Doktorské studium Sociální politiky a sociální práce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Doktorské studium Sociální politiky a sociální práce"

Transkript

1 Doktorské studium Sociální politiky a sociální práce Doktorské studium oboru sociální politika a sociální práce (dále jen DPS SPSP ) je čtyřleté s možností prodloužení v odůvodněných případech, nejdéle na dobu osmi let. V průběhu studia vypracovávají studenti pod vedením školitele doktorskou disertační práci (dále případně disertace ). Při plánování studia vychází student z doporučeného (modelového) plánu studia (viz níže tabulka 1). Tabulka č. 1: Doporučený (modelový) studijní plán PGS SPSP krok studiem Doba provedení konzultace Úkol Výstup individ. skupinová Formulace cíle disertace Teoretická východiska disertace Teoretická východiska disertace TS politiky I, nebo TS práce I 2 TS politiky II, nebo TS práce II 3 cíl potvrzený POR 1 odevzdání rešerše VP první verze stati ke konceptulizaci cíle disertace (viz SPP010) úkol I, zápočet SPP006/SPP005 úkol II, zkouška 4 SPP001/SPP semestr VP 1 SPP až 3. semestr VP 2. semestr UP 1 výuka SPP semestr UP 3. semestr UP presentace úkolu 1 Učitel předmětu. 2 Student volí SPP006 nebo SPP005 dle toho, zda píše DP na téma z oblasti sociální politiky nebo z oblasti sociální práce. Platí pro všechny studenty od Student volí SPP001 nebo SPP002 dle toho, zda píše DP na téma z oblasti sociální politiky nebo z oblasti sociální práce. Platí pro všechny studenty od Zkoušku je možné složit buď 1. ústně před komisí, nebo 2. publikování úkolu II jako odborné stati (tato publikace by měla být totožná s publikací teoretických východisek ve třetím semestru).

2 krok studiem Doba provedení konzultace Úkol Výstup individ. skupinová 3. až 5. semestr VP 5 Zahraniční studijní pobyt Evaluace I, nebo Teorie a metodologie kvalitativního výzkumu I, nebo Výzkum v praxi SP I Teoretická východiska disertace Evaluace II, nebo Teorie a metodologie kvalitativního výzkumu II, nebo Výzkum v praxi SP II konceptualizace disertace projekt výzkumu 7 disertace se bezprostředně týkající výsledky teoretického či empirického zkoumání; modifikace /části/ disertace; publikace, aj.; viz FSS 900 a podmínky jeho splnění určené oborovou radou SPSP úkol I, zápočet SPP003, nebo SPP016 nebo SPP014 povinná publikace stati (SPP010) 6 úkol II, zkouška SPP007, nebo SPP017 nebo SPP015 prezentace SPP009 předložení metodiky VP konzultant/i na zahr. pracovišti 4. semestr UP presentace úkolu 4. semestr VP 5. semestr UP 6. semestr VP den PGS 6. semestr VP 5 Zejména konzultace a příprava projektu. 6 Předpokládá se, že stať může splnit funkci, kterou má mít publikace úkolu II v rámci kursu, který student dokončí ve třetím semestru. 7 Termínem výzkum zde označujeme jakékoliv teoreticky a metodicky ucelené empirické nebo teoretické zkoumání.

3 krok studiem Doba provedení konzultace Úkol Výstup individ. skupinová šetření, shromáždění zjištění (dat) interpretace zjištění (dat) kapitola DP interpretace zjištění stať nabídnutá k publikaci 7. semestr VP 8. semestr VP anglický jazyk zápočet dle ind. plánu KJ 8 anglický jazyk zkouška dle ind. plánu KJ další světový jazyk zkouška dle ind. plánu KJ disertace zápočet SPP008 nejpozději VP 8. semestr obhajoba disertace Obhajoba nejpozději 8. semestr VP závěrečná zkouška Zkouška nejpozději 8. semestr Doporučený plán studia vychází z následujících zásad: učitelé v termínu určeném POR 10 v termínu určeném POR 16 Tři doporučené kroky studiem musí student bezpodmínečně zvládnout v předepsaném termínu: 1) V prvním semestru studia musí získat zápočet ze Semináře k cíli disertační práce (SPP004). 2) V šestém semestru studia musí prezentovat svoji rozpracovanou disertaci před auditoriem všech studentů PGS SPSP a před oborovou radou a získat zápočet z Prezentace konceptualizace výzkumné otázky disertační práce (SPP009). Předpokladem prezentace výsledků výzkumu k disertační práci je předložení 80 až 100 stran textu, který obsahuje Úvod disertační práce a úplnou a relevantní konceptualizaci poznávacího cíle disertace, včetně bibliografie. Žádoucí, ale ne kategoricky nezbytné, je zařazení metodiky zkoumání a dílčích výstupů interpretace empirických zjištění, která jsou relevantní z hlediska poznávacího cíle disertace a jeho konceptualizace. 3) Nejpozději 7 let od zahájení studia PGS, zpravidla v osmém semestru musí student obhájit disertační práci a složit příslušnou státní zkoušku. Bod 3 platí pro studenty prezenčního i kombinovaného studia (s výjimkou přerušení studia z důvodu rodičovské dovolené, o které je možno za určitých podmínek lhůtu 7 let prodloužit). Pro studenty prezenčního studia je jeden 8 Katedra jazyků.

4 formální semestr roven jednomu kalendářnímu semestru, zatímco studenti kombinovaného studia si mohou naplánovat jeden formální semestr na dva kalendářní semestry. I tak ovšem platí i pro studenty kombinovaného studia absolvování 20ECTS v předchozím semestru jako podmínka zápisu do dalšího semestru. Předpokladem ukončení všech předmětů je mj. včasný zápis studenta v příslušném semestru do IS. Je třeba, aby se studenti řídili svým individuálním plánem, který ve třech výše uvedených bodech musí a ve většině ostatních bodů by měl sledovat doporučený (modelový) studijní plán. (Část plánu vznikne dosazením konkrétních termínů do obecného harmonogramu, který je níže uveden v tabulce č. 2.) Během prvních tří semestrů studia studenti koncipují konceptualizaci klíčového pojmu výzkumné otázky své disertace. První verzi konceptualizace tohoto pojmu předkládají vedoucímu práce (dále jen VP) na konci třetího semestru. Ve čtvrtém semestru nabízejí konceptualizaci klíčového pojmu k publikaci ve formě stati (viz předmět SPP010 a SPP021). Na konci druhého roku studia student předkládá VP plán publikování výsledků své práce, který realizuje během dalšího studia tak, aby splnil povinnost obhajovat disertaci, jejíž dílčí části publikoval prostřednictvím nejméně dvou recenzovaných publikací. Během třetího roku studia studenti dokončují teoretická východiska, resp. konceptualizaci výzkumné otázky své disertace, kterou na konci šestého semestru prezentují na setkání studentů DPS SPSP (pro něž je účast na této prezentaci povinná), učitelů Katedry SPSP a členů oborové rady (viz předmět SPP009). Absolvování předmětu SPP009 je podmínkou pokračování ve studiu, o kterém svým hodnocením prezentace rozhoduje předseda oborové rady (dále jen POR). V šestém semestru studenti formulují projekt (teoretického nebo empirického) výzkumu. Ten realizují a jeho výsledky publikují v sedmém a osmém semestru, na jehož konci dokončují a k obhajobě předkládají disertační práci. V průběhu studia absolvují studenti v souladu se Seznamem předmětů doktorského studia SPSP (viz níže tabulka 2) předměty. Tabulka č. 2: Seznam předmětů doktorského studia SPSP 9 Kód Název předmětu Učitel Výst ECTS Povinné předměty přípravy disertační práce SPP004 Seminář k formulaci cíle DP VP Kol 25 SPP009 Prezentace konceptualizace POR 13 Kol 35 9 Uvedené předměty se vypisují každý semestr. Student je zapisuje dle individuálního plánu studia.

5 výzkumné otázky DP SPP008 Disertační práce (DP) 10 VP Kol 60 SPP010 Odborná publikace na téma DP 11 VP Kol FSS900 Zahraniční výzkumný pobyt VP Zp 12? Povinné předměty jazykové přípravy Anglický jazyk 1 katedra Zp 2 jazyků Anglický jazyk 2 katedra jazyků ZK 4 Povinně volitelné předměty teoretického základu 13 SPP006 Teorie sociální politiky 1 Sirovátka Zp 11 SPP001 Teorie sociální politiky 2 Sirovátka ZK 15 SPP005 Teorie sociální práce 1 Navrátil Zp 11 SPP002 Teorie sociální práce 2 Navrátil ZK 15 Povinně volitelné předměty metodologie výzkumu 14 SPP003 Evaluace 1 Sirovátka, Zp 11 Winkler SPP007 Evaluace 2 Sirovátka, ZK 15 Winkler SPP016 Teorie a metodologie Winkler Zp 11 kvalitativního výzkumu 1 SPP017 Teorie a metodologie Winkler ZK Tento předmět studenti zapisují v semestru, kdy chtějí odevzdat disertační práci. 11 Obvyklým kritériem udělení zápočtu je stať (kapitola monografie) přijatá do recenzovaného odborného tisku, věnovaná rozpracování dílčího tématu nebo části disertační práce. Povinný předmět. 12 Podmínkou udělení zápočtu je realizace VP schváleného projektu nejméně tříměsíčního pobytu na zahraničním akademickém pracovišti, přičemž účel (např. studium literatury, konzultace /části/ textu disertace, zkoumání, tvorba publikace nebo spolupráce na ní aj.) a výstupy (rešerše nebo analýzy relevantních publikací, modifikace /části/ textu disertace, empirické poznatky nebo produkt jejich zpracování, publikace, resp. společná publikace s kolegy z navštíveného pracoviště aj.) pobytu se bezprostředně týkají disertace studenta, který je autorem projektu a absolventem pobytu. Zápočet uděluje VP studenta, který je autorem projektu a absolventem pobytu. Specifické situace řeší POR dle ustanovení OR na žádost VP. 13 Předměty SPP006 a SPP001 zapisují povinně studenti, kteří píšou disertaci na téma z oblasti sociální politiky, předměty SPP005 a SPP002 povinně zapisují studenti, kteří píšou disertaci na téma z oblasti sociální práce. 14 Studenti povinně volí a zapisují jednu dvojici předmětů SPP03 a SPP007 (Evaluace), nebo SPP016 a SPP017 (Teorie a metodologie kvalitativního výzkumu), nebo SPP014 a SPP015 (Výzkum v praxi SPR) podle zaměření disertace. Ostatní předměty metodologického základu jsou pro ně volitelné.

6 kvalitativního výzkumu 2 SPP014 Výzkum v praxi sociální práce 1 Musil Zp 11 SPP015 Výzkum v praxi sociální práce 2 Musil ZK 15 Volitelné předměty, které je možno zapsat opakovaně FSS920 EUSOC Sirovátka Zp 15 SPP020 Mezinárodní konference studentů POR Zp 15 doktorského studia (např. TISSA, OSS apod., vyjma EUSOC /FSS920/ SPP012 Specifická příprava DP VP Zp 5 15 SPP011 Výzkumná/odborná stáž na téma VP Zp DP 15 SPP019 Volitelná odborná publikace na téma DP 16 VP Zp SPP024 Seminář k aktuálnímu tématu 17 VP ZP Obvyklým kritériem udělení zápočtu je odborná účast (nejméně 1 semestr) na realizaci základního nebo aplikovaného výzkumu nebo na analytické odborné praxi. Zaměření těchto činností se musí týkat rozpracování dílčího tématu nebo části disertační práce. 16 Obvyklým kritériem udělení zápočtu je stať (kapitola monografie) přijatá do recenzovaného odborného tisku, věnovaná rozpracování dílčího tématu nebo části disertační práce. Volitelný předmět, který je možno zapsat opakovaně. 17 Obsahem semináře jsou vybrané, z hlediska oboru studia (PGS SPSP) relevantní přednášky externích zahraničních učitelů přednesené na FSS MU; případně jinak koncipovaná odborná setkání vedená externím zahraničním učitelem mimo FSS MU. Seminář vypisuje vždy pro určitý semestr POR tím, že stanoví pro daný semestr jednu nebo dvě přednášky, resp. odborné setkání (dále jen odborné setkání ), a informuje o tom nejpozději týden po zahájení výuky daného semestru studenty PGS SPSP hromadnou elektronickou zprávou a prostřednictvím www katedry SPSP. Studenti seminář mohou zapsat, pokud je v daném semestru vypsán, a pokud o tom obdrží výše zmíněnou zprávu předsedy oborové rady. 18 Podmínky udělení zápočtu jsou tři: Doložená účast na POR nebo VP stanoveném odborném setkání (viz pozn. níže). Odevzdání úvahy o přínosu absolvovaného odborného setkání pro naplnění cíle disertace (1 strana, TimesNR, řádkování 1,5) VP a POR v jazyce své verze studia. Uznání relevance studentovi úvahy o přínosu odborného setkání pro disertaci VP. 19 Pokud je předmět SPP024 v daném semestru vypsán (viz pozn. výše), student za něj může v jednom semestru získat 3 nebo 6 EK, přičemž 3 EK získá za jedno ze dvou odborných setkání, pokud splní stanovené podmínky (viz pozn. výše). Student vybírá jedno nebo dvě odborná setkání ze seznamu odborných setkání určených předsedou oborové rady. Pokud vybere jedno z nich, může na základě rozhodnutí školitele vybrat mimo seznam jiné odborné setkání vedené externím zahraničním učitelem na nebo mimo FSS MU, které se bezprostředně týká tématu jeho disertace.

7 Volitelné předměty SPP021 První verze povinné stati 20 Musil Zp 21 10??? Další světový jazyk 1 katedra jazyků ZK 4 Předmět zpravidla (není-li uvedeno jinak) sestává z jednoho nebo dvou seminářů. Studenti, kteří se v daném semestru zapsali do předmětu, osloví během prvních dvou týdnů výuky v semestru učitele a dohodnou s ním termín úvodního setkání výuky. Náplní výuky je vypracování požadovaného zadání, kolektivní nebo individuální konzultace k němu, případně prezentace první verze zadání učiteli a ostatním studentům předmětu. Předměty jsou pro studenty povinné nebo volitelné, některé volitelné předměty je možno zapisovat opakovaně (viz tabulka 2). Pro všechny studenty je povinný Seminář k formulaci cíle disertační práce (SPP004). Ten si studenti musí zapsat v prvním semestru svého studia. Podmínkou zápočtu v předmětu SPP004 je odevzdání teoretického a metodického zdůvodnění cíle (výzkumné otázky) disertační práce a klíčových kroků postupu při hledání odpovědi na výzkumnou otázku. Student zdůvodnění cíle své práce předkládá POR po jejich schválení VP. Činí tak nejpozději týden před ukončením zkouškového období prvního semestru svého studia. Předmět Teorie sociální politiky (SPP006, SPP001) je povinný pro studenty, jejichž disertace je zaměřena na téma ze sociální politiky. Pro ostatní studenty je tento předmět volitelný. Předmět Teorie sociální práce (SPP005, SPP002) je povinný pro studenty, jejichž disertace je zaměřena na téma ze sociální práce. Pro ostatní studenty je tento předmět volitelný. Pro všechny studenty doktorského studia SPSP je povinně volitelná jedna ze tří dvojic předmětů Evaluace I a II (SPP003 a SPP007), Teorie a metodologie kvalitativního výzkumu (SPP016 a SPP017) a Výzkum v praxi sociální práce I a II (SPP014 a SPP015). Student povinně volí jednu z těchto dvojic předmětů po dohodě s VP tak, aby mu studium zvoleného předmětu umožnilo přiměřeně zformulovat nebo dotvořit metodiku jeho disertačního výzkumu. Podmínky udělení zápočtů a složení zkoušek všech předmětů vymezuje učitel předmětu. Povinnou součástí studia je absolvování zahraničního studijního pobytu 20 Účelem předmětu je poskytnout studentům orientaci při koncipování první verze odborné publikace (viz SPP010). Studenti si předmět mohou zapsat ve druhém semestru svého studia. 21 Podmínkou udělení zápočtu je vypracování cílů, konceptualizace, metodiky, rámcové interpretace a celku první verze stati věnované teoretickému vymezení klíčových pojmů disertace.

8 (viz výše FSS900), přičemž podmínky jeho úspěšného určuje oborová rada SPSP. Povinnou součástí studia je složení zkoušky z jazyka anglického, (může být uznána i ekvivalentní zkouška dříve složená). Studium dalšího světového jazyka je volitelné. Spolu s obhajobou disertační práce se koná závěrečná ústní zkouška. Podmínkou přístupu k obhajobě disertační práce a k závěrečné ústní zkoušce je získání 240 ECTS za předměty, které jsou uvedeny níže v tabulce 1. Plán studia student sestavuje po dohodě se svým VP v souladu s výše uvedeným Doporučeným (modelovým) plánem studia DPS SPSP (viz tabulka 1). Při přípravě individuálního plánu studia je třeba zajistit, aby kreditová hodnota předmětů zapsaných v každém semestru byla minimálně 20 ECTS 22. Tato podmínka musí být dodržena i v kombinované formě studia při rozvržení formálně stanovených úkolů do více kalendářních semestrů. Při zápisu předmětů je třeba, aby se studenti řídili svým individuálním plánem a povinností absolvovat v každém semestru nejméně 20 ECTS. Včasný zápis studenta do předmětů je důležitou podmínkou úspěšného ukončení semestru. Mimo jiné proto, že zápis do předmětů je důležitým organizačním krokem. Počet studentů zapsaných v předmětu určuje režim konzultací a presentací na daný semestr. Organizace výuky v jednotlivých předmětech může být skupinová nebo individuální a určuje ji učitel předmětu. Studenti zapsaní do předmětu jsou povinni účinně kontaktovat 23 vyučujícího v prvních dvou týdnech výuky v semestru. Za realizaci programu a řešení nestandardních situací odpovídá a konzultace k sestavování studijních plánů v případě potřeby poskytuje POR prof. PhDr. Libor Musil, CSc. 22 Požadavek absolvování 20ECTS v předchozím semestru bude poprvé uplatněn při zápisu do jarního semestru Zaslání ové zprávy nemusí být účinným způsobem kontaktu.

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ

P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ P 8109 Obecná teorie a dějiny umění a kultury DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe oboru dějiny umění či historie, pomocných věd historických,

Více

Informace pro studenty doktorského studijního programu obecná jazykověda a teorie komunikace (OJTK)

Informace pro studenty doktorského studijního programu obecná jazykověda a teorie komunikace (OJTK) Informace pro studenty doktorského studijního programu obecná jazykověda a teorie komunikace (OJTK) Tento dokument je určen pro studenty, kteří zahájili své studium v akademickém roce 212/213 (tedy od

Více

P 7310 Filologie TEORIE A DĚJINY LITERATUR ZEMÍ ASIE A AFRIKY

P 7310 Filologie TEORIE A DĚJINY LITERATUR ZEMÍ ASIE A AFRIKY P 7310 Filologie TEORIE A DĚJINY LITERATUR ZEMÍ ASIE A AFRIKY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe filologických oborů zaměřených na jazyky, literatury a dějiny kultur

Více

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY

P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY P 7310 Filologie SLOVANSKÉ LITERATURY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia, nejlépe některého z oborů slovanské filologie. Doktorské studium oboru předpokládá dobrou aktivní

Více

přednášek domácího nebo zahraničního hosta na pracovišti. Součástí volitelné části studijního plánu je i podíl studenta na pedagogické činnosti

přednášek domácího nebo zahraničního hosta na pracovišti. Součástí volitelné části studijního plánu je i podíl studenta na pedagogické činnosti P 7105 Historické vědy DĚJINY A KULTURY ZEMÍ ASIE A AFRIKY Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe orientalistických či příbuzných humanitních oborů (historie, filozofie,

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia

P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia P 7311 Anglistika-amerikanistika ANGLICKÁ A AMERICKÁ LITERATURA Vstupní požadavky Uchazeč o studium by měl být absolventem magisterského studia nejlépe anglofonních literatur nebo příbuzného oboru (anglistiky,

Více

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy platná od ZS 2017/2018

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy platná od ZS 2017/2018 Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy platná od ZS 2017/2018 Doktorské studium na IMS FSV UK se řídí následujícími základními

Více

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Směrnice děkana č. 2/2010 Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění

Více

Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548)

Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548) Studijní obor doktorského studia Politologie (P0312D20548) Doktorský studijní program politologie je nový studijní program UK, který slučuje dosavadní studijní doktorské programy akreditované na FSV UK

Více

Požadavky OR studijního programu Demografie

Požadavky OR studijního programu Demografie Požadavky OR studijního programu Demografie Požadavky pro individuální studijní plán Absolvovat certifikovanou zkoušku ze světového neslovanského jazyka (např. FCE, CAE, TOEFEL) do konce 3. ročníku studia,

Více

Článek 1 Obecná ustanovení

Článek 1 Obecná ustanovení ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIA NA PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ OSTRAVSKÉ UNIVERZITY Článek 1 Obecná ustanovení 1. Tento řád vychází ze zákona č. 111/1998 Sb. o vysokých školách (zákon o vysokých školách) v platném znění

Více

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity

Směrnice děkana č. 2/2010. Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Směrnice děkana č. 2/2010 Doktorský studijní program Kinantropologie na Fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity Podle 28 odst. 1 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění

Více

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016

Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta managementu v Jindřichově Hradci Opatření děkana Fakulty managementu č. 7/2016 Opatření děkana o dalších povinnostech studentů doktorského studia na Fakultě managementu

Více

Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie

Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie Doktorské studium oboru Fyzická geografie a geoekologie Organizace studia: katedra (doktorand je po dobu studia členem katedry) fakulta (studijní oddělení, studijní řád) univerzita (studijní řád UK) školitel

Více

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií FSV UK

Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií FSV UK Pravidla pro organizaci doktorského studia na Institutu mezinárodních studií FSV UK 1. Přijímací zkouška k doktorskému studiu 2. Náplň a organizace doktorského studia 1. Přijímací zkouška k doktorskému

Více

Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola

Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola Bc Doktorský studijní program (obor) a témata disertačních prací Vysoká škola Masarykova univerzita Součást vysoké školy Přírodovědecká fakulta Název studijního programu Geografie Název studijního oboru

Více

NAŘÍZENÍ DĚKANA č. 3/2017

NAŘÍZENÍ DĚKANA č. 3/2017 č. Pravidla a požadavky pro doktorské studijní programy (DSP) na FLD Pravidla a požadavky: 1) Individuální studijní plán (ISP) Předměty stanovené příslušnou oborovou radou (OR): * pokud student složí podobně

Více

OBECNÁ USTANOVENÍ. Týká se především jazyků II. a Latiny pro právníky. strana 1 ze 5

OBECNÁ USTANOVENÍ. Týká se především jazyků II. a Latiny pro právníky. strana 1 ze 5 Pravidla pro sestavování studijního plánu v magisterském studijním programu Právo a právní věda v oboru Právo pro akademický rok 2015/2016 (pro studenty zapsané ke studiu do prvního semestru v akademickém

Více

Směrnice děkana č. 3/2013. Hodnocení práce studentů doktorských studijních programů na FSI VUT v Brně. Část první

Směrnice děkana č. 3/2013. Hodnocení práce studentů doktorských studijních programů na FSI VUT v Brně. Část první Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství V Brně dne 25. 4. 2013 Směrnice děkana č. 3/2013 Hodnocení práce studentů doktorských studijních programů na FSI VUT v Brně Část první Úvodní

Více

Výnos č. 30.11/14 Upřesnění kreditního systému VŠCHT Praha pro akademický rok 2014/2015. Oddíl I Bakalářský studijní program

Výnos č. 30.11/14 Upřesnění kreditního systému VŠCHT Praha pro akademický rok 2014/2015. Oddíl I Bakalářský studijní program Všem pracovištím AS VŠCHT V Praze dne 2. 6. 2014 Č.j. 961/258/2014 Výnos č. 30.11/14 Upřesnění kreditního systému VŠCHT Praha pro akademický rok 2014/2015 Oddíl I Bakalářský studijní program V souladu

Více

Pravidla doktorského studia oboru mezinárodní vztahy

Pravidla doktorského studia oboru mezinárodní vztahy Pravidla doktorského studia oboru mezinárodní vztahy na Katedře mezinárodních vztahů IPS FSV UK akademický rok 2016/2017 Průběh studia, složení státní závěrečné zkoušky a obhajobu doktorské disertační

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE PEDAGOGICKÁ FAKULTA PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA Akademický senát Pedagogické fakulty se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1 písm. e) zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

Opatření k doktorskému studiu na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze ze dne

Opatření k doktorskému studiu na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze ze dne Opatření k doktorskému studiu na Fakultě mezinárodních vztahů VŠE v Praze ze dne 19. 10. 2011 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých

Více

Rámcová pravidla doktorského studia Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze platná od 1. listopadu 2017

Rámcová pravidla doktorského studia Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze platná od 1. listopadu 2017 Rámcová pravidla doktorského studia Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění v Praze platná od 1. listopadu 2017 Studium v doktorském studijním programu na FAMU probíhá v souladu se zněním

Více

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE

SYLABUS BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE SYLABUS MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE František Prášek Ostrava 2011 : Sylabus modulu Bakalářská práce a praxe Autoři: Ing. František Prášek Vydání: první, 2011 Počet stran: 15 Tisk: Vysoká škola podnikání,

Více

Školitelé: doc. PhDr. Aleš Brandner, CSc. doc. PhDr. Jiří Gazda, CSc.

Školitelé: doc. PhDr. Aleš Brandner, CSc. doc. PhDr. Jiří Gazda, CSc. Ruský jazyk Oborová komise: (předseda) Interní členové PhDr. Jiří Gazda, CSc. Externí členové doc. PhDr. Helena Flídrová, CSc. (Filozofická fakulta, UP v Olomouci) PhDr. Ilona Janyšková, CSc. (Ústav pro

Více

Hodnocení doktorandů a diferenciace doktorských stipendií: metodika pro Institut politologických studií FSV UK v Praze

Hodnocení doktorandů a diferenciace doktorských stipendií: metodika pro Institut politologických studií FSV UK v Praze Hodnocení doktorandů a diferenciace doktorských stipendií: metodika pro Institut politologických studií FSV UK v Praze Obecná pravidla Snižování doktorských stipendií navrhuje školitel/ka nebo oborová

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA Akademický senát Fakulty tělesné výchovy a sportu se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1 písm. e) zákona č.

Více

MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium

MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium Poznámky k rozvrhu pro LS AR 2018 2019 a pokyny pro zápis do STAGu Obecné informace k předzápisu do STAGu na FF UP jsou zveřejněny na webových stránkách UP.

Více

Pravidla pro organizaci studia

Pravidla pro organizaci studia Pravidla pro organizaci studia Pravidla pro organizaci studia UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA Akademický senát Fakulty sociálních věd se podle 27 odst.

Více

Student 1. ročníku DSP by měl při zahájení svého studia pamatovat na tyto kroky:

Student 1. ročníku DSP by měl při zahájení svého studia pamatovat na tyto kroky: Koncepce doktorského studijního programu Doktorský studijní program (dále DSP) představuje nejvyšší stupeň vysokoškolského vzdělání, kterého je možné dosáhnout. Mají ho oprávnění realizovat pouze pracoviště,

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA na Matematicko-fyzikální fakultě

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA na Matematicko-fyzikální fakultě UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE MATEMATICKO-FYZIKÁLNÍ FAKULTA PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA na Matematicko-fyzikální fakultě Akademický senát Matematicko-fyzikální fakulty se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33

Více

Směrnice děkana FEKT doplňující studijní a zkušební řád VUT platná od akademického roku 2005/06 Úprava článků týkajících se doktorského studia

Směrnice děkana FEKT doplňující studijní a zkušební řád VUT platná od akademického roku 2005/06 Úprava článků týkajících se doktorského studia Směrnice děkana FEKT doplňující studijní a zkušební řád VUT platná od akademického roku 2005/06 Úprava článků týkajících se doktorského studia K článku 31 Individuální studijní plán Členění studia Během

Více

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury

Doktorský studijní obor Didaktika literatury. 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury Obsah 1 Organizace doktorského studijního oboru Didaktika literatury... 1 1.1 Shrnutí požadovaných studijních aktivit včetně jejich kreditového ohodnocení... 2 1.2 Charakteristika a kreditové ohodnocení

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2017/2018

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2017/2018 směrnice č. 8 děkana Fakulty architektury VUT v Brně PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2017/2018 doplnění Studijního a zkušebního řádu VUT Úvodní ustanovení

Více

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne

Č. j.: TF/5/14 V Praze dne Č. j.: TF/5/14 V Praze dne 5.11.2014 Pokyn děkana K realizaci Studijního a zkušebního řádu pro studium v doktorských studijních programech České zemědělské univerzity v Praze na Technické fakultě ČZU v

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA V DOKTORSKÝCH Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně Akademický senát Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně v souladu se Studijním a zkušebním řádem Vysokého učení technického ze dne 20. 9.

Více

Univerzita Karlova v Praze. Opatření rektora č. 19/2006 a 19/2008

Univerzita Karlova v Praze. Opatření rektora č. 19/2006 a 19/2008 Univerzita Karlova v Praze Opatření rektora č. 19/2006 a 19/2008 Název: Opatření rektora, kterým se prozatímně stanoví pravidla pro organizaci studia na FSV, 1. LF, FTVS, HTF, LF Hradec Králové, FF, MFF

Více

jednooborové (tříleté) Magisterské studium (navazující na bakalářské studium) jednooborové (dvouleté)

jednooborové (tříleté) Magisterské studium (navazující na bakalářské studium) jednooborové (dvouleté) ANGLICKÝ JAZYK A LITERATURA Katedra anglistiky a amerikanistiky (KAA) FF MU nabízí tyto studijní programy: Prezenční studium Anglický jazyk a literatura Bakalářské studium dvouoborové (tříleté) jednooborové

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ Akademický senát Fakulty humanitních studií se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA TĚLESNÉ VÝCHOVY A SPORTU PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA Akademický senát Fakulty tělesné výchovy a sportu se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1 písm. e) zákona č.

Více

Směrnice děkana č. 7/2010 a 10/2013 Opatření děkana pro organizaci studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze

Směrnice děkana č. 7/2010 a 10/2013 Opatření děkana pro organizaci studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze Směrnice děkana č. 7/2010 a 10/2013 Opatření děkana pro organizaci studia na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy v Praze Čl. 1 Úvodní ustanovení Toto Opatření děkana pro organizaci studia

Více

Stručné představení Studijního a zkušebního řádu MU

Stručné představení Studijního a zkušebního řádu MU Stručné představení Studijního a zkušebního řádu MU Informace pro studenty Ph.D. 1 Obsah prezentace 1 Doba studia 5 Přerušení studia Formy studia Stipendia Rodičovská dovolená Zápis do studia 2 Průběh

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ Akademický senát Fakulty humanitních studií se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1

Více

ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY

ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY Druhá novela POS schválená AS UK dne 14. prosince 2018 ZMĚNA PRAVIDEL PRO ORGANIZACI STUDIA NA PRÁVNICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY Akademický senát Právnické fakulty Univerzity Karlovy se podle 27 odst.

Více

MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE

MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE PRŮVODCE STUDIEM PRO PREZENČNÍ FORMU STUDIA MODULU BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A PRAXE František Prášek Ostrava 2011 1 Název: Průvodce studiem pro prezenční formu studia modulu Bakalářská práce a praxe Autoři: Ing.

Více

Rámcový studijní plán studijní program Sociologie studijní obor Veřejná a sociální politika

Rámcový studijní plán studijní program Sociologie studijní obor Veřejná a sociální politika Rámcový studijní plán studijní program Sociologie studijní obor Veřejná a sociální politika čtyřleté studium Oborová rada: FSV UK, Institut sociologických studií, katedra veřejné a sociální politiky Předseda:

Více

MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium

MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium Poznámky k rozvrhu pro LS a pokyny pro zápis do STAGu Obecné informace k předzápisu do STAGu na FF UP jsou zveřejněny na webových stránkách UP. Níže uvedené

Více

DOKTORSKÉ STUDIUM: OBOR HUNGARISTIKA

DOKTORSKÉ STUDIUM: OBOR HUNGARISTIKA DOKTORSKÉ STUDIUM: OBOR HUNGARISTIKA http://wwwdata.muni.cz/study/branch.asp?subjekt=arts&program=85&typ=d&forma=p&obor=7310v063 STUDIJNÍ PROGRAM P7310 FILOLOGIE HUNGARISTIKA A UGROFINISTIKA (7310V063)

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú.

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. VYSOKÉ ŠKOLY SOCIÁLNĚ SPRÁVNÍ, z.ú. Část první Úvodní ustanovení Čl. 1 1. Tento studijní a zkušební řád je vydáván za účelem zajištění organizace průběhu studia na Vysoké

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA

MASARYKOVA UNIVERZITA Katedra sociální politiky a sociální práce Fakulta sociálních studií MASARYKOVA UNIVERZITA Bezpečně studiem Lenka Kříčková Jiří Winkler Hana Kotolová Obsah Neznalost neomlouvá Jak projít Hodnocení předmětů

Více

SMĚRNICE DĚKANA Č. 1/2018

SMĚRNICE DĚKANA Č. 1/2018 SMĚRNICE DĚKANA Č. 1/2018 Studium v doktorských studijních programech RNDr. Jaroslav Koutský, Ph.D., děkan SMĚRNICE PRO FSE UJEP Platná od: 11. 4. 2018 Účinná od: 11. 4. 2018 Vydal: doc. RNDr. Jaroslav

Více

VZOR PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA

VZOR PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA Jde o vzor fakultních Pravidel pro organizaci studia z dubna 2006, ve kterém byly v revizním režimu doplněny články vyplývající ze 7. Změny Studijního a zkušebního řádu UK z 11. června 2013. Všechny tyto

Více

UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD

UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD roční hodnocení plnění individuálního studijního plánu doktorského studijního programu za akademický rok ID plánu 9284 Student Fakulta Studijní program Studijní

Více

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-18/17. Stipendijní řád Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

VNITŘNÍ NORMA PdF UP. PdF-B-18/17. Stipendijní řád Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci VNITŘNÍ NORMA PdF UP PdF-B-18/17 Stipendijní řád Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Obsah: Garant: Článek 1 Úvodní ustanovení Článek 2 Druhy stipendií Článek 3 Řízení o přiznání stipendia,

Více

Zápatí prezentace 1

Zápatí prezentace 1 Informace k organizaci doktorského studia na Ekonomicko-správní fakultě MU Zápatí prezentace 1 Doktorské studium: individualizovaná forma studia (pod vedením školitele) zahrnuje část studijní část vědecko-výzkumnou

Více

Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Institut politologických studií

Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Institut politologických studií Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd Institut politologických studií Vyhláška ředitele č. 7 /2013 Schválená na základě projednání na schůzi vedení IPS dne 8.10.2013 Název: Stanovení pravidel

Více

Pravidla a manuál pro diplomové semináře, státní závěrečné zkoušky (SZZ) a obhajoby na katedře mediálních studií a žurnalistiky (KMSŽ)

Pravidla a manuál pro diplomové semináře, státní závěrečné zkoušky (SZZ) a obhajoby na katedře mediálních studií a žurnalistiky (KMSŽ) Pravidla a manuál pro diplomové semináře, státní závěrečné zkoušky (SZZ) a obhajoby na katedře mediálních studií a žurnalistiky (KMSŽ) Tato pravidla novelizují stejnojmennou normu katedry ze dne 7. 10.

Více

MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium

MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium Poznámky k rozvrhu pro LS AR 2016 2017 a pokyny pro zápis do STAGu Obecné informace k předzápisu do STAGu na FF UP jsou zveřejněny na webových stránkách UP.

Více

Řád celoživotního vzdělávání na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 25. června 2010

Řád celoživotního vzdělávání na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze ze dne 25. června 2010 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy registrovalo podle 36 odst. 2 zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), dne 25. června 2010

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ Akademický senát Fakulty humanitních studií se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1

Více

SMĚRNICE DĚKANA FAKULTY ARCHITEKTURY VUT V BRNĚ PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU

SMĚRNICE DĚKANA FAKULTY ARCHITEKTURY VUT V BRNĚ PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU SMĚRNICE DĚKANA FAKULTY ARCHITEKTURY VUT V BRNĚ PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU Oddíl č.1 Úvodní ustanovení 1. Směrnice č.1 děkana Fakulty architektury VUT v Brně pro studium

Více

Fakulta stavební VUT v Brně

Fakulta stavební VUT v Brně Fakulta stavební VUT v Brně v Brně dne: 3. 5. 2011 rozdělovník: vedoucí ústavů, vedoucí oborů, tajemník FAST VUT, vedoucí KIC, SKAS, studenti FAST VUT zpracoval: doc. Ing. Miroslav Bajer, CSc., doc. Ing.

Více

Rámcový studijní plán studijní program Sociologie studijní obor Veřejná a sociální politika

Rámcový studijní plán studijní program Sociologie studijní obor Veřejná a sociální politika Rámcový studijní plán studijní program Sociologie studijní obor Veřejná a sociální politika čtyřleté studium Oborová rada: FSV UK, Institut sociologických studií, katedra veřejné a sociální politiky Předseda:

Více

Směrnice děkana 8/2014 Organizace studia v doktorských studijních oborech

Směrnice děkana 8/2014 Organizace studia v doktorských studijních oborech Směrnice děkana 8/2014 Organizace studia v doktorských studijních oborech Jméno Funkce Datum Podpis Garant: doc. Ing. Klára Antlová, Ph.D. proděkanka pro 18. 10. 2018 vědu a výzkum Právní kontrola: Mgr.

Více

ACADEMIA RERUM CIVILIUM - VYSOKÁ ŠKOLA POLITICKÝCH A SPOLEČENSKÝCH VĚD, s.r.o. STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

ACADEMIA RERUM CIVILIUM - VYSOKÁ ŠKOLA POLITICKÝCH A SPOLEČENSKÝCH VĚD, s.r.o. STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ ACADEMIA RERUM CIVILIUM - VYSOKÁ ŠKOLA POLITICKÝCH A SPOLEČENSKÝCH VĚD, s.r.o. STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD ČÁST PRVNÍ ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Článek 1 1. Studium v bakalářském studijním programu je uskutečňováno

Více

STUDIJNÍ PROGRAM 2005/2006

STUDIJNÍ PROGRAM 2005/2006 STUDIJNÍ PROGRAM 2005/2006 TEORIE INTERAKTIVNÍCH MÉDIÍ ORGANIZACE STUDIA Obor Teorie interaktivních médií je organizován ve 2 typech studia: Bakalářský studijní program - dvouoborový (6 semestrů = 3 roky)

Více

DOKTORSKÉ STUDIUM: OBOR OBECNÁ JAZYKOVĚDA

DOKTORSKÉ STUDIUM: OBOR OBECNÁ JAZYKOVĚDA DOKTORSKÉ STUDIUM: OBOR OBECNÁ JAZYKOVĚDA http://wwwdata.muni.cz/study/branch.asp?subjekt=arts&program=85&typ=d&forma=p&obor=7310v115 STUDIJNÍ PROGRAM P7310 FILOLOGIE OBECNÁ JAZYKOVĚDA (7310V115) Oborová

Více

Práva a povinnosti doktorandů dle vnitřních norem MU. Markéta Burešová, Dominika Hobzová Přírodovědecká fakulta

Práva a povinnosti doktorandů dle vnitřních norem MU. Markéta Burešová, Dominika Hobzová Přírodovědecká fakulta Práva a povinnosti doktorandů dle vnitřních norem MU Markéta Burešová, Dominika Hobzová 12. 9. 2018 Přírodovědecká fakulta Obsah prezentace 1 Dva pohledy na doktorát 2 Individuální studijní plán jako kontrakt

Více

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ

PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FAKULTA HUMANITNÍCH STUDIÍ PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ HUMANITNÍCH STUDIÍ Akademický senát Fakulty humanitních studií se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 1

Více

Polská literatura. Oborová komise: prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc. předseda. Mgr. Roman Madecki, Ph.D. místopředseda.

Polská literatura. Oborová komise: prof. PhDr. Ivo Pospíšil, DrSc. předseda. Mgr. Roman Madecki, Ph.D. místopředseda. Polská literatura Oborová komise: předseda místopředseda Interní členové prof. PhDr. Krystyna Kardyni-Pelikánová, DrSc. (em.) Externí členové dr Marek Bernacki (Akademia Techniczno-Humanistyczna Bielsko-Biała,

Více

P 7105 HISTORIE POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ

P 7105 HISTORIE POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ P 7105 HISTORIE POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ Vstupní požadavky Uchazeč musí být absolventem magisterského studia nejlépe oborů archivnictví, pomocných věd historických, historie či případně dalších blízkých

Více

Doktorandský seminář I. Katedra sociální práce FF UK

Doktorandský seminář I. Katedra sociální práce FF UK Doktorandský seminář I. Katedra sociální práce FF UK 4. 10. 2018 Program setkání Pravidla doktorského studia předpisy Studijní plán a individuální studijní plán Harmonogram studia v AR 2017/18 Vnitřní

Více

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY SMĚRNICE DĚKANA. Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc

UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY SMĚRNICE DĚKANA. Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI FAKULTA TĚLESNÉ KULTURY SMĚRNICE DĚKANA Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie na FTK UP Olomouc OBSAH: Studium v doktorském studijním programu Kinantropologie

Více

Směrnice č. 3DS/2014 děkana Fakulty ekonomické ZČU v Plzni Organizace studia v doktorském studijním programu

Směrnice č. 3DS/2014 děkana Fakulty ekonomické ZČU v Plzni Organizace studia v doktorském studijním programu Směrnice č. 3DS/2014 děkana Fakulty ekonomické ZČU v Plzni Organizace studia v doktorském studijním programu Základní pravidla pro studium v doktorském studijním programu (DSP) na Západočeské univerzitě

Více

Doktorský studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně

Doktorský studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie. prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Doktorský studijní program Elektrotechnika a komunikační technologie prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D Ústav radioelektroniky FEKT VUT v Brně Doktorský studijní program Garant: Prof. RNDr. Vladimír Aubrecht,

Více

Distanční forma studia. dle studijního plánu, v rozsahu. dle určení školitele. po dohodě s doktorandem. alespoň jednou za studium

Distanční forma studia. dle studijního plánu, v rozsahu. dle určení školitele. po dohodě s doktorandem. alespoň jednou za studium Strana 1/ 7 Opatření děkana 7/09 ze dne 30. dubna 2009: o dalších povinnostech doktorandů Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze S ohledem na závěry přijaté při jednání Senátu Fakulty podnikohospodářské

Více

Student 1. ročníku DSP by měl při zahájení svého studia pamatovat na tyto kroky:

Student 1. ročníku DSP by měl při zahájení svého studia pamatovat na tyto kroky: Koncepce doktorského studijního programu Doktorský studijní program (dále DSP) představuje nejvyšší stupeň vysokoškolského vzdělání, kterého je možné dosáhnout. Mají ho oprávnění realizovat pouze pracoviště,

Více

směrnice č. 4 SMĚRNICE DĚKANA FAKULTY ARCHITEKTURY VUT V BRNĚ PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2014/2015

směrnice č. 4 SMĚRNICE DĚKANA FAKULTY ARCHITEKTURY VUT V BRNĚ PRO STUDIUM V BAKALÁŘSKÉM A MAGISTERSKÉM STUDIJNÍM PROGRAMU 2014/2015 Oddíl č.1 Úvodní ustanovení 1. Směrnice č.4 děkana Fakulty architektury VUT v Brně pro studium v bakalářském a magisterském studijním programu (dále jen směrnice) v akademickém roce 2014/2015 doplňuje

Více

Směrnice na podporu mobilit CZ studentů Fakulty stavební

Směrnice na podporu mobilit CZ studentů Fakulty stavební Účinnost dokumentu od 6. 5. 2011 Řízená kopie č: Razítko: Správce úložiště dokumentů, není řízeným dokumentem 1/5 Čl. I Úvodní ustanovení 1. Směrnice stanovuje zásady a závazné podmínky, podle kterých

Více

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Obecné zásady klasifikace

KLASIFIKAČNÍ ŘÁD. Obecné zásady klasifikace Vyšší odborná škola Jana Ámose Komenského IČ: 71341200 IZO: 181019116 Nádražní 120, 702 00 Ostrava KLASIFIKAČNÍ ŘÁD Článek I. Obecné zásady klasifikace 1. Studenti jsou hodnoceni vždy za příslušné období

Více

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi

Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia. Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Průvodce studiem modulu pro kombinovanou formu studia Modul č. 13 UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE - dílčí část II Bakalářský seminář + příprava na praxi Autor: František Prášek Ostrava 2010 Úvodní slovo garanta

Více

P 7701 PSYCHOLOGIE PSYCHOLOGIE PRÁCE A ORGANIZACE

P 7701 PSYCHOLOGIE PSYCHOLOGIE PRÁCE A ORGANIZACE P 7701 PSYCHOLOGIE PSYCHOLOGIE PRÁCE A ORGANIZACE Vstupní požadavky Uchazeč je nejčastěji absolventem magisterského studia psychologie. Přijmout však lze absolventa i jiného, nejlépe příbuzného oboru univerzitního

Více

Studijní plán magisterského studia oboru PRÁVO (HPRAVO2017) pro akademický rok 2018/2019. Absolvování studia

Studijní plán magisterského studia oboru PRÁVO (HPRAVO2017) pro akademický rok 2018/2019. Absolvování studia Studijní plán magisterského studia oboru PRÁVO (HPRAVO2017) pro akademický rok 2018/2019 Absolvování studia Pro absolvování studia je nutné kumulativně splnit tyto podmínky: získat souhrnně alespoň 300

Více

UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD

UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERZITA KARLOVA FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA FAKULTĚ SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERZITY KARLOVY Akademický senát Fakulty sociálních věd se podle 27 odst. 1 písm. b) a 33 odst. 2 písm.

Více

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD VŠ University of New York in Prague

STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD VŠ University of New York in Prague STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD VŠ University of New York in Prague Článek 1 Studium a jeho organizace 1. Studium na VŠ UNYP je organizováno v těchto studijních programech: Applied Social Sciences, Business Administration,

Více

UNIVERZITA KARLOVA LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ

UNIVERZITA KARLOVA LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ UNIVERZITA KARLOVA LÉKAŘSKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ PRAVIDLA PRO ORGANIZACI STUDIA NA LÉKAŘSKÉ FAKULTĚ V HRADCI KRÁLOVÉ Akademický senát Lékařské fakulty v Hradci Králové se podle 27 odst. 1 písm. b)

Více

pro akademický rok 2010/2011

pro akademický rok 2010/2011 FAKULTA EKONOMICKÁ děkan Pokyn č. 2/10 děkana Fakulty ekonomické ZČU pro akademický rok 2010/2011 Bakalářské studium prezenční forma studia 1. Pro studující, kteří nastupují ke studiu v akademickém roce

Více

VŠB-TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA Sokolská třída 33, Ostrava

VŠB-TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA Sokolská třída 33, Ostrava VŠB-TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA EKONOMICKÁ FAKULTA Sokolská třída 33, 701 21 Ostrava PRAVIDLA přijímacího řízení ke studiu v doktorských studijních programech akreditovaných v českém jazyce Ekonomické

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ LÉKAŘSKÁ FAKULTA Navazující magisterský studijní program 5345T SPECIALIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ Studijní obor LF 5342T009 REHA LÉČEBNÁ REHABILITACE A FYZIOTERAPIE Prezenční forma

Více

Vysoké učení technické v Brně Fakulta chemická

Vysoké učení technické v Brně Fakulta chemická Vysoké učení technické v Brně Fakulta chemická Datum vydání: 30. 7. 2014 Účinnost: od 1. 9. 2014 Závaznost: FCH VUT v Brně Vydává: děkan FCH VUT v Brně Nahrazuje: Směrnici fakulty upravující ustanovení

Více

MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium

MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium MEDIÁLNÍ STUDIA navazující magisterské studium Poznámky k rozvrhu pro LS a pokyny pro zápis do STAGu Obecné informace k předzápisu do STAGu na FF UP jsou zveřejněny na webových stránkách UP. Níže uvedené

Více

SMĚRNICE Č. 3 PRAVIDLA O ORGANIZACI STUDIA NA FIT

SMĚRNICE Č. 3 PRAVIDLA O ORGANIZACI STUDIA NA FIT SMĚRNICE Č. 3 PRAVIDLA O ORGANIZACI STUDIA NA FIT 1 Záhlaví Schválení AS FIT: 12. 9. 2017 Platnost: dnem schválení AS FIT Účinnost: dnem platnosti Odpovědnost: proděkani pro vzdělávací činnost, za Část

Více

Bakalářský seminář 1. Obsah semináře. Informace k volbě témat 31.10.2012 2012/2013 2.11.2012. Ing. Růžena Vorlová

Bakalářský seminář 1. Obsah semináře. Informace k volbě témat 31.10.2012 2012/2013 2.11.2012. Ing. Růžena Vorlová Bakalářský seminář 1 Ing. Růžena Vorlová 2012/2013 2.11.2012 Obsah semináře Informace k volbě témat a místa praxe Projekt a zadání bakalářské práce Termíny a harmonogram přípravy bakalářské práce SZZ Obsah

Více

Pravidla pro organizaci studia na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy

Pravidla pro organizaci studia na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy UNIVERZITA KARLOVA KATOLICKÁ TEOLOGICKÁ FAKULTA Pravidla pro organizaci studia na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy Akademický senát Katolické teologické fakulty se podle 27 odst. 1 písm.

Více

Kreditní systém. Předepsaný počet kreditních hodin v programech Interactive Online MBA a MSc je 41 kreditů.

Kreditní systém. Předepsaný počet kreditních hodin v programech Interactive Online MBA a MSc je 41 kreditů. Kreditní systém Kreditní hodina představuje množství potřebné na dosažení potřebných studijních výsledků a dosažené výsledky studentů potvrzují, že toto přibližné množství je nejméně 45 hodin, a to včetně

Více

cíl předmětu: Předmět je zaměřen na tři cíle:

cíl předmětu: Předmět je zaměřen na tři cíle: název předmětu: METODIKA BAKALÁŘSKÉ/DIPLOMOVÉ PRÁCE číslo předmětu: SPP/SPR/VPL280, SPP/SPR789, SPR/VPL598, SPSP/SPR/VPL898 vyučující na oboru SPR: prof. PhDr. Libor Musil, CSc., Mgr. Jiří Vander a vedoucí

Více

STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017

STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017 STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017 OBSAH 1 UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY.. 3 2 BAKALÁŘSKÉ STUDIUM 4 2.1 1. ročník bakalářského studia 4 2.2 2. ročník bakalářského studia.. 4 2.3 3. ročník bakalářského

Více

Příloha a) Studijního a zkušebního řádu FAMU ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU FAMU

Příloha a) Studijního a zkušebního řádu FAMU ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU FAMU Příloha a) Studijního a zkušebního řádu FAMU ŘÁD DOKTORSKÉHO STUDIJNÍHO PROGRAMU FAMU 1. Obecná ustanovení 1.1. Doktorský studijní program je zaměřen na vědecké bádání a samostatnou tvůrčí činnost v oblasti

Více