Co nám říká definice Karla Čapka, že architektura je obrazem mysli společnosti?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Co nám říká definice Karla Čapka, že architektura je obrazem mysli společnosti?"

Transkript

1 Úkol 1 Zamyslete se individuálně i ve skupině nad tím, co je to architektura? Zkuste ji definovat. Může vám pomoci metoda brainstorming nebo myšlenková mapa. Poté vyhledejte definice architektury v encyklopediích nebo ve slovnících či v odborné literatuře. Co vše můžeme pod architekturu zahrnout? Zkuste vyjmenovat vše od nejmenšího po největší měřítko. Jak nás architektura může ovlivňovat? Co nám říká definice Karla Čapka, že architektura je obrazem mysli společnosti? A co výrok současného architekta Petra Všetečky, který říká, že architektura není tak důležitá, jak si myslí architekti. Je ale mnohem důležitější, než si myslí většina ostatních? Dům se musí líbit všem. Na rozdíl od uměleckého díla, které se nemusí líbit nikomu. Umělecké dílo je umělcovou soukromou záležitostí. Dům nikoliv. Umělecké dílo se zrodí, aniž by existovala jeho potřeba. Dům pokrývá určitou potřebu. Umělecké dílo není zodpovědné nikomu, dům každému. Umělecké dílo chce lidi vytrhnout z jejich pohodlí. Dům musí tomuto pohodlí sloužit. Umělecké dílo je revoluční, dům konzervativní. Umělecké dílo ukazuje lidstvu nové cesty a myslí na budoucnost. Dům myslí na současnost. Člověk má rád všechno, co slouží jeho pohodlí. Nenávidí všechno, co ho chce vytrhnout z jeho získaných a zajištěných pozic a co ho obtěžuje. A tak má rád dům a nenávidí umění. Není pak jistě bez zajímavosti, že domy a stavby Adolfa Loose byly ve své době velmi kontroverzní a byly přijímány s nevolí, přinejmenším rozpaky. Jen pár osvícených, moderně smýšlejících lidí v první polovině dvacátého století dokázalo tohoto architektonického vizionáře pochopit a docenit jeho architektonické uvažování. Podobně jako přelomová umělecká díla byly i stavby Adolfa Loose bez výhrad přijaty až se značným časovým zpožděním. Podobně jako díla Marcela Duchampa a dalších avantgardních umělců.

2 Úkol 2 Zamyslete se individuálně i ve skupině nad významem slova moderní nebo moderna? Kdy se začalo hovořit o moderním umění a o moderní architektuře? Jaký je význam slova moderní obecně? Víte, kdy byl napsán Manifest české moderny? Kdo ho napsal a kdo se pod něj podepsal? Co bylo jeho smyslem?

3 Úkol 3 Pravděpodobně jste již o secesi slyšeli. Pokud ne, zkuste o ní zjistit základní informace. Zkuste charakterizovat umělecký styl secese. Kde vznikl, kde se rozvíjel, kdo byli představitelé secese v různých uměleckých druzích (malířství, sochařství, užité umění), jaké jsou její charakteristické rysy. Vybavíte si nějakou secesní stavbu ve vašem městě?

4 Úkol 4 Zkuste zjistit, kdo se podílel na stavbě Národního divadla, Národního muzea a Rudolfina. Jedná se pravděpodobně o tři nejznámější ukázky historismu druhé poloviny 19. století v Praze. Nakonec umělcům tvořícím na stavbě Národního divadla se říká generace Národního divadla. Vybavíte si nějakou stavbu v historizujícím stylu ve vašem městě? Jistě jich je celá řada

5 Úkol 5 Na následujícím vyobrazení je zachyceno sousedství dvou staveb na Václavském náměstí. Jedná se o secesní Peterkův dům od Jana Kotěry a budovy Všeobecné záložny v nebarokním stylu od Aloise Dlabače. Oba domy jsou ze stejné doby, tedy z přelomu 19. a 20. století. Přitom je mezi nimi zřetelný rozdíl. Zkuste rozdíly popsat a vyvodit tak rozdíl mezi secesí a historismem.

6 Možné řešení: Fasáda Peterkova domu představovala v roce 1900 velmi revoluční řešení. Chybí na ní schematické tvarosloví ve stylu historismu; sochařská výzdoba je střídmá, střídá se s holými plochami bez dekorace.

7 Úkol 6 Zjistěte historii Obecního domu. K čemu sloužil? Při jakých příležitostech se zapsal do historie? Kteří umělci se kromě samotných architektů Antonína Balšánka a Osvalda Polívky na jeho výzdobě podíleli?

8 Úkol 7 Vzpomeňte si na souvislost hudebního skladatele Bedřicha Smetany s budovou Národního divadla. V budově Rudolfina se nachází Dvořákova síň. Leoš Janáček potom, jako již moderní český skladatel, může být spojován s v porovnání s neorenesančními budovami nenápadným domem Mojmíra Urbánka. Moderní skladatel a moderní architektura. Dopřejme si hudební ukázku Janáčkova smyčcového kvartetu, abychom si dopřáli odpočinku od architektury a potěšili i jiné smysly.

9 Úkol 8 Na dvojici svých nejvýznamnějších staveb (Národní dům v Prostějově a Muzeum v Hradci Králové) Jan Kotěra spolupracoval mimo jiné s Janem Preislerem, Stanislavem Suchardou či Františkem Kyselou. Zjistěte o nich základní informace a zkuste zjistit, čím konkrétně se na podobě těchto dvou staveb podíleli.

10 Úkol 9 Zkuste charakterizovat umělecký styl kubismus. Kde vznikl, kde se rozvíjel, kdo byli hlavní představitelé kubismu, jaké jsou jeho charakteristické rysy? Kubismus měl velikou odezvu i u nás a mnozí čeští výtvarníci si prošli kubistickým obdobím. Znáte je? Podívejte se na jejich obrazy, které si v mnohém nezadají ani s díly francouzské provenience.

11 Úkol 10 Podívejte se na ukázky kubistického nábytku a designu.

12 Úkol 11 Přečtěte si následující charakteristiky. Jedná se o charakteristiky secese, moderny a kubismu v architektuře, jen se pomíchaly. Ke každému ze tří směrů přiřaďte tři ukázky. V sepětí s architekturou se hojně využívá železa, keramiky, skla. Průkopníkem tohoto stylu u nás byl Jan Kotěra a jeho žáci Josef Gočár, Pavel Janák či Otakar Novotný. Jedná se o ryze české specifikum, v jiných zemích bychom v architektuře tento směr nenašli. Tento styl se začíná objevovat v roce Navazuje na secesi, na rozdíl od které je architektura tohoto stylu více asketická, racionální, dekor se objevuje jen minimálně, prakticky vůbec. Styl, který vznikl v belgickém Bruselu na počátku devadesátých let 19. století a odtud se velmi rychle rozšířil po světě. K nám se dostal přes Vídeň, prostřednictvím žáků Otto Wagnera, kteří v jeho ateliéru na vídeňské Akademii umění studovali. Mezi těmito studenty byl i Jan Kotěra, který svým střídmým pojetím tohoto stylu bývá považován za zakladatele moderní české architektury. V tomto směru architekti pracují s prolamovanými plochami a jehlany. Jedná se vlastně o kritickou reakci na příliš asketickou a bezozdobnou modernu. V tomto stylu jsou klasické prvky předchozího historismu, který čerpal inspiraci v gotice, renesanci či baroku, nahrazeny přírodními motivy či geometrickými ornamenty. Využívá betonových a železných konstrukcí, drsných omítek nebo neomítané (režné) zdivo. Tento směr vznikl v architektuře v roce 1911 zásluhou Pavla Janáka. K jeho invenčnímu úsilí se však připojili i Jeho generační druhové Josef Gočár, Josef Chochol a další.

13 Správné řešení: SECESE Styl, který vznikl v belgickém Bruselu na počátku devadesátých let 19. století a odtud se velmi rychle rozšířil po světě. K nám se dostal přes Vídeň, prostřednictvím žáků Otto Wagnera, kteří v jeho ateliéru na vídeňské Akademii umění studovali. Mezi těmito studenty byl i Jan Kotěra, který svým střídmým pojetím tohoto stylu bývá považován za zakladatele moderní české architektury. V tomto stylu jsou klasické prvky předchozího historismu, který čerpal inspiraci v gotice, renesanci či baroku, nahrazeny přírodními motivy či geometrickými ornamenty. V sepětí s architekturou se hojně využívá železa, keramiky, skla. MODERNA Tento styl se začíná objevovat v roce Navazuje na secesi, na rozdíl od které je architektura tohoto stylu více asketická, racionální, dekor se objevuje jen minimálně, prakticky vůbec. Využívá betonových a železných konstrukcí, drsných omítek nebo neomítané (režné) zdivo. Průkopníkem tohoto stylu u nás byl Jan Kotěra a jeho žáci Josef Gočár, Pavel Janák či Otakar Novotný. KUBISMUS Tento směr vznikl v architektuře v roce 1911 zásluhou Pavla Janáka. K jeho invenčnímu úsilí se však připojili i Jeho generační druhové Josef Gočár, Josef Chochol a další. Jedná se o ryze české specifikum, v jiných zemích bychom v architektuře tento směr nenašli. V tomto směru architekti pracují s prolamovanými plochami a jehlany. Jedná se vlastně o kritickou reakci na příliš asketickou a bezozdobnou modernu.

14 Úkol 12 Zkuste na základě vašich znalostí o secesi, moderně a kubismu určit, která z následujících vyobrazení průčelí, dveří a detailů jsou secesní, modernistické nebo kubistické.

15

16

17 Správné možné řešení: Str. 1: a) b) Str. 2: e) f) Str. 3: i) j) c) d) g) h) k) l) m) n) o) p) a) MODERNA dům nakladatele Jana Laichtera na Vinohradech od Jana Kotěry z roku 1909 b) KUBISMUS nájemní dům na Vyšehradě od Josefa Chochola z roku 1913 c) SECESE nájemní dům na Veveří v Brně od Františka Pavlů z roku 1903 d) MODERNA - Štencův dům na Starém městě v Praze od Otakara Novotného z roku 1911 e) KUBISMUS nájemní dům na Vyšehradě od Josefa Chochola z roku 1913 f) MODERNA - Štencův dům na Starém městě v Praze od Otakara Novotného z roku 1911 g) SECESE Obecní dům v Praze od Antonína Balšámky a Osvalda Polívky z roku 1913 h) KUBISMUS Dům U Černé Matky Boží od Josefa Gočára z roku 1912 i) SECESE Grand Hotel Evropa v Praze od Bedřicha Bendelmayera z roku 1905 j) KUBISMUS zídka u vily pod Vyšehradem od Josefa Chochola z roku 1913 k) KUBISMUS Dům U Černé Matky Boží od Josefa Gočára z roku 1912 l) SECESE kavárna v hotelu Okresní dům v Hradci Králové od Jana Kotěry z roku 1903 m) KUBISMUS Dům Diamant v Praze od Emila Králíčka n) SECESE Hlavní vlakové nádraží v Praze od Josefa Fanty o) MODERNA - Dlažba v Muzeu Hradce Králové od Jana Kotěry z roku 1913 p) MODERNA? schodiště se třemi lucernami od Josefa Gočára v Hradci Králové

18 Úkol 13 Znáte nebo vybavíte si nějaké secesní, raně moderní nebo kubistické stavby ve vašem městě? Pokuste se o těchto stavbách něco zjistit. Kdo si je nechal postavit, kdo je navrhoval, k čemu sloužily

Studium: Stavební průmyslová škola v Plzni, Akademie výtvarných umění ve Vídni u profesora Otto Wagnera

Studium: Stavební průmyslová škola v Plzni, Akademie výtvarných umění ve Vídni u profesora Otto Wagnera Jméno: Jan Kotěra Otec: Antonín (nár. česká) Matka: Marie (rozená Voglová; nár. německá) Datum narození: 18. 12. 1871 Místo narození: Brno Datum úmrtí: 17. 4. 1923 Místo úmrtí: Praha Studium: Stavební

Více

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce

vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce vzniká koncem 19. století a trvá do konce 1. svět. války měla být východiskem z krize, ve které se ocitla architektura v období historismu reakce proti průmyslové civilizaci Secesi charakterizuje přesycenost

Více

Gymnázium Přírodní škola. Kubismus v Praze. Autor: Jiří Slapnička. Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček

Gymnázium Přírodní škola. Kubismus v Praze. Autor: Jiří Slapnička. Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček Gymnázium Přírodní škola Kubismus v Praze Autor: Jiří Slapnička Vedoucí práce: Mgr. Štěpán Macháček Datum odevzdání: 27. 2. 2015 Za cenné rady děkuji panu Mgr. Štěpánu Macháčkovi a panu Josefu Alblovi

Více

U3V ČVUT Fakulta dopravní, cyklus Vyšehrad v proměnách staletí LS 2014/2015. Kubistická architektura Josefa Chochola

U3V ČVUT Fakulta dopravní, cyklus Vyšehrad v proměnách staletí LS 2014/2015. Kubistická architektura Josefa Chochola U3V ČVUT Fakulta dopravní, cyklus Vyšehrad v proměnách staletí LS 2014/2015 Kubistická architektura Josefa Chochola Zpracoval: Ing. Josef Skřivánek Praha, květen 2015 Vznik kubismu Kubismus jako umělecký

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

Název kubismus poprvé použil francouzský kritik Louis Vauxcelles roku 1908 při popisu jednoho z Braqueových obrazů

Název kubismus poprvé použil francouzský kritik Louis Vauxcelles roku 1908 při popisu jednoho z Braqueových obrazů Kubismus obecně Jako avantgarní umělecký směr vznikl roku 1906 v experimentech v ateliérech Picassa a Braquea (jsou považováni za jeho průkopníky) Přinesl s sebou zcela nové pojetí malířství i sochařství,

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v rámci projektu DUMY: 9. ročník, výtvarná výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíková sousedikova.obl@seznam.cz říjen 2011 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura II VY_32_INOVACE_21_09. Mgr.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura II VY_32_INOVACE_21_09. Mgr. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_30_Josef Václav Myslbek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi.

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi. Střední škola umělecká a řemeslná Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" Projekt IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Dějiny umění Druhy výtvarného umění

Více

Česká kultura na přelomu 19. a 20. století Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. října 2008

Česká kultura na přelomu 19. a 20. století Obrazová dokumentace. Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. října 2008 Česká kultura na přelomu 19. a 20. století Obrazová dokumentace Vypracoval Mgr. David Mikoláš 17. října 2008 Architektura - neostyly novorenesance novobaroko novogotika novorománský styl (neo)klasicismus

Více

ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945

ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945 ÚKOLY ARCHITEKTURA 1918-1945 Úkol 1, tzv. historicko-politický Připomeňte si historické události, které vedly ke vzniku samostatné Československé republiky. Co víte o osobě Tomáše Garrigua Masaryka? Kdo

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková Kubismus Kubismus je umělecká směr, která se zrodil v Paříži

Více

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE

Pracovní listy k úvodní lekci. SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE Pracovní listy k úvodní lekci SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFORMACE MÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE NEJMÉNĚ DŮLEŽITÉ INFORMACE SECESE: Vznik a vývoj nového uměleckého směru Druhá

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura I VY_32_INOVACE_21_08. Mgr.

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Česká secesní architektura I VY_32_INOVACE_21_08. Mgr. Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Kultura v 2. polovině 19. století

Kultura v 2. polovině 19. století Kultura v 2. polovině 19. století AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP popíše situaci v 2. polovině 19. století v české kultuře a umění, práce s textem čtení s porozuměním FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU

Více

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská

Ladislav Šaloun externí učitel / speciální škola sochařská Ladislav Šaloun 1906 1914 externí učitel / speciální škola sochařská 1870 1. 8. narozen v Praze. 1886 1889 navštěvuje kreslířskou školu profesora Reyniera v Praze. 1889 1891 soukromě studuje sochařství

Více

22. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Ladislav Šaloun a Alois Dlabač: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze, 1898

22. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA. 1. Ladislav Šaloun a Alois Dlabač: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze, 1898 22. OBRAZOVÁ PŘÍLOHA 1. Ladislav Šaloun a Alois Dlabač: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze, 1898 2. Stanislav Sucharda a Alois Dryák: Soutěžní návrh na pomník Františka Palackého v Praze,

Více

INSPIRACE ARCHITEKTUROU V KNIŽNÍ KULTUŘE V ČESKÉM KUBISMU

INSPIRACE ARCHITEKTUROU V KNIŽNÍ KULTUŘE V ČESKÉM KUBISMU Inspirace architekturou v knižní kultuře v českém kubismu INSPIRACE ARCHITEKTUROU V KNIŽNÍ KULTUŘE V ČESKÉM KUBISMU Hana Bartošová Svým příspěvkem bych chtěla navázat na putovní výstavu Kniha v českém

Více

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory Celé jméno uchazeče: Test kulturně historických znalostí pro učební umělecké obory 1. Do kterého uměleckého oboru patří stavba chrám sv. Barbory v Kutné Hoře? a) užité umění b) architektura c) malířství

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

Wagneriáni a průkopníci české moderní architektury

Wagneriáni a průkopníci české moderní architektury Zrození moderní architektury v zemích koruny české 121 Wagneriáni a průkopníci české moderní architektury Většina našich průkopníků prošla secesí a modernou, někteří z nich byli autory světového unikátu

Více

Hradec Králové KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADECKO. Salon republiky

Hradec Králové KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADECKO. Salon republiky Hradec Králové CZ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ HRADECKO Salon republiky 1 2 OHNISKO ARCHITEKTONICKÉ MODERNY Město Hradec Králové se pyšní tím nejlepším z české moderní architektury, která se zde začala rozvíjet

Více

Nová budova Národního muzea

Nová budova Národního muzea Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Nová budova Národního muzea Pracovní list k návštěvě Nové budovy Národního muzea projekt Držíme krok Karel Prager: Lidé si na nové věci

Více

Secese se neobjevuje pouze na evropském kontinentě, ale kolem roku 1900 se dá hovořit dokonce o Japonské secesi Hlavní rysy: ornamentálnost,

Secese se neobjevuje pouze na evropském kontinentě, ale kolem roku 1900 se dá hovořit dokonce o Japonské secesi Hlavní rysy: ornamentálnost, SECESE V PRAZE SECESE Secese = odloučení, odštěpení Poslední univerzální výtvarný sloh Zasáhl do všech oblastí života Životní styl přelomu století První náznak secese se objevil v Mnichově už v roce 1892

Více

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky

Muzeum stoleté. Sbíráme Vaše vzpomínky 1913-2013 Muzeum Sbíráme Vaše vzpomínky Muzeum východních Čech v Hradci Králové Sbíráme Vaše vzpomínky V roce 2013 oslavíme sto let od otevření královéhradeckého muzea. Budova muzea je považována za nejvýznamnější

Více

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze

Baroko v Praze. Pracovní list k středečnímu programu o baroku po Praze Baroko v Praze Jméno: Pracovní list k středečnímu programu 24.5. o baroku po Praze Úvod do baroka Baroko vzniklo na konci šestnáctého století v (země). Název barok se dá do češtiny přeložit různými způsoby.

Více

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN KONŮPEK (* 1883-1950) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1917-1944 (1964) Značka fondu: 13 Číslo evidenčního listu NAD: 42 Evidenční číslo inventáře: 133 Zpracovala:

Více

Nápis nad vchodem do výstavní síně hlásá: Době její umění. Umění jeho svobodu. Trojici sov odkazující k moudrosti navrhne Koloman Moser.

Nápis nad vchodem do výstavní síně hlásá: Době její umění. Umění jeho svobodu. Trojici sov odkazující k moudrosti navrhne Koloman Moser. Z rodné Brtnice se přes středoškolské studium v Brně ocitneš na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Tvým učitelem se stává vlivný architekt profesor Otto Wagner, jehož dílo můžeš na přelomu devatenáctého

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 1) 7. ročník základní

Více

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol.

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. MODERNA / termín, užití termín moderna se používá v různých oblastech historie, politika, umění moderna

Více

Budeme velice potěšeni, když se našich akcí zúčastníte. Informace získáte na nástěnce v přízemí u míst. č. 33 a také na přednáškách U3V.

Budeme velice potěšeni, když se našich akcí zúčastníte. Informace získáte na nástěnce v přízemí u míst. č. 33 a také na přednáškách U3V. KLUB POSLUCHAČŮ A ABSOLVENTŮ U3V FF UK Klub vznikl dne 26. února 2009 a je volným sdružením osob zapsaných do kurzů pořádaných Filozofickou fakultou pro Univerzitu třetího věku a jejich absolventů. Garantkou

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

Jaksprávně určitstáří starožitnéhosvítidla

Jaksprávně určitstáří starožitnéhosvítidla Jaksprávně určitstáří starožitnéhosvítidla MarekPohunek www.starozitnasvitidla.cz Obsah KRÁTKÝ VÝLET DO HISTORIE SVÍTIDEL... 2 URČENÍ STÁŘÍ SVÍTIDLA PODLE UMĚLECKÉHO STYLU... 2 Secese (cca 1900 1920)...

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis Autor: Název školy: Mgr. Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/ 21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. Pravěké umění rozdělení na Paleolit, Mezolit a Neolit; malířství, sochařství, keramika, megalitické

Více

Uměleckopr leck ůmys my lo l v o á v muze muz a jako jak nový ý fenomén

Uměleckopr leck ůmys my lo l v o á v muze muz a jako jak nový ý fenomén Uměleckoprůmyslová muzea jako nový fenomén Vznik muzeí Zakládání uměleckoprůmyslových muzeí v 2. polovině 19. století bylo podmíněno mezinárodním reformním hnutím, které chtělo odstranit roztržkumeziuměleckým

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 8. 10. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE _17_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

PŘEHLED DĚJIN HUDBY. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.

PŘEHLED DĚJIN HUDBY. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2. PŘEHLED DĚJIN HUDBY Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: březen 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013

Interaktivní programy STŘEDNÍ ŠKOLY. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. říjen prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro STŘEDNÍ ŠKOLY říjen prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové 1 tel.: +420 495 512

Více

JOSEF HOFFMANN JOSEF FRANK Od nekonečné garnitury k otevřenému systému

JOSEF HOFFMANN JOSEF FRANK Od nekonečné garnitury k otevřenému systému Tisková zpráva JOSEF HOFFMANN JOSEF FRANK Od nekonečné garnitury k otevřenému systému Tisková konference Zahájení Místo výstavy Neděle 19. června 2016, 12:00 hod. Neděle 19. června 2016, 14:00 hod. Muzeum

Více

Český nábytek 20. století

Český nábytek 20. století Český nábytek 20. století Dlouholetá tradice Výroba ohýbaného nábytku v továrnách Michaela Thoneta na Moravě (Koryčany, Bystřice pod Hostýnem, Vsetín) od konce 50. let 19. století Odkaz slavných architektů

Více

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7.

UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7. vzdělávací oblast Člověk a společnost. předmět Občanská výchova. ročník 7. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz UMĚLECKÉ SMĚRY DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_BO_03-12_OV-7 MODERNÍ

Více

NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA

NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA NOVÁ BUDOVA NÁRODNÍHO MUZEA Historie bývalé budovy Pražské burzy bývalé budovy Federálního shromáždění a bývalé budovy Rádia Svobodná Evropa Z dějin Federálního shromáždění zasedání Sněmovny národů v 70.

Více

PRODEJNÍ BROŽURA 01/2019 CHARKOVSKÁ 10

PRODEJNÍ BROŽURA 01/2019 CHARKOVSKÁ 10 PRODEJNÍ BROŽURA 01/2019 CHARKOVKÁ 10 Charkovská 10 je luxusní projekt, který tvoří pouhých 9 jednotek a samostatné garáže. polečné prostory vytvořené z nejvybranějších materiálů, nová fasáda a okna utváří

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Výtvarné umění jako součást architektury 60. a 70. let 20. století

Výtvarné umění jako součást architektury 60. a 70. let 20. století Výtvarné umění jako součást architektury 60. a 70. let 20. století WORKSHOP konaný v rámci projektu NAKI II Analýza a prezentace hodnot moderní architektury 60. a 70. let 20. století jako součásti národní

Více

Park na Plzeňce, mrazivé dopoledne v půlce ledna.

Park na Plzeňce, mrazivé dopoledne v půlce ledna. Park na Plzeňce, mrazivé dopoledne v půlce ledna. Čtvrtek, je tu začátek vycházky nazvané Praha kubistická, vycházky jednou již odložené pro velmi špatné počasí. Bude se vůbec někomu tentokrát chtít do

Více

Dopravní terminál v Českém Brodě

Dopravní terminál v Českém Brodě Dopravní terminál v Českém Brodě V Českém Brodě je dlouhodobým záměrem vybudovat přestupní terminál Pražské integrované dopravy (PID). Obrat cestujících je cca 5 000 za pracovní den, což je nejvíce v rámci

Více

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury Tisková zpráva Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury OFICIÁLNÍ ZAHÁJENÍ 7. ledna 2004, 20:00, Rudolfinum, Dvořákova síň Česká filharmonie, dir. Vladimír Válek Antonín Dvořák: 8. symfonie G

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 09/09 Pražský filmový orchestr Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Dějiny

Více

Vzdělávací oblasti: Člověk a společnost, Umění a kultura Vyučovací předmět: Dějiny umění 1/ Charakteristika vyučovacího předmětu: a) obsahové

Vzdělávací oblasti: Člověk a společnost, Umění a kultura Vyučovací předmět: Dějiny umění 1/ Charakteristika vyučovacího předmětu: a) obsahové Vzdělávací oblasti: Člověk a společnost, Umění a kultura Vyučovací předmět: Dějiny umění 1/ Charakteristika vyučovacího předmětu: a) obsahové vymezení Předmět Dějiny umění integruje žákovské výstupy vzdělávací

Více

Renesance v Itálii. Renesanční průčelí dómu v Pavii

Renesance v Itálii. Renesanční průčelí dómu v Pavii Renesance v Evropě Renesance v Itálii Renesanční průčelí dómu v Pavii Sakristie chrámu s.spirito Vatikánské kasino Pia IV. /1559/ Francie, Španělsko Zámek Chambord, 1519 Španělsko, Escorial od 1563 Katedrála

Více

Muzeum v Hradci Králové a Jan Kotěra

Muzeum v Hradci Králové a Jan Kotěra Masarykova univerzita v Brně Filozofická fakulta Seminář dějin umění Dějiny umění Muzeum v Hradci Králové a Jan Kotěra Bakalářská diplomová práce Vypracovala: Lenka Brandejská Vedoucí práce: prof. PhDr.

Více

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE.

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE. RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE www.zlinskedumy.cz RENESANCE Renaissance - z francouzštiny = znovuzrození, obrození antiky původ slova renesance je italský - rinascimento pojem renesance byl poprvé

Více

PRODEJNÍ BROŽURA 01/2019 CHARKOVSKÁ 10

PRODEJNÍ BROŽURA 01/2019 CHARKOVSKÁ 10 PRODEJNÍ BROŽURA 01/2019 CHARKOVKÁ 10 Charkovská 10 je luxusní projekt, který tvoří pouhých 9 jednotek a samostatné garáže. polečné prostory vytvořené z nejvybranějších materiálů, nová fasáda a okna utváří

Více

XVII. Seznam ilustrací

XVII. Seznam ilustrací XVII. Seznam ilustrací 1) Le Corbusier na Athénské Akropoli, stojí u Parthenónu, Athény, září 1911 2) Le Corbusier na Athénské Agoře, Athény, září 1911 3) Le Corbusier na Athénské Akropoli, Athény, září

Více

Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013

Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013 Program akcí Matice české na období září až prosinec 2013 Září 2013 Čtvrtek 26. září 2013 (pro očekávaný velký zájem je náhradní termín čtvrtek 3. října 2013), 16 hod. NUTNÁ REZERVACE PŘEDEM! Podrobná

Více

Lomnice nad Popelkou 10

Lomnice nad Popelkou 10 Lomnice nad Popelkou 10 Název objektu Dům úřednictva firmy P. A. Šlechta a syn čp. 886 Adresa Bezručova čp. 886 Lomnice nad Popelkou K. ú./ parcela č. Lomnice nad Popelkou/st. p. č. 1117 Architekt Rudolf

Více

Lenka Tichá 9-Vý t arná k ultura ult

Lenka Tichá 9-Vý t arná k ultura ult VÝTVARNÁ KULTURA 16. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 18. Konstruktivismus, Funkcionalismus a Bauhaus. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 18. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast 2. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní metody zdokonalující

Více

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu Studijní opora předmětu Výtvarná kultura Typ předmětu: povinný Doporučený ročník: 1 Rozsah studijního předmětu: 1 semestr Rozsah hodin výuky: 8 hod. / sem. počet hodin pro samostudium: 70 Způsob zakončení:

Více

Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě

Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě Vážený pane Josipe Plečniku, než jsem se s Vámi seznámil blíže, zejména na Pražském hradě, bylo naše první setkání na vinohradském náměstí Jiřího z Poděbrad naplněno spíše nepochopením a zmatením, což

Více

Design tužkou a ve 3D

Design tužkou a ve 3D Design tužkou a ve 3D Design ve 20. století VY_32_ZAZNAM_Design1r0103 Hana Děcká Kubismus v českém designu a 1. desetiletí 20. stol. architektuře Racionální princip tvorby (vymezení se vůči secesi) Motto:

Více

ARCHITEKTURA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ

ARCHITEKTURA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ ARCHITEKTURA PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník 2 hodiny týdně

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013

Interaktivní programy. ZÁKLADNÍ ŠKOLY a nižší stupeň víceletých gymnázií. Muzea východních Čech v Hradci Králové. pro. září prosinec 2013 Interaktivní programy Muzea východních Čech v Hradci Králové pro a nižší stupeň víceletých gymnázií září prosinec 2013 Muzeum východních Čech v Hradci Králové Eliščino nábřeží 465, 500 01 Hradec Králové

Více

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ.

výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. výukový program pro ŽÁKY 8. a 9. třídy ZŠ a STUDENTY SŠ. Vážení pedagogové, edukační program seznámí Vaše žáky s plakátem jako významnou kategorií užitého umění. Aktivizujícími metodami představí významného

Více

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR

Černínský palác sídlo Ministerstva zahraničí ČR Který z českých politiků je autorem výroku: Do Moskvy jsem jel jako československý ministr, ale vrátil jsem se jako Stalinův pohůnek. a) Prokop Drtina b) Edvard Beneš c) Jan Masaryk d) Zdeněk Fierlinger

Více

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup

Náměstí. Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup Náměstí Katedrála svatého Bartoloměje, radnice, arciděkanství, morový sloup A) Rozhodněte, zda jsou následující výroky pravdivé, nebo ne. Dříve bylo obvyklé stavět kostely na náměstí. Katedrála měla vždy

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

Raumplan versus Plan Libre a ještě dál...

Raumplan versus Plan Libre a ještě dál... Raumplan versus Plan Libre a ještě dál... Author: Julie Tylová Published: 15.04.2003 Ve správě Muzea hl. m. Prahy je vedle dalších zajímavých objektů i Müllerova vila, zachovalá perla moderní architektury

Více

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové

Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Rekonstrukce Bílé věže v Hradci Králové Statutární město Hradec Králové 10/2013-12/2014 Kralovehradecký kraj Společnost BAK stavební společnost, a.s. jako vedoucí sdružení se společností RenoArt s.r.o.

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014

ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 ARCHITEKTONICKÁ OVĚŘOVACÍ STUDIE BUDOUCÍHO VYUŽITÍ OBJEKTU LIEBIEGOVA PALÁCE U Tiskárny 81, Liberec 09/2014 RUPRECHTICE BEDŘICHOV SITUACE ŠIRŠÍCH VZTAHŮ S výstaviště LIDOVÉ SADY BEDŘICHOV Severočeské muzeum

Více

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření

Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření 2. ročník a sexta 2 hodiny týdně Projektor,

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA Ústav profesního rozvoje pracovníků ve školství DYNAMIKA ARCHITEKTURY - MODERNÍ ARCHITEKTURA OD POČÁTKU 20. STOLETÍ DO SOUČASNOSTI V KONTEXTU ČESKÝCH ZEMÍ

Více

Literatura 1. poloviny 20. století - literární období

Literatura 1. poloviny 20. století - literární období Jméno: Literatura 1. pol. 20. století Přidal(a): Sabina Charakteristika období: - ovlivněna 1. sv. válkou - rozvoj techniky a civilizace - rozvoj fašismu (Itálie, Německo) a komunismu (Rusko po r. 1917

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. VY_32_INOVACE_Pap020 Název školy Gymnázium, Šternberk, Horní nám. 5 Číslo projektu Šablona Označení materiálu CZ.1.07/1.5.00/34.0218 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_Pap020 Vypracoval(a),

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_29_Alois Jirásek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s

(sobota) od 12:00 hod. Albrecht Dürer: renesance za Alpami První německý umělec, který psal o svém životě a s autoportrétem zacházel jako s Letní univerzita pro každého 2016 Již 5. ročník oblíbeného letního vzdělávání přednášek, komentovaných vycházek a prohlídek. Poznáte nová místa, dozvíte se plno zajímavých informací, zažijete pohodový

Více

k v o i v h a š n a B f c l pod záštitou České národní banky a ve spolupráci s CERGE-EI

k v o i v h a š n a B f c l pod záštitou České národní banky a ve spolupráci s CERGE-EI o k v n n a í B f e ý s v t o i v h a c l a š pod záštitou České národní banky a ve spolupráci s CERGE-EI prezentace-kratsi.indd 1 13.04.2017 16:44:48 Šachový festival galavečer, turnaje, simultánky a

Více

06 Klasicismus, osvícenství

06 Klasicismus, osvícenství 06 Klasicismus, osvícenství Otázka číslo: 1 Klasicismus se datuje do období: 16./17. století 17./18. století 18./19. století Otázka číslo: 2 Centrem klasicismu je: Anglie Itálie Francie Otázka číslo: 3

Více

veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě

veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě PRACOVNÍ LISTY PRO DOSPĚLÉ A N T O N Í N C H I T T U S S I veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě Antonín Chittussi se narodil roku 1847 v

Více

Design tužkou a ve 3D

Design tužkou a ve 3D Design tužkou a ve 3D Design nádobí VY_32_ZAZNAM_Design1r0110 Hana Děcká Design nádobí v historii Pravěk různé zdobení keramiky 3500 př. n. l.mezopotámie hrnčířský kruh Kvalita a dekor nádobí odznak příslušnosti

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

VILÍM AMORT (* ) Inventář osobního fondu

VILÍM AMORT (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VILÍM AMORT (* 1864-1913) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1884-1913 (1970) Značka fondu: 119 Číslo evidenčního listu NAD: 92 Evidenční číslo inventáře: 82 Zpracovala:

Více

LIDOVÁ ARCHITEKTURA A DESIGN

LIDOVÁ ARCHITEKTURA A DESIGN LIDOVÁ ARCHITEKTURA A DESIGN Stavitelství venkova a okrajových částí zejména venkovských měst. Obytná, hospodářská i kultovní stavení určená funkcí i kulturní tradicí. V širším pojetí stála lidová architektura

Více

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA

FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA FILM A AUDIOVIZUÁLNÍ TVORBA Film je součástí vizuálního umění. Od druhé polovině 20. století, kdy jej výtvarníci zejména formou videa začali více používat ve své tvorbě, zdomácněl v muzeích umění a galeriích.

Více

Románský sloh architektonické články

Románský sloh architektonické články Románský sloh architektonické články Autor: Mgr. Přemysl Dvorský, Ph.D. Datum tvorby: leden 2013 Ročník: sedmý Vzdělávací oblast: dějepis Anotace: Digitální učební materiál seznamuje žáky s dějinami umění

Více

Secese a Jindřichův Hradec

Secese a Jindřichův Hradec Secese a Jindřichův Hradec Projekt Zaostřeno na historii a Jindřichův Hradec reg. číslo CZ.1.07/1.1.10/01.0044 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Více

České dědictví UNESCO. románský sloh

České dědictví UNESCO. románský sloh A1 románský sloh A1 Třebíč vstupní portál baziliky Telč věž kostela sv. Ducha Praha rotunda sv. Martina na Vyšehradě Kutná Hora kostel sv. Jakuba poblíž Kutné Hory A2 románský sloh A2 Třebíč vstupní portál

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Časový rozsah lekce Věková skupina (ročník) Baroko 2 3 vyučovací hodiny 6. 9. třída Vzdělávací

Více

www.sklovitraz-skuhravy.cz

www.sklovitraz-skuhravy.cz www.sklovitraz-skuhravy.cz příklady restaurátorských prácí RESTAUROVÁNÍ VITRAJÍ CHRÁMU SV. BARBORY v kutné hoře Pohled na velkou malovanou vitraj západního průčelí z roku 1903 od Františka Urbana Poslední

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějiny výtvarného umění Kulturně historické souvislosti vzniku a vývoje architektury, výtvarného a užitého umění od novověku až po současné výtvarné umění 4.

Více