Michal Krátký, Miroslav Beneš

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Michal Krátký, Miroslav Beneš"

Transkript

1 Tvorba informačních systémů 1/32 Tvorba informačních systémů Michal Krátký, Miroslav Beneš Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2008/2009

2 Tvorba informačních systémů 2/32 Základní informace Michal Krátký tel.: místnost: A1004 mail: web: /tis

3 Tvorba informačních systémů 3/32 Základní informace Cíl kurzu Kurz je zaměřen na vytváření rozsáhlejších informačních systémů založených na architektuře klient/server a architekturách vícevrstvých. Formou přehledových přednášek studenti získají základní znalosti o technologiích J2EE (a.net). S platformami se studenti seznámí formou praktických úloh zaměřených na implementaci webových aplikací.

4 Tvorba informačních systémů 4/32 Základní informace Náplň kurzu 1 Architektury informačních systémů. 2 Tvorba informačních systémů v prostředí Internetu: J2EE - JDBC, Java Server Pages (JSP), Struts, Enterprise JavaBeans (EJB),.NET - (ODBC), ADO.NET, ASP.NET. 3 Vybrané kapitoly z teorie databází (moderní datové modely atd.).

5 Tvorba informačních systémů 5/32 Základní informace Podmínky získání zápočtu 1/2 Pro získání zápočtu je nutné navrhnout a implementovat informační systém v prostředí Internetu s využitím zvolených vývojových nástrojů a technologií. Řešení projektu bude průběžně konzultováno v rámci cvičení. V polovině semestru proběhne prezentace zadání, specifikace požadavků a analýzy projektů (min. 5 z 10b). Na závěr proběhne obhajoba projektu (20 ze 35b).

6 Tvorba informačních systémů 6/32 Základní informace Podmínky získání zápočtu 2/2 Maximální počet bodů na zápočet je tedy 45. Odevzdání projektů bude kontrolováno zadáním triviálního úkolu souvisejícího s odevzdávaným projektem. Na zkoušce formou písemného testu (2-3 otázky) je nutné získat 26 z 55b.

7 Tvorba informačních systémů 7/32 Základní informace Témata projektů 1 Části fakultního/univerzitního informačního systému (přihlašování na zkoušky, předběžný zápis do předmětů, zápis na cvičení, přihlašování k projektům... ). 2 Informační systém skupin sdílejících informace na webu (diskuse, seznamy publikací, články) (3 studenti). 3 Informační systém pro recenzi článků (zasílání příspěvků, recenzní řízení) (3 studenti). 4 Registrace na libovolnou akci (poplatek, strava, ubytování) (1 student). + Vlastní zadání.

8 Tvorba informačních systémů 8/32 Základní informace Složitost projektu Zadání musí být konzultováno s cvičícím do konce 3. týdne. Počet studentů pracujícím na jednom projektu závisí na složitosti zadání. Složitost projektu: počet studentů 5 tabulek (kde nejméně tři tabulky nejsou číselníky).

9 Tvorba informačních systémů 9/32 Základní informace Požadované řešení 1 Upřesnění zadání, specifikace požadavků. 2 Konceptuální model v UML, datová analýza v DFD. 3 Analýza a návrh aplikace v UML. 4 Java nebo.net. 5 Aplikace bude zahrnovat: vkládání, editaci, rušení a vyhledávání základních údajů, vlastní akce, výstupní sestavy. 6 Dokumentace.

10 Tvorba informačních systémů 10/32 Základní informace SŘBD používané k implementaci projektů SŘBD používané k implementaci projektů: MySQL Oracle PostgreSQL MS SQL Server

11 Tvorba informačních systémů 11/32 Základní informace Literatura 1/2 1 Java 2.NET 3 R. Szturc: Java technologie. 4 M. Krátký: Úvod do programovacích jazyků. 5 B. Eckel: Thinking in Java,

12 Tvorba informačních systémů 12/32 Základní informace Literatura 2/ Marty Hall: Java servlety a stránky JSP. Neocortex, Praha, Developing for the J2EE Tomcat Platform, B. Evjen at al.: ASP.NET 2.0, Programujeme profesionálně. Computer Press, 2007.

13 Tvorba informačních systémů 13/32 Data, informace, znalosti Data (Ne)strukturované údaje o událostech, objektech nebo lidech. Informace Interpretovaná data využívána příjemcem v daném kontextu, tak aby je mohl využít k rozhodování. Znalosti Znalost zahrnuje schopnost využít informace efektivně k danému účelu.

14 Tvorba informačních systémů 14/32 Informační systém Informační systém (Buckingham et al. 1987) Systém, který shromažd uje, ukládá, zpracovává a doručuje informace náležející organizaci (nebo společnosti), tak že informace jsou přístupné a užitečné všem, kteří si je přejí používat, včetně vedení organizace, zaměstnanců, zákazníků a osob mimo organizaci. Informační systém je systém, který nutně nemusí vyžadovat využití počítačů. Příkladem může být IS univerzity, který slouží managementu školy, zaměstnancům, zákazníkům (studentům) i lidem mimo univerzitu.

15 Tvorba informačních systémů 15/32 Metodologie Metodologie vývoje informačního systému Kolekce procedur, technik, nástrojů a dokumentačních pomůcek, která pomáhá vývojářům v jejich úsilí implementovat informační systém. Metodologie se skládá s fází (a podfází), které vedou vývojáře k výběru technik, které jsou v dané fázi užitečné a umožňují plánovat, řídit, kontrolovat a vyhodnocovat projekt informačního systému. Příkladem může být objektově orientovaná analýza.

16 Tvorba informačních systémů 16/32 Technika, nástroj Technika Technika je cesta jak vykonat aktivitu nutnou v dané fázi vývoje IS. Metodologie často zahrnuje celou řadu technik. Příkladem může být objektově-orientovaná analýza v UML. Nástroj Technika vyžaduje využití jednoho nebo více nástrojů. Třídní diagram může být vytvořen například v Rational Rose.

17 Tvorba informačních systémů 17/32 Co je to architektura systému? Architektura systému Soustava pojmů, prvků, struktur a interakcí systému z pohledu vnějšího pozorovatele. Před implementací IS je nutné znát popis architektury systému.

18 Tvorba informačních systémů 18/32 Účel architektury Účelem architektury je pochopit co budujeme, musíme: znát celkový obrázek, definovat zodpovědnost podsystémů a návrhářů, navrhnout jak zvládnout další růst systému, identifikovat místa kde by se mohly vyskytnout problémy (analýza risků). Musíme se připravit se na změny požadavků nebo přístupů k implementaci.

19 Tvorba informačních systémů 19/32 Požadavky na dobrou architekturu Umožňuje vývojářům pochopit jejich úkol v kontextu celého systému. Zachycuje současné potřeby projektu. Je stabilní při dalším rozšiřování. Izoluje zbytek systému od změn v některé z jeho částí. Umožňuje opakovanou použitelnost konceptů, prvků a struktur při rozšiřování systému.

20 Tvorba informačních systémů 20/32 Používané přístupy metody a třídy podsystémy úlohy aplikační rámce a knihovny vrstvová struktura - layers hierarchická struktura tiers

21 Tvorba informačních systémů 21/32 Podsystémy Jedná se o balíky těsně vázaných tříd s dobře definovaným rozhraním. Příklad: osoby, předměty, zkoušky Oddělením rozhraní od implementace snížíme složitost. Vhodné pro projekty vyvíjené jediným týmem. Osoby Zaměstnanec Student Předměty Predmet

22 Tvorba informačních systémů 22/32 Úlohy Vertikální členění aplikace podle oblastí. Příklad: věda a výzkum, studium, ekonomika. Snižuje pravděpodobnost interakce mezi podsystémy. Zjednodušuje komunikaci mezi týmy. Mezi úlohami lze definovat formální rozhraní. Problematické může být zachování stejného vzhledu a GUI. Studium Věda a výzkum

23 Tvorba informačních systémů 23/32 Aplikační rámce a knihovny Aplikační rámec je množina abstraktních a konkrétních tříd tvořících dohromady generický softwarový systém. Umožňují se soustředit na specifické problémy aplikace, Možné scénáře: rámce předchází vývoji aplikace, rámce následují za vývojem aplikace (zobecnění), vývoj rámce současně s aplikací - nevhodné. Příkladem mohou být platformy Java nebo.net. Na vyšší úrovni rámce pro vývoj webových aplikací nad J2EE, např. Struts.

24 Tvorba informačních systémů 24/32 Vrstvová struktura Logické členění podsystémů aplikace do vrstev (layers). Příklad: prezentace, ukládání dat, logika aplikace. Každá vrstva představuje abstrakci s vlastní zodpovědností, výhody: jednodušší pochopení a použití vrstvy, jednodušší vývoj v rámci vrstvy. Vyšší vrstvy jsou izolovány od změn v implementaci nižších vrstev. Klient Prezentační vrstva Aplikační vrstva Datová vrstva

25 Tvorba informačních systémů 25/32 Hierarchická struktura Hierarchické členění aplikace. Hierarchizace se objevuje uvnitř vrstev. Zvyšuje vnitřní složitost vrstev. Příklad J2EE: Session Beans Entity Beans

26 Tvorba informačních systémů 26/32 Kombinace přístupů Nejčastější používáme kombinaci přístupů vede ke zjednodušení rozsáhlých a složitých systémů. Návrh architektury systému musí předcházet návrhu podsystémů, důvody: podsystémy se vytváří v souladu s architekturou, změna architektury se promítne v nákladech na přepracování aplikace a přeškolení vývojářů.

27 Tvorba informačních systémů 27/32 Příklad kombinované architektury Vrstvová architektura s použitím rámce. Každá vrstva navíc může být dělena na podsystémy.

28 Tvorba informačních systémů 28/32 Architektura J2EE Vrstvová architektura: prezentační vrstva je realizována JSP a Servlety, aplikační vrstva je hierarchizována.

29 Tvorba informačních systémů 29/32 Součásti J2EE Servlets + JSP - webové komponenty a UI JDBC - práce s databázemi EJB - distribuované komponenty JAXP - práce s XML, zasílání zpráv JNDI - jmenné a adresářové služby RMI - volání vzdálených metod JavaIDL - distribuované objekty CORBA JMS - asynchronní zpracování zpráv JavaMail - zasílání zpráv em JTA - distribuované transakce JCA - připojení k jiným systémům (např. SAP)

30 Tvorba informačních systémů 30/32 Architektura.NET c

31 Tvorba informačních systémů 31/32 Součásti.NET Framework CLR - Common Language Runtime, Common Intermediate Language (CIL) možnost vývoje ve více programovacích jazycích: C#, C++,... ADO.NET přístup k datům ASP.NET webové aplikace Windows Forms uživatelské rozhraní

32 Tvorba informačních systémů 32/32 Obsah kurzu Vývoj webových IS: protokol HTTP, prezentační vrstva: JSP & Java Servlety, ASP.NET, aplikační rámce a knihovny: Struts, JavaServer Faces (JSF), komponenty: (Enterprise) Java Beans, přístup k datům: ODBC/JDBC, ADO.NET, webové služby: SOAP, WSDL, programovací jazyky: Java, C#. Vybrané kapitoly z oblasti databázových systémů: konceptuální modelování v UML, moderní datové modely: objektově-relační a XML datový model, XML technologie.

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký 1, Miroslav Beneš 1 1 Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2005/2006 c 2006 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba informačních

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký, Miroslav Beneš Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2007/2008 c 2005-2008 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba informačních

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký 1, Miroslav Beneš 1 1 Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2006/2007 c 2005-2007 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba

Více

Architektury informačních systémů

Architektury informačních systémů Architektury informačních systémů doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes/vyuka/tis Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Co je to

Více

Architektury informačních systémů

Architektury informačních systémů Architektury informačních systémů doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes/vyuka/tis Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Co je to

Více

Semináˇr Java X J2EE Semináˇr Java X p.1/23

Semináˇr Java X J2EE Semináˇr Java X p.1/23 Seminář Java X J2EE Seminář Java X p.1/23 J2EE Složitost obchodních aplikací robusní, distribuované, spolehlivé aplikace s transakcemi na straně serveru, klientské aplikace co nejjednodušší Snaha : Návrh,

Více

Server-side technologie pro webové aplikace

Server-side technologie pro webové aplikace Server-side technologie pro webové aplikace PIA 2011/2012 Téma 6 Copyright 2006 Přemysl Brada, Západočeská univerzita Server-side scriptování Cíl dynamické generování webového obsahu/rozhraní integrace

Více

Databázové a informační systémy

Databázové a informační systémy Databázové a informační systémy doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah Jak ukládat a efektivně zpracovávat

Více

Platformy / technologie. Jaroslav Žáček

Platformy / technologie. Jaroslav Žáček Platformy / technologie Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Které platformy / technologie znáte Java Trocha historie Java EE Java EE 5 Java EE 6 Pruning, Extensibility Ease of Dev, CDI, JAX-RS Java EE

Více

Softwarové komponenty a Internet

Softwarové komponenty a Internet Softwarové komponenty a Internet Doc. Dr. Ing. Miroslav Beneš Katedra informatiky FEI VŠB-TU Ostrava Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Motivace Vývoj přístupů k tvorbě programů Definice komponenty

Více

PLATFORMY / TECHNOLOGIE JAROSLAV ŽÁČEK

PLATFORMY / TECHNOLOGIE JAROSLAV ŽÁČEK PLATFORMY / TECHNOLOGIE JAROSLAV ŽÁČEK JAROSLAV.ZACEK@OSU.CZ KTERÉ PLATFORMY / TECHNOLOGIE ZNÁTE JAVA TROCHA HISTORIE JAVA EE Java EE 7! Java EE 6 Java EE 5 J2EE 1.4 J2EE 1.3 J2EE 1.2 Servlet, JSP, EJB,

Více

Úvod. Petr Aubrecht (CA) Martin Ptáček (Wincor Nixdorf) Je 10 typů lidí: ti, kteří znají binární kód, a ti, kteří ne.

Úvod. Petr Aubrecht (CA) Martin Ptáček (Wincor Nixdorf) Je 10 typů lidí: ti, kteří znají binární kód, a ti, kteří ne. Úvod Petr Aubrecht (CA) Martin Ptáček (Wincor Nixdorf) Je 10 typů lidí: ti, kteří znají binární kód, a ti, kteří ne. Organizace předmětu Materiály k předmětu -Web stránky: http://cw.felk.cvut.cz/doku.php/courses/x33eja/start

Více

Tvorba podnikových aplikací v jazyce JAVA. Josef Pavlíček KII PEF CZU

Tvorba podnikových aplikací v jazyce JAVA. Josef Pavlíček KII PEF CZU Tvorba podnikových aplikací v jazyce JAVA Josef Pavlíček KII PEF CZU J2EE Jedná se o přístup: sadu pravidel, technologií, metod, doporučení jak provádět design, vývoj, nasazení a provozování vícevrstvých

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký 1, Miroslav Beneš 1 1 Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2005/2006 c 2006 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba informačních

Více

Platformy / technologie. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz

Platformy / technologie. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Platformy / technologie Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz Které platformy / technologie znáte Java Java Java EE 5 Java EE 6 Pruning, Extensibility Ease of Dev, CDI, JAX-RS Java EE 7! JMS 2, Batch, Concurrency,

Více

Technology Entry form Entry up-to-date? Internal links Faulty internal Possible internal links

Technology Entry form Entry up-to-date? Internal links Faulty internal Possible internal links Technology Entry form Entry up-to-date? Internal links Faulty internal Possible internal links links Apache Struts Article with examples JSTL a EL (into JSP) MVC, webové aplikace, JSP Bezpečnost ve webových

Více

(Enterprise) JavaBeans. Lekce 7

(Enterprise) JavaBeans. Lekce 7 (Enterprise) JavaBeans Lekce 7 JavaBeans vs. Enterprise JavaBeans (EJB) JavaBeans technologie: jedná se o tzv. komponentní architekturu určenou pro JSE platformu určená pro tvorbu JSE GUI programů pomocí

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Teorie Praxe Cvičení Diskuze

Více

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů

Vývoj informačních systémů. Přehled témat a úkolů Vývoj informačních systémů Přehled témat a úkolů Organizace výuky doc. Mgr. Miloš Kudělka, Ph.D. EA 439, +420 597 325 877 homel.vsb.cz/~kud007 milos.kudelka@vsb.cz Přednáška Znalosti Schopnosti Cvičení

Více

Architektura softwarových systémů

Architektura softwarových systémů Architektura softwarových systémů Ing. Jiří Mlejnek Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Jiří Mlejnek, 2011 jiri.mlejnek@fit.cvut.cz Softwarové

Více

Technologie Java Enterprise Edition. Přemek Brada, KIV ZČU 8.6.2011

Technologie Java Enterprise Edition. Přemek Brada, KIV ZČU 8.6.2011 Technologie Java Enterprise Edition Přemek Brada, KIV ZČU 8.6.2011 Přehled tématu Motivace a úvod Infrastruktura pro velké Java aplikace (Java základní přehled) Části třívrstvé struktury servlety, JSP

Více

Komponentní technologie

Komponentní technologie Komponentní technologie doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah Motivace Aplikace v IT Vývoj přístupů

Více

Platforma J2EE. Lukáš Zapletal liberix.cz. Platforma Java 2 Enterprise Edition

Platforma J2EE. Lukáš Zapletal liberix.cz. Platforma Java 2 Enterprise Edition Platforma J2EE Lukáš Zapletal liberix.cz Platforma Java 2 Enterprise Edition Co je J2EE J2EE je standard pro vývoj robustních, škálovatelných a bezpečných serverových systémů v Javě. Poskytuje business

Více

Úvod do Web Services

Úvod do Web Services Úvod do Web Services Základy webových služeb a jejich implementace na platformě OS/2 Jarda Kačer jarda@kacer.biz Český Warpstock 2008 Brno, 20.-21.9.2008 Co je to webová služba? Část business logiky přístupná

Více

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program

Datová věda (Data Science) akademický navazující magisterský program Datová věda () akademický navazující magisterský program Reaguje na potřebu, kterou vyvolala rychle rostoucí produkce komplexních, obvykle rozsáhlých dat ve vědě, v průmyslu a obecně v hospodářských činnostech.

Více

Tvorba informačních systémů na platformě J2EE Petr Hetmánek Masarykova Univerzita, Fakulta Informatiky, Botanická 68a, Brno

Tvorba informačních systémů na platformě J2EE Petr Hetmánek Masarykova Univerzita, Fakulta Informatiky, Botanická 68a, Brno Tvorba informačních systémů na platformě J2EE Petr Hetmánek (xhetman@fi.muni.cz) Masarykova Univerzita, Fakulta Informatiky, Botanická 68a, Brno Abstrakt Rostoucí dostupnost internetu vede ke vzniku stále

Více

Michal Krátký, Miroslav Beneš

Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba informačních systémů 1/20 Tvorba informačních systémů Michal Krátký, Miroslav Beneš Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2008/2009 Tvorba informačních

Více

Databáze 2013/2014. Konceptuální model DB. RNDr. David Hoksza, Ph.D.

Databáze 2013/2014. Konceptuální model DB. RNDr. David Hoksza, Ph.D. Databáze 2013/2014 Konceptuální model DB RNDr. David Hoksza, Ph.D. http://siret.cz/hoksza Osnova Organizace Stručný úvod do DB a DB modelování Konceptuální modelování Cvičení - ER modelování Náplň přednášky

Více

A5M33IZS Informační a znalostní systémy. O čem předmět bude? Úvod do problematiky databázových systémů

A5M33IZS Informační a znalostní systémy. O čem předmět bude? Úvod do problematiky databázových systémů A5M33IZS Informační a znalostní systémy O čem předmět bude? Úvod do problematiky databázových systémů Co se dozvíte? Návrh datových struktur (modelování relačních dat) Relační modelování úlohy z oblasti

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů 9. Tvorba informačních systémů Michal Krátký, Miroslav Beneš Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2007/2008 c 2006-2008 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba

Více

Platformy / technologie. Jaroslav Žáček

Platformy / technologie. Jaroslav Žáček Platformy / technologie Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/infs1/ Které platformy / technologie znáte Co je potřeba znát Web Applications Frontend AngularJS React Backend Java.NET

Více

Analýza a Návrh. Analýza

Analýza a Návrh. Analýza Analysis & Design Návrh nebo Design? Design = návrh Není vytváření použitelného uživatelského prostředí (pouze malinká podmnožina celého návrhu) Často takto omezeně chápáno studenty nedokáží si představit,

Více

Informační systém pro podporu řízení, správu a zjišťování aktuálního stavu rozvrhované výuky

Informační systém pro podporu řízení, správu a zjišťování aktuálního stavu rozvrhované výuky Studentská tvůrčí a odborná činnost STOČ 2011 Informační systém pro podporu řízení, správu a zjišťování aktuálního stavu rozvrhované výuky Information System For Computer Aided Course Planning and Scheduling

Více

Aplikace je program určený pro uživatele. Aplikaci je možné rozdělit na části:

Aplikace je program určený pro uživatele. Aplikaci je možné rozdělit na části: Aplikace Aplikace je program určený pro uživatele. Aplikaci je možné rozdělit na části: prezentační vrstva vstup dat, zobrazení výsledků, uživatelské rozhraní, logika uživatelského rozhraní aplikační vrstva

Více

PA165: Úvod do Java EE. Petr Adámek

PA165: Úvod do Java EE. Petr Adámek PA165: Úvod do Java EE Petr Adámek Obsah přednášky Organizace předmětu Formy výuky Hodnocení Osnova Java EE aplikace Architektury Java EE aplikací Technologie Java EE Základní koncepty PA165: Úvod do Java

Více

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně

Management informačních systémů. Název Information systems management Způsob ukončení * přednášek týdně Identifikační karta modulu v. 4 Kód modulu Typ modulu profilující Jazyk výuky čeština v jazyce výuky Management informačních systémů česky Management informačních systémů anglicky Information systems management

Více

Obsah. Zpracoval:

Obsah. Zpracoval: Zpracoval: houzvjir@fel.cvut.cz 03. Modelem řízený vývoj. Doménový (business), konceptuální (analytický) a logický (návrhový) model. Vize projektu. (A7B36SIN) Obsah Modelem řízený vývoj... 2 Cíl MDD, proč

Více

Architektura GIS KMA/AGI. Karel Jedlička

Architektura GIS KMA/AGI. Karel Jedlička KMA/AGI Karel Jedlička smrcek@kma.zcu.cz http://www.kma.zcu.cz/jedlicka Vznik materiálu byl podpořen z projektu FRVŠ č. 584/2011 Úvod do architektury software klient/server sw vrstvy Architektura GIS Typy

Více

Tvorba informačních systémů

Tvorba informačních systémů Tvorba informačních systémů Michal Krátký, Miroslav Beneš Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava Tvorba informačních systémů, 2007/2008 c 2006 2008 Michal Krátký, Miroslav Beneš Tvorba informačních

Více

Bakalářská práce, FEL ČVUT Praha. Michal Turek. červenec 2007

Bakalářská práce, FEL ČVUT Praha. Michal Turek. červenec 2007 Bakalářská práce, FEL ČVUT Praha Vedoucí práce: Doc. Ing. Zdeněk Kouba, CSc. červenec 2007 1. Seznamte se s problematikou bezpečného zpřístupnění legacy datatabáze z Internetu za následujících omezujících

Více

1. Distribuce Javy. 2. Vlastnosti J2EE aplikace. 3. Fyzická architektura J2EE aplikace. Distribuce Javy se liší podle jejího zamýšleného použití:

1. Distribuce Javy. 2. Vlastnosti J2EE aplikace. 3. Fyzická architektura J2EE aplikace. Distribuce Javy se liší podle jejího zamýšleného použití: Architektura webové aplikace, funkce jednotlivých vrstev, životní cyklus standardizovaných komponent Java EE, Servlety, JSP, frameworky, návrhové vzory 1. Distribuce Javy Distribuce Javy se liší podle

Více

Business Intelligence

Business Intelligence Business Intelligence Josef Mlnařík ISSS Hradec Králové 7.4.2008 Obsah Co je Oracle Business Intelligence? Definice, Od dat k informacím, Nástroj pro operativní řízení, Integrace informací, Jednotná platforma

Více

KIV/PIA 2013 Jan Tichava

KIV/PIA 2013 Jan Tichava KIV/PIA 2013 Jan Tichava Java EE JSF, PrimeFaces Spring JPA, EclipseLink Java Platform, Enterprise Edition Persistence Zobrazovací vrstva Interakce aplikací Deployment Java Persistence API Enterprise

Více

Michal Krátký, Miroslav Beneš

Michal Krátký, Miroslav Beneš Databázové a informační systémy Michal Krátký, Miroslav Beneš Katedra informatiky VŠB Technická univerzita Ostrava 5.12.2005 2005 Michal Krátký, Miroslav Beneš Databázové a informační systémy 1/24 Obsah

Více

Převod 4GL aplikací do webového prostředí. Ing. Jan Musil, IBM ČR Community of Practice for

Převod 4GL aplikací do webového prostředí. Ing. Jan Musil, IBM ČR Community of Practice for Převod 4GL aplikací do webového prostředí Ing. Jan Musil, IBM ČR Community of Practice for CEEMEA Co je to EGL? -4GL a EGL Agenda Popis převodu z -4GL do EGL krok za krokem Obecný postup převodu Závěrečný

Více

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ VZOROVÝ STIPENDIJNÍ TEST Z INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ 1. Dědičnost v OOP umožňuje: a) dědit vlastnosti od jiných tříd a dále je rozšiřovat b) dědit vlastnosti od jiných tříd, rozšiřovat lze jen atributy

Více

rychlý vývoj webových aplikací nezávislých na platformě Jiří Kosek

rychlý vývoj webových aplikací nezávislých na platformě Jiří Kosek rychlý vývoj webových aplikací nezávislých na platformě Jiří Kosek Co je to webová aplikace? příklady virtuální obchodní dům intranetový IS podniku vyhledávací služby aplikace jako každá jiná přístupná

Více

Základy jazyka C# Obsah přednášky. Architektura.NET Historie Vlastnosti jazyka C# Datové typy Příkazy Prostory jmen Třídy, rozhraní

Základy jazyka C# Obsah přednášky. Architektura.NET Historie Vlastnosti jazyka C# Datové typy Příkazy Prostory jmen Třídy, rozhraní Základy jazyka C# doc. Ing. Miroslav Beneš, Ph.D. katedra informatiky FEI VŠB-TUO A-1007 / 597 324 213 http://www.cs.vsb.cz/benes Miroslav.Benes@vsb.cz Obsah přednášky Architektura.NET Historie Vlastnosti

Více

Nové jazykové brány do Caché. Daniel Kutáč

Nové jazykové brány do Caché. Daniel Kutáč Nové jazykové brány do Caché Daniel Kutáč O čem budeme mluvit.net T/SQL Perl Python MultiValue Basic Téma.NET provider .NET Provider Co lze již dnes Factory / VisM ODBC.NET Web Services Factory a VisM

Více

Použití databází na Webu

Použití databází na Webu 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací Jirka Kosek Poslední modifikace: $Date: 2010/11/18 11:33:52 $ Obsah Co nás čeká... 3 Architektura webových databázových aplikací... 4 K čemu se používají databázové

Více

Architektura orientovaná na služby Návrh orientovaný na služby. Ing. Petr Weiss. VUT v Brně,, FIT, UIFS

Architektura orientovaná na služby Návrh orientovaný na služby. Ing. Petr Weiss. VUT v Brně,, FIT, UIFS Architektura orientovaná na služby Návrh orientovaný na služby Webové služby Ing. Petr Weiss VUT v Brně,, FIT, UIFS 3. 12. 2007 Obsah Architektura orientovaná na služby Základní pojmy Koncepce architektury

Více

Sísyfos Systém evidence činností

Sísyfos Systém evidence činností Sísyfos Systém evidence Sísyfos : Evidence pracovních Systém Sísyfos je firemní aplikace zaměřená na sledování pracovních úkonů jednotlivých zaměstnanců firmy. Umožňuje sledovat pracovní činnosti na různých

Více

Nástroje a frameworky pro automatizovaný vývoj. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Nástroje a frameworky pro automatizovaný vývoj. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nástroje a frameworky pro automatizovaný vývoj Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Proces vývoje webové aplikace Předepsaná adresářová struktura. Kompilace zdrojových kódů.

Více

Obsah přednášky. Představení webu ASP.NET frameworky Relační databáze Objektově-relační mapování Entity framework

Obsah přednášky. Představení webu ASP.NET frameworky Relační databáze Objektově-relační mapování Entity framework Web Jaroslav Nečas Obsah přednášky Představení webu ASP.NET frameworky Relační databáze Objektově-relační mapování Entity framework Co to je web HTTP protokol bezstavový GET POST HEAD Cookies Session HTTPS

Více

Seznámení s prostředím dot.net Framework

Seznámení s prostředím dot.net Framework Základy programování v jazyce C# Seznámení s prostředím dot.net Framework PL-Prostředí dot.net - NET Framework Je základním stavebním prvkem, na kterém lze vytvářet software. Jeho součásti a jádro je založené

Více

Java a J2EE. Cleverlance. Lukáš Marek lukas.marek@cleverlance.com

Java a J2EE. Cleverlance. Lukáš Marek lukas.marek@cleverlance.com Java a J2EE Lukáš Marek lukas.marek@cleverlance.com Agenda: Java ve zkratce architektura aplikací aplikaèní servery a Enterprise Java DEMO enterprise aplikace zajímavé produkty vývojová IDE Java a J2EE

Více

Architektura informačních systémů. - dílčí architektury - strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu. Globální architektura

Architektura informačních systémů. - dílčí architektury - strategické řízení taktické řízení. operativní řízení a provozu. Globální architektura Dílčí architektury Informační systémy - dílčí architektury - EIS MIS TPS strategické řízení taktické řízení operativní řízení a provozu 1 Globální Funkční Procesní Datová SW Technologická HW Aplikační

Více

Servlety a JSP. Petr Adámek, petr.adamek@ibacz.eu

Servlety a JSP. Petr Adámek, petr.adamek@ibacz.eu Servlety a JSP Petr Adámek, petr.adamek@ibacz.eu Úvod Rekapitulace vstupních znalostí Standardy Nástroje (Běhové prostředí, nástroje pro vývoj) Servlety JSP JSP značky EL (Expression Language) Internacionalizace

Více

Znalostní systém nad ontologií ve formátu Topic Maps

Znalostní systém nad ontologií ve formátu Topic Maps Znalostní systém nad ontologií ve formátu Topic Maps Ladislav Buřita, Petr Do ladislav.burita@unob.cz; petr.do@unob.cz Univerzita obrany, Fakulta vojenských technologií Kounicova 65, 662 10 Brno Abstrakt:

Více

Databázové systémy. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz

Databázové systémy. Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Databázové systémy Doc.Ing.Miloš Koch,CSc. koch@fbm.vutbr.cz Vývoj databázových systémů Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace 60.-70. léta Program Komunikace Výpočty

Více

Správa dat v podniku. MI-DSP 2013/14 RNDr. Ondřej Zýka, ondrej.zyka@profinit.eu

Správa dat v podniku. MI-DSP 2013/14 RNDr. Ondřej Zýka, ondrej.zyka@profinit.eu Správa dat v podniku MI-DSP 2013/14 RNDr. Ondřej Zýka, ondrej.zyka@profinit.eu Obsah o Důležité oblasti pro správu, uchovávání a využívání dat v podniku Něco z historie Řízení dat na úrovni podniku Data

Více

11 Návrh programového vybavení

11 Návrh programového vybavení 11 Návrh programového vybavení - technické jádro procesu vývoje programového systému, existuje u všech modelů životního cyklu - Jackson: Začínající moudrost programátora (softwarového inženýra) spočívá

Více

Common Object Request Broker Architecture

Common Object Request Broker Architecture Common Object Request Broker Architecture Tvorba aplikací, jejichž komponenty budou komunikovat přes počítačovou síť Programátor jedné aplikace volá metody vzdálených objektů podobně jako u sebe lokální

Více

Karta předmětu prezenční studium

Karta předmětu prezenční studium Karta předmětu prezenční studium Název předmětu: Programování aplikací pro web (PAW) Číslo předmětu: 548- Garantující institut: Garant předmětu: Institut geoinformatiky Ing. Jan Růžička, Ph.D. Kredity:

Více

Okruhy z odborných předmětů

Okruhy z odborných předmětů VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA INFORMAČNÍCH STUDIÍ A STŘEDNÍ ŠKOLA ELEKTROTECHNIKY, MULTIMÉDIÍ A INFORMATIKY Novovysočanská 280/48, 190 00 Praha 9 Pracoviště VOŠ: Pacovská 350/4, 140 00 Praha 4 Okruhy z odborných

Více

X33EJA Enterprise Java

X33EJA Enterprise Java X33EJA Enterprise Java Petr Šlechta Sun Microsystems petr.slechta@sun.com Petr Aubrecht CA (Computer Associates) petr.aubrecht@ca.com X33EJA (2+2) Cvičení Formou samostatné práce na projektu témata budou

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ. Ing. Lukáš OTTE, Ph.D.

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ. Ing. Lukáš OTTE, Ph.D. VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ARCHITEKTURA DATABÁZOVÝCH SYSTÉMŮ Ing. Lukáš OTTE, Ph.D. Ostrava 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím

GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER. váš partner na cestě od dat k informacím GTL GENERATOR NÁSTROJ PRO GENEROVÁNÍ OBJEKTŮ OBJEKTY PRO INFORMATICA POWERCENTER váš partner na cestě od dat k informacím globtech spol. s r.o. karlovo náměstí 17 c, praha 2 tel.: +420 221 986 390 info@globtech.cz

Více

C# - Databáze úvod, ADO.NET. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

C# - Databáze úvod, ADO.NET. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí C# - Databáze úvod, ADO.NET Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Co je to databáze? Databáze je určitá uspořádaná množina informací

Více

Přizpůsobení JSTL pro Google App Engine Datastore

Přizpůsobení JSTL pro Google App Engine Datastore Přizpůsobení JSTL pro Google App Engine Datastore Vítězslav Novák Katedra Aplikovaná informatika Ekonomická fakulta, VŠB-TU Ostrava 1 Google App Engine Google App Engine je zástupcem distribučního modelu

Více

Informační systém ozdravných pobytů zdravotní pojišťovny

Informační systém ozdravných pobytů zdravotní pojišťovny Úvod ní studie @fel.cvut.cz Téma bakalářské práce: Informační systém ozdravných pobytů zdravotní pojišťovny Pokyny pro vypracování: Analyzujte IS ozdravných pobytů dětí a mládeže obecné zdravotní pojišťovny.

Více

Databázové systémy úvod

Databázové systémy úvod Databázové systémy úvod Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze c Michal Valenta, 2016 BI-DBS, LS 2015/16 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-dbs/

Více

RESTful web service v Javě

RESTful web service v Javě Mendelova univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta RESTful web service v Javě Literární rešerše práce Vedoucí práce: Ing. Jan Turčínek, Ph.D. Pavel Savrov Brno 2016 OBSAH 2 Obsah 1 Protokoly implementaci

Více

UDS for ELO. Univerzální datové rozhraní. >> UDS - Universal Data Source

UDS for ELO. Univerzální datové rozhraní. >> UDS - Universal Data Source Univerzální datové rozhraní UDS for ELO UDS pro ELO je univerzální datové rozhraní, schopné napojit systém pro archivaci a správu dokumentů ELO na libovolný datový zdroj a to bez nutnosti programování.

Více

VÝVOJ INTERNETOVÝCH APLIKACÍ - VIA

VÝVOJ INTERNETOVÝCH APLIKACÍ - VIA Metodický list č. 1 Způsob zakončení : Úvod Technologie webových aplikací Protokol HTTP Po zvládnutí tématického celku bude student mít základní přehled o problematice programování internetových (webových)

Více

Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb:

Jádrem systému je modul GSFrameWork, který je poskytovatelem zejména těchto služeb: Technologie Marushka Základním konceptem technologie Marushka je použití jádra, které poskytuje přístup a jednotnou grafickou prezentaci geografických dat. Jádro je vyvíjeno na komponentním objektovém

Více

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. UML - charakteristika

Informační systémy 2008/2009. Radim Farana. Obsah. UML - charakteristika 2 Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta strojní, Katedra automatizační techniky a řízení 2008/2009 Radim Farana 1 Obsah Jazyk UML, základní modely, diagramy aktivit, diagramy entit.

Více

SOAP & REST služby. Rozdíly, architektury, použití

SOAP & REST služby. Rozdíly, architektury, použití SOAP & REST služby Rozdíly, architektury, použití Obsah Srovnání SOAP a REST služeb Service Oriented Architecture Microservice Architecture Příklady použití Nástroje pro vývoj SOAP a REST služeb (v Java)

Více

Předměty. Algoritmizace a programování Seminář z programování. Verze pro akademický rok 2012/2013. Verze pro akademický rok 2012/2013

Předměty. Algoritmizace a programování Seminář z programování. Verze pro akademický rok 2012/2013. Verze pro akademický rok 2012/2013 Předměty Algoritmizace a programování Seminář z programování Verze pro akademický rok 2012/2013 Verze pro akademický rok 2012/2013 1 Přednášky Jiřina Královcová MTI, přízemí budovy A Tel: 48 53 53 521

Více

1. Webové služby. K čemu slouží? 2. RPC Web Service. 3. SOA Web Service. 4. RESTful Web services

1. Webové služby. K čemu slouží? 2. RPC Web Service. 3. SOA Web Service. 4. RESTful Web services 13. Webové služby. K čemu slouží? Popis a vyhledávání služeb. Co je a k čemu slouží orchestrace a choreografie služeb. Technologie pro implementaci služeb 1. Webové služby. K čemu slouží? Definice WS -

Více

TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT

TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky TEORIE ZPRACOVÁNÍ DAT pro kombinované a distanční studium Jana Šarmanová Ostrava 2003 Jana Šarmanová, 2003 Fakulta

Více

Připravil: Ing. Vít Ondroušek, Ph.D. Technologie.Net Framework

Připravil: Ing. Vít Ondroušek, Ph.D. Technologie.Net Framework Připravil: Ing. Vít Ondroušek, Ph.D. Technologie.Net Framework úvod, historie, základy.net framework, programovací jazyky, vývojové prostředky Úvod strana 2 Cíl předmětu Seznámit se s vývojem aplikací

Více

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů

Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Návrh softwarových systémů - architektura softwarových systémů Martin Tomášek, Jiří Šebek Návrh softwarových systémů (B6B36NSS) Převzato z přednášky X36AAS M. Molhanec Co je to architektura Využívá se

Více

Technologie Java. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Technologie Java. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Technologie Java Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Trocha historie Java vznikla v roce 1995 jak minimalistický programovací jazyk (211 tříd). Syntaxe vycházela z C/C++. V

Více

Požadavky pro výběrová řízení TerraBus ESB/G2x

Požadavky pro výběrová řízení TerraBus ESB/G2x Dokument: Převod dat TerraBus ESB/G2x Požadavky pro výběrová řízení TerraBus ESB/G2x Obsah 1. Účel dokumentu... 2 2. Použité termíny a zkratky... 2 3. Požadavky... 3 Účel dokumentu Účelem tohoto dokumentu

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) PROGRAM, ZDROJOVÝ KÓD, PŘEKLAD PROGRAMU 3 2) HISTORIE TVORBY PROGRAMŮ 3 3) SYNTAXE A SÉMANTIKA 3 4) SPECIFIKACE

Více

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/

Architektury Informačních systémů. Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Architektury Informačních systémů Jaroslav Žáček jaroslav.zacek@osu.cz http://www1.osu.cz/~zacek/ Nutné pojmy Co je to informační systém? Jaké oblasti zahrnuje? Jaká je vazba IS na podnikovou strategii?

Více

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci

PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci PŘÍLOHA C Požadavky na Dokumentaci Příloha C Požadavky na Dokumentaci Stránka 1 z 5 1. Obecné požadavky Dodavatel dokumentaci zpracuje a bude dokumentaci v celém rozsahu průběžně aktualizovat při každé

Více

SRSW4IT Inventarizační SW. Prezentace aplikace. Vedoucí DP: ing. Lukáš Macura Autor: Bc. Petr Mrůzek

SRSW4IT Inventarizační SW. Prezentace aplikace. Vedoucí DP: ing. Lukáš Macura Autor: Bc. Petr Mrůzek Prezentace aplikace Vedoucí DP: ing. Lukáš Macura Autor: Bc. Petr Mrůzek Osnova Úvod Programovací jazyk - PHP Etapy vývoje Funkce aplikace Co SW umí Na čem se pracuje Vize do budoucna Úvod Úvod Inspirováno

Více

Představuje. Technický Informační Systém nové generace

Představuje. Technický Informační Systém nové generace Představuje Technický Informační Systém nové generace Nový náhled na položky Sjednocení typů položek - položky nejsou striktně dělené na vyráběné a nakupované. Do tohoto typu je zahrnuté i nakupované a

Více

Databázové systémy úvod

Databázové systémy úvod Databázové systémy úvod Michal Valenta Katedra softwarového inženýrství FIT České vysoké učení technické v Praze c Michal Valenta, 2012 BI-DBS, ZS 2012/13 https://edux.fit.cvut.cz/courses/bi-dbs/ Michal

Více

Základy datových vazeb Silverlightu. Funkce Silverlightu 2. Podpora jazyků a technologie.net Framework

Základy datových vazeb Silverlightu. Funkce Silverlightu 2. Podpora jazyků a technologie.net Framework Funkce Silverlightu 2 Podpora jazyků a technologie.net Framework Model pro popis webových služeb a jejich operací Volná vázanost datových služeb Nový model ovládacích prvků LINQ to Objects a UNQ to XML

Více

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství

TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství TÉMATICKÝ OKRUH Softwarové inženýrství Číslo otázky : 24. Otázka : Implementační fáze. Postupy při specifikaci organizace softwarových komponent pomocí UML. Mapování modelů na struktury programovacího

Více

Databáze II. 1. přednáška. Helena Palovská palovska@vse.cz

Databáze II. 1. přednáška. Helena Palovská palovska@vse.cz Databáze II 1. přednáška Helena Palovská palovska@vse.cz Program přednášky Úvod Třívrstvá architektura a O-R mapování Zabezpečení dat Role a přístupová práva Úvod Co je databáze Mnoho dat Organizovaných

Více

IS pro podporu BOZP na FIT ČVUT

IS pro podporu BOZP na FIT ČVUT IS pro podporu BOZP na FIT ČVUT Závěrečná zpráva pro 2. iteraci 21. dubna 2011 Zadavatel: Ing. Jiří Chludil Řešitelský tým: Jiří Kopecký Jan Kratochvíl Milan Matějček Štefan Pinďák Kristýna Streitová Úvod

Více

Obsah. Kapitola 1. Kapitola 2. Kapitola 3. Kapitola 4. Úvod 11. Stručný úvod do relačních databází 13. Platforma 10g 23

Obsah. Kapitola 1. Kapitola 2. Kapitola 3. Kapitola 4. Úvod 11. Stručný úvod do relačních databází 13. Platforma 10g 23 Stručný obsah 1. Stručný úvod do relačních databází 13 2. Platforma 10g 23 3. Instalace, první přihlášení, start a zastavení databázového serveru 33 4. Nástroje pro administraci a práci s daty 69 5. Úvod

Více

PROGRAMÁTOR ANALYTIK. Náplň práce:

PROGRAMÁTOR ANALYTIK. Náplň práce: PROGRAMÁTOR ANALYTIK práce na projektu aplikačního vývoje nad databází Oracle, omezeně i na správě existujících platforem Informatica Power Centre a Sybase ASE analýza, programování a údržba vnitřních

Více

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language)

7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7 Jazyk UML (Unified Modeling Language) 7.1 Základní charakteristika jazyka Motivace - vznik řady OO metod a metodologií (konec 80. let a první polovina 90.let) podobné notace vyjadřující totéž, komplikující

Více