Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů."

Transkript

1 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů Do úseku pozemní komunikace označeného vyobrazenou dopravní značkou je: a) Zakázán vjezd všech vozidel v obou směrech. b) Zakázán vjezd pouze motorových vozidel, a to v obou směrech. c) Zakázán vjezd všech motorových vozidel, ale jen ve směru, kde je značka umístěna Do úseku pozemní komunikace označeného touto dopravní značkou: a) Smí vjet jen jezdec na jízdním kole. b) Nesmí vjet jezdec na jízdním kole. c) Nesmí vjet jednostopá motorová vozidla.

2 Do úseku pozemní komunikaci označeného touto dopravní značkou mají povolen vjezd: a) Všechna motorová vozidla, s výjimkou traktorů, motorových ručních vozíků a pracovních strojů samojízdných. b) Všechna motorová vozidla, s výjimkou traktorů a nákladních vozidel o celkové hmotnosti nad kg. c) Jen pracovní stroje samojízdné a jiná vozidla silniční údržby Do úseku pozemní komunikace za touto dopravní značkou: a) Je vjezd povolen jen osobním automobilům. b) Je zakázán vjezd osobních automobilů. c) Je zakázán vjezd všem motorovým vozidlům Tato dopravní značka znamená: a) Dvojitá zatáčka, první vlevo. b) Způsob objíždění překážky. c) Nebezpečí smyku.

3 Tato značka znamená: a) Zákaz vjezdu cisternových vozidel. b) Zákaz vjezdu vozidel přepravujících nebezpečný náklad. c) Zákaz vjezdu vozidel přepravujících náklad, který může způsobit znečištění vody Tato dopravní značka: a) Upozorňuje řidiče na zatáčku vpravo. b) Zakazuje řidiči odbočování vlevo. c) Přikazuje řidiči směr jízdy vpravo Tato dopravní značka: a) Upozorňuje na křižovatku s kruhovým objezdem. b) Upozorňuje na křižovatku, kde není přednost v jízdě upravena dopravními značkami. c) Upozorňuje na stanovený způsob otáčení.

4 Touto dopravní značkou je řidič upozorněn na: a) Jednotlivé hrboly, výtluky, stružky. b) Umělou nerovnost na vozovce. c) Místo, kde může dojít ke smyku vozidla Tato značka upozorňuje řidiče: a) Pozor, zatáčky vlevo. b) Nebezpečí smyku. c) Pozor, kruhový objezd Dopravní značka "Jednosměrný provoz" vymezuje úsek komunikace, kde je zakázáno: a) Zastavit a stát, s výjimkou míst označených jako parkoviště. b) Jet rychlostí vyšší než 20 km.h-1, jestliže dopravní značkou není dovolena rychlost vyšší. c) Couvat, pokud to není nezbytně nutné, například k zajetí do řady vozidel nebo vyjetí z ní.

5 Tato dopravní značka znamená: a) Zatáčka vpravo. b) Zatáčka vlevo. c) Nebezpečné stoupání Tato značka upozorňuje na: a) Umělou nerovnost na vozovce. b) Jednotlivé hrboly, výtluky, stružky. c) Část pozemní komunikace, kde jsou terénní nerovnosti Tato značka upozorňuje: a) Na opakované zatáčky vlevo. b) Na výjezd z parkoviště s udaným směrem výjezdu. c) Na kruhový objezd.

6 Tato dopravní značka upozorňuje na: a) Zatáčku vlevo. b) Přikázaný směr jízdy. c) Možnost otáčení vozidel Tato značka upozorňuje: a) Na směrový oblouk. b) Na místo, kde může dojít ke smyku vozidla. c) Na nerovnost vozovky Tato značka zakazuje vjezd: a) Vozidlům přepravujícím nebezpečný náklad. b) Vozidlům přepravujícím nadměrný náklad. c) Vozidlům přepravujícím náklad, který může způsobit znečištění vody.

7 Tato dopravní značka znamená: a) Zákaz vjezdu všech vozidel (v obou směrech). b) Zákaz vjezdu všech motorových vozidel (v obou směrech). c) Zákaz vjezdu osobních automobilů Tato značka znamená: a) Přikázaný směr jízdy vpravo. b) Přikázaný směr objíždění vpravo. c) Jednosměrný provoz.

8 Za touto dopravní značkou: a) Nesmíte zastavit ani na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu. b) Nesmíte zastavit ani z důvodu nezávislého na Vaší vůli. c) Můžete zastavit jen na dobu nezbytně nutnou k neprodlenému nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob anebo k neprodlenému naložení nebo složení nákladu Tato dopravní značka znamená: a) Kluzká vozovka s nebezpečím smyku. b) Dvojitá zatáčka, první vpravo. c) Dvojitá zatáčka, první vlevo Tato dopravní značka upozorňuje: a) Na odvodňovací stružku napříč vozovky. b) Na vyjeté koleje ve vozovce. c) Na umělou nerovnost vytvořenou na vozovce.

9 Tato dopravní značka: a) Upozorňuje na místo, kde se zužuje vozovka z pravé strany. b) Upozorňuje na snížení počtu jízdních pruhů v místě, kde levý pruh je průběžný. c) Upozorňuje na nebezpečné klesání Tato dopravní značka: a) Upozorňuje na jednotlivé hrboly, výtluky, stružky nebo na úsek s nerovným povrchem vozovky. b) Upozorňuje na umělé nerovnosti na vozovce určené ke snížení rychlosti jízdy. c) Upozorňuje na úsek pozemní komunikace, kde je nebezpečné stoupání a klesání Tato dopravní značka: a) Upozorňuje na úsek, kde stoupání pozemní komunikace přesahuje 10 % nebo kde místní podmínky činí stoupání nebezpečným. b) Upozorňuje na úsek, kde je nebezpečné klesání pozemní komunikace a kde klesání přesahuje 12 %. c) Upozorňuje na nebezpečné klopení zatáčky.

10 Tato značka upozorňuje řidiče: a) Na několik po sobě následujících zatáček vlevo. b) Na úsek pozemní komunikace, kde může dojít ke smyku vozidla. c) Na křižovatku s kruhovým objezdem Zákaz vjezdu vyplývající z vyobrazené dopravní značky platí pro: a) Ruční vozíky o celkové šířce větší než 600 mm. b) Ruční vozíky o celkové šířce do 600 mm. c) Pro všechna nemotorová vozidla Tato dopravní značka: a) Stanoví zákaz jízdy pro určená vozidla v území, pro které byla vyhlášena smogová situace. b) Upozorňuje řidiče, že projíždí úsekem, kde je zvýšený výskyt škodlivých látek v ovzduší. c) Přikazuje řidiči jet tak, aby jeho vozidlo produkovalo co nejméně výfukových plynů.

11 Tato dopravní značka: a) Upozorňuje řidiče na železniční přejezd bez závor. b) Upozorňuje řidiče na železniční přejezd se závorami. c) Upozorňuje řidiče zejména na místo, kde tramvaj křižuje směr jízdy ostatních vozidel Tato dopravní značka upozorňuje řidiče: a) Na úsek pozemní komunikace, kde je nebezpečné vjet na krajnici. b) Na místo nebo úsek pozemní komunikace, kde může dojít ke smyku vozidla. c) Na úsek častých dopravních nehod Tato dopravní značka předem upozorňuje: a) Na železniční přejezd ve vzdálenosti 160 m. b) Na železniční přejezd ve vzdálenosti 200 m. c) Na železniční přejezd ve vzdálenosti 240 m.

12 Tato dopravní značka: a) Upozorňuje zejména na místo, kde tramvaj křižuje směr jízdy ostatních vozidel. b) Upozorňuje na železniční přejezd bez závor. c) Zakazuje vjezd vozidel, jejichž okamžitá výška včetně přepravovaného nákladu přesahuje 3 m Tato dopravní značka bývá umístěna: a) Bezprostředně před železničním přejezdem. b) Ve vzdálenosti nejméně 50 m před železničním přejezdem. c) Ve vzdálenosti nejméně 160 m před železničním přejezdem Tato dopravní značka upozorňuje účastníky silničního provozu na: a) Místo nebo úsek, kde může dojít k sesuvu nebo padání kamenů na vozovku. b) Místo nebo úsek, kde se provádějí stavební úpravy na svahu podél vozovky. c) Místo nebo úsek, v jehož blízkosti se nachází kamenolom.

13 Tato značka: a) Zakazuje řidiči pokračovat v jízdě bez zastavení vozidla na hraničním přechodu. b) Přikazuje řidiči a přepravovaným osobám předložit ke kontrole průkaz totožnosti (např. cestovní pas) a současně označuje státní hranici. c) Ukládá povinnost zastavit vozidlo pouze řidičům nákladních automobilů přepravujících zboží, jež podléhá celní kontrole Tato značka: a) Ukončuje zákaz použití zvukových výstražných znamení. b) Zakazuje použití všech výstražných znamení. c) Zakazuje použití zvukových výstražných znamení Tato dopravní značka zakazuje vjezd vozidlům: a) Přepravujícím výbušniny, snadno hořlavý nebo jinak nebezpečný náklad a označeným podle zvláštních předpisů. b) Vezoucím na přípojném vozidle cisternu, která není řádně označená podle zvláštního předpisu oranžovou barvou. c) Přepravujícím náklad, který může způsobit znečištění vody, vodních zdrojů nebo ovzduší.

14 Tato dopravní značka znamená: a) Konec všech zákazů a ukončuje platnost všech značek vyjadřujících zákazy nebo omezení pro jedoucí vozidla. b) Upozornění řidiče na blížící se dopravní značku se zákazem nebo omezením jízdy pro jedoucí vozidla. c) Upozornění na následující omezení v jízdě pro řidiče nákladních automobilů přepravujících nebezpečný náklad Na takto označené pozemní komunikace je zakázán vjezd: a) Nákladních automobilů, tahačů přívěsů nebo návěsů a speciálních automobilů o celkové hmotnosti převyšující kg, s výjimkou pro obytné automobily. b) Všech nákladních automobilů bez ohledu na jejich celkovou hmotnost, s výjimkou pro obytné automobily s celkovou hmotností nepřevyšující kg. c) Všech motorových vozidel, s výjimkou motocyklů s postranním vozíkem nebo bez něj Tato dopravní značka zakazuje vjezd: a) Osobních vozidel a motocyklů. b) Všech motorových vozidel. c) Všech motorových i nemotorových vozidel.

15 Vyobrazená dopravní značka zakazuje vjezd: a) Všech vozidel v protisměru do jednosměrné pozemní komunikace. b) Všech vozidel v obou směrech pozemní komunikace. c) Nemotorových vozidlel ze směru, kde je značka umístěna Tato značka znamená: a) Zákaz vjezdu vozidel nebo souprav vozidel, jejichž délka přesahuje vyznačenou mez. b) Zákaz vjezdu vozidel přepravujících nebezpečný náklad. c) Zákaz vjezdu vozidel přepravujících náklad, který může způsobit znečištění vody Do úseku pozemní komunikace označeného touto dopravní značkou je dovoleno vjet: a) Jen nemotorovým vozidlům a motocyklům bez postranního vozíku. b) Jen vozidlům určeným k přepravě osob, jejichž celková hmotnost nepřesahuje kg. c) Jen nemotorovým vozidlům.

16 V úseku pozemní komunikace označeném touto dopravní značkou: a) Je řidiči zakázáno předjíždět motorové vozidlo vlevo; motocykl bez postranního vozíku však předjíždět lze. b) Je povolena souběžná jízda dvou osobních motorových vozidel vedle sebe, i když nejsou na vozovce vyznačeny jízdní pruhy. c) Je řidiči zakázáno předjíždět motorové vozidlo vlevo; řidič motocyklu bez postranního vozíku však předjíždět vlevo smí Tato značka upozorňuje na: a) Místo, kde často dochází k dopravním nehodám. b) Místo dopravní nehody. c) Úsek pozemní komunikace, kde je nebezpečné vjet na krajnici Tato dopravní značka zakazuje: a) Vjezd motorových vozidel s přívěsem a návěsem. b) Vjezd potahovým vozidlům. c) Vjezd ručních vozíků širších než je 600 mm.

17 Řidič vozidla z výhledu je upozorňován: a) Na nebezpečnou zatáčku vlevo. b) Na skutečnost, že za zatáčkou je ve vzdálenosti 240 m železniční přejezd. c) Na skutečnost, že za zatáčkou je ve vzdálenosti 80 m železniční přejezd Tímto směrovým sloupkem může být: a) Vymezeno místo, kde účelová pozemní komunikace (např. polní cesta) vyúsťuje na jinou pozemní komunikaci. b) Označeno místo častých dopravních nehod. c) Zvýrazněna či nahrazena vodorovná dopravní značka podélná čára souvislá.

18 Tento směrový sloupek: a) Upozorňuje řidiče na nezpevněnou krajnici. b) Vymezuje vyústění účelové pozemní komunikace na jinou pozemní komunikaci. c) Označuje kluzký úsek pozemní komunikace, kde hrozí smyk vozidla Zákaz vjezdu podle vyobrazené dopravní značky platí pro: a) Vozidla nebo soupravy vozidel, jejichž okamžitá délka včetně nákladu přesahuje vyznačenou mez. b) Všechna nákladní skříňová motorová vozidla a všechny jízdní soupravy. c) Vozidla nebo soupravy vozidel, jejichž délka přesahuje vyznačenou mez, bez ohledu na případný přečnívající náklad.

19 V úseku pozemní komunikace, který je označen touto dopravní značkou, platí: a) Zákaz předjíždění pro nákladní automobily, jejichž celková hmotnost převyšuje kg. Motocykl bez postranního vozíku lze předjíždět. b) Povolení souběžné jízdy nákladních a osobních automobilů i bez vyznačených jízdních pruhů. c) Povolení předjíždět pouze pro nákladní automobily, jejichž celková hmotnost převyšuje kg. Pro ostatní vozidla platí zákaz předjíždění Tato značka zakazuje vjezd: a) Všech vozidel, jejichž okamžitá hmotnost připadající na nápravu přesahuje vyznačenou mez. b) Všech vozidel, jejichž okamžitá hmotnost připadající na nápravu nedosahuje vyznačenou mez. c) Všech přípojných jednonápravových vozidel Tato značka označuje: a) Místo dopravní nehody. b) Úsek pozemní komunikace, kde je nebezpečné vjet na krajnici. c) Část pozemní komunikace, kde je kluzký povrch.

20 Vyobrazená dopravní značka: a) Zakazuje vjezd ručním vozíkům o celkové šířce větší než 600 mm. b) Upozorňuje na práci na pozemní komunikaci, popřípadě na jejích součástech nebo příslušenstvích. c) Označuje stezku pro chodce a současně přikazuje chodcům tuto stezku užít Která z vyobrazených dopravních značek neumožňuje řidiči, pokud si to nevynutí provozní poměry, jet rychlostí 25 km/h : a). b). c) Která z vyobrazených dodatkových tabulek vyznačuje směr k místu, ke kterému se vztahuje dopravní značka, pod kterou je tato tabulka umístěna: a). b). c).

21 Která z vyobrazených dopravních značek zakazuje řidiči jet rychlostí 40 km/h: a). b). c) Která z vyobrazených dodatkových tabulek vyznačuje skutečný tvar křižovatky a současně i hlavní a vedlejší pozemní komunikaci: a). b). c) Která z vyobrazených dopravních značek označuje hlavní pozemní komunikaci. a). b). c).

22 Označte dodatkovou tabulku, která vyznačuje vzdálenost k místu, od kterého platí značka, pod níž je tato dodatková tabulka umístěna. a). b). c) Která z vyobrazených dodatkových tabulek vyznačuje úsek platnosti dopravní značky, pod kterou je umístěna:. a). b). c) Vyberte dopravní značku, která řidiče upozorňuje na místo, kde je provoz řízen světelnými signály, které nejsou viditelné z dostatečné vzdálenosti nebo jsou v místě, kde by je řidič jinak neočekával: a). b). c).

23 Která z těchto dopravních značek zakazuje zastavení? a). b). c) Která z vyobrazených dopravních značek neupravuje přednost? a). b). c) Vyberte dopravní značku, která označuje konec úseku pozemní komunikace s nejnižší dovolenou rychlostí: a). b). c).

24 Která z vyobrazených dopravních značek zakazuje stání v označeném úseku pozemní komunikace? a). b). c) Jak se zachováte v místě, kde je tato výstražná dopravní značka? a) Nezměním způsob jízdy ani chování, protože není důvod očekávat změnu dopravní situace. b) Přizpůsobím jízdu tomu, že vozovka je z obou stran zúžena. c) Zvýším rychlost jízdy, abych byl co nejrychleji z místa zúžení.

25 Za první skupinou značek nesmíte: a) Zastavit ani odbočit vlevo. b) Odbočit vlevo ani stát, zastavit však můžete. c) Zastavit vozidlo ani odbočit vlevo Na křižovatce označené touto dopravní značkou: a) Musíte odbočit vpravo. b) Nesmíte odbočit vpravo. c) Můžete odbočit vpravo, jen pokud hodláte zastavit na volném místě na parkovišti.

26 Tato dopravní značka: a) Platí pro všechny následující křižovatky v přímém směru, pokud její platnost není ukončena dopravní značkou "Hlavní pozemní komunikace". b) Platí jen pro nejbližší křižovatku. c) Platí pro všechny křižovatky na území obce, které je označeno příslušnou dopravní značkou Za nejbližší svislou dopravní značkou jako řidič vozidla z výhledu: a) Máte přednost v jízdě před protijedoucími vozidly. b) Musíte dát přednost v jízdě protijedoucím vozidlům. c) Musíte jet po krajnici, pokud je to nezbytné pro vyhnutí se protijedoucím vozidlům, která nesmíte omezit.

27 V úseku za touto dopravní značkou: a) Smí jet řidič rychlostí nejvýše 20 km/h. b) Smí jet řidič rychlostí nejvýše 30 km/h. c) Smí jet řidič rychlostí nejvýše 50 km/h V úseku za touto dopravní značkou: a) Smí řidič stát jen na místech označených jako parkoviště; zastavit však smí i mimo parkoviště. b) Není zastavení, stání ani parkování právní úpravou omezeno. c) Smí řidič zastavit a stát jen na místech označených jako parkoviště.

28 V úseku za touto dopravní značkou: a) Musí řidič dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit. b) Má vždy řidič motorového i nemotorového vozidla přednost před chodci, kteří ho nesmějí omezit. c) Musí řidič dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům jen na přechodech pro chodce Za vyobrazenou dvojicí dopravních značek: a) Bude řidič vjíždět na kruhový objezd; vozidlům jedoucím po kruhovém objezdu musí dát přednost v jízdě. b) Bude řidič vjíždět na dálnici; je povinen použít připojovací pruh a musí dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím v průběžném pruhu. c) Musí řidič odbočit vlevo, přičemž je povinen dát přednost v jízdě vozidlům jedoucím v obou směrech.

29 Vyobrazená dopravní značka: a) Označuje vyhrazené parkoviště, na kterém můžete zastavit nejvýše na dobu tří minut. b) Označuje vyhrazené parkoviště, na které nesmíte ani vjet, nejste-li řidičem vozidla s označením "O 1". c) Označuje začátek úseku vyhrazeného parkoviště, který končí na hranici nejbližší křižovatky Pokud jako řidič vidíte na vozovce tento symbol, musíte: a) Přizpůsobit jízdu tomu, že se blížíte k přechodu pro chodce. b) Snížit rychlost jízdy na 20 km/h, protože vjíždíte do pěší zóny. c) Zastavit vozidlo, protože za ním začíná stezka pro chodce, na kterou nesmíte vjíždět.

30 Na vyobrazené křižovatce musíte jako řidič vozidla z výhledu: a) Dát přednost v jízdě vozidlům přijíždějícím zleva. b) Odbočit vpravo. c) Dát přednost v jízdě vozidlům v obou směrech Za touto dopravní značkou smíte jet rychlostí: a) Nejvýše 50 km/h, protože vjíždíte do obce. b) Nejvýše 20 km/h, protože vjíždíte do obytné zóny. c) Nejvýše 60 km/h, protože vjíždíte do obce.

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 část 3 - Dopravní značky,světelné signály, dopravní zařízení 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 12 301. Tato značka zakazuje: + a) Vjezd vozidel, jejichž okamžitá hmotnost přesahuje vyznačenou mez. b) Vjezd šestinápravovým

Více

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí Příloha č. 3 Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí 3.1. Výstražné dopravní značky (v závorkách je uvedeno staré označení dopravního značení) "Zatáčka

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

Zákazové dopravní značky

Zákazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. c) zákona o silničním provozu svislé zákazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích zákazy nebo omezení. V České republice konkrétně existují následující

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

Cyklista na stezce pro cyklisty

Cyklista na stezce pro cyklisty Cyklista na stezce pro cyklisty Značka přikazuje užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i: osoba vedoucí jízdní kolo osoba pohybující se na kolečkových bruslích

Více

Výstražné dopravní značky. Název, význam a užití

Výstražné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 1 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Výstražné dopravní značky Číslo A la Zatáčka vpravo Značka upozorňuje na zatáčku (směrový oblouk) vpravo, jehož A lb Zatáčka vlevo Značka upozorňuje na zatáčku (směrový

Více

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem BESIP 2013 Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních

Více

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích?

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? C_E-28082006-114430-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? a) Ne. b) Ano. 2) [2 b.] Řidič nesmí

Více

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí V minulém článku jsme se věnovali fenoménu nepřiměřené rychlosti, kterou s ohledem na statistiku dopravních nehod lze

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 C-28082006-114337-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 1) [2 b.] Nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby: a) Druhý řidič nemusel náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit. b) Jinému

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 C-28082006-114347-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na všech pozemních komunikacích

Více

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem

DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem DOPRAVNÍ ZNAČKY s komentářem BESIP 2013 Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních

Více

Dopravní značky 1. část

Dopravní značky 1. část Dopravní značky 1. část Rozdělení a význam svislých dopravních značek Výstražné značky (1) Výstražné značky jsou a) "Zatáčka vpravo" (č. A 1a) a "Zatáčka vlevo" (č. A 1b), které upozorňují na směrový oblouk,

Více

DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II

DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II DOPRAVNÍ VÝCHOVA - TESTOVÉ OTÁZKY II 1) Cyklista odbočující vlevo, musí dát přednost v jízdě a) všem vozidlům jedoucím v obou směrech b) jen protijedoucím tramvajím a motorovým vozidlům c) všem protijedoucím

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113149-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

Dopravní značky 7. část

Dopravní značky 7. část Dopravní značky 7. část Vodorovné dopravní značky Umístění a provedení vodorovných dopravních značek (1) Vodorovné dopravní značky jsou vyznačeny na pozemní komunikaci. (2) Vodorovné dopravní značky jsou

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: D-28082006-114939-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? D_E-28082006-115924-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D+E 1 z 7 1) [2 b.] Dát přednost v jízdě znamená: a) Povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníkovi provozu na pozemních komunikacích nijak

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne.

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. C-28082006-114316-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. 2) [2 b.] Řidič nesmí ohrozit chodce: a) Pouze při otáčení nebo couvání.

Více

Zákazové značky. Název, význam a užití. Zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech. Zákaz vjezdu všech vozidel

Zákazové značky. Název, význam a užití. Zákaz vjezdu všech vozidel v obou směrech. Zákaz vjezdu všech vozidel Příloha č. 3 k vyhlášc č. 294/2015 Sb. Zákazové značky Číslo Bl Vyobrazní o Zákaz vjzdu všch vozidl v obou směrch Značka zakazuj vjzd všm druhům vozidl. B2 B3 B4 Zákaz vjzdu všch vozidl Značka zakazuj

Více

ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 30 VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Ministerstvo dopravy a

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Účinnost od 01.01.2016 Aktuální verze 294 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí

Více

Úprava provozu na pozemních komunikacích ( 1-16)

Úprava provozu na pozemních komunikacích ( 1-16) změněno s účinností od poznámka vyhláškou č. 84/2016 Sb. 21.3.2016 94 294/2015 Sb. znění účinné od 21. 3. 2016 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113130-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Je jezdec na koni, který se pohybuje po pozemní komunikaci, řidičem a platí pro něj povinnosti a práva účastníků provozu na pozemních

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Testové otázky

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti. Testové otázky VY_12_INOVACE_1JON18 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 4. 6. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Anotace: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Cyklista

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy a spojů

VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy a spojů 1 z 50 Číslo předpisu: 30/2001 Sb. Aktualizované znění Poslední novela č. 290/2011 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení

Více

www.autoskoly.cz Vyhláška č. 30/2001 Sb. aktualizované znění SBÍRKA ZÁKONŮ Profil aktualizovaného znění: VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů

www.autoskoly.cz Vyhláška č. 30/2001 Sb. aktualizované znění SBÍRKA ZÁKONŮ Profil aktualizovaného znění: VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů Page 1 z 52 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních

Více

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Vozka, který řídí potahové vozidlo, je: a) Řidičem. b) Průvodcem vedených a hnaných zvířat. c) Jezdcem na zvířeti. 2) [2 b.] Řidič

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých dopravních značek upravuje

Více

Příkazové dopravní značky

Příkazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu svislé příkazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích příkazy. V České republice konkrétně existují následující svislé

Více

Strana 1 / /2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. ze dne 10.

Strana 1 / /2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. ze dne 10. 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je:

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: A-28082006-113010-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: a) Každá fyzická osoba, která je držitelem řidičského oprávnění. b) Vlastník vozidla nebo jiná fyzická nebo

Více

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2015 kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Návrh. VYHLÁŠKA ze dne 2015 kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích III. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015 kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Ministerstvo dopravy stanoví podle 137 odst. 2 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Více

30/2001 Sb. - o pravidlech provozu na pozemních komunikacích - poslední stav textu. 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ

30/2001 Sb. - o pravidlech provozu na pozemních komunikacích - poslední stav textu. 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

Zákazové dopravní značky zákazy vjezdu

Zákazové dopravní značky zákazy vjezdu Zákazové dopravní značky zákazy vjezdu Komentář k významu dopravních značek je převzat z publikace LEITNER, M., LUKÁŠEK, V., KOPECKÝ, Z.: Zákon o provozu na pozemních komunikacích: a předpisy prováděcí

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy a spojů

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy a spojů 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Ministerstvo dopravy a spojů stanoví

Více

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 8 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Vodorovné dopravní značky 1. Podélné čáry V la Vlb Podélná čára souvislá Značka se pouz1va zejména k oddělení jízdních pruhů s protisměrným provozem, k oddělení

Více

Strana 1 / /2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. ze dne 10.

Strana 1 / /2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH. ze dne 10. 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

NĚKTERÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SE ZMĚNÍ, PŘIBUDOU NOVÉ.

NĚKTERÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SE ZMĚNÍ, PŘIBUDOU NOVÉ. NĚKTERÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SE ZMĚNÍ, PŘIBUDOU NOVÉ. V připomínkovém řízení je návrh nové vyhlášky, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích, což je jedna z prováděcích vyhlášek k zákonu

Více

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít:

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít: 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a účelových komunikacích. c) Na všech

Více

VYHLÁŠKA č. 30/2001 Sb. ze dne 10. ledna 2001, ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

VYHLÁŠKA č. 30/2001 Sb. ze dne 10. ledna 2001, ČÁST PRVNÍ PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH VYHLÁŠKA č. 30/2001 Sb. ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích, jak vyplývá ze změn provedených vyhláškou

Více

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 1 část 1 - Pravidla provozu a jejich užití

500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 1 část 1 - Pravidla provozu a jejich užití 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 1 101. Křižovatka je místo: + a) V němž se pozemní komunikace protínají nebo spojují. b) Kde se dva jízdní pruhy sbíhají

Více

Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway) Mgr. Marie Škopíková Ministerstvo dopravy, Odbor agend řidičů

Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway) Mgr. Marie Škopíková Ministerstvo dopravy, Odbor agend řidičů Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway) Mgr. Marie Škopíková Ministerstvo dopravy, Odbor agend řidičů Užívání osobního přepravníku 60a zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Více

nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob nebo k neprodlenému naložení nebo

nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob nebo k neprodlenému naložení nebo Zastavení a stání Problematiku zastavení a stání upravuje zákon o silničním provozu v 25 až 27. Obecnou úpravu zákona doplňuje místní úprava prostřednictvím svislých a vodorovných dopravních značek. Místní

Více

Název, význam a užití

Název, význam a užití Příloha č. 4 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Příkazové značky Číslo Cl C2a o Kruhový objezd Značka přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených. Je-li značka doplněna

Více

60a Užívání osobního přepravníku

60a Užívání osobního přepravníku 60a Užívání osobního přepravníku (1) Na osobním přepravníku se samovyvažovacím zařízením nebo obdobném technickém zařízení (dále jen osobní přepravník ) se lze na chodníku, stezce pro chodce, stezce pro

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

06060155 Jaký je vztah mezi světelnými signály a svislými dopravními značkami upravujícími přednost?

06060155 Jaký je vztah mezi světelnými signály a svislými dopravními značkami upravujícími přednost? 06060155 Jaký je vztah mezi světelnými signály a svislými dopravními značkami upravujícími přednost? a) Světelné signály jsou nadřazeny svislým dopravním značkám upravujícím přednost. b) Svislé dopravní

Více

ÚPRAVA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

ÚPRAVA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH AUTOŠKOLA PRAVIDLA, ZNAČKY, TESTY Dopravní značky Vybraná ustanovení vyhlášky č. 30/2001 Sb., kterou se provádějí pra vi - dla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích

Více

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků:

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Přestupky za 1 bod: Nedovolené užití dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nemotorovým vozidlem nebo motorovým vozidlem, jehož konstrukce nebo technický

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.)

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.) ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novinky a změny k 20. 2. 2016 (zákon č. 48/2016 Sb.) Co se mění? Zákonem č. 48/2016 Sb. je novelizován zákon o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.). Podstata úprav Hlavní

Více

Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy

Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy Místní a přechodná úprava provozu na pozemních komunikacích nejvyšší dovolená rychlost jízdy Definici obecné, místní a přechodné úpravy provozu na pozemních komunikacích stanoví zákon č. 361/2000 Sb.,

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Praha (Hlavní město Praha) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

Dopravní značky 10. část

Dopravní značky 10. část Dopravní značky 10. část SPECIÁLNÍ OZNAČENÍ VOZIDEL A OSOB (1) Speciální označení vozidel jsou a) "Označení vozidla přepravujícího osobu těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou" (č. O 1), O1 67

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. 1. Výstražné dopravní značky 2. Značky upravující přednost 3. Zákazové dopravní značky 4. Příkazové dopravní značky C 1 Kruhový objezd C

Více

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady pro vodorovné dopravní značení

Více

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 v 2 se doplňuje písmeno mm), které zní: mm) kolonou vozidel se rozumí souvislý proud více vozidel, u kterého nelze předjíždět každé

Více

Dopravní značky 2. část

Dopravní značky 2. část Dopravní značky 2. část Značky upravující přednost (1) Značky upravující přednost jsou Tato skupina dopravních značek byla zavedena v souladu s Úmluvou o silničních značkách a signálech (Vídeň, 1968) a

Více

401. Může řidič vozidla z výhledu vjet na železniční přejezd? + a) Ne. b) Ano.

401. Může řidič vozidla z výhledu vjet na železniční přejezd? + a) Ne. b) Ano. 500420 odd. Vzdělávání - Tramvaje PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - soubor otázek str. 18 401. Může řidič vozidla z výhledu vjet na železniční přejezd? + a) Ne. b) Ano. 402. Jste řidičem vozidla z výhledu.

Více

a) Upozor uje na místo zúžení vozovky z obou stran. b) Upozor uje na snížení po tu jízdních pruh. c) Upozor uje na nebezpe né stoupání.

a) Upozor uje na místo zúžení vozovky z obou stran. b) Upozor uje na snížení po tu jízdních pruh. c) Upozor uje na nebezpe né stoupání. Dopravní značky 06040194 1. Tato dopravní zna ka ozna uje: 06050202 4. Tato dopravní zna ka: a) Vedlejší pozemní komunikaci. b) Silnici pro motorová vozidla. c) Hlavní pozemní komunikaci. 06050200 2. Tato

Více

Informativní značky provozní

Informativní značky provozní Informativní značky provozní Podle 63 odst. 1 písm. e) zákona o silničním provozu svislé informativní dopravní značky poskytují účastníku provozu na pozemních komunikacích nutné informace, slouží k jeho

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Brno (Jihomoravský kraj) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

Informativní značky. Okruh (č. IP 1a)

Informativní značky. Okruh (č. IP 1a) Informativní značky Podle 63 odst. 1 písm. e) zákona o silničním provozu svislé informativní dopravní značky poskytují účastníku provozu na pozemních komunikacích nutné informace, slouží k jeho orientaci

Více

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před 11070001 Povinností přepravované osoby je: a) neohrožovat svým chováním bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména neomezovat řidiče v bezpečném ovládání vozidla. b) pomáhat řidiči dle jeho

Více

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) Obsah Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) ČÁST PRVNÍ Zákon o provozu na pozemních komunikacích 7 HLAVA I Úvodní ustanovení

Více

Ing. Michal Caudr. vyhláška 294/2015 Sb. a její uplatnění v praxi

Ing. Michal Caudr. vyhláška 294/2015 Sb. a její uplatnění v praxi Ing. Michal Caudr vyhláška 294/2015 Sb. a její uplatnění v praxi Úvod 294/2015 Sb. prováděcí vyhláška zákona 361/2000 Sb. vyhláška kterou se provádějí pravidla na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015

Více

Dopravní značky. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů:

Dopravní značky. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů: Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů: Mezi povinnosti účastníka provozu na pozemních komunikacích ( 4) patří mimo jiné c) řídit

Více

Připravované legislativní změny v oblasti provozu cyklistů. Ing. Josef Pokorný ředitel odboru provozu silničních vozidel MD

Připravované legislativní změny v oblasti provozu cyklistů. Ing. Josef Pokorný ředitel odboru provozu silničních vozidel MD Připravované legislativní změny v oblasti provozu cyklistů Ing. Josef Pokorný ředitel odboru provozu silničních vozidel MD Úvod Cíl prezentace seznámení s aktuálním stavem přípravy novely zákona o silničním

Více

PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH

PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH PRAVIDLA PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH 1 11: SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY (1)Na pozemní komunikaci se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji vozovky, pokud není stanoveno jinak.

Více

OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY S OBRAZOVOU PODPOROU

OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY S OBRAZOVOU PODPOROU OTÁZKY PRO SKUPINU A a JEJÍ PODSKUPINY S OBRAZOVOU PODPOROU OBRÁZEK 01.SWF Otázka č. 1 idič motocyklu: a) P i jízdě nesledoval provoz p ed sebou a svým chováním ohrozil odbočujícího idiče vozidla. Dopustil

Více

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO Po celý měsíc duben 2012 probíhal 3. ročník internetové Dopravně znalostní soutěže, kterou připravil Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO. Nyní máte možnost se seznámit se správnými odpověďmi

Více

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty.

PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. PŘÍKLADY TESTOVÝCH OTÁZEK - zkouška cyklisty. 1. Cyklista před přechodem pro chodce je povinen a) umožnit chodci, který je na přechodu nebo jej zřejmě hodlá použít, nerušené a bezpečné přejití vozovky

Více

www.autoskoly.cz VYHLÁŠKA č. 30/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů

www.autoskoly.cz VYHLÁŠKA č. 30/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů www.autoskoly.cz VYHLÁŠKA č. 30/2001 Sb. Ministerstva dopravy a spojů kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích v aktuálním znění

Více

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují.

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují. MOLDÁVIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Všechna vozidla musí být předjížděna výhradně po levé straně vozovky,

Více

Dopravní značky 5. část

Dopravní značky 5. část Dopravní značky 5. část Informativní značky Informativní značky se rozdělují na informativní značky provozní (č. IP 1a až č. IP 29), informativní značky směrové (č. IS 1a až č. IS 24c) a informativní značky

Více

Průkaz účastníka silničního provozu

Průkaz účastníka silničního provozu Průkaz účastníka silničního provozu Jméno účastníka: Město původu: Zde nakreslete fotografii Pracovní zařazení: Vydal úřad pro ové aktivity v Praze. Patisk zakázán. Vydáno dne 5. 6. 2015... Platnost do

Více

Test: :47 (číslo 1) D+E - Žadatel. 1 z 6

Test: :47 (číslo 1) D+E - Žadatel. 1 z 6 Test: 16.10.2011 17:47 (číslo 1) 1 z 6 1) [2 b.] "Připojovací pruh": a) je přídatný jízdní pruh určený pro zařazování vozidel do jízdního proudu průběžného pruhu. b) je jízdní pruh, připojený pro bezpečné

Více

Test: :46 (číslo 1) B+E - Žadatel. 1 z 7

Test: :46 (číslo 1) B+E - Žadatel. 1 z 7 Test: 21.07.2012 04:46 (číslo 1) 1 z 7 1) [2 b.] "Připojovací pruh": a) je jízdní pruh, připojený mezi pravý a levý jízdní pruh, určený pro předjíždění vozidel na přehledných místech pozemní komunikace.

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu zákonem č. 268/2015 Sb. s účinností od 31. prosince 2015 6 (7) Přesahuje-li počet přepravovaných dětí starších tří let počet sedadel vybavených bezpečnostními

Více

Test: :45 (číslo 1) B - Žadatel. 1 z 7

Test: :45 (číslo 1) B - Žadatel. 1 z 7 Test: 21.07.2012 04:45 (číslo 1) 1 z 7 1) [2 b.] Dát přednost v jízdě znamená: a) Povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníkovi provozu na pozemních komunikacích nevzniklo žádné nebezpečí. b)

Více

Okruhy požadovaných změn zákona 361/2000 Sb.

Okruhy požadovaných změn zákona 361/2000 Sb. Okruhy požadovaných změn zákona 361/2000 Sb. 1. Témata, ve kterých je shoda 1.A. JÍZDNÍ PRUH PRO CYKLISTY (VÍCEÚČELOVÝ) Novela zákona sice definuje nově jízdní pruh pro cyklisty, avšak bez doplnění přednosti

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče

MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče MĚSTSKÝ ÚŘAD HUSTOPEČE Dukelské nám. 2/2, 693 17 Hustopeče SPISOVÁ ZN.: dop/1618/15/393 Č.J.: MUH/ 18532/15/393 VYŘIZUJE: TEL.: E-MAIL: DATUM: 29.04.2015 ODBOR DOPRAVY Hana Řeháková 519441098 rehakova.dopravni@hustopece-city.cz

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? Test: 05.06.2013 08:21 (číslo 1) 1 z 7 1) [2 b.] "Nemotorové vozidlo" je: a) vozidlo pohybující se pomocí lidské nebo zvířecí síly, například jízdní kolo, ruční vozík nebo potahové vozidlo. b) pouze potahové

Více

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů Videoškolení řidičů - referentů V tomto videoškolení se zaměříme na: Základní pojmy Povinnosti řidiče Přeprava osob Směr a způsob jízdy Vybrané povinnosti Dopravní nehody Bodový systém Základní pojmy Účastník

Více

Test: 10. prosince :00 (číslo 1) 1 z 8 C+E - Žadatel

Test: 10. prosince :00 (číslo 1) 1 z 8 C+E - Žadatel Test: 10. prosince 2018 18:00 (číslo 1) 1 z 8 1. [4 b.] Jste řidičem vozidla z výhledu. V jakém pořadí projedou vozidla touto křižovatkou? Jako první červené vozidlo, jako druhé zelené vozidlo, jako poslední

Více

Test: :46 (číslo 1) A - Žadatel. 1 z 6

Test: :46 (číslo 1) A - Žadatel. 1 z 6 Test: 21.07.2012 04:46 (číslo 1) 1 z 6 1) [2 b.] "Připojovací pruh": a) je přídatný jízdní pruh určený pro zařazování vozidel do jízdního proudu průběžného pruhu. b) je jízdní pruh, připojený mezi pravý

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 89 Rozeslána dne 30. srpna 2010 Cena Kč 30, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2010 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 89 Rozeslána dne 30. srpna 2010 Cena Kč 30, O B S A H : Ročník 2010 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 89 Rozeslána dne 30. srpna 2010 Cena Kč 30, O B S A H : 246. Nařízení vlády, kterým se mění nařízení vlády č. 464/2005 Sb., kterým se stanoví technické

Více

Test: 14. ledna :22 (číslo 1) 1 z 8 D+E - Žadatel. 1. [4 b.] Jste řidičem vozidla z výhledu. V jakém pořadí projedou vozidla touto křižovatkou?

Test: 14. ledna :22 (číslo 1) 1 z 8 D+E - Žadatel. 1. [4 b.] Jste řidičem vozidla z výhledu. V jakém pořadí projedou vozidla touto křižovatkou? Test: 14. ledna 2017 15:22 (číslo 1) 1 z 8 1. [4 b.] Jste řidičem vozidla z výhledu. V jakém pořadí projedou vozidla touto křižovatkou? 1. červené nákladní vozidlo, 2. Vaše vozidlo společně s protijedoucím

Více

Test: 4. ledna :19 (číslo 1) 1 z 8 B - Žadatel

Test: 4. ledna :19 (číslo 1) 1 z 8 B - Žadatel Test: 4. ledna 2017 9:19 (číslo 1) 1 z 8 1. [2 b.] Řidič motorového vozidla smí dávat světelné výstražné znamení krátkým přerušovaným rozsvícením dálkových světel nebo přepínáním potkávacích a dálkových

Více

Test: 7. prosince :46 (číslo 1) 1 z 8 D+E - Žadatel

Test: 7. prosince :46 (číslo 1) 1 z 8 D+E - Žadatel Test: 7. prosince 2018 5:46 (číslo 1) 1 z 8 1. [4 b.] Jste řidičem vozidla z výhledu. V jakém pořadí projedou vozidla touto křižovatkou? 1. červené nákladní vozidlo, 2. Vaše vozidlo společně s protijedoucím

Více

Věstník dopravy. Znění k datu

Věstník dopravy. Znění k datu Věstník dopravy Znění k datu 11. 5. 2018 11. 5. 2018 Znalost pravidel provozu na pozemních komunikacích Kapitola 2 Znalost pravidel provozu na pozemních komunikacích 06040187 [2 b.] Řidič, který při předjíždění

Více

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Dopravní předpisy aktuálně

ŘIDIČOVA KNIHOVNA. Dopravní předpisy aktuálně ŘIDIČOVA KNIHOVNA Dopravní předpisy aktuálně Ustanovení zákona č. 361/2000 Sb. specifická především pro řidiče nákladních automobilů a autobusů Základní předpisy vztahující se k provozu na pozemních komunikacích

Více