Výkony klinického farmaceuta a související otázky

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výkony klinického farmaceuta a související otázky"

Transkript

1 ČESKÁ ODBORNÁ SPOLEČNOST KLINICKÉ FARMACIE ČLS JEP Výkony klinického farmaceuta a související otázky J. Gregorová Oddělení klinické farmacie, Nemocnice Na Bulovce, Praha, Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta VFU, Brno, Ústav farmakologie 2. Lékařská fakulta UK, Praha IV. BRNĚNSKÝ DEN KLINICKÉ FARMACIE 15. únor 2018, Brno

2 Klinickofarmaceutická péče a skoupá legislativa?

3 ČOSKF ČLS JEP Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování Legislativně ukotvuje klinickofarmaceutickou péči. Vyhláška č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb Legislativně definuje požadavek na dostupnost klinického farmaceuta pro zdravotnická zařízení lůžkové péče; akutní lůžka standardní a intenzivní péče. Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů Řadí klinickofarmaceutickou péči mezi hrazené zdravotní služby. Věstník Ministerstva zdravotnictví ČR. Částka 3. Ročník Obsahuje aktuální vzdělávací program oboru klinická farmacie.

4 ČOSKF ČLS JEP Vyhláška 421/2016 Sb. Definuje výkony klinického farmaceuta odbornost 006. Zákon 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů Zákon č. 67/2017 Sb., kterým se mění zákon č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta, ve znění pozdějších předpisů Podmiňují samostatný výkon činností klinického farmaceuta získáním specializované způsobilosti v oboru klinická farmacie.

5 Jaká je (právní) odpovědnostklinického farmaceuta za poskytovanou KFP?

6

7 Odpovědnost konziliáře Pacient velmi neklidný v medikaci kape kontinuálně nejprve levomepromazin, poté chlorpromazin. Ošetřující lékař volá konzilium psychiatra, ten doporučuje přidat 100 mg tiapridu po 6 hodinách; při neklidu haloperidol 5 mg i.m. možno po 6 hodinách; při neklidu diazepam 10 mg na přímou ordinaci lékaře Zadvadnyvolánneurolog NÚantipsychotik Nese psychiatr odpovědnost za své konzilium?

8 Odpovědnost klinického farmaceuta Nesu odpovědnost za práci, kterou dělám, ke které dostávám kompetence od MZ a zaměstnavatele na základě specializačního vzdělávání. Což neznamená, že pokud se něco nepovede, protože pacient reaguje nepředvídatelně, nebo se objeví nová skutečnost, musí být konziliář a ošetřující lékař potrestán. Vždy je nutno si umět svoje rozhodnutí obhájit, vždy se rozhodujeme na základě aktuální situace, která se může vyvíjet a měnit, něco můžeme předvídat, ale něco bohužel nikoli. Proto je třeba kontrolovat dopady svých doporučení, nabízet možnost při změně stavu konzultovat znovu. Velmi často o problému rozhoduje tým.

9

10 Odpovědnost klinického farmaceuta Klinický farmaceut nese odpovědnost za svoje doporučení. Musí být schopný si svoje doporučení obhájit. Mikrobiolog nese odpovědnost za určení bakterie, citlivosti k ATB atd. Klinik(infektolog) za diagnózu. Rozhodování o dávkování v kontextu diagnózy je na klinickém farmaceutovi Celéjetoopětspíšetýmovápráce. Muselo by se prokázat, že snížení dávky ATB je jediným důvodem toho, že pacient dostal infekci.

11

12 Odpovědnost klinického farmaceuta Ano nesu odpovědnost.

13

14 Odpovědnost klinického farmaceuta Finální resumé je na ošetřujícím lékaři, který za resumé nese odpovědnost. Ošetřující lékař se obhájí tím, že není kompetentní v oblasti neurologie, lékových interakcí atd., proto zavolal konziliáře. Neplatí vyjádření jen poradní hlas Odpovědnosti klinického farmaceuta kompetence mají být součástí náplně práce, kompetence může udělit zaměstnavatel, lépe se mu to dělá na základě toho, že klinický farmaceut má specializaci. Specializace je jedním z faktorů k udělení kompetence, byť základním. Úloha vedoucího oddělení Směrnice v nemocnici nepopíše odpovědnost klinického farmaceuta.

15

16 Odpovědnost klinického farmaceuta Opět je to o obhajobě a podloženosti postupu. Důraz na týmová spolupráci v těchto případech.

17 Vyhláška č. 421/2016 Sb. Komplexní zhodnocení míry rizikovosti pacienta klinickým farmaceutem Stanovení plánu racionalizace farmakoterapie pacienta klinickým farmaceutem Ověření účinnosti stanoveného plánu racionalizace farmakoterapie pacienta klinickým farmaceutem Vyhláška x směrnice nemocnic

18 05751 obsah a rozsah výkonu Prostudování zdravotnické dokumentace hospitalizovaného pacienta klinickým farmaceutem při příjmu do zdravotnického zařízení se zaměřením na medikaci; 1. hodnocení farmakoterapie - dávkovacího režimu, lékových forem, způsobu podávání léčiv a jednotlivých léčiv v kontextu ostatní medikace a diagnóz, uvedených ve zdravotnické dokumentaci pacienta; 2. zhodnocení farmakoterapie - dávkovacího režimu, lékových forem, způsobu podávání léčiv a dávkování jednotlivých léčiv ve vztahu k aktuálnímu stavu eliminačních orgánů, k aktuálním laboratorním výsledkům; 3. hodnocení souvislosti aktuálních zdravotních problémů pacienta s užíváním nebo podáváním léků; 4. zhodnocení klinického významu lékové interakce či jejího rizika; 5. zhodnocení zbytné medikace na základě principů evidence-based medicine a doporučených postupů; 6. zhodnocení duplicitní medikace; 7. zhodnocení zápisu ordinace; 8. došetření problematických a neúplných informací ve vztahu k medikaci pacienta; 9. identifikace faktorů rizikových při změně medikace, identifikace léčiv rizikových při změně zdravotního stavu během hospitalizace pacienta.

19 05753 obsah a rozsah výkonu Návrh dalšího farmakoterapeutického postupu obsahuje rozvahu a závěr vzhledem k identifikovanému riziku v medikaci pacienta, včetně poskytnutí informace ošetřujícímu lékaři a rozhodnutí o termínu další kontroly medikace. Při stanovení plánu je třeba dle intervence: 1. přehodnotit současnou medikaci v kontextu aktuálních plánů ošetřujícího lékaře a aktuálních klinických a laboratorních vyšetření; 2. přehodnotit současnou medikaci ve vztahu k aktuálním standardním farmakoterapeutickým postupům; 3. interpretovat podávání a dávkování léčiv s ohledem na jejich farmakokinetické vlastnosti a aktuální renální a hepatální funkce pacienta; a s ohledem na ostatní medikaci pacienta; navrhnout postup řešení: úpravu dávkovacího režimu, doporučit vhodnější alternativu léčiva s farmakokinetickými vlastnostmi, výhodnějšími pro pacienta; 4. interpretovat dávkování léčiv ve vztahu ke zvolenému způsobu náhrady renálních funkcí; navrhnout postup řešení: úpravu dávkovacího režimu, doporučit vhodnější alternativu léčiva s farmakokinetickými vlastnostmi, výhodnějšími pro pacienta; 5. interpretovat klinickou závažnost lékové interakce, navrhnout postup jejího řešení; 6. interpretovat souvislost výskytu klinicky významného nežádoucího účinku a medikace pacienta; navrhnout postup řešení; 7. upozornit na zbytnou medikaci v kontextu principů evedence-based medicine; 8. upozornit na duplicitní medikaci; 9. navrhnout vhodnější lékové formy vzhledem ke stavu pacienta; 10. navrhnout vhodnější způsob podání léčiva vzhledem ke stavu pacienta.

20 05755 obsah a rozsah výkonu Zhodnocení dopadu navrhovaných úprav medikace pacienta vzhledem k identifikovaným rizikovým faktorům/léčivům; zhodnocení dopadu navrhovaných úprav medikace pacienta na základě plánu racionalizace farmakoterapie klinickým farmaceutem; zhodnocení subjektivních lékových obtíží ve vztahu k provedeným změnám v medikaci; zhodnocení dopadu změny medikace ve vztahu k laboratorním hodnotám; rozhodnutí o dalším farmakoterapeutickém postupu; rozhodnutí o termínu další kontroly medikace; poskytnutí informací ošetřujícímu lékaři; edukace pacienta na základě požadavku ošetřujícího lékaře.

21 Odpovědnost klinického farmaceuta Nelze chtít kompetence bez odpovědnosti Farmaceut zajišťuje Farmaceut nese odpovědnost

22 Jak poskytujeme klinickofarmaceutickou péči?

23 ČOSKF ČLS JEP Rok 2013 Metodika I, práce na oddělení klinické farmacie, optimalizace farmakoterapie pacienta Klade důraz na systematické proaktivní hodnocení medikací pacientů klinickým farmaceutem Nečekáme až nás někdo vyzve

24 Metodika I, práce na oddělení klinické farmacie No. Hospital bed > No. Clinical pharmacist hodnocení medikace pacienta systematické pro aktivní konziliární komplexní výběrové základní doplňkové

25 Jak postupnými kroky zvládnout hodnocení medikací v rámci ZZ. Přechodné období.

26 Co je výběrová systematická KFP?

27 Výběrová KFP Oddělení klinické farmacie musí vypracovat systém výběrového hodnocení medikací pacientů. Je třeba si stanovit, kterým lůžkovým oddělením je nutné se věnovat intenzivněji, na které konkrétní rizikové faktory se oddělení klinické farmacie zaměří a v jakých časových intervalech bude k hodnocení docházet. Lze se například zaměřit: - na lékové interakce a/nebo duplicity v ordinacích - na rizikové skupiny pacientů(věková kategorie, určitá diagnóza, stav eliminačních orgánů atd.) - na riziková léčiva Při dobré úrovni nemocničních informačních systémů lze využít parametrického záchytu rizikových faktorů, kdy informace o každém předepsání konkrétního rizikového léčiva je automaticky přenesena do PC klinickému farmaceutovi, který předepsání zhodnotí a interpretuje klinický dopad.

28 Výběrová KFP Oddělení klinické farmacie musí vypracovat systém výběrového hodnocení medikací pacientů. Je třeba si stanovit, kterým lůžkovým oddělením je nutné se věnovat intenzivněji, na které konkrétní rizikové faktory se oddělení klinické farmacie zaměří a v jakých časových intervalech bude k hodnocení docházet. Lze se například zaměřit: - na lékové interakce a/nebo duplicity v ordinacích - na rizikové skupiny pacientů(věková kategorie, určitá diagnóza, stav eliminačních orgánů atd.) - na riziková léčiva Při dobré úrovni nemocničních informačních systémů lze využít parametrického záchytu rizikových faktorů, kdy informace o každém předepsání konkrétního rizikového léčiva je automaticky přenesena do PC klinickému farmaceutovi, který předepsání zhodnotí a interpretuje klinický dopad. Některé mechanismy nastavení výběrového hodnocení medikace mohou zefektivnit i komplexní hodnocení medikace zvláště tam, kde je ve zdravotnických zařízeních k dispozici forma elektronické ordinace.

29 Co je výběrová systematická KFP? optimální model

30 Metodika I, práce na oddělení klinické farmacie No. Hospital bed ~ No. Clinical pharmacist hodnocení medikace pacienta systematické konziliární pro aktivní komplexní výběrové

31 Co je vyžádaná péče? Jak se k této problematice postavit v rámci ZZ lůžkové péče.

32 Metodika I, práce na oddělení klinické farmacie No. Hospital bed > No. Clinical pharmacist hodnocení medikace pacienta systematické pro aktivní konziliární Nečekáme až nás někdo vyzve komplexní základní výběrové doplňkové Vyžádaná péče?

33 Vyžádaná péče Vyžádaná péče jiným poskytovatelem zdravotních služeb. Vyžádaná péče v rámci jednoho poskytovatele zdravotních služeb. Způsob nastavení vyžádané péče Žádanky Co je žádanka

34 Vyžádaná péče Vyžádaná péče a finance Bereme oddělením peníze?

35 Na co musím dát pozor u výkonu 05751? Komplexní zhodnocení míry rizikovosti pacienta klinickým farmaceutem

36 Příjem pacienta do péče čím výkon začíná Zhodnocení medikace pacienta při příjmu do zdravotnického zařízení a určení míry rizikovosti pacienta ve vztahu k přítomným nebo potenciálním lékovým problémům. No. Hospital bed > No. Clinical pharmacist Při příjmu pacienta do zdravotnického zařízení kontrola medikace může znamenat příjem do péče klinického farmaceuta, což se časově nemusí shodovat s časem příjmu do ZZ. Cílemje,abytobyloconejdříve

37 Příjem pacienta do péče čím končí Stanovením míry rizikovosti pacienta klinickým farmaceutem. a) pacient v nízkém riziku výskytu lékového problému během hospitalizace, pacient nemá identifikován žádný z rizikových faktorů ani žádné z rizikových léčiv a zhodnocená aktuální medikace nevyžaduje stanovení plánu racionalizace farmakoterapie klinickým farmaceutem; b) pacient ve středním riziku výskytu lékového problému během hospitalizace; u pacienta je identifikován jeden nebo více rizikových faktorů či rizikových léčiv, ale z kontextu dokumentace jasně vyplývá, že aktuální medikace vzhledem ke stavu pacienta nevyžaduje změny v medikaci; c) pacient ve vysokém riziku výskytu lékového problému během hospitalizace; pacient, u kterého jeden nebo více identifikovaných rizikových faktorů/léčiv, a/nebo zhodnocená aktuální medikace ukazuje na nutnost řešení zjištěného problému při příjmu pacienta. d) Zápis do zdravotnické dokumentace pacienta.

38 Příjem pacienta do péče čím končí a) pacient v nízkém riziku výskytu lékového problému během hospitalizace, pacient nemá identifikován žádný z rizikových faktorů ani žádné z rizikových léčiv a zhodnocená aktuální medikace nevyžaduje stanovení plánu racionalizace farmakoterapie klinickým farmaceutem;

39 Příklad Vstupní kontrola lékového režimu pacienta RF: Pacient v intenzivní péči Rizikovost pacienta: Pacient v nízkém riziku výskytu lék. problému během hospitalizace Přítomen 1 RF, riziko přesto klasifikováno jako nízké, plán racionalizace FT 0. OA: Hypertenze anam., t.č. bez th Bipolární porucha bez th a disp. Stp. hosp. v PNB pro intoxikaci AD demonstrativní Ab: kuřák, denně 2-3 piva, drogy 0 55 kg AA: 0 FA: sine

40 Příklad 5/2/2018 Příjem: NO: Stp. intoxikaci alkoholem a antihypertenzivy (perindopril5 mg 80 tbl, Prestance5/5 mg 40 tbl) v sebevražedném úmyslu Stp. hosp. na KAR VFN vzhledem k možnosti event. ECMO podpory (2.2 až ) Stp. kardiogenním šoku Těžká poléková vasoparalýza Psych. konzilium: zá: protrahovaná depresivní fáze dif. dg. rekurentní depresivní porucha, současná epizoda těžká bez psychotických příznaků, dop: sertralin s úvodní titrací dávky 6/2/2018 VK: FA: Noradrenalin kont. dle TK, Controloc1 x 40, Fraxiparine1x 0,3, Zoloft1 x 25 (po týdnu navýšit na 1 x 50), Isolyte GFLM: 02/02/18 0,82, Hb: 06/02/18 133,0, Hct: 06/02/18 0,386 WBC: 06/02/18 15,4, Plán racionalizace FT: 0

41 Příjem pacienta do péče čím končí c) pacient ve vysokém riziku výskytu lékového problému během hospitalizace; pacient, u kterého jeden nebo více identifikovaných rizikových faktorů/léčiv, a/nebo zhodnocená aktuální medikace ukazuje na nutnost řešení zjištěného problému při příjmu pacienta.

42 V jakém riziku je pacient, u kterého je plánována riziková FT Vímetoužpřipříjmuakvůlitomujepacientpřijímán K nastavení medikace Chemoterapie Imunosupresiva c) pacient ve vysokém riziku výskytu lékového problému během hospitalizace; pacient, u kterého jeden nebo více identifikovaných rizikových faktorů/léčiv, a/nebo zhodnocená aktuální medikace ukazuje na nutnost řešení zjištěného problému při příjmu pacienta.

43 Co je chronická medikace Jakochronickámedikacesebereta,kteroumápacientveFApřipříjmu

44 Pokud FA při příjmu není úplná, či nelze zjistit došetření problematických a neúplných informací ve vztahu k medikaci pacienta Vykážu, až budu vědět Při doplnění FA změna stavu pacienta

45 Dokumentace d) Zápis do zdravotnické dokumentace pacienta.

46 Vstupní zhodnocení míry rizikovosti pacienta o nestačí pouze tabulkové zaškrtávací zhodnocení

47 Vstupní zhodnocení míry rizikovosti pacienta o nutné slovní zhodnocení suvedením konkrétních rizikových faktorů (dg., léčivo, laboratoř)

48 Musí kopírovat obsah a rozsah výkonu Prostudování zdravotnické dokumentace hospitalizovaného pacienta klinickým farmaceutem při příjmu do zdravotnického zařízení se zaměřením na medikaci; 1. zhodnocení farmakoterapie - dávkovacího režimu, lékových forem, způsobu podávání léčiv a jednotlivých léčiv v kontextu ostatní medikace a diagnóz, uvedených ve zdravotnické dokumentaci pacienta; 2. zhodnocení farmakoterapie - dávkovacího režimu, lékových forem, způsobu podávání léčiv a dávkování jednotlivých léčiv ve vztahu k aktuálnímu stavu eliminačních orgánů, k aktuálním laboratorním výsledkům; 3. zhodnocení souvislosti aktuálních zdravotních problémů pacienta s užíváním nebo podáváním léků; 4. zhodnocení klinického významu lékové interakce či jejího rizika; 5. zhodnocení zbytné medikace na základě principů evidence-based medicine a doporučených postupů; 6. zhodnocení duplicitní medikace; 7. zhodnocení zápisu ordinace; 8. došetření problematických a neúplných informací ve vztahu k medikaci pacienta; 9. identifikace faktorů rizikových při změně medikace, identifikace léčiv rizikových při změně zdravotního stavu během hospitalizace pacienta.

49 Příklad Vstupní kontrola lékového režimu pacienta RF: Pacient v intenzivní péči Rizikovost pacienta: Pacient v nízkém riziku výskytu lék. problému během hospitalizace Přítomen 1 RF, riziko přesto klasifikováno jako nízké, plán racionalizace FT 0. OA: Hypertenze anam., t.č. bez th Bipolární porucha bez th a disp. Stp. hosp. v PNB pro intoxikaci AD demonstrativní Ab: kuřák, denně 2-3 piva, drogy 0 55 kg AA: 0 FA: sine

50 Příklad 5/2/2018 Příjem: NO: Stp. intoxikaci alkoholem a antihypertenzivy (perindopril5 mg 80 tbl, Prestance5/5 mg 40 tbl) v sebevražedném úmyslu Stp. hosp. na KAR VFN vzhledem k možnosti event. ECMO podpory (2.2 až ) Stp. kardiogenním šoku Těžká poléková vasoparalýza Psych. konzilium: zá: protrahovaná depresivní fáze dif. dg. rekurentní depresivní porucha, současná epizoda těžká bez psychotických příznaků, dop: sertralin s úvodní titrací dávky 6/2/2018 VK: FA: Noradrenalin kont. dle TK, Controloc1 x 40, Fraxiparine1x 0,3, Zoloft1 x 25 (po týdnu navýšit na 1 x 50), Isolyte GFLM: 02/02/18 0,82, Hb: 06/02/18 133,0, Hct: 06/02/18 0,386 WBC: 06/02/18 15,4, Plán racionalizace FT: 0

51 Na co musím dát pozor u výkonu 05753? Stanovení plánu racionalizace farmakoterapie pacienta klinickým farmaceutem

52 Popis výkonu Stanovení plánu racionalizace farmakoterapie klinickým farmaceutem u hospitalizovaného pacienta s vysokým a středním rizikem identifikovaným při jeho příjmu; nebo i s nízkým rizikem identifikovaným při jeho příjmu při změně zdravotního stavu pacienta; nebo stanovení plánu racionalizace farmakoterapie klinickým farmaceutem u hospitalizovaného pacienta na základě specifického požadavku ošetřujícího lékaře.

53 Musí kopírovat obsah a rozsah výkonu Návrh dalšího farmakoterapeutického postupu obsahuje rozvahu a závěr vzhledem k identifikovanému riziku v medikaci pacienta, včetně poskytnutí informace ošetřujícímu lékaři a rozhodnutí o termínu další kontroly medikace. Při stanovení plánu je třeba dle intervence: 1. přehodnotit současnou medikaci v kontextu aktuálních plánů ošetřujícího lékaře a aktuálních klinických a laboratorních vyšetření; 2. přehodnotit současnou medikaci ve vztahu k aktuálním standardním farmakoterapeutickým postupům; 3. interpretovat podávání a dávkování léčiv s ohledem na jejich farmakokinetické vlastnosti a aktuální renální a hepatální funkce pacienta; a s ohledem na ostatní medikaci pacienta; navrhnout postup řešení: úpravu dávkovacího režimu, doporučit vhodnější alternativu léčiva s farmakokinetickými vlastnostmi, výhodnějšími pro pacienta; 4. interpretovat dávkování léčiv ve vztahu ke zvolenému způsobu náhrady renálních funkcí; navrhnout postup řešení: úpravu dávkovacího režimu, doporučit vhodnější alternativu léčiva s farmakokinetickými vlastnostmi, výhodnějšími pro pacienta; 5. interpretovat klinickou závažnost lékové interakce, navrhnout postup jejího řešení; 6. interpretovat souvislost výskytu klinicky významného nežádoucího účinku a medikace pacienta; navrhnout postup řešení; 7. upozornit na zbytnou medikaci v kontextu principů evedence-based medicine; 8. upozornit na duplicitní medikaci; 9. navrhnout vhodnější lékové formy vzhledem ke stavu pacienta; 10. navrhnout vhodnější způsob podání léčiva vzhledem ke stavu pacienta.

54 Na co musím dát pozor u výkonu 05755? Ověření účinnosti stanoveného plánu racionalizace farmakoterapie pacienta KF

55 Podmínky výkonu OF: 2 x za hospitalizaci u pacienta se stanoveným vysokým rizikem; 1 x za hospitalizaci u pacienta se stanoveným středním rizikem; 1 x za hospitalizaci u pacienta se stanoveným nízkým rizikem při změně jeho zdravotního stavu; 1 x za hospitalizaci u pacienta se stanoveným plánem racionalizace farmakoterapie na základě specifického požadavku ošetřujícího lékaře;

56 Změna stavu Zhodnocení změny stavu biochemické změny změna aktuálního zdravotního stavu vprůběhu hospitalizace došetření FA změna medikace v průběhu hospitalizace Zhodnocení změny stavu vede ke zvýšení míry rizika výskytu lékového problému nestačí pouze tabulkové zhodnocení, nutné slovní zhodnocení suvedením konkrétních rizikových faktorů (dg., léčivo, laboratorní hodnota) O všech změnách stavu musí být uveden příslušný slovní záznam ve zdravotní dokumentaci pacienta včetně zdůvodnění.

57 Příklad Pacient přijat do ZZ bez medikace Po vyšetření lékařem a zhodnocení zdravotního stavu nasazen v průběhu hospitalizace olanzapin ke změně rizikového stupně nedochází, není nutný zásah klinického farmaceuta. Pak nemohu vykázat nic.

58 Příklad Pacient přijat do ZZ bez medikace Po vyšetření lékařem a zhodnocení zdravotního stavu nasazen v průběhu hospitalizace olanzapin ke změně rizikového stupně nedochází, není nutný zásah klinického farmaceuta. Pokud se lékař ptá např. na interakce, NÚ olanzapinu, nebo má dvě varianty a chce se domluvit na výběru pak mohu vykázat výkon (plán) 1x za hospit. a výkon x za dobu hospitalizace.

59 Příklad Pacient přijat do ZZ bez medikace Po vyšetření lékařem a zhodnocení zdravotního stavu nasazen v průběhu hospitalizace olanzapin ke změně rizikového stupně nedochází, není nutný zásah klinického farmaceuta. Hospitalizace pokračuje, rozvíjí se pneumonie lékař zvažuje nasazení chinolonu mění se zdravotní stav a pacient padá do vysokého stupně rizika (QTc) nutný zásah KF proto mohu vykázat výkon (plán) 1x za hospit. a výkon x za dobu hospitalizace.

60 Příklad Pacient vstupně bez medikace. Po vyšetření lékařem a zhodnocení zdravotního stavu nasazen olanzapin ke změně rizikového stupně nedochází, není nutný zásah klinického farmaceuta. Tento pacient ztrombotizoval, změna metabolických parametrů biochemie (glykémie ) Změna stavu Mohu vykázat výkon x a x. O všech změnách stavu a změnách rizikovosti pacienta musí být uveden příslušný záznam ve zdravotní dokumentaci pacienta včetně zdůvodnění změny.

61 Příklad Pacient bez medikace přichází na interní oddělení pro hyperglykémie, dosud DM pouze na dietě, bez antidiabetické terapie. Vstupně bez medikace aktuálně inzulin ke korekci, vden příjmu mohu hodnotit pacienta jako pacienta snízkým rizikem. Další dny se mu nasadí metformin Pacient s dobrými renálními funkcemi není nutný zásah klinického farmaceuta. Pacient s hraničními renálními funkcemi nutno rozhodnout, dle klinické situace o o není nutný zásah klinického farmaceuta např. je plánována intervence, proto změna stavu jedná se o pacienta se středním rizikem, může být vykázán x a x.

62 Příklad Vyžádaná konzultace k léčivu u pacienta z oddělení, jemuž není poskytována systematická komplexní KFP Lékař chce konzultaci k nasazení vankomycinu Přebírám pacienta do péče U pacienta vykazuji výkon x výkon na specifický požadavek lékaře U pacienta vykazuji výkon x 1 x za hospitalizaci

63 Příklad Vyžádaná konzultace k léčivu u pacienta z oddělení, jemuž je poskytována systematická komplexní KFP Pacient je oklasifikován při vstupu jako nízké riziko výkon 0751 nevykazuji Nasazení vankomycinu U pacienta snízkým rizikem při vstupu lze při změně stavu vykázat výkon 07531x a 07551x.

64 Dokumentace oddělení Dokumentace, kde je pacient aktuálně hospitalizován Dokumentace oddělení KF, kde jsou dokumentovány i provedené výkony Vedení dokumentace k pacientovi na oddělení KF není poznámkový blok je to oficiální dokument a k jako takovému bychom k němu měli přistupovat Styl psaní zpráv Využití zkratek pouze v rozsahu zkratek schválených a povolených ZZ Zveřejnění našich výsledků/závěrů proodděleníkf procelézz sekcevýsledky Přístup a nahlížení do dokumentace

65 Dokumentace oddělení Možnost v některých případech využít univerzální formulace

66 Klinická farmacie v ambulantní sféře zdravotní péče?

67 Metodika I, práce na oddělení klinické farmacie přes lůžka hodnocení medikace pacienta pro aktivní systematické konziliární při příjmu během hospitalizace při propouštění

68 Metodika I, práce na oddělení klinické farmacie k ambulantní péči hodnocení medikace pacienta pro aktivní systematické konziliární ambulantní péče

69 Prohlášení ČOSKF ČLS JEP Postoj ČOSKF ČLS JEP k poskytování klinickofarmaceutické péče v ambulantní sféře Na 7. kongresu naší společnosti jsme klinickofarmaceutické péči v ambulantním segmentu zdravotní péče věnovali velkou pozornost V debatě nad působením klinického farmaceuta v ambulantní sféře zazněla shoda, že je žádoucí před jeho zapojením do tohoto typu péče, aby získal dostatečné zkušenosti s péčí o pacienta na lůžkovém oddělení

70 Výkon KF pro ambulantní zdravotní péči Rozhodně o něj budeme usilovat

71 Dotazy členů ČOSKF ČLS JEP

72 Problematika FTD a propouštěcí zprávy obracím se na vás s prosbou o váš názor, resp. právní názor ČOSKF k problematice přenosu Farmakoterapeutického doporučení (FTD) jako samostatného zdravotního výkonu (obdoba lékařského konsilia) do závěrečné propouštěcí zprávy (PP), protože mám na tuto skutečnost s primářem odlišný názor, který tvrdí, že do propouštěcí zprávy si může ošetřující lékař zkopírovat, co je možná pro něj, možná pro pacienta důležité. Já jsem zastáncem názoru, že by se mělo promítnout do propouštěcí zprávy celéftd,protožesimyslím,ženatomápacientprávositopřečíst,pokudbudechtít,protožejepsánona základě pacientovi medikace a jeho lab. hodnot, takže by se dalo laicky právně, že na znalost FTD má pacient právo (jako na obsah a znění ostatních konsilií, i když jim medicínsky nemusí rozumět), i když je samozřejmě výhradně určeno pro potřeby ošetřujícího lékaře - že by neměla být prováděna laicky řečeno "cenzura obsahu", event. v současné době žádný přenos FTD do PP. Nebo se mýlím? Kolegyně, která se připravuje na specializace z klinické farmacie, mi sdělila, že v ostatních nemocnicích kopírují celé znění FTD do PP. Jde mi o to, aby se tento přístup metodologicky, event. právně sjednotil, aby výstup klinickofarmaceutické péče - FTD - byl všude (v celé ČR) dostupný především pro navazující ambulantní lékařskou péči- tedy primárně pro praktického lékaře pacienta, protože ne všechny navrhnuté intervence jdou provést za krátkodobé hospitalizace

73 Struktura FTD Do propouštěcí zprávy není třeba dávat celé FTD Odpovědnost za propouštěcí zprávu a její znění nese ošetřující lékař Naučit se udělat FTD: se závěrem Celé FTD v dokumentaci na oddělení klinické farmacie

Cesta ke standardizaci klinickofarmaceutické péče ve zdravotnickém systému ČR

Cesta ke standardizaci klinickofarmaceutické péče ve zdravotnickém systému ČR Cesta ke standardizaci klinickofarmaceutické péče ve zdravotnickém systému ČR J. Gregorová, Oddělení klinické farmacie, Nemocnice Na Bulovce, Praha, Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická fakulta VFU,

Více

Výkaz činnosti KF. Zapracované připomínky únor 2016

Výkaz činnosti KF. Zapracované připomínky únor 2016 Výkaz činnosti KF Zapracované připomínky únor 2016 Doporučení kontaktovat personální oddělení, pomohou s evidencí pracovníků na mateřské dovolené, vázaných smluvně dohodou o provedení práce či pracovní

Více

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR

DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR DOPORUČENÍ ČOSKF ČLS JEP K ZAJIŠTĚNÍ SLUŽBY KLINICKÉHO FARMACEUTA NA LŮŽKOVÝCH ODDĚLENÍCH ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V ČR Česká odborná společnost klinické farmacie ČLS JEP Lékařský dům, Sokolská 31, 120

Více

Klinická farmacie v klinické praxi. 1.kongres ČOSKF ČLS JEP Praha 7.října 2011 Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Na Bulovce

Klinická farmacie v klinické praxi. 1.kongres ČOSKF ČLS JEP Praha 7.října 2011 Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Na Bulovce Klinická farmacie v klinické praxi 1.kongres ČOSKF ČLS JEP Praha 7.října 2011 Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Na Bulovce založení ČOSKF ČLS JEP ČOSKF ČLS JEP prosazovat zájmy oboru klinická

Více

VÝKONY KLINICKÉHO FARMACEUTA 21. století

VÝKONY KLINICKÉHO FARMACEUTA 21. století VÝKONY KLINICKÉHO FARMACEUTA 21. století klinický farmaceut v 21. století patří k lůžku Zákon o veřejném zdravotním pojištění (2014) 13 Hrazenými službami jsou v rozsahu a za podmínek stanovených tímto

Více

Výkaz A007 klinická farmacie. Kongres ČOSKF Praha

Výkaz A007 klinická farmacie. Kongres ČOSKF Praha Výkaz A007 klinická farmacie Kongres ČOSKF 8.10.2016 Praha A007 klinická farmacie První sběr dat za rok 2015 proběhl v průběhu dubna a května 2016 Cíl - zmapovat přesněji situaci v oblasti klinické farmacie

Více

Výkaz činnosti klinického farmaceuta. Mgr. Jana Gregorová Mgr. Kateřina Langmaierová

Výkaz činnosti klinického farmaceuta. Mgr. Jana Gregorová Mgr. Kateřina Langmaierová Výkaz činnosti klinického farmaceuta Mgr. Jana Gregorová Mgr. Kateřina Langmaierová Poznámka Vznik výkazu předcházel vzniku registračních listů k výkonu, procesní stránka schválení výkazu termínově

Více

KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE. Strategické kroky a popis aktuálního stavu a cílů

KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE. Strategické kroky a popis aktuálního stavu a cílů KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE Strategické kroky a popis aktuálního stavu a cílů ČOSKF ČLS JEP 2018 1 Aby léčení nebylo horší než sama nemoc. (J. E. Purkyně) Lékem se strefujeme buď do nemoci

Více

KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE. Popis aktuálního stavu a cílů

KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE. Popis aktuálního stavu a cílů KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE Popis aktuálního stavu a cílů ČOSKF ČLS JEP 2018 Aby léčení nebylo horší než sama nemoc. (J. E. Purkyně) Lékem se strefujeme buď do nemoci anebo do nemocného.

Více

KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE. Popis aktuálního stavu a stanovení cílů

KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE. Popis aktuálního stavu a stanovení cílů KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČESKÉ REPUBLICE Popis aktuálního stavu a stanovení cílů ČOSKF ČLS JEP 2019 1 Aby léčení nebylo horší než sama nemoc. (J. E. Purkyně) Lékem se strefujeme buď do nemoci anebo

Více

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2013

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2013 ZPRÁVA České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2013 O SPOLEČNOSTI Aktivity ČOSKF od r. 2010 1. ČOSKF se svou činností zasadila o prosazení klinickofarmaceutické péče do Zákona o zdravotních

Více

METODIKA I PRÁCE NA ODDĚLENÍ KLINICKÉ FARMACIE OPTIMALIZACE FARMAKOTERAPIE PACIENTA

METODIKA I PRÁCE NA ODDĚLENÍ KLINICKÉ FARMACIE OPTIMALIZACE FARMAKOTERAPIE PACIENTA METODIKA I PRÁCE NA ODDĚLENÍ KLINICKÉ FARMACIE OPTIMALIZACE FARMAKOTERAPIE PACIENTA METODIKA I PRÁCE NA ODDĚLENÍ KLINICKÉ FARMACIE OPTIMALIZACE FARMAKOTERAPIE PACIENTA METODIKA I PRÁCE NA ODDĚLENÍ KLINICKÉ

Více

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru klinická farmacie za rok 2015 NZIS REPORT č. K/3 (09/2016)

ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru klinická farmacie za rok 2015 NZIS REPORT č. K/3 (09/2016) NÁRODNÍ ZDRAVOTNICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM AMBULANTNÍ PÉČE ZDRAVOTNICTVÍ ČR: Stručný přehled činnosti oboru klinická farmacie za rok 2015 NZIS REPORT č. K/3 (09/2016) Stručný přehled činnosti oboru klinická

Více

MZ A POHLED NA LÉKOVÉ INTERAKCE. PharmDr. Alena Tomášková 24. únor 2015

MZ A POHLED NA LÉKOVÉ INTERAKCE. PharmDr. Alena Tomášková 24. únor 2015 MZ A POHLED NA LÉKOVÉ INTERAKCE PharmDr. Alena Tomášková 24. únor 2015 Lékové interakce O lékové interakci mluvíme tehdy, když při současném podávání dvou nebo více léčivých přípravků dojde ke změně účinku

Více

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2015

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2015 ZPRÁVA České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2015 HLAVNÍ ÚKOLY ROKU 2015 I. Koncepce klinickofarmaceutické péče v ČR diskuze II. III. IV. Výkaz o činnosti oboru klinická farmacie Definice

Více

Evropské statementy a postoj ČOSKF ČLS JEP

Evropské statementy a postoj ČOSKF ČLS JEP ČESKÁ ODBORNÁ SPOLEČNOST KLINICKÉ FARMACIE ČLS JEP Evropské statementy a postoj ČOSKF ČLS JEP J. Gregorová Oddělení klinické farmacie, Nemocnice Na Bulovce, Praha, Ústav aplikované farmacie, Farmaceutická

Více

Co je na té fakultě vlastně učí?! Jan Šaloun Kurdějov

Co je na té fakultě vlastně učí?! Jan Šaloun Kurdějov Co je na té fakultě vlastně učí?! Jan Šaloun Kurdějov 16. 4. 2016 Orientační parametry FaF VFU Brno Počet přihlášek do MSP: cca 800 Směrné číslo pro přijetí: 144 Počet přijatých (obeslaných): cca 230 Počet

Více

KONCEPCE KLINICKOFARMACEUTICKÉ PÉČE V ČR

KONCEPCE KLINICKOFARMACEUTICKÉ PÉČE V ČR KONCEPCE KLINICKOFARMACEUTICKÉ PÉČE V ČR Autoři Gregorová J., Bačová J., Langmaierová K., Murínová I., Netíková I., Kozáková Š., Maříková M., Netočný J. KONCEPCE KLINICKOFARMACEUTICKÉ PÉČE V ČR KONCEPCE

Více

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2014

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2014 ZPRÁVA České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2014 HLAVNÍ ÚKOLY ROKU 2014 I. Koncepce klinickofarmaceutické péče v ČR II. III. IV. Vzdělávací program oboru klinická farmacie Spolupráce

Více

Spolupráce lékař-lekárník Inspirace z Velké Británie. Kornélia Chrapková

Spolupráce lékař-lekárník Inspirace z Velké Británie. Kornélia Chrapková Spolupráce lékař-lekárník Inspirace z Velké Británie Kornélia Chrapková Medicine management is about...enabling people to make the best possible use of medicines. (NPC-National Prescribing Centre) A SPOONFUL

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru KLINICKÁ FARMACIE... 2

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru KLINICKÁ FARMACIE... 2 Věstník Ročník 2015 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 3 Vydáno: 1. BŘEZNA 2015 Cena: 69 Kč OBSAH: 1..... 2 2. Společný základ pro vzdělávací programy oborů klinická farmacie, nemocniční

Více

Změny ve specializačním programu novela zákona č. 95. PharmDr. Marcela Heislerová, Ph.D. IPVZ FN Motol

Změny ve specializačním programu novela zákona č. 95. PharmDr. Marcela Heislerová, Ph.D. IPVZ FN Motol Změny ve specializačním programu novela zákona č. 95 PharmDr. Marcela Heislerová, Ph.D. IPVZ FN Motol 2017 Obsah Způsobilost k výkonu povolání Samostatný výkon Základní kmen Obory specializace, vzdělávací

Více

KONCEPCE OBORU KLINICKÁ FARMACIE KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČR

KONCEPCE OBORU KLINICKÁ FARMACIE KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČR KONCEPCE OBORU KLINICKÁ FARMACIE KLINICKOFARMACEUTICKÁ PÉČE V ČR Autoři Gregorová J., Bačová J., Langmaierová K., Murínová I., Netíková I., Kozáková Š., Maříková M., Netočný J. KONCEPCE OBORU KLINICKÁ

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x

Kapitola 2. Obecná pravidla pro vykazování výkonů. x x x Platné znění částí vyhlášky č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn (vypouštěný text je přeškrtnut,

Více

Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior

Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior XXXIII. LÉKÁRNICKÉ DNY ZNOJMO, 6.-8.10. 2017 Účelná a bezpečná farmakoterapie v zařízení sociálních služeb Projekt Senior PhDr. Ivana Plechatá Ivana.plechata@lekovypruvodce.cz www.lekovypruvodce.cz Lékový

Více

Kapitola 3 Výkony klinických vyšetření

Kapitola 3 Výkony klinických vyšetření Kapitola 3 Výkony klinických Výkony klinických jsou základními výkony, kterými zdravotnická zařízení vykazují zdravotním pojišťovnám zdravotní péči poskytnutou pojištěncům. Výkony klinických se dělí na

Více

OBOR KLINICKÁ FARMACIE

OBOR KLINICKÁ FARMACIE OBOR KLINICKÁ FARMACIE - ZÁKLADNÍ KONCEPCE - DOPORUČENÉ POSTUPY PharmDr. Fialová Daniela, PhD. Geriatrická klinika 1.LF UK Praha Mgr. Gregorová Jana Oddělení klinické farmacie, FN Bulovka PharmDr. Halačová

Více

ZPRÁVA. České odborné společnos klinické farmacie ČLS JEP ROK 2016

ZPRÁVA. České odborné společnos klinické farmacie ČLS JEP ROK 2016 ZPRÁVA České odborné společnos klinické farmacie ČLS JEP ROK 2016 HLAVNÍ ÚKOLY ROKU 2016 I. Koncepce oboru klinická farmacie - Klinickofarmaceutická péče v ČR II. III. IV. Výkaz o činnosti oboru klinická

Více

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE

METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE METODICKÝ POKYN MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČR K POSKYTOVÁNÍ MOBILNÍ SPECIALIZOVANÉ PALIATIVNÍ PÉČE 1. KONTEXT METODICKÉ ÚPRAVY 1.1 Účel úpravy Účelem metodického pokynu k poskytování mobilní specializované

Více

Role klinického farmaceuta v péči o pacienta

Role klinického farmaceuta v péči o pacienta Role klinického farmaceuta v péči o pacienta PharmDr. Lucie Sauerová Nemocnice Boskovice s.r.o. lékárna Právní rámec klinické farmacie Aktuální stav legislativy Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách

Více

Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů

Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů 1. VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ 1. Jednou provedený výkon hradí zdravotní pojišťovna pro jednoho pojištěnce pouze jednomu zdravotnickému zařízení. 2. Pokud není v

Více

Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů

Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů Kapitola 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů 1. VYKAZOVÁNÍ VÝKONŮ 1. Jednou provedený výkon hradí zdravotní pojišťovna pro jednoho pojištěnce pouze jednomu zdravotnickému zařízení. 2. Pokud není v

Více

Kandidáti do výboru České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP

Kandidáti do výboru České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP Kandidáti do výboru České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP PharmDr. Jana Gregorová Nemocnice Na Bulovce v Praze od roku 2013 doposud, na pozici klinického farmaceuta od roku 2010 do roku 2012,

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy. Pavel Škvor

Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy. Pavel Škvor Specializační vzdělávání pohledem novelizované legislativy Pavel Škvor Obsah Způsobilost k výkonu povolání Samostatný výkon Obory specializace Základní kmen Specializovaný výcvik Vzdělávací programy Přechodná

Více

KLINICKÁ FARMACIE - základ pro péči farmaceuta orientovanou na pacienta PharmDr. Fialová Daniela, PhD.

KLINICKÁ FARMACIE - základ pro péči farmaceuta orientovanou na pacienta PharmDr. Fialová Daniela, PhD. KLINICKÁ FARMACIE - základ pro péči farmaceuta orientovanou na pacienta PharmDr. Fialová Daniela, PhD. Katedra sociální a klinické farmacie Farmaceutická fakulta v Hradci Králové, Universita Karlova v

Více

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/

Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci. reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/ Implementace laboratorní medicíny do systému vzdělávání na Univerzitě Palackého v Olomouci reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/28.0088 KLINICKÁ MIKROBIOLOGIE Klinická mikrobiologie je medicínský obor - pojítko mezi

Více

SUBSTITUČNÍ LÉČBA JAK JÍ POJMOUT

SUBSTITUČNÍ LÉČBA JAK JÍ POJMOUT SUBSTITUČNÍ LÉČBA JAK JÍ POJMOUT MUDr.DUŠAN RANDÁK Centrum metadonové substituce a ambulantní detoxifikace Praha 4 DROP IN o.p.s. Měřín 18.11.2004 SUBSTITUČNÍ LÉČBA JEDNA ZE SPEKTRA PÉČE O ZÁVISLÉ NA OPIÁTECH

Více

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa,a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_04 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa,a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_04 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 2 7 2 8 3 5 1 8 IČZ smluvního ZZ 5 0 1 0 0 0 0 0 Číslo smlouvy 2 L 5 0 n 0 0 1 Název IČO Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa,a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.06.06 / 4_04 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV

2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV 2 LÉKOVÉ INTERAKCE Zdeněk Blahuta ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Co jsou lékové interakce 3 Co jsou lékové interakce? Současné užívání různých léků (účinných látek) Může docházet ke změně síly

Více

Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP. MUDr.Vladimír Macháček

Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP. MUDr.Vladimír Macháček Podmínky pro nasmlouvání a vykazování chronické resuscitační péče - DIP, DIOP MUDr.Vladimír Macháček ARO, Nemocnice Na Homolce XIII. kongres ČSARIM říjen 2011 Dlouhodobá intenzivní péče (DIP) DIP - pracoviště

Více

Resortní bezpečnostní cíle

Resortní bezpečnostní cíle Resortní bezpečnostní cíle V nemocnicích Pardubického kraje (dále jen NPK) jsou dodržovány resortní bezpečnostní cíle (dále jen RBC), které jsou vypracovány dle Věstníku č. 5/2012 Ministerstva zdravotnictví

Více

187/2009 Sb. VYHLÁKA

187/2009 Sb. VYHLÁKA 187/2009 Sb. VYHLÁKA ze dne 10. června 2009 o minimálních požadavcích na studijní programy veobecné lékařství, zubní lékařství, farmacie a na vzdělávací program veobecné praktické lékařství Ministerstvo

Více

Udržitelné financování komunitní péče MUDR. SIMONA PAPEŽOVÁ PSYCHIATRICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP

Udržitelné financování komunitní péče MUDR. SIMONA PAPEŽOVÁ PSYCHIATRICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP Udržitelné financování komunitní péče MUDR. SIMONA PAPEŽOVÁ PSYCHIATRICKÁ SPOLEČNOST ČLS JEP 9.11.2017 Úhrady zdravotní péče! Číselník VZP! Seznam zdravotních výkonů (Vyhláška č. 421/2016 Sb.)! Úhradová

Více

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění MINIMÁLNÍ OBSAH SAMOSTATNÝCH ČÁSTÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE 1. INFORMACE ZE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE VEDENÉ LÉKAŘEM

Více

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru KLINICKÁ FARMACIE

VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru KLINICKÁ FARMACIE 1. Cíl specializačního vzdělávání VZDĚLÁVACÍ PROGRAM v oboru KLINICKÁ FARMACIE Cílem specializačního vzdělávání i doplňující odborné praxe je příprava samostatně pracujícího specialisty v oboru klinická

Více

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru APLIKOVANÁ FYZIOTERAPIE

LOGBOOK. Specializační vzdělávání v oboru APLIKOVANÁ FYZIOTERAPIE LOGBOOK Specializační vzdělávání v oboru APLIKOVANÁ FYZIOTERAPIE Ministerstvo zdravotnictví České republiky Palackého náměstí 4, 128 01 Praha 2 tel.: + 420 224 971 111, e-mail: onp@mzcr.cz, www.mzcr.cz

Více

Nástavbový obor PSYCHOSOAMTIKA: návod k použití

Nástavbový obor PSYCHOSOAMTIKA: návod k použití Nástavbový obor PSYCHOSOAMTIKA: návod k použití Od května 2015 je možno žádat MZ o zařazení do nástavbového oboru PSYCHOSOMATIKA. Zájemci o zařazení do oboru Psychosomatika se mohou obracet na paní Stanislavu

Více

INDIKÁTORY KVALITY PÉČE V PSYCHIATRII

INDIKÁTORY KVALITY PÉČE V PSYCHIATRII INDIKÁTORY KVALITY PÉČE V PSYCHIATRII Projekt WHO MUDr. Lucie Kališová Psychiatrická klinika 1. LF UK a VFN Praha Indikátory pro měření kvality péče v psychiatrii (Projekt WHO) Indicators of quality measurement

Více

Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí Praha 2 Nové Město. Vážený pan MUDr. Petr Pokorný předseda Pracovní skupiny k SZV MZ

Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí Praha 2 Nové Město. Vážený pan MUDr. Petr Pokorný předseda Pracovní skupiny k SZV MZ Ministerstvo zdravotnictví ČR Palackého náměstí 4 128 01 Praha 2 Nové Město Vážený pan MUDr. Petr Pokorný předseda Pracovní skupiny k SZV MZ Připomínky České společnosti paliativní medicíny ČLS JEP k návrhu

Více

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové

Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci. Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové Základní termíny interní propedeutiky, pohled na lékařskou dokumentaci Lenka Hodačová Ústav sociálního lékařství Lékařská fakulta v Hradci Králové 1 Základní terminologie Interní propedeutika Postup při

Více

VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI. RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví

VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI. RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví VEDENÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE - NEJČASTĚJŠÍ PROBLÉMY V PRAXI RNDr. Renata Podstatová Česká společnost pro akreditaci ve zdravotnictví Zákon č. 372/2011 Sb. Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách

Více

Chřipka ve zdravotnickém zařízení v sezóně 2012/2013

Chřipka ve zdravotnickém zařízení v sezóně 2012/2013 Chřipka ve zdravotnickém zařízení v sezóně 2012/2013 Alena Olexová HS hl. m. Prahy 20.mezinárodní konference Nemocniční epidemiologie a hygiena Brno 24.-25.9.2013 Chřipková sezóna 2012/2013 v Praze Praha

Více

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA

102/2012 Sb. VYHLÁŠKA 102/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o hodnocení kvality a bezpečí lůžkové zdravotní péče Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách

Více

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková

Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči. MUDr. Eva Míčková Úloha nemocniční epidemiologie v prevenci infekcí v intenzivní péči MUDr. Eva Míčková Intenzivní péče a infekce spojené se zdravotní péčí Jednotka intenzivní péče (JIP), anglicky intensive care unit (ICU),

Více

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav

Externí klinické audity v mamárních centrech. Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Externí klinické audity v mamárních centrech Vlastimil Polko Oddělení radiologické fyziky Masarykův onkologický ústav Legislativní požadavky Vyhláška 307/2002 Sb. o radiační ochraně Zákon č. 13/2002 Sb.

Více

Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice. Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014.

Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice. Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014. Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice Konference sociální psychiatrie, Přerov 2014. OTEVŘENÍ 1.10.2012 CÍL nabídnout lepší péči lidem závažně duševně nemocným. Hledat alternativu k

Více

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR

Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Ošetřovatelský proces z hlediska akreditačních standardů SAK ČR Lenka Gutová, Eva Pavelková SAK ČR Seminář MZ ČR 26.4.2007 Podpora řízení kvality v primární péči Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG 009.2012 Platná verze MKN-10 Pro rok 2012 je platnou verzí Mezinárodní statistické klasifikace nemocí a přidružených zdravotních problémů 2. aktualizované

Více

Lékové interakce u diabetiků v České republice PharmDr. Josef Suchopár MUDr. Michal Prokeš Hradec Králové, 7.června 2008

Lékové interakce u diabetiků v České republice PharmDr. Josef Suchopár MUDr. Michal Prokeš Hradec Králové, 7.června 2008 Lékové interakce u diabetiků v České republice PharmDr. Josef Suchopár MUDr. Michal Prokeš Hradec Králové, 7.června 2008 Obsah sdělení Úvod do problematiky, význam lékových interakcí Příklady interakcí

Více

OKRUHY - SZZ

OKRUHY - SZZ OKRUHY - SZZ - 18. 6. - 20. 6. 2018 ORGANIZACE A ŘÍZENÍ + ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU, MARKETING, EKONOMIKA A FINANCOVÁNÍ + KVALITA A BEZPEČÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE VE ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍCH A ZAŘÍZENÍCH

Více

7. V příloze v Kapitole 2 bodu 1 položce 9 se slova zdravotnické zařízení nahrazují slovem poskytovatel.

7. V příloze v Kapitole 2 bodu 1 položce 9 se slova zdravotnické zařízení nahrazují slovem poskytovatel. 467 VYHLÁŠKA ze dne 18. prosince 2012, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 134/1998 Sb., kterou se vydává seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami, ve znění pozdějších předpisů

Více

Aktuální změny v legislativě zdravotnických prostředků. Odbor farmacie Mgr. Kateřina Pavlíková

Aktuální změny v legislativě zdravotnických prostředků. Odbor farmacie Mgr. Kateřina Pavlíková Aktuální změny v legislativě zdravotnických prostředků Odbor farmacie Mgr. Kateřina Pavlíková Základní ustanovení Nový zákon o zdravotnických prostředcích účinnost: 1.4 2015 sjednocuje význam pojmů tak,

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 0 0 8 5 3 8 7 9 IČZ smluvního ZZ 7 0 0 1 2 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 7 0 F 0 0 1 Název IČO Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.11.11 / 4_12 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Ošetřovatelský proces

Ošetřovatelský proces Je těžké měnit lidi, ale je možné změnit systém práce v organizaci. J.Kersnik - Medical Tribune Ošetřovatelský proces Simona Saibertová LF, MU Ošetřovatelský proces je racionální vědecká metoda poskytování

Více

Legislativní smršť 2017/2018

Legislativní smršť 2017/2018 Legislativní smršť 2017/2018 M G R. E R N A M I Č U D O V Á 2 0 1 9 Legislativní smršť 2017/2018 Znalost legislativních norem je základem pro výkon každého povolání Nemusíme znát vše, ale musíme vědět

Více

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015

-Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 Vyhlášky platné od 1.1.2015: -Vyhláška č. 324/2014 Sb., o stanovení hodnot bodu, výše úhrad hrazených služeb a regulačních omezení pro rok 2015 -Vyhláška č. 325/2014 Sb., o nákladových indexech věkových

Více

Malgorzata Bolvariová odbor zdravotnictví Krajský úřad Karlovarského kraje

Malgorzata Bolvariová odbor zdravotnictví Krajský úřad Karlovarského kraje Podmínky k udělení oprávnění k poskytování zdravotních služeb - lázeňské léčebně rehabilitační péče v souladu s ust. zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování (zákon

Více

DOPADY LEGISLATIVNÍCH ZMĚN NA PRÁCI NEMOCNIČNÍHO HYGIENIKA. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s.

DOPADY LEGISLATIVNÍCH ZMĚN NA PRÁCI NEMOCNIČNÍHO HYGIENIKA. MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. DOPADY LEGISLATIVNÍCH ZMĚN NA PRÁCI NEMOCNIČNÍHO HYGIENIKA MUDr. Iva Šípová Nemocnice České Budějovice, a.s. OBSAH Zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách Vyhláška MZ ČR č. 92/2012 Sb., o požadavcích

Více

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG

Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Metodika kódování diagnóz pro využití v IR-DRG Verze 013 Autor / Autoři: autoři: tým DRG Restart Verze: 013 Datum: 18. 12. 2015 Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR Palackého náměstí 4, P. O.

Více

Základní legislativní přehled. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová

Základní legislativní přehled. Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová Základní legislativní přehled Mgr. JUDr. Vladimíra Těšitelová 8. 12. 2016 Obsah 1.Přehled platné legislativy obecně v rezortu zdravotnictví, dále se zaměřením na práci kodéra Cíl Výsledek Všeobecný přehled

Více

Název IČO Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 1 5 9 8 1 6 IČZ smluvního ZZ 7 2 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 2 B 7 2 M 0 0 5 Název IČO Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER?

DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? DÁVÁ CESTA PROTOKOLŮ V IP MOŽNOSTI ZVÝŠENÍ KOMPETENCÍ SESTER? Mgr. Ivana Kupečková, MBA KARIM Fakultní nemocnice Hradec Králové ČAS sekce ARIP PROTOKOLY / DOPORUČENÉ POSTUPY Jsou to sady postupů předepsaných

Více

AKREDITOVANÁ PRACOVIŠTĚ Z POHLEDU KOMORY I PRÁVA. Z. Mrozek Česká lékařská komora

AKREDITOVANÁ PRACOVIŠTĚ Z POHLEDU KOMORY I PRÁVA. Z. Mrozek Česká lékařská komora AKREDITOVANÁ PRACOVIŠTĚ Z POHLEDU KOMORY I PRÁVA Z. Mrozek Česká lékařská komora POŽADAVKY NA VZDĚLÁNÍ MLADÝCH ANESTEZIOLOGŮ 1. Kvalitní vzdělávání - akreditované pracoviště musí umožňovat předávání zkušeností

Více

Jak dál v českém zdravotnictví?

Jak dál v českém zdravotnictví? Jak dál v českém zdravotnictví? Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch ministr zdravotnictví 3. dubna 2018 Dosavadní výsledky Transparentní a otevřené ministerstvo Politika otevřených dveří Zveřejněni poradci ministra

Více

ovlivnit zdravotní způsobilost k výkonu povolání,

ovlivnit zdravotní způsobilost k výkonu povolání, Strana 3538 Sbírka zákonů č. 271 / 2012 271 VYHLÁŠKA ze dne 3. srpna 2012 o stanovení seznamu nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékaře, zubního

Více

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ

SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ SPECIALIZOVANÁ DOMÁCÍ PALIATIVNÍ PÉČE ANEB CO JE A JAK NÁM MŮŽE POMOCI DOMÁCÍ HOSPIC MUDr. Hana Miličková Spolek Konipaska Domácí hospicová péče na znojemsku Paliativní medicína Jak funguje domácí hospic

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Návrh VYHLÁŠKA ze dne. o minimálních požadavcích na některé postupy vymezené vnitřními předpisy Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle. zákona č. /2009 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich

Více

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH

Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha. MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Elektronická zdravotní dokumentace, eprekripce 29.října 2007 - Praha MUDr. Pavel Neugebauer Předseda SPLDD ČR, člen Správní rady ČNFeH Právní rámec Zákon číslo 20/1966 Sb. o péči o zdraví lidu V. část

Více

REGULAČNÍ OMEZENÍ a problémy, kterým by měli poskytovatelé předcházet

REGULAČNÍ OMEZENÍ a problémy, kterým by měli poskytovatelé předcházet 1 REGULAČNÍ OMEZENÍ a problémy, kterým by měli poskytovatelé předcházet Ing. Ivana Jenšovská, STROFIOS a.s. Brno, 29.11. 2014 2 REGULAČNÍ OMEZENÍ amb. spec. Regulace na ZULP/ ZUM, léky a zdravotnické prostředky,

Více

Nové akreditační standardy

Nové akreditační standardy Nové akreditační standardy Proč nové standardy Den vydání nové revize je prvním dnem přípravy revize další Zkušenosti z aplikace standardů Usnadnění a zjednodušení interpretací Jednoznačnost Legislativa

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 6 3 1 4 5 7 6 6 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 3 2 0 8 0 0 0 Číslo smlouvy 2 L 5 3 E 0 0 8 Název IČO Nemocnice Tanvald s. r. o PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.08.08 / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Petr Běhávka, produktový manažer CompuGroup Medical ČR. Propojujeme zdravotnictví

Petr Běhávka, produktový manažer CompuGroup Medical ČR. Propojujeme zdravotnictví Petr Běhávka, produktový manažer CompuGroup Medical ČR CGM s téměř 385.000 zákazníky ve 34 zemích světa Klíčové ukazatele 2011 Zákazníci cca 385,000 Obrat 397 M EBITDA 73 M Zaměstnanci ca. 3,500 Cíle Nejlepší

Více

Lékař se specializovanou způsobilostí

Lékař se specializovanou způsobilostí Lékař se specializovanou způsobilostí Lékař se specializovanou způsobilostí samostatně poskytuje v rozsahu zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách, preventivní, diagnostickou, léčebnou, léčebně

Více

Vykazování výkonů zdravotním pojišťovnám v odbornosti 207 od 1.1.2013. MUDr. Tomáš Rohovský MUDr. Tomáš Kočí

Vykazování výkonů zdravotním pojišťovnám v odbornosti 207 od 1.1.2013. MUDr. Tomáš Rohovský MUDr. Tomáš Kočí Vykazování výkonů zdravotním pojišťovnám v odbornosti 207 od 1.1.2013 MUDr. Tomáš Rohovský MUDr. Tomáš Kočí 2 Obecná pravidla pro vykazování výkonů Seznam zdravotních výkonů s bodovými hodnotami Výkon

Více

Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR

Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR Němeček návrh stanoviska ČLK Připomínky ČLK k materiálu Pracovní skupiny pro reformu primární péče s názvem Koncepce změn primární péče v ČR ČLK předloženou koncepci primární péče v oborech VL a PLDD celkově

Více

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská

Ekonomické limity vs. správný odborný postup. Dagmar Záleská Ekonomické limity vs. správný odborný postup Dagmar Záleská Základní otázky Na co má pojištěnec nárok? Lze nárok pojištěnce na bezplatnou péči omezovat ekonomickými limity? Je přípustné, aby ekonomické

Více

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB

PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ HRAZENÝCH SLUŽEB IČO 2 5 4 8 8 6 2 7 Záčíslí IČO IČZ smluvního ZZ 5 9 0 0 1 0 0 0 Číslo smlouvy 1 8 5 9 M 0 0 1 Název IČO Krajská zdravotní, a.s. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 8.08.08 / 4_11 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ

Více

Název IČO Fakultní nemocnice Ostrava. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE

Název IČO Fakultní nemocnice Ostrava. PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ ZDRAVOTNÍ PÉČE IČO 0 0 8 4 3 9 8 9 IČZ smluvního ZZ 9 1 0 0 9 8 8 8 Číslo smlouvy 2 T 9 1 E 0 0 1 Název IČO Fakultní nemocnice Ostrava PŘÍLOHA č. 2 Vstupní formulář / V-01 / 7.07.07 / 4_05 SMLOUVY O POSKYTOVÁNÍ A ÚHRADĚ

Více

Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny

Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny Očekávaný vývoj regulace volně prodejných přípravků a léků na předpis z pohledu Ministerstva zdravotnictví a připravované změny PharmDr.Alena Tomášková, MZ, odbor farmacie 23.9.2014 Ministerstvo zdravotnictví

Více

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2017

ZPRÁVA. České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2017 ZPRÁVA České odborné společnosti klinické farmacie ČLS JEP ROK 2017 HLAVNÍ ÚKOLY ROKU 2017 Úvodní slovo předsedy společnosti 5 Definování činností, ke kterým je klinický farmaceut kompetentní 7 Dokument

Více

Funkční informační systém cesta k posílení skutečné zodpovědnosti zdravotnického pracovníka

Funkční informační systém cesta k posílení skutečné zodpovědnosti zdravotnického pracovníka Funkční informační systém cesta k posílení skutečné zodpovědnosti zdravotnického pracovníka MUDr. Stanislav Najman Klinika Dr. Pírka 19.11.2014 INMED Funkční informační systém cesta k posílení skutečné

Více

Pravidla pro nasmlouvání a úhradu vyjmenovaných metod autorské odbornosti 816 laboratoř lékařské genetiky.

Pravidla pro nasmlouvání a úhradu vyjmenovaných metod autorské odbornosti 816 laboratoř lékařské genetiky. Pravidla pro nasmlouvání a úhradu vyjmenovaných metod autorské odbornosti 816 laboratoř lékařské genetiky. Indikovanou a provedenou níže specifikovanou péči v odbornosti 816 laboratoř lékařské genetiky

Více

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání N á v r h VYHLÁŠKA ze dne o stanovení seznamu nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékaře, zubního lékaře, farmaceuta, zdravotnického pracovníka nebo

Více

e preskripce pohledem lékárníků seminář ČNF pro e Health

e preskripce pohledem lékárníků seminář ČNF pro e Health e preskripce pohledem lékárníků seminář ČNF pro e Health PharmDr. Lubomír Chudoba, 03.12.2007 1 e preskripce = nutná součást e Health e preskripce samotná : zabezpečené předepsání a výdej léku na Rp (eliminace

Více

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje

Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Informace ze zdravotnictví Pardubického kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Pardubice 11 11.8.2005 Psychiatrie vč. AT a sexuologie - činnost oboru v Pardubickém kraji v roce

Více

REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ

REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ PŘIPRAVENÉ REFORMNÍ KROKY Hlavní pilíře reformy Definice nároku pacienta a vytvoření úhradových standardů Definování správného postupu při poskytování péče Kontrola vstupu nových

Více

NOVÉ KOMPETENCE VŠEOBECNÝCH PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V DIAGNOSTICE ICHDK

NOVÉ KOMPETENCE VŠEOBECNÝCH PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V DIAGNOSTICE ICHDK Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP NOVÉ KOMPETENCE VŠEOBECNÝCH PRAKTICKÝCH LÉKAŘŮ V DIAGNOSTICE ICHDK Jana Vojtíšková, Bohumil Seifert Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK v Praze 16. října 2014

Více

Pilotní projekt Akutní psychiatrické péče v PN Bohnice. Marek Páv

Pilotní projekt Akutní psychiatrické péče v PN Bohnice. Marek Páv Pilotní projekt Akutní psychiatrické péče v PN Bohnice Marek Páv AGENDA Strana 2 PN Bohnice Pilotní projekt Akutní psychiatrické péče- probíhající Počet nasmlouvaných lůžek PN Bohnice Strana 3 1460 1440

Více