Návod k obsluze Obj.č.:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návod k obsluze Obj.č.: 751 231"

Transkript

1 1 Návod k obsluze Obj.č.: Pasivní hlásič pohybu je vhodný pro dohled do uzavřených malých prostor jako ochrana proti vloupání, sledovat pohyb v předsíní bytu apod. Při indikaci pohybu bude přístrojem automaticky vyhlášen poplachový stav, který lze přenést po kabelu z místa stanoviště hlásiče do jiné místnosti k dalšímu zpracování.tento přístroj lze použít i pro hlídání domácích zvířat Reaguje na pohyb osob nebo zvířat ve střeženém objektu. V přístroji je zabudován vysílač infra červeného paprsku ve formě impulsů, čítač impulsů a vlastní prvek, citlivý na infra červené paprsky. Pouzdro hlásiče pohybu má malé rozměry. Pro napájení přístroje lze použít stejnosměrný zdroj o napětí 9 V až 16 V=. Účinný dosah indikace pohybu je 14 m. Doporučuje se umístit jej do výše max. 2 m.

2 2 UMÍSTĚNÍ HLÁSIČE POHYBU Při umísťování pasivního hlásiče pohybu s infračerveným čidlem postupujte následovně: Vyberte si pro stanoviště hlásiče s infračerveným čidlem pohybu takové místo, ze kterého bude čidlo spolehlivě zachycovat pohyb osob (pro případ vloupání) nebo pohyb hlídaných domácích zvířat a pod. Upevněte hlásič do doporučené výšky nad podlahou podle hodnot, uvedených v následující tabulce: Použitý typ čočky Standartní čočka Čočka pro sledování zvířat Čočka pro sledování do větší vzdálenosti Čočka do předsíně Doporučená montážní výška 2,20 m 1,20 m 2,0 m 1,00 m Nikdy nezakrývejte hlásič s čidlem záclonou nebo nějakým jiným zavíracím objektem (okenice a pod). Hlásič s pasivním infračerveným čidlem neumísťujte do blízkosti radiátorů, trubek pro topení, trubek pro chladící zařízení nebo do blízkosti vývodu větráků a nebo do blízkosti vývodů od klimatizačního zařízení. Rovněž neumísťujte hlásič do blízkosti okna, nebo do míst, která jsou vystavena slunečnímu záření a nebo na místa, kde je průvan. UPOZORNĚNÍ PRO INSTALACI HLÁSIČE 1 Otevřete pouzdro hlásiče a odejměte jeho čelní stěnu. Pro odstranění čelní stěny z pouzdra však musíte nejprve odšroubovat upevňovací šrouby, které se nacházejí na opěrce pouzdra hlásiče. 2 Vyjměte desku s integrovanými obvody takto: pootočte bílou vodící lištou (pro upevnění pro desky s integrovanými obvody) ve směru hodinových ručiček a opatrně vyjměte desku s integrovanými obvody ven a přitom se jí nedotýkejte, ale jen ji držte za hranu. Poznámka: Nedotýkejte se žádných elektronických prvků na desce s integrovanými obvody, neboť deska je osazena infra citlivými prvky, které by mohly být dotykem zničeny. 3 Zhotovte v pouzdru hlásiče potřebné otvory pro upevňovací šrouby a pro protažení kabelu. 4 Zaveďte kabel dovnitř hlásiče příslušným otvorem na zadní straně pouzdra. 5 Uvnitř pouzdra protáhněte kabel upevňovacím očkem, které tlakem sevře kabel. Kabel v kabelovém očku sevřete zašroubováním stahovacího šroubku. 6 Vyplňte otvor,kterým prochází zatažený kabel pěnovou hmotou ( je obsažena v dodávce zařízení) 7 Nyní upevněte šrouby zadní stěnu pouzdra na vyhlédnuté místo na stěně (do doporučené výšky). 8 Propojte jednotlivé vodiče kabelu s příslušnými kontakty na svorkovnici uvnitř pouzdra hlásiče. (tak, jak je to zobrazeno na obrázku č.1). 9 Vložte desku s integrovanými obvody do pouzdra hlásiče tak, aby byla ve svislé poloze. 10 Obecně: Jestliže chcete dohlížet hlásičem na vymezený úsek prostoru (tedy jen v určitém omezeném zorném poli čidla), potom použijte pro toto omezení zorného pole hlásiče lepící pásku (je obsažena v dodávce)., kterou zalepíte určité segmenty čočky hlásiče. 11 Nyní uzavřete pouzdro hlásiče. Nezapomeňte zašroubovat kryt pouzdra šrouby. Obrázek č.1: Schéma svorkovnice a zapojení žil kabelů

3 3 Sabotáž Poplach Připojení žil kabelu na svorkovnici: Přípoj 1 a 2 Sabotážní kontakty Přípoj š (+) a 4 (-) Napájecí napětí 12 V= Přípoj 5 a 6 Poplachové spouštěcí relé PROVOZ HLÁSIČE A JEHO NASMĚROVÁNÍ Svislé nastavení hlásiče: Deska s integrovanými obvody může být namontována ve svislé poloze.potočte vodící lištou proti směru hodinových ručiček a vložte do této lišty desku s tištěnými spoji a nastavte do zvolené svislé polohy. Tuto polohu dorovnejte podle stupnice zobrazené na pouzdru hlásiče. Pro dosažení maximálního účinného dosahu hlásiče nastavte polovodičovou desku s tištěnými spoji do polohy : 0. Seřízení čítače impulsů: Čítač impulsů vysílá infračervený paprsek ve formě impulsů, jejich počet je znám. Zatím není spuštěno poplachové relé. Pro nastavení správné funkce čítače impulsů postupujte podle tabulky č.1. Poznámka: Maximální počet impulsů by měl být vysílán do dlouhého prostoru.clona před čočkou by měla kmitat v rytmu 2 impulsů. Při dohlížené vzdálenosti větši než 12 m se nedoporučuje zvolit četnost impulsů větší než 3. Nastavení kontroly LED diody: Pro aktivaci kontrolky LED diody zapněte můstek. Když můstek vypnete, nebude kontrolka LED dioda ukazovat. Poznámka: Kontrolka LED dioda může být vypnuta až po úspěšném testu na pohyb. Doba pro aktivaci základní funkce hlásiče: Po připojení zdroje napájení 9 16 V potřebuje hlásič určitou čekací dobu pro zahájení normální činnosti.čekací doba je 90 sekund. Poznámka: Hlásič by měl být připojen na náhradní zdroj napájení ( s parametry napětí a proudu, které musí odpovídat předepsaným hodnotám pro hlásič, které jsou uvedeny v jeho technických datech. V případě výpadku elektrické energie hlavního napájení hlásiče by měl ihned naskočit náhradní zdroj a přemostit výpadek proudu po dobu max. 4 hodin. Test hlásiče na pohyb: Pro určení velikosti a tvaru clony před čočkou infračerveného čidla je nutno provést test hlásiče na pohyb. Při tomto testu proběhne zkušební osoba podél celého zorného pole hlásiče. Při tomto testu sledujte, zda souhlasí skutečný rozsah zachycení pohybu hlásičem s tabulkovou hodnotou, uvedeno u v diagramu č.3. Všimněte si, zda kontrolka LED dioda byla aktivní a zda se vypnula po 2 sekundách pauzy, když pohyb subjektu ustal. Tento kontrolní test hlásiče na pohyb provádějte pravidelně jedenkrát za týden. Výměna čočky před infra čidlem: Pomocí vhodného malého šroubováku lze opatrně vyjmout čočku z jejího držáku. Novou čočku vložte do hlásiče tak, aby byla dobře usazena do měkké části jejího lůžka. Při výměně dejte pozor na to, aby nápis TOP (vrchol) ukazoval směrem nahoru. Obrázek č.2: Vnitřní sestava hlásiče pohybu Montážní otvor Otvor pro provléknutí kabelu Svorky pro připojení žil přívodního kabelu NC relé Vlastní čidlo pyro -prvek Sabotážní kontakt Upevňovací lišta pro Plovodičovou desku Easy Lock

4 4 Stupnice pro svislé nastavení polovodičové desky Kontrolka LED dioda Můstek pro čítač Impulsů Můstek pro LED diodu Pozice v můstku: Čítač impulsů: Bez můstku 1 Šroubek 2 a 3 2 Šroubek 1 a 2 3 Diagram zorného pole hlásiče pro účinné zachycení pohybu subjektu: Ve vodorovném směru Stranová citlivost pro zachycení pohybu subjektu Poznámka: Diagram ukazuje zachycení pohybu subjektu v závislosti na vzdálenosti a zorném úhlu hlásiče při poloze polovodičové desky ve svislé poloze ( v souladu s ryskou 0 na stupnici uvnitř pouzdra hlásiče.

5 5 TECHNICKÁ DATA Provozní napětí 9 16 V = Jmenovitý proud 15 ma v pohotovostním stavu 17 ma při vyhlášení poplachu Plocha zachycení pohybu hlásičem 14 m x 14 m Infra citlivý prvek Zdvojené čidlo Čítač impulsů 1, 2, 3 (propojování na můstku) Výstup pro poplach Relé NC- max 30 V = / 100 ma Doba trvání poplachu Min. 1 sekunda Sabotážní kontakt Relé NC Odolnost proti rušení cizím paprskem s pulsní 30 V/m 1 Ghz PM (pulsní modulace modulací Provozní teplota - 10 C až + 60 C Teplotní kompenzace Termistor Ochrana proti přepólování Dioda Odolnost proti požáru ABS pouzdro z plastu Rozměry ( (výška x šířka x hloubka) 110 x 60 x 45 mm Kontrolka LED dioda Volitelné umístění zasouváním na můstku Tento návod k použití je publikace firmy Conrad Electronics. Návod odpovídá technickému stavu při tisku. Změny vyhrazeny! 11/2005 Cechm.J.