Výsledky studií klimatologické adaptace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výsledky studií klimatologické adaptace"

Transkript

1 Výsledky studií klimatologické adaptace Lenka Hájková CzechGlobe, Centrum výzkumu globální změny AV ČR Brno , Ústí nad Labem

2 1. Počátek rašení lesních dřevin v měnících se podmínkách prostředí sledovaného regionu. 2. Prognóza změn zastoupení polních plodin na orné půdě severních a západních Čech. 3. Obsah alfa kyselin ve chmelu a globální klimatické změny. 4. Interakce klimatických změn a struktur života v regionu. 5. Dopady klimatické změny na hydrologický režim. 6. Vliv extrémních teplot vzduchu na úmrtnost.

3 Studie č. 1 (Emilíe Bednářová, Jiří Kučera, Lenka Hájková, Mendelu, EMS, ČHMÚ): Počátek rašení lesních dřevin v měnících se podmínkách prostředí sledovaného regionu

4 Dlouhodobý časový trend počátku rašení na průměrných teplotách vzduchu až 2014 průměrné teploty v dvoutýdenních časových periodách v období únor až první polovina dubna, nezávislé proměnné do rovnice vyjadřující počátek rašení jako pořadové číslo dne od počátku roku [DOY]: DOY = par1+par2*t1+par3+t2+par4*t3 T1, T2, T3 jsou průměrné teploty vzduchu ve vybraných dvoutýdenních obdobích, parametry rovnice (par1, par2, par3, par4 ) byly hledány metodou lineární multiregrese s kriteriem nejmenších čtverců odchylek, dvoutýdenní periody pro výpočet byly vybírány s ohledem na jejich vliv na koeficient determinace.

5 bříza bělokorá (Betula pendula), buk lesní (Fagus sylvatica) a lípa srdčitá (Tilia cordata), 380 až 820 m n. m.

6 Bříza bělokorá (Betula pendula) dlouhodobý trend počátku rašení a závislost mezi pozorovaným a vypočteným počátkem rašení ( )

7 Buk lesní (Fagus sylvatica) dlouhodobý trend počátku rašení a závislost mezi pozorovaným a vypočteným počátkem rašení ( )

8 Lípa srdčitá (Tilia cordata) dlouhodobý trend počátku rašení a závislost mezi pozorovaným a vypočteným počátkem rašení ( )

9 Závěr studie č. 1 Výrazný trend počátku rašení všech pozorovaných dřevin ve vyšších polohách nad 700 m směrem k dřívějšímu nástupu této fenofáze. Jako signifikantní se ukázala závislost počátku rašení na průměrných teplotách vzduchu v dvoutýdenních intervalech v období únor až první polovina dubna. Původně předpokládaná závislost na sumě efektivních teplot se prokázala jako málo významná!!!!!

10 Studie č. 2 (Jan Vašák, ČZÚ): Prognóza změn zastoupení polních plodin na orné půdě severních a západních Čech

11 Příčiny změn Nové poznatky a objevy, rozvoj světového obchodu a růst síly třetího světa, změny sociální, kulturní, stravovací, dotační a dovoz omezující systém, podpora určité produkce v rámci EU, klimatické změny!!!

12 Změny v zastoupení vybraných plodin v ČR (%) zdroj ČSÚ Obiloviny celkem Brambory celkem Řepka celkem Pšenice celkem Kukuřice na zrno ,9 57,1 46,2 52,8 50,5 59,9 57,2 10,3 13,2 11,6 3,9 3,3 1,1 1,0 0,2 0,1 1,0 1,9 3,2 14,8 15,7 9,2 12,1 12,1 23,4 25,2 33,4 33,9 0,4 0,4 0,7 0,7 1,4 4,0 4,1

13 Metodika Doksany (158 m n. m.) zelinářsko-ovocnářská oblast Cheb (463 m n. m.) bramborářská oblast Klínovec (1244 m n.m.) bez zemědělského využití TSU, TMA, TMI, SRA Počet dnů s TMI < 0 C (leden, duben, květen) Období porovnáno po 5 letech

14 Souhrn poznatků a prognóza změn plodin a pěstitelských technologií Zvýšit v nížinách do cca 400 m n. m. zastoupení C4 plodin (kukuřice na zrno) s nižším transpiračním koeficientem. I ve vyšších polohách zvýšit zastoupení kukuřice jako pícniny pro krmné využití, případně pro bioplynové stanice. Zvýšit zastoupení plodin, které dokáží využít zimní vláhu (např. ozimý ječmen, ozimá pšenice, ozimý hrách ). Změnit pěstitelskou technologii. Udržet až rozšířit výměru speciálních plodin

15 Souhrn poznatků a prognóza změn plodin a pěstitelských technologií V nížinách i v polní výrobě přecházet na dvouúrodový systém, zvýšit zastoupení suchovzdorných plodin s nízkou hodnotou transpiračního koeficientu (kukuřice, čirok ), ostatní plochy zatravnit intenzivními jetelotrávami a trávami, případně jetelem a věnovat se mlékařství s doplňky v masné produkci.

16 Pravděpodobný trend plodin v území mezi Saskem a Čechami pro období po roce Plodina Trend Ozimá pšenice Ozimý ječmen Kukuřice Řepka ozimá Brambory Hořčice bílá Mák jarní Zelenina, jarní výsev Stagnace až pokles (chybí srážky) Růst Výrazný růst Výrazný pokles Růst v nížinách, jinde stagnace Růst Růst Růst

17 Závěr studie č. 2 Z výsledků je patrný trend oteplování a s tím spojená relativní aridizace, i když pokles úrovně srážek není patrný spíše mírně roste. Nároky na výkonnost plodin ale rostou, jak také dochází k soutěži světových ekonomik navzájem. Tyto ekonomicko meteorologické změny vedou v zájmovém území k růstu ploch i výkonnosti kukuřice a brzy i k rozvoji mlékařství.

18 Studie č. 3 (Karel Krofta, (Chmelařský institut), Jiří Kučera (EMS): Obsah alfa kyselin ve chmelu a globální klimatické změny

19 Nejdůležitější parametr kvality chmele je obsah alfa kyselin!!! Významná meziroční variabilita v regionu střední Evropy. Rozdíly v teplotě vzduchu přibližně dní před sklizní C optimum. Vysoké teploty vzduchu x nízké teploty vzduchu obojí špatné!

20 Predikce obsahu alfa kyselin z meteorologických dat pro Žatecký poloraný červeňák (ŽPČ) - nejrozšířenější odrůda chmele pěstovaná v ČR. Testováno ve dvou pěstitelských lokalitách s různou nadmořskou výškou a odlišnými klimatickými charakteristikami.

21 Materiál a metodika Vyvinut matematický model vztahu mezi obsahem alfa kyselin a meteorologickými parametry!!! Období 1981 až 2006 Lokalita Brozany (158 m n. m.) tradiční lokalita pěstování chmele. Konduktometrická hodnota, stanovená metodou EBC 7.4 (obsah alfa kyselin), alespoň 20 hodnot z každé sklizně. Průměrná denní teploty a vlhkosti vzduchu, délka slunečního svitu a denní suma srážek. Software Mini32 (EMS Brno, - multiregresní analýza testování spolehlivosti modelu na lokalitách Brozany a Kněževes.

22 Lokalita Brozany, , závislost mezi skutečností a modelem

23 Lokalita Brozany, , závislost mezi skutečností a modelem

24 Lokalita Kněževes, , závislost mezi skutečností a modelem

25 Zásadní vliv na obsah alfa kyselin v ŽPČ mají pouze klimatické podmínky v červnu, červenci a srpnu! Intenzivní deště v průběhu srpna podporují růst chmelových hlávek, ale biosyntéza chmelových pryskyřic zaostává ředění alfa kyselin v hlávkách! Zvýšená vlhkost vzduchu bude vytvářet silný infekční tlak houbových chorob (padlí chmelové, peronospóra chmelová).

26 Závěr studie č. 3 Obsah alfa kyselin je ovlivněn klimatickými podmínkami červen-srpen (kvetení, hlávkování a zrání). Teploty v červenci jsou nejvýznamnějším klimatickým faktorem! Zavést další proměnné do modelu (např. půdní vlhkost, sací potenciál půdy ). Zvýšená teplota-vyšší odpar vody-přívalové deště-destrukce chmelnic-ohrožen výnos!!! Pěstování chmele soustředit do mikroregionů s nejvhodnějšími půdními a klimatickými podmínkami. Pravidelná obnova porostů, doplňkové závlahy, vyšlechtění nových odrůd!

27 Studie č. 4 (Josef Seják, UJEP): Interakce klimatických změn a struktur života v regionu

28 Potencionální přirozená vegetace (absence na nahlížení na krajinu v její termodynamické podobě jako na symbiozu přirozené vegetace s vodou!)

29 Přeměna přirozených lesních biotopů na zemědělské půdy, na industriální a zastavěná území Ekonomicky významné jsou ztráty přirozených biotopů z hlediska úbytku jejich ekosystémových funkcí. Metoda Energie-voda-vegetace (Seják et al., 2010) kvantifikuje změny v klimatizační a vodoreteční roli krajiny, změna tvorby kyslíku a kvalita biotopů (biodiverzita).

30 Orientační odhad hodnoty služeb ekosystémů přirozené vegetace Ústeckého kraje Výměra v mil. m 2 Čtyři ES/m 2 /rok Hodn. ES v ml. Kč Vrchy a svahy Krušných hor 802, ,36 Pánevní biotopy celkem ,08 Biotopy Ústeckého kraje celkem 2242, ,44

31 Teploty povrchu SZ Čech a jižního Saska, C [ C ]

32 Závěr studie č. 4 Masivnější obnova přirozené vegetace je nejdůležitější a také nejlevnější! obnova ekosystémových služeb a udržení vody v krajině! Nejlevnější cesta k retenci vody v krajině, k obnově půdy i protipovodňové ochraně! Obnova přirozené vegetace na všech místech, kde agrární či jiné ekonomické užitky jsou nulové!, v kombinaci s mokřadními rybníky (zachycují erozní živiny).

33 Studie č. 5 (Adam Vizina, M. Hanel, VÚV): Dopady klimatické změny na hydrologický režim

34 Pro výběr bylo uvažováno 15 regionálních klimatických modelů (RCM) z projektu ENSEMBLES a simulace modelu ALADIN- CLIMATE/CZ. Hydrologický model BILAN (Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i) vyjadřuje základní bilanční vztahy na povrchu povodí, v zóně aerace a v zóně podzemní vody. Ukazatel bilance energie teplota vzduchu.

35 Výpočet modeluje: Potencionální evapotranspiraci Územní výpar Infiltrace do zóny aerace a průsak Zásobu vody ve sněhu Zásobu vody v půdě Zásobu podzemní vody

36 Vstupy do modelu: Srážkové úhrny [mm] Průměrné teploty vzduchu [ C] Průměrná relativní vlhkost vzduchu [%] Pozorované odtokové výšky [mm] Užívání vody Potenciální evapotranspirace [mm]

37 Schéma hydrologického modelování dopadů změny klimatu

38 Změna teploty vzduchu pro dílčí povodí a rok 2025 (referenční období )

39 Změna teploty vzduchu pro dílčí povodí a rok 2085 (referenční období )

40 Relativní změna srážkových úhrnů pro dílčí povodí a rok 2025

41 Relativní změna srážkových úhrnů pro dílčí povodí a rok 2085

42 Změna průměrných ročních odtokových výšek pro dílčí povodí a rok 2025

43 Změna průměrných ročních odtokových výšek pro dílčí povodí a rok 2055

44 Změna průměrných ročních odtokových výšek pro dílčí povodí a rok 2085

45 Závěr studie č. 5 povrchové vody Růst odtoku v zimních období x pokles v ostatních obdobích a v roční bilanci. Rozdíly mezi horizonty 2055 a 2085 nejsou tak výrazné jako mezi horizonty 2025 a 2055.

46 Změna průměrných ročních odtokových výšek pro dílčí povodí a rok 2025

47 Změna průměrných ročních odtokových výšek pro dílčí povodí a rok 2055

48 Změna průměrných ročních odtokových výšek pro dílčí povodí a rok 2085

49 Závěr studie č. 5 podzemní vody Pesimistické scénáře predikují pokles modelovaného základního odtoku v řádu desítek procent pro všechny časové horizonty, optimistické scénáře predikují spíše nárůst základního odtoku, celkově: dopady klimatické změny na základní odtok jsou spíše negativního charakteru tím pádem i na stav podzemních vod!

50 Studie č. 6 (Aleš Urban, Jan Kyselý, ÚFA): Vliv extrémních teplot vzduchu na úmrtnost

51 Horké vlny v roce 2003 v celé Evropě měly za následek více než úmrtí, podobné odhady (55 000) se uvádějí pro horké léto 2010 v západním Rusku, v České republice měla za posledních dvacet let nejtragičtější dopad horká vlna v roce přes 500 zemřelých, z nichž asi u 3/4 případů bylo hlavní příčinou kardiovaskulární onemocnění.

52 Horká vlna v roce 1994, průběh odchylek úmrtnosti a průměrné teploty vzduchu v ČR

53 Průběh průměrných relativních odchylek úmrtnosti na CVD od očekávaných hodnot dva týdny po nástupu horké (vlevo) a studené (vpravo) vlny

54 Regionální rozdíly Fyzikální a meteorologické podmínky městského a venkovského prostředí Socioekonomické a demografické faktory!!! - míra urbanizace, - struktura obyvatelstva podle věku, - zdravotní stav populace, - životní styl, - socioekonomický status, - dostupnost a kvalita zdravotní péče.

55 SES index (úroveň sociální deprivace v ČR)

56 Typologie okresů v severozápadních Čechých podle definice OECD

57 Relativní odchylky úmrtnosti na CVD v městských a venkovských okresech SZ Čech vůči průměrné denní teplotě vzduchu ( )

58 Závěr studie č. 6 S nárůstem globální teploty vzduchu je v budoucnu očekáván nárůst výskytu extrémně horkých období (horkých vln), a naopak pokles četnosti chladných období (studených vln). V teplejším klimatu se často předpokládá zvýšení počtu úmrtí způsobených horkem a naopak pokles úmrtí v důsledku nízkých teplot.

59 Závěr studie č. 6 Výsledky pro ČR vykazují pokles v dopadu horkých vln na úmrtnost během posledních dvaceti let, navzdory růstu průměrné teploty - lepší povědomí o rizicích souvisejících s horkem (díky zvýšenému mediálnímu pokrytí) i lepší celkový zdravotní stav populace (změna životního stylu po r. 1989). Scénáře vývoje dopadů teplotních extrémů na zdraví a úmrtnost populace jsou proto zatíženy velkými neurčitostmi a jejich výsledky jsou dány především (často málo podloženými) předpoklady o míře fyziologické, behaviorální a technologické adaptace.

60 Děkuji Vám za pozornost

Disponibilní vodní zdroje a jejich zabezpečenost

Disponibilní vodní zdroje a jejich zabezpečenost Adam Vizina (VÚV, ČZU), Martin Hanel (ČZU, VÚV), Radek Vlnas (ČHMÚ, VÚV) a kol. Disponibilní vodní zdroje a jejich zabezpečenost Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka veřejná výzkumná instituce,

Více

Martin Hanel DOPADY ZMĚN KLIMATU NA NEDOSTATKOVÉ OBJEMY A MOŽNOST JEJICH KOMPENZACE POMOCÍ TECHNICKÝCH OPATŘENÍ

Martin Hanel DOPADY ZMĚN KLIMATU NA NEDOSTATKOVÉ OBJEMY A MOŽNOST JEJICH KOMPENZACE POMOCÍ TECHNICKÝCH OPATŘENÍ Martin Hanel DOPADY ZMĚN KLIMATU NA NEDOSTATKOVÉ OBJEMY A MOŽNOST JEJICH KOMPENZACE POMOCÍ TECHNICKÝCH OPATŘENÍ OSNOVA (1) Probíhající změny klimatu a jejich vliv na hydrologickou bilanci (2) Aktualizace

Více

Hodnocení roku 2013 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy

Hodnocení roku 2013 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Hodnocení roku 2013 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy Jaroslav Rožnovský, Mojmír

Více

Výskyt extrémů počasí na našem území a odhad do budoucnosti

Výskyt extrémů počasí na našem území a odhad do budoucnosti Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Výskyt extrémů počasí na našem území a odhad do budoucnosti Jaroslav Rožnovský Projekt EHP-CZ02-OV-1-035-01-2014 Resilience a adaptace

Více

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský

Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních zdrojů Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Možné dopady klimatické změny na dostupnost vodních

Více

Klimatické podmínky výskytů sucha

Klimatické podmínky výskytů sucha Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno Klimatické podmínky výskytů sucha Jaroslav Rožnovský, Filip Chuchma PŘEDPOVĚĎ POČASÍ PRO KRAJ VYSOČINA na středu až pátek Situace:

Více

Změna klimatu a české zemědělství

Změna klimatu a české zemědělství Změna klimatu a české zemědělství - Petr Hlavinka, Miroslav Trnka, Zdeněk Žalud, Daniela Semerádová, Jan Balek, Lenka Bartošová a další... - Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Mendelova univerzita v

Více

Hodnocení let 2013 a 2014 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy

Hodnocení let 2013 a 2014 a monitoring sucha na webových stránkách ČHMÚ možnosti zpracování, praktické výstupy Sucho a degradace půd v České republice - 2014 Brno 7. 10. 2014 Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno Hodnocení let 2013 a 2014 a monitoring sucha na webových stránkách

Více

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje

Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady změny klimatu na zásoby vody Jihomoravského kraje Jaroslav Rožnovský Extrémní projevy počasí Extrémní projevy počasí

Více

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Seminář Návrh Strategie adaptace

Více

Metody hodnocení sucha v lesních porostech. Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais

Metody hodnocení sucha v lesních porostech. Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais Metody hodnocení sucha v lesních porostech Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais Hodnocení sucha v lesních porostech ve velkém prostorovém měřítku sucho jako primární stresový faktor i jako

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Projekt UrbanAdapt

Více

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum Změna klimatu v ČR Trend změn na území ČR probíhá v kontextu se změnami klimatu v Evropě. Dvě hlavní klimatologické charakteristiky, které probíhajícím změnám klimatického systému Země nejvýrazněji podléhají

Více

současný stav a novinky Mgr. Monika Bláhová Ústava výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně

současný stav a novinky Mgr. Monika Bláhová Ústava výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně současný stav a novinky Mgr. Monika Bláhová Ústava výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně Klimatická realita v ČR Srážky (mm) Teplota C 10,0 9,0 8,0 Průměrná roční teplota

Více

Jak se projevuje změna klimatu v Praze?

Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Větší růst letních dnů

Více

Vláhová bilance jako ukazatel možného zásobení krajiny vodou

Vláhová bilance jako ukazatel možného zásobení krajiny vodou Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Jaroslav Rožnovský, Mojmír Kohut, Filip Chuchma Vláhová bilance jako ukazatel možného zásobení krajiny vodou Mendelova univerzita, Ústav šlechtění a množení

Více

Dopady změny klimatu na zemědělství

Dopady změny klimatu na zemědělství Dopady změny klimatu na zemědělství prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Troubelice 16.2.2018 Prolog. Jaký byl rok 2017 a letošní zima? Teplota

Více

Degradace půd erozí v podmínkách změny klimatu a možnosti jejího omezení

Degradace půd erozí v podmínkách změny klimatu a možnosti jejího omezení Degradace půd erozí v podmínkách změny klimatu a možnosti jejího omezení Problémové okruhy řešené v rámci dílčí metodiky: Analýza výskytu erozně nebezpečných dešťů Klimatické podmínky rozvoje erozních

Více

Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin

Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin Ing. Eva Pohanková Růstové modely nástroj posouzení dopadů změny klimatu na výnos polních plodin 16. května 2013, od 9.00 hod, zasedací místnost děkanátu AF (budova C) Akce je realizována vrámci klíčové

Více

Vitalita půdy a škody způsobené suchem. Jan Vopravil, Jan Srbek, Jaroslav Rožnovský, Marek Batysta, Jiří Hladík

Vitalita půdy a škody způsobené suchem. Jan Vopravil, Jan Srbek, Jaroslav Rožnovský, Marek Batysta, Jiří Hladík Vitalita půdy a škody způsobené suchem Jan Vopravil, Jan Srbek, Jaroslav Rožnovský, Marek Batysta, Jiří Hladík Výzkumy v oblasti sucha na VÚMOP, v.v.i. Cílený výzkum sucha na VÚMOP, v.v.i. cca od roku

Více

Hodnocení zranitelnosti hl.m. Prahy vůči dopadům klimatické změny

Hodnocení zranitelnosti hl.m. Prahy vůči dopadům klimatické změny Hodnocení zranitelnosti hl.m. Prahy vůči dopadům klimatické změny Eliška K. Lorencová, Petr Bašta, Adam Emmer, David Vačkář Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Konference k přípravě Implementačního

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Naše podnebí proč je takové Extrémy počasí v posledních

Více

Kořenový systém plodin jako adaptační opatření na sucho

Kořenový systém plodin jako adaptační opatření na sucho Sucho a degradace půd v České republice - 2014 Brno 7. 10. 2014 Kořenový systém plodin jako adaptační opatření na sucho Vodní provoz polních plodin Ing. Jana Klimešová Ing. Tomáš Středa, Ph.D. Mendelova

Více

Vláhová bilance krajiny jako ukazatel možného zásobení. podzemní vody

Vláhová bilance krajiny jako ukazatel možného zásobení. podzemní vody Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Jaroslav Rožnovský Vláhová bilance krajiny jako ukazatel možného zásobení podzemní vody Mendelova univerzita, Ústav šlechtění a množení zahradnických rostlin

Více

Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny

Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny Zdeněk Žalud a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR Seč, 6.12.2018 Rok 2018 teplota a srážky průměr ČR měsíc Tprům

Více

Meteorologické faktory transpirace

Meteorologické faktory transpirace Člověk ve svém pozemském a kosmickém prostředí Zlíč 17. - 19. květen 2016 Meteorologické faktory transpirace Ing. Jana Klimešová Ing. Tomáš Středa, Ph.D. Mendelova univerzita v Brně Vodní provoz polních

Více

ZMĚNA KLIMATU - HROZBA A PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ

ZMĚNA KLIMATU - HROZBA A PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ ZMĚNA KLIMATU - HROZBA A PŘÍLEŽITOST PRO ČESKÉ ZEMĚDĚLSTVÍ Zdeněk Žalud Mendelova univerzita v Brně (MENDELU) Ústav výzkumu globální změny AV ČR v.v.i (CzechGlobe) Konference GIS ESRI v ČR Praha, ZMĚNA

Více

Změna klimatu a vinohradnictví. Mgr. Monika Bláhová Ústav výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně

Změna klimatu a vinohradnictví. Mgr. Monika Bláhová Ústav výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně Změna klimatu a vinohradnictví Mgr. Monika Bláhová Ústav výzkumu globální změny AV ČR (CzechGlobe) Mendelova univerzita v Brně Globální teplota Země 8 srážky [mm] teplota [ C] Klima v ČR Průměrná roční

Více

ZMĚNA KLIMATU A HYDROLOGICKÉ EXTRÉMY

ZMĚNA KLIMATU A HYDROLOGICKÉ EXTRÉMY ZMĚNA KLIMATU A HYDROLOGICKÉ EXTRÉMY V ČESKÉ REPUBLICE RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství Film nepříjemná pravda Al Gore (USA) Změna klimatu a současná znalost

Více

prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Dopady variability a změny klimatu na agrosystémy

prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Dopady variability a změny klimatu na agrosystémy prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Dopady variability a změny klimatu na agrosystémy 16. května 2013, od 9.00 hod, zasedací místnost děkanátu AF (budova C) Akce je realizována vrámci klíčové aktivity 02 Interdisciplinární

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Okruhy přednášky Podnebí ČR Počasí v posledních letech Oteplování Dopady změny

Více

Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Most

Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Most www.intersucho.cz Prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. Ústav výzkumu globální změny AV ČR Mendelova univerzita v Brně Most 18. 10. 2018 Globální teplota Země srážky (mm) teplota C Klimatická realita v ČR Průměrná

Více

MOŢNOSTI ZMÍRNĚNÍ SOUČASNÝCH DŮSLEDKŮ KLIMATICKÉ ZMĚNY ZLEPŠENÍM AKUMULAČNÍ SCHOPNOSTI V POVODÍ RAKOVNICKÉHO POTOKA (PILOTNÍ PROJEKT)

MOŢNOSTI ZMÍRNĚNÍ SOUČASNÝCH DŮSLEDKŮ KLIMATICKÉ ZMĚNY ZLEPŠENÍM AKUMULAČNÍ SCHOPNOSTI V POVODÍ RAKOVNICKÉHO POTOKA (PILOTNÍ PROJEKT) MOŢNOSTI ZMÍRNĚNÍ SOUČASNÝCH DŮSLEDKŮ KLIMATICKÉ ZMĚNY ZLEPŠENÍM AKUMULAČNÍ SCHOPNOSTI V POVODÍ RAKOVNICKÉHO POTOKA (PILOTNÍ PROJEKT) Jaroslav Beneš, Ladislav Kašpárek, Martin Keprta Projekt byl řešen:

Více

Polní den ÚKZÚZ. Užitná hodnota odrůd. ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad Tomáš Mezlík Lípa,

Polní den ÚKZÚZ. Užitná hodnota odrůd. ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad Tomáš Mezlík Lípa, Polní den ÚKZÚZ Lípa, 18.6.2015 Užitná hodnota odrůd ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad Tomáš Mezlík tomas.mezlik@ukzuz.cz Národní odrůdový úřad Registrace odrůd zkoušky odlišnosti, uniformity a stálosti, zkoušky

Více

Krušné hory a klimatická změna aneb Jak moc se ohřejeme?

Krušné hory a klimatická změna aneb Jak moc se ohřejeme? Krušné hory a klimatická změna aneb Jak moc se ohřejeme? Lenka Hájková CzechGlobe, Centrum výzkumu globální změny AV ČR Brno ČHMÚ, Praha Café Nobel, 16. 10. 2014, hvězdárna Teplice Co dnes víme o změně

Více

Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů

Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.

Více

Zemědělství a klimatická změna. prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR

Zemědělství a klimatická změna. prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR Zemědělství a klimatická změna prof. Ing. Zdeněk Žalud, Ph.D. a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR Křtiny 9.11.2018 Rok 2017 Rok 2018 Náhoda? Trvalý stav?? Globální teplota

Více

Generel vodního hospodářství krajiny ČR a monitoring sucha jako strategické nástroje adaptace na měnící se klima

Generel vodního hospodářství krajiny ČR a monitoring sucha jako strategické nástroje adaptace na měnící se klima Generel vodního hospodářství krajiny ČR a monitoring sucha jako strategické nástroje adaptace na měnící se klima Svatava Maradová, František Pavlík SPÚ Miroslav Trnka - Mendelova univerzita v Brně Zdeněk

Více

Možnosti řešení degradace půdy a její ovlivnění změnou klimatu na příkladu aridních oblastí. Ing. Marek Batysta, Ph.D.

Možnosti řešení degradace půdy a její ovlivnění změnou klimatu na příkladu aridních oblastí. Ing. Marek Batysta, Ph.D. Možnosti řešení degradace půdy a její ovlivnění změnou klimatu na příkladu aridních oblastí Ing. Marek Batysta, Ph.D. batysta.marek@vumop.cz www.vumop.cz CÍL PROJEKTU analýza modelových lokalit ověření

Více

Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny

Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny Změny klimatu a jejich vliv na zajištění krmivové základny Zdeněk Žalud a kol. Mendelova univerzita v Brně Ústav výzkumu globální změny AV ČR Seč, 6.12.2018 Rok 2018 teplota a srážky průměr ČR měsíc Tprům

Více

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Praha, 15.9.2015 Ing. Jiří Klápště Odbor obecníé ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí NÁRODNÍ PROGRAM NA ZMÍRNĚNÍ DOPADŮ ZMĚNY

Více

Monitoring sucha z pohledu ČHMÚ. RNDr. Filip Chuchma Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno

Monitoring sucha z pohledu ČHMÚ. RNDr. Filip Chuchma Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno Monitoring sucha z pohledu ČHMÚ RNDr. Filip Chuchma Český hydrometeorologický ústav pobočka Brno SUCHO v ČR Ve střední Evropě se sucho vyskytuje NAHODILE jako důsledek nepravidelně se vyskytujících období

Více

Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná?

Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná? Jaká opatření k omezení sucha a nedostatku vody budou účinná? RNDR. PAVEL PUNČOCHÁŘ, CSC., SEKCE VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ Hlavní výstupy scénářů vývoje klimatu pro území ČR: Povodně

Více

Projevy změny klimatu v regionech Česka jaké dopady očekáváme a co již pozorujeme

Projevy změny klimatu v regionech Česka jaké dopady očekáváme a co již pozorujeme Projevy změny klimatu v regionech Česka jaké dopady očekáváme a co již pozorujeme Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Projekt EHP-CZ02-OV-1-035-01-2014 Resilience a adaptace

Více

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru

Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Indikátory pro polní plodiny v rámci výzkumného záměru Výzkumný záměr: Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu Studium polních plodin v souvislosti

Více

Integrovaný systém pro sledování sucha -

Integrovaný systém pro sledování sucha - Integrovaný systém pro sledování sucha - www.intersucho.cz Zdeněk Žalud Miroslav Trnka, Petr Hlavinka, Daniela Semerádová, Jan Balek, Lenka Bartošová, (MENDELU - CzechGlobe AV ČR) Svatava Maradová, František

Více

Minimalizační technologie zpracování půdy a možnosti jejich využití při ochraně půdy

Minimalizační technologie zpracování půdy a možnosti jejich využití při ochraně půdy Minimalizační technologie zpracování a možnosti jejich využití při ochraně Autorský kolektiv: Dryšlová, T., Procházková, B., Neudert, L., Lukas, V., Smutný, V., Křen, J. Prezentované výsledky vznikly jako

Více

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska

Osevní postupy. Osevní postup. Základní pojmy. Základní pojmy 12.3.2012. plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska Osevní postup Osevní postupy plánovité agrotechnicky zdůvodněné střídání plodin z hlediska prostorového (na pozemcích) časového (v jednotlivých letech) Základní pojmy Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému

Více

Sucho se za uplynulý týden výrazně prohloubilo a dosáhlo nejhoršího rozsahu v tomto roce

Sucho se za uplynulý týden výrazně prohloubilo a dosáhlo nejhoršího rozsahu v tomto roce Tisková zpráva 21.8.2018 Ústav výzkumu globální změny AV ČR Tým Intersucho Sucho se za uplynulý týden výrazně prohloubilo a dosáhlo nejhoršího rozsahu v tomto roce V tomto týdnu došlo k prohloubení sucha

Více

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu

Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Indikátory zranitelnosti vůči dopadům změny klimatu Hana Škopková, Miroslav Havránek Univerzita Karlova v Praze, Centrum pro otázky životního prostředí Konference Tvoříme klima pro budoucnost Liberec,

Více

Opatření proti suchu zemědělství

Opatření proti suchu zemědělství Opatření proti suchu zemědělství Miroslav Trnka, Petr Hlavinka, Zdeněk Žalud a široký tým CzechGlobe a MENDELU (+ 10 organizací) Sklizeň začala 15.6. 2018 V řekách je vody jak v půlce srpna srážky (mm)

Více

Monitoring a předpověď zemědělského sucha

Monitoring a předpověď zemědělského sucha Monitoring a předpověď zemědělského sucha Zdeněk Žalud, Petr Hlavinka, Daniela Semerádová, Jan Balek, Petr Štěpánek, Pavel Zahradníček, Martin Možný, František Pavlík, Michal Gebhart, Svatava Maradová,

Více

ití trvalých travních porostů

ití trvalých travních porostů Výzkumný záměr č. MSM6215648905 Biologické a technologické aspekty udržitelnosti řízených ekosystémů a jejich adaptace na změnu klimatu B. Dílčí metodika B1 Název: Indikátory pastevního využit ití trvalých

Více

POTŘEBA ZÁVLAH PŘI PREDIKOVANÉ KLIMATICKÉ ZMĚNĚ V ČESKÉ REPUBLICE

POTŘEBA ZÁVLAH PŘI PREDIKOVANÉ KLIMATICKÉ ZMĚNĚ V ČESKÉ REPUBLICE POTŘEBA ZÁVLAH PŘI PREDIKOVANÉ KLIMATICKÉ ZMĚNĚ V ČESKÉ REPUBLICE Pavel Spitz Jiří Filip Abstrakt: Predikovaná klimatická změna vyplývající z globálního oteplování Země má ovlivnit i podnebí České republiky

Více

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Teplota pozdě odpoledne

Více

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky

Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Možné dopady měnícího se klimatu na území České republiky Jaroslav Rožnovský Okruhy přednášky Podnebí ČR Počasí roku 2009 a posledních desetiletí Oteplování

Více

Kořenový systém plodin a využití zásoby vody v půdním profilu - význam pro zemědělskou praxi

Kořenový systém plodin a využití zásoby vody v půdním profilu - význam pro zemědělskou praxi Sucho a degradace půd v České republice - 214 Brno 7. 1. 214 Kořenový systém plodin a využití zásoby vody v půdním profilu - význam pro zemědělskou praxi J. Haberle 1, P. Svoboda 1, V. Vlček 2, G. Kurešová

Více

Důležitost organické hmoty v půdě. Organická složka. Ing. Barbora Badalíková

Důležitost organické hmoty v půdě. Organická složka. Ing. Barbora Badalíková Ing. Barbora Badalíková Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Důležitost organické hmoty v půdě Organická složka Podpora tvorby agregátů Zásobárna živin

Více

Česko pravděpodobně čeká další rok na suchu. Klíčové je udržet vodu v krajině a vodních tocích Akční program adaptace na klimatické změny v ČR

Česko pravděpodobně čeká další rok na suchu. Klíčové je udržet vodu v krajině a vodních tocích Akční program adaptace na klimatické změny v ČR Česko pravděpodobně čeká další rok na suchu. Klíčové je udržet vodu v krajině a vodních tocích Akční program adaptace na klimatické změny v ČR "Za dopady sucha u nás nemůže výhradně jen klimatická změna,

Více

Sucho a klimatický vývoj v ČR

Sucho a klimatický vývoj v ČR Sucho a klimatický vývoj v ČR 22. květen, 2017 Struktura přednášky Změna klimatu a její důsledky Základní koncept monitoringu sucha Aktuální stav sucha v roce 2017 1. Úvod do problému Příčiny globální

Více

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR

Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR Tvoříme klima pro budoucnost Klimatická změna a adaptační opatření na místní a regionální úrovni Liberec, 26. 1. 2016 Jakub Horecký odbor obecné

Více

DF ŽABČICE

DF ŽABČICE Seminář DF 2019 27.2.2019 ŽABČICE Ing. Marcel Herout Ph.D. tel: 737 289 212 Agronom mail: heroutzdkh@seznam.cz ZD Krásná Hora nad Vltavou a.s. farma Petrovice Rostlinná a živočišná výroba Obiloviny 1370

Více

Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření

Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření Eliška Krkoška Lorencová, David Vačkář, Eva Streberová, Adam Pártl, Zuzana Harmáčková Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Konference

Více

Souhrn informací o vodách ke koupání a hlavních příčinách znečištění

Souhrn informací o vodách ke koupání a hlavních příčinách znečištění Profil vod ke Souhrn informací o vodách ke a hlavních příčinách 1 Profil vod ke profilu vod ke Nadmořská výška OHRE03 Velký rybník 468 m n. m. Plocha nádrže 0,5 km 2 Základní hydrologická Q a 21 l/s charakteristika

Více

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY

GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ A JEHO DOPADY 2010 Ing. Andrea Sikorová, Ph.D. 1 Globální oteplování a jeho dopady V této kapitole se dozvíte: Co je to globální oteplování. Jak ovlivňují skleníkové plyny globální

Více

Případová studie: Srovnávací analýza odtokových poměrů lesních mikropovodí v suchých periodách

Případová studie: Srovnávací analýza odtokových poměrů lesních mikropovodí v suchých periodách Případová studie: Srovnávací analýza odtokových poměrů lesních mikropovodí v suchých periodách Petr Kupec, Jan Deutscher LDF MENDELU Brno Zadržování vody v lesních ekosystémech 5. 10. 2016, hotel Hazuka,

Více

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky

Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Koncepce ochrany před následky sucha pro území České republiky Ing. Pavel Marták Suché období 2014 2017: vyhodnocení, dopady a opatření 30. května 2018 Strategické dokumenty řešící sucho Strategie přizpůsobení

Více

Projevy klimatické změny v západních Čechách (podle sekulární stanice Klatovy v období )

Projevy klimatické změny v západních Čechách (podle sekulární stanice Klatovy v období ) Projevy klimatické změny v západních Čechách (podle sekulární stanice Klatovy v období 1916 2015) RNDr. Jiří Hostýnek Ing. Karel Sklenář Vybrané klimatologické prvky, způsoby zpracování a použité metody

Více

FENOLOGICKÉ POMĚRY ČESKA prostorové analýzy a vizualizace

FENOLOGICKÉ POMĚRY ČESKA prostorové analýzy a vizualizace Vít Voženílek Alena Vondráková Aleš Vávra Lenka Hájková Radim Tolasz Univerzita Palackého v Olomouci Český hydrometeorologický ústav FENOLOGICKÉ POMĚRY ČESKA prostorové analýzy a vizualizace věda o časovém

Více

Rebilance zásob podzemních vod

Rebilance zásob podzemních vod Rebilance zásob podzemních vod Česká geologická služba Doba řešení projektu 7/2010 12/2015 náklady: 623 mil. Kč Konec projektu 3/2016 Renáta Kadlecová a kol. OPŽP - Prioritní osa 6, oblast podpory 6.6.

Více

Počasí a podnebí, dlouhodobé změny a dopady na zemědělskou výrobu Jaroslav Rožnovský

Počasí a podnebí, dlouhodobé změny a dopady na zemědělskou výrobu Jaroslav Rožnovský Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Kroftova 43, 616 67 Brno e-mail:roznovsky@chmi.cz http://www.chmi.cz telefon: 541 421 020, 724 185 617 Počasí a podnebí, dlouhodobé změny a dopady na zemědělskou

Více

ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN

ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN ZMĚNA KLIMATU A JEJÍ DOPADY NA RŮST A VÝVOJ POLNÍCH PLODIN Zdeněk Žalud 1, Miroslav Trnka 1, Daniela Semerádová 1, Martin Dubrovský 1,2 1 Ústav agrosystémů a bioklimatologie, Mendelova zemědělská a lesnická

Více

Úvod k lesním ekosystémům

Úvod k lesním ekosystémům Úvod k lesním ekosystémům Lesní ekosystémy jsou nejdůležitějšími klimaxovými ekosystémy pro oblast střední Evropy, která leží v zóně temperátního širokolistého lesa. Této zóně se vymykají malé plochy jehličnatého

Více

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: ,

Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině. Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel: , Vodohospodářské důsledky změny klimatu Voda v krajině Ing. Martin Dočkal Ph.D. B-613, tel:224 354 640, dockal@fsv.cvut.cz Jevy ovlivňující klima viz Úvod Příjem sluneční energie a další cykly Sopečná činnost

Více

Generel vodního hospodářství krajiny ČR Nástroj pro vymezení aktuálních a očekávaných hrozeb pro agrární sektor

Generel vodního hospodářství krajiny ČR Nástroj pro vymezení aktuálních a očekávaných hrozeb pro agrární sektor Generel vodního hospodářství krajiny ČR Nástroj pro vymezení aktuálních a očekávaných hrozeb pro agrární sektor Miroslav Trnka a kol. MENDELU Ivan Novotný a kol. VÚMOP Karel Drbal a Adam Vizina a kol.

Více

Změny bonitačního systému půd v kontextu změny klimatu. Bonitační systém v ČR. Využití bonitačního systému. Struktura kódu BPEJ - ČR

Změny bonitačního systému půd v kontextu změny klimatu. Bonitační systém v ČR. Využití bonitačního systému. Struktura kódu BPEJ - ČR 6.4.213 Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně Ústav aplikované a krajinné ekologie Ústav agrosystémů a bioklimatologie Změny bonitačního systému půd v kontextu změny

Více

ství Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky tel. + 420 221 812 449 kral@mze.cz

ství Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky tel. + 420 221 812 449 kral@mze.cz 12. Magdeburský seminář k ochraně vod Rámcová směrnice o vodách (WFD) 10. 13. října 2006 Český Krumlov Zmírn rnění dopadů změn n klimatu na vodní hospodářstv ství Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru

Více

Nejdůležitější výsledky modelů proudění podzemních vod. M. Martínková

Nejdůležitější výsledky modelů proudění podzemních vod. M. Martínková Nejdůležitější výsledky modelů proudění podzemních vod M. Martínková Osnova presentace Základní koncepce modelů proudění Modelové scénáře včetně vlivu klimatu na vývoj infiltrace Hlavní výsledky pro oblast

Více

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ

PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ PLÁNOVÁNÍ A PŘÍKLADY OSEVNÍCH POSTUPŮ ZÁKLADNÍ TERMINOLOGIE OP Plodina - rostlina pěstovaná k hospodářskému využití. Plodina jednoletá - prodělává reprodukční cyklus v době jednoho roku. Dělí se na jařiny,

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Chuderov

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Chuderov Rozbor udržitelného rozvoje území obce Chuderov zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zubrnice

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zubrnice Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zubrnice zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Souhrn nejdůležitějších výstupů Studie vlivu klimatu projektu GRACE

Souhrn nejdůležitějších výstupů Studie vlivu klimatu projektu GRACE Souhrn nejdůležitějších výstupů Studie vlivu klimatu projektu GRACE Souhrn uvádí výsledky dílčí studie Vliv klimatické změny na celkovou vodnost oblasti Hřensko Křinice/Kirnitzsch a oblasti Petrovice Lückendorf

Více

Význam pícnin v osevních postupech pro úrodnost půdy

Význam pícnin v osevních postupech pro úrodnost půdy Význam pícnin v osevních postupech pro úrodnost půdy Ing. Miroslav Florián, Ph.D. ředitel STRUKTURA PREZENTACE I. ÚVOD VLIV (VÍCELETÝCH) PÍCNIN NA PŮDU A JEJÍ ÚRODNOST II. SOUČASNÝ STAV ZASTOUPENÍ PÍCNIN

Více

Předpovědní povodňová služba Jihlava února 2017

Předpovědní povodňová služba Jihlava února 2017 Předpovědní povodňová služba Jihlava - 28. února 2017 Ing. Petr Janál, Ph.D. Mgr. Petr Münster Systém integrované výstražné služby SIVS Pravidla pro varování obyvatel před nebezpečnými meteorologickými

Více

Kvantifikace účinků opatření v krajině na hydrologický režim

Kvantifikace účinků opatření v krajině na hydrologický režim Kvantifikace účinků opatření v krajině na hydrologický režim Ladislav Kašpárek a Roman Kožín VÚV T.G.Masaryka, v.v.i. Možnosti změn infiltrace změnou orné půdy na les Pro odhad toho, jak se projeví změna

Více

Růstové modely a agrometeorologický monitoring 9. 12. 2013

Růstové modely a agrometeorologický monitoring 9. 12. 2013 Růstové modely a agrometeorologický monitoring 9. 12. 2013 Inovace studijních programů AF a ZF MENDELU směřující k vytvoření mezioborové integrace CZ.1.07/2.2.00/28.0302 Tato prezentace je spolufinancovaná

Více

RUSLE revidovaná MUSLE - modifikovaná

RUSLE revidovaná MUSLE - modifikovaná 6. přednáška PREDIKCE EROZNÍCH PROCESŮ (Universáln lní rovnice ztráty ty půdy p USLE principy výpočtu) modifikace: RUSLE revidovaná MUSLE - modifikovaná proč predikce??? abych mohl pochopit proces a navrhnout

Více

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Renáta Kadlecová a kol. Cíle projektu Zhodnotit přírodní zdroje podzemních vod v 56 rajonech s použitím moderních technologií, včetně

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Útěchovice pod Stražištěm zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie. Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR

Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie. Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR Zemědělský svaz České republiky a obnovitelné zdroje energie Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR Osnova: 1.Dosavadní vývoj českého zemědělství 2.Rozvoj obnovitelných zdrojů energie 3.Pozitiva a rizika obnovitelných

Více

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Habrovany

Rozbor udržitelného rozvoje území obce Habrovany Stránka č. 1 z 8 Rozbor udržitelného rozvoje území obce Habrovany zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s

Více

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce

Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Pracovní list č. 1 téma: Úvod do rostlinné produkce Obsah tématu: 1) Hlavní cíl rostlinné výroby 2) Rozdělení kulturních rostlin dle vlastností sklízených produktů s přihlédnutím k postupům při jejich

Více

Ztráta vody výparem z volné vodní hladiny

Ztráta vody výparem z volné vodní hladiny Adam Beran, Ladislav Kašpárek Ztráta vody výparem z volné vodní hladiny Rybníky 2019, 13. 6. 2019 ČVUT Motivace Průběh počasí v letech 2014 2018 - Srážky PET 2018 Motivace Výpar z vodní hladiny je důležitá

Více

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR

KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR KONCEPCE VODOHOSPODÁŘSKÉ POLITIKY ČR Z POHLEDU MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Sekce vodního hospodářství Ministerstvo zemědělství OECD Disponibilní zásoby vody v evropských zemích

Více

Ing. Matěj Orság Vodní bilance rychle rostoucích dřevin

Ing. Matěj Orság Vodní bilance rychle rostoucích dřevin Ing. Matěj Orság Vodní bilance rychle rostoucích dřevin 16. května 2013, od 9.00 hod, zasedací místnost děkanátu AF (budova C) Akce je realizována vrámci klíčové aktivity 02 Interdisciplinární vzdělávání

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Udržitelná

Více

Na květen je sucho extrémní

Na květen je sucho extrémní 14. května 2018, v Praze Na květen je sucho extrémní Slabá zima v nížinách, podprůměrné srážky a teplý a suchý duben jsou příčinou současných projevů sucha, které by odpovídaly letním měsícům, ale na květen

Více

Ječmen setý. Ječmen setý

Ječmen setý. Ječmen setý Ječmen setý Význam pro krmné účely potravinářství farmaceutický průmysl (maltózové sirupy) pro výrobu sladu - pěstování sladovnického ječmene je náročnější Biologické vlastnosti: forma: ozimá i jarní výška

Více

Fakulta životního prostředí Katedra biotechnických úprav krajiny

Fakulta životního prostředí Katedra biotechnických úprav krajiny Fakulta životního prostředí Katedra biotechnických úprav krajiny Soubor účelových map k Metodice hospodářského využití pozemků s agrárními valy pro vytváření vhodného vodního režimu a pro snižování povodňového

Více

Indikátory zranitelnosti

Indikátory zranitelnosti Indikátory zranitelnosti Koncept indikátorů zranitelnosti pro NAP, diskuse jednotlivých skupin indikátorů Miroslav Havránek miroslav.havranek@czp.cuni.cz Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity

Více