Autor: Kristýna Štěpničková Konzultant: Pavel Fiala

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Autor: Kristýna Štěpničková Konzultant: Pavel Fiala"

Transkript

1 2008/2009 Autor: Kristýna Štěpničková Konzultant: Pavel Fiala

2 Obsah 1. úvod - Proč jsem si vybrala téma: Jan Palach, Jan Zajíc? 2. vlastní práce - život Jana Palacha - sebeobětování J. P. - situace po smrti J. P. - život Jana Zajíce - sebeobětování J. Z. - situace po smrti J. Z. - fotografie 3. závěr - odkaz J. Palacha a J. Zajíce dnes - použité zdroje

3 Úvod Proč jsem si vybrala téma: Jan Palach, Jan Zajíc? Už jako malá jsem se začínala zajímat o historii, zajímal mě spíše starověk a středověk. Proto když jsem poprvé slyšela o Janu Palachovi moc jsem se nad tím nepozastavovala. Později jsme, ale o Janu Palachovi mluvili v hodině dějepisu při výročí 40ti let od jeho sebeobětování. Od tohoto okamžiku mě toto téma začalo více zajímat. Shlédla jsem o něm dokument a vydala se na výstavu Jan 69, která se konala v sídle Univerzity Karlovy tedy v Karolinu. Po výstavě jsem již začala o jeho činu více přemýšlet a napadlo mě, že by mohlo být velmi zajímavé napsat o jeho skutku absolventskou práci. Přiznám se, že předtím jsem o žádném jiném tématu ani nepřemýšlela. Domnívám se, že psát práci o Janu Palachovi povede k tomu lépe jeho tragickému osudu porozumět a dozvědět se o něm mnoho dalších informací. Nechci se zabývat jen samotným upálením na Václavském náměstí, Jan Palach mě zajímá i jako člověk jaký byl, co si myslel, jaká měl přání, jaké byly jeho ideály. Protože tyto skutečnosti jsou možná klíčem k onomu nešťastnému 16. lednu Považuji rovněž za nutné, aby součástí absolventské práce byl i Jan Zajíc. Bylo by nespravedlivé se o něm nezmínit, jen proto, že jeho čin je méně známý než Palachův, ale rozhodně není méně významný.

4 Vlastní práce Život Jana Palacha Jan Palach se narodil 11. srpna Žil v domě ve Všetatech, v malém městečku nedaleko Prahy v klidné rodině s otcem, matkou, dědou a straším bratrem Jiřím. Od předškolního věku měl silný vztah k přírodě a vůbec ke všemu živému. Na základní škole byl Jan průměrným žákem. Začal mít však větší zájem o dějepis a biologii. Zájem o dějiny v něm vyvolal tatínek, když mu vyprávěl o velkých českých osobnostech. Vztah k biologii měl nejspíš díky svému dobrému vztahu k přírodě. Jan se také velmi rád věnoval četbě. Už od malička byl velmi odvážný. Dokonce odvážnější než jeho starší bratr. Podle učitelů ze základní školy se choval mimořádně citlivě a stál si vždy za svým názorem. Největší rána do Janova patnáctého roku byla smrt otce Josefa. Jan ke svému otci vždy vzhlížel a viděl se v něm. (Podle záznamů v archivech to mohlo být obráceně, tam je naznačen pravý opak, ale velmi pravděpodobně je to manipulace ze strany STB. Ta chtěla Palacha a jeho rodinu vykreslit jako absolutní dno společnosti) V roce 1963 byl Jan přijat na gymnázium v Mělníku. Jeho prospěch byl průměrný stejně jako na základní škole. Opět vynikal vědomostmi z dějin. Největším problémem pro něj byla ruština. Dokázal se zastat druhých a vždy byl ve svém myšlení veden idejemi. 7. června Jan úspěšně maturoval. Po ukončení studia na gymnáziu si Jan přál studovat Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Pro velký počet uchazečů však nebyl přijat. Poté udělal zkoušky na Vysokou školu ekonomickou v Praze. Nastěhoval se na žižkovské koleje na Jarově. Podle spolubydlících byl Jan uzavřený a zajímal se především o studium. Na pokoj ho chodil navštěvovat hlavně Ladislav Žiška, se kterým měl společnou zálibu, šachy. V Praze se setkal s kamarádkou z dětství, Helenou Zahradníkovou. Helena musela kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu přerušit školu. Podrobila se několika operacím. Po návratu do školy se o ní Jan pečlivě staral. O letních prázdninách roku 1967 se Jan zúčastnil brigády v Sovětském svazu. Tam se seznámil s kamarádem Hubertem Bystřičanem a pomáhal mu s přípravami. S Hubertem Jan prožíval převratné změny v lednu 1968 nástupem Alexandra Dubčeka do čela komunistické strany, stal se prvním tajemníkem. Bystřičan poznal

5 Janovi politické názory, které rozhodně nebyly nijak extremistické. 30. června 1968 Jan opět odjel do Sovětského svazu. Tentokrát jako vedoucí. Setkal se tam s nepříjemnými důsledky sovětské propagandy vůči Pražskému jaru. Například někteří sovětští představitelé se snažili izolovat svoje lidi od ostatního kacířského světa, kam jsme patřili i my. V SSSR udělal stávku, měl být vyhozen, ale byl ostatními podpořen, takže požadavky prosadili. Když se Jan vrátil domů, dozvěděl se, že byl přijat na Filozofickou fakultu do druhého ročníku. K studiu si vybral dva obory; historii a politickou ekonomii. 21. srpna 1968 se Jan dozvěděl o okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy. Ihned odjel do Prahy. Diskutoval celý den se sovětskými vojáky a druhý den pořídil fotografie. Když se vrátil do Všetat, psal vápnem nápisy proti okupantům. Srpnové události byly pro Jana zásadním životním zlomem. Na podzim roku 1968 se Palach zúčastnil brigády ve Francii. Tam mu chyběly pouze zprávy z domova. V říjnu 1968 začal studovat na Filozofické fakultě v Praze. Ubytoval se na kolejích na Spořilově. Jan velmi pilně studoval. Později se začal znovu setkávat s Helenou Zahradníkovou, ta ho seznámila se svou kamarádkou Evou Bednárikovou. Na podzim roku 1968 se začala politická situace v Československu zhoršovat. 18. října 1968 schválilo Národní shromáždění smlouvu o dočasném pobytu sovětských vojsk na našem území. Ve dnech 18. až 20. listopadu 1968 se uskutečnila okupační stávka na řadě vysokých i středních škol. Stávky se Jan osobně účastnil. Neúspěch vnímal velmi špatně. Velmi ho mrzela malá aktivita lidí. Nejspíš někdy v této době začal Palach přemýšlet o nějakém radikálním protestu. Napsal návrh na obsazení budovy Československého rozhlasu malou skupinou studentů. 6. ledna 1969 na schůzi vysokoškoláků odevzdal svůj návrh službě, aby ho předala Lubomíru Holečkovi, který zasedání předsedal. Ten na Palachův návrh vůbec nereagoval, jen si ho přečetl a dal stranou. Tento návrh ukazuje, že jeho pozdější tragický čin pro něj nebyl jediným řešením.

6 Sebeobětování J. P. Začal leden 1969 a do Janova činu zbývalo jen 16 dní. Nikdo na něm nepoznal nic neobvyklého. Normálně se dál scházel se svou přítelkyní Helenou Zahradníkovou a dokonce si plánovali společnou budoucnost ledna strávil Jan poslední víkend doma. Opět na něm nebylo nic znát. Jen byl více zamyšlený než jindy. Ve středu 15. ledna šel Jan se svou rodinou na pohřeb svého strýce. Ani ten den Janova matka nezpozorovala na svém synovi nic zvláštního. 16. ledna Jan po pohřbu přespal doma a ráno vypadal klidně. Připravoval se na odjezd do Prahy. Rozloučil se s maminkou a odcházel. Potom se vrátil a zeptal se, jestli nemají dopisní papír. Ještě jednou se při odchodu vrátil pro klíče a odešel. Okolo osmé hodiny Jan dorazil na Spořilov. Na pokoji začal formulovat koncept dopisu, v němž vysvětloval svůj čin a sdělil své požadavky. Napsal čtyři dopisy, tři poslal svazu spisovatelů, Lubomíru Holečkovi a Ladislavu Žiškovi. Poslední dopis si vzal s sebou na místo činu. Dopisy se od sebe lišily jen málo. Ve všech uvedl, že si jako člen skupiny dobrovolníků, vylosoval jednotku, tedy upálit se jako první, aby probudil lid této země. V dopisech byly také dva požadavky, okamžité zrušení cenzury a zákaz rozšiřování Zpráv (noviny okupantů). V případě nesplnění požadavků do 21. ledna 1969 měly vzplanout další pochodně. Když Jan opustil koleje na Spořilově nejspíš tyto dopisy hned odeslal. Mezi 11:00 12:30 hod. si Jan koupil v prodejně domácích potřeb dvě bílé umělohmotné nádoby. Do nich si nechal načepovat čtyři litry benzínu. Potom zřejmě rovnou zamířil ke kašně národního muzea. Vybral si toto místo nejspíš proto, že je to místo v centru Prahy, kde je okolo mnoho lidí. Palachův čin vidělo mnoho svědků. Žádný z nich však neviděl celou událost. Podle jejich výpovědí se dá celý čin zrekonstruovat. Jan si u kašny odložil. Vzal kbelík s benzínem a nadnesl ho nad hlavu. Vylil jeho obsah na sebe. Vzal do ruky sirky a zapálil se. Potom běžel přes ulici směrem k domu potravin. Nedaleko upadl. Lidé byli zděšeni. Přiběhl mu na pomoc pracovník Dopravního podniku. Sundal svůj kabát a udusil s ním Janovo hořící tělo. Jan řekl lidem kteří byli okolo, že má u fontány tašku, kde má dopis a vyžadoval, aby byl přečten. Po chvíli pro něj přijela sanitka, která náhodou jela okolo. Sanitka jela do nemocnice na Karlovo náměstí, kde Jana nepřijali. Sestra je poslala na kliniku plastické chirurgie v Legerově ulici.

7 V nemocnici byl Jan při vědomí a tak odpovídal na dotazy sestry, která ho odvážela na pokoj. Řekl jí, že se zapálil sám na protest toho, co se tady děje. Dále jí řekl, že jich bude víc. Jan měl popáleniny druhého a třetího stupně, zhruba na 80% těla. Jan stále přes svůj těžký stav komunikoval. V následujících hodinách se zpráva o Palachově činu rychle šířila. 17. ledna byl poprvé úplně zveřejněn Janův dopis. V tento den také Jana navštívila v nemocnici jeho maminka a bratr. Maminka se po návštěvě psychicky zhroutila. Nejvíce času u Jana strávila psychiatrička MUDr. Zdenka Kmuníčková. Veřejná bezpečnost nechala k Janovi do pokoje nainstalovat magnetofon. Ten ale patrně nebyl použit. Jedinou zvukovou nahrávku pořídila MUDr. Kmuníčková. Na záznamu Jan odpovídá na její otázky. 18. ledna se Janův stav zhoršoval. Projevoval však stále zájem o okolí a také se zajímal o ohlas svého činu. 19. ledna byla na pokoj puštěna na Janovo přání jeho kamarádka Eva Bednáriková. Eva mu pokládala otázky, ale jeho stav byl tak špatný, že nebyl schopen souvislých výroků. Požádal, aby Eva přivedla Lubomíra Holečka. Jeho si Jan vážil jako studentského vůdce. Holeček si od Jana odnesl možné podoby jména člověka, který by mohl být členem skupiny. Ale po hledání žádnou takovou osobu nenašel. Janův stav se po odchodu Bednárikové a Holečka velmi zhoršoval a v půl čtvrté odpoledne lékaři konstatovali jeho smrt.

8 Situace po smrti J. P. Po smrti Jana Palacha se uskutečnily v řadě měst po celé republice, ale i v zahraničí smuteční tryzny. V několika případech přerostly v pouliční demonstrace. 19. ledna 1969 se v centru Prahy konal několikatisícový průvod převážně mladých lidí, kteří podporovali Palachovy požadavky. 18. ledna začala na Václavském náměstí protestní hladovka. Počet hladovkářů narůstal. Hladovkáři bojovali za Palachovy požadavky. 23. ledna ukončila hladovku Veřejná bezpečnost. Vedení státu se snažilo situaci uklidnit. Vláda se Palachovými požadavky absolutně nezabývala. 20. ledna se konala veřejná tryzna za Jana Palacha. Tichý průvod, který zorganizoval Svaz vysokoškolského studentstva Čech a Moravy. V čele byly neseny černé vlajky, Palachův portrét a standarta s českým lvem. Průvod skončil na náměstí Krasnoarmějců. Náměstí bylo téhož dne spontánně přejmenováno na náměstí Jana Palacha. Z balkonu Filozofické fakulty promluvilo několik řečníků. Mezi nimi i Lubomír Holeček, který byl studentský vůdce a měl mezi studenty obrovskou autoritu. Mluvil o návštěvě u Jana Palacha v nemocnici krátce před tím než zemřel. Jan si podle jeho slov přál, aby se další neupalovali a přičinili se živí v boji. Od 24. ledna 1969 byly v Karolinu vystaveny Janovy pozůstatky. Rozloučit se s ním přišly desetitisíce lidí, což můžeme vidět ve dvou dokumentárních filmech Ticho a Jan 69. Podle výpovědí svědků a přímých účastníků se stálo na rakev s ostatky zemřelého Jana Palacha i několik hodin. Dne 25. ledna pokračovala tryzna na nádvoří Karolina. Zde se uskutečnil také pohřební obřad. Smuteční projevy přednesli rektor Univerzity Karlovy prof. Oldřich Starý, ministr školství české vlády prof. Vilibald Bezdíček, předseda Svazu vysokoškolského studentstva Michael Dymáček, děkan Filozofické fakulty prof. Jaroslav Kladiva a člen předsednictva Pražského studentského parlamentu Zdeněk Touš. Zdůraznili mravní sílu a nadčasovost oběti Jana Palacha. Poté byla rakev přemístěna do pohřebního vozu. Za ním se seřadil průvod včetně Palachovy rodiny, který prošel přes Staroměstské náměstí až před budovu Filozofické fakulty. Tam byl průvod ukončen. Janův pohřeb se uskutečnil na Olšanských hřbitovech. Tam se poslední rozloučení konalo pouze v rodinném kruhu s evangelickým farářem.. Palachův čin jednoznačně odsoudila libeňská organizace KSČ. Člen této organizace Vilém Nový poskytl 29. února 1969 rozhovor francouzské agentuře AFP,

9 v němž poprvé vyslovil teorii o studeném ohni. Jan měl být podle této teorie přesvědčen, že se jedná pouze o demonstrativní čin a oheň mu neublíží. Celou akci měl zorganizovat známý spisovatel Pavel Kohout. Jednalo se o jednoznačnou nehoráznou lež. Na sebeobětování Jana Palacha se již několik měsíců po jeho smrti zapomínalo. Při prvním výročí v lednu 1970 nebylo Palachovo jméno v Československu veřejně připomínáno. Postupně byl zlikvidován i hrob na Olšanských hřbitovech. Náhrobní deska, kterou zhotovil sochař Olbram Zoubek, byla v červenci 1970 odstraněna a poté roztavena. V říjnu 1973 pod nátlakem tajné policie souhlasili Libuše Palachová a Jiří Palach s exhumací pozůstatků Jana Palacha. 22. října 1973 pracovníci hřbitovní správy pod dohledem tajné policie vykopali Palachovy ostatky, které poté zpopelnili. Na místě Janova hrobu se objevil nový náhrobek Marie Jedličkové důchodkyně zemřelé v ústavu pro dlouhodobě nemocné. Ovšem lidé nepřestali nosit k tomuto hrobu květiny a rovněž zapalovali svíčky. Bylo veřejným tajemstvím, že květiny a svíčky patřili stále Janu Palachovi. Urnu s popelem převzala Janova maminka Libuše Palachová. Teprve na konci března 1974 ji mohla uložit na hřbitově ve Všetatech. Palachův odkaz byl v Československu veřejně opět připomenut teprve po dvaceti letech od jeho činu. Představitelé disidentské skupiny se tehdy dohodli, že v neděli 15. ledna 1989 veřejně uctí jeho památku položením květin u sochy svatého Václava. I přes úřední zákaz se na Václavském náměstí sešlo několik tisíc lidí. STB shromáždění s pomocí násilí rozehnala. Druhý den se však lidé opět na Václavském náměstí sešli. Toto shromáždění bylo rozehnáno ještě brutálněji. To vyvolalo ještě větší rozhořčení obyvatel. První shromáždění 15. ledna 1989 přerostlo v opakované pouliční demonstrace. Do dějin vešly tyto události jako Palachův týden a předznamenaly pád komunistického režimu u nás v Československu, který vyvrcholil o několik měsíců později tzv. Sametovou revolucí. V prosinci 1989 neslo náměstí před budovou Filozofické fakulty tentokrát oficiálně opět jméno Jana Palacha. 25. října 1990 byla urna s Palachovým popelem slavnostně převezena ze Všetat na původní místo, Olšanské hřbitovy. Palachův čin byl o rok později oceněn nejvyšším státním vyznamenáním. Dne 28. října 1991 propůjčil prezident Václav Havel Janu Palachovi in memoriam Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

10 Život Jana Zajíce Jan Zajíc se narodil 3. července Žil ve Vítkově s rodiči, se starším bratrem a mladší sestrou. Chodil na základní školu ve Vítkově. Podle matky patřil mezi živější žáky. Měl mnoho kamarádů, z nich jednoho nejvěrnějšího. Mezi spolužáky byl oblíbený. Často, to co provedli druzí, vzal sám na sebe. Měl své pevné názory a hájil druhé. Po základní škole navštěvoval Střední průmyslovou školu železniční. Volba této školy byla pro Jana hlavně z nutnosti. Jeho otec totiž utrpěl infarkt a bylo nutné, aby se Jan brzy postavil sám na vlastní nohy. Od počátku svého studia na střední škole v Šumperku bydlel na internátu. Přesto každý víkend jezdil za svými rodiči do Vítkova. Od ledna roku 1968 došlo k významným změnám ve vedení Komunistické strany Československa a s tím spojené akceleraci hnutí Pražského jara. Od této doby se Jan začal zajímat o politické dění. V přehledu o něm vynikal nad většinou spolužáků. Invazi v srpnu 1968 a následující události nesl velmi těžce, ale odmítal možnost emigrovat. Zapojil se do odporu proti okupačním vojskům. Když se Jan v září vrátil na internát do Šumperka, zažil konflikt se sovětskými vojáky. Na pokoj, ve kterém Jan spal, se vloupali a odcizili věci zhruba za devět set korun. Krátce po této události odjel do Prahy. Tam se zúčastnil hladovky, která začala 18. ledna Hladovku studenti drželi za splnění Palachových požadavků. 25. ledna 1969 se Jan Zajíc zúčastnil Palachova pohřbu. Už během hladovky prý hovořil o tom, že by byl schopný se obětovat jako Jan Palach. Zajíc byl po pohřbu smutný, ale věřil že jsou stále ještě krásní lidé a další oběť nebude potřeba. V jednom dopise, který Jan psal Oldřichu Vítovi, se zmínil, že buď dokončí školu a bude pracovat, v tom případě by mu zbyl čas bojovat proti situaci v Československu, nebo se pokusí bojovat otevřeně v cizině. Psal také o tom, jak jsou lidé nevšímaví a zbabělí. Podle dopisu ho toto zjištění velmi tížilo a rozhodl se proti této situaci něco dělat.

11 Sebeobětování J. Z. Narozdíl od činu Jana Palacha, o Zajícově rozhodnutí se upálit věděli jeho kamarádi několik dní předem. Den před jeho upálením o tom věděla nejméně desítka studentů a dva pedagogové školy. Dokonce několik hodin před činem i Veřejná bezpečnost. Zajícovo okolí si myslelo, že na sebeupálení nebude mít dost odvahy i když věděli, že se na to chystá. Možná kvůli tomu, že Jan o svém činu mluvil s kamarády otevřeně, nevěřili, že to myslí vážně. S kamarádkou Evou Vavrečkovou se dokonce dohodli, že po Janovi se upálí ona. Jan si myslel, že by bylo lepší kdyby se po něm upálil ještě někdo jiný. 25. února 1969 Jan Zajíc a Jan Nykl odjeli do Prahy. S nimi jely i dvě Janovi spolužačky, které mu chtěly čin rozmluvit. Na nádraží se jim oba ztratili. Setkali se až na rohu Václavského náměstí u domu potravin. Předtím Zajíc a Nykl nakoupili lahve s benzínovým čističem, pastu na parkety a nějaké další pomůcky. Pořídili také větší kufr do kterého měl Jan schovat potřebné věci k sebeupálení pro Evu Vavrečkovou. Kufr měl Jan Nykl uložit do úschovny hlavního nádraží. Na hlavním nádraží Jan provedl první přípravy, namazal se pastou na parkety a připravil si do druhého kufru pomůcky (lahve s benzínovým čističem, pastu na parkety, kyselinu chlorovodíkovou a další). Jeho spolužáci nezasáhli, stále doufali, že Janovi v jeho rozhodnutí někdo zabrání. Na Václavském náměstí se rozloučili. Jan se poté vydal k sídlu provozovny skla a porcelánu Domácích potřeb v průjezdu budovy čp. 39 na Václavském náměstí. Tam si na WC připravil kufřík s dopisem Občané Republiky československé v něm se vyjadřuje proč se rozhodl ke svému sebeupálení. Dále se polil hořlavinou, přeběhl dvůr, vběhl do dveří v předním traktu budovy, zde se nejspíš napil kyseliny (lahev od ní zůstala na místě) a zapálil se. Místo do průjezdu a na Václavské náměstí, ale vyběhl po schodech do přízemí. Tam se zhroutil a na místě zemřel.

12 Situace po smrti J. Z. Zajícovi spolužáci Jana s odstupem následovali. Všimli si shluku lidí před průjezdem a od lidí na místě slyšeli, že se tam měl upálit mladý člověk. Adámková a Nykl si tak domysleli, že Jan již svůj čin spáchal. Vydali se na pražské Vinohrady za Oldřichem Vítem. Pro něj jim předal Zajíc dopis a prohlášení Občané Republiky československé, aby je Vít rozmnožil. Po předání odjeli do sídla Svazu vysokoškolského studentstva. Tam Vít informoval o dopisech i o jejich obsahu. Předsednictvo Svazu vysokoškolského studentstva rozhodlo pozastavit publikování jména Jana Zajíce. Jana Nykla a Dagmar Adámkovou odvézt na psychiatrickou kliniku kvůli jejich špatnému fyzickému i psychickému stavu, pořídit fotokopie dodaných materiálů a informovat o situaci vysokoškolský výbor KSČ. Později se rozhodlo předat zástupcům fakult proti podpisu a čestnému prohlášení, že text Zajícova provolání a souhrnou zprávu o činu nebudou šířit. Rozšiřování Zajícova provolání bylo v podobě letáků rozvěšeno přinejmenším ve vnitřní Praze. Pak se stalo podnětem k úvahám zda nestíhat Svaz vysokoškolského studentstva, respektive jeho předsednictvo. Rodičům Jana Zajíce oznámil o jeho činu Oldřich Vít, pak byl předveden k výslechu na místní oddělení VB. Týž den se Vít vrátil do Prahy. Tam o činu informoval na různých oficiálních besedách a shromážděních. Také se zúčastnil Janova pohřbu. 26. února 1969 odjela do Prahy skupina studentů šumperské průmyslovky. Její členové vyzvedli Dagmar Adámkovou a Jana Nykla z psychiatrické kliniky. Poté absolvovali besedu na Svazu spisovatelů a snažili se o činu informovat redakce novin a časopisů. V souvislosti se smrtí Jana Zajíce se konala různá shromáždění a besedy. Jan si přál být pohřben v Praze, přesto jeho rodiče souhlasili s pohřbem ve Vítkově. Pohřeb se konal 2. března 1969 za účasti až osmi tisíc lidí. Rodiče Janovi uspořádali Křesťanský pohřeb. Smuteční průvod vedla bílá nevěsta nesoucí myrtovou čelenku, za ní černá nevěsta držící zlomenou svíci. Průvod šel od základní školy ve Wolkerově ulici přes hlavní náměstí (dnes se náměstí jmenuje právě podle Jana Zajíce) do kostela Nanebevzetí Panny Marie. Pohřben byl na sousedící hřbitov, kde je Jan Zajíc pochován dodnes.

13 Janova rodina měla po jeho smrti a v souvislosti s ní řadu problémů. Matka přišla o práci učitelky. Otce vyloučili z KSČ. A oba sourozenci měli problémy se studiem na vysoké škole. O činu Jana Zajíce i o jeho politických motivech se vědělo, ale publicita s ním spojená byla nesrovnatelně menší než v případě Jana Palacha. Přesto, že šlo jen o měsíc starší případ. I v dnešní době je čin Jana Palacha daleko známější než čin Jana Zajíce.

14 Fotografie Jan Palach: fotografie z prvního období Janova života: Jan Palach s rodiči Jan Palach na základní škole, v třetí řadě uprostřed.

15 Foto z maturitního tabla, 1996 Fotografie z období vysokoškolského studia:

16 Na zájezdě v SSSR, 1967 Po návratu z SSSR se studenty VŠE před hlavním nádražím v Praze ( Jan Palach dole, první z prava)

17 Dopis svazu čsl. spisovatelů 1. část

18 Dopis svazu čsl. spisovatelů 2. část

19 Fotografie z pohřbu: Uprostřed Libuše Palachová maminka Jana Palacha

20 Tryzna na Václavském náměstí

21 Jan Zajíc:

22 Prohlášení Jana Zajíce

23 Pohřeb Jana Zajíce Vzpomínka na J. Palacha a J. Zajíce: Pamětní deska na budově Filozofické fakulty v Praze

24 Hrob Jana Palacha Hrob Jana Zajíce Pamětní deska na škole, kam chodil Jan Zajíc

25 Pomník J. Palacha a J. Zajíce na Václavském náměstí

26 Závěr Odkaz J. Palacha a J. Zajíce dnes? Myslím si, že dnešní mladá generace o Janu Palachovi a J. Zajícovi moc neví. Maximálně z hodiny dějepisu, ale donutí je něco nebo někdo nad tím seriózně zapřemýšlet? Přitom jejich odkazu bychom si měli vážit všichni bezezbytku. Oni se neupálili kvůli sobě, nebo že by byli blázni, jak si podle mého zjištění hodně lidí myslí. Ale udělali to kvůli nám. Svůj život obětovali pro lepší život všech ostatních lidí. Svým činem a odkazem chtěli lidi vyburcovat a probudit je ze spánku. A co si můžeme vzít z Palachova a Zajícova poselství my? Už je to 40 let zpátky a mladí lidé neví jaké je to žít v době, kdy žili J. Palach a J. Zajíc. Můžeme vědět co se v té době dělo, ale živě představit si to nedokážeme. Řekla bych, že jejich čin symbolizuje odvahu. Nebát se postavit něčemu, co se nám nelíbí. Oni se kvůli nám obětovali. A co my? Taky bychom měli udělat někdy něco pro ostatní a nemyslet jenom na sebe. Takhle to tedy vidím já. Po dobu jednoho měsíce jsem vlastním vytvořeným dotazníkem na internetu zjišťovala, jaký mají lidé názor na Palachovo upálení. Na otázku: Víte kdo byl Jan Palach? Odpovědělo 83 lidí a 6 z nich nevědělo o koho se jedná. Dále měli vyplnit co si o Palachově činu myslí. Názory byly velice různé, jednou byl Jan za hrdinu, ale většina lidí si myslí že to byl čin zbytečný. Častokrát tam také zaznělo, že byl pouze jen blázen. Padl i názor, že se chtěl jen zviditelnit. Každopádně bylo zajímavé si tyto názory přečíst i když některé mi přišly naprosto scestné. Ale jsem ráda, že si přeci jen někteří Palachova činu váží.

27 Příloha - dotazník Odpovědi na otázku: Jaký máte názor na sebeupálení Jana Palacha? Statečné, ale řekla bych, že příliš demonstrativní a málo účinné, rozhodně velikost oběti neodpovídá výsledkům. blázen... blbec Byl hrdina, s mimořádným cítěním pro vnitřní stav národa a úžasným smyslem cítit se za něj odovědný. Byl to dobrý marketingový tah a povedlo se mu to. Nejde ovšem jen o to, že se upálil, nýbrž o to, že to udělal ve správnou dobu. Za povšimnutí stojí, že podobné upálení tu bylo i za Havlovy vlády, mimo jiné na protest proti fašistickým politickým sklonům presidenta Havla (podpis "Dopisu osmi") a jeho tyranské politice namířené proti lidu vlastní země (amnestie vrahů vedoucí k obrovskému nárůstu vraždění nevinného obyvatelstva, neustálé udělování milostí zločincům apod.). Bohužel, na tohoto mučedníka se již zdaleka tolik nevzpomíná. Byl to hrdina. Byl to od něj velký sebeobětovací čin, který dal věci do pohybu. Ale kam se sere na našeho národního obrozence Jánošíka. Byl to určitě velký čin, ale zbytečná oběť. Doufal,že probudí spoluobčany z letargie,s postupného smiřování se situací.vyslal svým činem hlasitý signál světu,že je vše poněkud jinak,než je oficiálně deklarováno.stal se našim svědomím i jedním z hrdinů. gesto nemocného člověka

28 je mi to úplně jedno..každej nakládá se svym životem jak chce... Myslim si, ze to byl mimoradne odvazny cin, ktery mel za ukol probudit verejnost - a tento ukol byl (aspon castecne) splnen. Myslím si, že jeho záměr nebyl se zabít, ale rázně upozornit na neutěšený stav, který tu byl. Je to čin, který je hoden obdivu. myslím že lidského života je škoda, nakonec následné normalizační chování společnosti si takovou oběť nezasloužilo, většina lidí prospěchářsky sloužila režimu, aniž by si dělala nějaké výčitky svědomí. Tak je tomu bohužel i dnes. Myslím, že to od něho bylo přehnané.a stejně to s ničemu nepomohlo. Nebetyčná hovadina Nemám vůbec odvahu nějak se vyjadřovat, kritizovat takový čin... ale rozhodně není na místě ho zlehčovat. nemyslím si, že by se upálil jen kvůli prostestu proti politickému režimu - asi tam byly spíš jiné důvody... Neuznávám sebevraždy, ani v tomto případě! Nevím, kde vzal tolik odvahy... Byl to hrdinský čin. O tom jsem přesvědčená. Jsem mu za to vděčná. Ale chudák jeho máma (a rodina). Jsem taky máma... Nežil jsem v té době. Sebevražda mladého člověka je hrozná. Spoustě lidí jeho smrt otevřela oči a donutila přemýšlet a jednat jinak, než kdyby se neupálil. Ještě dnes jeho čin určitě donutí spoustu lidí přemýšlet o ceně života a jaká je cena života, pokud ztratí své ideály. Jeho rozhodnutí muselo způsobit hodně bolesti jeho rodičům, tak nevím, jestli je sebevraždu tímto hrozným způsobem prezentovat jako hrdinský čin. Opakuji, že to vidím z pohledu dnešní doby, kdyby to někdo zopakoval

29 současnosti, po té co by zpráva šokovala v Blesku a na Nově včetně nechutných záběrů a fotografií, upadla by ta senzace v zapomnění. nic tim nedokázal... kdo by se vzrušoval pro 1 člověka navíc? No já si osobně myslím, že to byla pěkná kravina,že se upálil nechápu to vždycky se dá všechno nějak vyřešit a ne se hned kvůli tomu upálit. Obdiv k jeho odvaze, pamatuji si tu dobu...když si zpětně vzpomenu na následující léta normalizace, tak je mi moc líto mladého schopného člověka a jeho rodiny a přátel, kterých se jeho sebeupálení hluboce a nastálo dotklo Obdivuhodný čin, možná lehce psychicky narušeného jedince, jehož dehonestace se stává dnešní trapnou módou. Jakási forma glorifikace je přitom na místě uvážíme-li častoopomíjený fakt, že se zabít nechtěl. Obdivuji, že se dokázal obětovat a jsem ráda. že ta událost není zapomenuta. Pokud by mělo zůstat bez povšimnutí, tak jen škoda jednoho života, ale tím, že se jeho čin zapsal v lidské historii jako způsob boje (nesouhlasu) proti totalitarismu, tak jeho sebeupálení mělo hluboký význam... Považuji to za velký čin malého člověka... prijde mi neuveritelne odvazne rozhodnout se vyburcovat spolecnost prostrednictvim sebedestrukce. Myslim si ale, ze duvod, proc je Jan Palach tak znamy sym cinem je timing a misto, kde se zapalil. Co treba mene znamy student Zajic? O nem vetsina lidi nikdky neslysela... Myslim si, ze pokud by se nezapalil, tak by podnetem k nepokojum obcanu bylo neco jineho v hodne blizke dobe. Tim ovsem nechci rici, ze jeho smrt byla zbytecna, ale zkratka si myslim, ze mohl bojovat prostrednictvim jinych nastroju.

30 Pro něj to bylo asi jediné řešení jak té situaci zabránit. Sice nebylo úplně šťastné ale pro něj asi jediná možnost. Já osobně ho obdivuju byl statečný a jeho úmrtí si tak každým rokem dál připomínáme. Byl to NÁRODNÍ HRDINA. přijde mi,že jeho čin byl šílený.sama bych to neudělala. Rozhodně byl dost odvážný, málokdo by obětoval život pro otevření očí ostatních lidí Sebevraždu spáchá deně na světě řada lidí, nevidím jediný důvod zabývat se Palachem. Chtěl to, tak to udělal. Že to je celé nesmysl, to je snad jasné! Sice to byl odvážný čin... Ale nic tím nezískal, nic tím nezměnil, je to smutná událost, ale ne řešení problému, takhle se věci neřeší. Ano, upozornil na sebe, jenomže to je vše... Šlo o legitimní protest proti okupaci a nastupující normalizaci. Souhlasím s jeho činem a je pro mě hrdinou. Tragický konec chlapce, který neunesl skutečnost, že přišel o veškeré své dosavadní iluze (nezapomeňme, že to byl jinak svazák a jezdil na brigády do SSSR) Velká odhodlanost a utrpení, ale myslím si, že to zasáhlo spíše jen,,normální lidi" a politiky to spíše minulo. VELMI HRDINSKÝ ČIN! Jeho upálení začalo pomalu poukazovat na to, co se v tomto státě dělo. Vlastenec! Zviditelnění Vybrala jsem jen některé odpovědi, do kterých jsem nijak nezasahovala.

31 Použité zdroje: Literatura: Blažek, P., Eichler, P., Jareš, J. a kol. Jan Palach vydání. Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, Praha 1, Ústav pro studium totalitních režimů ČR, Praha 3, vydavatelství TOGGA, spol. s.r.o., Praha 5, s. Procházková, L. Slunce v úplňku. 1. vydání. Prostor, s. Dokumentární film: Soukup, J. Večer na téma: Oběť nejvyšší. Kačírek, P. Palachův týden Vlachová, K. Poselství Jana Palacha Fotografie: Fotografie z prvního období Janova života: Fotografie z období vysokoškolského studia: Fotografie z pohřbu: Fotografie Jana Zajíce:

32 Vzpomínka na J. Palacha a J. Zajíce: qumzh/kmtgzc0pffpkovv35%2bms7vmt9i%2bz3gol%0ajxs1viu9zie5ojgtyhxh bga0ne4pjbrmybaiukahcybjqarl25lforzpraivy0t8e3bhxcumjbbc%0aszax/7d TV48Zj75JGodH14RO%2BLTYmw0u5ar6dvbTbt83/RqmH6Fold9Rtcbd6ah%2Bznc7 oxbgihmg%0amtil1i2evcgkg7rwvy59s5s%3d%0a g&imgrefurl= WcBwtnOVO0- zek0fc5idi6apx4=&h=552&w=318&sz=51&hl=cs&start=12&sig2=pkjkglipv0zlxus Cc89zNQ&um=1&tbnid=juTljvCedszaM:&tbnh=133&tbnw=77&prev=/images%3Fq%3DJan%2Bzaj%25C3%25A Dc%26hl%3Dcs%26lr%3D%26sa%3DN%26um%3D1&ei=eLAiSsnOK5_UlQfHsPX2 BQ

Akce PAlAch ObrazOvá příloha

Akce PAlAch ObrazOvá příloha Akce Palach obrazová příloha V Archivu bezpečnostních složek je uložena řada archiválií souvisejících s činem Jana Palacha, z nichž byla sestavena edice dokumentů publikovaná v této knize. Nejcennější

Více

Téma: Jan Palach. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová

Téma: Jan Palach. Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová Téma: Jan Palach Vypracoval/a: Mgr. Zdeňka Báčová TE NTO PR OJ E KT J E S POLUFINANC OVÁN EVR OPS KÝ M S OC IÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Jan Palach Narozen - 11. 8. 1948 Všetaty (okr.

Více

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ

PO VÁLCE ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA NÁSTUP KOMUNISTŮ PO VÁLCE 1945 1948 PREZIDENTEM OPĚT EDVARD BENEŠ ODDĚLILA SE PODKARPATSKÁ RUS A PŘIČLENILA SE K SOVĚTSKÉMU SVAZU ZNÁRODNĚNÍ BANK, DOLŮ A VELKÝCH VÝROBNÍCH ZÁVODŮ POZEMKOVÁ REFORMA VLASTNIT MAX. 50 HA 1946

Více

17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII

17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII 17. listopad DEN BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII 17. listopad patří mezi jeden z nejvýznamnějších dnů v dějinách České republiky. V roce 1939 nacisté brutálně zakročili proti vysokoškolským studentům. O padesát

Více

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-19-Normalizace_a_Palachuv_tyden. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-19-Normalizace_a_Palachuv_tyden. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_DEJ-1.MA-19-Normalizace_a_Palachuv_tyden Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Mgr. Alena Šimonovská

Více

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO

NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO NEOBYČEJNÝ PŘÍBĚH OBYČEJNÉHO ČLOVĚKA KARLA SUCHÉHO Tamara Čopová Jiří Čechák Natálie Havlová Filip Wlodarczyk a Mgr. Zdeněk Brila Náš žákovský tým osmé třídy Základní a mateřské školy Jaroslava Seiferta

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

Příběhy pamětníků 2015

Příběhy pamětníků 2015 Příběhy pamětníků 2015 Foto: Vypracovali: Vladimír H., Michael Jiří K., Adéla K., Edit K., Veronika O., žáci ZŠ Brána Nová Paka pod dozorem p. učitelky Lenky Čančíkové. Edit 1- ÚVOD a dětství: Znělka pořadu

Více

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace

NÁVRAT K DEMOKRACII jaro 1968 Alexander Dubček 21. srpna 1968 okupace obnovena Gustav Husák pronásledování normalizace NÁVRAT K DEMOKRACII Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s vývojem České republiky při návratu k demokracii. Učebnice: Obrazy z novějších Českých dějin. NÁVRAT

Více

17. listopad. V této prezentaci se podíváme na jeden z našich významných státních svátků, kterým beze sporu je 17. listopad.

17. listopad. V této prezentaci se podíváme na jeden z našich významných státních svátků, kterým beze sporu je 17. listopad. 17. listopad V této prezentaci se podíváme na jeden z našich významných státních svátků, kterým beze sporu je 17. listopad. Upraveno pro bezkontaktní prezentaci Co pro nás znamená? Státní svátek nemusíme

Více

- Zprávy

- Zprávy www.prachatickonews.cz - Zprávy "Řekla nám to Dagmar Lieblová, která přežila koncentrák..." PRACHATICE - 16. února 2012-9:36 - Přízemí i balkony prachatického městského divadla zaplnila ve středu 15. února

Více

Tragický osud dvou kamarádek

Tragický osud dvou kamarádek Tragický osud dvou kamarádek Když jsme počátkem května připravovali články o blovických obětech 2. světové války, popisovali jsme osudy mnoha lidí. Vůbec jsme tenkrát netušili, že dvě zemřelé dívky se

Více

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z

Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z Příběhy našich sousedů: S Jarmilou Erbanovou od A až do Z tým: Ondřej Bednárik, Vojta Deliš, Jan Hlavsa, Ondřej Chalupka, Šimon Kuchynka, Jana Roubová zleva: O. Chalupka, O. Bednárik, Jarmila Erbanová,

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Karviná Mizerov, Majakovského 2219 Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola

Více

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o.

EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. EDUCALL Měsíčník gymnázia, střední odborné školy a základní školy EDUCAnet Praha s.r.o. školní rok 2018/2019 leden 2019 A je tady lednové číslo školního časopisu. I když je většinou leden ve znamení klasifikace

Více

Scénář k rozhlasové reportáži

Scénář k rozhlasové reportáži Scénář k rozhlasové reportáži Zpracovali: žáci třídy 9.A+B Rozálie Augustinová, Karel Finkous, Riana Řepová a Jan Motyčka pod pedagogickým vedením Mgr. Terezy Benešové Základní škola, Mladá Boleslav, Komenského

Více

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_08. Mgr.Eva Lepší. Občanská výchova. 9.roč. 17. listopad. prezentace spojená s interaktivitou.

VY_32_INOVACE_OV89LE_14_01_08. Mgr.Eva Lepší. Občanská výchova. 9.roč. 17. listopad. prezentace spojená s interaktivitou. Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací materiál

Více

LISTOPAD Zdravíme Vás milí čtenáři.

LISTOPAD Zdravíme Vás milí čtenáři. 1.12.2017 LISTOPAD Zdravíme Vás milí čtenáři. Vítáme Vás v našem prvním vydání časopisu - HNĚVOTÍNSKÝ MĚSÍČNÍK. Každý měsíc Vám budeme přinášet novinky z naší školy a obce. Ale nečekejte moc stránek, bude

Více

Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf

Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách Deváté výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Než bychom jim dali naše hranice, to si ještě

Více

Historie SOKOLA: Ruské legie a plk. Josef Jiří Švec

Historie SOKOLA: Ruské legie a plk. Josef Jiří Švec Historie SOKOLA: Ruské legie a plk. Josef Jiří Švec Naše Sokolská župa nese název Župa plk. Švece. Kdo vlastně byl Josef Jiří Švec /1883-1918/? Ano, skoro zapomenutý plukovník československých legií v

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap

Malý Ježíš měl také malé kamarády. Nazaretské děti si s ním rády hrály. Ježíš se vždycky nejdříve zeptal maminky a teprve potom si šel ven hrát. Chlap JEŽÍŠOVO DĚTSTVÍ O Ježíšově dětství toho mnoho nevíme. Víme jen tolik, že bydlel v Nazaretě, ve vesnici, kde byla doma Panna Maria, a že by velmi poslušný. Když zemřel zlý král Herodes, Svatá Rodina se

Více

MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ

MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ PAMÁTNÍK TEREZÍN MALÁ PEVNOST A NÁRODNÍ HŘBITOV MUZEUM GHETTA BÝVALÁ MAGDEBURSKÁ KASÁRNA MODLITEBNA Z DOBY GHETTA ŽIDOVSKÝ HŘBITOV S KREMATORIEM RUSKÝ HŘBITOV HŘBITOV SOVĚTSKÝCH VOJÁKŮ PAMĚTNÍ DESKA U

Více

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( )

Antonyj ANTONYJ SUROŽSKIJ ( ) ANTONYJ SUROŽSKIJ (1914-2003) se narodil jako syn ruského diplomata ve švýcarském Lausanne. Ke křesťanství se obrátil, když mu bylo 15 let, vystudoval medicínu a stal se lékařem. V roce 1939 složil mnišské

Více

SMRT JANA PALACHA OČIMA NOVIN TEHDY A DNES

SMRT JANA PALACHA OČIMA NOVIN TEHDY A DNES aktivita SMRT JANA PALACHA OČIMA NOVIN TEHDY A DNES ANOTACE: Aktivita žákům odhaluje manipulativní roli tištěných médií v období normalizace. Žáci jsou schopni porovnat texty referující o stejné události

Více

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945

Miroslava Baštánová. Vzpomínka na. Josefa Kramoliše. pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech 1926-1945 2012 Miroslava Baštánová Vzpomínka na Josefa Kramoliše pøedsedu Valašského muzejního spolku v letech

Více

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let

HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let HROBNÍK Jan Kameníček Ilustrace autor Pro děti od dvanácti let Cítím se klidný. Já přece nemám sebemenší důvod, abych lhal. Nepociťuji smutek, ani stín strachu, je to jen vyrovnání, blažený smír. Všechny

Více

narodil se nám syn, jmenuje se Josef."

narodil se nám syn, jmenuje se Josef. 1 1928 J. Č.: " Narodil jsem se 18. května roku 1928 v Roztokách u Jilemnice v Podkrkonoší.Tak k 18. květnu je v kalendáři bylo napsáno: Otelila se nám Bělka, narodil se nám syn, jmenuje se Josef." 1938

Více

Poslední dny Jana Palacha

Poslední dny Jana Palacha Poslední dny Jana Palacha Zdenka Kmuníčková Poslední dny Jana 6/14 Palacha Copyright Zdenka Kmuníčková, 2009 Photos Vladimír Tůma, 2009 Cover and layout Zbyněk Hraba, 2009 Czech Edition Nakladatelství

Více

Škrtni všechny nesprávné odpovědi.

Škrtni všechny nesprávné odpovědi. 1. Kdo se stal v Československu po druhé světové válce předsedou vlády? Emil Hácha. 2. Komunistický politik, první dělnický prezident v Československu. Vedl komunistický převrat v roce 1948. Jak se jmenuje?

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

ČERNOBÍLÉ IDOLY I JINÍ 2 PRVNÍ DÁMY

ČERNOBÍLÉ IDOLY I JINÍ 2 PRVNÍ DÁMY SUZANNE MARWILLE 11. 7. 1895 Praha 14. 1. 1962 Praha Suzanne Marwille, L. H. Struna; PÁTER VOJTĚCH (1928) První opravdovou hvězdou českého filmu byla svůdná a tajemná Suzanne Marwille. Mohla za to poděkovat

Více

Období komunistické vlády

Období komunistické vlády Materiál pro domácí VY_06_Vla5E-20 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 274/2014 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 254 ze dne 09.04.2014 Návrhy na pojmenování ulic a náměstí ve vztahu k událostem 17. listopadu 1989 v lokalitě Nákladového nádraží

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

NÁZEV: VY_32_Dějepis_04_Československo a Česká republika

NÁZEV: VY_32_Dějepis_04_Československo a Česká republika NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Ing. Věra Bubíková VYTVOŘENO: 01.05.2013 NÁZEV: VY_32_Dějepis_04_Československo a Česká republika po r. 1989, ZŠ praktická, 9. R - TÉMA:

Více

Koncem září 1947, tedy dva měsíce po žateckém vyslýchání

Koncem září 1947, tedy dva měsíce po žateckém vyslýchání Exhumace, zpopelnění a pohřbení obětí vražd z Postoloprt HERBERT VOITL ( ) Koncem září 1947, tedy dva měsíce po žateckém vyslýchání parlamentní komisí, se uskutečnila v Postoloprtech exhumace mrtvol ve

Více

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na

Junáka. protinacistického odboje roku 1941 zvláštním dekretem ministr exilové londýnské vlády Juraj Slávik. Za účast v odboji zaplatilo životem na 1940 Dne 28. 10. 1940 vydal K. H. Frank v zastoupení říšského protektora v Čechách a na Moravě nařízení o rozpuštění Junáka. Dne 4. 11. 1940 nacisté přepadli ústředí Junáka a zabavili veškerý majetek.

Více

Vypracovaly: Marie Kratochvílová, Lucie Burešová, Kateřina Jurajdová a Michaela Gelnarová Knihovna Vrchy- spolek vzájemného soužití - rok 2016

Vypracovaly: Marie Kratochvílová, Lucie Burešová, Kateřina Jurajdová a Michaela Gelnarová Knihovna Vrchy- spolek vzájemného soužití - rok 2016 Vypracovaly: Marie Kratochvílová, Lucie Burešová, Kateřina Jurajdová a Michaela Gelnarová Knihovna Vrchy- spolek vzájemného soužití - rok 2016 Sešly jsme se ve středu 2.3.2016 v knihovně ve Vrších, abychom

Více

Od totality k demokracii. Skládačka

Od totality k demokracii. Skládačka Od totality k demokracii Skládačka Návod na přípravu skládačky: Každá skládačka se v tomto souboru skládá ze tří částí: 1) karta se zadáním; 2) karta s odpověďmi; 3) fotografie. Všechny tři části vytiskneme.

Více

SPŠS Vsetín v projektu Studenti čtou a píší noviny

SPŠS Vsetín v projektu Studenti čtou a píší noviny SPŠS Vsetín v projektu Studenti čtou a píší noviny Kdy? říjen - listopad 2015 O co jde? Projekt Studenti čtou a píší noviny probíhá osmým rokem a každoročně se do něj zapojuje přes 400 škol a více než

Více

Mentální obraz Romů AKTIVITA

Mentální obraz Romů AKTIVITA Cíle studenti jsou schopni vyjádřit představy asociace spojené se slovy průměrný Rom uvědomují si, že mentální obraz nemusí být plně v souladu se skutečností jsou schopni analyzovat svoje postoje a odhalit

Více

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ

HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ HÁDEJ, KDO JSEM ZADÁNÍ 1. Narodil jsem se v Praze, v rodině chudého mlynářského pomocníka. Naše rodina žila v neustálé bídě. Po základní škole jsem se vydal studovat gymnázium, poději filozofii a nakonec

Více

1918 Osmičky v dějinách českých zemí Helena Nováčková, Milan Vojáček

1918 Osmičky v dějinách českých zemí Helena Nováčková, Milan Vojáček 191 Osmičky v dějinách českých zemí Helena Nováčková, Milan Vojáček 191 OSMIČKY Helena Nováčková, Milan Vojáček v dějinách ČESKÝCH ZEMÍ Publikace k výstavě archivních dokumentů z cyklu Osmičky v dějinách

Více

Příběhy totality. Srpen 1968. Malčik, ili děvočka?

Příběhy totality. Srpen 1968. Malčik, ili děvočka? Příběhy totality Svůj koncept jsem rozdělil na tři části. První je příběh z okupace roku 1968, druhá obsahuje dva příběhy normalizační perzekuce a třetí útržky problémů týkajících se mezinárodních styků.

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Téma / kapitola Zpracoval (tým 4) U Lesa, Karviná

Více

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková

PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková PORAĎ SI SE ŠKOLOU Lucie Michálková Copyright 2015 Lucie Michálková Grafická úprava a sazba Lukáš Vik, 2015 1. vydání Lukáš Vik, 2015 ISBN epub formátu: 978-80-87749-89-0 (epub) ISBN mobi formátu: 978-80-87749-90-6

Více

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení

IV. kapitola. Přehled a volba spánkového řešení IV. kapitola Přehled a volba spánkového řešení Jakmile jste provedli bezpečnostní kontrolu, dozvěděli se základní fakta o spánku a dokončili své první záznamy o spánku svého dítěte, jste připraveni postoupit

Více

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM

Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA KVALITY Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ EU PENÍZE ŠKOLÁM ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 email: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928)

Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá - Hluboš (*1928) Zpracovali: Burdová Monika, Havlíčková Zuzana, Kraftová Anna, Pečenka Tomáš, Šíp Josef Pedagog: Mgr. Romana Křížová Škola: Základní škola, Příbram VII, Bratří Čapků 279 Ludmila Kubíčková rozená Třesohlavá

Více

Listopad Takové titulní stránky si připravili naši nejmladší žáci:

Listopad Takové titulní stránky si připravili naši nejmladší žáci: Listopad 2017 Takové titulní stránky si připravili naši nejmladší žáci: Připomínáme: ČASOPIS s fotografiemi v barevném provedení naleznete na webových stránkách školy: www.zsgepiky.cz Zde najdete vše důležité

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Lenka Bártová Scénář k rozhlasové reportáži Zpracovali: žáci 9. třídy - Veronika Zouharová, Martina Jedlánková, Sára Řeháková, Nikola Peterková, Samuel Bartoníček, Filip Strnad Pedagogické

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Jaroslava Strážnická Scénář k videoreportáži Vypracovaly: Klára Marková, Johana Vondráková, Tereza Vrbová Vyučující: Mgr. Ladislav Futtera Škola: Gymnázium Dr. Josefa Pekaře, Palackého

Více

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA OSVOBOZENÍ IV. ČÁST OSVOBOZENÍ ČESKOSLOVENSKA Osvobozování začalo od východu a trvalo zhruba 7 měsíců. Začalo v září 1944 KARPATSKO-DUKELSKOU OPERACÍ, ve

Více

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o.

Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Číslo projektu Název školy Název Materiálu Autor Tematický okruh Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0499 Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. VY_32_INOVACE_227_VES_07 Mgr. Jana Nachmilnerová Veřejná

Více

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice

Vzdělavatelský odbor ČOS. soutěž pro mládež. Naše sokolovna. Rok sokolské architektury. Sokolský hrad. Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Vzdělavatelský odbor ČOS soutěž pro mládež Naše sokolovna Rok sokolské architektury Sokolský hrad Tělocvičná jednota Sokol Moravské Budějovice Tovačovského sady 80, 676 02 Moravské Budějovice Sokolská

Více

Ing. Antonín Koutecký

Ing. Antonín Koutecký Bylo napsáno mnoho knih, monografií, básní či novinových článků o významných osobnostech. Byly o nich natočeny filmy. Někteří hrdinové jsou pravidelně oslavováni a někteří jsou časem zapomenuti. Na ty

Více

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1])

ÚTĚK NA ZÁPAD. (Günter Götz [1]) ÚTĚK NA ZÁPAD Koupit lístek, nastoupit do vlaku, to všechno proběhlo v pořádku. Ale kousek od východního Berlína vlak zastavil a objevila se lidová policie s kalašnikovy. Museli jsme ukázat dokumenty a

Více

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová

Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Člověk musí žít tak, podle toho na co má a jaké má podmínky. Zdena Freundová Zpracovali: Rozálie Matějková, Kateřina Pecáková, Marie Havelková a Natalia Al-Imamová Pedagogické vedení: Jiří Šrail Škola:

Více

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST

ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST ČESKÁ REPUBLIKA NAŠE VLAST Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy státního zřízení a politického systému ČR a státními symboly. ČESKÁ REPUBLIKA hlavním

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano?

Titul: TV_1303_Duchovné praktikovanie a úprimnosť pomáhajú planéte_iii Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Zdravím, Mistryně! (Ahoj.) Ano? Dělám to teď dobře. Velice ráda Vás vidím! Já také, drahá, já také. Jste tak hezká! A toto je moje tchýně. Och, ano? Celá rodina je tady, dobrá! Dobrá, zpět k vaší poezii.

Více

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013

Deváťácké noviny č. 18; školní rok 2012/2013 1 Úvodník Konečně už nám vysvitlo sluníčko, a tak jsme si ho vyrazili užít ven, do přírody. Čas na psaní Deváťáckých novin jsme si ale samozřejmě také našli. V tomto čísle se dozvíte, co se dělo od 6.

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_32_INOVACE_ČJM4_4360_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: III/2 Datum vytvoření:

Více

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo!

Ahoj kamarádi, tak co íkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kte í malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Ahoj kamarádi, tak co říkáte na ty dva hlupáky a vykutálence, kteří malému Jakubovi tak moc ublížili? Taky je vám z toho smutno? No aby nebylo! Vždyť je to ostuda, když se lidi k sobě chovají tak surově

Více

Jiří Heřman Michaela Košťálová ISBN (tištěné): 978-80-7229-260-8 ISBN (epub): 978-80-7229-314-8 ISBN (mobi): 978-80-7229-315-5

Jiří Heřman Michaela Košťálová ISBN (tištěné): 978-80-7229-260-8 ISBN (epub): 978-80-7229-314-8 ISBN (mobi): 978-80-7229-315-5 Jiří Heřman Michaela Košťálová ISBN (tištěné): 978-80-7229-260-8 ISBN (epub): 978-80-7229-314-8 ISBN (mobi): 978-80-7229-315-5 VZPOMÍNKOVÁ KNIHA TATO PUBLIKACE JE PŘIPOMENUTÍM ŽIVOTA A PRÁCE VÁCLAVA HAVLA

Více

D o l n í S v ě t l á 2 3. z á ř í 2 0 1 0

D o l n í S v ě t l á 2 3. z á ř í 2 0 1 0 Vzpomínka na události roku 1938 v Lužických horách D o l n í S v ě t l á 2 3. z á ř í 2 0 1 0 Sedmé výročí odhalení Pomníku československých hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf Než

Více

CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Učení pro život

CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Učení pro život Státní svátky ČR Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č.DUMu: VY_32_INOVACE_01_06 Tématický celek: Země, kraje, města Autor: PaedDr. Helena

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi

Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Bleskový výzkum SC&C pro Českou televizi Prezident Václav Havel Praha 22. prosinec 2011 Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001:2001 - člen ESOMAR www.scac.cz SC & C Marketing &

Více

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014

Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Časopis žáků ZŠ Batelov Číslo 2, květen 2014 Milí čtenáři, vítáme vás u 2. vydání školního časopisu Soví rozhledy. Doufáme, že vás zaujme a že společně s námi budete sledovat, co se děje u nás ve škole,

Více

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép)

Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) 16 16 Napsal a nakreslil : SZLIN (Kata Szép) Čečensko chtělo být nezávislé na Rusku. To se nepodařilo smírnou cestou, a tak v r.1994 začala první čečenská válka. 17 60 000 ruských vojáků vtáhlo do Čečenska.

Více

Náš Domov 21/2016. Leden 2016

Náš Domov 21/2016. Leden 2016 Náš Domov 21/2016 Leden 2016 1 Leden narozeniny budou slavit Tarantová Věra 03.01.1924 92 let Jarolímková Anežka 12.01.1929 87 let Ekr Jiří 16.01.1931 85 let Nosek Miloslav 19.01.1933 83 let Vojtěchová

Více

Městský úřad Poděbrady Oddělení kontroly Jiřího náměstí 20/I, Poděbrady tel , fax ,

Městský úřad Poděbrady Oddělení kontroly Jiřího náměstí 20/I, Poděbrady tel , fax , Městský úřad Poděbrady Oddělení kontroly Jiřího náměstí 20/I, 290 31 Poděbrady tel. 325 600 217, fax 325 614 486, e-mail: kakrdova@mesto-podebrady.cz Tisková zpráva ze dne 5. 12. 2018 V úterý 4. 12. 2018

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 938/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 938/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 938/0 Návrh poslanců Karla Raise, Petra Kořenka, Vlasty Bohdalové a Jiřího Miholy na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb.,

Více

Samuel van Tongel. Nevinnosti I

Samuel van Tongel. Nevinnosti I Samuel van Tongel Nevinnosti I Studený vítr ochlazoval jinak teplý večer při svitu zapadajícího slunce, jehož barva se měnila při každém mraku, který se na překrásném oranžovo-modrém nebi ocitl. Na stromech

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Malířství Jméno a příjmení: Dana Kopecká Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03. 2014

Více

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík

Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Nejlepší příspěvky soutěže O nejzajímavější muzejní kufřík Věková kategorie 14 18 let 1. MÍSTO Autorka: Kateřina Mazancová (České Budějovice) Název: Babiččin zachránce (Retro hity) 2. MÍSTO Autorka: Tereza

Více

SITUACE 1 PŘÍBĚHY JEDNOHO ZÁZRAKU. Co víte o Janu Palachovi? Co víte o Josefu Toufarovi? PÁTRÁNÍ PO STOPÁCH MINULOSTI

SITUACE 1 PŘÍBĚHY JEDNOHO ZÁZRAKU. Co víte o Janu Palachovi? Co víte o Josefu Toufarovi? PÁTRÁNÍ PO STOPÁCH MINULOSTI SITUACE 1 2:00 (úvod, diskuze nad fotografií) Co víte o Janu Palachovi? Co víte o Josefu Toufarovi? PÁTRÁNÍ PO STOPÁCH MINULOSTI Na počátku si každý vybere jedno povolání. Zvolené povolání určí jeho roli

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z

Deset dní potom, co Ježíš odešel do nebe, apoštolové uslyšeli silné hřmění a prudkou vichřici. Bylo devět hodin dopoledne. Tu se nad hlavou každého z DUCH SVATÝ Když Pán Ježíš vstoupil do nebe, apoštolové se cítili sami, a proto se báli. Ježíš už nebyl mezi nimi. Jednoho dne však, jak slíbil, poslal Ducha svatého. Od té chvíle apoštolové zase měli odvahu.

Více

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské

Název projektu: Multimédia na Ukrajinské Základní škola, Ostrava Poruba, Ukrajinská 1533, příspěvková organizace Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Multimédia na Ukrajinské číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/21.3759

Více

Zbyněk Bureš Brčil z vodní Třináctky

Zbyněk Bureš Brčil z vodní Třináctky Zbyněk Bureš Brčil z vodní Třináctky Zbyněk Bureš, skautskou přezdívkou Brčil, se narodil 15. července 1924 v Praze. Maturoval na Vančurově gymnázium na Smíchově, později studoval Filozofickou fakultu

Více

Dopis redakci Literárních novin: Pamětní deska E. Beneše v Českém Krumlově

Dopis redakci Literárních novin: Pamětní deska E. Beneše v Českém Krumlově Přetiskujeme níže dopis s fotografiemi, který jsme dnes dostali elektronickou poštou emailem a který nás zaujal. (vpravo na snímku jde zřejmě o německý překlad Benešovy citace, která byla poničena) Když

Více

1. KAPITOLA. Pýcha předchází pád

1. KAPITOLA. Pýcha předchází pád 1. KAPITOLA Pýcha předchází pád Babi, co je to? Babička vzhlédla od práce. Pro všechno na světě, holčičko, kde jsi to našla? Na půdě, odpověděla jsem. Co je to, babičko? Babička se pousmála a odpověděla:

Více

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají?

Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Heterosexuálové v průvodu Prague Pride. Proč se vlastně o toto téma zajímají? Viktoria Valeeva Teplé léto si mohou užívat i heteráci takový transparent jsem viděla na letošním průvodu Prague Pride, ke

Více

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání

Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání Domov sv. Alžběty na Žernůvce ve spolupráci s Klubem přátel výtvarného umění v Tišnově uspořádal výstavu uměleckého kováře Jaroslava Zeleného z Lomničky s názvem Jiskry potu života, radosti z práce a rozjímání,doplněnou

Více

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0111. Dějepis. Mgr.

Vzdělávací materiál. vytvořený v projektu OP VK CZ.1.07/1.5.00/ Anotace. Novodobé dějiny VY_32_INOVACE_D0111. Dějepis. Mgr. Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy: Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu: Název projektu: Číslo a název klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0211 Zlepšení podmínek

Více

Od totality k demokracii X X X X X

Od totality k demokracii X X X X X 1 Vylušti křížovku. 1) Období na začátku roku 1968, kdy se do vedení komunistické strany dostala skupina umírněných politiků v čele s Alexandrem Dubčekem, kteří chtěli uvolnit poměry v zemi a nastolit

Více

BLAŽENA HOKROVÁ. Životopis. Isabela Bouzková, Klára Němečková, Sofie Solarová, Johana Kastnerová, Ester Sarkisova

BLAŽENA HOKROVÁ. Životopis. Isabela Bouzková, Klára Němečková, Sofie Solarová, Johana Kastnerová, Ester Sarkisova BLAŽENA HOKROVÁ Životopis Isabela Bouzková, Klára Němečková, Sofie Solarová, Johana Kastnerová, Ester Sarkisova Blažena Hokrová se narodila 22. 11. 1926 jako nejmladší z pěti dětí. Rodným místem jí byla

Více

Velké a malé příběhy moderních dějin

Velké a malé příběhy moderních dějin Gabriela Juříčková Zpovídaní mé babičky Boženy Žižkové, narozené v roce 1939 Autorka: Gabriela Juříčková Už by nechtěla vrátit komunisty, přitom všude jinde pořád slyším, jak prý tehdy bylo líp. Datum

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 1.11.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE)

Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE) Vypracoval: Josef Froněk (OV-TE) 1960 schválen zákon o III. pětiletém plánu Nesplnitelné úkoly Vypínání elektrické energie Selhání zásobování uhlím Ochromení železniční dopravy uhelné prázdniny Pomoc jiným

Více

Příběhy našich sousedů

Příběhy našich sousedů Příběhy našich sousedů Josef Hlaváček Scénář k audioreportáži Vypracovali: Adéla Boháčová, Kristýna Komeštíková, Julie Marečková, Anežka Neprašová, Tereza Vlčková Vyučující: Mgr. Martin Dvořák Škola: Gymnázium

Více

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam.

Autorem materiálu je Mgr. Renáta Lukášová, Waldorfská škola Příbram, Hornická 327, Příbram, okres Příbram Inovace školy Příbram, EUpenizeskolam. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rodina Příbuzenské vztahy v rodině, orientace v čase, život ve městě x vesnici Ročník

Více

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH VÁNOČNÍ PŘÍBĚH Návštěva anděla Kdysi dávno žila v Nazaretu dívka. Byla jemná a skromná a jmenovala se Marie. Zasnoubila se s tesařem jménem Josef. Jednou, když si vyšla na procházku, přihodilo se jí něco

Více