Jak nás kontaktovat. Online. Mezinárodní

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Jak nás kontaktovat. Online. Mezinárodní"

Transkript

1

2 Jak nás kontaktovat Hlavní kancelář naší společnosti: WinSoft International 24 rue Louis Gagnière St Martin le Vinoux FRANCIE Hlavní linka: +33(0) Podpora zákazníků/ Technická podpora: Obecný fax: +33(0) Online Navštivte náš web na adrese: Mezinárodní Obraťte se na místního distributora nebo prodejce. Další podrobné informace získáte na našem telefonním čísle (viz výše).

3 Ochranné známky Na uživatelskou příručku a dokumentovaný software se vztahuje licenční smlouva s koncovým uživatelem, která je součástí produktu. V této smlouvě se stanoví povolené a zakázané způsoby používání.

4 Ochranné známky Serif je registrovaná ochranná známka společnosti Serif (Europe) Ltd. PagePlus je registrovaná ochranná známka společnosti Serif (Europe) Ltd. Všechny názvy produktů společnosti Serif jsou ochrannými známkami společnosti Serif (Europe) Ltd. Microsoft, Windows a logo Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation. Všechny ostatní ochranné známky jsou uznávány. Windows Vista a tlačítko Windows Vista Start jsou ochranné známky nebo registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA a dalších zemích. Copyright Digital Images 2008 Hemera Technologies Inc. Všechna práva vyhrazena. Digital Images 2008 Jupiterimages Corporation. Všechna práva vyhrazena. Digital Images 2008 Jupiterimages France SAS. Všechna práva vyhrazena. Bitstream Font content Bitstream Inc. Všechna práva vyhrazena. Portions images Nova Development Corporation; 1995 Expressions Computer Software; CreatiCom, In.; 1996 Cliptoart; 1997 Multimedia Agency Corporation; Seattle Support Group. Práva všech společností vyhrazena. Portions graphics import/export technology AccuSoft Corp. & Eastman Kodak Company & LEAD Technologies, Inc.

5 Panose Typeface Matching System 1991, 1992, Hewlett-Packard Corporation. THE PROXIMITY HYPHENATION SYSTEM 1989 Proximity Technology Inc. Všechna práva vyhrazena. THE PROXIMITY/COLLINS DATABASE 1990 William Collins Sons & Co. Ltd.; 1990 Proximity Technology Inc. Všechna práva vyhrazena. THE PROXIMITY/MERRIAM-WEBSTER DATABASE 1990 Merriam-Webster Inc.; 1990 Proximity Technology Inc. Všechna práva vyhrazena. The Sentry Spelling-Checker Engine 2000 Wintertree Software Inc. The ThesDB Thesaurus Engine Wintertree Software Inc. WGrammar Grammar-Checker Engine 1998 Wintertree Software Inc. Extensible Metadata Platform (XMP) Copyright 2006 Adobe Systems Incorporated. Všechna práva vyhrazena. ICC Colour Profiles 2006 Adobe Systems Incorporated. Všechna práva vyhrazena. Barvy PANTONE zobrazené v softwarové aplikaci nebo v uživatelské dokumentaci nemusí odpovídat standardům společnosti PANTONE. Přesný barevný odstín naleznete v publikacích s definicí barev společnosti PANTONE. PANTONE a další ochranné známky Pantone, Inc. jsou vlastnictvím společnosti Pantone, Inc. Pantone, Inc., Pantone, Inc. je vlastníkem autorských práv k barevným datům a softwaru licencovaným společnosti Serif (Europe) Ltd. k distribuci pouze pro použití společně s aplikací PagePlus. Barevná data a software PANTONE smí být kopírovány na jiný disk nebo paměťové médium pouze jako součást práce s aplikací PagePlus.

6 FontForge 2000,2001,2002,2003,2004,2005,2006,2007,2008 George Williams. Na části tohoto softwaru se vztahují autorská práva 2008 The FreeType Project ( Všechna práva vyhrazena. ODF Translator , Clever Age, DIaLOGIKa, Sonata Software Ltd. Všechna práva vyhrazena. Office Binary Translator to OpenXML Copyright , DIaLOGIKa. Všechna práva vyhrazena. Anti-Grain Geometry verze 2.4 Copyright Maxim Shemanarev (McSeem) Vzory klipartu pro Serif ArtPacks Serif (Europe) Ltd. a Paul Harris Vzory písem TrueType od Serif FontPacks Serif (Europe) Ltd Serif (Europe) Ltd. Všechna práva vyhrazena. Bez výslovného písemného svolení společnosti Serif (Europe) Ltd. není povoleno jakýmkoli způsobem reprodukovat žádnou část tohoto uživatelské příručky. Serif PagePlus X Serif (Europe) Ltd. Všechna práva vyhrazena. Společnosti a jména použitá v ukázkách jsou fiktivní.

7 Obsah 1. Vítejte... 1 Vítejte! Začínáme... 5 Průvodce spuštěním... 7 Vytvoření publikace ze šablony návrhu... 9 Vytvoření nové publikace Otevření existující publikace Práce s více publikacemi Ukládání publikací Zavření publikací Práce se stránkami Vytvoření publikace Co jsou vzorové stránky Zobrazení stránek Navigace mezi stránkami Přidání, odebrání a změna uspořádání stránek Práce s vrstvami Nastavení vodítek Používání pravítek a tečkované mřížky Použití záhlaví a zápatí Použití číslování stránek Práce s objekty Přichycování Zarovnání a rozmístění objektů Export jako obrázek... 59

8 Obsah Otočení objektu Převrácení objektu Oříznutí a kombinování objektů Přidání ukotvení k objektům Spojování obrysů objektů Použití obálky pokřivení mřížky Přidání okrajů Přidání loga Přidání efektů Práce s textem Import textu ze souboru Co jsou textové rámečky Propojení textových rámečků Přizpůsobení textu do rámečků Použití uměleckého textu Umístění textu na cestu Úprava textu na stránce Použití funkce Najít a nahradit Nastavení vlastností textu Používání písem Nahrazování písem Použití stylů textu Obtékání textu Vytvoření seznamů s odrážkami nebo číslovaného seznamu Použití automatických oprav překlepů při psaní Kontrola pravopisu Automatická korektura Vytvoření textových tabulek Vkládání kalendáře Vkládání tabulek databáze Vytvoření obsahu Vytvoření rejstříku

9 Obsah Vytvoření knihy pomocí aplikace BookPlus Použití hromadné korespondence Práce s obrázky, čárami a tvary Přidání rámečků obrázku Import obrázků Použití Studia výřezu obrázku Použití filtrů Fotolabu Import obrázků TWAIN Kreslení a úpravy čar Nastavení vlastností čáry Kreslení a úpravy tvarů Použití 2D efektů filtrů Použití 3D efektů filtrů Přidání dimenzionality (Okamžité 3D) Použití stylů objektu Použití spojovacích čar Barva, výplně a průhlednost Použití plných výplní Použití schémat barev Přechodové a bitmapové výplně Práce s průhledností Tisk publikace Základy tisku Interaktivní náhled tisku Publikování a sdílení Export souborů PDF Vytvoření seznamu záložek PDF

10 Obsah Vytváření prezentace PDF Sdílení em Použití formulářů ve formátu PDF Začínáme s formuláři PDF Vytváření formulářů ve formátu PDF Shromažďování dat z formulářů Vytváření webových stránek Začínáme ve webovém režimu Výběr barev pro web Nastavení možností zobrazení webového obrázku Výběr vlastností webové stránky Přidání efektů animace Přidání zvuků a videí Publikování webové stránky do místní složky Zobrazení náhledu webové stránky v prohlížeči Publikování na web Údržba webových stránek Index

11 1 Vítejte

12 2 Vítejte

13 Vítejte 3 Vítejte! Vítá vás aplikace PagePlus X5, oceněné řešení pro DTP od společnosti Serif. Aplikace PagePlus představuje nejsnazší způsob, jak dosáhnout vynikajících výsledků při publikování ve stolním počítači i prostřednictvím profesionálních tiskových služeb. Kdokoliv může jednoduše vytvořit, publikovat a sdílet návrhy v podobě vynikajících tištěných dokumentů, nádherných souborů PDF, prezentací PDF, elegantních webů a poutavých ů. Práci usnadní ohromný výběr šablon návrhu, kreativního obsahu galerie a stylů, které jsou v rámci aplikace PagePlus připraveny k použití. Díky tomu je profesionální standard publikování snadno dosažitelný pro zkušené i začínající uživatele. Importováním dokumentů PDF a dokumentů textových editorů je také možné opakovaně použít existující obsah. Naproti tomu lze exportovat nakreslené objekty do všech nejnovějších formátů grafických souborů. Možnosti aplikace PagePlus X5 však nekončí u publikování. Aplikace PagePlus vyniká díky řadě návrhových studií Studio výřezu obrázku pro vyřezávání obrázků z jejich pozadí, LogoStudio pro návrh vlastních log a Fotolab pro působivé úpravy obrázků a kombinace efektů. Nesmíte si je nechat ujít! Podrobnější souhrn funkcí nabízených aplikací PagePlus najdete v tématu Hlavní funkce (Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus). Registrace Nezapomeňte zaregistrovat novou kopii programu pomocí Průvodce registrací v nabídce Nápověda. Umožníte nám tím informovat vás o novém vývoji a budoucích inovacích.

14

15 2 Začínáme

16 6 Začínáme

17 Začínáme 7 Průvodce spuštěním Při spuštění programu se zobrazí Průvodce spuštěním, který nabízí několik způsobů zahájení práce s aplikací PagePlus: Vytvořit novou publikaci otevření prázdné stránky Použít šablonu návrhu vytvoření připraveného dokumentu z předem navržené šablony Importovat dokument PDF vytvoření publikace z existujícího souboru PDF Další přístup k řadě bezplatných zdrojů a šablon návrhu (s možností zakoupení) Otevřít přístup k nedávno otevřeným publikacím. Umístěním ukazatele myši na položku se zobrazí její rychlý náhled. Výuka přístup k online zdrojům výuky (web a video)

18 8 Začínáme Pomocí rozevírací nabídky Zvolit pracovní plochu můžete zvolit vzhled pracovní plochy (tj. umístění záložek Studia, velikosti záložek a stav zobrazení nebo skrytí záložek). Při výběru profilů v nabídce se zobrazí náhledy pracovní plochy. Průvodce spuštěním se ve výchozím nastavení zobrazí při spuštění aplikace PagePlus. Pokud Průvodce spuštěním již nechcete příště použít, zaškrtněte políčko Tohoto průvodce příště nezobrazovat. Zapnout jej znovu můžete pomocí zaškrtávacího políčka Zobrazovat průvodce při spuštění v nabídce Nástroje>Možnosti... (použijte položku nabídky Možnosti>Obecné). Průvodce spuštěním lze kdykoli zobrazit pomocí příkazu Nový>Nový z Průvodce spuštěním... v nabídce Soubor.

19 Začínáme 9 Vytvoření publikace ze šablony návrhu Aplikace PagePlus je dodávána s úplnou sadou šablon návrhu, které jsou rozděleny do kategorií. Tyto šablony urychlují vytváření všech typů publikací od osobních po komerční, a to včetně vlastních webových stránek. Šablony pomáhají zajistit jednotný vzhled vašich stránek, protože dodržují návrhové prvky typu rozvržení stránky, obsahu, stylů a barevných palet. Nabízí také obrázky ve vysoké kvalitě, které můžete používat bezplatně. Místo šablony návrhu můžete přizpůsobit rozvržení motivu. Rozvržení obsahují místo skutečných obrázků jejich zástupce. Na základě motivů rozdělených do kategorií (například uvedené rozvržení s texturami nebo ekomotivy) lze vytvářet různé druhy fyzických dokumentů (brožury, vizitky, letáky, formuláře, hlavičkové dopisy, zpravodaje atd.). Nabídka každého typu představuje doplněk pro návrh více stránek.

20 10 Začínáme Po výběru předlohy je již publikace téměr hotova. Stačí zástupce nahradit vlastními obrázky, upravit zástupný text nebo doladit rozmístění objektů. Vytvoření publikace z předlohy návrhu: 1. Otevřete aplikaci PagePlus nebo vyberte příkaz Nový... z nabídky Soubor a vyberte příkaz Nový z Průvodce spuštěním Klepnutím na položku Použít šablonu návrhu zobrazte dialogové okno Vyberte šablonu návrhu. 3. V nabídce se stromem položek nalevo vyberte kategorii publikace, například brožury. 4. Přejděte na hlavní kategorie a podkategorie v okně použitím tlačítek Rozbalit a Sbalit a pak klepněte na vybranou miniaturu typu dokumentu.

21 Začínáme Prohlédněte si vzorové stránky vpravo. Pokud jste se stránkami šablony spokojeni, klepněte na tlačítko OK. Vytvoření publikace z rozvržení motivu: 1. V dialogovém okně vyberte v seznamu Šablony položku Rozvržení motivů a pak vyberte kategorii rozvržení motivu a název motivu ze seznamu. 2. Sousední podokna se dynamicky překreslují a zobrazují typy dokumentů pro vybraný motiv. Vyberte miniaturu. 3. V pravém horním rohu dialogového okna vyberte v rozevíracím seznamu schéma barev dokumentu, na němž má být publikace založena (první tři schémata jsou navržena speciálně pro vybrané tématické rozvržení). Každé rozvržení motivu je založeno na schématu barev, a proto můžete kdykoli přepnout podkladové schéma a vzhled celé publikace. 4. V případě publikací s více stránkami vyberte v pravém podokně Stránky jedno nebo několik rozvržení tak, že zaškrtnete políčka pod jednotlivými minaturami. Některé druhy publikací podporují pouze kompatibilní nebo vzájemně se vylučující výběry. 5. Klepněte na tlačítko OK. Rozvržení budou přidána jako stránky nové publikace.

22 12 Začínáme Vytvoření nové publikace Přestože šablony návrhu zjednodušují výběr návrhu, lze stejně snadno vytvořit novou, prázdnou publikaci. Práci usnadňuje možnost vytvořit výchozí dokument konkrétního typu (běžnou/normální, skládanou, malou/velkou publikaci, webovou stránku). Vytvoření nové publikace (prostřednictvím Průvodce spuštěním): 1. Průvodce spuštěním se zobrazí po otevření aplikace PagePlus (pokud je tato možnost zapnuta). - nebo - Ve spuštěné aplikaci PagePlus vyberte příkaz Nový... v nabídce Soubor a pak vyberte položku Nový z Průvodce spuštěním Vyberte příkaz Vytvořit novou publikaci. 3. V seznamu vlevo vyberte typ dokumentu a vpravo si prohlédněte ukázky. Klepněte na ukázku nejlépe odpovídající dokumentu, který chcete vytvořit. - nebo - Po klepnutí na příkaz Vlastní nastavení stránky... lze definovat vlastní publikaci. 4. Klepnutím na tlačítko OK otevřete novou publikaci obsahující prázdnou stránku. Pokud na začátku v Průvodci spuštěním klepnete na tlačítko (nebo stisknete klávesu Escape), aplikace PagePlus otevře prázdný dokument s výchozími vlastnostmi stránky. Vytvoření nové výchozí publikace Klepněte na tlačítko Nová publikace na panelu nástrojů Standardní (pouze, když je Průvodce spuštěním vypnutý).

23 Začínáme 13 Otevření existující publikace Publikaci aplikace PagePlus lze otevřít z Průvodce spuštěním, z panelu nástrojů Standardní a prostřednictvím nabídky Soubor. Je rovněž možné otevřít soubor PDF jako novou publikaci nebo importovat soubory PDF a existující soubory aplikace PagePlus do aktuálně otevřených publikací. (Další informace o obou těchto možnostech importu naleznete v nápovědě aplikace PagePlus.) Otevření existující publikace v Průvodci spuštěním: 1. V Průvodci spuštěním (při spuštění aplikace nebo prostřednictvím příkazu Soubor>Nový) zkontrolujte publikace v části Otevřít. Na začátku seznamu se zobrazí naposledy otevřený soubor. Chcete-li před otevřením souboru zobrazit jeho náhled jako miniaturu, umístěte ukazatel myši na název souboru v seznamu. 2. Otevřete soubor klepnutím na název. Pokud publikace nebyla nedávno otevřená, klepněte na tlačítko Procházet... a vyhledejte ji. Naposledy otevřené soubory se zobrazí také v dolní části nabídky Soubor. Chcete-li soubor otevřít, jednoduše vyberte jeho název. Otevření existující publikace v aplikaci PagePlus: 1. Klepněte na tlačítko Otevřít na panelu nástrojů Standardní. 2. V dialogovém okně Otevřít vyberte složku a názvy souborů. Chcete-li vybrat více publikací, klepnutím se stisknutou klávesou Shift můžete vybrat několik sousedících souborů a se stisknutou klávesou Ctrl několik jednotlivých souborů, které spolu nesousedí.

24 14 Začínáme 3. Klepněte na tlačítko Otevřít. Otevření publikace pomocí přetažení Přetáhněte soubor obrázku nebo miniaturu náhledu z aplikace Průzkumník Windows do libovolného místa na pracovní ploše aplikace PagePlus. Obnovení uložené verze otevřené publikace: Vyberte příkaz Obnovit v nabídce Soubor.

25 Začínáme 15 Práce s více publikacemi Je-li otevřeno současně více publikací, lze mezi nimi snadno přepínat několika způsoby. Klepnutím na záložku otevřené publikace na panelu nástrojů Publikace v horní části pracovní plochy lze aktivovat publikaci (například p456). Lze rovněž vybrat název aktuálně otevřené publikace v nabídce Okno. Neuložené publikace jsou označeny hvězdičkou a právě aktivní publikace je zobrazena se znakem zatržení. Ukládání publikací Uložení práce: Klepněte na příkaz Uložit na panelu nástrojů Standardní. Chcete-li soubor uložit pod jiným názvem, vyberte příkaz Uložit jako... v nabídce Soubor. Názvy neuložených publikací jsou v záhlaví aplikace PagePlus a v nabídce Okno označeny hvězdičkou.

26 16 Začínáme Zavře ní publikací Zavření aktuální publikace: Na záložce Publikace pro danou publikaci klepněte na tlačítko Zavřít. - nebo - Vyberte příkaz Zavřít v nabídce Soubor. - nebo - Je-li publikace zobrazena v oknech uspořádaných v kaskádě nebo jako dlaždice, klepněte na tlačítko Zavřít v záhlaví okna. - nebo - Pokud se jedná o jediné otevřené okno publikace, příkaz zavře publikaci a zobrazí výzvu pro uložení změn. Zavření všech publikací s výjimkou aktuální publikace: Klepněte pravým tlačítkem myši na záložku Publikace a vyberte příkaz Zavřít vše kromě tohoto. Výzva k uložení změn se zobrazí u všech neuložených publikací. Zavření aplikace PagePlus: Klepněte na tlačítko Zavřít na horním okraji okna programu. Výzva k uložení změn se zobrazí u všech neuložených publikací.

27 3 Práce se stránkami

28 18 Práce se stránkami Vytvoření publikace Velikost stránky a její orientace představují základní nastavení rozvržení publikace a určují se ihned při vytvoření nové publikace, ať už pomocí šablony návrhu nebo příkazem Nová publikace v nabídce Soubor>Nový... a v Průvodci spuštěním. Pokud je Průvodce spuštěním deaktivován nebo stornujete dialogové okno s nastavením, nová publikace bude vytvořena s výchozí velikostí stránky. Úprava velikosti a orientace aktuální publikace: 1. Klepněte na položku Nastavení stránky na kontextovém panelu nástrojů Stránky. 2. Pro běžnou publikaci nebo brožuru můžete vybrat předdefinovanou velikost papíru, velikost papíru podle tiskárny nebo zadat vlastní šířku a výšku stránky společně s orientací (na výšku nebo na šířku). Pro brožury vyberte v rozevírací nabídce typ Brožura, počáteční stránku (levou nebo pravou) a zda vyžadujete protilehlé stránky (včetně duálních vzorových stránek). Aplikace PagePlus automaticky provede vyřazení. Nastavení zajišťuje, že na jeden list papíru se vytisknou dvě nebo čtyři stránky publikace v pořadí podle posloupnosti stránek v brožuře. Nemusíte tak počítat umístění a kompletovat páry stránek na jedné delší stránce a můžete použít automatické číslování stránek brožury.

29 Práce se stránkami U ostatních typů publikace můžete vybrat tyto typy publikací: Malé publikace (například vizitky, štítky atd.), Velké publikace (poutače a plakáty) nebo Skládané publikace (leporelo). Pro malé publikace povolte nastavení Papír a vyberte předdefinovanou volbu v seznamu. V případě štítků zapněte přepínač a vyberte kód štítku Avery, který odpovídá rozměrům vašich štítků. Pro rozsáhlé a skládané publikace vyberte v seznamu předdefinovanou volbu (použijte náhled). 4. Klepnutím na tlačítko OK potvrďte nové rozměry. Upravené nastavení bude použito pro aktuální publikaci. Pro běžné publikace a brožury můžete také upravit nastavení velikosti tiskového papíru, kterou podporuje vaše stolní nebo síťová tiskárna. Tyto velikosti papíru jsou uvedeny v dialogovém okně Vzhled stránky a závisejí na aktuálně vybrané tiskárně v dialogovém okně Tisk. Na kontextovém panelu nástrojů Stránky je před velikostmi těchto stránek v rozevíracím seznamu Velikost papíru uvedena přípona (Podle tiskárny). Po vytvoření publikace můžete na každou stránku nepovinně zahrnout prvky, které se mají opakovat na všech stránkách. K tomuto účelu slouží vzorové stránky (viz str. 23).

30 20 Práce se stránkami Vytvoření vlastních velikostí publikace Pokud vám předdefinované možnosti nevyhovují, můžete typ publikace libovolně přizpůsobit tak, aby odpovídal vašim požadavkům. Vlastní publikaci můžete založit na předdefinované volbě, kterou jste již dříve vybrali v seznamu. Podkladové nastavení Akce Běžná publikace nebo brožura Běžné publikace: Vyberte velikost papíru, zda chcete používat protilehlé stránky (s duálními vzorovými stránkami) a upravte šířku a výšku. Aktivujte požadovanou orientaci stránek (na výšku nebo na šířku). Brožury: Stejné nastavení jako předchozí, ale vyberte také typ Brožura. Malá publikace Vyberte typ malé publikace (vizitka, štítek, kupón atd.) a pak klepněte na položku Vytvořit vlastní. V dialogovém okně můžete nastavit následující vlastnosti: Velikost: Vlastní velikost publikace. Mezery: Svislá a vodorovná mezera mezi jednotlivými spojenými malými publikacemi. Okraje: Chcete-li nastavit vlastní okraje, přepište automatické nastavení určené políčkem Auto a nastavte okraje ručně. Rozvržení: Nastavte počet malých publikací na stránku v uspořádání mřížky X/Y.

31 Práce se stránkami 21 Nikdy nenastavujte velikost malé publikace, ale definujte rozvržení a velikost mezer v rámci celkové velikosti sady publikací. Velká publikace Stejné jako pro malé publikace. Překrytí dlaždic určuje oblast přesahu tiskových stránek při výstupu na standardních tiskárnách. Skládaná publikace Vyberte způsob skládání v seznamu a pak vyberte Šířku nebo Výšku publikace. Jednotné a smíšené orientace stránek Pokud jste změnili názor na orientaci stránek nastavenou při vytváření stránky, můžete orientaci stránek kdykoli změnit jednotně v celé publikaci. Aplikace PagePlus také umožňuje vytvářet publikace s různou orientací (na výšku a na šířku) jednotlivých stránek. Změna orientace ze stránky na výšku na orientaci na šířku je užitečná zejména při znázornění široké tabulky, kalendáře, sloupcového grafu nebo grafu jiného typu. Změna orientace stránek publikace z formátu na výšku do formátu na šířku (a naopak): V kontextovém panelu nástrojů Stránky klepněte na šipku dolů u tlačítka Orientace publikace a pak v rozevírací nabídce vyberte položku Publikace na šířku (nebo Publikace na výšku).

32 22 Práce se stránkami Změna orientace stránky z formátu na výšku na formát na šířku (a naopak): 1. Na záložce Stránky dvakrát klepněte na vybranou stránku. 2. Klepnutím na položku Změnit orientaci stránky přepněte mezi orientací na výšku a formátem na šířku. - nebo - V kontextovém panelu nástrojů Stránky klepněte na šipku dolů u tlačítka Orientace stránky a pak v rozevírací nabídce vyberte položku Stránka na šířku (nebo Stránka na výšku). Postup zopakujte pro všechny ostatní vybrané stránky. Při tisku na stolních tiskárnách nebo publikování do souboru PDF jsou všechny stránky automaticky orientovány podle aktuální orientace vybrané pro tiskárnu. Pro tiskový výstup PDF zajistěte, aby bylo zaškrtnuto políčko Sázet stránky v dialogovém okně Publikovat PDF (záložka Obecné). V případě verzí PDF pro obrazovky lze políčko Sázet stránky nechat bez zaškrtnutí a tím zachovat původní orientaci všech stránek. Můžete také změnit orientaci vzorových stránek použitím ekvivalentního příkazu Změnit orientaci stránky na panelu Vzorové stránky záložky Stránky. Tato funkce je k dispozici pouze pro publikace, které používají standardní velikosti stránek (například A4, A5, Letter atd.).

33 Práce se stránkami 23 Co jsou vzorové stránky Vzorové stránky poskytují flexibilní způsob ukládání prvků pozadí, které se mají zobrazit na více stránkách, například logo, pozadí, záhlaví a zápatí či okraj. A-Stránka, B-Vzorová stránka Základní myšlenkou je skutečnost, že konkrétní vzorová stránka je obvykle sdílena více stránkami, jak je znázorněno dále. Umístěním prvku návrhu na vzorovou stránku a následným přiřazením několika stránek k této vzorové stránce zajistíte, že daný prvek budou obsahovat všechny tyto stránky. Jednotlivé stránky pochopitelně mohou obsahovat své vlastní prvky.

34 24 Práce se stránkami Vzorové stránky jsou k dispozici v každé publikaci, avšak v jednoduché publikaci nemusí být vůbec nutné použít vzorovou stránku, případně postačí pouze jedna. Protilehlé stránky a více vzorových stránek se osvědčí zejména u delších a složitějších publikací. Pokud při práci vycházíte ze šablony návrhu, zřejmě v ní naleznete jednu nebo více vzorových stránek. Pomocí záložky Stránky nebo Správce stránek lze rychle přidat a odstranit vzorovou stránku; můžete například vytvořit různé vzorové stránky pro stránku s nadpisem a pro oddělovací stránku. Přiřazení vzorových stránek Je-li použita pouze jedna vzorová stránka, bude ve výchozím nastavení přiřazena každé nově vytvořené stránce. Pokud však používáte více vzorových stránek, lze přiřadit jinou vzorovou stránku standardní stránce, všem, lichým nebo sudým stránkám. Je dokonce možné přiřadit více vzorových stránek jedné stránce. Nejprve je nutné vytvořit další vzorovou stránku. Další informace naleznete v tématu Přidání, odebrání a změna uspořádání stránek na str. 24.

35 Práce se stránkami 25 Přiřazení vzorové stránky: V rozbaleném okně Vzorové stránky na záložce Stránky přetáhněte vzorovou stránku na cílovou standardní stránku v dolním okně. - nebo - 1. Na záložce Vrstvy klepněte pravým tlačítkem myši na hlavní vrstvu a vyberte příkaz Nastavit vzorovou stránku Vyberte stránku a vzorovou stránku, která jí bude přiřazena. Klepnutím na tlačítko Zobrazit identifikátory vzorové stránky určete vzorové stránky použité na aktuálně vybraných stránkách. Vzorová stránka je reprezentována písmenem na stránce, například A, B, C atd. Přiřazení vzorové stránky lichým, sudým nebo všem stránkám: Na záložce Stránky klepněte pravým tlačítkem myši na vzorovou stránku a v podnabídce Použít na vyberte některou z možností. Odpojení dříve přiřazených vzorových stránek: Na záložce Stránky klepněte pravým tlačítkem myši na okno Stránky a vyberte příkaz Odebrat vzorové stránky.

36 26 Práce se stránkami Přiřazení více vzorových stránek Podobně jako běžná stránka i vzorová stránka může obsahovat vrstvy s ní spojené a zcela odlišné od běžné stránky. Na záložce Vrstvy je hlavní vrstva (například Hlavní vrstva 1 [A]) uvedena jako samostatná položka. Vložením hlavních vrstev z jiných vzorových stránek lze stránce přiřadit další vzorové stránky. Úvod do koncepce vrstev naleznete v tématu Práce s vrstvami na str. 36. Nejprve je nutné vytvořit další vzorovou stránku. Další informace naleznete v tématu Přidání, odebrání a změna uspořádání stránek na str. 35. Přiřazení více vzorových stránek stránce: 1. Na záložce Vrstvy vyberte příkaz Přidat hlavní vrstvu. 2. V rozevírací nabídce dialogového okna vyberte další vzorovou stránku, která má být přiřazena.

37 3. (Volitelné) Zadejte jiný název vrstvy. Práce se stránkami Lze také změnit vlastnosti vrstvy jako u standardních vrstev. 5. Klepněte na tlačítko OK. Přechod na vzorovou stránku ze standardní stránky: Poklepejte na položku hlavní vrstvy na záložce Vrstvy. - nebo - Klepněte pravým tlačítkem myši na hlavní vrstvu a vyberte příkaz Přejít na vzorovou stránku. Zobrazí se vzorová stránka přiřazená hlavní vrstvě. Snadným způsobem navigace z vybrané vzorové stránky na poslední zobrazenou stránku je příkaz Vrátit se do. Přechod na stránku ze vzorové stránky: 1. Vyberte vzorovou stránku na záložce Stránky. 2. Na záložce Vrstvy klepněte pravým tlačítkem myši na libovolnou vrstvu a vyberte příkaz Vrátit se do 'x z y', kde x je poslední zobrazená stránka a y je celkový počet stránek. Zobrazí se poslední navštívená stránka.

38 28 Práce se stránkami Protilehlé stránky a duální vzorové stránky Pokud vytváříte vícestránkové běžné a brožurové publikace, můžete levým a pravým stránkám publikace (rovněž zvaným dvojstránky) přiřadit podle potřeby různé vzorové stránky; ty jsou přiřazeny nikoli k dvojstránkám, ale ke stránkám. Jak znázorňuje níže uvedený příklad, text stránky na levé straně může používat levou část jedné vzorové stránky (A) a stránka vpravo může používat pravou stranu jiné vzorové stránky (B). A B

39 Úprava objektů vzorové stránky Práce se stránkami 29 Pokud upravujete stránky používající vzorové stránky, objekty na vzorové stránce budou součástí návrhu stránky. Tyto objekty lze rychle a snadno upravit ze stránky pomocí ovládacího panelu pod vybraným objektem. Úprava objektu vzorové stránky: 1. Na standardní stránce vyberte objekt vzorové stránky, čím zobrazíte ovládací panel. 2. Klepněte na příkaz Upravit ve vzorové stránce. Zobrazí se vzorová stránka pro úpravy. Příležitostně je vhodné zrušit závislost mezi objektem vzorové stránky na některé stránce a vzorovou stránkou objektu. Tyto objekty lze pak upravit, protože jejich úroveň je zvýšena ze vzorové stránky na standardní stránku; původní objekt vzorové stránky se nahradí volně upravitelnou kopií. Zvýšení úrovně objektu vzorové stránky: 1. Na standardní stránce vyberte objekt vzorové stránky, čím zobrazíte ovládací panel pod objektem. 2. Klepněte na příkaz Zvýšit úroveň z vzorové stránky. Vytvořena bude kopie původního objektu, kterou lze nezávisle upravit bez jakéhokoli vlivu na vzorovou stránku.

40 30 Práce se stránkami Všechny ostatní stránky používající vzorovou stránku zůstanou nezměněné. Odpojení konkrétního textového rámečku způsobí také odpojení propojeného textového rámečku, který je k němu přidružen. Pokud se rámečky nacházejí samostatných stránkách, všechny propojené rámečky budou umístěny na stejnou cílovou stránku. Můžete si to kdykoli rozmyslet, objekt znovu připojit ke vzorové stránce a stránku tak vrátit do původního stavu. Opětovné připojení objektu: 1. Na standardní stránce vyberte objekt se zvýšenou úrovní, čím zobrazíte ovládací panel pod objektem. 2. Klepněte na příkaz Převést na vzorovou stránku.

41 Práce se stránkami 31 Zobrazení stránek Většinu okna aplikace PagePlus zaujímá stránka nebo dokument, který je obklopen výtvarnou oblastí a okolní pracovní plochou. V aplikaci PagePlus se oblastí stránky (A) rozumí místo, kam vkládáte vodítka rozvržení stránky a samozřejmě text, tvary a obrázky, které chcete vytisknout. Pracovní plochou (B) se obecně rozumí místo, kde je uchováván text, tvary nebo obrázky připravované nebo čekající na umístění do oblasti stránky. Přesunutí nebo kopírování objektu mezi stránkami prostřednictvím pracovní plochy: 1. Přetáhněte objekt ze zdrojové stránky na pracovní plochu. (Kopírování zajistíte přetažením se stisknutou klávesou Ctrl.) 2. Použitím navigačních tlačítek stránky v řádku nápovědy přejděte na cílovou stránku.

42 32 Práce se stránkami 3. Přetáhněte (nebo zkopírujte se stisknutou klávesou Ctrl) objekt z pracovní plochy na cílovou stránku. Aplikace PagePlus usnadňuje zobrazení objektů, na kterých právě pracujete. K dispozici je široká nabídka počínaje vícestránkovým zobrazením až po detailní zobrazení malé oblasti. Použitím posuvníků v pravém dolním rohu hlavního okna můžete například přecházet mezi stránkami a pracovní plochou vzhledem k hlavnímu oknu. Pokud máte myš s kolečkem, můžete rolovat ve svislém směru otáčením kolečka a ve vodorovném směru otáčením kolečka se stisknutou klávesou Shift. Úprava stránek Panel nástrojů Zobrazit nabízí následující funkce zvětšení: Zmenšit a Zvětšit nástroje umožňující prohlížet a upravovat stránku v různém zvětšení. Procento zvětšení možnosti nastavení úrovně zvětšení (vyjádřené v procentech). Nástroj Lupa zvětšení oblasti definované nakreslenou hranicí výběru. Posunout nástroj pro přesunutí oblasti stránky přetažením myší. Skutečná velikost možnost zobrazení stránky ve skutečné velikosti (100 %). Přiblížit výběr možnost zaměření na vybranou oblast. Šířka stránky možnost přizpůsobení podle šířky stránky.

43 Práce se stránkami 33 Celá stránka možnost přizpůsobení stránky aktuálnímu oknu. Vícestránkový možnost současného zobrazení několika stránek (číslo stránky nastavíte přetažením pole stránek z rozevírací nabídky). Přepnutí režimu zobrazení Můžete přepínat mezi různými režimy zobrazení, které nabízejí zobrazení jedné nebo několika stránek: Normální zobrazení uvádí jednu stránku najednou. Zobrazení Několik stránek slouží k prohlížení dlouhých dokumentů a zobrazuje počet stránek podle konfigurovatelného pole stránek (například v mřížce 3 x 1). V zobrazení Normální nebo Několik stránek je pracovní plocha sdílena všemi stránkami. V zobrazení několika stránek je také velmi jednoduché přesunovat nebo kopírovat objekty mezi stránkami pomocí myši a nastavovat počet zobrazených stránek. Zobrazení několika stránek (režim Několik stránek): 1. Klepněte na rozevírací nabídku Několik stránek na panelu nástrojů Zobrazit. Zobrazí se nástroj pro výběr pole. 2. Klepnutím a přetažením myši v nástroji pro výběr zvolte pole, jako je například zobrazení 2 x 4 stránky nebo 3 x 1 stránky (viz obrázek). Seznam voleb rozbalíte přetažením dolů a pak napravo. Pokud se rozhodnete pro jiné zobrazení, klepněte na tlačítko Normální.

44 34 Práce se stránkami Publikace se zobrazí v režimu několika stránek s určeným polem stránek. Přepnutí mezi režimy zobrazení: Klepněte na položku Normální nebo Vícestránkový v nabídce Zobrazit. Navigace mezi stránkami Přepínání mezi stránkami Klepněte na tlačítko Předcházející stránka, Následující stránka, První stránka nebo Poslední stránka v řádku nápovědy. - nebo - Klepněte do pole Současná stránka (například ) a zadejte číslo stránky, na kterou chcete přejít. - nebo - Na záložce Stránky Studia poklepejte na miniaturu stránky (nebo vzorové stránky), kterou chcete zobrazit. Dolní okno Stránky na záložce zobrazuje normální stránky a rozbalitelné okno Vzorové stránky obsahuje pouze vzorové stránky. Přepnutí mezi aktuální stránkou a její vzorovou stránkou: V řádku nápovědy klepněte na tlačítko Vzorové stránky.

45 Práce se stránkami 35 Přidání, odebrání a změna uspořádání stránek Záložka Stránky slouží k přidání či odstranění standardních nebo vzorových stránek, přiřazení vzorových stránek standardním stránkám a změně uspořádání standardních stránek přetažením myší. Můžete také změnit orientaci stránek (viz str. 21). Vzorové stránky jsou zobrazeny na záložce v horním okně Vzorové stránky a standardní stránky publikace se nacházejí v dolním okně Stránky. Tlačítko Správce stránek nabízí další možnosti, jako je duplikování konkrétních stránek nebo přidání či odstranění několika stránek. Přidání jedné stránky: 1. Vyberte stránku klepnutím v okně Stránky na záložce Stránky. Vybraná miniatura není závislá na stránce, se kterou aktuálně pracujete. Chcete-li pracovat s konkrétní stránkou, dvakrát klepněte na její miniaturu. 2. Klepnutím na tlačítko Přidat přidejte stránku (nebo vzorovou stránku) před vybranou stránku v okně. - nebo - Chcete-li přidat novou stránku na konec publikace, zrušte výběr všech stránek klepnutím na neutrální oblast v dolním okně a pak klepněte na tlačítko Přidat. Přidání vzorových stránek: Předcházející postup platí i pro vzorové stránky, ale je nutné ho provést v okně Vzorové stránky.

46 36 Práce se stránkami Odstranění jednotlivé stránky či vzorové stránky: 1. Na záložce Stránky klepnutím na miniaturu v příslušném okně vyberte stránku (nebo vzorovou stránku), kterou chcete odstranit. 2. Klepněte na tlačítko Odebrat. Změna uspořádání stránek: Na záložce Stránky v dolním okně Stránky přetáhněte miniaturu na nové místo v pořadí stránek. Práce s vrstvami Pokud vytvoříte novou publikaci zcela od začátku nebo ji odvodíte od návrhové šablony, vytvořené stránky budou zpočátku obsahovat dvě vrstvy jednu pro stránku (vrstva 1) a jednu pro přidruženou vzorovou stránku (viz str. 23) (například vzorová vrstva 1 [A]). Vrstvy jsou uvedeny v hierarchickém zásobníku na záložce Vrstvy. Jedna vrstva může být dostatečná pro přizpůsobení prvků konkrétního rozvržení, ale podle potřeby můžete na stránce vytvářet další vrstvy. Vrstvy jsou užitečné při práci na složitém návrhu, kdy je vhodné vzájemně oddělit různé skupiny objektů. Můžete pracovat současně s jednou vrstvou bez obav, že byste ovlivnili prvky v jiné vrstvě.

47 Práce se stránkami 37 V případě, že často používáte pracovní plochu, si můžete všimnout, že pracovní objekty se zobrazují ve speciální vrstvě pracovní plochy. Jakmile smažete objekty z pracovní plochy, tato vrstva automaticky zmizí. Užitečnou funkcí záložky Vrstvy je, že můžete prohlížet objekty (a seskupené objekty) ve vrstvě, na které byly vytvořeny. Po rozbalení vrstvy klepnutím na tlačítko tyto objekty zobrazíte a následným klepnutím je můžete vybrat na stránce. V každé vrstvě jsou objekty (například textové rámečky a obrázky) uloženy v pořadí podle vytvoření, od popředí k pozadí, přičemž každý nový objekt se zobrazuje před ostatními. Stejnou zásadou se také řídí ukládání samotných vrstev a samozřejmě lze pořadí objektů a vrstev podle potřeby měnit. Přední vrstva překreslí všechny nižší vrstvy na stránce.

48 38 Práce se stránkami Po zobrazení stránky můžete normálně upravovat všechny obsažené objekty bez ohledu na to, v jaké vrstvě se nacházejí. Stačí na objekt klepnout tlačítkem myši. Chcete-li vytvořit nové objekty na konkrétní vrstvě, je zapotřebí vrstvu vybrat. Výběr konkrétní vrstvy: Klepněte na název vrstvy. Položka vrstvy se zobrazí s tmavě modrým pozadím. Položky hlavní vrstvy se mírně liší od ostatních vrstev. Za prvé ukazují, že stránka používá vzorovou stránku a obsažené vrstvy, ale také znázorňují skutečně používanou vzorovou stránku (vzor A představuje písmeno A v názvu vrstvy). Vrstvy vzorové stránky se nezobrazují jednotlivě, ale jsou pro přehlednost sloučeny do jedné miniatury. Je-li to zapotřebí, můžete však zobrazit vrstvy vzorové stránky. Zobrazení vrstev vzorové stránky: Dvakrát klepněte na položku vzorové vrstvy. Na záložce Vrstvy se zobrazí vrstvy vzorové stránky. Všimněte si, že vzorová stránka je nyní vybrána na záložce Stránky. Další informace ohledně vzorových stránek a jejich přiřazení běžným stránkám naleznete v tématu Co jsou vzorové stránky na str. 23. Přidání, odebrání a změna uspořádání vrstev Po vytvoření stránky můžete podle potřeby vrstvy přidávat, odstraňovat, přesunovat nebo slučovat. Přesunutím vrstvy umístíte obsažené objekty do popředí nebo pozadí vůči ostatním vrstvám.

49 Práce se stránkami 39 Přidání nové vrstvy do aktuální stránky nebo vzorové stránky: 1. Na záložce Vrstvy klepněte na položku Přidat vrstvu. 2. Zobrazí se výzva k zadání názvu nové vrstvy a nastavení jejích vlastností. Po zadání požadovaných informací klepněte na tlačítko OK. Nová vrstva bude vložena nad aktuálně vybranou vrstvu a bude vykreslena na jejím popředí. Pokud není vybraná žádná vrstva, je nová vrstva umístěna na první místo v zásobníku. Odstranění vrstvy: Na záložce Vrstvy vyberte název vrstvy a pak klepněte na položku Odstranit vybrané vrstvy. Vrstvy lze také přesunovat a dále slučovat, zobrazit jejich náhled nebo zobrazit pouze vybrané vrstvy. (Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus.) Názvy a vlastnosti vrstvy Na záložce Vrstvy můžete přejmenovat vrstvy a nastavit různé vlastnosti pro jednu nebo několik vrstev. Přejmenování vrstvy: 1. Na záložce Vrstvy klepněte na název vrstvy. 2. Na místo kurzoru zadejte nový název a buď stiskněte klávesu Enter, nebo klepněte mimo oblast záložky.

50 40 Práce se stránkami Nastavení vlastností vrstvy: Zobrazte záložku Vrstvy. Vyberte požadované nastavení pro vybranou vrstvu. Klepněte na ikonu Viditelný, která zajistí skrytí vrstvy a všech obsažených objektů. Opětovným klepnutím vrstvu znovu zobrazíte. Klepnutím na ikonu Tisknutelná vyčleníte vrstvu z tisku stránky a opětovným klepnutím na toto tlačítko vrstvu znovu zahrnete. Při tisku zrušte zaškrtnutí políčka Tisknout všechny vrstvy v dialogovém okně Tisk (příkaz nabídky Vrstvy). Tím z tisku vyloučíte vrstvy, které nejsou pro tisk k dispozici. Klepnutím na ikonu Zamknutá zakážete vybírání a úpravy vrstvy. Opětovným klepnutím na toto tlačítko výběr a úpravy opět povolíte. Na vrstvě nelze vybírat objekty, které jsou zamknuté nebo nejsou viditelné. Dvojím klepnutím na vrstvu nebo klepnutím na tlačítko Vlastnosti vrstvy můžete změnit barvu úchytu výběru a rozšířit nastavení na vrstvy stejného názvu. Další informace naleznete v tématu Záložka Vrstvy v nápovědě k aplikaci PagePlus. Kopírování vrstev a objektů Po přidání nové stránky nebo vzorové stránky do publikace můžete rozhodnout, zda chcete z konkrétní vzorové stránky kopírovat vrstvy, objekty nebo vzorovou stránku. Další informace naleznete v tématu Přidání, odebrání a změna uspořádání stránek na str. 35.

51 Práce se stránkami 41 Správa objektů na vrstvách Objekty lze spravovat na záložce Vrstvy použitím různých funkcí, které umožňují například výběr, přesunutí nebo jejich pojmenování. Po zobrazení stránky nebo vzorové stránky můžete normálně vybrat a pak upravit libovolné obsažené objekty bez ohledu na to, na které vrstvě se objekty nacházejí. Stačí na požadovaný objekt klepnout. Případně můžete omezit možnosti výběru a úprav objektů pouze na objekty, které se nacházejí v určité vrstvě. Úprava pouze objektů na vybrané vrstvě: Na záložce Vrstvy vyberte požadovanou vrstvu a pak klepněte na položku Upravit všechny vrstvy. V aplikaci PagePlus máte také možnost vybírat objekt nejen na samotné stránce, ale také na záložce. Výběr objektu na určité vrstvě: Na záložce Vrstvy klepněte na ikonu Rozbalit u položky vybrané vrstvy. Tím zobrazíte všechny přidružené objekty. Zobrazí se seznam objektů s automaticky přiřazenými názvy (například čára, obrázek, rychlý obdélník atd.) se samostatným vlastním náhledem. (Náhled zvětšíte přetažením myši na požadovaný objekt.) Objekty na popředí kresby se vždy zobrazí na prvních místech seznamu objektů vrstvy. (Pořadí odpovídá Z- pořadí). Výběr všech objektů na konkrétní vrstvě: Na kartě Vrstvy klepněte pravým tlačítkem myši na vybranou vrstvu a pak vyberte příkaz Vybrat objekty.

52 42 Práce se stránkami Přesunutí objektu na konkrétní vrstvu: Přetáhněte objekt na nové místo v zásobníku vrstev. - nebo - Vyberte objekt a vyberte příkaz Odeslat do vrstvy z nabídky Uspořádat (nebo z podnabídky Uspořádat po klepnutí pravým tlačítkem myši) a pak v podnabídce vyberte cílovou vrstvu. Objektům jsou po vytvoření přiřazeny výchozí názvy (například textový rámeček, obrázek atd.), které však můžete změnit a nastavit popisnější text, který je lépe odliší od ostatních objektů vrstvy. Pokud je vytvořena skupina, můžete přiřadit popisnější název i jí. Změna názvu objektu nebo skupiny: 1. Na záložce Vrstvy rozbalte položku vrstvy, do které patří objekt nebo skupina. 2. Vyberte objekt nebo skupinu a pak klepněte na její název. 3. Na místo kurzoru zadejte nový název a buď stiskněte klávesu Enter, nebo klepněte mimo oblast záložky.

53 Práce se stránkami 43 Nastavení vodítek Vodítka rozvržení jsou čáry, které slouží jako vodítka usnadňující rozmístění prvků rozvržení. Mohou obsahovat okraje stránky, vodítka řádků a sloupců, vodítka oblasti spadávky a vodítka pravítka. Nastavení okraje stránky je zásadní s ohledem na rozvržení a obvykle je to jeden z prvních kroků prováděných po zahájení tvorby publikace. Okraj stránky se zobrazuje jako modrý obdélník tvořený čtyřmi vodicími čárami (nahoře, dole, vlevo a vpravo) označujícími základní nastavení okrajů stránky. V případě potřeby můžete okraje nastavit podle aktuálního nastavení tiskárny. Jako pomůcku pro základní rozvržení máte také možnost nastavit vodítka řádků a sloupců. Aplikace PagePlus zobrazuje řádky a sloupce v oblasti stránky pomocí tečkovaných modrých vodicích čar. Narozdíl od čárkovaných šedých okrajů rámečků a sloupců vodítka řádků a sloupců nemají žádný vliv na tok textu v rámečcích. Slouží jako vizuální pomůcka, která umožňuje nastavit rozvržení rámečku podle požadovaného rozvržení sloupců.

54 44 Práce se stránkami Vodítka oblasti spadávky zajišťují umístění prvků spadávky, které chcete vést podél hranic oříznuté stránky. Chcete-li zohlednit nepřesnosti procesu ořezávání při profesionálním tisku, je vhodné přesunout uvedené prvky za okraj oříznutí (tj. rozměry definované v nastavení stránky). Se zapnutými vodítky spadávky se okraj stránky rozšíří o určenou velikost a okraj oříznutí bude vyznačen čárkovanými čarami a malými ikonami nůžek. Pamatujte, že vodicí čáry představují pouze vizuální pomůcku, tj. velikost výstupní stránky skutečně rozšiřuje pouze nastavení Hranice spadávky v dialogovém okně Publikovat jako PDF nebo Tisk. Vodítka pravítka jsou volné čáry, které nastavíte klepnutím a přetažením z pravítek. Jsou magnetické, a proto k nim lze přichytit objekty a pak je přesunovat pohybem pravítka. Definice vodítek rozvržení Definice vodítek rozvržení: Klepněte na položku Vodítka rozvržení na kontextovém panelu nástrojů Stránka. Pak v dialogovém okně Vodítka rozvržení na záložce Okraje nastavte vodicí čáry pro okraje stránky, řádky, sloupce a oblasti spadávky.

55 Práce se stránkami 45 V oddílu Vodítka okrajů můžete nastavit jednotlivě levé, pravé, horní a dolní okraje stránky, nebo klepnutím na tlačítko Podle tiskárny odvodit nastavení okrajů stránky z aktuálního nastavení tiskárny. Dialogové okno obsahuje možnosti pro Souměrné okraje (zleva doprava, shora dolů) nebo pro Zrcadlené okraje na protilehlých stránkách, kde nastavení levého okraje je vnitřní a pravého okraje vnější. Pamatujte, že okraje je třeba nastavit tak, aby zůstal dostatek místa pro plánované záhlaví a zápatí. Chcete-li definovat vodítka pro řádky a sloupce, použijte volby v oddílu Vodítka řádků a sloupců. Chcete-li řádky a sloupce rozprostřít nerovnoměrně, nejprve je umístěte v pravidelných intervalech a pak je přetáhněte na požadované místo. Použitím vodítek oblasti spadávky nastavte dodatečný okraj, který chcete ponechat kolem původních rozměrů uvedených v nastavení stránky, nebo oblast oříznutí. Počítejte s tím, že pokud nastavíte nulu nebo políčko Zobrazit>Vodítka oblasti spadávky nezaškrtnete, oblast spadávky se nezobrazí. Pro vodítka pravítka použijte záložku Vodítka, kde můžete přesně vytvořit, upravit nebo odstranit vodítka pravítka, nebo (což je častější případ) jednoduše přetáhněte vodítka z pravítek. Zobrazení a skrytí vodítek: V nabídce Zobrazit zaškrtněte nebo zrušte zaškrtnutí volby vodítka. Vytvoření vodítek pravítka Aplikace PagePlus umožňuje nastavit vodorovná a svislá vodítka pravítka, která představují netisknuté čáry určené k zarovnání záhlaví, obrázků a dalších prvků rozvržení.

56 46 Práce se stránkami Pravítka jsou standardně magnetická, a přichycené objekty lze proto přetahovat na stránce použitím vodítka pravítka. Jedná se o skvělý způsob hromadného přesouvání objektů, které jste již jednou zarovnali. Chcete-li vytvořit vodítko pravítka, klepněte na pravítko, stiskněte tlačítko myši a pak táhněte myší po stránce. Zobrazí se vodicí čára souběžná s pravítkem. (Čáru kolmou k pravítku vytvoříte tažením myší se stisknutou klávesou Alt). Vodítko přesunete přetažením. Chcete-li vodítko odebrat, přetáhněte je myší mimo oblast stránky. Přichycený objekt uvolníte tak, že klepnete na jeden ze dvou malých červených trojúhelníkových značek v místě, kde je objekt přichycený k vodicí čáře. Jakmile přesunete kurzor nad značku magnetické vodicí čáry, zobrazí se propojovací kurzor ( ). Zapínání a vypínání magnetického chování vodicích čar provedete zaškrtnutím nebo zrušením zaškrtnutí položky Vodítka s přichycováním v nabídce Uspořádat (nebo odpovídajícího políčka v okně Nástroje>Možnosti>Rozvržení). Dříve připojené objekty zůstanou přichyceny i po vypnutí magnetického chování vodicích čar. Je nutné je odpojit ručně.

57 Práce se stránkami 47 Používání pravítek a tečkované mřížky Pravítka aplikace PagePlus napodobují chování pravoúhlého pravítka kolážisty a slouží: jako měřicí nástroj, k vytváření vodítek pravítka pro zarovnávání a přichycování, k nastavení a zobrazení zarážek tabulátoru (viz str. 108), k nastavení a zobrazení odsazení odstavců (viz str. 107). Jednotky pravítka Výběr základní měrné jednotky pravítka: Klepněte pravým tlačítkem myši na průsečík pravítek a v rozevírací nabídce nastavte měrnou jednotku. V režimu tiskové publikace je výchozí jednotkou palec (americký) nebo centimetr (mezinárodní); v režimu publikování na web se používají pouze pixely. Přizpůsobení pravítek Ve výchozím nastavení je vodorovné pravítko umístěno podél horní hrany okna aplikace PagePlus a svislé pravítko podél levé. Výchozí průsečík pravítek je v levém horním rohu oblasti pracovní plochy. Výchozí počátek pravítek (označený číslicí 0 na každém pravítku) je v horní levé části oblasti stránky.

58 48 Práce se stránkami Průsečík pravítek Přetažením značky tabulátoru lze nastavit nový počátek pravítek. Definování nového počátku pravítek: Přetáhněte značku tabulátoru na průsečíku pravítek do nového počátku pravítek na stránce nebo pracovní ploše. (Klepněte pouze na trojúhelníkovou značku.) Přesunutí pravítek: Se stisknutou klávesou Shift přetáhněte značku tabulátoru na průsečíku pravítek. Počátek pravítek se nezmění. Poklepáním na průsečík pravítek přesunete pravítka a jejich počátek do levého horního rohu aktuálně vybraného objektu. To může být užitečné při měření objektů na stránce. Obnovení původní polohy pravítek a jejich počátku: Poklepejte na značku tabulátoru na průsečíku pravítek. Uzamčení pravítek a zabránění v jejich přesunutí: Vyberte příkaz Nástroje>Možnosti..., vyberte stránku Rozvržení>Pravítka a zaškrtněte políčko Zamknout pravítka.

59 Práce se stránkami 49 Pravítka jako měřicí nástroj Hlavní funkcí pravítek je měřicí nástroj. Pohyb ukazatele myši je na pravítcích následován malými čárami, které znázorňují vodorovné a svislé umístění kurzoru. Při klepnutí za účelem výběru objektu indikují stínované oblasti vodorovného a svislého pravítka levou/pravou a horní/dolní hranu objektu. Počátek pravítka pro každou oblast je umístěn vzhledem k levému hornímu rohu objektu, což usnadňuje rychlé určení rozměrů objektu. Použití tečkované mřížky Tečkovaná mřížka je síť teček vymezených jednotkami pravítka na oblasti stránky a pracovní plochy. Hodí se, podobně jako vodítka, k vizuálnímu zarovnávání a přichycování. Chcete-li tečkovanou mřížku zapnout nebo vypnout, klepněte na příkaz Tečkovaná mřížka v nabídce Zobrazit.

60 50 Práce se stránkami Použití záhlaví a zápatí Záhlaví a zápatí představují prvky rozvržení, které jsou umístěny na horním a dolním okraji vzorové stránky a opakují se na všech ostatních stránkách publikace. Tyto prvky lze snadno přidat použitím Průvodce vytvořením záhlaví a zápatí. Vytvoření záhlaví a zápatí: V nabídce Vložit vyberte příkaz Záhlaví a zápatí... a dále postupujte podle pokynů průvodce. Záhlaví a zápatí jsou automaticky přidána na vzorovou stránku (nikoli na aktuální stránku). Úprava existujících záhlaví a zápatí: V nabídce Vložit vyberte příkaz Záhlaví a zápatí... V Průvodci vytvořením záhlaví a zápatí vyberte položku Upravit záhlaví, Ponechat záhlaví beze změny nebo Odstranit záhlaví a pak pokračujte podle pokynů průvodce. Stejnou operaci proveďte podle požadavků i pro zápatí.

61 Práce se stránkami 51 Použití číslování stránek Pole čísel stránek zobrazují aktuální číslo stránky. Obvykle se tato pole automaticky přidávají do vzorové stránky (a zobrazují se na každé stránce) v Průvodci vytvořením záhlaví a zápatí, ale pole s číslem stránky můžete vložit do libovolného místa v textu. Můžete změnit styl číslování stránek, vytvářet smíšené formáty čísel stránek, nastavit počáteční číslo stránky a řídit pokračování číslování mezi kapitolami a oddíly publikace (příkaz Formát čísla stránky v nabídce Formát ). Definice záhlaví a zápatí obsahujících pole s číslem stránky: 1. Vytvořte záhlaví nebo zápatí na vzorové stránce volbou příkazu Záhlaví a zápatí... v nabídce Vložit. 2. V průvodci klepněte na tlačítko Číslo stránky, kterým vložíte pole čísla stránky (jako předponu nebo příponu) spolu s dalším volitelným textem záhlaví nebo zápatí. 3. Dokončete průvodce. Vložení pole s číslem stránky: 1. V případě potřeby přejděte na vzorovou stránku klepnutím na pole Aktuální stránka v řádku nápovědy. 2. S vybraným nástrojem Umělecký text (panel nástrojů Nástroje) klepněte na místo, kam chcete přemístit kurzor a vložit číslo stránky. 3. V nabídce Vložit vyberte příkaz Číslo stránky z rozevírací nabídky Informace. Můžete také zadat Číslo první stránky v posloupnosti. (Toto číslo se zobrazí na první stránce v publikaci.) Například druhá kapitola v dlouhé publikaci může být uložena v samostatném souboru a začínat číslem stránky 33.

62 52 Práce se stránkami Nastavení čísla první stránky: 1. Zrušte zaškrtnutí políčka Pokračovat z předchozí kapitoly. Aplikace PagePlus ponechává toto políčko standardně zaškrtnuté, aby byla v publikaci zachována kontinuita knihy. 2. Zadejte jiné Číslo první stránky. V jednoduchých publikacích pravděpodobně použijete stejný formát stránek (například arabské číslice v celém dokumentu). U složitějších publikací se však mohou používat různé formáty pro různé rozsahy stránek, kdy každý rozsah stránek náleží určitému oddílu publikace. Vytvoření číslování stránek se smíšenými formáty: 1. V nabídce Formát vyberte příkaz Formát čísla stránky V seznamu Oddíl dialogového okna vyberte rozsah stránek, pro které chcete vytvořit nový formát číslování. 3. Klepnutím na tlačítko Přidat zadejte stránku, na níž má začínat nový oddíl. 4. S nově vytvořeným (a vybraným) oddílem vyberte jiný styl. Na stránkách obsahu můžete například používat římské číslice. 5. Postup zopakujte pro zbývající oddíly. Klávesou Delete odeberete vybraný oddíl. Každý oddíl může mít pro posloupnost číslování nastaveno vlastní číslo počáteční stránky. Je-li vybrán první oddíl, je k dispozici volba Pokračovat z předchozí kapitoly. (Pokud je oddíl součástí knihy, číslování pokračuje od předchozí kapitoly. Jinak se předpokládá hodnota 1.) Volba Pokračovat od předchozího oddílu se používá pro všechny následující oddíly. Zaškrtnutí políčka můžete zrušit a umožnit pro daný oddíl nastavení nezávislého číslování stránek.

63 4 Práce s objekty

64 54 Práce s objekty

65 Práce s objekty 55 Přichycování Funkce přichycování zjednodušuje umísťování a zarovnávání při přesouvání objektů nebo změně jejich velikosti magnetickým přichycením na tečky mřížky a vodítka. Objekty lze přichycovat i k jiným vodítkům na stránce, například k okrajům stránky, řádkům, sloupcům a spadávkám (viz str. 43), k hranám stránky a ke středům stránky a okrajů (tj. ke středu stránky vzhledem k hranám nebo okrajům stránky). Kromě toho lze použít dynamická vodítka k zarovnání objektů a ke změně jejich velikosti vůči hranám existujících objektů a ke středům přichycování. Vodítka se zobrazují dynamicky při přetahování objektů. Globální zapnutí nebo vypnutí přichycování: Klepněte na tlačítko Přichycování v řádku nápovědy (neklepejte na šipku rozevírací nabídky). Je-li přichycování zapnuto, tlačítko je oranžové. Po zapnutí přichycování lze jednotlivě zapínat a vypínat možnosti přichycování (tj. vodítka pravítka, tečky mřížky atd.). Zapnutí a vypnutí jednotlivých ovládacích prvků přichycování: Klepněte na šipku dolů na tlačítku Přichycování (v řádku nápovědy) a zaškrtněte nebo zrušte zaškrtnutí možnosti přichycování v rozevírací nabídce. Nabídka Nástroje>Možnosti obsahuje úplný výběr možností přichycování. Lze rovněž nastavit Vzdálenost přitažení, tj. vzdálenost na obrazovce v pixelech, při které se objekt začne přichytávat k tečce, vodítku atd.

66 56 Práce s objekty Přichycování pomocí dynamických vodítek Pro přesné zarovnání objektů a změnu jejich velikosti můžete použít dynamická vodítka místo ručního nastavení vodítek nebo provádění operací výběru, transformace a zarovnání. Tato červená vodítka se zobrazí mezi vrcholy posledních třech vybraných objektů umístěných na stránce a manipulovaným objektem a vizuálně nabízí dostupné možnosti přichycování, například přichycení k umístěnému objektu zleva, zprava, uprostřed, shora, zdola nebo ke středu stránky. Objekty, ke kterým se má přichycovat, lze zahrnout přetažením přes objekty. Zarovnání Změna velikosti Zapnutí dynamických vodítek: Klepněte na šipku dolů na tlačítku Přichycování (v řádku nápovědy) a v rozevírací nabídce klepněte na položku Dynamická vodítka.

67 Práce s objekty 57 Chcete-li přichycovat i ke středům stránky, je nutné zaškrtnout i políčko Střed stránky v nabídce Nástroje>Možnost>Rozvržení>Přichycování. Zarovnání a rozmístění objektů Zarovnání zahrnuje výběr skupiny objektů a jejich uspořádání v jediné operaci podle horního, dolního, levého nebo pravého okraje. Objekty lze také rozmístit takovým způsobem, že budou (jako v případě násobného výběru) pravidelně rozmístěny (s volitelnými mezerami). Zarovnání a rozmístění lze provést mezi koncovými objekty na stránce (v rámci aktuálního výběru) a okraji či ohraničením stránky. Při zarování k poslednímu vybranému objektu provedete výběr konkrétního objektu v násobném výběru, od kterého chcete zarovnat ostatní objekty. Zarovnání okrajů dvou nebo více objektů ve výběru: 1. Vytvořte násobný výběr tak, že pomocí nástroje Ukazatel se stisknutou klávesou Shift klepnete na všechny objekty, které chcete zarovnat, nebo vyberete hranici výběru kolem požadovaných objektů. 2. Vyberte záložku Zarovnat.

68 58 Práce s objekty 3. Vyberte volbu pro svislé a vodorovné zarovnání. Vyberte přepínač Nahoru, Dolů, Vlevo, Vpravo, Vodorovně na střed nebo Svisle na střed, například Rozmístění dvou nebo více objektů v rámci výběru: Výběrem položky Rozložit rovnoměrně napříč nebo Rozložit rovnoměrně dolů proveďte rovnoměrné rozmístění vybraných objektů mezi koncové objekty aktuálního výběru (vodorovně, případně svisle) nebo podle nastavených značek (vyberte příkaz Rozloženo a nastavte hodnotu v měrných jednotkách). Kromě oblasti aktuálního výběru můžete zarovnávat a rozprostírat objekty podle okrajů (jsou-li nastaveny) nebo hran stránky. Zarovnání nebo rozmístění objektů podle okrajů stránky, hran stránky nebo po celé stránce: V rozevírací nabídce Relativní umístění vyberte, zda chcete zarovnávat vybrané objekty podle okrajů stránky, hran stránky nebo rozložení (pro přilehlé stránky) a pak vyberte zarovnání nebo rozmístění tlačítek podle výše uvedeného postupu. Náročnější požadavky na zarovnání zajistíte zarovnáním několika objektů vůči naposledy vybranému objektu (vyberte postupně objekty se stisknutou klávesou Shift) pomocí příkazu rozevírací nabídky Relativní umístění: Posledně vybrané.

69 Práce s objekty 59 Export jako obrázek Funkce exportu jako obrázek umožňuje převést všechny objekty na stránce (nebo pouze aktuálně vybrané objekty) do souboru obrázku v určeném formátu. Export ve formátu obrázku: 1. (Export objektů, nikoli celé stránky) Vyberte objekt nebo stiskněte a podržte klávesu Shift a klepnutím (nebo přetažením výběru) vyberte několik objektů. 2. Vyberte příkaz Exportovat jako obrázek... v nabídce Soubor. 3. V rozevíracím seznamu Uložit jako typ vyberte formát obrázku, například Formát metasouboru Serif (*.smf). 4. Zadejte složku a název souboru obrázku. 5. Chcete-li exportovat pouze vybrané objekty, zaškrtněte políčko Vybrané objekty. Pokud zaškrtnutí políčka zrušíte, budete exportovat celou stránku. 6. Chcete-li určit možnosti exportu, jako je například rozlišení, barva nebo průhlednost, zaškrtněte políčko Zobrazit možnosti filtru. 7. Klepněte na tlačítko Uložit. Zobrazí se možnosti exportu, jsou-li pro konkrétní používaný exportní filtr vyžadovány a k dispozici. Otočení objektu Objektem nebo více objekty, včetně obrázků, textových objektů a skupin, lze otáčet pomocí úchytu pro otáčení objektu nebo nástroje Otáčení.

70 60 Práce s objekty Otočení vybraného objektu (pomocí jeho úchytu pro otáčení): Klepněte na úchyt pro otáčení vystupující z rámečku výběru a přetáhněte jej (podržením klávesy Shift při přetažení lze otáčet v krocích po 15 stupních). Otočení objektu (pomocí nástroje Otáčení): 1. Vyberte nástroj Otáčení v rozevírací nabídce Výběr na panelu nástrojů Nástroje. 2. Klepnutím vyberte objekt a umístěte ukazatel myši na některý z jeho úchytů hrany nebo rohu, dokud se nezobrazí kurzor otáčení. 3. Stiskněte a držte tlačítko myši, přetáhněte kurzor ve směru, v němž chcete objekt otočit, a pak tlačítko uvolněte. Vrácení otočení (obnovení původní orientace): Poklepejte na objekt. Chcete-li obnovit otočenou polohu, poklepejte znovu. Změna středu otáčení: 1. Vyberte nástroj Otáčení a klepnutím vyberte objekt.

71 Práce s objekty Přesuňte střed otáčení z jeho původní polohy uprostřed objektu do libovolného místa na stránce. Střed lze přesunout i mimo samotný objekt, což je vhodné pro otáčení seskupených objektů kolem společného středu. 3. Přetáhněte úchyt pro otáčení do nového úhlu otočení; objekt se otočí kolem nového středu. Chcete-li obnovit střed otáčení, poklepejte na něj. Otočení objektu o 90 stupňů doleva nebo doprava: Vyberte objekt a klepněte na tlačítko Otočit doleva nebo Otočit doprava na panelu nástrojů Uspořádat. Převrácení objektu Objekty lze převracet vodorovně (zleva doprava s tím, že horní a dolní část objektu zůstává stejná) nebo svisle (shora dolů s tím, že levá a pravá část objektu zůstává stejná).

72 62 Práce s objekty Vodorovné nebo svislé převrácení objektu: Vyberte objekt a zvolte příkaz Převrátit vodorovně nebo Převrátit svisle v nabídce Uspořádat. Oříznutí a kombinování objektů Oříznutí znamená maskování (skrytí) částí objektu, například pro zlepšení kompozice nebo při vytváření zvláštního efektu. Výchozí objekt zůstane beze změny. K jsou dispozici dva typy oříznutí, čtvercové nebo nepravidelné oříznutí. čtvercové oříznutí nepravidelné oříznutí Kombinování začíná více než jedním objektem, ale vznikne speciální složený objekt s jedním nebo více otvory uvnitř, přičemž výplně složených objektů se překrývají. To je užitečné při vytváření efektů využívajících masky nebo šablony. Oříznutí s použitím původního obrysu objektu: 1. Vyberte objekt a potom možnost Nástroj hranatého oříznutí v nabídce Oříznout panelu nástrojů Atributy.

73 Práce s objekty V případě vektorového objektu (tvar, přímka, atd.) přetáhněte jeden z úchytů okrajů nebo rohů dovnitř, pokud chcete dosáhnout neomezeného oříznutí; podržením klávesy Shift během přetahování docílíte omezeného oříznutí (poměr stran bude zachován). U obrázků (výše) je operace oříznutí ve výchozím nastavení omezena. Chcete-li nastavit měřítko objektu podle obrysu oříznutí, stiskněte klávesu Ctrl, klepněte pravým tlačítkem myši a potom pohněte myší nahoru nebo dolů. Oříznutí prostřednictvím úpravy obrysu objektu: Vyberte objekt a pak možnost Nástroj nepravidelné oříznutí v nabídce Oříznutí na panelu nástrojů Atributy. Zobrazí se kontextový panel nástrojů Křivka, který vám umožňuje pracovat se zobrazenými uzly a spojovacími segmenty, které definují obrys oříznutí objektu. Další informace naleznete v tématu Úprava čar na str Chcete-li přesunout uzel (řídicí bod) do umístění kurzoru, přetáhněte jej. Chcete-li přesunout segment čáry (mezi dvěma uzly) do umístění kurzoru, přetáhněte jej. Umístění oříznutého objektu dovnitř obrysu oříznutí: Máte-li vybraný jeden z nástrojů oříznutí, klepněte na objekt a přetáhněte jeho střed (místo, kde vidíte kurzor ve tvaru ruky).

74 64 Práce s objekty Prolnutí obrysu oříznutí: Máte-li vybraný jeden z nástrojů oříznutí, klepněte na objekt. V kontextovém panelu Oříznout nastavte hodnotu Prolnutí okrajů pomocí šipek nahoru a dolů, posuvníku nebo přímým zadáním. Prolínání je aplikováno z vnější strany obrysu oříznutí v nastavené velikosti bodu. Zrušení oříznutí (obnovení plné viditelnosti): Klepněte na tlačítko Odebrat ořez v nabídce Oříznout na panelu nástrojů Atributy. Oříznutí jednoho tvaru na jiný. Příkaz Oříznout na tvar pracuje právě s dvěma vybranými objekty. Jeden, případně oba z těchto objektů může být skupinovým objektem. Spodní objekt (objekt za druhým objektem) je přichycen k obrysu horního objektu, což vytvoří tvar odpovídající překrývající se oblasti.

75 Práce s objekty 65 Oříznutí jednoho tvaru na jiný: 1. Umístěte ořezávající objekt před objekt určený k oříznutí pomocí nabídky Uspořádat anebo panelu nástrojů Uspořádat. 2. Máte-li oba objekty vybrány (nebo seskupeny), vyberte možnost Oříznout na tvar z nabídky Nástroje. Objekt oříznutí tímto způsobem můžete obnovit do původního tvaru, ale horní ořezávací objekt bude trvale odstraněn (je-li třeba, použijte k obnovení možnost Zpět). Kombinování čar a tvarů Kombinování křivek je metoda vytváření složeného objektu ze dvou nebo více čar či nakreslených tvarů. Stejně jako při ořezávání na tvar objekt v popředí ořízne objekt nebo objekty v pozadí, přičemž v tomto případě budou ponechány otvory, ve kterých se složené objekty překrývají. Stejně jako u seskupování můžete na kombinovaný objekt aplikovat formátování (jako je čára nebo výplň) a pokračovat úpravou jednotlivých uzlů a segmentů pomocí nástroje Ukazatel. Na rozdíl od těchto dalších metod přebírá kombinovaný objekt trvale vlastnosti čar a výplní z objektu v popředí. Kombinování je vratné, ale složené objekty si zachovají vlastnosti čar a výplní kombinovaného objektu. Kombinování je rychlou metodou vytváření ořezové masky či šablony: Rychlé tvary Převést na křivky Kombinovat křivky Přidaný vržený stín

76 66 Práce s objekty Spojení dvou nebo více vybraných čar či nakreslených tvarů: 1. Nakreslete dvě čáry nebo rychlé tvary. 2. Umístěte ořezávající objekt do popředí objektu určeného k vyříznutí. 3. Vyberte jednotlivé objekty a pro oba zvolte možnost Nástroje>Převést na>křivky. 4. Vyberte oba objekty. 5. Vyberte příkaz Kombinovat křivky z nabídky Uspořádat. Obnovení původních tvarů z kombinovaného objektu: Vyberte jej a vyberte příkaz Rozdělit křivky z nabídky Uspořádat. Přidání ukotvení k objektům Ukotvení lze přidat k objektům a umožnit tak přímé propojení hypertextových odkazů a křížových odkazů s konkrétním umístěním a nikoli s celou stránkou. To je velmi užitečné zejména tehdy, když odkazujete na objekt stránky, jako je například obrázek nebo tabulka, nebo na vybraný umělecký text či text v rámečku. Pojmenovaná ukotvení lze případně zahrnout jako Záložky PDF. Název ukotvení bude přidán automaticky do seznamu záložek PDF jako nový název záložky; po vytvoření souboru PDF bude možné na záložku klepnout a přejít na umístění daného ukotvení. Přidání ukotvení: 1. Vyberte objekt nebo část textu.

77 2. Vyberte příkaz Ukotvení... z nabídky Vložit. - nebo - Práce s objekty 67 Klepněte pravým tlačítkem myši na objekt a vyberte možnost Vložit ukotvení V dialogovém okně zadejte název ukotvení. 4. (Volitelné) Zaškrtněte políčko Zahrnout v záložkách souboru PDF, pokud chcete vytvořit soubor PDF, který zobrazí záložku směrující na umístění ukotvení. Pokud je zaškrtnuta, zadejte Název záložky, který se zobrazí ve vytvořeném souboru PDF. 5. Klepněte na tlačítko OK. Po vytvoření můžete vkládat hypertextové odkazy, křížové odkazy a záložky souboru PDF, které budou přímo propojeny s novým ukotvením. Kotvení objektů k textu Pokud pracujete s textovými rámečky, budete možná chtít přidat podpůrné tvary, obrázky, tabulky nebo vnořené textové rámečky do textu publikace (umělecký text nebo text v rámečku). Takové objekty lze přidat buď ve vztahu k umístění vašeho textu (nebo jiného prvku stránky) nebo jednoduše vložit na nějaké místo do textu. V obou případech se mohou při přidávání dalšího textového obsahu objekty potom pohybovat s textem. V aplikaci PagePlus je toto polohování kontrolováno ukotvením objektu pomocí různých polohovacích možností. Plovoucí s textem. Objekt je umístěn vodorovně nebo svisle vůči bodu ukotvení. Tato možnost je ideální pro obrázky, zvýrazněné citáty, atd.

78 68 Práce s objekty A Bod ukotvení; B Kotvený objekt; C Vlastnosti ukotvení Vložený text způsobuje přeformátování Umístěný v řádku jako znak. Ukotvený objekt je umístěn jako znak do textu a zarovnán vůči textu, který jej obklopuje. Ukotvený objekt se pohybuje s textem stejně jako předtím. Nezávislý na textu. Ukotvený objekt je odpojen ze svého bodu ukotvení a bude z něj normální nekotvený objekt. Vytvoření ukotveného objektu: 1. Umístěte svůj neukotvený objekt na stránku. 2. Vyberte příkaz Ukotvit objekt... z nabídky Uspořádat.

79 3. Zvolte možnost umístění z dialogového okna: Pro plovoucí objekt: Práce s objekty Aktivujte možnost Plovoucí s textem. To je výchozí možnost umístění. 2. Zadejte Vodorovné (např. Uvnitř, zarovnáno doleva) a/nebo Svislé umístění (např. Uvnitř, nahoře) vůči různým prvkům na stránce, např. znaku (bod ukotvení), rámečku, sloupci, atd. 3. (Volitelné) Nastavte Odsazení na ose X o nebo Odsazení na ose Y o pro další odsazení objektu vodorovně nebo svisle od vodorovné nebo svislé polohy v absolutních jednotkách (centimetry nebo palce). Případně zaškrtněte políčko Relativní umístění pro odsazení o procentuální hodnotu velikosti objektu. Zaškrtněte položku Zrcadlit protilehlé stránky, pokud používáte protilehlé stránky a chcete, aby objekt automaticky zrcadlil svou pozici vůči kotvícímu textu přesunutému na novou stránku. 4. Zaškrtněte políčko Uvnitř okrajů, abyste zabránili umístění kotveného objektu mimo textový rámeček. Objekt se přesune, ale pouze na okraj rámečku nebo na vodítka okrajů stránky. Pokud není toto políčko zaškrtnuto, umístění objektu není nijak omezeno. 5. (Volitelné) Abyste mohli kontrolovat případné překrývání objektů, vyberte možnost z rozevíracího seznamu V případě překrytí objektů. Povolit překrytí. Překrytí je ponecháno beze změny. Balit do řádků znamená, že druhý objekt bude umístěn vedle prvního objektu, pokud je pro něj dostatek místa, nebo pod něj, pokud dostatek místa není.

80 70 Práce s objekty Řadit zleva doprava/řadit zleva doleva znamená, že druhý objekt bude podle zvolené možnosti umístěn napravo nebo nalevo od prvního objektu. Skládat shora dolů/skládat zdola nahoru znamená, že druhý objekt bude podle zvolené možnosti umístěn pod nebo nad prvním objektem. 6. Klepněte na tlačítko OK. Tlačítko Bod ukotvení se zobrazí a váš objekt je nyní ukotven (zobrazuje se u něj ikona ). V případě vloženého objektu: 1. Aktivujte možnost Umístěný v řádku jako znak. 2. Chcete-li nastavit svislé zarovnání objektu vůči sousednímu textu, vyberte možnost Zarovnat s textem. Text nyní nebude obtékat kolem ukotveného objektu. 3. (Volitelné) Zadejte hodnotu Odsazení na ose Y o a nastavte procentuální hodnotu, o kterou bude objekt svisle odsazen vůči své výšce. 4. (Volitelné) Zaškrtněte položku Měřítko pro nastavení velikosti objektu na procentuální hodnotu velikosti písma sousedního textu. To zachová stejnou relativní velikost, pokud se změní velikost textu. Hodnota 100 % nastaví měřítko přesně na současnou velikost písma. 5. (Volitelné) Zaškrtněte položku Použít při vkládání tato nastavení, které aktualizuje výchozí hodnoty plovoucích a vložených ukotvení. Jakékoli následné vkládání objektů převezme nastavení ukotvení uložené při zaškrtnutí možnosti.

81 Práce s objekty Klepněte na tlačítko OK. Objekt se zobrazí jako vložený do objektu a zobrazí ikonu Vlastnosti ukotvení. Zobrazení vlastností ukotvení: 1. Vyberte ukotvený objekt. 2. Klepnutím na tlačítko Vlastnosti ukotvení zobrazené pod objektem. Zobrazí se dialogové okno Vlastnosti ukotveného objektu. Možnosti se liší podle toho, která ze tří voleb umístění je aktivována. Pokud byste chtěli změnit umístění bodu ukotvení, můžete jej přetáhnout na libovolné místo v textovém rámečku. Přetažení do oblasti bez textu ukotvený objekt odpojí. Bod ukotvení můžete odpojit také v dialogovém okně Vlastnosti ukotvení. Odpojení ukotveného objektu: Aktivujte možnost Nezávislý na textu. Spojování obrysů objektů Aplikace PagePlus obsahuje výkonné nástroje pro vytváření nových tvarů z původních překrývajících se tvarů. Pomocí příkazů pro přidání, odečtení, průsečík a vyloučení lze vytvořit trvalý nový objekt (s novým obrysem) z libovolných vybraných objektů. Spojený objekt lze dále upravovat změnou uzlů nového tvaru.

82 72 Práce s objekty Spojení obrysů: 1. Vyberte objekty. 2. Vyberte možnost obrysu v rozevírací nabídce Spojit obrysy na panelu nástrojů Uspořádat. Sečíst Vytvoří nový objekt, který je součtem libovolných dvou vybraných objektů. Objekty se nemusí překrývat. Odečíst Odstraní překrytí mezi horním a dolním objektem. Horní objekt se rovněž odstraní. Funkce je vhodná pro oříznutí tvaru nebo obrázku jiným objektem. Ověřte, že objekty se překrývají. Průsečík Zachová překrytí a odstraní zbytek.

83 Práce s objekty 73 Vyloučit Sloučí dva nebo více objektů do složeného objektu a v místě překrytí ponechá prázdný průhledný otvor. Použití obálky pokřivení mřížky Pokřivení mřížky umožňuje aplikovat přednastavenou obálku pokřivení na váš objekt nebo bitmapu aplikace PagePlus (níže) a potom případně upravit flexibilní mřížku bodů a čar, které můžete přetáhnout a tím deformovat nebo narušit objekt a (případně) jeho výplň. Aplikace základního pokřivení mřížky na vybraný objekt: 1. Klepněte v nabídce Pokřivení na panelu nástrojů Atributy a vyberte ze zobrazené nabídky přednastavenou obálku pokřivení.

84 74 Práce s objekty Objekt se příslušně zdeformuje a okolo něj se zobrazí jednoduchý obrys mřížky s uzlem v každém rohu nebo na obrysu. 2. Kontextová nabídka Pokřivení mřížky umožňuje tyto akce: 3. dočasně zakázat pokřivení; 4. vybrat jiné předvolené pokřivení, 5. zadat v části Pokřivit výplně, zda má být efekt pokřivení rozšířen na gradient objektu nebo na bitmapovou výplň nebo pixely bitmapy. Po vytvoření aktivuje výběr existující obálky nástroj Ukazatel (pro práci s objektem). Když klepnete na uzel, kontextový panel nástrojů vám umožní upravit vybraný uzel. Povolení pokřivení po vypnutí: V nabídce Pokřivení (panel nástrojů Atributy) vyberte možnost Znovu připojit pokřivení. Proces úprav mřížek pokřivení a jejich obálek je popsán podrobněji v nápovědě aplikace PagePlus.

85 Práce s objekty 75 Přidání okrajů Okraj představuje opakovaný dekorativní prvek, kterým lze ohraničit objekty, jako jsou například textové rámečky, obrázky nebo tabulky. Aplikace PagePlus je dodávána s bohatou nabídkou obrázkových stylů okrajů, které jsou s ohledem na snadné použití uspořádány do kategorií. Chcete-li však vytvořit vlastní okraje, můžete importovat návrh okraje jako obrázek a uložit jej pro další použití. Výběr okraje umožňuje použít efekt okraje na libovolnou hranu (tj. horní, dolní, levou, pravou, případně protilehlou horní i dolní). Kategorie Rámečky obrázku na záložce Galerie nabízí stejnou sadu stylů okrajů, které jsou již použity na rámečky zástupných obrázků. (Další informace naleznete na stránce 157.)

86 76 Práce s objekty Přidání okraje k objektu: 1. Klepněte na tlačítko Čára/okraj v rozevírací nabídce Výplň panelu nástrojů Nástroje. 2. Chcete-li definovat okraj, vyberte záložku Okraj, pak vyberte přednastavený okraj v rozevírací nabídce Styl. Při procházení otevřeným seznamem pomocí kláves se šipkami nahoru a dolů se v okně zobrazují náhledy jednotlivých okrajů. Chcete-li odebrat okraj, vyberte na začátku seznamu položku Žádná. 3. Vyberte Tloušťku (šířku) okraje. Než najdete šířku, která by vhodně doplňovala velikost vašeho objektu, může být nutné s tímto nastavením experimentovat. 4. Chcete-li použít okraj na konkrétní okraje objektu, použijte rozevírací nabídku Hrana. Hrany můžete zapínat a vypínat a vytvářet různé kombinace. 5. Podle potřeby nastavte další možnosti: Vyberte okraj Typ. Dlaždice zopakuje návrh hrany, Rozšířit jednoduše roztáhne návrh, Jeden upraví velikost původního obrázku podle objektu. Všechny předvolené typy jsou již nastaveny, takže stačí provést pouze popsané přizpůsobní a vytvořit vlastní okraje. Výběrem nastavení Zarovnání upravíte okraj podle vnějšího, vnitřního nebo středu rámečku ohraničení objektu. Je-li zaškrtnuto políčko Za obsahem, vnitřní polovina okraje bude přesahovat za objekt. Jestliže políčko zaškrtnuto není, celý okraj se zobrazí na popředí. (Čím širší bude okraj, tím větší oblast výplně bude zabírat.)

87 Práce s objekty 77 Je-li zaškrtnuto políčko Měřítko podle objektu, se změnou velikosti objektu se bude měnit okraj i objekt. Pokud políčko nezaškrtnete, při změně velikosti zůstane šířka okraje neměnná. Není-li políčko Vykreslit střed zaškrtnuto (výchozí nastavení), vnitřní oblast ohraničeného obrázku (používaného k vytvoření nového okraje) zůstane prázdná, takže nebude nutné ručně mazat nechtěné středy obrázků. V případě zaškrtnutí políčka bude opakovaně vykreslena oblast uvnitř zaplněného vlastního rámečku. 6. Po dokončení klepněte na tlačítko OK. Pomocí tlačítka Import... můžete založit vaše okraje na návrhu vlastního obrázku okraje. Jakmile optimalizujete návrh nového okraje, můžete jej uložit pro další použití. Okraj je uložen globálně, takže jej můžete využívat v dalších publikacích. Přidání loga Loga jsou určena k jasné komunikaci s cílovou skupinou prostřednictvím jednoduchého a snadno identifikovatelného designu. Aplikace PagePlus umožňuje vytvářet působivá loga s různým designem od stylových, obchodních a zábavních až po moderní.

88 78 Práce s objekty Loga jsou vhodná pro přidání do vzorových stránek přidružených k publikacím (režim tiskové publikace) nebo k webovým stránkám (režim publikování na web). Přidání loga: 1. Vyberte příkaz Vložit logo v rozevírací nabídce Logo panelu nástrojů Nástroje. 2. V levém podokně dialogového okna vyhledejte miniaturu vhodného návrhu; pokud chcete začít od začátku, vyberte prázdné rozvržení v kategorii Prázdné. 3. V levém podokně vyberte logo a v pravém podokně vyberte některý z návrhů (je-li k dispozici více možností); některé návrhy umožňují vlastní nastavení textu. 4. Chcete-li pro návrh použít aktuální schéma barev publikace, zrušte zaškrtnutí políčka Použít sadu barev. Případně můžete upravit sadu barev nezávisle na barevném schématu aktuální publikace. Tuto akci provedete tak, že necháte zaškrtnuté políčko Použít sadu barev a vyberete barvu v rozevíracím seznamu. 5. Klepněte na tlačítko Otevřít. 6. U loga s popiskem lze v dalším dialogovém okně upravit text návrhu (název nebo motto společnosti). Zadejte nový název (například název společnosti nebo klubu) a volitelně upravte slogan (Motto). Upravte text a pak klepněte na tlačítko OK. 7. Chcete-li vložit logo o výchozí velikosti, jednoduše umístěte zástupný signál loga (obálku) klepnutím. - nebo - Chcete-li nastavit velikost loga, přetažením vytvořte oblast a uvolněte tlačítko myši.

89 Práce s objekty 79 Záložka Galerie v aplikaci PagePlus rovněž obsahuje stejný výběr log. Pokud chcete návrh loga dále upravit, můžete použít integrované návrhové prostředí aplikace LogoStudio. Máte tak možnost soustředit se na návrh a nenechat se rozptylovat jinými objekty na stránce, jelikož se uprostřed stránky zobrazí pouze samotný návrh. Logo nebo objekt Flash lze také vytvořit z existujícího uměleckého textu, tvaru, objektu galerie, obrázku nebo seskupených objektů. Úprava existujícího loga: 1. Klepněte na tlačítko na ovládacím panelu pod vybraným logem. Spustí se aplikace LogoStudio a zobrazí objekt zvětšený tak, aby vyplnil pracovní plochu. 2. Pomocí nástrojů a záložek aplikace PagePlus upravte návrh loga dle svých představ. 3. Klepnutím na tlačítko Zavřít aplikaci LogoStudio na hlavním panelu nástrojů aplikace LogoStudio ukončete aplikaci. Upravené logo bude aktualizováno ve svém původním umístění. Převedení objektu na logo Další jednoduchou možností je nevytvářet logo na základě předdefinovaných návrhů, ale z objektů, které jsou již obsaženy v publikaci nebo na webových stránkách. Logo lze kdykoli převést zpět na samostatné objekty rozdělením skupiny. Převedení existujících objektů na logo: 1. Vyberte jeden nebo více objektů (nebo seskupený objekt) na stránkce.

90 80 Práce s objekty 2. Vyberte příkaz Upravit v produktu LogoStudio... v nabídce Úpravy (nebo výběrem po klepnutí pravým tlačítkem myši). 3. Upravte návrh loga. Můžete zejména použít horní vstupní pole Text loga pro titulek loga (obvykle pro název společnosti nebo klubu), pak zaškrtněte políčko. Přidání efektů V aplikaci PagePlus lze objekty Flash vytvořit ze všech návrhů, které mají upoutat pozornost, zejména z reklamních důvodů nebo obecně kvůli zvýraznění. Na záložce Galerie aplikace PagePlus je uvedena úplná nabídka objektů Flash rozdělených do dílčích kategorií podle tematického zaměření. K dispozici je například tematika prodeje, oslav, vtipného ztvárnění (tvary či text) nebo ukazatele. Při přetahování návrhu objektu Flash na stránku lze rozlišovat tři druhy objektů Flash bez textu, s textem a s volitelným rozvržením. Přidání objektu Flash: 1. Na záložce Galerie vyberte kategorii Objekty Flash.

91 Práce s objekty Posunováním v dolním seznamu zobrazíte náhledy podkategorií objektů Flash. Chcete-li sbalit podkategorie, které nechcete vidět, klepněte na tlačítko u názvu podkategorie. (Opětovné rozbalení provedete klepnutím na tlačítko ). Na panelu vyberte miniaturu vhodného objektu Flash. 3. Přetáhněte vybraný návrh na stránku. 4. V dialogovém okně můžete upravovat návrh, měnit text a používat barvy. Vytvoření různých návrhů: Vyberte návrh na panelu Návrhy (nabídka různých textových popisků a umístění). Texty: Pokud vybraný návrh obsahuje popisný text, můžete jej upravit v poli Text nebo Zpráva. Text upravte tak, aby odpovídal významu objektu Flash. Barvy: Chcete-li pro návrh použít aktuální schéma barev publikace, zrušte zaškrtnutí políčka Použít sadu barev. Případně můžete upravit sadu barev nezávisle na barevném schématu aktuální publikace. Tuto akci provedete tak, že necháte zaškrtnuté políčko Použít sadu barev a vyberete barvu v rozevíracím seznamu. 5. Klepněte na tlačítko OK. Změny návrhu a popisný text nejsou k dispozici pro všechny návrhy. Pokud chcete návrh objektu Flash dále přizpůsobit (nebo jako efekt použít stávající objekty na stránce), použijte aplikaci LogoStudio. Další informace naleznete v tématu Přidání loga na stránce 77.

92

93 5 Práce s textem

94 84 Práce s textem

95 Práce s textem 85 Import textu ze souboru Import textu z textového souboru představuje tradiční způsob vytváření textového obsahu v návrzích DTP. Pokud k vytváření textových souborů pro publikace používáte textový editor, můžete do jedné publikace importovat libovolný počet souborů. Z každého souboru se stane článek sestávající ze samostatného oddílu textu (podobného novinovému článku), který je umístěn v jednom nebo ve více propojených textových rámečcích. Kromě formátu aplikace WritePlus (.stt) lze importovat celou řadu rozšířených textových formátů a formátů textových editorů včetně následujících: Text ANSI Microsoft Word 2007/2010 Microsoft Word 2000/2003 MS Works Text aplikace OpenOffice RTF (Rich Text Format) Wordperfect Write.txt.docx/.dotx.doc/.dot.wps.odt.rtf.wpd.wri V případě formátů aplikace Microsoft Word vytvořených v libovolném operačním systému Windows není nutné disponovat místní instalací aplikace Microsoft Word. To znamená, že v aplikaci PagePlus můžete použít jakýkoli textový obsah od třetí strany, aniž byste museli mít příslušnou aplikaci.

96 86 Práce s textem Aplikace PagePlus zachová formátování importovaného textu z textového editoru. Pokud však v textovém editoru vytváříte text přímo pro aplikaci PagePlus, ušetříte čas, jestliže vytvoříte pouze neformátovaný text a formátování použijete později v aplikaci PagePlus. Import textu ze souboru: 1. (Volitelné) Pokud chcete použít prázdný textový rámeček, vyberte jej. Pokud vkládáte text do již zaplněného textového rámečku, klepnutím umístěte textový kurzor (nebo vyberte část textu, která bude nahrazena). 2. Vyberte příkaz Textový soubor... v nabídce Vložit. 3. V dialogovém okně Otevřít vyhledejte a vyberte soubor, který má být importován. 4. Zaškrtněte políčko Zachovat formátování, pokud chcete zachovat styly formátování zdrojového souboru. Zrušením zaškrtnutí tohoto políčka tuto informaci zrušíte. V obou případech aplikace PagePlus ponechá základní vlastnosti znaků, jako je kurzíva, tučné písmo a podtržení, a vlastnosti odstavců, například zarovnání (doleva, na střed, doprava). 5. Zaškrtnutím políčka Ignorovat zalomení řádků určíte, že znaky konce řádků ve zdrojovém textu budou ignorovány, pouze však v případě, že soubor byl uložen se znakem konce řádku na konci každého řádku a tyto nadbytečné konce řádků chcete odstranit. Jinak ponechte toto pole nezaškrtnuté. 6. Klepněte na tlačítko Otevřít.

97 Práce s textem Text bude importován do předem vybraného textového objektu nebo do nového textového rámečku. Pokud se celý importovaný text nevejde do aktivního textového rámečku, zobrazí se dialogové okno s výzvou. Je možné vytvořit další rámečky, které pojmou přetečený text (klepněte na tlačítko Ano), nebo jednoduše ponechat text ve skryté oblasti přetečení (klepněte na tlačítko Ne). Co jsou textové rámečky Text v aplikaci PagePlus je obvykle vkládán do textových rámečků, které mohou obsahovat jednotlivá slova, samostatné odstavce nebo text několika článků či kapitol. Můžete také použít umělecký text (viz str. 98), kterým naformátujete samostatný text pomocí speciálních efektů, nebo text tabulky (na str. 138), který podporuje zobrazení v řádcích a sloupcích. Co je textový rámeček? Textový rámeček představuje miniaturu stránky s následujícími prvky: okraje a vodítka sloupců, která určují natékání textu, volitelné předchozí a následující rámečky, text a volitelné vložené obrázky, které protékají rámečky. Text v rámečku je označován jako článek. Jakmile pohnete s textovým rámečkem, obsažený článek automaticky sleduje pohyb. Pokud změníte velikost textového rámečku, tok textu článku se přizpůsobí novým rozměrům.

98 88 Práce s textem Rámečky lze vzájemně propojit tak, aby jeden článek pokračoval na dalším rámečku a pak na dalším. Textové rámečky však mohou snadno existovat i samy o sobě. Tímto způsobem lze v libovolné publikaci vytvořit text v jednotlivém rámečku, rozložit článek do několika rámečků nebo vložit řadu nezávislých posloupností rámečků. Umístěním textových rámečků na jakékoli místo dokumentu a jejich propojením v libovolném pořadí můžete sestavit noviny nebo publikaci ve formátu novin se články, které se přelévají z jednoho sloupce do druhého (viz níže), a dokonce mezi různými stránkami. Rámeček 1 Rámeček 2 Vytvoření textových rámečků Rámečky přidáváte na stránku stejně jako jakékoli jiné objekty. Aplikace PagePlus podporuje širokou nabídku tvarů rámečků, u kterých lze po vložení na stránku upravovat velikost nebo je vytvarovat do nových tvarů (obdobně jako rychlé tvary popsané na str. 182).

99 Práce s textem 89 Vytvoření rámečku: 1. Vyberte standardní nebo tvarovaný textový rámeček v rozevírací nabídce nástrojů Nástroje. Textový rámeček na panelu 2. Klepnutím na stránku nebo pracovní plochu vytvořte nový rámeček s výchozí velikostí. - nebo - Přetažením myší umístěte textový rámeček s požadovanými rozměry. Odstranění rámečku: Vyberte rámeček klepnutím na jeho okraje (zobrazí se plné ohraničení) a pak stiskněte klávesu Delete. Textové rámečky lze vybírat, přesouvat a měnit jejich velikost stejně jako u jiných objektů. (Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus.) Jakmile vyberete ohraničení rámečku, které je vyznačeno plnou čárou s rohovými a hranovými úchyty, můžete pracovat s vlastnostmi rámečku a po výběru vnitřku rámečku přesunout blikající kurzor do textu rámečku (ohraničení rámečku se zobrazí šrafovaně, což označuje režim úprav). V tomto režimu můžete upravovat text. (Další informace naleznete v tématu Úprava textu na stránce na str. 104.)

100 90 Práce s textem Vložení textu do rámečku Text lze vložit do rámečku některým z těchto způsobů: Editor článků WritePlus: Vyberte článek a pak klepněte na tlačítko WritePlus na kontextovém panelu nástrojů Rámeček. Import textu: Klepněte pravým tlačítkem myši na rámeček a pak vyberte příkaz Vložit textový soubor... (kombinace kláves Ctrl+T), který zajistí import textu. Psaní do rámečku: Vkládání ze schránky: Vyberte nástroj Ukazatel a pak klepnutím vložte kurzor, který umožní psaní nového textu nebo úpravu stávajícího textu přímo v rámečku. (Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus.) Na pozici kurzoru v textu stiskněte kombinaci kláves Ctrl+V. Přetažení myší: Vyberte text (například v souboru textového procesoru) a pak jej přetáhněte na stránku aplikace PagePlus. Pokud text přemístíte do vybraného rámečku, text je vložen na místo, kde se předtím nacházel kurzor. Jinak je pro text vytvořen nový rámeček.

101 Práce s textem 91 Nastavení a rozvržení rámečků Rozvržení rámečku určuje způsob natékání textu v rámečku. Rámeček může obsahovat několik sloupců. Jakmile vyberete rámeček, zobrazí se okraje sloupců jako čárkované šedé vodicí čáry (podle nastavení v okně Nastavení rámečku). Počítejte s tím, že oproti vodítkům stránky a řádků či sloupců, které slouží jako vodítka rozvržení při umístění prvků stránky, sloupce rámečku ve skutečnosti určují způsob toku textu v jednotlivém rámečku. Text nemůže téct mimo vodítka sloupců. Vodítka sloupců můžete přetahovat nebo upravit horní či dolní krytí sloupce a levé či pravé okraje sloupce v dialogovém okně. A - vodítka sloupce, B - krytí sloupce Přímá úprava vlastností rámečku: Vyberte objekt rámečku a pak přetažením vodicích čar sloupce upravte hranice sloupce.

102 92 Práce s textem (1) (2) (3) Na předcházejícím obrázku je znázorněn způsob, jakým se změní kurzor při přesunutí ukazatele myši přes vybrané ohraničení (1), po přetažení do vnitřní části vodítka přizpůsobovaného sloupce (2) a po přetažení dolů, kdy dojde k posunutí krytí sloupce (3). Úprava vlastností rámečku v dialogovém okně: 1. Vyberte rámeček a pak klepněte na tlačítko Nastavení rámečku na kontextovém panelu nástrojů Rámeček. 2. V dialogovém okně můžete upravit položky Počet sloupců, Mezera (mezera mezi sloupci), Levý okraj, Pravý okraj a povolit či zakázat obtékání textu kolem objektu. 3. Chcete-li změnit šířku a krytí sloupců (horní a dolní vodítka rámečku), klepněte na buňku v tabulce a zadejte novou hodnotu. Propojení textových rámečků Vybraný textový rámeček obsahuje v pravé dolní části tlačítko Odkaz, které označuje stav rámečku a textu příslušného článku a pomocí něhož lze ovládat tok článku do následujících rámečků:

103 Práce s textem 93 Bez přetečení rámeček není propojen s následujícím rámečkem (jde buď o samostatný rámeček, nebo o poslední rámeček v posloupnosti) a je prázdný nebo je viditelný konec textu článku. Přetečení zaplněný rámeček není propojen (samostatný nebo poslední rámeček) a ve skryté oblasti přetečení se nachází text článku. Rovněž se zobrazí tlačítko natékání nalevo od tlačítka Propojit. Auto Pokračování rámeček je propojen s následujícím. Konec textu článku je viditelný nebo natéká do následujícího rámečku. Poznámka: Ikona tlačítka je červená, pokud v posledním rámečku v posloupnosti došlo k přetečení textu, a zelená, pokud nedochází k přetečení. Existují dva základní způsoby vytvoření propojené posloupnosti rámečků: Lze propojit posloupnost prázdných rámečků a pak importovat text. Lze importovat text do jednoho rámečku a pak vytvořit a propojit další rámečky, do nichž text automaticky nateče. Jsou-li rámečky vytvářeny pomocí možnosti Automatické natékání (například při importu textu), automaticky se propojí do posloupnosti. K vytvoření propojení nebo ke změně pořadí propojení mezi existujícími rámečky lze použít tlačítko Odkaz pod rámečkem.

104 94 Práce s textem Nezapomeňte sledovat kurzor, který změnou tvaru indikuje tyto operace. Lze vytvářet propojení na rámečky, které již obsahují text nebo které jsou již součástí posloupnosti propojení. Pokud rámeček nebyl součástí posloupnosti propojení, jeho text se sloučí do článku vybraného textu. Lze kombinovat různé posloupnosti rámečků a vytvořit jednotný text článku. Propojení vybraného rámečku s existujícím rámečkem: Klepněte na tlačítko Odkaz v rámečku (zobrazující nebo.) Kurzorem pro tok textu klepněte na rámeček, k němuž má být vytvořeno propojení. Propojení vybraného rámečku s nově nakresleným rámečkem: Podobně jako výše, ale místo klepnutí na cílový rámeček buď klepněte na stránku (pro výchozí rámeček), nebo táhněte na stránce (pro vytvoření rámečku požadované velikosti). Druhá možnost je vhodná pro rychlé rozvržení propojených rámečků na různých stránkách. Zrušení propojení vybraného rámečku z posloupnosti: Klepněte na tlačítko a pak klepněte kurzorem pro tok textu na tentýž rámeček. Text článku zůstane ve zbývajících rámečcích. Pokud například odpojíte druhý rámeček z posloupnosti tří rámečků, text článku zůstane v prvním a třetím rámečku, které jsou nyní propojeny do posloupnosti dvou rámečků. Odpojený rámeček je vždy prázdný.

105 Práce s textem 95 Navigace mezi rámečky: Klepněte do textu na konci textového rámečku a poté pomocí klávesy se šipkou dolů přejděte do následujícího rámečku. Přizpůsobení textu do rámečků Přizpůsobení textu článku přesně do řady rámečků je součástí pokročilého rozvržení publikací. Pokud se text článku do posloupnosti rámečků nevejde, aplikace PagePlus uloží přebytečný text do neviditelné oblasti přetečení a v posledním rámečku v pořadí se zobrazí tlačítko odkazu. U tlačítka odkazu se zobrazí tlačítko Auto natékání. Článek můžete upravit, nebo můžete zvětšit prostor tím, že do posloupnosti přidáte navíc jeden nebo dva rámečky. Klepnutím na tlačítko Auto natékání přidáte další rámečky a stránky podle potřeby (viz dále). I po rozmístění rámečků můžete dále řídit způsob distribuce textu v rámečcích. K tomuto účelu slouží kontextový panel nástrojů Rámeček.

106 96 Práce s textem Rozevírací nabídka Změna velikosti textu obsahuje tři nástroje, které určují způsob škálování textu v textovém rámečku. Jedná se o jednorázové operace (narozdíl od průběžných možností funkce Auto. přizpůsobení popsaných v dalším textu). Přizpůsobit text Klepnutím na toto tlačítko nastavíte měřítko velikosti textu článku tak, aby se přesně vešel do dostupných rámečků. Další text vložený do rámečku způsobí přetečení textu. Funkci můžete použít na začátku úprav, abyste vyzkoušeli, jak bude článek vypadat na stránce, nebo téměř na konci práce při posledním dolaďování publikace. Funkce Přizpůsobit text nejprve použije malé změny velikosti bodů, pak malé změny prokladu a dále bude upravovat odsazení odstavců, dokud se text nepřizpůsobí prostoru, který je k dispozici. Zvětšit text Klepnutím na tlačítko zvětšíte velikost textu článku o jeden krok (přibližně 2 %). Zmenšit text Klepnutím na tlačítko zmenšíte velikost textu článku o jeden krok.

107 Práce s textem 97 Veškerý text článku v rámečku může mít vlastní nastavení automatického přizpůsobení: V rozevírací nabídce Možnosti automatického přizpůsobení jsou uvedeny tři funkce automatického přizpůsobení, které průběžně ovlivňují text článku vybraného rámečku. Bez automatického přizpůsobení Jedná se o normální funkční režim. Je-li aktivován, text není automaticky škálován podle vybraného textového rámečku a na konci posloupnosti rámečků pravděpodobně zbude část prázdného místa. Zmenšit text při přetečení Při aktivaci je podle objemu nadbytečného textu přidaného do rámečku zmenšen text ve všech rámečcích tak, aby nedošlo k přetečení textu. Auto. přizpůsobení V tomto režimu bude rámeček průběžně automaticky škálovat text úpravou jeho velikosti (narozdíl od funkce Přizpůsobit text, která přizpůsobí text pouze jednou a jakýkoli další přidaný text způsobí přetečení textu). Automatické natékání Při importu textu je výhodné využívat výhody funkce Auto natékání, která bude automaticky vytvářet textové rámečky a stránky, dokud neskončí import veškerého textu. Tímto způsobem se vytvoří dostatečný počet rámečků pro zobrazení celého článku.

108 98 Práce s textem Pak již můžete zkoušet pouze různé úpravy, které jsou zapotřebí pro vyplnění dostupného prostoru ve vaší publikaci. Jestliže při úpravách přidáte do článku další text nebo zmenšíte velikost rámečku, můžete zjistit, že došlo k porušení podmínky přetečení. V takovém případě se můžete rozhodnout použít funkci Automatické přizpůsobení nebo klepnout na tlačítko Auto natékání. Aktivace automatického natékání textu ve článku na stránce: Klepněte na tlačítko Auto natékání vlevo od tlačítka Odkaz rámečku. Pokud nejsou nalezeny žádné jiné prázdné rámečky, zobrazí se výzva, abyste použili automatické natékání textu do nového rámečku nebo rámečků se stejnou velikostí, jako má původní rámeček, nebo do nového rámečku s velikostí stránky. Pokud se kdekoli v publikaci nachází prázdný rámeček, aplikace PagePlus před spuštěním funkce automatického natékání převede text do tohoto rámečku. Použití uměleckého textu Umělecký text je samostatný text, který lze zadat přímo na stránku. Je vhodný zejména pro nadpisy, zvýrazněné citáty a jiný speciální text a lze jej snadno formátovat pomocí standardních nástrojů pro text.

109 Práce s textem 99 Vytvoření uměleckého textu: 1. Vyberte nástroj Umělecký text v rozevírací nabídce Umělecký text na panelu nástrojů Nástroje. 2. Před samotným zadáním nastavte podle potřeby počáteční vlastnosti textu (písmo, styl atd.) pomocí kontextového panelu nástrojů Text, nabídky Formát nebo klepnutí pravým tlačítkem myši (a výběrem příkazu Formát textu>). 3. Klepnutím na stránku umístěte textový kurzor s výchozí velikostí bodu nebo tažením kurzoru se zaměřovacím křížem přes stránku určete konkrétní velikost, například 4. Zadáním přímo na stránce vytvořte umělecký text. Po vytvoření objektu uměleckého textu jej lze vybrat, přesunout, změnit jeho velikost, odstranit a kopírovat stejným způsobem jako textový rámeček. Lze aplikovat plné barvy, přechodové a bitmapové výplně a průhlednost.

110 100 Práce s textem Změna velikosti nebo proporcí objektu uměleckého textu: Chcete-li změnit velikost a současně zachovat proporce objektu, přetáhněte úchyty změny velikosti. Volné změny velikosti dosáhnete podržením klávesy Shift při přetažení. Úprava uměleckého textu: Tažením vyberte rozsah textu. Vytvoří se modrá oblast výběru. Poklepáním lze vybrat slovo a klepnutím třikrát celý text. Nyní lze zadat nový text, použít formát znaku nebo odstavce, upravit text v aplikaci WritePlus, zkontrolovat pravopis a podobně.

111 Práce s textem 101 Umístění textu na cestu Obyčejný umělecký text na rovné čáře není vůbec obyčejný jeho kreativní možnosti lze ale rozšířit ještě dále umístěním textu na zakřivenou cestu. Výsledný objekt má všechny vlastnosti uměleckého textu a navíc jeho cesta je Bézierova křivka, kterou lze upravit pomocí nástroje Ukazatel stejně snadno jako jakoukoli jinou čáru. Kromě toho lze text na cestě upravit jedinečnými způsoby, které jsou popsány dále. Použití předvolené zakřivené cesty na text: 1. Vytvořte objekt uměleckého textu. 2. Vyberte text, na kontextovém panelu nástrojů klepněte na rozevírací nabídku předvolenou cestu. Text na cestě a vyberte Text nyní natéká podle tvaru určené cesty. Přidání uměleckého textu na existující čáru nebo tvar: 1. Vytvořte čáru od ruky, rovnou nebo zakřivenou čáru (viz téma Kreslení a úprava čar na str. 179) nebo tvar (viz téma Kreslení a úpravy tvarů na str. 182).

112 102 Práce s textem 2. Vyberte nástroj Umělecký text v rozevírací nabídce Nástroje. Umělecký text na panelu nástrojů 3. Umístěte kurzor do bezprostřední blízkosti čáry. Když se kurzor změní, aby zahrnul křivku, klepněte tlačítkem myši na místo, v němž má text začínat. 4. Začněte psát v místě textového kurzoru. Text natéká podle čáry, která byla převedena na cestu. Umístění existujícího textu na existující čáru nebo tvar: 1. Vytvořte objekt uměleckého textu. 2. Vytvořte čáru od ruky, rovnou nebo zakřivenou čáru nebo tvar. 3. Vyberte oba objekty. V nabídce Nástroje vyberte příkaz Přizpůsobit text křivce. Text nyní natéká podle určené cesty.

113 Práce s textem 103 Současné vytvoření textu a čáry: 1. Vyberte některý z nástrojů Text na cestě v rozevírací nabídce Nástroje: Umělecký text na panelu nástrojů Nástroj text na cestě od ruky umožňuje nakreslit zakřivenou čáru od ruky. Nástroj text na přímce je určen ke kreslení rovných čar. Nástroj text na zakřivené cestě umožňuje spojit řadu segmentů čáry (které mohou být zakřivené i rovné) pospojováním teček pomocí myši. 2. Vytvořte čáru na stránce. Čára se zobrazí jako cesta s textovým kurzorem v počátečním bodu (u zakřivené cesty je k zobrazení textového kurzoru nutné stisknout klávesu Esc nebo poklepat). 3. Začněte psát v místě textového kurzoru. Text natéká podle cesty. Odebrání cesty textu: 1. Vyberte objekt cesty textu. 2. Klepněte na tlačítko Cesta Žádná v rozevírací nabídce Cesta kontextového nástrojového panelu Text. Text se změní na objekt uměleckého textu na rovné čáře a cesta je trvale odebrána.

114 104 Práce s textem Úprava textu na stránce Pomocí nástroje Ukazatel můžete přímo upravovat text rámečku, text tabulky nebo umělecký text. Na stránce můžete vybrat a zadat text, nastavit odsazení odstavců a zarážky tabulátorů, měnit vlastnosti textu, použít styly textu a použít funkci Najít a nahradit. Pro úpravy delších článků a pokročilejší možnosti vyberte možnost (Upravit článek aplikace WritePlus z nabídky Upravit). Výběr a zadání textu Výběr textu rámečku, uměleckého textu a textu tabulky dodržuje konvence nejaktuálnějších textových procesorů. Oblast výběru je pro přehlednost úprav stínovaná poloprůhlednou modrou barvou. Dvojitým, trojitým nebo čtyřnásobným klepnutím vyberte slovo, odstavec nebo celý text. Můžete rovněž stisknutím klávesy Ctrl a klepnutím nebo přetažením vybrat nesousedící slova, stisknutím klávesy Shift potom rozsah textu. Úprava textu na stránce: 1. Vyberte nástroj Ukazatel a potom klepněte do textového objektu (nebo sem přetáhněte kurzor). V místě klepnutí se zobrazí standardní textový kurzor (viz níže). - nebo - Vyberte jedno slovo, odstavec nebo část textu. 2. Napište nový text nebo přepište vybraný text.

115 Práce s textem 105 Počátek nového odstavce Stiskněte klávesu Enter. Nový řádek ve stejném odstavci (pomocí zalomení řádku nebo měkkého odřádkování) Stiskněte kombinaci kláves Shift+Enter. Následující dvě možnosti se vztahují pouze na text rámečku. Můžete použít tyto klávesové zkratky nebo vybrat položky z podnabídky Vložit>Zalomení. Text přetékající do dalšího sloupce (Nový sloupec), rámečku (Nový rámeček) nebo stránky (Nová stránka) Stiskněte kombinaci kláves Ctrl+Enter, Alt+Enter nebo Ctrl+Shift+Enter. Přepnutí mezi režimem vkládání a režimem přepisování: Stiskněte klávesu Insert.

116 106 Práce s textem Zobrazení speciálních znaků Klepněte na šipku rozevírací nabídky na panelu nástrojů Zobrazit a vyberte možnost Zobrazit speciální znaky (značky a zalomení odstavců; viz níže) nebo Zobrazit mezery (Zobrazit speciální znaky plus tabulátory, nedělitelné mezery, body dělení a vyplněné normální mezery). Kopírování, vkládání a přesouvání textu Text lze snadno kopírovat a vkládat za použití standardních formátů; podporováno je také přetažení textu myší. Pokud při vkládání neumístíte textový kurzor, můžete text vložit přímo do nového textového rámečku.

117 Práce s textem 107 Nastavení odsazení odstavců Pokud je vybrán textový objekt, značky na vodorovném pravítku označují levé odsazení, odsazení prvního řádku a pravé odsazení aktuálního odstavce. Odsazení odstavců nastavíte pomocí značek nebo použijte dialogové okno. Levé odsazení (A) je nastaveno vůči levému okraji objektu. Odsazení prvního řádku (B) je nastaveno relativně vzhledem k levému odsazení. Pravé odsazení (C) je nastaveno relativně vzhledem k pravému okraji objektu. Podrobné informace o nastavení okrajů rámečku najdete v tématu Nastavení a rozvržení rámečků (na str. 91). Nastavení odsazení aktuálního odstavce: Můžete přetahovat příslušné značky pravítek, jak je zobrazeno výše. - nebo -

118 108 Práce s textem Levá odsazení lze rychle měnit tlačítkem Zvýšit úroveň nebo Snížit úroveň pro zvětšení nebo zmenšení odsazení. Odsazení bude ve vzdálenosti aktuálně nastavené výchozí zarážky tabulátoru. - nebo - Chcete-li upravit nastavení odsazení zadáním konkrétních čísel, vyberte položku Odstavec... z nabídky Formát. V poli Odsazení můžete zadat hodnoty pro levé odsazení, pravé odsazení, odsazení prvního řádku nebo předsazení. Nastavení zarážek tabulátorů Nastavení zarážky tabulátoru: 1. Vyberte odstavce, u kterých chcete nastavit zarážky tabulátorů. 2. Klepejte na tlačítko průsečíku pravítek, dokud se nezmění na požadovaný typ tabulátoru: (levý, pravý, střední nebo decimální). Vlevo Na střed Vpravo Desetinné 3. Klepněte na vodorovné pravítko v místě, kam chcete nastavit zarážku tabulátoru. Zobrazí se vám zarážka tabulátoru. 4. Chcete-li zarážku tabulátoru přesunout, přetáhněte ji do nového umístění na pravítku. 5. Chcete-li zarážku tabulátoru odstranit, přetáhněte ji pryč z pravítka.

119 Práce s textem 109 Pokud chcete nastavit přesná měření pro tabulátory, klepněte pravým tlačítkem do rámečku a vyberte položku Formát textu. Potom vyberte z nabídky položku Tabulátory... Práce s textem Unicode Aplikace PagePlus plně podporuje kódování Unicode, což jí umožňuje zahrnutí cizojazyčných znaků nebo speciálních symbolů. Chcete-li vložit na stránku text v kódování Unicode ze schránky, použijte volby Upravit>Vložit jinak... a potom vyberte možnost Neformátovaný text Unicode. Znaky Unicode můžete vkládejte přímo do textu zadáním hexadecimální hodnoty Unicode a stisknutím kláves Alt+X. Stisknutím kláves Alt+X se přepíná mezi zobrazeným znakem a jeho ekvivalentní hexadecimální hodnotou (např. U+0040). Chcete-li exportovat text ve formátu Unicode, použijte aplikaci WritePlus.

120 110 Práce s textem Použití funkce Najít a nahradit V publikaci lze vyhledávat různé položky: nejenom slova či jejich části, ale také mnoho atributů znaků a odstavce, jako je písmo, styl, zarovnání, odrážky a číslování, chybějící písmo, iniciály, dokonce i včleněná grafika. Po vyhledání lze položky nahradit buď globálně, nebo podle jednotlivých výskytů. Použití funkce Najít a nahradit v textu rámečku: 1. Vyberte příkaz Najít a nahradit... v nabídce Upravit. 2. V dialogovém okně zadejte do pole Najít text, který chcete vyhledat, a do pole Nahradit případný náhradní text. Klepnutím na šipku dolů zobrazíte nedávno použité položky. Klepnutím na tlačítko kteréhokoli z polí zobrazíte rozevírací nabídku, v níž lze vybrat formáty nebo zvláštní znaky, případně definovat regulární výraz (pro hledání pomocí zástupných znaků). 3. Vyberte rozsah, v němž se bude vyhledávat: Aktuální článek (pouze aktuálně vybraný text nebo článek), Všechny články (veškerý text) nebo Aktuální výběr (použito pouze s příkazem Nahradit vše pro zpracování aktuálně vybraného textu). 4. Zaškrtnutím políčka Shoda celých slov určíte vyhledávání posloupností znaků, které začínají a končí prázdným místem (mezerou, znakem tabulátoru, novou stránkou apod.) či interpunkcí nebo které se nachází na začátku či konci odstavce. Zaškrtnutím políčka Rozlišovat malá a velká písmena určíte vyhledávání, v němž záleží na velikosti písmen. Zaškrtnutím políčka Regulární výrazy určíte, že obsah pole Vyhledat bude považován za výraz (nikoli za literálový řetězec k vyhledání).

121 Práce s textem Klepnutím na tlačítko Najít další vyhledáte první výskyt textu v poli Vyhledat. - nebo - Klepnutím na tlačítko Vybrat vše zvýrazníte všechny výskyty odpovídajícího textu v dokumentu. 6. Klepnutím na tlačítko Nahradit nahradíte nalezený výskyt náhradním textem. Klepnutím na tlačítko Najít další přejdete na další výskyt odpovídajícího textu. Opakovaným použitím tlačítka Nahradit přejděte až na konec dokumentu. - nebo - Klepnutím na tlačítko Nahradit vše nahradíte všechny výskyty nalezeného textu náhradním textem najednou. Aplikace PagePlus oznámí dokončení vyhledávání. 7. Klepnutím na tlačítko Zavřít zavřete dialogové okno Najít a nahradit. Nastavení vlastností textu Aplikace PagePlus umožňuje vysokou úroveň typografické kontroly nad znaky a odstavci u textu rámečku, textu tabulky a uměleckého textu. Použití základního formátování textu: 1. Vyberte text. 2. Pomocí tlačítek na kontextovém panelu nástrojů Text změňte styl textu, písmo, velikost bodu, atributy, zarovnání odstavce, odrážky, číslování nebo úroveň.

122 112 Práce s textem Vymazání místního formátování (obnovení jednoduchých nebo výchozích vlastností textu): Vyberte rozsah textu s místním formátováním. Klepněte na položku Vymazat formátování v rozevíracím seznamu stylů textu na kontextovém panelu nástrojů Text (nebo na záložce Styly textu). Používání písem Jednou z nejzásadnějších úprav vzhledu vašeho dokumentu je změna písem použitých v uměleckém textu, textu v rámečku nebo textu v tabulce. Použitím různých písem u znaků nebo celého odstavce můžete svým čtenářům předat velmi odlišná sdělení. Přiřazení písem je v aplikaci PagePlus velmi jednoduché a lze je provést na záložce Písma, na kontextovém panelu nástrojů Text nebo v dialogovém okně Znak (klepnutím pravým tlačítkem myši nebo v nabídce Formát).

123 Písmo náleží některému z následujících typů označených symbolem před názvem písma. Práce s textem 113 TrueType OpenType Typ 1 (PostScript) Rastrové (bitmapové) Záložka Písma je standardně skrytá, ale můžete ji zobrazit klepnutím na tlačítko se šipkou na levé straně pracovní plochy. Může být také zapotřebí klepnutím na popisek Písma zobrazit záložku Písma. Přiřazení písem a jejich náhled Písma uvedená na záložce Písma představují aktuálně instalovaná písma v počítači. To znamená, že tato písma lze využít při formátování libovolného vybraného znaku nebo odstavce. Přiřazení písma: Vyberte určitý text a pak klepnutím na název písma na záložce Písma přiřaďte písmo danému textu. Náhled, jak budou písma vypadat na vybraném textu, můžete vidět po aktivaci funkce náhledu písma v aplikaci PagePlus.

124 114 Práce s textem Náhled písem: 1. Na kartě záložky Nabídka záložky (vpravo na záložce) zaškrtněte položku Písmo náhledu. 2. V dokumentu vyberte oddíl textu (písmeno, slovo nebo odstavec). 3. Na záložce Písma přesuňte ukazatel myši přes kterékoli písmo v seznamu. Dojde k překreslení vybraného textu, můžete tedy vidět, jak bude písmo ve skutečnosti vypadat. 4. (Volitelné) Klepnutím na písmo na záložce Písma přiřaďte písmo textu. Záměna běžných písem Záměna jednoho písma jiným představuje velmi jednoduchou akci na jednotlivém výběru textu, nicméně záložka Písma podporuje podstatně složitější operace můžete vyhledat písmo v celém dokumentu (viz výše) a v případě potřeby je zaměnit za jiné písmo. Pak je jednoduché změnit přiřazení jiného písma na vybraném textu. Výběr (a změna) písma v celém dokumentu: 1. Klepněte pravým tlačítkem myši na písmo uvedené na záložce Písma. Je-li písmo použito v dokumentu, zobrazí se zpráva Vybrat vše Instance (počet: n) (n je počet uplatnění písma). Pokud nebyl nalezen žádný výskyt, zobrazí se zpráva Není v současnosti použito. 2. Klepněte na popisek zprávy, která získá modrý stín, a následně dojde k výběru textu formátovaného vybraným písmem.

125 Práce s textem Přesuňte ukazatel myši přes názvy písem v seznamu písem. Klepnutím na vybrané písmo je použijte na vybraný text. (Pokud jste použili vyhledávání Používaná písma, může být nutné před výběrem náhradního písma smazat výsledky hledání.) Písma typu OpenType Operační systém Microsoft Windows je standardně dodáván s písmy typu OpenType a TrueType. Jednotlivé typy písem rozlišíte podle jejich symbolů ( a označující typ OpenType a TrueType) uvedených v rozevíracím seznamu Písmo na kontextovém panelu nástrojů Text v dialogovém okně Styl textu a v seznamu písem na záložce Písma. Chcete-li rozšířit možnosti instalovaného písma, můžete v aplikaci PagePlus využít výhody dalších vlastností písma integrovaných do návrhu písma. Tyto aktivní znaky písma lze změnit prostřednictvím substitučních pravidel nebo ruční volbou. Jako příklad lze uvést speciální glyfy, tj. nejrůznější tvary zobrazené u znaku. Počítejte s tím, že některá písma nepodporují rozšířené vlastnosti písma nebo podporují pouze omezenou sadu možností. To závisí na tom, jak bylo písmo původně vytvořeno svým autorem. Písma systému Windows Vista, jako jsou například Constantia, Calibri nebo Cambria, mají omezené vlastnosti OpenType. Pokud jste však profesionálním uživatelem aplikace PagePlus a využíváte pokročilou typografii, pravděpodobně jste již zakoupili a instalovali profesionální písma, která vám pomohou využívat maximum výhod těchto vlastností. Vlastnosti závislé na písmech mohou zahrnovat následující možnosti:

126 116 Práce s textem Ligatury Stylistické sady a stylistické alternativy Velká písmena a petitové verzálky Formy závislé na velikosti písmen Horní a dolní indexy

127 Práce s textem 117 Zlomky Minuskové číslice Proporcionální číslice Stejně jako v případě ostatních atributů textu můžete použít vlastnosti písma na vybrané znaky nebo styly textu z kontextového panelu nástrojů Text nebo dialogového okna Styl textu. Názvy možností jsou na obou místech uživatelského rozhraní podobné. (Další informace naleznete na str. 111 nebo 121.) Možnosti se liší podle písma. Jestliže nejsou nabízeny žádné možnosti, písmo nepodporuje rozšířené vlastnosti písma. Použití vlastností OpenType na vybrané znaky: 1. Vyberte text, kterému je přiřazeno písmo typu OpenType.

128 118 Práce s textem 2. Na kontextovém panelu nástrojů Text klepněte na šipku dolů v rozevírací nabídce OpenType. Možnosti zobrazené v rozevírací nabídce (obsahující vzorový text a náhled při přesunutí ukazatele myši) se liší podle vlastností, které písmo OpenType podporuje. 3. Vyberte možnosti v rozevírací nabídce. Použití vlastností OpenType na styly textu: 1. V nabídce Formát>Znak vyberte příkaz Znak OpenType. Rozbalte strom tak, aby se zobrazily všechny vlastnosti OpenType. 2. Povolte vlastnosti písma v oddílech Alternativy, Čísla, Kapitálky a Podrobnosti. Pokud je možnost uvedena v závorkách, není aktuálně používaným písmem podporována. Tímto způsobem můžete vlastnosti aktivovat pro styly textu, ve kterých není písmo známé. Nahrazování písem Při otevírání publikací aplikace PagePlus může docházet k problémům s náhradou písem. Důvodem mohou být písma v původním dokumentu, která se v cílovém počítači nenacházejí. Dojde-li k takové situaci, lze pomocí dialogového okna určit nahrazení nedostupného písma.

129 Práce s textem 119 Mechanismus náhrady písma aplikace PagePlus využívá systém správy písem PANOSE, který dokáže inteligentně vyhledat nejvhodnější náhradu chybějícího písma některým z písem dostupných v místním počítači. Ve výchozím nastavení lze klepnutím na tlačítko OK automaticky nahradit chybějící písmo standardním dostupným písmem (například písmem Arial). Lze rovněž ručně nahradit chybějící písmo písmem podle vlastního výběru. K tomu je nutné povolit tlačítko Nahrazení písem zadat ručně. Chcete-li předejít nahrazení písma, pokuste se podle možností použít původní písma z počítače, v němž byla publikace vytvořena. Při importu souborů PDF se aplikace PagePlus pokusí použít vložená písma a provést předepsanou náhradu písma. Ruční nahrazení písma při načítání publikace: 1. Povolte tlačítko Nahrazení písem zadat ručně v úvodním dialogovém okně a klepněte na tlačítko OK. 2. Ve Správci prostředků klepněte na záložku Písma a vyberte písmo se stavem Chybějící. Klepněte na položku Nahrazení. 3. V dialogovém okně Nahrazení chybějících písem vyberte náhradní písmo v rozevíracím seznamu Dostupná písma a zkontrolujte, zda je nutné zaškrtnout možnosti Tučné anebo Kurzíva. Některá písma jsou jako náhradní vhodnější, když se jejich styl nastaví na tučný nebo kurzívu.

130 120 Práce s textem 4. Klepnutím na tlačítko Přidat<< umístěte písmo do pole Nahradit za. Toto pole může obsahovat více písem kromě první volby i sekundární písmo (například písmo Arial nebo Times New Roman). Sekundární písmo (možná rozšířenější písmo) je užitečné v případě, že chcete poskytnout alternativu k první volbě náhradního písma. První volba by vždy měla být na začátku seznamu. Toho lze docílit pomocí tlačítek Posunout nahoru a Posunout dolů. 5. Klepněte na tlačítko OK. Pole Nahradit za lze obnovit klepnutím na tlačítko Výchozí. Dojde k nahrazení uvedených písem jedním písmem, například písmem Arial nebo Times New Roman, podle systému Windows (tuto volbu nelze konfigurovat). Ruční nahrazení písma v libovolném okamžiku: 1. Vyberte příkaz Správce prostředků v nabídce Nástroje. 2. Vyberte záložku Písma, v seznamu vyberte písmo a klepněte na tlačítko Nahrazení. 3. V dialogovém okně vyberte chybějící písmo, které bude nahrazeno, v rozevírací nabídce Písmo k nahrazení. 4. Proveďte náhradu písma podle popisu v předchozím postupu. Opakujte tyto kroky pro všechna písma, která mají být nahrazena, v rozevírací nabídce Písmo k nahrazení. Pomocí tlačítka Importovat můžete opakovaně použít mapování písem uložená v jiných publikacích; tlačítko Exportovat umožňuje uložit vlastní mapování.

131 Práce s textem 121 Použití stylů textu Aplikace PagePlus umožňuje používat pojmenované styly textu (předdefinované nebo uživatelské), které lze použít pro text rámečku, text tabulky, umělecký text, text indexu nebo text obsahu. Styl textu představuje sadu atributů znaků a odstavců, které jsou uloženy jako skupina. Když použijete styl na text, použijete v jednou kroku celou skupinu atributů. Můžete například použít pojmenované styly odstavců pro konkrétní prvky rozvržení, jako jsou například Záhlaví 1 nebo Tělo, a styly znaků s popisnými názvy, jako je například Zvýraznění, Tučné nebo Odkaz. Styly lze použít na znaky nebo odstavce použitím kontextového panelu nástrojů Text nebo záložky Styly textu. Styly znaků a odstavců lze spravovat z palety Styl textu. Styly odstavců a znaků Styl odstavce představuje úplnou specifikaci vzhledu odstavce včetně všech formátovacích atributů pro písma a odstavce. Každý odstavec v aplikaci PagePlus má přiřazený styl odstavce. Styl znaku zahrnuje pouze atributy písma (název, bodová velikost, tučné, kurzíva atd.) a používáme jej na úrovni znaků (tedy na rozsah vybraných znaků) a nikoli na celý odstavec. Práce s pojmenovanými styly Pojmenovaný styl aktuálně vybraného textu je zobrazený na záložce Styly textu nebo v rozevíracím seznamu Styly na kontextovém panelu nástrojů Text. Může být zobrazen styl znaků (je-li některý použitý lokálně), nebo styl odstavce (v ostatních případech). Použití pojmenovaného stylu: 1. Pomocí nástroje Ukazatel klepněte na odstavec (v případě použití stylu odstavce) nebo vyberte rozsah textu (jestliže používáte styl znaku).

132 122 Práce s textem 2. Zobrazte záložku Styly textu a vyberte styl ze seznamu stylů. - nebo - Na kontextovém panelu nástrojů Text rozbalte klepnutím na šipku rozevírací seznam Styly a vyberte název stylu. Na záložce Styl textu se zobrazí styl odstavce nebo znaku, který byl použit na vybraný text. Vzhledem k tomu, že formátování odstavce i znaků lze použít na stejný text, veškeré aktuální formátování textu je zobrazeno v poli Aktuální formát na záložce. Aktualizace pojmenovaného stylu použitím vlastností stávajícího textu: 1. Uplatněte požadované změny formátování na veškerý text, který používá pojmenovaný styl. 2. Na záložce Styly textu klepněte pravým tlačítkem myši na styl a pak vyberte položku Aktualizovat <styl> podle výběru. Nové vlastnosti budou nastaveny pro veškerý text, který používá daný pojmenovaný styl v celé publikaci. Vytvoření nového stylu odstavce nebo znaků: 1. Možnosti: 1. Na záložce Styly textu vyberte styl odstavce nebo znaků, ze kterého chcete vycházet při vytváření nového stylu. 2. Klepněte na tlačítko Vytvořit odstavcový styl nebo Vytvořit znakový styl. - nebo -

133 Práce s textem 123 Vyberte položku Paleta stylů textu... v nabídce Formát a se základním stylem vybraným v dialogovém okně klepněte na tlačítko Vytvořit V dialogovém okně Styl textu definujte název stylu, styl, ze kterého chcete vycházet, styl pro následující odstavec a přepínaný styl při zvýšení úrovně textu. Zaškrtnutím políčka Vždy uvést ve studiové verzi zajistěte, aby se styl zobrazoval na záložce Styly textu. 3. V nabídce se stromem položek nalevo upravte libovolné atributy znaků nebo odstavců, tabulátory, odrážky a iniciály, které chcete zahrnout do definice nového stylu. 4. Klepnutím na tlačítko OK vytvořte styl nebo zrušte provedené změny tlačítkem Storno. Vytvoření nového stylu použitím vlastností existujícího textu: 1. Naformátujte text podle požadavků. 2. Chcete-li definovat styl znaků, vyberte rozsah textu se změněným formátováním. Chcete-li definovat styl odstavce, zrušte výběr textu a ponechte blikající kurzor v nově formátovaném oddílu. 3. Zadejte název nového stylu do rozevíracího seznamu Styly na kontextovém panelu nástrojů Text a stiskněte klávesu Enter. Nový styl je definován na základě vlastností vybraného textu. Úprava existujícího stylu: 1. Záložka Styly textu: Klepněte pravým tlačítkem myši na styl znaků nebo odstavce, které chcete upravit, a pak

134 124 Práce s textem vyberte příkaz Změnit <styl>... - nebo - Pomocí vybraného stylu klepněte na tlačítko Spravovat styly na záložce Styly textu a pak klepněte na tlačítko Upravit V dialogovém okně Styl textu definujte (nebo upravte) název stylu, základní styl a libovolné atributy znaků nebo odstavce, tabulátory, odrážky nebo iniciály, které chcete zahrnout do definice stylu. 3. Klepnutím na tlačítko OK potvrďte vlastnosti stylu nebo tlačítkem Storno zrušte změny. 4. Klepnutím na tlačítko Použít aktualizujte text nebo tlačítkem Zavřít zachovejte styl v publikaci pro budoucí použití. Případně vyberte příkaz Paleta stylů textu... v nabídce Formát, který slouží k úpravám stylů, a pak změňte výchozí nastavení textu (Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus). Odstranění jednoho nebo několika stylů textu: Klepněte pravým tlačítkem myši na styl textu a vyberte příkaz Odstranit <styl>... V dialogovém okně klepněte na tlačítko Odebrat. Chcete-li odstranit několik stylů, zaškrtněte nejprve několik názvů stylů. Chcete-li odebrat všechny styly nebo pouze styly, které se nepoužívají, použijte odpovídající tlačítka. S odstraňováním stylů zacházejte opatrně. Styly odvozené od nadřazeného stylu budou označeny k odstranění.

135 Práce s textem 125 Odebrání místního formátování Chcete-li pro znaky nebo odstavce vrátit původní formátování, klepněte na položku Vymazat formátování na záložce Styly textu. Tato funkce je skvělá v případě, že chcete vrátit formátování, které se neosvědčilo. Formátování můžete vymazat z vybraných znaků a odstavců (jednotlivě i najednou) podle toho, jaký text je aktuálně vybrán. Následující tabulka popisuje, jaký vliv má výběr různých druhů textu na funkci mazání formátování. Výběr Dopad funkce Vymazat formátování Slovo Rozsah textu Jeden odstavec Několik odstavců Text článku Textový rámeček Znak Znak Znak a odstavec Odstavec Znak a odstavec Znak a odstavec Klepnutím na rozbalovací šipku Vymazat formátování máte také možnost explicitně určit, jak bude funkce mazání formátování použita. Podobně jako mazání formátování můžete použít položku Znovu použít styly na záložce Textové styly (nebo kontextovém panelu nástrojů Text), kterou smažete veškeré lokální nastavení formátů a ponecháte text ve výchozím tvaru. Pokud však příkazem Vymazat formátování vrátíte text do stylu Normální, funkce Znovu použít styly vrátí textu zpět jeho aktuálně pojmenovaný styl. Chcete-li současně odstranit styl znaků i odstavce, použijte příkaz Použít na znak (zachová lokální nastavení stylu odstavce), Použít na odstavec (zachová lokální nastavení stylu znaků) a Použít na obojí.

136 126 Práce s textem Můžete také odebrat formátování stylu a začít styl textu vytvářet znovu (pokud takovému postupu dáváte přednost). Klepněte na tlačítko Spravovat styly na záložce Styly textu, klepněte na tlačítko Upravit a pak klepněte na tlačítko Vymazat vše v oddílu Obecné. Změna běžných stylů Záměna stylu znaku nebo odstavce za jiný pro souvislý oddíl textu je velmi jednoduchá. V aplikaci PagePlus je navíc velmi jednoduché zaměnit jeden styl za jiný tak, že vyberete několik instancí stylu a zaměníte je za alternativní styl. Tím můžete současně přepnout styly ve všech odstavcích všech článků. Výběr (a změna) stylu v celém dokumentu: 1. Klepněte pravým tlačítkem myši na styl zobrazený na záložce Styly textu. 2. Je-li styl použitý v dokumentu, zobrazí se zpráva Vybrat vše: n instancí (kde n je počet použití stylu). Pokud je počet použití stylu nulový, zobrazí se zpráva Není v současnosti použito. 3. Klepněte na popisek zprávy. Text formátovaný vybraným stylem se zvýrazní. 4. V seznamu stylů přesuňte ukazatel myši na názvy stylů a pak klepnutím na styl jej uplatněte na vybraný text.

137 Práce s textem 127 Obtékání textu Aplikace PagePlus umožňuje textu v rámečku obtékat kolem obrysů jiného samostatného objektu. To obvykle znamená obtékání textu podle obrázku, který překrývá textový rámeček nebo do něj přesahuje. Text rámečku může obtékat kolem obrázku, tvaru, uměleckého textu, tabulky nebo jiného rámečku. Obtékání se provádí změnou nastavení obtékání objektu, kolem něhož má text obtékat. Obtékání textu kolem objektu: 1. Vyberte objekt, kolem něhož má text obtékat. 2. Klepněte na tlačítko Nastavení obtékání na panelu nástrojů Uspořádat.

138 128 Práce s textem 3. Klepnutím na ukázku vyberte způsob, kterým bude text kolem objektu obtékat, tj. 4. Dalším klepnutím na ukázku zvolte strany vybraného objektu, pro které bude způsob obtékání použit. Na příkladu je znázorněno těsné obtékání pouze pravé strany objektu. 5. Klepněte na tlačítko OK. Kromě toho je možné určit Vzdálenost od textu: odstup mezi obrysem obtékání objektu a přilehlým textem. (Obrys obtékání je obrys, který definuje hrany objektu pro účely obtékání textu.) Přesnějšího přiléhání textu dosáhnete ruční změnou obrysu obtékání pomocí kontextového panelu nástrojů Křivka. Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus.

139 Práce s textem 129 Vytvoření seznamů s odrážkami nebo číslovaného seznamu Existuje možnost přeměnit řadu odstavců na seznamy s odrážkami, číslované seznamy nebo víceúrovňové seznamy. Odrážky jsou užitečné zejména při výpisu zájmových položek bez konkrétního požadovaného pořadí, číslovaných seznamů pro prezentaci podrobných postupů (podle čísla nebo písmene), a víceúrovňových seznamů pro inteligentnější hierarchické seznamy uvedené čísly, symboly nebo jejich kombinací, přičemž všechny jsou s podpůrným volitelným textem (Další informace naleznete v tématu Použití víceúrovňových seznamů na str. 131). Seznam s odrážkami Číslovaný seznam Víceúrovňový seznam Aplikace PagePlus umožňuje vytváření jednoduchých seznamů přímo z kontextového panelu nástrojů Text nebo výběrem z přednastavených seznamů s odrážkami, číslováním nebo více úrovněmi prostřednictvím dialogového okna. Pokud chcete postoupit o krok dále, můžete si vytvořit vlastní styly seznamů prostřednictvím výběru vlastních symbolů, čísel a formátů písma. Potom budete mít možnost nahradit stávající předvolby vlastní položkou založenou na vlastním stylu seznamu. Seznamy mohou být aplikovány na normální text (jako místní formátování) i na styly textu.

140 130 Práce s textem Vytvoření jednoduchého seznamu s odrážkami nebo číslovaného seznamu: 1. Vyberte jeden nebo více odstavců. nebo Klepněte na text v odstavci. 2. Vyberte možnost Seznam s odrážkami nebo Číslovaný seznam na kontextovém panelu nástrojů Text. Použitý styl seznamu je první předvolba zobrazená v dialogovém okně Odrážky a číslování popsaném níže. Vytvoření seznamu s odrážkami nebo číslovaného seznamu (s použitím předvoleb): 1. Vyberte jeden nebo více odstavců. nebo Klepněte na text v odstavci. 2. Vyberte možnost Odrážky a číslování... z nabídky Formát. 3. Z nabídky Odrážky a číslování v dialogovém okně Styl textu vyberte položku Odrážka, Číslo nebo Více úrovní v rozevírací nabídce Styl. 4. Vyberte jeden z předvolených formátů zobrazených ve výchozím nastavení. nebo Chcete-li vytvořit vlastní seznam, klepněte na tlačítko Podrobnosti a upravte zobrazené možnosti na vlastní. 5. Klepnutím na tlačítko OK použijete formátování seznamu. Chcete-li vytvořit číslované nebo víceúrovňové seznamy, zaškrtněte políčko Číslovat od začátku, čímž začnete číslování znovu od aktuální pozice

141 Práce s textem 131 kurzoru v seznamu; v opačném případě ponechejte možnost nezaškrtnutou. Formátování seznamu vypněte dalším klepnutím na tlačítko nebo na kontextovém panelu nástrojů Text. Použití víceúrovňových seznamů U víceúrovňových seznamů můžete na rozdíl od seznamů s odrážkami nebo číslovaných seznamů nastavit pro každou úroveň seznamu zobrazení jediného znaku (symbolu, textu nebo čísla). Úrovně jsou obvykle považovány za vzájemně podřízené, přičemž Úroveň 1 (první úroveň), Úroveň 2 (druhá), Úroveň 3 (třetí) atd. mají v seznamu klesající důležitost. Například následující jednoduchá víceúrovňová pasáž textu je uspořádána do tří úrovní. Pružnost víceúrovňového systému odrážek a číslování v aplikaci PagePlus znamená, že můžete zcela kontrolovat, co se bude na jednotlivých úrovních zobrazovat. Z tohoto důvodu nemusí mezi úrovněmi existovat žádné společné schéma číslování, tj. seznam může být na každé úrovni uveden jiným symbolem, textovou příponou nebo kombinací čísel.

142 132 Práce s textem Pokud použijete víceúrovňovou předvolbu na rozsah textu, získáte výchozí použitý seznam s formátem úrovně 1 předvolby. Pokud nepoužijte styly textu, budete muset přechodem na úroveň 2, 3, 4 atd. nastavit správnou úroveň pro položku seznamu. Změna úrovní seznamu u vybraných odstavců: Klepněte na tlačítko Zvýšit úroveň nebo Snížit úroveň na kontextovém panelu nástrojů Text, chcete-li zvýšit současnou úroveň o jednu. Víceúrovňové předvolby nabízejí několik jednoduchých, ale běžně používaných schémat pro formátování seznamů odstavců. Pokud ovšem chcete vytvářet vlastní seznamy nebo upravit stávající seznam, použijte tlačítko Podrobnosti v dialogovém okně Styl textu, pokud je vybrán styl Víceúrovňový. Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus. Přiřazení odrážek, čísel a úrovní ke stylům Dosud diskutované seznamy jsou obvykle aplikovány jako místní formátování na jednotlivý styl, obvykle Normální nebo Tělo. Na důkaz stačí, že struktura seznamu zmizí, pokud na vybraný seznam použijete možnost Vymazat formátování (na záložce Styly textu nebo v rozevírací nabídce Styly na kontextovém panelu nástrojů Text). Pokud pracujete na dlouhých dokumentech, možná používáte předem přiřazené styly textu (Záhlaví 1, Záhlaví 2, odsazení atd.) k formátování dokumentu namísto použití výše uvedeného místního formátování. Takové styly textu můžete používat spolu se styly seznamů k číslování záhlaví nebo odstavců automaticky bez nutnosti opakovaného formátování záhlaví nebo odstavců jako seznamů. Jako příklad lze uvést, že záhlaví a odstavce v technických a právních dokumentech jsou obvykle pro snadnou orientaci uvedeny čísly. Výhodou použití přístupu založeného na stylech je, že můžete nastavit automatické číslování a soustředit se mezitím na použití stylů na dokument.

143 Práce s textem 133 Pokud chcete vytvořit vlastní víceúrovňové styly odstavců, použijte položku Styl vyšší úrovně, pokud vytváříte styly textu. Tím nastavíte styl odstavce, který bude automaticky použit na text v případě, že je z kontextového panelu nástrojů vybrána možnost Zvýšit úroveň; další výhodou je, že pokud na text aplikujete víceúrovňový styl, styl přidružené další úrovně bude přístupný na záložce Styly textu. Aplikace PagePlus umožňuje snadno přiřadit existujícímu stylu textu styl seznamu s odrážkami, číslovaného seznamu nebo víceúrovňového seznamu (přednastaveného nebo vlastního seznamu). Další informace naleznete v tématu Použití stylů textu na str Použití automatických oprav překlepů při psaní Aplikace PagePlus nabízí dva špičkové podpůrné nástroje, které umožňují odstranit překlepy přímo během psaní. Funkce Automatické opravy řeší většinu běžných překlepů a umožňuje vytvářet vlastní seznam zkratek, které lze využít při automatickém nahrazování textu při psaní. Podtrhávat pravopisné chyby během psaní a označovat možná problémová slova v textu červeným podtržením. Obě funkce lze použít pro text rámečku, text tabulky a umělecký text. Chcete-li kontrolovat pravopis ve větším množství textu, můžete kdykoli spustit Kontrolu pravopisu. Automatické opravy Nastavení možností automatických oprav textu: 1. Vyberte příkaz Možnosti... v nabídce Nástroje a vyberte stránku Text>Automatické opravy>možnosti. 2. Zkontrolujte, zda nastavení automatické kontroly pravopisy vyhovuje vašim požadavkům.

144 134 Práce s textem Pro všechny zaškrtnuté možnosti bude automatická kontrola pravopisu povolena. Navíc lze použít automatické nahrazování textu předdefinovaným seznamem oprav, který obsahuje slova s častými chybami a jejich správný zápis a do kterého lze přidávat vlastní opravy. Použití seznamu oprav: 1. Vyberte příkaz Možnosti... v nabídce Nástroje a vyberte stránku Text>Automatické opravy>nahrazování. 2. Zapněte automatické opravy zaškrtnutím políčka Nahrazovat text během psaní. Jakmile zadáte slovo s překlepem, dojde k jeho náhradě za předdefinovanou správnou verzi. Přidání vlastních řetězců do seznamu oprav: 1. V poli Nahradit zadejte název položky automatické opravy. Název představuje zkratku nebo slovo, které chcete automaticky nahradit při psaní. Pokud například děláte často chybu ve slovu robot zápisem robto, zadejte do pole Nahradit řetězec robto. 2. V poli Čím zadejte text, který chcete automaticky vložit místo zkratky nebo slova uvedeného v poli Nahradit. 3. Klepnutím na tlačítko Přidat vložte novou položku do seznamu. 4. Chcete-li upravit položku v seznamu oprav, vyberte položku v seznamu a pak ji upravte pomocí polí Nahradit a Čím. Klepněte na tlačítko Nahradit níže. 5. Jestliže chcete položku odebrat, vyberte ji a pak klepněte na tlačítko Odstranit.

145 Práce s textem 135 Kontrola pravopisu při psaní Tato funkce slouží nejprve k označení možných překlepů ve slovech červeným podtržením a dále k nabídce (po klepnutí pravým tlačítkem myši) možných alternativ správně napsaného slova, jimiž lze nahradit podtržené slovo. Kontrola pravopisu při psaní: Zkontrolujte, zda je zaškrtnuto políčko Podtrhávat pravopisné chyby během psaní (nabídka Nástroje>Možnosti>Text>Kontrola pravopisu). Slova s překlepy jsou v dokumentu podtržena červenou vlnovkou. Slova můžete zkontrolovat sami, nebo můžete využít možnosti náhrady slov doporučenými správnými tvary. Chcete-li označené slovo nahradit, přesuňte na vyznačené slovo kurzor a pak klepnutím pravým tlačítkem myši zobrazte kontextovou nabídku s alternativními tvary slova. Chcete-li aplikaci PagePlus nařídit, aby v publikaci ignorovala (neoznačovala) všechny instance označeného slova, vyberte příkaz Ignorovat vše (v případě jednoho výskytu pouze Ignorovat). Pokud chcete přidat označené slovo (v aktuálním zápisu) do osobního slovníku, vyberte v kontextové nabídce příkaz Přidat do slovníku. Po této akci bude aplikace PagePlus slovo ignorovat ve všech dalších publikacích. Popsanou funkci kontroly pravopisu spustíte příkazem Kontrolovat pravopis. Kontrola pravopisu Nástroj Kontrola pravopisu umožňuje zkontrolovat pravopis v textu aktuálního článku, všech článků na aktuální stránce nebo všech článků v publikaci. Vestavěný slovník můžete přizpůsobit přidáním vlastních slov.

146 136 Práce s textem Chcete-li během vytváření textu předcházet typografickým chybám a opravovat překlepy, použijte funkce popsané v částech Automatické opravy a Kontrola pravopisu při psaní. Díky 14 slovníkům je podporována kontrola pravopisu ve více jazycích. Libovolný z těchto jazyků lze povolit globálně pomocí příkazu Nástroje>Možnosti>Text>Kontrola pravopisu nebo specificky pro konkrétní text nebo odstavce prostřednictvím nástroje Výběr jazyka na záložce Znak. Kontrolu pravopisu lze dočasně vypnout výběrem položky Žádný pro typ jazyka, což může být užitečné, pokud pracujete s textem obsahujícím mnoho neobvyklých pojmů (například vědecká terminologie nebo proprietární výrazy). Lze rovněž vytvořit vlastní slovník pomocí příkazu Nástroje>Možnosti>Text>Kontrola pravopisu. Kontrola pravopisu: 1. (Volitelné) Pokud chcete zkontrolovat jeden článek, nejprve vyberte text nebo textový objekt. 2. Vyberte příkaz Kontrola pravopisu... v nabídce Nástroje. 3. (Volitelné) V dialogovém okně klepněte na tlačítko Možnosti... a nastavte předvolby pro ignorování určitých kategorií, například slov obsahujících číslice nebo názvů domén. 4. Výběrem možnosti Zkontrolovat pouze aktuálně vybraný článek, Zkontrolovat všechny články na aktuální stránce nebo Zkontrolovat všechny články v publikaci určete rozsah hledání. 5. Klepnutím na tlačítko Spustit spusťte kontrolu pravopisu.

147 Práce s textem 137 Je-li nalezen problém, aplikace PagePlus zvýrazní příslušné slovo. V dialogovém okně jsou uvedeny alternativní návrhy s možností Změnit nebo Ignorovat tento výskyt (nebo všechny výskyty) problémové slovo, případně přidat dané slovo do slovníku. 6. Kontrola pravopisu bude pokračovat, dokud neklepnete na tlačítko Zavřít nebo dokud se nedokončí. Automatická korektura Nástroj Korektor zkontrolujte gramatické a stylistické chyby v textu publikace. Korektor lze použít v aplikaci PagePlus i WritePlus. Spuštění automatické korektury: 1. Pokud chcete zkontrolovat jeden článek, nejprve vyberte text nebo textový objekt. 2. Vyberte příkaz Korektor... v nabídce Nástroje. 3. Podle potřeby můžete po klepnutí na tlačítko Možnosti nastavit možnosti korektury včetně možnosti kontroly pravopisu a úrovně formálnosti (s kontrolou typů pravidel). 4. Výběrem možnosti Zkontrolovat pouze aktuálně vybraný článek, Zkontrolovat všechny články na aktuální stránce nebo Zkontrolovat všechny články v publikaci určete rozsah hledání. 5. Klepnutím na tlačítko Spustit spusťte korekturu. Je-li nalezen problém, aplikace PagePlus zvýrazní příslušné slovo. Dialogové okno nabízí alternativní návrhy a možnosti Změnit nebo Ignorovat tento výskyt (nebo všechny výskyty) problémového slova. 6. Korektura bude pokračovat, dokud neklepnete na tlačítko Zavřít nebo dokud nebude proces dokončen.

148 138 Práce s textem Vytvoření textových tabulek Tabulky představují ideální způsob prezentace textu a dat v nejrůznějších, snadno přizpůsobitelných formátech založených na struktuře řádků a sloupců. Navíc nabízejí integrované možnosti tabulkových kalkulátorů. Každá buňka v tabulce se chová jako miniaturní rámeček. Podobně jako v případě textových rámečků můžete nastavovat různé vlastnosti znaků a odstavců, používat pojmenované styly textu, uplatnit fotografické okraje, vložené integrované obrázky, uplatnit barevné textové výplně (plné, přechodové nebo bitmapové), sledovat využití písma pomocí Správce prostředků a využívat možnosti kontroly pravopisu, jako je funkce Kontrola pravopisu, Korektor nebo Tezaurus. Mezi bezkonkurenční funkce patří formátování čísel a vkládání vzorců. Pro text tabulky nelze nastavit text nebo odkazy, které znáte z textových rámečků. Funkce pro úpravu textu, které jsou k dispozici na kontextovém panelu nástrojů Rámeček, nejsou k dispozici. Tabulku není nutné vytvářet od začátku, ale můžete využít výběr předdefinovaných formátů (předloh) nabízených aplikací PagePlus. Jednoduše vyberte jednu z nich a vyplňte buňky požadovaným obsahem.

149 Práce s textem 139 Možnosti aplikace PagePlus: Úprava předdefinovaného formátu před přidáním nové tabulky na stránku. Vytvoření vlastních formátů bez vytváření tabulky. Další informace naleznete v tématu Vytváření vlastních formátů tabulek v nápovědě aplikace PagePlus. Úprava stávajících tabulek podle jiného předdefinovaného nebo vlastního formátu Vytvoření tabulky: 1. Na panelu nástrojů Nástroje vyberte Nástroj tabulka v nabídce Tabulka. 2. Klepněte na stránku nebo pracovní plochu, případně přetažením myší nastavte rozměry tabulky. Otevře se dialogové okno Vytvoření tabulky obsahující výběr předvolených formátů tabulky uvedených v okně Formát. 3. Projděte seznam náhledů rozvržení a jeden z nich vyberte. Chcete-li začít s prostou tabulkou, vyberte položku (Výchozí). 4. (Volitelné) Tlačítko Upravit slouží k dalšímu přizpůsobení vybraného formátu. 5. Nastavte Velikost tabulky. Tato hodnota představuje počet řádků a sloupců, ze kterých se bude skládat rozvržení tabulky. 6. Klepněte na tlačítko OK. Na stránce se zobrazí nová tabulka. Rozvržení tabulky plánujte dopředu a rozmyslete si potřebný počet řádků a sloupců.

150 140 Práce s textem Vkládání kalendáře S návrhem měsíčních kalendářů do publikace vám pomůže Průvodce vytvořením kalendáře. Kalendář je vytvořen jako škálovatelná textová tabulka, ve které můžete upravovat text použitím standardních textových nástrojů. Vlastnosti vybraného kalendáře jsou obdobné vlastnostem tabulky a lze je také stejně upravovat (viz téma Manipulace s tabulkami na str. 141). Podobně jako vlastní formáty tabulek můžete vytvářet vlastní formáty kalendáře. Vložení kalendáře: 1. Klepněte na rozevírací nabídku Tabulka na panelu nástrojů Nástroje a vyberte položku kalendář. Vložit 2. Klepněte na stránce ještě jednou nebo tažením nastavte požadovanou velikost kalendáře. 3. V zobrazeném Průvodci vytvořením kalendáře nastavte možnosti pro kalendář včetně nastavení roku a měsíce, stylu kalendáře (obdélníkový nebo formát s jedním či dvěma sloupci), počátečního dne v týdnu, místa na poznámky, možností zobrazení, zapnutí osobních událostí a státních svátků a formátu kalendáře. Státní svátky specifické pro vaši zemi zobrazíte zaškrtnutím políčka Přidat státní svátky v průvodci a výběrem položky Oblast v příslušné rozevírací nabídce. Jestliže chcete přidat osobní události, zaškrtněte navíc políčko Přidat osobní události. 4. Klepnutím na tlačítko Dokončit dokončete průvodce. Pokud chcete kalendář používat v dalších letech, stačí jednoduše aktualizovat nastavení Rok v dialogovém okně Nástroje>Nastavit údaje o uživateli.

151 Práce s textem 141 Zobrazení a úprava vlastností vybraného kalendáře: 1. Klepněte na položku Upravit kalendář na kontextovém panelu nástrojů Kalendář. 2. Vyberte odpovídající záložku a proveďte zamýšlené úpravy. Pak stiskněte klávesu OK. Klepněte pravým tlačítkem myši na záhlaví řádku nebo sloupce v kalendáři a vyberte, vložte, upravte, odstraňte nebo přizpůsobte šířky a výšky řádků (nebo sloupců), případně nastavte automatické přizpůsobení buněk obsahu. Dávejte pozor, abyste nepoškodili formátování tabulky. Přidání státních svátků Po vytvoření kalendáře můžete nastavit příslušné státní svátky země, kde žijete. Svátky se v kalendáři zobrazí automaticky po zaškrtnutí políčka Přidat státní svátky ve vlastnostech kalendáře. Povolení státních svátků: 1. Vyberte ohraničení kalendáře a klepněte na položku Upravit kalendář na kontextovém panelu nástrojů. 2. Na záložce Události zaškrtněte políčko Přidat státní svátky. 3. (Volitelné) Do nastavení svátků jiné země přejdete výběrem položky v rozevíracím seznamu Oblast. 4. Klepněte na tlačítko OK. Zobrazení státních svátků: 1. Vyberte ohraničení kalendáře.

152 142 Práce s textem 2. Klepněte na položku Události v kalendáři na kontextovém panelu nástrojů. 3. Zaškrtněte políčko Zobrazit státní svátky. Přidání osobních událostí Seznam státních svátků (například Velikonoce) můžete doplnit o osobní události (třeba narozeniny nebo obtížně zapamatovatelné platby účtů), které se zobrazí v kalendáři. Stačí na kontextovém panelu nástrojů vybraného kalendáře klepnout na tlačítko Události v kalendáři. Události se zobrazí automaticky v rámci určeného data kalendáře. Přidání události: 1. Vyberte ohraničení kalendáře. 2. Klepněte na položku Události v kalendáři na kontextovém panelu nástrojů. 3. Zkontrolujte, zda je zaškrtnuto políčko Zobrazit osobní události. 4. (Volitelné) Výběrem položky Zobrazit události podle data zobrazte události v tradičním rozvržení kalendáře. 5. Klepněte na položku Nová událost. 6. V dialogovém okně zadejte datum. Můžete je napsat, zadat pomocí tlačítek se šipkami nahoru či dolů nebo klepnout na tlačítko Procházet. 7. Zadejte text události do textového pole. Tento text se zobrazí v kalendáři pod vybraným datem.

153 Práce s textem Pokud jsou událostí narozeniny nebo jiná událost s roční periodou, zaškrtněte políčko Každoročně opakovaná událost. 9. Klepněte na tlačítko OK. Událost se zobrazí v seznamu událostí pod vybraným datem. 10. Po přidání všech událostí klepněte na tlačítko Uložit. Chcete-li upravit nebo odstranit existující událost, klepněte na tlačítko Upravit událost nebo Odstranit událost. Vkládání tabulek databáze Možnost importu a zobrazení tabulky databáze v podobě tabulky aplikace PagePlus je ideální pro vytvoření publikace s databázovou zprávou. Vložení tabulky databáze je založeno na stejných principech jako hromadná korespondence (viz str. 157). Místo vytváření dopisů a štítků však sloučíte obsah do tabulky. Vložení tabulky databáze 1. Klepněte na tlačítko Vložit tabulku databáze v rozevírací nabídce Tabulka panelu nástrojů Nástroje. 2. Pomocí ukazatele nakreslete na stránce oblast, která bude obsahovat informace z databáze. 3. V dialogovém okně přejděte k souboru databáze a vyberte jej. Pomocí rozevírací nabídky změňte formát souboru, pokud se požadovaný soubor databáze nezobrazuje.

154 144 Práce s textem 4. Klepněte na tlačítko Otevřít. 5. (Volitelné pro databáze s více tabulkami) V dialogovém okně Výběr tabulky se zobrazí tabulky v databázi. Vyberte tabulku a klepněte na tlačítko OK. 6. V dialogovém okně Slučovací seznam se zobrazí všechny řádky (nebo záznamy) v tabulce vyberte položku Vybrat vše nebo Obrátit výběr (invertování aktuálního výběru) nebo použijte vlastní Filtr... Možnost filtru rovněž umožňuje seřadit záznamy, které mají být sloučeny. Tlačítko Upravit... umožňuje upravit pouze soubory SDB (databáze Serif). Klepněte na tlačítko OK. 7. Seznam polí dostupných v tabulce se zobrazí v dialogovém okně Výběr polí. Zrušte zaškrtnutí u polí, která nechcete zahrnout do procesu importu. Opět jsou k dispozici možnosti Vybrat vše, Zrušit výběr a Obrátit výběr. 8. Klepněte na tlačítko OK. Na stránce se zobrazí tabulka databáze. Vytvoření obsahu Průvodce vytvořením obsahu (Vložit>Obsah...) podporuje vytváření obsahů až se šesti úrovněmi nadpisů a podnadpisů, které jsou odvozeny od pojmenovaných stylů v publikaci. Pokud exportujete do formátu PDF, aplikace PagePlus umožňuje automaticky vygenerovat seznam záložek za použití stejných označení stylů ve vašem textu. Vytvoření obsahu: 1. Rozhodněte, které pojmenované styly chcete určit jako nadpisy na jednotlivých úrovních (maximálně 6 úrovní). 2. Ověřte, zda jsou styly používány jednotně v celé publikaci.

155 Práce s textem Po spuštění Průvodce vytvořením obsahu zkontrolujte provedené volby. 4. V nabídce Vložit vyberte příkaz Obsah..., kterým spustíte průvodce. 5. Vzhled obsahu lze jednoduše upravit, případně lze znovu spustit průvodce a aktualizovat informace. Volitelně lze pro jednotlivá čísla stránek v obsahu vytvořit hypertextové odkazy, které odkazují na konkrétní stránky. (Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus.) Příprava obsahu pomocí stylů Průvodce zobrazí seznam všech názvů stylů použitých v publikaci a zaškrtnutím políček můžete zahrnout text daného stylu jako nadpis konkrétní úrovně (1 až 6). Jako nadpis první úrovně můžete například použít veškerý text napsaný stylem Záhlaví. Položky ve výsledném obsahu se zobrazí v pořadí, v jakém je uvedený text v publikaci. Při vytváření obsahu jej aplikace PagePlus naformátuje za použití integrovaných stylů textu (str. 125), které jsou určeny speciálně pro přípravu obsahu: Obsah nadpis a Obsah 1. až Obsah 6. Vzhled obsahu lze jednoduše změnit tak, že změníte definice stylů pro integrované styly obsahu. Vytvoření rejstříku Rejstřík představuje cenný doplněk dlouhých dokumentů, jako jsou zprávy nebo příručky. Průvodce rejstříkem vám pomůže vytvořit rejstřík s hlavními záznamy a podzáznamy na základě značek záznamů rejstříku vložených do rámečků, tabulek nebo uměleckého textu.

156 146 Práce s textem Označení položek rejstříku: 1. Vyberte část textu nebo klepněte na kurzor před prvním slovem, které chcete označit. 2. Vyberte položku Upravit článek v nabídce Úpravy. Otevře se okno aplikace WritePlus. 3. Na panelu nástrojů Článek klepněte na tlačítko Označit rejstřík. 4. V dialogovém okně Označit položku rejstříku upravte značky rejstříkových položek v polích Hlavní záznam a Podzáznam. Pokud vyberete slovo nebo frázi v článku, zobrazí se v dialogovém okně jako hlavní položka. Položku můžete použít v aktuálním tvaru nebo lze pro hlavní či případnou vedlejší položku zadat nový text. Pro každou hlavní položku musíte zahrnout vedlejší položkou. V rolovacím seznamu položek dialogového okna jsou položky a vedlejší položky uvedeny v abecedním pořadí. Značky položky rejstříku nejsou zobrazeny na obrazovce aplikace PagePlus a lze je přidat nebo upravit pouze v aplikaci WritePlus. Chcete-li znovu použít položku rejstříku, klepněte na ni v rolovacím seznamu. V případě standardní položky rejstříku označte přepínač Aktuální stránka. Chcete-li vložit křížový odkaz s termíny, před kterým bude uvedeno klíčové slovo viz:, vyberte přepínač Křížový odkaz. (Pokud chcete uvést jiné klíčové slovo než viz:, jednoduše je zadejte do uvedeného pole.) Můžete také určit formát čísel stránek jako tučný nebo kurzíva.

157 Práce s textem Klepnutím na tlačítko Označit vložte značku nové položky nebo aktualizujte vybranou značku. Sestavení rejstříku: 1. Nejprve popsaným postupem označte položky. 2. Vyberte příkaz Rejstřík... v nabídce Vložit. 3. Spusťte průvodce rejstříkem, vyberte, kam chcete rejstřík umístit, a určete formát rejstříku. Tento krok opakujte, kdykoli budete chtít aktualizovat informace v rejstříku. Vytvoření knihy pomocí aplikace BookPlus Aplikace BookPlus je nástroj pro správu integrovaný do aplikace PagePlus, pomocí něhož lze ze sady samostatných souborů publikace aplikace PagePlus (*.ppp) vytvořit celou knihu. Aplikace BookPlus umožňuje uspořádat soubory kapitol v určitém pořadí, systematicky přečíslovat stránky, synchronizovat styly a jiné prvky mezi kapitolami, vytvořit obsah a rejstřík celé knihy a vytvořit výstup knihy pro tisk do souboru PostScript nebo do souboru PDF. Aplikace BookPlus dokáže tyto úlohy správy provést bez ohledu na to, zda jsou původní soubory otevřené či nikoli. Nastavení se ukládá jako kompaktní soubor knihy aplikace BookPlus (*.ppb) nezávisle na zdrojových souborech publikací. Práce s knihami a kapitolami Kniha sestává ze sady souborů publikací aplikace PagePlus (*.ppp). Každý soubor publikace je považován za kapitolu knihy. Chcete-li vytvořit knihu, potřebujete nejméně jeden soubor kapitoly, který bude knihu tvořit.

158 148 Práce s textem Vytvoření nové knihy: V aplikaci PagePlus v nabídce Soubor vyberte příkaz Nový a pak klepněte na položku Nová kniha... Spustí se aplikace BookPlus, která zobrazí prázdné dialogové okno určené pro seznam kapitol. Přidání kapitoly do seznamu kapitol: 1. V aplikaci BookPlus na panelu nástrojů Standardní klepněte na tlačítko Přidat V dialogovém okně vyberte jednu nebo více publikací aplikace PagePlus, které mají být přidány jako kapitoly. (Pomocí kláves Ctrl a Shift lze vybrat více souborů nebo rozsah souborů.) Klepněte na tlačítko Otevřít. Vybrané soubory se zobrazí v seznamu kapitol. Jejich pořadí lze změnit přetažením. Do již vytvořeného seznamu kapitol můžete kdykoli přidat nové a nahradit nebo odstranit existující kapitoly pomocí panelu nástrojů Standardní. Uložení aktuálního seznamu kapitol jako souboru knihy: Vyberte položku Uložit (nebo Uložit jako...) na panelu nástrojů Standardní aplikace BookPlus. Uložené soubory knihy lze otevřít v aplikaci PagePlus pomocí příkazu Soubor>Otevřít... Může být otevřeno i více souborů knih najednou.

159 Práce s textem 149 Číslování stránek Aplikace BookPlus nabízí mnoho možností přírůstkového průběžného číslování stránek napříč kapitolami pro celou knihu. Čísla stránek se zobrazí pouze na stránkách nebo (nejčastěji) vzorových stránkách, v nichž jsou vložena pole s číslem stránky. Chcete-li vynechat čísla stránek, například na titulní stránce, stačí nevložit pole s číslem stránky. Aplikace BookPlus umožňuje změnit styl čísla stránky, který jste vybrali v původním souboru (pomocí příkazu Formát/Formát čísla stránky... v aplikaci PagePlus), a nabízí další možnosti, například vložení prázdné stránky podle potřeby tak, aby nová kapitola začínala na stránce vpravo. Při aktualizaci číslování stránek nemusí být k dispozici původní soubory. Nastavení možností číslování stránek pro knihu: 1. Vyberte příkaz Možnosti číslování stránek knihy... v nabídce Soubor aplikace BookPlus. 2. V dialogovém okně vyberte jednu z možností pro čísla stránek: Pokračovat z předchozí kapitoly, Pokračovat na následující liché stránce nebo Pokračovat na následující sudé stránce. Zřejmě budete chtít, aby nové kapitoly začínaly na stránce vpravo. 3. Zaškrtněte políčko V případě potřeby vložit prázdnou stránku, pokud chcete ve výstupu přidat prázdnou stránku na konec kapitoly, kde by jinak došlo k vynechání čísla stránky (je-li vybráno pokračování na liché nebo sudé stránce). V obou případech by aplikace BookPlus očíslovala stránky správně, avšak pro správné vyřazení stránek v profesionálním tisku je obvykle nejvhodnější vložit prázdnou stránku. Poznámka: Prázdná stránka bude vložena nikoli do původního souboru, ale pouze do generovaného výstupu. 4. Klepněte na tlačítko OK. Aplikace BookPlus okamžitě použije nastavení u všech kapitol.

160 150 Práce s textem Nastavení možností číslování stránek pro kapitolu: 1. Vyberte název kapitoly v seznamu a vyberte příkaz Možnosti číslování stránek kapitoly... v nabídce Kapitola. V dialogovém okně Formát číslování stránek je zobrazeno aktuální nastavení pro styl číslování a počáteční číslování pro kapitolu (nebo případné oddíly vytvořené v rámci dané kapitoly, pokud chcete v jednotlivých oddílech použít smíšený formát čísla stránek). (Další informace naleznete v tématu Použití číslování stránek na str. 51.) Pokud jste změnili pořadí kapitol nebo provedli jiné změny v seznamu kapitol, můžete aktuální seznam rychle přeřadit do správného číslování. Aktualizace číslování stránek: Vyberte příkaz Přečíslovat stránky v nabídce Soubor aplikace BookPlus. Synchronizace kapitol Synchronizace znamená zavedení shodného stylu, palety a schématu barev v celé knize. Toho lze dosáhnout použitím jedné z kapitol (nazývané zdroj stylu) jako modelu pro zbytek knihy. Definujete atributy stylu v kapitole zdroje stylu a pak vyberete atributy, které se upraví v ostatních kapitolách tak, aby odpovídaly zdroji stylu. V kapitole zdroje stylu můžete například předefinovat styl textu Normální a pak tuto změnu rychle uplatnit na zbytku knihy. Poslední změny souborů můžete sledovat ve sloupcích Změněné a Synchronizované v seznamu kapitol aplikace BookPlus. Nastavení kapitoly jako zdroje stylu: Vyberte název kapitoly v seznamu kapitol a vyberte příkaz Nastavit zdroj stylů v nabídce Kapitola.

161 Práce s textem 151 Aktuální zdroj stylu je označen ve sloupci Synchronizované v seznamu kapitol. Synchronizace jedné nebo více kapitol se zdrojem stylu: 1. Pokud chcete aktualizovat pouze některé kapitoly, vyberte jejich názvy v seznamu kapitol. 2. Vyberte příkaz Synchronizovat... v nabídce Soubor. 3. V dialogovém okně vyberte možnost aktualizace všech nebo pouze vybraných kapitol. Zaškrtněte atributy, které mají být aktualizovány tak, aby odpovídaly definicím v souboru zdroje stylu: Styly textu, Styly objektů, Schéma barev a Paleta barev. 4. Klepněte na tlačítko OK. Aplikace BookPlus provede určené změny a aktualizuje údaj o čase v položce Synchronizované u jednotlivých vybraných souborů v seznamu kapitol. Pokud byl soubor nějakým způsobem upraven, bude aktualizován i údaj o čase v položce Změněno. Sestavení obsahu a rejstříku V aplikaci BookPlus lze sestavit obsah a rejstřík obsahující položky z celé sady kapitol. V obou případech je na začátku nutné určit konkrétní kapitolu, do níž budou výsledné stránky přidány. Vytvoření obsahu nebo rejstříku knihy: 1. V seznamu kapitol vyberte název souboru kapitoly, do níž chcete obsah nebo rejstřík přidat. 2. Vyberte příkaz Vložit v nabídce Kapitola a v podnabídce vyberte položku Obsah... nebo Rejstřík... Aplikace BookPlus otevře soubor kapitoly (není-li již otevřen) a spustí se průvodce pro vybraný postup.

162 152 Práce s textem 3. Na dotaz průvodce, zda chcete sestavit obsah nebo rejstřík celé knihy, odpovězte klepnutím na tlačítko Ano. Pokračujte klepnutím na tlačítko Další> a výběrem možností v průvodci. Tisk výstupu PDF Při tisku nebo generování výstupu PDF v aplikaci BookPlus můžete vybrat, zda chcete tisknout celou knihu nebo pouze vybrané kapitoly a zda budou vytištěny všechny stránky, případně sudé nebo liché. Tisk nebo vytvoření souboru PDF z knihy nebo z vybraných kapitol: 1. (Volitelné) Pokud chcete tisknout pouze některé kapitoly, vyberte jejich názvy v seznamu kapitol. 2. Vyberte položku Tisk knihy nebo Publikovat jako PDF na panelu nástrojů Standardní aplikace BookPlus. 3. V dialogovém okně v části Rozsah vyberte položku Celá kniha, pokud chcete vytvořit výstup všech kapitol, Vybrané kapitoly, pokud chcete vytvořit výstup pouze z dříve vybraných kapitol, nebo zadejte konkrétní čísla či rozsahy stránek. Bez ohledu na zvolenou možnost lze v rozevíracím seznamu Zahrnout určit tisk všech listů v rozsahu nebo pouze sudých či lichých listů. Nastavte další možnosti tisku podrobně popsané v tématu Základy tisku na str. 223 a pak klepněte na tlačítko Tisk. U výstupu PDF nastavte možnosti podrobně popsané v tématu Export souborů PDF na str. 235 a pak klepněte na tlačítko OK.

163 Práce s textem 153 Použití hromadné korespondence Ve většině případů označuje hromadná korespondence opakovaný tisk publikace, kdy do každé kopie publikace jsou vkládány jiné údaje ze zdroje dat (například souboru adresáře), například do série dopisů nebo poštovních štítků. Aplikace PagePlus dokáže pracovat z různými zdroji dat a kombinovat je v zajímavých a kreativních úlohách. Dokonce je možné slučovat data obrázku (například digitální fotografie) do jednotlivých polí nebo dokonce automaticky vytvářet rozvržení mřížky obrázků a textu, které by byly vhodné pro katalogy nebo alba fotografií. Vzhledem k tomu, že hromadná korespondence představuje pokročilou funkci aplikace PagePlus, další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus. Zde jsou uvedena následující témata: otevření zdroje dat, úprava souborů databáze Serif, výběr, filtrování a řazení slučovacího seznamu, vkládání zástupců vašich dat, náhled dat v publikaci, slučování a tisk.

164

165 Práce s obrázky, 6 čárami a tvary

166 156 Práce s obrázky, čárami a tvary

167 Přidání rámečků obrázku Práce s obrázky, čárami a tvary 157 Rámeček obrázku je tvarovaný kontejner podobný textovému rámečku, který nelze zaměňovat s okrajem. Můžete vybrat: Rámečky obrázků s okrajem rámečky obrázků najdete na záložce Galerie. - nebo - Tvarované rámečky bez okrajů se nacházejí na panelu nástrojů Nástroje. Obě možnosti umožňují importovat obrázek přímo do rámečku nebo přetáhnout obrázek na pruh média. Prázdné rámečky obrázků jsou znázorněny jako zástupce ve tvaru obálky. Obrázek v rámečku můžete kdykoli nahradit. Pod všemi vybranými rámečky obrázků, které obsahují obrázek, se zobrazí podpůrný panel nástrojů Rámeček obrázku. Na panelu jsou k dispozici obrazové funkce pro řízení tvarování, otočení (o 90 stupňů proti směru hodinových ručiček), zvětšení, zmenšení a nahrazení.)

168 158 Práce s obrázky, čárami a tvary Přidání ohraničeného rámečku obrázku: 1. Na záložce Galerie vyberte v rozevíracím seznamu položku Rámečky obrázků. 2. Přejděte na požadovanou podkategorii (například Kovová, Přírodní, Cihlová). 3. Přetáhněte miniaturu návrhu rámečku na stránku. Chcete použít jiný rámeček obrázku? Jednoduše kdykoli přetáhněte jiný návrh rámečku ze záložky. Přidání rámečku obrázku bez okraje: 1. Chcete-li vytvořit prázdný čtvercový rámeček, vyberte příkaz Obrázek>Prázdný rámeček... v nabídce Vložit. - nebo - V případě rámečku konkrétního tvaru (například eliptický rámeček obrázku) vyberte tvar v rozevírací nabídce Rámečky obrázků na panelu nástrojů Nástroje. 2. Ukazatel myši se změní na ikonu vložení obrázku. Další akce závisí na počáteční velikosti a umístění rámečku obrázku. 3. Chcete-li vložit rámeček výchozí velikost, jednoduše klepněte tlačítkem myši. - nebo - Nastavte velikost rámečku, přetáhněte ukazatelem myši mimo oblast a uvolněte tlačítko myši. Je-li to zapotřebí, podržte při přetahování stisknutou klávesu Shift, která zajistí zachování poměru stran.

169 Přidání obrázku do rámečku: Práce s obrázky, čárami a tvary Z aktuálně zobrazeného alba na pruhu média přetáhněte fotografii přímo do rámečku obrázku. - nebo - Klepněte na tlačítko Nahradit obrázek přímo pod vybraným rámečkem, vyhledejte a vyberte obrázek. Klepněte na tlačítko Otevřít. Obrázek je přidán do rámečku pomocí výchozích vlastností rámečku obrázku, například je nastavena maximální velikost podle vkládaného objektu a vždy je zachován poměr stran. Velikost, orientaci a umístění obrázku lze však změnit s ohledem na rámeček tlačítkem pod vybraným rámečkem nebo příkazem Vlastnosti rámečku na kontextovém panelu Obrázek. Kromě využívání výhod přednastavených rámečků aplikace PagePlus můžete vytvářet vlastní tvary (například vytvarované rychlé tvary nebo uzavřené křivky) a pak je převést na rámečky obrázku. Vytváření vlastních rámečků obrázku 1. Vytvořte požadovaný tvar. 2. Klepněte pravým tlačítkem myši na tvar a pak vyberte položku Převést na>rámeček obrázku. Do rámečku pak lze přidat obrázek podle dříve uvedeného postupu. Import obrázků Obrázek můžete do aplikace PagePlus vložit různými způsoby kopírováním a vložením, přetažením souboru z externí složky systému Windows přímo na stránku, přetažením miniatury z pruhu médií aplikace PagePlus nebo importem obrázku jako vloženého nebo propojeného prostřednictvím dialogového okna. Obrázek lze navíc vložit do rámečku obrázku.

170 160 Práce s obrázky, čárami a tvary Tvarované rámečky obrázku (viz str. 157) s okraji a bez okrajů představují skvělý způsob znázornění obrázků, které lze umístit a oříznout v rámečku. Přetáhněte rámeček s okraji ze záložky Galerie a rámeček bez okrajů z panelu nástrojů Nástroje. Obrázky v rámečcích bez okrajů můžete také oříznout (viz str. 62). Odpojené obrázky jsou na stránce volné, zatímco vložené obrázky jsou součástí natékání textu v textovém objektu. Import obrázku ze souboru: 1. Umístění obrázku: 2. Hlavní okno: vložení v textu klepněte na kurzor v textovém objektu; odpojení od textu ověřte, že není vybrán žádný textový objekt; vložení do rámečku vytvořte rámeček (viz výše) a pak jej vyberte. Klepněte na tlačítko Importovat obrázek... v rozevírací nabídce Nástroje panelu nástrojů Obrázek.. Aplikace WritePlus: Vyberte položku Soubor s obrázkem... v nabídce Vložit. Rámečky: Klepněte na tlačítko Nahradit obrázek na kontextovém panelu nástrojů Obrázek. 3. V dialogovém okně vyberte obrázek, který chcete otevřít.

171 Práce s obrázky, čárami a tvary Volbou Vložit obrázek nebo Odkaz na obrázek zajistíte zahrnutí nebo vyloučení obrázku z projektu. Použitím propojovaných obrázků dosáhnete minimální velikosti projektového souboru. (Další informace naleznete v tématu Vkládání a propojování na str. 162). 5. Pokud vyberete položku Umístit v nativním rozlišení a obrázek má jiné interní nastavení, aplikace PagePlus příslušným způsobem změní velikost obrázku. V opačném případě uplatní obrazové rozlišení 96 dpi. V obou případech (nebo pokud zmenšíte velikost obrázku později) si obrázek až do publikování zachová původní obrazová data. Zaškrtnutím políčka Umístit jako rastr provedete trvalý převod importovaných souborů EPS, metasouborů Windows Metafile nebo metasouborů společnosti Serif do formátu bitmapy. 6. Klepněte na tlačítko Otevřít. 7. Pokud je kurzor umístěn v aktuálním textovém rámečku článku a obrázek je na rámeček příliš velký, zobrazí se dotaz, zda chcete obrázek zmenšit. Klepnutím na tlačítko Ano potvrdíte zmenšení a tlačítkem Ne provedete vložení obrázku v původní velikosti. Pokud se kurzor v rámečku nenachází, ukazatel myši se změní na tvar vložení obrázku. Další akce závisí na počáteční velikosti a umístění odpojeného obrázku. Chcete-li obrázek vložit ve výchozí velikosti, jednoduše klepněte tlačítkem myši. - nebo - Jestliže chcete nastavit velikost vloženého obrázku, přetáhněte jej mimo oblast a pak uvolněte tlačítko myši.

172 162 Práce s obrázky, čárami a tvary Vyplnění zástupce obrázku šablony nebo náhrada obrázku: Klepněte na tlačítko zobrazené pod vybraným rámečkem. - nebo - Dvakrát klepněte na zástupce nebo obrázek. Vkládání a propojování Vkládání znamená, že obrázek v aplikaci PagePlus se nyní liší od původního souboru. Vkládáním vzniká větší soubor aplikace PagePlus a pokud chcete změnit vložený obrázek, je zapotřebí jej po změně znovu naimportovat. Vložení je však nejlepší volbou v případě, že si můžete dovolit pracovat s většími soubory a grafiku už neplánujete nijak měnit. Při propojení vložíte soubor obrázku do publikace PagePlus formou odkazu na skutečný soubor, a jakékoli následné změny provedené v nativní aplikaci obrázku se proto automaticky projeví v aplikaci PagePlus. Použití Studia výřezu obrázku Studio výřezu obrázku nabízí špičkové integrované řešení pro vyřezávání objektů z pozadí. Podle zobrazení obrázků můžete oddělit předmět zájmu od pozadí a to buď se zachováním předmětu zájmu (obvykle lidé, předměty atd.), nebo odebráním jednoduchého jednolitého pozadí (například obloha nebo pozadí studia). V obou případech bude výsledný obrázek výřezu atraktivním momentem celé publikace. Poslední uvedený způsob odebrání pozadí je ilustrován v následujícím příkladu, který pracuje s několika obrázky.

173 Práce s obrázky, čárami a tvary 163 Původní bílé pozadí je odstraněno, zůstane pouze přechodová průhledná oblast šachovnice, na které lze použít jiný obrázek jako atraktivnější pozadí. Červený odstín na pozadí druhého obrázku slouží k označení oblastí, které je třeba odstranit. Spuštění Studia výřezu obrázku: 1. Vyberte obrázek, který chcete vyříznout. 2. Vyberte možnost Studio výřezu obrázku na zobrazeném kontextovém panelu nástrojů Obrázek. Spustí se Studio výřezu obrázku. Výběr výstupu Před výběrem oblasti pro zachování nebo odstranění je důležité rozhodnout, jaký typ výstupu chcete použít. Před výběrem můžete jako typ výstupu určit bitmapu s hranami v režimu Alfa nebo s vektorovým ořezem. Provedená volba skutečně závisí na obrázku, zejména jak dobře jsou definovány hrany obrázku. Prohlédněte si hrany na zvětšeném obrázku. Hrany mají zásadní význam pro výběr typu výstupu. Podívejme se teď na typy výstupu a vysvětleme si jejich vzájemné rozdíly.

174 164 Práce s obrázky, čárami a tvary Typ výstupu Popis a použití Bitmapa s hranami v režimu Alfa Bitmapa s vektorovým ořezem Slouží k vyřezávání objektů se špatně určenými hranami. Hrana výstupu vzniká prolnutím průhlednosti a pixelů, které zajišťuje profesionální výsledky se zanedbatelnou interferencí s barvami pozadí. Termín Alfa označuje 32bitový kanál průhlednosti Alfa. Používá se pro dobře definované hrany. Vznikne oříznutý obrázek s obrysem oříznutí, se kterým lze dále pracovat pomocí nástrojů oříznutí. Na hrany obrázku lze volitelně uplatnit prolínání, jímž však neodstraníte barvu pozadí. Můžete také nastavit úroveň průhlednosti a prolínání pixelů na hraně oříznutí tím, že upravíte nastavení výstupu, šířku a rozostření. Nastavení vlastností pro hranu oříznutí vám umožňuje realističtěji prolínat výřezy s novými pozadími. Vytvoření bitmapy s hranami v režimu Alfa: 1. Vyberte položku Bitmapa s hranami v režimu Alfa v rozevírací nabídce Typ výstupu. 2. (Volitelné) Přetažením posuvníku Šířka nastavte rozsah použití prolínání Alfa z vnitřní části hrany výřezu. Tím vytvoříte offsetovou oblast, v jejímž rámci je uplatněno prolnutí. 3. (Volitelné) Jemným přetažením posuvníku Rozostření upravte úroveň vyhlazení v oblasti vytvořené použitím výše uvedeného nastavení Šířka.

175 Vytvoření bitmapy s vektorovým ořezem: Práce s obrázky, čárami a tvary Vyberte příkaz Bitmapa s vektorovým ořezem v rozevírací nabídce Typ výstupu. 2. (Volitelné) Přetažením posuvníku Prolnutí okrajů vytvořte na vnitřní hraně ořezu měkkou nebo rozostřenou hranu. 3. (Volitelné) Přetažením posuvníku Hladkost vyhlaďte hrany oříznutí. 4. (Volitelné) Posuvník Nafouknutí funguje jako kladná nebo záporná odchylka od hrany oříznutí. Klepnutím na tlačítko Náhled můžete po každé změně nastavení zkontrolovat změny na výstupu. Výběr oblasti pro zachování nebo odstranění Vykreslení oblasti na obrázku určené pro zachování nebo odstranění zajišťuje dvojice štětců. Nástroje se nazývají Štětec pro přidání a Štětec pro odebrání a lze je používat nezávisle nebo (což je obvyklejší) společně. Za použití libovolného z nástrojů vykreslí štětec oblast obsaženou v obrysu, kterou chcete zachovat nebo smazat (podle typu štětce). Na určený počet pixelů přilehlých k oblasti ořezu bude použito prolnutí. Operace výběru je zdokonalena o několik režimů zobrazení, které jsou k dispozici pro znázornění výběru. Tlačítka Zobrazit originál, Zobrazit tónovaně a Zobrazit průhledně zobrazí obrázek v režimu pouze vybrané oblasti, různých barevných odstínů, které jsou užitečné při složitých operacích výběru,

176 166 Práce s obrázky, čárami a tvary šachovnicové oblasti průhlednosti označující odstranění. Barva pozadí V režimu Zobrazit průhledně lze nastavit jinou Barvu pozadí (na dolním okraji okna studia), která vám pomůže odlišit oblasti pro zachování a odstranění. Výběr oblastí obrázků pro zachování a odstranění: 1. Ve Studiu výřezu obrázku klepněte na tlačítko Nástroj štětce pro přidání nebo Nástroj štětce pro odebrání na levé straně pracovní plochy studia. 2. (Volitelné) Vyberte velikost štětce vhodnou pro oblast, se kterou pracujete. 3. (Volitelné) Nastavte hodnotu Tolerance růstu, která zajistí automatické rozbalení vybrané oblasti pod kurzorem (výběrem barev podobných barvám v aktuálním výběru). Čím větší je hodnota, o to více se zvětší vybraná oblast. Zrušením zaškrtnutí položky funkci vypnete.

177 Práce s obrázky, čárami a tvary Kruhovým ukazatelem klepněte a přetáhněte jej přes oblast, kterou chcete zachovat nebo odstranit (podle výběru nástroje štětce pro přidání nebo odebrání). Výběr oblasti pomocí klepnutí a tažení myší můžete libovolně opakovat, dokud oblast nebude mít požadovaný tvar. Tlačítkem Zpět zrušíte poslední provedený výběr. Chcete-li provést detailní dokončení výběru, můžete mezi štětci pro přidání a odebrání dočasně přepínat stisknutím klávesy Alt. 5. Pokud generujete bitmapu s okraji v režimu Alfa, můžete doladit výběr oblasti pro zachování nebo odstranění ve Studiu výřezu obrázku (pouze po zobrazení náhledu) pomocí nástrojů pro vymazání a obnovení. Obrázky s vektorovým ořezem lze oříznout mimo studio použitím standardních ořezových nástrojů aplikace PagePlus. 6. Klepnutím na tlačítko OK proveďte oříznutí. Pomocí tlačítka Obnovit nebo Vymazat doladíte bitovou mapu s hranami v režimu Alfa po zobrazení v náhledu. Použití filtrů Fotolabu Filtry lze používat a pracovat s nimi v aplikaci Fotolab, která představuje mnohaúčelové studio určené k přizpůsobení a uplatnění efektových filtrů na obrázky. Bez ohledu na to, zda filtry používáte jednotlivě nebo v kombinaci, můžete výsledek zpracovat okamžitě a ihned jej také zobrazit v náhledu. Fotolab nabízí tyto klíčové funkce:

178 168 Práce s obrázky, čárami a tvary Upravující filtry Použití tónových, barevných, čočkových a zostřujících filtrů. Efektové filtry Použití zkreslení, rozostření, stylizace, šumu, vykreslování, uměleckých a různých dalších efektů. Retušovací filtry Použití opravy červených očí, narovnání a oříznutí. Nedestruktivní operace Všechny filtry se uplatňují bez dopadu na původní obrázek a lze je kdykoli v budoucnosti dále upravovat. Mnohaúčelové kombinace filtrů Vytvoření kombinací smíšených operací přizpůsobení, retušování a efektových filtrů v rámci pracovních postupů, které lze uložit. Selektivní maskování Použití filtrů na vybrané oblasti pomocí masek. Uložení a správa oblíbených položek Uložení kombinace filtrů na praktickou záložku Oblíbené. Zobrazení ovládacích prvků Porovnání náhledů před a po uplatnění filtru díky ovládacím prvkům duální a rozdělené obrazovky. Kolem obrázku se můžete pohybovat použitím ovládacích prvků Posunutí a Zvětšení. Zamykání ovládacích prvků Ochrana použitých filtrů před nechtěnými změnami a jejich následné volitelné použití na ostatní obrázky ve výběru. Ústřední pracovní plocha aplikace Fotolab nabízí záložky filtrů, hlavní panel nástrojů a zásobník použitých filtrů.

179 Práce s obrázky, čárami a tvary 169 Spuštění aplikace Fotolab: A - hlavní panel nástrojů B - hlavní pracovní plocha C - zásobník filtrů D - záložky filtrů E - záložka Obrázky 1. Vyberte obrázek, na který chcete použít filtr. 2. Klepněte na tlačítko Fotolab na kontextovém panelu nástrojů Obrázek. Použití záložky Obrázky Pokud rozbalíte záložku Obrázky (viz výše), zobrazí se na ní obrázky obsažené v publikaci. Tato záložka se v aplikaci Fotolab zobrazuje standardně, ale lze ji skrýt klepnutím na tlačítko na dolním okraji pracovní plochy. Vyhledávání obrázků publikace: 1. Klepněte na tlačítko Filtr na záložce Obrázky.

180 170 Práce s obrázky, čárami a tvary 2. Vyberte a definujte minimální a maximální velikost (je-li to zapotřebí). 3. Chcete-li zobrazit pouze obrázky v konkrétních barevných režimech, zaškrtněte nebo zrušte zaškrtnutí políček RGB, CMYK nebo Stupně šedi. 4. Klepněte na tlačítko OK. Na záložce Obrázky jsou uvedeny pouze obrázky, které splňují předchozí kritéria. Použití filtru Filtry jsou v aplikaci Fotolab uloženy na záložkách Oblíbené, Úpravy a Efekty, kde jsou logicky uspořádány podle kategorií (například Rychlé opravy zajišťující ryclé a oblíbené filtry oprav). Záložka Oblíbené nabízí některé často používané filtry (jednotlivě nebo v kombinaci). Tyto filtry můžete doplnit vlastními uživatelskými filtry. Použití filtru se zkoušením: 1. Klepněte na miniaturu filtru. 2. Po výběru je filtr dočasně přidán do zkušební zóny, ve které můžete neomezeně experimentovat s vlastním nastavením filtru a prohlížet náhled vašich nových nastavení v automaticky obnovovaném náhledu. 3. Pohybujte posuvníky (nebo zadávejte vstupní hodnoty), dokud filtr nebude vyhovovat vašim požadavkům. Pro některé filtry jsou k dispozici zaškrtávací políčka, rozevírací nabídky a další ovládací prvky (například rozšířené nastavení). Vybraný nový filtr vždy nahradí aktuální filtr.

181 Práce s obrázky, čárami a tvary 171 Všechny filtry lze dočasně deaktivovat, resetovat nebo odstranit ze zkušební zóny. Deaktivace: Klepněte na tlačítko a pak klepnutím na tlačítko filtr opět povolte. Resetování: Klepněte na tlačítko. Všechny změny v nastavení jsou vráceny zpět na výchozí nastavení filtru. Odstranění: Klepněte na tlačítko. Jakmile si budete jisti, že chcete filtr zachovat, musíte potvrdit uložení filtru do zásobníku filtrů. Potvrzení filtru: Klepněte na tlačítko Potvrdit, kterým potvrdíte změny. Touto akcí přidáte filtr do pravého zásobníku Filtry, do kterého lze přidávat další filtry a vzájemně je skládat použitím stejné metody. Úpravy se používají tak, že naposledy přidané filtry se zobrazují na konci seznamu a uplatní se jako poslední (po ostatních filtrech nad nimi). Změna pořadí filtrů: Přetáhněte filtr na libovolné místo v zásobníku pomocí myši. Nové místo je vyznačeno tečkovanou čárou, na kterou vložíte položku uvolněním tlačítka myši.

182 172 Práce s obrázky, čárami a tvary Retušování Aplikace Fotolab nabízí některé užitečné nástroje retušování na hlavním panelu nástrojů, které jsou oblíbené pro opravu fotografií před použitím oprav barev a efektů. Nástroj pro odebrání červených očí odstranění nežádoucího efektu červených očí z lidské tváře. Nástroj pro opravu skvrn odstranění skvrnek a nerovností z lidské kůže a povrchu materiálů. Nástroj Oříznutí narovnání a oříznutí nebo pouze oříznutí s pevně daným nebo neomezeným poměrem stran v orientaci na šířku nebo na výšku. Selektivní maskování Kromě jednotného uplatnění filtru na celý obrázek můžete měnit pouze vybrané oblasti obrázku. Aplikace Fotolab umožňuje maskovat oblasti obrázku vykreslením částí, na které chcete uplatnit filtry nebo které chcete nechat beze změny.

183 Práce s obrázky, čárami a tvary 173 Použití masky: 1. V rozevírací nabídce Maska vyberte příkaz Nová maska. 2. Na panelu Nastavení nástroje vyberte nástroj Přidat oblast, který umožňuje maskování oblastí kreslením. 3. Upravte nastavení podle požadavků, zejména změňte velikost štětce tak, aby odpovídala větším nebo složitějším oblastem. Chcete-li chránit kreslené oblasti před maskováním, změňte nastavení v rozevírací nabídce Režim z položky Vybrat na Ochrana (tj. opak funkce Přidat oblast). 4. Použitím kurzoru na obrazovce vykreslete oblasti (zeleně pro přidání, červeně pro ochranu). Pokud jste při kreslení nebyli dostatečně přesní, klepněte na příkaz Odebrat oblasti a pak nechtěné nakreslené oblasti překreslete. 5. Klepnutím na tlačítko uložte změny v masce.

184 174 Práce s obrázky, čárami a tvary Při uplatnění masky se tlačítko masky změní na žluté (například ). Úprava masky: Klepněte na šipku dolů na tlačítku, vyberte název masky a pak vyberte příkaz Upravit masku. Uložení oblíbených položek Pokud pracujete s konkrétním nastavením filtru (nebo kombinací filtrů), které chcete zachovat pro příští použití, můžete je jednoduše uložit jako oblíbenou položku. V aplikaci Fotolab jsou všechny oblíbené položky ukládány společně na záložce Oblíbené. Na záložce můžete dokonce vytvářet vlastní kategorie (například Moje úpravy). Uložení filtru nebo filtrů do nové oblíbené položky: Klepněte na tlačítko Uložit filtr. V dialogovém okně zadejte název oblíbené položky a vyberte kategorii, do které chcete filtr uložit. (Klepnutím na tlačítko vytvořte novou kategorii.) Pokud chcete oblíbené položky dále rozdělovat do uživatelských kategorií, využijte možnosti v nabídce záložky. Import obrázků TWAIN Máte-li skener nebo digitální fotoaparát podporující standard TWAIN, můžete pomocí rozhraní TWAIN importovat obrázky přímo do aplikace PagePlus. Naskenovaný obraz lze také uložit samostatně a pak jej importovat do aplikace PagePlus.

185 Nastavení zařízení TWAIN pro import: Práce s obrázky, čárami a tvary 175 Provozní pokyny naleznete v dokumentaci dodávané se skenerem. Import naskenovaného obrazu. Vyberte příkaz Obrázek... v nabídce Vložit a výběrem položek TWAIN a Získat... v podnabídce otevřete dialogové okno pro výběr souboru. Je-li nainstalováno více zařízení kompatibilních se standardem TWAIN, bude zřejmě nutné vybrat zdroj, v němž chcete skenovat. Výběr jiného zdroje TWAIN pro skenování: 1. Vyberte příkaz Obrázek... v nabídce Vložit a v podnabídce vyberte položky TWAIN a Vybrat zdroj. 2. Určete zařízení, které chcete použít jako zdroj TWAIN. Kreslení a úpravy čar Aplikace PagePlus nabízí nástroje Tužka, Přímka a Pero pro kreslení čar od ruky, přímek a zakřivených nebo rovných čar. Nástroj Tužka umožňuje kreslit od ruky zakřivené čáry a tvary volnou formou.

186 176 Práce s obrázky, čárami a tvary Nástroj Přímka slouží ke kreslení přímek (např. nakreslených v mezeře mezi sloupci pro jejich oddělení), pravítek nahoře nebo dole na stránce nebo vodorovných čar pro oddělení oddílů či zvýrazněných nadpisů. Nástroj Pero umožňuje spojit řadu úseků čáry (které mohou být zakřivené i rovné) propojením teček pomocí myši. Kreslení čar Jakoukoli zakřivenou čáru lze uzavřít (spojením konců čar) a vytvořit tak vlastní tvar (podrobné informace najdete v tématu Kreslení a úpravy tvarů na str. 182). Kreslení čáry od ruky (pomocí nástroje Tužka): 1. Vyberte Nástroj Tužka z nabídky Čára panelu nástrojů Nástroje. 2. Klepněte na místo, kde má čára začínat, a při kreslení držte stisknuté tlačítko myši. Čára se ihned zobrazí a sleduje pohyby myši.

187 Práce s obrázky, čárami a tvary Čáru ukončíte uvolněním tlačítka myši. Čára bude automaticky vyhlazena. 4. Chcete-li čáru prodloužit, umístěte kurzor na jeden z jejích hranatých koncových uzlů. Kurzor se změní a bude obsahovat symbol plus (+). Klepnutím na uzel a jeho tažením přidejte nový úsek čáry. Kreslení rovné čáry (pomocí nástroje Přímka): 1. Vyberte položku Přímka v nabídce Čára na panelu nástrojů Nástroje. 2. Klepněte do místa, kam chcete umístit počátek čáry, a táhněte jej do koncového bodu. Čára se ihned zobrazí. Chcete-li omezit úhel přímky na kroky po 15, podržte při přetahování stisknutou klávesu Shift. (Toto je snadný způsob vytváření přesně svislých nebo vodorovných čar.) 3. Chcete-li čáru prodloužit, umístěte kurzor na jeden z jejích koncových uzlů. Kurzor se změní a bude obsahovat symbol plus (+). Klepnutím na uzel a jeho tažením přidejte nový úsek čáry. Kreslení jednoho nebo více úseků čáry (nástrojem Pero): 1. Vyberte položku Pero v nabídce Čára na panelu nástrojů Nástroje. Na kontextovém panelu nástrojů Křivka můžete třemi tlačítky vybrat druh úseku, který chcete nakreslit: Přímý úsek je jednoduše rovná ára propojující dva uzly. Klávesová zkratka: Stiskněte 1)

188 178 Práce s obrázky, čárami a tvary A Bézierovský úsek je zakřivený, se zobrazenými ovládacími úchyty pro přesné úpravy. (Klávesová zkratka: Stiskněte 2) Inteligentní úseky se zobrazují bez viditelných ovládacích úchytů a k propojování jednotlivých uzlů využívají automatické přizpůsobování křivky. Jsou užitečné zejména při sledování obrysů zakřivených objektů a obrázků. (Klávesová zkratka: Stiskněte 3) 2. Vyberte typ úseku a potom klepněte do místa, kam chcete umístit začátek čáry: V případě rovného úseku klepněte znovu (nebo přetáhněte), čímž vytvoříte nový uzel na místě požadovaného konce úseku. Klepnutím s podrženou klávesou Shift zarovnáte úsek v intervalech po 15 (užitečné pro rychlé pravoúhlé spoje). V případě úseku ve tvaru Bézierovy křivky klepněte znovu, čímž vytvoříte nový uzel, a vytáhněte z něj ovládací úchyt. Ovládací úchyty fungují jako magnety, které modelují křivku do tvaru. Vzdálenost mezi úchyty určuje hloubku výsledného nového zakřiveného úseku čáry. Dalším klepnutím určete, kde má úsek končit. Potom se zobrazí zakřivený úsek. Dokončený úsek bude možné vybrat.

189 Práce s obrázky, čárami a tvary 179 Pro inteligentní úsek klepněte znovu a vytvořte tak nový uzel. Úsek se zobrazuje jako hladká přizpůsobená křivka (bez viditelných ovládacích úchytů) mezi novým a předcházejícím uzlem. Před uvolněním tlačítka myši můžete přetažením čáru ohýbat jako při ohýbání drátu. Pokud je předchozí rohový uzel na čáře rovněž inteligentní, ohebnost se rozšíří zpět na předcházející úsek. Klepnutím s podrženou klávesou Shift vytvořte nový uzel, který bude zarovnán v intervalech 15 s předcházejícím uzlem. 3. Chcete-li rozšířit stávající čáru, opakujte krok 2 pro každý nový úsek. Každý úsek může být jiného typu. 4. Jestliže chcete čáru ukončit, stiskněte klávesu Esc, poklepejte myší nebo vyberte jiný nástroj. Úprava čar K úpravě čar po nakreslení použijte nástroj Tužka společně s kontextovým panelem nástrojů Křivka. Postupy jsou stejné bez ohledu na to, zda upravujete samostatný objekt čáry nebo obrys uzavřeného tvaru. Při výběru se u každého typu čáry zobrazí hranaté uzly, které lze použít ke změně tvaru čar. Informace o úpravě čar naleznete v nápovědě aplikace PagePlus. Nastavení vlastností čáry Všechny čáry včetně těch, které ohraničují tvary, mají řadu vlastností, například barvu, tloušťku, měřítko, zakončení, spojení (roh) a zarovnání tahu. Tyto vlastnosti lze měnit u libovolné čáry od ruky a rovné či zakřivené čáry a také u ohraničení tvaru. Pamatujte, že textové rámečky, obrázky, tabulky a objekty uměleckého textu mají rovněž vlastnosti čáry.

190 180 Práce s obrázky, čárami a tvary V aplikaci PagePlus lze řídit polohu tahu (tj. tloušťku čáry) vzhledem k cestě objektu, tj. k čáře, která definuje hranice objektu. Změna vlastností čáry u vybraného objektu: Pomocí vzorníku Čára na záložce Vzorníky lze změnit barvu a odstín čáry. K určení barvy čáry pomocí míchání barev lze rovněž použít odpovídající vzorník na záložce Barva. Pomocí záložky Čára, kontextového panelu nástrojů (zobrazeného při výběru čáry) a dialogového okna Čára a okraj lze změnit tloušťku a typ čáry a další její vlastnosti. Vyberte tloušťku čáry a v rozevíracích polích vyberte typ čáry. V kontextovém panelu nástrojů lze také změnit měřítko konce čáry v procentech. Rozevírací nabídka na záložce Čára v kontextovém panelu nástrojů a v dialogovém okně Čára a okraj obsahuje tyto styly: Žádné, Jednoduché, Kaligrafické a několik stylů čáry Čárkovaná a Dvojitá, jak je znázorněno dále.

191 Čáry lze dále přizpůsobit různými technikami: Práce s obrázky, čárami a tvary 181 U tečkovaných a čárkovaných čar můžete vybrat některý z pěti stylů čárkované čáry (viz výše). - nebo - (pouze na záložce a v dialogovém okně) Přetažením posuvníku Vzor přerušování nastavte celkovou délku vzoru (počet polí nalevo od posuvníku) a délku čárkování (počet černých polí). Obrázky znázorňují čáry s délkou vzoru a čárkování 4 a 2 a 5 a 4: U dvojitých čar můžete vybrat některý ze čtyř stylů čáry Dvojitá (viz výše). (Pouze na záložce) U kaligrafických čar s proměnlivou tloušťkou (nakreslených jakoby perem se čtvercovou špičkou taženou pod různými úhly) vyberte v rozevírací nabídce styl kaligrafické čáry (protilehlé) a pak pomocí pole Kaligrafický úhel nastavte úhel špičky pera podle následujících příkladů. Lze rovněž měnit Zakončení (konec) a Spojení (roh), v němž se dvě čáry protínají.

192 182 Práce s obrázky, čárami a tvary Kreslení a úpravy tvarů Rychlé tvary jsou předem navržené objekty různorodých tvarů, které můžete ihned přidat na svou stránku. Po nakreslení rychlého tvaru jej můžete měnit pomocí ovládacích úchytů a upravit jeho vlastnosti například použitím přechodové nebo bitmapové výplně (včetně svých vlastních bitmapových obrázků) nebo efektů průhlednosti. Jiným způsobem vytvoření tvaru je nakreslení čáry (nebo řady úseků čar) a následné propojení jejích počátečních a koncových uzlů, tedy vytvoření uzavřeného tvaru. Rychlé tvary Nabídka Rychlé tvary obsahuje širokou škálu obvykle používaných tvarů včetně rámečků, oválů, šipek, mnohoúhelníků, hvězdiček, krychlí a válců.

193 Práce s obrázky, čárami a tvary 183 Tvary můžete snadno změnit na webová tlačítka přidáním hypertextových odkazů nebo překryvných aktivních bodů. Rychlé tlačítko (označeno) je určeno zejména k vytváření stylových obrysů tlačítek! Rovněž je možné použít praktický kontextový panel nástrojů Rychlé tvary umístěný nad pracovní plochou k záměně rychlých tvarů a úpravě tloušťky čáry, barvy, stylu a dalších atributů rychlého tvaru. Vytvoření rychlého tvaru: 1. Klepněte na nabídku Rychlé tvary na panelu nástrojů Nástroje a vyberte tvar z nabídky. Tlačítko převezme vzhled ikony vybraného tvaru. 2. Klepnutím na stránku vytvořte nový tvar o výchozí velikosti. - nebo - Tažením po stránce nastavte velikost tvaru. Jakmile bude mít tvar správnou velikost, uvolněte tlačítko myši. Chcete-li nakreslit omezený tvar (například kružnici): Podržte při tažení klávesu Shift. Všechny rychlé tvary lze umísťovat, měnit jejich velikost, otáčet a vyplňovat. Navíc je můžete tvarovat s použitím upravitelných posuvných úchytů okolo rychlého tvaru. Každý tvar se mění logickým způsobem, což umožňuje pozměnění jeho přesného vzhledu.

194 184 Práce s obrázky, čárami a tvary Úprava vzhledu rychlého tvaru: 1. Klepnutím na rychlý tvar zobrazte okolo tvaru jeden nebo více posuvných úchytů. Tyto úchyty se liší od vnitřních úchytů výběru. Různé rychlé tvary mají odlišné úchyty s různými samostatnými funkcemi. 2. Chcete-li změnit vzhled rychlého tvaru, přetáhněte jeho úchyty. Uzavřené tvary Jakmile nakreslíte nebo vyberete čáru, uvidíte její uzly. Uzly zobrazují koncové body každého úseku čáry. Křivky kreslené od ruky mají obvykle mnoho uzlů; úseky přímých nebo zakřivených čar mají pouze dva. Tvar můžete vytvořit protažením čáry zpět do jejího počátečního bodu.

195 Vytvoření tvaru z vybrané čáry: Práce s obrázky, čárami a tvary 185 Vyberte čáru nástrojem Ukazatel a potom klepněte na tlačítko Uzavřít křivku na kontextovém panelu nástrojů Křivka. Můžete provést i opačný postup, tedy otevřít tvar a přidat jeden nebo několik úseků čáry. Otevření čáry nebo tvaru: 1. Pomocí nástroje Ukazatel vyberte uzel, ve kterém chcete přerušit tvar. 2. Klepněte na tlačítko Zalomit křivku na kontextovém panelu nástrojů Křivka. Čára bude rozdělena na dvě. Z tvaru se stane čára s vybraným uzlem rozděleným do dvou uzlů, přičemž na každém konci nové čáry bude jeden. 3. Nyní můžete pomocí nástroje Ukazatel změnit tvar čáry dle potřeby. Použití 2D efektů filtrů Aplikace PagePlus nabízí řadu efektů filtrů, které můžete použít k transformaci libovolného objektu. 3D efekty filtrů, které umožňují vytvořit dojem povrchu s texturou, jsou popsány jinde (viz str. 190). Toto téma se zabývá výhradně 2D efekty filtrů. Následující příklady znázorňují použití 2D efektů filtrů na písmeno A.

196 186 Práce s obrázky, čárami a tvary Vržený stín Vnitřní stín Vnější záře Vnitřní záře Vnitřní zkosení Vnější zkosení Reliéf Poduškový reliéf Gaussovské rozostření Rozostření zvětšením Kruhové rozostření Pohybové rozostření Barevná výplň Prolnutí okrajů Obrys Odraz

197 Práce s obrázky, čárami a tvary 187 Záložka Styly ve Studiu nabízí řadu 2D efektů filtrů připravených k použití. Předdefinované filtry, například Stíny, Zkosení, Odrazy a Rozostření, jsou uspořádány v galeriích podle kategorií. Jednotlivé kategorie nabízejí mírné variace efektu kategorie. Klepnutím na miniaturu použijete daný efekt na vybraný objekt. Použití 2D efektů filtrů: 1. Vyberte objekt a pak klepněte na tlačítko Efekty filtrů na panelu nástrojů Atributy. 2. Pokud chcete použít konkrétní efekt, zaškrtněte jeho políčko v seznamu vlevo. 3. Chcete-li upravit vlastnosti určitého efektu, vyberte jeho název a upravte ovládací prvky v dialogovém okně. Kombinovaný efekt lze měnit úpravou posuvníků a zadáním konkrétních hodnot. (Lze rovněž vybrat posuvník a měnit jej pomocí kláves se šipkami.) Možnosti se liší podle jednotlivých filtrů. 4. Klepnutím na tlačítko OK použijete efekt, případně klepnutím na tlačítko Storno změny zrušíte. Vytváření odrazů Jednoduchým způsobem, jak stránce přidat na eleganci, je použití svislého odrazu na vybraný objekt. Efekt je poutavý zvláště u obrázků, může však být neméně působivý i u uměleckého textu, například v názvu stránky nebo v pruhu textu. Kombinací nastavení lze řídit výšku, krytí, posun a rozostření odrazu.

198 188 Práce s obrázky, čárami a tvary Vytváření obrysů Aplikace PagePlus umožňuje vytvářet barevné obrysy objektů, což je vhodné zejména pro text a tvary (jako efekt filtru). U obrysu lze zvolit jeho tloušťku, barevnou výplň, průhlednost a režim prolnutí. Obrys může také nabýt podobu přechodové výplně, jedinečné výplně kontury (výplň postupuje od vnitřního k vnějšímu okraji tloušťky obrysu) nebo vzorové výplně a může být umístěn uvnitř, vně nebo ve středu hrany objektu. Podobně jako u jiných efektů, i efekt obrysu lze zapnout nebo vypnout. Je možné použít kombinaci 2D a 3D efektů filtrů na obrys, a to zaškrtnutím dalších možností v dialogovém okně Efekty filtrů. Použití nástroje Stín Stíny propůjčují vašemu dílu šmrnc a hloubku, zejména pokud je použijete u obrázků a textových objektů, ale i u tvarů, textových rámečků a tabulek. K usnadnění a zrychlení jejich vytváření nabízí aplikace PagePlus nástroj Stín na panelu nástrojů Atributy. Tento nástroj poskytuje volnou kontrolu nad efektem stínu a umožňuje vytváření upravitelných základních a zkosených hranových stínů pro libovolný objekt aplikace PagePlus.

199 Práce s obrázky, čárami a tvary 189 Základní stín (vlevo) a zkosený hranový stín (vpravo) použitý na základní pravoúhlý rychlý tvar Barvu, krytí, rozostření, měřítko a vzdálenost stínu lze upravit pomocí řídicích uzlů přímo na stránce (nebo na kontextovém panelu nástrojů Stín). Přetažením uzlů směrem k počátku stínu nebo od něj lze upravit rozostření a krytí stínu. Barvu lze změnit výběrem nové barvy na záložce Barvy nebo Vzorníky při vybraném příslušném nástroji. V závislosti na tom, zda je vyžadován základní nebo zkosený stín, počátek může být umístěn ve středu (jak je znázorněno) nebo na hraně objektu. (A) Rozostření, (B) Počátek stínu, (C) Krytí, (D) Barva, (E) Měřítko Již vytvořený stín lze doladit pomocí dialogového okna Efekty filtrů.

200 190 Práce s obrázky, čárami a tvary Použití 3D efektů filtrů 3D efekty filtrů přesahují rozměr 2D efektů filtrů (jako jsou efekty stínu, záře, zkosení a reliéfu) a vytvářejí dojem textury na povrchu samotného objektu. Pomocí dialogového okna Efekty filtrů lze použít na tentýž objekt více efektů. Mějte na paměti, že žádný z těchto 3D efektů se neprojeví na nevyplněném objektu teprve na výplni se efekt projeví. Záložka Styly ve Studiu je vhodným místem, kde začít experimentovat s 3D efekty filtrů. Najdete tu několik kategorií galerií s mnoha předdefinovanými 2D a 3D efekty a různými nastaveními. K dispozici je řada zajímavých předvoleb 3D povrchů a textur v různých kategoriích (Sklo, Kovový, Dřevo atd.). Klepnutím na miniaturu je použijete na vybraný objekt. Za předpokladu, že objekt obsahuje barvu, bude výsledek okamžitě patrný. Můžete také přizpůsobit předvolby záložky Styly nebo sami použít jeden nebo více konkrétních efektů pomocí dialogového okna Efekty filtrů na panelu nástrojů Atributy. Přehled 3D efekty představuje hlavní přepínač a jeho nastavení Rozostření a Hloubka jsou nejvýraznější; klepnutím na tlačítko se znaménkem + je můžete odpojit a umožnit tak jejich vzájemně nezávislou úpravu. 3D osvětlení poskytuje zdroj světla, bez něhož by se neprojevilo žádné nastavení hloubky efektu. Nastavení osvětlení umožňuje nasvítit 3D scénu a měnit její odrazivost.

201 Práce s obrázky, čárami a tvary 191 Použití 3D efektů filtrů: 1. Klepněte na tlačítko Efekty filtrů na panelu nástrojů Atributy. 2. Zaškrtněte políčko 3D efekty vlevo. Políčko 3D osvětlení je ve výchozím nastavení zaškrtnuto. 3. Úpravou posuvníků hlavních ovládacích prvků lze měnit celkové vlastnosti jednotlivých vybraných 3D efektů. Rozostření určuje množství použitého vyhlazování. Vysoká míra rozostření budí dojem širších, pozvolnějších změn výšky. Hloubka určuje, nakolik strmé se budou jevit změny hloubky. Tlačítko je obvykle stisknuté, což znamená propojení obou posuvníků výrazné změny parametru Hloubka jsou vyhlazeny parametrem Rozostření. Pokud chcete upravovat posuvníky nezávisle, klepnutím tlačítko vypněte. 4. (Volitelné) V případě potřeby lze rozbalit panel náhledu klepnutím na tlačítko Zobrazit/skrýt náhled. Je-li panel rozbalen, efekty budou použity pouze v okně náhledu. Pokud je panel sbalen (opětovným klepnutím na tlačítko), efekty filtrů budou použity přímo na objektu na stránce. První z metod umožňuje pracovat pouze na efektu a dolaďovat jej, aniž by u toho překážely ostatní objekty na stránce. Pomocí tlačítek pro zvětšení nebo zvětšení zobrazení nebo zadáním procentuální hodnoty zvětšení můžete snáze pracovat na detailech. 5. V seznamu 3D efekty zaškrtněte 3D efekt představující efekt, jehož chcete dosáhnout.

202 192 Práce s obrázky, čárami a tvary 3D mapa výstupků Efekt 3D mapa výstupků vytváří dojem textury na povrchu díky volitelné matematické funkci, která přidá informaci o hloubce a vytvoří efekt výstupků a prohlubní. Efekt 3D mapa výstupků lze použít spolu s jedním nebo několika dalšími 3D efekty filtrů, avšak nikoli s efektem 2D mapa výstupků. 2D mapa výstupků Efekt 2D mapa výstupků vytváří dojem textury na povrchu díky volitelné bitmapě ve stupních šedé, která přidá informaci o hloubce a vytvoří efekt výstupků a prohlubní. Efekt 2D mapa výstupků lze použít spolu s jedním nebo několika dalšími 3D efekty filtrů, avšak nikoli s efektem 3D mapa výstupků. 3D mapa vzorků Efekt 3D mapa vzorků vytváří dojem textury na povrchu díky volitelné matematické funkci, která pozmění informace o barvě. Efekt 3D mapa vzorků lze použít spolu s jedním nebo několika jinými 3D efekty filtrů. 2D mapa vzorků Efekt 2D mapa vzorků vytváří dojem textury na povrchu díky volitelné bitmapě ve stupních šedé, která pozmění informace o barvě. Efekt 2D mapa vzorků lze použít spolu s jedním nebo několika jinými 3D efekty filtrů.

203 Práce s obrázky, čárami a tvary 193 Průhlednost Rovnoměrnou průhlednost objektu (s použitými 3D efekty filtrů) lze řídit pomocí záložky Průhlednost (viz první příklad dále). Důmyslnějšího řízení průhlednosti, zejména pro napodobení efektů odrazu světla na skleněných objektech, lze dosáhnout nastavením průhlednosti v dialogovém okně 3D efektů filtrů (zaškrtněte políčko Průhlednost). Efekt lze použít k vytvoření realističtější průhlednosti prostřednictvím nezávislého řízení průhlednosti odrazivých (hran) a neodrazivých (ploch) oblastí objektu (viz přední strana tvaru srdce dále). 3D mapa odrazů Efekt 3D mapa odrazů lze použít k napodobení zrcadlových povrchů výběrem vzorku (tj. bitmapy s lesklým povrchem), který obalí vybraný objekt. Použít můžete vzory simulující různé realistické exteriéry a interiéry a doplnit je 3D osvětlením pro zvýraznění odrazů na hranách objektu. 3D osvětlení Efekt 3D osvětlení funguje v součinnosti s jinými 3D efekty a umožňuje měnit osvětlení povrchu a odrazivé vlastnosti.

204 194 Práce s obrázky, čárami a tvary Přidání dimenzionality (Okamžité 3D) Pomocí funkce Okamžité 3D můžete snadno transformovat ploché tvary (zobrazené) a text do trojrozměrných objektů. Aplikace PagePlus umožňuje kontrolu nad nastaveními 3D efektů, jako například: zkosení: použijte několik zaoblených a vyrytých přednastavení nebo vytvořte svá vlastní pomocí editoru vlastních profilů zkosení; osvětlení: lze umístit až osm upravitelných a samostatně vybarvených světel pro zajištění dramatických světelných efektů; efekty soustruhu (Lathe): vytvářejte konturované objekty (např. korek láhve) pomocí editoru vlastních profilů soustružení a ovládacího prvku vytlačení; textura: kontrolujte, jak bude textura vytlačena na objektech s neplnými výplněmi; zobrazení: otočte svůj objekt ve třech rozměrech; materiál: kontroluje rozsah, v jakém má osvětlení efekt na povrchy objektů (skvělé pro trojrozměrný umělecký text!). Vždy připravený kontextový panel nástrojů 3D nad vaší pracovní plochou vám umožňuje konfigurovat výše uvedená nastavení každé nastavení se týká 3D efektu použitého na vybraný objekt. U ovládacích prvků objektů umístěných na stránce můžete provádět 3D transformace s použitím červeného oběžného kruhu, který funguje jako osa, ze které můžete provádět otáčení okolo os X, Y a Z ve vztahu ke své stránce. Pozorujte, jak se mění kurzor při umístění nad uzly červených kruhů nebo drátový model.

205 Práce s obrázky, čárami a tvary 195 Otočení na ose X Otočení na ose Y Otočení na ose Z Otočení na ose X a Y Provádějte transformaci okolo os 3D objektů namísto os svých stránek, a sice podržením klávesy Ctrl během transformování za použít uzlů. Můžete také upravit úhel a vyvýšení jednotlivých aktivních světel na stránce přetažením ukazatele světla do místa, které simuluje světelný zdroj. Po jakékoli transformaci zůstane podkladový základní objekt upravitelný. Přidání dimenzionality: 1. Vyberte objekt a pak klepněte na tlačítko Okamžité 3D na panelu nástrojů Atributy. Objekt okamžitě převezme trojrozměrnou charakteristiku se zobrazeným červeným oběžným kruhem v popředí objektu. 2. Klepněte na kategorii 3D efektů z první rozevírací nabídky na kontextovém panelu nástrojů 3D; možnosti panelu se dynamicky mění podle aktuálně vybrané kategorie. Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus.

206 196 Práce s obrázky, čárami a tvary Klepnutím na položku Obnovit výchozí v kontextovém panelu nástrojů vrátíte objekt zpět do původní transformace. Chcete-li vypnout 3D efekty: Klepněte na položku Odebrat 3D v kontextovém panelu nástrojů. Vždy můžete klepnout na tlačítko Okamžité 3D a efekt znovu aplikovat. Použití stylů objektu Styly objektů jsou pro návrh užitečné podobným způsobem jako styly textu a schémata barev. Po vytvoření vhodné sady atributů vlastností jako barva čáry, výplň, ohraničení ji lze uložit jako pojmenovaný styl. Aplikace PagePlus si pamatuje objekty, které tento styl používají. Styl je uveden na záložce Styly a lze jej následně použít pro nové objekty.

207 Práce s obrázky, čárami a tvary 197 Záložka Styly obsahuje několik galerií předem navržených stylů, které můžete použít pro libovolné objekty nebo upravit podle vlastních potřeb. Jsou k dispozici samostatné galerie pro kategorie efektů jako rozostření, 3D, okraje, pokřivení, stíny a materiály (například kovy), přičemž každá z kategorií se dělí na další podkategorie. Použití stylu objektu na jeden nebo více objektů: 1. Zobrazte záložku Styly. 2. V rozevírací nabídce vyberte pojmenovanou kategorii stylů (například Rozostření) a v dolním okně vyberte podkategorii. 3. V okně si prohlédněte miniatury dostupných stylů (ve výchozím nastavení se zobrazí tvary ozubeného kola). 4. Klepnutím na miniaturu stylu aplikujte styl na vybrané objekty. Odstranění stylu objektu z galerie Klepněte pravým tlačítkem myši na miniaturu a vyberte příkaz Odstranit.

208 198 Práce s obrázky, čárami a tvary Zrušení propojení objektu a definice jeho stylu: Klepněte pravým tlačítkem myši na objekt a vyberte příkaz Formát>Styl objektu>zrušit propojení. Ukládání stylů objektu Vytvoření nového stylu objektu na základě atributů existujícího objektu: Klepněte pravým tlačítkem myši na objekt a vyberte příkaz Formát>Styl objektu>vytvořit. Globální uložení stylů objektů publikace: 1. Vyberte příkaz Uložit výchozí... v nabídce Nástroje. 2. V dialogovém okně zaškrtněte políčko Styly objektů a klepněte na tlačítko Uložit. Použití spojovacích čar Dva nástroje Spojovacích čára umožňují dynamicky propojit libovolné dva objekty spojovacími čárami. Tyto spojovací čáry zůstanou ukotvené k objektům, a objekty proto zůstávají propojené i při přesunech nebo změnách velikosti. Je například velmi jednoduché vytvořit vývojový diagram s propojovacími čárami mezi obdélníky a pak libovolně měnit rozvržení diagramu s tím, že vzájemné vztahy zůstanou vyznačeny. Body připojení Všechny objekty aplikace PagePlus usnadňují propojení tím, že zobrazí výchozí čtvercové body připojení, které se zobrazí při volbě nástroje Spojovací čára a přesunutí ukazatele myši nad cílový objekt.

209 Práce s obrázky, čárami a tvary 199 Tyto výchozí body (které nelze přesunout ani odstranit) jsou standardně pravidelně rozmístěny kolem tvaru objektu. Vytvoření spojovací čáry: 1. Pokud chcete vytvořit přímou spojovací čáru, vyberte nástroj Spojovací čára v rozevírací nabídce Nástroje spojovací čára (panel nástrojů Nástroje). - nebo - Jestliže požadujete spojovací čáru ve tvaru oblouku, vyberte ve stejné nabídce Nástroj úhlová spojka. 2. Přesuňte ukazatel myši na objekt tak, aby se zobrazily výchozí body připojení. 3. Přetáhněte bod připojení objektu na bod připojení jiného objektu. Jakmile se ukazatel myši nachází nad cílovým bodem připojení, uvolněte tlačítko myši. Mezi oběma body připojení se zobrazí přímá spojovací čára. Místo použití výchozích bodů připojení objektu můžete vytvořit vlastní body připojení. Postupujte takto:

210 200 Práce s obrázky, čárami a tvary Přesuňte ukazatel myši nad libovolný okraj tvaru a táhněte myší od červeného počátečního bodu. - nebo - Vytvořte vlastní bod připojení Nástrojem bod připojení. Body připojení lze vložit na libovolné místo stránky. Přidání vlastního bodu připojení (Nástroj bod připojení): 1. Vyberte objekt. 2. Vyberte položku Nástroj bod připojení v rozevírací nabídce Spojovací čára (panel nástrojů Nástroje). 3. Klepnutím na požadované místo umístěte vlastní bod připojení (uvnitř nebo vně objektu). Vlastní bod připojení se zobrazí modrou barvou. Chcete-li znovu zobrazit body připojení, je nutné přesunout ukazatel myši nad objekt, který byl vybrán při vytváření bodu připojení. Nezapomeňte předem vybrat nástroj spojovací čáry nebo úhlové spojky. Úprava bodů připojení a čar Chcete-li přesunout vlastní bod připojení, vyberte objekt, ke kterému je přidružen, a přetáhněte bod pomocí Nástroje bod připojení.

211 Práce s obrázky, čárami a tvary 201 Jestliže chcete odstranit vlastní bod připojení, který jste přidali, aktivujte Nástroj bod připojení, klepněte na objekt, k němuž je bod připojení přidružen, klepněte na bod připojení, který chcete odstranit, a pak stiskněte klávesu Delete. Výchozí uzly jsou stabilní a nelze je odstranit. Jestliže chcete odebrat, změnit tvar nebo odpojit či znovu připojit propojovací čáru, tažením spojte jednotlivé uzly pomocí Nástroje ukazatel. Tažením koncového uzlu spojovací čáry můžete čáru odpojit nebo znovu připojit. (Další informace naleznete v tématu Kreslení a úprava čar na stránce 175). Vzhledem k tomu, že spojovací čáry jsou považovány za běžné čáry, můžete je barvit (Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus.) a formátovat na záložce Čára, kde jim můžete přidávat šipky, prolínání nebo dekorativní zakončení. (Další informace naleznete v tématu Nastavení vlastností čáry na stránce 179.)

212

213 Barva, výplně a 7 průhlednost

214 204 Barva, výplně a průhlednost

215 Použití plných výplní Barva, výplně a průhlednost 205 Aplikace PagePlus nabízí řadu funkcí, které umožňují použít plnobarevné výplně na objekty různých druhů: Plné barvy lze použít na řádek nebo výplň. Podle očekávání rychlé tvary a uzavřené tvary (viz téma Kreslení a úpravy tvarů na str. 182) mají vlastnosti čar a výplní, zatímco čáry od ruky mají pouze vlastnost čáry. Kapitoly v textových objektech mohou obsahovat barvu výplně nebo barvu zvýraznění. Textové rámečky a buňky tabulky mohou obsahovat výplň pozadí, která je nezávislá na obsažených znacích. Můžete vybarvit kresbu (bitmapu), tedy přebarvit ji použitím jiné barvy. Pokud přebarvíte plnobarevný obrázek, barvy budou převedeny na odstíny nebo stínování konkrétní barvy. Převedením plnobarevných obrázků na odstíny získáte barevně nevýrazné obrázky (užitečné pro text na pozadí). Plné barvy lze na objekt použít pomocí záložky Barva, Vzorníky nebo dialogového okna. Použití plné barvy pomocí záložky Barva: 1. Vyberte objekty nebo zvýrazněte rozsah textu. 2. Klepněte na záložku Barva a v rozevíracím seznamu vyberte několik barevných režimů (RGB, CMYK nebo HSL). 3. Klepněte na tlačítko Výplň, Čára nebo Text na horním okraji záložky. Touto volbou určíte, kde chcete barvu použít. Barva podtržení odpovídá barvě vybraného objektu. Pro vybraný text rámečku bude výplň představovat barvu pozadí textu (ale nikoli barvu pozadí rámečku).

216 206 Barva, výplně a průhlednost 4. Vyberte barvu z barevného spektra nebo použitím posuvníků podle typu vybraného barevného režimu. Použití plné barvy pomocí záložky Vzorníky: 1. Vyberte objekty nebo zvýrazněte rozsah textu. 2. Klepněte na záložku Vzorníky. 3. Klepněte na tlačítko Výplň, Čára nebo Text na horním okraji záložky. Touto volbou určíte, kde chcete barvu použít. 4. Vyberte barevný vzorník na Paletě publikace (často používané barvy a barvy dříve použité ve vaší publikaci) nebo standardní Paletě (dodávané přednastavené vzorníky). Případně použitím příkazu Formát>Výplň... použijte barvu prostřednictvím dialogového okna. Změna plného barevného odstínu nebo stínování (jasu): 1. Vyberte objekt a na záložce Barva klepněte na požadované tlačítko Výplň, Čára nebo Text. 2. V rozevírací nabídce režimu Barva vyberte položku Tónování. 3. Přetažením posuvníku Stínování/Odstín nalevo nebo napravo ztmavte nebo zesvětlete počáteční barvu. Do pole také můžete zadat hodnotu v procentech (zadáním hodnoty 0 ve stupním poli se vrátíte na původní barvu).

217 Barva, výplně a průhlednost 207 Upravte hodnotu v procentech určující odstín objektu prostřecnictvím posuvníku nebo přímým zadáním hodnoty na záložce Vzorníky. Změna aktuální palety: Klepnutím na tlačítko Paleta zobrazte či upravte barvy z polí Standardní RGB, Standardní CMYK nebo vyberte palety motivů. Barvy lze přidat, upravit nebo odstranit z palety Publikace nebo z jiných palet. Použití schémat barev Schéma barev v aplikaci PagePlus představuje skupinu pěti komplementárních barev, které můžete použít na konkrétní prvky v jedné nebo několika publikacích. Na záložce Schémata jsou uvedena přednastavená schémata, která lze vybrat v libovolné fázi procesu návrhu. Každá publikace může mít současně pouze jedno schéma barev. Aktuální schéma je zvýrazněno na záložce Schémata. Můžete jednoduše přepínat schémata, upravovat barvy schématu a vytvářet vlastní schémata. Schémata barev jsou ukládána globálně; máte tedy stále k dispozici úplnou sadu schémat. Základní principy schématu barev Schémata barev v aplikaci PagePlus fungují podobně jako systém kreslení podle čísel, kde jsou různé oblasti rozvržení kódovány pomocí čísel a každé oblasti je přiřazena konkrétní barva (podle čísla). Představme si například čáru kódovanou čísly 1 až 5. K vyplnění čáry potřebujete nádobky s barvami očíslované od 1 do 5. Pokud nádobky s barvami přehodíte a čáře ponecháte stejné číslování, výsledkem bude úplně jiná kresba.

218 208 Barva, výplně a průhlednost V aplikaci PagePlus jsou nádobky s barvami označeny pěti číslicemi, které můžete přiřadit objektům v publikaci. Označují se jako Barva schématu 1, Barva schématu 2 atd. Jakmile uplatníte barvu schématu 1 na objekt, znamená to v podstatě pokyn Vylít na toto místo barvu z nádobky s číslem 1. Na záložce Schémata jsou uvedena různá dostupná schémata, z nichž každé obsahuje různou sadu pěti barev v pěti nádobkách. Bez ohledu na to, které pojmenované schéma barev vyberete, zobrazí se první barva schématu (viz ukázka) v oblasti definované jako Barva schématu 1, druhá barva bude mapována na Barvu schématu 2 atd. pro celou publikaci. Výběr schématu barev: 1. Klepněte na záložku Schémata. V seznamu je zvýrazněno aktuálně přiřazené schéma. 2. Klepněte na ukázku schématu s jinou barvou. Objekty v publikaci, jimž bylo přiřazeno číslo některé z pěti barev schématu, budou přebarveny odpovídající barvou z nového schématu. Výběr můžete libovolně opakovat. Při uložení publikace je aktuální schéma barev uloženo s dokumentem.

219 Použití schématu barev na objekty Barva, výplně a průhlednost 209 Při vytvoření publikací z předdefinovaných šablon návrhu (viz str. 9) můžete vybrat počáteční schéma barev, které chcete upravit a které můžete později kdykoli změnit na záložce Schémata. Tato pružnost dává neomezené možnosti grafického ztvárnění publikace. Pokud však následně vytvoříte nové prvky v publikaci, které již bylo přiřazeno schéma, nebo vytvoříte publikaci od začátku, můžete rozšířit aktuální barevné schéma na nové objekty? Přestože potřebujete strávit nějaký čas vybíráním nejvhodnější kombinace barev, vlastní postup je jednoduchý. Vzpomeňte si na příklad s kreslením podle čísel a vše, co potřebujete udělat, je přiřadit čáře nebo výplni objektu jedno z pěti čísel schématu barev. Přiřazení barvy schématu objektu: 1. Vyberte objekt a pak podle požadovaného efektu klepněte na tlačítko Výplň, Čára nebo Text na horním okraji záložky Vzorníky. 2. Na dolním okraji záložky Vzorníky klepněte na barvu schématu, kterou chcete použít pro výplň, čáru nebo text (barvu můžete také přetáhnout). Pokud výplň objektu používá barvu schématu, při každém výběru objektu se na záložce Vzorníky zvýrazní odpovídající vzorek barvy. V aplikaci PagePlus lze vytvářet vlastní schémata úpravou existujícího barevného schématu nebo vytvořením schématu od začátku. Další informace naleznete v nápovědě aplikace PagePlus.

220 210 Barva, výplně a průhlednost Přechodové a bitmapové výplně Přechodové výplně zajišťují postupnou změnu barev, které se mění mezi dvěma nebo více body objektu. Přechodová výplň obsahuje upravitelnou cestu mezi uzly, která označuje počátek každé z klíčových barev. Bitmapový typ vyplňuje objekt použitím pojmenované bitmapy (často materiálových povrch, vzorek nebo obrázek na pozadí). Lineární Eliptické Kuželovité Bitmapa Použitím předvolené přechodové nebo bitmapové výplně ze záložky Vzorníky můžete vyplnit nebo obtáhnout tvary, textové rámečky, buňky tabulky, umělecké texty, rámečky i tabulky. Cesta výplně pro výplň nebo čáru objektu se může lišit také u různých efektů (viz nápověda aplikace PagePlus).

221 Barva, výplně a průhlednost 211 Použití přechodových a bitmapových výplní Přechodovou nebo bitmapovou výplň můžete uplatnit různými způsoby použitím záložky Vzorníky, nástroje Výplň nebo pomocí dialogového okna. Nejjednodušší způsob použití přechodové nebo bitmapové výplně představuje použití rozsahu předdefinovaných minivzorníků na paletách Přechod a Bitmapa záložky Vzorníky. Nástroj Výplň a dialogové okno Výplň představují alternativní způsoby vytváření přechodových výplní. Použití přechodových a bitmapových výplní pomocí záložky Vzorníky: 1. Zobrazte záložku Vzorníky a vyberte položku Výplň nebo Čára (pro výplň nebo obrys objektu). Počítejte s tím, že barva podtržení odpovídá barvě vybraného objektu. 2. V případě přechodových výplní vyberte kategorii přechodu (lineární, eliptická atd.) v rozevírací nabídce tlačítka Přechod. - nebo - V případě bitmapových výplní vyberte kategorii rozevírací nabídky u tlačítka Bitmapa. 3. Vyberte objekty a klepnutím na odpovídající vzorník galerie vyberte požadovanou výplň. - nebo - (Pouze pro výplně) Přetáhněte vzorek galerie na objekt a uvolněte tlačítko myši.

222 212 Barva, výplně a průhlednost 4. Je-li to zapotřebí, upravte Odstín výplně na dolním okraji záložky použitím posuvníku nebo nastavením hodnoty v textovém poli. Použití různých efektů průhlednosti (záložka Průhlednost) nezmění nastavení samotné výplně objektu, ale dokáže výrazně změnit vzhled skutečné výplně. Použití přechodové výplně pomocí nástroje Výplň: 1. Vyberte objekt. 2. Klepněte na tlačítko Nástroj Výplň v rozevírací nabídce Atributy panelu nástrojů Výplň. 3. Zobrazte záložku Vzorníky a vyberte položku Výplň nebo Čára (pro výplň nebo obrys objektu). 4. Klepnutím a přetažením na objektu definujete cestu výplně. Na objekt bude použita jednoduchá lineární výplň s přechodem od aktuální barvy objektu do monochromatické bílé.

223 Barva, výplně a průhlednost 213 Pokud je objekt již bílý (nebo nemá žádnou výplň), přechod probíhá od bílé po černou. Případně můžete použít dialogové okno a přidat nebo odebrat klíčové barvy z gradientu, použít jiné klíčové barvy na jednotlivé uzly nebo upravit celkový efekt stínování uplatněný na objektu. Použití a úpravy přechodové nebo bitmapové výplně v dialogovém okně: 1. Zobrazte záložku Vzorníky a vyberte položku Výplň nebo Čára (pro výplň nebo obrys objektu). 2. Klepněte pravým tlačítkem myši na objekt a vyberte příkaz Formát>Výplň nebo objekt vyberte a pak klepněte na příkaz Výplň... v nabídce Formát. - nebo - Klepněte na tlačítko Upravit výplň v rozevírací nabídce Atributy panelu nástrojů Výplň.

224 214 Barva, výplně a průhlednost 3. Vyberte typ výplně a požadovanou kategorii výplně. Počítejte s tím, že pomocí dialogového okna lze také použít jednobarevnou výplň. V případě přechodových výplní vyberte položku Přechod v rozevírací nabídce Typ a vyberte přednastavenou výplň. Dvoubarevná výplň má dva uzly na koncích své cesty. - nebo - Klepnutím na tlačítko Od a Do zadejte barvy počátku a konce přechodu. - nebo - Klepněte na tlačítko Upravit a přidejte či odeberte klíčové barvy z aktuálně vybraného přechodu (viz Úprava spektra přechodové výplně dále v textu), použijte jiné klíčové barvy na jednotlivé uzly nebo upravte efekt celkového stínování použitý na objektu. V rozevíracím seznamu můžete podle potřeby upravit stínování a odstín výplně. Pro bitmapové výplně vyberte příkaz Bitmapa v rozevírací nabídce Typ, vyberte kategorii a pak klepněte na vzorek galerie. 4. Klepnutím na tlačítko OK použijte efekt nebo výplň na objekt. Úprava cesty výplně Po výběru objektu, který lze vyplnit, dojde ke zpřístupnění nástroje Výplň (jinak není k dispozici). Pokud vyberete nástroj Výplň a objekt používá přechodovou výplň, zobrazí se cesta výplně ve tvaru čáry s uzly, které označují začátek a konec spektra jednotlivých klíčových barev. Změnou umístění těchto uzlů určujete aktuální rozmístění barev mezi uzly. V přechodové výplni můžete také přidávat, odstraňovat nebo upravovat klíčové barvy.

225 Barva, výplně a průhlednost 215 Lineární výplň založená na klíčových barvách (A) a vyplněný objekt znázorňující cestu výplně (B) Úprava cesty přechodové výplně ve vybraném objektu: 1. Zobrazte záložku Vzorníky a vyberte položku Výplň nebo Čára (pro výplň nebo obrys objektu). 2. Klepněte na tlačítko Nástroj Výplň v rozevírací nabídce Atributy panelu nástrojů Výplň. Na výplni nebo obrysu objektu se zobrazí cesta výplně. 3. Nástrojem Výplň přetáhněte počáteční a koncové uzly cesty nebo klepnutím na objekt vytvořte nový počáteční uzel a tažením novou cestu výplně. Přechod bude začínat v místě počátečního uzlu a končit v místě, kam jste umístili koncový uzel.

226 216 Barva, výplně a průhlednost Každý typ přechodové výplně má charakteristickou cestu. Lineární výplně například mají cesty ve tvaru jednoduché čáry, zatímco kruhové výplně mají cestu skládající se ze dvou čar, s jejichž pomocí můžete upravit rozsah výplně ve dvou směrech mimo střed objektu. Pokud objekt používá bitmapovou výplň, cesta výplně bude znázorněna jako dvě čáry, které se protínají ve středovém bodu. Uzly označují střed výplně a okraje. Práce s průhledností Efekty průhlednosti jsou vhodné pro zvýraznění, stínování a stíny a simulaci vykreslené reality. Mohou představovat určující rozdíl mezi nevýraznými a fádními publikacemi a publikacemi s hloubkou a šarmem. Aplikace PagePlus plně podporuje proměnlivou průhlednost a umožňuje jednoduše použít plnou, přechodovou a bitmapovou průhlednost na výplň či ohraničení libovolného objektu. (A) průhlednost bitmapy, (B) plná průhlednost, (C) přechodová průhlednost

227 Barva, výplně a průhlednost 217 Průhlednost funguje do určité míry jako výplň, u níž je místo barvy použit mizející inkoust. Čím více průhlednosti je v daném místě použito, tím je mizení výraznější a tím více prosvítají objekty zespodu. Podobně jako přechodová výplň, která přechází ze světlé do tmavé, může se měnit i míra průhlednosti, tj. od čiré po neprůhlednou, jak znázorňuje obrázek: A lineární průhlednost, B cesta, C účinek na objekt Typy průhlednosti dostupné na záložce Průhlednost jsou následující: Plná průhlednost rozkládá průhlednost rovnoměrně. Přechodová průhlednost zahrnuje lineární, eliptické a kuželové efekty s rozsahem od čirých po neprůhledné. Mezi průhlednosti bitmapy patří kategorizované mapy textury založené na výběru bitmap na záložce Vzorníky. Použití průhlednosti Průhlednost lze použít na tvary, textové rámečky, buňky tabulky a na libovolný umělecký text, text rámečku a text tabulky. Použití průhlednosti pomocí záložky Průhlednost: 1. Vyberte objekt, zobrazte záložku Průhlednost a vyberte buď možnost Výplň nebo Čára (pro výplň nebo obrys objektu).

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Office 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Office 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Seznámení se společnými postupy při práci s dokumenty Office Popis základních a pokročilejších postupů při práci s Wordem, Excelem, PowerPointem a OneNote Možnosti

Více

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs

Funkce Chytrý dotyk. verze 1.4. A-61629_cs Funkce Chytrý dotyk verze 1.4 A-61629_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 1 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí a předem definovanými

Více

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek

Word 2013. podrobný průvodce. Tomáš Šimek Word 2013 podrobný průvodce Tomáš Šimek Přehled funkcí a vlastností nejnovější verze textového editoru Word Jak psát na počítači správně, úpravy a formátování textu a stránky Zpracování dalších objektů

Více

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS

Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 30. května 2016 Obsah Ovladač Fiery Driver pro systém Mac OS Obsah 3...5 Fiery

Více

Metodika pro učitele

Metodika pro učitele Metodika pro učitele Tvorba prezentace v aplikaci PowerPoint 2010 PowerPoint je program, který umožňuje navrhnout, kvalitně graficky a esteticky ztvárnit a následně spustit a předvést prezentaci. Celý

Více

Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka

Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka Implementovaný webový server HP LaserJet M9040/M9050 MFP Uživatelská příručka Autorská práva a záruka 2007 Copyright Hewlett-Packard

Více

Další servery s elektronickým obsahem

Další servery s elektronickým obsahem Právní upozornění Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele.

Více

Co je nového v SolidWorks Enterprise PDM 2009

Co je nového v SolidWorks Enterprise PDM 2009 Co je nového v SolidWorks Enterprise PDM 2009 Obsah Poznámky...4 1 Co je nového pro uživatele...5 Kusovníky...5 Kusovníky SolidWorks...5 Tabulky přířezů a kusovníky svařování...5 Položky vyloučené z kusovníku

Více

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu

Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Softwarová podpora tvorby rozvojových dokumentů obcí Uživatelská příručka systému pro administrátory obcí a manuál pro správce portálu Verze 1.3 Zpracováno v rámci projektu CZ.1.04/4.1.00/62.00008 ELEKTRONICKÁ

Více

Fiery JobMaster-Fiery Impose-Fiery Compose

Fiery JobMaster-Fiery Impose-Fiery Compose Fiery JobMaster-Fiery Impose-Fiery Compose 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 30 června 2014 Obsah 3 Obsah Fiery JobMaster-Fiery

Více

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce

ZoomText 10.1 pro Windows. Dodatek k uživatelské příručce ZoomText 10.1 pro Windows 8 Dodatek k uživatelské příručce Autorská práva ZoomText Magnifier Copyright 2013, Algorithmic Implementations, Inc. Všechna práva vyhrazena. ZoomText Magnifier/Reader Copyright

Více

Pokročilé uţivatelské školení

Pokročilé uţivatelské školení Pokročilé uţivatelské školení Cíl a obsah kurzu Cílem kurzu je seznámit se s pokročilými funkcemi aplikace Word Členění kurzu, obsah jednotlivých lekcí Kurz je členěn do pěti samostatných lekcí. Kaţdá

Více

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office Access 2007

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office Access 2007 Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office Access 2007 Microsoft pro školství 1 Autoři: Jiří Chytil & Boris Chytil Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office

Více

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod

Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Mobilní aplikace Novell Filr Stručný úvod Únor 2016 Podporovaná mobilní zařízení Aplikace Novell Filr je podporována v následujících mobilních zařízeních: Telefony a tablety se systémem ios 8 novějším

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4

ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 ÚVOD 3 SEZNÁMENÍ SE SYSTÉMEM 4 JEDNODUCHÉ PŘIHLÁŠENÍ 4 ADMINISTRAČNÍ PROSTŘEDÍ 5 PŘEPÍNÁNÍ JAZYKOVÉ VERZE 5 POLOŽKY HORNÍHO MENU 5 DOPLŇKOVÉ POLOŽKY MENU: 6 STROM SE STRÁNKAMI, RUBRIKAMI A ČLÁNKY 7 TITULNÍ

Více

Uživatelská příručka. BlackBerry 8700 Smartphone

Uživatelská příručka. BlackBerry 8700 Smartphone Uživatelská příručka BlackBerry 8700 Smartphone SWD-280428-0212105034-010 Obsah Základní informace o řadě BlackBerry...9 Přepínání aplikací...9 Přiřazení aplikace tlačítku Komfort...9 Nastavení informací

Více

Příklady pracovních postupů

Příklady pracovních postupů 2014 Electronics For Imaging. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právním upozornění pro tento produkt. 11 června 2014 Obsah 3 Obsah Příklady pracovních postupů tisku na serveru Fiery Server...5

Více

Používání funkce chytrého dotyku

Používání funkce chytrého dotyku Používání funkce chytrého dotyku verze 1.6 A-61708_cs Používání funkce chytrého dotyku Obsah Přehled... 2 Spuštění funkce chytrého dotyku... 2 Používání funkce chytrého dotyku s výchozími čísly funkcí

Více

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Ukazovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA.

Více

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto

Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Gymnázium Vysoké Mýto nám. Vaňorného 163, 566 01 Vysoké Mýto Registrační číslo projektu Šablona Autor Název materiálu / Druh CZ.1.07/1.5.00/34.0951 III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT

Více

X-Sign Basic Uživatelská příručka

X-Sign Basic Uživatelská příručka X-Sign Basic Uživatelská příručka Copyright Copyright 2015, BenQ Corporation. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být reprodukována, přenášena, přepisována, ukládána do systému pro

Více

Uživatelská příručka pro program

Uživatelská příručka pro program NEWARE Uživatelský manuál Uživatelská příručka pro program ve spojení se zabezpečovacím systémem strana 1 Uživatelský manuál NEWARE strana 2 NEWARE Uživatelský manuál Vaše zabezpečovací ústředna DIGIPLEX

Více

CADKON/TZB verze 2007.1

CADKON/TZB verze 2007.1 Stránka č. 1 z 12 Pospis propojení programů CADKON/TZB a PROTECH (TZ, DIMOSW) CADKON/TZB verze 2007.1 Výpočet tepelných ztrát Rozmístění otopných těles Vkládání těles z databáze PROTECHu Vykreslení půdorysných

Více

MS PowerPoint 2010. Každá prezentace by se měla skládat ze tří klíčových částí: 1. Obsah

MS PowerPoint 2010. Každá prezentace by se měla skládat ze tří klíčových částí: 1. Obsah MS PowerPoint 2010 PowerPoint je vcelku jednoduchá aplikace na tvorbu prezentací, v které lze použít mnoho postupů z Wordu - formátování textu je téměř identické, PowerPoint ale nabízí uživatelsky příjemnější

Více

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme

Verze 1.0 12/09. Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 Začínáme Verze 1.0 12/09 Xerox WorkCentre 5735/5740/5745/5755/5765/5775/ 5790 2009 Xerox Corporation. Všechna práva vyhrazena. Nepublikovaná práva jsou vyhrazena v rámci autorských práv platných v USA. Obsah této

Více

Uživatelský manuál Správce úloh. Verze dokumentu 1.0

Uživatelský manuál Správce úloh. Verze dokumentu 1.0 Uživatelský manuál Správce úloh Verze dokumentu 1.0 DŮVĚRNÉ INFORMACE Informace, které jsou obsahem tohoto dokumentu, jsou vlastnictvím společnosti Ex Libris Ltd. nebo jejich afilací. Jakékoliv jejich

Více

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford).

Na základě Business Targets autora Simona Greenalla, vydaných nakladatelstvím Macmillan Heinemann English Language Teaching (Oxford). LANGMaster International, s.r.o. Branická 107, 147 00 Praha 4 Česká republika Tel.: +420 244 460 807, +420 736 623 459 Fax: +420 244 463 411 e-mail: info@langmaster.cz http://www.langmaster.cz Na základě

Více

MS WINDOWS UŽIVATELÉ

MS WINDOWS UŽIVATELÉ uživatelské účty uživatelský profil práce s uživateli Maturitní otázka z POS - č. 16 MS WINDOWS UŽIVATELÉ Úvod Pro práci s počítačem v operačním systému MS Windows musíme mít založený účet, pod kterým

Více

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA

LuxRiot uživatelský manuál verze 1.6.12. Uživatelský manuál Verze 1.6.12. -1-2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA Uživatelský manuál Verze 1.6.12-1- 2008, Stasa s.r.o.,pokorného 14, 190 00, PRAHA LuxRiot je softwarový balík, určený pro sledování a ukládání dat z kamer. Umožňuje přijímat data z IP kamer a video serverů

Více

www. www g. r g ad ra a d.c a. z Kniha obsahuje tato témata: Příklady k procvičování zdarma ke stažení na www.grada.cz

www. www g. r g ad ra a d.c a. z Kniha obsahuje tato témata: Příklady k procvičování zdarma ke stažení na www.grada.cz www.grada.cz Příklady k procvičování zdarma ke stažení na www.grada.cz O autorech Vedoucí autor knihy, Ing. Marek Laurenčík se (společně se spoluautorem Michalem Burešem) výuce a vzdělávání v oblasti výpočetní

Více

Josef Pecinovský PowerPoint 2007

Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Josef Pecinovský PowerPoint 2007 Jak na PowerPoint 2007 v rekordním čase Josef Pecinovský Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, Praha 7 jako svou 3054. publikaci Odpovědný redaktor Karel Samohýl

Více

Route 66 podrobný manuál

Route 66 podrobný manuál Route 66 podrobný manuál Co je ROUTE 66? ROUTE 66 je špičkový program pro vyhledávání a plánování cest, který najde své uplatnění jak mezi profesionálními, tak domácími uživateli. ROUTE 66 je první plánovač

Více

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050

QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 QL-500 QL-560 QL-570 QL-650TD QL-1050 Příručka pro instalaci programů Čeština Verze A Úvod Charakteristika P-touch Editor Ovladač tiskárny Usnadňuje vytváření široké škály vlastních štítků v různých návrzích

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 5 4 4 Nadpis kapitoly Mojmír

Více

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička POWERPOINT

Výukový materiál pro projekt Elektronická školička POWERPOINT Výukový materiál pro projekt Elektronická školička reg. č. CZ.1.07/1.3.05/02.0041 POWERPOINT Ing. Zdeněk Matúš, 2012, str. 24 Materiál je publikován pod licencí Creative Commons - Uveďte autora-neužívejte

Více

DUM 01 téma: Úvod do Corelu

DUM 01 téma: Úvod do Corelu DUM 01 téma: Úvod do Corelu ze sady: 1 tematický okruh sady: Vektorová grafika ze šablony: 09 Počítačová grafika určeno pro: 2. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace: metodika:

Více

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...

OBSAH. ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5. INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace... OBSAH ÚVOD...5 O Advance CADu...5 Kde nalézt informace...5 Použitím Online nápovědy...5 INSTALACE...6 Systémové požadavky...6 Začátek instalace...6 SPUŠTĚNÍ ADVANCE CADU...7 UŽIVATELSKÉ PROSTŘEDÍ ADVANCE

Více

MAWIS. Uživatelská dokumentace

MAWIS. Uživatelská dokumentace MAWIS Uživatelská dokumentace Verze 27-11-2008 OBSAH OBSAH... 2 1) O MAPOVÉM SERVERU... 3 2) POTŘEBNÁ NASTAVENÍ... 3 Hardwarové požadavky... 3 Softwarové požadavky... 3 Nastavení Internet Exploreru:...

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ

VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ VYTVÁŘENÍ A POUŽITÍ VZDĚLÁVACÍCH MODULŮ Mgr. Hana Rohrová Ing. Miroslava Mourková Ing. Martina Husáková Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Projekt je spolufinancován Evropským

Více

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy

Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Přechod z Google Apps na Office 365 pro firmy Udělejte ten krok Office 365 pro firmy vypadá jinak než Google Apps. Po přihlášení se vám ukáže tato obrazovka. Po několika prvních týdnech se po přihlášení

Více

350 Series. Řešení problémů s instalací

350 Series. Řešení problémů s instalací 350 Series Řešení problémů s instalací Květen 2006 www.lexmark.com Lexmark a Lexmark se znakem diamantu jsou ochranné známky společnosti Lexmark International, Inc., registrované ve Spojených státech a

Více

TouchPad a klávesnice

TouchPad a klávesnice TouchPad a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v

Více

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení

Provozní dokumentace. Seznam orgánů veřejné moci. Příručka pro administrátora krizového řízení Provozní dokumentace Seznam orgánů veřejné moci Příručka pro administrátora krizového řízení Vytvořeno dne: 15. 6. 2011 Aktualizováno: 22. 10. 2014 Verze: 2.2 2014 MVČR Obsah Příručka pro administrátora

Více

Aplikace Fiery pro tvorbu finálních výtisků v4.8

Aplikace Fiery pro tvorbu finálních výtisků v4.8 Aplikace Fiery pro tvorbu finálních výtisků v4.8 2016 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 14. ledna 2016 Obsah 3 Obsah Fiery

Více

Úvod...12 Součásti aplikace... 12 Použité konvence... 13

Úvod...12 Součásti aplikace... 12 Použité konvence... 13 Obsah 1 2 Úvod...12 Součásti aplikace... 12 Použité konvence... 13 1. Instalace a nastavení...15 1.1 Než začnete instalovat... 16 1.2 Instalace... 16 Průběh... 17 1.3 Oprava instalace... 18 1.4 Odinstalování

Více

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu

DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu DUM 01 téma: Úvod do PowerPointu ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba multimediální ze šablony: 09 počítačová grafika určeno pro: 1-4. ročník vzdělávací obor: vzdělávací oblast: číslo projektu: anotace:

Více

Marek Laurenčík. Excel. práce s databázemi a kontingenčními tabulkami

Marek Laurenčík. Excel. práce s databázemi a kontingenčními tabulkami Marek Laurenčík Excel práce s databázemi a kontingenčními tabulkami 2010 Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována

Více

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou buď ochranné známky nebo

Více

7. Nástroje. 7.1 Pravopis. 7.2 Jazyk. Kapitola 7: Nástroje 47. Kontrola pravopisu

7. Nástroje. 7.1 Pravopis. 7.2 Jazyk. Kapitola 7: Nástroje 47. Kontrola pravopisu Kapitola 7: Nástroje 47 7. Nástroje Kontrola pravopisu 7.1 Pravopis V prezentaci Encian přichystejme dvě záměrné pravopisné chyby na prvním snímku. Slovo Váš nahradíme slovem Vaš a slovo přehledným nahradíme

Více

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje

Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Evropská unie a Evropský fond pro regionální rozvoj jsou partnery pro váš rozvoj. Návod k ovládání administrační části nového turistického portálu Olomouckého kraje Příručka pro Informační centra Olomouckého

Více

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office PowePoint 2007

Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office PowePoint 2007 Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office PowePoint 2007 Autoři: Jiří Chytil & Boris Chytil Metodická příručka pro školy k aplikaci Microsoft Office PowerPoint 2007 Tato

Více

Word 2007 Word 2007 egon. Spuštění, vzhled, zobrazení dokumentu

Word 2007 Word 2007 egon. Spuštění, vzhled, zobrazení dokumentu Word 2007 Word 2007 egon Spuštění, vzhled, zobrazení dokumentu Jan Málek 30.4.2010 Word 2007 V roce 2007 přichází firma Microsoft s novou verzí kancelářského balíku MS Office 2007 a tedy i textového editoru

Více

Multimédia. Číslo dokumentu: 405774-221

Multimédia. Číslo dokumentu: 405774-221 Multimédia Číslo dokumentu: 405774-221 Kv ten 2006 V této příručce je vysvětleno použití multimediálních hardwarových a softwarových funkcí počítače. Multimediální funkce se liší v závislosti na vybraném

Více

Napájení. Uživatelská příručka

Napájení. Uživatelská příručka Napájení Uživatelská příručka Copyright 2006 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Bluetooth je ochranná

Více

Uživatelská příručka pro webovou kameru HP Webcam 2100

Uživatelská příručka pro webovou kameru HP Webcam 2100 Uživatelská příručka pro webovou kameru HP Webcam 2100 Version 1.0.CS Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace obsažené v tomto dokumentu mohou být změněny bez předchozího upozornění.

Více

Symbol pro třídění odpadu v evropských zemích

Symbol pro třídění odpadu v evropských zemích Symbol pro třídění odpadu v evropských zemích Česky Tento symbol označuje, že tento výrobek je třeba zlikvidovat jako tříděný odpad. Pro uživatele v evropských zemích platí následující zásady: Tento výrobek

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této dohody.

Více

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě.

Uživatelská příručka. Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Uživatelská příručka Chráníme více lidí před více online hrozbami než kdokoli jiný na světě. Chraňte své životní prostředí. Je to správné. Společnost Symantec odstranila z tohoto návodu obálku, aby snížla

Více

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš

Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Kombinovaná uživatelská příručka pro myš Druhé vydání (leden 2007) Copyright Lenovo 2005, 2007. Portions Copyright International Business Machines Corporation

Více

Používání pokročilých funkcí skeneru Kodak i5000v

Používání pokročilých funkcí skeneru Kodak i5000v Používání pokročilých funkcí skeneru Kodak i5000v Obsah Používání pokročilých funkcí skeneru pomocí zkušební konzoly VRS... 3 Zkušební konzola VRS... 3 Rozšířené vlastnosti... 5 Obrazovka Barvy... 6 Obrazovka

Více

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha

SPIRIT 2012. Nové funkce. SOFTconsult spol. s r. o., Praha SPIRIT 2012 Nové funkce SOFTconsult spol. s r. o., Praha Informace v tomto dokumentu mohou podléhat změnám bez předchozího upozornění. 01/2012 (SPIRIT 2012 CZ) Revize 1 copyright SOFTconsult spol. s r.

Více

Vestavěné skříně Uživatelská příručka

Vestavěné skříně Uživatelská příručka Vestavěné skříně Uživatelská příručka Komplexní systém pro navrhování vestavěných skříní Výrobce programu: CAD PROJEKT K&A s.c. 61-612 Poznań ul. Rubież 46 Tel.: +48 801000269, +48 616623883 Fax: +48 616429455

Více

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka

Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Polohovací zařízení a klávesnice Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka společnosti Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace

Více

Příručka rychlého spuštění

Příručka rychlého spuštění 9jehličková bodová tiskárna Všechna práva vyhrazena. Žádná část této příručky nesmí být reprodukována, uložena ve vyhledávacím systému nebo přenášena v jakékoli podobě nebo jakýmkoli elektronickým či mechanickým

Více

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka

Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Interaktivní mapy ÚAP Uživatelská příručka Verze: 1.0 Podpora: GEOREAL spol. s r.o. http://www.georeal.cz email: podpora@georeal.cz Hot-line: 373 733 456 Běhové prostředí: Microsoft Internet Explorer,

Více

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní.

Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Zapnutí a vypnutí panelů nástrojů Standardně máme zapnutý panel nástrojů Formátování a Standardní. Úkol: Vyzkoušejte si zapnout a vypnout všechny panely nástrojů. Nechte zapnutý panely nástrojů Formátování

Více

Modelování sestav. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012

Modelování sestav. Autodesk INVENTOR. Ing. Richard Strnka, 2012 Modelování sestav Autodesk INVENTOR Ing. Richard Strnka, 2012 Generování výkresu sestavy přepínače Příprava generování výkresu sestavy Otevřete postupně všechny soubory jednotlivých dílů sestavy přepínače

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka P8 Uživatelská příručka Obsah Předmluva Nejdůležitější položky Začínáme Hlasové probuzení 2 Nové režimy fotoaparátu 3 Režim režisér 4 Wi-Fi+ 4 Režim palce 5 Touchplus 6 Sejf 8 Hovory a kontakty Zamknutí

Více

Kontrola pravopisných chyb. Kontrola pravopisu Kontrola gramatiky Nastavení jazyka dokumentu Tezaurus Překlad textu

Kontrola pravopisných chyb. Kontrola pravopisu Kontrola gramatiky Nastavení jazyka dokumentu Tezaurus Překlad textu 4 Kontrola pravopisných chyb Kontrola pravopisu Kontrola gramatiky Nastavení jazyka dokumentu Tezaurus Překlad textu Microsoft Word 2010 Rychle hotovo! Kontrola pravopisu Kontrola pravopisu. Dokument byste

Více

Filr 2.0 Uživatelská příručka k aplikaci Filr Web. Únor 2016

Filr 2.0 Uživatelská příručka k aplikaci Filr Web. Únor 2016 Filr 2.0 Uživatelská příručka k aplikaci Filr Web Únor 2016 Právní vyrozumění Informace o právních upozorněních, ochranných známkách, prohlášeních o omezení odpovědnosti, zárukách, omezeních exportu a

Více

Externí zařízení. Uživatelská příručka

Externí zařízení. Uživatelská příručka Externí zařízení Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce se

Více

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc)

Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Maturitní téma: Tabulkové processory MS Excel (OpenOffice Calc) Charakteristika tabulkového editoru Tabulkový editor (sprematuritníadsheet) se používá všude tam, kde je třeba zpracovávat data uspořádaná

Více

Prùvodce obecnîmi nastaveními

Prùvodce obecnîmi nastaveními Provozní pokyny Prùvodce obecnîmi nastaveními 1 2 3 4 5 6 Pøipojení zaøízení Systémová nastavení Nastavení kopírky Nastavení tiskárny Nastavení rozhraní Ostatní nástroje uôivatele Neô zaènete zaøízení

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka Uživatelská příručka k aplikaci Norton Internet Security Online Software popsaný v této knize je poskytnut pod licenční dohodou a smí být používán pouze v souladu s podmínkami této

Více

OPEL INSIGNIA. Infotainment System

OPEL INSIGNIA. Infotainment System OPEL INSIGNIA Infotainment System Obsah Touch R700 / Navi 900... 5 R300 Color / R400 Color... 107 Touch R700 / Navi 900 Úvod... 6 Základní funkce... 15 Rádio... 49 CD přehrávač... 55 Externí zařízení...

Více

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2

Knihomol. Manuál pro verzi 1.2 Knihomol Manuál pro verzi 1.2 Strana - 2 - I. Základy práce s programem Úvod do práce s programem Knihomol: Program knihomol slouží pro vedení evidence spojené s provozem malé knihovny. Je určen především

Více

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM. PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener)

AR-M256 AR-M316 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM. PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener) MODEL AR-M56 AR-M6 DIGITÁLNÍ MULTIFUNKČNÍ SYSTÉM PROVOZNÍ PŘÍRUČKA (pro síťový skener) ÚVOD PŘED POUŽITÍM FUNKCE SÍŤOVÉHO SKENERU POUŽITÍ FUNKCE SÍŤOVÉHO SKENERU ODSTRAŇOVÁNÍ POTÍŽÍ DODÁNÍ METADAT SPECIFIKACE

Více

Použití databází. Mnoho postupů, které si ukážeme pro prací s formulářů využijeme i při návrhu tiskových sestav.

Použití databází. Mnoho postupů, které si ukážeme pro prací s formulářů využijeme i při návrhu tiskových sestav. Formuláře Formuláře se v aplikaci Access používají zejména na úpravu dat. Upravovat data přímo v tabulce není příliš komfortní a proto si ukážeme jak vytvořit zadávací formulář, pomocí kterého budeme zadávat,

Více

SMART Ink. Operační systém Mac OS X. Uživatelská příručka

SMART Ink. Operační systém Mac OS X. Uživatelská příručka SMART Ink Operační systém Mac OS X Uživatelská příručka Reistrace produktu Jestliže si zareistrujete produkt SMART, budeme vás upozorňovat na nové funkce a uprade softwaru. Zareistrujte se online na adrese

Více

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka

Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Dálkové ovládání HP Mobile Remote Control (pouze u vybraných modelů) Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows a Windows Vista jsou buď ochranné známky nebo

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA INSTRUKTORE

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA INSTRUKTORE INSTRUKTORE ÚVOD Vážený instruktore, rádi bychom vám poděkovali za stažení této uživatelské příručky. Pokud máte nějaké dotazy, kontaktujte prosím klíčového uživatele aplikace Ephorus ve vašem vzdělávacím

Více

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 1. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 1 Představení Program PowerPoint 2010 je nástroj pro tvorbu prezentací. Tyto prezentace jsou pak určeny především k promítání na plátno pomocí dataprojektoru. Prezentace je formát

Více

Časté dotazy (FAQ) uživatelů k systému GroupWise

Časté dotazy (FAQ) uživatelů k systému GroupWise www.novell.com/documentation Časté dotazy (FAQ) uživatelů k systému GroupWise GroupWise 2014 Únor 2014 Právní upozornění Společnost Novell, Inc. neposkytuje žádné záruky vztahující se k obsahu nebo používání

Více

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem

Planeta facebook. obsah 6/10. Kompletní průvodce programem 6/10 Co dělají přátelé? Všechna výše uvedená nastavení se týkají především vašich vlastních aktivit na Facebooku. Mnohem častěji ale budete pracovat s částí označenou Hlavní stránka. Hlavní stránka je

Více

Práce s velkými sestavami

Práce s velkými sestavami Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti

Více

Acronis Backup Advanced Version 11.7

Acronis Backup Advanced Version 11.7 Acronis Backup Advanced Version 11.7 VZTAHUJE SE NA NÁSLEDUJÍCÍ PRODUKTY: Advanced pro Windows Server Advanced pro PC Pro Windows Server Essentials ÚVODNÍ PŘÍRUČKA Prohlášení o autorských právech Copyright

Více

Software ConfigFree pro snadné připojení

Software ConfigFree pro snadné připojení Software ConfigFree pro snadné připojení Bezdrátové připojení se stalo základní podmínkou pro neomezenou komunikaci, protože uživatelům notebooků poskytuje možnost připojení kdykoli a kdekoli. Správa vícenásobného

Více

Zabezpečení Uživatelská příručka

Zabezpečení Uživatelská příručka Zabezpečení Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Microsoft a Windows jsou registrované ochranné známky společnosti Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené

Více

LASERJET ENTERPRISE COLOR FLOW MFP. Stručná referenční příručka M575

LASERJET ENTERPRISE COLOR FLOW MFP. Stručná referenční příručka M575 LASERJET ENTERPRISE COLOR FLOW MFP Stručná referenční příručka M575 Tisk uložené úlohy Chcete-li vytisknout úlohu uloženou v paměti zařízení, použijte následující postup. 1. Na hlavní obrazovce ovládacího

Více

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006

Napájení. Číslo dokumentu: 396855-221. V této příručce je popsán způsob napájení počítače. B ezen 2006 Napájení Číslo dokumentu: 396855-221 B ezen 2006 V této příručce je popsán způsob napájení počítače. Obsah 1 Umíst ní ovládacích prvk a indikátor napájení 2 Zdroje napájení Připojení adaptéru střídavého

Více

VYTVÁŘENÍ OBSAHU KURZŮ

VYTVÁŘENÍ OBSAHU KURZŮ VYTVÁŘENÍ OBSAHU KURZŮ Mgr. Hana Rohrová Mgr. Linda Huzlíková Ing. Martina Husáková Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním

Více

Fiery Driver Configurator

Fiery Driver Configurator 2015 Electronics For Imaging, Inc. Informace obsažené v této publikaci jsou zahrnuty v Právní oznámení pro tento produkt. 16. listopadu 2015 Obsah 3 Obsah Fiery Driver Configurator...5 Systémové požadavky...5

Více

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf

INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf INSTALAČNÍ MANUÁL pro aplikaci ihc-mirf /apps Obsah Úvod 3 Instalace aplikace do mobilního telefonu s IOS 3 Nastavení 4 Ovládání 10 Úvod Aplikace ihc-mirf (pro mobilní telefony s IOS) jsou určeny k pohodlnému

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

WEBOVÁ APLIKACE GEOPORTÁL ŘSD ČR

WEBOVÁ APLIKACE GEOPORTÁL ŘSD ČR Uživatelská dokumentace Datum: 3. 5. 2016 Verze: 1.2 WEBOVÁ APLIKACE GEOPORTÁL ŘSD ČR Zpracoval VARS BRNO a.s. A:: Kroftova 3167/80c 616 00 Brno T:: +420 515 514 111 E:: info@vars.cz IČ:: 634 819 01 DIČ::

Více

Okno Editoru nabízí v panelu nástrojů

Okno Editoru nabízí v panelu nástrojů 110 Editor pracovní nástroje Naučte se používat základní nástroje Editoru pro efektivní úpravy obrázků. VYBRANÉ OVLÁDACÍ PRVKY 112 POLYGONOVÉ LASO A LASO 124 VLOŽIT OBRÁZEK DO OBRÁZKU 132 VÝBĚRY 114 REDUKCE

Více

Uživatelská příručka k webové kameře HP Elite Autofocus

Uživatelská příručka k webové kameře HP Elite Autofocus Uživatelská příručka k webové kameře HP Elite Autofocus v4.2.cs Part number: 5992-2507 Copyright 2007 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Informace obsažené v tomto dokumentu mohou být změněny

Více