CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství"

Transkript

1 CS04 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství

2 Vodohospodářská legislativa a vodní právo Vodní právo patří do oblasti práva životního prostředí. Právní základy v oblasti vod tvoří velice široká skupina právních předpisů. Vodní právo je tedy souborem norem, které: Regulují ochranu vod a vodních ekosystémů. Stanovují podmínky jejich hospodářského využití. Předepisují zajištění bezpečnosti vodních děl. Vytvářejí podmínky pro snižování nepříznivých účinků povodní a sucha. Základním předpisem je zákon č. 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon).

3 Prameny a zásady vodního práva Římské vodní právo, zvláštní význam pro vodní právo v Českých zemích. V římském právu byla poprvé uplatněna zásada veřejnosti tekoucích vod. Vladislavské zřízení zemské (z roku 1500), první právní předpis na našem území. Uvedena zásada veřejnosti tekoucích vod. Vodní řád (z roku 1850), první osnova vodního zákona. Základní zásadou Vodního řádu byla zásada, že vodní právo není pouze soukromoprávní povahy, ale že je součástí práva veřejného.

4 Prameny a zásady vodního práva Říšský zákon vodní (z roku 1869), pověřoval jednotlivé zemské sněmy, aby vydaly vlastní zákony k používání veřejných vod. Na podkladě zákona byly vydány v Čechách na Moravě a Slezsku. Zákony platily v podstatě do roku Zákon č. 11/1955 Sb., o vodním hospodářství, zákon již byl platný pro celou republiku. Zavádí pojem plánování vodohospodářské činnosti, které je součástí i dnešní platné legislativy. Zákon č. 138/1973 Sb., o vodách, byl členěn na 11 částí a obsahoval 50. Vodní právo bylo chápáno jako právo váznoucí na vodním díle a sdílející s ním jeho osud.

5 Prameny a zásady vodního práva Zákon č. 130/1974 Sb., o správě ve vodním hospodářství, navazoval na zákon o vodách a řešil otázky působnosti jednotlivých stupňů vodohospodářských orgánů. Smlouva o Evropském společenství (ES) Římská smlouva (1957), článek 174 přímo jmenuje zásady hospodaření s vodou v Evropském společenství. Ony zásady jsou následovné: Zásada vysokého stupně ochrany, zásada obezřetnosti, prevence, zásada přímého zásahu u zdroje znečištění, zásada znečišťovatel platí.

6 Hierarchie právních předpisů v oblasti vodohospodářské legislativy Ústavní zákon č. 1/1993 Sb. Ústava ČR, článek 7. Listina základních práv a svobod č. 2/1993 Sb. Právo na příznivé životní prostředí pro každého (článek 35). Mezinárodní smlouvy (podle článku 10 Ústavy ČR), všechny smlouvy a směrnice, které vznikaly v EU uplynulých 30 let, ČR postupně začlenila (ratifikovala) do českého právního řádu. Nejvýznamnější smlouvy a směrnice týkající se vodního práva jsou následovné: Protokol o vodě a zdraví (OSN, 1999), státy mají zajistit pro všechny přístup k pitné vodě a řešit nakládání s odpadními vodami v rámci integrovaných systémů vodního hospodářství.

7 Hierarchie právních předpisů v oblasti vodohospodářské legislativy Mezinárodní smlouvy (podle článku 10 Ústavy ČR), Nejvýznamnější smlouvy a směrnice týkající se vodního práva jsou následovné: Evropská vodní charta (Štrarsburg, 1968). Smlouva o Evropském společenství (ES) Římská smlouva. Směrnice Evropského parlamentu a Rady č. 2000/60/ES, ustavující rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky, ve znění pozdějších předpisů. cílem směrnice je stanovit ochranu povrchových a podzemních vod, brakických vod (voda při ústí řek do moře) a pobřežních vod.

8 Hierarchie právních předpisů v oblasti vodohospodářské legislativy Mezinárodní smlouvy (podle článku 10 Ústavy ČR), Nejvýznamnější smlouvy a směrnice týkající se vodního práva jsou následovné: Směrnice Rady č. 75/440/EHS o požadované jakosti povrchových vod určených k odběru pitné vody v členských státech, ve znění pozdějších předpisů. Směrnice Rady č. 79/869/EHS o metodách měření, četnosti odběru a rozboru povrchových vod určených k odběru pitné vody v členských státech, ve znění pozdějších předpisů. Směrnice Rady č. 91/271/EHS o čištění odpadních vod, ve znění pozdějších předpisů. Celkem je do vodohospodářské legislativy ČR ratifikováno přibližně 13 základních směrnic.

9 Hierarchie právních předpisů v oblasti vodohospodářské legislativy Zákony, právní předpisy dotýkající se oblasti vod se promítají zejména do následujících právních předpisů: Právní předpisy v oblasti vodního hospodářství, 254/2001 Sb. o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), zákon č. 274/2001 Sb. o vodovodech a kanalizacích a související předpisy. Právní předpisy v oblasti životního prostředí, zákon o posuzování vlivu na životní prostředí, zákon o ochraně přírody a krajiny a další. Předpisy ostatních oblastí práva, Zákon č.183/2006 Sb. o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon) a další.

10 Úkolem státní správy ve vodním hospodářství je výkon správní agendy v souladu s požadavky pro zajištění ochrany povrchové a podzemní vody. Dále zajištění podmínek pro hospodárné využívání vodních zdrojů a pro zachování i zlepšení jakosti povrchových a podzemních vod. Vytváření podmínek pro snižování nepříznivých účinků povodní a sucha. Zajištění bezpečnosti vodních děl, ochrany vodních ekosystémů a na nich přímo závisejících suchozemských ekosystémů. Zabezpečení kvalitního rozvoje, výstavby a provozu vodovodů a kanalizací sloužících pro veřejnou potřebu v souladu s právem Evropské unie.

11 Státní správa na úseku vodního hospodářství je třístupňová: Obecní úroveň, obecní úřady, pověřené obecní úřady a úřady s rozšířenou působností. Krajská úroveň, krajské úřady. Ústřední úroveň, ministerstva. Působnost ústředního správního orgánu na úseku vodního hospodářství je sdílena mezi pěti ministerstvy: Ministerstvo zemědělství, je podle vodního zákona stanoveno jako základní ústřední vodoprávní úřad. Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo obrany, jsou úřady, kde není působnost ústředního vodoprávního úřadu konkrétně vymezena. Újezdní úřady, specifická situace pro správu na úseku vodního hospodářství ve vojenských újezdech.

12 Kompetence vodoprávních úřadů Základní kompetencí vodoprávního úřadu je: Vydávání rozhodnutí, jimiž se určité věci (požadavky stanovené vodním zákonem) zakládají, mění nebo ruší. Dále vodoprávní úřady ukládají práva nebo povinnosti jmenovitě určené osobě. Činnosti směřující k nucenému výkonu povinností vyplývajících ze správních řízení (vodoprávních řízení). Státní správa zajišťuje i řadu zákonných evidencí, zjišťování a hodnocení stavu povrchových a podzemních vod, zpracování vodohospodářské bilance a plánování v oblasti vod.

13 Státní podniky Povodí Významným úkolem státní správy je efektivní správa vodních toků, která je základním předpokladem rozvoje společnosti. Správa významných vodních toků je svěřena především státním podnikům Povodí, které jsou v ČR rozděleny na: Povodí Vltavy, Povodí Labe, Povodí Ohře, Povodí Moravy, Povodí Odry.

14 Výkon státní správy dle vodního zákona Státní správu na úseku vodního hospodářství na základě vodního zákona vykonávají: Vodoprávní úřady Česká inspekce životního prostředí Krajské hygienické stanice Povodňové orgány ( 77-81) Další orgány na úseku veřejné správy

15 Vodoprávní úřady jsou: Obecní úřady, vykonávají výkon veřejné správy na svém území (dané katastrálním územím dané obce) Ve svém správním obvodu (úředně vymezená oblast, do které může spadat i více obcí). Konkrétní působnost obcí, ale i újezdních úřadů je vymezena v 105 vodního zákona.

16 Vodoprávní úřady jsou: Obecní úřady, pak upravují, omezují, popř. zakazují obecné nakládání s povrchovými vodami, nejde li o toky tvořící státní hranice. Povolují pro potřeby jednotlivých občanů (domácností) odběr a jiné nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami. S výjimkou vypouštění odpadních vod do vod povrchových nebo podzemních. Zřizování, změny a odstraňování vodních děl, která tímto odběrem nebo nakládáním souvisejí. Rozhodují v případech, kdy jim přísluší povolování vodního díla. Též o ostatních vodohospodářských záležitostech týkajících se tohoto vodního díla. Vydávají souhlas ke stavbám, terénním úpravám a dalším podle 17. Vyjadřují se v případech, v nichž jsou příslušné k udělení povolení nebo souhlasu ( 18).

17 Vodoprávní úřady jsou: Újezdní úřady, vykonávají státní správu na územích vojenských újezdů (podle 105 až 107) v rozsahu potřeb zajištění obrany státu a výcviku ozbrojených sil. Obecní úřady obcí s rozšířenou působností, Působnost vymezuje 106. Uplatňují hlavně stanoviska s územním a regulačním plánům.

18 Vodoprávní úřady jsou: Krajské úřady, v rámci své působnosti krajské úřady přezkoumávají rozhodnutí vydaná úřady nižší instance (Obecními úřady obcí s rozšířenou působností) ve správních řízeních, pokud není zákonem působnost svěřena zvláštnímu orgánu nebo zákon nestanoví jinak. Působnost vykonávají pro případy významného či rozsáhlého územního dopadu. Konkrétní působnost krajů je vymezena v 107 vodního zákona

19 Vodoprávní úřady jsou: Ministerstva, pokud není zákonem stanoveno jinak, vykonává působnost ústředního vodoprávního orgánu Ministerstvo zemědělství. Působnost Ministerstva zemědělství je limitována působností jiných ministerstev (Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo dopravy, Ministerstvo obrany). Přičemž stanoviska k politice územního rozvoje uplatňují připomínky pouze Ministerstvo zemědělství a Ministerstvo životního prostředí.

20 Vodoprávní úřady jsou: Ministerstva, Ministerstvo životního prostředí, vykonává působnost vodoprávního úřadu ve věcech daných v 108 odstavci (3) Vodního zákona. Ministerstvo zdravotnictví, vykonává působnost vodoprávního úřadu ve věcech povrchových vod využívaných ke koupání ve spolupráci se Správci povodí, Ministerstvem životního prostředí, Krajskými hygienickými stanicemi. Ministerstvo dopravy a spojů, vykonává působnost vodoprávního úřadu ve věcech užívání povrchových vod k plavbě podle 7. Ministerstvo obrany, vykonává působnost vodoprávního úřadu ve věcech, v nichž je založena působnost újezdních úřadů. Ministerstvo vnitra, poskytuje MZ a MŽP údaje o obyvatelích pro účely výkonu působnosti na úseku vodního hospodářství z informačního systému evidence obyvatel.

21 Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), její působnost jako vodoprávního úřadu je uvedena v 112 vodního zákona. ČIŽP je samostatnou organizační složkou státu, podřízenou Ministerstvu životního prostředí. Je odborným dozorovým orgánem státní správy, který je pověřen dozorem nad respektováním zákonných norem v oblasti životního prostředí. Dohlíží rovněž na dodržování závazných rozhodnutí správních orgánů v zákonem vymezených oblastech. Krajské hygienické stanice, kontrola jakosti povrchových vod určených ke koupání.

22 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ČHMÚ je státní příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem životního prostředí. Vykonává funkci ústředního státního ústavu ČR pro obory hydrologie a jakost vod. Základními úkoly ČHMÚ, které plynou z vodního zákona, jsou především: Zjišťování množství a jakosti povrchových a podzemních vod 21. Pořizování a ukládání údajů o množství a jakosti povrchových a podzemních vod do informačního systému veřejné správy 21 a 22. Vedení hydrologické bilance 22. Ve spolupráci se správcem povodí zabezpečuje předpovědní a hlásnou povodňovou službu 73. Pořizuje údaje o hydrologických povodích.

23 Státní podniky Povodí (Vltavy, Labe, Ohře, Odry, Moravy) Zajišťují správu významných vodních toků. Dále provádějí vybrané činností v rámci zjišťování a hodnocení stavu povrchových a podzemních vod a provoz evidencí v rámci informačních systémů veřejné správy. Mezi hlavní úkoly podniků povodí patří zejména: Pořizování plánů v oblasti povodí ve spolupráci s MZ, MŽP a příslušnými krajskými úřady 24. Vedení evidence odběrů, vypouštění, vzdouvání a akumulace vod, vydávání stanovisek v těchto věcech. Sledování povrchových a podzemních vod v oblastech povodí 21. Evidence údajů o vodních tocích, které podniky povodí spravují. Zpracování zpráv za každou oblast povodí.

24 Národní parky (Krkonošský, Podyjí, Šumava, České Švýcarsko) Národní parky jsou příspěvkové organizace zřizované MŽP. Vykonávají správu některých vodních toků. Tyto organizace mají za cíl z pohledu vodního hospodářství především sledování ekologického stavu povrchových vod a evidenci údajů na vodních tocích, které spravují. Státní podnik Lesy České republiky Lesy ČR spravují bystřinné toky i mimo pozemky určené k plnění funkcí lesa.

25 Zemědělská vodohospodářská zpráva (ZVHS) Zemědělská vodohospodářská správa byla ke dni Opatřením ministerstva zemědělství ČR ze dne zrušena. Integrace správy drobných vodních toků do správy státních podniků Povodí a státního podniku Lesy ČR. Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka v. v. i. (VÚV T.G.M.) Dříve příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem životního prostředí. Dnes nezávislá vědecko-výzkumná instituce. Zajišťuje na základě výzkumu v oblasti vodního hospodářství poradní, metodickou, konzultační činnost.

26 CS04 - Vodohospodářská legislativa Děkuji za pozornost.

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 7. Vodní právo a státní správa ve vodním hospodářství Vodohospodářská legislativa a vodní právo Vodní právo patří do oblasti práva životního prostředí.

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Vodohospodářské stavby BS001 Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) Cíle ochrany před povodněmi 63: Ochranou před povodněmi se rozumí činnosti

Více

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) CS04 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 10. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) Cíle ochrany před povodněmi 63: Ochranou před povodněmi se rozumí činnosti

Více

Související právní předpisy: Nařízení EMAS Vodní zákon

Související právní předpisy: Nařízení EMAS Vodní zákon povrchových stanoví vodoprávní úřad nejvýše přípustné hodnoty jejich množství a znečištění. Při tom se vychází z nařízení vlády č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových

Více

Předmět úpravy. Vymezení pojmů

Předmět úpravy. Vymezení pojmů 391/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2004 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz ČESKÁ REPUBLIKA je vnitrozemský stát ve střední části Evropy, který náleží do oblasti mírného klimatického pásu severní polokoule. Celková délka státních hranic České republiky představuje 2 290,2 km.

Více

432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství

432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství Vyhláška č. 432 432 VYHLÁ KA Ministerstva zemûdûlství ze dne 3. prosince 2001, o dokladech Ïádosti o rozhodnutí nebo vyjádfiení a o náleïitostech povolení, souhlasû a vyjádfiení vodoprávního úfiadu Ministerstvo

Více

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D.

Ochrana vody, půdy a lesa. JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Ochrana vody, půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, Ph.D. Právní režim ochrany vod Povrchové a podzemní vody, (odpadní vody) - zákon č. 254/2001 Sb., o vodách Pitná voda - zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně

Více

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

CS04 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) CS04 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 8. - 9. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) Výklad vodního zákona Základním předpisem vodního práva v ČR: Zákon č.

Více

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů.

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů. Strana 2645 252 VYHLÁŠKA ze dne 2. srpna 2013 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA

STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA 30.5.2018 STAV PŘÍPRAVY NOVELY VODNÍHO ZÁKONA ZVLÁDÁNÍ SUCHA A NEDOSTATKU VODY NOVELA VODNÍHO ZÁKONA Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon),

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013 PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, listopad 2013 Vody jako složka životního prostředí význam: zdroj pitné vody pro obyvatelstvo pro zemědělství prostředí vodních ekosystémů pro ostatní rostliny

Více

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí

Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Koncepce vodohospodářské politiky ČR z pohledu Ministerstva životního prostředí Ing. Jaroslav Kinkor Odbor ochrany vod VII. národní setkání starostů, primátorů a hejtmanů České republiky Praha, 15. 9.

Více

DO vyplývající z příslušného právního předpisu

DO vyplývající z příslušného právního předpisu Obor působnosti Specifikace území DO vyplývající z příslušného právního předpisu Právní předpis Typ správního úkonu 01 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Dokumentace vlivů záměru na životní prostředí včetně posouzení

Více

P R I K A Z č. 36/2010

P R I K A Z č. 36/2010 Ing. Ivan Fuksa Praha 26. listopadu 2010 Čj. 31500/2010-10000 'V, P R I K A Z č. 36/2010 ministra zemědělství k zajištění personálního obsazení povodňových orgánů v důsledku transformace Zemědělské vodohospodářské

Více

Ing. Miroslav Král, CSc.

Ing. Miroslav Král, CSc. VODNÍ HOSPODÁŘSTV STVÍ Aktuáln lní informace MINISTERSTVA ZEMĚDĚLSTV LSTVÍ Ing. Miroslav Král, CSc. ředitel odboru vodohospodářské politiky Obsah Organizace vodního hospodářství Vodohospodářská politika

Více

Metodický pokyn. k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství

Metodický pokyn. k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství Ministerstvo zemědělství České republiky Č.j.: 937/2003-6000 Metodický pokyn k provádění vodoprávního dozoru vodoprávních úřadů ve věcech v působnosti Ministerstva zemědělství Určeno: vodoprávním úřadům

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Mgr. Michaela Vojtěchovská Šrámková Odbor ochrany vod michaela.vojtechovska@mzp.cz Vodoprávní úřady Nové Město, 29. 30. 4. 2015 Obsah prezentace Legislativa Co je plánování? Jaké

Více

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon)

CS004 - Vodohospodářská legislativa. Přednáška číslo Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) CS004 - Vodohospodářská legislativa Přednáška číslo 8. - 9. Zákon 254/2001 Sb., o vodách ve znění pozdějších předpisů (vodní zákon) Výklad vodního zákona Základním předpisem vodního práva v ČR: Zákon č.

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo požádat o pořízení vymezení zastavěného

Více

ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE

ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE Obor působnosti Specifikace území DO vyplývající z příslušného právního předpisu Právní předpis Typ správního úkonu 01 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ V případech, kdy dotčené území tvoří celé území kraje

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ REGULAČNÍ PLÁN

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ REGULAČNÍ PLÁN Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 60200 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ 0 Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo

Více

Právní rámec povolování staveb pro bydlení. Vodoprávní úřad v procesu povolování staveb

Právní rámec povolování staveb pro bydlení. Vodoprávní úřad v procesu povolování staveb Právní rámec povolování staveb pro bydlení Vodoprávní úřad v procesu povolování staveb zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (dále jen vodní zákon) zákon č. 183/2006 Sb., o územním

Více

Plánování v oblasti povodí Odry

Plánování v oblasti povodí Odry Plánování v oblasti povodí Odry listopad 2007 Povodí Odry, s.p. Varenská 49 701 26 OSTRAVA MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ OLOMOUCKÝ KRAJ Území s působností státního podniku Povodí Odry Základní

Více

Regulace oboru vodovodů a kanalizací v ČR

Regulace oboru vodovodů a kanalizací v ČR Regulace oboru vodovodů a kanalizací v ČR Ing. Radek Hospodka MZe Odbor dozoru a regulace vodárenství Seminář Vodovody a kanalizace-hlavní problémy správy, provozu a investičního rozvoje 11. května 2016,

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ 0 Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ REGULAČNÍ PLÁN

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ REGULAČNÍ PLÁN Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 60200 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, Plzeň

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, Plzeň KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: NAŠE ZN.: ŢP/13050/10 VYŘIZUJE: Ing. Milan Janko TEL.: 377 195 634 FAX: 377 195 393 E-MAIL: milan.janko@plzensky-kraj.cz

Více

Plánování v oblasti vod

Plánování v oblasti vod Plánování v oblasti vod Ing. Iva Jelínková, Povodí Moravy, sap. Odborně o Brně Bytová výstavba a protipovodňová ochrana Brno 18. 10. 2017 Strana 2 Morava Olomouc červenec 1997 Strana 3 Svitava Brno - Komárov

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 60200 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Vodohospodářské stavby BS001 Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a

Více

13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana vod. Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod

13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach. Ochrana vod. Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod 13. listopadu 2014, Brno Připravil: Pavel Mach Ochrana vod Cíle ochrany vod Nástroje ochrany vod Výkon státní správy v oblasti ochrany vod Ochrana vod strana 2 Úvod Voda je jednou ze základních součástí

Více

Reporting koupací vody. Ing. Ivana Beděrková

Reporting koupací vody. Ing. Ivana Beděrková Reporting koupací vody Ing. Ivana Beděrková Legislativa Evropská Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/7/ES o řízení jakosti vod ke koupání a o zrušení směrnice 76/160/EHS ( nová směrnice ). Národní

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

Veřejná diskuse. Vzdělaná a konkurenceschopná země Moderní zemědělství. 13. Ledna 2010 Hradec Králové

Veřejná diskuse. Vzdělaná a konkurenceschopná země Moderní zemědělství. 13. Ledna 2010 Hradec Králové Veřejná diskuse Vzdělaná a konkurenceschopná země Moderní zemědělství 13. Ledna 2010 Hradec Králové VÝCHOZÍ PODMÍNKY VEŘEJNÉ VODOVODY V ČR (rok 2008) Počet zásobovaných obyvatel 9 664 000 Počet vodovodních

Více

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod

POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa. Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod POVODŇOVÁ OCHRANA nová legislativa Ing. Josef Reidinger vedoucí oddělení ochrany před povodněmi odbor ochrany vod Podněty k novele vodního zákona č. 150/2010 Sb. zkušenosti s aplikací stávající legislativy

Více

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Dr. Ing. Antonín Tůma Povodí Moravy, s.p. Národní dialog o vodě Veřejný zájem se odvíjí od ochrany vod, jako zdroje a základu života na této planetě.

Více

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo

SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo SUCHO vodohospodářská legislativa Znojmo 05.10.2017 Mojmír Pehal Krajský úřad Jihomoravského kraje Odbor životního prostředí Extrémy počasí v posledních letech Povodně: Sucho: 1997 2000 2002 2003 2006

Více

216/2011 Sb. VYHLÁŠKA

216/2011 Sb. VYHLÁŠKA 216/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. července 2011 o náležitostech manipulačních řádů a provozních řádů vodních děl Ministerstvo zemědělství stanoví podle 59 odst. 1 písm. a) zákona č. 254/2001 Sb., o vodách

Více

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost,

7 odst. 7 rozhoduje v jednotlivých případech o výjimkách ze zákazu a omezení užívání povrchových vod k plavbě pro sportovní činnost, Oddělení vodního hospodářství odboru životního prostředí MHMP vykonává přenesenou působnost kraje a některé působnosti obecního úřadu s rozšířenou působností a obecního úřadu Aktualizovaný text ke dni

Více

OCHRANA VOD VČESKÉ REPUBLICE PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ A ZKUŠENOSTI Z PRAXE

OCHRANA VOD VČESKÉ REPUBLICE PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ A ZKUŠENOSTI Z PRAXE OCHRANA VOD VČESKÉ REPUBLICE PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ A ZKUŠENOSTI Z PRAXE Ing. Jiří Novák VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a.s. 28.4.2015 OCHRANA VODNÍCH ZDROJŮ - BRATISLAVA PRÁVNÍ PROSTŘEDÍ V ČR Speciální zákon

Více

ZPŮSOBY ZAVÁDĚNÍ A UPLATŇOVÁNÍ METODICKÝCH POKYNŮ V PRAXI

ZPŮSOBY ZAVÁDĚNÍ A UPLATŇOVÁNÍ METODICKÝCH POKYNŮ V PRAXI ZPŮSOBY ZAVÁDĚNÍ A UPLATŇOVÁNÍ METODICKÝCH POKYNŮ V PRAXI Ing. Pavel Koreček Městský úřad Chrudim, Odbor životního prostředí, oddělení vodního hospodářství Čistírny do kapacity 50 EO Hlavní změny ohlášení

Více

Ministerstvo zemědělství

Ministerstvo zemědělství Seminář pro ZEV, VŽP, HV PS PČR 19. 11. 2009 19.-20. října 2011, Hotel Medlov Roční seminář pro vodoprávní úřady Vodohospodářské aktuality Průběh přípravy novely vodního zákona a charakteristika problematických

Více

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat.

Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. I. Životní prostředí a jeho složky Uveďte základní principy ochrany životního prostředí, které musí správní orgány respektovat a uplatňovat. Uveďte, jak jsou v platné právní úpravě vyjádřeny (jakými právními

Více

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly

Environmentální legislativa. Legislativa ČR. Právní řád princip hierarchie právní síly Environmentální legislativa Legislativa ČR Právní řád princip hierarchie právní síly 1. Ústavní zákony 2. Zákony 3. Podzákonné předpisy: nařízení vlády vyhlášky ministerstev Environmentální legislativa

Více

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP

Správa dokumentů OP. Přednáška KGG/UOZP Správa dokumentů OP Přednáška KGG/UOZP Ze zákona č. 114 Sb. Ústřední sbírku listin ochrany přírody (USOP) vede z pověření Agentura ochrany přírody a krajiny ČR www.nature.cz, www.drusop.cz Podrobnosti

Více

DO vyplývající z příslušného právního předpisu. Ministerstvo životního prostředí

DO vyplývající z příslušného právního předpisu. Ministerstvo životního prostředí 0 Obor působnosti Specifikace území DO vyplývající z příslušného právního předpisu Právní předpis Typ správního úkonu 01 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Na území národního parku nebo chráněné krajinné oblasti

Více

Organizace veřejné správy v ČR. Státní správa

Organizace veřejné správy v ČR. Státní správa Organizace veřejné správy v ČR Státní správa Veřejná správa souhrn veřejně prospěšných činností, které sledují veřejný (státní, obecní) zájem (cíl) soubor osob a institucí (orgánů a subjektů veřejné správy),

Více

DO vyplývající z příslušného právního předpisu. ministerstvo. životního prostředí

DO vyplývající z příslušného právního předpisu. ministerstvo. životního prostředí 59 Obor působnosti Specifikace území DO vyplývající z příslušného právního předpisu Právní předpis Typ správního úkonu 01 OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Na území národního parku nebo chráněné krajinné oblasti

Více

Doklady pro vydání povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami [K 8 odst. 1 písm. a) nebo b) vodního zákona]

Doklady pro vydání povolení k nakládání s povrchovými nebo podzemními vodami [K 8 odst. 1 písm. a) nebo b) vodního zákona] 432/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 3. prosince 2001 o dokladech žádosti o rozhodnutí nebo vyjádření a o náležitostech povolení, souhlasů a vyjádření vodoprávního úřadu Změna: 195/2003

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ZÁSADY ÚZEMNÍHO ROZVOJE Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 60200 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.8.101 UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ

Více

Zpráva České republiky (Zpráva 2004)

Zpráva České republiky (Zpráva 2004) Zpráva České republiky (Zpráva 2004) dle článku 3 Směrnice 2000/60/ES Evropského parlamentu a Rady ze dne 23. října 2000 ustavující rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky Ministerstvo

Více

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK

OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK OCHRANNÁ PÁSMA VODNÍCH ZDROJŮ PODZEMNÍ VODY DOTAZNÍK Seminář ČVTVHS dne 24.10. 2018 vyhodnocení dotazníku celkem bylo odevzdáno 32 dotazníků počet odpovědí na jednotlivé otázky se pohybuje mezi 27 30 profesní

Více

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104 Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 REJSTŘÍK PRÁVNÍCH

Více

Vypouštění odpadních vod do vod povrchových. RNDr. Viktor Kliment mail:

Vypouštění odpadních vod do vod povrchových. RNDr. Viktor Kliment mail: Vypouštění odpadních vod do vod povrchových RNDr. Viktor Kliment mail: viktor.kliment@mzp.cz Kombinovaný přístup Evropa Zaveden článkem 10 Rámcové směrnice pro vodní politiku 2000/60/ES. Obecně jde o postup,

Více

1 ) Směrnice Rady 75/440/EHS ze dne 16. června 1975 o požadované. Směrnice Rady 84/156/EHS ze dne 8. března 1984 o mezních

1 ) Směrnice Rady 75/440/EHS ze dne 16. června 1975 o požadované. Směrnice Rady 84/156/EHS ze dne 8. března 1984 o mezních Strana 186 Sbírka zákonů č.23 / 2011 23 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 22. prosince 2010, kterým se mění nařízení vlády č. 61/2003 Sb., o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních

Více

KONTROLNÍ LIST správy a provozu VaK v modelu samostatného provozování

KONTROLNÍ LIST správy a provozu VaK v modelu samostatného provozování Verze 01-1A-2018 KONTROLNÍ LIST správy a provozu VaK v modelu samostatného provozování Určeno vlastníkům vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu, kteří si zajišťují správu a provoz vlastním jménem a

Více

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA

Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA Informační systémy v ochraně životního prostředí IRZ, SEKM, VODA Aarhuská úmluva (celým názvem Mezinárodní úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v

Více

POVODŇOVÝCH RIZIK. Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno. říjen, listopad 2013

POVODŇOVÝCH RIZIK. Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno. říjen, listopad 2013 MAPY POVODŇOVÉHO NEBEZPEČÍ A MAPY POVODŇOVÝCH RIZIK Ing. Iva Jelínková Povodí Moravy, s.p. Brno říjen, listopad 2013 Obsah prezentace: 1. Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/60/ES 2. Předběž ěžné

Více

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra M e t o d i c k ý materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou

Více

Pavel Richter, Silvie Semerádová, Jiří Picek, Petr Vyskoč HEIS VÚV heis.vuv.cz

Pavel Richter, Silvie Semerádová, Jiří Picek, Petr Vyskoč HEIS VÚV heis.vuv.cz Pavel Richter, Silvie Semerádová, Jiří Picek, Petr Vyskoč HEIS VÚV heis.vuv.cz Prezentace pro ČVUT, Praha, 18.5.2017 Obsah prezentace Co je HEIS VÚV Portál a datové služby HEIS VÚV v kontextu dalších IS

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ÚZEMNÍ PLÁN

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ÚZEMNÍ PLÁN Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 60200 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

Organizace veřejné správy v ČR

Organizace veřejné správy v ČR Organizace veřejné správy v ČR Přednáška č. 4 Územní státní správa JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011 Územní členění státu Individuální záležitost každého státu V historickém i evropském kontextu se

Více

Indikativní přehled klíčových aktérů projektů LIFE kontaktní informace

Indikativní přehled klíčových aktérů projektů LIFE kontaktní informace Žadatel z programu LIFE nesmí opomenout do svého projektu zahrnout různé relevantní zainteresované subjekty, které mohou přispět k ovlivnění/vyřešení environmentálního problému, kterým se jejich projekt

Více

Městský úřad Kroměříž Odbor životního prostředí

Městský úřad Kroměříž Odbor životního prostředí Městský úřad Kroměříž Odbor životního prostředí Spisová značka: MeUKM/08181 0/201 0/03/0ZPfTu číslo jednací: MeUKM/08181 0/201 O vyřizuje: M. Turková telefon 573 323 321 e-mail: magda.turkova@mesto-kromeriz.cz

Více

Principy a pravidla územního plánování Kapitola C Funkční složky C.9 Vodní hospodářství

Principy a pravidla územního plánování Kapitola C Funkční složky C.9 Vodní hospodářství Garant kapitoly Funkční složky: Ing. arch. Naděžda Rozmanová Garant podkapitoly Vodní hospodářství: Ing. Marie Polešáková, Ph.D. Zpracovatel podkapitoly Vodní hospodářství: Doc. Ing. Ladislav Satrapa,

Více

P o s l e d n í s t a v textu podle Čl. I zákona č. 20/2004 Sb., který nabyl účinnosti dne 23. ledna 2004

P o s l e d n í s t a v textu podle Čl. I zákona č. 20/2004 Sb., který nabyl účinnosti dne 23. ledna 2004 P o s l e d n í s t a v textu podle Čl. I zákona č. 20/2004 Sb., který nabyl účinnosti dne 23. ledna 2004 254 ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1)

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) *) Příloha č. 6 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. *) Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍM DÍLŮM 1) [ 15 vodního zákona] 1. Žadatel 2) Obchodní firma nebo název

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Výukový materiál zpracovaný v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo: CZ.1.07/1. 5.00/34.0084 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada:

Více

VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu a o dokladech předkládaných vodoprávnímu úřadu

VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu a o dokladech předkládaných vodoprávnímu úřadu Strana 2730 Sbírka zákonů č. 183 / 2018 183 VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu a o dokladech předkládaných vodoprávnímu úřadu Ministerstvo zemědělství

Více

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104

Zákon č. 133/1985 Sb , , , , , 7.102, 7.104 Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 REJSTŘÍK PRÁVNÍCH

Více

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje

Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje 16.2.2017 Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Jihomoravského kraje Dne 1. 1. 2002 nabyl účinnosti zákon č. 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích

Více

Ekologická újma a inspekce jako příslušný orgán. Petra Valouchová odbor právní České inspekce životního prostředí

Ekologická újma a inspekce jako příslušný orgán. Petra Valouchová odbor právní České inspekce životního prostředí Ekologická újma a inspekce jako příslušný orgán Petra Valouchová odbor právní České inspekce životního prostředí valouchova@cizp.cz Osnova: Přehled orgánů příslušných dle zákona o ekologické újmě Základní

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

DOTČENÝ ORGÁN VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ

DOTČENÝ ORGÁN VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ PRÁVNICKÁ FAKULTA MASARYKOVY UNIVERZITY OBOR PRÁVO A PRÁVNÍ VĚDA KATEDRA SPRÁVNÍ VĚDY A SPRÁVNÍHO PRÁVA DIPLOMOVÁ PRÁCE DOTČENÝ ORGÁN VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ RADKA SINGOVSZKÁ 2009/2010 1 P r o h l a š u j i,

Více

Organizace veřejné správy

Organizace veřejné správy Ústava čl. 8 územní samospráva Hlava třetí moc výkonná Hlava sedmá územní samospráva Principy Centralizace x decentralizace Koncentrace x dekoncentrace Jmenovací x volební Monokratický x kolegiální Územní

Více

Ucelená politika samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě

Ucelená politika samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě Ucelená politika samosprávy Královéhradeckého kraje o vodě Základní cíle: Sumarizovat a vyhodnotit existující odborné poznatky o vodě na území Královéhradeckého kraje z pohledu jeho územní samosprávy Navrhnout

Více

VYUŽITÍ A OCHRANU VOD

VYUŽITÍ A OCHRANU VOD Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO VYUŽITÍ A OCHRANU VOD PODLE ZÁKONA Č. 254/2001 SB., O VODÁCH VODOVODY A KANALIZACE PODLE ZÁKONA Č. 274/2001 SB., O VODOVODECH A KANALIZACÍCH PRO VEŘEJNOU POTŘEBU Tachov

Více

Společné setkání odboru ochrany vod MŽP s vodoprávními úřady 29. dubna 2015 Nové Město na Moravě

Společné setkání odboru ochrany vod MŽP s vodoprávními úřady 29. dubna 2015 Nové Město na Moravě Společné setkání odboru ochrany vod MŽP s vodoprávními úřady 29. dubna 2015 Nové Město na Moravě Program 29. dubna 2015 10.00 12.15 hod. - přednášky Úvod (MŽP Ing. Nistler) Aktuality z povodňové ochrany

Více

Využívání vodních toků k neplavebním účelům

Využívání vodních toků k neplavebním účelům Mořské a vodní právo Využívání vodních toků k neplavebním účelům Michal Sobotka Katedra práva životního prostředí 2012/2013 Přednáška č. 6 Neplavební způsoby užívání Odběry výroba pitné vody Zavlažování

Více

Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 150/2010 Sb.

Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 150/2010 Sb. Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění zákona č. 150/2010 Sb. VYBRANÁ USTANOVENÍ DOTÝKAJÍCÍ SE PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD 2 Vymezení pojmů (3) Vodním útvarem je

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období USNESENÍ zemědělského výboru z 46. schůze dne 27.

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období USNESENÍ zemědělského výboru z 46. schůze dne 27. Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2010 5. volební období 127. USNESENÍ zemědělského výboru z 46. schůze dne 27. ledna 2010 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 254/2001 Sb., o

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Účel a předmět zákona

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Účel a předmět zákona 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Změna: 76/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2003 Sb. Změna: 20/2004 Sb. Změna: 20/2004 Sb. (část) Parlament se

Více

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP

PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Priority MŽP M P pro období 2014+ VODA FÓRUM F 2012 PhDr. Ivo Hlaváč NM a ředitel sekce technické ochrany ŽP Obsah prezentace Evropský a mezinárodní kontext Národní kontext Priority MŽP pro období 2014+

Více

254/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON)

254/2001 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) 254/2001 Sb. ZÁKON ze dne 28. června 2001 o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁKON O VODÁCH (VODNÍ ZÁKON) HLAVA I ÚVODNÍ USTANOVENÍ

Více

vydávám Dr. Ing. Jaromír Drábek ministr práce a sociálních věcí V Praze dne 18. března 2011 Č. j.:2011/15663-711

vydávám Dr. Ing. Jaromír Drábek ministr práce a sociálních věcí V Praze dne 18. března 2011 Č. j.:2011/15663-711 Dr. Ing. Jaromír Drábek ministr práce a sociálních věcí V Praze dne 18. března 2011 Č. j.:2011/15663-711 Podle ustanovení 3a odst. 4 zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení,

Více

AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROCESU PLÁNOVÁNÍ

AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROCESU PLÁNOVÁNÍ AKTUÁLNÍ INFORMACE K PROCESU PLÁNOVÁNÍ V OBLASTI VOD Ing. Jan Cihlář, Ing. Jan Plechatý, Ing. František Smrčka Vodohospodářský rozvoj a výstavba a.s. Praha Plánování v oblasti vod je soustavná koncepční

Více

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE PLÁNU DÍLČÍHO POVODÍ DYJE

PŘÍPRAVNÉ PRÁCE PLÁNU DÍLČÍHO POVODÍ DYJE PŘÍPRAVNÉ PRÁCE PLÁNU DÍLČÍHO POVODÍ DYJE 1.5 Shromáždění závazných podkladů, zejména o stavu povrchových a podzemních vod, o užívání vod a nakládání s nimi a o vlivech na stav povrchových a podzemních

Více

Městský úřad Luhačovice odbor životního prostředí

Městský úřad Luhačovice odbor životního prostředí Městský úřad Luhačovice odbor životního prostředí vodoprávní úřad nám. 28. října 543 PSČ 763 26 ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OBČANŮ (DOMÁCNOSTÍ)

Více

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ÚZEMNÍ PLÁN

DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ ÚZEMNÍ PLÁN Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420 542 423 111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz DOTČENÉ ORGÁNY V PROCESU ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ Internetová prezentace poslední aktualizace

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 52754/ENV/15 V Praze dne 31. července 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Organizační řád obce Nový Jáchymov

Organizační řád obce Nový Jáchymov Organizační řád obce Nový Jáchymov I. Úvodní ustanovení Organizační řád je součástí vnitřního a kontrolního systému obce, který řeší organizační vztahy mezi obcí, obecním úřadem a jeho jednotlivými pracovníky.

Více

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. nadpis vypuštěn

174/1968 Sb. ZÁKON. ze dne 20.prosince o státním odborném dozoru nad bezpečností práce. nadpis vypuštěn 174/1968 Sb. ZÁKON ze dne 20.prosince 1968 o státním odborném dozoru nad bezpečností práce Změna: 575/1990 Sb. Změna: 159/1992 Sb. Změna: 47/1994 Sb. Změna: 71/2000 Sb. Změna: 124/2000 Sb. Změna: 151/2002

Více

ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OSOB (DOMÁCNOSTÍ) NEBO O JEHO ZMĚNU

ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OSOB (DOMÁCNOSTÍ) NEBO O JEHO ZMĚNU Příloha č. 5 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O POVOLENÍ K VYPOUŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH PRO POTŘEBY JEDNOTLIVÝCH OSOB (DOMÁCNOSTÍ) NEBO

Více

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO VODNÍ DÍLA

ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO VODNÍ DÍLA Příloha č. 2 k vyhlášce č. 526/2006 Sb. Příloha č. 6 k vyhlášce č. 432/2001 Sb. Adresa příslušného úřadu Úřad:... Ulice:... PSČ, obec:... V... dne...... ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ PRO VODNÍ DÍLA NEBO ZMĚNU

Více

183/2018 Sb. VYHLÁŠKA

183/2018 Sb. VYHLÁŠKA Systém ASPI - stav k 15.10.2018 do částky 113/2018 Sb. a 27/2018 Sb.m.s. - RA1282 Stránka 1 z 8 183/2018 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 13. srpna 2018 o náležitostech rozhodnutí a dalších opatření vodoprávního úřadu

Více