Problematika posuzování psychické způsobilosti k řízení u řidičů s adiktologickou anamnézou

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Problematika posuzování psychické způsobilosti k řízení u řidičů s adiktologickou anamnézou"

Transkript

1 Problematika posuzování psychické způsobilosti k řízení u řidičů s adiktologickou anamnézou Testcentrum-Hogrefe, Praha PhDr. Dana Černochová, PhD. dana.cernochova@testcentrum.cz dana.cernochova@ .cz Asociace dopravních psychologů ČR PhDr. Vlasta Rehnová vlasta.rehnova@seznam.cz. III. Dopravněpsychologický seminář Katedra psychologie, FF UP 22. listopadu 2013, Olomouc

2 Podle aktuální legislativy je povinnost absolvování dopravněpsychologického vyšetření rozšířena na další povinné osoby. Z praxe přicházejí mnohé dotazy, které se týkají sjednocení postupu vyšetřování řidičů, kteří řídili vozidlo pod vlivem alkoholu nebo drog. Odkazy na předpisy ČR (zákon 361/2000 Sb., Vyhl. 277/2004, Vyhl. 31/2001), které se vztahují k posuzování psychické a zdravotní způsobilosti řidičů. Pohled do zahraničí lékařské a psychologické posouzení těchto řidičů na Slovensku a v Německu.

3 Zákon 361/2000 Sb. ve znění zákona 133/2011 Sb. 87a) odstavec 3) : Dopravně psychologickému vyšetření je povinen se podrobit řidič, který žádá o vrácení řidičského oprávnění podle 123d. 123d) odstavec 3) : Žádost o vrácení řidičského oprávnění podává žadatel písemně u příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Podmínkou vrácení řidičského oprávnění je prokázání, že se žadatel podrobil přezkoušení z odborné způsobilosti podle zvláštního právního předpisu a dále předložení posudku o zdravotní způsobilosti včetně závěru dopravně psychologického vyšetření. Pro vrácení řidičského oprávnění platí přiměřeně 101.

4 Zákon 361/2000 Sb. ve znění zákona 101/2013 Sb. 87a) odstavec 3) : Dopravněpsychologickému vyšetření je povinna se podrobit osoba, která žádá o vrácení řidičského oprávnění, které pozbyla v důsledku a) dosažení celkového počtu 12 bodů v bodovém hodnocení řidičů, b) soudem uloženého trestu zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových vozidel, c) správním orgánem uložené sankce zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, byla-li tato sankce uložena na dobu nejméně 6 měsíců, nebo d) podmíněného odložení podání návrhu na potrestání nebo podmíněného zastavení trestního stíhání, v průběhu jehož zkušební doby se zavázala zdržet se řízení motorových vozidel.

5 Zákon 361/2000 Sb. ve znění zákona 133/2011 Sb. 84) odstavec 1) : Zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel se rozumí tělesná a duševní schopnost k řízení motorových vozidel (dále jen zdravotní způsobilost ) odstavec 2) : Zdravotní způsobilost posuzuje a posudek o zdravotní způsobilosti (dále jen posudek ) vydává posuzující lékař na základě prohlášení žadatele o řidičské oprávnění nebo držitele řidičského oprávnění, výsledku lékařské prohlídky a dalších potřebných odborných vyšetření. odstavec 3) : Zdravotně způsobilý k řízení není ten, kdo má poruchy chování způsobené závislostí na alkoholu nebo jiných psychoaktivních látkách podle posudku o zdravotní způsobilosti

6 Vyhláška č. 277/2004 Sb. ve znění Vyhl. 72/2011 Sb. VIII. Nemoci, vady nebo stavy způsobené závislostí na alkoholu (alkoholismus) vylučující nebo podmiňující zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel Skupina 1 a 2 1. Zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel je vyloučena u žadatele nebo řidiče, který je závislý na alkoholu (alkoholismus) nebo neschopný vzdát se požívání alkoholu tak, aby nebyla ovlivněna schopnost řídit motorové vozidlo ( 84 odst. 3 zákona).

7 Vyhláška č. 277/2004 Sb. ve znění Vyhl. 72/2011 Sb. 2. Zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel žadatele nebo řidiče, a)který byl v minulosti závislý na alkoholu (alkoholismus) nebo neschopný vzdát se vlivu alkoholu při řízení, je podmíněna bezpečným abstinenčním obdobím; za bezpečné abstinenční období se považuje nezpochybněná důsledná a trvalá abstinence trvající alespoň 2 roky, jejíž prokázání vyplývá ze závěrů učiněných příslušným odborným lékařem, nebo b) u kterého byly zjištěny opakované akutní intoxikace v anamnéze, lze uznat pouze na základě závěrů odborného vyšetření. Pravidelná lékařská kontrola je podmínkou zdravotní způsobilosti vždy.

8 IX. Nemoci, vady a stavy spočívající v závislosti na požívání psychoaktivních (psychotropních) látek, léčiv nebo jejích kombinací (toxikománie) vylučující zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel 1. Zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel je vyloučena u žadatele nebo řidiče, který a) je závislý na požívání psychoaktivních látek, léčiv nebo jejích kombinací, b) není závislý, ale pravidelně zneužívá psychoaktivní látky nebo léčiva nebo jejich kombinace, nebo c) pravidelně užívá psychoaktivní látky nebo léčiva, jejichž účinek nebo jejich kombinace může snížit schopnost bezpečně řídit motorové vozidlo, a to v takovém množství, které má negativní vliv na jejich řízení.

9 IX. Nemoci, vady a stavy spočívající v závislosti na požívání psychoaktivních (psychotropních) látek, léčiv nebo jejích kombinací (toxikománie) vylučující zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel 2. Zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel žadatele nebo řidiče, který byl v minulosti závislý na psychoaktivních látkách nebo je neschopný vzdát se vlivu psychoaktivních látek při řízení, je podmíněna bezpečným abstinenčním obdobím; Za bezpečné abstinenční období se považuje nezpochybněná dvouletá důsledná a trvalá abstinence, jehož prokázání vyplývá ze závěrů učiněných příslušným odborným lékařem; Pravidelná lékařská kontrola je podmínkou zdravotní způsobilosti vždy.

10 Příloha č. 1 k Vyhlášce č.277/2004 Sb. Prohlášení posuzované osoby ke své zdravotní způsobilosti Prohlašuji, že: a) se cítím zdráv a že si nejsem vědom, že mám stav, vadu nebo nemoc, které jsou nebezpečné pro řízení motorového vozidla. b) se necítím zdráv, mám následující zdravotní potíže: c) se cítím zdráv, ale mám níže uvedený stav, vadu nebo nemoc: d) užívám pravidelně následující léčivé přípravky: e) užívám užíval jsem pravidelně nepravidelně tyto návykové látky: f) období bez projevů nemoci, vady nebo stavu trvá:

11 Vyhl.31/2001 Sb. ve znění Vyhl. 27/2011 Sb. 18a) odst. 1): Vybavení nezbytné pro řádné provádění dopravněpsychologického vyšetření zahrnuje.. d) psychologickou diagnostickou techniku a standardizované testové systémy umožňující zhodnocení osobnostních vlastností vyšetřované osoby, přístrojové vyšetření úrovně a kvality pozornosti, koordinace a přesnosti senzomotorické reaktivity na jednoduché a komplexní vizuální a akustické podněty v podmínkách zátěže (Tato vyhláška se týká dopravněpsychologického vyšetření obecně, nevztahuje se přímo k problematice řidičů s adikotologickou anamnézou.)

12 V návaznosti na výše zmíněné předpisy by při dopravněpsychologickém vyšetření mělo být zhodnoceno: 1) Vyhl.31/2001 Sb. ve znění Vyhl.27/2011 Sb.: - osobnostní vlastnosti a psychická výkonnost vyšetřované osoby 2) Zákon 361/2000Sb. ve znění zákona 133/2011Sb., 84)odst.3): -poruchy chování způsobené závislostí na alkoholu nebo jiných psychoaktivních látkách u řidiče se závislostí (podle posudku o zdravotní způsobilosti). 3) Vyhl.277/2004 Sb. ve znění Vyhl.72/2011 Sb., Příloha VIII.: -Alkohol: závislost na alkoholu nebo neschopnost vzdát se užívání alkoholu -Psychoaktivní látky: závislost, pravidelné užívání, pravidelné užívání látky s negativním vlivem na řízení 3) Vyhl.277/2004 Sb. ve znění Vyhl.72/2011 Sb., Příloha IX.: - Při závislosti nebo akutními intoxikacemi v anamnéze nezpochybněná důsledná a trvalá abstinence po dobu 2 let

13 Obtíže při prokazování závislosti či škodlivého užívání u řidičů nebo žadatelů o ŘO Subjektivní výpověď nebývá spolehlivá. Nepřiznávají symptomy jako touhu získat alkohol či psychoaktivní látku, obtíže s kontrolou užívání, trvalé užívání či problémy s tím spojené. Neuvádějí pravdivé údaje o množství a frekvenci konzumovaného alkoholu, výskyt intoxikací apod. Užívání alkoholu řidiči podceňují a také v Prohlášení (Vyhl. 277/2004), kde neuvádějí relevantní údaje K potvrzení podezření z užívání alkoholu či psychoaktivní látky se užívá především toxikologické vyšetření, jehož indikace je v kompetenci lékaře.

14 Limity dopravněpsychologického vyšetření Dopravněpsychologické vyšetření zahrnuje posouzení osobnostních a výkonových charakteristik řidiče a poruch chování obecně, nejen v důsledku užívání alkoholu a psychoativních látek. Dopravní psycholog nestanovuje diagnózu. Cílem dopravněpsychologického vyšetření je zjistit, zda proband nepředstavuje předvídatelné riziko pro sebe nebo jiné účastníky silničního provozu. Na základě tohoto zjištění je pak stanovena způsobilost či nezpůsobilost k řízení vozidla.

15 Dopravní psycholog stanovuje svůj závěr pouze na základě použití těchto metod: Výkonové testy Osobnostní dotazníky -je možné použít screeningové metody zaměřené na odhad závislosti na návykových látkách Projektivní metody Anamnéza (sdělovaná prostřednictvím anamnestických dotazníků nebo rozhovorem) zahrnuje zjištění také adiktologických údajů Objektivní údaje výpis z evidenční karty řidiče, výpis z registru bodů (údaje o přestupcích pod vlivem návykových látek) Rozhovor zahrnuje také dotazy vztahující se k užívání návykových látek

16 Závěr dopravního psychologa Dopravní psycholog Může stanovit závěr o nezpůsobilosti k řízení z důvodu nedostatečné výkonnosti nebo nevhodné osobnostní struktury. Nemůže stanovit nezpůsobilost z důvodu závislosti na návykových látkách. Lékař ( /psychiatr) Posouzení závislosti Potvrzení trvalé abstinence

17 Formulace a předání závěru z DPV Závěr dopravněpsychologického vyšetření musí respektovat předchozí omezení. Při podezření na závislost požádá psycholog lékaře o posouzení závislosti. Závěr je předán posuzujícímu lékaři, v jehož kompetenci je rozhodnout o potřebě dalších odborných vyšetření (psychiatrického, toxikologického, apod.)

18 Vztah lékařský a dopravněpsychologický posudek Zákon 361/2000 Sb. ve znění zákona 133/2011 Sb., 84) odstavec 2) : Zdravotní způsobilost posuzuje a posudek o zdravotní způsobilosti vydává posuzující lékař na základě a dalších potřebných odborných vyšetření. V zákoně není stanoveno, komu má psycholog posudek předat. Psycholog často předává posudek přímo řidiči (který ho lékaři odevzdá, příp. neodevzdá). Pokud řidič nesdělí psychologovi adresu posuzujícího lékaře, nemůže psycholog závěr svého vyšetření lékaři předat přímo. Dopravní odbory často vyžadují oba posudky (lékařský i psychologický). Psycholog nemůže předat svůj posudek přímo dopravnímu odboru, protože dopravněpsychologický posudek potřebuje lékař coby podklad lékařského posudku.

19 Formulář lékařského posudku - Příloha č. 2 Vyhl. 277/2004 Sb Lékařský posudek o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel je dán formulářem v této vyhlášce: Zde je bod, kde lékař zaškrtne, zda bylo (a v jakém roce) či nebylo provedeno dopravněpsychologické vyšetření podle Zákona 361/2000Sb. 87a), neuvádí s jakým výsledkem Lékař by tedy měl vystavit svůj posudek až po dodání závěru dopravněpsychologického vyšetření a měl by použít tento formulář. V praxi lékaři občas tento postup nedodržují, je to však jejich neznalost předpisů.

20 Pohled do zahraničí: Slovensko Zákon 8/ a) Zb. ve znění Zákona 317/2012 Z.z Odst 4) Ak je držiteľ vodičského oprávnenia ako vodič motorového vozidla dôvodne podozrivý z porušenia pravidiel cestnej premávky požitím alkoholu alebo inej návykovej látky alebo odmietnutím podrobiť sa vyšetreniuna ich zistenie, orgán Policajného zboru rozhodne o preskúmaní zdravotnej spôsobilosti osobitne vo vzťahu k závislosti od alkoholu, inej návykovej látky alebo liečiva lekárom so špecializáciou v špecializačnom odbore psychiatria. Ak psychiater zistí závislosť od alkoholu, inej návykovej látky alebo lečiva, je povinný postupovať podľa 90 ods.3. ( tj.oznámí do 5 dnů od lékařského vyšetření Policii změnu zdravotního stavu řidiče) Ak psychiater nezistí závislosť od alkoholu, inej návykovej látky alebo liečiva, orgán Policajného zboru rozhodne o povinnosti podrobiť sa odbornému poradenstvu u posudzujúceho psychológa (rehabilitační program

21 Pohled do zahraničí: Německo Fahrerlaubnisverordnung (FeV) Podněty k lékařsko-psychologickému vyšetření se rozdělují v závislosti na druhu chybného chování řidiče při řízení vozidla. Příslušný úřad stanoví otázku, kterou odborník (lékař nebo psycholog) zodpoví. Otázka obsahuje určitou pochybnost ohledně způsobilosti, která má být v rámci lékařskopsychologického vyšetření vyjasněna, tedy uvádí pokyny k přezkoušení hypotézy. K potvrzení (nebo odmítnutí) stanovené hypotézy jsou vytvořena kritéria, která musí být naplněna.

22 Pohled do zahraničí: Německo Hypotézy ve vztahu k alkoholu: Hypotéza 1 Závislost na alkoholu. Odvykací terapie nebo srovnatelná terapie zpravidla podporující zvládání problémů, vedla ke stabilní abstinenci. Hypotéza 2 Klient není schopen užívat alkohol kontrolovaným způsobem - proto důsledně upustil od konzumace alkoholu. Hypotéza 3 Existuje riziko abusu alkoholu, které se projevilo stoupajícím návykem na alkohol, epizodami s nekontrolovanými pitím nebo výrazným pitím na uvolnění.. Na základě adekvátního uvědomění si problému klient změnil své chování vzhledem k pití alkoholu a je možné usuzovat na trvalou kontrolovanou konzumaci alkoholu. Hypotéza 4 Klient již nemá problém s nekontrolovanou konzumací alkoholu v souvislosti s řízením vozidla. Hypotéza 9 Zjištěné nedostatky jsou dostatečně ovlivnitelné prostřednictvím kurzu pro navrácení řidičské způsobilosti pro řidiče, kteří se dopustili dopravního přestupku pod vlivem alkoholu, podle 70 FeV.

23 Pohled do zahraničí: Německo Hypotézy ve vztahu k drogám a lékům: Hypotéza D1 Byla doložena závislost na drogách. Odvykací terapie nebo srovnatelná terapie podporující zvládání problémů vedla ke stabilní abstinenci. Hypotéza D2 Byla doložena pokročilá závislost na drogách, která se projevuje ve zneužívání návykových látek, v polyvalentním způsobu užívání nebo také v užívání vysoce návykových drog. Tento problém byl přiměřeně zpracován a abstinence drog byla dlouho a trvale dodržována. Hypotéza D3 Ohrožení drogami bez příznaků pokročilé drogové problematiky. Dostatečný náhled vedl dlouhotrvající drogové abstinenci. Hypotéza D4 Je uvedeno výlučně příležitostné užívání kanabisu. Při pokračujícím užívání je spolehlivě zabráněno účasti v silničním provozu pod vlivem drog. Hypotéza D7 - Zjištěné deficity klienta jsou dostatečně ovlivnitelné prostřednictvím kurzu pro navrácení řidičské způsobilosti pro řidiče, kteří měli problémy s drogami.

24 Pohled do zahraničí: Německo x ČR ČR - dopravněpsychologické vyšetření není postaveno na zodpovídání úředních otázek na základě konkrétně formulovaných hypotéz. SRN - v rámci diagnostiky způsobilosti k řízení se provádí chemicko-toxikologická analýza pro zjištění etylglukuronidu (EtG) jako produktu odbourávání alkoholu v moči a ve vlasech, které jsou k prokázání abstinence vhodnější než krev. Žádá se doložení 4 negativních vzorků moči během 6 měsíců klient není schopen předvídat předvolání k vyšetření - nebo dodáním dvou pramenů vlasů v délce 3 cm o tloušťce tužky. Závislost v Německu neposuzuje psychiatr, ale lékař určený úřadem. V závěru lékařsko-psychologického posudku je možno doporučit absolvování rehabilitačního programu pro řidiče, kteří byli přistiženi při řízení vozidla pod vlivem alkoholu.

25 Jak dál? Seminář pořádaný ADP ČR a Dopravním podnikem hl.m. Prahy, a.s Dopravněpsychologické vyšetření řidičů s adiktologickou anamnézou Praha, 25. února 2014 Informace a přihlášky Krátký kurz Katedra psychologie FF UP Olomouc Posuzování psychické způsobilosti k řízení u řidičů před vrácením řidičského oprávnění a u řidičů s adiktologickou anamnézou Olomouc, březen 2014 Informace a přihlášky

26 Autorky děkují za pozornost

Posouzení zdravotní způsobilosti u řidičů před vrácením řidičského oprávnění odebraného z důvodu řízením pod vlivem alkoholu a jiných drog

Posouzení zdravotní způsobilosti u řidičů před vrácením řidičského oprávnění odebraného z důvodu řízením pod vlivem alkoholu a jiných drog Posouzení zdravotní způsobilosti u řidičů před vrácením řidičského oprávnění odebraného z důvodu řízením pod vlivem alkoholu a jiných drog Matúš Šucha & Eva Maierová Matúš Šucha, Katedra psychologie FF

Více

AKREDITACE DOPRAVNÍCH PSYCHOLOGŮ NA MD

AKREDITACE DOPRAVNÍCH PSYCHOLOGŮ NA MD 1 AKREDITACE DOPRAVNÍCH PSYCHOLOGŮ NA MD současná situace a výhled Právní předpisy 2 Zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky Čl. 2 (3) Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech,

Více

Dopravně psychologické vyšetření

Dopravně psychologické vyšetření Dopravně psychologické vyšetření Voláková D. 14.9.2013, 17.9.2013 Congress centre PRIMAVERA Plzeň Klinika pracovního lékařství LF UK a FN v Plzni Projekt Pracovní lékařství pro lékaře všech odborností

Více

Zákon č. 48/2016 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Změny týkající se provádění dopravněpsychologického vyšetření

Zákon č. 48/2016 Sb. o provozu na pozemních komunikacích. Změny týkající se provádění dopravněpsychologického vyšetření Zákon č. 48/2016 Sb. o provozu na pozemních komunikacích Změny týkající se provádění dopravněpsychologického vyšetření 87a (6) Dopravně psychologické vyšetření se vyhotovuje písemnou formou a je podkladem

Více

3. Pojmenování, název životní situace - Řidičské oprávnění vrácení po zákazu řízení motorových vozidel

3. Pojmenování, název životní situace - Řidičské oprávnění vrácení po zákazu řízení motorových vozidel 3. Pojmenování, název životní situace - Řidičské oprávnění vrácení po zákazu řízení motorových vozidel 4. Základní informace Po výkonu trestu nebo sankce zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových

Více

Mag. Bettina Schützhofer

Mag. Bettina Schützhofer Dopravní psychologie v Rakousku 25.02.2014 Mag. Bettina Schützhofer Právní základ v Rakousku Zákon o řidičských průkazech Nařízení o zdraví 1997 (FSG-GV) GV) Zákon o řidičských průkazech Nařízení o doškolování

Více

Registrovaný klinický psycholog, člen AKP ČR Akreditovaný dopravní psycholog, člen presidia ADP ČR

Registrovaný klinický psycholog, člen AKP ČR Akreditovaný dopravní psycholog, člen presidia ADP ČR PhDr. Jan Šplíchal Klinika RHB lékařství VFN a 1. LF UK Praha Registrovaný klinický psycholog, člen AKP ČR Akreditovaný dopravní psycholog, člen presidia ADP ČR jan.splichal@lf1.cuni.cz, 224 968 477 Zdravotnická

Více

Interview, anamnéza a pozorování nebo čtení mezi řádky

Interview, anamnéza a pozorování nebo čtení mezi řádky Interview, anamnéza a pozorování nebo čtení mezi řádky PhDr. Matúš Šucha, Ph.D. Mgr. Lenka Šťastná, Ph.D. Katedra psychologie FF UP Olomouc Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze Obsah 1. Východiská

Více

Studium dopravní psychologie dle požadavků zákona 133/2011 Sb.

Studium dopravní psychologie dle požadavků zákona 133/2011 Sb. Studium dopravní psychologie dle požadavků zákona 133/2011 Sb. PhDr. Matúš Šucha, Ph.D. Katedra psychologie FF UP v Olomouci Požadavy pro udělení akreditace k provádění dopravně psychologického vyšetření

Více

Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník

Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Obsah 1. Východiska nové metodiky a představení projektu 2. Výběr metod

Více

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - ZVL. ČÁST - OBLAST SPRÁVNÍHO ROZHODOVÁNÍ NA ÚSEKU DOPRAVY A SILNIČNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ

VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - ZVL. ČÁST - OBLAST SPRÁVNÍHO ROZHODOVÁNÍ NA ÚSEKU DOPRAVY A SILNIČNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ VZDĚLÁVÁNÍ VEDOUCÍCH ÚŘEDNÍKŮ - ZVL. ČÁST - OBLAST SPRÁVNÍHO ROZHODOVÁNÍ NA ÚSEKU DOPRAVY A SILNIČNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Úvodní kapitola + Informace o kurzu + Informace ke studiu Správní rozhodování a dozorová

Více

6. Za 18b se vkládá nový 18c, který včetně nadpisu zní:

6. Za 18b se vkládá nový 18c, který včetně nadpisu zní: Strana 1626 Sbírka zákonů č. 75 / 2016 75 VYHLÁŠKA ze dne 9. března 2016, kterou se mění vyhláška Ministerstva dopravy a spojů č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších

Více

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání

Zdravotní způsobilost k výkonu povolání N á v r h VYHLÁŠKA ze dne o stanovení seznamu nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékaře, zubního lékaře, farmaceuta, zdravotnického pracovníka nebo

Více

Vzorový vzdělávací program. pro průběžné vzdělávání úředníků územních samosprávných celků

Vzorový vzdělávací program. pro průběžné vzdělávání úředníků územních samosprávných celků Vzorový vzdělávací program pro průběžné vzdělávání úředníků územních samosprávných celků s vazbou na výkon správní činnosti při správním rozhodování o řidičských oprávněních a řidičských průkazech Ministerstvo

Více

BOZP ALKOHOL A NÁVYKOVÉ LÁTKY

BOZP ALKOHOL A NÁVYKOVÉ LÁTKY ALKOHOL A NÁVYKOVÉ LÁTKY SPOLEČNOST: Psychiatrická léčebna Petrohrad, p.o. A. ZÁKAZ POŽÍVÁNÍ ALKOHOLU A NÁVYKOVÝCH LÁTEK ZAMĚSTNANCI SPOLEČNOSTI 1. Všichni zaměstnanci firmy musí dodržovat ustanovení Zákoníku

Více

Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník

Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření. Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Příprava metodiky pro dopravněpsychologické vyšetření Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Obsah 1. Východiska nové metodiky a představení projektu 2. Výběr metod

Více

Směrnice podávání žádosti o uvolnění z předmětu tělesná výchova

Směrnice podávání žádosti o uvolnění z předmětu tělesná výchova GYMNÁZIUM TIŠNOV, příspěvková organizace Směrnice podávání žádosti o uvolnění z předmětu tělesná výchova Obsah: 1. Pravidla při podávání žádosti o uvolnění z předmětu tělesná výchova 2 2. Příloha č. 1

Více

Aktuální otázky v dopravní psychologii ve vztahu k legislativě

Aktuální otázky v dopravní psychologii ve vztahu k legislativě Aktuální otázky v dopravní psychologii ve vztahu k legislativě PhDr. Vlasta Rehnová PhDr. Dana Černochová, Ph.D. Asociace dopravních psychologů ČR 54. seminář Asociace dopravních psychologů ČR, Prostějov,

Více

Řízení pod vlivem alkoholu a jiných drog

Řízení pod vlivem alkoholu a jiných drog Řízení pod vlivem alkoholu a jiných drog PhDr. Matúš Šucha, PhD. Katedra psychologie FF UP Olomouc Obsah 1. Definice a rozsah problému 2. Prevalence 3. Rizikové skupiny, situace (expozice) 4. Opatření

Více

14d) 60 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

14d) 60 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 183/2017 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a zákona o některých přestupcích, novelizuje také zákon č. 361/2000 Sb.,

Více

Posuzování psychické způsobilosti k řízení silničního motorového vozidla: Metody pro dopravněpsychologické vyšetření

Posuzování psychické způsobilosti k řízení silničního motorového vozidla: Metody pro dopravněpsychologické vyšetření Posuzování psychické způsobilosti k řízení silničního motorového vozidla: Metody pro dopravněpsychologické vyšetření Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Informace

Více

Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení v ČR

Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení v ČR Nová metodika pro posuzování psychické způsobilosti k řízení v ČR Matúš Šucha, Dana Černochová, Lenka Šrámková, Vlasta Rehnová, Petr Zámečník Obsah 1. Východiska nové metodiky a představení projektu 2.

Více

Interview jako klíčová část dopravněpsychologického vyšetření. Michal Walter, Matúš Šucha, Lenka Šrámková, Libor Eliášek, Kateřina Böhmová

Interview jako klíčová část dopravněpsychologického vyšetření. Michal Walter, Matúš Šucha, Lenka Šrámková, Libor Eliášek, Kateřina Böhmová Interview jako klíčová část dopravněpsychologického vyšetření Michal Walter, Matúš Šucha, Lenka Šrámková, Libor Eliášek, Kateřina Böhmová OBSAH 1. Východiska - klinický přístup v rámci psychologické diagnostiky

Více

444/2008 Sb. VYHLÁŠKA

444/2008 Sb. VYHLÁŠKA 444/2008 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 11. prosince 2008 o zdravotní způsobilosti uchazeče o zaměstnání strážníka, čekatele a strážníka obecní policie Ministerstvo vnitra v dohodě s Ministerstvem zdravotnictví stanoví

Více

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA. Postup při zjišťování psychické způsobilosti

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA. Postup při zjišťování psychické způsobilosti 60/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. února 2006 o postupu při zjišťování psychické způsobilosti pedagogických pracovníků školských zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a školských zařízení

Více

253/2007 Sb. Změna vyhlášky o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel

253/2007 Sb. Změna vyhlášky o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel 253/2007 Sb. Změna vyhlášky o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel Čl. I Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel,

Více

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb.,

Více

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA

60/2006 Sb. VYHLÁŠKA 60/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. února 2006 o postupu při zjišťování psychické způsobilosti pedagogických pracovníků školských zařízení pro výkon ústavní výchovy nebo ochranné výchovy a školských zařízení

Více

Budeme řídit v roce 2010 bezpečněji? Matúš Šucha Centrum adiktologie PK 1. LF UK Praha Vlasta Rehnová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i.

Budeme řídit v roce 2010 bezpečněji? Matúš Šucha Centrum adiktologie PK 1. LF UK Praha Vlasta Rehnová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Budeme řídit v roce 2010 bezpečněji? Matúš Šucha Centrum adiktologie PK 1. LF UK Praha Vlasta Rehnová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Obsah vývěskového sdělení Současná situace Základní informace o

Více

Řízení motorových vozidel a užívání návykových látek

Řízení motorových vozidel a užívání návykových látek Řízení motorových vozidel a užívání návykových látek Marek Hakl Radovan Hřib Centrum pro léčbu bolesti ARK LF MU a FN u sv. Anny v Brně Legislativa 1.1.2012 vstupuje platnost novela zákona č. 361/2000

Více

Městský úřad Chotěboř. Nejčastější dotazy - řidičské průkazy

Městský úřad Chotěboř. Nejčastější dotazy - řidičské průkazy Městský úřad Chotěboř Nejčastější dotazy - řidičské průkazy Jak zjistím stav svého bodového konta? Jde to po internetu? O výdej dat z registru řidičů ve formě výpisu z bodového hodnocení řidiče je nutno

Více

Odbor dopravněsprávních činností

Odbor dopravněsprávních činností Odbor dopravněsprávních činností činnosti byly aktualizovány k 1. 2. 2018 na základě usnesení schůze RMB č. R7/152 (k 1. 4. 2018 přesun do Úseku hospodářsko-technického na základě usnesení RMB č. R7/162)

Více

253/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. září 2007,

253/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. září 2007, 253/2007 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 26. září 2007, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel s

Více

Posuzování psychické způsobilosti u mladých řidičů

Posuzování psychické způsobilosti u mladých řidičů Posuzování psychické způsobilosti u mladých řidičů Akreditovaný dopravní psycholog PhDr. Jitka Šebová Šafaříková 11/27/15 V.Dopravně psychologický seminář 13.11.2015 Olomouc 1 Krátké představení psychologa

Více

Zákony a alkohol - paragrafy, předpisy, nařízení a zákazy spjaté s pitím alkoholických nápojů - Alkoholik.c

Zákony a alkohol - paragrafy, předpisy, nařízení a zákazy spjaté s pitím alkoholických nápojů - Alkoholik.c Před alkoholem ve specifických případech, tedy především při výkonu zaměstnání a ve věku pod 18 let nás chrání zákon, který zakazuje podávání nebo požívání alkoholických nápojů. Zákony týkající se alkoholu

Více

7. V 4 se doplňuje odstavec 4, který včetně poznámek pod čarou č. 4 a 5 zní:

7. V 4 se doplňuje odstavec 4, který včetně poznámek pod čarou č. 4 a 5 zní: Strana 766 Sbírka zákonů č.72 / 2011 Částka 28 72 VYHLÁŠKA ze dne 14. března 2011, kterou se mění vyhláška č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti

Více

Žádost o přijetí do služebního poměru a zařazení na služební místo o zařazení na služební místo 1

Žádost o přijetí do služebního poměru a zařazení na služební místo o zařazení na služební místo 1 Žádost o přijetí do služebního poměru a zařazení na služební místo o zařazení na služební místo 1 Označení a adresa služebního orgánu, kterému je žádost adresována Státní tajemník v Ministerstvu spravedlnosti

Více

Doklady v silniční nákladní dopravě

Doklady v silniční nákladní dopravě Doklady v silniční nákladní dopravě. Doklady pro řidiče 1. Doklady, kterými řidič prokazuje svou totožnost, oprávnění řídit motorová vozidla, odbornou a zdravotní způsobilost k práci řidiče v nákladní

Více

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před 11070001 Povinností přepravované osoby je: a) neohrožovat svým chováním bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména neomezovat řidiče v bezpečném ovládání vozidla. b) pomáhat řidiči dle jeho

Více

Informace k povinným zdravotním prohlídkám členů FBC ZŠ Uničov

Informace k povinným zdravotním prohlídkám členů FBC ZŠ Uničov Informace k povinným zdravotním prohlídkám členů FBC ZŠ Uničov Od 1. 1. 2014 platí nová Vyhláška o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu, vydaná Ministerstvem zdravotnictví ČR pod č. 391/2013

Více

Řidičské oprávnění u seniorů podle právní úpravy v ČR MUDR. ARETA ELISCHER DUBEN 2018 ŽLUTÝ LIST NUDZ

Řidičské oprávnění u seniorů podle právní úpravy v ČR MUDR. ARETA ELISCHER DUBEN 2018 ŽLUTÝ LIST NUDZ Řidičské oprávnění u seniorů podle právní úpravy v ČR MUDR. ARETA ELISCHER DUBEN 2018 ŽLUTÝ LIST NUDZ Patří senioři za volant motorových vozidel? ANO Rozloučení se s částí společenského života Pokles sebevědomí

Více

I N F O R M A C E. Stanovisko Ministerstva dopravy k některým dotazům, týkajících se dopravně správních agend, výcviku a školení řidičů.

I N F O R M A C E. Stanovisko Ministerstva dopravy k některým dotazům, týkajících se dopravně správních agend, výcviku a školení řidičů. MZA 56/2006 -Informace-stanoviska I N F O R M A C E. Stanovisko Ministerstva dopravy k některým dotazům, týkajících se dopravně správních agend, výcviku a školení řidičů. Dotaz: Zda se vyšetření podle

Více

ovlivnit zdravotní způsobilost k výkonu povolání,

ovlivnit zdravotní způsobilost k výkonu povolání, Strana 3538 Sbírka zákonů č. 271 / 2012 271 VYHLÁŠKA ze dne 3. srpna 2012 o stanovení seznamu nemocí, stavů nebo vad, které vylučují nebo omezují zdravotní způsobilost k výkonu povolání lékaře, zubního

Více

crdux0041ci8 Drážní úřad 121 06 Praha 2 - Vinohrady

crdux0041ci8 Drážní úřad 121 06 Praha 2 - Vinohrady Drážní úřad Wilsonova 300/8 121 06 Praha 2 - Vinohrady crdux0041ci8 CRDUX0041CI8 Č. j.: DUCR-12061/12/Jr Metodický pokyn pro získání všeobecné odborné způsobilosti pro vydání licence strojvedoucího (úplné

Více

Dostupnost péče pro pacienty závislé na alkoholu v ČR Petr Popov

Dostupnost péče pro pacienty závislé na alkoholu v ČR Petr Popov Dostupnost péče pro pacienty závislé na alkoholu v ČR Petr Popov Alkohol a jeho společenské dopady v České republice v roce 2017 Národní konference RVKPP / SNN ČLS JEP, Praha, 26. 9. 2017 Zákon č. 65/2017

Více

Vybrané změny zákona

Vybrané změny zákona Změny předpisů pro dopravu Ing. Josef Gerža Autoslužby Mirda s.r.o. Vybrané změny zákona 361/2000sb., o provozu na pozemních komunikacích 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích

Více

2. Zpracování osobních údajů za účelem agendy stanovení dopravního značení.

2. Zpracování osobních údajů za účelem agendy stanovení dopravního značení. ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ODBOR: EVIDENČNÍCH SPRÁVNÍCH SLUŽEB A OBECNÍHO ŽIVNOSTENSKÉHO ÚŘADU Oddělení: dopravně správních agend 1. Zpracování osobních údajů za účelem úředních úkonů v rámci agendy vnitrostátní

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Vynucování práva týkající se řízení pod vlivem alkoholu v ČR

Vynucování práva týkající se řízení pod vlivem alkoholu v ČR Vynucování práva týkající se řízení pod vlivem plk. Ing. Leoš Tržil, ŘSDP PP ČR Praha 26. září 2012 Alkohol a jeho řešení Resortní akční program MV pro plnění Národní strategie bezpečnosti Národní strategie

Více

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění

Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění Příloha č. 1 vyhlášky MZ ČR č. 385/2006, Sb., o zdravotnické dokumentaci aktuální znění MINIMÁLNÍ OBSAH SAMOSTATNÝCH ČÁSTÍ ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE 1. INFORMACE ZE ZDRAVOTNICKÉ DOKUMENTACE VEDENÉ LÉKAŘEM

Více

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?!

Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! Koncepce síťě adiktologických služeb - báze pro spolupráci?! PhDr. Lenka Vavrinčíková, Ph.D. IV. podzimní adiktologická konference 10.10. 2014 Brno Koncepce sítě specializovaných adiktologických služeb

Více

Organizační směrnice

Organizační směrnice Zajištění pracovnělékařských služeb Strana: 1 Celkem: 5 Lhůtník lékařských prohlídek Společnost: Dům dětí a mládeže Brno, Helceletova, příspěvková organizace Sídlo: Brno, Helceletova 234/4 IČ: 44993412

Více

Odbor dopravy. 1) Registr vozidel

Odbor dopravy. 1) Registr vozidel Odbor dopravy 1) Registr vozidel a) evidence vedená výpočetní technikou, b) část pro vedení evidence písemná (spis vozidla), c) evidence technických průkazů silničních motorových vozidel a přípojných vozidel,

Více

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU

ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU VI ROZDÍLOVÁ TABULKA NÁVRHU PRÁVNÍHO PŘEDPISU S PŘEDPISY EU Rozdílová tabulka k návrhu vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických

Více

Náhradní rodinná péče prověření a příprava. PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D

Náhradní rodinná péče prověření a příprava. PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D Náhradní rodinná péče prověření a příprava PhDr. Hana Pazlarová, Ph.D Dnešní témata Legislativní zakotvení NRP Proces prověření Příprava pěstounů Legislativní zakotvení Občanský zákoník (od 2014) Osvojení

Více

Sociální práce s rodinou 10 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D

Sociální práce s rodinou 10 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Sociální práce s rodinou 10 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Co nás dnes čeká Poručenství, opatrovnictví Pěstounská péče Poručenství Jestliže rodiče dítěte zemřeli, byli zbaveni rodičovské zodpovědnosti,

Více

ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ KTERÉ ŘIDIČSKÉ PRŮKAZY OPRAVŇUJÍ NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY K ŘÍZENÍ. Řidičský průkaz vybraná ustanovení zákona č. 361/2000 Sb.

ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ KTERÉ ŘIDIČSKÉ PRŮKAZY OPRAVŇUJÍ NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY K ŘÍZENÍ. Řidičský průkaz vybraná ustanovení zákona č. 361/2000 Sb. ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ Tento materiál obsahuje základní informace o rozlišování pojmů řidičské oprávnění a řidičský průkaz a některá ustanovení zákona č. 361/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, vztahující

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (

Zákony pro lidi - Monitor změn ( Platné znění příslušných ustanovení vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění V. ČÁST PRVNÍ ŘIDIČSKÉ PRŮKAZY

Více

PODNĚT K ŘEŠENÍ SITUACE ŽIVOTA OSOB S PAS A JEJICH RODIN

PODNĚT K ŘEŠENÍ SITUACE ŽIVOTA OSOB S PAS A JEJICH RODIN PODNĚT K ŘEŠENÍ SITUACE ŽIVOTA OSOB S PAS A JEJICH RODIN VLÁDNÍ VÝBOR PRO ZDRAVOTNĚ POSTIŽENÉ OBČANY PRAHA - 4. 12. 2015 ZPRACOVÁN NA ZÁKLADĚ ZADÁNÍ VVZPO ZE DNE 9. ČERVNA 2015 2 OBSAH PODNĚTU Úvod Oblasti

Více

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c)) Odmítnutí podrobit se vyšetření na alkohol nebo jiné návykové látky

Více

www.autoskolahumpolec.cz

www.autoskolahumpolec.cz www.autoskolahumpolec.cz VYHLÁŠKA č. 277/2004 Sb. o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel s podmínkou a náležitosti lékařského

Více

Příl. 1 Krizový plán školy

Příl. 1 Krizový plán školy Příl. 1 Krizový plán školy Krizový plán školy je přílohou Preventivního programu školy. Jeho cílem je eliminovat nebo alespoň minimalizovat škody v případě zjištění rizikového chování ve škole. Krizový

Více

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ Stav od 20.2.2016 Jedná se pouze o informativní přehled bez záruky! WWW.YESPOJISTENI.CZ příslušného zákona Skutková podstata protiprávního jednání

Více

Zákon č. 373/2011 Sb. k

Zákon č. 373/2011 Sb. k 5.17.9.3. Zákon č. 373/2011 Sb. k 1. 11 2017 http://www.guard7.cz/nabidka/lexikon-bozp/pracovnelekarskesluzby/zakon-c-373-slash-2011-sb-k-1-11-2017 Již od 1.11 2017 platí novela Zákona č. 373/2011 Sb.

Více

Výkon agendy podle ustanovení 47 odst. 2 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování.

Výkon agendy podle ustanovení 47 odst. 2 zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Příloha č. 1 zveřejnění informací o kontrolách Odbor správních činností ve zdravotnictví a sociální péči, oddělení zdravotnictví, Magistrátu hlavního města Prahy, zveřejňuje ve smyslu ustanovení 26 zákona

Více

Plenární zasedání MHD, dne

Plenární zasedání MHD, dne DOSIA Plenární zasedání MHD, dne 22.- 23.02.2012 Výběr ze Sbírky zákonů 2011 19. Nařízení vlády č. 408/2011 Sb., kterým se pro účely příspěvku na bydlení ze státní sociální podpory pro rok 2012 stanoví

Více

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog)

Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné. Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) Role klinického psychologa v komplexní péči o duševně nemocné Mgr. Anna Vaněčková (psycholog) 12. 11. 2013 O čem to dnes bude? Co vlastně psycholog v léčebně dělá? Proč děláme vyšetření, v čem se to liší

Více

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků:

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Přestupky za 1 bod: Nedovolené užití dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nemotorovým vozidlem nebo motorovým vozidlem, jehož konstrukce nebo technický

Více

Krizový plán řešení při podezření na užití či výskytu tabákové nebo omamné látky a alkoholu pro I. a II. stupeň:

Krizový plán řešení při podezření na užití či výskytu tabákové nebo omamné látky a alkoholu pro I. a II. stupeň: Krizový plán řešení při podezření na užití či výskytu tabákové nebo omamné látky a alkoholu pro I. a II. stupeň: Škola : ZŠ Sirotkova 36, Brno Metodik prevence: Mgr. Zuzana Košťálová (I. stupeň) Mgr. Andrea

Více

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. 1. Užívání omamných a psychotropních látek (OPL)

KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY. 1. Užívání omamných a psychotropních látek (OPL) Vzdělávací institut INTEGRA BRNO - gymnázium, základní škola a mateřská škola, s.r.o. 628 00 Brno, Rašelinová 11 tel. +420 544 211 547, 702 103 892 www.integra.cz KRIZOVÝ PLÁN ŠKOLY Obsah: 1. Užívání omamných

Více

VNITŘNÍ ŘÁD SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉHO CENTRA

VNITŘNÍ ŘÁD SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉHO CENTRA č.j. : 2018/02 VNITŘNÍ ŘÁD SPECIÁLNĚ PEDAGOGICKÉHO CENTRA při Odborném učilišti, Praktické škole, Základní škole a Mateřské škole Příbram IV, příspěvková organizace Název organizace Vypracovala: Schválil:

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 1066/2

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 1066/2 P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2006 4. volební období 1066/2 Pozměňovací a jiné návrhy k vládnímu návrhu na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/1994

Více

Výklad ČAS k vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 391/2013 Sb., o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu

Výklad ČAS k vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 391/2013 Sb., o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu Výklad ČAS k vyhlášce Ministerstva zdravotnictví č. 391/2013 Sb., o zdravotní způsobilosti k tělesné výchově a sportu (schválený předsednictvem ČAS dne 2. prosince 2014) 1. Úvod a) Vyhláška Ministerstva

Více

Tabulka bodového systému řidičů

Tabulka bodového systému řidičů Tabulka bového systému řidičů Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c) 0 50000

Více

Rizikové chování mladých řidičů. Mgr. Zuzana Strnadová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNO

Rizikové chování mladých řidičů. Mgr. Zuzana Strnadová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNO Rizikové chování mladých řidičů Mgr. Zuzana Strnadová Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. BRNO Rok 2006 Změna ve znění zákona č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích, s platností od 1.7. 2006.

Více

7. Souhlas k užívání taxistanoviště je vydáván pro řidiče na základě žádosti podané žadatelem, jejíž a) výpis z evidenční karty řidiče, který nesmí bý

7. Souhlas k užívání taxistanoviště je vydáván pro řidiče na základě žádosti podané žadatelem, jejíž a) výpis z evidenční karty řidiče, který nesmí bý Kontrolní otázky podle obecně závazné vyhlášky č. 3/2012 Sb. HMP, kterou se vydává Provozní řád a stanoví podmínky užívání stanovišť taxislužby zřízených na místních komunikacích ve vlastnictví hlavního

Více

Právní aspekty ve spánkové medicíně. ResMed CZ s.r.o.

Právní aspekty ve spánkové medicíně. ResMed CZ s.r.o. Právní aspekty ve spánkové medicíně pro ResMed CZ s.r.o. 10. listopadu 2017 Právní aspekty ve spánkové medicíně Pravidla ochrany osobních údajů Zpracovatel a správce Ohlášení u ÚOOÚ Používání služby AirView

Více

Žádost odlehčovací služba

Žádost odlehčovací služba Žádost o poskytnutí služby Žádost odlehčovací služba Datum podání žádosti o odlehčovací službu: Zájemce o službu: Jméno a příjmení (u žen též rodné příjmení) Datum narození: Zdravotní pojišťovna: Trvalé

Více

5/4 VZOR Specifické zdravotní v kony (maximální ceny a urãené podmínky)

5/4 VZOR Specifické zdravotní v kony (maximální ceny a urãené podmínky) vzor A, str. 1 VZOR Specifické zdravotní v kony (maximální ceny a urãené podmínky) I. MINISTERSTVO PRÁCE A SOCIÁLNÍCH 1),2),3),4),5),6),7),8),9),10),22), 23) VĚCÍ A. Oblast důchodového a nemocenského pojištění,

Více

10. přehledu o provedení krevní transfúze v uplynulých

10. přehledu o provedení krevní transfúze v uplynulých Strana 1236 Sbírka zákonů č. 114 / 2013 Částka 51 114 VYHLÁŠKA ze dne 29. dubna 2013 o stanovení bližších podmínek posuzování zdravotní způsobilosti a rozsahu vyšetření žijícího nebo zemřelého dárce tkání

Více

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012

98/2012 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 22. března 2012 98/2012 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. března 2012 o zdravotnické dokumentaci Změna: 236/2013 Sb. Změna: 364/2015 Sb. Změna: XXX/2017 Sb. Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 120 zákona č. 372/2011 Sb., o

Více

SUBSTITUČNÍ LÉČBA JAK JÍ POJMOUT

SUBSTITUČNÍ LÉČBA JAK JÍ POJMOUT SUBSTITUČNÍ LÉČBA JAK JÍ POJMOUT MUDr.DUŠAN RANDÁK Centrum metadonové substituce a ambulantní detoxifikace Praha 4 DROP IN o.p.s. Měřín 18.11.2004 SUBSTITUČNÍ LÉČBA JEDNA ZE SPEKTRA PÉČE O ZÁVISLÉ NA OPIÁTECH

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS)

ORGANIZAČNÍ ŘÁD. Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) ORGANIZAČNÍ ŘÁD Pozn: jedná se pouze o výpis z Organizačního řádu, který slouží pro potřeby výběrového řízení na funkci vedoucí Odboru správního (OS) Rada města Uherský Brod dne 7. září 2011 schválila

Více

Ceník č. 13 úředně stanovené ceny = maximální ceny stanovené Ministerstvem zdravotnictví

Ceník č. 13 úředně stanovené ceny = maximální ceny stanovené Ministerstvem zdravotnictví O B L A S T N Í N E M O C N I C E J I Č Í N a.s. Bolzanova ul. čp. 512, 506 43 J i č í n, tel. 582111, fax. 523514 Ceník č. 13 úředně stanovené ceny = maximální ceny stanovené Ministerstvem zdravotnictví

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE IV. ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA Z HODNOCENÍ DOPADŮ REGULACE 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Návrh vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 99/2012 Sb., o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. 1 Předmět úpravy Instrukce Ministerstva spravedlnosti ČR ze dne 30. 4. 2012, č. j. 90/2012-OSD-ZN, o správním řízení ve věcech znalců a tlumočníků, a o některých dalších otázkách Ministerstvo spravedlnosti stanoví podle

Více

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) Obsah Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) ČÁST PRVNÍ Zákon o provozu na pozemních komunikacích 7 HLAVA I Úvodní ustanovení

Více

Robert Kotál & Vlasta Rehnová, Dopravní akademie a.s. www.dopravni-akademie.cz

Robert Kotál & Vlasta Rehnová, Dopravní akademie a.s. www.dopravni-akademie.cz Konference Fleet Management 2011 Robert Kotál & Vlasta Rehnová, Dopravní akademie a.s. www. Robert Kotál & Vlasta Rehnová / DA a.s. 28.4.2011 1 Rok 2010 Řidič mot. vozidla Jiný účastník Závada komunikace

Více

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah

Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah Standard akutní lůžkové psychiatrické péče Obsah 1. Preambule... 2 1.1 Cílová skupina... 2 1.2 Dostupnost akutní péče... 2 2. Služby poskytované akutním psychiatrickým oddělením... 3 2.1 Obecné požadavky...

Více

NÁKLADNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu

NÁKLADNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu NÁKLADNÍ DOPRAVA H. Bezpečnost silničního provozu 1. Jízda na dálnici a na silnici I. třídy v neděli a ostatních dnech pracovního klidu v době od 13.00 do 22.00 hodin je zakázána: a) nákladním vozidlům

Více

Legislativní rámec rehabilitace problémového řidiče

Legislativní rámec rehabilitace problémového řidiče Legislativní rámec rehabilitace problémového řidiče Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Stávající legislativní rámec Zákon č. 411/2005 Sb. o provozu na pozemních komunikacích Zavedení bodového systému hodnocení

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

Právní aspekty rehabilitačních programů. Mgr. Petr Havlíček, doc. Ing. JUDr. Radek Jurčík, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš

Právní aspekty rehabilitačních programů. Mgr. Petr Havlíček, doc. Ing. JUDr. Radek Jurčík, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš Právní aspekty rehabilitačních programů Mgr. Petr Havlíček, doc. Ing. JUDr. Radek Jurčík, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš Charakteristika řešené materie Rehabilitační programy ve smyslu projektu Snižování recidivy

Více

Platné znění částí zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění

Platné znění částí zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění Platné znění částí zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, jichž se návrh novely týká, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění 971 (1) Jsou-li výchova dítěte nebo jeho tělesný, rozumový či duševní stav,

Více

Příloha č. 3 k vyhlášce č. 277/2004 Sb.,

Příloha č. 3 k vyhlášce č. 277/2004 Sb., Příloha č. 3 - Příloha č. 3 k vyhlášce č. 277/2004 Sb.: Příloha č. 3 k vyhlášce č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti k řízení motorových

Více

Město Třebíč. Městská policie Třebíč. Bedřicha Václavka 59/11, Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, Třebíč

Město Třebíč. Městská policie Třebíč. Bedřicha Václavka 59/11, Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, Třebíč Město Třebíč Městská policie Třebíč Bedřicha Václavka 59/11, 674 01 Třebíč, adresa pro doručení písemnosti: Masarykovo nám. 116/6, 674 01 Třebíč Ředitel Městské policie Třebíč, B. Václavka 59/11, 674 01

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Číslo jednací: 4 T 38/2016-58 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Okresní soud v Liberci rozhodl v hlavním líčení konaném dne 6. března 2017 samosoudkyní Mgr. Janou Vodehnalovou takto: Podle 45 odst.

Více

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík

Drogy a jejich účinky. MUDr. Jakub Minařík Drogy a jejich účinky MUDr. Jakub Minařík Terminologie Droga Droga je látka, která splňuje dva základní požadavky: 1. Ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání objektivní reality, tedy má psychotropní

Více

6. Souhlas k užívání taxistanoviště je vydáván pro řidiče na základě žádosti podané žadatelem, jejíž součástí je

6. Souhlas k užívání taxistanoviště je vydáván pro řidiče na základě žádosti podané žadatelem, jejíž součástí je Kontrolní otázky podle obecně závazné vyhlášky č. 3/2012 Sb. HMP, kterou se vydává Provozní řád a stanoví podmínky užívání stanovišť taxislužby zřízených na místních komunikacích ve vlastnictví hlavního

Více

Mgr. Martina Krišková Útvar psychologická diagnostika

Mgr. Martina Krišková Útvar psychologická diagnostika PSYCHOLOGIE V OBLASTI JADERNÉ ENERGETIKY, ČEZ. A. S. 24.3.2016 Mgr. Martina Krišková Útvar psychologická diagnostika ÚTVAR PSYCHOLOGICKÁ DIAGNOSTIKA Centrální útvar v divizi Výroba Aktuální počet psychologů:

Více