PÍRUKA KADETA. Autoi: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "PÍRUKA KADETA. Autoi: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký"

Transkript

1 PÍRUKA KADETA Autoi: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký

2 OBSAH ZÁKLADNÍ NÁZVOSLOVÍ RÁHEN, KOŠ A PLACHET...3 PRÁCE NA STŽNI...4 Jištní...4 Práce na ráhn...5 Balení a rozbalování plachet...5 NEJDLEŽITJŠÍ LANA SLOUŽÍCÍ K OVLÁDÁNÍ PLACHET...6 Tahání a uvazování lan...7 Píné (ráhnové) plachty...8 Kasouny a skasalnice...8 Otže a halže...8 Buliny...8 Závsníky a výtahy ráhen...8 zvedání a spouštní brámových a košových ráhen...9 Zvratiky ( brejsy )...10 Kasání a rozvinování píných plachet...10 Refování píných plachet...10 raksy...11 Podélné plachty...12 Vratiplachta (spankr)...12 Kasalky...12 Výtah vratiplachty...12 Sthovky...13 Otže...13 Výtahy/Spoušt...14 Stahovae a kasouny...14 OVLÁDÁNÍ HLAVNÍHO MOTORU...14 Startování motoru...14 Kontrolní panel hlavního motoru...15 ÚVAZOVÝ PLÁN...15

3 ZÁKLADNÍ NÁZVOSLOVÍ RÁHEN, KOŠ A PLACHET STŽN Hlavní stže: 1. Hlavní pe 2. Hlavní košová nlka 3. Hlavní brámová nlka Pední stže: 4. Pední pe 5. Pední košová nlka 6. Pední brámová nlka elen: 7. elen 8. elenní nlka RÁHNA 9. Hlavní ráhno 10. Hlavní košové ráhno 11. Hlavní brámové ráhno 12. Vratipe 13. Vratiráhno 14. Pední ráhno 15. Pední košové ráhno 16. Pední brámové ráhno 17. Ráhno blindy KOŠE 18. Hlavní koš 19. Hlavní brámový koš 20. Pední koš 21. Pední brámový koš PÍNÉ PLACHTY 22. Hlavní košová plachta 23. Hlavní brámová plachta 24. Pední plachta 25. Pední košová plachta 26. Pední brámová plachta PODÉLNÉ PLACHTY 27. Vratiplachta (spankr) 28. Hlavní sthovka 29. Hlavní košová sthovka 30. Pední košová sthovka 31. Kosatka

4 PRÁCE NA STŽNI Každý kadet obdrží na zaátku plavby oíslovaný sedák, o který si sám peuje v pr bhu plavby, a na konci plavby jej odevzdá. Po navleení sedáku musí být jeho pás vždy pevn utažen! Sedák má dv karabiny, jednu na dlouhém a druhou na krátkém lan. Je zakázáno lézt na stžn bez sedáku. Na stže se smí lézt až po povolení od kapitána nebo bocmana. Nikdo nesmí lézt na stžn bez povolení. Na stžn (do koš ) se šplhá po úponách nebo též vantech (svislá, silná lana zpevující stže), která jsou spojena vodorovnými provazovými píkami, zvanými výblenky (ale v lodní hantýrce o nich uslyšíte spíše jako o žbrdlinách ). Pi lezení se rukama nikdy nedržte žbrdlin, ale úpon. Také nikdy nestoupejte na devné držáky naviganích svtel (na pedním stžni) Pokud lo pluje pod plachtami, je vždy snazší zaít šplhat na návtrné (tj. té, odkud fouká vítr) stran nebudete mít pocit, že lezete v záklonu. Zaáteník m m že init z poátku potíže pekonání záporného sklonu tsn pod košem. Nejastjší chybou, kterou si cestu nahoru i dol zkomplikujete, je vynechávání posledních žbrdlin pod košem, a zbyten velké kroky v tomto míst. Žbrdliny vedou v pohodlných rozestupech opravdu až pod hlavní koš, když si napoprvé dáte práci, abyste je nohou našli, napíšt už to bude snadné. Cestu pes negativní sklon úponk (futtock) si velmi usnadníte, pokud si cestou nahoru stoupnete jednou nohou na spodní ráhno. JIŠTNÍ K zajištní kadeta v lanový slouží horolezecký sedák. Ten je opaten dvmi jistícími lany (krátkým a dlouhým) a karabinami s automatickou pojistkou proti otevení. Odjištní pojistky se provádí zmáknutím pojistky palcem a souasným zmáknutím otevení karabiny ukazovákem. První ást výstupu je snadná. Pi cest po úponách spodních ástí stžn (do výšky prvního ráhna) je teba se jistit hlavn pi špatném poasí, nedostatených zkušenostech, i fyzické kondici kadeta. Pokud to sami nepovažujete za skuten nutné, tato ást se dá lézt i bez jistní. Neustálým pecvakáváním karabiny byste se vlastn pipravovali o jednu ruku, kterou je lepší využít k držení se.

5 Ovšem minimáln od výšky spodních ráhen budou všichni v každém okamžiku zajištni!!! Velmi nutné je jištní se pi pekonávání záporného sklonu pod košem. Zde se jistíme karabinou na dlouhém lan za kovovou ást pod košem. Zajistit se musíte i v koši, a pokaždé, když se zastavíte. K jištní používejte zejména kovová oka, kterých je na všech místech dostatek. V žádném pípad se nejistte k vertikálním lan m, ani ke žbrdlinám. Nejastjší práce kadeta na stžni spoívá v rozbalování a balení plachet na ráhn. Pi práci na ráhn se samozejm také musíte jistit. PRÁCE NA RÁHN Šlapnice Pi práci na ráhn stojíme na šlapnici, což je lano zavšené pod ráhnem. Krátkou karabinou sedáku jsme jištni v ocelovém lanku, které vede po celé zadní stran ráhna. Po pední stran ráhna vede kovová trubka, které se m žeme pidržovat. Správný postoj na ráhn je ale v pedklonu, piemž se bichem opíráme o ráhno a máme ob ruce volné. Píchod na ráhno vypadá takto: vyšplháme po úponách do takové výšky, abychom mli ráhno v úrovni pasu. Dlouhou karabinou sedáku se stále jistíme na úponách stžn a krátkou karabinou od sedáku se zajistíme do ocelového lanka na ráhn. Pak pekroíme z úpon na šlapnici a odpojíme dlouhou karabinu z úpon. Trubka Ocelové lanko BALENÍ A ROZBALOVÁNÍ PLACHET Plachty jsou po skasání run sbaleny a pivázány k ráhnu, aby se co nejvíce zmenšila plocha, do níž se m že opírat vítr. Lanka, kterými jsou plachty po sbalení omotána a zavázána, nazýváme gaskety.

6 Pi balení plachtu postupn pitahujeme k pední stran ráhna; vytváíme z ní jakousi harmoniku, piemž poslední záhyb této harmoniky pitáhneme co nejvtší silou. Sbalenou plachtu pak jednou nebo dvakrát (podle toho, kolik nám její délka dovolí) ovineme gasketou. Smr ovíjení je vždy zezadu dol a vepedu nahoru. Gasketa musí vést mezi jistícím ocelovým lankem a ráhnem, nikoli vzadu pes lanko, jinak si snadno zablokujeme cestu zpt :-). Po omotání plachty svážeme konce gaskety plochým (ambulantním) uzlem se zámkem (viz obr.), nevyjde-li nám na to délka, tak pouze plochým uzlem. Dáme pozor, abychom neuvázali tzv. babák, který pak nejde rozvázat! Plochý uzel Plochý uzel Babák se zámkem Gasketa svinutá do panenky Pi rozbalování plachet staí zatáhnout za volný konec zámku plochého uzlu, a ten se sám rozpadne. Je teba dbát na to, abychom rozvázali skuten všechny gaskety držící plachtu (když na nkterou zapomeneme, budeme muset na ráhno znovu ). Naopak je teba dávat pozor, abyste nerozvázali lanka, kterými je pivázána horní hrana plachta k ráhnu (zavšovací úvazky). Uvolnné gaskety není možné nechat voln viset z ráhna, protože hrozí nebezpeí, že se asem zamotají do njaké kladky. Gaskety svineme do malé panenky (lanko si navineme na dla, a nakonec celý smotek pevážeme kolem dokola, aby se nerozpadl), a panenku zastríme za kovovou trubku v pední ásti ráhna. NEJDLEŽITJŠÍ LANA SLOUŽÍCÍ K OVLÁDÁNÍ PLACHET Plachty a ráhna se ovládají pomocí lan jdoucích ze stž na palubu lodi. Funkci a zp sob používání tch, se kterými pijdeme do styku jako kadeti nejastji, popíšeme níže. Každé lano má pevn dáno své místo (kolík), kde je uvázáno. Rozmístní lan na úvazových lávkách na palub se íká úvazový plán, a je dobré si ho pro nejd ležitjší lana zapamatovat již ped plavbou.

7 TAHÁNÍ A UVAZOVÁNÍ LAN Pi tahání za lano vyvineme nejvtší sílu nikoliv povšením se na nj, ale tak, jak znázoruje obrázek. Lano vedeme zezdola okolo kolíku, a stídav jednou rukou pitahujeme lano k sob, a po uvolnní vždy dotáhneme druhou rukou dolní konec. Totéž lze ješt úinnji dlat ve dvojici, kdy jeden pumpuje nahoe, a druhý dotahuje dole. Po dotažení lano vedeme tikrát kížem okolo horního a dolního konce kolíku, a na závr nedláme žádný zámek (lano má dostatené tení na to, aby drželo na kolíku i bez zámku. Pi vtším tahu se zámek utáhne tak, že lano nejde z kolíku sundat). Na závr sbalíme volný konec lana do smyek, protáhneme první smyku jejich stedem, dvakrát otoíme, a celý balík za ni povsíme na kolík. Pi uvolování lana kolík nevytahujeme z jeho otvoru, ale shodíme panenku na zem a lano z kolíku odmotáme.

8 PÍNÉ (RÁHNOVÉ) PLACHTY KASOUNY A SKASALNICE Kasouny a skasalnice slouží ke kasání píných plachet. Kasouny (na každé stran je pro každou plachtu jeden) vedou z dolního rohu plachty ke konci ráhna, skasalnice (na každé stran jsou pro každou plachtu jedna až ti, podle velikosti plachty) vedou od dolního, nebo boního lemu na ráhno. Všechna tato lana vedou k úvazovým lávkám podél boního zábradlí lodi. OTŽE A HALŽE Otže košové a brámové plachty vedou z dolních roh píných plachet na konce ráhna pod plachtou. Uvázány jsou na píné úvazové lávce ped pedním a za hlavním stžnm. Otže pední (dolní) plachty vedou dozadu za plachtu, a jsou uvázány na vazácích po stranách hlavní paluby. Kasouny (zelené), skasalnice (ervené) a otže (modré) Halže má pouze pední (dolní) plachta. Jsou to lana, která vedou od dolních roh plachty dopedu, a jsou uvázána na vazácích na palub v pední ásti píd. Otže (modré), halže (zelené) a buliny (ervené) pední plachty BULINY Buliny jsou lanka, která vypínají návtrný lem plachty peplavb oste proti vtru. Buliny vedou pes kladku na elenu a uvázány jsou na zábradlí vpedu na pídi. Buliny má na La Grace zatím jen pední plachta. ZÁVSNÍKY A VÝTAHY RÁHEN Závsníky ráhen vedou ze stžn na konce ráhen, a slouží k držení ráhen ve vodorovné poloze. Pi vtšin bžných operací s nimi nemanipulujeme, protože jsou ale uvázány na stejné úvazové

9 lávce spolu s kasouny a skasalnicemi, mli bychom si místo jejich uvázání zapamatovat, aby se nám s nimi nepletly. Výtahy ráhen jsou silná lana, uvázaná u stedu ráhna, a drží jej ve správné výšce. Volné konce výtah jsou uvázány na úvazové lávce za stžnm. Brámová nlka Košová nlka Závsníky (modré) a výtahy (ervené) košových a brámových ráhen. Vlevo: ráhna v horní poloze, vpravo: ráhna v dolní poloze ZVEDÁNÍ A SPOUŠTNÍ BRÁMOVÝCH A KOŠOVÝCH RÁHEN Hlavním d vodem spouštní brámových (pedevším) a košových ráhen je usnadnní pístupu na ráhno pi gasketování plachet. Aby byla manipulace s lany pi tom co nejjednodušší, spouštíme i zvedáme ráhno pi rozvinuté (neskasané) placht. Zvedání ráhna provádíme následovn: povolíme kasouny i skasalnice plachty, a necháme je úpln volné. Poté pitahujeme výtah a oba závsníky (souasn, aby ráhno z stávalo ve vodorovné poloze). Spouštní ráhna provádíme následovn: Povolíme skasalnice a necháme je úpln volné. Poté povolujeme souasn výtah i závsníky (tak, aby ráhno z stávalo ve vodorovné poloze), a zárove pitahujeme kasouny (plachta je pi spouštní ráhna rozvinutá a její otže musí být dotaženy. Tahání kasounu, který vede od dolního rohu plachty na kladky na spouštném ráhn a pak dol na palubu, tedy pomáhá spouštt ráhno dol ).

10 ZVRATIKY ( BREJSY ) Zvratiky, o nichž v lodním slangu uslyšíte také jako o brejsech (z anglitiny brace), jsou lana, která slouží k natáení ráhen okolo svislé osy. Jsou uvázány vždy na píném zábradlí mezi stžnm a hlavní palubou, ale tak, že zvratiky hlavního stžn jsou u stžn pedního, a zvratiky pedního stžn u stžn hlavního. Píslušnost zvratiek k jednotlivým ráhn m poznáme nejsnáze podle jejich tloušky nejsilnjší lano patí hlavnímu ráhnu, prostední lano košovému, a nejtení brámovému ráhnu. Po manipulaci s brejsy je teba je vždy dotáhnout, aby se ráhna pevn držela ve své natoené poloze. Toto dotažení, zejména u slabších ráhen, ale nesmí být píliš silné platí, že brejsy dotahujeme silou úmrnou tloušce lana. Hlavní brámové ráhno Pední brámové ráhno Hlavní košové ráhno Pední košové ráhno Hlavní ráhno Pední ráhno Zvratiky ( brejsy ) ráhen hlavního (modré) a pedního (ervené) stžn KASÁNÍ A ROZVINOVÁNÍ PÍNÝCH PLACHET Poadí inností pi kasání plachty je následující: 1. povolíme otže (v pípad pední plachty i halže a buliny), 2. pitáhneme a uvážeme kasouny, 3. pitáhneme a uvážeme skasalnice. Pi rozvinování plachty je postup opaný: 1. povolíme skasalnice a kasouny (lze udlat najednou), 2. pitáhneme a uvážeme otže. REFOVÁNÍ PÍNÝCH PLACHET Na La Grace se zatím refují jen košové plachty. Poadí inností pi refování následující: plachty je

11 1. pomocí výtahu spustíme ráhno cca o 1,5 m níže a zajistíme ho. 2. dotáhneme ob refovací lana až k ráhnu. 3. dotáhneme pomocí obou závsník a výtahu ráhno do své nové horní pozice 4. pomocí zvratiek nastavíme správný úhel ráhna na vítr a zvratiky pevn zajistíme. 5. Kadeti vylezou na ráhno a uvážou na ambulantní uzel refovací lanka kolem ráhna. RAKSY Raksy jsou smyky z lana, které drží ráhno u stžn. Na lodi se pracuje obvykle pouze s raksy dolních (hlavních) ráhen. Pro vytoení ráhen do strany je nutné raks povolit, pi píné poloze ráhna musí být raks naopak utažen. Lano raksu vede ke kladkostroji upevnnému na palub pod stžnm, a jeho konec je uvázán na lávce za stžnm. Raks hlavního ráhna (ervený)

12 PODÉLNÉ PLACHTY VRATIPLACHTA (SPANKR) Vratiplachta je horním lemem upevnna na vratiráhnu, a spodní lem vede podél vratipn. Vratiráhno i vratipe mají dv otže, vedoucí vždy na oba boky lodi, které slouží k natáení celé plachty. Otže vratiráhna (tení) jsou uvázány na vazácích na sloupcích zábradlí, otže vratipn (tlustší) jsou uvázány na kolících na zábradlí. Pevn utažená otž vratipn musí být vždy pouze ta na návtrné stran (tj. té, odkud fouká vítr), závtrná otž musí být volná, jinak by se opírala o zábradlí a hrozilo by jeho vylomení. KASALKY Kasalky slouží ke kasání vratiplachty. Vedou od zadního lemu plachty k vratiráhnu nebo ke stžni, a je jich celkem šest, vždy ti a ti po obou stranách plachty. Pes kladky pak jejich konce vedou dol podél hlavního stžn a uvázány jsou na vazácích na jeho pední stran. Vratiráhno Pi kasání vratiplachty postupujeme vždy od dvojice nejvyšších kasalek postupn k nižším. Taháme ve dvojici vždy za ob kasalky najednou. VÝTAH VRATIPLACHTY Výtah vratiplachty je lano, které vede od dolního rohu vratiplachty na konec vratipn, a slouží k jejímu rozvinutí. Jeho konec je uvázán na vazáku pibližn v polovin vratipn. Ped rozvinutím vratiplachty je pochopiteln teba povolit všech šest kasalek. Po jejím rozvinutí musíme kasalky opt uvázat na jejich vazáky, aby se do sebe nezamotaly. Vratipe Otže vratipn a otže vratiráhna (modré), kasalky (zelené) a výtah vratiplachty (ervená).

13 STHOVKY Hlavní košová sthovka Kosatka Pední košová sthovka Hlavní sthovka Otže (modré), spoušt (ervené), kasouny (zelené) a stahovae (tyrkysové) sthových plachet. Obslužná lana sthových plachet jsou následující: otže, spoušt, kasouny, stahovae a halže. Halže drží pední dolní rohy sthovek, a protože za bžných okolností není teba s nimi manipulovat, nebudeme se jim dále vnovat. OTŽE Otže drží zadní dolní rohy sthovek. Každá sthovka má vždy dv otže jedna vede na pravobok, a druhá na levobok. Pevn utažená je ale vždy pouze ta na závtrné stran (tj. opané, než odkud fouká vítr). Druhá otž visí voln, a v pípad hlavní košové sthovky a pední košové sthovky vede dokonce ješt pes další sth (tlusté lano držící stžn v podélné ose), protože celá plachta je na závtrné stran od nj. Pi pehazování pední košové sthovky na

14 druhý bok se obvykle kladka otže i roh plachty na dolním sthu zaseknou, a je teba vylézt na elen a pehodit je run. Otže hlavní sthovky i hlavní košové sthovky jsou uvázány na zadní palub, z toho hlavní na vazácích na sloupcích zábradlí, a hlavní košové na kolících na boních úvazových lávkách. Otže pední košové sthovky jsou uvázány na pední palub, na kolících na boním zábradlí. VÝTAHY/SPOUŠT Výtahy/poušt drží zadní horní rohy sthovek, a slouží k jejich vytahování. Spoušt hlavní sthovky a hlavní košové sthovky jsou uvázány na píném zábradlí na zadní palub, spouš pední košové sthovky na píné úvazové lávce ped pedním stžnm. STAHOVAE A KASOUNY Stahovae sthovek slouží k jejich stažení. Horní lem sthovky se pi vytahování a stahování pohybuje podél sthu povšený na kovových ocích, a stahovae vedou skrz tato oka od zadního horního rohu. Pi stahování si vypomáháme kasounem, který zárove pes kladku pitahuje zadní dolní roh plachty k zadnímu hornímu rohu, a slouží k finálnímu sbalení plachty. Pední sthovka má pouze stahova. Stahovae a kasouny hlavní a hlavní košové sthovky jsou uvázány na píné úvazové lávce za pedním stžnm, stahova pední košové sthovky je uvázán na kolíku na zábradlí na pídi. OVLÁDÁNÍ HLAVNÍHO MOTORU Závrem bychom se ješt rádi zmínili o tom, jak nastartovat hlavní motor. Není to sice historicky zajímavá práce kadeta, ale tato znalost vám m že zachránit život. Až na výjímky prokazatelného stavu nouze se ovládá motor jen na rozkaz nkoho ze stálé posádky lodi! STARTOVÁNÍ MOTORU Motor se startuje následovn: 1. Zkontroluji, jestli není zaazena rychlost, nebo zabrždna hídel. 2. Lehce zatlaím klíek a pootoením ve smru hodinových ruiek nastartuji motor (stejn jako v aut) 3. Jakmile motor naskoí, ihned klíek pustím. 4. Zaadíme rychlost a pidáme plyn. adící páka je ve svislé poloze v neutrálu, jejím posunutím o cca 10 dopedu zaadíme dopedu a o cca 10 dozadu zaadíme dozadu. Jakmile slyšíme, že došlo k zaazení, m žeme pidat plyn (nikdy nepidáváme otáky díve!) Motor se zastavuje následovn: 1. vyadíme na neutrál

15 2. zmákneme ervené tlaítko a držíme ho, dokud se motor nezastaví a nezahouká signalizace. Potom otoíme klíek startování do své levé polohy. Nikdy neodnášíme klíek startování!!! KONTROLNÍ PANEL HLAVNÍHO MOTORU 1. ukazatel motohodin 2. ukazatel tlaku oleje v motoru (musí pi chodu ukazovat 2-6 Bar) 3. ukazatel naptí na startovací baterii (musí pi chodu ukazovat V) 4. ukazatel teploty motoru (ml by pi delším chodu ukazovat cca 90 C nikdy ne do erveného pole) 5. ukazatel tlaku oleje v pevodovce (musí pi chodu ukazovat max.) 6. kontrolka napájecího naptí (zelená) (zhasne až se motor rozebhne) 7. kontrolka žhavení alternátoru (žlutá) - (zhasne až se motor rozebhne) 8. kontrolka zastaveného motoru (ervená) (svítí-li, motor má závadu) 9. vypína podsvtlení pístroj - zapínáme v noci, chceme li na ukazateli vidt) 10. otákomr (otáky motoru držíme od 800ot/min. do 1.600ot/min) ÚVAZOVÝ PLÁN Na následující stránce je zobrazen úvazový plán paluby La Grace, tj. místa, kde jsou uvázána pohyblivá lana. V našem úvazovém plánu ale naleznete pouze lana, která byla zmínna v této píruce. Jejich úvazové prvky jsou v plánu znázornny ern, ostatní jsou bílé. Abychom správn identifikovali lana na boních úvazových lávkách u stž, jsou tyto lávky rozdleny pomocí tenkého provázku (v úvazovém plánu ervené áry) na nkolik úsek, z nichž každý obsahuje lana pouze od jedné plachty. Od stedu lodi smrem k zádi/pídi jdou vždy lana hlavní, košové a brámové plachty. Odlišíme je také podle jejich tloušky hlavní plachta má lana nejtlustší, a brámová nejtení. V rámci úseku vymezeného pro jednu plachtu, jsou pak lana rozdleny následovn: nejblíže ke stedu lodi je vždy závsník ráhna (s tím se pracuje jen zídka, ale musíme si jeho umístní zapamatovat, abychom jej omylem nepovolili). Nejdále od stedu lodi je vždy kasoun. Ten od ostatních lan poznáme také tak, že z úvazové lávky vede ven z lodi (nad vodu), zatímco ostatní lana se sbíhají ke stž m (Tato pom cka je d ležitá zejména v pípadech, kdy máme kasouny i skasalnice povolené, a nevíme, které lano uvázat ke kterému kolíku). Mezi kasounem a závsníkem jsou pak jedna až ti skasalnice podle velikosti dané plachty.

16

17 AZENÍ PODLE STŽ A PLACHET: Pední brámová plachta/ráhno: 1 kasouny, 2 skasalnice, 3 závsníky ráhna, 18 otže, 29 zvratiky, 21 výtah. Pední košová plachta/ráhno: 4 kasouny, 5 skasalnice, 6 závsníky ráhna, 17 otže, 30 zvratiky, 19 refy. Pední plachta/ráhno: 7 kasouny, 8 skasalnice, 9 závsníky ráhna, 27 otže, 31 zvratiky, 13 buliny, 15 halže, 20 raks,. Hlavní brámová plachta/ráhno: 41 kasouny, 40 skasalnice, 39 závsníky ráhna, 45 otže, 10 zvratiky, 43 výtah. Hlavní košová plachta/ráhno: 38 kasouny, 37 skasalnice, 36 závsníky ráhna, 44 otže, 11 zvratiky. Hlavní ráhno: 12 zvratiky, 42 raks. Pední košová sthovka: 14 stahova, 16 otže, 22 spouš. Hlavní sthovka: 25 kasoun, 26 stahova, 28 otže, 32 spouš. Hlavní košová sthovka: 24 kasoun, 23 stahova, 35 otže, 33 spouš. Vratiplachta (spankr): 34 kasalky, 46 výtah vratiplachty, 47 otže vratiráhna, 48 otže vratipn. AZENÍ PODLE ÍSEL: 1 kasouny pední brámové plachty, 2 skasalnice pední brámové plachty, 3 závsníky pedního brámového ráhna, 4 kasouny pední košové plachty, 5 skasalnice pední košové plachty, 6 závsníky pedního košového ráhna, 7 kasouny pední plachty, 8 skasalnice pední plachty, 9 závsníky pedního ráhna, 10 zvratiky hlavního brámového ráhna, 11 zvratiky hlavního košového ráhna, 12 zvratiky hlavního ráhna, 13 buliny pední plachty, 14 stahova pední košové sthovky, 15 halže pední plachty, 16 otže pední košové sthovky, 17 otže pední košové plachty, 18 otže pední brámové plachty, 19 refy pední košové plachty, 20 raks pedního ráhna, 21 výtah pedního brámového ráhna, 22 spouš pední košové sthovky, 23 stahova hlavní košové sthovky, 24 kasoun hlavní košové sthovky, 25 kasoun hlavní sthovky, 26 stahova hlavní sthovky, 27 otže pední plachty, 28 otže hlavní sthovky, 29 zvratiky pedního brámového ráhna, 30 zvratiky pedního košového ráhna, 31 zvratiky pedního ráhna, 32 spouš hlavní sthovky, 33 spouš hlavní košové sthovky, 34 kasalky vratiplachty, 35 otže hlavní košové sthovky, 36 závsníky hlavního košového ráhna, 37 skasalnice hlavní košové plachty, 38 kasouny hlavní košové plachty, 39 závsníky hlavního brámového ráhna, 40 skasalnice hlavní brámové plachty, 41 kasouny hlavní brámové plachty, 42 raks hlavního ráhna, 43 výtah hlavního brámového ráhna, 44 otže hlavní košové plachty, 45 otže hlavní brámové plachty, 46 výtah vratiplachty, 47 otže vratiráhna, 48 otže vratipn.

P ÍRU KA KADETA Auto i: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký verze: 24. 1. 2014

P ÍRU KA KADETA Auto i: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký verze: 24. 1. 2014 PÍRUKA KADETA Autoi: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký verze: 24. 1. 2014 OBSAH ZÁKLADNÍ NÁZVOSLOVÍ RÁHEN, KOŠ A PLACHET...3 PRÁCE NA STŽNI...4 Jištní...4 Práce na ráhn...5 Balení a rozbalování

Více

PŘÍRUČKA KADETA. Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký

PŘÍRUČKA KADETA. Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký PŘÍRUČKA KADETA Autoři: Petr Scheirich Josef Dvorský Dan Rosecký ZÁKLADNÍ NÁZVOSLOVÍ RÁHEN, KOŠŮ A PLACHET STĚŽNĚ Hlavní stěžeň: 1. Hlavní peň 2. Hlavní košová čnělka 3. Hlavní brámová čnělka Přední stěžeň:

Více

35 25B. Soustava kladek na čeleni

35 25B. Soustava kladek na čeleni 1 2 3 5 6 7 8 8 9 10 11 13 15 12 16 17 18 19 25B 25C 26 27 28 29 39 101 102 6 104 103 106 107 108 109 110 113 111 114 116 117 118 119 120 121 122 201 204 205 206 207 208 209 210 211 212 214 213 216 215

Více

svázkové lano catharpins 20 2,4 2 1, svázková lať futtock stave ,25 vzdálenost latě od košového kříže 1,4 m

svázkové lano catharpins 20 2,4 2 1, svázková lať futtock stave ,25 vzdálenost latě od košového kříže 1,4 m č. průměr mmdélka m počet kdélka kusukladky typ počet kladekování počet kováúvazky (m)poznámka zobraz Pevné lanoví 1 hlavní peň 1.1.1. 1 hlavní stěh main stay 32+nerez1 17 1 17 okatice1 1 lanové svě 2

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ VENTILY ADY PGA

ELEKTROMAGNETICKÉ VENTILY ADY PGA ELEKTROMAGNETICKÉ VENTILY ADY PGA POKYNY K INSTALACI A OBSLUZE ITTEC spol. s r.o. zastoupení RAIN BIRD pro R a SR Areál obchodu a služeb, Modletice 106, 251 01 íany tel : +420 323 616 222 fax: +420 323

Více

Trim plachetnice 29er% Nastavení 29er takeláže ve slabém, středním a silném větru - iregata.cz

Trim plachetnice 29er% Nastavení 29er takeláže ve slabém, středním a silném větru - iregata.cz Trim plachetnice 29er% 29er takeláže ve slabém, středním a silném větru - iregata.cz Tato větrná škála závisí samozřejmě na hmotnosti posádky a to především kosatníka, ale také na zkušenostech a technice

Více

POPIS TESTOVACÍHO PROSTEDÍ 1 ZÁLOŽKA PARSER

POPIS TESTOVACÍHO PROSTEDÍ 1 ZÁLOŽKA PARSER POPIS TESTOVACÍHO PROSTEDÍ Testovací prostedí je navrženo jako tízáložková aplikace, každá záložka obsahuje logicky související funkce. Testovací prostedí obsahuje následující ti záložky: Analýza Gramatiky

Více

Zbytky zákaznického materiálu

Zbytky zákaznického materiálu Autoi: V Plzni 31.08.2010 Obsah ZBYTKOVÝ MATERIÁL... 3 1.1 Materiálová žádanka na peskladnní zbytk... 3 1.2 Skenování zbytk... 7 1.3 Vývozy zbytk ze skladu/makulatura... 7 2 1 Zbytkový materiál V souvislosti

Více

NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY

NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY Metodika Mgr. Michal Schovánek kvten 2010 Newtonovy pohybové zákony patí mezi nejobtížnjší kapitoly stedoškolské mechaniky. Popisované situace jsou sice jednoduše demonstrovatelné,

Více

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298

NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298 MALÉ POJÍZDNÉ SKLÁDACÍ LEŠENÍ AKG 170 Výrobce: FINTES Aluminium s.r.o. Píbraz 152 378 02 Stráž nad Nežárkou NÁVOD K POUŽÍVÁNÍ SN EN 1298 Tento návod musí být vždy k dispozici v míst používání lešení SESTAVOVAT

Více

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY

PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - RUTINNÍ PRÁCE S DATY YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Nové verze produkt spolenosti YAMACO Software pinášejí mimo jiné ujednocený pístup k použití urité množiny funkcí, která

Více

Záchranné techniky. G. Záchranné techniky

Záchranné techniky. G. Záchranné techniky Záchranné techniky Vzdělávací materiály slouží jako pomůcka pro vzdělávání instruktorů a nováčků Českého horolezeckého svazu ve všech stupních vzdělávacího procesu. Použití tohoto materiálu k jiným účelům

Více

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 4.

KURZ HOROLEZECTVÍ - část 4. KURZ HOROLEZECTVÍ - část 4. HO Baník Karviná, o.s.. - 1 - OBSAH 1. SLAŇOVÁNÍ - ÚVOD 3 2. SLAŇOVÁNÍ SE SLAŇOVACÍ POMŮCKOU 3 3. SLAŇOVÁNÍ BEZ SLAŇOVACÍ POMŮCKY 5 4. ZASTAVENÍ SLANĚNÍ 5 5. VYTVOŘENÍ SLAŇÁKU

Více

Pídavný modul rozvaha lze vyvolat z hlavní nabídky po stisku tlaítka Výkazy / pídavné moduly.

Pídavný modul rozvaha lze vyvolat z hlavní nabídky po stisku tlaítka Výkazy / pídavné moduly. Výkaz rozvaha Pídavný modul rozvaha lze vyvolat z hlavní nabídky po stisku tlaítka Výkazy / pídavné moduly. Po spuštní modulu se zobrazí základní okno výkazu: V tabulce se zobrazují sloupce výkazu. Ve

Více

OBSAH. Předmluva 9 1. Úvod do historie 10 2. Stavba lodního trupu a příslušenství 14. 3. Stěžně a ráhna 82

OBSAH. Předmluva 9 1. Úvod do historie 10 2. Stavba lodního trupu a příslušenství 14. 3. Stěžně a ráhna 82 OBSAH Předmluva 9 1. Úvod do historie 10 2. Stavba lodního trupu a příslušenství 14 Kýl.................................................. 14 Kýlová vaznice....................................... 15 Klounovec...........................................

Více

PRÁCE S GRAFICKÝMI VÝSTUPY SESTAV

PRÁCE S GRAFICKÝMI VÝSTUPY SESTAV PRÁCE S GRAFICKÝMI VÝSTUPY SESTAV V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - UŽIVATELSKÉ ÚPRAVY GRAFICKÝCH VÝSTUP YAMACO SOFTWARE 2006 1. ÚVODEM Vtšina produkt spolenosti YAMACO Software

Více

DSB - Návod k obsluze Model CW

DSB - Návod k obsluze Model CW DSB - Návod k obsluze Model CW - 4500 Popis souásti: 1. Vodítko mení listu papíru: pro urení jakou velikost drátového hebenu si vybrat. 2,. Micí vodítko pro drátový heben: mí velikost drátového hebenu

Více

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema

Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Správa obsahu ízené dokumentace v aplikaci SPM Vema Jaroslav Šmarda, smarda@vema.cz Vema, a. s., www.vema.cz Abstrakt Spolenost Vema patí mezi pední dodavatele informaních systém v eské a Slovenské republice.

Více

1. Systém domácího videovrátného. 2. Obsah dodávky. 3. Technická specifikace

1. Systém domácího videovrátného. 2. Obsah dodávky. 3. Technická specifikace 1. Systém domácího videovrátného Umožuje audiovizuální spojení s elektrickým videovrátným a ovládání dveního zámku. Základním pínosem tohoto systému je zvýšení komfortu a bezpenosti bydlení. Základní funkce

Více

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly

Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Lepení plexi v bonici pružnými lepidly Dnes si mžete prohlédnout jednoduchý návod jak pilepit plexi do vyezané bonice. Samozejm možností lepení je mnoho, dnes se však podíváme na lepení pružnými lepidly.

Více

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace

Ing. Jaroslav Halva. UDS Fakturace UDS Fakturace Modul fakturace výrazn posiluje funknost informaního systému UDS a umožuje bilancování jednotlivých zakázek s ohledem na hodnotu skutených náklad. Navíc optimalizuje vlastní proces fakturace

Více

REHABILITANÍ CVIKY PRO MOBILIZACI PÁTEE

REHABILITANÍ CVIKY PRO MOBILIZACI PÁTEE REHABILITANÍ CVIKY PRO MOBILIZACI PÁTEE Posílení stabilizaních jednotek pro navrácení pátee do pvodního pirozeného zakivení. Zameno na kyfosyskoliosu. 1. Leh na zádech, celé tlo uvolnné, ruce podél tla,

Více

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška

K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška K 98k Mauser - nejlepší nmecká puška Karabina Mauser 98k byla základní pchotní zbraní nmecké armády ve druhé svtové válce a nejrozšíenjším typem nmecké opakovací pušky v tomto období. Ve své dob pedstavovaly

Více

Lezecký materiál pro HZS Jčk České Budějovice

Lezecký materiál pro HZS Jčk České Budějovice Lezecký materiál pro HZS Jčk České Budějovice Dodávka musí být realizována jako celek. Doprava na KŘ Č. Budějovice bude zahrnuta v ceně zakázky. Dodavatel zajistí bezplatné proškolení min. 2 osob, do 30

Více

BAZÉNOVÉ SAMONASÁVACÍ ERPADLO NAUTILUS. Návod na montáž a údržbu

BAZÉNOVÉ SAMONASÁVACÍ ERPADLO NAUTILUS. Návod na montáž a údržbu BAZÉNOVÉ SAMONASÁVACÍ ERPADLO NAUTILUS Návod na montáž a údržbu 2 / 20 Tento návod obsahuje základní bezpenostní instrukce pro instalaci a uvedení erpadla Nautilus do provozu. Proto je nezbytné, aby se

Více

Univerzální ovlada LP20 DÁLKOVÝ OVLADA S MOŽNOSTÍ UENÍ SE OD PVODNÍCH OVLADA

Univerzální ovlada LP20 DÁLKOVÝ OVLADA S MOŽNOSTÍ UENÍ SE OD PVODNÍCH OVLADA Univerzální ovlada LP20 DÁLKOVÝ OVLADA S MOŽNOSTÍ UENÍ SE OD PVODNÍCH OVLADA NÁVOD K OBSLUZE Výhradní dovozce pro R (kontakt): Bohumil Veselý - VES Tšínská 204 Albrechtice, 735 43 I: 44750498 DI: CZ-6812261016

Více

Návod k použití LAMINÁTOR FILUX LP330TD. Prosím, pette si tento návod pozorn ped použitím. Obsah:

Návod k použití LAMINÁTOR FILUX LP330TD. Prosím, pette si tento návod pozorn ped použitím. Obsah: Návod k použití LAMINÁTOR FILUX LP330TD Prosím, pette si tento návod pozorn ped použitím. Obsah: 1, Bezpenostní upozornní str. 2 2. Návod k použití str. 3 - horká laminace - studená laminace 3. ištní str.

Více

NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ

NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ IMZ I - Základy práce ve výšce a nad volnou hloubkou pro JSDHO NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ Ústřední hasičská škola Jánské Koupele NOUZOVÉ ZPŮSOBY SLANĚNÍ V operačním řízení každý hasič může řešit situaci,

Více

Navazování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal

Navazování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal Navazování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - www.lezec.cz - www.petzl.com OBSAH: Základní rozdělení způsobu navazování... snímek 3 Obecná pravidla pro navazování. snímek 4 Použití sedacího úvazu. snímek

Více

Soubory otázek pro způsobilost 'S80'

Soubory otázek pro způsobilost 'S80' Soubory otázek pro způsobilost 'S80' č. 492 Zkratka souboru otázek: P1 Plují-li plavidla takovými směry, že se jejich dráhy kříží a mohlo by vzniknout. nebezpečí srážky, musí malá plavidla různých druhů

Více

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu

Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu. Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Přehled svalů Obr. 1 Svalstvo trupu při pohledu zepředu Obr. 2 Svalstvo trupu při pohledu ze zadu Obr. 3 Svalstvo horní končetiny ze zadní strany Obr. 4 Svalstvo horní končetiny ze zevní strany Obr. 5

Více

VYTVÁENÍ VÝBROVÝCH DOTAZ

VYTVÁENÍ VÝBROVÝCH DOTAZ VYTVÁENÍ VÝBROVÝCH DOTAZ V PRODUKTECH YAMACO SOFTWARE PÍRUKA A NÁVODY PRO ÚELY: - VYTVÁENÍ VÝBROVÝCH SESTAV YAMACO SOFTWARE 2003-2004 1. ÚVODEM Standardní souástí všech produkt Yamaco Software jsou prostedky

Více

Software Xcalibur 1.3

Software Xcalibur 1.3 Software Xcalibur 1.3 LC-MS systém LCQ Classic Thermo Finnigan Obsah pednášky Uvedení pístroje do provozu Mení pímým nástikem do proudu mobilní fáze vedené pímo do iontového zdroje Ukonení práce s pístrojem

Více

Zimní pikrmování pták

Zimní pikrmování pták ZPRAVODAJ. 101 íjen 2005 Vychází 4 x ron Ediní rada Zpravodaje: pátelé Soa Neumannová (odp. redaktorka), Iva Apfelbecková (zástupce), František Ducháek, V0ra Svobodová, Pavel Šulda a Dana Velebová Kresby

Více

Stahování lana v případě, že je kruh/smyce položená naplocho na skále

Stahování lana v případě, že je kruh/smyce položená naplocho na skále Slaňování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - www.lezec.cz - www.petzl.com OBSAH: Co je to slanění.... snímek 3 Svázání polovičního/dvojitého lana..snímek 5 Jak dolů?...snímek 6 Vlastní slanění.snímek

Více

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY

HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY HYDROIZOLACE SPODNÍ STAVBY OBSAH Úvod do problematiky hydroizolací spodní stavby 2 stránka Rozdlení hydroizolací spodní stavby a popis technických podmínek zpracování asfaltových hydroizolaních pás 2 Hydroizolace

Více

Upozornìní! Maximální stanovené zatížení: (viz - nosnost) Hmotnost plnì naloženého plavidla: 494 kg (1089 lbs) Hlavní plachta +kosatka

Upozornìní! Maximální stanovené zatížení: (viz - nosnost) Hmotnost plnì naloženého plavidla: 494 kg (1089 lbs) Hlavní plachta +kosatka Úvod Tato pøíruèka vám má pomoci snadno a bezpeènì ovládat vaše plavidlo. Obsahuje podrobný popis plavidla a informace o jeho montáži, užívání a údržbì. Pøeètìte si ji prosím peèlivì a seznamte se s plavidlem

Více

"DLK 642-Lite Konfigurator" Programové vybavení pro ídicí jednotku DLK642-Lite Instalaní a programovací návod verze 2.1.4 Aktualizace 3.11.

DLK 642-Lite Konfigurator Programové vybavení pro ídicí jednotku DLK642-Lite Instalaní a programovací návod verze 2.1.4 Aktualizace 3.11. "DLK 642-Lite Konfigurator" Programové vybavení pro ídicí jednotku DLK642-Lite Instalaní a programovací návod verze 2.1.4 Aktualizace 3.11.03 V souvislostí s neustálým rozvojem systém, hardwarového a programového

Více

Hezká fyzika z po íta e

Hezká fyzika z po íta e J. Hubeák: Hezká fyzika z poítae Hezká fyzika z poítae JOSEF HUBEÁK Univerzita Hradec Králové Poíta je univerzální nástroj a studenti, žáci a uitelé jej bžn používají. I když doslouží, je stále zajímavým

Více

Lodní smyčka Postup vázání - mimo předmět

Lodní smyčka Postup vázání - mimo předmět Lodní smyčka Jedná se o velmi užitečnou smyčku s všestranným použitím. Je základem pro vázání mnoha jiných uzlů (třeba pro turbany). Horolezci ji používají na sebezajištění do karabin, protože se snadno

Více

SEKČNÍ GARÁŽOVÁ VRATA COLNEY PRIM UPOZORNĚNÍ

SEKČNÍ GARÁŽOVÁ VRATA COLNEY PRIM UPOZORNĚNÍ SEKČNÍ GARÁŽOVÁ VRATA COLNEY PRIM UPOZORNĚNÍ 1. Prosíme, ověřte přiložené rozměry před instalací vrat. Pokud Vaše garáž rozměry nesplňuje, upravte pomocí stavebních úprav svou garáž dle přiložených rozměrů.

Více

Barva Kód Obrázek Název Popis Cena bez DPH W R. Psací stl. Psací stl s podložkou a možností prokabelování. 210 x 100 x 74. Stl pídavný 210 x 50 x 74

Barva Kód Obrázek Název Popis Cena bez DPH W R. Psací stl. Psací stl s podložkou a možností prokabelování. 210 x 100 x 74. Stl pídavný 210 x 50 x 74 E-SILE - STOLY Barva Kód Obrázek ázev Popis Cena bez DPH 61 575,- Cr* E002 Psací stl 210 x 100 x 74 66 825,- 86 940,- Cr* E001 Psací stl 180 x 90 x 74 100 165,- 57 215,- - 77 445,- Podnože jsou v provedení

Více

Efektivní hodnota proudu a nap tí

Efektivní hodnota proudu a nap tí Peter Žilavý: Efektivní hodnota proudu a naptí Efektivní hodnota proudu a naptí Peter Žilavý Katedra didaktiky fyziky MFF K Praha Abstrakt Píspvek experimentáln objasuje pojem efektivní hodnota stídavého

Více

Návod na používání Systém na vy ezávání autoskel

Návod na používání Systém na vy ezávání autoskel Návod na používání Systém na vyezávání autoskel esky. Oznaení Ohybné prodloužení šroubovacího hrotu Úhlová pevodovka Vyezávací zaízení Držák šroubovacího hrotu Upevovací hák Propichovací jehla Montážní

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Nošení d tí v šátku. Facebook: Jindra03 mobil: 773 621 521

Nošení d tí v šátku. Facebook: Jindra03 mobil: 773 621 521 Nošení dtí v šátku 1 www.zdrava-strava.net Facebook:Jindra03 mobil:773621521 Skype:Bilapani03 Nošení dtí v šátku Obsah NOŠENÍ DTÍ V ŠÁTKU NA TLE... 3 ŠÁTEK... 4 AMBULANTNÍ A POSUVNÝ UZEL... 5 VHODNÝ VK

Více

Návod k obsluze. skartovacího stroje roto S300, S400, S500, S600, S700

Návod k obsluze. skartovacího stroje roto S300, S400, S500, S600, S700 Návod k obsluze skartovacího stroje roto S300, S400, S500, S600, S700 Ped použitím si pozorn pette tento návod Dležitá bezpenostní upozornní Stroj nesmí být souasn obsluhován více osobami! Rozmístní bezpenostních

Více

Cvičební řád metodický list č. 5/VÝŠ 1

Cvičební řád metodický list č. 5/VÝŠ 1 Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Jištění další osoby Metodický list číslo 5 VÝŠ Vydáno

Více

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora

Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Bezpenost dtí v okolí škol z pohledu bezpenostního auditora Ing. Jaroslav Heinich, HBH Projekt spol. s r.o. pednáška na konferenci Bezpenos dopravy na pozemných komunikáciách 2008 ve Vyhne (SK) ÚVOD Bezpenostní

Více

KNARR. MĚŘÍTKO: 1/72 délka: 220mm šířka: 150mm výška: 200mm

KNARR. MĚŘÍTKO: 1/72 délka: 220mm šířka: 150mm výška: 200mm KNARR MĚŘÍTKO: 1/72 délka: 220mm šířka: 150mm výška: 200mm HISTORIE: Knarr je druh obchodní vikingské lodi určený k dálkovému obchodu. Knarry byl velice robustní konstrukce, aby dobře odolávaly nepříznivým

Více

VIKING LONG SHIP, 11th century

VIKING LONG SHIP, 11th century VIKING LONG SHIP, 11th century MĚŘÍTKO: 1/35 délka: 850mm šířka: 370mm výška: 475mm HISTORIE: Předlohou tohoto modelu je Longship nazývaný podle místa nálezu Skuldelev 2. Originál byl postaven převážně

Více

DANDO S.R.O č.t. 0902 331 936 X-BAR. Elektromechanická závora. Návod k inštalácii a obsluhe

DANDO S.R.O č.t. 0902 331 936 X-BAR. Elektromechanická závora. Návod k inštalácii a obsluhe X-BAR Elektromechanická závora Návod k inštalácii a obsluhe 1. Kontrola p_ed montáží Než p_ikro_íte k instalaci, zkontrolujte vhodnost zvoleného modelu závory a podmínky pro montáž Ujist_te se, že všechny

Více

KUSOVNÍK Zásady vyplování

KUSOVNÍK Zásady vyplování KUSOVNÍK Zásady vyplování Kusovník je základním dokumentem ve výrob nábytku a je souástí výkresové dokumentace. Každý výrobek má svj kusovník. Je prvotním dokladem ke zpracování THN, objednávek, ceny,

Více

- + champion 505. champion 505. Vyrobeno pro Ersico s.r.o., Èeská Republika

- + champion 505. champion 505. Vyrobeno pro Ersico s.r.o., Èeská Republika champion 505 - + champion 505 champion 505 Vyrobeno pro Ersico s.r.o., Èeská Republika DÙLEŽITÉ BEZPEÈNOSTNÍ PØEDPISY Pøi používání elektrických pøístrojù je tøeba dbát tìchto zásadních bezpeènostních

Více

2-4 hrá, 10+, 60 min pravidla peložil Prokop Opletal Reiner Knizia

2-4 hrá, 10+, 60 min pravidla peložil Prokop Opletal Reiner Knizia 2-4 hrá, 10+, 60 min pravidla peložil Prokop Opletal Reiner Knizia Úvod Doba temna je za námi. Královští ddicové, kteí svými šarvátkami a pýchou zavinili pád msta Blue Moon, uprchli. Zkažení rádci a dvoané,

Více

3. Lanové techniky ve vodní záchraně. 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště - 25 -

3. Lanové techniky ve vodní záchraně. 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště - 25 - 3. Lanové techniky ve vodní záchraně 3.1. Sebezajištění a jištění zřízení stanoviště Při práci, kdy hrozí pád do hloubky nebo by mohl být záchranář stažen působením sil do vodního toku je zapotřebí se

Více

Digitální pekreslení leteckého snímku

Digitální pekreslení leteckého snímku Digitální pekreslení leteckého snímku 1) Založení vlastního adresáe Návod program Topol Ped otevením programu Topol (na ploše v adresái výuka FD11) je zapotebí založit si vlastní adresá, kam se budou ukládat

Více

9.97. F 5 E Třída jednometrová stavební pravidla.

9.97. F 5 E Třída jednometrová stavební pravidla. 9.97. F 5 E Třída jednometrová stavební pravidla. Pravidla platná od roku 2004. 9.97.1. Základní znaky. Třída jednometrová F 5 E je jednotná třída podle pravidla 9.94.3., ve které délka trupu nesmí přesáhnout

Více

Lodní smyčka. Volným koncem ovineme jednou předmět tak, aby na konci překřížil pevný konec.

Lodní smyčka. Volným koncem ovineme jednou předmět tak, aby na konci překřížil pevný konec. Lodní smyčka Volným koncem ovineme jednou předmět tak, aby na konci překřížil pevný konec. Pokračujeme v ovíjení ještě jedním ovinem. Pak podstrčíme volný konec podle (a proti) pevného konce pod ohyb.

Více

Autem: Hromadnou dopravou: Bydlení a ob erstvování: Lezecká omezení: Nesla ovat od borovi ky na balkón nad Malou poštolkou!!

Autem: Hromadnou dopravou: Bydlení a ob erstvování: Lezecká omezení: Nesla ovat od borovi ky na balkón nad Malou poštolkou!! : Divoká Šárka : Pístup: SZ ást Prahy - Vokovice. Autem: Do stejného místa jako hromadnou dopravou. Hromadnou dopravou: Z konené zastávky tramveje 2 a 26 Divoká Šárka, dol kolem Mekáe, po schodech dol,

Více

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi

WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi eské vysoké uení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Bakaláské práce WWW poštovní klient s úložištm v MySQL databázi Jií Švadlenka Vedoucí práce: Ing. Ivan Halaška Studijní program: Elektrotechnika

Více

Ochranná klec pro hod diskem a kladivem, 7/10 m

Ochranná klec pro hod diskem a kladivem, 7/10 m Instalační návod Ochranná klec pro hod diskem a kladivem, 7/10 m Ochranná klec s IAAF certifikací! Schäper Sportgerätebau GmbH, 2010 Vážený zákazníku, děkujeme za zakoupení naší ochranné klece pro hod

Více

Dìkujeme Vám a blahopøejeme k Vaší volbì.

Dìkujeme Vám a blahopøejeme k Vaší volbì. Dìkujeme Vám a blahopøejeme k Vaší volbì. Pøed použitím vozidla si peèlivì prostudujte tento návod. Obsahuje veškeré informace týkající se ovládání a vybavení vèetnì dùležitých doporuèení, která je nutno

Více

Návod k montáži. tubusového světlovodu ALLUX 250 STANDARD...strana 2. tubusového světlovodu ALLUX 350 STANDARD...strana 6

Návod k montáži. tubusového světlovodu ALLUX 250 STANDARD...strana 2. tubusového světlovodu ALLUX 350 STANDARD...strana 6 Návod k montáži tubusového světlovodu ALLUX 250 STANDARD...strana 2 tubusového světlovodu ALLUX 350 STANDARD...strana 6 tubusového světlovodu ALLUX 550 STANDARD...strana 10 NÁVOD K MONTÁŽI tubusového svtlovodu

Více

Základní pojmy klasického sudoku hlavolamu. Techniky odkrývání bunk. Technika Naked Single. Technika Hidden Single

Základní pojmy klasického sudoku hlavolamu. Techniky odkrývání bunk. Technika Naked Single. Technika Hidden Single Základní pojmy klasického sudoku hlavolamu Sudoku hlavolam (puzzle) obsahuje celkem 81 bunk (cells), devt vodorovných ádk (rows), devt svislých sloupc (columns) a devt skupin po 3 3 bukách nazývaných bloky

Více

Návod k obsluze ŘEZAČKA EBA 435 E EBA 435 EP

Návod k obsluze ŘEZAČKA EBA 435 E EBA 435 EP ŘEZAČKA Návod k obsluze EBA 435 E EBA 435 EP 1 Bezpečnostní opatření Prosím přečtěte si instrukce k obsluze a dodržujte bezpečnostní upozornění. Návod k obsluze musí být vždy dostupný. Stroj nesmí být

Více

Automaty. Modelování chování systému pomocí automatu. Automat vyjádený grafem. Prostedek k programování složitjších, víceúlohových aplikací

Automaty. Modelování chování systému pomocí automatu. Automat vyjádený grafem. Prostedek k programování složitjších, víceúlohových aplikací Automaty Modelování chování systému pomocí automatu Automat vyjádený grafem Prostedek k programování složitjších, víceúlohových aplikací Automaty Nezávislý na použitým hardwaru i softwaru Jednoduchý popis

Více

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super

40 označovacích kamenů vždy 10 v červené, oranžové, černé, modré barvě. 7 slonů 3 lvi 6 normálních 1 super Lev, zebra, slon - divoká, daleká, krásná země! Počet hráčů: 2-4 Věk: od 8 let Herní doba: okolo 20 min. Andreas Spies Karty Celkem 42 kopytníků (pakůň, zebra, antilopa) se chce dostat z jedné strany africké

Více

Píkazy pro kreslení.

Píkazy pro kreslení. Píkazy pro kreslení. Tento text je psán pro AUTOCAD 2006, eskou modifikaci. V jiných verzích se proto vyskytnou odchylky. Jsou to píkazy, které umožují nakreslit jednotlivé entity v AUTOCADu. Z menu je

Více

Pantanet Fortinet. Pantanet Family. Montážní příručka. (pro 100 bm oplocení) www.betafence.com. síť rolí 4 4 4 4. napínací sloupky ks 5 5 5 5

Pantanet Fortinet. Pantanet Family. Montážní příručka. (pro 100 bm oplocení) www.betafence.com. síť rolí 4 4 4 4. napínací sloupky ks 5 5 5 5 Pantanet Family (pro 100 bm oplocení) síť rolí 4 4 4 4 výška [cm] 102 122 152 183 napínací sloupky ks 5 5 5 5 výška [m] 1,5 1,7 2,0 2,3 průměr [mm] 48 48 48 60 středové sloupky ks 36 36 36 36 výška [m]

Více

Jakou dekompresní bójku pro potáp?ní mám použít?

Jakou dekompresní bójku pro potáp?ní mám použít? Jakou dekompresní bójku pro potáp?ní mám použít? Dekompresní potáp??ské bójky, které jsou vypoušt?ny na hladinu v pr?b?hu ponoru, nejsou ni?ím novým. Vyskytují se v r?zných barvách, délkách, jsou vyrobeny

Více

17. Elektrický proud v polovodiích, užití polovodiových souástek

17. Elektrický proud v polovodiích, užití polovodiových souástek 17. Elektrický proud v polovodiích, užití polovodiových souástek Polovodie se od kov liší pedevším tím, že mají vtší rezistivitu (10-2.m až 10 9.m) (kovy 10-8.m až 10-6.m). Tato rezistivita u polovodi

Více

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení

POŽÁRN BEZPENOSTNÍ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení POŽÁRN BEZPENOSTNÍ ZPRÁVA Dokumentace pro stavební povolení Obsah: 1. Identifikaní údaje 2 1.1 Oznaení stavby 2 1.2 Objednatel 2 1.3 Zhotovitel dokumentace 2 2. Základní údaje o stavb 2 2.1. Struný popis

Více

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ

NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ ADRESNÝ VIDEOVRÁTNÝ DIGITÁLNÍ SYSTÉM KAMEROVÉ JEDNOTKY DRC-2KMSVN DRC-4KMVN DRC-6KMVN TLAÍTKOVÉ EXPANDÉRY DRC-8KSVN DRC-10KVN DRC-14KVN NÁVOD K INSTALACI A POUŽITÍ Upozornní! Tento výrobek je souástí systému

Více

Rozvody elektrické energie a pohony

Rozvody elektrické energie a pohony Rozvody elektrické energie a pohony Rozsah pedmtu: p + 1l Laboratorní mení hodiny s periodou týdn (liché a sudé micí týdny) Garant pedmtu: Doc. Ing. Pavel Mindl, CSc. Pednášející: doc. Ing. Pavel Mindl,

Více

Instrukce HERMES. Elektromechanický servopohon pro oto né brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 -

Instrukce HERMES. Elektromechanický servopohon pro oto né brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 - HERMES Elektromechanický servopohon pro otoné brány bez i s mechanickými koncovými polohami - 1 - Bezpenostní výstrahy Tento návod je uren pouze pro osoby s pedepsanou technickou kvalifikací a pouze pro

Více

TECHNICKÝ MANUÁL MARKÝZY STELA, JASMINA, ISABELA, LAURA

TECHNICKÝ MANUÁL MARKÝZY STELA, JASMINA, ISABELA, LAURA TECHNICKÝ MANUÁL MARKÝZY STELA, JASMINA, ISABELA, LAURA MARKÝZY Označení výrobku CE Všechny markýzy firmy ISOTRA a.s. vyhovují normě ČSN EN 13561:2012. Evropská značka shody CE označení uvedené na výrobcích:

Více

Habermaaß-hra 4124 CZ Balíček pro experimentování s uzly Pro děti od 8 let

Habermaaß-hra 4124 CZ Balíček pro experimentování s uzly Pro děti od 8 let CZ Habermaaß-hra 4124 Balíček pro experimentování s uzly Pro děti od 8 let Rady pro dospělé a rodiče Prosím přečtěte si velmi pečlivě tyto pokyny, které zahrnují zvláštní pokyny a bezpečnostní upozornění.

Více

Jednoduchý prusík. 4 mm smyčka: funguje 5 mm smyčka: začíná prokluzovat, ale občas ještě zabere 6 mm (a více) smyčka: nefunguje

Jednoduchý prusík. 4 mm smyčka: funguje 5 mm smyčka: začíná prokluzovat, ale občas ještě zabere 6 mm (a více) smyčka: nefunguje Šplh po laně - prusíkování Použité zdroje: - Metodika HO Šakal - www.lezec.cz - www.petzl.com OBSAH: Co je to prusíkování.... snímek 3 Jaké uzly k prusíkování?.....snímek 4 Blokanty..snímek 6 Pružinové

Více

Technické závady vozu KT8 RN2P Zpracovali: Tůma Marek 222 938 Tomášek Tomáš 225023 Kos Jan 1726

Technické závady vozu KT8 RN2P Zpracovali: Tůma Marek 222 938 Tomášek Tomáš 225023 Kos Jan 1726 Technické závady vozu KT8 RN2P Zpracovali: Tůma Marek 222 938 Tomášek Tomáš 225023 Kos Jan 1726 Obsah: Seznam pojistek 600V v odpojovači OTZ 3 Seznam jističů 4 DIAGNOSTIKA ZÁVAD NA VOZE Popis a foto panelů

Více

Vaše uživatelský manuál LG GC-W061BXH http://cs.yourpdfguides.com/dref/1212398

Vaše uživatelský manuál LG GC-W061BXH http://cs.yourpdfguides.com/dref/1212398 Můžete si přečíst doporučení v uživatelské příručce, technickém průvodci, nebo průvodci instalací pro. Zjistíte si odpovědi na všechny vaše otázky, týkající se v uživatelské příručce (informace, specifikace,

Více

G. Záchranné techniky

G. Záchranné techniky 1 Obsah Materiál pro výuku záchranných technik slouží jako podklad pro vzdělávací proces ve výuce instruktorů a nováčků Českého horolezeckého svazu. 1 Obsah... 1 2 Požadavky na provádění záchranných technik...

Více

AIRBLAST 1070 PN. Charakteristika

AIRBLAST 1070 PN. Charakteristika AIRBLAST 1070 PN Charakteristika Tlaková nádoba Dvoukomorová tryskací nádoba pro nepetržité tryskání (až 20-25 hodin pi použití ocelové drti. Tlakovou nádobu schválila spolenost Lloyds a je vyrobena dle

Více

Schoeller Süssen GmbH for fashion & style. strana 1

Schoeller Süssen GmbH for fashion & style. strana 1 strana 1 Dámská letní háčkovaná makramé taška Návrh Johanna Schwarz Velikost: 21 x 17 cm Popruh ca. 80 x 2 cm příze Anya 92% polyakryl, 8% polyester délka návinu = ca. 65 m / 200 g Háček: háček č. 5 barva

Více

Stupeň 1. - Umí si správně nasadit záchrannou vestu - Je schopen nosit záchranné prostředky na vodě bez problémů

Stupeň 1. - Umí si správně nasadit záchrannou vestu - Je schopen nosit záchranné prostředky na vodě bez problémů Stupeň 1 Příprava lodě: - Dokáže pomoct s přípravou lodě před vyplutím Vyplutí/Přistávání: - Dokáže dostat loď na vodu s pomocí instruktora - Dokáže zabezpečit loď na manipulačním vozíku - Umí pomoct s

Více

DĚTSKÁ ELEKTRICKÁ MOTORKA DRAGON S OSVĚTLENÝMI KOLY

DĚTSKÁ ELEKTRICKÁ MOTORKA DRAGON S OSVĚTLENÝMI KOLY DĚTSKÁ ELEKTRICKÁ MOTORKA DRAGON S OSVĚTLENÝMI KOLY NÁVOD K SESTAVENÍ Upozornění: Fotonávod slouží ke snazšímu a správnému sestavení dětského elektrického vozítka. Některé uvedené funkce vozítka či typ

Více

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost

Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost VUT Brno Fakulta stavební Studentská vdecká a odborná innost Akademický rok 2005/2006 Stanovení požadavk protismykových vlastností vozovek s ohledem na nehodovost Jméno a píjmení studenta : Roník, obor

Více

Prezentaní program PowerPoint

Prezentaní program PowerPoint Prezentaní program PowerPoint PowerPoint 1 SIPVZ-modul-P0 OBSAH OBSAH...2 ZÁKLADNÍ POJMY...3 K EMU JE PREZENTACE... 3 PRACOVNÍ PROSTEDÍ POWERPOINTU... 4 OPERACE S PREZENTACÍ...5 VYTVOENÍ NOVÉ PREZENTACE...

Více

Návěstní soustava. Základní návěsti

Návěstní soustava. Základní návěsti Příloha k vyhlášce č. 35/1998 Sb. Návěstní soustava Návěstidlo je technické zařízení, pomůcka nebo předmět, kterým se dává návěst vlakové osádce a ostatním zaměstnancům při vlakové dopravě nebo posunu.

Více

P ehled nep ítomnosti

P ehled nep ítomnosti Pehled nepítomnosti Modul poskytuje pehled nepítomností zamstnanc na pracovišti. Poskytuje informace o plánované, schválené nebo aktuáln erpané pracovní nepítomnosti zamstnanc v rámci pracovišt VUT a možnost

Více

CSE MIX G 5/4F Návod na instalaci a použití ČERPADLOVÁ SKUPINA CSE MIX G 5/4F se směšovacím ventilem CSE MIX G 5/4F

CSE MIX G 5/4F Návod na instalaci a použití ČERPADLOVÁ SKUPINA CSE MIX G 5/4F se směšovacím ventilem CSE MIX G 5/4F www.regulus.cz CSE MIX G 5/4F Návod na instalaci a použití ČERPADLOVÁ SKUPINA CSE MIX G 5/4F se směšovacím ventilem CZ CSE MIX G 5/4F 1. Úvod Čerpadlová skupina CSE MIX G 5/4F je určena pro montáž do otopných

Více

Actioncam Gimball. Uživatelská příručka (Česky)

Actioncam Gimball. Uživatelská příručka (Česky) Actioncam Gimball Uživatelská příručka (Česky) www.rollei.cz Popis produktu Instalace software Stáhněte a nainstalujte aplikaci Rollei nazvanou "Rollei AC Gimbal" na svůj telefon. Aplikace podporuje ios

Více

TECHNICKÝ MANUÁL: Vario-system Decomatic

TECHNICKÝ MANUÁL: Vario-system Decomatic (baldachýn) montážní návod je vzhledem ke svému uspořádání výrobek, jehož kompletace probíhá z velké části až na místě montáže. Má-li být montáž úspěšná, je třeba dodržet předepsaný postup jednotlivých

Více

ada S-913 návod k obsluze

ada S-913 návod k obsluze ada S-913 návod k obsluze Strana 1/8 Úvod 1. Systém se dodává v základním provedení (sada) 1 ks kamera S913CAL a 1 ks monitor S913MBV vetn napájecího zdroje, nebo samostatn kamera s jedním nebo dvmi tlaítky

Více

Návod k použití GEMINI G

Návod k použití GEMINI G Návod k použití GEMINI G 061340-104 06.09.2011 Všeobecná upozornní Pro Vaši bezpenost Dokumentace Ped zahájením práce s pístrojem GEMINI G se prosím nejprve seznamte s tímto návodem k obsluze a s bezpenostními

Více

Zhiyun Evolution. Uživatelská příručka. Obsah balení: Popis zařízení

Zhiyun Evolution. Uživatelská příručka. Obsah balení: Popis zařízení Zhiyun Evolution Obsah balení: 1. 1 EVOLUTION 3osý ruční stabilizátor pro GoPro 2. 1 Nabíjecí kabel pro kameru 3. 1 Ochranná fólie na kameru 4. 1 Micro USB kabel 5. 1 Přihrádka na baterii 6. 1 Výstupní

Více

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači 16-21

Mimosezónní tréninkový plán 2012. Nadhazovači 16-21 Mimosezónní tréninkový plán 2012 Nadhazovači 16-21 9. 10. týden Mimosezóní tréninkový kalendář pro nadhazovače 9. týden tempo : 2:2 odpočinek 75 s Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Posilovna

Více

TECHNICKÝ MANUÁL MARKÝZY STELA, JASMINA, ISABELA, LAURA

TECHNICKÝ MANUÁL MARKÝZY STELA, JASMINA, ISABELA, LAURA TECHNICKÝ MANUÁL MARKÝZY STELA, JASMINA, ISABELA, LAURA Obsah - Markýzy Označení výrobku CE 3 Jasmina markýza bez nosného profilu 4 Základní technická specifikace 5 Stela markýza s nosným profilem 7 Základní

Více

1.Obsah dodávky. 2. Technický popis výrobku

1.Obsah dodávky. 2. Technický popis výrobku 1.Obsah dodávky kamerová jednotka Videotelefon 1x hlavní kamerová jednotka 1x monitor 1x montážní krabika 1x sluchátko 2x šroub M3x20 2x upevovací šrouby 1x montážní rámeek 1x pipojovací 4-pinový konektor

Více

NÁVOD NA POUŽITÍ CZ FABIA II. Centrální zamykání pro Škodu Fabia II

NÁVOD NA POUŽITÍ CZ FABIA II. Centrální zamykání pro Škodu Fabia II NÁVOD NA POUŽITÍ CZ FABIA II Centrální zamykání pro Škodu Fabia II Obsah balení 4x 5-vodičový servomotor 4x táhlo pro Fabia II 1x montážní sada (2 šroubky, 2x úchytka táhla) 4x upevňovací držák 1x řídící

Více