- přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek. - sekyra, - svítilna, - tísňová píšťalka, (osobní bezpečnostní zařízení).

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "- přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek. - sekyra, - svítilna, - tísňová píšťalka, (osobní bezpečnostní zařízení)."

Transkript

1 Osobní výstroj a výzbroj: je souhrn předmětů, soubor potřeb, případně oblečení k určité činnosti k vykonávání nějakého úkonu. Výstroj hasiče: Výzbroj hasiče: - přilba, - oděv - rukavice, - obuv, - opasek. - sekyra, - svítilna, - tísňová píšťalka, (osobní bezpečnostní zařízení).

2 1. HASIČSKÁ PŘILBA Hasičská přilba je definována jako ochranná pokrývka hlavy hasičů." V evropské normě EN 443 je uvedena jako osobní ochranný prostředek určený pro zajištění ochrany hlavy uživatele proti rizikům, které se mohou vyskytnout během činností vykonávaných hasiči. Přes značné konstrukční odlišnosti většina hasičských přileb sestává z následujících částí: - skořepina, - náhlavní systém, - upínací a zajišťovací část, - nátylník, - spojovací části, - doplňky a přídavné části.

3 1. HASIČSKÁ PŘILBA Skořepina je hlavní ochrannou částí přilby a většinou je tvořena výliskem z plastické hmoty. Jejím hlavním účelem je zabránit přímému zasažení hlavy padajícími úlomky a předměty, tvoří ochranu horníčásti hlavy proti následkům možného dotyku s elektricky vodivými částmi konstrukcí nebo předměty pod napětím, proti zvýšeným teplotám a proti přímému zasažení chemickými látkami. Musí vykazovat specifickou odolnost: - mechanickou, - tepelnou, - chemickou, - elektrickou pevnost.

4 1. HASIČSKÁ PŘILBA Tepelná odolnost je odolnost především proti účinkům přímého zasažení plamenem, kdy materiál skořepiny musí vykazovat schopnost tzv. samozhášivosti a odolnosti proti účinkům sálavého tepla. Chemická odolnost je schopnost odolávat bez porušení povrchu skořepiny běžným chemickým látkám, tzn. takovým, které se poměrněčasto vyskytují a u nichž je předpoklad, že při zásahu může s nimi povrch skořepiny přijít do styku. Elektrická pevnost je elektroizolační schopnost materiálu skořepiny. Vzhledem k tomu, že k výrobě skořepin hasičských přileb se používají plastické hmoty, které jsou velmi dobrými izolanty, nepředstavuje tato odolnost pro výrobce obvykle problém. Jen pro informaci je možno uvést, že všechny užívané hasičské přilby mají minimální elektrickou pevnost 5000 V.

5 1. HASIČSKÁ PŘILBA Náhlavní systém je umístěn uvnitř skořepiny a vytváří pružný opěrný systém, který je ve styku s horníčástí hlavy a zabraňuje přímému dotyku skořepiny s hlavou. Tento systém má za úkol ztlumit přenos účinků dynamického zatížení, které vznikne při dopadu tělesa na hlavu osoby, užívající přilbu. Náhlavní systém je řešen jako dvoustupňový: první stupeň směrem od skořepiny je tvořen polyamidovými popruhy, který je schopen pružně ztlumit náraz na skořepinu, je uchycen po obvodu skořepiny a má od vnitřního povrchu skořepiny dostatečnou vzdálenost min. 25 mm, vymezuje prostor mezi hlavou nositele přilby a vnitřním povrchem skořepiny. druhý stupeň systému přichází do styku přímo s hlavou nositele přilby. Nejsou na něj již kladeny pevnostní požadavky, musí však zajišťovat pohodlné umístění přilby na hlavě, pokud možno příjemný pocit při nošení, dostatečné větrání apod. Je opatřen možností seřizování pro obvod hlavy a v temenníčásti.

6 1. HASIČSKÁ PŘILBA Upínací a zajišťovací část někdy také nazývaná podbradník slouží k upnutí a zajištění přilby na hlavě. Nátylník je připnut k přilbě vzadu, při použití přilby splývá na ramena a chrání tak zadníčást krku před padajícími horkými nebo žhavými úlomky pevných částic, před sprškami horké vody apod. Spojovacíčásti slouží k vzájemnému spojení některých částí přilby. Jedná se o spojení náhlavního systému se skořepinou, spojení nátylníku se skořepinou apod.

7 1. HASIČSKÁ PŘILBA Doplňky a přídavnéčásti zvyšují ochranné vlastnosti přilby a tím i bezpečnost práce: - průhledné štíty pro ochranu očí nebo celého obličeje, - odnímatelné, - integrované v přilbě, - ochranné síťky pro práci s motorovou pilou, - zařízením pro dorozumívání (vestavěná sluchátka a mikrofon), - speciální rychloupínací mechanismy pro obličejové masky dýchacího přístroje, které umožňují nasazení obličejové masky bez nutnosti sundání přilby, - držáky pro možnost umístění hlavové svítilny, - zvýrazňující prvky, např. reflexní nálepky nebo luminiscenční nátěry.

8 2. ODĚVY HASIČE - pracovní - zásahový - izolační ochranný proti: - chemickým látkám: - skupina A (škodliviny ve všech skupenstvích), - skupina B (pouze škodliviny kapalné a pevné), - radioaktivním látkám, - sálavému teplu: - lehké, - střední, - těžké.

9 2. ODĚVY HASIČE 2.1 PRACOVNÍ STEJNOKROJ Pracovní stejnokroj je definován jako hasičský stejnokroj používaný při výkonu zaměstnání". Tento stejnokroj, označovaný ve výstrojních předpisech jako Pracovní stejnokroj II. Skládá se z: - blůzy, - kalhot, -čepice. - triko s krátkým nebo dlouhým rukávem. Stejnokroj se užívá především pro práci na požární stanici, pro výkon státního požárního dozoru apod. Existuje ve více provedeních a to především v závislosti na výrobci, tato provedení se od sebe liší materiálem a konfekčním vyhotovením.

10 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Termín hasičský pracovní oblek je definován jako oblek chránící hasiče před určitými vnějšími vlivy". V současné době se poměrněčasto setkáváme s označením těchto obleků jako ochranné pracovní oděvy" nebo zásahové obleky", vzhledem k tomu, že se používají, díky svým ochranným vlastnostem u zásahů. Hlavní cíl: - max. ochrana hasiče při zásahu, - vytvoření optimálních mikroklimatických podmínek v obleku při značném fyzickém zatížení.

11 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Základní požadavky na oblek: - tepelná odolnost - mechanická odolnost - nepromokavost - schopnost odvádět vnitřní vlhkost - do určité míry chemická odolnost - poddajnost materiálu, ze kterého je oblek ušit - antistatická úprava materiálu - vhodné konfekční provedení (neomezující pohyb, vhodné zapínání, optimální umístění kapes, zvýrazňující prvky apod.)

12 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Pracovní obleky jsou provedeny jako několikavrstvé. Tyto vrstvy se označují jako bariéry. Nejčastější jsou tří vrstvy. První, vnější vrstva, chrání hasiče proti působení vnějších vlivů u zásahu, tzn. především proti teplu a krátkodobému přímému působení plamenů. Současně musí mít tato vrstva i značnou mechanickou odolnost a do jisté míry i určitou odolnost chemickou. Pro tuto vrstvu se používá kombinace dvou ze tří základních materiálů. Jsou to NOMEX, KEVLAR, PBI. Nejčastěji se můžeme setkat s kombinací materiálů NOMEX a KEVLAR. NOMEX je materiál s velmi dobrou tepelnou odolností a má dobré konfekční vlastnosti, je poddajný a příjemně se nosí, dobře se barví. KEVLAR má oproti NOMEXU daleko vyšší mechanickou odolnost, kevlarová tkanina je drsnější a méně poddajná, poměrně špatně se barví.

13 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Materiály pod mikroskopem NOMEX GORE-TEX

14 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Druhá vrstva je bariérou proti vlhkosti a průniku vody k další vrstvě a k tělu hasiče. Musí splňovat dvě základní podmínky: - bránit pronikání vlhkosti a kapalin k vnitřní tepelné vrstvě a dále k tělu hasiče, - musí být maximálně prodyšná směrem ven, tzn. musí umožňovat ventilaci těla při pocení a snižování teploty. V současné době se pro tento účel nejčastěji používají materiály GORE-TEX, GEKA-TEX nebo BREATHE-TEX. Jedná se o prodyšné mikroporézní materiály s obrovským množstvím jemných pórů (např. GORE-TEX má 9 biliónů pórů na ploše 1 čtverečního palce. Tyto póry umožňují unikání výparů a dýchání zevnitř, brání však pronikání vody a jiných kapalin zvnějšku.

15 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Třetí vrstva, tzv. termální bariéra, chrání hasiče před působením vnějšího tepla a proti prochladnutí. Musí však zůstat suchá, protože jinak dochází k hromadění vlhkosti přímo u těla hasiče a při vysoké vnější teplotě by docházelo k vytváření páry a hasič by byl vystaven tzv. tepelnému stresu. Pro tuto vrstvu se opět užívají materiály jako již zmíněné NOMEX, KEVLAR, PBI a jejich směsi. Užívá se např. textilní plsť z nomexových a kevlarových vláken aplikovaná na podkladu z NOMEXU. Známými materiály pro třetí vrstvu jsou např. ARALITE,SONTARA.

16 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Technické podmínky ochranného oděvu: ochranný oděv splňuje požadavky ČSN EN 469 a ČSN EN ochranný oděv se skládá z kabátu a kalhot, překrytí kabátu přes kalhoty je nejméně 30 cm, konstrukčně se ochranný oděv skládá ze svrchní vnější oděvní součásti a spodní oděvní součásti, spodní oděvní součást je odepínatelná od svrchní vnější oděvní součásti, po odborných opravách ochranného oděvu se jeho ochranné vlastnosti nemění, ochranný oděv, včetně odepínatelné spodní oděvní součásti, lze prát ve vodě 60 C teplé při dodržení požadavkůčsn EN 469, materiál svrchní vnější oděvní součásti je (odolný proti oděru, stálobarevný, trvale antistatický, proveden v barvě námořnická modř).

17 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Technické podmínky ochranného oděvu - kabát: kabát je v provedení s jednořadovým zapínáním a se vsazovanými rukávy, zapínání zdrhovadlem překrytým krycíčástí jištěným stuhovým uzávěrem; zapínání zdrhovadla je umožněno v ochranných rukavicích, které splňují požadavky ČSN EN 659, nejméně dvě boční svrchní kapsy s patkou na zapnutí stuhovým uzávěrem proti vnikání mechanických nečistot a částečně i vody, v horní levé předníčásti svrchní kapsu pro umístění radiostanice; kapsa je v takovém provedení, aby bylo zabezpečeno upevnění radiostanice při prudkém předklonu, běhu a práci hasiče, uzávěrky rukávů z nehořlavého úpletu s palečnicí zabraňující shrnování rukávů, na kabátě v jeho horní pravé předníčásti může být přišit nesnadno hořlavý stuhový uzávěr, o rozměrech 125 x 25 mm, určený pro jmenovku.

18 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Technické podmínky ochranného oděvu - kalhoty: kalhoty musí mít: zvýšený pas a šle, rozparek s překryvem a fixací zabraňující jeho rozevření při práci, velikost obvodu pasu kalhot lze upravit např. všitou gumou nebo páskem na regulaci.

19 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Technické podmínky ochranného oděvu - reflexní značení: nápis "HASIČI" je černé barvy v reflexním rámečku žluté barvy o rozměrech 330 x 75 mm a výška písma i s háčkem je 60 mm, reflexní pás, s parametry odpovídajícími požadavkům ČSN EN 471, se skládá ze tří pruhů v barvě žluté a stříbrné; horní a dolní třetina jeho šířky je barvy žluté a prostřední třetina barvy stříbrné, Reflexní pás je umístěn ve vodorovné linii po obvodu: kabátu ve výši prsou, spodní části kabátu a jeho spodní okraj je ve vzdálenosti nejméně 50mm od spodního okraje kabátu, rukávů kabátu ve výši prsou a ve spodníčásti rukávů a jeho spodní okraj je ve vzdálenosti 140 mm od dolního okraje rukávu, spodníčásti nohavic a jeho spodní okraj je ve vzdálenosti 240 mm od dolního okraje nohavice.

20 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Požadavky a zkušební metody pro ochranné oděvy pro hasiče -ČSN EN 469 Šíření plamene podle EN 532 Při zkoušce musí být splněny následující požadavky: žádný vzorek nesmí dohořet k hornímu nebo jinému okraji; v žádné vrstvě žádného ze vzorků se nesmějí vytvořit otvory, s výjimkou vnější vrstvy vícevrstvé sestavy; žádný vzorek nesmí uvolňovat hořící nebo roztavené částice; střední hodnota doby samovolného hoření musí být 2 s; střední hodnota doby dožehu musí být 2 s.

21 2. ODĚVY HASIČE 2.2 ZÁSAHOVÝ OBLEK Požadavky a zkušební metody pro ochranné oděvy pro hasiče -ČSN EN 469 Zkouška tepelné odolnosti EN 471 metodou A Vzorek materiálu je zavěšen po dobu 5 min v prostředí s oběhem horkého vzduchu o teplotě od 180 C do 190 C. Zaznamená se každé: jakékoli vzplanutí vzorku, jakékoli tavení vzorku: vytvoření otvoru, odkapávání, jakékoli sražení vzorku 150 x 150 mm v podélném i příčném směru je-li sražení větší než 5 %.

22 3. HASIČSKÉ RUKAVICE Jedná se o ochranné rukavice pro hasiče, které jsou dle EN 659 určeny pro práce spojené s hašením požárů a záchranné práce při vysokých teplotách. Rukavice musí ochránit hasiče proti: - kontaktnímu teplu, - účinkům otevřeného plamene, - sálavému teplu, - průniku vody, - mechanickým rizikům (oděr, propíchnutí, proříznutí).

23 3. HASIČSKÉ RUKAVICE Při všech ochranných vlastnostech rukavice nesmí nijak neomezovaly možnost práce hasiče, tzn. že musí mít především dostatečnou manipulační schopnost (schopnost uchopit předmět). Je předepsána i minimální délka manžety, která musíčinit 70 mm. Používají se většinou rukavice dvojího provedení: - 1. skupinu tvoří rukavice, jejichž povrchovým materiálem je speciálně upravená kůže, spodní vrstvy jsou odolné proti průniku vody (např. GORE -TEX) a proti proříznutí (např. KEVLAR) skupina je z povrchového materiálu z aramidu (např. NOMEX III), spodní vrstvy jsou stejné jako u první skupiny.

24 4. OBUV HASIČE Hasičské boty jsou definovány jako vodovzdorné bezpečnostní boty nevytvářející jiskry". Požadavky na ochrannou obuv jsou dány maximální možnou odolností vůči nepříznivým vlivům: - v extrémních teplotních podmínkách, - v těžkém terénu, - v silně promáčeném prostředí, - při překonávání strmých a hladkých ploch, - vstupu do rozlitých roztoků chemicky agresivních látek, - vstupu do prostředí, kde hrozí nebezpečí výbuchu iniciací jiskrou statické elektřiny, - být vysoce funkční a pohodlné pro pocit jistoty při pohybu, - splňovat požadavek na rychlé a snadné obouvání.

25 4. OBUV HASIČE Svršek obuvi Jako povrchový materiál se používá: - klasický materiál, kterým je speciálně upravená hovězinová useň (hydrofobní a olejofobní), - velmi odolné syntetické materiály s úpravou proti stárnutí. Tento materiál musí mít požadovanou mechanickou i tepelnou odolnost, musí být dostatečně poddajný, především pružný a měkký, aby bota umožňovala pohodlné nošení a měl by mít minimální nasákavost, tzn. že musí po určitou dobu zabránit průniku kapalin směrem dovnitř.

26 4. OBUV HASIČE Polstrovaná část Druhá vrstva směrem dovnitř, která má za úkol vytvořit měkkou oporu pro nohu a současně tepelnou bariéru proti průniku tepla. Řada výrobců pro tento účel používá materiál ze směsi KEVLARU a NOMEXU. Pod polstrovanou částí se nachází vrstva, jejímž účelem je zabránit průniku vody a dalších kapalin, které by případně přes povrchový materiál pronikly dále k noze. Současně musí tato vrstva umožnit ventilaci vnitřního prostoru boty, především odpařování potu. Za tímto účelem se v určitých místech svršku nacházejí u některých typů bot ventilační otvory. Materiálem, který se nejčastěji používá pro zhotovení uvedené vrstvy je např. GORE-TEX, velmi často užívaný při výrobě kvalitnějších sportovních a turistických oděvů nebo obuvi a také zásahových hasičských obleků.

27 4. OBUV HASIČE Podešev Je zhotovena z mechanicky, chemicky a tepelně velmi odolných materiálů, především se používají speciální pryže Musí splňovat: - antistatickou úpravu, tak aby bylo zamezeno možnosti vzniku jiskry při výboji statické elektřiny, - mít vhodný protiskluzový dezén se samočistící schopností, - obsahovat obvykle pružnou mezivrstvu z polyuretanové pěny, která umožňuje měkčí došlápnutí a zvyšuje tak pohodlí při chůzi, - zabránit možnému zranění chodidla vloženou ocelovou planžetou mezi vrstvou z polyuretanové pěny a podešví, - horní část podešve obsahuje anatomickou vložkou.

28 5. HASIČSKÝ OPASEK Hasičský opasek je definován jako ochranný pás používaný jako osobní ochranná pomůcka, který je přizpůsoben i k zavěšování potřebné výzbroje". V ČSN ISO je uveden název bezpečnostní pás a je definován jako speciální pás s karabinou užívaný hasiči jako bezpečnostní prostředek pro ochranu před pádem". Vezmeme-li z první definice, že se jedná o osobní ochrannou pomůcku nebo z druhé definice, že se jedná o bezpečnostní prostředek pro ochranu před pádem, jde v každém případě o prostředek osobního zabezpečení (POZ) a podléháčsn Bezpečnostní postroje a pásy. Dle této normy se jedná o tzv. bezpečnostní pás, tvořený jednoduchým popruhem.

29 5. HASIČSKÝ OPASEK Bezpečnostní pás je určen v kombinaci s úchytným lanem, popř. přídavným lanem a karabinou, k zajištění uživatele v podmínkách, kdy hrozí nebezpečí pádu. Šířka popruhu pásu musí být minimálně 80 mm. Pás musí být vybaven uzavírací sponou, prvky k přizpůsobení délky popruhů tělesným rozměrům uživatele a nejméně dvěma úchytnými prvky k upevnění úchytného lana a karabiny, popř. přídavného lana. Případný pád (i volný) nesmí být delší než 600 mm. NELZE-LI VYLOUČIT NEBEZPEČÍ PÁDU DELŠÍHO NEŽ 600 mm, JE NUTNO POUŽÍT POSTROJ, který je již součástí prostředků pro práci ve výškách a nad volnými hloubkami. Za volný pád jako fyzikální jev se dle ČSN považuje přímočarý svislý pohyb volného tělesa, vyvolaný z počáteční klidové polohy účinkem gravitační síly.

30 5. HASIČSKÝ OPASEK Popruh pásu musí být zhotoven z kvalitního materiálu. Popruh musí odolávat síle nejméně 17kN, přičemž protažení při síle 17kN smí být nejvíce 40 %. Pás musí zachovat funkční vlastnosti v rozmezí teplot od -40 C do +80 C po celou dobu životnosti, která je 5 let od data výroby. Úchytné lano je pevnou součástí bezpečnostního pásu. Lano je na jednom konci zapleteno do úchytného prvku bezpečnostního pásu a na druhém konci je zapletena karabina.

31 5. HASIČSKÝ OPASEK Přídavné lano Není pevnou součástí bezpečnostního pásu, ale může sloužit jako jeho doplněk, není-li vybaven úchytným lanem, případně může být tímto lanem vybaven bezpečnostní postroj. Přídavné lano je na obou koncích opatřeno karabinami nebo karabinou a ocelovou kotvící smyčkou s karabinou. Pojmy úchytné lano a přídavné lano jsou objasněny v ČSN Bezpečnostní lana.

32 6. HASIČSKÁ SEKYRA Hasičská sekyrka je definována jako sekyrka zavěšená na opasku hasiče". Tato sekyrka slouží ke zdolávání menších překážek při zásahu. Hasič nosí sekyrku zavěšenou na hasičském opasku. Sekyra je tvořena dvěma základními částmi: - pracovní část (ostří s protilehlým hrotem), - násada. Pracovníčást sekyrky (ostří a hrot) je ochráněna tzv. závěsníkem - závěsný držák s chráničem ostří i hrotu hasičské sekyrky (ČSN ). Součástí závěsníku je poutko, kterým se provleče hasičský opasek a tímto je závěsník uchycen k opasku.

33 6. HASIČSKÁ SEKYRA Násada ČSN dřevina jasan, bříza, buk, bez suků, s rovnými vlákny, napuštěná lněným olejem, natřená bezbarvým lakem. PN novější celokovové provedení sekyry, je tvořena ocelovou trubkou, která je v určité délce opatřena návlekem z plastu nebo tvrzené pryže. Účelem je : -tepelná izolace ruky uživatele od kovové násady, -elektrická izolace do určité hodnoty napětí, -vytvoření tlumící vrstvy, snižující přenos rázů do ruky uživatele při práci se sekyrkou.