Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně"

Transkript

1 Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Navlhavost a nasáklivost dřeva Fyzikální vlastnosti dřeva Protokol č.4 Vypracoval: Pavel Lauko Datum cvičení: Obor: DI Datum vyprac.: Ročník: 2. Skupina: 1.

2 Navlhavost a nasáklivost dřeva Zadání: 1. Stanovte po 21 dnech máčení u standardních tělísek SM, DB, BK maximální vlhkost w max a maximální hustotu ρ w max. Srovnejte s teoretickými vypočítanými hodnotami. 2. Vypočítejte pórovitost při vlhkosti % P a při určité vlhkosti P w, určete teoretické množství látky, které se může do dřeva impregnací dostat. 3. Vypočtěte sorpční izotermu dle Andersona-McCarthyho a teorie termodynamiky sorpce (- Hs Gs), srovnejte sorpční izotermy mezi jednotlivými dřevy a sestrojte NOMOGRAM RVD = f(t,φ). 4. Diskuse Cíl práce: Literární přehled : Nasáklivost Dřevo je maximálně nasáklé vodou (má maximální vlhkost), je-li plně nasyceno vázanou vodou a obsahuje-li maximální množství vody volné. Množství volné vody je závislé především na objemu pórů ve dřevě, který je nepřímo úměrný hustotě dřeva. 1 1 MNBS f ( ρ) * ρ h2 ρ K ρ = = o [%] Wmax.... maximální vlhkost dřeva ρk... konvenční hustota dřeva [kg*m-3] ρs... hustota dřevní substance [kg*m-3] ρo... hustota absolutně suchého dřeva [kg*m-3] Vypočtené hodnoty neodpovídají vždy skutečnosti, protože dosazené hodnoty ρk, ρs, ρo a MH jsou hodnotami průměrnými a navíc všechny póry ve dřevě nemusí být vyplněny pouze vodou. Přítomna může být např. pryskyřice, ucpání cév thylami a pod.. K plnému nasycení dřeva vodou dojde za poměrně dlouhou dobu (dny až týdny). Rychlost nasáklivosti závisí na druhu dřeviny, počáteční vlhkosti, teplotě, tvaru a na rozměrech sortimentu. Nasáklivost dřeva jádra je menší než běli. Se zvyšující se hustotou dřeva se nasáklivost zmenšuje. Zvýšením teploty se nasáklivost dřeva urychluje.

3 Termodynamika sorpce Systém dřevo voda je systémem termodynamickým, o kterém předpokládáme, že děje v něm probíhající jsou reversibilní. Pro další uvažování je toto značné zjednodušení nutné, ačkoliv víme, že vzhledem k hysterezi sorpce jde pouze o metastabilní rovnováhu. Změna struktury nebo skupenství látek je z termodynamického hlediska doprovázena změnami energie.voda ve dřevě existuje ve všech třech skupenstvích - pevném, kapalném i plynném a s přechodem z jednoho skupenství do druhého se mění jejich entalpie. V systému dřevo voda existuje termodynamická rovnováha všech složek, které se zde nachází dřeva (D), vody kapalné (V) a vodní páry (P). Musí zde tedy platit 3 základní rovnovážné stavy, a to rovnováha : - tepelná (rovnováha teplot) T D = T V = T P - hydrodynamická (rovnováha tlaků) p D = p V = p P - chemická (rovnováha volných energií) G D = G V = G P Přechod mezi skupenstvími spočívá v překonávání energetických bariér. Při vypařování vody z volného povrchu musí molekula vody překonat energetickou bariéru způsobenou povrchovým napětím, musí zvýšit svoji entalpii. Při vypařování vody ze dřeva musí molekula vody překonat obdobnou energetickou bariéru způsobenou vazebnými silami vody ve dřevě (vodíkové vazby). Sorpce vody dřevem je tedy zachytávání molekul vodní páry přitažlivými silami hydroxylových skupin OH-, kdy voda vykonává fázový přechod z jednoho skupenství do druhého ( vodní pára. kapalina), což je spojeno se změnami energetických hladin. Termodynamika vody volné Základní vztah mezi absolutními hodnotami entalpie, volné energie, entropie a absolutní teplotou látky: H = G + T*S H... entalpie [J*mol-1] G... volná energie (Gibbsova energie) [J*mol-1] S... entropie [J*mol-1*K-1] T... absolutní teplota [ K] Entalpie H může být definována jako celková vnitřní energie látky (např. množství tepla) obvykle na molární úrovni. V závislosti na fyzikálních změnách látky pak hovoříme o teplu kondenzace (přechod skupenství z plynného do kapalného), evaporace (přechod skupenství z kapalného do plynného), sublimace (přechod skupenství z pevného do kapalného). Předpokládáme, že teplotě K odpovídá entalpie látky H = J*mol-1.

4 Entropie S vyjadřuje degradaci energie látky v energii tepelnou TS. S rostoucí teplotou entropie vždy stoupá, protože roste náhodný pohyb molekul látky. Je tedy měřítkem neuspořádanosti soustavy a vypovídá o směru energetických změn. Volná energie G vody volné je dána rozdílem mezi celkovou vnitřní energií (entalpií) a nevyužitelnou energií (součin entropie a absolutní teploty) Protože entropie s teplotou roste, můžeme usuzovat na současný pokles množství volné energie v látce. Poklesu volné energie odpovídá rozpínání vodních par nebo plynu se stlačováním plynu vzrůstá, s rozpínáním klesá. Protože je vzduch nasycený vodní parou v termodynamické rovnováze s vodou kapalnou (evaporace. kondenzaci), mají obě látky stejné množství volné energie rovné GW. Nenasycený vzduch vodní parou má ve srovnání se vzduchem nasyceným větší molární objem M, a tudíž i nižší G. Vzniká tedy gradient volné energie.g mezi kapalinou a nenasyceným vzduchem, a důsledkem je evaporace vody až do dosažení rovnovážného stavu..g může být vypočítána z práce potřebné k roztažení nasyceného vzduchu na objem odpovídající vzduchu nenasycenému. Tento deficit volné energie nenasycené vodní páry nebo vody vázané. Gz může být považován za hybnou sílu difúze vlhkosti ve dřevě. Vlhkost ve dřevě se vždy pohybuje z míst o vyšší energii do míst s nižší energií s cílem nastolit termodynamickou rovnováhu. Termodynamika vody vázané Pokles volné energie vody vázané.gs může být vyjádřen analogicky k odpovídajícím změnám entalpie a entropie vody vázané.hs =.Gs + T.S. Oba členy na pravé straně rovnice jsou záporné, proto i.hs je negativní, což odpovídá uvolňování tepla při sorpci vody, kdy jsou molekuly vodní páry poutány přitažlivými silami vodíkových vazeb a vázány k sorpčním místům v buněčné stěně, a odváděním tepla do prostředí. Při příjmu vázané vody dřevem se tedy teplo uvolňuje a nazýváme ho diferenciálním teplem sorpce Es [J*mol-1]. Je to dodatečné teplo, které je nutno dodat nad teplo výparné Eo, aby se odpařil 1 mol vody vázané. Může být zjištěno také graficky pro danou vlhkost dřeva ze známého průběhu sorpční izotermy při rozdílných teplotách a odpovídajících relativních vzdušných vlhkostech. Podobně lze také stanovit hodnotu výparného tepla vody Eo ze známého tlaku nasycených vodních par po a teploty vzduchu T. Teorie sorpce Dřevo je hygroskopický materiál, který má schopnost měnit svoji vlhkost podle vlhkosti okolního vzduchu. Závislost rovnovážné vlhkosti dřeva na relativní vzdušné vlhkosti při konstantní teplotě nazýváme sorpční izotermou. V literatuře můžeme najít velké množství rovnic sorpčních izoterem, které jsou spojeny s určitým modelem vysvětlujícím mechanismus sorpce. Jedná se zejména o modely :

5 - vrstevnaté sorpce založené na povrchové adsorpci na izolovaná sorpční místa (OH- skupiny sacharidického podílu dřeva) - sorpčního polymeru založené na analogii teorie stavu sol-gel pro dřevo ve vodě - empirické Vystavíme-li absolutně suché dřevo působení prostředí o konstantní teplotě a nasycenému vzduchu vodními parami, začne dřevo vodu poutat procesem zvaným adsorpce. Obrácený děj se nazývá desorpce. Během adsorpce dochází postupně ke třem parciálním dějům označovaným jako : - monomolekulární sorpce (chemická sorpce, absorpce) - polymolekulární sorpce (adsorpce) - kapilární kondenzace Monomolekulární sorpce Molekuly vody jsou poutány přitažlivými silami sorpčních míst neorientovaných amorfních oblastí celulózových řetězců, případně celé holocelulózy. Vazbami přes vodíkové můstky jsou molekuly vody ukládány do mezimicelárních a mezifibrilárních prostor, které jsou dostatečně prostorné pro umístění molekul vody (průměr molekuly vody je asi,3 nm). Vzhledem k submikroskopické stavbě buněčné stěny dochází k monomolekulární sorpci nejprve v amorfní oblasti micel, kde se nachází nejvíce volných hydroxylových skupin. Na povrchu fibrilární struktury buněčné stěny se postupně vytváří vrstvičky vody, kdy je pravděpodobně na každém volném sorpčním místě navázána jedna molekula vody. Teorie mononukleární sorpce vychází z představy velkého vnitřního povrchu dřeva, na kterém se nacházejí izolovaná sorpční místa tvořená volnými OH- skupinami. Touto teorií je vysvětlována sorpce při RVD 7 %, což odpovídá..2 %. V důsledku značné pevnosti vazeb vodíkovými můstky (4 4 kj*mol-1) jsou molekuly vody v mononukleární vrstvě zahuštěny na hustotu 1,3 g*cm-3. Nízká rovnovážní vlhkost dřeva ještě nezpůsobuje významnější bobtnání buněčné stěny, proto monomolekulární sorpce není doprovázena změnami a dislokacemi v krystalické oblasti celulózy. Matematicky je monomolekulární sorpce popisována Langmuirovou sorpční izotermou. Polymolekulární sorpce Nad vrstvičkou molekul vody poutaných přes vodíkové můstky sorpčních míst amorfních částí celulózy se adsorbují další molekuly vody, které vytvářejí polymolekulární vrstvu. Tato vrstva je tvořena až pěti řadami molekul vody, které jsou na povrchu monomolekulární vrstvy drženy Van der Waalsovými mezimolekulárními silami, elektrostatickými silami a částečně i slábnoucími silami vodíkových můstků sorpčních míst. Polymolekulární vrstva není rozložena rovnoměrně, některé oblasti adsorbují více než jiné. S rostoucí vzdáleností molekul vody od povrchu sorbetu (holocelulóza) klesá vliv vazeb

6 vodíkovými můstky a fyzikální vlastnosti adsorbované vody se blíží vlastnostem vody kapalné. Průměrná hustota takto vázané vody se pohybuje kolem 1, 1,2 g*cm-3 a povrchové napětí odpovídá vodě kapalné. S rostoucí tloušťkou vrstvy polymolekulární sorpce je spojováno značné bobtnání buněčné stěny, jehož důsledkem je také rozevření původně nedostupných krystalických oblastí celulózy a vytváření mezokapilár. Touto teorií je vysvětlována sorpce při RVD 7 15 %, což odpovídá ö od 2 do 7 %. Matematicky je polymolekulární sorpce popisována Dentovou nebo BET sorpční izotermou. Kapilární kondenzace Při relativní vlhkosti vzduchu vyšší než 7 % dochází v mikro- a mezokapilárách ke kapilární kondenzaci, která závisí na poloměru kapilár. Zvláště v mezokapilárách buněčné stěny o poloměru 5* m může docházet ke kondenzaci vzdušné vlhkosti již při relativní vzdušné vlhkosti nižší než je stav nasycení. Od určitého poloměru při dané relativní vzdušné vlhkosti vodní pára v kapiláře kondenzuje a smáčí vnitřní povrch dřeva jako kapalina se stejnými fyzikálními vlastnostmi. S rostoucí vlhkostí je tato voda odváděna do intermicelárních a interfibrilárních prostor buněčné stěny. Maximální vlhkost, které je v buněčné stěně dosaženo, závisí na maximálním roztažení fibrilární struktury. Toto roztažení je omezeno jednak mechanickými vlastnostmi buněčné stěny její pružností, a jednak vrstevnatostí buněčné stěny s odlišným průběhem fibrilární struktury v sekundárních vrstvách BS. Teorie kapilární kondenzace se uplatňuje při RVD od 15 2 % do MH. Sorpční izoterma Je vytvořeno několik desítek sorpčních izoterem. Jedním z kritérií použitelnosti dané sorpční izotermy je její shoda s experimentálními daty. Na tomto principu jsou konstruovány empirické modely. Konkrétní hodnoty sorpční izotermy - stav vlhkostní rovnováhy v závislosti na relativní vlhkosti a teplotě vzduchu - můžeme určit buď z nomogramů nebo výpočtem z některé rovnice sorpční izotermy. Obvyklým nomogramem je Keylwert - Loughboroughův. Anderson - McCartyho sorpce Je to sorpční izoterma mající semiempirický tvar. Vychází z předpokladu, že pokles volné energie vody vázané během sorpce je přímo úměrný poklesu sorpčního tepla, tj. že platí.hs..gs. Z tohoto vztahu můžeme odvodit rovnici : lnϕ 211 e RT 14W

7 Tento tvar rovnice odpovídá zhruba obecné Arheniově rovnici y=ae-bw. Vyjádřením koeficientů A a B jako závisle proměnných na absolutní teplotě lze tento vztah převést na rovnici : W = 1 A ln B ln 1 ϕ Koeficienty A a B vyjadřují různí autoři různě : A=7, ,14348*T B=,8746 +,567*T (de Boer - Zwicker) A=,19*15*T-1,51 B=,39*1-3*T1,7 (Chung - Pfost) Hystereze sorpce Ve skutečnosti se RVD u adsorpce a desorpce liší. Tento jev se nazývá sorpční hystereze. Velikost hystereze sorpce se vyjadřuje poměrem RVDadsorpce/RVDdesorpce. Poměr sorpčních izoterem při adsorpci a desorpci pro rozpětí relativní vzdušné vlhkosti ö=2-9 % je poměrně konstantní a kolísá zhruba v rozmezí,8 -,9. Při ö<2 % a ö>9 % se hystereze sorpce blíží k jedné rozdíl mezi adsorpcí a desorpcí se ztrácí. Hustota dřeva Je-li těleso homogenní a existuje-li limita objemu tělesa, hovoříme o hustotě. V ostatních případech je zaveden pojem objemová hmotnost. Veličinu značíme ń a jednotkou je kg*m-3. Hmotnost i objem dřeva jsou velmi ovlivněny vlhkostí dřeva. Hustota je jedna z nejvýznamnějších charakteristik dřeva protože významně ovlivňuje většinu fyzikálních a mechanických vlastností dřeva Hustota dřevní substance Dřevní substancí nazýváme hmotu buněčných stěn bez submikroskopických dutin, lumenů a mezibuněčných prostor. Hustota dřevní substance ńs je potom vyjádřena poměrem hmotnosti dřevní substance ms a příslušného objemu VS. Tato veličina kolísá v rozmezí kg*m-3 zejména v závislosti na chemickém složení dřeva a způsobu zjišťování. Jednotlivé skupiny dřev mají odlišný podíl chemických konstituent, z nichž zejména procentické zastoupení ligninu kolísá v rozmezí %. Průměrnou hustotou a procentickým zastoupením základních stavebních látek buněčné stěny - celulóza 156 kg*m-3, hemicelulózy 15 kg*m-3 a lignin kg*m-3 jsou dány rozdíly v hustotě dřevní substance. Vzhledem k podobnému podílu těchto látek u různých dřevin nezávisí ńs prakticky na druhu dřeviny. Jako průměrná hodnota ńs pro všechny dřeviny se uvádí 153 kg*m-3.

8 Hustota dřeva v absolutně suchém stavu Je to objemová hmotnost dřeva (včetně mikrokapilár a lumenů) při vlhkosti %. Hustota vlhkého dřeva Je to objemová hmotnost dřeva při určité vlhkosti. Hustota dřeva se zvyšuje s vlhkostí, ale hmotnost a objem dřeva nerostou stejným způsobem. Zatímco hmotnost dřeva roste se zvyšující se vlhkostí až do maximálního nasycení (maximální vlhkost dřeva), objem se zvyšuje jen do MH (MNBS). ρ w = m v ( 1+ W ) 1+ w = ρ ( 1+ α v ) 1+ α w Při vlhkosti W<MH můžeme za předpokladu lineární závislosti objemového bobtnání na vlhkosti vyjádřit ρ W jako : ρ w 1+ W = ρ 1+ K W ρ α v W,28ρ MH w Pro vlhkosti >MH se vztah redukuje na rovnici : ρ w 1+ W = ρ 1+,933ρ w Stanovení hustoty vlhkého dřeva je možné také pomocí nomogramů, které vycházejí z výše uvedených vztahů. Pro jejich použití je nutné znát pouze hustotu dřeva v absolutně suchém stavu.

9 Materiál a metodika: Stanovení w max a ρ max : Vzorky se v lázni nacházeli už 21 dní, z čehož můžeme předpokládat, že vzorek je maximálně vlhký a jeho objemová hmotnost je také maximální (při nasycení maximálním množstvím vody). Hodnoty, které považujeme za naměřené vypočítáme podle vztahů : w max = m w max m m o o *1(%) ρ w = max m V w max w max 3 ( g / cm ) Tyto hodnoty jsme pak porovnávali s hodnotami, které jsme již vypočítali z teoretických vztahů, podle kterých by se mělo dřevo (ideálně) chovat. Jedná se o tyto: w max 1 1 * ρ H 2O *1(%) ρk ρ 1+ wmax 3 = ρwmax = ρo. ( g / cm ) s 1+.28* ρo Výpočet pórovitosti a teoretického množství látky, které lze do vzorku naimpregnovat Pórovitost absolutně suchého dřeva lze vypočítat podle vzorce : ρ = 1 o P o *1( %) ρ Pórovitost vlhkého dřeva se vypočítá : - pro vlhkost s nižší než MH 1 = 1 ρ k + w *1 ρs Pórovitost vlhkého dřeva se vypočítá : - pro vlhkost vyšší než MH Hmotnost látky, kterou lze teoreticky vpravit do vzorku : P P w w 1 = 1 ρ rw + w *1 ρs (%) (%) m = P w dřeva * ρ látky * V w dřeva Matematické vyjádření sorpčních izoterem dle Andersona a McCartyho Rovnovážná vlhkost dřeva v závislosti na relativní vzdušné vlhkosti a teplotě lze vyjádřit pomocí vztahu : 1 A w = ln B 1 ln ϕ

10 w - rovnovážná vlhkost dřeva, která odpovídá dané a T (%) A=7,73176-,14348*T B=,8746+,567*T T termodynamická teplota při které určujeme sorpční izotermu (K) - relativní vlhkost vzduchu ( ) Pro názornost lze průběh závislostí vyjádřit také grafem. Hodnoty A a B byly získány z publikace Štruktura a vlastnosti dreva. Průběh této sorpční izotermy je nezávislý na druhu dřeviny. Matematické vyjádření sorpčních izoterem dle teorie termodynamické sopce ( Hs= Gs * k). Vztah pro rovnovážnou vlhkost dřeva je stejný jako pro předešlou metody, ale vyjádření koeficientů A a B je jiné. A=21/RT B=,14 Hodnoty pro dosazení do A a za B byly získány z publikace Štruktura a vlastnosti dreva. Sorpční izoterma dle Andersona a McCartyho byla považována za ideální průběh sorpční izotermy a byl podle ní určen koeficient opravující průběh sorpční izotermy dle teorie termodynamiky tak, aby se s ní co nelépe překrýval. dle de Boer - Zwickera A=7, ,14348*T B =,8746 +,567*T A = RT 21 * opravený. koeficient Návrh vlastní izotermy, která vychází z termodynamiky sorpce Koeficienty a, b jsou hodnoty difirenciálního tepla sorpce určeného z tepla smáčení, jejich hodnota je pro konkrétní dřeviny odlišná a bývá uvedena v literatuře. Tento vzorec použijeme při sestrojení sorpčních izoterm jednotlivých dřev, pro jejich porovnání mezi sebou a W a 1 m* TR = ln b + n 1 ln ϕ

11 Výsledky měření a výpočtů: Data naměřená a vypočítaná u tří daných pracovních vzorků SM, BK, JS (2x2x3 mm): Tabulka č.:1 Hodnoty zkoumaných vzorků 1 Dře w max ρ max délka a b V max ρ k ρ P P wmax m max m vina (%) (kg/m 3 ) (cm) (cm) (cm) (cm 3 ) (kg/m 3 ) (kg/m 3 ) (%) (%) (g) (g) SM 118 1,231 3,2 2,8 2,1 12,62 328,25 42, ,8 9,7 4,44 JS 7 1,3 3, 2,16 2,1 13,68 531,48 698,2 54 5,5 12,84 7,54 BK 77 1,17 3,2 2,14 2,3 13,12 573, 664, ,4 13,24 7,48 Tabulka č.:2 Hodnoty zkoumaných vzorků 2 Dřevina w max (%) ρ wmax (kg/m 3 ) SM 239 1,231 JS 123 1,3 BK 19 1,17 Grafické zpracování měření a výpočtů. Graf 1. Závislost objemové hmotnosti na vlhkosti dřeva - SM Objemová hmotnost [kg/m3] Vlhkost [%] SM Graf 2. Závislost objemové hmotnosti na vlhkosti dřeva - JS Objemová hmotnost [kg/m3] Vlhkost [%] JS

12 Graf 3. Závislost objemové hmotnosti na vlhkosti dřeva - BK Objemová hmotnost [kg/m3] Vlhkost [%] BK Graf 4. Závislost impregnované látky na pórovitosti Množství impregnované látky [g] Pórovitost [%] SM JS BK Graf 5. Závislost maximálního množství impregnovatelné látky na vlhkosti vzorku - SM, JS, BK Množství látky [g] Vlhkost [%] SMRK JASAN BUK

13 Graf 6. Sorpční izotermy dle Andersona a McCartyho Relativní vzdušná vlhkost [%] 1,8,6,4, Rovnovážná vlhkost dřeva [%] T=2 C T=4 C T=6 C T=8 C Graf 7. Porovnání dvou sorpčních izoterem Rovnovážná vlhkost dřeva [%] ,1,2,3,4,5,6,7,8,9 1 Relativní vzdušná vlhkost [%] Teorie termodynamiky Anderson a McCarty Graf 8. Vyrovnání dvou sorpčních izoterem Rovnovážná vlhkost dřeva [%] 3 2 1,2,4,6,8 1 Relativní vzdušná vlhkost [%] Vyrovnání teorie termodynamiky Anderson a McCarty

14 Graf 9. NOMOGRAM 1,9,8 Relativní vzdušná vlhkost,7,6,5,4,3, Rovnovážná vlhkost dřeva Řada1 Řada2 Řada3 Řada4 Řada5 Řada6 Řada7 Řada8 Řada9 Graf 1. Vlhkost 1,9 2 1,8 1,7 1,6 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1,9 1,8,7,6,5,4,3, S1 S6 Relativní vlhkost vzduchu,2-,3,3-,4,4-,5,5-,6,6-,7,7-,8,8-,9, ,1 1,1-1,2 1,2-1,3 1,3-1,4 1,4-1,5 1,5-1,6 1,6-1,7 1,7-1,8 1,8-1,9 1,9-2

15 Graf 11. Vlhkost 1,9 2 1,8 1,7 1,6 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1,9 1,8,7,6,5,4,3, S1 S6 Relativní vlhkost vzduchu,2-,3,3-,4,4-,5,5-,6,6-,7,7-,8,8-,9, ,1 1,1-1,2 1,2-1,3 1,3-1,4 1,4-1,5 1,5-1,6 1,6-1,7 1,7-1,8 1,8-1,9 1,9-2 Graf 12. Vlhkost 1,9 2 1,8 1,7 1,6 1,5 1,4 1,3 1,2 1,1,9 1,8,7,6,5,4,3, S1 S6 Relativní vlhkost vzduchu,2-,3,3-,4,4-,5,5-,6,6-,7,7-,8,8-,9, ,1 1,1-1,2 1,2-1,3 1,3-1,4 1,4-1,5 1,5-1,6 1,6-1,7 1,7-1,8 1,8-1,9 1,9-2

16 Diskuse: V první části cvičení jsme opět pozorovaná tělíska změřili a zvážili. U při zápisu naměřených hodnot do tabulky jsme si všimli nepatrného, však ve vztahu k dřevěnému materiálu rozdílu oproti hodnotám naměřeným dříve a to, že byly rozměry větší. Z toho se potom odvíjely další výpočty a relativně vysoké hodnoty teoretických maximálních vlhkostí u jednotlivých dřevin. Výpočtem jsme tak získali hodnoty: SM 239%, JS 123%, BK 19%. Z toho můžeme již dopředu usoudit, že nasáklivost a její rychlost závisí na druhu dřeviny, počáteční vlhkosti. U smrku je teoretická maximální vlhkost zřetelně největší, z čehož po zobecnění přisuzujeme jehličnanům větší nasáklivost než listnatým dřevinám. K těmto dokázaným výsledkům si potom můžeme připojit teoretické znalosti o závislosti na teplotě, tvaru a na rozměrech sortimentu. Nasáklivost dřeva jádra je menší než běli. Se zvyšující se hustotou dřeva se nasáklivost zmenšuje. Zvýšením teploty se nasáklivost dřeva urychluje. Ke grafům Můžeme předpokládat, že vztah objemové hmotnosti a vlhkosti bude záviset na teorii o pohybu a ukládání vody ve dřevě. Od do zhruba 7 % vlhkosti (monomolekulární sorpce) se objem vzorku prakticky nemění (vzorek nebobtná). (Proto by bylo ideální používat dřevěný materiál o této vlhkosti, což v praxi není téměř možné, vzhledem na přijímání přirozené vzdušné vlhkosti dřevem.) Příjmem vody ale zvyšuje hmotnost vzorku, a proto objemová hmotnost dřeva roste spolu s vlhkostí. Faktory, které ovlivňují maximální vlhkost dřeva ovlivňují i pórovitost! Je zde mnohem větší vliv těchto faktorů, protože nelze vzít v úvahu vyluhování akcesorických látek. Vnikáním vody dřeva (rostoucí vlhkostí) se prostory uvnitř buňky (lumen) a uvnitř buněčné stěny postupně zaplňují vodou a zmenšuje se tak volný prostor, jeho podíl ve dřevě je vyjádřen veličinou pórovitost. Průběh závislosti pórovitosti na vlhkosti dřeva je dán (stejně jako objemová hmotnost) druhem vody (volné nebo vázané) obsažené při určité vlhkosti ve vzorku. Do meze hygroskopicity zároveň s příjmem vody dochází k bobtnání buněčných stěn a zvětšování buněčných prostor. Voda vázaná také pomaleji vniká do buněčných stěn. Proto do MH je pokles pórovitosti méně strmý. Po překročení MH už dochází pouze k příjmu vody do lumenů, a proto pórovitost klesá strměji neboť lumeny tvoří velké prostory pro ukládání vody. Sorpční izotermou se nazývá průběh křivky znázorňující odpovídající vlhkost materiálu dané relativní vlhkosti ovzduší při měnící hodnotě teploty. Diferenciální teplo sorpce není konstanta, ale je pro jednotlivé dřeviny rozdílná. Je potřeba si uvědomit že absorpce a desorpce není stejný děj. Působí zde hystereze, která nám posune desorpční křivku nad křivku absorpční, a proto pokud se zaměříme na výpočet nomogramů, vycházející z absorpce nemůžeme se jimi řídit pro desorpci, tedy sušení dřeva. Pro správné sušení dřeva bychom museli opět stanovit nové nomogramy odpovídající skutečnosti. Sorpční izoterma zhotovená pomocí Andersona-McCartyho je nepřesná protože každý vzorek je jiný. Termodynamická metoda je přesnější protože se u ní pracuje se změnou entalpie a Gibsovy energie, hodnoty A, B byly zkoumány a vyhodnoceny z dlouhodobých měření. Zhotovené diagramy jsou dobrou pomůckou pro určení rovnovážné vlhkost dřeva při určité teplotě. Tyto diagramy se musí zhotovovat pro jednotlivé dřeviny zvlášť.

17 Závěr: Došli jsme k závěru, že nasáklivost je do značné míry ovlivněna vlhkostí dřeva a nad bodem MNBS prudce stoupá. (graf 7. a 8.) Dále jsme si v tomto cvičení uvědomili, že pórovitost dřevního materiálu je také v jisté závislosti na vlhkosti. Měřená pórovitost dřeva vyhovovala zároveň s maximálním množstvím vimpregnovatelné látky závislosti na vlhkosti udané teorií. Její klesající průběh byl se zvyšující se vlhkostí mírný, od MH byl pokles strmější. (graf 5.)

18 Použitá literatura: Šlezingerová J., Rndr., Gandelová L., RNDr. : Stavba dřeva Horáček P., Dr. Ing. : Fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva Gandelová L., Horáček P., Šlezingerová J. (1998) : Nauka o dřevě

Přehled fyzikálních vlastností dřeva

Přehled fyzikálních vlastností dřeva Dřevo a jeho ochrana Přehled fyzikálních vlastností dřeva cvičení Dřevo a jeho ochrana 2 Charakteristiky dřeva jako materiálu Anizotropie = na směru závislé vlastnosti Pórovitost = porézní materiál Hygroskopicita

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Bobtnání dřeva Fyzikální vlastnosti dřeva Protokol č.3 Vypracoval: Pavel Lauko Datum cvičení: 24.9.2002 Obor: DI Datum vyprac.: 10.12.02 Ročník: 2. Skupina:

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu Fyzikální vlastnosti dřeva Protokol č.2 Vypracoval: Pavel Lauko Datum cvičení: 24.9.22 Obor: DI Datum vypracování:

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry TRANSPORT VODNÍ PÁRY PORÉZNÍM PROSTŘEDÍM: Ve vzduchu obsažená vodní pára samovolně difunduje do míst s nižším parciálním tlakem až

Více

Fyzikální chemie. Magda Škvorová KFCH CN463 magda.skvorova@ujep.cz, tel. 3302. 14. února 2013

Fyzikální chemie. Magda Škvorová KFCH CN463 magda.skvorova@ujep.cz, tel. 3302. 14. února 2013 Fyzikální chemie Magda Škvorová KFCH CN463 magda.skvorova@ujep.cz, tel. 3302 14. února 2013 Co je fyzikální chemie? Co je fyzikální chemie? makroskopický přístup: (klasická) termodynamika nerovnovážná

Více

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny

Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Transportní jevy v plynech Reálné plyny Fázové přechody Kapaliny Hustota toku Zatím jsme studovali pouze soustavy, které byly v rovnovážném stavu není-li soustava v silovém poli, je hustota částic stejná

Více

Mol. fyz. a termodynamika

Mol. fyz. a termodynamika Molekulová fyzika pracuje na základě kinetické teorie látek a statistiky Termodynamika zkoumání tepelných jevů a strojů nezajímají nás jednotlivé částice Molekulová fyzika základem jsou: Látka kteréhokoli

Více

Termodynamika (td.) se obecně zabývá vzájemnými vztahy a přeměnami různých druhů

Termodynamika (td.) se obecně zabývá vzájemnými vztahy a přeměnami různých druhů Termodynamika (td.) se obecně zabývá vzájemnými vztahy a přeměnami různých druhů energií (mechanické, tepelné, elektrické, magnetické, chemické a jaderné) při td. dějích. Na rozdíl od td. cyklických dějů

Více

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček:

Základem molekulové fyziky je kinetická teorie látek. Vychází ze tří pouček: Molekulová fyzika zkoumá vlastnosti látek na základě jejich vnitřní struktury, pohybu a vzájemného působení částic, ze kterých se látky skládají. Termodynamika se zabývá zákony přeměny různých forem energie

Více

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha

Teorie transportu plynů a par polymerními membránami. Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Teorie transportu plynů a par polymerními membránami Doc. Ing. Milan Šípek, CSc. Ústav fyzikální chemie VŠCHT Praha Úvod Teorie transportu Difuze v polymerních membránách Propustnost polymerních membrán

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH HMOT A DÍLCŮ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF TECHNOLOGY OF BUILDING MATERIALS AND COMPONENTS

Více

Termodynamika materiálů. Vztahy a přeměny různých druhů energie při termodynamických dějích podmínky nutné pro uskutečnění fázových přeměn

Termodynamika materiálů. Vztahy a přeměny různých druhů energie při termodynamických dějích podmínky nutné pro uskutečnění fázových přeměn Termodynamika materiálů Vztahy a přeměny různých druhů energie při termodynamických dějích podmínky nutné pro uskutečnění fázových přeměn Důležité konstanty Standartní podmínky Avogadrovo číslo N A = 6,023.10

Více

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly

Skupenské stavy látek. Mezimolekulární síly Skupenské stavy látek Mezimolekulární síly 1 Interakce iont-dipól Např. hydratační (solvatační) interakce mezi Na + (iont) a molekulou vody (dipól). Jde o nejsilnější mezimolekulární (nevazebnou) interakci.

Více

Voda, pára, vypařování,

Voda, pára, vypařování, Voda, pára, vypařování, rovnovážná vlhkost MaK 3/2011 Molekula vody a její vlastnosti Základní charakteristiky: Malá(průměr asi 2,8 Å), relativně lehká (M r =18, 015) Polární(vytváří relativně silný dipól),

Více

Modelování vázaného šíření teplotněvlhkostního

Modelování vázaného šíření teplotněvlhkostního Modelování vázaného šíření teplotněvlhkostního pole v rezonanční desce hudebního nástroje Ing. Pavlína Suchomelová Ing. Jan Tippner, Ph.D. Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Ústav

Více

T0 Teplo a jeho měření

T0 Teplo a jeho měření Teplo a jeho měření 1 Teplo 2 Kalorimetrie Kalorimetr 3 Tepelná kapacita 3.1 Měrná tepelná kapacita Měrná tepelná kapacita při stálém objemu a stálém tlaku Poměr měrných tepelných kapacit 3.2 Molární tepelná

Více

PROCESY V TECHNICE BUDOV 8

PROCESY V TECHNICE BUDOV 8 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY PROCESY V TECHNICE BUDOV 8 Dagmar Janáčová, Hana Charvátová Zlín 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského sociálního

Více

Látkové množství n poznámky 6.A GVN

Látkové množství n poznámky 6.A GVN Látkové množství n poznámky 6.A GVN 10. září 2007 charakterizuje látky z hlediska počtu částic (molekul, atomů, iontů), které tato látka obsahuje je-li v tělese z homogenní látky N částic, pak látkové

Více

IDEÁLNÍ PLYN. Stavová rovnice

IDEÁLNÍ PLYN. Stavová rovnice IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice Ideální plyn ) rozměry molekul jsou zanedbatelné vzhledem k jejich vzdálenostem 2) molekuly plynu na sebe působí jen při vzájemných srážkách 3) všechny srážky jsou dokonale

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti plynů Ideální plyn

LOGO. Struktura a vlastnosti plynů Ideální plyn Struktura a vlastnosti plynů Ideální plyn Ideální plyn Protože popsat chování plynů je nad naše možnosti, zavádíme zjednodušený model tzv. ideálního plynu, který má tyto vlastnosti: Částice ideálního plynu

Více

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi

2.4 Stavové chování směsí plynů Ideální směs Ideální směs reálných plynů Stavové rovnice pro plynné směsi 1. ZÁKLADNÍ POJMY 1.1 Systém a okolí 1.2 Vlastnosti systému 1.3 Vybrané základní veličiny 1.3.1 Množství 1.3.2 Délka 1.3.2 Délka 1.4 Vybrané odvozené veličiny 1.4.1 Objem 1.4.2 Hustota 1.4.3 Tlak 1.4.4

Více

Tepelně vlhkostní mikroklima. Vlhkost v budovách

Tepelně vlhkostní mikroklima. Vlhkost v budovách Tepelně vlhkostní mikroklima Vlhkost v budovách Zdroje vodní páry stavební vlhkost - vodní pára vázaná v materiálech v důsledku mokrých technologických procesů (chemicky nebo fyzikálně vázaná) zemní vlhkost

Více

9. Struktura a vlastnosti plynů

9. Struktura a vlastnosti plynů 9. Struktura a vlastnosti plynů Osnova: 1. Základní pojmy 2. Střední kvadratická rychlost 3. Střední kinetická energie molekuly plynu 4. Stavová rovnice ideálního plynu 5. Jednoduché děje v plynech a)

Více

Tepelné vlastnosti dfieva

Tepelné vlastnosti dfieva ZPRACOVÁNÍ D EVA část 2, díl 5, kapitola 1, str. 15 propustnost dřeva ovlivňují ztenčeniny buněčné stěny, je znatelný vliv bradavičnaté W vrstvy, jejíž přítomnost může jinak malou propustnost jehličnatých

Více

Opakování

Opakování Slabé vazebné interakce Opakování Co je to atom? Opakování Opakování Co je to atom? Atom je nejmenší částice hmoty, chemicky dále nedělitelná. Skládá se z atomového jádra obsahujícího protony a neutrony

Více

ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK

ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK TÁNÍ A TUHNUTÍ - OSNOVA Kapilární jevy příklad Skupenské přeměny látek Tání a tuhnutí Teorie s video experimentem Příklad KAPILÁRNÍ JEVY - OPAKOVÁNÍ KAPILÁRNÍ JEVY - PŘÍKLAD Jak

Více

Zákony ideálního plynu

Zákony ideálního plynu 5.2Zákony ideálního plynu 5.1.1 Ideální plyn 5.1.2 Avogadrův zákon 5.1.3 Normální podmínky 5.1.4 Boyleův-Mariottův zákon Izoterma 5.1.5 Gay-Lussacův zákon 5.1.6 Charlesův zákon 5.1.7 Poissonův zákon 5.1.8

Více

Nultá věta termodynamická

Nultá věta termodynamická TERMODYNAMIKA Nultá věta termodynamická 2 Práce 3 Práce - příklady 4 1. věta termodynamická 5 Entalpie 6 Tepelné kapacity 7 Vnitřní energie a entalpie ideálního plynu 8 Výpočet tepla a práce 9 Adiabatický

Více

5.7 Vlhkost vzduchu 5.7.5 Absolutní vlhkost 5.7.6 Poměrná vlhkost 5.7.7 Rosný bod 5.7.8 Složení vzduchu 5.7.9 Měření vlhkosti vzduchu

5.7 Vlhkost vzduchu 5.7.5 Absolutní vlhkost 5.7.6 Poměrná vlhkost 5.7.7 Rosný bod 5.7.8 Složení vzduchu 5.7.9 Měření vlhkosti vzduchu Fázové přechody 5.6.5 Fáze Fázové rozhraní 5.6.6 Gibbsovo pravidlo fází 5.6.7 Fázový přechod Fázový přechod prvního druhu Fázový přechod druhého druhu 5.6.7.1 Clausiova-Clapeyronova rovnice 5.6.8 Skupenství

Více

Fyzika - Sexta, 2. ročník

Fyzika - Sexta, 2. ročník - Sexta, 2. ročník Fyzika Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence komunikativní Kompetence k řešení problémů Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k podnikavosti Kompetence

Více

10. Energie a její transformace

10. Energie a její transformace 10. Energie a její transformace Energie je nejdůležitější vlastností hmoty a záření. Je obsažena v každém kousku hmoty i ve světelném paprsku. Je ve vesmíru a všude kolem nás. S energií se setkáváme na

Více

Při reálném chromatografickém ději nikdy nedojde k ustavení rovnováhy mezi oběma fázemi První ucelená teorie respektující uvedenou skutečnost byla

Při reálném chromatografickém ději nikdy nedojde k ustavení rovnováhy mezi oběma fázemi První ucelená teorie respektující uvedenou skutečnost byla Teorie chromatografie - III Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 4.3.3 Teorie dynamická Při reálném chromatografickém ději nikdy nedojde k ustavení rovnováhy mezi oběma

Více

TERMOMECHANIKA 1. Základní pojmy

TERMOMECHANIKA 1. Základní pojmy 1 FSI VUT v Brně, Energetický ústav Odbor termomechaniky a techniky prostředí prof. Ing. Milan Pavelek, CSc. TERMOMECHANIKA 1. Základní pojmy OSNOVA 1. KAPITOLY Termodynamická soustava Energie, teplo,

Více

Do známky zkoušky rovnocenným podílem započítávají získané body ze zápočtového testu.

Do známky zkoušky rovnocenným podílem započítávají získané body ze zápočtového testu. Podmínky pro získání zápočtu a zkoušky z předmětu Chemicko-inženýrská termodynamika pro zpracování ropy Zápočet je udělen, pokud student splní zápočtový test alespoň na 50 %. Zápočtový test obsahuje 3

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více

Chemie povrchů verze 2013

Chemie povrchů verze 2013 Chemie povrchů verze 2013 Definice povrchu složitá, protože v nanoměřítku (na úrovni velikosti atomů) je elektronový obal atomů difúzní většinou definován fyzikální adsorpcí nereaktivních plynů Vlastnosti

Více

Molekulová fyzika a termika. Přehled základních pojmů

Molekulová fyzika a termika. Přehled základních pojmů Molekulová fyzika a termika Přehled základních pojmů Kinetická teorie látek Vychází ze tří experimentálně ověřených poznatků: 1) Látky se skládají z částic - molekul, atomů nebo iontů, mezi nimiž jsou

Více

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny

Vlastnosti kapalin. Povrchová vrstva kapaliny Struktura a vlastnosti kapalin Vlastnosti kapalin, Povrchová vrstva kapaliny Jevy na rozhraní pevného tělesa a kapaliny Kapilární jevy, Teplotní objemová roztažnost Vlastnosti kapalin Kapalina - tvoří

Více

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Fyzika (FYZ) Molekulová fyzika, termika 2. ročník, sexta 2 hodiny týdně Fyzikální učebna vybavená audiovizuální technikou, interaktivní tabule, fyzikální pomůcky

Více

MĚŘENÍ RELATIVNÍ VLHKOSTI. - pro měření relativní vlhkosti se používají metody měření

MĚŘENÍ RELATIVNÍ VLHKOSTI. - pro měření relativní vlhkosti se používají metody měření MĚŘENÍ RELATIVNÍ VLHKOSTI - pro měření relativní vlhkosti se používají metody měření obsahu vlhkosti vplynech Psychrometrické metody Měření rosného bodu Sorpční metody Rovnovážné elektrolytické metody

Více

h nadmořská výška [m]

h nadmořská výška [m] Katedra prostředí staveb a TZB KLIMATIZACE, VĚTRÁNÍ Cvičení pro navazující magisterské studium studijního oboru Prostředí staveb Cvičení č. 1 Zpracoval: Ing. Zdeněk GALDA Nové výukové moduly vznikly za

Více

Základy molekulové fyziky a termodynamiky

Základy molekulové fyziky a termodynamiky Základy molekulové fyziky a termodynamiky Molekulová fyzika je částí fyziky, která zkoumá vlastnosti látek na základě jejich vnitřní struktury, pohybu a vzájemného silového působení částic, z nichž jsou

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport kapalné vody

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport kapalné vody KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport kapalné vody Transport vody porézním prostředím: Souč. tepelné vodivosti vzduchu: = 0,024-0,031 W/mK Souč. tepelné vodivosti izolantů: = cca

Více

Mendelova univerzita v Brně. Analýza vybraných mechanických vlastností konstrukčních materiálů pro dřevostavby

Mendelova univerzita v Brně. Analýza vybraných mechanických vlastností konstrukčních materiálů pro dřevostavby Mendelova univerzita v Brně Lesnická a dřevařská fakulta Ústav základního zpracování dřeva Analýza vybraných mechanických vlastností konstrukčních materiálů pro dřevostavby Diplomová práce Vedoucí práce:

Více

č.. 6: Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018

č.. 6: Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Pedologické praktikum - téma č.. 6: Práce v pedologické laboratoři - půdní fyzika Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Půdní

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více

Plyn. 11 plynných prvků. Vzácné plyny. He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn Diatomické plynné prvky H 2, N 2, O 2, F 2, Cl 2

Plyn. 11 plynných prvků. Vzácné plyny. He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn Diatomické plynné prvky H 2, N 2, O 2, F 2, Cl 2 Plyny Plyn T v, K Vzácné plyny 11 plynných prvků He, Ne, Ar, Kr, Xe, Rn 165 Rn 211 N 2 O 2 77 F 2 90 85 Diatomické plynné prvky Cl 2 238 H 2, N 2, O 2, F 2, Cl 2 H 2 He Ne Ar Kr Xe 20 4.4 27 87 120 1 Plyn

Více

Měření teplotní roztažnosti

Měření teplotní roztažnosti KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření teplotní roztažnosti Úvod Zvyšování termodynamické teploty

Více

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013

Fyzikální chemie. ochrana životního prostředí analytická chemie chemická technologie denní. Platnost: od 1. 9. 2009 do 31. 8. 2013 Učební osnova předmětu Fyzikální chemie Studijní obor: Aplikovaná chemie Zaměření: Forma vzdělávání: Celkový počet vyučovacích hodin za studium: Analytická chemie Chemická technologie Ochrana životního

Více

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken

VLASTNOSTI VLÁKEN. 3. Tepelné vlastnosti vláken VLASNOSI VLÁKEN 3. epelné vlastnosti vláken 3.. Úvod epelné vlastnosti vláken jsou velice důležité, neboť jsou rozhodující pro volbu vhodných parametrů zpracování i použití vláken. Závisí na chemickém

Více

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 4

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 4 PŘEDNÁŠKA 4 PODMÍNKY PRO Vlastnosti charakterizující vnější formu textilií Hmotnost Obchodní hmotnost - je definována jako čistá hmotnost doplněná o obchodní přirážku Čistá hmotnost - je to hmotnost materiálu

Více

DUM č. 12 v sadě. 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia

DUM č. 12 v sadě. 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia projekt GML Brno Docens DUM č. 12 v sadě 10. Fy-1 Učební materiály do fyziky pro 2. ročník gymnázia Autor: Vojtěch Beneš Datum: 03.05.2014 Ročník: 1. ročník Anotace DUMu: Kapaliny, změny skupenství Materiály

Více

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Fakulta lesnická a dřevařská Ústav základního zpracování dřeva. Bakalářská práce

Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Fakulta lesnická a dřevařská Ústav základního zpracování dřeva. Bakalářská práce Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Fakulta lesnická a dřevařská Ústav základního zpracování dřeva Bakalářská práce TECHNOLOGICKÉ POSTUPY A PŘEDPISY PRO MONTÁŽ VYBRANÝCH TYPŮ DŘEVĚNÝCH PODLAHOVIN

Více

Adsorpce. molekulární adsorpce: (g) (s), (l) (s)/(l),... iontová adsorpce Paneth Fajans. výměnná iontová adsorpce, protionty v aluminosilikátech

Adsorpce. molekulární adsorpce: (g) (s), (l) (s)/(l),... iontová adsorpce Paneth Fajans. výměnná iontová adsorpce, protionty v aluminosilikátech Adsorpce 1/15 molekulární adsorpce: (g) (s), (l) (s)/(l),... iontová adsorpce Paneth Fajans výměnná iontová adsorpce, protionty v aluminosilikátech Ar na grafitu adsorpce: na povrch/rozhraní absorpce:

Více

Zpracování teorie 2010/11 2011/12

Zpracování teorie 2010/11 2011/12 Zpracování teorie 2010/11 2011/12 Cykly Děje Proudění (turbíny) počet v: roce 2010/11 a roce 2011/12 Chladící zařízení (nakreslete cyklus a nakreslete schéma)... zde 13 + 2 (15) Izochorický děj páry (nakreslit

Více

Energie v chemických reakcích

Energie v chemických reakcích Energie v chemických reakcích Energetická bilance reakce CH 4 + Cl 2 = CH 3 Cl + HCl rozštěpení vazeb vznik nových vazeb V chemických reakcích dochází ke změně vazeb mezi atomy. Vazebná energie uvolnění

Více

6. Stavy hmoty - Plyny

6. Stavy hmoty - Plyny skupenství plynné plyn x pára (pod kritickou teplotou) stavové chování Ideální plyn Reálné plyny Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti skupenství plynné reálný plyn ve stavu

Více

Tepelná vodivost. střední rychlost. T 1 > T 2 z. teplo přenesené za čas dt: T 1 T 2. tepelný tok střední volná dráha. součinitel tepelné vodivosti

Tepelná vodivost. střední rychlost. T 1 > T 2 z. teplo přenesené za čas dt: T 1 T 2. tepelný tok střední volná dráha. součinitel tepelné vodivosti Tepelná vodivost teplo přenesené za čas dt: T 1 > T z T 1 S tepelný tok střední volná dráha T součinitel tepelné vodivosti střední rychlost Tepelná vodivost součinitel tepelné vodivosti při T = 300 K součinitel

Více

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky

Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Kapaliny Molekulové vdw síly, vodíkové můstky Metalické roztavené kovy, ionty + elektrony, elektrostatické síly Iontové roztavené soli, FLINAK (LiF + NaF + KF), volně pohyblivé anionty a kationty, iontová

Více

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13

OBSAH 1 ÚVOD... 7. 1.1 Výrobek a materiál... 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu... 8 2 ZDROJE DŘEVA... 13 OBSAH 1 ÚVOD................................................. 7 1.1 Výrobek a materiál........................................ 7 1.2 Přehled a klasifikace materiálů pro výrobu..................... 8 2

Více

1. Vliv chemického složení na fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva.

1. Vliv chemického složení na fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva. 1. Vliv chemického složení na fyzikální a mechanické vlastnosti dřeva. Závislost fyzikálních vlastností dřeva na chemickém složení dřeva souvisí se submikroskopickou stavbou buněčné stěny a proporciálním

Více

Vlhkost. Voda - skupenství led voda vodní pára. ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára

Vlhkost. Voda - skupenství led voda vodní pára. ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára Vlhkost Voda - skupenství led voda vodní pára ve stavebních konstrukcích - vše ve vzduchu (uvnitř budov) - vodní pára Vlhkost ve stavebních konstrukcích nežádoucí účinky... zdroje: srážková v. zemní v.

Více

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha

Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví Kvalita Výroba Kondenzace Teplosměnná plocha Názvosloví páry Pro správné pochopení funkce parních systémů musíme znát základní pojmy spojené s párou. Entalpie Celková energie, příslušná danému

Více

TERMODYNAMIKA Ideální plyn TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.

TERMODYNAMIKA Ideální plyn TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. TERMODYNAMIKA Ideální plyn TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Ideální plyn je zjednodušená představa skutečného plynu. Je dokonale stlačitelný

Více

ÚVOD DO TERMODYNAMIKY

ÚVOD DO TERMODYNAMIKY ÚVOD DO TERMODYNAMIKY Termodynamika: Nauka o obecných zákonitostech, kterými se se řídí transformace CELKOVÉ energie makroskopických systémů v její různé formy. Je založena na výsledcích experimentílních

Více

Měření teplotní roztažnosti

Měření teplotní roztažnosti KATEDRA EXPERIMENTÁLNÍ FYZIKY PŘÍRODOVĚDECKÁ FAKULTA UNIVERZITY PALACKÉHO V OLOMOUCI FYZIKÁLNÍ PRAKTIKUM Z MOLEKULOVÉ FYZIKY A TERMODYNAMIKY Měření teplotní roztažnosti Úvod Zvyšování termodynamické teploty

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE. 123TVVM transport vodní páry KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE 123TVVM transport vodní páry Transport vodní páry porézním prostředím: Tepelná vodivost vzduchu: = 0,0262 W m -1 K -1 Tepelná vodivost izolantů: = cca 0,04 W

Více

III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ

III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ III. STRUKTURA A VLASTNOSTI PLYNŮ 3.1 Ideální plyn a) ideální plyn model, předpoklady: 1. rozměry molekul malé (ve srovnání se střední vzdáleností molekul). molekuly na sebe navzálem silově nepůsobí (mimo

Více

FYZIKÁLNÍ CHEMIE I: 1. ČÁST KCH/P401

FYZIKÁLNÍ CHEMIE I: 1. ČÁST KCH/P401 Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem Přírodovědecká fakulta FYZIKÁLNÍ CHEMIE I: 1. ČÁST KCH/P401 Magda Škvorová Ústí nad Labem 2013 Obor: Toxikologie a analýza škodlivin, Chemie (dvouoborová) Klíčová

Více

Kinetická teorie ideálního plynu

Kinetická teorie ideálního plynu Přednáška 10 Kinetická teorie ideálního plynu 10.1 Postuláty kinetické teorie Narozdíl od termodynamiky kinetická teorie odvozuje makroskopické vlastnosti látek (např. tlak, teplotu, vnitřní energii) na

Více

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce

OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce OCELOVÉ A DŘEVĚNÉ PRVKY A KONSTRUKCE Část: Dřevěné konstrukce Přednáška č. 1 Doc. Ing. Antonín Lokaj, Ph.D. VŠB Technická univerzita Ostrava, Fakulta stavební, Katedra konstrukcí, Ludvíka Podéště 1875,

Více

1. Látkové soustavy, složení soustav

1. Látkové soustavy, složení soustav , složení soustav 1 , složení soustav 1. Základní pojmy 1.1 Hmota 1.2 Látky 1.3 Pole 1.4 Soustava 1.5 Fáze a fázové přeměny 1.6 Stavové veličiny 1.7 Složka 2. Hmotnost a látkové množství 3. Složení látkových

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Střední odborná škola Luhačovice CZ.1.07/1.5.00/34.0370

Více

Dynamická podstata chemické rovnováhy

Dynamická podstata chemické rovnováhy Dynamická podstata chemické rovnováhy Ve směsi reaktantů a produktů probíhá chemická reakce dokud není dosaženo rovnovážného stavu. Chemická rovnováha má dynamický charakter protože produkty stále vznikají

Více

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY

BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY BIOMECHANIKA DYNAMIKA NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY, VNITŘNÍ A VNĚJŠÍ SÍLY ČASOVÝ A DRÁHOVÝ ÚČINEK SÍLY ROTAČNÍ POHYB TĚLESA, MOMENT SÍLY, MOMENT SETRVAČNOSTI DYNAMIKA Na rozdíl od kinematiky, která se zabývala

Více

Termodynamika 2. UJOP Hostivař 2014

Termodynamika 2. UJOP Hostivař 2014 Termodynamika 2 UJOP Hostivař 2014 Skupenské teplo tání/tuhnutí je (celkové) teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání nebo naopak Značka Veličina Lt J Nedochází při něm ke změně

Více

Parciální derivace a diferenciál

Parciální derivace a diferenciál Parciální derivace a diferenciál Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU

CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU CVIČENÍ 1 - část 2: MOLLIÉRŮV DIAGRAM A ZMĚNY STAVU VLHKÉHO VZDUCHU Co to je Molliérův diagram? - grafický nástroj pro zpracování izobarických změn stavů vlhkého vzduchu - diagram je sestaven pro konstantní

Více

Závislost hustoty dřeva na šířce letokruhu a procentu letního dřeva

Závislost hustoty dřeva na šířce letokruhu a procentu letního dřeva prosinec 2009, Brno Závislost hustoty dřeva na šířce letokruhu a procentu letního dřeva Lesnická xylologie cvičení strana 2 Lesnická xylologie 2 Osnova cvičení 1) Teorie 2) Cíl cvičení 3) Materiál a metodika

Více

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK

Fyzikální vzdělávání. 1. ročník. Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník. Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/02.0012 GG OP VK Fyzikální vzdělávání 1. ročník Učební obor: Kuchař číšník Kadeřník 1 2 Termika 2.1Teplota, teplotní roztažnost látek 2.2 Teplo a práce, přeměny vnitřní energie tělesa 2.3 Tepelné motory 2.4 Struktura pevných

Více

Parciální derivace a diferenciál

Parciální derivace a diferenciál Parciální derivace a diferenciál Vyšší matematika, Inženýrská matematika LDF MENDELU Podpořeno projektem Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem

Více

Stanovení křivky rozpustnosti fenol-voda. 3. laboratorní cvičení

Stanovení křivky rozpustnosti fenol-voda. 3. laboratorní cvičení Stanovení křivky rozpustnosti fenol-voda 3. laboratorní cvičení Mgr. Sylvie Pavloková Letní semestr 2016/2017 Cíl pochopení základních principů fázové rovnováhy heterogenních soustav základní principy

Více

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŽENÝRSTVÍ cvičení 11

VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŽENÝRSTVÍ cvičení 11 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ FAKULTA APLIKOVANÉ INFORMATIKY VYBRANÉ STATĚ Z PROCESNÍHO INŽENÝRSTVÍ cvičení 11 Termodynamika reálných plynů část 1 Hana Charvátová, Dagmar Janáčová Zlín 2013 Tento studijní

Více

SUŠENÍ DŘEVA (HUD) - NÁZVOSLOVÍ -

SUŠENÍ DŘEVA (HUD) - NÁZVOSLOVÍ - SUŠENÍ DŘEVA (HUD) - NÁZVOSLOVÍ - (upraveno podle ČSN 49 0007 Názvosloví - Sušení dřeva a EN 14298 Řezivo - Stanovení kvality sušení) Všeobecně: - vlhkost dřeva - obsah vody v různých skupenstvích - sušení

Více

Teorie chromatografie - I

Teorie chromatografie - I Teorie chromatografie - I Veronika R. Meyer Practical High-Performance Liquid Chromatography, Wiley, 2010 http://onlinelibrary.wiley.com/book/10.1002/9780470688427 Příprava předmětu byla podpořena projektem

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny

Nauka o materiálu. Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Nauka o materiálu Přednáška č.10 Difuze v tuhých látkách, fáze a fázové přeměny Difuze v tuhých látkách Difuzí nazýváme přesun atomů nebo iontů na vzdálenost větší než je meziatomová vzdálenost. Hnací

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_PŘÍPRAVA DŘEVA 3_T1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU Úvod Obecná teorie propustnosti polymerních obalových materiálů je zmíněna v návodu pro stanovení propustnosti pro kyslík. Na tomto místě je třeba

Více

CHEMIE. Pracovní list č. 5 - žákovská verze Téma: Vliv teploty na rychlost chemické reakce, teplota tání karboxylových kyselin. Mgr.

CHEMIE. Pracovní list č. 5 - žákovská verze Téma: Vliv teploty na rychlost chemické reakce, teplota tání karboxylových kyselin. Mgr. www.projektsako.cz CHEMIE Pracovní list č. 5 - žákovská verze Téma: Vliv teploty na rychlost chemické reakce, teplota tání karboxylových kyselin Lektor: Mgr. Lenka Horutová Projekt: Student a konkurenceschopnost

Více

Stanovení hustoty pevných a kapalných látek

Stanovení hustoty pevných a kapalných látek 55 Kapitola 9 Stanovení hustoty pevných a kapalných látek 9.1 Úvod Hustota látky ρ je hmotnost její objemové jednotky, definované vztahem: ρ = dm dv, kde dm = hmotnost objemového elementu dv. Pro homogenní

Více

SKUPENSKÉ PŘEMĚNY POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A

SKUPENSKÉ PŘEMĚNY POJMY K ZOPAKOVÁNÍ. Testové úlohy varianta A Škola: Autor: DUM: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Masarykovo gymnázium Vsetín Mgr. Jitka Novosadová MGV_F_SS_3S3_D11_Z_OPAK_T_Skupenske_premeny_T Člověk a příroda Fyzika Skupenské přeměny Opakování

Více

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007

Tepelná technika. Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelná technika Teorie tepelného zpracování Doc. Ing. Karel Daďourek, CSc Technická univerzita v Liberci 2007 Tepelné konstanty technických látek Základní vztahy Pro proces sdílení tepla platí základní

Více

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno JAMES WATT 19.1.1736-19.8.1819 Termodynamika principy, které vládnou přírodě Obsah přednášky Vysvětlení základních

Více

Termochemie se zabývá tepelným zabarvením chemických reakcí Vychází z 1. termodynamického zákona. U změna vnitřní energie Q teplo W práce

Termochemie se zabývá tepelným zabarvením chemických reakcí Vychází z 1. termodynamického zákona. U změna vnitřní energie Q teplo W práce Termochemie Termochemie se zabývá tepelným zabarvením chemických reakcí Vychází z 1. termodynamického zákona U = Q + W U změna vnitřní energie Q teplo W práce Teplo a práce dodané soustavě zvyšují její

Více

Termodynamické zákony

Termodynamické zákony Termodynamické zákony Makroskopická práce termodynamické soustavy Již jsme uvedli, že změna vnitřní energie soustavy je obecně vyvolána dvěma ději: tepelnou výměnou mezi soustavou a okolím a konáním práce

Více

metoda je základem fenomenologické vědy termodynamiky, statistická metoda je základem kinetické teorie plynů, na níž si princip této metody ukážeme.

metoda je základem fenomenologické vědy termodynamiky, statistická metoda je základem kinetické teorie plynů, na níž si princip této metody ukážeme. Přednáška 1 Úvod Při studiu tepelných vlastností látek a jevů probíhajících při tepelné výměně budeme používat dvě různé metody zkoumání: termodynamickou a statistickou. Termodynamická metoda je základem

Více

LOGO. Struktura a vlastnosti kapalin

LOGO. Struktura a vlastnosti kapalin Struktura a vlastnosti kapalin Povrchová vrstva kapaliny V přírodě velmi často pozorujeme, že se povrch kapaliny, např. vody, chová jako pružná blána, která unese např. hmyz Vysvětlení: Molekuly kapaliny

Více

102FYZB-Termomechanika

102FYZB-Termomechanika České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební katedra fyziky 102FYZB-Termomechanika Sbírka úloh (koncept) Autor: Doc. RNDr. Vítězslav Vydra, CSc Poslední aktualizace dne 20. prosince 2018 OBSAH

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Lesnická a dřevařská fakulta. Ústav nauky o dřevě

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Lesnická a dřevařská fakulta. Ústav nauky o dřevě MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Lesnická a dřevařská fakulta Ústav nauky o dřevě Ondřej Maňák Součinitel difuze vodní páry ve dřevě Vedoucí práce: Doc. Dr. Ing. Petr Horáček Brno 2013 Prohlašuji, že jsem bakalářskou

Více

13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení:

13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení: 13 otázek za 1 bod = 13 bodů Jméno a příjmení: 4 otázky za 2 body = 8 bodů Datum: 1 příklad za 3 body = 3 body Body: 1 příklad za 6 bodů = 6 bodů Celkem: 30 bodů příklady: 1) Sportovní vůz je schopný zrychlit

Více