Zuzana Hauerlandová. Souvětí souřadné poměry mezi větami hlavními

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zuzana Hauerlandová. Souvětí souřadné poměry mezi větami hlavními"

Transkript

1 Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Souvětí souřadné poměry mezi větami hlavními Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si žáci zopakují vědomosti o souvětí souřadném, konkrétně o významových poměrech mezi větami hlavními, ale v posledním cvičení i mezi větami vedlejšími. Materiál je možné promítat na tabuli, popř. vytisknout a řešit úkoly v něm obsažené jako písemnou práci. Lze využít i k samostudiu žáků. Vytvořeno v dubnu Použité zdroje a odkazy: SOCHROVÁ, Marie. Cvičení z českého jazyka v kostce. 1. vyd. Praha : Fragment, ISBN

2 Souvětí souřadné (poměry mezi větami hlavními) 1. Spojujte věty v poměru m a užijte různých spojovacích výrazů: Buď tak laskav. Podej mi knížku. Tu knížku nemám. Nepůjčil jsem si ji. Hledali jsme Petra. Objevili jsme ho na diskotéce. Poslouchá hudbu. Kreslí obrázky. Dívá se na televizi. 2. Věty nebo výrazy v závorce uveďte do vztahu ho a spojte s předchozí větou: Na výstavě bylo mnoho knih nejen pro odborníky (zaujaly každého, kdo rád čte). Nevěděl jsem, že infračervená žárovka svítí (hřeje). Bylo by potřeba, aby mládež více četla (vybírala si zvláště hodnotnou literaturu). 3. Označte významový vztah mezi uvedenými hlavními větami: Tomáš se zamiloval do mé kamarádky Lenky a vzal si ji za ženu. Tomáš se zamiloval do mé kamarádky Lenky, ale nevzal si ji za ženu. Tomáš se zamiloval do mé kamarádky Lenky, a proto si ji vzal za ženu. Tomáš se zamiloval do mé kamarádky Lenky, a dokonce si ji vzal za ženu. Tomáš si vzal za ženu mou kamarádku Lenku, vždyť se do ní zamiloval. Buď si Tomáš vezme za ženu mou kamarádku Lenku, nebo zůstane sám. 4. Určete významový poměr mezi větami hlavními a naznačte graficky stavbu souvětí: a) Slepice nechodily po dvoře, nýbrž seděly za stodolou a poplašeně kdákaly. V Praze jsem nejen studoval, ale věnoval se i zábavě. Buď si kreslí, nebo poslouchá pohádky. Chtěla jít do kina, jenže neměla s kým. V ulicích bylo náhle plno louží, ba místy tekly i proudy vody. Bylo chladno, vál studený vítr a dalo se do deště. Všichni úspěšně složili zkoušky, dokonce i Martin se dostala na střední školu. U moře se buď opalovali, nebo stavěli na pobřeží hrad z písku. b) Nenapsal ani neozval se. Sešli jsme se všichni, můžeme tedy začít. Chtěl mu pomoci, on však neměl zájem. Chtěl mu pomoci, neboť ho litoval. Litoval ho, a proto mu chtěl pomoci. Věříš mi, či si o mně myslíš něco špatného? Buď se budeš chovat slušně, nebo tě odtud vyvedou. Hledal ztraceného křečka po celém bytě, ba i za skříně se díval, ale nenašel ho. Strávíme dovolenou na chatě, nebo se vydáme za historickými památkami naší země? c) Jednak si budu číst, jednak začnu vyrábět dárek pro kamarádku. Občas byly vidět na obloze blesky, to se blížila bouře. Nenabízej mi šlehačku, já ji totiž nesnáším. Omluvila se a odešla domů, neboť musí zítra brzy vstávat. Květiny pěstujeme přímo na zahradě, nebo je vsazujeme do květináčů a umisťujeme je za okno. Příliš se přemáhal, tj. nešetřil silami.

3 Buď bychom přijeli tento týden, nebo návštěvu odložíme o měsíc. Zaradoval se, dokonce nás i pochválil. d) Navštívil bych ho, ale nemohu, nevím totiž, kde bydlí. Stáňa píše hezké verše, dokonce připravuje k vydání svou sbírku básní. Hodně se změnil, tj. přestal pít a pečoval o svůj zevnějšek. Bylo deštivé počasí, a tak jsme se rozhodli vrátit domů. Magda něčemu nerozuměla, a proto se znovu zeptala. Nebyl překvapen, dokonce se ani nedivil, že jsem se odhodlala vzdát se svého místa. Nepoděkoval, a ještě se tvářil dotčeně. 5. Doplňte v souvětích interpunkci: Ráda bych tě doprovodila domů ale nemohu odtud odejít. Dávejte ve škole pozor nebo neporozumíte probíranému tématu. Petr poslouchal rádio Ivan si něco četl. Odmítla jeho pozvání rozbolela ji totiž hlava. Čekal dlouho a on nepřišel. Bylo málo sněhu a proto jsme na hory nejeli. Ráno pršelo odpoledne se však vyjasnilo a dokonce vysvitlo slunce. Nemohl mlčet vždyť o tom něco věděl. Kdysi mne podvedl a tudíž mu nedůvěřuji. Kotě se nebálo dokonce si s každým chtělo hrát. Děti měly svou učitelku rády velmi se jim totiž věnovala. Byl nadaný málo se však učil. Syn byl zodpovědný a samostatný zato dceru bylo nutno stále kontrolovat. 6. V následujících souvětích podřadných určete, v kterém významovém poměru jsou souřadně spojené vět vedlejší: Čekal, že ho všichni budou obdivovat a že dostane pochvalu. Slib mi, že napíšeš, nebo mi že mi brzy zavoláš. Na podzim, kdy stále prší, fouká studený vítr a brzy se stmívá, sedím nejraději doma u kamen. Vzpomínám na svého otce, jak rád chodil do lesa a jak vždycky přinesl spoustu hub. Bylo jisté, že se s tím nespokojí a bude žádat stále víc. Vzkázal mu, že nepřijde, že má málo času a že se ozve jindy. Lenka si nechala zkrátit dlouhé vlasy, aby jí nepadaly do očí a nebránily ve výhledu. Na konci dopisu stála prosba, aby na sebe dávali pozor a aby se brzy vrátili.

4 Řešení: 1. Spojujte věty v poměru m a užijte různých spojovacích výrazů: Buď tak laskav. Podej mi knížku. Buď tak laskav a podej mi knížku Tu knížku nemám. Nepůjčil jsem si ji. Tu knížku nemám, nepůjčil jsem si ji. Hledali jsme Petra. Objevili jsme ho na diskotéce. Hledali jsme Petra a objevili jsme ho na diskotéce. Poslouchá hudbu. Kreslí obrázky. Dívá se na televizi. Poslouchá hudbu, kreslí obrázky i se dívá na televizi. 2. Věty nebo výrazy v závorce uveďte do vztahu ho a spojte s předchozí větou: Na výstavě bylo mnoho knih nejen pro odborníky (zaujaly každého, kdo rád čte). Na výstavě bylo mnoho knih pro odborníky, ale i zaujaly každého, kdo rád čte. Nevěděl jsem, že infračervená žárovka svítí (hřeje). Nevěděl jsem, že infračervená žárovka svítí, dokonce i hřeje. Bylo by potřeba, aby mládež více četla (vybírala si zvláště hodnotnou literaturu). Bylo by potřeba, aby mládež více četla, ba si i vybírala zvláště hodnotnou literaturu. 3. Označte významový vztah mezi uvedenými hlavními větami: Tomáš se zamiloval do mé kamarádky Lenky a vzal si ji za ženu. poměr Tomáš se zamiloval do mé kamarádky Lenky, ale nevzal si ji za ženu. poměr Tomáš se zamiloval do mé kamarádky Lenky, a proto si ji vzal za ženu. poměr Tomáš se zamiloval do mé kamarádky Lenky, a dokonce si ji vzal za ženu. poměr Tomáš si vzal za ženu mou kamarádku Lenku, vždyť se do ní zamiloval. poměr Buď si Tomáš vezme za ženu mou kamarádku Lenku, nebo zůstane sám. poměr 4. Určete významový poměr mezi větami hlavními a naznačte graficky stavbu souvětí: a) Slepice nechodily po dvoře, nýbrž seděly za stodolou a poplašeně kdákaly. V Praze jsem nejen studoval, ale věnoval se i zábavě. Buď si kreslí, nebo poslouchá pohádky. Chtěla jít do kina, jenže neměla s kým. odporovací V ulicích bylo náhle plno louží, ba místy tekly i proudy vody. Bylo chladno, vál studený vítr a dalo se do deště. Všichni úspěšně složili zkoušky, dokonce i Martin se dostala na střední školu. U moře se buď opalovali, nebo stavěli na pobřeží hrad z písku. b) Nenapsal ani neozval se. Sešli jsme se všichni, můžeme tedy začít.

5 Chtěl mu pomoci, on však neměl zájem. odporovací Chtěl mu pomoci, neboť ho litoval. Litoval ho, a proto mu chtěl pomoci. Věříš mi, či si o mně myslíš něco špatného? Buď se budeš chovat slušně, nebo tě odtud vyvedou. Hledal ztraceného křečka po celém bytě, ba i za skříně se díval, ale nenašel ho. Strávíme dovolenou na chatě, nebo se vydáme za historickými památkami naší země? c) Jednak si budu číst, jednak začnu vyrábět dárek pro kamarádku. Občas byly vidět na obloze blesky, to se blížila bouře. Nenabízej mi šlehačku, já ji totiž nesnáším. Omluvila se a odešla domů, neboť musí zítra brzy vstávat. Květiny pěstujeme přímo na zahradě, nebo je vsazujeme do květináčů a umisťujeme je za okno. Příliš se přemáhal, tj. nešetřil silami. vysvětlovací Buď bychom přijeli tento týden, nebo návštěvu odložíme o měsíc. Zaradoval se, dokonce nás i pochválil. d) Navštívil bych ho, ale nemohu, nevím totiž, kde bydlí. odporovací Stáňa píše hezké verše, dokonce připravuje k vydání svou sbírku básní. Hodně se změnil, tj. přestal pít a pečoval o svůj zevnějšek. vysvětlovací Bylo deštivé počasí, a tak jsme se rozhodli vrátit domů. Magda něčemu nerozuměla, a proto se znovu zeptala. Nebyl překvapen, dokonce se ani nedivil, že jsem se odhodlala vzdát se svého místa. Nepoděkoval, a ještě se tvářil dotčeně.

6 5. Doplňte v souvětích interpunkci: Ráda bych tě doprovodila domů, ale nemohu odtud odejít. Dávejte ve škole pozor, nebo neporozumíte probíranému tématu. Petr poslouchal rádio, Ivan si něco četl. Odmítla jeho pozvání, rozbolela ji totiž hlava. Čekal dlouho, a on nepřišel. Bylo málo sněhu, a proto jsme na hory nejeli. Ráno pršelo, odpoledne se však vyjasnilo, a dokonce vysvitlo slunce. Nemohl mlčet, vždyť o tom něco věděl. Kdysi mne podvedl, a tudíž mu nedůvěřuji. Kotě se nebálo, dokonce si s každým chtělo hrát. Děti měly svou učitelku rády, velmi se jim totiž věnovala. Byl nadaný, málo se však učil. Syn byl zodpovědný a samostatný, zato dceru bylo nutno stále kontrolovat. 6. V následujících souvětích podřadných určete, v kterém významovém poměru jsou souřadně spojené vět vedlejší: Čekal, že ho všichni budou obdivovat a že dostane pochvalu. Slib mi, že napíšeš, nebo mi že mi brzy zavoláš. Na podzim, kdy stále prší, fouká studený vítr a brzy se stmívá, sedím nejraději doma u kamen. Vzpomínám na svého otce, jak rád chodil do lesa a jak vždycky přinesl spoustu hub. Bylo jisté, že se s tím nespokojí a bude žádat stále víc. Vzkázal mu, že nepřijde, že má málo času a že se ozve jindy. Lenka si nechala zkrátit dlouhé vlasy, aby jí nepadaly do očí a nebránily ve výhledu. Na konci dopisu stála prosba, aby na sebe dávali pozor a aby se brzy vrátili.

Zuzana Hauerlandová. Druhy vět podle postoje mluvčího

Zuzana Hauerlandová. Druhy vět podle postoje mluvčího Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Druhy vět podle postoje mluvčího Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož se žáci seznámí s druhy vět

Více

Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Souvětí podřadné I. Stručná charakteristika: Použité zdroje a odkazy:

Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Souvětí podřadné I. Stručná charakteristika: Použité zdroje a odkazy: Autor: Tematický celek: Zuzana Hauerlandová Syntax Učivo (téma): Souvětí podřadné I. Stručná charakteristika: Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si žáci zopakují vědomosti o souvětí podřadném,

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Souřadné poměry

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Souřadné poměry Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název : VY_32_INOVACE_11/11_Český jazyk 8. ročník Téma: Souřadné poměry Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.1355

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen žákům učňovských oborů. Je určen k procvičení nebo zopakování stavby a rozboru

Více

SKLADBA SOUVĚTÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

SKLADBA SOUVĚTÍ. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje SKLADBA SOUVĚTÍ Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje duben 2010 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana 1 z 14 Obsah: vztahy mezi větami

Více

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění

Zuzana Hauerlandová. Zvláštnosti větného členění Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Zvláštnosti větného členění Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si žáci zopakují vědomosti o zvláštnostech

Více

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ VY_32_INOVACE_CJ_1_16 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti SOUVĚTÍ SOUŘADNÉ procvičení učiva. pracovní

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 78 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 3. 6. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0637 Šablona III/2 č. materiálu VY_32_INOVACE_84 Jméno autora Mgr. Jana Machová Vzdělávací oblast

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 76 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 28. 5. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 63 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 15.12.2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

Věty jednočlenné, dvojčlenné, souvětí, věta hlavní, vedlejší, přívlastek, shoda přísudku s podmětem, aktuální členění výpovědi

Věty jednočlenné, dvojčlenné, souvětí, věta hlavní, vedlejší, přívlastek, shoda přísudku s podmětem, aktuální členění výpovědi Anotace Tematický celek zaměřený na jevy větné stavby je zpracován do testové formy. Slouží k ověření znalostí dané jazykové oblasti. Součástí testu je záznamový arch. Časová náročnost testu včetně administrace

Více

Zuzana Hauerlandová. Mluvnická stavba věty jednoduché

Zuzana Hauerlandová. Mluvnická stavba věty jednoduché Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Mluvnická stavba věty jednoduché Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož se žáci seznámí s mluvnickou

Více

Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit významové poměry mezi větami hlavními. Žáci pracují samostatně.

Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit významové poměry mezi větami hlavními. Žáci pracují samostatně. Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit významové poměry

Více

Graf skladebného rozboru věty

Graf skladebného rozboru věty Graf skladebného rozboru věty Existuje několik způsobů grafického zápisu větného rozboru. Předkládaný způsob se pokouší o co největší jednoduchost a přehlednost. Příklad: Starý pán se pomalu belhal do

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486. Název materiálu: Opakování spojky souřadné a podřadné

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486. Název materiálu: Opakování spojky souřadné a podřadné Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 24/20 Název materiálu: Opakování spojky souřadné a podřadné Vypracoval: Mgr. Hana Šatná SPOJKY SOUŘADICÍ A PODŘADICÍ 1. Rozděl spojky

Více

Název materiálu: Spojky souřadicí a podřadicí

Název materiálu: Spojky souřadicí a podřadicí Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I.

Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I. Formální skladební vztahy ve větě jednoduché I. Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r0103 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit druhy vedlejších

Více

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace.

III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Název aktivity. Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace. Název projektu Registrační číslo projektu Název aktivity Název vzdělávacího materiálu Číslo vzdělávacího materiálu Jméno autora Název školy Moderní škola CZ.1.07/1.5.00/34.0526 III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Vedlejší věty Anotace:

Vedlejší věty Anotace: Vedlejší věty Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Jana Špryňarová NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_CJ3 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2181 Anotace: Materiál tvoří i-učebnice. Je možné

Více

Korpus fikčních narativů

Korpus fikčních narativů 1 Korpus fikčních narativů prózy z 20. let Dvojí domov (1926) Vigilie (1928) Zeměžluč oddíl (1931) Letnice (1932) prózy z 30. let Děravý plášť (1934) Hranice stínu (1935) Modrá a zlatá (1938) Tvář pod

Více

VY_12_INOVACE_10HAU TEST ZE SKLADBY. Mgr. LENKA HAUSMAJEROVÁ ČESKÝ JAZYK VIII.

VY_12_INOVACE_10HAU TEST ZE SKLADBY. Mgr. LENKA HAUSMAJEROVÁ ČESKÝ JAZYK VIII. Základní škola Zdounky, okres Kroměříž, příspěvková organizace 768 02 Zdounky 59 tel.: 573 365 130, fax.: 573 365 939, email: skola@zszdounky.cz Označení VY_12_INOVACE_10HAU Název vzdělávacího materiálu

Více

POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI 2

POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI 2 POMĚRY MEZI HLAVNÍMI VĚTAMI 2 Autor: Katka Česalová Datum: 28. 9. 2014 Cílový ročník: 6. 9. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace

Více

SOŠUP 7. 4. 2013 2. 64 41 L/51

SOŠUP 7. 4. 2013 2. 64 41 L/51 Datum: 7. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_106 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Anna Čtveráková. Střípky z žití

Anna Čtveráková. Střípky z žití 1 Anna Čtveráková Střípky z žití 2 Seznamka na pohřbu Zemřel nám šéf po dost dlouhé nemoci a já jsem se měla výhledově stát jeho nástupkyní. Jely jsme s kolegyněmi na pohřeb a já jsem byla pověřena pronést

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3707 Šablona: III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_158 Jméno autora: Mgr. Pavla Nesvadbová Datum

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE _08_CJL_NP2

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE _08_CJL_NP2 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 18. 2. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické

Více

Kurz č PhDr. Hana Peterková. Skladba. Souvětí podřadné Souvětí souřadné

Kurz č PhDr. Hana Peterková. Skladba. Souvětí podřadné Souvětí souřadné Kurz č. 5 19. 03. 2015 PhDr. Hana Peterková Skladba Souvětí podřadné Souvětí souřadné Souvětí větný celek, který vyjadřuje složitější myšlenku nebo více myšlenek; skládá se ze dvou nebo více vět jednoduchých;

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Pracovní list je určen žákům učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit základní znalosti

Více

PŘÍSUDEK Předmět: Ročník: Anotace: přísudek Klíčová slova: Autor: Datum: Škola:

PŘÍSUDEK Předmět: Ročník: Anotace: přísudek Klíčová slova: Autor: Datum: Škola: PŘÍSUDEK Předmět: český jazyk Ročník: 9. (kvarta) Anotace: pracovní list sloužící k opakování, procvičování učiva syntaxe přísudek; lze vytisknout nebo vyplňovat elektronicky; obsahuje řešení Klíčová slova:

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Šablona III/2: Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Paměťnároda. Helena Medková

Paměťnároda. Helena Medková Paměťnároda Helena Medková 1946 Narodila se v roce 1946 v Praze. Její rodiče ji již od malička vedli k hudbě. Hrála na klavír a její sestra na housle. Studovala na konzervatoři a poté na Akademii múzických

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Lenka Střelcová Tematický celek Rovnice Cílová skupina 1. ročník SŠ Anotace Materiál má podobu pracovního s úlohami, pomocí nichž žáci využijí své znalosti o rovnicích ve slovních úlohách. Materiál

Více

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace

Škola. Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Škola Autor Číslo projektu Číslo Název tematického celku Téma hodiny Předmět Ročník/y/ Anotace Očekávaný výstup Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Mgr. Kateřina

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název materiálu: Skladba spojky souřadné, složitá souvětí

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název materiálu: Skladba spojky souřadné, složitá souvětí Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 24/17 Název materiálu: Skladba spojky souřadné, složitá souvětí Vypracoval: Mgr. Hana Šatná DALTONSKÝ LIST ČJ 8. ročník SKLADBA SPOJKY

Více

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů.

Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Bertil stál u okna a díval se ven. Začalo se smrákat. Venku byla mlha, zima a ošklivo. Bertil čekal na maminku a na tatínka, až se vrátí domů. Čekal tak toužebně, že by nebylo divu, kdyby se objevili ve

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Skladba

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 67 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 16. 4. 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková ROZBOR SLOŽITÉHO SOUVĚTÍ, INTERPUNKCE VY_32_INOVACE_CJ_1_19 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti ROZBOR SLOŽITÉHO SOUVĚTÍ,

Více

SKLADBA SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková

SKLADBA SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková SKLADBA SOŠ InterDact s.r o. Most Mgr. Ivana Vodičková Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek Téma SOŠ InterDact s.r.o. Most Mgr. Ivana Vodičková I/2_Inovace a zkvalitnění

Více

VYPRAVOVÁNÍ II. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje

VYPRAVOVÁNÍ II. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje VYPRAVOVÁNÍ II. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 20.dubna 2009 Mgr. Domalípová Marcela, Mgr. Fořtová Jana JAZYK VYPRAVOVÁNÍ: spisovný

Více

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/ Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen pro žáky učňovských oborů. Jeho cílem je zopakovat a procvičit stavbu věty jednoduché,

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Pravopis Cílová skupina: 1. a 2. ročník SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohou, pomocí níž si žáci procvičí a zopakují pravopis velkých písmen

Více

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup

Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Kód: Vzdělávací materiál projektu Zlepšení podmínek výuky v ZŠ Sloup Název vzdělávacího materiálu Větná skladba práce s textem Anotace Pracovní listy k procvičování větné skladby a původu slov. Autor Mgr.

Více

Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí

Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí Interpunkce ve větě jednoduché a v souvětí Název materiálu: Název sady: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: VY_32_INOVACE_CJ3r01019 Skladba pro 3.ročník Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Lenka Střelcová Tematický celek Trojúhelníky Cílová skupina 2.ročník SŠ Anotace Materiál má podobu pracovního listu s ukázkovými úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí své znalosti o základních

Více

Název materiálu: Spojovací výrazy v souvětí

Název materiálu: Spojovací výrazy v souvětí Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e-mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/21.3267

Více

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková STAVBA VĚTY JEDNODUCHÉ VY_32_INOVACE_CJ_1_08 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti Věta jednoduchá - pojmy Věta = slovní

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_17_12_Příslovečné určení

Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_17_12_Příslovečné určení Název školy: Základní škola Bavorov, okres Strakonice Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.0716 Autor: Jana Sedláčková Název: VY_32_INOVACE_17_12_Příslovečné určení Téma: Příslovečné určení Vzdělávací oblast:

Více

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha

Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Má cesta k ajurvédě Jana Bukovská Lázně Toušeň 2011/2012 Ajurvédská instituce Dhavantri, Praha Obsah Má cesta k ajurvédě Mé první setkání s Govindžím a ajurvédou Co jsem skutečně poznala Závěr: aneb, co

Více

Souvětí souřadné. Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013. I/2 Zvyšování kvality výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_02_02_16

Souvětí souřadné. Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013. I/2 Zvyšování kvality výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_02_02_16 16. Souvětí souřadné Vypracovala: Martina Miškeříková, červenec 2013 Název školy Obchodní akademie a Střední odborné učiliště Veselí nad Moravou Název a číslo OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Zuzana Hauerlandová. Souvětí podřadné IV. shrnutí

Zuzana Hauerlandová. Souvětí podřadné IV. shrnutí Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Souvětí podřadné IV. shrnutí Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si žáci zopakují souhrnné vědomosti

Více

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu:

Přijímací řízení 27. 4. 2011 TEST Z ČESKÉHO JAZYKA. Zde napište své registrační číslo. Struktura testu: Přijímací řízení 27. 4. 2011 Zde napište své registrační číslo TEST Z ČESKÉHO JAZYKA Struktura testu: 1. část čtení (úlohy 1 10) 2. část gramatika (úlohy 11 20) 3. část psaní (úlohy 21 a 22) Hodnocení:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 80 Autor: Mgr. Petra Elblová Datum: 13. 6. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk Tematický okruh:

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen žákům učňovských oborů. Jednotlivé úkoly jsou zaměřeny na zopakování a procvičení

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Mgr. Kateřina Zástřešková Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Číslo VY_32_INOVACE_14_ČJL_1.02 Tématický celek

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Literární teorie Cílová skupina: žáci SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž se žáci seznámí se základními charakteristickými

Více

Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve. Jakmile syn pochopil, že je schopen se učit

Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve. Jakmile syn pochopil, že je schopen se učit Pravidla interpunkce 1. Pravidla psaní čárek v souvětí Jednotlivé věty v souvětích oddělujeme čárkami. Větu poznáme podle přítomnosti slovesa ve tvaru určitém. Chirurgové by měli operovat a léčit. Jakmile

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Jana Tomkovičová Tematický celek Syntax Cílová skupina 3. ročník SŠ s výučním listem Anotace Materiál je určen žákům učňovských oborů. Je zaměřen na zopakování a procvičení učiva o podmětu.

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Český jazyk,

Více

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková

VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková VĚTNÁ SKLADBA Mgr. Soňa Bečičková REALIZACE VÝPOVĚDI V PROJEVU ŘEČ PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ VY_32_INOVACE_CJ_1_15 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti REALIZACE

Více

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí zobrazení, funkce a

Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí zobrazení, funkce a Autor Mgr. Bronislava Salajová Tematický celek Funkce Cílová skupina 3. ročník SŠ s maturitní zkouškou Anotace Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci procvičí zobrazení, funkce

Více

Po zazvonění zvonečku a společném přivítání, si všichni konečně mohli poslechnout, co bylo napsáno v dopise, který čarodějka Duběnka držela.

Po zazvonění zvonečku a společném přivítání, si všichni konečně mohli poslechnout, co bylo napsáno v dopise, který čarodějka Duběnka držela. Den slabikáře Čtvrtek 20. 11. 2014 byl pro všechny prvňáčky dubické školy i jejich rodiče výjimečným a slavnostním dnem. Rodiče je doprovodili až do jejich třídy, kde společně strávili 2 vyučovací hodiny,

Více

SSOS_EK_2.17 Obchodní rejstřík

SSOS_EK_2.17 Obchodní rejstřík Číslo a název projektu Číslo a název šablony DUM číslo a název Název školy CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

SLOVESA. 1. Slovesa se pomíchala s ostatními slovními druhy. Najdi je a napiš na řádek. telefonovat, papoušek, náš. proto, kolem, sázet, já

SLOVESA. 1. Slovesa se pomíchala s ostatními slovními druhy. Najdi je a napiš na řádek. telefonovat, papoušek, náš. proto, kolem, sázet, já Anotace Pracovní list k procvičení a upevnění znalostí učiva slovesa. Autor Mgr. Marcela Zemanová Jazyk Čeština Očekávaný Správně určovat osobu, číslo a čas u sloves. výstup Speciální vzdělávací Lehké

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ?

CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? CO NÁM PÍŠÍ NAŠE AU PAIR KONKRÉTNĚ? Jana Milá Agenturo Jano! Posílám Ti vánoční pozdrav s přáním krásného a klidného prožití vánočních svátků z kraje nádherných jezer, honosných zámků, cihlových

Více

www.zlinskedumy.cz Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Použité zdroje a odkazy: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_CJ_3_118

www.zlinskedumy.cz Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Použité zdroje a odkazy: Označení materiálu: VY_32_INOVACE_CJ_3_118 Autor: Tematický celek: Učivo (téma): Stručná charakteristika: Zuzana Hauerlandová Syntax Složité souvětí Materiál má podobu pracovního listu, pomocí něhož si žáci zopakují vědomosti o souvětí složitém,

Více

Školní výlet do Norska

Školní výlet do Norska Školní výlet do Norska 16.5. 2017 Jsem nemusel jít do školy. Odlétali jsme do Norska. Na letišti v Praze si nás převzaly paní učitelky. Rozloučili jsme se s rodiči a šli se připravit na nástup do letadla.

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Základní škola a Mateřská škola Střelské Hoštice, okres Strakonice Číslo projektu Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Sada Digitální učební materiál CZ.1.07/1.4.00/21. 1623 Jazyk a jazyková

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Alena Hynčicová Tematický celek: Literární teorie Cílová skupina: žáci SŠ Anotace: Materiál má podobu pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci při práci s uměleckým textem zopakují

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2010/2011 číslo: 37 Obsah: Slovo ředitele školy, škola v přírodě, dopravní hřiště, dětská tvorba, vyhodnocení sběru. Červen 2011 TOCHOVICE

Více

Číslovky. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Číslovky. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslovky MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_16 Tématický celek: Gramatika, skladba,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: I/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_374 Jméno autora: Třída/ročník: Mgr. Tomáš Vaculík

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0378 Zefektivnění výuky prostřednictvím ICT technologií III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autor Mgr. Lenka Střelcová Tematický celek Posloupnosti Cílová skupina 3. ročník SŠ Anotace Materiál má podobu výkladového a pracovního listu s úlohami, pomocí nichž si žáci osvojí a procvičí využití geometrické

Více

5.číslo. si, že pes v hubě přinesl vzkaz. Vzal si ho a četl: Mohl byste mi poslat dvanáct párků a tři. po ulici s taškou

5.číslo. si, že pes v hubě přinesl vzkaz. Vzal si ho a četl: Mohl byste mi poslat dvanáct párků a tři. po ulici s taškou Duben 2015 5.číslo Zaměstnavatel ŠKOLÁČEK Nejdůležitější body: Celé číslo doprovází jarní květiny od žáků ze třetích tříd Řezník a pes Jeden řezník se věnoval své práci, když s překvapením zjistil, že

Více

Druhy přísudku. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Druhy přísudku. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Druhy přísudku MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu:VY_32_INOVACE_38_05 Tématický celek: Gramatika, skladba,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma 1.2.3. Všestranné jazykové rozbory Kapitola

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti žáků středních škol Téma I.2.1 Rozbor uměleckého a neuměleckého

Více

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy

Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Ondřej, mamka a děda Meda se třemi psy Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: Mami, kup mi psa! Ale Ondro, moc dobře víš, že pejsek potřebuje péči,

Více

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková

Divadelní žabka. Za účastníky napsala paní učitelka Tománková 4 Březen / duben 2009 Naši milí čtenáři! Po delší odmlce vás znovu všechny vítám na stránkách školního časopisu Školáček. Je vidět, že se vám časopis zalíbil, neboť si jej chodíte stále víc a víc půjčovat.

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Škola Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hustopeče, Masarykovo nám. 1 Autor Mgr. Kateřina Zástřešková Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0394 Číslo VY_32_INOVACE_10_ČJL_2.07 Název tematického

Více

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Spojovací výrazy v souvětí

Autor: Mgr. Lucie Baliharová. Téma: Spojovací výrazy v souvětí Název školy: Základní škola Dukelských bojovníků a mateřská škola, Dubenec Autor: Mgr. Lucie Baliharová Název : VY_32_INOVACE_11/13_Český jazyk 8. ročník Téma: Spojovací výrazy v souvětí Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.1355

Více

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 25. 4. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_28_CJL_NP2

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 25. 4. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_28_CJL_NP2 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 25. 4. 2013 Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_28_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání

Více

Název materiálu: SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK základní skladební dvojice VY_32_INOVACE_S1_ČJ20_1

Název materiálu: SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK základní skladební dvojice VY_32_INOVACE_S1_ČJ20_1 Název materiálu: SKLADBA PODMĚT A PŘÍSUDEK základní skladební dvojice VY_32_INOVACE_S1_ČJ20_1 Pracovní listy slouží k procvičení, upevnění či ověření znalosti učiva o Anotace skladbě. Žáci rozpoznávají

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3665 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_276 Jméno autora: Mgr. Eva Svárovská Třída/ročník:

Více

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam

Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam FAJN TROCHU OČISTNÉ ANO Sam si o tom chtěl promluvit. Meredith nechtěla. Sam se chtěl zamyslet nad možnými důsledky. Ve světle její reakce považoval za nutné to probrat detailněji. Nekaz to kouzlo, požádala

Více

Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělání

Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělání Datum: 9. 4. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_110 Škola: Akademie VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

Větné členy. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Větné členy. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Větné členy MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_38_14 Tématický celek: Gramatika, skladba,

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení

Školní vzdělávací program Základní školy a mateřské školy Sdružení Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura 3. ročník Měsíc Téma Učivo Očekávaný výstup září říjen OPAKOVÁNÍ Z 2. roč. VĚTA JEDNODUCHÝ PŘÍBĚH OPAKOVÁNÍ Z 2. ročníku PÁROVÉ SOUHLÁSKY ABECEDA JEDNODUCHÝ

Více

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura

VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace. Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh / učivo: Povídka uvědomělé tiché čtení s porozuměním JK 2-DUM č. 2 Va Autor: Mgr. Dagmar Valachová

Více

3. Kousky veršů (Poupata)

3. Kousky veršů (Poupata) 1. esta poslední kapky (Poupata) mi mi 1. Sklenici vína dolej nám, ó, Pane, mi mi dokud tam na dně něco zbejvá, Pane, nebudem vědět o těle, duše se vínem umeje, nebudem bdít a nebudem spát, ó, Pane. 2.

Více