charakteristika předmětu. Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Prvouka Díl II. Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět Prvouka je zařazen v 1. - 10. ročníku v hodinové dotaci 4 hodiny týdně. Ročník 1. 2. 3. 4. 5.

Více

Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence. Alžběta Černochová, David Holý

Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence. Alžběta Černochová, David Holý Výchovné a vzdělávací programy se zaměřením na prevence Alžběta Černochová, David Holý Výchovné a vzdělávací programy Primární prevence (Adaptační výjezdy) Selektivní prevence Primární prevence pro MŠ

Více

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu

Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu 3. INTEGROVANÝ BLOK Název: OBJEVUJI SKRYTÁ TAJEMSTVÍ SVĚTA HLAVNÍ VÝCHOVNĚ VZDĚLÁVACÍ ZÁMĚR Zdokonalování v oblasti jemné i hrubé motoriky, koordinace pohybu v přírodním terénu Rozšiřování poznatků o přírodě,

Více

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola

Kurz DVPP. Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Kurz DVPP Žádost o akreditaci DVPP Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Vzdělávací program,,bezpečná a zdravá škola Pořadové číslo: 28 1. Název vzdělávacího programu: Bezpečná a zdravá škola 2.

Více

Specializace Základní diagnostika fyzické kondice a pohybových schopností a dovedností cvičících. 7

Specializace Základní diagnostika fyzické kondice a pohybových schopností a dovedností cvičících. 7 Instruktor aerobiku Instruktor aerobiku vede lekce skupinových cvičení při aktivním zapojení hudby a různých taneční stylů, s cílem zlepšit celkovou fyzickou i psychickou kondici člověka, jeho pohybovou

Více

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D.

Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. Mgr. Alena Skotáková, Ph. D. POJMY Diagnostika je poznávacím procesem, jehož cílem je co nejdokonalejší poznání daného předmětu či objektu našeho zájmu, a to všech jeho důležitých znaků a charakteristik

Více