VYZNAMENÁNÍ A ČESTNÉ ODZNAKY ČS. PRACOVNÍKŮ POŽÁRNÍ OCHRANY Z POVOLÁNÍ (4. ČÁST)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VYZNAMENÁNÍ A ČESTNÉ ODZNAKY ČS. PRACOVNÍKŮ POŽÁRNÍ OCHRANY Z POVOLÁNÍ (4. ČÁST)"

Transkript

1 VYZNAMENÁNÍ A ČESTNÉ ODZNAKY ČS. PRACOVNÍKŮ POŽÁRNÍ OCHRANY Z POVOLÁNÍ (4. ČÁST) Československo od roku 1985 Ing. Oldřich Lukš Obecně závazným právním předpisem, který poměrně dlouhou dobu upravoval problematiku požární ochrany, byl zákon č. 18/1958 Sb., o požární ochraně. Tento zákon svěřil řízení, organizování a kontrolu požární ochrany v zásadě do působnosti národních výborů a ve vztahu k organizacím bylo řízení požární ochrany svěřeno též do působnosti jejich ústředních orgánů. Ústřední řízení požární ochrany a dozor na ni pak přísluší ministerstvu vnitra. Tempo rozvoje a nárůst složitostí úkolů národního hospodářství se projevilo i nárůstem problémů v oblasti požární ochrany. Odrazily se ve zvýšení požárovosti, jejíž příčiny spočívají zejména v tom, že požární ochrana se nestala všude neoddělitelnou součástí zabezpečování výrobních a ostatních úkolů organizací. Tyto skutečnosti vedly k nutnosti jejich řešení a bylo tedy rozhodnuto usnesením vlády ČSSR č. 93/1966, zahájit práce na novele zákona o požární ochraně. V roce 1968 byly tyto práce přerušeny a k otázkám nové koncepce požární ochrany se příslušné instituce vrátily až v roce Práce na novele zákona pozvolna pokračovaly, provázeny značnými peripetiemi a úskalími tehdejšího byrokratického řízení a teprve v roce 1985 vyvrcholily schválením nového zákona ČNR č. 133/85 Sb., o požární ochraně. Tento nový zákon kromě jiného přinesl zásadní průlom do legislativy v tom, že byl zřízen Sbor požární ochrany, který v sobě sdružuje všechny jednotky PO zřízené při orgánech státní územní správy a řízené ministerstvem vnitra. Kromě nich pak existují profesionální jednotky PO tvořené pracovníky PO z povolání u rezortů a organizací. Zcela samostatnou složku pak představoval Svaz požární ochrany ČSSR, jenž byl společenskou organizací fungující na bázi dobrovolné činnosti svých členů. Nový zákon byl hned v dalším roce doplněn prováděcí vyhláškou a prakticky současně nařízením vlády ČSR č. 35/86 Sb., o medaili Za hrdinský čin a čestném titulu Zasloužilý příslušník Sboru požární ochrany. Obě uznání byla založena nejen z důvodů legislativních, ale i pragmatických. Medaile Za hrdinský čin měla nahradit odznak Za hrdinský čin (viz 2. část tohoto seriálu), jehož zásoby již byly vyčerpány a rovněž jeho výtvarné pojetí neodpovídalo požadavkům současnosti. Další čestný titul pak rozlišoval ocenění příslušníků a pracovníků PO a svým způsobem vyjadřoval i nadřazenost příslušníků Sboru PO. Poprvé také došlo ke zřízení čestných uznání na úseku PO obecně závazným předpisem. Ten pak hovoří následujícím způsobem: Nařízení vlády ČSR č. 35 ze dne 13. května 1986 o medaili Za hrdinský čin a čestném titulu Zasloužilý příslušník Sboru PO Vláda České socialistické republiky nařizuje podle 9 odst. 4 zákona č. 62/1962 Sb., o propůjčování vyznamenání: 1 Zřizují se čestná uznání a/ medaile Za hrdinský čin, b/ čestný titul Zasloužilý příslušník Sboru požární ochrany.

2 2 /1/ Medaili Za hrdinský čin lze udělit příslušníkům Sboru požární ochrany, pracovníkům závodních požárních útvarů, členům dobrovolných veřejných požárních sborů, členům dobrovolných závodních požárních sborů, členům požárních hlídek a občanům k ocenění jejich odvahy a obětavosti při zdolávání požáru nebo při záchranných pracích při živelní pohromě nebo jiné mimořádné události. /2/ S medailí Za hrdinský čin se odevzdává listina o jejím udělení. 3 /1/ Čestný titul Zasloužilý příslušník Sboru požární ochrany lze udělit příslušníkům Sboru PO k ocenění a/ mimořádných pracovních výsledků při ochraně života a zdraví občanů a majetku před požáry, živelními pohromami a jinými mimořádnými událostmi, b/ zvláštních zásluh o rozvoj požární ochrany, přitom se přihlíží i ke společenské angažovanosti příslušníka. /2/ S udělením čestného titulu Zasloužilý příslušník Sboru PO se odevzdává listina o jeho udělení. /3/ S čestným titulem Zasloužilý příslušník Sboru PO je spojeno právo nosit čestný odznak. 4 /1/ Medaili Za hrdinský čin a čestný titul Zasloužilý příslušník Sboru PO uděluje ministr vnitra České socialistické republiky. /2/ Ministr vnitra ČSR může odejmout medaili Za hrdinský čin nebo čestný titul Zasloužilý příslušník Sboru PO tomu, kdo se dopustil jednání, jež ho činí nehodným tohoto čestného uznání, nebo vyjde-li najevo, že mu bylo čestné uznání uděleno nezaslouženě. /3/ Ten, jemuž byly medaile Za hrdinský čin nebo čestný titul zasloužilý příslušník Sboru PO odňaty, je povinen vrátit listinu o jejich udělení a medaili nebo čestný odznak orgánu, který věci těchto čestných uznání spravuje. 5 /1/ Ministr vnitra ČSR vydá statut medaile Za hrdinský čin a statut čestného titulu Zasloužilý příslušník Sboru PO. /2/ Věci medaile Za hrdinský čin a čestného titulu Zasloužilý příslušník Sboru PO spravuje MV ČSR. 6 Toto nařízení nabývá účinnosti dnem 1. července 1986 Československo do roku 1990 Výše uvedené nařízení vlády ČSR tedy dále rozšířilo škálu dekorací udělovaných v oblasti požární ochrany, avšak in natura tyto dekorace neexistovaly. Teprve následně byly realizovány výtvarné návrhy dekorací a realizována jejich ražba. Jelikož v nařízení vlády není ani rámcový popis /a statuty nebyly vydány/, jak by měly dekorace vypadat, byla jejich podoba zcela na invenci výtvarníka. Teprve v průběhu roku 1989 byl k dispozici čestný odznak udělovaný s čestným titulem Zasloužilý příslušník Sboru PO. Čestný odznak Zasloužilý příslušník Sboru PO Odznak je uložen v červené etuji o rozměrech 118 x 76 mm na červené sametové podložce. Spolu s odznakem je na podložce uchycena malá stužka a miniatura. Malá náprsní stužka je určena k nošení na stejnokroji, miniatura o ø 23 mm k nošení na civilním oděvu. Popis čestného odznaku: Odznak je kruhového tvaru o ø 35 mm a tloušťce necelé 2 mm (jde tedy v zásadě o medaili), zhotoven z patinovaného bronzu. V horní části medailonu je plochý obloukový

3 závěs o šířce 5 mm, který je drátěným kroužkem spojen se závěsem tvaru kruhové úseče s mírně zkosenými okraji. Povrch závěsu je zvlněn šesti rozšiřujícími se paprsky, na nichž je položeno šest lipových lístků. Na zadní straně závěsu je plochý drátěný obdélníkový úchyt o šířce 11 mm pro zavěšení na stuhu. Avers: V horní části medailonu je umístěn státní znak ČSSR, zpod kterého vybíhají na všechny strany paprsky. Pod ním, ve dvou řádcích, je umístěn do půlkruhu opis: ZASLOUŽILÝ PŘÍSLUŠNÍK / SBORU POŽÁRNÍ OCHRANY. Okraje horního řádku jsou ozdobeny lipovým lístkem. Miniatura je tvořena zmenšeným aversem odznaku na zapichovací jehlici. Revers: Je hladký, bez jakéhokoliv motivu. Uprostřed, mírně nad středem medailonu, je značka MK v kruhu (výrobce). Stuha: Je splývavá o šířce 31 mm a délce 45 mm. V horní části stuhy je zezadu přišita upínací spona. Stuha je bílá, uprostřed tmavomodrý pruh po stranách s tmavorudými pruhy v poměru 5,5:5:10:5:5,5 mm. Malá náprsní stužka má rozměry 31 x 12 mm. S ohledem na federativní uspořádání ČSSR byla tato ocenění založena i nařízením vlády SSR č. 39/86 Sb., ze dne 16. května 1986, o medaili Za hrdinský čin a čestném titulu Zaslúžilý príslušník Zboru požiarnej ochrany. Statut čestného odznaku byl vydán nařízením ministra vnitra SSR ze dne a uveřejněn ve Věstníku MVaŽP SSR, částka 3/1989. Podoba čestného odznaku je shodná s čestným odznakem ČSR a liší se pouze opisem na aversu odznaku: ZASLÚŽILÝ PRÍSLUŠNÍK / ZBORU POŽIARNEJ OCHRANY. Bezprostředně po vyhotovení tohoto čestného odznaku bylo zahájeno jeho udělování nejzasloužilejším příslušníkům Sboru požární ochrany v celé republice. Teprve v průběhu roku 1990 byly zhotoveny medaile Za hrdinský čin v ČSR a SSR a byly připraveny k udělování. Medaile Za hrdinský čin K uložení medaile slouží etuje o rozměrech 90 x 70 mm s průhledným krytem, uvnitř červená sametová podložka, na níž byla medaile uložena se stuhou založenou do spodku podložky; po straně pak uchycena malá stužka. Popis medaile:

4 Medaile je kruhového tvaru o ø 40 mm a tloušťce 3 mm. V horní části medaile je masivní obdélníkové očko 11 x 5 mm, kterým je kolmo provlečen plochý závěs o šíři 5 mm spojený s plochou spojkou převýšení tvořeného dvěma vavřínovými větvičkami, jež se rozpínají do šíře 40 mm. Na zadní straně převýšení je horizontálně položený obdélníkový úchyt k provlečení stuhy. Celá medaile i s převýšením je zhotovena z patinovaného bronzu světlejšího odstínu. Avers: Kruhový medailon je vodorovně rozdělen na dvě části ve 2/5 svého průměru. Spodní, menší část je proti horní snížena a na heraldicky pravé straně má do poloviny zvýšený okraj. Do plochy celé medaile je položena klečící postava záchrance, který za vzpažené ruce zvedá postiženou osobu. Pod pravým kolenem záchrance je třířádkový nápis ZA/HRDINSKÝ/ČIN. Vlevo, u konce nohou postiženého je značka, pravděpodobně medailéra. Revers: Kolem celého obvodu medaile je masivně zvýšený okraj o šíři 2 mm. Plocha medaile je vodorovně opět rozdělena na dvě nestejně velké části, ale v opačném poměru než na aversu. Spodní, slabě zvýšená plocha je hladká a v jejím středu je kolmo postavený žebřík. V horní části je umístěna stylizovaná dvojdílná trojúhelníková střecha, ze které šlehají stylizované plameny. V levé části této střechy je stylizované schodiště stoupající k vrcholu střechy. Stuha: Je splývavá o šířce 39 mm a délce 55 mm. V horní části stuhy je zezadu přišita upínací spona. Stuha je bílo-červeno-modro-červeno-bílá, vše v poměru 8,5:7:8:7:8,5 mm. Malá náprsní stužka má rozměry 39x12 mm. Medaile mohla být udělena opakovaně, a též in memoriam. Poprvé byla medaile udělena ministrem vnitra ČSR dne rtm. PO Jiřímu Maňouškovi z okresního útvaru Sboru PO Blansko za mimořádný výkon při záchraně dvou osob ze studny. Ještě předtím, v říjnu 1990, byla jedna medaile předána rtm. PO Nidrlovi jako náhrada za ztracený odznak Za hrdinský čin. Další medaile již uděleny nebyly. Obdobně, jako v případě čestného titulu Zaslúžilý příslušník Zboru požiarnej ochrany, i v tomto případě byla medaile Za hrdinský čin zřízena i na Slovensku, a to nařízením vlády SSR č. 39/1986 Sb., ze dne 16. května 1986 a statut medaile byl vydán nařízením ministra vnitra SSR ze dne 11. srpna 1989, jenž byl zveřejněn ve Věstníku MVaŽP SSR, částka 11/1989. Medaile měla být údajně shodná s medailí české provenience, avšak realita byla nakonec jiná a medaile tak má zcela odlišné výtvarné provedení.

5 Medaile Za hrdinský čin (verze SSR) Medaile je uložena v etuji o rozměrech 78 x 118 mm, vínově červené barvy. Uvnitř víko pokryto bílým hedvábím a medaile leží na vínově červené sametové podložce. Popis medaile: Avers: Medaile o průměru 40 mm a proměnlivé tloušťce 1,5 4 mm je zhotovena ze světlého tombaku. Plocha medaile je vertikálně rozdělena na tři části, přičemž střední část je zvýšená. Heraldicky vpravo přes střední a krajní část je plasticky výrazná polopostava muže hledícího vlevo k plamenům a držícího v náručí malé dítě. Plameny požáru jsou od poloviny ke středu vršku levé okrajové části medaile. Revers: Plocha medaile je opět vertikálně rozdělena na tři části, přičemž obě okrajové jsou zvýšené. V ploše pod středem medaile je horizontálně umístěné seskupení lipových lístků směřujících vpravo i vlevo. Na ploše lístků a nad i pod nimi je umístěn třířádkový nápis ZA / HRDINSKÝ / ČIN, ve spodní části je pak vyryto evidenční číslo. Na vršku medaile je v ploše malé očko, kterým prochází kolmo kroužek spojený očkem střední plošky převýšení tvořeného oboustranně svazky stylizovaných lístků. Na zadní straně je obdélníkový úchyt, jímž je medaile uchycena na plochu stuhy. Stuha: Je splývavá o šířce 39 a délce 43 mm a je tvořena bílo-červeno-modrou trikolorou v poměru 13:13:13 mm. Vzadu je stuha přišita k plochému úchytu s horizontálně položenou připichovací jehlicí. Malá náprsní stužka má rozměry 39 x 12 mm. Dle mého názoru je tato medaile svým výtvarným provedením daleko více vydařená než její česká varianta. K dispozici nejsou žádné informace, zda byla medaile udělována (a případný počet udělení) a nebo k udělování s ohledem na probíhající společenské změny zřejmě vůbec nedošlo. Aktuálně u této medaile jsou mně známa evidenční čísla 194, 210, 219, 242, 248 a 264. K dispozici je dále nepoužitá etuje a nevyplněný dekret k této medaili (zde však existuje domněnka, že obojí mohlo být určeno k předchozímu čestnému odznaku Za hrdinský čin). V návrhu novely výstrojního řádu připraveném Hlavní správou Sboru PO v červnu 1989, bylo rovněž stanoveno pořadí nošených vyznamenání na stejnokroji PO. Čl. III. Pořadí nošení vyznamenání 1. Řády a vyznamenání ČSSR Nosí se v pořadí určeném zákonem č. 62/1962 Sb. 2. Řády a vyznamenání zahraničních států Nosí se v pořadí udělení s přihlédnutím k jejich významu a charakteru

6 3. Vyznamenání resortů v ČSSR a/ Vyznamenání resortu MV se nosí před všemi dalšími resortními vyznamenáními v pořadí: 1/ vyznamenání Sboru PO - čestné uznání Medaile Za hrdinský čin - čestný titul Zasloužilý příslušník Sboru PO - čestný odznak Za hrdinský čin - čestný titul Vzorný pracovník PO - čestný titul Zasloužilý pracovník PO 2/ další resortní vyznamenání se nosí v pořadí určeném nařízením MV ČSSR č. 14/ 1986 b/ vyznamenání ostatních resortů se nosí v pořadí udělení; 4. Pamětní medaile udělované státem a KSČ Nosí se v pořadí určeném nařízením MV ČSSR č. 14/1986; 5. Vyznamenání společenských organizací v ČSSR Vyznamenání Svazu požární ochrany ČSSR a vyznamenání ostatních společenských organizací se nosí v pořadí udělení a s přihlédnutím k jejich významu a charakteru; 6. Vyznamenání společenských organizací zahraničních států a mezinárodních organizací nosí se v pořadí udělení. Vyznamenání se závěsem se nosí na levé straně v pořadí uvedeném výše. Vyznamenání bez závěsů se nosí na pravé straně prsou v pořadí uvedeném výše. Stužky vyznamenání se nosí v pořadí uvedeném výše. Miniatury vyznamenání se na stejnokrojích nenosí. V souvislosti s revolučními změnami v listopadu 1989 došlo ke změně politického i společenského zřízení v našem státě. S tím je spojena i změna v systému státních vyznamenání prezentovaná zákonem č. 404/1990 Sb., o státních vyznamenáních ČSFR. V souladu s příslušnými ustanoveními tohoto zákona bylo další udělování vyznamenání uvedených dosud v tomto seriálu zastaveno. Závěrem bych chtěl poděkovat kolegům Václavu Liškovi, Ladislavu Kubiasovi, Hanuši Vídršperkovi, Aloisi Taclovi a Miroslavu Homolovi za poskytnuté informace, podklady a vyobrazení. Škoda, že se více kolegů, kteří nepochybně tyto medaile mají, neozvalo. Nevyplněný dekret k čestnému odznaku

7 Etuje k medaili Za hrdinství SSR Použité prameny: Zákon č.18/1958 Sb., o požární ochraně, Zákon č. 62/1962 Sb., o propůjčování vyznamenání, Zákon ČNR č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, Nařízení vlády ČSR č. 35/1986 Sb., o medaili Za hrdinský čin a čestném titulu Zasloužilý příslušník Sboru požární ochrany, Nariadenie vlády SSR č. 39/1986 Sb., o medaili Za hrdinský čin a čestném titulu Zaslúžilý příslušník Zboru požiarnej ochrany, Návrh výnosu MVaŽP ČSR o stejnokroji a poskytování osobních ochranných prostředků příslušníkům Sboru PO červen 1989, Zákon č. 404/1990 Sb., o státních vyznamenáních ČSFR, Lukš O.: Čestné odznaky a vyznamenání čs. pracovníků požární ochrany z povolání (3. část), SIGNUM č. 19, květen 1992, Petera J., Klement B.: Vyznamenání, medaile a odznaky požární ochrany z let , ČNS Ústí nad Orlicí, MC PO Přibyslav, květen 1993, Archiv a sbírka autora.

Řád Milana Rastislava Štefánika IV. třídy

Řád Milana Rastislava Štefánika IV. třídy ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Řád Milana Rastislava Štefánika IV. třídy (zřízený zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky nositelů (Archiv KPR, fond KPR, Evidenční

Více

VYZNAMENÁNÍ A ČESTNÉ ODZNAKY ČS. PRACOVNÍKŮ POŽÁRNÍ OCHRANY Z POVOLÁNÍ (5. ČÁST)

VYZNAMENÁNÍ A ČESTNÉ ODZNAKY ČS. PRACOVNÍKŮ POŽÁRNÍ OCHRANY Z POVOLÁNÍ (5. ČÁST) VYZNAMENÁNÍ A ČESTNÉ ODZNAKY ČS. PRACOVNÍKŮ POŽÁRNÍ OCHRANY Z POVOLÁNÍ (5. ČÁST) Československo od roku 1961 odznaky socialistické soutěže Ing. Oldřich Lukš Režim socialistického Československa (ČSSR)

Více

zlatá medaile Hrdina práce

zlatá medaile Hrdina práce ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Československé vyznamenání práce I. stupně zlatá medaile Hrdina práce spojená s čestným titulem Hrdina práce (zřízena vládním nařízením č. 265/1948 Sb. ze dne 3. prosince

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva vnitra. ze dne 29. srpna 2001,

VYHLÁŠKA. Ministerstva vnitra. ze dne 29. srpna 2001, 323 VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 29. srpna 2001, kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 238/2000 Sb., o Hasičském záchranném sboru České republiky a o změně některých zákonů Ministerstvo

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1984. Vyhlásené: 29.06.1984 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1984

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1984. Vyhlásené: 29.06.1984 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1984 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1984 Vyhlásené: 29.06.1984 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1984 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 59 N A Ř Í Z E N Í V L Á D Y České socialistické

Více

VYZNAMENÁNÍ A ČESTNÉ ODZNAKY ČS. PRACOVNÍKŮ POŽÁRNÍ OCHRANY Z POVOLÁNÍ (2. ČÁST)

VYZNAMENÁNÍ A ČESTNÉ ODZNAKY ČS. PRACOVNÍKŮ POŽÁRNÍ OCHRANY Z POVOLÁNÍ (2. ČÁST) VYZNAMENÁNÍ A ČESTNÉ ODZNAKY ČS. PRACOVNÍKŮ POŽÁRNÍ OCHRANY Z POVOLÁNÍ (2. ČÁST) Československo 1945 1948 Ing.Oldřich Lukš Vraťme se ještě na chvíli do Československa před zahájením 2. světové války. Jak

Více

Zásady pro udělování cen Ústeckého kraje

Zásady pro udělování cen Ústeckého kraje Ústecký kraj Zásady pro udělování cen Ústeckého kraje ze dne 18. 4. 2012 Příloha č. 1 Grafické vyobrazení Záslužné medaile Ústeckého kraje a Medaile hejtmana Ústeckého kraje Příloha č. 2 Formulář Návrh

Více

Řád Tomáše Garrigue Masaryka IV. třídy

Řád Tomáše Garrigue Masaryka IV. třídy ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Řád Tomáše Garrigue Masaryka IV. třídy (zřízený zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky nositelů (Archiv KPR, fond KPR, Evidenční

Více

Řád Tomáše Garrigue Masaryka I. třídy

Řád Tomáše Garrigue Masaryka I. třídy ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Řád Tomáše Garrigue Masaryka I. třídy (zřízený zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky nositelů (Archiv KPR, fond KPR, Evidenční

Více

Vzory symbolů hasičského záchranného sboru. Velký znak Hasičského záchranného sboru České republiky

Vzory symbolů hasičského záchranného sboru. Velký znak Hasičského záchranného sboru České republiky Teze návrhů prováděcích právních předpisů k provedení 53 návrhu zákona o Hasičském záchranném sboru České republiky. k provedení 53 písmeno a) návrhu zákona Vzory symbolů hasičského záchranného sboru Velký

Více

STATUT ČESTNÝCH VYZNAMENÁNÍ A TITULŮ SH ČMS

STATUT ČESTNÝCH VYZNAMENÁNÍ A TITULŮ SH ČMS Soubor předpisů SH ČMS I/3-2006 STATUT ČESTNÝCH VYZNAMENÁNÍ A TITULŮ SH ČMS I. Řádní členové Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v souladu se Stanovami sdružení, zákonnými předpisy a potřebami občanů,

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1946 Vyhlásené: 07.03.1946 Časová verzia predpisu účinná od: 07.03.1946 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 41. V y h l á š k a m i n i s t r a

Více

Směrnice pro zřízení a propůjčování Pamětní medaile města Lanškroun

Směrnice pro zřízení a propůjčování Pamětní medaile města Lanškroun Kancelář starosty a tajemníka nám. J. M. Marků 12, 563 16 Lanškroun, www.lanskroun.eu Čj.: MULA 32638/2012 Počet listů dokumentu: 6 Počet listů příloh: 2 Spisový znak: 53 2 Směrnice pro zřízení a propůjčování

Více

Ocenění a vyznamenání členů a Sborů dobrovolných hasičů. zpracoval Michal Bílek

Ocenění a vyznamenání členů a Sborů dobrovolných hasičů. zpracoval Michal Bílek Ocenění a vyznamenání členů a Sborů dobrovolných hasičů zpracoval Michal Bílek Jak můžete ocenit své členy - Řídíme se Statutem čestných vyznamenání a titulů SH ČMS, který byl schválen shromážděním starostů

Více

Směrnice SŽDC č. 121 Udělování čestných vyznamenání Hasičské záchranné služby státní organizace Správa železniční dopravní cesty

Směrnice SŽDC č. 121 Udělování čestných vyznamenání Hasičské záchranné služby státní organizace Správa železniční dopravní cesty Správa železniční dopravní cesty, státní organizace Dlážděná 1003/7 110 00 Praha 1 Směrnice SŽDC č. 121 Udělování čestných vyznamenání Hasičské záchranné služby státní organizace Správa železniční dopravní

Více

Specifikace dodávky GŘ OL - znak a medaile

Specifikace dodávky GŘ OL - znak a medaile Příloha č. 1 ZD Technická specifikace Specifikace dodávky Uvedená technická specifikace stanoví požadovanou kvalitu zboží. Pokud je použita obchodní firma nebo název či specifické označení zboží, které

Více

ŘÁD PRO UDĚLOVÁNÍ POCT NA UNIVERZITĚ OBRANY V BRNĚ

ŘÁD PRO UDĚLOVÁNÍ POCT NA UNIVERZITĚ OBRANY V BRNĚ U n i v e r zita o brany v B r n ě Kounicova 65, Brno, PSČ 662 10, datová schránka hkraife REGISTROVANÝ VNITŘNÍ PŘEDPIS ŘÁD PRO UDĚLOVÁNÍ POCT NA UNIVERZITĚ OBRANY V BRNĚ B r n o 2 0 1 7 Článek 1 Úvodní

Více

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015,

Návrh VYHLÁŠKA. ze dne 2015, II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2015, kterou se stanoví druhy a vzory služebních stejnokrojů Hasičského záchranného sboru České republiky, způsob označení příslušnosti k Hasičskému záchrannému sboru České republiky

Více

ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY. Řád Bílého lva. (dle zákona č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ. podle matriky nositelů

ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY. Řád Bílého lva. (dle zákona č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ. podle matriky nositelů ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Řád Bílého lva (dle zákona č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky nositelů (Archiv KPR, fond KPR, Evidenční knihy k udělování státních

Více

ÚVOD. Ministerstvo obrany České republiky AVIS 2007 ISBN 978-80-7278-395-3 (brož.) ISBN 978-80-7278-396-0 (váz.)

ÚVOD. Ministerstvo obrany České republiky AVIS 2007 ISBN 978-80-7278-395-3 (brož.) ISBN 978-80-7278-396-0 (váz.) Vojenská resortní vyznamenání, medaile a odznaky ÚVOD Ministerstvo obrany České republiky AVIS 2007 ISBN 978-80-7278-395-3 (brož.) ISBN 978-80-7278-396-0 (váz.) Následující brožura je poměrně stručná,

Více

ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY. Medaile Za zásluhy. I. stupně. (zřízena zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ

ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY. Medaile Za zásluhy. I. stupně. (zřízena zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Medaile Za zásluhy I. stupně (zřízena zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky nositelů (Archiv KPR, fond KPR, Evidenční knihy k

Více

42 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 25. srpna 2014, kterým se upřesňuje označení hasičů při zásahu

42 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 25. srpna 2014, kterým se upřesňuje označení hasičů při zásahu Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 42/2014 Strana 1 42 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 25. srpna 2014, kterým se upřesňuje

Více

Město Louny. č. 5/2005

Město Louny. č. 5/2005 Město Louny OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA LOUN č. 5/2005 O symbolice a udělování poct města Loun Č e r v e n 2005 Zastupitelstvo města Loun schválilo dne 20. 6. 2005 svým usnesením č. 49/2005 v souladu

Více

Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro udělování ceny kraje Vysočina ve formě Záslužné medaile kraje Vysočina. ze dne 24. 6. 2008. č.

Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro udělování ceny kraje Vysočina ve formě Záslužné medaile kraje Vysočina. ze dne 24. 6. 2008. č. Zastupitelstvo kraje Vysočina Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro udělování ceny kraje Vysočina ve formě Záslužné medaile kraje Vysočina ze dne 24. 6. 2008 č. 08/08 Čl. 1 Úvodní ustanovení Zastupitelstvo

Více

ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY. Medaile Za zásluhy. II. stupně. (zřízena zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ

ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY. Medaile Za zásluhy. II. stupně. (zřízena zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Medaile Za zásluhy II. stupně (zřízena zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky nositelů (Archiv KPR, fond KPR, Evidenční knihy

Více

STATUT VYZNAMENÁNÍ SH ČMS II.

STATUT VYZNAMENÁNÍ SH ČMS II. Soubor předpisů I/3-2002 STATUT VYZNAMENÁNÍ I. Členové Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v souladu se Stanovami sdružení, zákonnými předpisy a potřebami občanů, obcí i celé společnosti vyvíjejí aktivní

Více

S m ě r n i c e ČsOL pro udělování ocenění a jmenování do vyšší hodnosti.

S m ě r n i c e ČsOL pro udělování ocenění a jmenování do vyšší hodnosti. (2012) S m ě r n i c e ČsOL pro udělování ocenění a jmenování do vyšší hodnosti. Část I. Udělování ocenění I. Udělování. Československá obec legionářská (dále jen ČsOL) uděluje čestné uznání, minci ČsOL,

Více

čestný putovní praporec Bojovníkům práce

čestný putovní praporec Bojovníkům práce ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Československé vyznamenání práce II. stupně čestný putovní praporec Bojovníkům práce (zřízen vládním nařízením č. 265/1948 Sb. ze dne 3. prosince 1948) SEZNAM NOSITELŮ

Více

Právní předpisy a předpisy SH ČMS

Právní předpisy a předpisy SH ČMS Právní předpisy a předpisy SH ČMS -zákon o PO a související předpisy -stanovy SH ČMS, statut vyznamenání, stejnokrojový předpis 1. Fyzická osoba je mimo jiné povinna ze zákona o PO č.133/1985 Sb.ve znění

Více

Obecně závazná vyhláška č. 7/2018 Sb. hl. m. Prahy, o čestném občanství a cenách hlavního města Prahy

Obecně závazná vyhláška č. 7/2018 Sb. hl. m. Prahy, o čestném občanství a cenách hlavního města Prahy Obecně závazná vyhláška č. 7/2018 Sb. hl. m. Prahy, o čestném občanství a cenách hlavního města Prahy Zastupitelstvo hlavního města Prahy se usneslo dne 17. 5. 2018 vydat podle 44 odst. 1 zákona č. 131/2000

Více

Za zásluhy o výstavbu státu

Za zásluhy o výstavbu státu ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Čestný odznak Za zásluhy o výstavbu státu (dle dekretu prezidenta republiky č. 89/1945 Sb. ze dne 12. října 1945) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky nositelů (Archiv KPR,

Více

Statut Medaile Antonína Benjamina Svojsíka

Statut Medaile Antonína Benjamina Svojsíka Statut Medaile Antonína Benjamina Svojsíka 1. Historie a způsob zřízení (1) Medaile A. B. Svojsíka (dále jen M-ABS) jako vyznamenání Pražského kraje A. B. Svojsíka byla zřízena v roce 2003 rozhodnutím

Více

STATUT ČESTNÝCH VYZNAMENÁNÍ A TITULŮ SH ČMS

STATUT ČESTNÝCH VYZNAMENÁNÍ A TITULŮ SH ČMS Soubor předpisů SH ČMS I/3 2013 STATUT ČESTNÝCH VYZNAMENÁNÍ A TITULŮ SH ČMS I. Řádní členové Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska v souladu se Stanovami sdružení, zákonnými předpisy a potřebami občanů,

Více

2 Vzory služebních stejnokrojů (1) Služební stejnokroje tvoří sestavy součástí služební výstroje určené pro jednotné vystrojení příslušníků.

2 Vzory služebních stejnokrojů (1) Služební stejnokroje tvoří sestavy součástí služební výstroje určené pro jednotné vystrojení příslušníků. Strana 1826 166 VYHLÁŠKA ze dne 31. července 2014, kterou se stanoví vnější označení příslušníka Vězeňské služby České republiky, prokazování příslušnosti k Vězeňské službě České republiky a zvláštní barevné

Více

PAMĚTNÍ ODZNAK VZ 4218 ÚSTÍ NAD ORLICÍ

PAMĚTNÍ ODZNAK VZ 4218 ÚSTÍ NAD ORLICÍ VZ 4218 ÚSTÍ NAD ORLICÍ 56 (zřízen VZ 4218, výtvarná podoba schválena VHÚ čj. 4026/117/2004-1241) Pamětní odznak byl zřízen u příležitosti 60. výročí založení VZ. Byl udílen bývalým i současným vojákům,

Více

Zásady pro udělování čestného občanství a dalších ocenění města Nové Město nad Metují (dále jen Zásady )

Zásady pro udělování čestného občanství a dalších ocenění města Nové Město nad Metují (dále jen Zásady ) Zásady pro udělování čestného občanství a dalších ocenění města Nové Město nad Metují (dále jen Zásady ) Čl. 1 Zastupitelstvo města Nové Město nad Metují vydává tyto Zásady, podle kterých jsou oceňováni

Více

ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY. Medaile Za zásluhy. III. stupně. (zřízena zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ

ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY. Medaile Za zásluhy. III. stupně. (zřízena zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Medaile Za zásluhy III. stupně (zřízena zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky nositelů (Archiv KPR, fond KPR, Evidenční knihy

Více

Směrnice k propůjčování vyznamenání ČMMJ (k 12 odst.2 písm.i), 16 odst.3 písm.g) a 4 písm.e)stanov)

Směrnice k propůjčování vyznamenání ČMMJ (k 12 odst.2 písm.i), 16 odst.3 písm.g) a 4 písm.e)stanov) Směrnice k propůjčování vyznamenání ČMMJ (k 12 odst.2 písm.i), 16 odst.3 písm.g) a 4 písm.e)stanov) Čl. l Českomoravská myslivecká jednota ve snaze ocenit obětavou práci vykonanou ve prospěch myslivosti,

Více

Ministerstvo vnitra stanoví podle 18 a 40 odst. 2 zákona č. 320/2015 Sb., o Hasičském záchranném. zákonů (zákon o hasičském záchranném sboru):

Ministerstvo vnitra stanoví podle 18 a 40 odst. 2 zákona č. 320/2015 Sb., o Hasičském záchranném. zákonů (zákon o hasičském záchranném sboru): Strana 5522 407 VYHLÁŠKA ze dne 22. prosince 2015, kterou se stanoví druhy a vzory služebních stejnokrojů Hasičského záchranného sboru České republiky, způsob označení příslušnosti k Hasičskému záchrannému

Více

Směrnice k vyznamenáním Českomoravské myslivecké jednoty, z.s.

Směrnice k vyznamenáním Českomoravské myslivecké jednoty, z.s. Směrnice k vyznamenáním Českomoravské myslivecké jednoty, z.s. Čl. 1 1. Českomoravská myslivecká jednota ve snaze ocenit obětavou práci vykonanou ve prospěch myslivosti, ochrany zvěře a jejího životního

Více

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY

INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY S B Í R K A INTERNÍCH AKTŮ ŘÍZENÍ GENERÁLNÍHO ŘEDITELE HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČESKÉ REPUBLIKY Ročník: 2008 V Praze dne 31. prosince 2008 Částka: 66 O B S A H : Část I. 54. Pokyn generálního ředitele

Více

97/2008 Sb. VYHLÁŠKA

97/2008 Sb. VYHLÁŠKA 97/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 28. února 2008 o vzorech služebních stejnokrojů příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky, jejich používání a způsobu vnějšího označení, a vzoru služebního průkazu

Více

ČÁST PRVNÍ HLAVA I DRUHY DOKUMENTACE POŽÁRNÍ OCHRANY HLAVA II OBSAH A VEDENÍ DOKUMENTACE POŽÁRNÍ OCHRANY. 2 Koncepce požární ochrany kraje

ČÁST PRVNÍ HLAVA I DRUHY DOKUMENTACE POŽÁRNÍ OCHRANY HLAVA II OBSAH A VEDENÍ DOKUMENTACE POŽÁRNÍ OCHRANY. 2 Koncepce požární ochrany kraje 172/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 18. dubna 2001 k provedení zákona o požární ochraně Změna: 498/2002 Sb. Vláda nařizuje podle 30 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 237/2000

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 18. dubna 2001 k provedení zákona o požární ochraně

NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 18. dubna 2001 k provedení zákona o požární ochraně 172/2001 Sb. Změna: 498/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 18. dubna 2001 k provedení zákona o požární ochraně Vláda nařizuje podle 30 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 237/2000

Více

172/2001 Sb. k provedení zákona o požární ochraně

172/2001 Sb. k provedení zákona o požární ochraně 172/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 18. dubna 2001 k provedení zákona o požární ochraně Změna: 498/2002 Sb. Vláda nařizuje podle 30 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 237/2000

Více

172/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. k provedení zákona o požární ochraně

172/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. k provedení zákona o požární ochraně 172/2001 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY k provedení zákona o požární ochraně Vláda nařizuje podle 30 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění zákona č. 237/2000 Sb., (dále jen "zákon"): ČÁST PRVNÍ DRUHY

Více

Obecně závazná vyhláška č. 4/1997

Obecně závazná vyhláška č. 4/1997 Obec Dobrá Obecně závazná vyhláška č. 4/1997 Požární řádobce Dobrá Obec Dobrá vydává ve smyslu ustanovení 16, odst. 1 zákona č. 367/1990 Sb. o obcích, v platném znění, a v souladu s ustanovením 29 zákona

Více

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2014 Strana 1

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2014 Strana 1 Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 25/2014 Strana 1 25 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 9. června 2014, o používání a nošení

Více

ZÁSADY OCEŇOVÁNÍ ZA ČINNOST VE PROSPĚCH

ZÁSADY OCEŇOVÁNÍ ZA ČINNOST VE PROSPĚCH ČESKÁ a SLOVENSKÁ OBEC DĚLOSTŘELECKÁ,, z..s.. Novottného Lávka 5,, 116 68 Prraha 1--Sttarré Městto SMĚRNICE pro udělování ocenění za činnost ve prospěch ČaSOD, z.s. 3. vydání Schválil: Sněm ČaSOD, z.s.

Více

ZÁSADY OCENĚNÍ A POCT STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY

ZÁSADY OCENĚNÍ A POCT STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY STATUTÁRNÍ MĚSTO OPAVA ZÁSADY OCENĚNÍ A POCT STATUTÁRNÍHO MĚSTA OPAVY Účinnost od: 01. 01. 2012 Schváleno: Zastupitelstvem statutárního města Opavy dne 12. 12. 2012, pod číslem usnesení 156/08 ZM 11 Zpracoval:

Více

Rozesláno dne Směrnice ČUS 1/ Směrnice ČUS ze dne

Rozesláno dne Směrnice ČUS 1/ Směrnice ČUS ze dne Rozesláno dne Směrnice ČUS 1/2013 14.5.2013 1. Směrnice ČUS ze dne 14.5.2013 o pravidlech pro udělování vyznamenání a ocenění a o zásadách pro převzetí záštity a udělení ceny úplné znění část první Zásady

Více

4. Kříž rytíře dělostřelectva 7. Čestné členství ČaSOD Čl. 3 Předkládání návrhů na udělení ocenění Prezídiem ČaSOD

4. Kříž rytíře dělostřelectva 7. Čestné členství ČaSOD Čl. 3 Předkládání návrhů na udělení ocenění Prezídiem ČaSOD ČESKÁ a SLOVENSKÁ OBEC DĚLOSTŘELECKÁ Novottného Lávka 5,, 116 68 Praha 1--Sttaré Městto SMĚRNICE pro udělování ocenění za činnost ve prospěch ČaSOD 2. vydání Schválil: Sněm ČaSOD dne: 21. dubna 2012 V

Více

estný kíž nmecké matky (Ehrenkreuz der deutschen Mutter)

estný kíž nmecké matky (Ehrenkreuz der deutschen Mutter) estný kíž nmecké matky (Ehrenkreuz der deutschen Mutter) estný kíž nmecké matky (dále jen MK Mutterkreuz) byl založen vedením NSDAP dne 16. prosince 1938 v dob, kdy už nacisté plánovali válená tažení a

Více

O b e c n ě z á v a z n á v y h l á š k a. č. 2/2006

O b e c n ě z á v a z n á v y h l á š k a. č. 2/2006 O B E C V R CH O V A N Y --------------------------------------------------------------- O b e c n ě z á v a z n á v y h l á š k a č. 2/2006 kterou se vydává požární řád, stanoví podmínky k zabezpečení

Více

České a československé vojenské řády, vyznamenání a medaile, udělované za obranu a bojová nasazení, užívané v současnosti českými vojáky

České a československé vojenské řády, vyznamenání a medaile, udělované za obranu a bojová nasazení, užívané v současnosti českými vojáky České a československé vojenské řády, vyznamenání a medaile, udělované za obranu a bojová nasazení, užívané v současnosti českými vojáky Vojenská uniforma má bezpochyby dvě funkce - maskovací a rozlišovací.

Více

SMĚRNICE O ODMĚNÁCH A VYZNAMENÁNÍ V PIONÝRU

SMĚRNICE O ODMĚNÁCH A VYZNAMENÁNÍ V PIONÝRU s. 1 z 5 6/2005 RVS ze dne 26. 11. 2005 Směrnice o odměnách a vyznamenání v Pionýru, kterou se mění směrnice o odměnách a vyznamenání v Pionýru z 24. 1. 2004 SMĚRNICE O ODMĚNÁCH A VYZNAMENÁNÍ V PIONÝRU

Více

Řád Milana Rastislava Štefánika III. třídy

Řád Milana Rastislava Štefánika III. třídy ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Řád Milana Rastislava Štefánika III. třídy (zřízený zákonem č. 404/1990 Sb. ze dne 2. října 1990) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky nositelů (Archiv KPR, fond KPR, Evidenční

Více

O ZŘÍZENÍ MĚSTSKÉ POLICIE

O ZŘÍZENÍ MĚSTSKÉ POLICIE Obecně závazná vyhláška města Kadaně č. 2/08 O ZŘÍZENÍ MĚSTSKÉ POLICIE Zastupitelstvo města Kadaně na svém zasedání dne 28. února 2008 usnesením č. 50/2008 vydalo v souladu s ustanovením 10 písmena a)

Více

ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ Zátopkova 100/2, PS 40, Praha 6 Břevnov

ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ Zátopkova 100/2, PS 40, Praha 6 Břevnov ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ Zátopkova 100/2, PS 40, 160 17 Praha 6 Břevnov OCEŇOVÁNÍ V ČVS Číslo směrnice: 14/2013 změna 01/2015 Směrnice kategorie: C Schváleno: Výborem ČVS dne 22. listopadu 2015 Účinnost

Více

88/1996 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 4. dubna 1996, kterou se provádí zákon o obecní policii

88/1996 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 4. dubna 1996, kterou se provádí zákon o obecní policii 88/1996 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva vnitra ze dne 4. dubna 1996, kterou se provádí zákon o obecní policii Ministerstvo vnitra (dále jen "ministerstvo") stanoví podle 4 odst. 7, 5 odst. 6 a 27 odst. 1 zákona

Více

349/2013 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 29. října 2013,

349/2013 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 29. října 2013, 349/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 29. října 2013, kterou se mění vyhláška č. 97/2008 Sb., o vzorech služebních stejnokrojů příslušníků Hasičského záchranného sboru České republiky, jejich používání a způsobu

Více

Československá novinářská cena

Československá novinářská cena ARCHIV KANCELÁŘE PREZIDENTA REPUBLIKY Československá novinářská cena (zřízena zákonným opatřením předsednictva Národního shromáždění č. 171/1964 Sb. ze dne 26. srpna 1964) SEZNAM NOSITELŮ podle matriky

Více

Statutární město Opava

Statutární město Opava Číslo: 13/2005 Název: Obecně závazná vyhláška Statutárního města Opavy o užívaní znaku a vlajky Statutárního města Opavy a znaků a vlajek městských částí Garant: Odbor prezentace a zahraničních vztahů

Více

Stejnokrojový předpis SH ČMS. Ing. Jan Aulický

Stejnokrojový předpis SH ČMS. Ing. Jan Aulický Stejnokrojový předpis SH ČMS Ing. Jan Aulický Stejnokrojový předpis SH ČMS Předpis uvádí druhy stejnokrojů a součástky, které k nim patří. Stanoví pravidla pro nošení vyznamenání a určuje postup při opatřování

Více

S m ě r n i c e R a d y Č R S. pro udělování vyznamenání

S m ě r n i c e R a d y Č R S. pro udělování vyznamenání Český rybářský svaz Rada Nad Olšinami 31, 100 00 Praha 10 tel.: 274 811 751, fax.: 274 811 754 e-mail: rada@rybsvaz.cz www.rybsvaz.cz S m ě r n i c e R a d y Č R S pro udělování vyznamenání Tato směrnice

Více

S T E J N O K R O J O V Ý P Ř E D P I S Č H J

S T E J N O K R O J O V Ý P Ř E D P I S Č H J S T E J N O K R O J O V Ý P Ř E D P I S Č H J I. Úvodní ustanovení Prezidium ČHJ v souladu s ustanovením čl. 13 Stanov ČHJ vydává Stejnokrojový předpis České hasičské jednoty. Tento předpis se vydává za

Více

Směrnice o udělování čestného občanství města Třince, čestné záštity města Třince a záštity starosty města Třince

Směrnice o udělování čestného občanství města Třince, čestné záštity města Třince a záštity starosty města Třince Označení dokumentu: S/11/2015 Skartační zn.: A/5 Účinnost od: 14.06.2016 Typ dokumentu: směrnice Revize/datum: 1/14.06.2016 Účinnost do: Stav dokumentu: platný Zveřejnění na www: ano Počet stran/příloh:

Více

ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ Zátopkova 100/2, PS 40, Praha 6 Břevnov

ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ Zátopkova 100/2, PS 40, Praha 6 Břevnov ČESKÝ VOLEJBALOVÝ SVAZ Zátopkova 100/2, PS 40, 160 17 Praha 6 Břevnov OCEŇOVÁNÍ V ČVS Číslo směrnice: 14/2013 změna 02/2018 Směrnice kategorie: C Schváleno: Výborem ČVS dne 25. listopadu 2018 Účinnost

Více

S m ě r n i c e R a d y Č R S. pro udělování vyznamenání

S m ě r n i c e R a d y Č R S. pro udělování vyznamenání Český rybářský svaz Rada Nad Olšinami 31, 100 00 Praha 10 tel.: 274 811 751, fax.: 274 811 754 e-mail: rada@rybsvaz.cz www.rybsvaz.cz S m ě r n i c e R a d y Č R S pro udělování vyznamenání Tato směrnice

Více

OBEC LHÁNICE, Lhánice 25, Mohelno tel , IČ: , č.ú /0100

OBEC LHÁNICE, Lhánice 25, Mohelno tel ,   IČ: , č.ú /0100 OBEC LHÁNICE, Lhánice 25, 675 75 Mohelno tel. 568 642 118, e-mail: info@obeclhanice.cz, IČ: 00378054, č.ú. 9024711/0100 Obecně závazná vyhláška č. 1/2016, Požární řád obce Zastupitelstvo obce Lhánice se

Více

Město Špindlerův Mlýn

Město Špindlerův Mlýn Město Špindlerův Obecně závazná vyhláška č. /205, kterou se vydává požární řád obce Zastupitelstvo města Špindlerův se na svém zasedání konaném dne 5. 6. 205 usneslo vydat na základě 29 odst. písm. o)

Více

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 39/2016 Strana 1

Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 39/2016 Strana 1 Sbírka interních aktů řízení generálního ředitele HZS ČR - částka 39/2016 Strana 1 39 POKYN generálního ředitele Hasičského záchranného sboru České republiky ze dne 1 srpna 2016, o používání a nošení služebního

Více

MĚSTO KAŠPERSKÉ HORY. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2019 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA

MĚSTO KAŠPERSKÉ HORY. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2019 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA MĚSTO KAŠPERSKÉ HORY OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. /209 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA Zastupitelstvo města Kašperské Hory se na svém zasedání dne 25. dubna 209 usneslo vydat, usnesením č. 6, na základě

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2012,

Obecně závazná vyhláška č. 1/2012, I Obec Malé Výkleky Obecně závazná vyhláška č. 1/2012,, tanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob a tanoví další případy, kdy právnické osoby a podnikající

Více

Směrnice Republikové rady Českého rybářského svazu, z. s. pro udělování vyznamenání

Směrnice Republikové rady Českého rybářského svazu, z. s. pro udělování vyznamenání Český rybářský svaz, z. s. Republiková rada Nad Olšinami 31, 100 00 Praha 10 tel.: 274 811 751, fax.: 274 811 754 e-mail: rada@rybsvaz.cz www.rybsvaz.cz Směrnice Republikové rady Českého rybářského svazu,

Více

Obecně závazná vyhláška č. 9/2004. o městské policii

Obecně závazná vyhláška č. 9/2004. o městské policii Obecně závazná vyhláška č. 9/2004 o městské policii Zastupitelstvo města Vsetín se v souladu s 84, odst. 2, pís. i) zákona č. 128/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, usneslo dne 14.9.2004 vydat tuto

Více

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 12. března 2012

NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY. ze dne 12. března 2012 12 NORMATIVNÍ VÝNOS MINISTERSTVA OBRANY ze dne 12. března 2012 o pravidlech pro nošení vojenského stejnokroje, vybraných součástek vojenské výstroje a drobných stejnokrojových doplňků (stejnokrojový výnos)

Více

Ceny města Kuřimi a Medaile města Kuřimi. Článek 1

Ceny města Kuřimi a Medaile města Kuřimi. Článek 1 P r a v i d l a p r o u d ě l o v á n í Ceny města Kuřimi a Medaile města Kuřimi Článek 1 Cena města Kuřimi je zřízena jako projev samosprávy města oceňující zásluhy občanů, kteří se významnou měrou zasloužili

Více

Stejnokrojový předpis a funkční označení dobrovolných hasičů. zpracoval Michal Bílek

Stejnokrojový předpis a funkční označení dobrovolných hasičů. zpracoval Michal Bílek Stejnokrojový předpis a funkční označení dobrovolných hasičů zpracoval Michal Bílek Stejnokrojový předpis Řídíme se Stejnokrojovým předpisem SH ČMS, který byl schválen Shromážděním starostů OSH konaném

Více

Operační vs. organizační řízení. - snadno a rychle

Operační vs. organizační řízení. - snadno a rychle Operační vs. organizační řízení - snadno a rychle Vnitřní organizace HZS Z hlediska vnitřní organizace tvoří jednotky požární ochrany skupiny, družstva, čety a odřady. Základní organizační jednotkou je

Více

Obec Předmíř. Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 kterou se vydává požární řád obce. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Obec Předmíř. Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 kterou se vydává požární řád obce. Čl. 1 Úvodní ustanovení Obec Předmíř Obecně závazná vyhláška č. 1/2015 kterou se vydává požární řád obce Zastupitelstvo obce Předmíř se na svém zasedání konaném dne 7.9.2015 usneslo vydat usnesením č. 9/2015 na základě 29 odst.

Více

S M Ě R N I C E PRO UDĚLOVÁNÍ ČESTNÝCH TITULŮ AKTIVISTŮM AVZO TSČ ČR z.s.

S M Ě R N I C E PRO UDĚLOVÁNÍ ČESTNÝCH TITULŮ AKTIVISTŮM AVZO TSČ ČR z.s. ASOCIACE VÍCEÚČELOVÝCH ZO T E C H N I C K Ý C H S P O R T Ů A Č I N N O S T Í ČESKÉ REPUBLIKY z.s. x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=xx=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x=x S M Ě R N I C E PRO UDĚLOVÁNÍ ČESTNÝCH TITULŮ AKTIVISTŮM

Více

Legislativa a systém požární ochrany

Legislativa a systém požární ochrany 5.5.1. Legislativa a systém požární ochrany http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-po/legislativa-a-system-pozarniochrany Základní podmínky požární bezpečnosti a podmínky pro účinnou ochranu života, zdraví

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1989. Uverejnené: 18.10.1989 Účinnosť od: 01.12.1989

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1989. Uverejnené: 18.10.1989 Účinnosť od: 01.12.1989 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1989 Uverejnené: 18.10.1989 Účinnosť od: 01.12.1989 112 V Y H L Á Š K A ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí České socialistické republiky ze dne 6.

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2018 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 145 Rozeslána dne 13. prosince 2018 Cena Kč 33, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2018 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 145 Rozeslána dne 13. prosince 2018 Cena Kč 33, O B S A H : Ročník 2018 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 145 Rozeslána dne 13. prosince 2018 Cena Kč 33, O B S A H : 290. Nařízení vlády o oceněních udělovaných Ministerstvem zahraničních věcí 291. Nařízení vlády

Více

OBEC DLOUHÉ Zastupitelstvo obce Dlouhé. Obecně závazná vyhláška obce Dlouhé č. 1/2016

OBEC DLOUHÉ Zastupitelstvo obce Dlouhé. Obecně závazná vyhláška obce Dlouhé č. 1/2016 OBEC DLOUHÉ Zastupitelstvo obce Dlouhé Obecně závazná vyhláška obce Dlouhé č. 1/2016 Zastupitelstvo obce Dlouhé se na svém zasedání konaném dne 21. 4. 2016, usnesením č.j. 02/16/07, usneslo vydat na základě

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 54 Rozeslána dne 21. května 2013 Cena Kč 50, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 54 Rozeslána dne 21. května 2013 Cena Kč 50, O B S A H : Ročník 2013 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 54 Rozeslána dne 21. května 2013 Cena Kč 50, O B S A H : 119. Vyhláška o standardech kvality poskytovaných služeb podle zákona o obětech trestných činů

Více

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení

153/1994 Sb. ZÁKON. ze dne 7. července 1994. o zpravodajských službách České republiky. Úvodní ustanovení 153/1994 Sb. ZÁKON ze dne 7. července 1994 o zpravodajských službách České republiky Změna: 118/1995 Sb. Změna: 53/2004 Sb. Změna: 290/2005 Sb. Změna: 530/2005 Sb. Změna: 342/2006 Sb. Změna: 80/2006 Sb.

Více

MĚSTO NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM

MĚSTO NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM MĚSTO NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2009 kterou se vydává požární řád, stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob a stanoví další

Více

Obec Víchová nad Jizerou

Obec Víchová nad Jizerou Obec Víchová nad Jizerou Obecně závazná vyhláška č. 1/2009, kterou se vydává požární řád, stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob a stanoví další

Více

Obec Benešov u Semil. Čl. 1 Úvodní ustanovení

Obec Benešov u Semil. Čl. 1 Úvodní ustanovení Obec Benešov u Semil Obecně závazná vyhláška č. 5/2006 kterou se vydává požární řád, stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany při akcích, kterých se zúčastní větší počet osob a stanoví další případy,

Více

podstatu přestupku, předá podklady obecnímu úřadu ke správnímu řízení, - předkládá obecní radě návrhy na opatření ke zlepšení požární prevence.

podstatu přestupku, předá podklady obecnímu úřadu ke správnímu řízení, - předkládá obecní radě návrhy na opatření ke zlepšení požární prevence. Město Nový Bydžov Vyhláška č. 1/1997 kterou se vydává POŽÁRNÍ ŘÁD MĚSTA NOVY BYDŽOV. Městské zastupitelstvo v Novém Bydžově se usneslo dne 26. 2. 1997 vydat podle 36, odst. 1., písm. f), zák. ČNR č. 367/1990

Více

P o ž ární řád obce L h o t k a

P o ž ární řád obce L h o t k a P o ž ární řád obce L h o t k a OBEC LHOTKA Zastupitelstvo obce Lhotka Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, kterou se vydává požární řád obce Zastupitelstvo obce Lhotka se na svém zasedání konaném dne 19.

Více

Stejnokrojový předpis SH ČMS. Ing. Jan Aulický

Stejnokrojový předpis SH ČMS. Ing. Jan Aulický Stejnokrojový předpis SH ČMS Ing. Jan Aulický Stejnokrojový předpis SH ČMS Předpis uvádí druhy stejnokrojů a součástky, které k nim patří. Stanoví pravidla pro nošení vyznamenání a určuje postup při opatřování

Více

PODPISOVÝ ŘÁD ÚŘADU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE. Úvodní ustanovení Čl. 1

PODPISOVÝ ŘÁD ÚŘADU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE. Úvodní ustanovení Čl. 1 PODPISOVÝ ŘÁD ÚŘADU MĚSTA ČESKÉ BUDĚJOVICE Úvodní ustanovení Čl. 1 1. Podpisový řád upravuje oprávnění a povinnosti při podepisování písemností vyhotovených orgány města. 2. Podpisový řád stanoví: 2.1.

Více

VÝ STROJNÍ R Á D DOMOBRÁNCE

VÝ STROJNÍ R Á D DOMOBRÁNCE VÝ STROJNÍ R Á D DOMOBRÁNCE Platnost od 1.5.2017 I. ÚVOD (1) Národní domobrana je nezávislou iniciativou založenou na dobrovolnosti. Doporučený stejnokroj a průkaz domobrance je proto určen všem domobrancům,

Více

1/2012 VKHK NAŘÍZENÍ Královéhradeckého kraje

1/2012 VKHK NAŘÍZENÍ Královéhradeckého kraje 1/2012 VKHK NAŘÍZENÍ Královéhradeckého kraje ze dne 16. 1. 2012, kterým se stanovují podmínky k zabezpečení plošného pokrytí území Královéhradeckého kraje jednotkami požární ochrany Rada Královéhradeckého

Více

OBEC STŘÍLKY Zastupitelstvo obce Střílky Obecně závazná vyhláška č. 3/2018, kterou se vydává požární řád obce

OBEC STŘÍLKY Zastupitelstvo obce Střílky Obecně závazná vyhláška č. 3/2018, kterou se vydává požární řád obce OBEC STŘÍLKY Zastupitelstvo obce Střílky Obecně závazná vyhláška č. 3/2018, kterou se vydává požární řád obce Zastupitelstvo obce Střílky se na svém zasedání konaném dne 7.9.2018 usneslo vydat na základě

Více

I) MINISTERSTVO VNITRA

I) MINISTERSTVO VNITRA I) MINISTERSTVO VNITRA I. Základní právní předpisy Ústava České republiky, ve znění úst. zák. č. 347/1997 Sb., úst. zák. č. 300/2000 Sb., úst. zák. č. 395/2001 Sb., úst. zák. č. 448/2001 Sb., úst. zák.

Více

Článek 4 Organizace městské policie 1. Městská policie se organizačně člení na obvodní služebnu a operační středisko MKDS. 2. Podrobnou organizační st

Článek 4 Organizace městské policie 1. Městská policie se organizačně člení na obvodní služebnu a operační středisko MKDS. 2. Podrobnou organizační st MĚSTO ČELÁKOVICE Obecně závazná vyhláška E 1/2004 města Čelákovic, kterou se zřizuje městská policie v Čelákovicích Zastupitelstvo města Čelákovic dne 16.6. 2004 schválilo a usneslo se vydat podle ustanovení

Více