Představení organizace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Představení organizace"

Transkript

1

2 Představení organizace Diakonie Českobratrské církve evangelické, jejíž činnost byla obnovená v roce 1989, provozuje více jak 100 sociálních služeb a 8 speciálních škol. V Jihomoravském kraji působí : Středisko v Brně: Centrum denních služeb Brno Pečovatelská služba Chráněné bydlení Ovečka Kontaktní místo České alzheimerovské společnosti Centrum denních služeb Letovice Chráněné bydlení Letovice Chráněné bydlení Nosislav (připravované služby) Středisko v Kloboukách u Brna: Betlém domov pro osoby se zdravotním postižením Betlém odlehčovací služby Narnie týdenní stacionář Narnie denní stacionář Arkénie domov pro osoby se zdravotním postižením Mirandie chráněné bydlení (už se betonují základy)

3 DIAKONIE ČCE -STŘEDISKO BETLÉM POSLÁNÍ: Poskytovat podporu a péči lidem, kteří se v důsledku svého věku a zdravotního postižení dostali do nepříznivé životní situace. VIZE: Poskytovat uživatelům takovou péči a podporu, která směřuje k tomu, že budou žít hodnotný a naplněný život, co nejvíce srovnatelný s životem jejich vrstevníků.

4 Domov Betlém Klobouky u Brna Domov Narnie Morkůvky Domov Arkénie Brumovice

5 Služby určené pro osoby s PAS: Narnie týdenní stacionář Cílovou skupinu tvoří děti a mladí dospělí s mentálním a kombinovaným postižením i osoby s poruchou autistického spektra. Narnie denní stacionář Cílovou skupinu tvoří děti a mladí dospělí s mentálním a kombinovaným postižením i osoby s poruchou autistického spektra. Arkénie domov pro osoby se zdravotním postižením Dospělí lidé s mentálním a kombinovaným postižením i osoby s poruchou autistického spektra. Prostředí však není bezbariérové. Mirandie chráněné bydlení Dospělí lidé s mentálním a kombinovaným postižením a autismem i osoby s poruchou autistického spektra. Prostředí bude plně bezbariérové.

6 DOMOV NARNIE A ODLOUČENÉ PRACOVIŠTĚ ZŠ A PŠ HUSTOPEČE

7 Narnie a ZŠ a PŠ Hustopeče V říjnu 1992 byl založen v Morkůvkách (okres Břeclav) týdenní stacionář pro děti s mentálním postižením a o něco později přibyla služba denní stacionář. Vroce 2000 byla pro 8 dětí znarnie otevřena škola odloučené pracoviště Zvláštní školy Hustopeče (dnes název Základní škola a Praktická škola Hustopeče).

8 Narnie a ZŠ a PŠ Hustopeče Domov Narnie poskytuje služby týdenní a denní stacionář, které jsou určeny dětem smentálníma kombinovaným postižením. 10 dětí bydlí v Narnii od pondělí do pátku, 7dětí jejich rodiče denně dováží. Všichni klienti TS a DS jsou buď těžce nebo úplně závislí na pomoci druhé osoby. Zhruba polovina uživatelů jsou osoby s PAS.

9 Narnie a ZŠ a PŠ Hustopeče Ve škole jsou nyní tři třídy jedna z nich je pro žáky s PAS Výuka zde probíhá systémem strukturovaného učení, místnosti a učebny jsou přizpůsobeny potřebám osobspas Důraz je kladen na praktické dovednosti sebeobsluhy a péče o domácnost.

10 Narnie a ZŠ a PŠ Hustopeče Domov Narnie poskytuje služby uživatelům v průběhu školní docházky, po ukončení docházky nebo dovršení 18 let přecházejí uživatelé do jiných služeb, na čemž průběžně spolupracujeme s rodinou. První skupina odešla z Domova Narnie v roce 2007 do Domova Arkénie a část z nich i nadále pokračovala v docházce do praktické školy.

11 DOMOV ARKÉNIE

12 Domov Arkénie v roce 2007 byla služba zaregistrována jako domov pro osoby se zdravotním postižením svým chodem a charakterem odpovídá chráněnému bydlení kapacita služby je 5 osob (nyní je jedno místo neobsazené hledáme klienta), stávající uživatelé jsou těžce až úplně závislí na pomoci druhé osoby,což ale znamená, že toho s vhodnou podporou dost dokáží služba je poskytována v běžném řadovém domě, v obci Brumovice dům je zařízen jako běžná domácnost (jediná místnost navíc je pracovna vedoucího), obyvatelé mají přístup přiměřeně do všech místností denní aktivity se konají v dílnách změna místa je pro každého velice důležitá

13 DOMOV ARKÉNIE fungování Arkénie je inspirováno hnutím Archa obyvatelé se podílí na chodu domácnosti chodí na nákupy, podílí se na přípravě jídla, úklidu domácnosti, péči o zahradu obyvatelé jsou členy obce, navazují sousedské vztahy, jsou zváni na obecní akce

14 Základní princip našich služeb: Klienti našich služeb mají právo konat běžné aktivity(jako jejich vrstevnická skupina) v běžném prostředí(někde bydlet, jinde se bavit, jinam chodit do práce) a musí mít možnost vstupovat do různých životních rolí(vztah k rodičům, obyvatel obce, pracovník v dílně, účastník koncertu). Ve všech těchto aktivitách a rolích musí spolu s právy nést i v přiměřené míře povinnosti.

15 Chráněné bydlení Mirandie

16 Chráněné bydlení Mirandie

17 Chráněné bydlení Mirandie projekt podpořen z ROP Jihovýchod, dotace cca 17,5 mil. Kč. období stavby je od 9/2013 do 8/2014, chb bude otevřeno od 1/2015 cílovou skupinu tvoří dospělí lidé s mentálním a kombinovaným postižením i osoby s poruchou autistického spektra, prostředí bude bezbariérové vzniknou dvě domácnosti pro 6 osob, celková kapacita tedy bude 12 osob nutnou součástí této služby musí být denní centrum tedy místo, kde je možné realizovat aktivizační nebo pracovní činnosti, které však musí být přes ulici výběr klientů bude zahájen v polovině roku

18 Tomáš Vostřák vedoucí Domova Arkénie a člen správní rady vostrak@betlem.org Tel.: