příjezd organizovat z návětrné strany, neustále kontrolovat směr větru, zastavit v dostatečné vzdálenosti (doporučeno 100m), pokusit se za pomoci

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "příjezd organizovat z návětrné strany, neustále kontrolovat směr větru, zastavit v dostatečné vzdálenosti (doporučeno 100m), pokusit se za pomoci"

Transkript

1 pprap. Michal Kraft

2 příjezd organizovat z návětrné strany, neustále kontrolovat směr větru, zastavit v dostatečné vzdálenosti (doporučeno 100m), pokusit se za pomoci dalekohledu zjistit o jakou látku se jedná (výstražná identifikační cedule, výstražné značky atd.), techniku odstavit na vyvýšené místo (většina plynů je těžší než vzduch), zamezit přístupu ostatních osob.

3 úkolem jednotek při havárii nebezpečných látek jsou činnosti vedoucí ke snížení bezprostředních rizik a omezení rozsahu havárie s cílem stabilizovat situaci. každá jednotka musí provést tzv. prvořadá opatření: průzkum, opatření k záchraně osob a zvířat, uzavření místa havárie, přivolání pomoci, včetně jednotek předurčených pro zásah na NL. další činnosti závisí na druhu a vybavení jednotky ochrannými prostředky. Činnost musí být co nejvíce bezpečná pro jednotku!!!

4 druh havárie (samovolný únik, požár, výron plynů, dopravní nehoda), možné množství uniklé nebezpečné látky, velikost zasažené plochy, skupenství a možnosti jejich změny, rizika vyplývající z nebezpečné látky, možnost šíření nebezpečné látky, směr větru a vývoj počasí, konfiguraci terénu a hustotu osídlení, ohrožení povrchových nebo podzemních vod, zdroje iniciace a možnost výbuchu, rychlost úniku NL a rychlost jejího šíření, možnosti k zastavení nebo omezení úniku a rozšiřování NL.

5 uzavřít místo zásahu a určit: nebezpečnou zónu, vnější zónu, zónu ohrožení(pouze RaL nebo B-agens). vyloučit iniciační zdroje, připravit hasební prostředky pro požární zásah (trojnásobná požární ochrana), nasadit na práci v neb. zóně co nejmenší počet hasičů s co největší ochranou (4/PPO-P) připravit alespoň zjednodušenou dekontaminaci, pokusit se identifikovat NL a získat informace o jejím nebezpečí, pokusit se zabránit dalšímu šíření, snížení bezprostředních rizik, omezení rozsahu havárie.

6 pozn. RaL a B-agens zóna ohrožení vnější zóna nebezpečná zóna

7 pozn. ostatní NL vnější zóna nebezpečná zóna

8

9 vymezený prostor bezprostředního ohrožení života a zdraví účinky MU; prostor této zóny ohraničuje hranice nebezpečné zóny (označena ), platí zde režimová opatření, např. ochranné prostředky, stanovená doba pobytu včetně řízeného vstupu a výstupu z této zóny, je prostor nejpravděpodobnější kontaminace SaP, vymezuje základní odstup od ohniska nebezpečí, musí být dostatečně rozsáhlá (viz. velikosti NZ), přímo se zde provádí činnosti vedoucí ke snížení rizik a omezení rozsahu havárie.

10 Nebezpečné látky Minimální vzdálenost hranice nebezpečné zóny od NL výbušniny, rozsáhlá oblaka par neznámá látka radioaktivní látky látky schopné výbuchu (páry, plyny, prachy) jedovaté, žíravé plyny a páry hořlavé kapaliny, louhy, kyseliny B-agens 100 m 100 m 50 m 30 m 15 m 5 m 15 m *

11 záchrana bezprostředně ohrožených osob a zvířat, identifikace nebezpečné látky, utěsňování trhlin obalů nebo poškozených armatur, utěsňování kanálových vpustí a propustí, ohraničení vyteklé a rozšiřující se nebezpečné látky na pevném povrchu a na vodní hladině, jímání a odčerpávání vytékající nebezpečné látky do náhradních nádrží a přečerpávání nebezpečné látky, hašení, ředění, neutralizace, protivýbuchová opatření apod. podle druhu nebezpečné látky.

12 typu a ochranné době použitého izolačního dýchacího přístroje, typu ochranného oděvu a teplotě okolí, náročnosti prováděné činnosti, odolnosti materiálu ochranných prostředků vůči přítomným nebezpečným látkám, povolených dávkách ozáření, době potřebné k provedení dekontaminace a odložení ochranných prostředků. Tato doba se uvažuje minimálně 10 minut.

13 indispozice hasiče (přehřátí, nevolnost apod.), zjištění jakékoliv závady na ochranných prostředcích, která se vyskytne v průběhu činnosti (špatná funkce dýchacího přístroje, porušení těsnosti oděvu apod.), změna barvy materiálu ochranného oděvu, bobtnání případně odlupování vnější vrstvy ochranného oděvu apod., snížení průhlednosti zorníku ochranného oděvu nebo masky, nenadálá změna situace na místě zásahu, pokyn velitele zásahu (velitel nástupního prostoru) pro okamžité opuštění nebezpečné zóny.

14 Obklopuje NZ. Je určena k uzavření místa události. Prvotně se ve vnější zóně provádí evakuace obyvatel. Minimální velikost je doporučena m. Uvnitř vnější zóny se zřizuje: týlový prostor, nástupní prostor, dekontaminační prostor.

15 Prostor, který je určen pro zasahující složky. A je rozdělen na: Seřaďovací stanoviště slouží k soustředění přijíždějících jednotek, dále jsou zde vytvořeny podmínky pro regeneraci sil zasahujících. Vystrojovací stanoviště na tomto stanovišti se hasiči vybavují ochrannými prostředky a potřebnou výzbrojí.

16 Zřizuje se pro zajištění přípravy sil a prostředků před přímým nasazením do nebezpečné zóny. je umístěn na návětrné straně uvnitř vnější zóny a vždy bezprostředně sousedí s nebezpečnou zónou. Rozděluje se na: Stanoviště přípravy vybavení technickými prostředky, bezpečnostní pohovor. Stanoviště pohotovosti místo pro jistící skupinu, zde vyčkávají hasiči na pokyn pro vstup do NZ Kontrolní bod (stanoviště) jediné místo pro vstup do NZ, kontrola nasazení ochranných prostředků.

17 příprava prostředků pro práci v nebezpečné zóně, nasazovaní ochranných prostředků, kontrola úplnosti a správnosti nasazení ochranných prostředků a věcných prostředků, evidence osob a doby jejich nasazení v nebezpečné zóně, kontrola plánované doby nasazení. zajišťování přípravy hasičů pro nasazení do nebezpečné zóny, pro toto platí: nasazovat hasiče do nebezpečné zóny jen ve stanovených ochranných prostředcích (po provedení kontroly bezpečnosti), organizovat střídání hasičů v nebezpečné zóně tak, aby činnost mohla probíhat bez přerušení.

18 úkoly a postup činnosti, předpokládaná doba nasazení v nebezpečné zóně, dané nebo předpokládané nebezpečí, upozornění na zvláštnosti a možné komplikace, pravidla komunikace a signály, vstupní a výstupní trasa, místo a způsob dekontaminace.

19 dohlížet již při nasazování ochranných prostředků na správnost postupu kontroly a nasazení, v případě zjištění nedůslednosti ze strany hasiče nebo zjištění jakékoliv závady zjednat nápravu, těsně před nasazením do nebezpečné zóny provádět případné dostrojení a závěrečnou kontrolu, při zjištění neodstranitelné závady informovat nadřízeného velitele a hasiče nenasadit, prověřit znalost pravidel komunikace a signálů, při vybavení radiostanicí provést zkoušku spojení, zkontrolovat funkčnost detekční techniky.

20

21 Úkolem jistící skupiny je poskytnutí neodkladné pomoci hasičům nasazeným v nebezpečné zóně při jejich ohrožení zejména: záchranou hasičů (vyvedením, vynešením mimo nebezpečnou zónu), snížením ohrožení, např. uhašením nenadálého požáru, varováním smluveným signálem. Ohrožení hasičů může nastat: náhlou indispozicí hasiče, selháním ochranného prostředku, náhlou změnou situace na místě zásahu (vznik požáru, výbuchu, výronu plynu apod.).

22

23 v případě žádosti o pomoc ze strany nasazených hasičů (signál pro případ ohrožení), při zjevném ohrožení, kdy v důsledku nenadálé změny situace nejsou hasiči v nebezpečné zóně schopni žádat o pomoc (výbuch, vznik požáru apod.), na pokyn velitel zásahu nebo velitele jistící skupiny.

24 Komunikace spočívá v předávání : a) vizuálních signálů (za pomoci paží nebo světla), b) mluveným slovem za pomoci spojových prostředků, c) jinými prostředky např. lanem, píšťalkou, spojkou. Komunikace se vede: a) mezi nasazenými hasiči a velitelem zásahu nebo velitelem nástupního prostoru, b) vzájemně ve skupině při činnosti v nebezpečné zóně

25 veliteli zásahu a jistící skupině signál pro případ bezprostředního ohrožení. Jedná se vždy o žádost o pomoc ze strany hasičů v nebezpečné zóně. Slovní signál zní třikrát opakovaným slovem pomoc. Na tyto signály zasahuje jistící skupina.

26 veliteli zásahu a veliteli hasičů nasazených v nebezpečné zóně signál, kterým hasič upozorňuje na určitý problém, který se vyskytl v průběhu činnosti a musí neprodleně opustit nebezpečnou zónu. Po příchodu do dekontaminačního prostoru musí být hasiči poskytnuta nezbytná pomoc.

27 hasičům v nebezpečné zóně pro opuštění nebezpečné zóny signály určené pro opuštění nebezpečné zóny v případě uplynutí plánované doby nasazení hasičů v nebezpečné zóně. Na tyto signály hasiči ukončí činnost v nebezpečné zóně a přesunou se do dekontaminačního prostoru.

28 slouží pro dekontaminaci zasahujících hasičů a prostředků po návratu z nebezpečné zóny, je umístěn na návětrné straně ve vnější zóně a vždy bezprostředně sousedí s nebezpečnou zónou, dekontaminace musí být zajištěna nejpozději před vstupem prvních hasičů do nebezpečné zóny, rozsah, postup a způsob provádění dekontaminace musí odpovídat situaci a podmínkám na místě zásahu, velitel zásahu pro zajištění dekontaminace vyčleňuje potřebný počet hasičů.

29 záchytná vana : pevná fólie o rozměrech minimálně 4 x 4 m, hadice B a rozdělovač, nanášení dekontaminačního činidla: kbelík, košťátko, kartáč, oplachování : hadice C s proudnicí příslušenství: neprodyšné obaly na kontaminovaný odpad a na použité věcné prostředky.

30 dekontaminace zasahujících hasičů a prostředků, odkládání ochranných prostředků po provedené dekontaminaci, odkládání kontaminovaných prostředků a jejich izolace v neprodyšných obalech.

31 odkládání kontaminovaných věcných prostředků, nanášení dekontaminačního prostředku a jeho oplachování, měření účinnosti dekontaminace, odkládání osobních ochranných prostředků a místo pro opětovné vystrojení.

32

33 Stanoviště soustředění JPO Dekontaminační prostor Týlový prostor Vnější zóna Vystrojovací stanoviště Nástupní prostor Zpětné vystrojení Stanoviště přípravy Odkládání dýchací techniky Odkládání ochranných oděvů Hrubá dekontaminace Stanoviště pohotovosti Kontrolní bod Odkládání tech.prostředků Nebezpečná zóna

34

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Zásah s přítomností nebezpečných látek I. Charakteristika

Více

Modul č. 8. Nebezpečné látky.

Modul č. 8. Nebezpečné látky. Modul č. 8. Nebezpečné látky. Čís. Otázka A 1 Co řeší mezinárodní dohoda ADR, kterou je také Přepravu nebezpečného zboží v silniční dopravě. Česká republika vázána? 2 Podle mezinárodní dohody o přepravě

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Název: Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Zásah s přítomností nebezpečných látek Metodický

Více

pprap. Michal Kraft Dekontaminace

pprap. Michal Kraft Dekontaminace pprap. Michal Kraft Dekontaminace Co je dekontaminace? Dekontaminace je soubor metod, postupů, organizačního zabezpečení a prostředků k účinnému odstranění nebezpečné látky (dále jen kontaminant ). Vzhledem

Více

Zásah při haváriích s výskytem nebezpečných látek.

Zásah při haváriích s výskytem nebezpečných látek. Zásah při haváriích s výskytem nebezpečných látek. Za havárii nebezpečné látky je považována mimořádná událost, kdy se nebezpečná látka ocitla mimo kontrolu v tak velkých množstvích, že jsou ohroženi lidé,

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Dekontaminace zasahujících hasičů I. Charakteristika

Více

TESTOVÉ OTÁZKY pro získání odznaku odbornosti Hasič III. stupně

TESTOVÉ OTÁZKY pro získání odznaku odbornosti Hasič III. stupně Schváleno OORV Ostrava město listopad 2012 TESTOVÉ OTÁZKY pro získání odznaku odbornosti Hasič III. stupně HASIČ III. Požární taktika (oblast A ) 1. Požární taktika zahrnuje: A. poznatky o rozvoji požáru

Více

Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Název: Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu ožáry a havárie otevřených technologických zařízení

Více

Zdolávání požáru. - snadno a rychle

Zdolávání požáru. - snadno a rychle Zdolávání požáru - snadno a rychle Obecně Veškerou činnost jednotek PO, počínaje vyhlášením poplachu až po návrat na stanici jednotky nazýváme zásahem. Účinnost zásahu jednotek PO závisí na: správném řízení,

Více

MV GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR ODBORNÁ PŘÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY POŽÁRNÍ TAKTIKA

MV GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR ODBORNÁ PŘÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY POŽÁRNÍ TAKTIKA MV GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR ODBORNÁ PŘÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY Konspekt 2-02 POŽÁRNÍ TAKTIKA ČINNOST JEDNOTKY PO PŘI ZÁSAHU S PŘÍTOMNOSTÍ NEBEZPEČNÝCH LÁTEK Zpracoval:

Více

Testové otázky 2014. Správná odpověď je Á.

Testové otázky 2014. Správná odpověď je Á. Testové otázky 2014 Správná odpověď je Á. Požární taktika oblast a 1. Lokalizace požáru znamená, že: A) je zabráněno jeho dalšímu šíření a síly a prostředky postačují pro jeho likvidaci B) požár je uhašen

Více

MV-GENERÁLNÍ Ř EDITELSTVÍ HZS Č R ODBORNÁ PŘ ÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY POŽÁRNÍ TAKTIKA

MV-GENERÁLNÍ Ř EDITELSTVÍ HZS Č R ODBORNÁ PŘ ÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY POŽÁRNÍ TAKTIKA MV-GENERÁLNÍ Ř EDITELSTVÍ HZS Č R ODBORNÁ PŘ ÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY Konspekt POŽÁRNÍ TAKTIKA 2-02 ČINNOST JEDNOTKY PO PŘI ZÁSAHU S PŘÍTOMNOSTÍ NEBEZPEČNÝCH LÁTEK Zpracoval: Bc. Zdeněk Žemlička

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-3270-3/PO-OVL-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 6 S c h v a l u j i : Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Název: Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Dekontaminace zasahujících Metodický list číslo

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Zásah při výskytu výbušných látek a výbušných

Více

VZOR. Základní odborná příprava členů JSDH k 72 odst.2 zákona ČNR č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů.

VZOR. Základní odborná příprava členů JSDH k 72 odst.2 zákona ČNR č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. VZOR základních znalostí členů jednotek SDH Základní odborná příprava členů JSDH k 72 odst.2 zákona ČNR č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů. 1. - základní znalosti zákona a

Více

Řízení prací při zneškodňování havárií přísluší vodoprávnímu úřadu!!!

Řízení prací při zneškodňování havárií přísluší vodoprávnímu úřadu!!! Ropná havárie je mimořádná událost, při níž došlo k úniku ropných produktů nebo jiných obdobných látek (dále jen ropné látky ) v takovém množství, že je ohroženo životní prostředí, zejména pak jakost podzemních

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky. Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Název: Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Zásah při výskytu výbušných látek a výbušných

Více

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje:

Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: Dokumentace o začlenění do kategorie činností se zvýšeným požárním nebezpečím a s vysokým požárním nebezpečím obsahuje: a. označení druhu provozované činnosti a uvedení místa, kde je tato činnost provozována,

Více

ORLÍ PERO Prokaž znalost prevence a hašení požáru, hasící přístroje, telefon T - 55

ORLÍ PERO Prokaž znalost prevence a hašení požáru, hasící přístroje, telefon T - 55 ORLÍ PERO Prokaž znalost prevence a hašení požáru, hasící přístroje, telefon T - 55 Vítězslav Čermák Atana Při naší skautské činnosti se dostáváme velmi často do situace, kdy musíme použít otevřený oheň,

Více

Nebezpečí pádu. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí pádu. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Nebezpečí pádu Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Nebezpečí pádu Nebezpečí pádu při zásahu nelze absolutně vyloučit. Riziko pádu je však vždy nutné snížit s ohledem na bezpečnost zasahujících hasičů. Nebezpečí

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Havárie ohrožující vody Ropné havárie I. Charakteristika

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-3270-15/PO-OVL-2014 Praha 18. ledna 2014 Počet listů: 4 S c h v a l u j i : generální ředitel HZS ČR Teze (témata) ODBORNÉ

Více

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva

Odborná příprava velitelů JPO SDHO. Evakuace obyvatelstva Odborná příprava velitelů JPO SDHO Evakuace obyvatelstva 2009 30 vyhlášky Ministerstva vnitra č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany Při zásahu jednotky požární ochrany: a) zdolávájí

Více

Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů

Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Základní odborná příprava členů jednotek sborů dobrovolných hasičů Nebezpečné látky doplňující materiály Hodina: 20. Značení tlakových

Více

Plošné pokrytí. Radim Paloch

Plošné pokrytí. Radim Paloch Plošné pokrytí Radim Paloch Plošné pokrytí Prvním dokumentem k plošnému pokrytí v ČR bylo Usnesení vlády č. 646 z roku 1994 Zákonná úprava stávající podoby plošného pokrytí nabyla účinnosti 01.01.2001

Více

Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO

Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO Změny v souboru metodických předpisů pro činnost JPO Legislativní předpisy: zák. 133/1985 Sb. o požární ochraně vyhl. 247/2001 Sb. o organizaci a činnosti JPO NV č. 172/2001 Sb., k provedení zákona o požární

Více

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje

Činnost jednotek požární ochrany při povodních. plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje Činnost jednotek požární ochrany při povodních plk. Mgr. Štěpán Kavan, Ph.D. Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje 1 Bezpečnost komplexně Úkolem vlády ČR a orgánů všech územních samosprávných celků

Více

generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, Praha 414

generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, Praha 414 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Kloknerova 26, pošt. přihr. 69, 148 01 Praha 414 Č.j. PO- 1532 /IZS-2004 Praha 11.května 2004 Počet listů: 1 Přílohy:

Více

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí poleptání. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Poleptání vzniká - přímým působením chemikálií - ve spojení s dalšími látkami - např. voda, pot. Poranění může být: - zevní - vnitřní, - různé svou hloubkou a rozsahem -

Více

PÍSEMNÉ POKYNY PODLE ADR

PÍSEMNÉ POKYNY PODLE ADR PÍSEMNÉ POKYNY PODLE ADR Činnosti v případě nehody nebo nouzové situace V případě nehody nebo nouzové situace, k níž může dojít nebo která může vzniknout během přepravy, musí členové osádky vozidla učinit

Více

Vypracoval: Razítko města Bílovec Schválil:

Vypracoval: Razítko města Bílovec Schválil: Vypracoval: Razítko města Bílovec Schválil: Ing. Fešar Tomáš Mgr. Mrva Pavel Podpis: Podpis: Plán odborné přípravy pro rok 2015 vychází ze Sbírky interních aktů řízení GŘ HZS ČR č. 57/2013, kterým se stanoví

Více

Doložka CO k územnímu plánu obce Horní Dvořiště

Doložka CO k územnímu plánu obce Horní Dvořiště Doložka CO k územnímu plánu obce Horní Dvořiště 1.Opatření vyplývající z určení záplavových území a zón havarijního plánování Obec Horní Dvořiště je zařazena v " Povodňovém plánu obce s rozšířenou působností

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-3270-7/PO-OVL-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 5 S c h v a l u j i : Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav

Více

Jednotky PO. 1. Jednotky požární ochrany 2. Systém jednotek požární ochrany

Jednotky PO. 1. Jednotky požární ochrany 2. Systém jednotek požární ochrany Jednotky PO 1. Jednotky požární ochrany 2. Systém jednotek požární ochrany Jednotkou požární ochrany (dále jen jednotka PO ) se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými osobami (hasiči),

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-3270-13/PO-OVL-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 13 S c h v a l u j i : Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav

Více

ŘÍZENÍ ZÁSAHU. HZS Jihomoravského kraje

ŘÍZENÍ ZÁSAHU. HZS Jihomoravského kraje ŘÍZENÍ ZÁSAHU zpracoval : nprap. Michal PRAUSE HZS Jihomoravského kraje VZ: Základní odborná příprava jednotky SDH Velitel zásahu řídí činnost jednotek a dalších subjektů které si vyžádal, stanoví strukturu

Více

Zdolávání mimořádných událostí

Zdolávání mimořádných událostí 6. Zdolávání mimořádných událostí 6 - Zdolávání mimořádných událostí Počet vyučovacích hodin předmětu 68 Počet vyučovacích hodin bloku: 6. Nasazení sil a prostředků 22 6.2 Zásahy na nebezpečné látky 6

Více

JEDNOTKY PO. 1.1 Druhy jednotek požární ochrany

JEDNOTKY PO. 1.1 Druhy jednotek požární ochrany JEDNOTKY PO Jednotkou požární ochrany (dále jen jednotka PO ) se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými osobami (hasiči), požární technikou (automobily) a věcnými prostředky požární ochrany

Více

Jednotky PO působí buď v organizačním řízení nebo v operačním řízení. Organizačním řízením se rozumí činnost k dosažení stálé

Jednotky PO působí buď v organizačním řízení nebo v operačním řízení. Organizačním řízením se rozumí činnost k dosažení stálé Jednotky PO Jednotky požární ochrany Systém jednotek požární ochrany Jednotky požární ochrany Jednotkou požární ochrany (dále jen jednotka PO ) se rozumí organizovaný systém tvořený odborně vyškolenými

Více

Směrnice pro zřizování a činnost požárních hlídek

Směrnice pro zřizování a činnost požárních hlídek Směrnice pro zřizování a činnost požárních hlídek Datum platnosti: Datum účinnosti: Změna: 1.4.2009 1.4.2009 2 Dne: 23.3.2009 Dne: 30.3.2009 1 / 5 Tato směrnice upravuje provádění 13 zákona ČNR č. 133/1985

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Řízení zásahu Metodický list číslo 1 Ř Vydáno

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-3270-5/PO-OVL-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 5 S c h v a l u j i : Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav

Více

Obec Záryby, okres Praha - východ

Obec Záryby, okres Praha - východ Obec Záryby, okres Praha - východ Obecně závazná vyhláška obce Záryby č. 1/2007 o stanovení podmínek k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob Zastupitelstvo obce

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Plynárenská zařízení Plynovody a regulační stanice

Více

MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR. Odborná způsobilost

MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR. Odborná způsobilost MV generální ředitelství HZS ČR Školní a výcvikové zařízení HZS ČR Odborná způsobilost Hasič - Technik chemické služby Technik chemické služby, chemik Odborná způsobilost k výkonu ve funkci Legislativní

Více

Modul č. 7. Chemická služba.

Modul č. 7. Chemická služba. Modul č. 7. Chemická služba. Čís. Otázka A 1 Jaké množství vzduchu spotřebuje hasič při 30 až 40 l vzduchu za minutu. středně těžké práci v dýchací technice? 2 Jak reaguje tělo na zvýšenou námahu, při

Více

Požární útok, požární obrana základy požární taktiky

Požární útok, požární obrana základy požární taktiky Požární útok, požární obrana základy požární taktiky Obsah I. Úvod - Činnost jednotek PO obecně II. Druhy zásahové činnosti jednotek PO 1. Hlavní činnost jednotek PO 2. Základní úkoly jednotky PO III.

Více

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013. 1. Podle míry požárního nebezpečí se provozované činnosti člení

Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013. 1. Podle míry požárního nebezpečí se provozované činnosti člení Soubor testových otázek, vydaných SH ČMS ÚORP pro rok 2013 Preventista II. 1. Podle míry požárního nebezpečí se provozované činnosti člení a) do tří kategorií b) do čtyř tříd nebezpečnosti c) do dvou skupin

Více

Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina územní odbor Žďár nad Sázavou. Úkoly jednotek PO při vyprošťování ze závalů a sutin

Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina územní odbor Žďár nad Sázavou. Úkoly jednotek PO při vyprošťování ze závalů a sutin Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina územní odbor Žďár nad Sázavou Úkoly jednotek PO při vyprošťování ze závalů a sutin Legislativní předpisy Bojový řád jednotek požární ochrany taktické postupy zásahu

Více

1 Ř. Řízení zásahu. Metodický list číslo. Vydáno dne: 31. října 2002 Stran: 6. I. Charakteristika

1 Ř. Řízení zásahu. Metodický list číslo. Vydáno dne: 31. října 2002 Stran: 6. I. Charakteristika Ministerstvo vnitra -generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Řízení zásahu I. Charakteristika Metodický list

Více

při DN více jak 4 vozidel = hromadná dopravní nehoda.

při DN více jak 4 vozidel = hromadná dopravní nehoda. Dopravní nehoda je událost v provozu na pozemních komunikacích, například havárie nebo srážka při níž dojde k usmrcení nebo zranění osoby nebo ke škodě na majetku v přímé souvislosti s provozem vozidla

Více

Školení zaměstnanců v PO ISŠ Cheb

Školení zaměstnanců v PO ISŠ Cheb Školení zaměstnanců v PO ISŠ Cheb Osnova školení: 1. Základní pravidla při zajišťování PO 2. Povinnosti zaměstnanců 3. Základní dokumentace v organizaci 4. Školení o PO 5. Kontrolní činnost a preventivní

Více

Vypracoval: Razítko města Bílovec Schválil:

Vypracoval: Razítko města Bílovec Schválil: Vypracoval: Razítko města Bílovec Schválil: Ing. Fešar Tomáš Klimek Petr Podpis: Podpis: Plán odborné přípravy pro rok 2014 vychází ze Sbírky interních aktů řízení Generálního ředitele Hasičského záchranného

Více

Cvičení jednotek SDH v roce 2013

Cvičení jednotek SDH v roce 2013 Cvičení jednotek SDH v roce 2013 (okres Strakonice JPO III a JPO V) Schvaluje:... starostka OSH Strakonice Plán jednotek 1. Dokumentace zdolávání požárů Operativní karta a Operativní plán (dále jen DZP

Více

VNITŘNÍ ORGANIZACE JEDNOTKY SDH OBCE / PODNIKU

VNITŘNÍ ORGANIZACE JEDNOTKY SDH OBCE / PODNIKU VNITŘNÍ ORGANIZACE JEDNOTKY SDH OBCE / PODNIKU Jednotka SDH obce nebo podniku Jednotku SDH obce/podniku tvoří členové jednotky sboru dobrovolných hasičů obce/podniku, a osoby vykonávající službu v jednotce

Více

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Odhad sil a technických prostředků jednotek PO pro zdolávání požáru. Základy požární taktiky KONSPEKT

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Odhad sil a technických prostředků jednotek PO pro zdolávání požáru. Základy požární taktiky KONSPEKT MV - Ř EDITELSTVÍ H ASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR O DBORNÁ PŘ ÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY KONSPEKT POŽÁRNÍ TAKTIKA 1-1-11 Základy požární taktiky Odhad sil a technických prostředků jednotek PO pro

Více

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Infekce je proces, při kterém se choroboplodné mikroorganismy (bakterie, viry, paraziti) dostávají do styku s hostitelským makroorganismem a vyvolávají jeho onemocnění.

Více

ODBORNÁ PŘÍPRAVA OBECNÉ ZÁSADY. SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice. Výňatky z Bojového řádu jednotek požární ochrany

ODBORNÁ PŘÍPRAVA OBECNÉ ZÁSADY. SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice. Výňatky z Bojového řádu jednotek požární ochrany ODBORNÁ PŘÍPRAVA SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice O OBECNÉ ZÁSADY Výňatky z Bojového řádu jednotek požární ochrany Úvod Tento text obsahuje obecné zásady činnosti jednotek PO vycházejících z Bojového

Více

Záchranná evakuační maska SR 77:

Záchranná evakuační maska SR 77: TECHNICAL DATA SHEET Záchranná evakuační maska Záchranná evakuační maska je jedinečný produkt pro ochranu osob ohrožených požárem. Výrobek vyhovuje normám EN 403:2004 Dýchací sebezáchranné prostředky -

Více

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN

VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN JADERNÉ ELEKTRÁRNY TEMELÍN OBSAH A: INFORMAČNÍ ČÁST ÚVOD... 2 INFORMAČNÍ ČÁST... 3 1. OBECNÁ CHARAKTERISTIKA JE TEMELÍN... 3 2. VÝSLEDKY ANALÝZ MOŽNÝCH RADIAČNÍCH HAVÁRIÍ A MOŽNÝCH

Více

EVAKUAČNÍ PLÁN. UNIPETROL RPA, s.r.o. UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/9 Příloha č. 1: Evakuační plán Vydání 3 Havarijní plán společnosti Změna 0

EVAKUAČNÍ PLÁN. UNIPETROL RPA, s.r.o. UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/9 Příloha č. 1: Evakuační plán Vydání 3 Havarijní plán společnosti Změna 0 UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/9 Datum vytištění: 16. 4. 2013 EVAKUAČNÍ PLÁN UNIPETROL RPA, s.r.o. Určeno pouze pro vnitřní potřebu UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 2/9 Seznam změn Upozornění: Změnové řízení

Více

ŘOZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-11. Směrnice č. 11

ŘOZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-11. Směrnice č. 11 ŘOZ 01.07.2014 Štefan ŘŠ S2101-11 Název Číslo Vlastník Směrnice č. 11 TEMATICKÉ PLÁNY A ČASOVÉ ROZVRHY ŠKOLENÍ O POŽÁRNÍ OCHRANĚ A ODBORNÉ PŘÍPRAVY ZAMĚSTNANCŮ ZAŘAZENÝCH DO POŽÁRNÍCH HLÍDEK A VZOROVÉ

Více

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu

Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: ízení zásahu Metodický list číslo 1 Vydáno dne:

Více

FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA V PLAMENECH

FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA V PLAMENECH FOTOVOLTAICKÁ ELEKTRÁRNA V PLAMENECH Demonstrační cvičení Bc Josef Kopačka Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje Jiří Hladík Solartec s.r.o. 28. června 2012 Praha Obsah prezentace Úvod Pokusná měření

Více

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE HOŘICE NA ŠUMAVĚ

ÚZEMNÍ PLÁN OBCE HOŘICE NA ŠUMAVĚ SP STUDIO, s.r.o., architektonická kancelář, Český Krumlov, Rybářská8 Tel.: 380711315, fax 380712674, E-mail: sp.studio@telecom.cz ÚZEMNÍ PLÁN OBCE HOŘICE NA ŠUMAVĚ DOLOŽKA CO Datum: 07/2004 Číslo zakázky:

Více

Nebezpečí zasypání a zavalení.

Nebezpečí zasypání a zavalení. Nebezpečí zasypání a zavalení. Nebezpečí zasypání a zavalení vzniká při náhlém uvolnění a nekontrolovatelném sesuvu: - nesoudržného materiálu, - zvodnělé zeminy, - suti - jiného materiálu náchylného k

Více

Informace pro veřejnost v okolí objektu Linde Gas a.s. Výrobně distribuční centrum Praha

Informace pro veřejnost v okolí objektu Linde Gas a.s. Výrobně distribuční centrum Praha Informace pro veřejnost v okolí objektu Linde Gas a.s. Výrobně distribuční centrum Praha Tento text vytvořil Magistrát hl. m. Prahy ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem hl. m. Prahy a společností

Více

Požár. - snadno a rychle

Požár. - snadno a rychle Požár - snadno a rychle Hoření Jako hoření označujeme každou chemickou oxidačně-redukční reakci, při které látky rychle reagují s oxidačním prostředkem. Při této reakci vzniká teplo (jedná se tedy o exotermickou

Více

Prevence a ochrana obyvatel -základní znalosti z oblasti prevence a ochrany obyvatel

Prevence a ochrana obyvatel -základní znalosti z oblasti prevence a ochrany obyvatel Prevence a ochrana obyvatel -základní znalosti z oblasti prevence a ochrany obyvatel 1. K hlavním úkolům ochrany obyvatelstva patří: a) hlásné služby, zatemňování a pohřební služby b) evidence zařízení

Více

Obec Kamenné Zboží. Obecně závazná vyhláška obce Kamenné Zboží. číslo 03/2004 ze dne 22. dubna Požární řád obce

Obec Kamenné Zboží. Obecně závazná vyhláška obce Kamenné Zboží. číslo 03/2004 ze dne 22. dubna Požární řád obce Obec Kamenné Zboží Obecně závazná vyhláška obce Kamenné Zboží číslo 03/2004 ze dne 22. dubna 2004 Požární řád obce Zastupitelstvo obce Kamenné Zboží příslušné podle 84 odst. 2 písm. i) zákona č. 128/2000

Více

TYNE AND WEAR METROPOLITAN FIRE BRIGADE ANALÝZA RIZIKA A POSTUP PŘI ZÁSAHU PODROBNOSTI POSTUPU PŘI ZÁSAHU ANALÝZA RIZIKA PODMÍNKY ZÁSAHU

TYNE AND WEAR METROPOLITAN FIRE BRIGADE ANALÝZA RIZIKA A POSTUP PŘI ZÁSAHU PODROBNOSTI POSTUPU PŘI ZÁSAHU ANALÝZA RIZIKA PODMÍNKY ZÁSAHU TYNE AND WEAR METROPOLITAN FIRE BRIGADE ANALÝZA RIZIKA A POSTUP PŘI ZÁSAHU PODROBNOSTI POSTUPU PŘI ZÁSAHU POPIS KATEGORIE ČÁST ZÁCHRANA VE STÍSNĚNÝCH PROSTORÁCH ANALÝZA RIZIKA 5 POČET 5.5 PODMÍNKY ZÁSAHU

Více

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6

MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. : MV-23710-1/PO-2008 Praha 12. března 2008 Počet listů: 6 S c h v a l u j e: genmjr. Ing. Miroslav Štěpán v.r. generální ředitel

Více

U Č E B N Í O S N O V Y

U Č E B N Í O S N O V Y MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR U Č E B N Í O S N O V Y Chemická služba B (T-CHS B) Platnost od 1. ledna 2006 2005 2 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství

Více

Požadavky na svářečská pracoviště

Požadavky na svářečská pracoviště 5.6.17.13.1. Požadavky na svářečská pracoviště http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektorybozp/svarovani/pozadavky-na-svarecska-pracoviste Požadavky na svářečská pracoviště stanovuje 5 vyhlášky č.

Více

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Požární útok, požární obrana. Základy požární taktiky 1-1-09 KONSPEKT

POŽÁRNÍ TAKTIKA. Požární útok, požární obrana. Základy požární taktiky 1-1-09 KONSPEKT MV- Ř EDITELSTVÍ H ASIČ SKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR O DBORNÁ PŘ ÍPRAVA JEDNOTEK POŽÁRNÍ OCHRANY KONSPEKT POŽÁRNÍ TAKTIKA 1-1-09 Základy požární taktiky Požární útok, požární obrana Zpracoval: František

Více

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení vlády k (ES) 1907/2006 (REACH) ) Datum vydání: Strana: 1 ze 5 Datum revize: Název výrobku:

BEZPEČNOSTNÍ LIST (podle Nařízení vlády k (ES) 1907/2006 (REACH) ) Datum vydání: Strana: 1 ze 5 Datum revize: Název výrobku: Datum vydání:7.6.2011 Strana: 1 ze 5 1. IDENTIFIKACE LÁTKY / PŘÍPRAVKU A VÝROBCE A DOVOZCE 1.1 Chemický název látky / obchodní název přípravku Název: Další názvy látky: Číslo výrobku: 1.2 Použití látky

Více

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. MV /PO-OVL-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 5

MINISTERSTVO VNITRA. generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR. Č.j. MV /PO-OVL-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 5 MINISTERSTVO VNITRA generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV-3270-1/PO-OVL-2014 Praha 8. ledna 2014 Počet listů: 5 S c h v a l u j i : Generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav

Více

Systém prevence mimořádných událostí

Systém prevence mimořádných událostí Systém prevence mimořádných událostí plk. Ing. Jana Neškodná 29.-30.3.2011 Červený kohout 2011 Hluboká nad Vltavou Právní rámec Zákon č. 133/1985 S., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů, (dále

Více

MĚSTA TIŠNOVA č. 3/2006,

MĚSTA TIŠNOVA č. 3/2006, OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA TIŠNOVA č. 3/2006, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob Zastupitelstvo města Tišnova se na svém zasedání

Více

SMĚRNICE K POŽÁRNÍ OCHRANĚ

SMĚRNICE K POŽÁRNÍ OCHRANĚ Základní škola a Mateřská škola Doudleby Doudleby 2, 370 07 České Budějovice IČ 75000849 Směrnice 25 SMĚRNICE K POŽÁRNÍ OCHRANĚ Povinnosti naší organizace na úseku požární ochrany jsou dány zejména těmito

Více

Cvičení jednotek SDH v roce 2014

Cvičení jednotek SDH v roce 2014 Cvičení jednotek SDH v roce 2014 (okres Strakonice JPO III a JPO V) Schvaluje:... starostka OSH Strakonice Plán cvičení jednotek 1. Dokumentace zdolávání požárů Operativní karta a Operativní plán (dále

Více

MĚSTO CHROPYNĚ. například 3 písm. e) vyhlášky č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu, ČSN 73 0831 3

MĚSTO CHROPYNĚ. například 3 písm. e) vyhlášky č. 137/1998 Sb., o obecných technických požadavcích na výstavbu, ČSN 73 0831 3 MĚSTO CHROPYNĚ Obecně závazná vyhláška města Chropyně č. 8/2010, kterou se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob Zastupitelstvo města Chropyně

Více

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY

TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY TÉMATA PRO ÚSTNÍ ČÁST SLUŽEBNÍ ZKOUŠKY A) Ochrana obyvatelstva a krizové řízení 1. Krizové řízení 1.1. Definice pojmu, základní právní předpisy 1.2. Možné členění krizových situací z hlediska jejich vzniku

Více

NAŘÍZENÍ Moravskoslezského kraje

NAŘÍZENÍ Moravskoslezského kraje NAŘÍZENÍ Moravskoslezského kraje č. 1/2002 ze dne 27.6.2002 kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob (úplné znění se změnami a doplňky

Více

Chemické látky z pohledu BOZP

Chemické látky z pohledu BOZP Povinnosti v podnikové ekologii v roce 2019 20. 11. 2018, hotel Grand Majestic Praha Chemické látky z pohledu BOZP Ing. Jiří Tilhon Výběr z požadavků Bezpečnostní list Nařízení (ES) 1707/2006 REACH Seznam

Více

Nebezpečí přehřátí. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí přehřátí. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Co je to přehřátí? Překročení maximální teploty těla, vnitřní teploty tzv. teploty jádra, při které již organismus není schopen efektivního odvodu tepla z těla ochlazováním.

Více

ZPRÁVA O ZÁSAHU ČINNOST pořadí jednotky PO 1

ZPRÁVA O ZÁSAHU ČINNOST pořadí jednotky PO 1 Ev. č. události OPIS HZS Jčk ÚO Tábor: Vyplní jen velitel zásahu Popis ZPRÁVA O ZÁSAHU ČINNOST pořadí PO ČINNOST pořadí PO DATUM: 06..0 ADRESA (obec, ulice, č.p., SPZ) 000 Jednotka nezasahovala 60 Práce

Více

1 85 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších

1 85 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění pozdějších Obecně závazná vyhláška města Lanškroun č. 4/2005 ze dne 21. 9. 2005 k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastňuje větší počet osob Zastupitelstvo Města Lanškroun se na svém zasedání

Více

NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002,

NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002, NAŘÍZENÍ KRAJE č. 2/2002, kterým se stanoví zabezpečení požární ochrany v budovách zvláštního významu Rada Jihočeského kraje vydává, podle 7 zákona č.129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů

Více

*MVCRX01FEPLR* MVCRX01FEPLR

*MVCRX01FEPLR* MVCRX01FEPLR MINISTERSTVO VNITRA *MVCRX01FEPLR* MVCRX01FEPLR generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR Č.j. MV- 37873-1/PO-IZS-2013 Praha 4. dubna 2013 listů: 11 Schvaluje: plk. Ing. Drahoslav Ryba generální

Více

(DÍLČÍ ) ZPRÁVA O ZÁSAHU ČINNOST pořadí jednotky PO 1

(DÍLČÍ ) ZPRÁVA O ZÁSAHU ČINNOST pořadí jednotky PO 1 (DÍLČÍ ) ZPRÁVA O ZÁSAHU ČINNOST pořadí jednotky PO 1 5 ČINNOST pořadí jednotky PO 1 DATUM.05.009 ADRESA (obec,ulice, č.p., SPZ) 000 Jednotka nezasahovala 60 Práce ve vodě a pod vodou Evidenční číslo události

Více

MV-generální ředitelství HZS ČR Č.j. MV /PO-IZS-2017

MV-generální ředitelství HZS ČR Č.j. MV /PO-IZS-2017 V Ý C V I K O V Ý ROK JEDNOTK SBORU DOBROVOLNÝCH HSIČŮ MĚST/OBCE 2018 MV-generální ředitelství HZS ČR Č.j. MV-135022-2/PO-IZS-2017 Oznámení náměstka generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České

Více

10 O Vydáno dne: 29. října 2001 Aktualizace: 30. listopadu 2007

10 O Vydáno dne: 29. října 2001 Aktualizace: 30. listopadu 2007 Ministerstvo vnitra generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Bojový řád jednotek požární ochrany - taktické postupy zásahu Název: Předání místa zásahu Metodický list číslo 10

Více

1.LEDNA 31.PROSINCE HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE. Statistický přehled událostí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje rok 2011

1.LEDNA 31.PROSINCE HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE. Statistický přehled událostí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje rok 2011 Statistický přehled událostí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje rok 211 HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR OLOMOUCKÉHO KRAJE STATISTICKÝ PŘEHLED UDÁLOSTÍ NA ÚZEMÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE ZA OBDOBÍ : 1.LEDNA

Více

Metodický list číslo 1. Vydáno dne: 15. srpna 2007 Stran: 5

Metodický list číslo 1. Vydáno dne: 15. srpna 2007 Stran: 5 Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky Cvičební řád jednotek požární ochrany technický výcvik Název: Doprava vody hadicovým vedením Dálková doprava vody

Více

EVAKUAČNÍ PLÁN. UNIPETROL RPA, s.r.o.

EVAKUAČNÍ PLÁN. UNIPETROL RPA, s.r.o. UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 1/9 Datum vytištění: 8. 12. 2017 EVAKUAČNÍ PLÁN UNIPETROL RPA, s.r.o. Určeno pouze pro vnitřní potřebu UNIPETROL RPA, s.r.o. Strana 2/9 Seznam změn Číslo změny Číslo strany

Více

Povinnosti organizace

Povinnosti organizace Povinnosti organizace Povinnosti naší organizace na úseku požární ochrany jsou dány zejména těmito předpisy: Zák. o požární ochraně č.133/85 Sb. v platném znění ( 320/02 Sb. ), vyhl. o požární prevenci

Více

226/2005 Sb. VYHLÁŠKA

226/2005 Sb. VYHLÁŠKA 226/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 1. června 2005, kterou se mění vyhláška Ministerstva vnitra č. 247/2001 Sb., o organizaci a činnosti jednotek požární ochrany Ministerstvo vnitra stanoví podle 101 písm. a)

Více

Informace pro právnické a fyzické osoby KRIZOVÉ ŘÍZENÍ

Informace pro právnické a fyzické osoby KRIZOVÉ ŘÍZENÍ Informace pro právnické a fyzické osoby KRIZOVÉ ŘÍZENÍ - Orgány krizového řízení města Broumova - Obsah činnosti krizového řízení - Možné zdroje rizik na území ORP Broumov - Nebezpečné látky - Povinnosti

Více