III. ročník: kinematika, dynamika, elektrostatika, soustavy částic, tuhé těleso, RLC obvody

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "III. ročník: kinematika, dynamika, elektrostatika, soustavy částic, tuhé těleso, RLC obvody"

Transkript

1 Volitelná fyzika Fv Charakteristika předmětu V rámci předmětu volitelná fyzika se nejprve snažíme upevnit znalosti studentů z učiva probraného na fyzikálních hodinách a poté uvést znalosti fyziky do nových souvislostí. Studenti se brzy seznámí se základy diferenciálního a integrální počtu, ovšem ve velmi zjednodušené aplikační podobě. Důležitou součástí kurzu jsou experimenty a dále exkurze na významných vědeckých pracovištích ve Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR, na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské atd. V průběhu každého roku musí každý student samostatně vypracovat projekt, jehož součástí je nějaký experiment. Tento projekt má výstup ve formě článku, který je uveřejněn na webových stránkách školy. Ačkoliv je vypracování takového projektu náročné na studentův čas, jedná se o neocenitelnou zkušenost pro budoucí technickou nebo případně vědeckou praxi studenta. III. ročník: kinematika, dynamika, elektrostatika, soustavy částic, tuhé těleso, RLC obvody IV. ročník: mechanika, elektřina a magnetismus viděno podruhé, termika a termodynamika, teorie relativity, kvantová fyzika Volitelná matematika Mv Charakteristika předmětu Hlavním cílem předmětu je doplnit učivo z diferenciálního a integrálního počtu. Tuto partii jsme zcela vyřadili z hodin povinné matematiky a přesunuli do matematiky volitelné. Jedná se o učivo, které má zásadní význam pro další studium matematiky na vysokých školách (ekonomické fakulty, techniky, ). V případě většího zájmu lze vytvořit dvě skupiny s různým stupněm obtížnosti. 3. ročník: Algebraické rovnice - rozklady mnohočlenů, rovnice vyšších stupňů, nerovnice. Matice a jejich užití při řešení soustav. Grafy funkcí-opakování a doplnění poznatků. Diferenciální počet-limita a spojitost funkce, derivace funkce, monotónnost a extrémy funkce, slovní úlohy na extrémy funkce, průběh funkce. 4. ročník: Integrální počet - primitívní funkce, určitý integrál, obsahy, objemy, aplikace. Opakování a doplnění učiva k maturitě a přijímacím zkouškám (řešení úloh z přijímacích zkoušek, testové úlohy).

2 Volitelná informatika IVTv Charakteristika předmětu Cílem předmětu volitelná informatika je lépe připravit studenty pro studium technických oborů VŠ. Průběžně upevňujeme a rozšiřujme znalosti a schopnosti studentů v učivu probraném v předchozích ročnících a uvádíme jejich znalosti do nových souvislostí a rozvinujeme získané kompetence v širokém záběru moderního oboru. Důležitou součástí předmětu je samostatná práce a zodpovědná domácí příprava. Předmět je vhodný pro všechny studenty, kteří předpokládají možnost využívání informační techniky ve své budoucí úspěšné praxi. Podrobnější zaměření dle zájmu studentů. Učivo je rozděleno do dvou celků obsahem prvního bloku jsou základy programování v rozsahu vhodném pro VŠ technického směru, druhý blok obsahuje základy technického kreslení a konstrukce na počítači. Osnova: 3. ročník Základy programování Úvod, trocha z historie pascalu Program, datové typy, konstanty a proměnné Operátory, výrazy, procedury vstupu a výstupu, parametry Podmíněné větvení if, matematické funkce Podmíněné větvení case, procedury a funkce jednotky crt Cyklus for, operace s řetězci Cyklus while a repeat Procedury a funkce Datový typ array, barvy vyhledávání a třídění dat Úvod do deskriptivy, základy promítání, Úvod do technického kreslení, kotování, řezy, 4. ročník CAD pro architekty (např. Archicad) Stavební výkresy, výkres pro RD CAD pro strojaře (např. T-FlexCAD, AutoCAD,) Základy kreslení ve 2D i 3D. Strojírenské výkresy

3 Volitelná angličtina příprava na maturitu Avm 2- letý předmět, který je určen zejména studentům 4-letého gymnázia. Je zaměřen hlavně na prohlubování a rozšiřování základního učiva tak, aby žáci byli dobře připraveni na maturitní zkoušku. Počítá se s dosažením úrovně B2 ve všech řečových dovednostech, t.j. dovednost ústního a písemného projevu a také poslechu a čtení s porozuměním. Volitelná angličtina příprava na mezinárodně uznávané zkoušky Avz 2-letý předmět, který je vhodný zejména pro studenty 8-letého gymnázia a také pro studenty 4-letého s velmi dobrou znalostí Aj. Bude zaměřen na prohlubování a rozšiřování učiva Aj tak, aby žáci byli připraveni na složení některé z mezinárodně uznávaných jazykových zkoušek, např. City & Guilds nebo FCE. Cílem tohoto předmětu jedosáhnout úrovně B2-C1 ve všech řečových dovednostech. Volitelná němčina Nv Připravuje studenty k ústní maturitní zkoušce na úrovni B1 až B2. Neobsahuje výklad ani procvičování gramatiky. Předmět je zaměřen na rozvoj samostatného i interaktivního projevu: - rozšíření a upevnění slovní zásoby k jednotlivým tématům - rozvoj komunikačních dovedností (mluvní cvičení, rozhovory, standardní situace, společné diskuse o problému) - formulování a obhajování vlastního názoru na problémy - práce s krátkými tematicky zaměřenými texty - práce s obrazovým materiálem (popis a porovnávání obrázků) - reálie

4 Volitelná francouzština Frv Předmět je dvouletý a je cílenou přípravou na státní maturitu nebo na složení zkoušek Delf, Delf junior. V rámci této přípravy se studenti zdokonalují ve čtyřech základních kompetencích: Porozumění mluvenému a psanému slovu, písemný a ústní projev. Studenti pracují podle aktuálních materiálů a francouzských metod, které jsou právě na zdokonalování těchto kompetencí zaměřené. Diplom může být užitečný v různých situacích, např. k získání bodů při přijímacích zkouškách na VŠ, ale je respektován i veřejnou správou a má mezinárodní platnost. Zároveň jsou ve volitelné francouzštině probírána základní konverzační témata i reálie, takže je student připraven na školní část maturitní zkoušky z francouzského jazyka. Volitelná ruština Rv Předmět pro studenty, kteří se chtějí naučit základy ruského jazyka (nebo se rozhodli až ve 3. ročníku maturovat z ruštiny). Předmět je zaměřen na zvládnutí a rozvoj psaného i ústního projevu, na celkovou jazykovou přípravu, na rozvoj dalších dovedností - čtení, poslechu. Náplní je zvládnutí azbuky, vytvoření a rozšíření slovní zásoby, osvojení frází a obratů, práce s obrazovým materiálem, řešení běžných situací každodenního života. Součástí výuky je i výklad a procvičování gramatiky. Volitelný dějepis Dv Základní zaměření: Předmět slouží k rozšíření základního učiva o nová témata (nad rámec požadavků k maturitě), k prohlubování všeobecného přehledu a jako příprava k přijímacím zkouškám na VŠ. První rok je zaměřen na rozšíření středověkého učiva (problematika kolonizace, regionální dějiny, dějiny vojenství, církev a středověká společnost). V druhém roce je probírána problematika totalit ve 20. století (Třetí říše, SSSR, ČSR).

5 Volitelné společenské vědy ekonomie, právo EPv Základní zaměření: Předmět slouží k rozšíření základního učiva o nová témata (nad rámec požadavků k maturitě), k prohlubování všeobecného přehledu a jako příprava k přijímacím zkouškám na VŠ se zaměřením na ekonomii, právo, management, podnikání apod. K probíraným tematickým okruhům patří např. ekonomické teorie a pojmy, obchodní společnosti, živnostenský zákon, rodinné, pracovní, občanské a trestní právo. V maturitním ročníku se studenti věnují také přípravě na přijímací řízení na VŠ - základním cílem je seznámení s testy studijních předpokladů (OSP, TSP) a s testy ZSV. Volitelné společenské vědy psychologie, sociologie PSv Základní zaměření: Předmět slouží k rozšíření základního učiva o nová témata (nad rámec požadavků k maturitě), k prohlubování všeobecného přehledu a jako příprava k přijímacím zkouškám na VŠ se zaměřením na společenské vědy, psychologii, sociologii, pedagogiku, speciální pedagogiku, sociální patologii, sociální práci apod. K probíraným tematickým okruhům patří např. vývojová psychologie, sociální psychologie, patopsychologie, mediální výchova, psychologické a sociologické metody a techniky práce, sociálně patologické jevy, sociální kontrola a deviace. V maturitním ročníku se studenti věnují také přípravě na přijímací řízení na VŠ - základním cílem je seznámení s testy studijních předpokladů (OSP, TSP) a s testy ZSV. Studenti se průběžně seznámí i s náplní a činností různých institucí, zařízení či škol v regionu (SPC, PPP, RIAPS, speciální školy, Policie ČR, ), které se dané problematice věnují, a to i formou návštěv či besed s pozvanými odborníky.

6 Dějiny umění a výtvarné výchovy DUv Cílem volitelného semináře je rozšíření základních znalostí studentů z oboru dějin umění a výtvarné kultury na úroveň, odpovídající kritériím přijímacího řízení vysokých škol typu: UMPRUM, AVU, architektura, design, animace, pedagogické obory, teoretické obory. Studenti budou podrobně seznámeni s historickým vývojem uměleckých slohů a směrů, s významnými představiteli a díly s důrazem na jejich interpretaci. Teoretická část výuky má za cíl prohloubit základní znalosti, získané během povinného předmětu Estetické výchovy s výtvarným zaměřením. Studenti se budou aktivně podílet na probíraném tématu formou individuálních výstupů s důrazem na práci s odbornou literaturou. Praktická část výuky se zaměří na zdokonalování studentů v jednotlivých výtvarných technikách (kresba, malba, grafika, prostorová tvorba) tak, aby byli konkurenceschopní při talentových přijímacích zkouškách. Soubor prací z výuky a domácí přípravy by tvořil základ osobního portfolia uchazeče o studium na vysoké škole. Předpokladem uchazeče o studium volitelného předmětu by měl být zájem o kulturu a aktuální dění na výtvarné scéně. Výstup předmětu: Student v průběhu každého roku samostatně vypracuje seminární práci na vybrané téma z dějin výtvarného umění. Systematicky pracuje na zdokonalování teoretických znalostí, výtvarných technik a uměleckého projevu s ohledem na profil svého zájmu. Předmět bude uzavřen absolventskou prací (teoretická / praktická).

7 Volitelná chemie Chev doplnění znalostí ze středoškolské chemie příprava k dalšímu studiu na VŠ není podmínkou z tohoto předmětu maturovat zpracování seminární práce na vybrané téma řešení testových úloh a získání ucelených vědomostí z chemie pro koho: zájemci o přírodovědné a chemicko-technologické obory, budoucí maturanti z chemie Volitelná chemie 1 (septimy + třetí ročníky) 1. chemické výpočty látkové množství, molární a objemová koncentrace, výpočty z chemických rovnic, hmotnostní zlomek, koncentrace a ředění roztoků, výpočet ph roztoků 2. obecná chemie hybridizace orbitalů, elektronegativita 3. radioaktivita stabilita atomového jádra, jaderné štěpné reakce, rozpadové řady, termonukleární reakce, transmutace, problematika jaderné energetiky 4. elektrochemie redoxní reakce, redukční schopnosti kovů, elektrolýza využití, elektrolytická disociace, elektrochemický potenciál, elektrochemický potenciál, výpočty 5. komplexotvorné sloučeniny názvosloví, struktura, vlastnosti a využití v praxi 6. termodynamika termochemické zákony, reakční teplo spalné, slučovací, chem. výpočty 7. chemická kinetika a rovnováha závislosti rychlosti reakce na c, p, t, katalyzátory, výpočty Volitelná chemie 2 (oktávy + čtvrté ročníky) 1. problematika plastů výroba, vlastnosti, využití syntetické, přírodní a biodegradabilní polymery 2. organická chemie názvosloví, chemické reakce a výroba organických látek a. heterocyklické sloučeniny, alkaloidy, izoprenoidy, biokatalyzátory 3. anorganická chemie prvků vlastnosti, struktura, využití a výroba prvků a anorganických sloučenin 4. metabolismus sacharidů, lipidů, bílkovin, aminokyselin a nukleových kyselin

8 Volitelný zeměpis Zv V prvním roce se budeme věnovat globálním problémům a světové ekonomice, druhý rok bude věnován opakování zeměpisu a přípravě k maturitě. Náplň prvního roku dvouletého předmětu Volitelný zeměpis : Typologie globálních problémů význam, klasifikace a vzájemné vztahy globálních problémů Přírodně sociální problémy Energetický a surovinový problém růst spotřeby energie a surovin budoucí zdroje globální změny v rozmístění energetiky Globální změny a trendy v rozmístění jednotlivých průmyslových odvětví Environmentální problém ohrožení globálních biosférických systémů redukce biologického bohatství zmenšující se přírodní zdroje Mezinárodní spolupráce při řešení globálního environmentálního problému Populační problém globální změny v rozmístění obyvatelstva vývoj lidské populace řešení populačního problému lidstvo stárne Potravinový problém výživa obyvatelstva světa hlad a nedostatečná výživa příčiny a možnosti řešení potravinového problému Sociálně ekonomická zaostalost rozvojových zemí základní vymezení zaostalosti snahy o překonání ekonomické zaostalosti Globální problémy chudoby a zadluženosti světová chudoba jako globální problém Globální problémy války a míru zbrojení a odzbrojení rozvojová pomoc Celkové problémy sociální, humanitární, kulturní a bezpečnostní sociální nerovnost závislostí Trvale udržitelný rozvoj Implikace globálních problémů na Českou republiku šíření epidemií a drogových nekontrolovatelná migrace mezinárodní terorismus Náplň druhého roku dvouletého předmětu Volitelný zeměpis : Opakování zeměpisu a příprava k maturitě Regionální geografie jednotlivých světadílů Regionální geografie České republiky Fyzická geografie Socioekonomická geografie

9 Politická geografie PGv Předmět doporučujeme pro studenty, které zajímá svět kolem nás, politická situace v různých částech světa. Chtějí rozumět příčinám, vývoji a možným důsledkům současného stavu. Připravují se na studium geografie, regionálního rozvoje, politologie, mezinárodního obchodu, mezinárodních vztahů, religionistiky, ekonomie a podobných společenských věd. Studenti si ověří schopnost samostatného vyhledávání informací, souvislostí, vyvozování důsledků a porovnání nových poznatků s realitou. Prezentace získaných informací je realizována v podobě referátů a diskusních fór. Shlédnete i několik dokumentárních snímků. Práce v předmětu PG je zaměřena na cílenou domácí přípravu, práci se zdroji, samostatnost, sledování politického dění doma i ve světě, všeobecný rozhled. ASIE Izrael a Palestina, Afghánistán, válka v Iráku, Čína (např. období kulturní revoluce, Tibet, Tchajwan), Indie M. Gándhí, korejská válka, válka ve Vietnamu, Turecko genocida Arménů, M. K. Atatürk AMERIKA Kuba a F. Castro, Venezuela H. Chávéz, Argentina Perón, Evita, Chile gen. Pinochet AFRIKA - Libye terorismus a plk. M. Kaddáfí, Sierra Leone válka dětí, krvavé diamanty, Rwandagenocida 1994 (Hútuové a Tutsiové), Súdán situace v Dárfúru, Kongo-coltan a násilí na ženách, Zimbabwe R. Mugabe a apartheid naruby, JAR N. Mandela. EVROPA - Změny na politické mapě Evropy po 2. sv. válce, Irsko a Severní Irsko katolíci versus protestanti, válka na Balkáně , Polsko přestěhovaný stát, české Sudety a odsun Němců, Bělorusko-poslední diktatura v Evropě, Ukrajina a mocenské zájmy Ruska, Španělsko separatistické snahy Baskicka (ETA), Albánie Mezinárodní organizace a smlouvy, vztahy Východ Západ v období studené války Podle aktuální situace budou hodiny věnovány mezinárodnímu dění příp. i událostem v ČR.

10 Volitelná biologie Bv studijní model: septimy + třetí ročníky rozšiřující témata + nové moderní směry v biologii oktávy + čtvrté ročníky - příprava k maturitní zkoušce a k dalšímu studiu na VŠ přírodovědného zaměření - zpracování seminární práce na vybrané téma návrh studijního plánu pro budoucí 7.XY + 3.AB: 1. Mikrobiologie: virologie, bakteriologie (historický vývoj, infekční onemocnění + léčba, problematika imunizace, očkovací kalendář ČR) Cytologie (nauka o buňce) funkční struktury prokaryotní a eukaryotní buňky srovnání) - buněčné dělení (mitóza, amitóza, meióza) - látkový a energetický metabolismus buňky - nádorové bujení + způsoby léčby Vznik mnohobuněčnosti, přechodná stádia (kolonie, cenobia) 2. Trofické vztahy mezi organismy (základní a speciální způsoby výživy rostlin, živočichů ) Parazitologie. aneb evolučně nejdokonalejší strategie života organismů 3. Etologie. rozumíme chování živočichů? 4. Biodiverzita druhová rozmanitost organismů na Zemi, horká místa biodiverzity Biologické invaze - celosvětově nejhorší introdukce - invazivní organismy v ČR a jejich důsledky pro ekosystémy Exotické druhy rostlin a jejich využití člověkem Vymřelé nebo kriticky ohrožené druhy organismů na Zemi - dají se ještě zachránit? 5. Historicky nejvýznamnější objevy v biologii Nobelovy ceny za fyziologii a medicínu 6. Reprodukce živočichů. gametogeneze, asexuální a sexuální rozmnožování Poruchy reprodukce. problematika asistované reprodukce, léčba neplodnosti Klonování živočichů, tedy i člověka??? 7. Nový systém živé přírody 8. moderní biologické směry: Fytoterapie aneb léčba rostlinami (klasická nebo alternativní medicína?) Transplantace orgánů, xenotransplantace. mohou sloužit zvířecí orgány lidem? Bionika. aneb co jsme odkoukali z přírody Chronobiologie biologické hodiny, biorytmy v přírodě 9. Praktické poznávání přírodnin a další možná témata podle zájmu a přání studentů

III. ročník: kinematika, dynamika, elektrostatika, soustavy částic, tuhé těleso, RLC obvody

III. ročník: kinematika, dynamika, elektrostatika, soustavy částic, tuhé těleso, RLC obvody Volitelná fyzika Fv Charakteristika předmětu V rámci předmětu volitelná fyzika se nejprve snažíme upevnit znalosti studentů z učiva probraného na fyzikálních hodinách a poté uvést znalosti fyziky do nových

Více

III. ročník: kinematika, dynamika, elektrostatika, soustavy částic, tuhé těleso, RLC obvody

III. ročník: kinematika, dynamika, elektrostatika, soustavy částic, tuhé těleso, RLC obvody Volitelná fyzika Fv V rámci předmětu volitelná fyzika se nejprve snažíme upevnit znalosti studentů z učiva probraného na fyzikálních hodinách a poté uvést znalosti fyziky do nových souvislostí. Studenti

Více

III. ročník: kinematika, dynamika, elektrostatika, soustavy částic, tuhé těleso, RLC obvody

III. ročník: kinematika, dynamika, elektrostatika, soustavy částic, tuhé těleso, RLC obvody Volitelná fyzika Fv Charakteristika předmětu V rámci předmětu volitelná fyzika se nejprve snažíme upevnit znalosti studentů z učiva probraného na fyzikálních hodinách a poté uvést znalosti fyziky do nových

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník VOLITELNÉ PŘEDMĚTY 3. ročník Školní rok: 2017 2018 Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - matematický - z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - dějepisný - společenskovědní

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO 4. ROČNÍK A OKTÁVY (SEMINÁŘE)

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO 4. ROČNÍK A OKTÁVY (SEMINÁŘE) VOLITELNÉ PŘEDMĚTY PRO 4. ROČNÍK A OKTÁVY (SEMINÁŘE) Seminář z matematiky Ms Charakteristika předmětu Seminář je zaměřen na přípravu studentů k maturitní zkoušce z matematiky. Důraz bude kladen na procvičování

Více

Charakteristika seminářů 2019/ ročník

Charakteristika seminářů 2019/ ročník Charakteristika seminářů 2019/2020 3. ročník Seminář z anglického jazyka tematická a strategická příprava pro maturitní zkoušku rozšiřování slovní zásoby a prohlubování znalostí frazeologie prohlubování

Více

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016

Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Nabídka seminářů pro 7.A a 3.B ve školním roce 2015/2016 Studenti si volí semináře s celkovou dotací 4 hodiny týdně. Nabízené semináře mají dotaci 1 hodinu, resp. 2 hodiny týdně. Student si tedy může navolit

Více

Seminář z chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu

Seminář z chemie. Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář z chemie Časová dotace: 2 hodiny ve 3. ročníku, 4 hodiny ve 4. Ročníku Charakteristika vyučovacího předmětu Seminář je zaměřený na přípravu ke školní maturitě z chemie a k přijímacím zkouškám na

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA... 2 SEMINÁŘ A

Více

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva)

Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Gymnázium Uherské Hradiště Charakteristika volitelných předmětů 3. ročník (dvouhodinové předměty, žák si vybírá dva) Seminář z českého jazyka Rozšiřuje, prohlubuje a procvičuje učivo gramatiky, slohu a

Více

Volitelné předměty 3. ročník

Volitelné předměty 3. ročník Volitelné předměty 3. ročník Školní rok 2018-2019 Předměty podle bloků: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - matematický seminář - seminář z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů

Více

Volitelné předměty. pro školní rok

Volitelné předměty. pro školní rok Volitelné předměty pro školní rok 2018 2019 Do 3. ročníku, resp. septimy studia žáci volí tři dvouhodinové semináře, v závěrečném 4. ročníku, resp. v oktávě studia absolvují výuku čtyř dvouhodinových seminářů.

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ Z BIOLOGIE... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2017 2018 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

Volitelné semináře ve 3. ročníku

Volitelné semináře ve 3. ročníku Volitelné semináře ve 3. ročníku Seminář českého jazyka a literatury (3. ročník) - dvouhodinový Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají.

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář českého jazyka a literatury II (čtyřhodinový) Výuka zahrnuje literární výchovu a jazykovou a komunikační výchovu, které se vzájemně doplňují a prolínají. Rozšiřuje

Více

Návrh systému volitelných předmětů

Návrh systému volitelných předmětů Návrh systému volitelných předmětů šestileté studium v předmaturitním ročníku - 2009/10 Týdenní počet hodin v rozvrhu žáka je 33. 1. Povinné předměty - výuka organizovaná podle tříd Český jazyk 5 Cizí

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 6

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 6 NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 KONVERZACE V RUSKÉM JAZYCE... 2 DĚJINY UMĚNÍ - PRAKTICKÉ... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ

Více

Seminář z českého jazyka příprava na MZ

Seminář z českého jazyka příprava na MZ Seminář z matematiky Ms Charakteristika předmětu Seminář je zaměřen na přípravu studentů k maturitní zkoušce z matematiky. Důraz bude kladen na procvičování témat zařazených ke státní zkoušce z matematiky.

Více

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH...

NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... Obsah NÁPLŇ VOLITELNÝCH PŘEDMĚTŮ - DVOULETÝCH... 2 SEMINÁŘ Z JAZYKA ČESKÉHO A LITERATURY... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ ZE ZEMĚPISU... 2 DĚJINY UMĚNÍ TVOŘIVĚ... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ Z BIOLOGIE... 2 SEMINÁŘ A CVIČENÍ

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2018 2019 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky a informatiky 2. Blok společenskovědních předmětů - seminář humanitních

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář literární historie (dvouhodinový) Seminář je určen především studentům, kteří chtějí dále studovat bohemistiku, jazyky, žurnalistiku, mediální komunikace, herectví,

Více

4.9.60. Seminář a cvičení z chemie

4.9.60. Seminář a cvičení z chemie 4.9.60. Seminář a cvičení z chemie Jednoletý Seminář a cvičení z chemie si mohou žáci zvolit ve čtvrtém ročníku. Navazuje na povinný předmět chemie a je určen žákům s hlubším zájmem o chemii. Umožňuje

Více

Platnost 1.9.2009 Délka studia v letech: 8.0. Název RVP RVP G 8-leté gymnázium Forma vzdělávání denní forma vzdělávání. Gymnázium Dr.

Platnost 1.9.2009 Délka studia v letech: 8.0. Název RVP RVP G 8-leté gymnázium Forma vzdělávání denní forma vzdělávání. Gymnázium Dr. PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Škola Název ŠVP, Palackého 211, Mladá Boleslav 293 80 ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Platnost 1.9.2009 Délka

Více

Chemie Ch3 volitelný předmět pro 4. ročník

Chemie Ch3 volitelný předmět pro 4. ročník Chemie Ch3 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Chemie. Mezipředmětové přesahy a vazby

Více

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch

Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Sekunda (2 hodiny týdně) Chemické látky a jejich vlastnosti Směsi a jejich dělení Voda, vzduch Atom, složení a struktura Chemické prvky-názvosloví, slučivost Chemické sloučeniny, molekuly Chemická vazba

Více

Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV.

Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV. Učební plán Učební plán nižšího stupně víceletého gymnázia osmileté gymnázium Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory I. II. III. IV. Jazyk a jazyková komunikace Matematika a její aplikace min. dotace naše

Více

PRO 4. ROČNÍK GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/2020

PRO 4. ROČNÍK GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/2020 VOLITELNÉ SEMINÁŘE PRO 4. ROČNÍK GYMNÁZIA VE ŠKOLNÍM ROCE 2019/2020 Vážení studenti, blíží se čas výběru volitelných seminářů. Do výuky ve 4. ročníku jsou zařazeny 2 volitelné semináře se tříhodinovou

Více

Volitelné semináře ve 4. ročníku

Volitelné semináře ve 4. ročníku Volitelné semináře ve 4. ročníku Seminář literární historie (dvouhodinový) Seminář je určen především studentům, kteří chtějí dále studovat bohemistiku, jazyky, žurnalistiku, mediální komunikace, herectví,

Více

3. Učební plán (od počínaje primou a kvintou)

3. Učební plán (od počínaje primou a kvintou) 3. Učební plán (od 1.9.2018 počínaje primou a kvintou) 3.1. Celkový nižší stupeň Vzdělávací oblasti (obory) ŠVP RVP Matematika a její aplikace 18 + 4 15 Matematika 18 + 4 0 Informační a komunikační technologie

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník. Školní rok: Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT. - cvičení z matematiky. - cvičení z fyziky VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 4. ročník Školní rok: 2019 2020 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IVT - cvičení z matematiky - cvičení z fyziky - informatika, grafika a video 2. Blok společenskovědních předmětů

Více

Seminář z českého jazyka příprava na MZ

Seminář z českého jazyka příprava na MZ Seminář z matematiky Ms Charakteristika předmětu Seminář je zaměřen na přípravu studentů k maturitní zkoušce z matematiky. Důraz bude kladen na procvičování témat zařazených ke státní zkoušce z matematiky.

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2018/19 počínaje 1. ročníkem. 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou 1.1. Týdenní ročníkový

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou Týdenní ročníkový plán

Více

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Chemie I. Gymnázium Dr.

školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI RVP G 8-leté gymnázium Chemie I. Gymnázium Dr. školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Gymnázium Jana Blahoslava, Ivančice, Lány 2. Školní vzdělávací program. Příloha č.1. Volitelné předměty

Gymnázium Jana Blahoslava, Ivančice, Lány 2. Školní vzdělávací program. Příloha č.1. Volitelné předměty Gymnázium Jana Blahoslava, Ivančice, Lány 2 Školní vzdělávací program Příloha č.1 Volitelné předměty 2 OSMILETÉ VŠEOBECNÉ STUDIUM ČTYŘLETÉ VŠEOBECNÉ STUDIUM (zpracováno podle RVP ZV a RVP G) 1.2 Vzdělávací

Více

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.26 Učební osnovy: Seminář a cvičení z biologie

Reálné gymnázium a základní škola města Prostějova 5.26 Učební osnovy: Seminář a cvičení z biologie Zpracování osnovy semináře a cvičení z biologie koordinoval Mgr. Martin Šnévajs. Časová dotace Vyšší gymnázium: 4. V 2hod. 6. N 2hod. Charakteristika semináře: Seminář a cvičení biologie je volitelný předmět

Více

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta

Tabulace učebního plánu. Obecná chemie. Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Ročník: 1.ročník a kvinta Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : CHEMIE Ročník: 1.ročník a kvinta Obecná Bezpečnost práce Názvosloví anorganických sloučenin Zná pravidla bezpečnosti práce a dodržuje je.

Více

4.9.59. Seminář z chemie

4.9.59. Seminář z chemie 4.9.59. Seminář z chemie Seminář z chemie si mohou žáci zvolit ve třetím ročníku je koncipován jako dvouletý. Umožňuje žákům, kteří si jej zvolili, prohloubit základní pojmy z chemie, systematizovat poznatky

Více

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2009/10 počínaje 1. ročníkem.

Právo a řízení firem. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2009/10 počínaje 1. ročníkem. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma vzdělávání: Stupeň poskytovaného vzdělávání: Právo a řízení firem 63-41-M/01 Ekonomika a podnikání čtyřleté denní studium střední vzdělávání s maturitní

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM Náplně povinně volitelných předmětů 3. a + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / VI. ročníku / oktávě. Podle školního řádu nelze

Více

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem.

Pedagogické lyceum. čtyřleté denní studium. Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2012/13 počínaje 1. ročníkem. 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň poskytovaného : Pedagogické lyceum 78-42-M/03 Pedagogické lyceum čtyřleté denní studium střední s maturitní zkouškou 1. 1. Týdenní ročníkový

Více

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou

čtyřleté denní studium střední vzdělání s maturitní zkouškou 1. Učební plán Název ŠVP: Kód a název oboru: Délka a forma : Stupeň dosaženého vzdělání: Učitelství pro mateřské školy a vychovatelství RVP 75-31-M/01 Předškolní a mimoškolní pedagogika čtyřleté denní

Více

Učebnice do primy 2014/15

Učebnice do primy 2014/15 Učebnice do primy Hudební výchova učebnice v elektronické podobě (FRAUS) pracovní sešit - Český jazyk 6 pro ZŠ a VG (nová generace) PS (FRAUS) /papírová podoba/ Český jazyk přehled učiva ZŠ (J. Melichar,

Více

Požadované učebnice : 1.A, 1.B, 5.X

Požadované učebnice : 1.A, 1.B, 5.X Požadované učebnice 2018-2019: 1.A, 1.B, 5.X Č Nová literatura pro 1.r. SŠ - učebnice (Didaktis 2018) Nová literatura pro 1.r. SŠ - prac. sešit (Didaktis 2018) Učebnice českého jazyka pro SŠ - Komunikace

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU CHEMIE (pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium)

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU CHEMIE (pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium) CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU CHEMIE (pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium) 1. Obsahové vymezení obor vedoucí k poznání a pochopení podstaty dějů v živé a neživé přírodě člověka seznamuje

Více

Aplikovaná geografie (regionální politika a rozvoj, Geografické Informační Systémy).

Aplikovaná geografie (regionální politika a rozvoj, Geografické Informační Systémy). Seminář z fyziky Prohloubení a rozšíření znalostí z jednotlivých fyzikálních oborů. Získání jistoty při řešení fyzikálních příkladů. Získání nových poznatků a ujasnění souvislostí při sledování vybraných

Více

Seminář z českého jazyka příprava na MZ

Seminář z českého jazyka příprava na MZ Seminář z matematiky Ms Charakteristika předmětu Seminář je zaměřen na přípravu studentů k maturitní zkoušce z matematiky. Důraz bude kladen na procvičování témat zařazených ke státní zkoušce z matematiky.

Více

Podmínky pololetní klasifikace v předmětech obor Informační technologie Ročník Předmět Typ známky a počet

Podmínky pololetní klasifikace v předmětech obor Informační technologie Ročník Předmět Typ známky a počet Minimální klasifikační portfolio žáka pro pololetní hodnocení Podmínky pololetní klasifikace v předmětech obor Informační technologie Ročník Předmět Typ známky a počet IT1 Český jazyk a literatura Ústní

Více

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář biologie ( SBI ) Zaměření: vhodný k maturitě, opakující příprava na maturitní a přijímací zkoušky obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 2. NÁZEV SEMINÁŘE:

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ 1. Mechanické vlastnosti materiálů 2. Technologické vlastnosti materiálů 3. Zjišťování

Více

Obsah. Obsah... 1. Chemická laboratorní cvičení... 2. Chemický seminář... 3. Ekologicko-environmentální seminář... 4. Biochemický seminář...

Obsah. Obsah... 1. Chemická laboratorní cvičení... 2. Chemický seminář... 3. Ekologicko-environmentální seminář... 4. Biochemický seminář... Obsah Obsah... 1 Chemická laboratorní cvičení... 2 Chemický seminář... 3 Ekologicko-environmentální seminář... 4 Biochemický seminář... 5 Biologický seminář... 6 Biologický seminář... 7 Deskriptivní geometrie...

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2015 2016

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2015 2016 Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2015 2016 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Biologický seminář 2. Cvičení z chemie 3. Cvičení z matematiky 4. Deskriptivní

Více

Požadované učebnice : 1.A, 1.B, 5.X

Požadované učebnice : 1.A, 1.B, 5.X 1.A, 1.B, 5.X Č Nová literatura pro 1.r. SŠ - učebnice (Didaktis 2018) Nová literatura pro 1.r. SŠ - prac. sešit (Didaktis 2018) AJ O jazykových učebnicích bude rozhodnuto na začátku NJ školního roku podle

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ROČNÍK. Architektonické studie. Architektura současnosti. Architektura, umění a design

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ROČNÍK. Architektonické studie. Architektura současnosti. Architektura, umění a design VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ROČNÍK Architektonické studie 1 1. pololetí Zajímavosti současné architektury Základy designu a estetiky Návrh jednoduchého objektu skici od ruky (př. vyhlídková věž, altán, ) Architektonická

Více

B. Výchovné a vzdělávací strategie jsou totožné se strategiemi vyučovacího předmětu Chemie

B. Výchovné a vzdělávací strategie jsou totožné se strategiemi vyučovacího předmětu Chemie 4.8.13. Cvičení z chemie Předmět Cvičení z chemie je nabízen jako volitelný předmět v sextě. Náplní předmětu je aplikace teoreticky získaných poznatků v praxi. Hlavní důraz je kladen na praktické dovednosti.

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI školní vzdělávací program ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI PLACE HERE ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM DR. J. PEKAŘE V MLADÉ BOLESLAVI Název školy Adresa Palackého 211, Mladá Boleslav

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu školního roku

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu školního roku Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu školního roku 2018 2019 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Aplikovaná geografie 2. Biologický seminář 3. Cvičení z chemie

Více

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století ( SČD20 ) Volitelný Seminář dějin 20. století vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost a doplňuje vzdělávací obsah oboru historie v souladu

Více

Dodatek č. 1 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. LEDASCO šité na míru. Soukromá základní a mateřská škola Adélka, o.p.s.

Dodatek č. 1 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání. LEDASCO šité na míru. Soukromá základní a mateřská škola Adélka, o.p.s. Dodatek č. 1 Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání LEDASCO šité na míru Soukromá základní a mateřská škola Adélka, o.p.s. 1 ÚPRAVA ŠVP ZV PODLE RVP PLATNÁ OD 01.09.2016 V souvislosti s Opatřením

Více

Maturitní zkouška v roce 2013 a v následujících letech - vnitřní předpis vedení školy

Maturitní zkouška v roce 2013 a v následujících letech - vnitřní předpis vedení školy - 1 - Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Maturitní zkouška v roce 2013 a v následujících letech vnitřní předpis vedení školy Nová (reformovaná) maturitní zkouška se skládá

Více

MUDRstart - Intenzivní přípravný kurz na medicínu. Brno, Praha, Bratislava, Ostrava

MUDRstart - Intenzivní přípravný kurz na medicínu. Brno, Praha, Bratislava, Ostrava MUDRstart - Intenzivní přípravný kurz na medicínu Brno, Praha, Bratislava, Ostrava MUDRstart Intenzivní přípravný kurz na medicínu Délka: 80 x 45 min (60 x 60 min) Lokality: Brno, Praha, Bratislava, Ostrava

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 3. ročník, septima

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 3. ročník, septima Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 3. ročník, septima Časová dotace seminářů 2 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně dva semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / oktávě. Podle školního řádu nelze semináře v průběhu studia měnit. Ve všech seminářích může být v průběhu školního roku stanoveno srovnávací

Více

Školní vzdělávací program

Školní vzdělávací program Školní vzdělávací program Obor: 7941K/81, Gymnázium všeobecné (osmileté) Obor: 7941/41, Gymnázium všeobecné (čtyřleté) Učební osnovy pro vyšší stupeň osmiletého gymnázia a čtyřleté gymnázium Vzdělávací

Více

Matematika I. dvouletý volitelný předmět

Matematika I. dvouletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Matematika I O7A, C3A, O8A, C4A dvouletý volitelný předmět Cíle předmětu Tento předmět je koncipován s cílem usnadnit absolventům gymnázia přechod na vysoké školy

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2014 2015

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2014 2015 Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2014 2015 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Aplikovaná geografie 2. Biologický seminář 3. Cvičení z chemie 4. Cvičení

Více

Volitelné předměty. nabídka 2015/2016

Volitelné předměty. nabídka 2015/2016 Volitelné předměty nabídka 2015/2016 Volitelné předměty pro (V7.AB a 3.A) Konverzace v AJ (V7.AB a 3.AB) Tento volitelný předmět nabízí studium konverzačních témat v AJ. Studenti si výrazně rozšíří slovní

Více

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem Fakulta Počet uchazečů Dostavilo se Uspělo u přijímací zkoušky Právnická 506 442 442 Lékařská 55 49 378 Přírodovědecká 048 896 603 Filozofická 33 2736 2095 Pedagogická 726 585 585 Ekonomicko-správní 224

Více

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku

Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku Nabídka volitelných předmětů pro 4. ročník a oktávu šk. roku 2017 2018 Volitelné předměty dvouleté, které pokračují ze 3. ročníku: 1. Aplikovaná geografie 2. Biologický seminář 3. Cvičení z chemie 4. Cvičení

Více

Seminář z fyziky II

Seminář z fyziky II 4.9.43. Seminář z fyziky II Volitelný předmět Seminář z fyziky je určen pro uchazeče VŠ technického směru navazuje na vzdělávací obsah vzdělávacího oboru Fyzika, který je součástí vzdělávací oblasti Člověk

Více

Biochemie Ch52 volitelný předmět pro 4. ročník

Biochemie Ch52 volitelný předmět pro 4. ročník Biochemie Ch52 volitelný předmět pro 4. ročník Charakteristika vyučovacího předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacího oboru Chemie. Mezipředmětové přesahy a

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + V. a VI. ročník + septima a oktáva G JGM Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / VI. ročníku / oktávě. Podle školního řádu nelze semináře v průběhu studia měnit. Ve všech seminářích může být v průběhu školního roku

Více

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG

Náplně povinně volitelných předmětů 3. a 4. ročník + septima a oktáva na I. NZG Ve všech níže uvedených seminářích bude žák pokračovat taktéž ve u / oktávě. Podle školního řádu nelze semináře v průběhu studia měnit. Ve všech seminářích může být v průběhu školního roku stanoveno srovnávací

Více

Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků vzdělávání. Didaktické testy 2 A1 U1

Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků vzdělávání. Didaktické testy 2 A1 U1 Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků vzdělávání Didaktické testy 2 A1 U1 CERMAT srpen 2008 Cílem úkolu Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků vzdělávání byla příprava nástrojů

Více

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem Fakulta Počet uchazečů Dostavilo se Uspělo u přijímací zkoušky Právnická 94 88 61 Lékařská 167 142 134 Přírodovědecká 216 200 190 Filozofická 198 161 121 Pedagogická 48 43 33 Ekonomicko-správní 43 40 37

Více

Systém volitelných předmětů

Systém volitelných předmětů Systém volitelných předmětů A. Obecné pokyny Pro žáky 2. roč., respektive sexty: Žák volí jeden hodinový jednoletý předmět konverzaci z cizího jazyka podle volby druhého cizího jazyka v prvním ročníku.

Více

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ročník. Školní rok: Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IJA. - matematický seminář

VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ročník. Školní rok: Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IJA. - matematický seminář VOLITELNÉ PŘEDMĚTY - 3. ročník Školní rok: 2019 2020 Předměty: 1. Blok zaměřený na matematiku, fyziku a IJA - matematický seminář - seminář z fyziky a informatiky - informatika plus 2. Blok společenskovědních

Více

Volitelné předměty. nabídka 2017/2018

Volitelné předměty. nabídka 2017/2018 Volitelné předměty nabídka 2017/2018 Volitelné předměty pro (V7.AB a 3.A) Konverzace v AJ (V7.AB a 3.AB) Tento volitelný předmět je určen studentům, kteří si chtějí procvičit a zdokonalit dovednosti a

Více

Mikulášské nám. 15, 326 00 Plzeň, 377 248 816, 377 240 159, tel./fax: 377 245 232, e-mail: info@cg-plzen.cz

Mikulášské nám. 15, 326 00 Plzeň, 377 248 816, 377 240 159, tel./fax: 377 245 232, e-mail: info@cg-plzen.cz MATURITNÍ TÉMATA ZE ZEMĚPISU 1. Země ve Vesmíru, Pohyby Země, Glóbus, kartografie 2. Litosféra, reliéf, pedosféra 3. Atmosféra členění, tlakové útvary, podnebné pásy 4. Hydrosféra pevnina a oceán, Kryosféra

Více

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 4. ročník, oktáva

Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 4. ročník, oktáva Nabídka povinně volitelných seminářů pro školní rok 2015/2016 4. ročník, oktáva Časová dotace seminářů 3 hodiny týdně Každý žák si volí z nabídky povinně čtyři semináře Pokud je z nějakého předmětu vypsáno

Více

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem

Uspělo u přijímací zkoušky bakalářské magisterské magisterské navazující doktorské Celkem Fakulta Počet uchazečů Dostavilo se Uspělo u přijímací zkoušky Právnická 69 57 50 Lékařská 171 146 140 Přírodovědecká 196 172 156 Filozofická 234 197 166 Pedagogická 63 58 48 Ekonomicko-správní 27 26 20

Více

Min. počet hodin týdně za studium. Český jazyk a literatura 7,5 Český jazyk a literatura 4 4

Min. počet hodin týdně za studium. Český jazyk a literatura 7,5 Český jazyk a literatura 4 4 1. Učební plán 1. 1. Nižší stupeň šestiletého gymnázia Dle tohoto učebního plánu je výuka realizována od školního roku 2013/14 počínaje 1. ročníkem. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory Min. počet hodin

Více

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika

Témata: obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář biologie (SBI) Zaměření: vhodný k maturitě, opakující příprava na maturitní a přijímací zkoušky obecná biologie botanika zoologie biologie člověka genetika 2. NÁZEV SEMINÁŘE:

Více

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO

E K O G Y M N Á Z I U M B R N O o.p.s. přidružená škola UNESCO Seznam výukových materiálů III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast: Předmět: Vytvořil: Obecná chemie Chemie Mgr. Soňa Krampolová 01 - Látkové množství, molární hmotnost VY_32_INOVACE_01.pdf

Více

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU ANGLICKÝ JAZYK

CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU ANGLICKÝ JAZYK CHARAKTERISTIKA PŘEDMĚTU ANGLICKÝ JAZYK 1. Obsahové vymezení Cílem výuky anglického jazyka na vyšším stupni gymnázia je dosáhnout úrovně B2, C1 v závislosti na pokročilosti skupiny. Studenti, kteří složí

Více

Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2017/2018

Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2017/2018 Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2017/2018 Přehled volitelných předmětů 1. Nabídka volitelných předmětů, které si student volí v I 1.1. Druhý cizí jazyk povinně volitelný předmět

Více

Povinné pro 2. ročník (sexta) - O. Odvárko: Sbírka úloh pro gymnázia Funkce (nakl. Prométheus) 84,- Kč Doporučené pro 2.

Povinné pro 2. ročník (sexta) - O. Odvárko: Sbírka úloh pro gymnázia Funkce (nakl. Prométheus) 84,- Kč Doporučené pro 2. Matematika S e z n a m u č e b n i c Povinné ve všech ročnících - J. Petáková: Matematika příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na VŠ (nakl. Prométheus) 212,- Kč - J. Mikulčák: Matematické, fyzikální

Více

Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2015/2016

Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2015/2016 Nabídka volitelných předmětů a jejich anotace ve školním roce 2015/2016 Přehled volitelných předmětů 1. Nabídka volitelných předmětů, které si student volí v I 1.1. Druhý cizí jazyk povinně volitelný předmět

Více

Průřezová témata, souvislosti, metody Environmentální výchova Výchova ke zdraví. Výstupy Učivo téma Konkretizace

Průřezová témata, souvislosti, metody Environmentální výchova Výchova ke zdraví. Výstupy Učivo téma Konkretizace Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Člověk a příroda Biologie Vzdělávací obor biologie je realizován v povinném předmětu biologie a ve volitelných předmětech seminář z biologie, seminář z molekulární biologie

Více

Dodatek č. 1 k ŠVP Ekonomika a podnikání č.j. 0461/2015 od

Dodatek č. 1 k ŠVP Ekonomika a podnikání č.j. 0461/2015 od Dodatek č. 1 k ŠVP Ekonomika a podnikání č.j. 0461/2015 od 1.9.2015 Projednáno v předmětové komisi dne: 25.2.2016 Projednáno ve Školské radě dne: 22.3.2016 Schváleno pedagogickou radou dne: 10.3.2016 Ing.

Více

Vzdělávací obor: Biologie. Jednoletý volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) Předmět: Antropologický seminář

Vzdělávací obor: Biologie. Jednoletý volitelný předmět pro 4. ročník (všechna zaměření) Předmět: Antropologický seminář Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Člověk a příroda Biologie Vzdělávací obor biologie je realizován v povinném předmětu biologie a ve volitelných předmětech seminář z biologie, seminář z molekulární biologie

Více

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.11. Seminář z geografie

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.11. Seminář z geografie 4.8.11. Seminář z geografie Výuku geografie rozšiřujeme nabídkou volitelného předmětu Seminář z geografie v septimě a v oktávě s dvouhodinovou týdenní dotací. Vzdělávání v tomto předmětu vychází z obsahového,

Více

VOLITELNÉ A NEPOVINNÉ PŘEDMĚTY

VOLITELNÉ A NEPOVINNÉ PŘEDMĚTY VOLITELNÉ A NEPOVINNÉ PŘEDMĚTY Příloha č. 1 ke Školnímu vzdělávacímu programu pro gymnaziální vzdělávání Gymnázium, Uničov, Gymnazijní 257 1 Obsah Základní informace...4 Možná struktura volitelných předmětů...5

Více

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století (SČD20) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo

1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století (SČD20) ROČNÍK: septima HODINOVÁ DOTACE: 2 PROGRAM Zaměření: rozšiřující učivo 1. NÁZEV SEMINÁŘE: Seminář českých dějin 20. století (SČD20) Volitelný Seminář dějin 20. století vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a společnost a doplňuje vzdělávací obsah oboru historie v souladu s

Více

Střední škola Kostka s. r. o. Minimální počet hodin týdně za studium

Střední škola Kostka s. r. o. Minimální počet hodin týdně za studium 4. Učební plán 4. 1. Nižší stupeň šestiletého gymnázia Dle tohoto učebního pl{nu je výuka realizov{na od školního roku 2009/10 počínaje 1. ročníkem. Vzdělávací oblasti Vzdělávací obory Minimální počet

Více

O nakladatelství. Nakladatelství SOKRATES se specializuje také na odbornou právnickou a ekonomickou literaturu.

O nakladatelství. Nakladatelství SOKRATES se specializuje také na odbornou právnickou a ekonomickou literaturu. Obsah Obsah... 2 O nakladatelství... 3 Nejžádanější publikace z nakladatelství SOKRATES... 4 Kompletní nabídka z edice Přijímací zkoušky na vysoké školy z nakladatelství SOKRATES dle typu VŠ... 5 Právnická

Více

Komentář k volitelným seminářům pro budoucí maturitní ročníky

Komentář k volitelným seminářům pro budoucí maturitní ročníky Komentář k volitelným seminářům pro budoucí maturitní ročníky 2019-2020 Semináře dvouhodinové Konverzace v německém jazyce (KNJ), konverzace v ruském jazyce (KRJ), konverzace ve francouzském jazyce (KFJ)

Více

ENVIRONMENTALISTIKA GYM

ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTALISTIKA GYM ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA CHARAKTERISTIKA PRŮŘEZOVÉHO TÉMATU V době, kdy jsme svědky rychlého zhoršování stavu globálních životodárných systémů z hlediska podmínek udržitelného rozvoje,

Více

Vyučovací předmět: CVIČENÍ Z MATEMATIKY. A. Charakteristika vyučovacího předmětu.

Vyučovací předmět: CVIČENÍ Z MATEMATIKY. A. Charakteristika vyučovacího předmětu. Vyučovací předmět: CVIČENÍ Z MATEMATIKY A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Základem vzdělávacího obsahu předmětu Cvičení z matematiky je vzdělávací

Více