26. Mezinárodní pivní festival je poprvé v Českých Budějovicích

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "26. Mezinárodní pivní festival je poprvé v Českých Budějovicích"

Transkript

1 26. INTERNATIONAL BEER FESTIVAL České Budějovice Tisková zpráva Mezinárodní pivní festival je poprvé v Českých Budějovicích Největší událost svého druhu v ČR se bude konat ve dnech února V areálu Výstaviště České Budějovice a.s. se ve výstavních pavilonech uskuteční letošní mezinárodní festival piva. Více než 200 pivovarů bude usilovat o zisk Zlaté pivní pečeti v 29 kategoriích a vítězové budou soutěžit o Hlavní cenu, která se udělí nejlepšímu pivu ze všech soutěžních vzorků. Své mimořádné výrobky a speciální sortiment představí navštěvníkům a hostům festivalu více než 60 výrobců pěnivého moku. Co víc si přát V minulých ročnících byl nárůst proti minulému zhruba 10 procent. V letošním ročníku bude nárůst proti ročníku 2015 zhruba dvacet procent, a to o kvalitě účastníků, kterou nelze srovnávat s minulými ročníky, nechceme psát. Ze Spojených států amerických přijedou pivovary z Texasu, Floridy, Massachusetts, Vermontu, z Ruské federace z Moskvy, Severní Osetie, Uralu, největší pivovar z Kazachstánu, největší z Izraele, největší z Mongolska a také největší z Chorvatska. Poprvé se v České republice představí pivo z Finska. Celkem se zúčastní pivovary z 22 zemí celého světa, tradičně z Japonska, Norska, Velké Británie, Irska, Holandska, Belgie, Itálie, Rakouska, Slovinska, Ukrajiny. Velice kvalitně jsou zastoupeny pivovary ze Slovenské republiky, Polska, Maďarska a Německa. Ve dvou soutěžích producentů minerálních vod o ocenění Zlatý český pramen budou usilovat výrobci ze Slovenské republiky, Ukrajiny, Ruska, Maďarska, Itálie, Belgie a naši výrobci skvělých minerálních vod. Všechny odborné soutěže proběhnou od pondělí 1. února do pátku 5. února 2016 v Pavilonu R2. V Českých Budějovicích bude pivní pouť, protože nikde v České republice se nesejde elita v podobě skvělé prezentace Budějovického Budvaru, Plzeňského Prazdroje, Staropramenu, Heinekenu ČR, mimořádných výrobců z Litovle, Bernardu, Holby, Svijan, Náchoda a všech významných a nenahraditelných velkých a středních pivovarů z České republiky, Polska, Německa, doplněné speciálním pivem z pivovaru Kout na Šumavě, desítky malých minipivovarů a pivovarských domů nejen z Českobudějovicka, Jižních Čech, Ostravy, Znojma, Sokolova, ale i ze Slovenska a třeba také z Prahy a snad poprvé pro návštěvníky pivo z Cisterciáckého Opatsví Ossegg. Výjimečná bude i nabídka speciálů od pivovarů z Belgie, Finska a řady dalších zemí. Na festivalu se bude pivovarským hostům a našim návštěvníků prezentovat i dnes velice zajímavý segment, a to nápoje Cider. Výstaviště představí svůj speciál Pro naše hosty a návštěvníky zajistili pořadatelé speciální pivo mimořádné kvality, které bude nabízeno jako Výstavní speciál.

2 Jak budou probíhat degustace Host a návštěvník bude mít možnost u kteréhokoliv stánku požádat o načepování decilitrové ochutnávky vybraného piva. K degustaci bude potřeba malý korbel s vyznačenou mírou 1 dcl, který bude možné zapůjčit na místě za vratnou kauci 60 Kč. Zvýhodnění Protože pořadatelé podporují zájmové Sdružení přátel piva, poskytují členům sdružení po předložení a zaevidování průkazky 50% slevu na vstupné po dobu konání festivalu. Konání 26. INTERNATIONAL BEER FESTIVALU morálně podporují a záštitu přijali: ministr zemědělství České republiky Ing. Marian Jurečka ministr průmyslu a obchodu České republiky Ing. Jan Mládek, CSc. prezident Agrární a Potravinářské komory České republiky Ing. Miroslav Toman, CSc. hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola prezident Hospodářské komory České republiky Ing. Vladimír Dlouhý, CSc primátor města České Budějovice Ing. Jiří Svoboda členka podvýboru pro potravinářství PS ČR, Ing. Radka Maxová generální řediteka CzechTourism doc. Ing. Monika Palatková Ph.d. ředitel Jihočeské hospodářské komory Ing. Luděk Keist rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. rektor České zemědělské univerzity v Praze prof. Ing. Jiří Balík, CSc., dr.h.c. rektor Slezské univerzity v Opavě, doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D. rektor Vysoké školy tech. a ek. v Českých Budějovicích doc. Ing. Marek Vochozka MBA, Ph.D. děkan zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v ČB prof. Ing. Miloslav Šoch CSc. dr.h.c. Veškeré informace včetně kontaktů na organizátory najdete na a Zde také najdete ilustrační fotografie, informační materiály, oficiální plakát slavností a zajímavosti o pivovarech, které se festivalu účastní.

3 Několik faktů a zajímavosti k našemu Mistrovství světa v pivu: Ciders from Holy Land Buster Beverage Co. je rodinou firmou, která stála na počátku homebrewingu v Izraeli. Její zakladatel, Denny Neilson, se tam nejprve proslavil svou pivní značkou Isra-Ale, brzy na to začal i s výrobou ciderů. Recepturu po léta zdokonaloval, až ji nakonec uvedl pod značkou Buster's na izraelský trh. Popularita Buster's Cideru rostla a původně malá domácí výrobna se postupně přesunula do tovární haly, umístěné v kopcích nad Jeruzalémem. Tajemství ciderů Buster's tkví samozřejmě v receptuře, ale je prý zbytečné po ní pátrat. Znají ji jen dva: Denny Neilson, otec zakladatel, a jeho Buster, zlatý retriever. A to prý také není žvanil. Do Budějovic vysílají Neilsonové hned 4 své cidery: Buster's Dry, Buster's Sweet, Buster's Spiced a speciál Buster's Gold. Zdroj: Originalita z Holandska Holanský Brouwerij Groninger je řemeslným pivovarem, který mísí tradiční pra-suroviny, polozapomenuté postupy a recepty s neotřelostí a vynalézavostí. Pivovar má ve znaku vlka, tedy silné zvíře, které žije rádo družně a skupinově, má vysoce vyvinuté smysly a vždy snaží objevovat neprobádaný terén. A nějak tak chce také 9-členná parta zakladatelů pivovaru z Groeningenu dělat své pivo. Jejich specialitou jsou svrchně kvašená špaldová piva. Základ je buď z mnichovského, nebo plzeňského sladu, chmel z Žatce nebo z anlického Kentu. Špaldu si ovšem pěstují v Groeningenu na vlastní biofarmě. Jak známo, moderní medicína a odborníci na správnou výživu špaldě připisují veskrze pozitivní účinky. Není divu, že tato prastará plodina, bohatá na minerály, a tak dobře stimulující náš imunitní systém, zažívá velkou renesanci. Chodit na pivo je zdravé vždy a všude, ale v Groeningenu?...Obzvlášť! Pivovarnická jury si tak své vlastní zdraví bude moci vylepšovat ochutnávkou pšeničně-ovocného Groeninger Oerspelt Weizen, špaldovým Groeninger Spelt Pale Ale (s jemným citrusovým aroma) a Groeninger Sweet Stoutem, tmavým krémovým pivem s nádechem kakaa. To nejlepší z Německa Těšit se můžete i na skvělé pivo Saalfelder pocházející ze stejnojmenného města Saalfeld.

4 Pivo Ur-Saalfelder Märzen z pivovaru Bürgerliches Brauhaus Saalfeld je držitelem Silver Award (2014) a Bronze Award (2012) z World Beer Cupu a pěti (!) zlatých medailí z European Beer Star (2004, 2006, 2008, 2012, 2014). Saalfelder Heller Bock má ze stejné soutěže 3 zlaté medaile, 2 stříbra, 1 bronz a navrch také tamní Audience Award (2009). Degustátoři na GBSA v Českých Budějovicích prověří vedle proslulého Ur-Saalfelderu ještě dalších 6 mistrovských kousků ze saalfeldské pivní kuchyně : Saalfelder Premium, Saalfelder Jubiläum, Saalfelder Dunkel, Saalfelder Doppelbock, Strong Dark Beer a Saalfelder Weizen. Ze sousedního East Saxony dorazí loňský vítěz GBS Award v kategorii Flavoured Beer, Bergquell Brauerei Löbau. Ve stejné kategorii získal v nedávných letech také stříbro a bronz. Letos bude tudíž opět patřit k horkým medailovým favoritům. Produkci obou těchto bamberských pivovarů budou moci stejně jako v minulých letech ochutnat i všichni návštěvníci festivalu. Bamberskými pivovary výčet bavorských účastníků GBSA 2016 rozhodně nekončí. Opakovaně se našich soutěží zúčastní také Dampfbierbrauerei Zwiesel, výrobce typicky německé a poměrně specifické receptury dampf neboli parního piva. V Českých Budějovicích tento druh piv znají návštěvníci KMP Craft Breweries Clubu, kde bývá pivo z Zwiselu čas od času na čepu, jinak ale do Čech tento typ piva proniká jen pomalu. Jde vlastně o svrchně kvašený ale, byť chutí může někomu připomínat spíše ležák. Dampfbier ve Zwieslu uzrává zcela tradičně v otevřených kvasných kádích. Tak se může volně vyvinout a na závěr uležet ve sklepích, které ve Zwieslu vytesali hluboko do skály, která k pivovaru přiléhá. Chuti piva nedominuje chmel, ale spíše slad. Výrobců tohoto druhu piva není mnoho ani v samotném Německu. Vedle Zwiesel Brewery ho vaří např. také výše zmiňovaný Brauerei Gebr. Maisel v Bambergu. Ve světě existuje jeho obdoba na několika místech. Např. v Americe má označení Steam Beer registrované Anchor Brewery ze San Francicsca. Bavorská a americká receptura vznikly zcela nezávisle na sobě, přesto jsou si dost podobné. Pomineme-li celkem zásadní rozdíl: německý Dampfbier je vysoce fermetovaný ale, zatímco americký Steam Beer je ležák. Bavorskou soupisku doplňuje několik pivovarů z jihu a východu: Hofmark Brauerei z Upper Palatiner Loiflingu je poměrně malým pivovarem, přesto svou produkci úspěšně exportuje do několika zemí, včetně USA a Japonska. Nepříliš daleko to do Českých Budějovic nebudou mít ani další bavorské pivovary: Ettl Bräu z Teisnach a Privatbrauerei J.B. Falter z Regenu. Nejen porotci GBSA, ale i návštěvníci festivalu se mohou těšit na výborný pšeničný Falter Weissbier Premium Gold a několik dalších piv z jeho produkce. Svého zástupce, a to velice důstojného, bude mít v Budějovicích i spolková země Bádensko Württembersko. Tamní Ruppaner Brauerei z Konstanz je stabilně úspěšný na nejprestižnějších německých cenách European Beer Star. Na našich GBS Award se představí poprvé.

5 Ruppaner německé ceny European Beer Star Awards : Gold Medal: Ruppaner Bock Hell (kategorie Heller Bock) Silver Medal: Ruppaner Bio-Schimmele (kategorie Kellerpils) Bronze Medal: Ruppaner Schimmele (kategorie Kellerpils) Bronze Medal: Ruppaner Schimmele (kategorie Kellerpils) A takto by šlo dokládat úspěchy, skutečnosti, význam a pozice nejen na domácích trzích pivovarů z USA, Ruska, Velké Británie a dalších, až do nekončena