ZHOTOVOVÁNÍ ŠPERKŮ Z DRÁTU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ZHOTOVOVÁNÍ ŠPERKŮ Z DRÁTU"

Transkript

1 ZHOTOVOVÁNÍ ŠPERKŮ Z DRÁTU Možnosti použití v pracovní výchově Věra Benešová Ukázka složitější práce Šperkařství u nás má dlouholetou tradici a v dnešní době slaví tzv. comeback. Výroba šperků z drátu dokáže příjemně naplnit volný čas mnoha tvořivých lidí bez ohledu na věk. A proč? Protože existují různé stupně náročnosti ve vlastní tvorbě těchto předmětů. Od jednodušších výrobků, které zvládnou vytvořit i méně zruční, až po hotové unikáty, tvořené profesionály. Z vlastní zkušenosti musím povědět, že opravdový zájem o věc je jistota úspěchu. Některé z náušnic jsem vytvořila pouze jednou rukou, když druhá byla v dlaze. To může být i pro jiné povzbuzením. Výrobou šperků z drátu (v literatuře se též užívá drátkovaných nebo drátkových) se amatérsky zabývám již pět let. První artefakty vznikly tím, že jsem měla doma cívku měděného lakovaného drátu a zkoušela jsem si ho jen tak ohýbat a kroutit, až z toho vznikly moje první drátkované náušnice. To mě motivovalo k dalším a dalším pokusům. Později jsem začala kombinovat drát s korálky, a tím se mně podařilo vytvořit několik nových tvarů. Nikdy jsem neměla možnost vyzkoušet si výrobu ve specializované dílně, proto se mé šperky nemohly blížit úrovni předmětům zhotoveným profesionálně. Přesto pod mýma rukama vyrůstalo mnoho různých druhů náušnic, broží a závěsů. Tyto šperky jsem tvořila bez znalosti profesionálních Autorem fotografií k tomuto článku je A. Sárička.

2 metod výroby. Snažila jsem se hodně zapojit svoji fantazii a největší inspirací pro mé byl vždy nový materiál, třeba zajímavě tvarovaný korálek nebo jiná síla drátku, které rozvíjely moje představy. Později jsem se setkala s tzv. pražskou bižuterií", která se mně moc líbila leskem a třpytem levného kovu a působí svým provedením dojmem luxusních drahých šperků. Co to vlastně pražská bižuterie" je? Jsou to drobné ozdobné předměty a módní doplňky z kovu a skla, které napodobují klenoty. Tato bižuterie barevných kovů, vyráběná v malých sériích v menších dílnách již před druhou světovou válkou, je i v dnešní době velmi oblíbená, protože dává vyniknout kráse kovu. Šperky vypadají velmi profesionálně a je na nich vidět lidská práce. Pokud se vám bižuterie líbí obecně, možná vás dokážou zaujmout i alternativní formy šperků, vytvářené z měděného lakovaného drátu. Výhodou jejich výroby je, že potřebujeme jen minimum pomůcek, proces tvarování nezabere příliš času a materiál pro výrobu je běžně dostupný. Nejsou nutné ani hluboké technologické znalosti, stačí jen trochu trpělivosti, pečlivosti a tvůrčího ducha. Materiál a pomůcky Záldadnim materiálem jsou různé druhy drátků. Osobné nejvíce doporučuji měděný lakovaný drát. Je k dostání v různých barevných kombinacích, je lesklý a jeho barva je stálá. Tlouštka 0,8 mm drží tvar, přesto je snadno formovatelný. Může se použít i drát nerezový, práce s nim je však obtížnější, proto je u tohoto materiálu lepší použít sílu 0,6 mm a musí se dávat pozor, neboť v místě uštípnutí bývá velmi ostrý a je nutné konec vždy zapilovat. Některé náušnice lze vytvořit i z klasického vázacího drátu. Ten je tenčí, cca 0,4 mm, proto na něj můžeme navlékat i drobnější korálky, které výrobek zpestří. Další materiálovou složkou jsou korálky. Můžeme využít dřevěné i skleněné různých tvarů. Barvu a typ vybereme s ohledem na zvolený drátek. můžeme také vyrobit, ale je lepší koupit je hotové, abychom nezvolili materiál, který je ve styku s pokožkou zdravotně závadný. Vhodnou pomůckou pro manipulaci s drátkem jsou především drátenické kleště s kulatými čelistmi pro snadné ohýbání. Dále kleště štípací nebo staré nůžky, u kterých nevadí nějaký zub navíc. Pro úpravu ostrých konců si též opatříme pilník na kov. Uplatnění výroby šperků v pracovní výchově Tvorba šperků z drátků se vhodně uplatňuje v rámci pracovní výchovy. Abych ale zjistila, zda je vůbec možné a jakou formou lze výrobu např. náušnic použít v procesu socializace mentálně postižených lidí, navštívila jsem dvě organizace, kde s klienty asistenti šperky vytvářejí.

3 Návštěva Duhy v Praze 9 Do Duhy - společnosti pro integraci lidí s mentálním postižením docházejí klienti s různým stupněm mentálního postižení a se zájmem o pracovní uplatnění. Cílem Duhy je naučit tyto osoby sociálním a pracovním dovednostem, což se děje v programu na podporu zaměstnávání. Jsou zde především klienti s lehkým mentálním postižením a tráví tu čas od osmi do čtrnácti hodin. Někteří mohou zůstat do šestnácti hodin, podle toho, jak mají rozvrženo individuálním plánem. V Duze je devět různých dílen. V dílně textilní klienti vyrábějí i náhrdelníky a náušnice, které se pak prodávají během Dnů otevřených dveří a při dalších příležitostech. V textilní dílně je jedna asistentka, která klientům pomáhá při vymýšlení nových druhů šperků a radí jim, jak zlepšit jejich provedení. Klienti většinou nejsou nadáni potřebnou mírou invence, proto pracují podle předloh připravených asistentkou. Asistentka vybírá pro klienta vzor, který odpovídá jeho aktuálním dovednostem. Klienti vyrábějí především náhrdelníky a náušnice. Materiál pro práci dostávají od sponzorů. Tvorba šperků významně přispívá k zlepšení jejich motoriky, a tím vytváří podmínky k dosažení vyššího socializačního stupně... O Duze se můžete více dozvědět na adrese: chttp:// Návštěva Modrého klíče v Praze 4 Modrý klíč je Sdružení pro pomoc mentálně postiženým, které své aktivity směruje ve prospěch lidí s různou hloubkou mentálního postižením a lidí s postižením kombinovaným. Poskytuje celoživotní výchovu a vzdělávání orientované k zvládání životních situací a k co největší míře samostatnosti. Snaží se nabídnout i pracovní uplatnění. Tamní dílny zaměstnávají třicet osm osob se změněnou pracovní schopností, o které se stará osmičlenný kolektiv asistentů. Mají zde tři dílny: kovodílnu, keramicko-textilní dílnu a dílnu určenou především na montážní práce. Klienti zde pracují v přidělené dílně a ve volném čase si mohou vyzkoušet i další činnosti v ostatních dílnách. O Modrém klíči se můžete více dozvědět na adrese: < Práce s kovovým materiálem V kovodílně* se klienti učí vyrábět šperky ohýbáním měděných drátků, rytím tupým předmětem do měděného plíšku tvořit obrázky, stříhat a tepat plech do reliéfů i prostorových kompozic. Přesnou a jemnou prací včetně chemického opracování vznikají opravdové unikáty. Zhotovení šperků z drátuje nepochybně jedna z cest jak příjemně rozšířit možnosti pracovní výchovy osob i s hlubší formou mentální retardace. * Tuto dílnu má na starosti Eva Křepelková, která připravuje k vydání podrobnější příručku s návody na tvorbu kovové bižuterie.

4 Návody: Rady pro začátek: Při zhlédnutí více šperků je patrná značná podobnost některých prvků výroby. Jednotlivé tvary používané při výrobě náušnic si můžete zkoušet na drátcích z rozpleteného kabelu. Očko: Chytneme konec drátku kleštěmi s kulatou čelistí a dvěma pohyby zápěstí vykroužíme pravidelné očko. Hlídáme, aby bylo v jedné rovině. Trénovat můžeme vytvářením řetízku: Vytvoříme očko, navlékneme korálek, vytvoříme druhé očko a uskřípneme. Jednotlivé články spojíme. Klasická spirálka: Konec drátku stočíme pomocí kleští a obmotáme vzniklé očko dokola, tak aby byl výsledný tvar stále plochý. Další zákruty můžete dělat také pomocí kleští, pokud máte ale silný stisk mezi palcem a ukazováčkem, můžete zkusit spirálku motat v ruce. Trénovat můžete i na jednom kusu drátku a sázet" jednu spirálku vedle druhé. Rozdíl je jenom v tom, že první očko vznikne přeložením drátku přes sebe. Druhá spirála se může vinout i opačným směrem. Osmička: To jsou vlastně dvě navazující očka, tvořená různým směrem. Bludičky v Potahovaný měděný drátek 0,6 mm Větší sklenéné korálky 1) Navlékneme 3 korálky na drátek. 2) První z korálků necháme na začátku drátku a kolem něho zatočíme drátek jednou dokola, (a) 3) Z drátku vytvarujeme psací w. 4) Do druhé (spodní) části písmene umístíme druhý korálek, (b) 5) Na konec písmene potom umístíme třetí korálek. 6) Náušnici ukončíme očkem, (c) 7) Otevřeme očko háčku pomocí kleštiček očka náušnice a uzavřeme ho. (d) <&t <8^»

5 Červené spirálky Nerezový drátek 0,6 mm Malé červené korálky 1) Na drátek navlékneme cca 76 korálku. 2) Na začátku i na konci řady vytvoříme kličku, aby se korálky nevysypaly. (a) 3) Přebytečný drátek na obou koncích odstřihneme. 4) Z takto připraveného drátku umotáme klasickou spirálku, (b) 5) Chytneme začátek a konec spirály a roztáhneme zákruty do prostoru. 6) Konec spirály ohneme mírně nahoru, (c) 7) Otevřeme očko háčku pomocí kleštiček očka náušnice a uzavřeme ho. o Kamínkové náušnice B3 1) Drátek protáhneme kamínkem. 2) Začátek drátku vedeme kolem spodní části kamínku a protáhneme ho druhou stranou dírky. 3) Konec drátku vedeme kolem vrchní části korálku a protáhneme ho druhou stranou dírky, (a) 4) Začátek i konec drátku ukončíme klasickou spirálkou, (b) 5) Vezmeme druhou část drátku, ohneme ho v jedné třetině a do ohybu navlékneme obdrátkovaný kamínek za část drátku mezi spirálkami, (c)

6 Zelený vázací drát, na každou náušnici dva kousky Provrtané skleněné kamínky" 6) Na kratší části drátku vytvoříme očko. 7) Delší částí drátku obmotáme kratší část drátku. 8) Otevřeme očko háčku pomocí kleštiček očka náušnice a uzavřeme ho. (d) Mořský koník 1) Zatočíme klasickou spirálku se 4 zákruty. (a) 2) Navlékneme cca 50 korálků. 3) Vytvarujeme do tvaru písmene S. (b) 4) Zakončíme opět spirálkou. 5) Ucvakneme drátek. 6) Otevřeme očko háčku pomocí kleštiček směrem do boku, navlékneme ho na vrchní část náušnice a uzavřeme ho. (c) Vázací drátek Malé fialové korálky b c

7 Liána Potahovaný měděný drátek Větší skleněné korálky 1) Navlékneme 4 korálky na drátek. 2) První z korálků necháme na začátku drátku a kolem něho zatočíme drátek jednou dokola, (a) 3) Druhý korálek také obtočíme a drátek ohneme v úhlu 90 stupňů, (b) 4) Třetí korálek obmotáme a natočíme stejně jako první, (c) 5) Čtvrtý korálek obmotáme a natočíme ve směru druhého korálku, (d) 6) Náušnici ukončíme očkem, (e) 7) Otevřeme očko háčku pomocí kleštiček očka náušnice a uzavřeme ho. (f) Večernice a b c d, e f Potahovaný měděný drátek Větší skleněné korálky kulaté

8 1) Pomocí kleští vytvoříme kličku na začátku drátku, (a) 2) Na konec navlékneme korálek, (b) 3) Zatočíme spirálu 4-6 zákrutů, (c) 4) Navlékneme druhý korálek, (d) 5) Ukončíme kličkou, (e) 6) Otevřeme očko háčku pomocí kleštiček očka náušnice a uzavřeme ho. (f) a b c d e f KNIŽNÍ NOVINKY NAKLADATELSTVÍ PORTÁL LOOSEOVÁ, A.C.; PIEKERTOVÁ, N.; DIENEROVÁ, G. Grafomotorika předškolního věku. Nové vyd. Praha : Portál, ISBN pro děti Dvacet motivačních příběhů, cvičení pro rozvoj schopnosti psát, cvičení pro rozvoj představivosti. Po zkušenostech ze své praktické práce s dětmi připravila Antje-Catrin Looseová moderní koncepci rozvoje grafomotoriky. Metodická příručka, která z této koncepce vychází, vznikla ve spolupráci se speciální pedagožkou Nicole Piekertovou. Po stručném shrnutí základů neurofyziologie, vývojové psychologie a grafomotoriky následuje dvacet pohádkových příběhů malého ježka a jeho kamaráda orla. Ke každému z dvaceti vyprávění patří průpravná cvičení, jejichž přehledný popis je zařazen v hlavní části knihy. Praktická cvičení vedou děti k prohlubování schopnosti psát, podněcují jejich fantazii a motivují je k procvičování.tuto metodickou příručku, která je určena učitelkám mateřských škol a vyučujícím nižších ročníků základních škol, je možno používat i pro překonávání specifických poruch ve vývoji psaní.

Základní kurz 1: Navlékání na drátěnou hvězdu

Základní kurz 1: Navlékání na drátěnou hvězdu Základní kurz 1: Navlékání na drátěnou hvězdu Navlékání paprsků Každý jednotlivý paprsek drátěné hvězdy ozdobíme korálky podle návodu a z konce drátu potom vytvarujeme očko. Drátek paprsku ohneme kulatými

Více

PUZETY. Růžové puzety

PUZETY. Růžové puzety PUZETY Červenočirá kolečka puzety Červenovínové puzety Růžové puzety 19 Červenočirá kolečka puzety 20 Červenočirá kolečka puzety Materiál: 2 PET lahve různých barev (obr. 1) 2 kusy nerezového drátu osteofixu

Více

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ.

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ. E N C Y K L O P E D I E Z O N E R P R E S S KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ Klára Žejdlová www.zonerpress.cz OBSAH 1. Na vhodný drátek navlékneme korálky. 2. Necháme asi 10 cm drátku volného, odpočítáme

Více

Lekce 5.1A teoretická: Základy kompletování Darí F.

Lekce 5.1A teoretická: Základy kompletování Darí F. 1. ÚVOD strana 1 "Jmenuji se Darí Fejtková a ráda bych pozdravila studentky polymerové školy." Ukážeme si základy kompletování a jak pracovat se základními korálkovými komponenty. 2. ZÁKLADNÍ TYPY KLEŠTÍ

Více

Základní technika používaná p i výrob p ív sk

Základní technika používaná p i výrob p ív sk Základní technika používaná p i výrob p ív sk Základní uzel V této knize velmi často a ráda používám tzv. základní uzel, kterým začínám většinu projektů. Slouží jako očko pro zavěšení přívěsku. Návod k

Více

Cílem je poskytnout dětem dostatek příležitostí k uplatnění vlastní fantazie a tvořivosti a zároveň vytvořit objekt nebo dárek.

Cílem je poskytnout dětem dostatek příležitostí k uplatnění vlastní fantazie a tvořivosti a zároveň vytvořit objekt nebo dárek. Program: OP VK Projekt: Klíče pro život Registrační číslo: CZ.1.7/4.1.00/06.0011 Akce: Odbornostní setkání Tvořivé aktivity Termín: 6. 7. 10. 2012 Místo: Mahlerův penzion, Jihlava Lektor: Anna Svobodová,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz 3 U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 9 1 9 2 3 SBN Grada 978-80-247-6931-8

Více

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021

Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Název školy Registrační číslo projektu Název projektu Jméno autora Základní škola a Mateřská škola CZ.1.07/1.1.28/01.0021 Blíž k řemeslům a technickým oborům Mgr. Jana Kristková Ročník 5., 6. Vzdělávací

Více

Drátované šperky II. Karla Hátleová

Drátované šperky II. Karla Hátleová 6pt;font-style:normal;color:grey;font-family:Verdana,Geneva,Kalimati,sans-serif;text-decoration:none;text-align:center;font-variant:n 3 = = < p s t y l e = " p a d d i n g : 0 ; b o r d e r : 0 ; t e x

Více

Výtvarné nápady březen 2018

Výtvarné nápady březen 2018 Výtvarné nápady březen 2018 Jana Podzemná chrastící příšerky chrastící přáníčka tisk z polystyrenové destičky chrastící příšerky -kreslení -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

ÚVOD. Mnoho tvůrčích nápadů vám přeje Ivona Šuchmannová, slovenská drátenice žijící v Čechách.

ÚVOD. Mnoho tvůrčích nápadů vám přeje Ivona Šuchmannová, slovenská drátenice žijící v Čechách. OBSAH Úvod Materiál a pomůcky Dráty Korálky Pomůcky Technika šité krajky Vánoční kouličky Zvonky 3D Ploché vánoční ozdoby s využitím techniky šité krajky Ozdoby z tvořítek na cukroví Ručně tvarované ploché

Více

Projekt: Škola- informační centrum s environmentálním zaměřením Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/03.0019, ZŠ a MŠ Přerov nad Labem 112, 289 16

Projekt: Škola- informační centrum s environmentálním zaměřením Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/03.0019, ZŠ a MŠ Přerov nad Labem 112, 289 16 Projekt: Škola- informační centrum s environmentálním zaměřením Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/03.0019, ZŠ a MŠ Přerov nad Labem 112, 289 16 Název pracovního listu: Koláž ala Kolář-spirála, proudy Téma:

Více

Příklad dobré praxe. Zpracovala: Mgr. Marie Pernicová, ZŠ Lysice, 1.stupeň ZŠ. 1. Anotace. 2. Cílová skupina. 3. Cíle. 4. Ukázka ŠVP ZŠ Lysice

Příklad dobré praxe. Zpracovala: Mgr. Marie Pernicová, ZŠ Lysice, 1.stupeň ZŠ. 1. Anotace. 2. Cílová skupina. 3. Cíle. 4. Ukázka ŠVP ZŠ Lysice Příklad dobré praxe Zpracovala: Mgr. Marie Pernicová, ZŠ Lysice, 1.stupeň ZŠ 1. Anotace Úkol je zařazen do vzdělávací oblasti Člověk a svět práce. Je zaměřen na praktické získávání dovedností s drobným

Více

Háčkované kabelky a doplňky. Radka Modrová

Háčkované kabelky a doplňky. Radka Modrová Háčkované kabelky a doplňky Radka Modrová Brno 2015 Háčkované kabelky a doplňky Radka Modrová Jazyková korektura: Václav Křížek Obálka: Pavel Vaščák Odpovědný redaktor: Dalibor Kumr Technický redaktor:

Více

Sluneční amulet Materiál:

Sluneční amulet Materiál: Sluneční amulet Materiál: Korálky Matubo 7/0 (2 4 barvy) Korálky Matubo Superunos Rokajl o velikosti 11/0 Kulaté korálky o průměru 2 3 mm Středový korálek (může mít tvar kuličky či mince s podélnou dírkou)

Více

Výtvarné nápady únor 2018

Výtvarné nápady únor 2018 Výtvarné nápady únor 2018 Jana Podzemná masky recyklované krabičky a amulety s ozdobným dekorem masky -malování a kreslení -práce s barvou -práce s papírem -dekorativní tvorba Náročnost: *** Věk: cca od

Více

NAUČTE SE. Tvořivé nápady a vzory pro Vás i Váš domov A VYROBTE SI PATCHWORKOVÝ PŘEHOZ. Modely od návrhářů. Techniky krok za krokem.

NAUČTE SE. Tvořivé nápady a vzory pro Vás i Váš domov A VYROBTE SI PATCHWORKOVÝ PŘEHOZ. Modely od návrhářů. Techniky krok za krokem. 159 Kč/6,36 * ISSN 2240-161X *Cena platná pro Slovensko Tvořivé nápady a vzory pro Vás i Váš domov NAUČTE SE HÁČKOVAT ČTVEREC ZA ČTVERCEM A VYROBTE SI PATCHWORKOVÝ PŘEHOZ Techniky krok za krokem Módní

Více

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ.

KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. KURZ: Smysluplné pomůcky I Výroba a možnosti používání didaktických pomůcek jako prostředku pro efektivní integraci dětí do běžných tříd MŠ. Akreditace MŠMT - č.j.: MSMT- 13579/2018-1-524 2.I/6 Vzdělávání

Více

Příloha č. 3. Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce. Příloha č. 3

Příloha č. 3. Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce. Příloha č. 3 Příloha č. 3 Pomůcky pro rozvoj sluchové percepce Charakteristiky jednotlivých pomůcek byly většinou převzaty ze stránek výrobce či prodejce, kteří jsou pod každou pomůckou uvedeni jako zdroj. Příloha

Více

OBSAH...1 ÚVOD...1 POTŘEBY...2 ROZDĚLENÍ KORÁLKŮ...3 KOMPONENTY...4 POUŢITÍ KALOT A ZAPÍNÁNÍ...6 TECHNIKY...7 NÁRAMKY TKANÉ NA STAVU...

OBSAH...1 ÚVOD...1 POTŘEBY...2 ROZDĚLENÍ KORÁLKŮ...3 KOMPONENTY...4 POUŢITÍ KALOT A ZAPÍNÁNÍ...6 TECHNIKY...7 NÁRAMKY TKANÉ NA STAVU... Obsah OBSAH...1 ÚVOD...1 POTŘEBY...2 KORÁLKY...2 DRÁTKY, SILON A PRUŢENKA...2 NŮŢKY, KLEŠTĚ...3 ROZDĚLENÍ KORÁLKŮ...3 KOMPONENTY...4 POUŢITÍ KALOT A ZAPÍNÁNÍ...6 TECHNIKY...7 NÁRAMKY TKANÉ NA STAVU...

Více

Návod jak na čepičku

Návod jak na čepičku Návod jak na čepičku Většina holek co znám, začalo s háčkováním čepiček pro své děti. Vzhledem k tomu, že s čepičkou se nejčastěji začíná, rozhodla jsem se návod ne úplně jednoduchou čepku pro vás sepsat.

Více

Výtvarné nápady prosinec 2018

Výtvarné nápady prosinec 2018 Výtvarné nápady prosinec 2018 Jana Podzemná výtvarka s kopírákem - modrá přáníčka gumovaná přáníčka vánoční prasátko a chaloupka výtvarka s kopírákem - modrá přáníčka -grafika, kreslení -práce s papírem

Více

Tento půvabný náramek dodá zajímavé kouzlo běžnému džínsovému oblečení.

Tento půvabný náramek dodá zajímavé kouzlo běžnému džínsovému oblečení. Náramek Stříbrná zahrada Tento půvabný náramek dodá zajímavé kouzlo běžnému džínsovému oblečení. KONEČNÁ DÉLKA POMŮCKY OBTÍŽNOST 19 cm Štípací kleště Ploché kleště Kulaté kleště POTŘEBUJETE Postříbřený

Více

Perlový chaos MATERIÁL

Perlový chaos MATERIÁL Kapitola1 Velikost Je zajímavé, nakolik může změna rozměrů změnit celkový vzhled šperku. Třeba se vám líbí náhrdelník, který jste viděli v módním časopise, ale na váš vkus je až příliš robustní. Není přece

Více

KURZY ŘÍJEN 2014 V DOMĚ POD JASANEM TKANÍ NA TKALCOVSKÉM STAVU

KURZY ŘÍJEN 2014 V DOMĚ POD JASANEM TKANÍ NA TKALCOVSKÉM STAVU KURZY ŘÍJEN 2014 V DOMĚ POD JASANEM TKANÍ NA TKALCOVSKÉM STAVU Datum: 4.10.2014 1000 Kč Kurz tkaní na tkalcovském stavu nabízí možnost naučit se tkát na vícelistém tkalcovském stavu. Během dne se seznámíte

Více

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ ETNO KORÁLKY Jana Jiroušková Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Tato publikace vychází za podpory Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji Etnokorálky Jana Jiroušková www.botanicka.cz

Více

Obsahem této publikace jsou didaktické listy k deseti tradičním dřevěným hračkám, které jsou dostupné na našem trhu.

Obsahem této publikace jsou didaktické listy k deseti tradičním dřevěným hračkám, které jsou dostupné na našem trhu. Slovo autorky Didaktické listy jsou určeny rodičům, učitelkám mateřských škol a dětem. Rodičům, aby uměli svým dětem ukázat možnosti dané hračky, učitelkám mateřských škol, které může jedna hračka inspirovat

Více

MAGNUM KATALOG 2019 PRVOTŘÍDNÍ PRODUKTY PRO OSOBNÍ PÉČI VYSOKÁ KVALITA DOSTUPNÁ CENA MODERNÍ DESIGN PRODUKTOVÁ SÉRIE PRO PROFESIONÁLNÍ POUŽITÍ

MAGNUM KATALOG 2019 PRVOTŘÍDNÍ PRODUKTY PRO OSOBNÍ PÉČI VYSOKÁ KVALITA DOSTUPNÁ CENA MODERNÍ DESIGN PRODUKTOVÁ SÉRIE PRO PROFESIONÁLNÍ POUŽITÍ MAGNUM KATALOG 2019 PRODUKTOVÁ SÉRIE PRO PROFESIONÁLNÍ POUŽITÍ PRODUKTOVÁ SÉRIE PRO DĚTI PRODUKTOVÁ SÉRIE PRO OSOBNÍ POTŘEBU, KTERÁ SE ODLIŠUJE OPTIMÁLNÍM POMĚREM CENA/ KVALITA PRVOTŘÍDNÍ PRODUKTY PRO

Více

ATLASOVÉ FIALKY. PRECIOSA Traditional Czech Beads TM. DESIGNÉRKA CARLA RUVOLO. PRECIOSA Two-Cuts Číslo artiklu: Velikost: 10/0 mm

ATLASOVÉ FIALKY. PRECIOSA Traditional Czech Beads TM. DESIGNÉRKA CARLA RUVOLO. PRECIOSA Two-Cuts Číslo artiklu: Velikost: 10/0 mm ATLASOVÉ FIALKY Preciosa Ornela Vám představuje perle a perličky PRECIOSA TM. DESIGNÉRKA CARLA RUVOLO BEAD SHOP ZÁSADA 468 25 Zásada +420 488 117 743 beadshop@preciosa.com 50 41 49 N, 15 15 55 E GLASS

Více

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010

Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Úpravy víček PET lahví Václav Piskač, Brno 2010 Použité PET lahve jsou v současnosti

Více

Handicap není překážkou ve vzdělávání

Handicap není překážkou ve vzdělávání Handicap není překážkou ve vzdělávání Název modulu Typ modulu Délka modulu (počet hodin) Tvořivé psaní výukový 21 hodin Platnost modulu (datum, od kterého modul platí) 1.10.2011 - schopnost psát a číst

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL škola Střední škola F. D. Roosevelta pro tělesně postižené, Brno, Křižíkova 11 číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1037 číslo učeb. materiálu VY_32_ INOVACE_PDV_B_18 předmět, tematický

Více

MONTÁŽNÍ NÁVOD. EASYFLASH - PROFESIONÁLNÍ PROVEDENÍ DETAILŮ PROSTUPŮ A NAPOJENÍ NA KRYTINU Stav: březen Člen MONIER GROUP

MONTÁŽNÍ NÁVOD. EASYFLASH - PROFESIONÁLNÍ PROVEDENÍ DETAILŮ PROSTUPŮ A NAPOJENÍ NA KRYTINU Stav: březen Člen MONIER GROUP MONTÁŽNÍ NÁVOD EASYFLASH - PROFESIONÁLNÍ PROVEDENÍ DETAILŮ PROSTUPŮ A NAPOJENÍ NA KRYTINU Stav: březen 2013 Člen MONIER GROUP 1 - Všeobecné pokyny pro montáž / Čelní napojení na svislou konstrukci VŠEOBECNÉ

Více

nabídka POHODOVÉ Dílničky

nabídka POHODOVÉ Dílničky nabídka POHODOVÉ Dílničky Kdo jsme? Klub POHODA (denní stacionář) v Praze je místo, kde se scházejí dospělí lidé s mentálním postižením s asistenty a společně jej podle svých představ vytvářejí. Na základě

Více

Metodická příručka KA 01. Poznáváme svět

Metodická příručka KA 01. Poznáváme svět Metodická příručka KA 01 Poznáváme svět 1. ročník Hana Burešová Úvod Tato metodická příručka má sloužit učitelům nižšího stupně základních škol při práci se stavebnicí obsahující jednotlivé kostičky i

Více

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov

Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy. Vzorový návrh. Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán pro Mateřské školy Vzorový návrh Fotografie oceněné Férové školy ZŠ a MŠ Svitavy-Lačnov Individuální vzdělávací plán Škola Jméno a příjmení žáka/žákyně Datum narození Třída

Více

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu

Datum a název aktivity: 6. 5. 2013 Příprava bramborového salátu Zpráva k MZU za období 1. 5. 2013 30. 4. 2014 Dětský domov v Žatci navázal na aktivity realizované v rámci projektu Nový začátek. Pedagogičtí pracovníci se s dětmi pravidelně scházeli jednou měsíčně, vždy

Více

Růžičky z twistartu pro každou příležitost

Růžičky z twistartu pro každou příležitost Návod na twist art - květiny Růžičky z twistartu pro každou příležitost Vypadají jako živé a hodí se na každou komodu. Růžičky jsou oblíbenou květinou snad každé z nás. Vždy připomenou letní období. Růžička

Více

krteček autorský návod od Martiny Burešové

krteček autorský návod od Martiny Burešové Originální kamarád do postýlky, na poličku, pro radost do každého pokojíčku. www.matthi-hackovanezviratko.webnode.cz krteček autorský návod od Martiny Burešové Materiál, který budete potřebovat: 1 klubko

Více

Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky,

Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky, Džem jako dárek: K narozeninám 1. K ozdobení jedné skleničky potřebujeme: kousek látky, gumičku, stužku, dřevěnou květinku na provázku, ozubené nebo obyčejné nůžky. Všechny ozdoby zakoupíme v běžném obchodě

Více

METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK

METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK VERZE: 25/04/2014 KOMPLEXNÍ METODICKÁ POMŮCKA PRO PŘEDŠKOLNÍ VĚK VŠECHNO, CO MÁ DÍTĚ UMĚT A ZNÁT PŘED NÁSTUPEM DO ŠKOLY PŘEHLEDNĚ A NA JEDNOM MÍSTĚ KLOKANŮV KUFR MOHOU

Více

BUTTERFLY Servis, s.r.o. Podhorská 32, Jablonec nad Nisou, telefon: ,

BUTTERFLY Servis, s.r.o. Podhorská 32, Jablonec nad Nisou, telefon: , BUTTERFLY Servis, s.r.o. Podhorská 32, 466 01 Jablonec nad Nisou, telefon: +420 484847 931, servis@butterfly.cz, www.butterfly.cz Představuje exkluzivní kolekci skleněné mozaiky v barvách drahých kovů.

Více

Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách CZ.1.07/1.3.00/ Téma třídního vzdělávacího bloku

Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách CZ.1.07/1.3.00/ Téma třídního vzdělávacího bloku Obsah, metody a formy polytechnické výchovy v mateřských školách CZ.1.07/1.3.00/48.0033 Téma třídního vzdělávacího bloku Hádej, hádej, kdo to ví, co nám kniha napoví Videonahrávka zahrnuje několik činností

Více

METODICKÝ LIST č. 6. Škola: Jméno autora: Název metodiky: Cílová skupina: Klíčová aktivita: Téma:

METODICKÝ LIST č. 6. Škola: Jméno autora: Název metodiky: Cílová skupina: Klíčová aktivita: Téma: METODICKÝ LIST č. 6 Uplatňování nových forem a metod práce při vzdělávání dětí a žáků se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením a autismem v základní škole speciální. Škola: Jméno autora: Název

Více

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ

WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ WORKSHOPY A VÝTVARNÉ DÍLNY V MUZEU PAPÍROVÝCH MODELŮ Program je určen všem věkovým skupinám, pro všechny typy škol. Náročnost techniky a programu bude přizpůsobena věku skupiny. Cena všech programů 30,-

Více

Hodnoticí standard. Železář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36)

Hodnoticí standard. Železář (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu. Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Železář (kód: 36-062-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Stavebnictví, geodézie a kartografie (kód: 36) Týká se povolání: Železář; Železobetonář Kvalifikační úroveň NSK

Více

Pojďme psát společně Váš příběh. Zobrazení šperků je částečně zvětšené.

Pojďme psát společně Váš příběh. Zobrazení šperků je částečně zvětšené. 0 / 0 Šperk vstupuje při různých příležitostech do našeho života a stává se jeho součástí, žije s námi. Je symbolem střídání životních etap, připomínkou dosažených cílů, začátků něčeho nového. Šperk je

Více

PADRINO Promo. originální dárky s lidskou duší

PADRINO Promo. originální dárky s lidskou duší PADRINO Promo originální dárky s lidskou duší Projekt PADRINO realizujeme již čtvrtým rokem Projekt PADRINO identifikoval nové potřeby našich klientů Projekt PADRINO je skvělý nástroj na budování sociálního

Více

KORÁLKOVÉ. nápady 2. Marie Kielbusová

KORÁLKOVÉ. nápady 2. Marie Kielbusová KORÁLKOVÉ nápady 2 Marie Kielbusová ZÁKLADNÍ TECHNIKY Marie Kielbusová Korálkové nápady Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 234 264 401 fax: +420

Více

Drátované šperky II. Karla Hátleová

Drátované šperky II. Karla Hátleová 3 Drátované šperky II Karla Hátleová Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz, www.grada.cz tel.: +420 220 386 401, fax: +420 220 386 400 jako svou 3613. publikaci Odpovědná

Více

Výtvarné nápady listopad 2016

Výtvarné nápady listopad 2016 Výtvarné nápady listopad 2016 Jana Podzemná pohádkové a strašidelné hrady podzimní listy na barevném pozadí -malování a kreslení -práce s barvou -kresba -práce s papírem strašidelné a pohádkové hrady Náročnost:

Více

PRÁCE S DŘEVEM. Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu POMŮCKY, KTERÉ SI PŘINESETE:

PRÁCE S DŘEVEM. Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu POMŮCKY, KTERÉ SI PŘINESETE: PRÁCE S DŘEVEM Co si vyrobíte: dřevěné ozdoby podle vlastního návrhu tužka a papír (na předlohu) nápad pracovní oděv 40 Kč na materiál KERAMIKA Co si vyrobíte: vánoční svícen pracovní oděv 20 Kč na materiál

Více

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči

Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Název: Zkrat Výukové materiály Téma: Elektrický proud, elektrické napětí, bezpečné zacházení s elektrickými spotřebiči Úroveň: 2. stupeň ZŠ Tematický celek: Riziko a bezpečí, aneb co se stane, když se

Více

I. Sekaniny1804 Pracovní činnosti

I. Sekaniny1804 Pracovní činnosti Pracovní činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Předmět Pracovní činnosti se vyučuje v 1. 5. ročníku vždy 1 hodinu týdně. Vyučovací předmět Pracovní činnosti

Více

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky:

OTÁČENÍ a TOČENÍ Točte kbelíkem Pomůcky: Předměty se vždy pohybují přímočaře, pokud je něco nepřinutí změnit směr. Uvedení předmětů do velkých otáček může přinést překvapivé výsledky. O některých těchto jevech se přesvědčíme sami provedením pokusů.

Více

Čj / V Praze dne 26.června 2007

Čj / V Praze dne 26.června 2007 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Čj. 15523/2007-22 V Praze dne 26.června 2007 Opatření ministryně školství, mládeže a tělovýchovy, kterým se mění Rámcový vzdělávací program pro základní Čl.

Více

Výroční zpráva 2014. Via Roseta o.p.s.

Výroční zpráva 2014. Via Roseta o.p.s. Výroční zpráva 2014 Via Roseta o.p.s. Via Roseta o.p.s. Obecně prospěšná společnost Via Roseta o.p.s. byla založena 12.7.2011 v Praze. Posláním této společnosti je poskytování obecně prospěšných služeb.

Více

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty,

Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, MAGNETY Předměty tvořené ocelí nebo jinými kovy, které umí přitahovat železné předměty, se nazývají trvalé magnety. Jsou tvarovány například jako koňské podkovy, magnetické jehly nebo obyčejné tyče. Kompas

Více

TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD

TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD TEXTILNÍ PSÍK - NÁVOD Budeme potřebovat: - kus látky o velikosti cca formátu A4 - nažehlovací vlizelín stejné velikosti (není nezbytně nutné jej mít, ale lépe se s látkou pracuje a hračka je trvalejší

Více

Sada 2 Klempířská technologie

Sada 2 Klempířská technologie S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 Klempířská technologie 39. Technologie výroby plechových dílů Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ 2

KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ 2 KVĚTINY A STROMEČKY Z KORÁLKŮ 2 doplněné o šperky a bytové doplňky Klára Žejdlová Taťana Žejdlová Květiny a stromečky z korálků 2 doplněné o šperky a bytové doplňky Klára Žejdlová Taťana Žejdlová Copyright

Více

Vzdělávání žáků s těžší mentální retardací

Vzdělávání žáků s těžší mentální retardací Vzdělávání žáků s těžší mentální retardací Historické kořeny vzdělávání dětí s mentální retardací Vzdělávání lidí s mentální retardací má v naších zemích poměrně dlouhou tradici. První ústav pro slabomyslné

Více

Komparace sociálních dovedností uživatelů Zámečku Střelice

Komparace sociálních dovedností uživatelů Zámečku Střelice MASARYKOVA UNIVERZITA PEDAGOGICKÁ FAKULTA KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Komparace sociálních dovedností uživatelů Zámečku Střelice DIPLOMOVÁ PRÁCE Brno 2007 Vedoucí diplomové práce: Vypracovala : PhDr.

Více

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ

Hodnocení projektu START 2017 / k datu Mgr. Dagmar Megová, speciální pedagog logoped pro MŠ Projekt START inkluzivního vzdělávání v Klášterci nad Ohří, s registračním číslem CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000213, je spolufinancován v rámci Operačního programu Výzkum, Vývoj a Vzdělávání ze zdrojů

Více

KATALOG VÝROBKŮ UŽIVATELŮ Slezské diakonie

KATALOG VÝROBKŮ UŽIVATELŮ Slezské diakonie KATALOG VÝROBKŮ UŽIVATELŮ Slezské diakonie 1 1 3 20 60 5 10 AZYLOVÝ DŮM PRO ŽENY Třinec AZYLOVÝ DŮM PRO ŽENY Třinec poskytuje ubytování ženám, které se v důsledku nepříznivé sociální situace ocitly bez

Více

Volitelně: Rokajl o velikostech 11/0 a 15/0 Různé druhy mačkaných či broušených korálků na zdobení

Volitelně: Rokajl o velikostech 11/0 a 15/0 Různé druhy mačkaných či broušených korálků na zdobení Velká obšívaná kulička s korálky Matubo 7/0 a Superduo Materiál: Korálky Matubo vel 7/0 (42 ks) Korálky Superduo (48 ks) Kulaté korálky o průměru 4 mm (6 ks) Plastový nebo dřevěný kulatý korálek o průměru

Více

PODZIM. Plstění jehlou na polystyrenové formě. Lampionky do zahrady. Tisk přírodninami. Plstěné korále. Tisk válečkem. Pískové věnce.

PODZIM. Plstění jehlou na polystyrenové formě. Lampionky do zahrady. Tisk přírodninami. Plstěné korále. Tisk válečkem. Pískové věnce. PODZIM Plstění jehlou na polystyrenové formě Lampionky do zahrady Tisk přírodninami Pískové věnce Tisk válečkem Plstěné korále Měděný rámeček Věnec na dveře Muchomůrky voskovou batikou Plstění jehlou na

Více

Autorka: Barbora Nosálová. Metodický list

Autorka: Barbora Nosálová. Metodický list Autorka: Barbora Nosálová Metodický list Obsahový cíl: Dítě umí popsat vlastní věci, dokáže najít věc podle popisu, dokáže popsat věc, i když neví, jak se to řekne česky, zvládne situaci, že si někde něco

Více

Výběr z nových knih 1/2014 pedagogika

Výběr z nových knih 1/2014 pedagogika Výběr z nových knih 1/2014 pedagogika 1. Činnosti venku a v přírodě v předškolním vzdělávání / Kateřina Jančaříková, Magdaléna Kapuciánová ; [ilustrace Adéla Drtinová] -- 1. vyd. Praha : Raabe, c2013 --

Více

METODICKÝ LIST č. 5. Metodický list č. 5 / anotace

METODICKÝ LIST č. 5. Metodický list č. 5 / anotace METODICKÝ LIST č. 5 Uplatňování nových forem a metod práce při vzdělávání dětí a žáků se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením a autismem v základní škole speciální. Škola: Jméno autora: Název

Více

pravák a stříhání nůžkami

pravák a stříhání nůžkami leváci a leváctví část č. 25 pravák a stříhání nůžkami aneb jak jsou konstruovány nůžky a jak jimi praváci stříhají ivo vodička 2013 www.levactvi.cz 1 Pravák a stříhání nůžkami název školy: autor: anotace:

Více

Piráti. Ročník: 3., děti z MŠ (5-6 leté děti) Rozvíjené klíčové kompetence: sociální a personální, k řešení problémů, pracovní, k učení

Piráti. Ročník: 3., děti z MŠ (5-6 leté děti) Rozvíjené klíčové kompetence: sociální a personální, k řešení problémů, pracovní, k učení Piráti Charakteristika Sportovní den pro děti z MŠ a žáky 3. ročníku. Děti se stávají piráty a překonávají různé překážky jako tyto postavy. Motivace pirátským námětem je pro děti velmi přitažlivá. Děti

Více

Člověk a svět práce - okruh Práce s technickými materiály

Člověk a svět práce - okruh Práce s technickými materiály Vzdělávací oblast : Vyučovací předmět: Člověk a svět práce Člověk a svět práce - okruh Práce s technickými materiály Charakteristika předmětu Vzdělávací obsah: Základem vzdělávacího obsahu předmětu Svět

Více

nápady Iva Iva Czyžová DRÁTOVANÉ NÁPADY Iva Czyžová Šikovné ruce DRÁTOVAN É

nápady Iva Iva Czyžová DRÁTOVANÉ NÁPADY Iva Czyžová Šikovné ruce DRÁTOVAN É DRÁTOVANÉ NÁPADY Iva Czyžová Šikovné ruce DRÁTOVAN É nápady Iva Iva Czyžová Iva Czyžová Drátované nápady Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 obchod@grada.cz www.grada.cz tel.: +420 234

Více

Montážní návod pro zámkové a řetězové otvírače nadsvětlíků UCS

Montážní návod pro zámkové a řetězové otvírače nadsvětlíků UCS Montážní návod pro zámkové a řetězové otvírače nadsvětlíků UCS Obsah: 1. Souprava se zámkovým otvíračem... 1 2. Skládanka spirálový kabel se zámkovým i řetězovým otvíračem. 4 3. Instalace řetězového otvírače

Více

METODICKÝ LIST č.4. Škola: Jméno autora: Název metodiky: Cílová skupina: Klíčová aktivita: Téma:

METODICKÝ LIST č.4. Škola: Jméno autora: Název metodiky: Cílová skupina: Klíčová aktivita: Téma: METODICKÝ LIST č.4 Uplatňování nových forem a metod práce při vzdělávání dětí a žáků se středně těžkým, těžkým a kombinovaným postižením a autismem v základní škole speciální. Škola: Jméno autora: Název

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti

Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Vzdělávací obor: Člověk a svět práce Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Vyučovací předmět: Pracovní činnosti Charakteristika předmětu Pracovní činnosti Vyučovací předmět Pracovní činnosti je součástí vzdělávací oblasti Svět práce. Vyučuje

Více

386661 - RENZ Privat RW pro vazbu do kovových hřbetů s integrovanou uzavírací jednotkou

386661 - RENZ Privat RW pro vazbu do kovových hřbetů s integrovanou uzavírací jednotkou Jak na výrobu kalendáře v 10. krocích Podrobný popis s fotografiemi. Vzhledem k blížícímu se konci roku, jsme si pro vás dovolili připravit podrobný návod s fotografickými ukázkami vazby kalendáře. S produkty

Více

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST):

POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): POPIS VÝUKOVÉ AKTIVITY (METODICKÝ LIST): Název výukové aktivity: Magnety a magnetismus Vyučovací předmět: Aktivita v rámci Školního vědeckého dne. Anotace: Znázornění magnetického pole, magnet a elektrický

Více

Praktické činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 1.stupeň

Praktické činnosti Charakteristika vyučovacího předmětu 1.stupeň Vzdělávací oblast - Člověk a svět práce RVP ZV nepojmenovává vyučovací předmět v této vzdělávací oblasti. Proto byl pro 1. stupeň zvolen název Pracovní činnosti Praktické činnosti Charakteristika vyučovacího

Více

levák a stříhání nůžkami

levák a stříhání nůžkami leváci a leváctví část č. 16 levák a stříhání nůžkami aneb jak se leváci vypořádávávají s nůžkami ivo vodička 2013 www.levactvi.cz 1 Levák a stříhání nůžkami název školy: autor: anotace: klíčová slova:

Více

Předmět: Řemeslná činnost

Předmět: Řemeslná činnost Školní vzdělávací program pro základní vzdělávání Nepovinné předměty Předmět: Řemeslná činnost Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové a organizační

Více

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ

E T N O KO R Á L KY JaNa JiROušKOvÁ ETNO KORÁLKY Jana Jiroušková Tato publikace vychází za podpory Botanické zahrady hl. m. Prahy v Troji Etnokorálky Jana Jiroušková www.botanicka.cz Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7

Více

OVOČLÁNKY Václav Piskač, Brno 2016

OVOČLÁNKY Václav Piskač, Brno 2016 OVOČLÁNKY Václav Piskač, Brno 2016 Při výuce elektrochemie se často experiment sestavení chemického kovů zabodnutých do jablka nebo pokusím daný problém podrobněji uvádí jako vhodný školní článku ze dvou

Více

SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU

SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU SOVA PLETENÁ Z PAPÍRU VELIKOST: výška 27 cm SPOTŘEBA: 120 150 ruliček cca 45 cm dlouhých, předem namořených, tekuté lepidlo, drát 1 1,3 mm, dvě kulaté formy na tělo a hlavičku obvod 31 a 42 cm (polystyrénové

Více

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo)

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ ocelový měření + orýsování (kov, dřevo, plast) měří s přesností na 1mm

Více

Do Přv 1.st. (4. ročník): Pokusy Přv- 1.st. (5.ročník): První pomoc

Do Přv 1.st. (4. ročník): Pokusy Přv- 1.st. (5.ročník): První pomoc 1.1.1. PRACOVNÍ VYUČOVÁNÍ I. ST. - ve znění dodatku č.33 - platný od 1.9.2011, č.25 - platný od 1.9.2011, č.22 Etická výchova - platný od 1.9.2010 Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, časové

Více

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille

KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ. Chainmaille KROUŽKOVANÉ ŠPERKY ANDREA VACHOVÁ Chainmaille Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či

Více

Handicap není překážkou ve vzdělávání

Handicap není překážkou ve vzdělávání Handicap není překážkou ve vzdělávání Název modulu Typ modulu Délka modulu (počet hodin) Kurz Knihařství výukový 21 hodin Platnost modulu (datum, od kterého modul platí) 1.10.2011 Základní vědomosti z

Více

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV

RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV RAMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PLÁN PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 - RVP PV Péče o dítě v dětské skupině Obecná část zpracovaly Lenka Zuczková, DiS Šárka Žluvová, DiS Obsah Specifikace, metody a forma práce...3 Rámcový

Více

Návod na stavbu létajícího modelu horkovzdušného balónu

Návod na stavbu létajícího modelu horkovzdušného balónu Návod na stavbu létajícího modelu horkovzdušného balónu Autor : Miroslav Musil (alias Voux) Technické údaje : celková výška : 1,3 m průměr nejširší části : 0,92 m přibližný objem : 0,27 m 3 palivo : syntetický

Více

Zbožíznalství 3. ročník PP. Textilní galanterie - prezentace

Zbožíznalství 3. ročník PP. Textilní galanterie - prezentace Název školy Odborná škola výroby a služeb, Plzeň, Vejprnická 56 Název projektu Digitalizace výuky Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0977 Číslo šablony VY_32_inovace_ZB50 Číslo materiálu 50 Autor Bc. Ivana

Více

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu

A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Vyučovací předmět: VÝTVARNÉ ČINNOSTI A. Charakteristika vyučovacího předmětu. a) Obsahové, časové a organizační vymezení předmětu Volitelný předmět Výtvarné činnosti má časovou dotaci 2 hodiny v u. Výuka

Více

ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE vyučovací předmět PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vzdělávací oblasti

ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE vyučovací předmět PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vzdělávací oblasti ČLOVĚK A SVĚT PRÁCE vyučovací předmět PRACOVNÍ ČINNOSTI Charakteristika vzdělávací oblasti Oblast Člověk a svět práce postihuje široké spektrum pracovních činností a technologií, vede y k získání základních

Více

NABÍDKA KROUŽKŮ ŠD 2.pololetí. Kapacita kroužků je omezená. Kroužky začínají v únoru.

NABÍDKA KROUŽKŮ ŠD 2.pololetí. Kapacita kroužků je omezená. Kroužky začínají v únoru. NABÍDKA KROUŽKŮ ŠD 2.pololetí Kapacita kroužků je omezená. Kroužky začínají v únoru. Kroužek rukodělných prací pondělí 14:00-15:00 Název kroužku: Šikovné ručičky Vychovatelka: Blanka Hrbáčová Náplň kroužku:

Více

I. 7 PČ Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Předmět: Praktické činnosti (PČ)

I. 7 PČ Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Předmět: Praktické činnosti (PČ) I. 7 PČ Vzdělávací oblast: Člověk a svět práce Předmět: Praktické činnosti (PČ) Charakteristika vyučovacího předmětu: Obsahové vymezení předmětu: Předmět PČ postihuje široké spektrum pracovních činností

Více

Uzel na háček s lopatkou

Uzel na háček s lopatkou Uzel na háček s lopatkou Vytvoříme smyčku, kterou přiložíme k raménku háčku. Spodní část háčku společně se smyčkou uchopíme prsty a kolem raménka provedeme 6-10 ovinů. Volný konec vlasce provlékneme smyčkou.

Více

SPLÉTÁNÍ. kumihimo. Gabriela Marková

SPLÉTÁNÍ. kumihimo. Gabriela Marková SPLÉTÁNÍ kumihimo Gabriela Marková ÚVOD V mnoha kulturách byla poptávka po doplňcích, které by zdobily různé předměty a lemovaly oděvy. Ke zhotovení ozdobných šňůrek a pásků se využívalo mnoha různých

Více

Ročník VII. Výtvarná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed.

Ročník VII. Výtvarná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. IX Barevné cvičení Podzim Kolik barev má podzim Tempera, akvarel Detail obličeje oko, ucho, ústa Hlava z profilu Hlava en face Kresba tužkou Beseda o umění J. Mánes: Josefína Video Mistrovská díla z českých

Více