Před 25 lety zemřela sopranistka Jaroslava Vymazalová

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Před 25 lety zemřela sopranistka Jaroslava Vymazalová"

Transkript

1 Před 25 lety zemřela sopranistka Jaroslava Vymazalová Operaplus.cz / / Autor: Mojmír Weimann Před čtvrtstoletím, 25. června 1991, zemřela dlouholetá sólistka Opery Národního divadla, Jaroslava Vymazalová, jedna z významných protagonistek souboru v období po roce G. Charpentier: Louisa Jaroslava Vymazalová (Louisa) ND Praha 1966 (foto Jaromír Svoboda) Jaroslava Vymazalová se narodila 1. ledna 1924 v Bystřici pod Hostýnem. Vystudovala reálné gymnázium v Olomouci a poté navštěvovala tři roky Ústav moderních řečí v Praze. Vedle toho ale pilně studovala zpěv u profesorky Pěničkové. Na jaře 1943 povolily brněnské okupační úřady otevření českého divadla, jež bylo jejich rozhodnutím uzavřeno v listopadu Pod hlavičkou Českého lidového divadla v Brně, jehož zřizovatelem byla Národní umělecká ústředna zaměstnanecká, mohlo divadlo provozovat činoherní, operní a operetní představení v už značně nevyhovujících prostorách Divadla na Veveří a v sále Typosu. Do čela opery se podařilo získat dlouholetého ostravského operního šéfa, velkého znalce Janáčkovy tvorby, Jaroslava Vogla. Vedle něj a zkušených dirigentů Antonína Balatky a Janáčkova žáka Rudolfa Kvasnici zde působili mladý dirigent a režisér v jedné osobě Václav Kašlík a režisér Miloš Wasserbauer. I v mimořádně nepříznivých podmínkách byly inscenovány velmi náročné tituly jako například Dvořákova Rusalka, Smetanův Dalibor, Janáčkova Její pastorkyňa, Weberův Čarostřelec či Mozartův Don Giovanni a v plánu byl i Beethovenův Fidelio, Bizetova Carmen či Janáčkova Liška Bystrouška. Vedení se snažilo posílit soubor o mladé perspektivní sólisty a tak byla angažovaná i sopranistka Jaroslava Vymazalová. Po roli Bareny v Janáčkově Její pastorkyni přišly na řadu dva velmi závažné úkoly, titulní role ve Dvořákově Rusalce a Donna Anna v Mozartově Donu Juanovi, pod tímto názvem byla tehdy opera oper na českých jevištích uváděna. Dirigentem i režisérem této inscenace byl Václav Kašlík. Začínající sólistka zvládla oba úkoly velmi dobře a byla doobsazena do role Jitky ve Smetanově Daliborovi a Agáty ve Weberově Čarostřelci. K vystoupení ale už nedošlo, protože k 1. září bylo České lidové divadlo uzavřeno a jeho členové a zaměstnanci byli nasazeni na nucené práce do brněnské Zbrojovky.

2 Okamžitě po osvobození vzniklo v Praze v uvolněné budově Německého divadla druhé operní divadlo. Byla jím Opera 5. května (posléze s názvem Velká opera 5. května). V jejím čele stál hudební skladatel profesor Alois Hába. Mladí umělci se rozhodli vymanit operu ze sevření vžitých interpretačních tradic. Jednou z nejvýraznějších tvůrčích osobností souboru se stal dirigent a režisér Václav Kašlík, který měl možnost pracovat s Jaroslavou Vymazalovou už v Brně. Mladá zpěvačka se záhy stala jednou z čelných osobností souboru. Jarmila Brožovská hodnotila Jaroslavu Vymazalovou jako sopranistku plného, zvukově nosného tónu, světlejšího témbru, ale schopného dramatického výrazu, která byla stejně úspěšnou interpretkou postav lyrických jako oboru mladodramatického. V široké škále postav vyžadujících tento typ projevu se výrazně prosadila v repertoáru Velké opery 5. května. Velký úspěch sklidila už její Ludiše v první premiéře nově vzniklého souboru, kterým byla Kašlíkova provokativní inscenace Smetanových Braniborů v Čechách. Na ni navázaly další výborné pěvecky i herecky hluboce procítěné kreace jako byly Mimi v Pucciniho Bohémě, Markétka v Gounodově Faustovi a Markétce, Micaela v Carmen, Donna Elvíra v Mozartově Donu Giovannim, Líza v Čajkovského Pikové dámě, titulní hrdinka Janáčkovy Káti Kabanové, anebo Maria v Křičkových Českých jesličkách. J. Křička: České jesličky Jaroslava Vymazalová (Maria) ND Praha 1949 (foto Josef Heinrich) Její přirozená muzikálnost ve spojení s pěveckou technikou a schopností proniknout v hereckém výrazu do nitra postavy našla v těchto postavách plné uplatnění. V souboru Opery 5. května také potkala svého budoucího manžela, skvělého, žel záhy zesnulého basbarytonistu Ladislava Mráze. Politická situace po únoru 1948 výrazně nahrála stoupencům myšlenky fúze obou souborů, která byla posléze rychle provedena. Řada představení zrušené Opery 5. května se stala součástí repertoáru Národního divadla a byly mezi nimi i inscenace, v nichž Jaroslava Vymazalová zazářila. Vedle již zmíněných Bohémy, Pikové dámy, Českých jesliček či Fausta a Markétky to byla ještě Blodkova jednoaktovka V studni, v níž ztvárnila roli Lidunky. Přechod mladých sólistek a sólistů do tehdy výtečně složeného souboru Národního divadla nebyl jednoduchý. V nových premiérách jim byly svěřovány spíše menší úkoly. Některé inscenace, jejichž premiéry byly ve Smetanově divadle, jak byla záhy budova u nádraží přejmenována, byly do značné míry obsazeny právě mladými sólisty zrušeného souboru. Byl to například Zichův Malířský nápad, v němž Jaroslava Vymazalová vystoupila v postavě

3 Dcerušky správcovy, anebo Kovařovicova opera Na Starém bělidle, kde ztvárnila postavu Komtesy Hortensie. K. Kovařovic: Na Starém bělidle Jaroslava Vymazalová (Komtesa Hortensie) ND Praha 1949 (foto Josef Heinrich) V první sezoně svého působení ve svazku Opery Národního divadla byla Jaroslava Vymazalová ještě obsazena do role Princezny v Ostrčilově Honzově království a Zoe ve Fibichově Hedy. Díky kvalitám svého projevu a jejímu velmi koncentrovanému přístupu ke studiu rolí se ale záhy prosadila vedle zkušených kolegyň. Jaroslav Krombholc jí svěřil při premiéře Evžena Oněgina roli Taťány, v Donu Juanovi si zopakovala Donnu Elvíru a v premiérovém obsazení zpívala a hrála rovněž titulní roli Dvořákovy Rusalky v nové inscenaci, jejíž premiéra byla v prosinci Pod taktovkou a v režii Václava Kašlíka ztvárnila také roli Helenky v premiéře soudobé novinky Jaroslava Kvapila Pohádka máje, kde jejím partnerem byl Ivo Žídek. J. Kvapil: Pohádka máje Ivo Žídek (Ríša), Jaroslava Vymazalová (Helenka) ND Praha 1950 (foto Josef Heinrich) Stala se výtečnou interpretkou dvou smetanovských rolí, jež si zopakovala v několika inscenacích. Především to byla Ludiše v Braniborech, kterou ji svěřili dirigent Jan Hus Tichý a režisér Bohumil Hrdlička v nové inscenaci v roce 1952 (byla to první Hrdličkova režie v Národním divadle), dále pak Hedvika v Čertově stěně. Typ rolí spíše pasivních hrdinek, vyžadující procítěný lyrický projev, byl vždy Jaroslavě Vymazalové velice blízký. Několikrát si zazpívala a zahrála na Národním i Mařenku a po léta zpívala part Druhého žence v Libuši. Výborně své umělecké přednosti uplatnila Jaroslava Vymazalová v operách Antonína Dvořáka. Vedle již zmíněné Rusalky byla Xenií v Dimitrijovi, Bětuškou v opeře Šelma sedlák a Terinkou v Jakobínovi.

4 A. Dvořák: Dimitrij Jaroslava Vymazalová (Xenie) ND Praha 1963 (foto Jaromír Svoboda) V Čertovi a Káče účinkovala v malé roli Komorné. Ve Fibichově Šárce vystoupila postupně hned ve třech postavách, byly to role Mlady, Svatavy a Libiny. V Novákově Lucerně našla výborné uplatnění v postavě Mladé kněžny. S dílem Leoše Janáčka se setkala v Národním divadle setkala pouze na konci svého působení, a to v drobné úložce Chocholky, kterou jí svěřil její někdejší kolega z Velké opery 5. května Bohumil Gregor v inscenaci Příhod lišky Bystroušky v první polovině osmdesátých let. Byla to její poslední studovaná úloha v operním souboru Národního divadla. Jinak nabídla česká opera dvacátého století Jaroslavě Vymazalové hojně větších i menších příležitostí, které vždy výborně zvládla. Připomeňme kromě již zmíněných její Princeznu ve Smrti kmotřičce Rudolfa Karla, Isabellu ve Vostřákově opeře Králův mincmistr, Lí v Jezeru Ukereve Otmara Máchy, Despinio v Řeckých pašijích Bohuslava Martinů či jednu z jejich posledních rolí, kterou byla Žena v opeře Ivana Jirka Podivuhodné dobrodružství Artura Rowa. Do této kategorie můžeme zařadit i dvě postavy v operách Eugena Suchoně, Milenu v Králi Svatoplukovi a Zimoňku v Krútňavě. Výtečně se Jaroslava Vymazalová uplatnila v Mozartových operách. Její parádní rolí byla Hraběnka ve Figarově svatbě, k ní posléze přidala Paminu v Kouzelné flétně, Vitelliu v Titovi a v Krombholcově a Kašlíkově inscenaci Dona Giovanniho z roku 1969 se vrátila k Donně Anně, kterou zpívala v Brně už na počátku své kariéry. W. A. Mozart: Figarova svatba Jaroslava Vymazalová (Hraběnka) ND Praha 1961 (foto Jaromír Svoboda)

5 Byla znamenitou Agátou ve Weberově Čarostřelci a ve Wagnerově Lohengrinovi dokonce ztvárnila roli Elsy z Brabantu, v inscenaci Valkýry postavu Gerhildy. V Auberově Němé z Portici se představila v ústřední ženské roli. Silné obsazení sopránového oboru a fakt, že v době jejího uměleckého vrcholu se repertoár Opery Národního divadla příliš nezaměřoval na italskou operní tvorbu, způsobil, že se jí zde nedostalo tolik příležitosti, kolik by si zasloužila. Kromě již zmíněné Mimi patřila k jejím úspěšným rolím v této oblasti Desdemona v Gregorově a Štrosově inscenaci Verdiho Otella z roku 1965, kde jejím partnerem v titulní roli byl Beno Blachut a Fenena v Nabuccovi. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých dostala příležitost setkat se i s Liu v Pucciniho Turandot. Zmiňme se ještě alespoň o její Žofii v polské národní opeře Halka Stanislava Moniuszka a o postavách z tehdejší sovětské operní tvorby. Tou první byla Klára Kovalevová v Mejtusově Mladé gardě na počátku padesátých let, posléze dvě postavy v inscenacích režiséra Ansimova, Blanka v Šebalinově Zkrocení zlé ženy a Marja v Prokofjevově Vojně a míru. V sedmdesátých letech to byla postava bytné Marji v opeře Kirila Molčanova A jitra jsou zde tichá. V. J. Šebalin: Zkrocení zlé ženy Jaroslava Vymazalová (Bianka) ND Praha 1962 (foto Jaromír Svoboda) Ze záznamů pěveckého projevu Jaroslavy Vymazalové bych chtěl připomenout především Smetáčkovu nahrávku Rybovy České mše vánoční z roku 1966, na níž za doprovodu orchestru FOK zpívá sopránové sólo, Dykovu nahrávku Foersterovy Debory (role Hany), kterou natočil Československý rozhlas v roce 1959 u příležitosti stého výročí skladatelova narození a Jiráčkovu rozhlasovou nahrávku Ostrčilova Honzova království, na níž zpívá postavu Princezny. Jejími partnery na ní jsou Beno Blachut v roli Honzy a Přemysl Kočí v postavě Čerta. Jaroslava Vymazalová zemřela 25. června 1991 v Sezimově Ústí. Bylo jí sedmašedesát let.

PĚVECKÝ KONCERT LAUREÁTEK MEZINÁRODNÍ PĚVECKÉ SOUTĚŽE A. DVOŘÁKA V KARLOVÝCH VARECH 2013

PĚVECKÝ KONCERT LAUREÁTEK MEZINÁRODNÍ PĚVECKÉ SOUTĚŽE A. DVOŘÁKA V KARLOVÝCH VARECH 2013 PĚVECKÝ KONCERT LAUREÁTEK MEZINÁRODNÍ PĚVECKÉ SOUTĚŽE A. DVOŘÁKA V KARLOVÝCH VARECH 2013 4. března 2014 od 16.30 hod. v Muzeu Bedřicha Smetany Účinkující: Eliška Gattringerová (1. cena soutěže Opera junior

Více

Opera. Národní divadlo Praha dětem a pro děti. Miroslav Šefčík Premiéry: Don Giovanni. Hosté: Dětská opera Praha

Opera. Národní divadlo Praha dětem a pro děti. Miroslav Šefčík Premiéry: Don Giovanni. Hosté: Dětská opera Praha Národní divadlo Praha dětem a pro děti 2005 2015 Opera 2005-2006 Don Giovanni Malý Mozart (Kolowrat) Brundibár (Kolowrat) Sluníčka (Kolowrat) Malý kominiček (Kolowrat) 2006 2007 Suchý+Šlitr: Dobře placená

Více

SEZNAM ÁRIÍ PRO 2. KOLO SLEDUJTE PROSÍM SEZNAM ÁRIÍ, BUDEME SE SNAŽIT JEJ PODLE MOŽNOSTÍ NA ZAČÁTKU KVĚTNA JEŠTĚ ROZŠÍŘIT.

SEZNAM ÁRIÍ PRO 2. KOLO SLEDUJTE PROSÍM SEZNAM ÁRIÍ, BUDEME SE SNAŽIT JEJ PODLE MOŽNOSTÍ NA ZAČÁTKU KVĚTNA JEŠTĚ ROZŠÍŘIT. SEZNAM ÁRIÍ PRO 2. KOLO SLEDUJTE PROSÍM SEZNAM ÁRIÍ, BUDEME SE SNAŽIT JEJ PODLE MOŽNOSTÍ NA ZAČÁTKU KVĚTNA JEŠTĚ ROZŠÍŘIT. Případné aktualizace najdete pod čarou. SOPRÁN G. Bizet: Carmen Micaela P. I.

Více

Janáčkovo trio 2009. Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír. www.janacektrio.cz

Janáčkovo trio 2009. Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír. www.janacektrio.cz Janáčkovo trio 2009 Jiří Pospíchal housle Marek Novák violoncello Markéta Janáčková klavír www.janacektrio.cz Děkujeme Allianz pojišťovně, a.s., že nás v roce 2009 opět podpořila LEDEN - ÚNOR Na začátku

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Režisérské osobnosti Městského divadla ve Zlíně Datum vytvoření 23.8.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Režisérské osobnosti Městského divadla ve Zlíně

Více

INSCENACE OPER LEOŠE JANÁČKA V NDM

INSCENACE OPER LEOŠE JANÁČKA V NDM INSCENACE OPER LEOŠE JANÁČKA V NDM 1919/1920 JEJÍ PASTORKYŇA, 1. 11. 1919, Městské divadlo Dirigent: Emanuel Bastl Výprava: Karel Štapfer Choreografie: Achille Viscusi 1923/1924 KÁŤA KABANOVÁ, 18. 1. 1924,

Více

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_20_Leoš Janáček Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

HUDBA NA JEVIŠTI. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.

HUDBA NA JEVIŠTI. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2. HUDBA NA JEVIŠTI Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: 16.8.2012 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.stupni ZŠ Anotace: Žáci se seznámí s hudebními útvary předváděnými na

Více

program činohra opera balet laterna magika Únor Červenec 2019 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Únor Červenec 2019 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Únor Červenec 2019 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

TÉMA: Dějiny hudby. (romantismus) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 19. 2. 2012 VY_32_inovace/4_234

TÉMA: Dějiny hudby. (romantismus) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 19. 2. 2012 VY_32_inovace/4_234 TÉMA: Dějiny hudby (romantismus) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 19. 2. 2012 VY_32_inovace/4_234 1 Anotace: Výukový materiál interaktivní prezentace seznamuje žáky s dějinami hudby v období romantismu

Více

Září 2018 Červenec 2019

Září 2018 Červenec 2019 činohra opera balet program Září 2018 Červenec 2019 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

ANTONÍN DVOŘÁK STABAT MATER

ANTONÍN DVOŘÁK STABAT MATER Ředitel Národního divadla: PhDr. Ondřej Černý Umělecký šéf opery Národního divadla: MgA. Jiří Heřman TISKOVÁ INFORMACE ANTONÍN DVOŘÁK STABAT MATER 21. 3. 2008 / 19:00 / Národní divadlo Eva Urbanová, soprán

Více

Listopad 2018 Červenec 2019

Listopad 2018 Červenec 2019 činohra opera balet program Listopad 2018 Červenec 2019 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény

Více

A) Joan Brehms Zdroj: Brehms, Joan a kol.: Scénografické prostory. Okresní vlastivědné muzeum Český Krumlov, 1987.

A) Joan Brehms Zdroj: Brehms, Joan a kol.: Scénografické prostory. Okresní vlastivědné muzeum Český Krumlov, 1987. Přílohy A) Joan Brehms Zdroj: Brehms, Joan a kol.: Scénografické prostory. Okresní vlastivědné muzeum Český Krumlov, 1987. B) První verze Otáčivého hlediště rok 1958 Zdroj: Brehms, Joan a kol.: Scénografické

Více

program činohra opera balet laterna magika Březen Srpen 2019 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Březen Srpen 2019 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Březen Srpen 2019 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

program činohra opera balet laterna magika Duben Září 2019 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Duben Září 2019 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Duben Září 2019 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

činohra opera balet laterna magika červen 2019 NÁRODNÍ DIVADLO HUDEBNÍ DIVADLO KARLÍN NÁRODNÍ DIVADLO NA SCÉNĚ HUDEBNÍHO DIVADLA KARLÍN

činohra opera balet laterna magika červen 2019 NÁRODNÍ DIVADLO HUDEBNÍ DIVADLO KARLÍN NÁRODNÍ DIVADLO NA SCÉNĚ HUDEBNÍHO DIVADLA KARLÍN červen 2019 Marná opatrnost (La Fille mal gardée) IX 14.00 1. So Marná opatrnost (La Fille mal gardée) VŘ 19.00 2. Ne Sen čarovné noci 19.00 3. Po Kytice Č3 19.00 4. Út Manon Lescaut ND+ 19.00 5. St Maškarní

Více

program činohra opera balet laterna magika Květen Říjen 2019 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Květen Říjen 2019 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Květen Říjen 2019 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

Listopad 2018 Červenec 2019

Listopad 2018 Červenec 2019 činohra opera balet program Listopad 2018 Červenec 2019 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény

Více

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D.

PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ. PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. PAUL HINDEMITH A ČESKÉ ZEMĚ PhDr. Lenka Přibylová, Ph.D. Ústí nad Labem 2008 Obsah Úvod 9 1. Paul Hindemith - život a dílo v obrysech 13 1. 1 Období mládí a tvůrčích počátků 13 1. 2 Avantgardní období

Více

program činohra opera balet laterna magika Duben 2018 Leden 2019 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Duben 2018 Leden 2019 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Duben 2018 Leden 2019 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

BEDŘICH SMETANA. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: únor 2013. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.

BEDŘICH SMETANA. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: únor 2013. Ročník: šestý. Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2. BEDŘICH SMETANA Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: únor 2013 Ročník: šestý Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Hudební výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 6 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA: - Etnický

Více

B. Smetana pracovní list

B. Smetana pracovní list 1 B. Smetana pracovní list Číslo projektu Kódování materiálu Označení materiálu Název školy Autor Anotace Předmět Tematická oblast Téma Očekávané výstupy Klíčová slova Druh učebního materiálu Ročník 2.

Více

XIX. Co se nevešlo do škatulek. Obal CD, na němž zpívá Lena Romanoff populární písně a šansony z dvacátých a třicátých let 20.

XIX. Co se nevešlo do škatulek. Obal CD, na němž zpívá Lena Romanoff populární písně a šansony z dvacátých a třicátých let 20. Hudební dění v Polné a okolí 349 XIX. Co se nevešlo do škatulek Není bez zajímavosti, že se někteří z polenských rodáků prosadili v populární hudbě v zahraničí. Touto první je: Alena Jacob Narodila se

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Dějepis Autor: Název školy: Mgr. Petra Junková Základní škola, Radiměř, okres Svitavy Číslo projektu : CZ. 1.07/1.4.00/ 21.0081 Název šablony klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací

Více

Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží

Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží Smetanova Litomyšl stále vítá hvězdy. Ale už ne na malém nádraží http://www.rozhlas.cz/pardubice/nej/_zprava/smetanova-litomysl-stale-vita-hvezdy-ale-uz-ne-na-malem-nadrazi--1732722 10.06.2017 - rozhlas.cz

Více

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury

Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury Tisková zpráva Česká hudba 2004 nedílná součást evropské kultury OFICIÁLNÍ ZAHÁJENÍ 7. ledna 2004, 20:00, Rudolfinum, Dvořákova síň Česká filharmonie, dir. Vladimír Válek Antonín Dvořák: 8. symfonie G

Více

program činohra opera balet laterna magika Září 2015 Leden 2016 Změna programu vyhrazena

program činohra opera balet laterna magika Září 2015 Leden 2016 Změna programu vyhrazena činohra opera balet program Září 2015 Leden 2016 Změna programu vyhrazena Předplatné ČFND, EX1, EX2, SV, OP, ČP, BP, ROD1 8, R, NDS1, NDS2, SE1 5, ON, OV, OH, OO, B1, B2, Č1 4, ČS1, ČS2, MNS1, MNS2, VŘ,

Více

Obsah 3. ročníku. Činohra

Obsah 3. ročníku. Činohra Obsah 3. ročníku č. 1 // 15. 10. 1886 Bedřich Smetana o formách hudebnich ( )... 1-2 O dokonalé představě dvojzvuku [IX.] Píše Leoš Janáček... 2-4 DIVADELNÍ ZPRÁVY... 5-8 Opera Proz. Národního divadla

Více

OPERA. CD lze půjčit absenčně (domů) na 14 dnů a bez poplatku LP pouze prezenčně v hudebním kabinetu

OPERA. CD lze půjčit absenčně (domů) na 14 dnů a bez poplatku LP pouze prezenčně v hudebním kabinetu OPERA v hudebním kabinetu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje v Plzni Smetanovy sady 2, Plzeň hudebni.kabinet@svkpl.cz +420 377 306 915 http://www.svkpl.cz http://aleph.svkpl.cz CD lze půjčit

Více

program činohra opera balet laterna magika Září 2016 Červen 2017 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Září 2016 Červen 2017 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Září 2016 Červen 2017 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

Kühnův smíšený sbor nám. Bořislavka 2075/11 160 00 Praha 6 IČO: 45250367 web: www.kuhnchoir.cz e-mail: info@kuhnchoir.cz

Kühnův smíšený sbor nám. Bořislavka 2075/11 160 00 Praha 6 IČO: 45250367 web: www.kuhnchoir.cz e-mail: info@kuhnchoir.cz Kühnův smíšený sbor nám. Bořislavka 2075/11 160 00 Praha 6 IČO: 45250367 web: www.kuhnchoir.cz e-mail: info@kuhnchoir.cz VÝROČNÍ ZPRÁVA 2015 Kühnův smíšený sbor Kühnův smíšený sbor je dobrovolným sdružením

Více

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň

Základní umělecká škola Choceň. Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Základní umělecká škola Choceň Název projektu: Propojení kolektivní umělecké tvorby s moderními technologiemi ve výuce na ZUŠ Choceň Reg. č. CZ.1.07/1.1.28/02.0017 Projekt je spolufinancován z Evropského

Více

program činohra opera balet laterna magika Prosinec 2017 Září 2018 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Prosinec 2017 Září 2018 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Prosinec 2017 Září 2018 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Wagnerův Parsifal pouze s pěti uvedeními

TISKOVÁ ZPRÁVA. Wagnerův Parsifal pouze s pěti uvedeními Wagnerův Parsifal pouze s pěti uvedeními Po 97 letech se na jeviště Národního divadla vrátí poslední hudební drama Richarda Wagnera Parsifal. Pro první tuzemskou scénu bude inscenace, jejíž premiéra je

Více

program činohra opera balet laterna magika Červenec Listopad 2013 Změna programu vyhrazena

program činohra opera balet laterna magika Červenec Listopad 2013 Změna programu vyhrazena činohra opera balet program Červenec Listopad 2013 Změna programu vyhrazena Předplatné: O1 2, OH, B1 2, Č1 4, ČKD, ČS1 3, ALL, MŘ, R, VŘ, A, D, ROD1 6, DV1 2, NDS, SE1 4, ČKW1 2 PŘEDPRODEJ VSTUPENEK NÁRODNÍ

Více

program činohra opera balet laterna magika Leden Květen 2015 Změna programu vyhrazena

program činohra opera balet laterna magika Leden Květen 2015 Změna programu vyhrazena činohra opera balet program Leden Květen 2015 Změna programu vyhrazena Předplatné: O1 2, OH, B1 2, Č1 4, ČS1 2, ČNS1 2, VŘ, MŘ, R, NDS1 2, DV1 2, ROD1 6, D, A, SE1 4, EX, KB Vánoční předplatné: I XV PŘEDPRODEJ

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Městská divadla pražská Datum vytvoření 27. 4. 2013 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Historie Městských divadel pražských Způsob využití Rozšíření základního

Více

VY_32_INOVACE_12_ Opera_38

VY_32_INOVACE_12_ Opera_38 VY_32_INOVACE_12_ Opera_38 A U T O R : J I N D Ř I Š K A Č A L O V Á Š K O L A : Z Á K L A D N Í Š K O L A S L U Š O V I C E, O K R E S Z L Í N, P Ř Í S P Ě V K O V Á O R G A N I Z A C E N Á Z E V P R

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. KÜHNOVA DĚTSKÉHO SBORU, o. p. s. za rok 2008. Praha, 12.4.2009

VÝROČNÍ ZPRÁVA. KÜHNOVA DĚTSKÉHO SBORU, o. p. s. za rok 2008. Praha, 12.4.2009 VÝROČNÍ ZPRÁVA KÜHNOVA DĚTSKÉHO SBORU, o. p. s. za rok 2008 Praha, 12.4.2009 Kühnův dětský sbor o.p.s. I. Ze zakládací smlouvy obecně prospěšné společnosti Nadace Kühnova dětského sboru. IČO 66000696,

Více

BEDŘICH SMETANA. 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha

BEDŘICH SMETANA. 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha BEDŘICH SMETANA 2. března 1824 Litomyšl 12. května 1884 Praha významný český hudební skladatel období romantismu Bedřich Smetana se narodil 2. března 1824 v Litomyšli. Jeho otec se jmenoval František

Více

VY_32_INOVACE_04 B. Smetana : Opera Libuše_37

VY_32_INOVACE_04 B. Smetana : Opera Libuše_37 VY_32_INOVACE_04 B. Smetana : Opera Libuše_37 Autor: Jindřiška Čalová Škola : Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu : Zkvalitnění ITC ve slušovské škole Číslo projektu

Více

Kocianova houslová soutěž

Kocianova houslová soutěž Kocianova houslová soutěž 60. ročník 8. 12. května 2018 Ústí nad Orlicí Jaroslav Kocian * 22. února 1883 Ústí nad Orlicí 7. března 1950 Praha houslista, hudební skladatel, pedagog Jaroslav se narodil v

Více

Program 03/12 06/12 Březen Červen

Program 03/12 06/12 Březen Červen Program 03/12 06/12 Březen Červen Změna programu vyhrazena Č - Činohra, O - Opera, B - Balet, K - Koncert, LM - Laterna magika Předplatné / Subscription: O1 4, Č1 4, ČK1 2, ČS1 2, ČNS, ČKW1 2, B1 3, SOČ1

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2015/16 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

program činohra opera balet laterna magika Březen Červenec 2014 Změna programu vyhrazena

program činohra opera balet laterna magika Březen Červenec 2014 Změna programu vyhrazena činohra opera balet program Březen Červenec 2014 Změna programu vyhrazena Předplatné: O1 2, OV, OH, B1 2, Č1 4, ČS1 3, ČKW1 2, ALL, VŘ, MŘ, R, ROD1 6, A, D, DV1 2, NDS, SE1 4, KB Vánoční předplatné: I

Více

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel

Antonín Dvořák 1841-1904. světoznámý hudební skladatel Antonín Dvořák 1841-1904 světoznámý hudební skladatel Kořeny slavného hudebníka Dvořákova rodina žila od roku 1818 v Nelahozevsi (střední Čechy). Všichni Antonínovi předci z otcovy strany byly řezníci

Více

program činohra opera balet laterna magika Květen 2017 Červen 2018 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Květen 2017 Červen 2018 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Květen 2017 Červen 2018 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Vyučující: Mgr. Iveta Peštuková Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2018/2019 Hudební výchova pro 6. ročník ZŠ - A. Charalambidis, L. Hurník, Z. Císař, J. Pilka, D. Matoška, SPN

Více

PRŮŘEZ HUDEBNÍMI DĚJINAMI

PRŮŘEZ HUDEBNÍMI DĚJINAMI PRŮŘEZ HUDEBNÍMI DĚJINAMI Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: leden 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním

Více

Jak už jsme řekli, první představení v suterénním TROCHA HISTORIE

Jak už jsme řekli, první představení v suterénním TROCHA HISTORIE TROCHA HISTORIE Jak už jsme řekli, první představení v suterénním Divadle Rokoko se konalo 25. prosince 1915 a na programu byly písničky a scénky, v nichž vystupoval jako hlavní hvězda populární Karel

Více

Září 2019 Říjen 2019 Listopad 2019 Prosinec 2019 Leden 2020 Únor činohra opera balet laterna magika. program 09/ /2020.

Září 2019 Říjen 2019 Listopad 2019 Prosinec 2019 Leden 2020 Únor činohra opera balet laterna magika. program 09/ /2020. Národní divadlo státní Stavovské divadlo Nová scéna program 09/2019 02/2020 Září 2019 Říjen 2019 Listopad 2019 Prosinec 2019 Leden 2020 Únor 2020 září 2019 národní divadlo STAVOVSKÉ divadlo 1. Ne Bohéma

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Datum vytvoření 22.11.2012 Ročník Stručný obsah Způsob využití Autor Kód Režisérské osobnosti Slováckého divadla v Uherském Hradišti Čtvrtý Režisérské

Více

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav!

KRUH PŘÁTEL HUDBY. Koncertní sezóna Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! KRUH PŘÁTEL HUDBY Koncertní sezóna 2019 Příjemné hudební zážitky přeje Kultura města Mladá Boleslav! 22. ledna 2019, 18:00 Dům kultury neabonentní VERONIKA A VAŠEK ŘIHÁKOVI A W-BAND 17. února 2019, 19:00

Více

Prosinec 2015 Duben 2016

Prosinec 2015 Duben 2016 činohra opera balet program Prosinec 2015 Duben 2016 Změna programu vyhrazena Předplatné ČFND, EX1, EX2, SV, OP, ČP, BP, ROD1 8, R, NDS1, NDS2, SE1 5, ON, OV, OH, OO, B1, B2, Č1 4, ČS1, ČS2, MNS1, MNS2,

Více

program činohra opera balet laterna magika Březen Prosinec 2017 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Březen Prosinec 2017 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Březen Prosinec 2017 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

Hudební dění v Polné aokolí 147

Hudební dění v Polné aokolí 147 Hudební dění v Polné aokolí 147 VIII. Hudba a divadlo Počátky ochotnického divadla v Polné se datují k roku 1798. V roce 1887 byl založen divadelní soubor Jiří Poděbradský (ustavující schůze 9. září).

Více

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17

Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Orientační plán výuky hudební nauky pro školní rok 2016/17 Poznámky: Plán je pouze orientační a může se podle potřeby měnit. Plán zahrnuje pouze rámcové tematické okruhy. Výuka je soustavně doplňována

Více

Kultura v 2. polovině 19. století

Kultura v 2. polovině 19. století Kultura v 2. polovině 19. století AUTOR Mgr. Jana Hrubá OČEKÁVANÝ VÝSTUP popíše situaci v 2. polovině 19. století v české kultuře a umění, práce s textem čtení s porozuměním FORMA VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU

Více

program činohra opera balet laterna magika Říjen 2013 Únor 2014 Změna programu vyhrazena

program činohra opera balet laterna magika Říjen 2013 Únor 2014 Změna programu vyhrazena činohra opera balet program Říjen 2013 Únor 2014 Změna programu vyhrazena Předplatné: O1 2, OV, OH, B1 2, Č1 4, ČS1 3, ČKW1 2, ALL, VŘ, MŘ, R, ROD1 6, A, D, DV1 2, NDS, SE1 4, KB PŘEDPRODEJ VSTUPENEK NÁRODNÍ

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast Městské divadlo Zlín Datum vytvoření 10.12.2012 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Stručná historie Městského divadla ve Zlíně Způsob využití Výklad nové látky,

Více

Plánované projekty Národního divadla k Roku české hudby 2014

Plánované projekty Národního divadla k Roku české hudby 2014 Plánované projekty Národního divadla k Roku české hudby 2014 BALET NÁRODNÍHO DIVADLA Nová inscenace k Roku české hudby ČESKÁ BALETNÍ SYMFONIE II Premiéra České baletní symfonie II bude uvedena u příležitosti

Více

program činohra opera balet laterna magika Duben 2017 Leden 2018 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Duben 2017 Leden 2018 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Duben 2017 Leden 2018 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

Říjen 2016 Červenec 2017

Říjen 2016 Červenec 2017 činohra opera balet program Říjen 2016 Červenec 2017 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je

Více

Tisková konference k otevření Mecenášského klubu Národního divadla

Tisková konference k otevření Mecenášského klubu Národního divadla Tisková konference k otevření Mecenášského klubu Národního divadla pondělí 30. listopadu 2009 v 11 hodin v hlavním foyeru Národního divadla ředitel Národního divadla: Ondřej Černý vedoucí odboru vnějších

Více

Listopad 2015 Březen 2016

Listopad 2015 Březen 2016 činohra opera balet program Listopad 2015 Březen 2016 Změna programu vyhrazena Předplatné ČFND, EX1, EX2, SV, OP, ČP, BP, ROD1 8, R, NDS1, NDS2, SE1 5, ON, OV, OH, OO, B1, B2, Č1 4, ČS1, ČS2, MNS1, MNS2,

Více

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, p.o Plzeň

Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, p.o Plzeň Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje Opera v hudebním kabinetu Hudební kabinet - oddělení prezenčních služeb hudebni.kabinet@svkpl.cz Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje, p.o. +420 377

Více

ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova)

ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova) PORTFOLIO JMÉNO:.. TŘÍDA:. ŠVP ZŠ Nový Hrádek Část 5 OSNOVY II. stupeň (Hudební výchova) Kapitola 16. Strana 1 (celkem 19) SVP_ZS_NH_Cast_5_OSNOVY_II-HUDEBNI_VYCHOVA_Priloha_2_PORTFOLIO_VI_od_2010.docx

Více

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli,

Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, Vážená paní ředitelko, vážený pane řediteli, KONCERT PRO ŽÁKY 5. TŘÍD ZŠ Ten vánoční čas, aneb Jak Anděl málem propadl dovolujeme si Vám nabídnout výchovné koncerty, které základní umělecká škola Bedřicha

Více

Národní divadlo hostí operní hvězdy. Německý barytonista Thomas Johannes Mayer se pražskému publiku představí jako Telramund.

Národní divadlo hostí operní hvězdy. Německý barytonista Thomas Johannes Mayer se pražskému publiku představí jako Telramund. Mgr. SILVIA HRONCOVÁ ředitelka Opery Národního divadla Národní divadlo hostí operní hvězdy. Německý barytonista Thomas Johannes Mayer se pražskému publiku představí jako Telramund. V Praze 31. října 2018

Více

program činohra opera balet laterna magika Prosinec 2012 Duben 2013 Změna programu vyhrazena

program činohra opera balet laterna magika Prosinec 2012 Duben 2013 Změna programu vyhrazena činohra opera balet program Prosinec 2012 Duben 2013 Změna programu vyhrazena Předplatné: O1 2, OH, B1 2, Č1 4, ČKD, ČS1 3, ALL, MŘ, R, VŘ, A, D, ROD1 6, DV1 2, NDS, SE1 4, ČKW1 2 Vánoční předplatné: I

Více

Obsah 1. ročníku č. 1 // Provolání... Statě z theorie hudební č. 2. // Statě z theorie hudby

Obsah 1. ročníku č. 1 // Provolání... Statě z theorie hudební č. 2. // Statě z theorie hudby Obsah 1. ročníku č. 1 // 13. 12. 1884 Provolání (-)... 1 Statě z theorie hudební [I.] O notaci nepravidelných časoměrných tvarův ( )... 2 DIVADELNÍ ZPRÁVY... 2-4 Magelona (P.H.) 2 Divadelní vlak (V.) 3

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA KÜHNOVA DĚTSKÉHO SBORU, o. p. s. za rok 2007 Praha, 12.6.2008 Kühnův dětský sbor o.p.s. I. Ze zakládací smlouvy obecně prospěšné společnosti Nadace Kühnova dětského sboru. IČO 66000696,

Více

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY KONCERTNÍ AGENTURA uvádí pod záštitou Oldřicha Bubeníčka, hejtmana Ústeckého kraje, statutárního města Chomutova, za přispění Ústeckého kraje a ve spolupráci se společností KULTURA A SPORT CHOMUTOV s.

Více

Jazyk Čeština Očekávaný výstup

Jazyk Čeština Očekávaný výstup Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby a hudebními dějinami v době klasicismu a romantismu. V úvodu si žáci opakují znalosti z dějepisu, výtvarné výchovy, eventuálně učivo z nižších ročníků. V

Více

program činohra opera balet laterna magika Únor Červen 2014 Změna programu vyhrazena

program činohra opera balet laterna magika Únor Červen 2014 Změna programu vyhrazena činohra opera balet program Únor Červen 2014 Změna programu vyhrazena Předplatné: O1 2, OV, OH, B1 2, Č1 4, ČS1 3, ČKW1 2, ALL, VŘ, MŘ, R, ROD1 6, A, D, DV1 2, NDS, SE1 4, KB Vánoční předplatné: I XVII

Více

Chytračka a Carmina Burana ve Slezském divadle: Inscenace, která se až na pár detailů povedla

Chytračka a Carmina Burana ve Slezském divadle: Inscenace, která se až na pár detailů povedla Chytračka a Carmina Burana ve Slezském divadle: Inscenace, která se až na pár detailů povedla 20.2.2017 Markéta Myšková Divadlo Recenze Slezské divadlo v Opavě může být na sebe hrdé. Nedělní premiéra Orffovy

Více

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ

Zámecké saxofonové kvarteto / kostel sv. Anny (Anenské náměstí) jablonecké kostely otevřeny doprovodný program VSTUPNÉ DOBROVOLNÉ Zámecké saxofonové kvarteto 3. 7. 2012 / 17.00 kostel sv. Anny (Anenské náměstí) Zámecké saxofonové kvarteto vzniklo spojením zkušených hudebníků pohybujících se již mnoho let po známých českých orchestrech.

Více

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ

VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ VY_32_INOVACE_06.5b 1/28 3.2.06.05b Riskuj NÁRODNÍ OBROZENÍ NÁRODNÍ OBROZENÍ OSOBNOSTI 1 Jak se jmenoval český jazykovědec, autor první české mluvnice, který svá díla psal německy a latinsky a nevěřil

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Les enfants terribles pro Pražské Quadriennale

TISKOVÁ ZPRÁVA. Les enfants terribles pro Pražské Quadriennale Les enfants terribles pro Pražské Quadriennale Poslední operní premiérou Národního divadla v sezoně 2010/2011 bude inscenace komorního díla Philipa Glasse podle románu Jeana Cocteaua Les enfants terribles.

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; Internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_HV8ST_06_03_14

Více

Listopad 2013 Březen 2014

Listopad 2013 Březen 2014 činohra opera balet program Listopad 2013 Březen 2014 Změna programu vyhrazena Předplatné: O1 2, OV, OH, B1 2, Č1 4, ČS1 3, ČKW1 2, ALL, VŘ, MŘ, R, ROD1 6, A, D, DV1 2, NDS, SE1 4, KB Vánoční předplatné:

Více

Program 01/12 05/12 Leden Květen

Program 01/12 05/12 Leden Květen Program 01/12 05/12 Leden Květen Změna programu vyhrazena Č - Činohra, O - Opera, B - Balet, K - Koncert, LM - Laterna magika Předplatné / Subscription: O1 4, Č1 4, ČK1 2, ČS1 2, ČNS, ČKW1 2, B1 3, SOČ1

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA. NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT s.r.o.

VÝROČNÍ ZPRÁVA. NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT s.r.o. VÝROČNÍ ZPRÁVA společnosti NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT s.r.o. Čerchovská 1981/6, 120 00 Praha 2, Vinohrady IČO 264 31 017 2 0 1 1 Název účetní jednotky: Sídlo účetní jednotky: NACHTIGALL ARTISTS MANAGEMENT

Více

OPERA. v hudebním kabinetu. Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje

OPERA. v hudebním kabinetu. Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje OPERA v hudebním kabinetu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Smetanovy sady 2, Plzeň hudebni.kabinet@svkpl.cz +420 377 306 915 http://www.svkpk.cz http://aleph.svkpk.cz CD lze půjčit absenčně

Více

Kultura a vzdělávání: (kulturní domy a zařízení, kluby, ZUŠ, divadla, kina, knihovny a muzea)

Kultura a vzdělávání: (kulturní domy a zařízení, kluby, ZUŠ, divadla, kina, knihovny a muzea) Kultura a vzdělávání: (kulturní domy a zařízení, kluby, ZUŠ, divadla, kina, knihovny a muzea) Dětský pěvecký sbor Melodie (občanské sdružení) T 596 612 102 E sekretariat@zsgepiky.cz W www.zsgepiky.cz Základní

Více

Příloha III Přehled operních a operetních premiér ve Slezském divadle Opava od roku 1945 do současnosti

Příloha III Přehled operních a operetních premiér ve Slezském divadle Opava od roku 1945 do současnosti Příloha III Přehled operních a operetních premiér ve Slezském divadle Opava od roku 1945 do současnosti 27. 10. 1945 B. Smetana Prodaná nevěsta opera 16. 11. 1945 O. Nedbal Polská krev opereta 18. 12.

Více

program činohra opera balet laterna magika Duben Srpen 2013 Změna programu vyhrazena

program činohra opera balet laterna magika Duben Srpen 2013 Změna programu vyhrazena činohra opera balet program Duben Srpen 2013 Změna programu vyhrazena Předplatné: O1 2, OH, B1 2, Č1 4, ČKD, ČS1 3, ALL, MŘ, R, VŘ, A, D, ROD1 6, DV1 2, NDS, SE1 4, ČKW1 2 Vánoční předplatné: I XIII PŘEDPRODEJ

Více

Novém německém divadle Německá opera Divadlo 5. května Velká opera 5. května Smetanovo divadlo Státní opera Praha Státní opera

Novém německém divadle Německá opera Divadlo 5. května Velká opera 5. května Smetanovo divadlo Státní opera Praha Státní opera 30 let Státní opery Před 30 lety,. ledna 888, byl operou Richarda Wagnera Mistři pěvci norimberští zahájen provoz v budově dnešní Státní opery, tehdy Novém německém divadle (Neues deutsches Theater). Nový

Více

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020

STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY SKUPINA K. sezona 2019/2020 STÁLÁ DIVADELNÍ SCÉNA KLATOVY DIVADELNÍ PŘEDPLATNÉ KONCERTY sezona 2019/2020 SKUPINA K Předplatné divadla skupiny K Cena předplatného 960,- Kč za 6 koncertů (160,- Kč za jeden koncert) Výhody předplatného:

Více

program činohra opera balet laterna magika Červen 2017 Březen 2018 Změna programu vyhrazena!

program činohra opera balet laterna magika Červen 2017 Březen 2018 Změna programu vyhrazena! činohra opera balet program Červen 2017 Březen 2018 Změna programu vyhrazena! DENNÍ POKLADNY Hlavní pokladna Národního divadla (Národní 4, Praha 1), po pá 9 18, so ne 10 18 (v hrací dny Nové scény je otevřeno

Více

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor:

materiál č. šablony/č. sady/č. materiálu: Autor: Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; Internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací VY_32_INOVACE_HV8ST_06_03_07

Více

Národní divadlo připravuje pro sezonu 2016/17 deset operních premiér

Národní divadlo připravuje pro sezonu 2016/17 deset operních premiér připravuje pro sezonu 2016/17 deset operních premiér V Praze 30. června 2016 O operní žánr se rozšíří nabídka Hudebního divadla Karlín Státní opera bude hostovat v Japonsku Světovou premiéru bude mít Žádný

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. V Praze 18. září MGR. SILVIA HRONCOVÁ Ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery

TISKOVÁ ZPRÁVA. V Praze 18. září MGR. SILVIA HRONCOVÁ Ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery TISKOVÁ ZPRÁVA MGR. SILVIA HRONCOVÁ Ředitelka Opery Národního divadla a Státní opery Jediná Beethovenova opera rozezní Stavovské divadlo v podání skvělých sólistů. Renomovaná režisérka Vera Nemirova poprvé

Více

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY

CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY uvádí pod záštitou primátora statutárního města Chomutova, za přispění Ústeckého kraje a ve spolupráci s společností KULTURA A SPORT CHOMUTOV, s. r. o. CHOMUTOVSKÉ HUDEBNÍ VEČERY 18. koncertní sezóna 2013/14

Více

program činohra opera balet laterna magika Květen Září 2013 Změna programu vyhrazena

program činohra opera balet laterna magika Květen Září 2013 Změna programu vyhrazena činohra opera balet program Květen Září 2013 Změna programu vyhrazena Předplatné: O1 2, OH, B1 2, Č1 4, ČKD, ČS1 3, ALL, MŘ, R, VŘ, A, D, ROD1 6, DV1 2, NDS, SE1 4, ČKW1 2 Vánoční předplatné: I XIII PŘEDPRODEJ

Více

HISTORIE TĚŠÍNSKÉHO DIVADLA

HISTORIE TĚŠÍNSKÉHO DIVADLA HISTORIE TĚŠÍNSKÉHO DIVADLA Vznik Těšínského divadla se datuje do srpna 1945, kdy se v Úředním listě ČSR objevil i výnos o zřízení stálého profesionálního divadla v Českém Těšíně, ale pod kuratelou Národního

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_29_Alois Jirásek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační gramotnost

Více

České divadlo po 2. světové válce

České divadlo po 2. světové válce České divadlo po 2. světové válce Tematická oblast BRNO - divadla Datum vytvoření 27. 6. 2013 Ročník Čtvrtý Stručný obsah Přehled brněnských divadelních scén Způsob využití Rozšíření základního učiva v

Více