181. ČÍSLO PROSINEC Domov pro seniory Krč, Sulická 1085/53, Praha

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "181. ČÍSLO PROSINEC Domov pro seniory Krč, Sulická 1085/53, Praha"

Transkript

1 181. ČÍSLO PROSINEC 2018 Domov pro seniory Krč, Sulická 1085/53, Praha

2 PROSINCOVÉ OKÉNKO Název měsíce pravděpodobně pochází od slova prosiněti (problesknout), což značí, že se jedná o období, kdy slunce už jen občas prosvitne (probleskne) mezi mraky. Další možností původu je odvození od slova prosit v souvislosti s vánočním koledováním. Podle gregoriánského kalendáře je prosinec dvanáctý a poslední měsíc v roce a má 31 dní. PRANOSTIKY NA TENTO MĚSÍC Studený prosinec - brzké jaro. Prosinec naleje a leden zavěje. Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Když prosinec bystří, po vánocích jiskří. Když v prosinci mrzne a sněží, úrodný rok na to běží. Když v prosinci hrom ještě hučí, rok příští stále vítr fučí. V prosinci zima, sníh hojně lítá, hojnost všady bývá žita. Pošmourný prosinec, je dobré znamení pro sady a louky. Prosinec proměnlivý a vlahý, nedělá nám zima těžké hlavy. Mléčná dráha v prosinci jasná, bude v příštím roce úroda krásná.

3 TROŠKA PROSINCOVÉ POEZIE Jiří Žáček: Nemalujte čerta na zeď Nemalujte čerta na zeď - co když třeba ožije? Pamatujte kamarádi, čert je hrozná bestie! S čerty nejsou žádné žerty, však to známe z pohádek: Kde se lidi začnou čertit, hned se pustí do hádek. Vrčí, bručí, vyhrožují, pak se vrhnou do pranic: kde se lidi začnou čertit, nepomůže zhola nic. Není lepší mít se rádi, hledět na svět zvesela? Nemalujte čerta na zeď, namalujte anděla! Pověst o Lucii (13. prosince) Lucie byla krásná, ale chudá dívka, která žila ve 2. století na Sicílii. Od dětství byla velmi zbožná a svůj život chtěla zasvětit Bohu. Rodiče s tím ale nesouhlasili, protože ji chtěli výhodně provdat. Lucii se však podařilo svou matku přemluvit, a tak ze svatby sešlo. Odmítnutý ženich to však neunesl a aby se pomstil, udal Lucii jako tajnou křesťanku. Protože se své víry nechtěla vzdát, byla uvrhnuta do vězení, mučena a nakonec zavražděna. V křesťanské tradici podle pověsti chodily tzv. lucky zahalené v bílém plátně či s omoučněnou tváří kontrolovat hospodyně, jak mají naklizeno. V ruce držely peroutky z husích brk, nebo metlu a ometaly všechny kouty, aby vyhnaly prach i všechno zlo z domu. Dům prý dokázaly ochránit i před zlými čarodějnicemi.

4 SYMBOLY VÁNOC Vánoční strom Přesný důvod použití jehličnatého stromu jako vánočního symbolu není přesně znám. Snad je to proto, že strom spojuje všechny tři části světa. Svými kořeny zasahuje do země (Peklo), kmen symbolizuje materiální svět (Očistec) a větve sahají do nebe (Nebesa). Jehličnany jsou věčně zelené, tedy symbol věčného života. Do Čech se tradice zdobení vánočního stromu dostala v 19. století z Německa. Zdobení stromečku záviselo na krajových zvyklostech a na sociálním postavení dané rodiny. Na výrobu ozdob se používaly pouze přírodní materiály v podobě ořechových skořápek, zrní, kukuřice, koření, sláma, kukuřičné listy a ústřižky textilu. Na strom se zavěšovala jablíčka, v mouce obalené ořechy a šišky, z papíru se vyráběly hvězdy, řetězy a různé květy. Na stromek se věšelo také různé vánoční cukroví, pečivo, perníčky, figurky a preclíčky, barvený cukr, křížaly. Všechny ozdůbky se zavěšovaly na tenkou červenou stužku. Skleněné baňky se objevily až koncem 19. století jako výrobky českých sklářů. Výhradně českou vánoční ozdobou jsou čokoládové figurky. Rozsvěcení vánočního stromu připomíná pohanskou oslavu návratu Slunce (slunovrat), křesťanská filozofie však hovoří o světle, teple a lásce v našich srdcích.

5 Dárky Nadělování dárků o Vánocích má svůj původ již v legendě o narození Ježíška. I jemu lidé nosili vše, co zrovna měli, aby pomohli Svaté rodině. Smyslem vánočního obdarovávání by měla být radost nejen z toho, že dárky dostáváme, ale především z toho, že je darujeme. Jde o projev přízně, úcty, lásky a o snahu připravit blízkým krásné překvapení. O tom, kdo dárky balí a dává, my dospělí víme své. Děti však věří v kouzelný a nadpřirozený svět, ve kterém existují bytosti, které dovedou splnit každé přání. V každé zemi je tato vánoční bytost jiná, všude je ale mužského rodu. Ježíšek naděluje dárky v Čechách, na Slovensku, ale také např. v Rumunsku, Rakousku, Chorvatsku a v Itálii. Ryba Narození Ježíše se datuje do období, kdy končil Věk Ryb, proto je s Ježíšem právě tento symbol spjatý. V našich zemích je od 19. století ryba součástí štědrovečerní hostiny. Je považována za postní jídlo. Při kuchání ryby si schovejte pár šupinek do peněženky, aby se vás držely v příštím roce peníze. Zvon Jejich hlas je prý prostředníkem mezi Bohem a lidmi a povznáší lidskou duši k Bohu. Každý zvon má svoje "srdce", které když se rozezvučí, hlásá příchod naděje a radosti.

6 Betlém Místo, kde přišel na svět Ježíš. Tradice stavění betlémů je starší než zdobení stromečku. Založil ji František z Assisi, kdy v roce 1223 při oslavě narození Krista postavil v jeskyni živé jesle se zvířaty a lidmi. Tato tradice se rozšířila do celého světa. V různých krajích se stavěly jiné betlémy, nejčastěji se usazovaly do kostela. Kolem 18. století se ujaly také v domácnostech šlechty a nakonec pronikly i mezi venkovský lid. Jako materiál se používalo dřevo, papír, těsto, kukuřičné listy, vosk, sádra a hlína. Těžištěm betlému byly jesličky s děťátkem, Panna Marie, svatý Josef, vůl, a osel. Kolem byli pastýři, ovečky, Tři králové a další postavy ze života.

7 Jmelí Jmelí k Vánocům neodmyslitelně patří. Kdysi bylo součástí i pohanských obřadů, je mu přisuzována magická moc a je opředeno řadou pověr. Není divu, vždyť jmelí roste vysoko na stromech, které opadají, avšak ono zůstává stále zelené. Dozrává v zimě, kdy nedozrává téměř nic a jeho plody vypadají jako perly. Po utrhnutí jmelí časem zežloutne a připomíná tak slunce a jeho životodárnou sílu. Jmelí zavěšené v domě přináší dovnitř štěstí a lásku, ochraňuje proti čarodějnicím a zlým duchům. Ochraňuje proti ohni. Čím více má bobulek, tím více štěstí přináší svému majiteli. Jeho kouzelná moc se zvyšuje, pokud je jmelí darováno, ne zakoupeno. Podle starých Keltů jmelí přináší plodnost, od nich tedy přišel zvyk líbat se pod zavěšeným jmelím. Lidé věřili, že jmelí má moc vyvolat a udržet vztah muže a ženy pohromadě díky svým lepivým kuličkám. Cukroví, vánoční pečivo Jaké by to byly Vánoce bez vánočního cukroví? Tento zvyk je až z konce 19. století. Podle něj by na stole mělo být sedm nebo třináct druhů vánočního cukroví. U chudších lidí tvořily vánoční cukroví i obyčejnější druhy pečiva, jako vdolky, koláče, buchtičky, záviny a samozřejmě perník. Nejvýznamnější vánoční pečivo je vánočka, o které jsou zmínky již v 16. století a váže se k ní hodně pověr. Vánočka se pletla z devíti pramenů, přičemž čtyři spodní znamenaly slunce, vodu, vzduch a zemi. Tři prameny uprostřed symbolizovaly rozum, cit a vůli a vrchní dva prameny představovaly lásku a moudrost. Při pečení vánočky si hospodyně měla vzít bílou zástěru a šátek a při hnětení těsta nesměla s nikým hovořit. Při kynutí těsta měla skákat hodně vysoko, snad proto, aby těsto nadskočilo. Někde se do vánočky zapékala mince, kdo ji našel, zajistil si tím zdraví a hojnost na další rok. Pokud se vánočka při pečení natrhla nebo připálila, nevěstilo to nic dobrého.

8 Hvězdné znamení Střelec Živel: Oheň Planeta: Slunce Barva: oranžová, hnědá a zlatá Kameny: diamant, horský křišťál, topas, jantar, tygří oko Střelci vynikají svým idealismem, statečností a optimismem. Jsou aktivní a mají rádi společnost. Dívají se do dálky za velkými ideály a jejich život bývá aktivní a dobrodružný. Udělají hodně pro to, aby se mohli věnovat tomu, čemu věří a co je baví. Důležitá je svoboda. Jsou upřímní a v každé situaci pravdomluvní, intriky a omezování jsou Střelcům cizí. Touží po pravdě a poznání a věří svým zásadám. Je činorodý a plný energie, kterou zaměřuje na věci, jimž doopravdy věří. Má hravou povahu, rád cestuje, baví ho hry, technika a sporty. Má hezký vztah k přírodě. Lži a pomluvy nemají v jeho světě místo a drží se od nich stranou. Život berou z té lepší stránky a dovedou inspirovat své bližní. Ženy v tomto znamení jsou spíše prostořeké dračice než vyhýbavé a poddajné služky, rády cestují a jsou samostatné. Nečiní jim větší potíže žít samy a kariéra pro ně může být na prvním místě. Protože mají obvykle dost kuráže, nebudou nadšeny ze slabochů. Muži ve znamení střelce jsou idealisté, kteří nepostrádají nadšení. Běžná žoviální přátelskost je typickým rysem skoro všech. Známé osobnosti ve znamení Střelce: Aneta Langerová, Richard Genzer, Jiří Kodet, Brad Pitt, Tina Turner, Steven Spielberg, Frank Sinatra, Walt Disney.

9 Svátek v měsíci prosinci slaví Barbora (4. prosince) - má původ v řeckém slově barbaros. Tak Řekové označovali cizince, kterým nebylo rozumět a kteří podle nich breptali. Na základě tohoto slova se dá jméno Barbora přeložit jako cizinka, brepta, barbarka, ale také jako žena, která si na vše stěžuje. Méně používanou variantou jména je Barbara. Známá nositelka tohoto jména je Barbora Hrzánová česká herečka. Lucie (13. prosince) - pochází z latinského výrazu pro světlo - lux. Význam jména je tedy světlá, zářící. Lucie je také velmi oblíbená křesťanská světice. Jinou podobou jména je Luciána. Známá nositelka jména: Lucie Bílá - česká zpěvačka. David (30. prosince) - co se týče jména David, dá se najít hned několik možných významů různého původu. Mohlo vzniknout ze starého semitského jazyka ugaritštiny, kde slovo davidu označovalo náčelníka. Druhá možnost vede k syrskému slovu dádu či hebrejskému dód - obě znamenají miláček. Jisté však je, že se jedná o jméno staré. David se jmenoval například slavný biblický král, který prakem porazil obra Goliáše. Známým nositelem jména je David Výborný - český hokejista.

10 ZÁPIS č. 7/2018 z Rady klientů konané dne od 10:00 hodin v sídle organizace. Za vedení Domova Ing. Otto Kechner, ředitel, Mgr. Hana Macková- vedoucí úseku péče o klienta, Mgr. Václava Hornychová vedoucí sociálního úseku, Simona Slánská, nutriční terapeutka, Jana Srpová vedoucí aktivizační skupiny Zástupci klientů: 1. stanice paní Milcová, Fárová, Martincová, Kasandová, pan Procházka 2. stanice paní Sagová, Cejnarová 3. stanice paní Syllabová, pan Fiřt Paní Jana Srpová informovala přítomné o nejbližších kulturních akcích. Jedná se o následující: Mikulášská, dětské baletní vystoupení, večerní vystoupení Sboru Gabriel od 18 hodin, čtvrtek vánoční koncert Magdy Malé (jako pohoštění se bude podávat vlažný punč a cukrářská štola). Klienti byli informováni o znovuzapojení Domova do charitativního projektu Ježíškova vnoučata. Tento projekt se zaměřuje na opuštěné seniory, kteří vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Ježíškova vnoučata propojují osamocené lidi v domovech a dalších státních i nestátních zařízeních pro seniory s dárci, kteří se rozhodnou jim na vlastní náklady splnit přání nebo poskytnout věcný dar. V minulém týdnu proběhlo mapování přání jednotlivými klienty, přání byla zadána do systému a v těchto dnech již probíhá komunikace mezi Domovem a jednotlivými dárci. Byla podána informace o tom, že bylo rozhodnuto využít maximálních úhrad dle vyhlášky 505/2006 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o sociálních službách, a od ledna 2019 navýšit úhradu za poskytnutí ubytování a za poskytnutí stravy u klientů, tj. za ubytování 210 Kč/den a za poskytnutí stravy 170 Kč/den. Informace budou zveřejněny na nástěnkách na jednotlivých patrech a webových stránkách Domova. Nutriční terapeutka podala informaci o svátečním menu s tím, že v termínu nebude realizován výběr ze dvou variant oběda. Ředitel Domova informoval přítomné o plánovaných investičních akcích na příští rok. Dále informoval přítomné, že v průběhu příštího týden proběhne instalace nové schodišťové plošiny u vstupu do prostoru kuchyně a společenského sálu. Vedoucí úseku péče o klienta informovala přítomné o zakoupení nových antidekubitních matrací, které je bohužel nutné reklamovat. Dále informovala přítomné o zakoupení nových křesel pro provádění tělesné hygieny u imobilních klientů. Byla podána informace o plánovaném operativním zákroku ředitele, které si vyžádá jeho nepřítomnost na období asi 2 týdnů. Oblastí diskuse se stala oblast stravování Nutriční terapeutka podala informaci o svátečním menu s tím, že v termínu nebude realizován výběr ze dvou variant oběda. Další schůzka Rady klientů se uskuteční v úterý od 10 hodin v Salonku. V případě potřeby je možno kdykoliv. Zapsala: Mgr. Václava Hornychová

11 Praha Změny platné od rádi bychom Vás informovali o změnách platných od Zvýšení úhrady za poskytnutí ubytování S účinností od bude navýšena položka za ubytování o 10 Kč/den. Ceny za ubytování Ubytování - jednolůžkový pokoj Kč/den - dvoulůžkový pokoj Kč/den Zvýšení úhrady za poskytnutí stravy S účinností od bude navýšena položka za poskytnutí stravy o 20 Kč/den. Cena za poskytnutí stravy 170 Kč/den Výsledná úhrada za ubytování a poskytnutí stravy Typ pokoje Platba za den Platba za 30 dnů Platba za 31 dnů Jednolůžkový 380 Kč Kč Kč Dvoulůžkový 360 Kč Kč Kč Měsíční úhrada se stanoví tak, že se částka za ubytování a stravu vynásobí počtem dnů v měsíci (30 nebo 31). Změna uzavřené Smlouvy o poskytování sociálních služeb Vzhledem k výše uvedenému dojde ke změně v uzavřené Smlouvě. Za tímto účelem budete kontaktováni sociálními pracovnicemi. Dodatek k Dohodě o spoluúčasti Vzhledem k výše uvedenému dojde také ke změně v uzavřené Dohodě o spoluúčasti. V této souvislosti budou sociálními pracovnicemi kontaktováni Vaši rodinní příslušníci. V případě jakéhokoliv dotazu neváhejte kontaktovat sociální pracovnice na tel Děkujeme za pochopení. Vedení domova

12 NA SVÁTEČNÍ STŮL PRO VÁS PŘIPRAVUJEME: ŠTĚDRÝ DEN PROSINCE SNÍDANĚ: KAKAO, ČAJ, VÁNOČKA PŘESNÍDÁVKA: DOMÁCÍ VÁNOČNÍ CUKROVÍ OBĚD: KRUPICOVÁ KAŠE, CUKR, MÁSLO, KAKAO VEČEŘE: PŘÍPITEK RYBÍ POLÉVKAS OPEČENOU HOUSKOU SMAŽENÝ KUŘECÍ ŘÍZEK, DOMÁCÍ BRAMBOROVÝ SALÁT A ŠTĚDROVEČERNÍ JABLÍČKO BOŽÍ HOD VÁNOČNÍ - 25.PROSINCE OBĚD: POLÉVKA SLEPIČÍ VÝVAR S NOČKY HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ S HOUSKOVÝM KNEDLÍKEM 2.SVÁTEK VÁNOČNÍ 26. PROSINCE OBĚD: BROKOLICOVÁ POLÉVKA KUŘECÍ ŠPALÍČEK PEČENÝ S BRETAŇSKOU ZELENINOU A BRAMBORY SVÁTEČNÍ STŮL VÁM ZPESTŘÍME VÁNOČNÍ ŠTOLOU A OVOCEM PŘEJEME DOBROU CHUŤ

13 Malé ohlédnutí za vánočním bazarem Dne 21. listopadu proběhl v našem Domově vánoční bazar. Za jeho velkým úspěchem stojí v první řadě píle a šikovnost našich klientů, kteří se na tvorbě prodávaných výrobků podíleli. Tímto Vám všem moc děkujeme a na další společná tvoření se moc těšíme. Termín výplaty důchodů prosinec 2018 Vážení klienti, na základě Pravidel pro výplatu důchodů obyvatelům zařízení sociálních služeb (ZSS) platných od , kde je uvedeno, že připadne-li den splatnosti důchodu na sobotu, neděli nebo státem uznávaný svátek, doporučuje ČSSZ zajistit výplatu až následující pracovní den vám připomínáme, že právě prosinec 2018 je měsícem, kdy tato situace nastane. Výplatu důchodů tedy očekávejte v pondělí Vedení Domova Měsíčník Tak jde čas 181. číslo, vyšel v prosinci 2018 nákladem 95 výtisků v ceně 10,-. Zdroje: Časopis připravil kolektiv aktivizace.

14

Symboly Vánoc v rodinách

Symboly Vánoc v rodinách Symboly Vánoc v rodinách Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice Projekt č. CZ. 1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_13_03 Tématický celek: Rodina a finance Autor: PaedDr.

Více

Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Zámecké listy

Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Zámecké listy Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 32. prosinec 2012 Zámecké listy Vánoce historie a symboly Vánoc Vánoce a jejich historie a původ Vánoce mají svůj původ ještě v pohanské době,

Více

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2.

Už brzy budou! DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. autor Mgr. Šárka Štěpánková. vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace. předmět Český jazyk. ročník 2. Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Už brzy

Více

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec Lidové zvyky a obyčeje - prosinec určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. úvod: Život lidí v minulosti měl pevněji daný řád než dnes. Tento

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Vánoční kvíz prověřuje všeobecné znalosti žáků. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_17 Autor Mgr. Kateřina

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Listopad Prosinec 2016 Svátky 17. 11. Den boje za svobodu a demokracii 17. listopad, po světě známý jako Mezinárodní den studenstva, se v Česku vztahuje ke dvěma historickým

Více

3. prosince 4. prosince

3. prosince 4. prosince 1. prosince 2. prosince 3. prosince 4. prosince 5. prosince 6. prosince 7. prosince 8. prosince Železná neděle Zapalte první svíčku na adventním věnci. Advent Víte, co to znamená? Jak dlouho trvá? Dnes

Více

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec

Zámecké listy. Domov Pod Lipami Smečno. poskytovatel sociálních služeb. Číslo 44. prosinec 2013. Prosinec Domov Pod Lipami Smečno poskytovatel sociálních služeb Číslo 44. prosinec 2013 Zámecké listy Prosinec je podle gregoriánského kalendáře dvanáctý a poslední měsíc v roce. Má 31 dní. Prosinec začíná stejným

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 VÁNOCE V EVROPĚ Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_19 Tématický celek: Evropa a Evropané Autor: Hana Londová Datum:

Více

Oprava chybné prezentace

Oprava chybné prezentace Oprava chybné prezentace Úkol: Opravte chyby ve vytvořené prezentaci. č. 13 název anotace očekávaný výstup druh učebního materiálu druh interaktivity Oprava chybné prezentace Žáci sami pracují na jednotlivých

Více

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU

KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 TESTOVÁNÍ ČESKÉ ŠKOLNÍ INSPEKCE V OBLASTI ANGLICKÉHO JAZYKA SBĚR PAPÍRU VÁNOČNÍ JARMARK A ROZSVÍCENÍ STROMEČKU KRONIKA LISTOPAD, PROSINEC 2018 SBĚR PAPÍRU V pátek 2. listopadu proběhl ve škole sběr papíru. Papír uskladněný ve školním sklepě jsme za pomoci obecních pracovníků přemístili do kontejneru. Další sběr

Více

ZVONEČEK VÁNOCE 2017

ZVONEČEK VÁNOCE 2017 ZVONEČEK VÁNOCE 2017 1 2 Jiný kraj, jiné Vánoce Každé malé dítě u nás ví, co jsou Vánoce: zpívání koled, stavění betlému, rozkrajování jablíček, pouštění ořechových skořápek se svíčkou po vodě, ke štědrovečerní

Více

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2.

VÁNOCE. Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763. Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. VÁNOCE Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Autor: Mgr. Alena Ticháčková Datum: 9. 12. 2014 Cílový ročník: 2. ročník Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:

Více

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční svátky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 485 Vánoční svátky Autor: Irena Paulová, Mgr. Použití: 2. ročník Datum vypracování: 16.12. 2012 Datum pilotáže: 20.12. 2012 Metodika: Žáci si s učitelem prohlíží fotografie, zachycující

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 14. Rozvoj

Více

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv.

PROSINEC. Z pohádky do pohádky. seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. PROSINEC Z pohádky do pohádky seznámení s lidovými zvyky a tradicemi (adventní období, sv. Mikuláš, sv. Lucie, Sv. Barbora, sv. Štěpán) výroba vánočních předmětů přivítání zimy Prosinec je za vrátky, čekají

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Velikonoční kvíz ověřuje znalosti z prezentace o Velikonocích. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0514 Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast České svátky, vy_32_inovace_ma_36_19 Autor Mgr. Kateřina

Více

Pokojné vánoční svátky a v novém roce dostatek pohody všedních dnů, dobré mezilidské vztahy a hlavně zdraví Vám přejí sociální pracovnice

Pokojné vánoční svátky a v novém roce dostatek pohody všedních dnů, dobré mezilidské vztahy a hlavně zdraví Vám přejí sociální pracovnice Náš Domov Spokojené, láskou a porozuměním naplněné vánoční svátky, hodně zdraví a štěstí v novém roce PROSINEC 2017 Vám přeje Jaroslava Kocíková Pokojné vánoční svátky a v novém roce dostatek pohody všedních

Více

Příprava na Vánoce. Mikuláš

Příprava na Vánoce. Mikuláš Příprava na Vánoce Advent Advent je začátek liturgického roku, období čtyř neděl před vánočními svátky. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele, duchovní přípravy na Vánoce, doba rozjímání a

Více

DALOVICKÉ LISTY. prosinec Vydává Obec Dalovice 10/2016 ZDARMA. Kulturní akce pořádané obcí na konci roku 2016, více na str.

DALOVICKÉ LISTY. prosinec Vydává Obec Dalovice 10/2016 ZDARMA. Kulturní akce pořádané obcí na konci roku 2016, více na str. DALOVICKÉ LISTY Vydává Obec Dalovice ZDARMA 10/2016 PF prosinec 2016 20 17 Kulturní akce pořádané obcí na konci roku 2016, více na str. 7 SLOVO STAROSTY Vážení spoluobčané, další rok volebního období máme

Více

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu

Indiánské měsíce Leden - Měsíc sněhu Únor - Měsíc hladu Indiánské měsíce Indiáni nepoužívali pro označení měsíců názvy, které používáme my. Každý měsíc byl však pro ně něčím významným a podle toho dostal i své jméno. Na této stránce Vám představíme jednotlivé

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.12.2018 31.12.2018 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

Jídelníček na týden od : 1. prosince do : 7. prosince 2014

Jídelníček na týden od : 1. prosince do : 7. prosince 2014 Jídelníček na týden od : 1. prosince do : 7. prosince 2014 Datum číslo dieta o b ě d Pondělí Jáhlová polévka 1.12. 1 N,D9 Španělská vepřová pečeně, rýže, kompot 3 D2,9/2 Španělská vepřová pečeně, rýže,

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.12.2017 31.12.2017 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník

Přestavlcká JEDNIČKA. Občasník Přestavlcká JEDNIČKA Občasník Úvodník Vážení a milí čtenáři, jsme moc rádi za kladné ohlasy na naše první číslo Jedničky. Zejména Vás zaujala rubrika Tajemný kout. Jedna teta kuchařka dokonce nelenila

Více

Infolisty. Azylového domu Písečná

Infolisty. Azylového domu Písečná Infolisty Azylového domu Písečná Leden Únor 2017 Významné dny 6. 1. Tři králové 12. 1. Světový den manželství 27. 1. Mezinárodní den památky obětí Holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti 28.

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.6.2018 Přesnídávka Rohlík s pomazánkou z taveného sýra, mléko (A: 01,07) Polévka Z červené čočky se zeleninou (A: 09) Oběd Sekaná pečeně, nové brambory, okurkový salát, nápoj lesní směs (A: Svačina

Více

Dej bůh štěstí tomu domu

Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu Dej bůh štěstí tomu domu, my zpíváme, víme komu. Malému děťátku, Kristu Jezulátku, dnes v Betlémě narozenému. On rozdává štědrovničky, jabka, hrušky i trojníčky. Za naše zpívání,

Více

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc.

Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. DMK Novinky Dobrý den! V dnešních novinkách z bistra Denní Menu Koníček bychom Vás rádi seznámili s historií i současností Velikonoc. Velikonoce jsou v současnosti nejvýznamnějším křesťanským svátkem,

Více

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU21 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU21 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU21 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: 24. 12.2011 Ročník: 3. 9. Vzdělávací oblast: Jazyk

Více

Jídelníček na týden od : 7. prosince do : 13. prosince 2015

Jídelníček na týden od : 7. prosince do : 13. prosince 2015 Jídelníček na týden od : 7. prosince do : 13. prosince 2015 Datum dieta o b ě d Pondělí Jáhlová polévka 7.12. N,D9 Vepřový plátek přírodní, rýže D2,9/2 Vepřový plátek přírodní, rýže Úterý Drůbeží vývar

Více

17. ČÍSLO 6 Kč PROSINEC 2015

17. ČÍSLO 6 Kč PROSINEC 2015 Náš Domov 17. ČÍSLO 6 Kč PROSINEC 2015 Vážení klienti, vážení zaměstnanci, začátek adventu, svítící strom na náměstí i u našeho Domova a sluchu ladící koledy signalizují, že se blíží nejkrásnější období

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K J Í D E L N Í L Í S T E K na dobu od: 21.12.2015 do: 27.12.2015 ZZC Vyšní Lhoty A Datum: Zaměstnanci-klienti Snídaně: 1xjogurt 100ml, 2 ks džem, 2 ks máslo, 3 rohlíky, čaj 1,7 PONDĚLÍ 21.12.2015 Oběd:

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.2.2019 28.2.2019 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová

Velikonoční pečení. Ing. Miroslava Teichmanová Velikonoční pečení Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost..

Více

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás!

NABÍDKA STRAVOVÁNÍ. Vážení hosté, vítáme Vás! NABÍDKA STRAVOVÁNÍ Vážení hosté, vítáme Vás! Jsme rádi, že jste si pro svůj pobyt zvolili naše zařízení a chtěli bychom Vám nabídnout výběr z pestré nabídky jídel v našem stravovacím provozu. Nabízíme:

Více

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10

Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Zima VY_12_INOVACE_PRV.123.10 Mgr.Charlotta Kurcová srpen 2011 březen 2012 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Zima Podtéma: počasí, vhodné oblečení, svátky v zimě, zimní aktivity a sporty. Anotace:

Více

Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh?

Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh? LEDEN: CESTA DO VESMÍRU 1. týden: Vítáme nový rok Symboly štěstí ( kominíček ), příchod tří králů, jak pokračoval vánoční příběh? 2. týden: Výcvikové středisko kosmonautů Naše planeta má problémy, vysychají

Více

P r á v n í r a d y n a p r o s i n e c

P r á v n í r a d y n a p r o s i n e c P r á v n í r a d y n a p r o s i n e c 2 0 1 6 Vánoce - historie a symboly Vánoc Vánoce a jejich historie a původ Vánoce mají svůj původ ještě v pohanské době, kdy byli i lidé těsně spjati s přírodou

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.8.2018 31.8.2018 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou...

Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... OPAKOVÁNÍ A 1. DEN má. hodin, je to doba, za kterou.. 2. MĚSÍC má obvykle dnů, je to doba, za kterou... 3. PŘESTUPNÝ ROK má. dnů, protože 4. První jarní den =. jarní. 5. První podzimní den =. podzimní..

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.5.2017 31.5.2017 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích.

ZNALEC ADVENTU. Kvízová hra. Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. ZNALEC ADVENTU Kvízová hra Jednoduchá kvízová hra pro zopakování znalostí o adventní a vánoční době, příbězích, postavách a reáliích. Obsahuje: Tři sady otázek pro postupné rozšíření hry Tři sady hvězd

Více

BUSINESS LUNCH MENU. ZVÝHODNĚNÁ NABÍDKA NÁPOJŮ Džbán Lev (máta, limetka, citron) Domácí okurková limonáda Domácí zázvorová limonáda

BUSINESS LUNCH MENU. ZVÝHODNĚNÁ NABÍDKA NÁPOJŮ Džbán Lev (máta, limetka, citron) Domácí okurková limonáda Domácí zázvorová limonáda Pondělí 14. července Hovězí vývar se strouháním Fazolová polévka se slaninou a paprikou Krůtí medailonky na restovaných žampionech Hovězí guláš se špekovými knedlíky Vepřové nudličky s pórkem a vínem s

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.12.2016 31.12.2016 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Jídelní lístek 5. 5. 9. 5. 2014

Jídelní lístek 5. 5. 9. 5. 2014 5. 5. 9. 5. 2014 Pondělí: Slepičí vývar s noky Zelené fazolky, smetanová omáčka, brambory, čaj : : Celerová pomazánka, toustový chléb, mléko, čaj Vločková polévka Čevapčiči, bramborová kaše, zeleninová

Více

2/2014-2015 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz

2/2014-2015 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz 2/2014-2015 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz Vánoce je označení pro zimní období, v němž je podle křesťanské tradice slaveno narození Ježíše Krista. S Vánocemi souvisí doba adventní, která Vánocům

Více

Kulturní a společenské akce. Závoz knih ze Šmidingerovy knihovny, 9:00 9:30 hodin. Kavárnička spojená s posezením u kantýny, 13:30 15:00

Kulturní a společenské akce. Závoz knih ze Šmidingerovy knihovny, 9:00 9:30 hodin. Kavárnička spojená s posezením u kantýny, 13:30 15:00 Kulturní a společenské akce PROSINEC 2014 zpracovala: M. Klečková Pondělí 1. 12. Zdobení vánočních stromečků ve 3. patře, 13:30 15:30 Úterý 2. 12. Závoz knih ze Šmidingerovy knihovny, 9:00 9:30 hodin Kavárnička

Více

BUSINESS LUNCH MENU. POLÉVKY Hovězí vývar se strouháním (1,3,7,9) Fazolová polévka se slaninou a paprikou (1,7)

BUSINESS LUNCH MENU. POLÉVKY Hovězí vývar se strouháním (1,3,7,9) Fazolová polévka se slaninou a paprikou (1,7) Pondělí 5. ledna Hovězí vývar se strouháním (1,3,7,9) Fazolová polévka se slaninou a paprikou (1,7) Salát Ceasar s parmazánovým dresinkem a tousty (1,3,7,4,10) Vepřové nudličky s pórkem a vínem s americkými

Více

B: Úterý POLÉVKA: II.večeře D:9 A: B: Středa POLÉVKA: II.večeře D:9 A: B: Čtvrtek POLÉVKA: II.večeře D:9 A:

B: Úterý POLÉVKA: II.večeře D:9 A: B: Středa POLÉVKA: II.večeře D:9 A: B: Čtvrtek POLÉVKA: II.večeře D:9 A: DOMOV PRO SENIORY Srpen U Barborky 1 - Rožďalovice 1.8. - 3.8. 2014 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II.večeře Pondělí POLÉVK II.večeře D:9 Úterý POLÉVK II.večeře D:9 Středa POLÉVK

Více

Jídelní lístek na prosinec 2017

Jídelní lístek na prosinec 2017 Datum Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře - II. Večeře Po Út St D2,9/2 Čt D2,9/2 Pomazánka celerová Polévka drůbeží se zeleninovými noky (1,3,7,9) Kuřecí roláda Pá Vepřová kýta po cikánsku, rýže (1,7)

Více

11. listopad svatý Martin

11. listopad svatý Martin LITURGICKÝ KALENDÁŘ 11. listopad svatý Martin Martin z Tours žil ve 4. století n. l. Byl původně vojákem, nakonec se stal poustevníkem a později biskupem. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů,

Více

Domov Rožďalovice, poskytovatel soc.služeb U Barborky 1 - Rožďalovice 1.9.-6.9.2015 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II.

Domov Rožďalovice, poskytovatel soc.služeb U Barborky 1 - Rožďalovice 1.9.-6.9.2015 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II. Pondělí Domov Rožďalovice, poskytovatel soc.služeb U Barborky 1 - Rožďalovice 1.9.-6.9.2015 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II.večeře Září Úterý Čaj, hermelínová Rohlík Polévka:

Více

12/2016 PROSINEC Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není.

12/2016 PROSINEC Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není. Náš Domov 12/2016 PROSINEC 2016 Tím nejkrásnějším dárkem není, co se zlatem třpytí. Je to úsměv, láska, pohlazení, nad takový dar žádný není. Přeji Vám všem co nejvíce potřebujeme ZDRAVÍ, co stále hledáme

Více

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012

Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 ZPRAVODAJ FARNOSTÍ Mostkovice Krumsín Prosinec 2012 Drazí a milí farníci, v prosinci jsme začali nový církevní rok, zároveň s ním jsme vstoupili do adventu, do Roku víry a Roku eucharistie. Advent je dobou

Více

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 25. 2016 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Brokolicový krém Obložený toustový Pažitkový krém, Smažené rybí filé, brambory,, rajčatový

Více

Jídelní lístek. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště dopravní Čáslav, příspěvková organizace

Jídelní lístek. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště dopravní Čáslav, příspěvková organizace 1.6.2015 2.6.2015 3.6.2015 4.6.2015 5.6.2015 Snídaně Džem, med, máslo, pečivo, čaj Polévka Slepičí s těstovinou Oběd 1 Čevabčiči, brambory, hořčice, cibule Oběd 2 Rizoto pražského uzenáře Večeře Gulášová

Více

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli

Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli Vánoce se kvapem blíží, takže výtvarný den, který se konal 1. prosince 2014 byl opět zaměřen na vánoční téma. Naši klienti - výtvarníci vyráběli vánoční přáníčka - stříhali, lepili, vyšívali a za pomoci

Více

Pravý valašský masopust & Uchování tradic na Valašsku i díky výrobkům masokombinátu Krásno, Mlékárnám Valašské Meziříčí nebo likérce RUDOLF JELÍNEK

Pravý valašský masopust & Uchování tradic na Valašsku i díky výrobkům masokombinátu Krásno, Mlékárnám Valašské Meziříčí nebo likérce RUDOLF JELÍNEK www.zena-in.cz 29. 1. 2016 internet online Název článku: Pravý valašský masopust & Uchování tradic na Valašsku i díky výrobkům masokombinátu Krásno, Mlékárnám Valašské Meziříčí nebo likérce RUDOLF JELÍNEK

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.1.2017 31.1.2017 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Jídelní lístek. Prosinec Název jídla

Jídelní lístek. Prosinec Název jídla Jídelní lístek Prosinec 2018 Datum Pondělí 3.12. - snídaně 1 Sýr tavený 2ks 7, raženky 3ks 1, chléb 1, čaj se sirupem, mléko 7, máslo 7 - snídaně 2 Mazánek s čokoládou 2ks 1, 3, 6, 7, nugeta 5, 8, kakao

Více

Jídelní lístek Ovocný talíř, voda

Jídelní lístek Ovocný talíř, voda 3. - 7. 10. 2016 Pondělí Chléb s vaječnou pomazánkou, mléko (1,3,7) Polévka se sýrovým kapáním (1,3,7,9) Džuveč z vepřového masa, rohlík, ibiškový čaj s citrónem (1,3,7) Ovocný talíř, voda Úterý Houska

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.1.2019 31.1.2019 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová.

Vánoční zvyky. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Paulová. VY_32_INOVACE_PRV_ 484 Vánoční zvyky Autor: Irena Paulová,Mgr Použití: 2.ročník Datum vypracování: 9. 12. 2012 Datum pilotáže: 11. 12. 2012 Metodika: Pomocí obrázků a s využitím zkušeností dětí z rodiny

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.2.2017 28.2.2017 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018

Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 Život našich farností v době adventní a vánoční 2018 sobota 1. prosinec 17.00 Kryštofovo Údolí náves; Otvírání Jírova Betléma 18.00 Liberec, kostel sv. Antonína Vel mše sv. se žehnáním adventních věnců

Více

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Svitavy, 28. listopadu 2018 Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Blíží se konec roku a s ním vánoční období, během kterého trávíme čas s rodinou a užíváme si pohodové atmosféry. Jsme rádi, že naše

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.5.2018 31.5.2018 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.9.2017 30.9.2017 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. večeře

Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. večeře , káva Sýrová, máslo, Kakao, čaj Sladká snídaně, jogurt Polévka Česneková/dieta Srbské rizoto, sýr SOBOTA 1.12 NEDĚLE 2.12 Polévka hovězí s těstovinou Hovězí na slanině, bramborový knedlík, špenát Brambory

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.7.2018 31.7.2018 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Gymnázium a obchodní akademie Chodov

Gymnázium a obchodní akademie Chodov Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, 357 35 Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0367 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitňování výuky prostřednictvím ICT Pořadí šablony a sada: 3. Rozvoj

Více

Jídelníček odlehčovací služba

Jídelníček odlehčovací služba čtvrtek 01.08.2019 čaj, káva, šunková pěna, zelenina, pečivo, oplatek Oběd Česneková, Žl:Koprová N-Kuřecí stehno na cibuli s uzeným bůčkem, rýže Ž-Vepřový guláš, těstoviny D-Kuřecí stehno na cibuli s uzeným

Více

Mikuláš. Mikuláš v kostele: Mikuláš ve škole:

Mikuláš. Mikuláš v kostele: Mikuláš ve škole: Mikuláš V předvečer sv. Mikuláše, 5. prosince, chodí Mikuláš, andělé a čerti, aby pochválili hodné žáky a postrašili neposlušné děti. Hodným dětem jsou rozdávány dárky, nejčastěji sladkosti a ovoce, neposlušným

Více

Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek do

Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek do 02.11.25 do 30.11.25 Pondělí 2.11.25 Úterý 3.11.25 Středa 4.11.25 Čtvrtek 5.11.25 Pátek 6.11.25 Chléb s tvarohovou pomazánkou s vejci, kakao, okurek (obsahuje al. :,, ) Kmínová polévka se špaldovými noky,

Více

Životický portál. Od 7. prosince do 13. prosince 2015

Životický portál. Od 7. prosince do 13. prosince 2015 Životický portál Od 7. prosince do 13. prosince 2015 BLAHOPŘÁNÍ v měsíci prosinci oslaví narozeniny Jméno KUNCOVÁ Věra BARTOŇ Josef VIČANOVÁ Marie Č.p. Věk 33 29 153 91 70 70 Jméno NĚMCOVÁ Jana ŽLEBKOVÁ

Více

Co nás čeká v měsíci LEDNU?

Co nás čeká v měsíci LEDNU? Co nás čeká v měsíci LEDNU? 4.1. se vrátíme zpět do lavic každé pondělí budeme jezdit na plavání 12.1. vystoupí divadelní kroužek pro rodiče od 15:45 v I. třídě 12.1. po představení od 16:00 třídní schůzky

Více

do Pátek

do Pátek Pátek 1.9.2017 Přesnídávka Loupák, bílá káva (A: 01,03,07) Polévka Hovězí nudlová (A: 01,07,09) Oběd Přírní vepřový řízek, bramborová kaše, červená řepa, čaj (A: 07) Svačina Houska s ramou a okurka, čaj

Více

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 14. 2016 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Špejcharová polévka Pečivo, mléko Horácké knedlíky s Jogurt, Kuře po zahradnicku, těstoviny,

Více

Úterý 1.9.2015. Středa 2.9.2015. Čtvrtek 3.9.2015. Pátek 4.9.2015. 01.09.2015 do 30.09.2015

Úterý 1.9.2015. Středa 2.9.2015. Čtvrtek 3.9.2015. Pátek 4.9.2015. 01.09.2015 do 30.09.2015 ..25 do 30..25 Úterý 1.9.25 Středa 2.9.25 Čtvrtek 3.9.25 Pátek 4.9.25 Celozrnné pečivo se sýrovou pomazánkou, mléko, okurek (obsahuje al. :, ) Slepičí polévka s nudlemi, rizoto z vepřového masa, sýr, sterilovaný

Více

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 2.10.2017 Přesnídávka Celozrnné pečivo s pomazánkou z karotky, kakao (A: 01,03,07,11) Polévka Rýžová s vejcem (A: 03,09) Oběd Milánské špagety se sýrem, nápoj granátové jablko (koktejl), hroznové

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO

JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD DO JÍDELNÍ LÍSTEK NA OBDOBÍ OD 17. 12. 2018 DO 2. 12. 2018 Den Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře Druhá večeře Čaj, Chléb Polévka česnečka s opečeným chlebem* (1,, 6, 7, 9, 1), Hovězí nudličky po cikánsku*

Více

Jídelníček na týden od : 5. října do : 11. října 2015

Jídelníček na týden od : 5. října do : 11. října 2015 Jídelníček na týden od : 5. října do : 11. října 2015 Datum dieta o b ě d Pondělí Zelňačka s uzeninou / polévka hašé 5.10. N,D9 Masová směs, rýže D2,9/2 Masová směs, rýže Úterý Polévka z drůbežích drobů

Více

Jídelní lístek na květen 2017

Jídelní lístek na květen 2017 1. 5. 2. 5. 3. 5. 4. 5. 5. 5. 6. 5. 7. 5. lévka ovarová s kroupami / s jáhli (1,9) 1. Pasta šuta, sypané sýrem 3. Pasta šuta, sypané sýrem lévka drůbeží s těstovinou (1,3,7,9) 1. Vepřová svíčková na smetaně,

Více

Oběd: polévka špenátová 1a,3,7, kuličky v rajčatové omáčce, houskový knedlík 1a,3,7

Oběd: polévka špenátová 1a,3,7, kuličky v rajčatové omáčce, houskový knedlík 1a,3,7 Jídelníček Pondělí 29. 7. Přesnídávka: rohlík, máslo, džem, ovoce, caro nápoj/čaj 1a,7 Oběd: polévka špenátová 1a,3,7, kuličky v rajčatové omáčce, houskový knedlík 1a,3,7 Svačina: chléb, vajíčková pomazánka

Více

Jídelní lístek na duben 2017

Jídelní lístek na duben 2017 Datum Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře - II. Večeře Po 3. 4. Út 4. 4. St 5. 4. Čt 6. 4. Pá 7. 4. Vaječná omeleta Polévka mrkvová s těstovinou (1,3,7,9) Kulajda Bílková omeleta N,D9 Krůtí játra na víně,

Více

Jídelníček na týden od : 5. května do : 9. května 2014

Jídelníček na týden od : 5. května do : 9. května 2014 Jídelníček na týden od : 5. května do : 9. května 2014 Datum s n í d a n ě přesníd. dieta o b ě d svačina Večeře Pondělí Pomazánka z lučiny Rychlá s vejci Mléko Ovesná kaše s čokoládou 5.5. piškoty N,D9

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.10.2017 31.10.2017 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Informace pro rodiče

Informace pro rodiče Informace pro rodiče časopis MŠ Brouček leden 2018 K+M+B PF 2018 Vydává: Mateřská škola Brouček Prackovice nad Labem Tel: 416 539 112 e-mail: msbroucek@seznam.cz Platby v MŠ Informace o platbě obdržíte

Více

Jídelníček. od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek

Jídelníček. od do Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Pondělí 1.4.2019 Přesnídávka žitný chléb s vajíčkem, zelenina, čaj Polévka Pol. kmínová s kapáním. Oběd Smažené rybí filé, bramborová kaše, kompot, šípkový čaj. Svačina čokoládové kuličky, mléko, jablko

Více

J Í D E L N Í L Í S T E K

J Í D E L N Í L Í S T E K Zařízení: VLRZ, Magnitogorská 2, 0 00 Praha 0 VK Vyškov - středisko Moravská Třebová 3.0.206 08:4 Snídaně J Í D E L N Í L Í S T E K Hlavní činnost - vzs na dny 3.0.206-4..206 Pondělí 3.0.206 00g sýr plátkový,20g

Více

U 1-4.1.-10.1.2016 JÍDELNÍ LÍSTEK

U 1-4.1.-10.1.2016 JÍDELNÍ LÍSTEK Domov Rožďalovice, poskytovatel soc.služeb Leden U Barborky 1 - Rožďalovice 4.1.-10.1.2016 JÍDELNÍ LÍSTEK Snídaně Přesnídávka Oběd Svačina Večeře II.večeře Pondělí Čaj, 2 rohlík, máslo Polévka: Ragů Ruské

Více

DOMOVNÍČEK. č. 2/2013. DS Věstonická Domovníček č. 2/2013 Stránka 1

DOMOVNÍČEK. č. 2/2013. DS Věstonická Domovníček č. 2/2013 Stránka 1 DOMOVNÍČEK č. 2/2013 DS Věstonická Domovníček č. 2/2013 Stránka 1 Slovo ředitele Domova pro seniory Věstonická Ing. Rudolf Nytl ředitel DS Věstonická Adventní doba a vánoční svátky jsou čas klidu a pohody,

Více

JÍDELNÍ LÍSTEK od

JÍDELNÍ LÍSTEK od STRAVOVACÍ PROVOZ JÍDELNÍ LÍSTEK od 1.9.2018 30.9.2018 Platby za obědy je nutné uhradit do 26. dne následujícího měsíce Změna objednávky stravy je možná nejpozději do 11,30 hodin předchozího dne. Odhlášení

Více

Polévka Polévka Polévka. Polévka květáková Polévka květáková Polévka květáková

Polévka Polévka Polévka. Polévka květáková Polévka květáková Polévka květáková pátek čtvrtek středa úterý pondělí VYPLŇTE VAŠE JMÉNO A ADRESU: Den Oběd RACIONÁLNÍ Dieta DIABETICKÁ Dieta ŠETŘÍCÍ 6.10. květáková květáková květáková 1. 3. 4. Vepřová pečeně franfurtská, Vepřová pečeně

Více

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ

JÍDELNÍČEK D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ JÍDELNÍČEK 11. 2016 D 3, 9 PŘEJEME VŠEM DOBROU CHUŤ Snídaně Svačina Oběd Svačina Večeře II. Večeře Sladké, kakao, Špenátová polévka Pečivo, Drůbeží játra na Salám, máslo, Vepřové ražniči, brambory, cibulce,

Více

Vypracovala: Vlachová, Davídková Schválila: Stejskalová RNT Změna jídelníčku vyhrazena!

Vypracovala: Vlachová, Davídková Schválila: Stejskalová RNT Změna jídelníčku vyhrazena! na týden 29. 5. 2. 6. 2017 Pondělí: 29. 5. 2017 Snídaně Brokolicová pomazánka, chléb, čaj, mléko 1,3,7 Oběd Polévka s pohankou 1,3,7,9 Kaše z míchaných luštěnin, vejce, salátová okurka 1,3,7 Svačina Perník,

Více