Vliv na zdraví a psychiku Kastrace u psů-samců bývá doporučována z důvodů, které lze rozdělit na dvě skupiny:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vliv na zdraví a psychiku Kastrace u psů-samců bývá doporučována z důvodů, které lze rozdělit na dvě skupiny:"

Transkript

1

2 KASTRACE V tomto článku se vám budeme snažit podat maximum odborných a ucelených informací na dané ožehavé téma. Doufáme, že se zde dozvíte vše, co jste potřebovali vědět nebo možná i něco navíc, či vám alespoň pomůžeme lépe se zorientovat v problematice kastrací. Také doufáme, že vám článek pomůže podívat se na věc z pohledu naší organizace. Obsah Co je kastrace...3 Kastrace psa-samce...3 Vliv na zdraví a psychiku...3 Průběh kastrace...3 Vhodná doba ke kastraci...3 Nežádoucí účinky...4 Alternativy ke kastraci psa...4 Pohled Dogpointu na kastraci psa...4 Kastrace feny...5 Vliv na zdraví a psychiku...5 Průběh kastrace...5 Vhodná doba ke kastraci...6 Nežádoucí účinky kastrace...6 Alternativy ke kastraci feny...6 Pohled Dogpointu na kastraci feny...6 Kastrace a zákon o týrání zvířat...7 Dogpoint a smluvní povinnost kastrace...8 Nejčastější dotazy...8 Názory odborníků na kastrace...9 Slovo autora závěrem...11

3 Co je kastrace Kastrací rozumíme zákrok, při kterém jsou odstraněny pohlavní žlázy, které produkují pohlavní hormony. Tento zákrok je prováděn chirurgicky pod celkovou anestezií. Po kastraci není zvíře schopno se reprodukovat a feny dále nehárají. Kastrace psa-samce Vliv na zdraví a psychiku Kastrace u psů-samců bývá doporučována z důvodů, které lze rozdělit na dvě skupiny: Preventivní důvody Kastrace bývá doporučována pro snížení agresivity, teritoriálního chování, značkování, nechtěného toulání a s tím spojeného nežádoucího rozmnožení. Ovšem neexistují žádné studie vlivů na výše zmiňovaná chování. Agresivita (vůči psům/lidem) nebývá ve většině případů způsobena nadbytkem testosteronu, nýbrž předchozími (většinou negativními) zkušenostmi psa. Tyto poruchy chování je vždy lepší řešit vhodným výcvikem či kombinací kastrace a vhodného výcviku. Značkování a toulání je v téměř všech případech kastrací ovlivněno a nežádoucí chování mizí, nebo se při nejmenším radikálně zredukuje. Do této skupiny zajisté patří i preventivní zdravotní důvody, které jsou podrobněji rozepsány níže. Zdravotní důvody Kastrace může zabránit novotvarům varlat, poranění varlat (většinou dochází k silnému krvácení), torzi (stočení varlete) či hormonálně podmíněným chorobám jako je onemocnění prostaty a nádory žlázek okolo konečníku. I sem je možné zařadit kontrolu populace nechtěných psů ač se tento důvod může zdát zodpovědným majitelům zbytečný, právě neustálé množení psů je důvodem přeplnění útulků a následných eutanazií. Kastrace je doporučována u psů s genetickou vadou, kdy není sestouplé jedno, či obě varlata. V tomto případě totiž riziko budoucích nádorů silně vzrůstá. Průběh kastrace Zákrok se provádí v celkové anestezii. Podvazují se semenné provazce a varlata se odstraní. Objevuje se i zavádějící informace, že při kastraci psa bývá odstraněn celý penisnikoli! Zákrok trvá cca 30 minut, poté se pes pomalu probírá z narkózy a začíná komunikovat. Ještě několik hodin po zákroku vám může pes připadat oblblý, což je následek anestezie. První dny může dojít k otoku šourku, takže to může vypadat, že kastrace neproběhla. Tento otok během pár dní mizí. Vhodná doba ke kastraci Uvádí se, že u psa-samce je možné provést tento zákrok kdykoli, je-li pes aktuálně zdravý. Více v odstavci Pohled Dogpointu na kastraci psa.

4 Nežádoucí účinky Mezi nejčastěji zmiňované nežádoucí účinky patří obezita a lenost. Oba tyto jevy jsou způsobeny úzkostí majitelů z kastrace, kteří své pejsky po zákroku obdařují velkým pohodlím a mnoha chutnými úplatky za způsobenou újmu. U některých psů může dojít k lehkému nabytí na váze, leč to se dá velmi dobře korigovat dostatkem pohybu a přizpůsobení potravy. Po zákroku je jen minimální riziko, že se pes stane apatickým a lhostejným naopak kastrace může mít povzbuzující vliv. Rizika samotného zákroku jsou minimální, jelikož se nejedná o hlubší zásah do těla psa a samotná kastrace trvá cca 30 minut. Největším rizikem je vždy anestezie nikoli zákrok samotný! Pokud je dodržena minimálně dvanácti hodinová hladovka a je zamezen přístup k pití alespoň 2 hodiny před zákrokem, pak nehrozí ani zvracení. U dlouhosrstých plemen je zde možnost zhoustnutí srsti a u jiných může dojít ke zmatnění a prořídnutí srsti. Není to však pravidlem. Alternativy ke kastraci psa Chemická kastrace Tento termín je spíše znám jako aplikace hormonálních injekcí (či implantátu), protože se nepodávají chemické látky, nýbrž právě hormony. Při aplikaci hormonů dochází ke snížení produkce samčího hormonu testosteronu, počtu spermií a plodnosti. U psa následně dojde ke snížení libida a plodnosti. Tato alternativa neovlivňuje dlouhodobě léčbu zvětšené prostaty (na prostatu působí pouze během doby podávání injekcí) a nemá vliv ani agresivitu! Po vysazení se vše vrací do normálu včetně hrozících zdravotních rizik, jako u nekastrovaného psa. Tento způsob lze také využít před samotnou kastrací jako obraz toho, jak se bude pes po budoucím zákroku chovat. Vasektomie Vasektomie nepatří mezi běžně používané metody, ale je vhodné ji zmínit. Při tomto zákroku se chirurgicky odstraní část chámovodu (přeruší se transport spermií z varlat). Pes se stávám neplodným (pozor! 3 týdny po zákroku je ještě riziko, že k oplodnění dojde!), avšak navzdory neplodnosti pokračuje i nadále produkce hormonu testosteronu. Riziko vzniku nádorů se nesnižuje. Pohled Dogpointu na kastraci psa Pod rukama nám prošlo mnoho kastrovaných psů, včetně těch našich. Na psech nebyli znát žádné vedlejší účinky kastrace. Pro budoucí osvojitele našich svěřenců je kastrace podmínkou smlouvy. Avšak rozhodně nesouhlasíme s trendem kastrování čím dál tím mladších zvířat (např. kastrace štěňat v USA) a v každé smlouvě je doba pro kastraci psa určována individuálně. U psů-samců doporučujeme provádět kastraci v době pohlavní dospělosti nejpozději však do 2,5 let věku. Jedná-li se o psa, u kterého se vyšetřením prokázalo, že nemá sestouplé jedno, či obě varlata, doporučujeme s kastrací dlouho neotálet (nejedná-li se o štěně). V případě, že kastraci nelze ze zdravotních, či jinak podložených důvodů provést, lze tuto skutečnost do smlouvy při osvojení uvést.

5 Kastrace feny Vliv na zdraví a psychiku Kastrace fen může být doporučena opět z důvodů, které lze rozdělit do dvou skupin: Preventivní důvody Jedná se o zabránění hárání a nežádoucího zabřeznutí a také snížení rizika vzniku komplikací ve vyšším věku. Pokud se kastrace provádí mezi 1. a 2. háráním, tak je riziko pozdějšího vzniku nádorů mléčné žlázy snižuje až téměř 100x, při kastraci v pozdější době se riziko vzniku nádorů sice také snižuje, ale vliv kastrace už není tak výrazný. U kastrovaných fen se objevují méně často hormonální poruchy, jako např. cukrovka (diabetes mellitus). Kastrace se provádí i jako preventivní zdravotní opatření pro eliminaci výskytu chorob uvedených níže. Zdravotní důvody Kastrace se vždy provádí při vzniklých vážných problémech (např. pyometra zánět dělohy či při nádorech mléčných žláz, kdy se zároveň odstraňují i nádory, při cystách nebo nádorech na vaječnících nebo při poruchách pohlavního cyklu). Kastrace je velmi vhodná jako zdravotní prevence těchto chorob. Uvádí se, že kastrace má příznivý vliv na již projevenou cukrovku (pohlavní hormony ovlivňují hladiny insulinu a citlivost organismu vůči insulinu podanému při léčbě. Po kastraci se lépe daří kontrolovat hladiny krevního cukru a tím pádem lépe probíhá léčba. Ve výjimečných případech dokonce po kastraci cukrovka odezní). Na obrázku vpravo: pyometra. Průběh kastrace Při kastraci feny se obvykle odstraňuje děloha a vaječníky (ovariohysterektomie). Pouze příležitostně jsou vyjímány pouze vaječníky (ovariektomie) nebo pouze děloha. Tento zákrok je v dnešní době rutinní, ale více invazivní než u psa-samce a trvá o něco déle. Zákrok je prováděn vždy pod celkovou anestezií. Samotný zákrok trvá cca minut, poté se fena pomalu probírá z narkózy a začíná komunikovat. Ještě několik hodin po zákroku vám může váš pes připadat malátný, což je způsobeno odeznívajícími účinky anestezie.

6 Vhodná doba ke kastraci Zdravou fenu lze kastrovat kdykoliv mimo dobu hárání. U malých plemen se uvádí vhodnost kastrace již před prvním háráním (názory veterinářů se zde bohužel odlišují), tj. v 6-12ti měsících. U velkých plemen se doporučuje počkat na alespoň první hárání. Obecně vzato lze kastrovat kdykoliv v průběhu života feny, ideální je však stav cca 1-2 měsíce po prvním nebo druhém hárání, kdy je stabilizovaná hladina hormonů. Nežádoucí účinky kastrace U některých fen (cca 1-2%) se po několika měsících či letech po zákroku může vyvinout močová inkontinence (je však nutné vyloučit jiné příčiny inkontinence!), která musí být léčena léky. Tyto léky spolehlivě zabírají a je jen minimální nutnost přistoupit k chirurgické korekci. Studie však ukazují, že je zde jistá závislost mezi vyšší hmotností kastrovaného zvířete, či rasou (především pak boxer, dobrman a malý knírač) a následnou inkontinencí. Alternativy ke kastraci feny Hormonální léčba Při hormonální kastraci fena nehárá. Po ukončení léčby se hárání navrací a to cca po 2-9 měsících. Hormonální léčbu lze provádět při prvních příznacích říjového cyklu nebo v pravidelných intervalech k oddálení říje. Nedoporučuje se podávat hormonální preparáty nedospělým fenám a přerušovat více jak dvě hárání po sobě. U tohoto typu léčby jsou však jistá rizika riziko vzniku zánětu dělohy a otoku mléčné žlázy a s tím spojené zvýšené riziko výskytu nádorů. Může také zapříčinit vznik cukrovky, Cishingova syndromu a falešné březosti. Pohled Dogpointu na kastraci feny V případě, že kastraci nelze ze zdravotních, či jinak podložených důvodů provést, lze tuto skutečnost do smlouvy při osvojení uvést, a nevyžadujeme tedy po osvojiteli tento zákrok absolvovat. U štěňat a mladých fen doporučujeme provést kastraci po prvním, nebo druhém hárání. Ve smlouvě je uvedeno, že kastrace může být provedena až v rozmezí do dvou let věku psa. Tato skutečnost se do smlouvy dopisuju pro každého psa individuálně. Opět, stejně jako u psů samců nedoporučujeme kastraci velmi mladých zvířat, respektive fen, které ještě neháraly. Také doporučujeme po odhárání počkat cca 1-2 měsíce (kvůli ustálení hladiny hormonů), než se přistoupí k samotnému zákroku. Za celou dobu našeho fungování jsme se zatím nesetkali, že by některé fena po kastraci trpěla inkontinencí.

7 Kastrace a zákon o týrání zvířat Mnoho lidí tvrdí, že kastrace je týráním zvířete. Ovšem zde záleží na subjektivním úhlu pohledu. Pro některé je to psychické a fyzické týrání, pro jiné je zas kastrace prevence a hlavně způsob, jak regulovat počty nechtěných zvířat. Z legislativního hlediska se o týrání nejedná. Mnoho odpůrců kastrace se odvolává na zákon č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, dle jehož 4 odst. 1 písm. g) a h) je zakázáno: g) provádět chirurgické zákroky za účelem změny vzhledu nebo jiných vlastností zvířete, a to i v případě, že by uvedené zákroky byly provedeny za použití prostředků pro celkové nebo místní znecitlivění, prostředků snižujících bolest nebo jiných metod, nejde-li o případy uvedené v 7 odst. 3 a 4, zejména: 1. kupírovat uši, ničit hlasivky nebo používat jiných prostředků k omezení hlasitých projevů zvířat anebo z jiných než zdravotních důvodů amputovat drápy, zuby, jedové nebo pachové žlázy, 2. z jiných než zdravotních důvodů řezat paroží nebo jeho části ve vývojové fázi živé tkáně, 3. poškozovat kosti, svaly nebo nervy křídel ptáků starších 3 dnů tak, aby bylo zabráněno jejich létání, h) používat podnětů, předmětů nebo bolest vyvolávajících pomůcek tak, že působí klinicky zjevné poranění nebo následné dlouhodobé klinicky prokazatelné negativní změny v činnosti nervové soustavy nebo jiných orgánových systémů zvířat. Kastraci však nelze podřazovat pod pojem změna vzhledu či změna jiných vlastností (změnou vlastností se rozumí např. znemožnění letu ptákům, nikoliv však nemožnost rozmnožování) a je tedy s ohledem na 7 téhož zákona povolena po celkovém nebo místním znecitlivění, pokud je vykonávána odborně způsobilou osobou. Kastrace provedená odborně způsobilým člověkem (veterinárním lékařem) za použití anestezie tedy není považována z hlediska práva České republiky za týrání, ale naopak je považována za žádoucí. Toto dokládá i Evropská dohoda o ochraně zvířat v zájmovém chovu, která vstoupila v platnost pro Českou republiku dne 24. března Ve sbírce mezinárodních smluv byla vyhlášena pod číslem 19/2000 Sb.m.s. Čl. 10 stanoví výjimku pro zákaz z provádění chirurgických zákroků nejen z důvodu nezbytnosti, ale také zejména z důvodu zabránění rozmnožování. Členské státy dohody se také v čl. 12 zavázaly uvážit otázku omezení neplánovaného rozmnožování psů a koček podporováním jejich sterilizace. Platná dohoda o ochraně zvířat k nahlédnutí ZDE. Názor, že kastrace není týráním zvířat, zastává v souladu s uvedenou dohodou i Ústřední komise pro ochranu zvířat ve svém stanovisku ze dne , kdy považuje kastraci za žádoucí zejména tehdy, pokud je v dané lokalitě tendence k jejich přemnožení, při kterém zvířata ztrácejí péči člověka. Stanovisko ÚKOZ dostupné zde:

8 Dogpoint a smluvní povinnost kastrace Pokud si od organizace Dogpoint budete chtít osvojit psa, zajisté se setkáte s tím, že dle smlouvy bude vyžadována budoucí kastrace (není-li pes předáván již vykastrován). Kastracemi rozhodně psy netýráme, nýbrž se z naší strany jedná o preventivní opatření proti rozmnožování psů bez domova a legislativa ČR tento boj podporuje. Podle 13b zákona na ochranu zvířat proti týrání dává obci možnost pro regulaci počtu toulavých psů a koček provést podporu činnosti k uskutečnění regulace populace omezováním nekontrolovaných zdrojů potravy a neplánovaného rozmnožování psů a koček podporováním jejich sterilizace. Ostatní informace a pohledy organizace Dogpoint jsou uváděny u příslušných částí článku. Nejčastější dotazy Otázky zodpovězené v textu Odpověď na tyto konkrétní otázky najdete v našem článku. Mění kastrace povahu psa? Ovlivní kastrace agresivitu psa? Přibere pes/fena po kastraci? Jak kastrace probíhá? Je kastrace proti přírodě? Pokud to vezmeme z pohledu, že je to zásah, který by divoce žijícího psa nepotkal, pak ano kastrace je proti přírodě. Ovšem je nutné uvědomit si, že vše spojené s chovem psů, je vlastně proti přírodě počínaje držením v bytech či kotcích, přes očkování, šlechtění (za účelem změny vzhledových nebo povahových vlastností), až po krmení průmyslově vyráběnými krmivy. Lze kastrovat březí fenu? Ano lze. Pokud zjistíte, že vaše fena si odněkud přinesla nečekané dárečky, je možné ji nechat vykastrovat i s plody. Kastrace je šetrnější preventivní metoda než podávání abortiv, které jsou také samozřejmě jednou z možností přerušení březosti. S postupující graviditou je však operativní zákrok riskantnější a to kvůli většímu prokrvení dělohy a okolních cév. Je vždy na posouzení veterinárního lékaře, zda lze kastraci ještě provést. MVDr. Klára Egerová nám k tématu abortiva versus kastrace řekla: Abortiva jsou dvojího typu. První na bázi estrogenů, ta se dávají hned po nežádoucím nakrytí a postupně se od nich upouští, protože jsou docela riziková. Mohou způsobit zánět dělohy nebo i zhoršenou funkci kostní dřeně. Šetrnější jsou pozdní abortiva, kde jde skutečně už o vyvolání potratu. V první řadě jsou šetrnější proto, že se používají až po potvrzení březosti ultrazvukem, takže se v dobré polovině případů vůbec použít nemusí. A jsou šetrnější i celkově, sice dochází k dočasným příznakům nevolnosti u feny, ale nebývají závažné vedlejší účinky. K potratu dochází obvykle formou vstřebání embryí, takže bez jakýchkoliv vnějších známek. Nejšetrnější současný přípravek je Alizin, ten je ale až tak šetrný, že není vždy stoprocentně účinný. Je třeba po aplikaci ultrazvuková kontrola a někdy se musí podání

9 opakovat. Jedná se o poměrně drahý přípravek, takže u velké feny to pak leze dost do peněz. Preventivní kastrace v mladém věku pořád zůstává nejvhodnější metodou. Snímek březí feny ve 27. dnu březosti. V této době, po potvrzení březosti, lze abortiva podat. Názory odborníků na kastrace Oslovili jsme několik odborníků z rozličných oborů týkající se psů. Zajímaly nás jejich osobní názory a zkušenosti s kastracemi či kastrovanými psy. Aneb co člověk, to názor a to nejen i v laické veřejnosti. Zde si můžete přečíst názory a poznatky dotázaných. Alena Balcarová, výcvikářka u Haf Bez Obav "Při své práci i ve svém volném čase se setkávám se psy i fenami kastráty docela běžně, sama mám i dvě kastrované feny doma. Nikdy jsem se nesetkala s tím, že by to psovi/feně v běžném životě nebo při výcviku jakkoliv vadilo nebo překáželo, nebo že by si jejich "handikep" uvědomovali, problém to může občas být u samců, jelikož kastrát může jiným samcům vonět podobně jako fenka, ale není to pravidlem. U fen jsem se zatím s problémem nesetkala, užívají si stejně bohatý život jako dříve, mají stejně energie a drivu do cvičení, na skupinových procházkách ani na cvičáku nejsou "vyčleňované" ze společnosti a na rozdíl od jejich nekastrovaných kolegyň se nemusí 2x do roka omezovat v kontaktu se psy a návštěvě cvičáku kvůli hárání." Roman Šmatlák, výcvikář pracovních psů a majitel Dog Center Ajax Při mé práci nevidím problém v kastrování fen. Pokud mám psa (samce) ve výcviku, který má reálnou možnost prosadit se jako pracovní pes u ozbrojených složek, zde nejsem příliš pro tento zákrok. V tomto případě může být ke škodě, pes má snížený drive. Takovýto pes má omezené možnosti při následném prodeji. Povaha se nemění. Osobně kastrace schvaluji a nepovažuji je za týrání. Ovšem jsem spíše pro kastraci fen. Jsou-li na to finance, jsem pro kastraci všech fen. Ivana Bidlová-Janků, ředitelka záchranné veterinární služby PET MEDIC Já osobně nadále zastávám názor, že kastrace u fen je prospěšná, u psa bych to nedělala z preventivních důvodů, ale až v případě problémů například s prostatou. Nicméně můj názor je, že u fen je preventivní kastrace před 1 háráním nebo po něm přínosná hlavně z hlediska snížení procenta pozdějších zdravotních rizik (samozřejmě mám na mysli kompletní kastraci - ovariohysterektomii, nemá smysl, jako to někde na venkově dělávají, nechat vaječník nebo kus vaječníku, to je snad už lepší nekastrovat vůbec). Ze zásahů záchranky patří mezi nejčastější problémy pyometra, nádory

10 mléčné lišty a akutní zánět prostaty, hlavně v případech zanedbání onemocnění, kdy jde pak o život zvířete. Já sama mám smečku komplet kastrovanou, u holčiček z preventivních důvodů, u kluka - zlatého kokra a psychopata- i z povahových důvodů. Po kastraci je s ním lepší domluva, nicméně z něj není moula a debílek a i po kastraci se chová stejně, prostě jako pes- samec. Jen má menší sklony ke zkratovitému jednání a agresi, což je fajn, není to s ním jednoduché a na tohle kastrace dost zabrala. Ovšem kastrací rozhodně nedojde vždy k úpravě chování psa, jak se mnozí bohužel domnívají. Kateřina Michálková, provozovatelka veterinární převozové a odchytové služby VET-SERVIS Ze zdravotního hlediska v oblasti prevence před nádorovým onemocněním jak u fen tak i u psů, s kastrací plně souhlasím. Myslím si, že na kastraci reaguje každé zvíře jinak. Změny v chování zvířete nemusí být ani napoprvé viditelné. A zvíře samo Vám neřekne, co se změnilo, neboť mu v tom brání mezidruhová komunikační bariéra. Jsem toho názoru, že nevhodný přístup majitele ke zvířeti je mnohem více zasahující do jeho sociálního chování, než kastrace. Avšak je nutné počítat s novým vnímáním kastráta okolím, ve kterém žije. A podle toho by se měl majitel zvířete v prvních týdnech řídit. Za svou praxi jsem zažila několik zvířat, u kterých došlo ke změně chování po kastraci. Jako třeba starší pudlík, který se asi 2 měsíce styděl chodit ven a mladého, citlivého krysaříka a čivaváčka, které tahala pooperační jizva a tak se počůrávali. U těchto případů naštěstí došlo k vymizení potíží do několika měsíců od zákroku. Pozitivně se může kastrace projevit i při potlačení agrese. Avšak nelze spoléhat jen na ni, ale je třeba jí doplnit vhodnou prací majitele a zvířete. V mé praxi se mi velmi osvědčila aplikace Suprelorinu, jehož prostřednictvím lze zjistit, zda by mohla u daného jedince kastrace pomoci s úpravou chování dříve, než dojde k nevratné operaci. Mgr. Magdalena Šimečková, psí škola Koira, etologické poradenství pro problémové chování psů S kastrovanými psy se setkávám při mé práci v minimálním počtu, častěji feny než psi. Kastráti tvoří asi 10% klientů hotelu. Klientů psí školy, kteří mají za sebou tento zákrok, je ještě méně. Co se týče požadavků lidí, kteří by své psy chtěli nechat kastrovat kvůli behaviorálním problémům, tak obvykle za mnou nechodí přímo s tímto požadavkem. Toto řešení nabídnu většinou já, jako jednu z alternativ, prakticky vždy se setkám s nevolí. Myslím, že kastrace má v běžné populaci poměrně negativní obraz. Nejsem příznivce plošných kastrací. Jsou ovšem indikované případy, kdy ji mohu doporučit. Jedná se zejména o kastraci samců, kteří vykazují nevhodné sexuální chování a nadměrnou sexuální aktivitu a jsou již pohlavně dospělí. V tomto případě, kdy je pes evidentně nešťastný a jeho chování je obtěžující pro okolí, není schopen si se psy normálně hrát a komunikovat, má tendenci nakrývat jiné objekty a jeho chování je kompulzivní, nutkavé, doporučím kastraci. U fen mám s kastrací spíše negativní zkušenost s ohledem na jejich chování. Domnívám se, že kastrace má spíše negativní dopad a zvyšuje počet konfliktů mezi psy. Petra Šináglová, chovná stanice Louisianských leopardích psů WOLF SCREAM Pokud už má člověk na feně odchováno a je si jistý, že na tomto jedinci chovat už nechce, 100% doporučuji kastraci (my sami se momentálně rozhodujeme, zda naší fenu, Airin Albertu Besavej, ještě jednou připustit, či nechat vykastrovat). Rozhodně jsem pro kastraci až v dospělosti psa, nejsem příliš zastáncem kastrací po prvním hárání (nemám tedy prostudované žádné studie, ale myslím si, že pes vykastrovaný v tuto dobu nemá ustálenou povahu a možná ani fyzicky nedozraje, leč to je jen můj názor, realita je třeba jiná). Pokud se majitel jednoho z našich odchovaných štěňat rozhodne na psovi nechovat a bude jej chtít nechat vykastrovat, doporučíme mu, ať počká do dospělosti psa. V naší

11 chovné stanici jsme zatím neměli žádné štěně, které by bylo od začátku nevhodné do chovu, takže jsme nemuseli řešit smluvně podmíněnou kastraci u štěňat, která jsou z chovu vyřazena kvůli vadě, která může štěně výrazněji ovlivnit. Jisté ale je, že všichni, co se domnívají, že jejich fena musí mít jednou na život štěňata, tak ať si dají asi rovnou facku. Naše chovná fena, Airin, začala po štěňatech trpět šílenými falešnými březostmi. Je hubená, má pohyb a dodržujeme všechny rady na zmírnění falešné březosti, ale prostě nic nefunguje a fena se trápí. MVDr. Klára Egerová, Veterinární ordinace Ťapina, Brno Kastrace psů z preventivních důvodů - jsem pro. Většina nevykastrovaných psů trpí ve vyšším věku zvětšením prostaty a s tím souvisejícími problémy, někdy to přechází v záněty, někdy v nádory (a zrovna operovat nádor prostaty je poměrně náročná záležitost.) Kastrace, chirurgická nebo v dnešní době už i chemická (implantát Suprelorin) tomu spolehlivě zabrání. Erotomanie a agresivita je nejčastější důvod, se kterým lidé chodí, a pomáhá to tehdy, když se to udělá v mladém věku, později než v takových pěti letech to obvykle nemá efekt. Co se týče úhynů při anestezii, setkala jsem se s tím, někdy se s tím setká každý. Vyloženě anestezie byla příčinou snad jen jednou u kočky, zřejmě špatná reakce na anestetikum. Ostatní případy byly z důvodu nějakých jiných komplikací při operaci, případně to nebyla kastrace zdravého zvířete, ale pokročilá pyometra. Ale nebývá to nijak často, jsou to jednotlivé případy za celou dobu mojí praxe. Slovo autora závěrem V prvé řadě bych chtěla avizovat, že ač bohužel nejsem veterinárně vzdělaný člověk, tak i přesto jsem se snažila do tohoto článku zapojit vyčerpávající informace z odborných knih, následnou konzultaci s veterinárními lékaři a také jsem připojila své zkušenosti z několikaleté praxe práce se psy. Snahou bylo obsáhnout co nejvíce vyčerpávajících informací k této problematice, avšak bylo nutné, v rámci zkrácení textu, vyhnout se podrobným rozpisům jednotlivých problematik. Je tedy možné, že zde nenajdete odpovědi na všechny vaše otázky či úvahy. Jakožto člen organizace, která se zabývá pomocí opuštěným a týraným psům, jsem rozhodně pro kastraci, jakožto preventivního nástroje v boji se zdravotními problémy a zbytečným množením, díky kterému praskají útulky ve švech. Nezasvěcené veřejnosti nepřijde situace se stavem nechtěných psů tak kritická, jako to bohužel na vlastní kůži pociťuje většina útulků a podobně zaměřených organizací jako je Dogpoint. Bohužel u mnoha lidí nelze změnit jejich pohled na problematiku opuštěných psů a chápání kastrace jako nutnosti pro boj s narůstajícím počtem bezprizorních zvířat. Plošné řešení problému tedy bude vždy ústit v příkazy, zákazy nebo v nejhorším případě i k hromadnému utrácení nechtěných zvířat. Nejhůře pak z iniciativy státních nařízení, jako je tomu již v jiných zemích. Největším problémem je zde lidská psychika, především pak nadmíra antropomorfizace našich zvířecích přátel. V druhé řadě pak pro některé lidi i finanční stránka kastrace. Náprava lidstva prozřením a chováním se zodpovědně je bohužel utopická a z dřívějších dob je u určitých generací zakořeněna myšlenka, že lepší než kastrace je zbavit se nechtěných mláďat. Tato myšlenka je pak velmi často realizována.

192/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004 o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu

192/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004 o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu 192/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. dubna 2004 o ochraně zvířat při chovu, veřejném vystoupení nebo svodu Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání,

Více

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti

Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti Evropský den onemocnění prostaty 15. září 2005 Aktivita Evropské urologické asociace a České urologické společnosti prim. MUDr. Jan Mečl Urologické oddělení Krajská nemocnice Liberec Co je to prostata?

Více

VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a při chovu

VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a při chovu Strana 30 Sbírka zákonů č. 5 / 2009 5 VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2008 o ochraně zvířat při veřejném vystoupení a při chovu Ministerstvo zemědělství stanoví podle 29 odst. 1 k provedení 7a odst. 7 zákona

Více

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín

Civilizační choroby. Jaroslav Havlín Civilizační choroby Jaroslav Havlín Civilizační choroby Vlastnosti Nejčastější civilizační choroby Příčiny vzniku Statistiky 2 Vlastnosti Pravděpodobně způsobené moderním životním stylem (lifestyle diseases).

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Českolipským kočkám a pejskům z. s. za rok 2014

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Českolipským kočkám a pejskům z. s. za rok 2014 VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Českolipským kočkám a pejskům z. s. za rok 2014 1/6 Název: Českolipským kočkám a pejskům z. s. Sídlo: Skalice u České Lípy 504, 471 17 IČ: 22707701 DIČ: CZ22707701 Č. účtu: 259446298/0300

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE Obsah: Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce Kontraindikace kombinované hormonální antikoncepce Vysvětlivky: COC = z anglického

Více

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce

Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce Nabídka laboratoře AXIS-CZ Hradec Králové s.r.o. pro samoplátce 1) Riziko srdečně cévního onemocnění Hlavní příčinou úmrtí v Evropě jsou kardiovaskulární (srdečně-cévní) onemocnění. Mezi tato onemocnění

Více

Poznáváme homeopatii. Jak šetrně léčit psy a kočky. MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer

Poznáváme homeopatii. Jak šetrně léčit psy a kočky. MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer Poznáváme homeopatii Jak šetrně léčit psy a kočky Máme doma štěně, kotě Růst a dospívání Stáří Domácí homeopatická lékárna Ukázka knihy z internetového

Více

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty

Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Často kladené dotazy na téma Benigní hyperplazie prostaty Připravil: MUDr. Otakar Čapoun, FEBU, Urologická klinika VFN a 1. LF UK Praha Dotaz: Je možné, abych mohl mít najednou při nezhoubném zvětšení

Více

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty

Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Klinické hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty Brožura pro účastníky DĚKUJEME VÁM, že jste se rozhodl zúčastnit klinického hodnocení ARAMIS pro muže s rakovinou prostaty. V této brožuře najdete

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Českolipským kočkám a pejskům o. s. za rok 2013

VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Českolipským kočkám a pejskům o. s. za rok 2013 VÝROČNÍ ZPRÁVA o činnosti Českolipským kočkám a pejskům o. s. za rok 2013 1/6 Název: Českolipským kočkám a pejskům o. s. Sídlo: Skalice u České Lípy 504, 471 17 IČ: 22707701 DIČ: CZ22707701 Č. účtu: 259446298/0300

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Opakovaná ruptura pochvy u feny po krytí MVDr. Roman Vitásek, Ph.D. MVDr. Alena Bartošková MVDr. Michaela Jenčová MVDr. Robert Novotný MVDr. Petr Čížek Dlouhodobá anamnéza Druh: pes Pohlaví: fena Plemeno:

Více

Rakovina prostaty: nezbývá než zachytit ji včas! Komu hrozí nejvíc?

Rakovina prostaty: nezbývá než zachytit ji včas! Komu hrozí nejvíc? Rakovina prostaty: nezbývá než zachytit ji včas! Komu hrozí nejvíc? Prostata by měla být u mužů tak dobře hlídaným orgánem, jako jsou prsa u žen. Proti nádorům, které prostatu často postihují, totiž neexistuje

Více

Sdělení Ministerstva zahraničních věcí

Sdělení Ministerstva zahraničních věcí 19/2000 SbMzs Evropská dohoda o ochraně zvířat v zájmovém chovu Znění platné od 24.3.1999 Sdělení Ministerstva zahraničních věcí Ministerstvo zahraničních věcí sděluje, že dne 13. listopadu 1987 byla ve

Více

Podklad pro veřejnou diskuzi k přijetí nové obecně závazné vyhlášky

Podklad pro veřejnou diskuzi k přijetí nové obecně závazné vyhlášky Podklad pro veřejnou diskuzi k přijetí nové obecně závazné vyhlášky Zpracováno jako podklad pro zasedání Rady města České Budějovice konané dne 27. 6. 2012. Podle právního stavu ke dni 1. 6. 2012. Zpracoval

Více

Kelapril 5mg 7x14tbl.

Kelapril 5mg 7x14tbl. Kelapril 5mg 7x14tbl. Popis zboží: PŘÍBALOVÁ INFORMACE KELAPRIL 5 mg, potahované tablety pro psy kočky 1. JMÉNO A ADRESA DRŽITELE ROZHODNUTÍ O REGISTRACI A DRŽITELE POVOLENÍ K VÝROBĚ ODPOVĚDNÉHO ZA UVOLNĚNÍ

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 2012 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 5 Vydáno: 29. ČERVNA 2012 Cena: 59 Kč OBSAH: 1. Doporučený postup při provádění kastrací v souvislosti s parafilně motivovanými sexuálními

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ. č. 16/2005. o pravidlech pro pohyb domácích zvířat a hospodářského zvířectva

STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ. č. 16/2005. o pravidlech pro pohyb domácích zvířat a hospodářského zvířectva STATUTÁRNÍ MĚSTO ČESKÉ BUDĚJOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 16/2005 o pravidlech pro pohyb domácích zvířat a hospodářského zvířectva schválena dne 10. listopadu 2005 účinnost od 1. ledna 2006 Zastupitelstvo

Více

Klinické ošetřovatelství

Klinické ošetřovatelství Klinické ošetřovatelství zdroj www.wikiskripta.eu úprava textu Ing. Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Obsah 1 Klinické ošetřovatelství... 3 1.1 Psychiatrická ošetřovatelská péče... 3 1.1.1 Duševní zdraví...

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

Informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb.

Informace ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb. Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Olomoucký kraj tř. Míru 563/101, Olomouc, 779 00 T: +420 585 700 730, F: +420 585 700 746 Elektronická adresa podatelny: epodatelna.kvsm@svscr.cz

Více

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel

Mámou i po rakovině. Napsal uživatel Ve Fakultní nemocnici Brno vzniklo první Centrum ochrany reprodukce u nás. Jako jediné v ČR poskytuje ochranu v celém rozsahu včetně odběru a zamrazení tkáně vaječníku. Centrum vznikalo postupně od poloviny

Více

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 29/2007

odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 29/2007 S t a novisko odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra č. 29/2007 Označení stanoviska: Trvalé označování psů a evidence označených psů a jejich chovatelů Právní předpis: Ustanovení:

Více

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství

Maturitní témata. Předmět: Ošetřovatelství Maturitní témata Předmět: Ošetřovatelství 1. Ošetřovatelství jako vědní obor - charakteristika a základní rysy - stručný vývoj ošetřovatelství - významné historické osobnosti ošetřovatelství ve světě -

Více

ALKOHOL, pracovní list

ALKOHOL, pracovní list ALKOHOL, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. ALKOHOL V naší kultuře se alkohol pojímá jako tzv. sociální pití. Je

Více

Zdravotní deník pro sledování léčby

Zdravotní deník pro sledování léčby Zdravotní deník pro sledování léčby Péče o muže s rakovinou prostaty Proč bych měl být sledován pravidelně? Lékaři mi nedávno zjistili rakovinu prostaty, se kterou se budu dlouhodobě léčit. Můj lékař zvolil

Více

Urologická klinika LF Univerzity Palackého a FN v Olomouci

Urologická klinika LF Univerzity Palackého a FN v Olomouci Fimóza MUDr. Jan Šarapatka, MUDr. Oldřich Šmakal, Ph.D. Urologická klinika LF Univerzity Palackého a FN v Olomouci Vysvětlení pojmu a problému Při narození pokrývá předkožka u převážné většiny chlapců

Více

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže.

Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Jste diabetik? Určeno nejen pro muže. Určeno nejen pro muže. Cukrovka může mít negativní vliv na Váš sexuální život. Tato brožurka je určena jen pro Vaši informaci. V žádném případě nemůže nahradit lékařské

Více

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523

Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou. Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Klinické hodnocení u bolestí spojených s endometriózou Bolest, kterou cítíte, je skutečná... i když to ostatní nevidí. A822523 Studie SOLSTICE se provádí v přibližně 200 výzkumných centrech na celém světě.

Více

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s.

Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na. Partnerem je Diagnóza FH, z.s. BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pokud se chcete dozvědět o statinech a problematice léčby více, přejděte na www.athero.cz Připravila Česká společnost pro aterosklerózu www.athero.cz Česká společnost pro aterosklerózu

Více

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák

Cévní mozková příhoda. Petr Včelák Cévní mozková příhoda Petr Včelák 12. 2. 2015 Obsah 1 Cévní mozková příhoda... 1 1.1 Příčiny mrtvice... 1 1.2 Projevy CMP... 1 1.3 Případy mrtvice... 1 1.3.1 Česko... 1 1.4 Diagnóza a léčba... 2 1.5 Test

Více

Psí útulky v ČR. Odpovědi respondentů č. 101-200

Psí útulky v ČR. Odpovědi respondentů č. 101-200 Psí útulky v ČR Odpovědi respondentů č. 101-200 Zadavatel průzkumu: Michaela Zemánková Kontakt na zadavatele: dogpoint@seznam.cz Termín sběru dat: 19. 3. 2011-31. 3. 2011 Počet responsí: 250 Průměrná délka

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

Co Vám tedy balíček "Genetická analýza DNA pro ženy" může přinést?

Co Vám tedy balíček Genetická analýza DNA pro ženy může přinést? Genetická analýza DNA pro ženy V naší ordinaci nyní nabízíme Na konci novou této službu stránky celkové pak, která najdete, analýzy je možné DNA. celkový u nás V rámci seznam provést této a genetických

Více

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE

RADA A POUČENÍ LÉKAŘE RADA A POUČENÍ LÉKAŘE KOMBINOVANÁ HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE (MOŽNÉ UŽITÍ K YUZPEHO METODĚ) Obsah: a. Uživatelky kombinované hormonální antikoncepce b. Léčebné účinky kombinované hormonální antikoncepce c.

Více

Informace pro chovatele prasat vyplývající z novely zákona na ochranu zvířat proti týrání účinné od 1. ledna 2013

Informace pro chovatele prasat vyplývající z novely zákona na ochranu zvířat proti týrání účinné od 1. ledna 2013 Informace pro chovatele prasat vyplývající z novely zákona na ochranu zvířat proti týrání účinné od 1. ledna 2013 Níže vizte 12f zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších

Více

PŘÍLOHA I NÁZEV, LÉKOVÁ FORMA, OBSAH LÉČIVÝCH LÁTEK, ŽIVOČIŠNÉ DRUHY, ZPŮSOB PODÁNÍ A DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI 1/7

PŘÍLOHA I NÁZEV, LÉKOVÁ FORMA, OBSAH LÉČIVÝCH LÁTEK, ŽIVOČIŠNÉ DRUHY, ZPŮSOB PODÁNÍ A DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI 1/7 PŘÍLOHA I NÁZEV, LÉKOVÁ FORMA, OBSAH LÉČIVÝCH LÁTEK, ŽIVOČIŠNÉ DRUHY, ZPŮSOB PODÁNÍ A DRŽITEL ROZHODNUTÍ O REGISTRACI 1/7 Členský stát Žadatel nebo držitel rozhodnutí o registraci Vymyšlený název přípravku

Více

Proč se muži bojí vyšetření prostaty?

Proč se muži bojí vyšetření prostaty? Proč se muži bojí vyšetření prostaty? Citlivé téma, které přináší mnoho otázek V současnosti žije v České republice dle odhadů více než 60 000 mužů s rakovinou prostaty. Ale ne všichni tito muži vědí,

Více

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA)

Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/cz/intro Deficit antagonisty IL-1 receptoru (DIRA) Verze č 2016 1. CO JE DIRA? 1.1 O co se jedná? Deficit antagonisty IL-1Receptoru (DIRA) je vzácné vrozené onemocnění.

Více

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení nebo svodu Klubu chovatelů psů leonbergerů ČR

Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení nebo svodu Klubu chovatelů psů leonbergerů ČR Řád ochrany zvířat při veřejném vystoupení nebo svodu Klubu chovatelů psů leonbergerů ČR (Zpracován v souladu se zákonem č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání a vyhláškou 192/2004 Sb. ze dne

Více

Obr. 1 Vzorec adrenalinu

Obr. 1 Vzorec adrenalinu Feochromocytom, nádor nadledvin Autor: Antonín Zdráhal Výskyt Obecně nádorové onemocnění vzniká následkem nekontrolovatelného množení buněk, k němuž dochází mnoha různými mechanismy, někdy tyto příčiny

Více

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?!

Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! Účinný boj s LDL-cholesterolem? STATINY?! BRÁT! SAMOZŘEJMĚ! Pověry o statinech aneb Nevěřte všemu, co se povídá a píše O statinech, tedy lécích na snížení množství cholesterolu v krvi, koluje mezi laiky,

Více

Platné znění zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, včetně schválených změn:

Platné znění zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, včetně schválených změn: Platné znění zákona č. 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání, ve znění pozdějších předpisů, včetně schválených změn: Zdroj: PS http://www.psp.cz/sqw/text/text2.sqw?idd=27349 Česká národní rada se

Více

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra

PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ. Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra PREVENCE ÚRAZŮ A PÁDŮ U SENIORŮ Eva Nechlebová, Markéta Švamberk Šauerová Katedra biomedicínských předmětů VŠTVS Palestra CÍL příspěvek shrnuje informace o úrazech a pádech v seniorském věku a o možnostech

Více

Nepodceňujte prevenci ani následnou léčbu zvětšené prostaty

Nepodceňujte prevenci ani následnou léčbu zvětšené prostaty Nepodceňujte prevenci ani následnou léčbu zvětšené prostaty Zvláště po dosažení 50. roku věku by muži neměli zanedbávat pravidelné návštěvy urologa. Mohou se u nich totiž projevit obtíže se zvětšenou prostatou,

Více

[ Kapitola 7 ] Růst a vývoj VĚK POČÍTADLO

[ Kapitola 7 ] Růst a vývoj VĚK POČÍTADLO [ Kapitola 7 ] Růst a vývoj 7 8 9 KOTĚ PUBERTA DOSPĚLOST VĚK -O- POČÍTADLO STÁŘÍ 055 01 6 LIDSKÝ 0 1 KOČIČÍ 146 Růst a vývoj Stádia ve vývoji kotěte Součástí kočky je řada jedinečných rysů, které se u

Více

Poznatky a praktické zkušenosti úřadu služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR

Poznatky a praktické zkušenosti úřadu služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR Aktuální poznatky a otazníky v oblasti ochrany zvířat před týráním Poznatky a praktické zkušenosti úřadu služby kriminální policie a vyšetřování PP ČR - Za týrání se považuje - - a) nutit zvíře k výkonům,

Více

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII.

ŘÍZENÍ ORGANISMU. Přírodopis VIII. ŘÍZENÍ ORGANISMU Přírodopis VIII. Řízení organismu Zajištění vztahu k prostředí, které se neustále mění Udrţování stálého vnitřního prostředí Souhra orgánových soustav NERVOVÁ SOUSTAVA HORMONY NEROVOVÁ

Více

SHIH-TZU KLUBU ČR KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS hotel STEP, Malletova ul.

SHIH-TZU KLUBU ČR KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS hotel STEP, Malletova ul. PROPOZICE 1. uzávěrka 17. 02. 2019 KLUBOVÁ VÝSTAVA SHIH-TZU KLUBU ČR KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS 17. 3. 2019 hotel STEP, Malletova ul., Praha 9 rozhodčí: pan František

Více

Welfare a řízená reprodukce koček. MVDr. Roman Vitásek, Ph.D. VFU Brno

Welfare a řízená reprodukce koček. MVDr. Roman Vitásek, Ph.D. VFU Brno Welfare a řízená reprodukce koček MVDr. Roman Vitásek, Ph.D. VFU Brno Reprodukční aktivita u kočky Puberta nástup - obvykle při dosažení 80% hmotnosti dospělého zvířete - 6. - 9. měsíc stáří (5-12 měsíců)

Více

Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) Chronická nemocnost (X. díl)

Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) Chronická nemocnost (X. díl) Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 12.2.2003 7 Výběrové šetření o zdravotním stavu české populace (HIS CR 2002) Chronická nemocnost (X. díl) Chronická

Více

CHOVÁNÍ A WELFARE CÍLE PREZENTACE KRÁLÍK DOMÁCÍ VZTAH S ČLOVĚKEM. Welfare drobní savci I králík, MVDr. Jekl. Majitelé/klienti.

CHOVÁNÍ A WELFARE CÍLE PREZENTACE KRÁLÍK DOMÁCÍ VZTAH S ČLOVĚKEM. Welfare drobní savci I králík, MVDr. Jekl. Majitelé/klienti. CHOVÁNÍ A WELFARE Majitelé/klienti Omezenené znalosti Péče o zvíře Normální chování Častá onemocnění Záchranná centra Welfare drobných savců králík, morče MVDr. Vladimír JEKL, Ph.D., DipECZM (Small Mammal)

Více

O. S. Zachraň kočku. Výroční zpráva za rok 2013

O. S. Zachraň kočku. Výroční zpráva za rok 2013 O. S. Zachraň kočku Výroční zpráva za rok 2013 Rok 2013 byl pro nás rokem velkých změn. Po šesti letech jsme ukončili naše působení pod občanským sdružením Uměním na pomoc zvířatům a založili jsme vlastní

Více

Ilona Zajíčková, DiS. Barbora Kamencová, DiS.

Ilona Zajíčková, DiS. Barbora Kamencová, DiS. Autor: Ilona Zajíčková, DiS. Barbora Kamencová, DiS. mobilní nebo-li softwarová aplikace je aplikace vytvořená speciálně pro chytré telefony, tablety nebo jiná zařízení je to programové vybavení zařízení,

Více

Díky peru Caninsulin VetPen... nebyla léčba CUKROVKY PSŮ A KOČEK. nikdy snadnější

Díky peru Caninsulin VetPen... nebyla léčba CUKROVKY PSŮ A KOČEK. nikdy snadnější Díky peru Caninsulin VetPen... nebyla léčba CUKROVKY PSŮ A KOČEK nikdy snadnější Vaše domácí zvíře má cukrovku Zjištění, že váš oblíbený pes či kočka má cukrovku, může být zpočátku šokující, avšak uvědomme

Více

Když onemocní můj pes: Osteosarkom

Když onemocní můj pes: Osteosarkom Když onemocní můj pes: Osteosarkom Osteosarkom je nejobvyklejší kostní tumor u psa. Bývá většinou velmi invazivní (prorůstá do okolních tkání) a časně metastázuje (oddělují se dceřinné skupiny buněk a

Více

246/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 15. dubna 1992 na ochranu zvířat proti týrání. 8 Veřejná vystoupení zvířat

246/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 15. dubna 1992 na ochranu zvířat proti týrání. 8 Veřejná vystoupení zvířat 246/1992 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 15. dubna 1992 na ochranu zvířat proti týrání 8 Veřejná vystoupení zvířat (1) Veřejným vystoupením se rozumí jednorázové nebo opakované provádění činnosti se

Více

Grantový program Nadace na ochranu zvířat. Projekty podpořené v roce 2008

Grantový program Nadace na ochranu zvířat. Projekty podpořené v roce 2008 Grantový program Nadace na ochranu zvířat Projekty podpořené v roce 2008 V roce 2010 vyhlásila Nadace na ochranu zvířat 7. ročník grantového programu s těmito okruhy: 1. Podpora přímé pomoci zvířatům v

Více

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA

Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA Chovné prasnice SANO KONCEPT VÝŽIVY PRASATA VÍTEJTE Vážený zákazníku, vážený zájemce o naše výrobky, jsme velmi rádi, že Vás Sano koncept výživy chovných prasnic zaujal. Na následujících stránkách najdete

Více

Vědět jak! Ve dvou krocích ke štíhlému psovi

Vědět jak! Ve dvou krocích ke štíhlému psovi Vědět jak! Ve dvou krocích ke štíhlému psovi Happy Dog redukční dieta Návod na optimální postup při zdravém hubnutí Jsme domovem zdravé výživy zvířat. Problémy blahobytu a jeho následky... Nadváha a její

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 60 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace žáka

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6-9. ročník III2-11-17 První pomoc Pokousání psem Mgr. Vilém Nejezchleb www.ceskenoviny.cz O problému Ročně u nás dojde asi ke 30 40 případů pokousání

Více

"Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha

Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost Václav Bunc LSM UK FTVS Praha "Fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost" Václav Bunc LSM UK FTVS Praha Studie WHO z roku 2015 dokládá, že 10% úmrtí ve světě je přímo způsobeno nedostatkem pohybu 33% celosvětových úmrtí

Více

Eradikace BVD v Německu naše zkušenosti

Eradikace BVD v Německu naše zkušenosti Eradikace BVD v Německu naše zkušenosti MVDr. Kirsten Stemme Základní údaje o BVD Virus BVD - pestivirus - různé genotypy a subtypy - dva rozdílné biotypy (necytopatogenní, cytopatogenní) podle Heckerta

Více

GDV u psů a jeho prevence

GDV u psů a jeho prevence GDV u psů a jeho prevence MVDr. Lucie Urbanová, MVDr. Michal Crha Ph.D., prof. MVDr. Alois Nečas Ph.D., MBA Definice zvětšení žaludku s jeho následným otočením podél mezenteriální osy ve směru hodinových

Více

Výroční zpráva. Občanského sdružení FOUSEK o. s. za rok Fousek o. s. Lidická 247, Dubí u Teplic 2

Výroční zpráva. Občanského sdružení FOUSEK o. s. za rok Fousek o. s. Lidická 247, Dubí u Teplic 2 Výroční zpráva Občanského sdružení FOUSEK o. s. za rok 2011 Fousek o. s. Lidická 247, 417 02 Dubí u Teplic 2 E-mail: info@fousek-os.cz Telefon: +420 731 648 264, +420 723 489 796 IČ: 26567971 Zpráva o

Více

10.3.3 Biologie 106 10.3.4 Plemenitba a reprodukce 107 10.3.5 Výživa a krmení 108 10.3.6 Technika chovu 108

10.3.3 Biologie 106 10.3.4 Plemenitba a reprodukce 107 10.3.5 Výživa a krmení 108 10.3.6 Technika chovu 108 OBSAH strana 1. ÚVOD 12 1.1 Význam, historie a současné postavení chovu laboratorních zvířat...12 1.2 Definice základních pojmů 14 1.3 Systematické zařazení laboratorních zvířat...14 1.4 Klasifikace laboratorních

Více

SHIH-TZU Klubu ČR a Klubu LHASA APSO

SHIH-TZU Klubu ČR a Klubu LHASA APSO PROPOZICE 1. uzávěrka 18. 08. 2019 SPECIÁLNÍ A KLUBOVÁ VÝSTAVA SHIH-TZU Klubu ČR a Klubu LHASA APSO KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ (lhasa apso), VÍTĚZ SPECIÁLNÍ VÝSTAVY (shih-tzu) CAJC, CAC, BOJ,

Více

Jedinečné. No Stress. řešení. Jak uklidnit vašeho psa nebo kočku

Jedinečné. No Stress. řešení. Jak uklidnit vašeho psa nebo kočku Jedinečné No Stress řešení Jak uklidnit vašeho psa nebo kočku Stejně jako my...... i naše domácí zvířata mohou trpět strachem, nervozitou a úzkostí. U některých psů a koček může cestování v autě, návštěva

Více

Příloha č. 1 dotazník v původním znění Příloha č. 2 stávající dotazník Příloha č. 3 Tabulka s kompletními odpověďmi na dotazník

Příloha č. 1 dotazník v původním znění Příloha č. 2 stávající dotazník Příloha č. 3 Tabulka s kompletními odpověďmi na dotazník Seznam příloh Příloha č. 1 dotazník v původním znění Příloha č. 2 stávající dotazník Příloha č. 3 Tabulka s kompletními odpověďmi na dotazník Příloha č. 1 DOTAZNÍK PRO PACIENTY S PRIMÁRNÍM GLAUKOMEM, LÉČENÝCH

Více

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ

Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System ŽÁDNÉ KODOVÁNÍ Blood Glucose Monitoring System Blood Glucose Monitoring System Naučte se správně žít s cukrovkou Žít s cukrovkou, nebo-li s Diabetes mellitus, to je otázka

Více

SHIH-TZU A LHASA-APSO. KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ (pouze shih-tzu), CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS, BISS

SHIH-TZU A LHASA-APSO. KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ (pouze shih-tzu), CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS, BISS PROPOZICE 1. uzávěrka 02. 09. 2018 KLUBOVÁ VÝSTAVA SHIH-TZU A LHASA-APSO KLUBOVÝ VÍTĚZ MLADÝCH, KLUBOVÝ VÍTĚZ (pouze shih-tzu), CAJC, CAC, BOJ, BOV, BOB, BOS, BISS 30. 9. 2018 hotel STEP, Malletova ul.,

Více

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/

Globální problémy Civilizační choroby. Dominika Fábryová Oktáva 17/ Globální problémy Civilizační choroby Dominika Fábryová Oktáva 17/18 18.3.2018 Co jsou civilizační choroby nemoci, které jsou způsobeny špatným životním stylem můžeme označit za nemoci moderní doby hlavní

Více

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15

Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 Maturitní témata z předmětů Fyziologie a metodika tréninku a Chov koní pro obor Trenérství dostihových a sportovních koní pro školní rok 2014/15 1. Složení živého organismu buňka - stavba, funkce jednotlivých

Více

Vliv komplexního přístupu v terapii žen s nadváhou a obezitou. Mgr. Pavla Erbenová

Vliv komplexního přístupu v terapii žen s nadváhou a obezitou. Mgr. Pavla Erbenová Vliv komplexního přístupu v terapii žen s nadváhou a obezitou Mgr. Pavla Erbenová Obezita je stále narůstající břemeno dnešní doby. Epidemie obezity, někdy nazývaná také jako mor třetího tisíciletí, však

Více

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE

NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE NEPLODNOST A ASISITOVANÁ REPRODUKCE Problém dnešní doby http://www.ulekare.cz/clanek/ve-zkumavce-se-da-vypestovat-vajicko-i-spermie-13323 http://www.babyfrance.com/grossesse/fecondation.html Co tě napadne,

Více

KLONOVÁNÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT. Ing. Jiří Hojer Ministerstvo zemědělství

KLONOVÁNÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT. Ing. Jiří Hojer Ministerstvo zemědělství KLONOVÁNÍ HOSPODÁŘSKÝCH ZVÍŘAT Ing. Jiří Hojer Ministerstvo zemědělství 2006 americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) konstatoval, že mléčné a masné výrobky pocházející z klonovaného skotu, prasat, koz

Více

UROLOGY WEEK 2012 Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze

UROLOGY WEEK 2012 Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze MUDr. Libor Zámečník, Ph.D., FEBU Urologická klinika VFN a 1. LF UK v Praze přednosta prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc. Urologická klinika VFN a 1. LF UK se letos

Více

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera

Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jak pokračovat dále v chovu leopardího psa I. Kritéria výběru správného partnera Jarní klubová výstava (viz článek.) nás přiměla k zamyšlení nad tím, jak vlastně dál v chovu leopardů pokračovat a co doporučit

Více

LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ

LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ LÉKAŘSKÉ OBORY A JEJICH NÁPLŇ LÉKAŘSTVÍ (MEDICÍNA) jedná se o vědu, která se zaobírá zdravím člověka, chorobnými stavy a procesy, které v lidském těle probíhají. Zabývá se možnostmi jejich předcházení,

Více

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ

běh zpomalit stárnutí? Dokáže pravidelný ZDRAVÍ Dokáže pravidelný běh zpomalit stárnutí? SPORTEM KU ZDRAVÍ, NEBO TRVALÉ INVALIDITĚ? MÁ SE ČLOVĚK ZAČÍT HÝBAT, KDYŽ PŮL ŽIVOTA PROSEDĚL ČI DOKONCE PROLEŽEL NA GAUČI? DOKÁŽE PRAVIDELNÝ POHYB ZPOMALIT PROCES

Více

CENÍK vybraných úkonů, služeb, vakcín a chirurgických zákroků

CENÍK vybraných úkonů, služeb, vakcín a chirurgických zákroků MVDr. Načeradská CENÍK vybraných úkonů, služeb, vakcín a chirurgických zákroků Chcete-li se informovat na cenu níže neuvedených úkonů, léků atd., neváhejte nás kontaktovat. Uvedené ceny jsou včetně příslušného

Více

Asi už opravdu stárnu!?!

Asi už opravdu stárnu!?! Zní to povědomě? Asi už opravdu stárnu!?! Opravdu ho již nepřitahuji? Možná kdyby shodil pár kilo! Už nemá takovou jiskru. Je stále tolik unavený? MOŽNÁ MÁTE NÍZKOU HLADINU TESTOSTERONU Všichni stárneme

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Téma / kapitola Mendelova 2. stupeň Základní Zdravověda

Více

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU PŘÍLOHA I SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU INCURIN 1 mg tablety 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ Léčivá(é) látka(y): Estriolum 1 mg/tableta Úplný seznam pomocných

Více

Díky inzulínovému peru VetPen... nebyla léčba CUKROVKY PSŮ A KOČEK. nikdy snadnější

Díky inzulínovému peru VetPen... nebyla léčba CUKROVKY PSŮ A KOČEK. nikdy snadnější I n f or m ace pro c h ova t e l e Díky inzulínovému peru VetPen... nebyla léčba CUKROVKY PSŮ A KOČEK nikdy snadnější Vaše domácí zvíře má cukrovku Zjištění, že váš oblíbený pes či kočka má cukrovku, může

Více

Oblastní výstavu psů

Oblastní výstavu psů ZKO Horní Počernice www.zkohornipocernice.cz pořádá Oblastní výstavu psů mimo plemeno NO spojenou se Speciální výstavou AMKČR www.amkcr.eu + Klubovou výstavou Eurasier klubu (se zadáním KV a CAC) http://www.eurasier.cz/

Více

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky

PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU. Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP. Výskyt cukrovky PŘÍNOS LÉČBY INZULÍNOVOU POMPOU U OSOB S DIABETEM 2. TYPU Autor: Monika Slezáková 4. ročník LF UP Výskyt cukrovky V roce 2010 se léčilo v ČR s tímto onemocněním více než 800 tisíc osob. To představovalo

Více

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls18672/2008, sukls18673/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE

Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls18672/2008, sukls18673/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Příloha č. 2 k rozhodnutí o prodloužení registrace sp.zn. sukls18672/2008, sukls18673/2008 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE DECAPEPTYL 0,1 mg DECAPEPTYL 0,5 mg (triptorelin acetát) Injekční

Více

Pohled do historie: Operace rakoviny prostaty

Pohled do historie: Operace rakoviny prostaty Press kit Pohled do historie: Operace rakoviny prostaty Pacientů s rakovinou prostaty každý rok přibývá 1 Podle statistických údajů je rakovina prostaty nejčastějším nádorovým onemocněním mužů v rozvinutých

Více

Chovní jedinci. Anatomie. Pohlavní ústrojí psa (samce)

Chovní jedinci. Anatomie. Pohlavní ústrojí psa (samce) Chovní jedinci Podmínky uchovnění (obecně, dle plemene) Pohlavní, chovatelská a tělesná dospělost Anatomie a fyziologie pohlavního ústrojí psa a feny Pohlavní reflexy psa Pohlavní cyklus feny Anatomie

Více

Petice za ponechání ochranné lhůty šesti měsíců pro zvířata v novém občanském zákoně

Petice za ponechání ochranné lhůty šesti měsíců pro zvířata v novém občanském zákoně Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Sněmovní 4 118 26 Praha 1 - Malá Strana Petice za ponechání ochranné lhůty šesti měsíců Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, velmi si vážíme a oceňujeme váš přístup

Více

27. 4. 2013 Praha Smíchov Něco málo o genetice potkanů

27. 4. 2013 Praha Smíchov Něco málo o genetice potkanů 27. 4. 2013 Praha Smíchov Něco málo o genetice potkanů Některé obrázky použité v prezentaci pochází z různých zdrojů na internetu a nejedná se o má díla. Byly použity k ilustraci a prezentace nejsou určeny

Více

MVDr. Radka Slezáková Doc. MVDr. Eva Bártová, Ph.D. Poděkování: Interní vzdělávací agentura IVA VFU Brno, č. projektu: 2015FVHE/2150/35

MVDr. Radka Slezáková Doc. MVDr. Eva Bártová, Ph.D. Poděkování: Interní vzdělávací agentura IVA VFU Brno, č. projektu: 2015FVHE/2150/35 MVDr. Radka Slezáková Doc. MVDr. Eva Bártová, Ph.D. Poděkování: Interní vzdělávací agentura IVA VFU Brno, č. projektu: 2015FVHE/2150/35 Fáze pohlavního cyklu PROESTRUS ESTRUS METESTRUS (DIESTRUS) ANESTRUS

Více

VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY

VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY VÝKLAD K VYHLÁŠCE č. 411/2008 Sb., O STANOVENÍ DRUHŮ ZVÍŘAT VYŽADUJÍCÍCH ZVLÁŠTNÍ PÉČI - - ZPRACOVANÝ NA ZÁKLADĚ ODŮVODNĚNÍ K NÁVRHU VYHLÁŠKY I. OBECNÁ ČÁST Dosavadní právní úprava (do 30.9.2008) Dosud

Více

PROVOZNÍ ŘÁD ZÁCHYTNÉHO MÍSTA PRO OPUŠTĚNÁ A TOULAVÁ ZVÍŘATA MĚSTA CHODOV

PROVOZNÍ ŘÁD ZÁCHYTNÉHO MÍSTA PRO OPUŠTĚNÁ A TOULAVÁ ZVÍŘATA MĚSTA CHODOV PROVOZNÍ ŘÁD ZÁCHYTNÉHO MÍSTA PRO OPUŠTĚNÁ A TOULAVÁ ZVÍŘATA MĚSTA CHODOV Část I. Základní ustanovení Název a sídlo Záchytné místo pro zatoulaná a opuštěná zvířata Města Chodov Komenského 1077, 354 35

Více

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava

VY_32_INOVACE_11.14 1/6 3.2.11.14 Hormonální soustava Hormonální soustava 1/6 3.2.11.14 Cíl popsat stavbu hormonální soustavy - charakterizovat její činnost a funkci - vyjmenovat nejdůležitější hormony - uvést onemocnění, úrazy, prevenci, ošetření, příčiny - žlázy s vnitřním

Více