Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download ""

Transkript

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Autor Tematická oblast Ročník Moravské gymnázium Brno s.r.o. RNDr. Miroslav Štefan Chemie obecná elektrochemie 1. ročník Datum tvorby Anotace a) určeno pro studenty i učitele b) obsahuje základní informace o elektrochemii c) Vhodné pro zopakování učiva

2 Využití elektrochemie Galvanické články, akumulátory, elektrolýza

3 Galvanický článek Slouží jako přenosné zdroje energie Používají se například do hodinek, svítilen, rozhlasových přijímačů, dálkových ovladačů, kalkulátorů apod. Nelze je opakovaně dobíjet chemická reakce v nich probíhá pouze jednosměrně BRIANIAC. wikipedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

4 Suchý článek 1866 zkonstruoval Francouz G.Leclanche Skládá se z uhlíkové katody a zinkové anody Elektrolyt tvoří pasta znh 4 Cl (chloridu amonného), MnO 2 (oxidu manganičitého) a škrobového mazu jeho napětí je 1,5 V MCY JERRY. wikimedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

5 Rtuťový článek napětí je 1,35 Va má větší životnost než suchý článek anoda: lisovaný amalgamovaný zinkový prášek katoda: směs oxidu rtuťnatého (HgO) sgrafitem (tuha) póly článku jsou odděleny absorbentem napuštěným roztokem KOH, který je elektrolytem ANDSHEL. wikimedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

6 Alkalický článek Delší životnost oproti klasickému suchému článku Katoda je z oxidu manganičitého, anoda ze zinku Elektrolytem je hydroxid draselný Napětí je 1,5 V TYMPANUS; TUCVBIF. wikipedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

7 Alkalický článek ANEY. wikimedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW: THOMY PC. wikimedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

8 Lithiový článek LUKAS A. wikimedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW: 2_disassembled.jpg Podle typu může mít i velmi dlouhou životnost (využívá se i v kardiostimulátorech) Anodou je lithium, katodou oxid manganičitý Elektrolytem je rozpuštěná lithiová sůl Napětí 2,9 V WOŹNICA, Krzysztof. wikimedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

9 Lithiový článek LUKAS A. wikipedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LUKAS A. wikipedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

10 Akumulátory Sekundární článek (akumulátor) je zdrojem elektrické energie, který lze opakovaně dobíjet. Díky tomu můžeme v něm energii uchovávat (akumulovat) Využití: autobaterie, zdroj energie v mobilních telefonech, noteboocích, vysílačkách,pro nouzové osvětlení FINKE, Marco. wikipedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

11 Olověný akumulátor Elektrolytem je 35% kyselina sírová Záporná elektroda houbovité olovo, kladná elektroda oxid olovičitý; při dobíjení se polarizace obrátí Napětí článku je 2V, obvykle je v prodeji 6-ti článková baterie o napětí 10,5 V SHADDACK. wikipedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

12 Nikl-kadmiový akumulátor Lze je skladovat zcela vybité a úplným vybitím se nepoškozují jeho elektrody jsou vnenabitém stavu tvořeny hydroxidem kademnatým Cd(OH) 2 a hydroxidem nikelnatým Ni(OH) 2, elektrolytem je KOH Obvyklé napětí článku je 1,2 V BOFFY B. wikipedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

13 Elektrolýza Děje spojené sprůchodem stejnosměrného elektrického proudu roztoky a taveninami elektrolytů. Využívá se např. při průmyslové výrobě chloru, vodíku, NaOH, KOH nebo některých kovů (Na, Al, Ca, Mg). Využívá se ke galvanickému pokovování a výrobě čistých kovů (Cu, Ag, Fe). Anoda elektroda, na které probíhá oxidace (náboj +) Katoda elektroda, na které probíhá redukce (náboj-)

14 Elektrolýza vodného roztoku chloridu Do roztoku chloridu měďnatého jsou ponořeny dvě uhlíkové elektrody, připojeny ke zdroji stejnosměrného el. proudu. Na katodě (-): Cu e - Cu 0 katoda se pokrývá povlakem vyloučené mědi Na anodě (+): Cl - -e - Cl 0 na anodě se uvolňují bublinky chloru měďnatého (CuCl 2 ) KOVÁŘOVÁ, Naďa. muni.cz[online]. [cit ]. Dostupný na WWW: /elektrolyza%20CuCl2.jpg

15 Elektrolýza taveniny chloridu sodného Do taveniny NaCljsou ponořeny dvě inertní elektrody, připojeny ke zdroji stejnosměrného proudu. Anodický a katodický prostor je oddělení porézní přepážkou. Tavenina se využívá v situaci, kdyby proces komplikovaly vodíkové ionty z vody. Na katodě (-): Na + + e - Na 0 vzniká kovový sodík Na anodě (+):Cl - -e - Cl 0 na anodě se uvolňují bublinky chloru (NaCl) BITALA, Tomáš; BOHOŠ, Petr. chytrak.cz[online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

16 Použité zdroje: Obrazový materiál Citace jsou uvedeny přímo u jednotlivých obrázků Články na internetu AUTOR NEUVEDEN. wikipedia.org[online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Literatura HONZA, Jaroslav; MAREČEK, Aleš. Chemie pro čtyřletá gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s.r.o., 1998, ISBN VACÍK, Jiří a kol. Přehled středoškolské chemie. Praha: SPN, 1999, ISBN