NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_115_Alkoholy AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 25.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_115_Alkoholy AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 25."

Transkript

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_115_Alkoholy AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., VZDĚL. OBOR, TÉMA: Chemie, Deriváty uhlovodíku ČÍSLO PROJEKTU: OPVK 1.4

2 ANOTACE Materiál je vhodný pro žáky 9. ročníku chemie Materiál definuje pojem deriváty uhlovodíků a jejich základní rozdělení Materiál rozliší vybrané deriváty uhlovodíků, uvede jejich zdroje, vlastnosti a použití

3 Alkoholy

4 Jsou látky odvozené od uhlovodíků náhradou jednoho nebo více vodíků hydroxylovou skupinou OH.

5 Vyhledej alkoholy Kontrola: CH 3 OH, CH 2 OH - CHOH - CH 2 OH, CH 2 OH - CH 2 OH, CH 3 - CH 2 OH

6 Rozdělení alkoholů Na atomu uhlíku může být pouze jedna skupina OH!

7 Rozděl alkoholy z předešlého úkolu na jednosytné, dvojsytné a vícesytné: Kontrola: A/ jednosytné B/ dvojsytné C/ vícesytné CH 3 OH, CH 3 - CH 2 OH CH 2 OH - CH 2 OH CH 2 OH - CHOH - CH 2 OH

8 Názvosloví alkoholů A/ jednosytné uhlovodík + ol B/ dvojsytné uhlovodík + diol C/ trojsytné uhlovodík + triol

9 Tvoření vzorců propandiol CH 2 OH CHOH CH 3

10 Tvoření názvů butan diol CH 3 CHOH CHOH CH 3 4 uhlíky => butan

11 Názvosloví alkoholů Pojmenuj alkoholy z předešlých úkolu: CH 3 OH CH 3 - CH 2 OH CH 2 OH - CH 2 OH CH 2 OH - CHOH - CH 2 OH Kontrola: methanol ethanol ethandiol propantriol

12 Vznik alkoholů kvašením Vodné roztoky ethanolu se již dávno připravují kvašením cukerných směsí (ovocné šťávy, slad), což se dá vyjádřit chemickou rovnicí: C 6 H 12 O 6 2 CO CH 3 CH 2 OH

13 Kvašením ovocných šťáv vznikají vína (10 13 % alkoholu). Kvašením ječmenného sladu pivo (0,5 7 % alkoholu). Druhý produkt ethanolového kvašení, CO 2, uniká v bublinkách z pravého šampaňského a piva. Alkoholický nápoj s větším obsahem než 15 % získáme destilací ovocných kvasů. Ethanol pro průmyslové užití se většinou denaturuje, přidává se do něj páchnoucí kapalina, aby nemohl být zneužit pro výrobu alkoholických nápojů.

14 Většina alkoholů jsou bezbarvé kapaliny, které se velmi dobře mísí s vodou. Jsou hořlavé a v jejich blízkosti se nesmí manipulovat s otevřeným ohněm.

15 Methanol (methylalkohol, karbinol) je nejjednodušší alkohol. Používá se pro něj též dnes již zastaralý název dřevný líh. Je to bezbarvá, alkoholicky páchnoucí kapalina, neomezeně mísitelná s vodou. Je těkavý, hořlavý a silně jedovatý. Methanol se používá jako rozpouštědlo, palivo do motorů, k výrobě formaldehydu a dalších organických látek. Výskyt v přírodě: Methanol vzniká v malém množství rozkladem organických látek působením některých mikroorganismů (např. oxidací methanu bakteriemi rodu Methylococcus), velice brzy se však ve vzduchu působením slunečního záření oxiduje na oxid uhličitý a vodu.

16 Ethanol nebo ethylalkohol (hovorově líh či alkohol) je druhý nejnižší alkohol. Je to bezbarvá kapalina ostré, ale ve zředění příjemné alkoholické vůně, která je základní součástí alkoholických nápojů. Je snadno zápalný a je proto klasifikován jako hořlavina 1. třídy. Ethanol se užívá jako rozpouštědlo, k výrobě acetaldehydu, kyseliny octové, je součástí piva a vína a vyrábějí se z něho destiláty. Ethanol patří k látkám, které při častém používání způsobují závislost. Malé dávky později nestačí, aby člověk dosáhl původních pocitů, musí dávky zvyšovat a vytváří se návyk. Vzhledem k těmto vlastnostem patří ethanol mezi drogy.

17 Ethandiol je podobně jako methanol jedovatý. Je součástí nemrznoucích směsí a surovina na výrobu plastů. Propantriol (glycerol) je hustá, bezbarvá, nevysychavá kapalina. Používá se v potravinářství a pro svou vazkost a nevysychavost v kosmetice a na výrobu tiskařské černi, k výrobě plastů, výbušnin (nitroglycerinu) a léků na podporu činnosti srdce.

18 Použité zdroje: Animal cells cultivation in fermenter.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: G Hazard F.svg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Methanol-3D-vdW.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Mol geom ethanol.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: