obr. na obrázku je vidět nevzhledná růžová cestička u pravého oka.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "obr. na obrázku je vidět nevzhledná růžová cestička u pravého oka."

Transkript

1 materiály zpracované chovatelskou stanicí Bílé království ZDRAVÍ VAŠEHO PSA BĚŽNÁ PÉČE O PSA Proto, aby byl náš pes zdraví potřebuje odpovídající péči o jeho tělo. SRST Kartáčování čuvače postačí přibližně jednou za týden. V době línání je dobré vyčesávat denně. Odumírající srst svědí, a tak bude našemu psovi podrbání kartáčem velice příjemné. V případě, že najdeme nějaká zplstnatělá místa, opatrně je vystřihneme nůžkami. Česání kartáčem by bylo pro psa velice bolestivé. Často můžeme takové místo najít za ušima. Koupel za pomocí šampónu bychom měli dělat pouze tehdy, jestliže srst je hodně zašpiněná. Po koupeli je psa třeba dobře vysušit a nechat na teplejším místě. Platí to především koupeme li psa v zimním období. Zdánlivě suchá srst nestačí. Kůže psa bývá většinou vlhká ještě hodně dlouho. V takovém případě je dobré psa chránit před chladnějším místem ještě asi 20 hodin. V opačném případě hrozí i zápal plic. OČI Nahromaděný sekret v očních koutcích bychom měli odstraňovat denně. Někdy se stane, že nenadále oko psa slzí a zanechává nevzhlednou růžovou cestičku na srsti pod očním koutkem. V takovém případě se může jednat o ucpaný slzný kanálek a je třeba se poradit s veterinárním lékařem obr. na obrázku je vidět nevzhledná růžová cestička u pravého oka. UŠI Čuvačí ucho je klopené a tak může při špatné hygieně nastat menší, či větší problém Je to vlivem působení tepla a vlhkosti někdy i cizím tělesem. Pohazování hlavou a časté drbání psa v oblasti ucha (kdy většinou pes kňučí) je známkou toho, že není něco pořádku. Uši bychom měli kontrolovat asi jednou za měsíc. Ucho psa je dobré občas vyčistit vatou namočenou v ušním roztoku, který odstraňuje přebytečný maz. Neměli bychom zasahovat do hloubky. Čistit je třeba ušní záhyby a boltec. Častou příčinou pohazováním hlavy bývá také dráždění zvukovodu chloupky, které rostou směrem dovnitř ucha. Tyto chloupky můžeme vystříhávat nůžkami.

2 materiály zpracované chovatelskou stanicí Bílé království tví ZUBY Chrup psa bychom měli kontrolovat asi jedenkrát týdně. Je třeba prohlédnout nejen zuby, ale i dásně (může tam být vraženo cizí těleso, které často vyvolá i zánět).pokud je cítit ze psí tlamy zápach, nebo najdeme- li ulomený či jinak poškozený zub, je třeba navštívit veterinárního lékaře. Nejčastějším problémem bývá u psů zubní kámen. Dnes už je na trhu spoustu dentálních kostí nebo přípravků, které napomáhají zubní povlak odstraňovat. Pes by měl alespoň jednou týdně dostat nějakou kousací kost. Okusováním tvrdšího předmětu dochází nejen k odstranění zubního povlaku, ale také k velice žádoucí masáži dásní. Někdy si můžeme všimnout, že psi rádi okusují v přírodě různé klacky. Ty odstraňují zubní povlak také, je však třeba dát pozor na to, aby dřevo nebylo chemicky ošetřené nebo nepocházelo z jedovatých dřevin. Pozor pro psa je toxická např. zahradní růže, která může vyvolat zánět dásně. V případě většího rozsahu zubního kamene je možné ho nechat odstranit odborně na veterinární klinice. Vše se pak provádí při plné narkóze psa. TLAPKY Tlapky bychom měli kontrolovat dle potřeby. Polštářek psí tlapy může být poraněn o skleněný střep, či ostrý kámen nebo může být mezi prsty osina z trávy. Polštářky psí tlapky bychom měli alespoň občas ošetřit mastnějším krémem nebo lékařskou vazelínou. Toto ošetření je třeba provádět celoročně. V letních měsících jsou náchylné polštářky psa na popraskání vlivem vyšších teplot. (rozpálený asfalt). V zimních měsících trpí polštářky psa při solení chodníků a silnic. (tlapky bychom před namazáním měli omýt vodou). DRÁPY Pokud se pes alespoň občas pohybuje po tvrdším povrchu není třeba zvláštní péče. Drápy se samy přirozeně obrušují. U psů, kteří se pohybují po měkkém povrchu (trávníku) a nemají možnost přirozeného obrušování, je nutné zakrácení drápků speciálními nůžkami. Zakrácení vám na požádání udělá veterinář při běžné psí prohlídce. ŘITNÍ OTVOR Po obou stranách řitního otvoru jsou uloženy anální váčky. Tyto žlázky se vyprazdňují při kálení psa vlivem tlaku tuhé stolice. V případě, že pes má řidší výkaly mohou se žlázky ucpat a hrozí jejich zánět. Ucpané anální žlázky můžete poznat podle chování psa. Nejčastěji se to projevuje tzv. sáňkováním pes si sedne a jezdí po zadku (drbe se o podložku). Někdy je velice nápadný i nepříjemný zápach. Stav naplněných žlázků bychom měli nechat překontrolovat veterinářem alespoň 2x ročně. (stačí při pravidelné běžné prohlídce). Při problémech vás veterinární lékař sám pozve k další návštěvě.

3 ODČERVENÍ A OČKOVÁNÍ --- materiály zpracované chovatelskou stanicí Bílé království Odčervovací prostředky jsou k dostání jako pasta nebo tabletky. Množství je závislé na váze psa. Dospělé psy odčervujeme nejméně 2x ročně, nejlépe týden před očkováním. Pokud se chystáme fenu nakrýt měli bychom ji odčervit před háráním. Dnes jsou k dostání běžně očkovací látky proti infekčnímu onemocnění jako je infekční zánět jater, leptospiróza, parvoviróza, psincový kašel, psinka a vzteklina. Ze zákona je povinné očkování pouze vztekliny (1x za rok). Váš pes by měl být ještě očkován tzv. trojkombinací (proti parvoviróze, psince a infekční hepatitidě). Některá tato vakcína obsahuje i očkování proti leptospiróze. Leptospiróza by měla být očkována u všech psů, kteří se pohybují venku. Trojkombinace je povinná pro psi, kteří se účastní výstav, zkoušek a soutěží. Revakcinovace je třeba také jednou ročně. Nejčastější označení očkovacích látek : DHPPi + L = proti viru parvovirózy, psinky, infekční hepatitidy, infekční laryngotracheitidy a infekční parainfluenzy. L proti leptospiróze L = proti leptospiroze R = proti vzteklině Očkovat bychom měli jen zdravá zvířata a po vakcinaci dodržet přibližně 3 dny klidu. PŘEHLED NEJČASTĚJŠÍCH INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍ (možná vakcinace) Leptospiróza Bakteriální onemocnění zasahující ledviny a játra. Některé druhy leptospirózy jsou přenosné i na člověka.základem infekce jsou výměšky volně žijících hlodavců nebo přes nakaženou vodu či moč infikovaného zvířete. Symptomy : apatie. Zvracení průjem (může být i s příměsí krve), žloutenka, tmavá moč, zánět ústní sliznice, poruchy centrálního nervového systému. Vzteklina Nevyléčitelné onemocnění postihující centrální nervovou soustavu a mozek. Tento virus je přenosný na člověka. K přenosu nemoci dochází při poranění nakaženým zvířetem. Symptomy : nápadná změna v chování (zuřivost nebo naopak přítulnost), lekavost neposlušnost, slintání a zvýšená teplota. Každoroční přeočkování proti vzteklině je ze zákona povinné. Infekční onemocnění jater Virové onemocnění postihující především játra.toto infekční onemocnění může mít velmi prudký průběh, kdy zvíře do druhého dne uhyne. Infekce vzniká přes moč, výkaly nebo sliny infikovaného zvířete. Symptomy : vysoká teplota, nechutenství, celková skleslost, výtok z očí, zánět mandlí, pohmatová bolest v přední části břicha.

4 materiály zpracované chovatelskou stanicí Bílé království Parvoviróza Je vážné vysoce nakažlivé střevní virové onemocnění (postihuje častěji mladší psy). Pes se může nakazit přes výkaly a srst infikovaných zvířat. Přenos infekce je možný i na oblečení. Virus je aktivní dlouhé měsíce. Pokud se v domácnosti nacházel pes s klinickými příznaky psinky je nutná důkladná desinfekce všech prostor a prostředí. Nové štěně by do takového místa mělo přijít nejdříve za 6. měsíců. Symptomy : vodnatý, velmi silně zapáchající průjem s krvavou příměsí, zvracení, vysoká teplota, nechutenství, celková apatie Psinka Virové onemocnění s podobnými symptomy jako u parvovirózy. Infekce se přenáší skrz výměšky nakažených zvířat. Může se projevovat v několika formách : plicní katarální (postihuje zažívací trakt) nervové kožní Symptomy : zvýšená teplota, únava, apatie, kašel, výtoky z očí a nosu, praskání kůže na nose a tlapkách, průjem, zvracení, svalové křeče, záškuby, klapání zuby. Psincový kašel Nakažlivý zánět průdušnice a průdušek. Infekce se nejčastěji vyskytuje v místech s vysokou koncentrací psů (výstavy, cvičiště, ale i sídliště) a přenáší se kapénkami přes dýchací cesty. Symptomy : suchý, dávivý dráždivý kašel. U komplikovanější formy teplota, vlhký kašel a ztráta chuti k jídlu. DALŠÍ MOŽNÉ NEMOCI Každou nemoc lze rozpoznat především z náhlé změny chování. Nejčastější změny jsou : Neobvyklé agresivní chování = důvodem může být nějaké bolest. Nechutenství : může být projevem nemoci, ale také u psů důvodem toho, že je v blízkosti háravá fena (pes je schopný držet svou hladovku i několik dní) Přehřátí Hrozí především u psů, které jsou ponechány v autě (a to i ve stínu) nebo ve špatně větratelných místnostech.. Projevuje se plavavými pohyby, potácením, chroptěním a celkovou ochablostí První pomocí je umístění psa do chladnějšího prostředí, chlazení studenými obklady, případně polití studenou vodou. Otravy Při požití jakéhokoliv jedu se snažíme vyvolat u psa zvracení. Můžeme použít vysoce koncentrovaný roztok kuchyňské soli, který vpravíme do krku psa lžící.. Po vyvržení obsahu žaludku dáme psovi asi 10 tablet živočišného uhlí a dopravíme ho ihned k veterináři. Pokud známe příčinu otravy obal jedu vezmeme sebou. Příznaky otrav jsou různé. Nejčastěji se projevují bledostí sliznic, rozšířením, či zúžením očních zornic, malátnost, křeče, spavost.

5 materiály zpracované chovatelskou stanicí Bílé království Torze přetočení žaludku Je to náhlý akutní stav, kdy je nutný okamžitý chirurgický zákrok. Přibližně za dvě hodiny již nastává smrt zvířete. Mezi prvotní příznaky torze patří neochota psa ulehnou (pes zmateně pobíhá), náznaky zvracení (bez vyvrhnutí obsahu), zvětšení objemu břicha, ztížené dýchání a celková apatie. Torze žaludku nejčastěji nastane při nevhodné době krmení (pes by neměl dělat prudké pohyby nejméně 2 hodiny po jídle). Otlaky Projevují se vypadáváním srsti, zarudnutím a ztvrdnutím kůže na nejrůznějších místech těla. Toto místo připomíná tvrdý mozol a nejčastěji se vyskytuje v oblasti loketního kloubu. Příčinou bývá tvrdá podložka na které pes leží. K léčbě otlaků postačí potírat postižené místo lékařskou vazelínou a zajistit měkkou podložku v pelechu psa. Kryptorchizmus Jedná se o onemocnění psů, kdy jedno nebo obě varlata nesestoupí do šourku. Důvodem může být to, že varlata nejsou vůbec vyvinutá nebo zůstanou v břišní dutině. Kryptorchizmus je vada vylučující z chovu. Dysplazie kyčelního kloubu (DKK) Je to vada utváření kloubní hlavice a jamky kyčelního kloubu. Chybné postavení kloubu se s postupujícím věkem zhoršuje.pro rozpoznání tohoto onemocnění je třeba zhotovení rentgenového snímku (je povinné při uchovnění jedince). Projevem DKK je únava po zátěži, neochota k delší chůzi, bolestivost, kulhání, natahování pánevní končetiny, kymácivá chůze a omezení hybnosti. Léčba spočívá v podávání analgetik a omezení fyzické zátěže psa. Vyšší stupeň DKK je vyřazující z chovu. Kýla Vyskytuje se většinou u štěňat. Ve vrhu jsou častěji postiženy psi. Kýla může být pupeční nebo stříselná (vyskytuje se zřídka) a lze ji nahmatat jako tvrdší kuličku pod pupíkem nebo v tříslech..pokud je kýla přibližně velikosti malé švestky je třeba její bezprostřední odstranění - dobře znatelná je přibližně ve 30 dnech stáří štěňat. Léčba :Včasná operace může předejít uskřípnutí střevní kličky. Zákrok se provádí pod narkózou. Je třeba zabránit napínání břišní stěny. obr. pupeční kýla velikosti švestky u 30 ti denního štěněte.

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida Klíšťová encefalitida Autor: Michaela Měkýšová Výskyt Česká republika patří každoročně mezi státy s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy. Za posledních 10 let připadá přibližně 7 nakažených osob na 100

Více

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni

SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI SAMOSTATNÁ PRÁCE 2012 jmeno a prijmeni ZÁPADOČESKÁ UNIVERZITA V PLZNI Příušnice Samostatná práce Informatika a výpočetní technika KIV/IFYER jmeno a prijmeni Obsah 1 Příušnice

Více

VY_32_INOVACE_07_B_18.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_18.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_18_ZDR Vzdušné nákazy Datum tvorby 6.5.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK

PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK PNEUMOKOKOVÉ INFEKCE A MOŽNOSTI PREVENCE aneb CO MŮŽE ZPŮSOBIT PNEUMOKOK Očkování! Nejvýznamnější možnost prevence infekčních chorob! Lepší infekční chorobě předcházet než ji léčit! Významný objev v medicíně,

Více

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537

KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 KOTVA CZ.1.07/1.4.00/21.3537 Identifikátor materiálu EU: PRIR - 60 Anotace Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor PRIR = Oblast/Předmět Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Prezentace žáka

Více

Poznáváme homeopatii. Jak šetrně léčit psy a kočky. MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer

Poznáváme homeopatii. Jak šetrně léčit psy a kočky. MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer MVDr. Michaela Švaříčková, MVDr. Václav Holzbauer Poznáváme homeopatii Jak šetrně léčit psy a kočky Máme doma štěně, kotě Růst a dospívání Stáří Domácí homeopatická lékárna Ukázka knihy z internetového

Více

Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno

Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno Péče o dítě s infekčním onemocněním Mgr. Marcela Křiváková Ph.D. SZŠ Jaselská, Brno Imunita 1. Definice 2. Funkce rozpoznat škodlivé látky (zevní, vnitřní) mobilizovat obrané mechanizmy likvidovat škodliviny

Více

NEMOCI. Odhalení nemocí

NEMOCI. Odhalení nemocí NEMOCI Odhalení nemocí Rotvajleři jsou všeobecně zdraví psi, ale může se samozřejmě vždycky přihodit, že náš pes začne mít nějaké potíže. Určitě si toho všimnete, protože se bude chovat jinak než normálně.

Více

OBSAH. Kolektiv autorů ŽIVÁ A MRTVÁ VODA...11

OBSAH. Kolektiv autorů ŽIVÁ A MRTVÁ VODA...11 OBSAH Kolektiv autorů ŽIVÁ A MRTVÁ VODA...11 ÚVOD...12 OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÁ VODA...14 CO JE ŽIVÁ A MRTVÁ VODA...26 JAK AKTIVOVAT ŽIVOU A MRTVOU VODU...30 ZÁZRAKY UZDRAVENÍ...35 ZPŮSOB PŘÍPRAVY ŽIVÉ A MRTVÉ

Více

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III

ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ. Výchova ke zdraví 6-9. ročník III ZŠ Brno, Řehořova 3 Zdraví a JÁ Výchova ke zdraví 6-9. ročník III2-11-17 První pomoc Pokousání psem Mgr. Vilém Nejezchleb www.ceskenoviny.cz O problému Ročně u nás dojde asi ke 30 40 případů pokousání

Více

Hygiena a školní zdravotnictví. Infekční onemocnění

Hygiena a školní zdravotnictví. Infekční onemocnění Hygiena a školní zdravotnictví Infekční onemocnění Základní pojmy Původci: bakterie, viry, červi (hlísti, hlístice), členovci Inkubační doba: interval od proniknutí původců nákazy do organismu po první

Více

Co je prasečí chřipka?

Co je prasečí chřipka? Co je prasečí chřipka? Prasečí chřipka je respirační onemocnění u prasat způsobené virem chřipky typu A, které u nich často propuká. Lidé za normálních okolností touto nemocí neonemocní, ale k nakažení

Více

PROBLEMATIKA SENIORŮ V OŠETŘOVATELSTVÍ

PROBLEMATIKA SENIORŮ V OŠETŘOVATELSTVÍ Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. PROBLEMATIKA SENIORŮ V OŠETŘOVATELSTVÍ 1 4. M E Z I N Á R O D N Í V Ě D E C K Á K O N F E R E N C E Očkování seniorů Lidmila Hamplová 16. DUBEN 2019 Očkování seniorů

Více

Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu

Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu trvalé následky 1 / 7 úrazu. Stanovení pojistného plnění z pojištění trvalých následků úrazu Co musí trvalý následek splňovat Pojistné krytí se vztahuje výhradně na trvalé následky úrazu, nikoli nemoci.

Více

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ

KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Nákazy přenášené různými přenašeči Tato skupina infekcí se vyznačuje tím, že zdrojem a rezervoárem nákazy obvykle bývají zvířata,

Více

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze

Očkování cestovatelů. 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Očkování cestovatelů Milan Trojánek 1. infekční klinika 2. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce, Praha Cestovní a

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Imunita a infekční nemoci Anotace Pracovní list seznamuje žáka s druhy infekčních chorob a se způsoby jejich

Více

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum:

Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Šablona: Šablona:

Více

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK

ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK ANAMNESTICKÝ ZDRAVOTNÍ DOTAZNÍK Pro účely preventivní sportovně-kardiologické prohlídky ve zdravotnickém zařízení ProCorde s.r.o. v Chomutově. Příjmení, jméno:............................... Rodné číslo:.....................

Více

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_19.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_19_ZDR Alimentární nákazy Datum tvorby 12.4.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

Ptačí chřipka - informace pro veřejnost

Ptačí chřipka - informace pro veřejnost Ptačí chřipka - informace pro veřejnost Vysocepatogenní ptačí chřipka subtypu H5N8 se šíří Evropou. Nákaza je potvrzována u nalezených uhynulých volně žijících ptáků a také v chovech drůbeže. Je potřeba

Více

I n f o r m a č n í l i s t o sexuálně přenosných infekcích

I n f o r m a č n í l i s t o sexuálně přenosných infekcích I n f o r m a č n í l i s t o sexuálně přenosných infekcích Sexuálně přenosné infekce (STS, angl. sexually transmitted infections) se mohou přenášet snadno, některé pouhým dotykem pokožky. Stoprocentní

Více

ROTAVIRUS ROTAVIRUS. Nyní mimořádný příspěvek VZP výše 1500 Kč. až do výše 1500 Kč. Je rozšířený, nakažlivý a může být nebezpečný. vašeho dítěte.

ROTAVIRUS ROTAVIRUS. Nyní mimořádný příspěvek VZP výše 1500 Kč. až do výše 1500 Kč. Je rozšířený, nakažlivý a může být nebezpečný. vašeho dítěte. ROTAVIRUS ROTAVIRUS Nyní mimořádný příspěvek VZP až domimořádný výše 1500 Kč. Nyní příspěvek VZP až do výše 1500 Kč. Je rozšířený, nakažlivý a může být nebezpečný. Je rozšířený, nakažlivý Přečtěte si o

Více

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu

VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE. Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název inovace Inovace předmětu Registrační číslo projektu Název projektu Název příjemce podpory VYŠETŘENÍ TĚL ULOVENÉ ZVĚŘE H1DKZ - Hygiena a technologie drůbeže, králíků a zvěřiny CZ.1.07/2.2.00/15.0063

Více

Co byste měli vědět o čištění zubů

Co byste měli vědět o čištění zubů Co byste měli vědět o čištění zubů Jaký je správný způsob čištění zubů? Čistěte si zuby nejméně 2 minuty, tzn. 30 vteřin každý kvadrant úst každé ráno a večer. Opřete kartáček o zuby tak, aby kónické štětinky

Více

CENÍK vybraných úkonů, služeb, vakcín a chirurgických zákroků

CENÍK vybraných úkonů, služeb, vakcín a chirurgických zákroků MVDr. Načeradská CENÍK vybraných úkonů, služeb, vakcín a chirurgických zákroků Chcete-li se informovat na cenu níže neuvedených úkonů, léků atd., neváhejte nás kontaktovat. Uvedené ceny jsou včetně příslušného

Více

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919

Tab. F.4. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1919 lékař 85 813 177 11 69 69 71 62 12 88 93 118 14 153 163 157 34 55 1 1 nelékař 6 219 5 937 1 75 1 287 552 516 598 616 495 513 432 577 868 1 3 1 255 1 149 295 234 19 15 I. Nemoci epidemické, endemické a

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz

Ostružina list. www.steza.cz. www.steza.cz. www.steza.cz Droga obsahuje třísloviny (gallatoniny), organické kyseliny, vitamin C, flavonoidy, inosit, barviva, pektin, ale množství všech těchto látek je v droze poměrně nízké. Působí mírně svíravě, močopudně, staví

Více

Nemoci dýchací soustavy

Nemoci dýchací soustavy Nemoci dýchací soustavy EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_BI1.16 Předmět: Biologie Tematická oblast: Biologie člověka Autor: RNDr. Marta Najbertová

Více

Dutina ústní, hygiena dutiny ústní. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

Dutina ústní, hygiena dutiny ústní. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Dutina ústní, hygiena dutiny ústní Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje Únor 2011 Mgr. Radka Benešová ZUBY HYGIENA DUTINY ÚSTNÍ Základem zdravých

Více

spot-on spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky

spot-on spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky spot-on pro psy S spot-on pro psy M spot-on pro psy L spot-on pro psy XL spot-on pro kočky 67 mg roztok k nakapání na kůži spot-on pro psy S Pro psy o hmotnosti 2 10 kg S l Ochrana proti blechám až 60

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_100_Nervová soustava II. AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK,

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_100_Nervová soustava II. AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_32_INOVACE_100_Nervová soustava II. AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, DATUM: 8., 27. 4. 2012 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Přírodopis,

Více

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková

Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Strašák EBOLA TÝKÁ SE TAKÉ NÁS EVROPANY? Bc. Helena Marcinková Ebola a Česká republika máme se bát? Jaké je riziko, že se Ebola dostane do České republiky a začne se tu šířit? Riziko pro turisty nebo obchodní

Více

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého:

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého: PRVNÍ POMOC ZÁSADY poskytování první pomoci: - cílem je záchrana života raněných při úrazech, vážném onemocnění a hromadném neštěstí, - je nutno ji poskytnout okamžitě, - nesmí dojít k poškození zdraví

Více

Zpracování vyšetření dítěte v 8 letech věku

Zpracování vyšetření dítěte v 8 letech věku Zpracování vyšetření dítěte v 8 letech věku Označení : A - anamnéza V - vyšetření celkové R - antropometrické měření S - vyšetření sluchu Z - vyšetření zraku C - vyšetření chrupu K - kožní vyšetření T

Více

Chraňte se před klíšťaty, která sají krev a mohou přenášet životu nebezpečné infekce!

Chraňte se před klíšťaty, která sají krev a mohou přenášet životu nebezpečné infekce! Chraňte se před klíšťaty, která sají krev a mohou přenášet životu nebezpečné infekce! Ochrana před klíšťaty Noste oblečení (zejména kalhoty) z hladké, světlé látky; nevhodné je tmavé oblečení z látky s

Více

Průvodce kompletní zubní péčí

Průvodce kompletní zubní péčí Svěží dech Ochrana dásní Zdravé a čisté zuby Ochrana měkkých tkání Ochrana Prevence Zdraví Průvodce kompletní zubní péčí pro psy a kočky Váš partner v dentální hygieně domácích mazlíčků Zubní hygiena je

Více

OBECNÁ USTANOVENÍ ZPŮSOB ZAŘAZOVÁNÍ BEARDED COLLIÍ DO CHOVU

OBECNÁ USTANOVENÍ ZPŮSOB ZAŘAZOVÁNÍ BEARDED COLLIÍ DO CHOVU CHOVATELSKÝ A ZÁPISNÍ ŘÁD KLUBU CHOVATELŮ BEARDED COLLIÍ PODMÍNKY PRO ZAŘAZOVÁNÍ BEARDED COLLIÍ DO CHOVU OBECNÁ USTANOVENÍ 1) Podmínky pro zařazení do chovu dané tímto předpisem KCHBC musí splňovat také

Více

NÁZEV/TÉMA: Virová onemocnění dětského věku

NÁZEV/TÉMA: Virová onemocnění dětského věku NÁZEV/TÉMA: Virová onemocnění dětského věku Vyučovací předmět: Základy epidemiologie a hygieny Škola: SŠZZE Vyškov Učitel: Mgr. Šárka Trávníčková Třída: 2. B Počet žáků: 20 Časová jednotka: 1 vyučovací

Více

Hygiena dospělého nemocného

Hygiena dospělého nemocného Hygiena dospělého nemocného Hygienická péče u klienta v nemocnici vychází z postupů, které denně vykonává zdravý člověk při dodržování hygieny. Cíl osobní hygieny: 1. preventivní: např. hygiena dutiny

Více

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost.

Veroval. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý DOMÁCÍ TEST. 10 diagnostických testů pro domácí použití. Alergie/nesnášenlivost. Jistota bez čekání Rychlý a spolehlivý 10 diagnostických testů pro domácí použití Alergie/nesnášenlivost Akutní potíže Prevence Plánování rodičovství Berte své zdravotní potíže vážně! Kvůli každodennímu

Více

Akupuntura(akupresura) na cesty

Akupuntura(akupresura) na cesty Akupuntura(akupresura) na cesty 1. Základní body TS 4 v 1. meziprstním prostoru ve výši středu 1. záprstní kosti Ž 36 tři proporcionální cuny (palce) pod čéškou, jeden prst vně od hrany holenní kosti Bod

Více

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace

www.zlinskedumy.cz Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace VY_32_INOVACE_11_ZDV2_06 Zdravověda První pomoc Poranění kostí a kloubů Prezentace a pracovní list v programu PowerPoint Žáci

Více

Přednáška byla vytvořena za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s. r. o. výrobce vakcín CZ/VAC/0067/13

Přednáška byla vytvořena za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s. r. o. výrobce vakcín CZ/VAC/0067/13 Duben květen 2013 Přednáška byla vytvořena za finanční podpory společnosti GlaxoSmithKline, s. r. o. výrobce vakcín CZ/VAC/0067/13 Plané neštovice - Varicella Onemocnění způsobuje - Virus varicella zoster

Více

Legionelóza, Legionářská nemoc (Leccos)

Legionelóza, Legionářská nemoc (Leccos) Legionelóza, Legionářská nemoc (Leccos) Autor: Alena Kohoutková Výskyt Legionelóza je infekční onemocnění, které je rozšířeno po celém světě. Svůj název dostala podle členů americké legie, kteří se jí

Více

Klub chovatelů špiců

Klub chovatelů špiců Klub chovatelů špiců pořádá ve dnech 14. 5. a 15. 5. 2016 Speciální a Klubovou výstavu špiců a Thai Bangkaew Dog v kynologickém areálu MSKS ve Zbraslavi u Brna 14. 5. 2016 Speciální výstava 15. 5. 2016

Více

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum

PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE. Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok. metronidazolum sp.zn.sukls126426/2014 PŘÍBALOVÁ INFORMACE: INFORMACE PRO UŽIVATELE Metronidazol B. Braun 5 mg/ml, infuzní roztok metronidazolum Přečtěte si pozorně celou příbalovou informaci dříve, než začnete tento

Více

Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL. KONTINENTÁLNÍ BULDOK (Continental bulldog)

Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL. KONTINENTÁLNÍ BULDOK (Continental bulldog) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) Standard Nº. 15.01.2011 / SCHVÁLENÍ SKG CL Překlad: Kateřina Samková KONTINENTÁLNÍ BULDOK

Více

VY_32_INOVACE_07_B_15.notebook. July 08, 2013

VY_32_INOVACE_07_B_15.notebook. July 08, 2013 1 Škola Autor Název Téma SOŠ a SOU Milevsko Mgr. Jaroslava Neumannová VY_32_INOVACE_07_B_15_ZDR Specifická poranění Datum tvorby 1.3.2013 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0557III/2 Inovace a zkvalitněnívýuky

Více

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého I. Všeobecné Podkladem těchto hodnocení exteriéru jsou rasové znaky, uvedené ve standardu pro alpskou braku jezevčíkovitou. Hodnocení smí být prováděno

Více

Klub chovatelů kníračů České republiky, pořádají dne 28. května 2011 na Kynologickém cvičišti v Praze 4 Braníku

Klub chovatelů kníračů České republiky, pořádají dne 28. května 2011 na Kynologickém cvičišti v Praze 4 Braníku Klub chovatelů kníračů České republiky, a pořádají dne 28. května 2011 na Kynologickém cvičišti v Praze 4 Braníku XI. OBLASTNÍ KLUBOVOU VÝSTAVU KNÍRAČŮ VŠECH VELIKOSTNÍCH A BAREVNÝCH RÁZŮ se zadáváním

Více

ŘÍJEN 2008. Školní kuchyně. Dominik Hejhal 6.třída. 1. Občas. 2. Sou v pohodě 3. Ne, chutná mi tam. Zdeněk Geier 8.třída. 1. Středně.

ŘÍJEN 2008. Školní kuchyně. Dominik Hejhal 6.třída. 1. Občas. 2. Sou v pohodě 3. Ne, chutná mi tam. Zdeněk Geier 8.třída. 1. Středně. ŘÍJEN 2008 Přátelé,kamarádi,pedagogové,říjnové vydání školního časopisu si pro vás připravily žáci osmého ročníku naší školy a to Dominik Vaněk a Pavla Ledrerová. Tento měsíc byli voleni žáci do školní

Více

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI. Základní první pomoc (dále jen PRP) je pomoc, kterou poskytujeme holýma rukama bez zdravotnického vybavení.

ZÁSADY PRVNÍ POMOCI. Základní první pomoc (dále jen PRP) je pomoc, kterou poskytujeme holýma rukama bez zdravotnického vybavení. ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Laická první pomoc je soubor základních odborných a technických opatření, která lze provést bez specializovaného vybavení. Do ní spadá zavolání odborné zdravotnické pomoci, péče o postiženého

Více

ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ

ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ ILUSTRAČNÍ PŘÍKLADY OCENĚNÍ PRO POJISTNÉ PLNĚNÍ PRACOVNÍ NESCHOPNOST NÁSLEDKEM ÚRAZU HLAVA Pohmoždění hlavy bez otřesu mozku Pohmoždění hlavy bez otřesu mozku s hospitalizací Zlomenina kostí nosních bez

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Amgevita (určeno dospělým i dětským pacientům) Verze 2 Shváleno SÚKL březen 2019 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě

Více

KERRY BLUE TERIÉR (KERRY BLUE TERRIER)

KERRY BLUE TERIÉR (KERRY BLUE TERRIER) FCI-Standard č. 3 / 11. 05. 2005/ GB KERRY BLUE TERIÉR (KERRY BLUE TERRIER) ZEMĚ PŮVODU: Irsko DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 19.04.2005. VYUŽITÍ: Používá se k těžké práci při lovu vyder

Více

Homeopatická první pomoc

Homeopatická první pomoc Homeopatická první pomoc MUDr. Petr Pudil Nakladatelství Alternativa MUDr. Petr Pudil, 2003 Vydalo Nakladatelství Alternativa Elišky Přemyslovny 380 Praha 5 Tel./fax: 257 922 331 e-mail: info@alternativa.cz

Více

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008

Nebezpečí infekce. Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Zpracoval: Ondráček Zdeněk 2008 Infekce je proces, při kterém se choroboplodné mikroorganismy (bakterie, viry, paraziti) dostávají do styku s hostitelským makroorganismem a vyvolávají jeho onemocnění.

Více

Spalničky v Moravskoslezském kraji MUDr. Irena Martinková, MUDr.Šárka Matlerová, MMO,

Spalničky v Moravskoslezském kraji MUDr. Irena Martinková, MUDr.Šárka Matlerová, MMO, Spalničky v Moravskoslezském kraji MUDr. Irena Martinková, MUDr.Šárka Matlerová, MMO, 18.5.2017 Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě Na Bělidle 7, 702 00 Ostrava, podatelna@khsova.cz,

Více

Péče na úseku stomatologie II.

Péče na úseku stomatologie II. Péče na úseku stomatologie II. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje květen 2011 Bc. Zouharová Klára Příznaky stomatologických onemocnění změny

Více

Budu horká nebo ledová, nikdy vlažná. Máte jen dvě možnosti - souhlas nebo nesouhlas. PÁR ZAPEKLITÝCH OTÁZEK

Budu horká nebo ledová, nikdy vlažná. Máte jen dvě možnosti - souhlas nebo nesouhlas. PÁR ZAPEKLITÝCH OTÁZEK PÁR ZAPEKLITÝCH OTÁZEK Paní Chlíbcová, poradkyně pro chov landseera, trvá na kondičních přehlídkách chovných jedinců, kteří nemají jednou za dva roky nějakou tu výstavu klubovou. Je zároveň i webmaster

Více

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty

Vše co potřebujete vědět o hemoroidech. Rady pro pacienty Vše co potřebujete vědět o hemoroidech Rady pro pacienty CO? CO? JAK? JAK? KDY? KDY? PROČ? PROČ? CO CO jsou hemoroidy? je hemoroidální onemocnění? Anatomie řitního kanálu a konečníku Hemoroidy jsou přirozenou

Více

Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001

Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 30.5.2003 32 Děti hospitalizované v nemocnicích ČR v letech 1999-2001 Předkládaná data se týkají všech dětí, ve věku

Více

Rozměr zavřeného průkazu mm

Rozměr zavřeného průkazu mm Přední strana Str. 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Humira (určeno dospělým i dětským pacientům) Rozměr zavřeného průkazu 105 73 mm Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi

Více

Nařízení Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj č. 5/2008

Nařízení Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj č. 5/2008 Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj Palackého třída 174, 612 38 Brno tel.: 541 594 472, fax: 547 212 451, e-mail: kvsb@svscr.cz Nařízení Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj č.

Více

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354

Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Inovace studia molekulární a buněčné biologie reg. č. CZ.1.07/2.2.00/07.0354 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář

Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1. Téma: Chov

Více

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya)

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya) F E D E R A T I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N A T I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 193 / 22.11.2006 / D, GB BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya

Více

Obsah. 3 Bezpečnost práce Úrazová zábrana a pracovní úraz Odpovědnost za bezpečnost při práci Vznik úrazů...

Obsah. 3 Bezpečnost práce Úrazová zábrana a pracovní úraz Odpovědnost za bezpečnost při práci Vznik úrazů... Obsah 1 Úvodem.... 13 1.1 Význam zdravovědy pro kadeřníka.................... 13 1.2 Osobní hygiena kadeřníka........................... 14 1.2.1 Péče o čistotu těla................................. 15

Více

Výzva k podání nabídky na realizaci veřejné zakázky

Výzva k podání nabídky na realizaci veřejné zakázky STATUTÁRNÍ MĚSTO TEPLICE MĚSTSKÁ POLICIE 415 95 TEPLICE, Dvorská 195 MP 24 13/2016 V Teplicích dne 8. 12. 2016 Výzva k podání nabídky na realizaci veřejné zakázky Typ zakázky: Veřejná zakázka malého rozsahu,

Více

Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí

Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí Obsah a časové rozmezí všeobecné preventivní prohlídky dětí Systém preventivních prohlídek v ČR je dlouhodobě propracovaný preventivní program, který umožňuje u Vašeho dítěte odhalit a včas léčit nejrůznější

Více

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek

Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek Zpracoval: Mgr. Jakub Krček SOŠ PO a VOŠ PO Frýdek Místek postižení kůže a sliznic poleptáním některými chemikáliemi charakteru: 1. suché nekrózy: způsobené kyselinou 2. rozbředlé nekrózy: způsobené louhem

Více

Klub chovatelů špiců

Klub chovatelů špiců Klub chovatelů špiců pořádá dne 4. 9. 2016 Klubovou výstavu špiců a Thai Bangkaew Dog se zadáváním titulu KLUÝ VÍTĚZ na výstavišti Krásná louka v Mladé Boleslavi Uzávěrka přihlášek: 1. termín 12.8. 2016

Více

Tab. F.13. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1928

Tab. F.13. Zemřelí podle příčiny úmrtí, věku a pohlaví v roce 1928 lékař 4 437 4 247 1 614 1 364 547 543 22 187 313 264 324 388 23 25 436 49 797 86 1 - nelékař 2 578 2 571 1 121 934 319 312 126 134 78 13 95 166 67 11 258 291 514 521 - - I. Nemoci epidemické a endemické

Více

Najdete zde i základní výstavní hodnocení a výsledek RTG (rentgenu) kloubů.

Najdete zde i základní výstavní hodnocení a výsledek RTG (rentgenu) kloubů. 1 JAK ČÍST BONITAČNÍ KÓD Bonitačním kódem rozumíme zapsání předností, ale hlavně vad posuzovaného jedince pomocí předepsané tabulky. Pro úplného laika je to potom směs čísel a písmen na jednom řádku. V

Více

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví?

Zdraví, nemoc, úraz. Zdraví I 14 20:22 I 14 20:22 I 14 20:24 I 14 20:24. Zdravý pohyb I 14 20:24 I 14 20:24. Co prospívá našemu zdraví? Zdraví Registrační číslo: CZ.1.07/.4.00/21.0938 Název: Škola hrou Zdraví, nemoc, úraz 1. a 2. ročník Zdraví máme jenom jedno. Měli bychom si ho proto chránit. Základní škola a mateřská škola Hrubý Jeseník,

Více

PÉČE O CENTRÁLNÍ VENÓZNÍ KATETRY POMOCÍ KRYTÍ SCHLORHEXIDINEM NAŠE ZKUŠENOSTI. Mgr. Hana Dusíková, DiS. Bc. Šárka Valentová

PÉČE O CENTRÁLNÍ VENÓZNÍ KATETRY POMOCÍ KRYTÍ SCHLORHEXIDINEM NAŠE ZKUŠENOSTI. Mgr. Hana Dusíková, DiS. Bc. Šárka Valentová PÉČE O CENTRÁLNÍ VENÓZNÍ KATETRY POMOCÍ KRYTÍ SCHLORHEXIDINEM NAŠE ZKUŠENOSTI Mgr. Hana Dusíková, DiS. Bc. Šárka Valentová Obsah přednášky: 1. Chlorhexidin a Tegaderm CHG 2. Dotazníkové šetření 3. Naše

Více

Ošetřování N se zánětem VDN

Ošetřování N se zánětem VDN Ošetřování N se zánětem VDN Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2010 Bc. Zouharová Klára Charakteristika onemocnění: sinusitis = zánět

Více

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 06.05.1988

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 06.05.1988 F E D E R AT I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N AT I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 113 / 01.12.1989 / D BRIARD (Berger de Brie) ZEMĚ PŮVODU:

Více

Provádění kompletní střihové úpravy psů 3 Poskytování poradenské činnosti majitelům psů 3 Rozpoznání zdravotních problémů psů 3

Provádění kompletní střihové úpravy psů 3 Poskytování poradenské činnosti majitelům psů 3 Rozpoznání zdravotních problémů psů 3 Střihač psů (kód: 69-053-H) Autorizující orgán: Ministerstvo pro místní rozvoj Skupina oborů: Osobní a provozní služby (kód: 69) Týká se povolání: Kvalifikační úroveň NSK - EQF: 3 Odborná způsobilost Název

Více

Seznam vakcín proti vzteklině schválených v České republice k

Seznam vakcín proti vzteklině schválených v České republice k Seznam vakcín proti vzteklině schválených v České republice k 31.5. 2016 Název BIOCAN DHPPi + LR s K aktivní imunizaci psů proti psince, infekční hepatitidě, infekční laryngotracheitidě, parvoviróze, parainfluenze,

Více

Téma prezentace: Vedení dítěte k hygienickým návykům

Téma prezentace: Vedení dítěte k hygienickým návykům EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND Výukový kurz pro chůvy pro děti do zahájení povinné školní docházky je finančně podpořen Evropským sociálním fondem v rámci realizace projektu č. CZ.2.17/2.1.00/37094 s názvem Udržení

Více

Neprůchodnost nosních dutin U DĚTÍ. Péče o zdraví bez kompromisů

Neprůchodnost nosních dutin U DĚTÍ. Péče o zdraví bez kompromisů Neprůchodnost nosních dutin U DĚTÍ Péče o zdraví bez kompromisů ÚVOD Cílem této brožury je předat informace týkající se neprůchodných nosních dutin u dětí, jejich výskyt a vliv na kvalitu života. Dále

Více

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1

PRŮKAZ PACIENTA. užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 PRŮKAZ PACIENTA užívajícího přípravek Imraldi (určeno dospělým i dětským pacientům) verze 1 Je nutné předložit tuto kartičku každému lékaři či zdravotníkovi při každé návštěvě zdravotnického zařízení.

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. p ř e d m ě t : v y b r a n é k a p i t o l y c h i r u r g i e Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Strnadová. z p r a c o v a l a : M g r. E v a S t r n a d o v á

Více

VNL. Onemocnění bílé krevní řady

VNL. Onemocnění bílé krevní řady VNL Onemocnění bílé krevní řady Změny leukocytů V počtu leukocytů Ve vzájemném zastoupení morfologických typů leukocytů Ve funkci leukocytů Reaktivní změny leukocytů Leukocytóza: při bakteriální infekci

Více

Úvod...11 Co je homeopatie?...12 Jakou léčbu zvolit?...13 Tři pilíře homeopatie...14 Homeopatie léčí příčiny potíží...15 Podávání homeopatických přípravků...16 Krátkodobé zhoršení...17 Podávání homeopatik

Více

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier)

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) 10.01.2011/EN FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 327 RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) PŘEKLAD FCI:

Více

Prevence nemocí. Prevence nemocí - účelem prevence je předcházet patologickým stavům, které se neslučují s fyziologickým stavem a výkonem zdravého psa

Prevence nemocí. Prevence nemocí - účelem prevence je předcházet patologickým stavům, které se neslučují s fyziologickým stavem a výkonem zdravého psa Prevence nemocí Dodržení základních 12-ti bodů péče o psa TRIAS Vyšetření psa, Vakcinace psa, Odčervení psa parazitární profylaxe, Imunita Prevence nemocí - účelem prevence je předcházet patologickým stavům,

Více

ITALSKÝ CHRTÍK (PICCOLO LEVRIERO ITALIANO)

ITALSKÝ CHRTÍK (PICCOLO LEVRIERO ITALIANO) FCI standard č. 200 / 17. 06. 1998 / GB ITALSKÝ CHRTÍK (PICCOLO LEVRIERO ITALIANO) ZEMĚ PŮVODU: Itálie DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 30.03.1992. VYUŽITÍ: Dostihový pes. KLASIFIKACE F.C.I.:

Více

DETOXIKAČNÍ MEDICÍNA A PENTAGRAM

DETOXIKAČNÍ MEDICÍNA A PENTAGRAM DETOXIKAČNÍ MEDICÍNA A PENTAGRAM Ing. Vladimír Jelínek 1 Čínská medicína rozeznává pět základních (mateřských) orgánů. Mozek (CNS), který je řídí, stojí uprostřed. 2 1. okruh SRDCE preparáty CorDren, CorHelp

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU CANIGEN DHA2PPi/L Lyofilizát pro přípravu injekční suspenze s rozpouštědlem. 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŢENÍ Přípravek obsahuje

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu  ; ISSN OTRAVY AnotacePrezentace seznamuje žáky s druhy otrav a poskytnutím rychlé první pomoci. Autor Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk Čeština Očekávaný Žák ví, co je to otrava. Ví, s jakými druhy otrav se může setkat.

Více

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky.

specifickou léčbu, 8. záškrt, 9. spalničky, 10. zarděnky. ODHAD RIZIKA A TYPOVÉ SITUACE PŘI PODEZŘENÍ NA VÝSKYT INFEKČNÍHO ONEMOCNĚNÍ NA PALUBĚ LETADLA PRO POTŘEBU SOUČINNOSTI SE SLOŽKAMI INTEGROVANÉHO ZÁCHRANNÉHO SYSTÉMU Přehled typových situací při podezření

Více

PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN

PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN ČESKOMORAVSKÁ KYNOLOGICKÁ JEDNOTA VÝSTAVNÍ VÝBOR CHOMUTOV pořádá PODKRUŠNOHORSKOU OBLASTNÍ VÝSTAVU PSŮ LOVECKÝCH PLEMEN 11. května 2013 zámecký park Červeného hrádku u Jirkova I. uzávěrka - 29. 3. 2013

Více

Pozor na záněty močových cest

Pozor na záněty močových cest Pozor na záněty močových cest Infekce močových cest (IMC) jsou po zánětech dýchacích cest druhou nejčastější lokalizací bakteriálních infekcí. Až jedna polovina žen si během svého života projde alespoň

Více

Saturace potřeb nemocného v oblasti hygieny dekubity. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové

Saturace potřeb nemocného v oblasti hygieny dekubity. Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Saturace potřeb nemocného v oblasti hygieny dekubity Markéta Vojtová VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Dekubitus = alterace integrity kůže v místech, kde je vystavena vysokému tlaku na kostěný podklad = decumbere

Více

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ. obr. č. 1

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ. obr. č. 1 SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ obr. č. 1 SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ 5 smyslů: zrak sluch čich chuť hmat 1. ZRAK orgán = oko oční koule uložena v očnici vnímání viditelného záření, světla o vlnové délce 390-790 nm 1. ZRAK ochranné

Více

KRAJSKOU VÝSTAVU PSŮ

KRAJSKOU VÝSTAVU PSŮ ZKO 394 Újezd nad Lesy pořádá dne 14. 10. 2018 v areálu KC Rychety (www.rychety.cz) KRAJSKOU VÝSTAVU PSŮ všech plemen (vyjma plemene NO) Program výstavy: 7:30 9:15 přejímka psů od 9:30 posuzování psů v

Více