4. Pomáhat při realizaci projektů řešících podporu bydlení mladých rodin.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "4. Pomáhat při realizaci projektů řešících podporu bydlení mladých rodin."

Transkript

1

2

3

4 4 Priority nadace 1. Pomáhat vzdělávacím institucím rozvíjet úctu k přírodě a ke dřevu jako jedinečné obnovitelné surovině. Pomáhat rozvoji odborného lesnického a dřevařského školství, vědy a výzkumu. 2. Podílet se na revitalizaci civilizací narušeného životního prostředí, uchování přírodního bohatství a kulturního dědictví. Pomáhat trvale udržitelnému rozvoji venkovských oblastí, pro něž je bohatství lesů často nejvýznamnějším zdrojem jejich sociální a ekonomické prosperity. Pomáhat handicapovaným spoluobčanům poznávat krásy přírody. 3. Pomáhat rozvíjet ekologicky šetrné způsoby využití dřeva jako jedinečné obnovitelné suroviny. Pomáhat chráněným dílnám a handicapovaným řemeslníkům zpracovávajícím dřevo. Napomáhat záchraně kulturních památek, které minulé generace zhotovily ze dřeva. 4. Pomáhat při realizaci projektů řešících podporu bydlení mladých rodin. 5. Napomáhat šíření informací o způsobech péče o české lesy a možnostech využití dřeva. Podílet se na utváření důvěryhodného vztahu veřejnosti k problematice ochrany životního prostředí, založeného na vzájemném respektu všech, kteří aktivně využívají krajinu a přírodní bohatství pro uspokojování potřeb společnosti. Napomáhat zapojování občanů do rozhodování o věcech veřejných s důrazem na péči o životní prostředí.

5 5 Priority nadace 6. Pomáhat při začleňování lesního hospodářství a dřevozpracujícího průmyslu do hlavních evropských trendů rozvoje těchto hospodářských sektorů; přinášet informace o tom, jak obdobné problémy řeší v EU; rozvíjet spolupráci s organizacemi obdobného zaměření v EU. 7. Pomáhat vlastníkům lesů rozvíjet moderní způsoby správy jejich majetků.

6 6 Obsah 1. Úvodní slovo 2. Údaje o nadaci 3. Zakladatelé nadace 4. Orgány nadace 5. Preambule a programy nadace 6. Přehled činnosti v průběhu roku 7. Soutěž dřevěný dům 8. Seminář pro lesní pedagogy Jak atraktivněji komunikovat pro média a veřejnost lesnická témata 9. Lesní pedagogové spolupracují se Sdružením PEFC ČR 10. Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě 11. V z d ě l á v á n í v l a s t n í k ů l e s ů a o s o b h o s p o d a ř í c í c h v lesích v oblasti marketingu a PR 12. Udělené granty 13. Vztahy s veřejností 14. Finanční zpráva 15. Příloha: Účetní závěrka za rok Poděkování 17. Závěr

7 7 Obsah

8 8 1. Úvodní slovo Milí přátelé dřeva a lesů, Předkládáme vám pátou výroční zprávu naší nadace. Pět let již utváříme historii, po celou tu dobu se snažíme především komunikovat s podnikateli, státní správou, školami, veřejností, médii. Práce lesníka a dřevaře byla téměř vždy v historii podrobena veřejné kontrole, a to z prostého důvodu, že les je veřejný prostor, do něhož je v našich zemích vstup odjakživa volný. Takže každý, kdo přijde do lesa, může zhodnotit hospodaření lesníka s lesem. Jestliže kdokoliv má právo přijít na území, za něž je vlastník lesa a lesník zodpovědný a klást mu otázky, musí být na to dotyčný připravený. Smutnou pravdou je, že u nás se umění

9 9 1. Úvodní slovo komunikace na lesnických školách jakéhokoliv typu doposud studenti nenaučí. Stále zde převažuje přesvědčení, že si vystačíme s odborností. Často si stěžujeme na nedostatek prostoru v médiích, na negativní přístup novinářů, na mediálně zdatnější ekology. Ale komunikace s médii není jediným typem komunikace. Lesnictví je svým charakterem lokální záležitostí a zasahuje hluboce do života především místních komunit. V tomto rozměru nabývá na významu osobní komunikace, komunikace tváří v tvář. Zde se odkrývá široký prostor pro působení na veřejnost. Každý lesník na jakékoliv úrovni musí jednat s lidmi od náhodných turistů, přes masové výpravy veřejnosti do lesů, zájmové spolky, místní úřady, média až po lokální politickou reprezentaci. Lesník musí hledat řešení pro mnoho často protichůdných zájmů a situací. A těžko může svoji představu prosazovat silou lepším způsobem je diskuse, dialog. Veřejnost se však od lesníků prakticky žádné informace nedozví. Lesník (jako člověk, osoba) je podle veřejnosti nejtajemnější informační zdroj o lesích. Přitom z hlediska věrohodnosti je hodnocen celkem pozitivně. Lesník mlčí, lesník před veřejností prchá. Chceme-li něco změnit, musíme začít u sebe, k tomu ale potřebujeme trochu sebevědomí. Sebevědomí je základem úspěšného výkonu - stejně důležitým jako dovednosti a znalosti. Sebevědomí lidé mají rádi změny. Věří sami sobě, že budou schopni v nich obstát a věří ve své schopnosti, které jim umožní uspět. Jsou schopni riskovat a vidět obtížné úkoly jako výzvy spíše než hrozby. Jsou připravení vytrvat, když věci nejdou právě nejlépe a neúspěchy je nesrazí k zemi. Ing. Tomáš Pařík, předseda správní rady

10 10 2. Údaje o nadaci Název: Právní forma: Nadace dřevo pro život Nadace Sídlo: Kamýcká 1176, Praha 6 IČ: Bankovní spojení: / 5500 Zapsaná: Den zápisu do NR: 20. července 2005 v nadačním rejstříku, vedeném Městským soudem v Praze, oddíl N, vložka Zakladatelé nadace CE WOOD, a. s, Dřevozpracující družstvo Lukavec Kronospan ČR, spol. s r. o. Lesní a rybniční správa Jeroným Colloredo Mannsfeld Less, a. s., Lesy České republiky, s. p. LST, a. s., Trhanov, Mondi Packaging Paper Štětí, a. s. RD Rýmařov, spol. s r. o. STORAENSO TIMBER ŽDÍREC, s. r. o. Wood Paskov, s. r. o.

11 11 4. Orgány nadace Předsednictvo Ing. Tomáš Pařík (předseda) Ing. Jan Rudolf (místopředseda) František Vomočil (místopředseda) Členové Ing. Robert Babuka, do Ing. Miloslav Konopík Ing. Marcela Koubíková Ing. Zbyšek Kulhánek Ing. Jan Mičánek, jun. Ing. Josef Myslivec Ing. Jiří Novák, do Ing. Jiří Pohloudek Ing. Josef Svoboda, od Tomáš Töpfer Dozorčí rada Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc. Ing. Rudolf Rabiňák Výkonný ředitel Ing. Jan Řezáč Ing. František Morávek

12 12 5. Preambule a programy nadace 5.1 Preambule smlouvy o založení 1. Vedeni společným zájmem, není nám lhostejný způsob péče o české lesy a osud dřeva, této domácí, obnovitelné a ekologické suroviny, jež je produktem vyspělého, k přírodě ohleduplného lesního hospodářství. 2. Založením nadace deklarujeme odpovědnost velkých správců lesů, vlastníků lesů a významných podnikatelských subjektů za budoucnost této naší jedinečné suroviny, a tím i odpovědnost za perspektivy českých lesů, lesního hospodářství i našeho venkova. 3. Svým postojem veřejně přijímáme vážné rozhodnutí změnit dnešní nedoceněné vnímání dřeva ve společnosti a ukázat na příkladech veřejně prospěšných projektů možnosti využití českého dřeva. 4. Dlouhodobým cílem našeho snažení je i předávání poselství formou vzdělávání dalších generací. Rádi bychom jim předali naše společné poselství o dřevu jako o krásném a ušlechtilém materiálu, který má své osobité kouzlo, který má svou duši. 5. Sdružením prostředků při vzniku nadace a podporou její činnosti chceme vytvářet trvalé hodnoty přispívající k pozitivnímu rozvoji společnosti v této zemi.

13 13 5. Preambule a programy nadace 5.2 Programy nadace 1. Program: Pinocchio (vzdělávání o dřevě) Cílem programu je pomáhat nevládním organizacím, školám, obcím a ostatním partnerům rozvíjet úctu k přírodě a ke dřevu. Pomáhat rozvoji odborného lesnického a dřevařského školství, vědy a výzkumu. 2. Program: Pomoz kousku krajiny, který máš rád Cílem programu je podílet se na revitalizaci civilizací narušeného životního prostředí, uchování přírodního a kulturního dědictví. Pomáhat trvale udržitelnému rozvoji venkovských oblastí. Pomáhat handicapovaným spoluobčanům poznávat krásy přírody. 3. Program: Zachraňte duši dřeva (Dřevěné srdce) Cílem programu je pomáhat rozvíjet ekologicky šetrné způsoby využití dřeva. Pomáhat chráněným dílnám a handicapovaným řemeslníkům. Napomáhat záchraně kulturních památek, které minulé generace zhotovily ze dřeva. 4. Program: Dřevěný domov Cílem programu je pomáhat při realizaci projektů řešících podporu bydlení mladých rodin. Pomoc při realizaci projektů řešících podporu bydlení mladých rodin; podpora užití dřeva ve stavebnictví; podpora architektonických soutěží v oblasti užití dřeva; podpora výtvarných soutěží v oblasti užití dřeva. 5. Program: Co víš o dřevě? Cílem programu je napomáhat šíření informací o péči o české lesy a využití dřeva. Podílet se na utváření vztahu veřejnosti k problematice ochrany životního prostředí. Napomáhat zapojování občanů do rozhodování o věcech veřejných s důrazem na péči o životní prostředí.

14 14 6. Přehled činnosti nadace v průběhu roku 2009 Leden V Praze se uskutečnilo jednání pracovní skupiny pro rozvoj lesní pedagogiky v ČR, kterou založilo ministerstvo zemědělství. Výkonný ředitel je členem tohoto týmu. Nadace se tak zapojila do rozpracování jednoho ze stěžejních bodů státní lesnické politiky, a to komunikace s veřejností. Nadace rovněž zahájila přípravné práce na novém projektu podání žádostí o grant do některého z operačních programů Evropské unie a sestavila realizační tým. Partnerem nadace se v tomto projektu staly Krkonošská poradenská a informační, o. p. s., a Česká zemědělská univerzita. V Praze se 27. ledna sešli zástupci nadace a proholz Austria na společném jednání. Únor Nadace prezentovala své záměry, jak rozvíjet lesní pedagogiku, na regionálním výboru SVOL ve Vysokém Chvojně a v Plzni. Výkonný ředitel připravil text o významu dřeva pro společnost do reprezentativní publikace Lesy v České republice. V Hradci Králové se sešla pracovní skupina pro rozvoj lesní pedagogiky v ČR. Nadace se prezentovala na Veletrhu Dřevostavby, který se konal v Praze Letňanech, představila zde putovní výstavu Dřevěný dům 2008 a podílela se na realizaci diskusního fóra pro veřejnost Kotel dřevostaveb. Nadace si podala žádost o grant do OPVK v Libereckém kraji a na ministerstvo zemědělství. Česká televize zahájila vysílání 2. série TV seriálu Kus dřeva ze stromu, jehož vznik nadace podpořila. Posléze ČT reprízovala 1. sérii. Seriál má celkem 26 dílů.

15 15 6. Přehled činnosti nadace v průběhu roku 2009 Březen Nadace prezentovala své záměry, jak rozvíjet lesní pedagogiku, na regionálním výboru SVOL v Olomouci, zástupcům České lesnické společnosti na jednání v Hradci Králové, dále Městským lesům Brno a Městským lesům Praha. Nadace si podala žádost o grant do OPVK v Královéhradeckém, Moravskoslezském, Ústeckém a Středočeském kraji. Správní rada jednala ve Štětí. Duben Nadace si podala žádost o grant do OPVK ve Zlínském, Jihočeském kraji a v kraji Vysočina. Ve dnech nadace pořádala ve spolupráci s ministerstvem zemědělství seminář pro lesní pedagogy Jak atraktivněji komunikovat pro média a veřejnost

16 6. Přehled činnosti nadace v průběhu roku nudná lesnická témata. Nadace prezentovala své záměry, jak rozvíjet lesní pedagogiku na Valné hromadě České lesnické společnosti v Praze. Květen Nadace si podala žádost o grant do OPVK v Pardubickém kraji. Nadace začala připravovat III. ročník Soutěže Dřevěný dům Spoluvyhlašovateli se staly Moravskoslezský dřevařský klastr a Asociace dodavatelů montovaných domů. Nadace připravila pilotní komunikační projekt pro Sdružení PEFC ČR, v jehož rámci zorganizovala ve dnech seminář pro lesní pedagogy Prohlubování komunikačních technik a propojování lesnických témat při práci s cílovými skupinami v návaznosti na školskou reformu. Putovní výstava Dřevěný dům 2008 byla prezentována na akci pro veřejnost v Dubňanech na jižní Moravě a následně na České zemědělské univerzitě v Praze.

17 17 6. Přehled činnosti nadace v průběhu roku 2009 Červen Nadace si podala žádost o grant do OPVK v Karlovarském, Jihomoravském, Olomouckém kraji a do Programu rozvoje venkova. Nadace se podílela na organizaci semináře o lesní pedagogice pro Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů, který se konal v Hradci Králové. V rámci předsednictví ČR Evropské unii se nadace podílela na organizaci workshopu o evropském lesnictví. V rámci spolupráce s PEFC ČR nadace připravila další seminář pro lesní pedagogy, který se konal na Křivoklátě. Putovní výstava Dřevěný dům 2008 byla prezentována u příležitosti slavnostního uvedení do provozu pily v Čáslavi. Nadace se zapojila do dalšího rozpracování Národního lesnického programu. Výkonný ředitel se stal zpravodajem expertní skupiny pro klíčovou akci 15 Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH, a členem expertní skupiny pro klíčovou akci 13 Zvýšit přínos lesů a lesnictví pro rozvoj venkova. Správní rada jednala v Brně. Červenec Pracovní skupina pro rozvoj lesní pedagogiky v ČR se sešla v Praze. Nadace si podala žádost o grant do OPVK na ministerstvo školství (MŠMT) a začala připravovat projekt česko slovenské přeshraniční spolupráce. Partnerem nadace na Slovensku se stalo Národní lesnické centrum. Expertní tým připravil návrh soutěžních pravidel Dřevěného domu Srpen Nadace prezentovala své záměry, jak rozvíjet lesní pedagogiku, na akci regionálního výboru SVOL v Plzeňském kraji. V Brně se sešli zástupci nadace a proholz Austria na společném jednání. Nadace si podala žádost o grant do OPVK v Plzeňském kraji a 2. žádost o grant do Programu rozvoje venkova.

18 6. Přehled činnosti nadace v průběhu roku Září Pracovní skupina pro rozvoj lesní pedagogiky v ČR se sešla v Jablunkově. Nadace se prezentovala na Festivalu dřeva v Ostravě. Nadace se podílela na přípravě výstavy o dřevě v Národním zemědělském muzeu, jejímž hlavním organizátorem byl Martin Patřičný. Putovní výstava Dřevěný dům 2008 byla prezentována veřejnosti na střední škole ve Volyni. Říjen V Praze se dne na svém úvodním zasedání sešla porota Soutěže Dřevěný dům Nadace se podílela na uspořádání semináře prolignum pro architekty ve Zlíně, jehož hlavním organizátorem je proholz Austria. Na tiskové konferenci v Ostravě dne byl slavnostně vyhlášen III. ročník Soutěže Dřevěný dům Nadace získala dvouletý grant z OPVK v Moravskoslezském kraji a rovněž grant z Programu rozvoje venkova. Listopad Nadace začala připravovat realizaci vzdělávacího projektu pro žáky základních škol v Moravskoslezském kraji. V rámci spolupráce s PEFC ČR nadace připravila další seminář pro lesní pedagogy, který se konal na Boršově. Ve Vídni se sešli zástupci nadace a proholz Austria na společném jednání. Prosinec V rámci Soutěže dřevěný dům 2010 uspořádala nadace ve spolupráci s Českou komorou architektů seminář pro soutěžící. Nadace připravila poslední seminář pro lesní pedagogy, který se konal na Boršově. Pracovní skupina pro rozvoj lesní pedagogiky v ČR se sešla v Praze.

19 19 6. Přehled činnosti nadace v průběhu roku 2009

20 20 7. Architektonicko konstrukční soutěž Dřevěný dům Pod patronací Ministerstva zemědělství ČR a České komory architektů dne zástupci Nadace dřevo pro život, Moravskoslezského dřevařského klastru a Asociace dodavatelů montovaných domků zahájili třetí ročník architektonické soutěže Dřevěný dům. Cílem soutěže je vybrat nejlepší realizace a návrhy dřevěných domů z hlediska architektonického, ekologického, úspor energií a dalších kritérií. Bydlení ve dřevě se stává celosvětovým trendem, protože vychází vstříc nárokům na moderní bydlení a zároveň požadavkům na úsporné využívání přírodních obnovitelných zdrojů. Soutěž Dřevěný dům 2010 podporuje Ministerstvo zemědělství ČR. Naší snahou je motivovat projektanty a stavebníky k realizaci zdravého, životní prostředí minimálně zatěžujícího bydlení, s orientací na nízkou energetickou náročnost, řekl Ing. Tomáš Krejzar, ředitel odboru koncepcí a ekonomiky lesního hospodářství na Ministerstvu zemědělství ČR. Po odborné stránce se na realizaci soutěže významně podílí Česká komora architektů, která poskytla své bohaté zkušenosti s pořádáním architektonických soutěží. Již první a druhý ročník zaujal natolik, že svým rozsahem patřily mezi největší architektonické soutěže za posledních patnáct let. Přesto jsme ve třetím ročníku připravili jednu zásadní změnu, kterou je úprava soutěžních kategorií. Účastníci budou soutěžit ve dvou

21 21 7. Architektonicko konstrukční soutěž Dřevěný dům kategoriích Realizovaný energeticky úsporný rodinný dům a Návrh nízkoenergetického rodinného domu. Od nově definovaných kategorií si slibujeme více inspirativních řešení pro praktické bydlení. Předkládané návrhy bude posuzovat porota na základě přísně stanovených kritérií, uvedl předseda hodnotící poroty, Ing. arch. Pavel Horák. Kritéria hodnocení zahrnují architektonickou a výtvarnou kvalitu návrhu, kvalitu objemového, dispozičního a funkčního řešení, technologickou a konstrukční vyspělost řešení, investiční náročnost při realizaci a energetickou koncepci. Vyhlašovatelé soutěže si vytkli za cíl obnovit vztah společnosti ke dřevu a přesvědčit ji o výhodách bydlení ve dřevu. Proto jsme rádi, že první i druhý ročník této soutěže ukázaly výraznou životaschopnost našich myšlenek a jejich přijetí především mladými lidmi a my dnes můžeme zahájit již třetí ročník. Těšíme se na vítězné projekty, které budou vyhlášeny dne 25. února 2010 v rámci Veletrhu Dřevostavby v Praze, uvedl Ing. Jiří Pohloudek, prezident Moravskoslezského dřevařského klastru. Doprovodnou akcí soutěže bude i soutěž pro děti základních uměleckých škol v Ostravě. Účelem a cílem této dětské soutěže je seznámit žáky ve věku od 9 let s prací s přírodními prvky, budovat jejich vztah ke dřevu jako stavebnímu materiálu a také porovnání dětských představ o bydlení v dřevěných domcích s profesionálními architekty a projektanty. Děti se budou přihlašovat do tzv. Dětské komory architektů a zpracují výtvarné návrhy domu pro bydlení s použitím dřeva. Nejlepší návrhy budou vyhodnoceny v Ostravě koncem ledna Tento dětský projekt pomůže naší snaze o rozšiřování povědomí o dřevěných konstrukčních materiálech již mezi dětmi, sdělil Ing. Jiří Pohloudek.

22 22 8. Seminář pro lesní pedagogy Jak atraktivněji komunikovat pro média a veřejnost nudná lesnická témata Ve dnech Nadace ve spolupráci s ministerstvem zemědělství připravila v Brně seminář, který byl koncipován jako příprava na to, jak prezentovat veřejnosti a médiím lesnická témata a současně se připravit na komunikaci v rámci Týdne lesů. Aktivity k Týdnu lesů byly soustředěny v termínu od 11. do 16. května Lesní pedagogové se na semináři: seznámili s psychologií komunikace, s různými technikami a nástroji komunikace s médii a veřejností aktivně si vyzkoušeli, jak správně používat některé z nich dozvěděli se, jaká pravidla je nutné dodržovat při komunikaci s jednotlivými cílovými skupinami jak správně formulovat své sdělení, aby jeho účinek byl co nejefektivnější jací jsou novináři, čím je můžeme zaujmout psaní tiskových zpráv, jak formulovat sdělení, aby bylo atraktivní fotografie jako prostředek sdělení, jak má vypadat správná fotografie do médií

23 23 8. Seminář pro lesní pedagogy Na semináři zazněly tyto přednášky: Tomáš Krejzar: Týden lesů jako příležitost ke komunikaci s veřejností Petr Sobotka: Informačně otevřená společnost a lesníci, jakou povahu má informace Jan Řezáč: Lesní pedagogika jako nástroj komunikace lesníků, její možnosti a limity Milan Dus: Jak fungují média Radek Drahný: Komunikace s novináři a médii Kateřina Žežulová: Neverbální komunikace řeč těla Marcela Bergerová: PR lesní pedagogiky V rámci pracovně interaktivní části si účastníci zkusili různé hry s informacemi, žonglování s fakty, napsali vlastní tiskovou zprávu na téma související s Týdnem lesů. Následně jako součást zpětné vazby se jednotlivé tiskové zprávy hodnotily. Při diskusi o neverbální komunikaci si účastníci ověřili, co o nás prozrazuje naše mimika, co je nutné dodržovat, abychom působili věrohodně, jak důležitý je vzhled a zásady správného oblékání. V poslední části si zájemci prakticky vyzkoušeli prezentaci nabídky vlastního projektu lesní pedagogiky, komunikaci se školami a dalšími institucemi a zásady přípravy správné prezentace.

24 24 9. Lesní pedagogové spolupracují se Sdružením PEFC ČR V lesnictví se v posledních letech vytvořila nová skupina odborníků na práci s veřejností. Jsou to lesníci lesní pedagogové, kteří absolvovali speciální vzdělávací kurs. Lesní pedagogika je celosvětově uznávaný vzdělávací systém zaměřený na komunikaci s veřejností, předávání informací o trvale udržitelném obhospodařování lesů a posilování pozitivního vztahu veřejnosti k práci vlastníků lesů a lesníků. Vzhledem k tomu, že téměř každý lesní pedagog pracuje na lesním majetku, který je certifikován podle PEFC ČR, může velmi snadno využít informací o certifikaci při komunikaci s veřejností, které objasňuje principy hospodaření na daném majetku, a současně tak systém PEFC propagovat.

25 25 9. Lesní pedagogové spolupracují se Sdružením PEFC ČR Stávající společenské trendy ukazují, že veřejnost výrazně pozitivně přijímá a považuje za pravdivé informace vydané nezávislým kontrolním subjektem o úrovni hospodaření jakéhokoliv podniku a dodržování určitých standardů a kritérií. Certifikační systém PEFC představuje nezávislý audit péče o lesy realizovaný třetím nestranným subjektem. Vlastníci lesů a lesníci tak mohou plně využít komunikační potenciál výroku nezávislého auditora o úrovni jejich péče o lesy. Nadace dřevo pro život již pět let připravuje vzdělávací projekty zaměřené na mládež a poslední dva roky spolupracuje s lesními pedagogy a pomáhá jim začlenit lesní pedagogiku do rámce probíhající školské reformy. V loňském roce proto nadace připravila projekt propojující certifikační systém PEFC a lesní pedagogiku. Cílem projektu je začlenění informací o PEFC ČR prostřednictvím lesní pedagogiky do školních vzdělávacích plánů základních škol v návaznosti na reformu školství. Pro lesní pedagogy jsme připravili dva čtyřdenní vzdělávací kursy jeden na Křivoklátě a druhý v Boršově u Moravské Třebové. Lesníci se zde seznámili s principy školské reformy, novými (aktivními a inovativními) formami práce s dětmi, s projektovým vyučováním. Kursy byly organizovány interaktivním způsobem, velká část probíhala přímo v lese, a účastníci si vyzkoušeli a osvojili techniky práce s textem, metody objevování a řešení problémů,

26 9. Lesní pedagogové spolupracují se Sdružením PEFC ČR 26 diskusní a komunikační techniky, různé simulace a hraní rolí podle hesla škola hrou. Stěžejním prvkem všech aktivit bylo úsilí do metod práce s dětmi přiměřeným způsobem začlenit informace o PEFC a zvýraznit vypovídací hodnotu certifikace o úrovni péče lesníka o les. Z reakcí účastníků je zřejmé, že lesní pedagogové jsou velmi vhodnými potenciálními nositeli informací o PEFC ČR, jež mohou po nezbytné metodické průpravě přirozeně zakomponovat do svých vzdělávacích projektů pro děti, jež realizují přímo v lese, a dále šířit z vlastního vnitřního přesvědčení. Závěr Projekt postupně ověřuje možnosti distribuce informací o certifikaci PEFC ČR a výhodnost její propagace mezi cílovou skupinou komunikátorů (lesní pedagogové) majících významný vliv na veřejnost. Připravuje podmínky pro vytvoření vhodných strategií komunikace. Získává klíčové skupiny zprostředkovatelů informací o PEFC ČR, s kterými lze dlouhodobě pracovat. Nabízí členům PEFC ČR profilovat se jako sociálně odpovědné subjekty podporující vzdělávací systém v ČR. Lesním pedagogům projekt umožnil seznámení se s aktivními formami výuky projektovým vyučováním jako nástrojem školské reformy. Možnost spolupracovat se silným partnerem (PEFC ČR). Získání nových informací a vytvoření takových myšlenkových postupů a vazeb, které při plném uplatnění zvýší ve veřejném mínění prestiž jeho vlastní osoby i lesního majetku, o který pečuje. Osobní prožití vzdělávacího projektu s tématikou hospodaření v lese, který bude moci realizovat ve své další činnosti jako lesního pedagoga.

27 27 9. Lesní pedagogové spolupracují se Sdružením PEFC ČR

28 Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě (Vzdělávací projekt Zavádění vybraných průřezových témat do ŠVP základních škol prostřednictvím projektového vyučování v Moravskoslezském kraji ) Nadace dřevo pro život připravila společně se svými partnery Krkonošskou poradenskou a informační, o. p. s., Ostravskými městskými lesy, s. r. o. a ČZU Praha, pro žáky a učitele základních škol v Moravskoslezském kraji vzdělávací projekt Zavádění vybraných průřezových témat do ŠVP základních škol prostřednictvím projektového vyučování. Projekt je podpořen grantem z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Moravskoslezském kraji. V Moravskoslezském kraji je celkem 461 ZŠ a přibližně žáků ve věku 6-14 let. Do našeho projektu zapojíme nejméně 60 ZŠ a 8000 žáků, tedy asi 1/8 škol a každého 14. žáka. Rovněž proškolíme nejméně 100 pedagogických pracovníků v projektovém vyučování v rámci průřezových témat Environmentální výchova, Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech a Osobnostní a Sociální výchova. Učitelé budou spoluvytvářet výukové materiály a tvořit vlastní výukové projekty. Společně zrealizujeme v rámci projektu 600 výukových projektů, jejichž metodika bude zapracována do školních vzdělávacích plánů jednotlivých škol. Veškeré metodické materiály, které v rámci projektu vzniknou, budou zveřejněny na internetu a budou k dispozici všem školám a učitelům v Moravskoslezském kraji.

29 Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě Nadace bude dlouhodobě pro učitele vytvářet metodickou podporu a po skončení projektu garantovat jeho udržitelnost. Výrazným prvkem motivujícím učitele ke spolupráci s nadací může být nabídka určitého materiálního vybavení různými pedagogickými pomůckami, např. sbírky různých přírodnin. Hlavním cílem projektu je pomoci základním školám zavést do jednotlivých Školních Vzdělávacích Programů vybraná průřezová témata (Environmentální výchova, Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech a Osobnostní a Sociální výchova) prostřednictvím projektového vyučování. Specifickým cílem je do těchto průřezových témat zavést výukové projekty, jejichž obsahem bude lesnicko dřevařská tématika a tak vrátit do výuky na ZŠ informace o praktickém hospodaření v lesích a šetrném využívání dřeva jako obnovitelné a ekologické suroviny.

30 10. Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě 30 Hlavní cílovou skupinou, která bude ve spolupráci s pedagogickými pracovníky (učiteli ZŠ) naplňovat obsah projektu, budou Lesní pedagogové. Lesní pedagogové jsou zaměstnanci lesního majetku, kteří dosud prováděli pedagogickou činnost nad rámec svých povinností. Naší snahou je poskytnout jim metodickou, koordinační a materiální pomoc, aby mohli svou činností přispívat ke vzdělávání žáků základních škol. Není nám lhostejný rozvoj a budoucnost kraje, jeho životního prostředí, přírodního bohatství a trvale udržitelného uspokojování potřeb jeho obyvatel v souladu s ochranou přírody. Podporujeme rozvoj školství v jednotlivých krajích, již spolupracujeme s řadou škol podporujeme je finančně, materiálně, pořádáme pro ně naučné exkurze, připravili jsme pro ně vzdělávací programy lesní pedagogiku, Za tajemstvím dřeva. Pomáháme kraji řešit školskou reformu, kriminalitu mládeže, protidrogovou prevenci, smysluplné naplnění volného času dětí a mládeže podle hesla kdo si hraje, nezlobí. Pomáháme školám s vytvářením jejich školních vzdělávacích plánů a aktivním osvojením projektového vyučování. Pomáháme jim s řešením, jak naplnit výuku průřezových témat Environmentální výchova, Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech a Osobnostní a Sociální výchova. Pomáháme žákům stát se sebevědomými, samostatnými, slušnými občany rozvíjejícími svůj vztah k přírodě na základě vědomého pochopení přírodních zákonitostí v souladu s uspokojováním potřeb společnosti. Žáci si osvojí kompetence (schopnosti) odpovědně rozhodovat o svém vlastním životě ve vazbě na ohleduplnost k lidem i životnímu prostředí.

31 Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě

32 Vzdělávání vlastníků lesů a osob hospodařících v lesích v oblasti marketingu a PR Na tento projekt nadace získala podporu z Programu rozvoje venkova, jeho realizace proběhne v roce Komunikační a marketingové dovednosti patří v dnešním konkurenčním prostředí mezi ty nejdůležitější. Svět, ve kterém žijeme, je obecně nazýván informační společností. Informace se stala vzhledem k rozvoji informačních technologií a globalizačním tendencím jednou z nejdůležitějších deviz. Informační prostředky více a více ovlivňují názory, postoje, koupěschopnost a obecně chování společnosti i specifických cílových skupin. Účastí v projektu lesníci získají ojedinělou příležitost zvýšit své komunikační dovednosti tak, abyste mimo jiné lépe obstáli v dnešním konkurenčním prostředí i v občanském životě. Les s jeho mimoprodukčními funkcemi je lidmi vnímán jako veřejný statek. Hospodaření v lese je veřejností sledováno s daleko větší citlivostí, než je tomu u většiny ostatních hospodářských subjektů působících v jiných oborech. Proto se vlastníci lesů a lesníci nemohou obejít bez promyšlené a systematické komunikace s veřejností. Taková komunikace je předpokladem obnovení prestiže lesnické profese i uznání a respektování vlastnických vztahů k lesům.

33 Vzdělávání vlastníků lesů a osob hospodařících v lesích v oblasti marketingu a PR Podle průzkumů veřejného mínění, provedených v posledním desetiletí, více než polovina dospělé populace se domnívá, že lesů v ČR ubývá a hospodaření v lese poškozuje zdraví stromů. Tento negativní obraz lesního hospodářství se dlouhodobě nedaří změnit. Přičemž situace je přesně opačná, zalesněných ploch v ČR přibývá, zásoby dřeva se neustále zvyšují a většina vlastníků lesa používá při hospodaření v lese certifikační systémy, které zaručují trvale udržitelné hospodaření v lese. Z průzkumů je však také patrné, že vlastníci lesa a osoby hospodařící v lese nedostatečně využívají různé komunikační nástroje k tomu, aby seznámili širokou veřejnost se skutečným stavem hospodaření v lese. Záměr projektu vychází z potřeb vlastníků lesa a osob hospodařících v lesích užívat více marketingových nástrojů zaměřených na své potenciální spotřebitele v České republice. Chování spotřebitelů je možné ovlivnit pouze v případě, že vlastníci lesa a osoby

34 11. Vzdělávání vlastníků lesů a osob hospodařících v lesích v oblasti marketingu a PR hospodařící v lesích začnou používat potřebné marketingové nástroje a účinný způsob komunikace s veřejností. Jednotlivé vzdělávací moduly projektu jsou zaměřené tak, aby bylo dosaženo co největší míry využití marketingu v praxi a zároveň bylo naplněno očekávání vlastníků lesa. V rámci vzdělávacích kurzu dojde k vytvoření jednotlivých marketingových podnikových strategií a nalezení vhodných marketingových nástrojů pro podporu propagace produkce dřeva. V současné době jsou vlastníci lesa a osoby hospodařící v lesích orientováni zejména na export. Většina produkce pocházející ze dřeva se spotřebovává mimo hranice České republiky. Z tohoto důvodu je potřeba ovlivnit chování spotřebitelů v České republice tak, aby přijali dřevo jako tradiční materiál ve stavebnictví, pro výrobu nábytku a jako trvale obnovitelný zdroj energie. V současné době vlastníkům lesa chybí prezentační dovednosti a marketingové nástroje, které by použili a uplatnili k ovlivnění chování tuzemských spotřebitelů, kteří by přijali užívání dřeva a dřevěných výrobků jako tradiční a obnovitelný materiál.

35 Vzdělávání vlastníků lesů a osob hospodařících v lesích v oblasti marketingu a PR Realizace projektu přispěje: ke zvýšení informovanosti o praktickém a tradičním využití dřeva a produktů ze dřeva k posílení schopností a dovedností vlastníků lesa a jejich zaměstnanců působících v oblasti marketingu ke zvýšení konkurenceschopnosti vlastníků lesa v ČR k zatraktivnění dřeva a produktů ze dřeva k posílení pracovní síly na venkově Cíle projektu: Cílem projektu je realizace vzdělávacích kurzů pro vlastníky lesa a osoby hospodařící v lesích zaměřených na marketingové a PR dovednosti. Vzdělávací kurzy budou zaměřeny na vytvoření marketingových strategií jednotlivých účastníků (nebo jejich zaměstnanců). Součástí marketingových strategií budou analýzy silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb a také analýza prostředí firem. Zároveň se účastníci naučí vytipovat vhodné marketingové nástroje a účinně je použít. Celkem budou v rámci projektu zrealizovány 2 vzdělávací kurzy a jedna společná závěrečná vzdělávací akce Sdílení příkladů dobré praxe a závěrečná reflexe vzdělávacího kurzu. Jednotlivé vzdělávací kurzy budou členěny na 4 samostatné moduly. Samotné vzdělávání bude realizováno pomocí aktivních a inovativních forem vzdělávání. Smyslem realizace projektu je posílit konkurenceschopnost vlastníků lesa a zároveň zvrátit spotřebitelské chování v ČR, kdy většina produktů ze dřeva se spotřebovává mimo území ČR.

36 Udělené granty Vzhledem ke složité finanční situaci nebylo v roce 2009 vyhlášeno výběrové řízení na udělení grantů. Pravidla pro udělení grantů původnost a inovativnost, modelový charakter projektu (např. i v rámci jednotlivých regionů) naléhavost řešeného problému komplexnost uchopení řešeného problému zacílení projektu na konkrétní skupinu obyvatel plošné pokrytí v rámci ČR připravenost projektu přinést konkrétní a konstruktivní výstupy pro praxi doba využitelnosti výstupů projektu tvůrčí i finanční spoluúčast dalších partnerů - nevládních organizací, místních samospráv, podnikatelů, vládních institucí

37 Vztahy s veřejností Nadace v roce 2009 udržovala kontakty s různými institucemi. Její partneři dnes představují široké spektrum od České lesnické společnosti, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů, Společenstva dřevozpracujících podniků, přes státní a výzkumné instituce až po lesnické, dřevařské a stavební společnosti. Nadace se zapojila do organizace řady seminářů pro odbornou i laickou veřejnost v průběhu roku a představila se na významných veletrzích a výstavách. Nadace uspořádala několik tiskových konferencí a setkání s novináři a vydala řadu tiskových zpráv. Ohlasy na výsledky její činnosti se objevily v řadě médií. Média informující o činnosti nadace: Česká tisková kancelář 1. Časopisy: EURO, Profit, Lesnická práce, Stavitel, Stavebnictví a interiér, Stavební informace, Materiály pro stavbu, Konstrukce, Stavební listy, ASB, Silva Bohemica, Zemědělec, Lesu zdar, Chatař & chalupář 2. Noviny: Mladá fronta DNES, Lidové noviny, Právo, Hospodářské noviny, Deníky Bohemia 3. Rozhlas: Český rozhlas 4. Webové portály: e-architekt.cz, tzbinfo.cz, konstrukce.cz, silvarium.cz, stavebni-forum.cz

38 Finanční zpráva Veškeré finanční prostředky nadace jsou uloženy na účtech číslo / 5500, / 5500, u Raiffeisenbank Nadační jmění Kč Zůstatek na účtech k Zůstatek na účtech k Přehled příjmů za rok 2009 Smlouvy darovací Mondi LST, a. s., Trhanov LRS JCM Nadace Academia medica Smlouvy o reklamě (včetně DPH) Stora Enso Less & Forest Kronospan Biocel Paskov Fermacell Ostatní Sdružení PEFC ČR Ministerstvo zemědělství ČR Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Ústav zemědělských ekonomických informací Finanční úřad Praha (vrácení DPH) KÚ Moravskoslezského kraje Kč Kč Celkem příjmy 2009 (včetně DPH)

39 Finanční zpráva Náklady v roce 2009 Režie nadace Náklady na projekty nadace Salón dřevostaveb TV seriál Kus dřeva ze stromu Dřevěný dům 08 Vzdělávací projekt se Sdružením PEFC ČR Podpora projektu Ekoučebnice nakladatelství Práh Vzdělávací projekt v Moravskoslezském kraji Projekty nadace celkem Náklady v roce 2009 celkem Výsledek hospodaření Rok 2009 nadace ukončila se zůstatkem na účtech k ve výši Kč. Nadace nemá žádné dluhy ani pohledávky. Zhodnocení dodržení pravidla pro omezení nákladů souvisejících se správou nadace Statut nadace stanovuje, že celkové roční náklady související se správou nadace nemají převýšit 30 % hodnoty příspěvků na projekty podpořené či realizované nadací. Celkové roční náklady související se správou nadace činily 29,9 % hodnoty příspěvků na projekty podpořené či realizované nadací.

40 40

41 41

42 Příloha: Účetní závěrka za rok 2009 Rozvaha v plném rozsahu ke dni v celých tisících Kč Označení Běžné účetní období AKTIVA CELKEM B.I. (ř. 41) Krátkodobý majetek B.II. Pohledávky B.II. (ř. 52) Odběratelé B.II. (ř. 55) Poskytnuté provozní zálohy 0 31 B.II. (ř. 59) Daň z příjmů 55 0 B.II. (ř. 61) Daň z přidané hodnoty 0 0 B.II. (ř. 71) Úhrn pohledávek B.III. Krátkodobý finanční majetek B.III. (ř. 72) Pokladna 2 9 B.III. (ř. 74) Bankovní účty B.III. (ř. 80) Úhrn krátkodobého finančního majetku (ř. 85) Úhrn aktiv

43 Příloha: Účetní závěrka za rok 2009 A.1. A.1. A.1. A.1. A.2. B.1. B.3. B.3. B.3. B.3. B.3. B.3. B.3. (ř. 84) (ř. 85) (ř. 86) (ř. 88) (ř. 92) (ř. 93) (ř. 103) (ř. 107) (ř. 109) (ř. 111) (ř. 112) (ř. 115) (ř. 126) (ř. 131) PASIVA CELKEM Stav v běžném účetním období Vlastní zdroje Vlastní jmění Fondy Výsledek hospodaření Cizí zdroje Dodavatelé Zaměstnanci Závazky ze soc. zab. a zdr. poj. Ostatní přímé daně Daň z přidané hodnoty Závazky ze vztahu k rozp. orgánů územ. sam. celků Krátkodobé závazky Úhrn pasiv Výkaz zisku a ztráty v plném znění ke dni v celých tisících Kč Skutečnost v účetním období A. Náklady celkem 2775 Z toho I. Spotřebované nákupy celkem 55 II. Služby celkem 1241 III. Osobní náklady celkem 656 z toho mzdové náklady 488 zákonné sociální pojištění 157 zákonné sociální náklady 11 IV. Daně a poplatky 1 V. Ostatní náklady celkem 16 B. Výnosy celkem C. Výsledek hospodaření před zdaněním D. Výsledek hospodaření po zdanění

44 15. Příloha: Účetní závěrka za rok Příloha k účetní závěrce sestavené k (v souladu s 29 a 30 vyhlášky c. 504/2002 Sb.) Název a sídlo účetní jednotky název: Nadace dřevo pro život sídlo: Kamýcká 1176, Praha 6 IČ: Bankovní spojení: / 5500 Zapsaná: v nadačním rejstříku, vedeném Městským soudem v Praze, oddíl N, vložka 564 Den zápisu do NR: 20. července 2005 Právní forma účetní jednotky: Nadace Vymezení účelu, pro který byla účetní jednotka zřízena: Ve shodě s obecně prospěšnými cíly nadace poskytuje nadační příspěvky zejména v těchto oblastech: a) Podpora využívání dřeva jako domácí, obnovitelné a přírodní suroviny - poskytování příspěvků především formou grantů na realizaci jednotlivých projektů b) Ochrana a revitalizace přírodního bohatství a kulturních památek - poskytování příspěvků především formou grantů na realizaci jednotlivých projektů c) Humanitární a sociální činnost, podpora školství, vzdělávání, vědy a výzkumu - poskytování příspěvků především formou grantů na realizaci jednotlivých projektů, stipendií

45 Příloha: Účetní závěrka za rok 2009 Statutární orgány a změny provedené v účetním období Předsednictvo Ing. Tomáš Pařík (předseda) Ing. Jan Rudolf (místopředseda) František Vomočil (místopředseda) Členové Ing. Robert Babuka, do Ing. Miloslav Konopík Ing. Marcela Koubíková Ing. Zbyšek Kulhánek Ing. Jan Mičánek, jun. Ing. Josef Myslivec Ing. Jiří Novák, do Ing. Jiří Pohloudek Ing. Josef Svoboda, od Tomáš Töpfer Dozorčí rada Doc. Ing. Petr Kuklík, CSc. Ing. Rudolf Rabiňák Ing. František Morávek

46 15. Příloha: Účetní závěrka za rok Informace o zakladatelích CE WOOD, a. s., Dřevozpracující družstvo Lukavec, Kronospan ČR, spol. s r. o., Lesní a rybniční správa Jeroným Colleredo Mannsfeld, Less, a. s., Lesy České republiky, s. p., LST, a. s., Trhanov, Mondi Packaging Paper Štětí, a. s., RD Rýmařov, spol. s r. o., STORAENSO TIMBER ŽDÍREC, s. r. o., Wood Paskov, s. r. o. Účetní období, za které je sestavena účetní závěrka a rozvahový den 1. ledna 31. prosince 2009 Použité účetní metody: Nadace vede podvojné účetnictví. Způsob zpracování účetních záznamů Účetní záznamy mají písemnou formu a jsou zpracovány programem firmy TRISOFT, s. r. o., Hradec Králové Způsob a místo úschovy účetních záznamů Účetní záznamy jsou uschovány v souladu s 31 a 32 Zákona o účetnictví na adrese sídla nadace. Informace o zaměstnancích Nadace zaměstnává od jednoho zaměstnance na plný úvazek. Daňové úlevy na dani z příjmu Příjmy nadace (dary) jsou osvobozeny od daně z příjmu.

47 Příloha: Účetní závěrka za rok 2009 Přehled přijatých darů (v Kč) Mondi LST, a. s., Trhanov LRS JCM Nadace Academia medica Celkem Další informace dle úvahy účetní jednotky a informace vyžadované zvl. práv. předpisy Statut nadace stanovuje, že celkové roční náklady nadace související se správou nadace nesmí převýšit 30 % hodnoty ročně poskytnutých nadačních příspěvků. Okamžik sestavení účetní závěrky:

48 Poděkování Nadace děkuje všem svým sponzorům a příznivcům za dary a podporu, které jí umožnily zahájit nové projekty a ukázat veřejnosti výhody využívání dřeva v každodenním životě. 17. Závěr Osvěta versus komunikace Již dlouho lesníci hovoří téměř výhradně o osvětě veřejnosti. Osvěta má vyřešit naše problémy ve vztazích s veřejností, která dosud žije v nepoznané pravdě. Termín lesnická osvěta zná i Lesnický naučný slovník, který jej definuje jako: záměrné působení na širokou veřejnost, využívající všech dostupných informačních prostředků a realizované většinou mimo profesionální školské instituce; cílem osvěty je rychlé šíření nových poznatků vědních oborů, závažných pro lidskou společnost. Osvěta ale vznikla v době osvícenství, v době, kdy začal Rozum své vítězné tažení nad náboženským tmářstvím a rozrušil drastickým způsobem tradiční společenské vazby, v době, kdy většina lidí byla negramotných a osvěta přinesla povinnou školní docházku a tím gramotnost. Osvěta se stala nástrojem zbožštění Rozumu. Osvěta stvořila profesi odborníka. Pojem osvěta neustále navozuje poněkud nerovný vztah těch, kteří jsou osvícení a těch, kteří nejsou osvícení, těch, kteří znají pravdu a těch, kteří neznají pravdu, těch, kteří mohou vysvětlovat (tedy osvětlovat) a proto rozhodují a těch, kteří jsou osvětlováni a proto nerozhodují o ničem. Osvěta je v podstatě jednosměrný vztah, kdy jeden mluví a druhý poslouchá. Zde se podle mého názoru řada odborníků

49 Závěr ze všech možných oborů dopouští fatální chyby, protože vedou pouze monolog a ve svém zaujetí pro vlastní pravdu neslyší hlasy těch druhých. To je často i případ nás lesníků, vnuků (dědiců) vědecko technické revoluce, jež se pokusila podmanit si přírodu a vést s ní monolog. Přitom naši dědové plni pokory a úcty před chrámem přírody s ní vedli především dialog, často se jí tázali a ona jim odpovídala. Komunikace je především dialog, dialog dvou rovnoprávných partnerů. Zbavme se iluze, že někoho, kdo je gramotný a má vlastní rozum, přesvědčíme silou našich odborných pravd. Uznejme společnost za našeho rovnoprávného partnera, opusťme pojem osvěty a začněme s lidmi komunikovat. Začněme lidem naslouchat, začněme se jich ptát, jak vlastně chtějí lesy a dřevo užívat. Ing. Jan Řezáč, výkonný ředitel

50 50 Výroční zpráva za rok 2009 Vydala Nadace dřevo pro život Odpovědný redaktor: Jan Řezáč Grafická úprava: Vít Řezáč

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů

Prezentace 1. etapy projektu Realizace vzdělávání lektorů nadace lesních pedagogů Zavádění vybraných průřezových témat do ŠVP základních škol prostřednictvím projektového vyučování v Moravskoslezském kraji aneb Lesníci pomáhají vzdělávat žáky základních škol v úctě k přírodě Prezentace

Více

Motto 2010: Dřevo svět, v němž žijeme

Motto 2010: Dřevo svět, v němž žijeme Motto 2010: Dřevo svět, v němž žijeme Navštivte naše webové stránky: www.drevoprozivot.cz www.mezistromy.cz www.drevenastavba.eu Priority nadace 1. Pomáhat vzdělávacím institucím rozvíjet úctu k přírodě

Více

nadace dřevo pro život

nadace dřevo pro život nadace dřevo pro život Výroční zpráva 2011 Motto 2011: Učiňme dřevo přirozenou součástí našeho života Navštivte naše webové stránky: www.drevoprozivot.cz www.mezistromy.cz www.drevenastavba.eu O nadaci

Více

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR

Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR Jednotný postup pro realizaci lesní pedagogiky u lesnických subjektů v ČR 1. Úvod Lesní pedagogika (dále jen LP) je nedílnou součástí environmentálního vzdělávání, které má za cíl zvýšit ve společnosti

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 03 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 03 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

Institut rozvoje evropských regionů. o.p.s. Výroční zpráva 2005

Institut rozvoje evropských regionů. o.p.s. Výroční zpráva 2005 Institut rozvoje evropských regionů. o.p.s. Výroční zpráva 2005 Květen 2006 OBSAH 1. Zpráva o činnosti společnosti v roce 2005 2. Činnosti IRER 3. Finanční hospodaření IRER v roce 2005 4. Příloha účetní

Více

du39k 32 338/2000-22 METODICKÝ POKYN k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve škole a školských zařízeních

du39k 32 338/2000-22 METODICKÝ POKYN k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve škole a školských zařízeních 32 338/2000-22 METODICKÝ POKYN k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve škole a školských zařízeních Ministerstvo školství, V Praze dne 14. prosince 2001 mládeže a tělovýchovy ČR 1. Úvodní ustanovení

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA - ANALÝZA GRANTOVÝCH PROJEKTŮ PRIORITNÍ OSY 1 V RÁMCI 1. A 2. VÝZVY OPVK OBSAH: 1. Úvod... 3 2. Metodologie... 4 2.1 Základní nástroje sběr dat:... 4 2.2 Základní nástroje analýza a syntéza:...

Více

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011 Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2011 Hradec Králové, 24. ledna 2012 Jan Řezáč Východiska Co je problémem

Více

ROZVAHA A K T I V A +56 +42 +19 +18 +1 +37 +42 +8 +29 +42 +56 +42. Výčet položek podle vyhlášky č. 504/2002 Sb.

ROZVAHA A K T I V A +56 +42 +19 +18 +1 +37 +42 +8 +29 +42 +56 +42. Výčet položek podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. Výčet položek podle vyhlášky č 504/2002 Sb ROZVAHA 31 12 2 0 1 3 ke dni ( v tisících Kč ) IČ 2 9 1 9 1 8 1 5 Název, sídlo a právní forma účetní jednotky Nadační PhDr Jiřinky Prekopové Trávníky 804/31 Brno

Více

TV POŘAD SRDCE REGIONU

TV POŘAD SRDCE REGIONU TV POŘAD LIBERECKÝ KRAJ KARLOVARSKÝ KRAJ ÚSTECKÝ KRAJ KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PLZEŇSKÝ KRAJ STŘEDOČESKÝ KRAJ PARDUBICKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ KRAJ VYSOČINA JIHOČESKÝ KRAJ ZLÍNSKÝ KRAJ JIHOMORAVSKÝ

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2013 Hlavní poslání a cíle společnosti a) ochrana nejvýznamnějších hodnot území střední Moravy, kterými jsou zejména venkovské prostředí, zachovalá příroda, estetická krajina, kulturní

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ,

INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, VÝROČNÍ ZPRÁVA 2012 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

ROZVAHA A K T I V A +42 +36 +42 +36 +42 +36 +42 +36. Výčet položek podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. Název, sídlo a právní forma účetní jednotky...

ROZVAHA A K T I V A +42 +36 +42 +36 +42 +36 +42 +36. Výčet položek podle vyhlášky č. 504/2002 Sb. Název, sídlo a právní forma účetní jednotky... Výčet položek podle vyhlášky č 504/2002 Sb ROZVAHA Výkazy byly jako součást přiznání podány elektronicky dne: 1342015 Podací číslo: 1611283852 Heslo zjištění stavu: ec1152f0 Stav podání: vyřízeno 31 12

Více

Výroční zpráva Nadačního fondu speciálních sil generála Moravce za hodnocené období od do

Výroční zpráva Nadačního fondu speciálních sil generála Moravce za hodnocené období od do Výroční zpráva Nadačního fondu speciálních sil generála Moravce za hodnocené období od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2017 podle 358 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů Část I.

Více

Obsah. 1. Úvodní slovo 2. Fair life o.s.

Obsah. 1. Úvodní slovo 2. Fair life o.s. Obsah 1. Úvodní slovo 2. Fair life o.s. 3. Cíle 4. Naše projekty 5. Biodožínky 6. Údaje o hospodaření v roce 2009 7. Plány na rok 2010 8. Poděkování partnerům 9. Slovo závěrem 10. Kontakt - 1 - 1. Úvodní

Více

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace

ORLICKO V ROCE Pracovní verze. 4. Stanovení cílů a jejich priorizace ORLICKO V ROCE 2020 Pracovní verze K veřejnému připomínkovému řízení Na základě analýzy území, založené na studiu jeho sociálních, ekonomických a environmentálních charakteristik a poznatcích potřeb, přání

Více

Institut rozvoje evropských regionů, o.p.s. Výroční zpráva 2003

Institut rozvoje evropských regionů, o.p.s. Výroční zpráva 2003 Institut rozvoje evropských regionů, o.p.s. Výroční zpráva 2003 duben 2004 OBSAH ÚVOD... 3 POSLÁNÍ A ČINNOST IRER... 3 HLAVNÍ ČINNOST... 3 DOPLŇKOVÁ ČINNOST... 4 PŘEHLED ČINNOSTÍ VYKONÁVANÝCH V KALENDÁŘNÍM

Více

Občanské sdružení Janus Výroční zpráva za rok 2014

Občanské sdružení Janus Výroční zpráva za rok 2014 Občanské sdružení Janus Výroční zpráva za rok 2014 Registrace u MV ČR pod č. j. VS/1-1/73945/08-R dne 15. 12. 2008 Sídlo: Popkova 1005, 664 34 Kuřim Klientské centrum a kancelář: Novobranská 14, 602 00

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2010 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

Metodický pokyn. k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě. ve školách a školských zařízeních

Metodický pokyn. k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě. ve školách a školských zařízeních Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR Č.j.: 32 338/2000-22 V Praze dne 14. prosince 2001 Metodický pokyn k environmentálnímu vzdělávání, výchově a osvětě ve školách a školských zařízeních 1.

Více

Výroční zpráva Nadace Auxilia 2009 str. 1

Výroční zpráva Nadace Auxilia 2009 str. 1 Výroční zpráva Nadace Auxilia 2009 ÚVODNÍ SLOVO Vážené dámy a vážení pánové, nadešel čas poděkovat všem, kteří pomáhali Nadaci Auxilia naplňovat její poslání a sami se tak podíleli na rozvoji, stabilitě

Více

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize

Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí. Vize Opatření A1 - Zvýšení konkurenceschopnosti ekonomiky a podpora podnikatelského prostředí Vize Liberecký kraj je moderní atraktivní konkurenceschopný region rozvíjející se v souladu s principy udržitelného

Více

Celostátní síť pro venkov. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

Celostátní síť pro venkov. Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Celostátní síť pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Obsah Celostátní síť pro venkov 2007-2013 Aktivity CSV v roce 2014 Výhled pro období 2014

Více

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení

Příloha č. 5. výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK. Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Č. j.: 5056/2010-41 Příloha č. 5 výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu z OP VK Oblast podpory 1.3 - Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení Zvyšování kvalifikace a odborných kompetencí

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015

VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2015 Hlavní poslání a cíle společnosti a) ochrana nejvýznamnějších hodnot území střední Moravy, kterými jsou zejména venkovské prostředí, zachovalá příroda, estetická krajina, kulturní

Více

Výroční zpráva. Výroční zpráva Nadace Auxilia 2010 str. 1

Výroční zpráva. Výroční zpráva Nadace Auxilia 2010 str. 1 Výroční zpráva 2010 str. 1 ÚVODNÍ SLOVO Vážené dámy a vážení pánové, nadešel čas poděkovat všem, kteří pomáhali Nadaci Auxilia naplňovat její poslání a sami se tak podíleli na rozvoji, stabilitě a profesionalizaci

Více

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR

Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství. Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Realizace NLP II v roce 2013 z pohledu Ministerstva zemědělství Tomáš Krejzar Ministerstvo zemědělství ČR Příklady realizace NLP II v roce 2013 1) Příprava programu rozvoje venkova na období 2014-2020

Více

Zpracováno v souladu s vyhláškou č. 504/2002 Sb. ve znění pozdějších předpisů ROZVAHA Úč NO Úč 1-01 Název a sídlo účetní jednotky CZECHDESIGN.CZ, z. s. Účetní jednotka doručí výkaz 1x přislušnému fin.

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Díky vstřícné spolupráci členů sdružení a dobrovolníků IVCP, o.s. naplňuje stanovené cíle občanského sdružení, které si určilo ve svých stanovách.

Díky vstřícné spolupráci členů sdružení a dobrovolníků IVCP, o.s. naplňuje stanovené cíle občanského sdružení, které si určilo ve svých stanovách. Obsah 1. Slovo úvodem...2 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...3 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...3 2.2. Poslání a činnost IVCP,o.s. Plzeň...4 2.3. Hlavní činnosti IVCP,

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek VÝROČNÍ ZPRÁVA 2014 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň, spolek...4 2.1. Spolek Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové

Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje Hradec Králové Strategie zaměstnanosti Královéhradeckého kraje 10. 12. 2018 Hradec Králové Program jednání 10:00 10:10 Úvodní informace 10:10 11:00 Pracovní část prioritní oblasti 11:00 11:45 Pracovní část - vize 11:45

Více

OBSAH: Zkratka. Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku, o. s. SF-DHR, o. s. Logo SPF. Výroční zpráva 2013 Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku, o. s.

OBSAH: Zkratka. Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku, o. s. SF-DHR, o. s. Logo SPF. Výroční zpráva 2013 Svatý Florián Dobrovolní hasiči roku, o. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 Svatý Floriána Dobrovolní hasiči roku, o. s. OBSAH: OBSAH... 2 1. Úvodní slovo... 3 2. Základní údaje o sdružení... 4 3. Statutární orgán... 4 4. Poslání občanského sdružení... 5 5.

Více

Výroční zpráva 2013. Obsah. Úvodní slovo předsedy správní rady o Nadačním fondu Střední průmyslové školy stavební Valašské Meziříčí

Výroční zpráva 2013. Obsah. Úvodní slovo předsedy správní rady o Nadačním fondu Střední průmyslové školy stavební Valašské Meziříčí Nadační fond Střední průmyslové školy stavební ve Valašském Meziříčí 757 01 Valašské Meziříčí, Máchova 10, IČ 44740671 tel.: 571 751 011, fax: 571 751 010, e-mail:nadfond@spsstavvm.cz Výroční zpráva 2013

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2011 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. 1 Obsah: 1. Slovo úvodem... 3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň... 4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...

Více

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012

Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012 Klíčová akce 15: Zlepšit informovanost veřejnosti o skutečném stavu lesů a potřebách LH Postup práce na realizaci NLP II v roce 2012 Hradec Králové, 24. ledna 2013 Jan Řezáč Ing. Jan Řezáč Složení expertní

Více

EVVO v Moravskoslezském kraji. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje.

EVVO v Moravskoslezském kraji. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje. Školy a školská zařízení patří k základním pilířům systému EVVO na území Moravskoslezského kraje. Jak Moravskoslezský kraj podporuje EVVO ve školách a školských zařízeních Kraj zahrnuje oblast EVVO do

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, spolek Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň, spolek...4 2.1. Spolek Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání

Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání KLÍČOVÉ TÉMA PODPORA POLYTECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ A. Potřeby s nejvyšší důležitostí Obecná priorita A4: Podpora polytechnického vzdělávání v rámci předškolního vzdělávání Obecný cíl A4.1: Zvyšování dostupnosti

Více

ÚVODNÍ SLOVO. Vážené dámy a vážení pánové,

ÚVODNÍ SLOVO. Vážené dámy a vážení pánové, Výroční zpráva 2012 ÚVODNÍ SLOVO Vážené dámy a vážení pánové, nadešel čas poděkovat všem, kteří pomáhali Nadaci Auxilia naplňovat její poslání a sami se tak podíleli na rozvoji, stabilitě a profesionalizaci

Více

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání

Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání Analýza zvyšování kvality ve vzdělávání pro výzvu č. 02 globálního grantu Olomouckého kraje Zvyšování kvality ve vzdělávání v Olomouckém kraji v rámci oblasti podpory 1.1 Operačního programu Vzdělávání

Více

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012

Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Akční plán Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011-2012 Cílem Akčního plánu Koncepce environmentální výchovy a osvěty Olomouckého kraje pro roky 2011 2012 (dále jen Akční

Více

nadace dřevo pro život Výroční zpráva 2012

nadace dřevo pro život Výroční zpráva 2012 nadace dřevo pro život Výroční zpráva 2012 Učiňme dřevo přirozenou součástí našeho života Navštivte naše webové stránky: www.drevoprozivot.cz www.mezistromy.cz www.drevenastavba.eu O nadaci Založením nadace

Více

Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ. Druh výsledku

Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ. Druh výsledku Návrh úpravy rámcových vzdělávacích plánů pro ZŠ Druh výsledku Hneleg - výsledky promítnuté do směrnic a předpisů nelegislativní povahy závazných v rámci kompetence příslušného poskytovatele Popis výsledku

Více

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství

Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství Stanovy občanského sdružení PRO-BIO LIGA ochrany spotřebitelů a přátel ekologického zemědělství PREAMBULE My spotřebitelé biopotravin a příznivci ekologického zemědělství se svobodně sdružujeme za účelem

Více

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace.

Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí. Úvodní informace. Úvodní informace. Závěrečná konference Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Pobeskydí Třanovice, 27. 4. 2015 Úvodní informace Posláním (misí) této strategie je přispět k všestrannému rozvoji Pobeskydí prostřednictvím

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2013 INFORMAČNÍ A VZDĚLÁVACÍ CENTRUM PLZEŇ, o.s. Obsah 1. Slovo úvodem...3 2. Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.1. Občanské sdružení Informační a vzdělávací centrum Plzeň...4 2.2.

Více

Social return of investment

Social return of investment Social return of investment Sociální podnikání pod pojmem sociální podnikání vnímáme podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí. sociální podnikání hraje důležitou roli v místním

Více

Individuální projekty národní

Individuální projekty národní Vzor anotace prezentace schváleného projektu I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Individuální projekty národní Číslo OP i : CZ 1.07 Název OP: Prioritní osa: Oblast podpory: Podporovaná/é

Více

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL

Obecná priorita A1: PODPORA KOMPETENCÍ K PODNIKAVOSTI, INICIATIVĚ A KREATIVITĚ U ŽÁKŮ A STUDENTŮ STŘEDNÍCH ŠKOL A VYŠŠÍCH ODBORNÝCH ŠKOL PODKLAD PRO JEDNÁNÍ MINITÝMU PRO PODPORU PODNIKAVOSTI, INICIATIVY A KREATIVITY Formulace kritérií splnění dílčích cílů se opírala rovněž o souhrnné výsledky dotazníkového šetření potřeb na školách pro

Více

Příklad dobré praxe VIII

Příklad dobré praxe VIII Projekt Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ 1.07/1.3.00/08.0181 Příklad dobré praxe VIII pro průřezové téma Člověk a svět práce Mgr. Miroslav Široký

Více

Globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK. Konference , Olomouc

Globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK. Konference , Olomouc Globální granty Olomouckého kraje v rámci OP VK Konference 7. 12. 2011, Olomouc Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost PRIORITNÍ OSY A OBLASTI PODPORY OP VK Prioritní osa 1 Prioritní osa 2

Více

Stanovy Spolku rodičů a přátel ZUŠ Město Albrechtice Tyršova 1, příspěvková organizace

Stanovy Spolku rodičů a přátel ZUŠ Město Albrechtice Tyršova 1, příspěvková organizace Stanovy Spolku rodičů a přátel ZUŠ Město Albrechtice Tyršova 1, příspěvková organizace Úvodní ustanovení Spolek rodičů a přátel ZUŠ Město Albrechtice je nezávislým spolkem občanů, zejména rodičů a jiných

Více

STATUT CENTRA EKONOMICKÝCH STUDIÍ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU

STATUT CENTRA EKONOMICKÝCH STUDIÍ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU STATUT CENTRA EKONOMICKÝCH STUDIÍ VYSOKÉ ŠKOLY EKONOMIE A MANAGEMENTU Preambule Centrum ekonomických studií Vysoké školy ekonomie a managementu, o.p.s. bylo založeno s vědomím významu výzkumné činnosti

Více

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Výroční zpráva obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Období: 2004 1. Identifikační údaje: 1.1. Název firmy: LABYRINT BOHEMIA 1.2. Právní forma: obecně prospěšná společnost Obecně prospěšná společnost

Více

Výroční zpráva společnosti Ledax o.p.s. za rok 2007 verze final

Výroční zpráva společnosti Ledax o.p.s. za rok 2007 verze final Výroční zpráva společnosti Ledax o.p.s. za rok 2007 verze final 1 Kontaktní údaje Ledax o.p.s. Riegrova 51 370 01 České Budějovice IČ: 28068955 DIČ: CZ28068955 Bankovní spojení: 216002646 / 0300, ČSOB

Více

Příloha č. 1. k výzvě č. 02 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit

Příloha č. 1. k výzvě č. 02 pro oblast podpory Zvyšování kvality ve vzdělávání. Podrobný rozpis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k výzvě č. 02 pro oblast podpory 1.1 - Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný rozpis podporovaných aktivit Podporovaná aktivita: Vytváření podmínek pro implementaci školních vzdělávacích

Více

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015

ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 ZAHRADA HROU GRANTOVÁ VÝZVA 2015 METODIKA PRO ŽADATELE O NADAČNÍ PODPORU Nadace Proměny (dále jen nadace ) vyhlašuje Grantovou výzvu 2015 v programu Zahrada hrou (dále jen grantová výzva ). Program Zahrada

Více

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing.

Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Společný regionální operační program Aktuální stav a výhledy čerpání ze zdrojů opatření 3.2 Ministerstvo pro místní rozvoj Ing. Olga Nováková Struktura příspěvku 1. Společný regionální operační program

Více

PŘÍLOHY DOKUMENTU ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2012

PŘÍLOHY DOKUMENTU ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2012 IV. PŘÍLOHY DOKUMENTU ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 212 PŘÍLOHY 28 Příloha 1: Úplné výsledky Rozboru 212 29 Státní rozpočet 212 29 Krajské rozpočty a

Více

CELOSTÁTNÍ SÍŤ PRO VENKOV AKTIVITY ROKU 2017, PLÁN PRO ROK 2018

CELOSTÁTNÍ SÍŤ PRO VENKOV AKTIVITY ROKU 2017, PLÁN PRO ROK 2018 7. 12. 2017 CELOSTÁTNÍ SÍŤ PRO VENKOV AKTIVITY ROKU 2017, PLÁN PRO ROK 2018 OBSAH PŘEHLED AKTIVIT REALIZOVANÝCH V ROCE 2017 PLÁN AKTIVIT PRO ROK 2018 CENTRÁLNÍ ÚROVEŇ REGIONÁLNÍ PLÁNY TEMATICKÉ PRACOVNÍ

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Educap o.p.s. ZA ROK 2011

VÝROČNÍ ZPRÁVA Educap o.p.s. ZA ROK 2011 VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2011 Zapsána v rejstříku obecně prospěšných společností, vedeného Městským soudem v Praze, oddíl O, vložka 159 dne 12.9.2011. IČO: 29120080 Adresa: Nepomucká 53/118, 326 00 Plzeň

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

Z p r á v a a u d i t o r a

Z p r á v a a u d i t o r a Z p r á v a a u d i t o r a o ověření účetní závěrky společnosti Člověk v tísni - společnost při České televizi, o.p.s. za období od 16.4.1999 do 31.12.1999 Zpráva je určena pro zřizovatele a statutární

Více

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009

NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT, o.p.s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 NÁRODNÍ INICIATIVA PRO ŽIVOT (dále jen NIŽ) je státem zaregistrovaná obecně prospěšná společnost, jejíž cílem je ochrana základního lidského práva,

Více

PŘÍLOHY DOKUMENTU ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2013

PŘÍLOHY DOKUMENTU ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 2013 IV. PŘÍLOHY DOKUMENTU ROZBOR FINANCOVÁNÍ NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ Z VEŘEJNÝCH ROZPOČTŮ V ROCE 203 PŘÍLOHY 28 Příloha : Úplné výsledky Rozboru 203 29 Státní rozpočet 203 29 Krajské rozpočty a rozpočet

Více

VYDAVATELÉ 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

VYDAVATELÉ 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE VYDAVATELÉ 2016 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz VYDAVATELÉ

Více

Institut EuroSchola nám. Svobody 527 739 61 Třinec tel: +420 558 996 331 e-mail: institut@euroschola.cz www.euroschola.cz

Institut EuroSchola nám. Svobody 527 739 61 Třinec tel: +420 558 996 331 e-mail: institut@euroschola.cz www.euroschola.cz podporuje celoživotní vzdělávání, konkurenceschopnost a rozvoj občanské společnosti Konttaktt:: Portrét organizace za rok 2010 Institut EuroSchola nám. Svobody 527 739 61 Třinec tel: +420 558 996 331 e-mail:

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

STANOVY Spolku rodičů a příznivců školy při Základní škole Olomouc, Mozartova 48

STANOVY Spolku rodičů a příznivců školy při Základní škole Olomouc, Mozartova 48 STANOVY Spolku rodičů a příznivců školy při Základní škole Olomouc, Mozartova 48 I. Název a sídlo Spolek používá název: SPOLEK RODIČŮ A PŘÍZNIVCŮ ŠKOLY při Základní škole Olomouc, Mozartova 48 (dále jen

Více

PROJEKTY SPOLUFINANCOVANÉ EVROPSKOU UNIÍ

PROJEKTY SPOLUFINANCOVANÉ EVROPSKOU UNIÍ ROK 2015-2016: Nové dotační možnosti v PRV a výměna zkušeností z minulého programovacího období Cílem je informovanost potencionálních žadatelů prostřednictvím realizace různých akcí, na kterých budou

Více

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč

EU peníze školám. Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace. Žadatel projektu: 2 834 891Kč Základní škola Jablunkov, Lesní 190, příspěvková organizace P R O J E K T O V Ý Z Á M Ě R EU peníze školám Žadatel projektu: Název projektu: Název operačního programu: Prioritní osa programu: Název oblasti

Více

Civipolis, o.p.s. Výroční zpráva za rok 2014 Úvodní slovo

Civipolis, o.p.s. Výroční zpráva za rok 2014 Úvodní slovo Civipolis, o.p.s. Výroční zpráva za rok 2014 Úvodní slovo Obecně prospěšná společnost vznikla na konci roku 2011 s cílem oživovat a otevírat veřejný prostor. Odtud také náš slogan Otevíráme veřejný prostor,

Více

www.admd.cz ASOCIACE DODAVATELŮ MONTOVANÝCH DOMŮ Vážená paní, vážený pane,

www.admd.cz ASOCIACE DODAVATELŮ MONTOVANÝCH DOMŮ Vážená paní, vážený pane, Kde nás najdete: INFOTHERMA OSTRAVA 16. 19. 1. 2012 FOR WOOD PRAHA 8. 11. 2. 2012 DŘEVOSTAVBY PRAHA 23. 26. 2. 2012 KONFERENCE DŘEVOSTAVBY VOLYNĚ, 5. 6. 4. 2012 STAVEBNÍ VELETRH BRNO 24. 28. 4. 2012 FOR

Více

P E V N O S T P O Z N Á N Í P E V N O S T P O Z N Á N Í 2 3

P E V N O S T P O Z N Á N Í P E V N O S T P O Z N Á N Í 2 3 PEVNOST POZNÁNÍ 2 3 4 5 IQLANDIA, Liberec 498 Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové 62 2 Techmania Science Center, Plzeň 217 574 Pevnost poznání, Olomouc 8 94 Planetárium Ostrava 125 762 PEVNOST POZNÁNÍ

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, o. s.

KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, o. s. STANOVY OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ KŘESŤANSKÉ VZDĚLÁVACÍ CENTRUM OSTRAVA, o. s. Čl. 1. Název a sídlo Název: Křesťanské vzdělávací centrum Ostrava, o.s. (dále jen sdružení ) Sídlo: Kostelní náměstí 1, 728 02 Ostrava

Více

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI

KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI Příloha č. 1 KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,VÝCHOVY A OSVĚTY VE ZLÍNSKÉM KRAJI - 1 - 1. Terminologie V koncepci environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty ve Zlínském kraji je jednotně užívána

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA Bezpečnostně technologického klastru, z. s.

VÝROČNÍ ZPRÁVA Bezpečnostně technologického klastru, z. s. VÝROČNÍ ZPRÁVA 2016 Bezpečnostně technologického klastru, z. s. ZÁKLADNÍ ÚDAJE Název organizace: Bezpečnostně technologický klastr, z. s. Zkratka názvu: BTKlastr IČ: 22873643 Sídlo: Lumírova 630/13, 700

Více

Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2. Statut sdružení

Čl. 1. Název a sídlo. Čl. 2. Statut sdružení Čl. 1. Název a sídlo Název: Občanské sdružení Janus (dále jen sdružení ) Sídlo: Popkova 1005, 664 34 Kuřim Čl. 2 Statut sdružení 1. Sdružení je dobrovolné, nezávislé, sdružující členy na základě společného

Více

Z p r á v a a u d i t o r a

Z p r á v a a u d i t o r a Z p r á v a a u d i t o r a o ověření účetní závěrky společnosti Člověk v tísni - společnost při České televizi, o.p.s. za období od 1.1.2002 do 31.12.2002 Zpráva je určena pro zřizovatele a statutární

Více

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání

Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Přehled informačních a vzdělávacích aktivit MŠMT, NÚV a NIDV ke společnému vzdělávání Informační semináře a pracovní jednání Další vzdělávání pedagogických pracovníků a dalších pracovníků Jednání se zástupci

Více

Výroční zpráva o činnosti Erudis, o.p.s. za rok 2009

Výroční zpráva o činnosti Erudis, o.p.s. za rok 2009 Výroční zpráva o činnosti Erudis, o.p.s. za rok 2009 Údaje o organizaci Název: Erudis, o.p.s. Adresa: Fügnerovo náměstí 1808/3, 120 00 Praha 2 IČ: 26435667 Bankovní spojení: UniCredit Bank, a.s., Na Příkopě

Více

Evropská jazyková cena Label 2019

Evropská jazyková cena Label 2019 Evropská jazyková cena Label 2019 VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ NA OCENĚNÍ PRO INOVATIVNÍ PROJEKTY V OBLASTI JAZYKOVÉHO VZDĚLÁVÁNÍ 1. CÍLE Cílem Evropské jazykové ceny Label je podporovat kvalitní inovativní

Více

Výroční zpráva Nadačního fondu Naděje pro Vaše srdce za účetní období od 1.1.2008 do 31.12.2008

Výroční zpráva Nadačního fondu Naděje pro Vaše srdce za účetní období od 1.1.2008 do 31.12.2008 Výroční zpráva Nadačního fondu Naděje pro Vaše srdce za účetní období od 1.1.2008 do 31.12.2008 Účetní jednotka Název : Nadační fond Naděje pro Vaše srdce Sídlo : Střimelická 2498 / 12, 141 00 Praha 4

Více

STANOVY SPOLKU. Článek I. Základní ustanovení

STANOVY SPOLKU. Článek I. Základní ustanovení STANOVY SPOLKU Článek I. Základní ustanovení 1) Název: Spolek rodičů Základní školy a Mateřské školy Hrádek 144 (dále jen spolek ). 2) Sídlo: Hrádek 144, 739 97 Hrádek. 3) IČ: 487 71 716 4) Spolek je zapsaný

Více

VYDAVATELÉ 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

VYDAVATELÉ 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE VYDAVATELÉ 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz VYDAVATELÉ

Více

Prezentace výsledků projektu

Prezentace výsledků projektu Prezentace výsledků projektu Název projektu: Zkrácený název projektu: registrační číslo projektu: Operační program : Příjemce podpory: Koordinátor projektu: Výuka k různosti jako součást multikulturní

Více

Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství

Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství Další vzdělávání pedagogických pracovníků středních škol v oblasti kariérového poradenství CZ.1.07/1.3.00/08.0181 Střední odborné učiliště DAKOL, s.r.o. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM

Více

Dodatek ke Stanovám č. 1

Dodatek ke Stanovám č. 1 MOZAYKA Jedličkův ústav Liberec, z. s. Dodatek ke Stanovám č. 1 Dodatek ke Stanovám č. 1 nahrazuje v plném rozsahu Stanovy spolku MOZAYKA Jedličkův ústav Liberec, z. s. ze dne 9. 12. 2013 Na základě rozhodnutí

Více

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.

Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví. LÍSKA je regionální neziskovou organizací zabývající se environmentální výchovou, vzděláváním a osvětou. Naší

Více

Finanční zpráva České inovace, o.p.s.

Finanční zpráva České inovace, o.p.s. Finanční zpráva České inovace, o.p.s. Účetní závěrka (nekonsolidovaná) Rok končící 3. prosincem 23 Zde jsou uvedeny jen vybrané údaje z účetní závěrky 23, která byla zpracována v souladu s vyhláškou č.

Více

Navštivte naše webové stránky: www.drevoprozivot.cz www.mezistromy.cz www.drevenydum.org

Navštivte naše webové stránky: www.drevoprozivot.cz www.mezistromy.cz www.drevenydum.org Navštivte naše webové stránky: www.drevoprozivot.cz www.mezistromy.cz www.drevenydum.org Motto 2008 Bydlení ve dřevě náš nový životní styl Nadace dřevo pro život 4 Priority nadace 1. 2. 3. 4. 5. 6. Pomáhat

Více

Z p r á v a a u d i t o r a

Z p r á v a a u d i t o r a Z p r á v a a u d i t o r a o ověření účetní závěrky společnosti Člověk v tísni - společnost při České televizi, o.p.s. k 31. prosinci 2003 Identifikační údaje: Název účetní jednotky: Člověk v tísni společnost

Více

rtd Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast Ing. David Koppitz

rtd Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast Ing. David Koppitz Strategie integrované územní investice pro Hradecko-pardubickou metropolitní oblast rtd PS3: Vzdělávání a využití památek pro vzdělávání a rozvoj kreativního průmyslu Ing. David Koppitz Zásadní problémy

Více

OBSAH 1. UVODNÍ SLOVO 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O NADAČNÍM FONDU 3. ÚČEL A POSLÁNÍ NADAČNÍHO FONDU 4. PŘEHLED ČINNOSTI NADAČNÍHO FONDU V ROCE 2017

OBSAH 1. UVODNÍ SLOVO 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O NADAČNÍM FONDU 3. ÚČEL A POSLÁNÍ NADAČNÍHO FONDU 4. PŘEHLED ČINNOSTI NADAČNÍHO FONDU V ROCE 2017 VÝROČNÍ ZPRÁVA 2017 OBSAH 1. UVODNÍ SLOVO 2. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O NADAČNÍM FONDU 3. ÚČEL A POSLÁNÍ NADAČNÍHO FONDU 4. PŘEHLED ČINNOSTI NADAČNÍHO FONDU V ROCE 2017 5. ÚČETNÍ ZÁVĚRKA ZA ROK 2017 ÚVODNÍ SLOVO

Více

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA

Výroční zpráva. obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Výroční zpráva obecně prospěšné společnosti LABYRINT BOHEMIA Období: 2005 1. Identifikační údaje: 1.1. Název firmy: LABYRINT BOHEMIA 1.2. Právní forma: obecně prospěšná společnost Obecně prospěšná společnost

Více

Příklad regionální strategie RLZ

Příklad regionální strategie RLZ Motto: Vize je uskutečňovaná myšlenka. Dobrá strategie je strategie realizovaná. Poslání strategie RLZ Nastolení systémové změny, zaměřené na zvyšování konkurenceschopnosti kraje a státu prostřednictvím

Více