TELEVIZNÍ PŘIJÍMAČ PHILIPS 32/36 PW 9527

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TELEVIZNÍ PŘIJÍMAČ PHILIPS 32/36 PW 9527"

Transkript

1 1 TELEVIZNÍ PŘIJÍMAČ PHILIPS 32/36 PW 9527 INSTALACE... str. 2. Umístění přístroje... str. 2. Napájení dálkového ovladače... str. 2. Zapojení přístroje... str. 3. Vysílací modul... str. 3. Tlačítka na přístroji... str. 3. OVLÁDACÍ PRVKY A OBSLUHA PŘÍSTROJE... str. 4. Ovládací prvky na dálkovém ovladači... str. 4. Použití menu... str. 7. Volba jazyka menu... str. 9. Volba země... str. 9. Vyhledání a uložení vysílačů... str. 9. Vložení názvu vysílačů... str. 10. Přeskupení vysílačů... str. 11. Volba přednostních vysílačů... str. 11. Konfigurace přístroje... str. 12. Reproduktory... str. 12. Všeobecné informace... str. 14. Televizní menu... str. 18. Nastavení prostorového zvuku... str. 20. Dětská pojistka... str. 22. Funkce nextview... str. 23. Teletext... str. 27. PŘIPOJENÍ VNĚJŠÍCH PŘÍSTROJŮ... str. 32. Videomagnetofon... str. 32. Jiné vnější zdroje... str. 33. PRAKTICKÉ RADY... str. 39. VYSVĚTLIVKY... str. 41. ZÁRUKA... str. 43.

2 2 INSTALACE UMÍSTĚNÍ PŘÍSTROJE Přijímač můžete umístit na libovolné místo. Dbejte jen aby u něj byla zaručena dostatečná cirkulace chladicího vzduchu. Kolem přístroje ponechte nejméně 5 cm volného prostoru. Neumísťujte však přijímač do uzavřeného prostoru, kde není zaručena potřebná ventilace. Abyste předešli nebezpečným situacím, neumísťujte přijímač též do blízkosti otevřeného ohně, nestavte do blízkosti hořící svíčky. Přístroj též nesmí být umístěn v těsné blízkosti topných těles, na místech, kam dopadá přímé sluneční záření nebo být vystaven dešti nebo jiné vodě. Do přístroje se též nesmí dostat žádná vlhkost, proto na něj nesmíte stavět například vázy květin s vodou. Anténní přívod připojte do zásuvky na zadní stěně přístroje. Použijte speciální anténní kabel, který je v příslušenství. NAPÁJENÍ DÁLKOVÉHO OVLADAČE Na dálkovém ovladači odejměte víčko na jeho spodní stěně a vložte dva články typu AA nebo R6. Zkontrolujte, zda na ovladači nesvítí žádné z prosvětlených tlačítek, abyste se ujistili že je ovladač v televizním módu. Pokud by některé z těchto tlačítek svítilo, stiskněte je podruhé. Poznámka: Dodané napájecí články neobsahují žádné těžké kovy jako je rtuť nebo kadmium. Přesto je po upotřebení nevyhazujte do běžného domovního odpadu, ale odevzdejte je ve sběrně k tomu určené.

3 3 ZAPOJENÍ PŘÍSTROJE Síťovou zástrčku zapojte do zásuvky s napětím 220 až 240 V. Dbejte na to, aby přístroj nestál na přívodním kabelu. Na čele přístroje stiskněte tlačítko. Rozsvítí se zelená kontrolka a za okamžik i obrazovka. Pokud by kontrolka na přístroji svítila červeně, stiskněte tlačítko P- nebo P+, případně jakékoli číslicové tlačítko na dálkovém ovladači. Upozornění: Při každém povelu, uděleném vysílačem dálkového ovladače, blikne na přijímači zelená kontrolka jako potvrzení, že byl příslušný signál vyslán. Když zapnete svůj přístroj poprvé, zobrazí se na monitoru menu VÝBĚR JAZYKA. V tomto menu se zobrazí různé komunikační jazyky, které si zvolíte. Postupujte podle pokynů v menu. Toto menu se při dalším zapnutí přístroje již neobjevuje. VYSÍLACÍ MODUL (není dodáván do některých zemí) Tento televizor je uzpůsoben pro připojení vysílacího modulu s integrovaným kabelem a bezdrátově ovládanými prostorovými reproduktory. Toto vybavení lze zakoupit u vašeho dodavatele pod označením AD 902 W. V příslušném reproduktorovém menu naleznete správný typ vysílače. Další informace získáte v závěrečné kapitole tohoto návodu. TLAČÍTKA NA PŘÍSTROJI Hlavní funkce lze nouzově ovládat též tlačítky na přístroji. - + K ovládání hlasitosti. - P + K přepínání programových míst. M K vyvolání hlavního menu. - + K vodorovnému posuvu v menu. - + K svislému posuvu v menu. M K potvrzení volby v menu. Poznámky: V některých případech se všechny možnosti menu nezobrazují. Lze je zobrazit stisknutím tlačítka P+. Pro opuštění menu zvolte Konec a stiskněte tlačítko M.

4 4 OVLÁDACÍ PRVKY A OBSLUHA PŘÍSTROJE OVLÁDACÍ PRVKY NA DÁLKOVÉM OVLADAČI

5 DALŠÍ FUNKCE DÁLKOVÉHO OVLADAČE 5

6 6 INFORMACE MENU / INFORMACE DÁLKOVÉHO OVLADAČE Informace Menu: Stisknutím tlačítka zvolte možnost menu nebo submenu. Tlačítkem na dálkovém ovladači získáte informace o zvolené možnosti. Druhým stisknutím tlačítka menu opustíte. Informace dálkového ovladače: Stiskněte tlačítko. Stiskněte tlačítko. Stiskněte jakékoli tlačítko na dálkovém ovladači kromě kurzorových tlačítek, tlačítka, číslicových tlačítek, tlačítka a tlačítka.

7 7 Získáte informace ve vztahu ke stisknutému tlačítku. Standardní funkce, kterou tlačítko má, nebude realizována. V okamžiku, kdy stisknete tlačítko, které nemá vztah k dálkovému ovladači, zmizí informace, které jsou ve vztahu k dálkovému ovladači. Stisknutím tlačítka zobrazíte předešlé menu. POUŽITÍ MENU Pozor: nezapomeňte vždy nasměrovat dálkový ovladač proti kontrolce monitoru. Položky, které jsou v obrázcích v závorkách, se zobrazují pouze když je příslušný přístroj připojen. Na dálkovém ovladači stiskněte tlačítko MENU. Jaké nabídky se na monitoru zobrazí záleží na tom, jaké vnější přístroje jste k sestavě připojili. Pokud je připojen VCR nebo DVD s funkcí Easy Link, zobrazí se menu VCR nebo DVD. Pokud je připojen rozhlasový přijímač Cinema Link, postupujte podle dodaného návodu. Poznámka: V menu se zobrazí položka Konec (k jeho zrušení) pouze po prvním zapnutí přístroje nebo když je hlavní menu zrušeno tlačítkem M na přístroji. Kurzorovým tlačítkem nebo zvolte: TV, ( DVD ), ( VCR ), ( Přijímač ), Konfigurace, Demo nebo Instalace. Poznámka: Někdy se nezobrazí všechny položky menu. Pro zobrazení všech položek posuňte kurzor směrem dolů. Kurzorovým tlačítkem nebo zvolte položku. Kurzorovým tlačítkem nebo zvolte nastavení, které si přejete změnit nebo přizpůsobit. Například obrazové menu. Stisknutím tlačítka MENU hlavní menu opustíte.

8 8 SYSTÉM MENU Linky, body a kotoučky Hierarchie tohoto systému je vizuelně znázorněna linkami, body a kotoučky. Na rozdíl od plochého zobrazení má uživatel trvalou představu, kde se v hierarchii menu nalézá a má trvalý přehled i o bezprostředním okolí. Kotouček zobrazuje nastavení, na něž je uživatel zaměřen, zatímco bod zobrazuje, kde se uživatel v hierarchii menu nachází. Kotouček je trvale viditelný, pokud je menu na monitoru. Kotouček se skládá ze čtyř dílů, které odpovídají funkci hlavního čtyřdílného kruhového tlačítka na dálkovém ovladači (,,, ). Šipky pak naznačují směr. Tímto způsobem se může uživatel v menu lépe orientovat. Stisknete-li tlačítko na dálkovém ovladači, posune se kotouček z bodu, který je zakroužkován, k dalšímu bodu, který leží v lince zvoleného směru. Body představují jednotlivé díly systému menu. Všechny možnosti volby jsou představovány těmito body. Každý bod je pak identifikován textovým řádkem. Když se na určité hladině nalézá více možností k nastavení (bodů), které může monitor zřetelně reprodukovat, je na lince znázorněna body pouze určitá část možných nastavení. Neindikovaná nastavení jsou znázorněna jako skupiny bodů, což znamená, že existuje více možných nastavení. Přímá volba Možnosti menu lze použít, jakmile jsou vybrány kotoučkem. Pouze pro některé volby je třeba použít tlačítko OK. Výběr ze seznamu Ze seznamu lze z více možností volit jedno nebo více nastavení. Například ze seznamu formátu obrazu zvolit zobrazení 4 : 3 nebo 14 : 9 apod. Stiskněte tlačítko abyste kotouček přesunuli k seznamu. Dnešní nastavení má nejméně jednu možnost a ta je zobrazena. Posuňte kotouček tlačítkem nebo, tím posunete seznam nahoru nebo dolů. Pokud seznam poskytuje pouze jednu možnost, jsou další nastavení neaktivní.

9 9 VOLBA JAZYKA MENU Na dálkovém ovladači stiskněte tlačítko MENU. Poznámky: Pokud přístroj zapojujete poprvé a ještě jste do jeho paměti neuložili žádné vysílače, zobrazí se na monitoru menu, které je téměř identické s menu, které se zobrazuje při nastavování, ale není propojeno se zbytkem systému menu. Toto menu obsahuje též dodatečnou položku Konec. Zobrazí se automaticky menu pro volbu jazyka a vysvětlivky se objeví v mnoha jazycích. Zvolte jazyk, který vám vyhovuje a stiskněte tlačítko OK. Pak přejděte do nastavovacího menu. Kurzorovým tlačítkem zvolte menu Instalace. Kurzorovým tlačítkem zvolte Jazyk. Postupujte podle pokynů na monitoru. Kurzorovými tlačítky nebo zvolte jazyk. Volbu potvrďte tlačítkem OK. Přejděte k menu Instalace. VOLBA ZEMĚ Kurzorovým tlačítkem zvolte Země. Po zvolení země stiskněte tlačítko OK. Pokud nemůžete nalézt název země, kde se právě nacházíte, zvolte Ostatní. Přejděte k menu Instalace. VYHLEDÁNÍ A ULOŽENÍ VYSÍLAČŮ Pro vyhledání a uložení vysílačů lze použít dva způsoby: automatické vyhledání nebo manuelní vyhledání (jeden vysílač po druhém). Zvolte jeden z obou způsobů a stiskněte kurzorové tlačítko. Pokud je k televizoru připojen videomagnetofon s funkcí Easy Link, mohou být vysílače, nalezené a uložené v paměti televizoru, převedeny do paměti videomagnetofonu ve stejném pořadí, v jakém byly uloženy v televizoru.

10 10 AUTOMATICKÉ VYHLEDÁNÍ VYSÍLAČŮ V nastavovacím menu zvolte Autom. nastavení. Stiskněte kurzorové tlačítko. Zobrazí se řádek Start pro automatické vyhledávání. Stiskněte kurzorové tlačítko. Zobrazí se řádek vyhledávání a na obrazovce je znázorněn postup vyhledávání. Když je vyhledávání ukončeno, kotouček se vrátí na Instalace. Pokud je vysíláno v kabelovém systému nebo má vysílač funkci ACI (Automatic Channel Installation), případně kabelová společnost poskytuje teletextovou stránku s kmitočty a názvy vysílačů, je vyhledávání přerušeno a zobrazí se tento seznam. Ten pak automaticky převezme čísla a názvy vysílačů. Nelze vyloučit, že provozovatel kabelové sítě vysílá své zvláštní menu. To je závislé na provozovateli a lze kurzorovými tlačítky volit mezi nabízenými možnostmi. Volbu pak potvrdíte tlačítkem OK. RUČNÍ VYHLEDÁNÍ VYSÍLAČŮ Pokud znáte kmitočty vysílačů, můžete je vyhledávat i ručně. Musíte však každý vysílač vyhledávat jednotlivě. V nastavovacím menu zvolte Manuální nastavení. Stiskněte kurzorové tlačítko. Na monitoru je znázorněn postup vyhledávání. Pokud znáte kmitočet hledaného vysílače, vložte ho třímístně číslicovými tlačítky. Pak stiskněte kurzorové tlačítko. Shodně postupujte při vyhledání dalších vysílačů. VLOŽENÍ NÁZVU VYSÍLAČŮ Názvy vysílačů, uložené v paměti lze změnit, případně vysílači, který název nemá, přidělit libovolný název. Každý název může obsahovat až 5 znaků. Mohou to být písmena nebo číslice.

11 11 Pro programové místo 0, kam může být připojen vnější přístroj, lze též použít libovolný název. V menu Instalace zvolte Zadání názvu. Stiskněte kurzorové tlačítko. Zvolte číslo programového místa. Podržte kurzorové tlačítko / stisknuté abyste rolovali seznamem a přitom zabránili, aby se přijímač zastavil na každém vysílači, kterým ladění prochází. Stiskněte kurzorové tlačítko. Na monitoru se zobrazí přehled písmen a číslic. Kurzorovými tlačítky zvolte první písmeno (nebo číslici) názvu. Pak stiskněte tlačítko OK. Pokud si přejete vložit do názvu mezeru, zvolte Mezera. Pokud si přejete podsvícené písmeno nebo číslici smazat, zvolte Vymazat. Volbou Shift přepínáte mezi velkými nebo malými písmeny. Pro zobrazení zvláštních znaků zvolte Speciál. Volbu potvrdíte tlačítkem OK. Když jste ukončili práci, stiskněte několikrát kurzorové tlačítko. Názvy pro další programová místa vložte shodným postupem. PŘESKUPENÍ VYSÍLAČŮ Pokud byste si přáli, můžete vysílače uložit do paměti podle své vlastní volby. V menu Instalace zvolte Přesun programu. Postupujte podle pokynů na monitoru. VOLBA PŘEDNOSTNÍCH VYSÍLAČŮ V menu nastavení zvolte Oblíbené programy. Programové místo přednostního vysílače nastavte kurzorovými tlačítky nebo. Kurzorovým tlačítkem nebo zvolte Ano nebo Ne. Pro každé programové místo tento postup opakujte.

12 12 KONFIGURACE PŘÍSTROJE Toto menu umožňuje konfigurovat nejrůznější nastavení funkcí televizoru a též připojených vnějších přístrojů. V menu Repro. lze nastavovat připojené reproduktory. V menu Základní lze nastavovat méně často užívané funkce. V menu Zdroj můžete zvolit zdroj vstupního signálu a přidělit mu název. REPRODUKTORY Pro dokonalou reprodukci prostorového zvuku je třeba správně postavit a konfigurovat reproduktory. Reproduktor televizoru může být použit jako středový, dva reproduktory jako levý a pravý přední a dva další jako zadní reproduktory (surround). Lze též použít zásuvky na zadní stěně televizoru (Line Out) kam lze připojit vnější zesilovač systému Dolby. Poznámky: Můžete zvolit mnoho dalších možností konfigurace připojených reproduktorů. U každého z reproduktorů lze nastavit optimální hlasitost testovacím signálem. V praxi se však může stát, že v závislosti na zvoleném výstupu a prostorovém módu, budou některé možnosti volby v šedé barvě a tudíž nepřístupné.

13 13 TESTOVACÍ SIGNÁL A NASTAVENÍ HLASITOSTI Zvolte položku Testovací tón. Stiskněte kurzorové tlačítko. Kurzorovými tlačítky nebo zvolte Zap nebo Vyp. Pokud jste zvolili Zap, začne být testovací tón reprodukován postupně všemi připojenými reproduktory. Stiskněte kurzorové tlačítko. Kurzorovými tlačítky nebo zvolte reproduktor, jehož hlasitost si přejete nastavit. Kurzorovými tlačítky nebo nastavte hlasitost tohoto reproduktoru. Shodným postupem nastavte hlasitost u všech připojených reproduktorů tak, aby subjektivním poslechem z místa posluchače byla shodná. Nakonec stiskněte kurzorové tlačítko, tím se vrátíte do volby testovacího tónu a zvolte Vyp. STŘEDOVÝ REPRODUKTOR Pokud nejsou připojeny žádné vnější přední reproduktory, neměňte tovární nastavení ( Středový zvuk vypnut ). Pokud používáte vnější zesilovač a přední reproduktory, zvolte nastavení Středový zvuk zapnut. Při tomto nastavení bude středový signál v prostorovém módu přiváděn ke třem vnitřním reproduktorům přístroje (levému, středovému a pravému). ZADNÍ REPRODUKTORY (SURROUND) Pokud zadní reproduktory nepoužíváte, neměňte tovární nastavení ( Vyp ). Pokud zadní reproduktory používáte, zvolte nastavení ( Zap ). Pokud jste zvolili ( Vyp ), nelze využívat Dolby Pro Logic nebo Hall. Poznámka: Další informace, týkající se připojení reproduktorů, najdete v odstavci Připojení vnějších přístrojů. BEZŠŇŮROVÉ PŘIPOJENÍ ZADNÍCH REPRODUKTORŮ (nejsou dodávány do všech zemí) Toto uspořádání je použitelné pouze v případě, že si zakoupíte speciální doplněk s typovým označením AD 902 W. 3Viz odstavec Bezšňůrové zadní reproduktory. V takovém případě zvolte vysílač, který připevníte na zadní stěnu televizoru (viz odstavec Bezšňůrové zadní reproduktory ).

14 14 AUTOMATICKÝ ZVUK SURROUND Vysílače často vysílají pro speciálně pořady kódované signály, které jsou určeny pro zadní reproduktory. Pokud máte zapojenu reprodukci prostorového zvuku, nastaví se automaticky nejvhodnější reprodukční mód. VŠEOBECNÉ INFORMACE MENU POZADÍ Zvolte Pozadí menu. Stiskněte kurzorové tlačítko. Volbou Ano nebo Ne položku aktivujte nebo deaktivujte. SMART SURF Zvolte Smart surf. Kurzorovým tlačítkem nebo můžete zvolit 2 programy nebo 9 programů. Pokud si přejete tlačítkem P P přecházet z posledního vysílače na předešle zvolený vysílač, zvolte 2 programy. Pokud si přejete volit tlačítkem P P jeden z posledně sledovaných devíti vysílačů, které se zobrazí v seznamu, zvolte 9 programů. TOVÁRNÍ NASTAVENÍ Touto volbou se můžete kdykoliv vrátit k původnímu továrnímu nastavení parametrů obrazu a zvuku. Zvolte Tovární nastavení. Tlačítkem OK se vrátíte k původnímu továrnímu nastavení. NABÍDKA NEXTVIEW V dnešní době poskytujte většina evropských vysílačů stránky teletextu s denními pořady příslušného vysílače. Tyto stránky lze vyvolat, jestliže přepnete na Teletext Programme Guide (Teletextový průvodce programy). Mnoho vysílačů předkládá divákům tohoto průvodce programy pod označením NEXTVIEW.

15 15 Toto je nový způsob jak nabídnout divákům své pořady a to daleko šířeji než běžný videotext. Tento způsob umožňuje například prolistovat filmy nebo jiné pořady pro současný den nebo i pro následující den. Pokud zvolíte pro nabídku NEXTVIEW Žádný, uloží televizor všechny údaje, týkající se programů dostupných vysílačů, používajících NEXTVIEW do paměti. Menu vysílačů však nebudou dostupná. Pokud je vysílač, vysílající NEXTVIEW uložen v paměti seznamu vysílačů, budete mít k dispozici jeho informace současně s informacemi NEXTVIEW ostatních nezvolených vysílačů. Normálně si vyberete jako poskytovatele služeb NEXTVIEW takového, který nabízí nejvíce informací ve vašem jazyce. To můžete realizovat na základě informací z televizních věstníků. Důležité upozornění: Aby tato funkce bezchybně pracovala, musí první vysílač v seznamu vašich přednostních vysílačů vysílat v teletextu shodné datum a shodný čas. Proto přezkoušejte, zda je při aktivaci NEXTVIEW na obrazovce televizoru správný čas. Informace NEXTVIEW vysílají jen některé vysílače! VYROVNÁNÍ OBRAZU Zvolte Vyrovnání obrazu. Kurzorovými tlačítky nebo vyrovnejte obraz. OSD (On Screen Display) Zvolte OSD. Kurzorovým tlačítkem zvolte Normální nebo Minimum. Zvolíte-li Normální, bude trvale zobrazováno číslo programového místa a krátce i další informace o nastavení televizoru. Pokud jsou aktivovány titulky, není zobrazeno číslo programového místa. Zvolíte-li Minimum, zobrazí se krátce pouze základní informace. NÁZEV PROGRAMU Zvolte Název programu. Kurzorovým tlačítkem zvolte Ano nebo Ne. Zvolíte-li Ano, bude po volbě vysílače nebo po stisknutí tlačítka zobrazeno číslo programového místa, u vysílače, vysílajícího teletext i název vysílače nebo název pořadu. Zvolíte-li Ne, bude po volbě vysílače nebo po stisknutí tlačítka zobrazeno jen krátce číslo programového místa.

16 16 TELETEXT 2.5 Některé vysílače umožňují nastavit na teletextu více barev, jiné pozadí nebo hezčí obrázky. Kurzorovým tlačítkem zvolte Teletext 2.5. Kurzorovým tlačítkem zvolte Teletext 2.5 Zap. Pokud si tuto funkci nepřejete, zvolte Teletext 2.5 Vyp. Aktivovaná funkce je použitelná pro vysílače, které vysílají teletext. Upozornění: Přepnutí do zvolené funkce může trvat i několik sekund. VLOŽENÍ NEBO ZMĚNA KÓDU Funkcí Dětská pojistka (bude popsána později) můžete zajistit, aby na určitá programová místa neměly přístup děti. Tato funkce je zajištěna kódovým číslem, které však můžete kdykoli změnit. Zvolte Zadat kód. Pokud nebyl zvolen žádný kód, zobrazí se Zadat kód. Dále postupujte podle pokynů na monitoru. Pokud již byl dříve zvolen kód, zobrazí se Změnit kód. Dále postupujte podle pokynů na monitoru. Můžete zvolit jakékoli čtyřmístné číslo. Po vložení kódového čísla se zobrazí hlavní menu. POKUD JSTE ZAPOMNĚLI KÓDOVÉ ČÍSLO Kurzorovým tlačítkem zvolte Zadat kód. Stiskněte tlačítko OK. Stiskněte kurzorové tlačítko. Vložte číslo Stiskněte kurzorové tlačítko znovu a vložte nové čtyřmístné kódové číslo. Původní kódové číslo je nyní vymazáno a bude používáno nově vložené číslo. VOLBA ZDROJE V tomto menu můžete zvolit zdroj signálu, který jste připojili do určitého vstupu.

17 17 Kurzorovým tlačítkem zvolte Zdroj. Kurzorovým tlačítkem zvolte požadovaný vstup. Kurzorovým tlačítkem zobrazíte seznam přístrojů, které lze do zvoleného vstupu připojit a obrázek vhodného propojení. Kurzorovým tlačítkem nebo zvolte přístroj, který chcete připojit. Když jste zdroj vstupního signálu zvolili, například VCR, bude tento vstup automaticky zvolen po stisknutí příslušného tlačítka na dálkovém ovladači (v módu VCR). STŘEDNÍ VSTUP Pokud jste k televizoru připojili přijímač se zesilovači pro prostorový zvuk s funkcí Cinema Link (viz zvláštní návod pro Cinema Link) a jeden ze vstupů jste zvolili jako střední, budou reproduktory televizoru sloužit jako středové. Tím se vnější středový reproduktor stane zbytečným. DEKODÉR Pokud používáte pro příjem některých vysílačů dekodér, můžete jedno nebo více programových míst definovat jako přednostních. Kurzorovým tlačítkem zvolte Dekodér. Kurzorovým tlačítkem zvolte Program. Zvolte číslo programového místa, kam si přejete vysílač s kódovanými programy uložit. Zvolte Stav. Zvolte vstup, do kterého je dekodér připojen: Vyp, EXT1 nebo EXT2. Nechcete-li dekodér používat, zvolte Vyp. FUNKCE DEMO Menu DEMO umožňuje demonstrovat funkce televizoru buď jednotlivě nebo cyklicky.

18 18 V hlavním menu zvolte Demo. Kurzorovým tlačítkem přejděte k pravému sloupci. Tlačítkem nebo zvolte požadovanou funkci. Kurzorovým tlačítkem zvolenou funkci aktivujete. Zvolíte-li Autom. Demo, bude televizor cyklicky předvádět všechny funkce. Demonstraci ukončíte stisknutím kteréhokoli kurzorového tlačítka. Zvolíte-li však určitou demonstraci, bude realizována pouze jednou a pak menu Demo zmizí. Zvolíte-li Demo Dealer, můžete sledovat vliv různých funkcí na kvalitu obrazu. V tomto menu můžete též měnit hlasitost a přepínat programová místa. Menu Demo Dealer ale není součástí automatického cyklického zobrazování. TELEVIZNÍ MENU Televizní menu se zobrazí po stisknutí tlačítka MENU ovladači. na dálkovém MENU OBRAZU Kurzorovým tlačítkem zvolte Obraz. Kurzorovými tlačítky nebo zvolte položku. Položku nastavte kurzorovými tlačítky nebo. Kurzorovým tlačítkem můžete přejít k seznamu možností v submenu. Tyto možnosti můžete nastavovat rovněž kurzorovými tlačítky nebo. Pokud by vás rušilo pozadí, můžete v hlavním menu v položce Konfigurace, Základní, Pozadí menu zvolit Ano.

19 19 DIGITÁLNÍ FUNKCE Ačkoli se nastavení Pixel Plus jeví jako nejlepší, můžete zvolit i jiné nastavení, například 100 Hz Digital Scan nebo Dvojitá řada. 100 Hz Digital Scan: znamená kombinaci 100 Hz rozkladu s funkcí Digital Scan. To zabraňuje chvění velkých ploch v obraze a chvění mezi jednotlivými řádky obrazu bez kompenzace pohybu. Pixel Plus: poskytuje kvalitu, která je srovnatelná se systémem HDTV (High Definition Television), ačkoli používá standardní signál PAL. Počet bodů v řádku je zdvojen v kombinaci s funkcí Digital Natural Motion. Tato funkce zlepšuje jak televizní signál, tak i signál DVD a digitální televizní signály a poskytuje jim vynikající ostrost. Dvojitá řada: znamená zdvojené svislé rozlišení a zvětšuje tak ostrost obrazu aniž by byly řádky viditelné. Kompenzace pohybu zlepšuje reprodukci a činí ji plynulejší. Doporučeno pro NTSC. Použitý rozklad je 50 Hz. Poznámky: Pixel Plus není aktivní při teletextových titulcích nebo při dvojím obraze. Při zvolené funkci Pixel Plus je zobrazení menu na obrazovce zmenšeno. Při této funkci je možné též rušení obrazu například zářivkami v blízkosti televizoru. Změníte-li nastavení kontrastu, jasu, barevné sytosti, ostrosti a dalších funkcí, jsou tato nastavení automaticky uložena do paměti. MENU ZVUKU Kurzorovým tlačítkem zvolte Zvuk. Kurzorovými tlačítky nebo zvolte položku. Položku nastavte kurzorovými tlačítky nebo. Pamatujte na to, že při normálním nastavení jsou všechny indikátory ve střední poloze. Mnohá nastavení jsou aktivní pouze v konfiguraci Cinema Link. Jiná lze ovládat pouze z přijímače a nikoli z televizoru. Dvojí zvuk (I-II) je dosažitelný pouze když je vysílán. Mono/stereo lze volit pouze při analogovém stereofonním vysílání. Nastavení prostorového zvuku není realizovatelné pokud jsou připojena sluchátka a mód je vždy stereofonní.

20 20 NASTAVENÍ PROSTOROVÉHO ZVUKU STEREO Jsou reprodukovány signály pouze z levého a pravého zvukového kanálu. Stereofonní zvuk můžete přijímat pouze v případě, že je vysílačem vysílán. DOLBY 3 STEREO Zvukový doprovod je reprodukován předním středním reproduktorem a oběma stranovými předními reproduktory (levým a pravým). Zadní reproduktory jsou bez funkce. 3D SURROUND Tento způsob umožňuje reprodukci zvuku Dolby Surround Pro Logic, která vytváří dojem prostorového zvuku bez použití zadních reproduktorů. Při tomto způsobu můžete řídit kurzorovými tlačítky / intenzitu efektu 3D. HALL Zvláštní zvukový signál je veden do zadních reproduktorů, kde vytváří efekt velkého sálu. Středový reproduktor není ve funkci. Tento mód je výhodný v případě není-li použit Dolby Surround nebo když si přejete monofonní signál tímto efektem doplnit. PRO LOGIC Kromě levého a pravého předního reproduktoru televizoru reprodukují střední reproduktor a zadní reproduktory signál Dolby Stereo Pro Logic. Tento způsob, označený v programech a na DVD symbolem, je vhodný pro filmy.

21 21 REPRODUKCE SE DVĚMA DALŠÍMI PŘEDNÍMI REPRODUKTORY Pro zlepšení reprodukce lze k televizoru připojit přes vnější zesilovač dva další reproduktory (vit též odstavec Vnější přístroje ). Při prostorových módech je připojena informace + zesil. jako upozornění, že je třeba zapojit vnější zesilovač, protože vestavěné reproduktory televizoru jsou bez signálu. MENU FUNKCÍ Kurzorovým tlačítkem zvolte Funkce. Kurzorovými tlačítky nebo zvolte položku. Položku nastavte kurzorovými tlačítky nebo. Pro získání více informací použijte tlačítko. PŘEHLED PROGRAMŮ V tomto seznamu jsou obsaženy všechny vysílače, které jste uložili do paměti. Programové místo zvolte tlačítkem nebo. Pak stiskněte tlačítko OK, abyste přepnuli na zvolený vysílač nebo na vnější přístroj. VOLBA TITULKŮ V teletextu bývají k mnoha pořadům vysílány pomocné titulky. Pro každé programové místo můžete uložit do paměti stránku s titulky tak, že se při jejich vysílání automaticky objeví na obrazovce. Zapněte teletext a zvolte příslušnou stránku. Pak teletext vypněte. Tímto postupem je zvolená stránka uložena do paměti pro programové místo, kde je vysílač uložen. Pomocné titulky se pak automaticky zobrazí vždy, pokud jsou vysílačem vysílány a pokud jste zvolili Zap. Pokud jste zvolili Zapnuto bez zvuku, zobrazí se titulky v pořadu pouze v případě, kdy zrušíte zvukový doprovod tlačítkem na dálkovém ovladači.

22 22 DĚTSKÁ POJISTKA Tato pojistka vám umožní zablokovat volbu určitých programových míst, případně programových míst vnějších přístrojů. Pro zdroje VGA nelze tuto pojistku aktivovat. Kurzorovým tlačítkem zvolte Funkce. Kurzorovými tlačítky nebo zvolte Rodičovské zajištění. Stiskněte tlačítko. Jste vyzváni vložit kód. Vložte kódové číslo. Pokud byste menu opustili, musíte kód vždy znovu vložit. Zvolte jednu z možností dětské pojistky. Pokud zvolíte Blokování, zablokujete všechna programová místa. Zvolte Osobn. blok. a stiskněte kurzorové tlačítko. Jestliže je k dispozici NEXTVIEW, jsou dány možnosti stanovit věkovou hranici i kategorii zablokování. Zvolíte-li Věk. omezení, zablokujete pořady pod uvolenou věkovou hranici. Možnosti: žádný, 2, 4 až 18 let. Zvolíte-li Blokov. progr. zablokujete určité programové místo. Zvolíte-li Blokov. kateg., zablokujete programy určitého druhu. Např. filmy, sport atd. Zvolíte-li Omezeno po, zablokujete pořady, vysílané po určité předem nastavené době. Stiskněte kurzorové tlačítko a vložte časový údaj. Volbu potvrďte tlačítkem OK. Vložený časový údaj platí trvale, pokud pojistku nezrušíte. Pokud si přejete dětskou pojistku zrušit, zvolte Uvolnit. ČASOVAČ Aktivací časovače můžete zajistit, aby se televizor v určitou dobu automaticky zapnul z pohotovostního do funkčního stavu a zvolil určité programové místo nebo aby při funkčním stavu programové místo automaticky změnil. Kurzorovým tlačítkem zvolte Časov. spínač. Kurzorovým tlačítkem zvolte Zap. Kurzorové tlačítko stiskněte ještě jednou, abyste vyvolali seznam vysílačů.

23 23 Zvolte programové místo vysílače nebo vnějšího přístroje, který chcete v určitou dobu zapnout nebo na něj přepnout. Kurzorovým tlačítkem nastavte, zda si přejete tuto funkci realizovat pouze jednou nebo denně. Kurzorovým tlačítkem zvolte čas. Čas vložte číslicovými tlačítky případně tlačítkem nebo. Stisknutím tlačítka OK funkci aktivujete. Tlačítkem MENU opustíte menu. FUNKCE NEXTVIEW / TELETEXTOVÝ PRŮVODCE Funkce NEXTVIEW je elektronickým průvodcem který umožňuje vyhledat pořady obdobně jako v novinách nebo v televizním věstníku. Pořady můžete vyhledávat podle tématu (např. sport, filmy...), získat o nich i podrobnější informace nebo naprogramovat jejich záznam na videomagnetofon za předpokladu, že je vybaven funkcí NEXTVIEW Link. Důležitá upozornění: Tato funkce je realizovatelná pouze u některých vysílačů v některých zemích! Pokud nejsou informace NEXTVIEW vysílány, zobrazí se teletextový průvodce. To záleží na informacích, které jsou vysílány a mohou poskytovat větší část nabídek NEXTVIEW. ZOBRAZENÍ STRÁNKY NEXTVIEW Tyto informace jsou poskytovány provozovatelem a mohou se zobrazovat například takto: A B C A B C Název a vysílací čas. Volba dne, volba pořadu, rozdělení na témata, předešlý pořad. Barevná tlačítka na dálkovém ovladači k aktivaci.

24 24 POUŽITÍ NEXTVIEW / MENU TELETEXTOVÉHO PRŮVODCE Zobrazení teletextového průvodce: Tlačítkem na dálkovém ovladači zobrazte teletextového průvodce. Za chvíli se zobrazí: Pokud vysílač tuto službu nabízí, stránka NEXTVIEW. Pokud vysílač tuto službu nenabízí, zobrazí se stránka teletextu. Žádná informace, pokud vysílač teletext nebo NEXTVIEW nevysílá. K opuštění tohoto menu stiskněte dvakrát tlačítko. TEXTOVÝ PRŮVODCE Pokud se nalézáte v módu textového průvodce, zvolte vysílač kurzorovými tlačítky nebo a pak stiskněte tlačítko OK. Posuňte kurzor na horní část přehledu, kde se znovu zobrazil název zvoleného vysílače. Na teletextové indexové stránce vyhledejte průvodce pro současný nebo pro příští den. Číslicovými tlačítky vložte číslo stránky průvodce. Kurzorovým tlačítkem posuňte kotouček ke zvolenému bodu. Kurzorovými tlačítky nebo můžete procházet jednotlivé pořady. Jestliže má zvolený pořad číslo stránky, kde jsou další informace ke zvolenému pořadu, stisknutím tlačítka OK se tyto informace zobrazí. Dalším stisknutím tlačítka OK se vrátíte do programového průvodce. Pokud zvolená stránka odpovídá normám VPT, lze nalezený pořad nahrát, naprogramovat, vyvolat nebo zablokovat. Televizor si zapamatuje posledně vyvolanou teletextovou stránku a informace teletextového průvodce, kde zjistí, který pořad ve kterou dobu začíná. Vždy, když stisknete tlačítko, bude tato stránka programového průvodce dosažitelná.

25 25 NEXTVIEW Když v Základním menu zvolíte televizní vysílač jako poskytovatele služby NEXTVIEW a tento vysílač tuto službu poskytuje, zobrazí se po jeho volbě menu NEXTVIEW. Pokud vysílač tuto službu neposkytuje, musíte NEXTVIEW vyvolat pomocí časového průvodce. Kurzorovými tlačítky nebo můžete zvolit: Čas, Kanál, Téma nebo Data. Časový průvodce vám poskytne přehled o všech programových prostředcích, které jsou v uvedeném časovém rozmezí dostupné. Kanálový průvodce vám poskytne přehled o všech pořadech, které vysílač během jednoho dne vysílá. Tématický průvodce vám poskytne přehled pořadů, které jsou ve zvoleném dnu a zvoleném tématu vysílány. Když televizor průvodcem projde, shromáždí všechny dostupné údaje a vloží je do finálního přehledu. Tlačítkem OK zvolte druh přehledu. Posouváním kotoučku dolů a vpravo zvolte pořad. Pořady můžete procházet kurzorovými tlačítky nebo. Barevnými tlačítky můžete volit: Přehled, Záznam, Upozornění, Sledování nebo Omezení.

26 26 ZÁKLADNÍ FUNKCE Stisknutím šedého, červeného, zeleného nebo žlutého tlačítka můžete aktivovat teletextového průvodce nebo NEXTVIEW. Pokud není funkce aktivována, jsou tlačítka šedá. Přehled: (není v teletextovém průvodci) Toto menu obsahuje přehled pořadů, které jsou označeny jako připomínkové z těch, které jste nahrávali a z těch, které jste zablokovali. Toto menu může být použito pro změnu pořadů, určených k záznamu. Záznam: Toto menu slouží k programování záznamů na videomagnetofon (pokud je vybaven funkcí NEXTVIEW Link) a videomagnetofon je připojen do zásuvky EXTERNAL 2. Upozornění: Zapojí televizor z pohotovostního do funkčního stavu nebo ukončí příjem pokud se na obrazovce objeví zpráva. Omezení: Zajistí určité vysílače tak, aby je nebylo možno sledovat nebo nahrávat. Pro funkce Záznam, Připomínka nebo Zablokování se zobrazí malé menu, v němž můžete volit: jednorázově, denně nebo týdně, případně smazat dříve nastavený záznam, připomínku nebo zablokování. Standardně je nastaveno jednorázově. Kmitočet potvrďte tlačítkem OK. Sledování: Slouží k okamžitému uvolnění právě vysílaného a zablokovaného pořadu (není v teletextovém průvodci). VOLBA OBRAZU / TELETEXTOVÉHO PRŮVODCE NEXTVIEW Stiskněte dvakrát tlačítko. Zobrazí se svisle rozdělený obraz. V levé polovině je standardní obraz a v pravé polovině je NEXTVVIEW / teletextový průvodce. Stiskněte tlačítko nebo abyste standardní obraz vrátili na celou plochu obrazovky. Při tomto obraze jsou omezeny některé základní funkce NEXTVIEW. Stisknutím tlačítka se zobrazí naposledy zvolená stránka teletextu nebo NEXTVIEW.

27 27 ZAJIŠTENÍ A AKTUALIZACE INFORMACÍ NEXTVIEW Aktualizace a zajišťování informací NEXTVIEW probíhá automaticky při sledování vysílače, který tyto služby poskytuje, ale též v době, kdy je televizor v pohotovostním stavu. Jakmile přístroj zajistí všechny potřebné informace, změní kontrolka na čelní stěně televizoru nažloutlou barvu na červenou. Zajištění a aktualizace informací proběhne jednou za noc. Pokud zůstane televizor delší dobu ve zcela vypnutém stavu (hlavním spínačem na čelí stěně), je vhodné ho zapojit do pohotovostního stavu, aby potřebné informace obnovil. TELETEXT Většina vysílačů vysílá kromě obrazového a zvukového signálu také signál, který obsahuje teletextové informace. Teletext je vysílán různými systémy. Barvy, které obsahuje dolní řádek teletextu odpovídají barvám tlačítek na dálkovém ovladači. Tento přístroj má paměť pro 1200 teletextových stránek, což znamená, že prakticky všechny stránky jsou zobrazovány bez čekání. ZAPNUTÍ A VYPNUTÍ TELETEXTU Stisknutím tlačítka teletext zapojíte nebo též zrušíte. Zobrazí se základní stránka s informacemi na horním řádku a výběrovým řádkem dole. V levém horním rohu se zobrazí kotouček. Stisknete-li tlačítko podruhé, zobrazí se v levé polovině standardní obraz a v pravé polovině teletextová stránka. Třetím stisknutím téhož tlačítka se vrátíte k zobrazení standardního obrazu na celou plochu obrazovky. Zobrazená teletextová stránka má nahoře informační řádek, dole řádek pro volbu a vlevo nahoře kotouček.

28 28 VOLBA TELETEXTOVÉ STRÁNKY ČÍSLICOVÝMI TLAČÍTKY Stránku můžete volit tak, že vložíte číslicovými tlačítky její číslo. Když je stránka nalistována, zobrazí se. Pokud je v paměti, zobrazí se ihned. Pokud vložíte nesprávné číslo stránky, jste o chybě informováni. Žádné číslo stránky nezačíná 0 nebo 9. VOLBA TELETEXTOVÉ STRÁNKY Z VÝBĚROVÉHO ŘÁDKU Stránku můžete též volit barevnými tlačítky z dolního výběrového řádku, které odpovídají zvolenému tématu. VOLBA TELEVIZNÍHO OBRAZU S TELETEXTEM Zapněte tlačítkem teletext. Stiskněte dvakrát tlačítko nebo tlačítko. V levé části monitoru se nyní zobrazí televizní obraz a v pravé části teletext. Stisknete-li nyní tlačítko nebo, zobrazí se na celé ploše televizní obraz. Stisknete-li nyní tlačítko, zobrazí se na celé ploše teletext. RYCHLÁ VOLBA TELETEXTOVÝCH STRÁNEK Předešlou nebo následující stránku můžete volit tlačítkem P +. VOLBA POSLEDNĚ SLEDOVANÉ STRÁNKY Posledně sledovanou stránku můžete volit tlačítkem P P. VOLBA STRÁNKY S OBSAHEM Stránku s obsahem můžete volit šedým tlačítkem. POUZE PRO TELETEXT SYSTÉMU TOP Systém TOP dělí stránky podle kategorií a umožňuje snazší obsluhu. Stiskněte tlačítko. Zobrazí se přehled témat. Ne všechny vysílače vysílají teletext v systému TOP. Pokud se nejedná o tento systém, zobrazí se příslušná informace na výběrovém řádku. Kurzorovými tlačítky nebo zvolte téma, pak stiskněte tlačítko OK.

29 29 VOLBA PODSTRÁNEK Pokud je teletextová stránka rozdělena do více podstránek, zobrazí se jedna z nich. Stisknutím kurzorového tlačítka zobrazíte její číslo. Stisknutím kurzorového tlačítka nebo zobrazíte následující nebo předešlou stránku případně vložíte číslicovými tlačítky číslo podstránky. VOLBA JINÉ PODSTRÁNKY Zobrazíte-li stránku, která obsahuje podstránky, zobrazí se jedna z těchto podstránek. Ostatní podstránky se postupně uloží do paměti přístroje a jejich pořadová čísla se zobrazí v horní lince teletextu. Tyto podstránky pak můžete vyvolat tak, že stisknete dvakrát kurzorové tlačítko. Pak kurzorovým tlačítkem nebo vyvoláte číslo požadované podstránky. ZVĚTŠENÍ STRÁNKY Opakovaným stisknutím tlačítka můžete zobrazit zvětšenou horní polovinu teletextové stránky, dalším stisknutím zobrazíte dolní polovinu a třetím stisknutím zobrazíte opět celou stránku. Pokud je zobrazena horní polovina stránky, můžete kurzorovými tlačítky nebo text posouvat. HYPERTEXT Pomocí hypertextu můžete vyhledat jakékoli slovo nebo jakoukoli číslici na stránce teletextu, kterou právě sledujete. Zkontrolujte, zda se nenalézáte v teletextovém menu a zda se kotouček nalézá vlevo nahoře na obrazovce. Stiskněte kurzorové tlačítko aby se na teletextové stránce zdůraznilo první slovo nebo číslice. Kurzorovým tlačítkem,,, zvolte hledané slovo nebo číslici. Potvrďte stisknutím tlačítka OK. Zobrazí se informace, že je aktivováno hledání, případně informace, že hledané slovo nebo číslice nebyly nalezeny.

30 30 TELETEXTOVÉ MENU Stiskněte tlačítko MENU. Kurzorovými tlačítky nebo zvolte požadovanou položku. Oblíbený: V toto seznamu může být nejvýše osm oblíbených teletextových stránek. Vybrány mohou být pouze stránky současně sledovaného vysílače. Stiskněte kurzorové tlačítko k přidání dnešní stránky nebo k volbě oblíbené stránky ze seznamu. Stiskněte tlačítko OK nebo kurzorové tlačítko. Kurzorovým tlačítkem se vrátíte do teletextového menu. Hledání: Na virtuální klávesnici na obrazovce můžete vložit slovo, které si přejete v teletextu vyhledat. Je lhostejné, zda použijete malá nebo velká písmena. Čísla hledat nelze. Kurzorovými tlačítky,, nebo zvolte znaky, slova nebo funkce. Každý znak potvrďte tlačítkem OK. Pokud si přejete znak nebo slovo zrušit, zvolte Zrušit. Přejete-li si vytvořit mezeru, zvolte Mezera. Pokud si přejete poslední slovo vymazat, zvolte Vymazat. Pokud si přejete velké písmeno, zvolte Shift. Pokud si přejete vložit speciální znak, zvolte Speciální. Hledání slova: Hledané slovo buď napište nebo ho zvolte z pravé strany seznamu a pak stiskněte tlačítko OK. Zvolte Akcept a znovu stiskněte tlačítko OK. Zobrazí se informace Hledání. Když je slovo nalezeno, je na teletextové stránce podsvíceno. Pro pokračování v hledání stiskněte dvakrát tlačítko OK. Jestliže slovo nebylo nalezeno, zobrazí se o tom informace. Pro hledání dalšího slova stiskněte Klávesnice a pak OK. Zvolte nové slovo.

31 31 SKRYTÉ INFORMACE Stránky s rébusy, kvízy nebo jinými hádankami obsahují někdy skryté odpovědi. Stisknutím tlačítka OK skrytou odpověď zobrazíte. Druhým stisknutím téhož tlačítka odpověď opět skryjete. PROGRAMOVÁNÍ STRÁNEK Pokud si přejete aby se některá stránka zobrazila v určitém čase, postupujte následujícím způsobem. Kurzorovým tlačítkem zvolte Ano nebo Ne. Kurzorovými nebo číslicovými tlačítky vložte čas a číslo stránky. Teletext není třeba mít zapnutý. Pokud je televizor v pohotovostním stavu, naprogramovaná stránka se nezobrazí. JAZYK Jestliže znaky na teletextových stránkách nejsou shodné se znaky ve zvoleném jazyku menu, nastavte kurzorovým tlačítkem nebo Group 1 nebo Group 2. OPUŠTĚNÍ TELETEXTOVÉHO MENU Stisknutím tlačítka MENU teletextové menu opustíte. VOLBA TITULKŮ VYSÍLANÝCH TELETEXTEM Televizní vysílače, vysílající teletext, vysílají k určitým programům ještě titulky, určené například pro neslyšící. Titulky můžete pro každé programové místo uložit do paměti takovým způsobem, že jsou automaticky zobrazovány vždy, když jsou vysílačem vysílány. Zapněte teletext a zvolte stránku, na níž jsou titulky vysílány. Pak teletext vypněte. Nyní je pro toto programové místo uloženo zobrazování titulků do paměti. Jestliže jsou u vysílače, uloženého na tomto programovém místě, k dispozici tyto titulky, jsou automaticky zobrazovány.

32 32 PŘIPOJENÍ VNĚJŠÍCH PŘÍSTROJŮ K tomuto televizoru lze připojit různé vnější přístroje. V následujících odstavcích jsou popsány různé možnosti vzájemného propojení těchto přístrojů. VIDEOMAGNETOFON Aby byla zaručena největší kvalita obrazu, připojte anténu (1) a (2) podle obrázku a použijte též kabelové propojení mezi zásuvkami SCART (3). Pokud má váš videomagnetofon ovládání Easy Link, připojte kabel A/V do zásuvky EXTERNAL 2. Pokud kabel A/V (3) nepoužíváte, postupujte následovně: Vytáhněte anténní zástrčku (1) z anténní zásuvky na videomagnetofonu. Zapojte televizor a nalaďte testovací signál z videomagnetofonu. Postupujte přitom podle pokynů v návodu k videomagnetofonu. Testovací signál nalaďte shodným způsobem jako jste naladili ostatní vysílače. Signál z videomagnetofonu uložte na programové místo 0 nebo mezi programová místa 90 až 99. Anténu opět připojte do videomagnetofonu. DEKODÉR A VIDEOMAGNETOFON Kabel A/V (4) zapojte mezi zásuvku A/V na dekodéru a na zásuvku A/V na videomagnetofonu, určenou pro dekodér. Dekodér můžete též kabelem A/V připojit přímo do zásuvky EXTERNAL 1 nebo EXTERNAL 2.

33 33 JINÉ VNĚJŠÍ ZDROJE (kromě digitálních) Anténní kabely (1), (2) a (3) připojte podle vedlejšího obrázku. Dále připojte kabel A/V (5) do zásuvky EXTERNAL 2 a kabel A/V (4) do zásuvky EXTERNAL 1 nebo 3. Testovací signál z vnějšího přístroje nalaďte shodně jako v předešlém případě. Na videomagnetofonu, zapojeném do zásuvky EXTER- NAL 1 můžete nahrávat pouze pořady z televize. Na videomagnetofonu, zapojeném do zásuvky EXTER- NAL 2 můžete nahrávat pořady jak z televize, tak i z ostatních vnějších přístrojů, které jsou k televizoru připojeny. Poznámky: Zásuvka EXTERNAL 1 je vhodná pro CVBS a RGB; zásuvka EXTERNAL 2 je vhodná pro CVBS a Y/C. Vnější přístroje s výstupem RGB připojte do zásuvky EXTERNAL 1 nebo EXTERNAL 3, protože získáte lepší kvalitu. KAMERA A KAMKORDÉR Kameru nebo kamkordér připojte do vstupních zásuvek na pravé stěně přijímače. Pokud je kamera nebo kamkordér monofonní, zapojte obrazový signál do zásuvky VIDEO (2) a zvukový signál do zásuvky AUDIO L (3). Pokud je kamera nebo kamkordér stereofonní, zapojte zvukový signál též do zásuvky AUDIO R (3). Signál z kamkordéru S-VHS nebo Hi 8, případně digitální kamkordér zapojte do zásuvky S-VHS (1). Zásuvku VIDEO (2) nechte prázdnou. Zvukový signál připojte do zásuvek AUDIO (1). Do zásuvek (1) a (3) nesmí být nic připojováno současně!

34 34 SLUCHÁTKA Sluchátka připojte do zásuvky na pravé stěně přijímače. Stiskněte tlačítko abyste vypojili reproduktory. Sluchátka by měla mít impedanci v rozmezí 8 až 4000 Ω a jejich zástrčka musí být typu JACK o průměru 3,5 mm. V menu Zvuk zvolte položku Hlasitost sluchátek abyste mohli nastavit správnou hlasitost sluchátek. Prostorový mód je vždy stereofonní když jsou připojena sluchátka. DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE A/V Tyto přístroje připojte kabelem se zástrčkami SCART (1) k jednomu ze vstupů (EXT 1, EXT 2 nebo EXT 3) nebo do vstupu VIDEO na pravé stěně televizoru. Horší kvalita digitálních obrázků může být způsobena vnějším rušením. Podle druhu vnějšího přístroje zvolte v menu Nastavení DVD, SAR, Hry nebo Digital STB. Při horší kvalitě přenosu zvolte tlačítkem Smart Picture Multimedia aniž byste měnili jiná nastavení. PŘÍDAVNÉ REPRODUKTORY / ZESILOVAČ Zadní reproduktory: Dva reproduktory s vestavěnými zesilovači můžete zapojit do výstupu S na zadní stěně televizoru. Pokud by reproduktory neměly vlastní zesilovače, můžete do tohoto výstupu zapojit vstup vnějšího zesilovače a teprve k němu připojit reproduktory. Pro oba reproduktory je pouze jeden výstup. Televizor před zapojením reproduktorů vypněte. V menu Reproduktory zvolte Ano. Oba reproduktory mají být umístěny asi 1 m za posluchačem a přibližně ve výšce uší. V reproduktorech nastavte vhodnou hlasitost. Můžete použít testovací signál. Hlasitost pak již neměňte.

35 35 Přední reproduktory se zesilovačem: Propojte výstupy AUDIO L a R televizoru se vstupem vnějšího zesilovače na zadní stěně televizoru. Hlasitost řiďte regulátorem pro televizi. Televizor před zapojením k zesilovači vypněte. V menu Konfigurace zvolte Středový zvuk. Na vnějším zesilovači nastavte vhodnou hlasitost. Můžete použít testovací signál. Hlasitost pak již neměňte. Zesilovač pro prostorový zvuk Cinema Link Zesilovač Dolby Pro Logic Surround připojte do zásuvek AUDIO L a R na zadní stěně televizoru. Pokud chcete použít reproduktory televizního přijímače jako středové, propojte kabelem SCART-CINCH vstup vícekanálového přijímače s výstupem EXT 1 nebo EXT 3. V konfiguraci Středový zvuk zvolte Ano. Reproduktory televizoru budou nyní přenášet středový kanál, reproduktory připojené k zesilovači kanál surround. Zvuk televizoru nyní vypněte tlačítkem, protože všechna zvuková nastavení budou nyní realizována prvky na zesilovači Dolby Pro Logic. Informace o zvuku, které se zobrazí na obrazovce, nemusí souhlasit se současnou reprodukcí. VOLBA PŘIPOJENÝCH VNĚJŠÍCH PŘÍSTROJŮ Přístroje připojené pouze anténním kabelem: Zvolte číslo programového místa, kam jste požadovaný přístroj uložili. Přístroje připojené kabelem A/V nebo zásuvkami na pravé straně televizoru: Stiskněte tlačítko. Tlačítkem nebo zvolte: EXT 1, EXT 2, EXT 3 nebo SIDE. Stiskněte tlačítko OK. Číslicovými tlačítky se můžete vrátit zpět k televizním pořadům.

36 36 VIDEOMAGNETOFON NEBO DVD S EASY LINK Videomagnetofon nebo přehrávač DVD lze obsluhovat pomocí menu pro VCR nebo DVD. Stiskněte tlačítko MENU. Zvolte menu pro VCR nebo pro DVD. Kurzorovými tlačítky,,, můžete ovládat funkce VCR nebo DVD. Tlačítko INSTANT pro záznam (pod krytem na dálkovém ovladači) můžete použít i při poslechu televizních pořadů. Pokud je váš videomagnetofon vybaven funkcí Easy Link a má systémový pohotovostní stav, pak po stisknutí tlačítka po dobu delší než 3 sekundy přejde videomagnetofon i televizor do pohotovostního stavu. TLAČÍTKA PRO AUDIO / VIDEO Mnohé přístroje naší výrobní řady mohou být ovládány dálkovým ovladačem televizoru. Nejprve však musíte stisknout funkční tlačítko: VCR, DVD, AMP nebo AUX podle toho, který přístroj si přejete ovládat. Upozornění: Pokud během 30 sekund nestisknete žádné tlačítko, vrátí se dálkový ovladač zpět do módu ovládání televizoru.

37 37 TLAČÍTKA AUX V módu AUX můžete na přístroj, který si přejete ovládat, přizpůsobit přehrávač CD se systémem dálkového ovládání RC 5, nebo družicový přijímač se systémem dálkového ovládání RC 5 nebo RC 6 Stiskněte současně tlačítko OK a: číslicové tlačítko 1 pro volbu ovládání CD, číslicové tlačítko 2 pro volbu ovládání družicového přijímače s RC 5, číslicové tlačítko 3 pro volbu ovládání družicového přijímače s RC 6. ZÁZNAM NA VIDEOMAGNETOFON BEZ FUNKCE EASY LINK Záznam televizního pořadu Na videomagnetofonu nastavte číslo programového místa vysílače. Videomagnetofon zapojte do funkce záznamu (podle návodu k přístroji). Změna programových míst na televizoru nemá na probíhající záznam žádný vliv. Záznam pokud je videomagnetofon připojen do vstupu EXTERNAL 1,2 nebo 3 nebo do vstupů na pravé stěně televizoru Zvolte vstup ze kterého si přejete nahrávat. Zapojte záznam. Nyní budete nahrávat to, co vidíte na monitoru. Během záznamu nepřepínejte programová místa a nevypínejte televizor. ZÁZNAM NA VIDEOMAGNETOFON S FUNKCÍ EASY LINK Pokud máte videomagnetofon S-VHS s funkcí Easy Link, můžete pořídit záznam v kvalitě S-VHS z vnějšího přístroje S-VHS, který jste připojili do zásuvky na čelní stěně přijímače. V televizním módu lze pořídit záznam pořadu, který právě sledujete. Pod víčkem dálkového ovladače stiskněte tlačítko INSTANT. Pokud je videomagnetofon v pohotovostním stavu, automaticky se uvede do funkčního stavu a pořad začne být nahráván. Pokud nahráváte z vnějšího zdroje, připojeného do vstupů EXTERNAL 1, 3, nebo SIDE, není dovoleno měnit televizní program. Pokud byste televizní program chtěli vidět, stiskněte dvakrát číslo jeho programového místa. Pozor: záznam se ale ukončí a videomagnetofon se uvede do pohotovostního stavu.

38 38 Když uvedete přístroj do pohotovostního stavu v okamžiku záznamu z vnějšího přístroje, připojeného do vstupů EXTERNAL 1, EXTERNAL 3 nebo SIDE, upozorňuje blikající kontrolka, že nahráváte. Po ukončení záznamu přestane kontrolka blikat. Přejete-li si záznam ukončit, stiskněte tlačítko. ZÁZNAM NA VIDEOMAGNETOFON S FUNKCÍ NEXTVIEW LINK Pokud je váš videomagnetofon vybaven funkcí NEXTVIEW LINK a označili jste více programů, které mají být v tomto módu automaticky nahrávány, nemusí být televizor před začátkem záznamu v pohotovostním stavu nebo zapnut. BEZŠŇŮROVÉ ZADNÍ REPRODUKTORY SESTAVA AD 902 W Vysílací modul: Zapněte televizor hlavním spínačem. Vysílací modul připevněte na zadní stěnu televizoru jak je naznačeno na vedlejším obrázku. Kabel připojte do modulu. Televizor zapněte. Zadní reproduktory (surround): V dodávce jsou dva zadní reproduktory. Reproduktor A je aktivní a reproduktor B je pasivní a je napájen z reproduktoru A. Posuvný přepínač (1) na dolní stěně reproduktoru A je z výroby nastaven na kanál 1. Reproduktor A propojte dodaným kablíkem (2) s reproduktorem B. Barvy kablíků a svorek musí souhlasit. Odizolované části kablíků nezasouvejte příliš daleko. Oba reproduktory umístěte po obou stranách za posluchače. Čela reproduktorů nemusí směřovat k posluchači. Vzdálenost mezi reproduktory a televizorem nesmí být větší než 15 m. Aktivní reproduktor připojte kabelem (3) do sítě. Aktivní reproduktor spínačem (4) zapojte. Červená kontrolka na aktivním reproduktoru informuje, že je reproduktor v pohotovostním stavu. Během reprodukce svítí kontrolka zeleně a po ukončení reprodukce (za 10 až 15 minut) se opět rozsvítí červeně. Napájení můžete přerušit vypnutím hlavního spínače.

39 39 Menu konfigurace reproduktorů: Stiskněte tlačítko MENU na dálkovém ovladači. Kurzorovým tlačítkem zvolte položku Konfigurace. Kurzorovým tlačítkem zvolte položku Reproduktory. Kurzorovým tlačítkem zvolte položku Bezdrát. surround. Systém je z výroby optimálně nastaven. Ve výjimečných případech může nastat rušení od jiného zařízení které používá vysokofrekvenční přenos. V takovém případě přepněte reproduktory na jiný přenosový kanál. Důležité: Vysílací díl v reproduktoru A i přijímací díl v reproduktoru B musí být přepnut vždy na shodný přenosový kanál. Zvolte správný typ vysílače a přijímače (433 MHz nebo 864 MHz) podle země kde se nalézáte. Pokud je televizor nastaven na přijímací kmitočet v okolí 433 MHz nebo 864 MHz, reproduktory vypněte, aby nedocházelo k rušení obrazu. V obzvláště nepříznivém případě můžete při vzniku rušení propojit reproduktor A s televizorem přiloženým kabelem se zástrčkou JACK 3,5 mm. PRAKTICKÉ RADY Výstraha: V žádném případě se nepokoušejte přístroj opravovat vlastními silami, znamenalo by to i ztrátu záručních nároků. Než předáte přístroj do opravy, zkontrolujte následující body. Pokud se vám podle nich nepodaří závadu odstranit, vyhledejte opravnu.