Inovace studijních program strojních obor jako odezva na kvalitativní požadavky prmyslu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Inovace studijních program strojních obor jako odezva na kvalitativní požadavky prmyslu"

Transkript

1 Koncepce projektu Inovace studijních program strojních obor jako odezva na kvalitativní požadavky prmyslu Identifikaní íslo projektu. 414 Zkrácený název projektu : "Absolvent pro poteby prmyslu" 1. Úvod Vysoká škola báská - Technická univerzita Ostrava (dále jen VŠB-TUO) má technicko-ekonomické zamení. Fakulta strojní patí k tradiním fakultám VŠB-TUO, její historie je úzce svázána s historií regionu. Fakulta se vždy opírala a spolupráci s prmyslovou sférou a ta je i nadále základním pedpokladem rozvoje fakulty, jejího zalenní do iniciativ a aktivit Moravskoslezského kraje. V Moravskoslezském kraji probíhá v souasné dob rozkvet strojírenského a automobilového prmyslu. Z tohoto dvodu jsou na VŠB-TUO kladeny stále nové a náronjší požadavky na odbornou pipravenost student. Proto projekt "Absolvent pro poteby prmyslu" si klade za cíl inovovat vzdlávací programy student Fakulty strojní takovým zpsobem, aby jejich odborné znalosti odpovídaly moderním trendm a zárove splovaly velmi nároné požadavky budoucích zamstnavatel. 2. Systém studia na Fakult strojní VŠB TU Ostrava Stejn jako na celé Vysoké škole báské došlo i na Fakult strojní bhem její existence k významným zmnám ve struktue studijních obor a zamení, a to pedevším v roce 2001/2002, kdy fakulta jako první na VŠB-TUO pešla v souladu s Boloskou deklarací na tístupový strukturovaný zpsob studia. V souasné dob tedy Fakulta strojní zajišuje bakaláské, navazující magisterské (dívjší inženýrské) a doktorské (dívjší aspirantské) studium v prezenní (dívjší denní) a kombinované (dívjší dálkové) form. Bakaláské studium (Bc.) Magisterské studium (Ing.) Doktorské studium (Ph.D.) 3 roky 2 roky 3 roky Prvním stupnm vzdlání je bakaláský studijní program "Strojírenství", jehož standardní doba studia pro prezenní i kombinovanou formu studia jsou 3 roky. První ti semestry studia mají stejné studijní plány pro všechny obory a specializace. Struktura bakaláského studia má vtší podíl odborných pedmt. Po tech letech bakaláského studia obdrží absolvent v souladu s vysokoškolským zákonem titul Bc. (bakalá). Tím se mu otevírá možnost rozhodnout se pro okamžité uplatnní v praxi nebo pokraování v magisterském studiu a po dvou letech získání titulu Ing. Druhým stupnm vysokoškolského univerzitního vzdlání je navazující magisterský program "Strojní inženýrství". Standardní doba tohoto studia pro prezenní i kombinovanou formu studia jsou 2 roky, resp. 3 roky. K tomuto, již oborov

2 zamenému studiu, mohou nastoupit jen absolventi bakaláského studijního programu. Dvouleté studium je ureno pro studenty Fakulty strojní a studenty jiných technických vysokých škol s oborov stejným, resp. podobným ukoneným bakaláským studiem. Pro ostatní absolventy bakaláského studia je ureno studium tíleté. Tetím stupnm vysokoškolského vzdlání je doktorský program "Strojní inženýrství", který je založen na oborovém individuálním studijním plánu a vdeckém výzkumu. Standardní doba studia je stanovena na 3 roky. Byly zásadním zpsobem pepracovány všechny studijní plány a zcela nov koncipovány studijní programy, a to bakaláský studijní program Strojírenství s 12 obory, magisterský program Strojní inženýrství se 7 obory a doktorský studijní program Strojní inženýrství s 9 obory, z toho 5 rovnž v jazyce anglickém. Všechny obory bakaláského, magisterského a doktorského studia byly pln akreditovány. Na fakult je v plném rozsahu zaveden kreditový systém výuky kompatibilní s evropským systémem ECTS (European Credit Transfer Systém), což umožuje mobilitu student nejen v eské republice, ale i v rámci jiných evropských zemí. 3. Spojení Fakulty strojní VŠB - TU Ostrava s praxí Fakulta strojní prbžn rozvíjí spolupráci s organizacemi pracujícími v oblasti strojírenství, dopravy, energetiky, apod. Spolupráce je realizována v nkolika oblastech: pi tvorb a realizaci studijních program s ohledem na požadavky na odbornost a dovednosti absolvent pi hledání zdroj pracovních píležitostí pro absolventy. V této oblasti Fakulta strojní zaznamenala narstající zájem a poptávku po absolventech strojních obor, zejména konstruktérských. Na zástupce fakulty a jednotlivá pracovišt se obracejí personální agentury (Grafton Recruitment, Specialist Service, Manpower, Personal Management) i zástupci firem (Pramet Tools, s.r.o., Honeywell-Mora Aerospace, a.s., Vítkovice, a.s., Brose CZ, s.r.o., Copreci CZ, s.r.o., Dalkia, Arako, s.r.o., Groz-Beckert Czech s.r.o., Pierce Control Automation, s.r.o. a další s nabídkou pracovních míst a žádostí o zprostedkování kontaktu se studenty. Nabídky pracovních pozic a stáží jsou uveejovány na webové stránce fakulty, jsou organizovány prezentace firem v prostorách VŠB-TUO a návštvy firem v míst jejich psobišt. Velký zájem o absolventy a spolupráci s Fakultou strojní je opakovan vyjáden firmami na pravidelném setkání zástupc firem s managementem univerzity, pedagogy a studenty Symbióza. pi ešení úloh z prmyslové praxe. Spolupráce je založena na vzájemných kontaktech jednotlivých pracoviš s regionální podniky i podniky v celé republice, jakož i adou zahraniních firem. Cílem Fakulty strojní a Technické univerzity všeobecn je zapojit se do ekonomického rozvoje regionu, ve kterém se nachází.

3 4. Cíl projektu Pechod na tístupový systém VŠ vzdlávání znamenal rozšíení nabídky obor studia, tyto obory je však nutné stále inovovat na základ požadavk praxe. Jednání se zástupci jednotlivých firem a przkumy signalizují požadavky, které jsou zameny na odborný i osobnostní rozvoj studenta, jeho vtší kontakt s praxí bhem studia, orientaci v souasných technologiích. Na základ tchto požadavk byly stanoveny cíle projektu Absolvent pro poteby prmyslu. Hlavním cílem projektu je tvorba a inovace vybraných pedmt, které vedou k obohacení stávajícího vzdlávacího systému o praktické poznatky a zkušenosti odborník z praxe a o doplnní výuky o exkurze v rámci akreditovaných studijních obor. Studenti získají absolvováním inovovaných vzdlávacích program odborné poznatky a zkušenosti, které jsou v souladu s potebami prmyslových podnik a trhu práce. Absolventi po vstupu do praxe pispjí svými nabytými znalostmi a dovednostmi ke zvýšení výkonnosti podniku a konkurenceschopnosti organizace v tržním prostedí. Zkušenosti s inovacemi vzdlávacích programu Fakulty strojní dopomohou k inovaci dalších vzdlávacích program na jiných fakultách VŠB-TU Ostrava a k vytvoení program pro studenty dalšího vzdlávání. Projekt dopomže rovnž k prohloubení dosavadní spolupráce VŠB-TU Ostrava s prmyslovými podniky a tím umožní pizpsobit obsah vybraných pedmt potebám praxe. Pidanou hodnotu vzdlávacího projektu "Absolvent pro poteby prmyslu" je provázání teoretických a praktických znalostí v reakci na požadavky prmyslových podniku, vetn rozvoje kreativity, iniciativy, vetší samostatnosti a odpovdnosti. Partnerem projektu je Moravskoslezský strojírenský klastr. Jedná se o sdružení pedních firem psobících v oblasti strojírenství. Firmy v souasné dob avizují nedostatek kvalifikované pracovní síly vetn absolvent VŠ strojního zamení. Souasn si zaínají uvdomovat, že je nutná jejich vetší angažovanost pi vzdlávání student a jejich píprav pro trh práce. 5. Inovace vybraných studijních obor Inovace se uskutení prostednictvím pedem vytipovaných a vybraných modul tak, aby skladba co možná v nejširší míe oslovila cílovou skupinu student a umožnila jim získat znalosti a dovednosti, které rozšíí jejich odborné vzdlání, dosažené v hlavním oboru a pomže jim lépe se orientovat na trhu práce v Moravskoslezském regionu. a) Prmyslové inženýrství (5 pedmt) b) Energetika (3 pedmt) c) Hydraulika (2 pedmt) d) Doprava (1 pedmt)

4 Prmyslové inženýrství Zakládání podniku a investování Energetika Hydraulika Doprava Organizace a ízení ízení výroby Parní kotle 1 Metodika kopnstruování v Hydraulická zaízení stroj Pneumatická zaízení stroj Konstrukní cviení Ekonomika ízení provozu Provoz a regulace energetických zaízení Racionalizace výroby Obr. 1 Inovace vybraných studijních obor V roce 2007 se pipravuje akreditace nového oboru Prmyslové inženýrství v rámci bakaláského programu Strojírenství. V rámci pípravy studijních opor pro nov koncipované studium je v modulu Prmyslové inženýrství nejvtší poet inovovaných pedmt. Modul Energetika souvisí s rozvojem specializace Stavba parních kotl a tepelných zaízení v rámci oboru Energetické stroje a zaízení magisterského studijního programu Strojní inženýrství. Oborové pedmty se vyznaují nestejnou vazbou na požadavky praxe. U nkterých je vazba na praxi volnjší, protože pinášejí obecné znalosti, u nkterých je vazba na praxi velmi tsná. To je pípad dvou pedmt s názvem Hydraulická zaízení stroj a Pneumatická zaízení stroj. Proto práv tyto dva pedmty byly vybrány k inovaci v modulu Hydraulika a pneumatika. Modul Doprava obsahuje tvorbu výukového modulu pro Konstrukní cviení. Tento modul mže být aplikován nejen v oboru Dopravní stroje a manipulace s materiálem, ale i v ostatních oborech konstrukního zamení.

5 6. Inovaní program Následující kroky charakterizují inovaní program od jeho vzniku až po jeho ovení v praxi a implementaci do bakaláského studijního program Strojírenství a magisterského studijního programu Strojní inženýrství. 1) vytvoení uebních materiál v textové a digitální podob za využití prvku e- learningu. 2) Implementaci vzdlávacích modulu do stávajících uebních osnov. 3) Podporu inovací formou odborných seminá (pednášky odborníku z praxe) a exkurzí ve vysplých podnicích v regionu. 4) Ovení inovovaného vzdlávacího programu na studentech Fakulty strojní VŠB- TUO. Inovaní program Tvorba uebních materiál materiál Implementace do uebních plán Pednášky z praxe a exkurze Ovení a vyhodnocení Obr. 2. Diagram inovaního programu Inovace pedmt v rámci definovaných modul spoívá: - ve vytvoení uebních opor v elektronické podob, která umožuje (na rozdíl od tištných skript) doplnní teoretické ásti pedmtu množstvím obrázk, fotografií, graf a dalších prvk které pispívají k snadnjšímu pochopení pednášeného uiva, - rozšíení souasných aplikací pro procviení pednášené látky - využití uebních opor v cizích jazycích (zakoupení zahraniních odborných publikací, které budou studentm k dispozici, vetn uebních opor na CD-ROM nosiích), - zapojení odborník z praxe do lektorské innosti, - organizace exkurzí do vybraných firem v souvislosti s inovovanými moduly

6 7. asový harmonogram asový harmonogram realizace projektu Inovace studijních program strojních obor jako odezva na kvalitativní požadavky prmyslu musí zárove synchronizovat asový harmonogram výuky na Fakult strojní. Pilotní ovení bude realizováno pevážn v zimním semestru akademického roku 2007/2008, tj. íjen 2007 až leden Obr. 3 asový harmonogram realizace projektu Kontrolovatelné výstupy a výsledky byly stanoveny Následovn: poet podpoených organizací 2 poet podpoených osob-ešitel 20 poet podpoených osob-student 150 poet inovovaných pedmt 11 poet inovovaných studijních program 2 Multiplikaním efektem bude zajištní vtší adaptability student pi jejich zaleování do praxe, prohlubování spolupráce VŠB-TU Ostrava s prmyslovými podniky a motivace k jejich vtší angažovanosti pi vzdlávání student a jejich píprav pro trh práce, vytvoení základu k dalším inovacím vzdlávání na VŠB-TU Ostrava, vetn rozšíení vzdlávacích program do oblasti celoživotního vzdlávání ve vtší spolupráci s organizacemi zamstnavatel.