Domluvili jsme se, že se sejdeme kolem 15 hodiny na táboře. První přijel Jarda s Katkou, Tomem a Kačenkou a Mortíkem, což je jejich morče.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Domluvili jsme se, že se sejdeme kolem 15 hodiny na táboře. První přijel Jarda s Katkou, Tomem a Kačenkou a Mortíkem, což je jejich morče."

Transkript

1 Domluvili jsme se, že se sejdeme kolem 15 hodiny na táboře. První přijel Jarda s Katkou, Tomem a Kačenkou a Mortíkem, což je jejich morče. vodu. Vybalili se a začali nosit věci do Hrachovinky a dorazili další vedoucí a rádcové. Jarda s Katkou exhumovali jako vždy nejdříve Hrachovinku a potom se začal vynášet sklad. Museli jsme se dostat pro cisternu, protože měl večer přijet Dodo pro Také se museli dohledat a vybalit hadice na vodu a hydrant a klíče na povolení uzávěrů vody. Tom s Lídou museli vyčistit jímku na vodu, kde bylo hodně bahna z nedávné povodně. Pak jsme slyšeli, jak jede Dodo. Vedoucí s ním jeli pro vodu. V kuchyni se ukládali palety, které tam jsou přes celý rok uskladněny. Do kuchyně se vrátila i kamna se sporákem. Pak se Dodo vrátil s traktorem.

2 Když přijížděl, vyskočil Fanda s Kačenkou a zůstal tam jen Peprník. Dodovi v kopci chcípl motor, chtěl ho nastartovat přes rychlost, a jak couvl a zařadil tak se traktor postavil na zadní, potom spadl zpátky a vypadlo mu okno. Tak tenhle husarský kousek ještě Dodo nikdy nepředvedl. Peprník byl z toho dost vedle a když byla cisterna na svém místě, hledal poklop na hadici a nemohl ho najít. Pak poslali posla pro polňačku a samozřejmě v té chvíli ten poklop našli. Musela se také napojit hadice na pitnou vodu a vyčistit od nedávné povodně. Potom se děti a Katka odebraly spát. Jarda ostatní ještě večer vyklízeli sklad a pak měli poradu, kde si upřesnili program na první den tábora a šli spát asi kolem 23 hodiny, aby byli na ráno odpočatí, neboť je čekal perný den.

3

4

5

6

7 Dnes začínal tábor. Pro rádce a vedoucí začal už včera večer. Táborníci se začali sjíždět kolem desáté hodiny. Už tehdy bylo strašné horko. Začalo se menšími i většími pracemi. Jako třeba mytím veškerého nádobí, připravením lávek na latríny, které se následně začali stavět. Na začátku se všichni potýkali s vyšší trávou, která se musí ještě zdupat. Horko neustále sílilo a špatně se pracovalo. Naštěstí přijelo mnoho rodičů, takže se práce rozvrhla na více lidí. Ještě před obědem se začali stavět podsady na stany. Nováčci byli tak nadšení, okamžitě začali lézt do hotových podsad. Ale brzy z nich rychle vyšli, protože byl oběd. K němu se podávala kaše s párkem a okurkou.

8 Po jídle byla přinesena áčka na stany a následně i plachty. Tudíž se stany dodělaly. Mezitím se vzadu stavěl velký stan. V něm i v těch menších bylo hrozné dusno. Konečně se každý mohl ubytovat. Pak se stavěli další věci jako trampolína, stan na ping pong nebo kruh vlajkoklády. Jakmile byl postaven, mohl se zahájit tábor. Za zpěvu ježčí hymny vystoupala vlajka na stožár. To už naštěstí nebylo horko. Dnes jsme naměřili 35 stupňů Celsia. K večeři jsme měli chléb se strouhaným sýrem a kečupem. Někdo si dal jenom s máslem. Po zahájení všichni dojeli do Dawsonu. První modrá, pět dní po ní hnědá, třetí žlutá s odstupem 11 dní a poslední zelená se ztrátou 14 dní. Dnes byla konečně příležitost přejít přes hranice Dawsonu. Na cestu jsme vyrazili asi v devět večer. Už se stmívalo. Došli jsme nahoru na louku, kde zrovna byla srna. Následně jsme všichni došli 50 metrů od hranic, kde jsme se utábořili. Postupně se všichni vydávali k hranicím Dawsonu. Začínalo se od nejmenších. Cesta byla osvícena pochodněmi.

9 Když tam někdo přišel, čekal tam starosta, jeho zástupce a dva šerifové. Jakmile byl někdo vpuštěn do Dawsonu, zahoukala lodní siréna a další mohl vyjít k hranicím. Všichni museli mít klobouk, pas a zlatokopecký deník. Pas byla taková kartička, kterou všichni dostali už dříve. Pro ochranu se předtím zalaminátovala. Na ní se skvěla naše fotka a další údaje o nás. Například výška, váha nebo velikost bot. Také tam každý otiskl svůj palec. Tato kartička byla pro přechod hranic naprosto nezbytná. Dále všichni museli mít zlatokopecký deník. V něm byly všechny jízdenky a znaky států, kterými jsme cestou projeli. Naše cesta začínala v Českých Budějovicích. Autobusem jsme dojeli do Prahy. Odtud letadlem do Porta. Následovala cesta lodí přes Atlantský oceán. Od té doby se všechny družiny toulaly po Americe. Pěšky, vlakem, lodí. Až se dostaly k Dawsonu. Kontrola se neobešla bez problémů. Vyskytly se jisté komplikace. Celníci byli velmi nedůvěřiví lidé. Třeba Dvojka a Zíza mají stejná jména i příjmení, takže si mysleli, že jeden z nich má zfalšovaný pas. Nechali se ovšem nakonec přesvědčit. Většinu z nás znali díky povolání. Boba označili za slavnou pornohvězdu, Harryho za hledaného zločince a další nesmysly. Ale nakonec se všichni do Dawsonu dostali. Pak nás v saloonu ještě jednou starosta přivítal ve městě a potom už jsme šli spát.

10 Pozdě ráno, čili v osm jsme se po nočním přesunu do Dawsonu vzbudili do jasného a teplého dne. K snídani byly rohlíky s jahodovou marmeládou. jako první dorazila do Dawsonu. Pak si vybíraly družiny v pořadí, v jakém dojeli na Aljašku. Každá maketa byla jiná a ze všech se dalo udělat prosperující městečko. Takže záleželo pouze na vkusu a obchodní strategii družin. Seznámili nás také s tím, jak letos bude probíhat souboj družin. Jiné roky se vše bralo podle míst v jednotlivých dnech. Teď půjde o množství. Družiny každý den sečtou své dolary a uschovají si je v bance. Dokud byl na hřišti stín, tak se hrála vybíjená a hned poté následovalo rozdělení zlatokopeckých vesnic. Právo vybrat si jako první svojí maketu měla modrá družina, protože

11 Z ní je mohou kdykoliv vybírat. Makety jsme si nezdobili jen tak. Na stěně bude viset ceník budov. Každá budova stojí určitý obnos a každá budova (kromě chatrče) má svůj vlastní výnos. Výnos se zvedá úměrně s cenou budovy. Například důl stojí padesát dolarů a denně vynáší pět. Tudíž si na sebe vydělá za deset dní. Ale našli se i výhodnější budovy. Třeba banka stojí 75 dolarů a vynáší 20% z denního výdělku družin. Bylo rozhodnuto, že musí město mít dvě chatrče, šerifa a saloon. Až potom si družiny mohly kupovat i jiné budovy. Pro ty družiny, které měly šest členů, vznikl speciální klíč na přepočítávání peněz, aby neměli výhodu oproti družinám s pěti členy. Následovalo velice nudné seznámení s Dawsonským řádem. Ovšem velmi důležité, neboť jsme letos měli mnoho nováčků, kteří nevěděli to, co je pro staré členy samozřejmostí. Ještě před obědem jsme se nadchli pro zvelebování svých vesnických polotovarů v podobě kartonů s pěnovými kopci. Jarda slíbil, že všechny makety budou ohodnoceny dolary, takže všichni vymýšleli co nejoriginálnější nápady. Dokonce už se počítalo s určitými budovami. Třeba většina družin udělala na kopci plochu pro kostel nebo kus lesa pro pilu.

12 NÁZEV STAVBY POŘIZOVACÍ CENA v Dolarech VÝNOS V Dolarech za 1 DEN KS MAX SALOON HOTEL POŠTA ŠERIF UNIVERZITA BANKA 75 20% 1 CHATRČ OBCHOD DŮL NEMOCNICE PILA MLÝN KOVÁRNA FARMA ŽELEZNICE ŠKOLA KOSTEL DOSTAVNÍKOVÁ STANICE

13 Obědvali jsme nudličkovou polívku a mírně slepené špagety se sýrem a kečupem. Po obědě jsme se opět vrhli na dobarvování našich maket. Když už bylo vedro neúnosné, zavelel Jarda, že se jdeme koupat. Příjemně jsme se svlažili v potoku, cákali, házeli vodní míčky a upravili hráz tak, aby mohla vypouštět. Měla se hrát hra s vodou dekoball, ale všichni se bavili v řece po svém, takže byla vypuštěna. Hodně se cákalo, hlavně na ty, kteří byli sušší nebo nechtěli do vody. Díky hrázi se solidně zvedla voda, takže se tam dalo dobře ponořit. Do večeře jsme se věnovali poslednímu upravování zlatokopeckých údolí a skal. Přesto to dvě družiny nestihly. Jejich i ostatní makety vypadaly skvěle a bylo za nimi vidět mnoho práce. K večeři byly chleby se sýrovou pomazánkou a okurkou. Večer se hrála hra Hledání ztracených předmětů. V herním území číslo jedna opilý šerif ztratil svou hvězdu a další věci a my museli hledat plechovky s mnoha lístečky, na nichž byly vytisknuty, obrázky ztracených šerifových věcí. Nad plechovkami vysely obrázky se stejným obrázkem.

14 Většina plechovek se schovávala hluboko v kapradí. Kdo hru znal, tušil kde hledat, protože většinou se věci schovávají na podobných místech. Při hře se občas náhodně vytvořily několika členné skupinky. Tuto hru mohli vyhrát i malý, neboť nejde pouze o rychlost, ale i o schopnost hledat u stromů plechovky. Jako první čtyři se do tábora vrátil Dvojka, Jana, Řízek a Terka. Doběhli v malých rozestupech. Někteří nenašli do konce hry všechny ztracené věci. Rádcové během hry dostavili tee-pee. Večer se vyhodnotily práce, kuchyně, hra a naše těžce udělané makety. Za odměnu jsme dostali každá družina jednu chatrč. Družiny byly ve své tvorbě velice kreativní a do pěnových hor vytesaly sopky, tunely, stezky a řeky s vodopády. Jiní vyráběli ohrádky, mosty z klacíků nebo vyřezávané lodičky a ozdoby krajiny. Všichni se dostatečně vyřádili a vedoucí byli moc rádi. Pak jsme se všichni zašněrovali do stanů a brzy usnuli.

15 Ráno byl poněkud neobvyklý budíček. Vedoucí začali bušit na stany a křičeli, že našli zlato. Ale spali jsme tak dlouho, jak nám večer slíbili. A opravdu, ve dvou železných rýžovacích pánvích se matně lesklo několik malých zlatých valounků. Jejich velikost dosahovala asi jednoho centimetru. V každé pánvi se jich schovávalo asi deset. Takže v Yukonu přece jenom se nějaké zlato skrývá. Nejeli jsme sem zbytečně. Na rozdíl od včerejška již byla rozcvička. Rozdaly se kruhy se síťkou uprostřed Ogofoga a roztřepené míčky. Rozdělili jsme se na žlutozelenou a modrohnědou.

16 Všichni museli pinkat přes síť. Jakmile spadl míček na zem, byl bod pro druhou skupinu. Pokud vyletěl do autu, nebyl bod pro nikoho. Která strana prohrála výměnu, podávala na následující. Vyhrála žlutozelená skórem 22:13. Pak už nás zavolali na snídani. Dnes vařil v kuchyni jako hlavní kuchtík Blesk. Ke snídani byly buchty s mákem nebo tvarohem. Navíc se pilo kakao. Dnes má přijet zástupce guvernéra, který nám prodá claimy. Povolení mít kus řeky, kde se dá rýžovat, stojí jeden dolar. Podezřele málo. Ovšem všichni projevili velké nadšení. Měli bychom se rozdělit minimálně po dvou maximálně po šesti podle toho jak s kým chceme rýžovat a potom se s ním dělit o případně dobyté zlato. K tomu abychom si mohli zaregistrovat claimy se potřebujeme legitimovat pasem, takže kdo ho předtím zahodil, neučinil tím nejlepší rozhodnutí v jeho životě. Dále musíme mít ceduli, kde budou jména všech, kteří claim vlastní. Musela stát na tyči a na prkně musela být jména napsaná fixou. I když Tom s Dvojkou tam vyťupovali šroubovákem nápis Tom+2.

17 Většinou se tvořily skupinky po dvou nebo po třech. S pomocí šmirglu se prkno ohladilo, aby to alespoň nějak vypadalo. Mohli jsme prkno ořezat do jakéhokoliv tvaru. Ale všichni dělali cedule v nejistotě. Protože zástupce guvernéra mohl dorazit kdykoliv. A prý se tu nezdržuje dlouho. Půjde brzy dál. Jakmile se udělaly cedule, mohl se každý hlásit pro práci za dolary. Mimochodem si teď všichni prohlédli bodování stanu z rána. Najednou několik členů zaslechlo zvonec. Všichni se dychtivě rozběhli do lesa. Vedoucí je museli brzdit. U posedu stál zástupce guvernéra a vykřikoval, že prodává claimy zájemcům. Třeba Mates mu dal dva dolary, protože ztratil pas. Takže úplatek, pro vysokého státního úředníka. Očividně mu to nevadilo. Následně rychle zmizel. Asi po hodině přišel telegram. V něm stálo, že zástupce guvernéra je mezinárodně hledaný podvodník. Naše zděšení bylo veliké. Museli jsme ho chytit. Tato hra se jiné roky nazývá Honba za piráty, nebo za zlodějem. Když jsme se vrátili, byl oběd. V polévce plavaly knedlíčky s těstovinami. K druhému jídlo bylo rizoto. Následně jsme začali odpočívat. Za dolary mohl každý pracovat.

18 Pravidla jsou tato. Tři zloději utíkají v herním území číslo jedna. Trousí za sebou lístečky s obrázky peněz. Těch je mnoho. Každá má hodnotu jednoho bodu. Můžete jich mít maximálně deset. Pak se musí do tábora, kde se lístky nahlásí a odevzdají. Někdy trousí i měšce s hodnotu pěti bodů. Pokud někdo chytil zločince, dostal kufr. Byla tu tudíž šance i pro menší, kteří mohli sbírat lístečky troušené z kapes banditů. Lupiče dělali Datel, Upír a Žralok. Jakmile jsme dohráli, oznámil nám Jarda, že přišla pravá povolení na claimy. Takže se nakonec půjde rýžovat. Jarda nám posléze ukázal deset výseků potoka, kde můžeme rýžovat. Ten, kdo byl v celkovém hodnocení přes rok na nejlepším místě, mohl si vybrat pro něj nejlepší claim. Postupně se jich rozebralo devět, poslední byl rezervní. První si vybírali Tom s Dvojkou, neboť se umístili na prvním a třetím místě. Pak si vybírali Harry, Zíza a Žralok. A další podle součtu míst v pořadí přes rok. Rychle se všichni rozběhli rýžovat. Dobré byly písečné pláže, tam se zachytilo mnoho zlata. V kamenech, proudu a hloubce už to tak dobré nebylo. Většina zlatokopů dávala zlato do jednoho měšce, protože se rozhodli mezi sebou podělit. Na rýžování zlata jsme měli asi hodinu.

19 Poté byla chvíle a možnost dopracovat rozdělané. Najednou se spustil velmi silný déšť. Při něm byla večeře. K ní se jedl chléb s máslem a salámem. Déšť mezitím ustal. Jarda nám dal hodinu na to, abychom vytáhli námořnické hry. Všichni hráli s nadšením. Poté se šlo se teepee. Jakmile rádci poučili nováčky o chování v tee-pee, vešli všichni dovnitř, kde Jarda zapálil oheň. Ten ovšem nechtěl chytit. Dlouho ho musel oživovat. Nakonec se to s pomocí dřeva z kuchyně povedlo. Měli jsme štěstí. V tee-pee se smí oheň rozdělat pouze jednou. Jinak se musí počkat na další den. Pak se začalo vyhodnocovat. Každý hlásil, co chce vyplatit. Vyhodnotila se hra Honba za piráty. Byly čtyři kategorie. Jeden, dva, tři a čtyři dolary. Vyhrál Zíza s 167 body, druhý byl Tonda s 125 body a třetí místo obsadil Dvojka s 89 body. Následně se vyhodnotily družiny. Vyhrála zelená, druhá hnědá, třetí žlutá a čtvrtá modrá. Poté se hrály černé historky Pravdivé příběhy 2. Například, že opilý muž spadl do hrobu, kde ležel jiný opilý muž a ten druhý dostal infarkt. Nebo stará paní chtěla osušit kočku tak, že jí strčila do mikrovlnky. Hádalo se celkem rychle. Měli jsme podepsat zlatokopeckou přísahu, ale pršelo a v tee-pee někteří dělali nepořádek. Takže jsme šli spát.

20

21 Dnes byl budíček jako obvykle v půl osmé, i když jsme včera šli spát o něco později. Den se zahájil jako obvykle. Jako rozcvičku jsme hráli Minotaura. To je určeno několik Minotaurů, kteří chytají ostatní. Vtip je v tom, že všichni, včetně chytačů, mají zavázané oči. Oběti se řídí podle zařvání. Kde se ozvalo, tam nešli, protože by byli chyceni. K snídani měli všichni rohlíky s nutelou. Dnes byl šéfkuchařem Zíza. Následně jsme vyslechli rozkaz dne. Dopoledne se mají hrát Převozníci. Jenomže občas sprchlo, takže se odložily na odpoledne. Všichni začali dělat různé práce. Třeba stavba baribola nebo vstupní brány. Také další drobné práce. Takto se dělalo až do oběda. K němu byla hrachovka a svíčková. Následoval polední klid. Následovala hra Převozníci.

22 Rozdělili jsme se na dva týmy. Na zelenožlutou a hnědomodrou. Jde se předem vyznačenou cestou. Skupina, která dělá převozníky, táhne dva vozíky po této cestě. Tyto vozíky jim chtějí ukrást zloději. Každá skupina měla jedenáct členů. Po cestě se nesmí dělat zátarasy, aby vozíky neprojely. Každý má pouze jeden život a pět šišek. Každou kárku může táhnout jeden člověk. Jakmile někoho trefí kamkoliv, je mrtev. Mrtvoly chodí až potom, co přejdou všichni živí. Náboje se nesmí brát od mrtvých nebo spoluhráčů. Převozníci mohou převézt jeden nebo dva vozíky. Bandité mohou ukořistit oba dva vozíky. Ukořistí ho tak, že zastřelí kočího. Jakmile se někdo pustí vozíku, může si ho vzít kdokoliv. S ním může jít nebo i utíkat k cíli. Pokud banditi vezmou vozík a dovezou ho na konec cesty, ukořistili vozík. Vozíky mohou stát maximálně pět minut, pak musí dál. Pokud někdo někoho trefí do hlavy, je mrtvý ten co házel. Ale to rozhodnou rozhodčí Datel a Upír. Jako převozníci začala žlutozelená a ztratila oba dva vozíky. Loupežníkům přežili čtyři, převozníkům tři. Na konci útočníci udělali živý štít, aby schovali posledního se šiškami a vyšlo jim to. Pak jsme šli na svačinu. K ní byl rohlík s jogurtem. Následně si to skupiny vyměnily.

23 Tuto hru velice poznamenala taktika převozníků. Vejde do dějin jako Žralokova klička, lest nebo plán. Spočítal si, že bude výhodnější schovat většinu svého týmu. Pouze dva vyrazili s vozíky, které si nechali uloupit. Byla to bitva pouze dva na dva. Oba vozíky získali lupiči. Ale na mrtvé to bylo jedna jedna. Tudíž vyhrála modrohnědá. Jarda ovšem moc rád nebyl. Uznal chytrost nápadu, ale vlastně se nehrálo. Proto radši vyhlásil novou hru. V ní modrohnědá dokázala svou kvalitu a ubránila oba dva vozíky. Tudíž suverénně vyhrála. Následně šli všichni pro větve na oheň. Ohniště ovšem bylo zarostlé trávou. Potom se přinosili lavičky. Oheň se zapálil a přinesli se vošťuráky. K večeři si každý opekl svůj špekáček. K příloze každý měl na výběr křen, hořčici a kečup. Přikusoval se chleba. Následně jsme se dozvěděli, že chachacha, které bylo v denním rozkazu, jsou bludičky. Super hra, všichni jsme zajásali radostí.bludičky se hrají v noci. V lese panuje černá tma. Každý z rádců má jednu svítící tyčinku v barvě nějaké z družin. Každý běhá pouze za bludičkou své barvy. Jinou chytit nesmí. Když chytí svou, dostane od ní lísteček. Nechytá se vždy stejný člověk. Rádcové si světýlka mezi sebou mění během hry. Ovšem také tu číhá krvavá Marry. Ta má normální baterku, kterou občas zasvítí. Když někoho vidí a on hlučí nebo se moc hýbe, vezme mu život. Životy jsou tři. Kdo je vyčerpá, musí do tábora. Bludička také mává každých několik vteřin. Utíkali Blesk, Datel, Harry, Upír a Žralok. Nejčastěji byl krvavá Marry Upír. Bludičky se pravidelně střídaly. Nestalo se žádné zranění, což při této hře nebývá pravidlem. Tuto hru vyhrál Bobo, s jedenácti chycenými bludičkami a dvěma životy. Druhá byla Kačka s osmi lístky a stejně životy. Třetí skončili Dvojka s Tomem, kteří měli po devíti bodech. Protože už bylo mnoho hodin, šli jsme rychle spát.

24 Dnes byl budíček v půl osmé. Po budíčku jsme si dali běžnou rozcvičku, kterou vedl Harry a trvala asi pět minut. Po rozcvičce jsme si dali snídani, k níž byly rohlíky s mazacím sýrem. Vyhodnocoval se včerejšek. Všechny práce a hry vedoucí zaplatili. V družinovém souboji vyhrála modrá, na druhém zelená. Po vyhodnocení bylo pár levných prací. A po nich první kolo bojovky Čínská zeď. handicapový dostih. Vyhrál Luky, druhý byl Dvojka, třetí Ruda, čtvrtý Zíza a pátý Harry. Za tuto soutěž se nevyplácelo. Tato hra je stará teprve dva roky. Když jsme došli k posedu, vyhlásil Jarda soutěž. Každý měl běžet k hromadě kamenů a přinést kámen velký jako pěst. Byl to vlastně Pak se vyrovnaly do řady po délce louky. Mezitím se podél nich natáhl provaz. Řada měřila asi patnáct metrů. Na lano se navázalo šest uzlovaček. Na každou z nich se přivázal člen družiny.

25 Legenda ke hře zněla takto. Čínská zeď je jeden z divů světa, ale zároveň obrovská zásobárna materiálu. Proto vesničané berou kameny pro stavbu svých domů. To se památkářům nelíbí. Protestně se ke zdi přivazují a brání jí. Postupně každá družina vyzkouší roli památkářů. Ostatní tři na ni budou útočit a snažit se jí kameny sebrat. Kamenů je asi dvacet. Úkolem tří spojených družin je ukrást ze zdi co nejvíce kamenů. Zbylá družina má za úkol uhlídat co nejvíce kamenů. Každý člen má různě dlouhý provaz. Dál nemůže. Brání se tak, že musí odhánět vesničany, aby se vzdálili od Čínské zdi. Tyto kameny leží přibližně metr a půl od provazu, na který jsou přivázáni památkáři. Jakmile se někoho dotknou, musí běžet dolů na cestu k Datlovi a tam udělat deset dřepů. Pak může jít opět krást. Pokud se někoho dotknou, když nese kámen, musí ho nechat na místě chycení a běžet cvičit. Útočníci mohou posunutý kámen vzít následně snadněji. Ochránci se totiž nesmí kamenů, ať jsou kdekoliv, dotknout. Bránění jedné družiny trvá pět minut. Přesto to té družině přijde strašně dlouho. Není tedy čas na taktizování. Ukořistěné kameny se nosí k posedu. První hlídala hnědá a uhlídala osm kamenů. Po první kole byl oběd. K němu jsme si dali nudličkovou polévku a smažený sýr s kaší. Většina lidí šla po obědě pracovat. Dodělávala se brána, psala se kronika a další práce. Někdo měl opravdu klid a odpočíval.

26 Pak se šla dohrát Čínská zeď. Ve druhém kole hlídala modrá a uhlídala 12 kamenů. Zelená uhlídala 10 kamenů a žlutá jich měla stejně jako modrá. Každá družina nakonec dostala tři dolary. Sice někteří uhlídali více kamenů, ale bylo jich šest. A zrovna žlutá a modrá, které uhlídaly nejvíce kamenů. Proto se tato hra nehodnotila. Pak se hrála hra Špionáž (oficiální název je Pozorování nepřátelského území ). To se všichni členové schovávají v lese. Musí se dobře schovat, aby je z tábora nebylo vidět, ale oni přitom musí vidět do tábora. Smyslem hry je pozorovat a zapisovat dění v táboře. V něm zůstali rádcové a vedoucí. Ti dělají různé obvyklé i neobvyklé věci, které špioni zapisují. Zároveň se dívají do lesa a volají jména těch, které uvidí. Ti dostávají trestné body. Hra trvá asi hodinu. Od začátku do konce se špioni vypsat co nejpřesněji a nejpodrobněji dění v táboře. Vedoucí většinou dělají tak zvláštní věci, že každý ví, co má psát. Třeba Upír vozil Žraloka na dvojkolce a ten předstíral, že je papež nebo pravěký člověk. Mezitím Datel ležel na zemi, kryl se prasetem a pokoušel se spáchat atentát na papeže. Harry s Bleskem hráli fotbálek a Jarda s Fandou zatloukali bránu. Někdy bylo opravdu těžké zapsat všechno najednou. Většinou se tvořily skupiny po dvou. Jeden z nich pozoroval a druhý zapisoval. Pouze kolem Dvojky se vytvořila šestičlenná skupina.

27 Po hře jsme si dali večeři. K ní byl (jak jinak) chléb s plátkovým sýrem. Kdo chtěl si mohl dát zbytek smažáku. Pak se vyhodnotila hra. Za každou zapsanou pravdivou věc se dával bod. Vyhrál Bobo se Zízou s 67 body. Druhá skončila Dvojkova skupina s 51 body. Třetí byly Lulu a Kačka s 45 vypozorovanými detaily. Následovala hra Štěnice. Opět zůstávají v táboře rádcové a vedoucí. Zatímco ostatní útočí tábor. V něm jsou rozmístěny tři plechovky. V uličce mezi stany je jednobodová plechovka. U hrachovinky je za dva. Za tři najdeme v kruhu vlajkoklády. Tudíž Jarda zrušil tabu kruhu. Každý dostal pět lístečků. Čtyři normální a jeden barevný. Barevný lístek má dvojnásobnou hodnotu. Navíc každý dostal tři životy. Naším úkolem bylo vhodit do plechovky, kterou si vybereme, jeden podepsaný lísteček. Za čím více bodů, tím těžší je se k plechovce dostat. Po táboře chodí rádcové a vedoucí. Hlavně uprostřed se pohybují aspoň dva tři lidé. Proto je dost těžké se dostat k tříbodovému kelímku.

28 Chytači ovšem nechytají jenom dotekem. Musí prchajícího chytit do náruče. Tam ho musí udržet tři vteřiny. Mezitím se prchající může vysmeknout. Také může hodit lístek do plechovky. Pokud to udělá dřív, než uplynou ony tři vteřiny, počítá se mu. Pak požaduje život. Po vyčerpání životů si jde sednout na palác. Životy se letos nepůjčovaly. Také si je první vyčerpal až ke konci hry. Vymýšlely se různé fígle. Oblíbené je vběhnout do tábora ve chvíli, kdy tam vběhl někdo silný a všichni se ho snaží chytit. Letos Dvojka vymyslel novou věc. Do tábora došel potokem a v nestřežené chvíli dal štěnici do plechovky. Hra se začala hrát za šera a skončila za tmy, takže hlídači měli ztíženou situaci. Tuto hru vyhrál Bobo, druhý skončil Dvojka a třetí Kačka se Zízou. Správně měl vyhrát Dvojka, ale plechovka za tři body se během hry zvrhla a nenašli se všechny jeho štěnice. Také jsme oslavili Lídiny narozeniny. Byly oslaveny tak, že jsme ji hodili do potoka. Pak se mokrá Lída vrhla na Žraloka. Do rvačky se zapojili i ostatní. Žralok utekl bez zranění. Všichni se odebrali v poklidu spát, zatímco Růža se šla sušit.

29 Den začal jako obvykle budíčkem. Akorát já byl v kuchyni, takže jsem stával dřív. Byla rozcvička. Hráli jsme hru s padákem a míčkem a byla to docela legrace. Když skončila tak byla snídaně. K snídani byli buchty a kakao. Pak byla hyena (zuby). Po hygieně byla prohlídka, jestli nemá někdo klíště. Následoval úklid ve stanech. Jako vždy jsme si vyslechli rozkaz dne. Šel se připravovat slavnostní oheň. K tomu jsme využili padlou břízu, která by jinak shnila. Doufáme, že to bude hořet, protože Jarda má zkušenosti pouze s jehličnany. Zazvonili oběd. K obědu byla gulášová polévka a buřto, knedlo, zelo. Po poledním klidu jsme se vydali rýžovat zlato.

30 Každý již šel na svůj claim samostatně, jít nemusel, pokud nechtěl. Zlato asi bylo z jiné vrstvy, neboť jeho tvar připomínalo tvar střechy, oproti minulým neforemným kamínkům. Zlata bylo na všech claimech více. Někomu tam něco zůstalo, jiný vytěžili všechno, další stavěli hráz. Asi po hodině nás zavolali zpátky. Všichni si šli hned vykoupit zlato. Rychle, protože nám hrozilo nebezpečí. Utekl totiž Krvavý Joe. Dozvěděli jsme se to z Nugetu, který dnes ráno vyšel. Byla tam básnička, humor, inzerce a Lucky Luke. Zpět k Joeovi. Ten byl obviněn z vraždy prvního stupně. Zabil zlatokopa Sama, neboť ten mu nechtěl vyzradit informaci, která ho zajímala. Tak přesně ten utekl. A nejspíše se pohybuje v okolí Dawsonu. Odměna za dopadení činí 100 dolarů. Navíc jednotlivci dostali svoje první nugety. Jeden stojí deset dolarů a dá se nalepit na hodnotící desku. Slouží ke snadnější orientaci jednotlivců, jak si vedou v poměru s ostatními. Každý již se těšil na svačinu, k níž jsme dostali rohlík a Termix. Do programu se dostala i jedna neplánovaná věc. Skluzavka. Klouzačka je dlouhá plachta, která se polije vodou a mýdlem. Pak se sklouznete. Ne každý chtěl ovšem klouzat. Dojíždí se totiž na trávu a všichni jsou pak sešlehaní.

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu

Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu Přijeli jsme na tábor asi v 17 hodin a Upírovo strejda s Upírem a Žralokem už tam byli a sekali trávu sekačkou, co byla Upírovo strejdy, protože tu sekačku, co měl vždycky Jarda půjčenou přes Peprníka

Více

Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně.

Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně. Ráno jsme se probudili a venku byla opravdu veliká nadílka sněhu. Napadalo asi 20cm přes noc a tak jsme měli docela problém, dostat se k tělocvičně. Také jsme měli strach, že dorazí málo lidí, protože

Více

Tábor 2015 Hrádek u Sušice

Tábor 2015 Hrádek u Sušice Tábor 2015 Hrádek u Sušice Vážení rodiče, Vedoucí našeho oddílu již začínají připravovat tábor 2015. Proto jsme pro vás připravili krátký sešit s prvními informacemi o táboře. Podrobnější informace přijdou

Více

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015

Adaptační pobyt 6.B 26/2015. Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 26/2015 Adaptační pobyt 6.B Penzion Jana - Mlýnky 9.9. 11.9.2015 Když jsme přijeli bylo deseti hodin. 6.A řída před námi ještě hodnotila Adaptační pobyt, tak jsme zůstali venku na hřišti a dělali různé

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle

1. BAZILIŠEK. (Původní název AMÉBA ) Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka. Cíle 1. BAZILIŠEK (Původní název AMÉBA ) Žádný Žádné Dvůr, hřiště, lesní prostranství, louka 20 minut Hráči vytvoří 2 skupiny (vymyslet názvy viz Harry Potter). Každá skupina tvoří buňku. Stěnu vytvoří hráči,

Více

Vítám Tě na Červené Lhotě!

Vítám Tě na Červené Lhotě! Vítám Tě na Červené Lhotě! Jmenuju se Anton a jsem tu po staletí už komorníkem. Někteří z mých pánů se sice zpočátku podivovali mým způsobům, ale nakonec všichni pochopili, že na vodním zámku si lepšího

Více

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka

Emilovy skopičiny. 1. kapitola Emilovy narozeniny. 2. kapitola Emilova 250. skopičina. 3. kapitola Jak Emil dostal od Alfreda dřevěného vojáčka Emilovy skopičiny 1. kapitola Emilovy narozeniny Byl jednou jeden kluk, jmenoval se Emil a jeho rodina byla táta, máma, jeho malá sestra Ida a čeledín Alfred. Emilovi bylo 5 let, zítra měl mít narozeniny.

Více

ZÁŘÍ SKAL KALÁČ ÁČEK V LESNÍM KLUBU

ZÁŘÍ SKAL KALÁČ ÁČEK V LESNÍM KLUBU ZÁŘÍ 2013 V LESNÍM KLUBU SKAL KALÁČ ÁČEK 3. září Martinka: Když jsme byli u toho písku, tak jsme s Jončou vběhli do vody a to bylo strašně príma. A vyhodila jsem do kapradí 2 šnečky. Jonča: Byli jsme na

Více

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek

T.O. Zlatý list. plackovací práce. Táborová kuchyně. 2016 Jaromír Bláha - Ježek T.O. Zlatý list plackovací práce 2016 Jaromír Bláha - Ježek Úvod Úvod V této práci popíši práci vedoucích a přípravu jídla v táborové kuchyni a její vybavení. Již několikátým rokem dělám vedoucího v kuchyni

Více

Milé děti, Váš Zdravotník.

Milé děti, Váš Zdravotník. KLIKYHÁKY 2015 1 Milé děti, Letošní prázdniny byly plné vysokých až tropických teplot a to je důvodem, proč má letošní číslo zpoždění. K vytisknutí všech čísel byly potřeba desítky tiskáren, jelikož ve

Více

Celotáborová hra. Osidlování Skotska

Celotáborová hra. Osidlování Skotska Celotáborová hra Osidlování Skotska Práce je určena jako inspirace k celotáborovým hrám nabízím k ní různé obměny a samozřejmě z ní lze využít i jednotlivé dílčí hry. Sára Sichingerová T.O. Spartakovci

Více

Takže jsme se po svačince vrátili zpět ke

Takže jsme se po svačince vrátili zpět ke Po obědě, ke kterému byla bramborová kaše s uzeným masem a rajská polévka-následoval polední klid. Někteří lidé ještě pracovali na protipovodňových valech, ale většina odpočívala. Když polední klid skončil,

Více

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu.

Činnosti obvyklé pro podvečer. S dítětem si povídáme o obvyklých činnostech pro tuto dobu. Jejda, copak to je za cestu? podivil se Pavlík, sotva dojedl svačinu a uviděl před sebou strmou cestu stoupající vzhůru. Tudy půjdeme, ujistil všechny přítomné tatínek. Tak to máme celý zbytek dopoledne

Více

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole

Prostorová orientace. Dítě pojmenovává, co je na obrázku nahoře, co dole, co je vpravo, vlevo; co je vpravo nahoře, vlevo dole Barbora vedl pastelky setmělým parkem. Obě viděly, že Barborovi tma vůbec nevadí a že všichni dobře dojdou k cíli. I Božence se zdála cesta s Barborou jednoduchá. Připomněla jí, jak s Máňou kreslily obrázky

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

Gorka Morka 2013 07042016 PS Marie Sedláčkové. Gorka Morka

Gorka Morka 2013 07042016 PS Marie Sedláčkové. Gorka Morka Prostředí: louka, hřiště Počet hráčů v družstvu: 6 20 (turnaj: 10 + 4 náhradníci) Gorka Morka Tato hra vychází z pravidel hry Russkaja lapta (Zapletal; Velká encyklopedie her 3). Na našich táborech jsme

Více

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka

Poseidon. Ozvěny roku 2008. 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce. Vánoce pro zvířátka Poseidon číslo 1 ročník 2009 datum vydání 6.3.2009 časopis 8.vodního oddílu sídlícího v Ostravě- Porubě Ozvěny roku 2008 20.12-21.12.2008 Vánoce pro zvířatka a Oddílové vánoce Vánoce pro zvířátka Sešli

Více

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012

TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY DNÍ. Let. Účastníků. Tematická oblast (odbornost) Příměstské tábory. Jana Jelínková a kolektiv. Místo konání Praha 2012 5 DNÍ 7 11 Let 20 Účastníků TÝDEN SE ZVÍŘÁTKY Tematická oblast (odbornost) Autor Odbornostní setkání Příměstské tábory Jana Jelínková a kolektiv Praha, Středočeský kraj Místo konání Praha 2012 Průřezové

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ

CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ CO SE UDÁLO VÝPRAVA 17.3.2012- ŘÍČANY- LOM SIMSONE A OKOLÍ Výprava se konala v sobotu 17. března a byla opět něčím jedinečná. Kromě nadprůměrných teplot, které nás provázely celý den, jsme měli na výpravě

Více

Plošné vnímání prostoru, zrakové vnímání. Dítě hledá cestu k medvídkovi.

Plošné vnímání prostoru, zrakové vnímání. Dítě hledá cestu k medvídkovi. Za Pavlíkem přiběhla Terezka: To jsou ale pěkné karty. Já znám takové podobné, koukej. A začala karty rozkládat. Najdeš kartu, kde je kostka nahoře? Kde je kostka dole? Kde je kostka vedle? Kde je vpředu

Více

Leden 2015. 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz. Nazdar bratři a sestro,

Leden 2015. 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz. Nazdar bratři a sestro, Leden 2015 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestro, doufám, že jste zdárně oslavili Vánoce i Silvestr! Skautská oslava Vánoc byla letos opravdu parádní a všichni si ji

Více

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm 1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm jablek více než na první. Kolik jablek je dohromady na stole, víš-li, že na druhé hromádce

Více

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B

Regionální kolo soutěže Mladý programátor 2013, kategorie A, B Pokyny: 1. Kategorie A řeší jen úlohy 1, 2, 3 a kategorie B jen úlohy 2, 3, 4! 2. Řešení úloh ukládejte do složky, která se nachází na pracovní ploše počítače. Její název je stejný, jako je kód, který

Více

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř.

Erik vypjal hru, upravil si baseballovou čepici a vyrazil dlouhými kroky otevřenou branou dovnitř. DŮM ČÍSLO 12076 Tys byl odjakživa hrozný paličák, Dominiku! řekla Tina Erikovi. Nesmysl, jste nějak moc moudrá, paní profesorko Patti! opáčil hbitě Erik. Cha, ona není Patti, ale Erik, zvolala pravá Patti

Více

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa

PASOVÁNÍ NA ČTENÁŘE Žáci 1. ročníku ZŠ Rosice a jejich třídní učitelky Zpravodaj Rosicka Rosa Měsíc duben přinesl celou řadu akcí. Hned na začátku měsíce dne 4. 4. vyrazili žáci devátých tříd na exkurzi do Jaderné elektrárny v Dukovanech. Tuto exkurzi každoročně organizuje komise fyziky. V informačním

Více

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014 Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor Po celý rok přicházíme jako skauti do kontaktu s přírodou. Až tábor nás k ní ale přiblíží natolik, abychom

Více

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete

PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete PONDĚLÍ 10.2. Cusco s příchutí koky a morčete V pondělí ráno jsme se rozloučili s Jitkou, dojeli na letiště a už za hodinku jsme přistávali v Cusco, výchozí bod pro cestu na Machu Picchu. Hostel jsme vybrali

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

17. prosince - Vánoční besídka

17. prosince - Vánoční besídka 17. prosince - Vánoční besídka Vánoční besídka, která se konala 17.12. v DIVADLE NA KOPEČKU, se vydařila. Obě představení byla plná tance, her, zpěvu a taky reklam. Účinkovali zde i herci ze souboru Studánka

Více

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5

Klasické pohádky. Medvídek Pú. http://deti.e-papa.cz Page 1/5 Klasické pohádky Medvídek Pú Page 1/5 Tady jde ze schodů za Kryštůfkem Robinem Michal Medvěd hlavou napřed, bum, bum, bum. Jinak to ani neumí, ale někdy mu připadá, že to přece jen musí jít taky jinak,

Více

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda

Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda Nejdřív mysli, potom běž! říkával strýček Šmajda a věděl proč. Levou zadní tlapku měl malou a hubenou, vypadala spíš jako uschlý vrbový lístek než jako pořádná myší noha, a tak si každou cestu musel předem

Více

Legenda o třech stromech

Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech Legenda o třech stromech je v tomto setkání s malými metodickými úpravami zpracována v rámci jednoho setkání pro skupinu mládeže a dospělých včetně seniorů. Ve středu zájmu není

Více

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto.

Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Pole jsou už dávno holá, hola škola na nás volá, a my jdeme, mámo, táto, ať je zima nebo bláto. Říkanka, kterou si pamatujeme my trochu starší. Ale nic naplat, škola opravdu volá. V měsíci lednu šli všichni

Více

Štěnátko štěká haf, haf, ha... Všechno nejlepší Aničce, Tomovi a Lukymu k narozeninám. Ať se vám daří. Haf haf haf. Haf haf haf.

Štěnátko štěká haf, haf, ha... Všechno nejlepší Aničce, Tomovi a Lukymu k narozeninám. Ať se vám daří. Haf haf haf. Haf haf haf. Štěnátko štěká haf, haf, ha... Všechno nejlepší Aničce, Tomovi a Lukymu k narozeninám. Ať se vám daří. Haf haf haf Už jsme začali zkoušet divadelní představení a myslím, že nám to docela jde. Tak doufám,

Více

Rád/a si hraješ s matematikou?

Rád/a si hraješ s matematikou? 3.ročník 2014/2015 2. série 1 Úvod Školní rok 2014/2015 Rád/a si hraješ s matematikou? Rád/a zkoumáš nové myšlenky a postupy? Pak právě pro tebe jsou tu Korespondenční-Matematické Rébusy, zbrusunový korespondenční

Více

Jarní Tábor 2015, aneb Dobití Jižního pólu 31.1. až 4. 2. 2015

Jarní Tábor 2015, aneb Dobití Jižního pólu 31.1. až 4. 2. 2015 Editorial, Zprávy z hradu Akce, které nás čekají V ítám Vás v dalším vydání Akély. V tomto vydání jsou docela důležité informace, takě Vám doporučuji si ho hnedka strčit do batohu. Doufám, že si toto vydání

Více

ZAPOMENUTÝ VĚŠTEC. Moje 13. narozeniny - píše Maruška. Breaking News. a neb příbě hy z loňského roku. 7. třída ZŠ Vápenná

ZAPOMENUTÝ VĚŠTEC. Moje 13. narozeniny - píše Maruška. Breaking News. a neb příbě hy z loňského roku. 7. třída ZŠ Vápenná ZAPOMENUTÝ VĚŠTEC a neb příbě hy z loňského roku original stories since 2014 7. třída ZŠ Vápenná January 2016 Vážení čtenáři, v jubilejním, mírně opožděném 20 vydání Věštce si můžete přečíst, jak slavila

Více

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá-

A Vike šel domů a vysadil dveře hlavního vchodu. Pak ohnul dvě pružné, pevné mladé břízky, které stá- Soutěž Následujícího dne v šest hodin ráno se Halvar a Vike posilnili několika miskami ovesné polévky, kterou matka Ylva uměla tak výborně vařit, a vydali se k hromadám kamení. Mezi oběma hromadami byl

Více

Telefonní budka. Varovný telefonát

Telefonní budka. Varovný telefonát MEZI NEBEM A ZEMÍ Mezi nebem a zemí Telefonní budka Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak

Více

COMENIUS S. Sport ohne Grenzen -- Sport bed hranic - Sports without frontiers. - Peilstein. Oberviechtach. Pobězovice.

COMENIUS S. Sport ohne Grenzen -- Sport bed hranic - Sports without frontiers. - Peilstein. Oberviechtach. Pobězovice. COMENIUS COM ENIU S Oberviechtach - Peilstein Pobězovice Sport ohne Grenzen - Sport hranic - Sports without frontiers Oberviechtach - - - bez - Peilstein - - - Pobezovice Sport ohne Grenzen -- Sport bed

Více

Stavba lodí. 3. Instalace plachty Plachtu navlečte na stěžeň směrem k přídi (A) a posouvejte ji, dokud nezapadne do zářezu č. 4 (B).

Stavba lodí. 3. Instalace plachty Plachtu navlečte na stěžeň směrem k přídi (A) a posouvejte ji, dokud nezapadne do zářezu č. 4 (B). Pro 2 4 hráče od 10 let Autor oblíbené hry Osadníci z Katanu vás nyní zve s novou originální hrou do rozbouřených mořských vln. Bojujte proti pirátům, chytře naplánujte své obchodní strategie a pomozte

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Obrázek : www.google obrázky

Obrázek : www.google obrázky Mn Náš Pavlík č. 9 květen 2014 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756, 731 225 743, zspavlikov@iol.cz, www. zspavlikov.net Obrázek

Více

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry,

Duben 2016. Nazdar bratři a sestry, Duben 2016 94. brněnský oddíl caryvlka@seznam.cz www.94bo.cz Nazdar bratři a sestry, Začal duben. Přichází jaro. Kvetou bledule, a ptáci, kteří se vrátili z teplých krajů, už cvrlikají pod okny. Roste

Více

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE

Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO. Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Výtvarná soutěž ŽÍZEŇ ANEB VODA NAD ZLATO Vím Chci vědět Dozvěděl/a jsem se VÍM CHCI VĚDĚT DOZVĚDĚL/A JSEM SE Kvíz k vodě 1. Kolik vody zaujímá povrch planety? a) 61% b) 81% c) 71% 2. Jaký je chemický

Více

Čteme se skřítkem Alfrédem

Čteme se skřítkem Alfrédem Jiřina Bednářová Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Edika Brno 2012 Čteme se skřítkem Alfrédem Čtení s porozuměním a hry s jazykem Jiřina Bednářová Odborná korektura: Alena

Více

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu.

Červen. 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. Červen 1.6. jeli žáci VI., VII. a VIII. A na výlet do Tábora, kde navštívili Husitské muzeum a Muzeum čokolády a marcipánu. V pondělí na Den dětí jsme byli na školním výletě. Byla tam naše třída, třída

Více

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ

LAURA MARX FITZGERALDOVÁ LAURA MARX FITZGERALDOVÁ Poklekl ke mně a rukama zacákanýma od barev sevřel má ramena. Není kouzelná. Je dost těžké tuhle sklenici naplnit. Je těžké ty peníze vydělat a ještě těžší je uchovat. Přesunul

Více

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil

Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil Bruslení Dneska nás pan vychovatel nechal spát do 9:00. Potom jsme měli snídani a pak jsme měli generální úklid, pan vychovatel nám k tomu půjčil rádio. Filip pustil rádio a já myl skříň a taky jsem dal

Více

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ:

ŽIJ SPORTEM VESLOVÁNÍ: ŽIJ SPORTEM Sportcentrum Labe & školní rok 2014/2015 Máme novou sportovní redakci, kde tvoříme různé články z akcí a soutěží Sportcentra Labe. Toto je první vydání našeho občasníku, které se ohlíží za

Více

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ

KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ KARAMELOVÉ PRAŽSKÉ DOBRODRUŽSTVÍ Hurá na Prahu a její věže! Jednoho letního dne se plyšový medvěd Karamel vydal na cestu z Londýna do Prahy. V učebnici vlastivědy četl, že tam mají přesně sto věží. Moc

Více

18. Panči 374. Tentokrát je tu kontakt už jen na Autošku, které se omlouváte. Ostatní kontakty jsou k sehnání v předešlých monitorech.

18. Panči 374. Tentokrát je tu kontakt už jen na Autošku, které se omlouváte. Ostatní kontakty jsou k sehnání v předešlých monitorech. Listopad 2011 MONITOR Ahoj HANACE! To nám ten školní rok zase rychle utíká. Říjen se přehoupl na listopad, na podzimkách jsme si přeřídili čas a zažili jsme spoustu dalších akcí a společných zážitků. Na

Více

Oddílový časopis 4. chlapeckého oddílu Lvíčata - svazu skautů a skautek ve Vsetíně. Číslo 33 vyšlo 1. prosince 2006. http://lvicata.wz.

Oddílový časopis 4. chlapeckého oddílu Lvíčata - svazu skautů a skautek ve Vsetíně. Číslo 33 vyšlo 1. prosince 2006. http://lvicata.wz. Oddílový časopis 4. chlapeckého oddílu Lvíčata - svazu skautů a skautek ve Vsetíně. Číslo 33 vyšlo 1. prosince 2006. http://lvicata.wz.cz http://lvicata.rajce.net lvicata@skauti.cz 1. 12. oddílovka 3.

Více

Plavání v Prachaticích RECITAČNÍ SOUTĚŽ

Plavání v Prachaticích RECITAČNÍ SOUTĚŽ Plavání v Prachaticích Každou středu jsme jezdili do Prachatic na plavání. Nejdřív jsme se 2 hodiny učili ve škole a pak přijeli rodiče nějakých dětí, pak jsme jeli. Měli jsme moc hodnou plavčici. Šlo

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 číslo: 20 Obsah: Slovo ředitele školy,projektový den, divadelní představení, Podzimní radovánky, výlet do Prahy, vyhodnocení

Více

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová

MOJE TĚLO. Anna Pfeifferová. Ilustrace: Ulla Bartlová MOJE TĚLO Anna Pfeifferová Ilustrace: Ulla Bartlová Vem si tužku na panáčka, nakresli ho, je to hračka: Tečky, čárka, dole proužek, kolem toho ještě kroužek. Po stranách mu přidej ouška, ať ví dobře, co

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída Naše poslední společné dobrodružství začalo v pondělí 2. června. Vlakem a posléze autobusem jsme dojeli do Roztok u Křivoklátu a odtud pokračovali pěšky ke známé chatě Emílovně. Ta byla cílovým místem

Více

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej..." Já:,,A jak ale mohl vzít roha?"

2. Kapitola - Útěk. Kurtis:,,Mě se neptej... Já:,,A jak ale mohl vzít roha? 2. Kapitola - Útěk,,Pink..probuď se!!" Já:,,Ehh...coo?? Nazdar Kurte.." Kurt:,,Pink, máme problém..pamatuješ na toho včerejšího návštěvníka?" Já:,,Na toho se nedá zapomenout...*zíív*" Kurt:,,Výborně..je

Více

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13 ZŠ Svitavy, Riegrova 4 květen, červen 2012 OKRES VE VOLEJBALE KINDERIÁDA 2. 5. 2012 jsme šli na Kinderiádu. Přípravu jsme zahájili rozcvičkou. Po ní jsme odešli na jednotlivá

Více

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce.

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce. Šprdzpravodaj Sdružení dìtí a mládeže pro volný èas, pøírodu a recesi Interní nepravidelník sdružení Vychází jednou za uherský mìsíc Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 Nikdo neví, kam se jede Cyklistický jídelníèek

Více

Hra obsahuje: Příprava na hru: Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d

Hra obsahuje: Příprava na hru: Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d Desková hra pro odvážné dobrodruhy s chladnou hlavou č e s k ý n á v o d Počet hráčů: 2-4 Věk hráčů: 10-99 let Hra obsahuje: 1 herní plán 36 šestiúhelníkových tabulek, znázorňujících prostor, odhalovaný

Více

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina

Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích. Třešňová bublanina Zahájení lázeňské sezóny v Teplicích Toho dne kdy jsme putovali z Tuchlova na Milešovku a zpět, jsme za zvládnutí takové túry dostali odměnu. Mohli jsme místo obvyklého večerního filmu nebo seriálu, naživo

Více

14. června 2005. 16. června 2005

14. června 2005. 16. června 2005 14. června 2005 jsme s tátou dosmolili a odeslali naše vyjádření k psychologickýmu posudku. 16. června 2005 Včera Kili usnul vyčerpáním až poté, kdy jsem ho půl hodiny zdárně ignorovala a předstírala jsem,

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou

Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou Jak chaloupka přestala být opuštěná Bylo jedno Jalovcové údolí s modrým potokem a opuštěnou bílou chaloupkou. V chaloupce jednou vymetla Ctibůrkova maminka pavučiny, tatínek ji vybílil zevnitř i zvenčí,

Více

Play book aneb jak hrát základní věci ženy jaro 2015

Play book aneb jak hrát základní věci ženy jaro 2015 Play book aneb jak hrát základní věci ženy jaro 2015 Děvčata, když následující prvky budete znát v každodenní životní situaci, před spaním, po sprše, při vaření, po napínavém seriálu v televizi, bude to

Více

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk

Autorky : Luss Merhautová & Baruš Vosk červen 2012 Závěrem školního roku probírali žáci devátých ročníků v hodinách slohu publicistické útvary a dostali za úkol napsat konkrétní typ článku a ze všech pak sestavit jedno mimořádné číslo školního

Více

MONITOR listopad 2014

MONITOR listopad 2014 MONITOR listopad 2014 Ahoj Hanačáci! Máme tu další měsíc, tentokrát už tuplovaně podzimní listopad. Milovníci žlutých, červených a hnědých barev teď můžou chodit po světě s úsměvem na rtech a koukat na

Více

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat Stránka č. 1 z 8 Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat 25. srpna 2010 5:00 Každým rokem se snažíme zmapovat několik nových karpatských pohoří. Letos padla konečně volba na Rodnu, hory

Více

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH

Návštěva anděla VÁNOČNÍ PŘÍBĚH VÁNOČNÍ PŘÍBĚH Návštěva anděla Kdysi dávno žila v Nazaretu dívka. Byla jemná a skromná a jmenovala se Marie. Zasnoubila se s tesařem jménem Josef. Jednou, když si vyšla na procházku, přihodilo se jí něco

Více

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu...

Jsou okamžiky, kdy dlouze vyhráváš, pak štěstí se přikloní na moji stranu, možná jen, že mi ve hře šanci dáváš, kterou jinde tak snadno nedostanu... 1. Hrajeme spolu tu partii podivnou zase, bez figurek na šachovnici žlutohnědé, bez vnímání prostoru v prázdném čase, červenají při ní tváře pře tím tak bledé... Nehrajeme na remízu, ale na vyhrání, jen

Více

Přes Překážky ke hvězdám

Přes Překážky ke hvězdám Přes Překážky ke hvězdám Milí čtenáři, malí i vy velcí, máte v rukou první číslo nového časopisu. Sluší se, aby se Vám dostalo vysvětlení, proč vznikl. S novým školním rokem jsme se v naší jičíněveské

Více

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci?

Hledáte si i během trvání rekvalifikace práci? Účastnice A: No asi nic moc, protože jsem neměla práci a nikde jsem ji nemohla najít. No doufám, že mi pomůže? Myslíte jako najít práci nebo obecně? No hlavně tu práci, no a pak se budu mít jako celkově

Více

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky United Nations High Commissioner for Refugees Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Poprvé publikováno jako Karlinchen od Annegert Fuchshuber (Annette Betz Verlag, Wien/München, 1995). Copyright 1995

Více

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky

Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Zuzana Pospíšilová ilustrovala Zdeňka Študlarová Policejní pohádky Upozornění

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76

ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 ZÁKLADNÍ ŠKOLA TOCHOVICE ŠKOLA TYPU RODINNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 číslo: 76 Obsah: Slovo ředitele školy. Škola v přírodě, cyklistická soutěž, Výlet do Březnice, dopravní hřiště, recitační soutěž

Více

BYL JSEM OPĚT NA BONREPU

BYL JSEM OPĚT NA BONREPU BYL JSEM OPĚT NA BONREPU František Jelínek, červen 2010 A máme tu problém, pánové Chtěl jsem napsat, že opět po 52 letech. Jenže jeden přítel praví, že jsme tam byli po druhém ročníku, bylo by to tedy

Více

Petra Soukupová. K moři

Petra Soukupová. K moři Petra Soukupová K moři Brno 2011 Petra Soukupová, 2007 Host vydavatelství, s. r. o., 2007, 2011 (elektronické vydání) ISBN 978 80 7294 420 0 Rodičům PETROVY DVĚ ŽENY 1/ Petr a Magda se potkávají Magda

Více

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic)

Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) Publikováno na Inflow.cz (http://www.inflow.cz/tajemstvi-ukryte-v-pohledech-12-cast-fotografie-zboleradic) Tajemství ukryté v pohledech - 12. část (fotografie z Boleradic) 1. 11. 2008 Marta Dnešní příspěvek

Více

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33

Michal Malátný z Chinaski: Jsem chodící reklama na rodičovství a manželství Neděle, 17 Květen 2015 00:33 V poslední době se vám velmi daří. Vydali jste novou desku, sbíráte jedno ocenění za druhým a jste uprostřed vyprodaného turné. Co plánujete po jeho zakončení? 1 / 6 Turné se sice blíží ke svému závěru,

Více

únor 201 6 34 / měsíčník

únor 201 6 34 / měsíčník únor 201 6 34 / měsíčník Upozornění: Neberte všechna má sdělení úplně vážně :-) Milí čtenáři, zdravím vás z ještě stále zasněžené Staré Zagory. Je to k nevíře, ale sníh napadl dokonce dvakrát, jako dvaceti

Více

Jak jsme se měli na horách...

Jak jsme se měli na horách... Jak jsme se měli na horách......aneb zaručeně neověřené informace z lyžařského kurzu 2010! Neděle 7.2.2010 - den první Dnes v pravé poledne jsme konečně vyrazili se školou na lyžařský kurz na Šumavu. Pan

Více

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi.

Básničky pro holky. Dupy, dupy, dupy, dupy, už jdou chlapci do chalupy. Už jdou chlapci s pomlázkami, schovejte se, maminečko, schovejte se s námi. Básničky pro holky Malujeme vajíčka, pro bratrance, pro strýčka. To nejhezčí tatínkovi, taky jedno dědečkovi. Ještě klukům ze školky, žádná nejsou pro holky. Však vajíčka z čokolády, máme i my holky rády

Více

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat

Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat Jmenuji se Tomáš Flajzar a jsem zakladatelem firmy FLAJZAR, která již více jak 20 let vyrábí elektroniku pro rybáře. Na těchto stránkách chci popsat příběh, který určitě není ojedinělý, ale na české poměry

Více

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo:

ČAS PROMĚN. Záměr: Anotace: Cíle: Cílová skupina: Počet účastníků: Místo: ČAS PROMĚN Záměr: Za většinu současných proměn krajiny je zodpovědný člověk tím, jak v krajině hospodaří a jak ji využívá. Anotace: Tento výukový program vznikl jako součást projektu Venkovská krajina

Více

TILIA. Školní časopis

TILIA. Školní časopis Základní škola a mateřská škola Jaromíra Hlubíka Lipov Školní časopis TILIA Redakční rada: Mgr. Tomáš Zajíček Mgr. Petr Galečka Mgr. Dobroslava Jagošová Mgr. Eva Ondrušová Mgr. Zdeňka Veverková Náklad:

Více

Letošní týmy a jejich celkové pořadí

Letošní týmy a jejich celkové pořadí Letošní týmy a jejich celkové pořadí Kdo nám letos vařil a v noci hlídal? 1. den - příjezd První den jsme se sešli v 7:30 před klubovnou. S rodičema jsme se rychle rozloučili a šli jsme vyndavat věci z

Více

Šplouch. březen 2006 číslo 10, ročník 4. Obsah. (ú)vodník

Šplouch. březen 2006 číslo 10, ročník 4. Obsah. (ú)vodník Šplouch březen 2006 číslo 10, ročník 4 Úvodník 1 Soutěže 2 Internet 3 Jarní akce 4 Dračí lodě 5 Hodnosti v oddíle 6 Přežít nestačí 7 Obsah (ú)vodník ahoj Kormoráni, dostalo se vám do ruky desáté, jubilejní,

Více

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol

Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Učení dětí pomocí přednášek a programu z Tábornických škol Hana Kuklíková Česká Tábornická Unie D.T.K. POUTNÍCI Praha Plackování 2014 Úvod Volný čas dětí by neměl být pouze výplní mezi školou a dětskými

Více

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR

VÁžENÍ SLOVO ÚVODEM. III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SERVO PER AMIKECO III. ročník Číslo 4/2011 124.ÚS IPA sekce ČR SLOVO ÚVODEM VÁžENÍ ČTENÁřI, Ze stěžejních událostí předcházejících měsíců připomínáme společné zalití stromu přátelství vedoucími územních

Více

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 24. října dvouměsíčník číslo 1 /2013. Září Září Září Září Září Září Září Září Září Září

Redakce 013. Zpravodaj Základní školy Brankovice. Vyšlo: 24. října dvouměsíčník číslo 1 /2013. Září Září Září Září Září Září Září Září Září Září Redakce 013 Zpravodaj Základní školy Brankovice Vyšlo: 24. října dvouměsíčník číslo 1 /2013 Září Září Září Září Září Září Září Září Září Září EXKURZE ARCHEOSKANZEN MODRÁ Dne 16. 9. 2013 jeli žáci 7. a

Více

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude.

to byla jsem starší. Člověk stárne každým dnem, ale to hle bylo jiné, horší, definovatelné. Bylo mi osmnáct. A tolik Edwardovi nikdy nebude. 1. OSLAVA Byla jsem na devadesát devět procent přesvědčená, že je to jenom sen. Důvodů, proč jsem si byla tak jistá, bylo víc. Zaprvé jsem stála v zářivém kuželu slunečního světla v takovém tom oslepujícím

Více

Habermaaß-hra 4089 CZ

Habermaaß-hra 4089 CZ CZ Habermaaß-hra 4089 Schuhbidu Dvě barevné hry rozvíjející pozorování a reakci pro 2-4 hráče ve věku od 4 do 99 let. Autoři: Christian Barnikel & Heike Rosskopf Ilustrace: Clara Suetens Délka hry: cca.

Více

Kategorie mladší. Řešení 1. kola VI. ročník

Kategorie mladší. Řešení 1. kola VI. ročník Kategorie mladší Úloha 1A Korálky Řešení 1. kola Způsobů, jak korálky při splnění všech Heleniných podmínek navléci, je celá řada a dá se říci, že správné jsou všechny postupy, které nakonec vedou ke správnému

Více

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých

Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých Ahoj kamarádi, rok se s rokem sešel a v našem lese je bílo až oči přecházejí. Všechny stromy se oblékly do nadýchaných jiskřivých kabátů, na kterých šišky vypadají jako velké hnědé knoflíky. V lese zavládlo

Více

Foliáš z Fornostu. Toulky

Foliáš z Fornostu. Toulky Foliáš z Fornostu Toulky Poutník I Byl večer, už zavřela se vrátka a jakýs poutník zpíval písničku. Ta slova zdála se být sladká, ale mužíček smutněl trošičku. Kousek dál v prachu cesty kráčí on, malý

Více

Herta Müllerová: Nížiny

Herta Müllerová: Nížiny Ukázky Próza Herta Müllerová: Nížiny /ukázka/ Herta Müllerová: Nížiny /ukázka/ Seznamte se s prvotinou nejslavnější německy píšící spisovatelky současnosti. Nížiny jsou prvním románem nositelky Nobelovy

Více