Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za roky 2017 a 2018

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za roky 2017 a 2018"

Transkript

1 Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za roky 217 a 218 Praha červenec 219

2 ÚVOD AKTUÁLNÍ SITUACE A OČEKÁVANÉ TRENDY V OBLASTI ROPY A ROPNÝCH PRODUKTŮ VE SVĚTĚ LEGISLATIVA V OBLASTI ROPY V ČESKÉ REPUBLICE HLAVNÍ TRENDY V OBLASTI VYUŽITÍ ROPY V ČR A JEJICH ZMĚNY V UPLYNULÉM OBDOBÍ Role ropy a ropných produktů v energetickém mixu ČR Těžba ropy na území ČR Dovoz a vývoz ropy a rafinérských produktů Dovoz ropy a rafinérských produktů Vývoz ropy a rafinérských produktů Bilance zahraničního obchodu ČR s ropou a rafinérskými produkty Zpracování ropy na území ČR Nouzové zásoby ropy Spotřebitelské ceny pohonných hmot Struktura ropného sektoru Infrastruktura v ropném sektoru Rafinérie Ropovody a produktovody na území ČR Skladování ropy a ropných produktů OČEKÁVANÝ VÝVOJ ROPNÉHO SEKTORU DO ROKU Očekávaná spotřeba ropy a rafinérských produktů v ČR... 5 ZÁVĚR... 55

3 Úvod Zpráva o vývoji energetického sektoru v oblasti ropy a ropných produktů (dále také Zpráva ) je zpracována Ministerstvem průmyslu a obchodu (dále také MPO ) na základě nástroje vymezeného ve Státní energetické koncepci ČR, která byla schválena usnesením vlády České republiky č. 362 ze dne 18. května 215. Konkrétně se jedná o nástroj v oblasti výkonu státní správy, který stanovuje povinnost každoročně zpracovávat a zveřejňovat zprávu o vývoji energetiky, a to v oblasti elektřiny, zemního plynu, ropy a tepelné energie. Tento dokument je plněním uvedeného úkolu v oblasti ropy a ropných produktů. Dle zadání Státní energetické koncepce ČR bude Zpráva připravována každoročně. Zpráva obsahuje popis a analýzu aktuální situace a očekávaných trendů v oblasti ropy a ropných produktů, a to jak v kontextu vývoje světové energetiky, tak především se zaměřením na Českou republiku. Zhodnocení mezinárodního vývoje se věnuje zejména vývoji v oblasti světové spotřeby a produkce. Stručné zhodnocení je také věnováno situaci na mezinárodním trhu s ropou. Mezi hlavní zdroje informací v této oblasti patří publikace a informační zdroje Mezinárodní energetické agentury. Další část Zprávy je pak věnována situaci v České republice. V této části jsou diskutovány hlavní trendy v oblasti využití ropy a ropných produktů v České republice, a to zejména v oblasti těžby ropy, dovozu a vývozu rafinérských produktů, zpracování ropy, nouzových zásob ropy a ropné infrastruktury na území ČR. V neposlední řadě tato Zpráva obsahuje i analýzu očekávaného vývoje ropného sektoru do roku 23, zejména tedy v podobě prognózy budoucí spotřeby ropy a spotřeby nejvýznamnějších ropných produktů. Pro účely této Zprávy byla vytvořena střednědobá prognóza spotřeby hlavních ropných produktů v sektoru energetické spotřeby respektive v sektoru dopravy. Tyto výhledy jsou samozřejmě zatíženy relativně významnou mírou nejistoty. Zpráva je pak koncipována jako aktualizace Zprávy z dubna 218, relevantní textové a grafické části byly zachovány a aktualizovány, v tomto ohledu je také zachována původní struktura Zprávy.

4 Mtoe 1 Aktuální situace a očekávané trendy v oblasti ropy a ropných produktů ve světě Světová poptávky po primárních energetických zdrojích vzrostla v roce 218 (v porovnání s rokem 217) o 2,3 %, což je téměř dvojnásobek průměrného růstu v letech Jedním z hlavních důvodů tohoto meziročního růstu byl rozvoj světové ekonomiky na úrovni 3,7 %. Čína, USA a Indie byly odpovědné za 7 % růstu spotřeby energie. Graf č. 1 zobrazuje meziroční změnu poptávky po primárních energetických zdrojích v letech včetně rozdělení dle hlavních paliv pro rok 218. Graf č. 1: Meziroční změna poptávky po primárních energetických zdrojích, Jádro Uhlí Ropa 2 OZE Plyn Zdroj: Global Energy & CO2 Status Report (IEA, květen 219) Z výše uvedeného grafu je patrné, že mezi roky došlo k meziročnímu růstu primárních energetických zdrojů. Poptávka po ropě také meziročně vzrostla, jednalo se o 1,3 mb/d, což je méně než v roce 217, kdy meziroční růst dosáhl 1,5 mb/d. Důvodem nižší poptávky po ropě byla mimo jiné vyšší cena ropy, která byla v průměru o 3 % vyšší v roce 218 v porovnání s rokem 217. Nejvyšší růst poptávky po ropě se odehrál ve Spojených státech amerických, kde došlo k růstu na úrovni 54 kb/d, a to zejména v důsledku vysoké poptávky v petrochemickém průmyslu a spotřeby nafty v nákladní dopravě. Poptávka po ropě v Číně pak vrostla o 445 kb/d, což je však méně než v předcházejících letech v důsledku postupné restrukturalizace čínského sektoru dopravy. Poptávka po ropě v Indii pak vzrostla meziročně o 5 % (21 kb/d). V Evropě pak došlo k relativní stagnaci poptávky, za zmínku stojí snížení poptávky v Německu o 5,4 % (135 kb/d).

5 mb/d Graf č. 2: Meziroční změna poptávky po ropě ve vybraných regionech, ,6,5,4,3,2,1 -,1 -,2 USA Čína Indie Afrika Evropa Střední východ Zdroj: Global Energy & CO2 Status Report (IEA, květen 219) Co se týče složení poptávky dle jednotlivých produktů, tak v roce 218 došlo k největšímu nárůstu v oblasti LPG a ethanu, a to zejména v důsledku rozvoje petrochemického průmyslu. Tento růst tvořil 44 % celkového růstu (USA tvořily 6 % tohoto růstu). V důsledku pokračujícího nárůstu letecké dopravy, zejména v Indii a Číně došlo k relativně významnému růstu spotřeby leteckého benzínu a petroleje, který tvořil 2 % celkového nárůstu. Růst poptávky po benzínu byl naopak relativně nižší a tvořil pouze 13 % celkového růstu poptávky, v porovnání s 35 % v letech Graf č. 3 zobrazuje meziroční změnu poptávky po ropě dle jednotlivých produktů.

6 mb/d Graf č. 3: Meziroční změna poptávky po ropě dle jednotlivých produktů, ,6,5,4,3,2,1 -,1 -,2 -,3 LPG & Ethane Nafta Letecký benzín a petrolej Benzín Ostatní produkty Primární benzín Reziduální palivo Zdroj: Global Energy & CO2 Status Report (IEA, květen 219) Cena ropy Brent, která na začátku října 218 dosáhla čtyřletého maxima, vykázala ke konci roku 218 relativně prudký pokles (jednalo se o pokles z 86 USD/bbl - 74 EUR/bbl na sotva 53 USD/bbl - 47 EUR/bbl). Ceny ropy byly obecně taženy faktory na straně nabídky a poptávky. Jednalo se zejména o očekávání nižšího globálního ekonomického růstu, rychle rostoucí produkci ropy v USA, Rusku a Saúdské Arábii a méně intenzivní dopady snižování vývozu ropy z Íránu ve srovnání s dřívějšími očekáváními v kombinaci s dopadem dočasných výjimek z dovozu ropy ze země. Počátkem prosince se však OPEC a další klíčoví producenti ropy rozhodli snížit výrobu, což v následujících měsících přispělo k relativní stabilizaci cen ropy.

7 USD/bbl Graf č. 4: Historický vývoj měsíčních ceny ropy (spotové ceny ropy North Sea Brent FOB) Zdroj: U.S. Energy Information Administration (informace dostupné online) Ve střednědobém výhledu poptávky po ropě Mezinárodní energetická agentura předpokládá, že relativně vysoké tempo růstu světového hospodářství podpoří relativně vysoké tempo růstu poptávky po ropě. Mezinárodní měnový fond (ve své predikci z ledna 219) předpokládá průměrné tempo světové ekonomiky v horizontu let na úrovni 3,6 %. Rozvíjející se ekonomika povede k vyšší poptávce po ropě a očekává se, že roční poptávka poroste průměrně o 1,2 mb/d. Na základě těchto předpokladů dosáhne v roce 224 světová poptávka úrovně 16,4 mb/d ročně, což představuje zvýšení o 7,1 mb/d v porovnání s rokem 218, kdy poptávka dosahovala úrovně 99,2 mb/d. Klíčovým faktorem podporujícím růst poptávky po ropě je předpoklad, že ve významných rozvíjejících se ekonomikách bude i nadále docházet k relativně dynamickému hospodářskému růstu. Čína a Indie budou představovat 44 % růstu globální poptávky, který odpovídá 7,1 mb/d do roku 224. Navzdory svému nedávnému zpomalení se čínský hrubý domácí produkt (v reálném vyjádření) za poslední desetiletí více než zdvojnásobil a stále dochází k jeho pokračujícímu růstu. Úroveň příjmů obyvatel prudce vzrostla a struktura poptávky po ropě se postupně mění od dominující spotřeby těžkých průmyslových odvětví ve prospěch spotřebních odvětví. Hrubý domácí produkt na obyvatele v Indii je stále pětinový v porovnání s Čínou, dochází však k jeho dynamičtějšímu růstu. Do roku 224 se dá předpokládat, že růst poptávky po ropě bude odpovídat růstu poptávky v Číně.

8 Graf č. 5: Očekávaná meziroční změna v poptávce po ropě v období Zdroj: Market Report Series - Oil 219 (Mezinárodní energetická agentura) Ve střednědobém horizontu se očekává, že růst nabídky ropy budou dominovat Spojené státy americké. V návaznosti na bezprecedentní růst nabídky v roce 218, kdy došlo ke zvýšení produkce o rekordní hodnotu 2,2 miliónů barelů za den, se očekává, že Spojené státy budou tvořit 7 % nárůstu světových produkčních kapacit do roku 224, což představuje celkem 4 mb/d. Důležité příspěvky k růstu nabídky budou také pocházet z jiných zemí, které nejsou členy OPEC, včetně Brazílie, Kanady, Norska a nového producenta Guyany, která společně přispějí k růstu nabídky do roku 224 o 2,6 mb/d. Celková produkce mimo země sdružené v OPEC by se měla do roku 224 zvýšit o 6,1 mb/d. Mezi zeměmi sdruženými v rámci organizace OPEC plánují významněji zvýšit produkční kapacity pouze Irák a Spojené arabské emiráty. Tento nárůst produkce musí alespoň částečně vyrovnat pokles produkce v Íránu a Venezuely, které čelí sankcím respektive politickým a hospodářským nepokojům. Výsledkem je, že výrobní kapacita zemí OPEC klesne do roku 224 o,4 mb/d.

9 Graf č. 6: Očekávaná změna v produkci ropy ve vybraných zemích v období Zdroj: Market Report Series - Oil 219 (Mezinárodní energetická agentura) Pro získání představy o dlouhodobějším výhledu světové poptávky po ropě je možné využít Světový výhled energetiky Mezinárodní energetické agentury z roku 218. Graf č. 7 uvádí očekávanou poptávku po ropě do roku 24 dle tzv. New Policies Scenario, který vychází z aktuální platných, ale také plánovaných politik, které jsou v současné době známé. Je patrné, že v souladu s předpoklady tohoto scénáře spotřeba ropy stále roste, i když postupně pomalejším tempem. Podle tohoto scénáře se poptávka po ropě zvýší do roku 24 o 11,5 mb/d a dodatečný růst bude probíhat zejména v rozvíjejících se ekonomikách. Podle předpokladů se Čína mezi rokem 23 a 24 stane největším spotřebitelem ropy na světě, kdy toto prvenství převezme po Spojených státech amerických. Graf č. 8 pak uvádí očekávanou spotřebu dle předpokladů tzv. Sustainable Development Scenario. Tento scénář předpokládá udržení zvýšení globální teploty pod 2 C v porovnání s globální teplotou před průmyslovou revolucí v souladu s cíli klimatické dohody uzavřené v roce 215 v Paříži (oficiálně vstoupila dohoda v platnost v roce 216). Graf č. 9 pak uvádí srovnání poptávky po ropě na základě New Policies Scenario a Sustainable Development Scenario. Mezinárodní energetický výhled z roku 218 obsahuje také předpoklady cen základních energetických komodit. Nejedná se však o predikce těchto cen, ale o rovnovážné ceny. V případě New Policies Scenario se předpokládá postupný nárůst ceny ropy na 112 USD/bbl, u Sustainable Development Scenario pak cena postupně klesá na 64 USD/bbl v roce 24.

10 Graf č. 7: Očekávaná světová poptávka po ropě dle New Policies Scenario Zdroj: World Energy Outlook 218 online informace (Mezinárodní energetická agentura) Graf č. 8: Očekávaná světová poptávka po ropě dle Sustainable Development Scenario Zdroj: World Energy Outlook 218 online informace (Mezinárodní energetická agentura)

11 Graf č. 9: Očekávaná světová poptávka po ropě v mb/d (porovnání NPS a SDC) Zdroj: World Energy Outlook 218 online informace (Mezinárodní energetická agentura)

12 2 Legislativa v oblasti ropy v České republice Oblast průzkumu a těžby ropy je upravena zákonem č. 44/1988 Sb., o ochraně a využití nerostného bohatství (takzvaný horní zákon). V tomto ohledu je důležitým subjektem Český báňský úřad, který je ústředním orgánem státní báňské správy České republiky. Legislativní rámec obchodu s ropou a ropnými produkty je pak obecně ukotven v zákoně č. 458/2 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (takzvaný energetický zákon). Další důležitou oblast tvoří legislativa, která vytváří právní základ pro reakce na řešení nouzových situací v zásobování ropou. Legislativa v této oblasti mimo jiné zohledňuje závazky vyplývající pro ČR z členství v Evropské unii (dále také EU ) a IEA. Rozhodujícím právním předpisem pro oblast reakcí na nouzové situace v zásobování ropou je zákon č. 189/1999 Sb., o nouzových zásobách ropy, o řešení stavů ropné nouze a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nouzových zásobách ropy), ve znění pozdějších předpisů. Zákon o nouzových zásobách ropy vymezuje základní pojmy z oblasti ropné bezpečnosti, stanovuje způsob vytváření, udržování a skladování nouzových zásob ropy a zabývá se problematikou ochraňovatelů. Dále řeší otázky ropné nouze, opatření k omezení spotřeby ropy a použití nouzových zásob. Součástí zákona jsou rovněž ustanovení o působnosti Správy státních hmotných rezerv České republiky (dále také SSHR ), která je ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních hmotných rezerv. Prováděcím předpisem zákona č. 189/1999 Sb. je pak vyhláška č. 165/213 Sb., o druzích ropy a skladbě ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, o výpočtu nouzových zásob ropy, o skladovacích zařízeních a o vykazování nouzových zásob ropy. Tento zákon mimo jiné rozpracovává směrnici Evropské rady (dále také Rady ) č. 119 z roku 29 (29/119/ES), kterou se členským státům ukládá povinnost udržovat minimální zásoby ropy nebo ropných produktů a nařízení Evropského parlamentu a Rady č 199 z roku 28 o energetické statistice. Vyhláška pak stanovuje druhy ropy a skladbu ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, způsob výpočtu nouzových zásob ropy, vymezuje skladovací zařízení a určuje vykazování nouzových zásob ropy. Dalším relevantním předpisem je zákon č. 311/26 Sb., o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pohonných hmotách), ve znění pozdějších předpisů. Vypracování tohoto zákona si vyžádala zejména nutnost legislativního ošetření oblasti kvality a složení prodávaných pohonných hmot v souladu s předpisy Evropské Unie a oblasti stanovení základních podmínek provozování čerpacích stanic pohonných hmot. Novela tohoto zákona z roku 213 pak nově stanovila podmínky pro distributory pohonných hmot, čímž došlo k omezení daňových úniků v této oblasti. Poslední novela tohoto zákona pod č. 152/217 Sb. nabyla účinnosti dne 6. června 217. Hlavní motivací pro přijetí této novely bylo provést transpozici evropské směrnice 214/94/EU

13 o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva do českého právního řádu. Uvedená novela přinesla příslušné definice a povinnosti, jež souvisejí s vytvářením infrastruktury pro alternativní paliva, a právní úpravu dalších druhů alternativních paliv pro pohon vozidel na pozemních komunikacích, včetně elektřiny, která do té doby nebyla v tuzemské legislativě právně ukotvena. Definovala dobíjecí stanice pro elektrická vozidla a jednotlivé druhy těchto stanic a upravovala definice jejich provozovatelů. Rozšířily se rovněž povinnosti pro provozovatele čerpacích stanic vyplývající přímo z uvedené směrnice a související se zaváděním infrastruktury pro alternativní paliva. Současně a v souvislosti s novelou zákona o pohonných hmotách nabyla účinnosti vyhláška č. 153/217 Sb., kterou se měnila vyhláška č. 133/21 Sb., o požadavcích na pohonné hmoty, o způsobu sledování a monitorování složení a jakosti pohonných hmot a o jejich evidenci (vyhláška o jakosti a evidenci pohonných hmot), ve znění vyhlášky č. 278/211 Sb. V roce 219 byla zpracována a vládě ČR a Poslanecké sněmovně předložena novela zákona č. 311/26 Sb., která má za cíl další prospěšné změny sektoru pohonných hmot a nakládání s nimi, vyplývající z praxe. Současně novela reflektuje změny v přestupkovém právu ČR. 3 Hlavní trendy v oblasti využití ropy v ČR a jejich změny v uplynulém období Cílem této kapitoly je zhodnotit hlavní trendy v oblasti ropy a poukázat na nejvýznamnější změny, ke kterým v tomto ohledu došlo v uplynulém období. Využití ropy je možné rozdělit na energetické a neenergetické. Tato kapitola se pak věnuje pouze zhodnocení trendů v oblasti energetického využití ropy. 3.1 Role ropy a ropných produktů v energetickém mixu ČR Ropa a ropné produkty hrají v energetickém mixu České republiky významnou úlohu. Po tuhých fosilních palivech (v ČR se jedná zejména o hnědé a černé uhlí) je ropa druhým nejdůležitějším zdrojem primární energie. Kapalné uhlovodíky, a to ať už ve formě ropy, nebo z ní odvozených produktů, zaujímají na celkových primárních energetických zdrojích zhruba 2 % podíl. Tento podíl je pak dlouhodobě relativně stabilní. Graf č. 11 zobrazuje vývoj podílu ropy a ropných produktů na celkových primárních energetických zdrojích.

14 TJ Graf č. 1: Vývoj spotřeby primárních energetických zdrojů v ČR dle jednotlivých paliv Uhlí Zemní plyn Odpad (neobnovitelná složka) Teplo Ropa a ropné produkty Obnovitelné zdroje energie Teplo z jaderné reakce Elektřina Zdroj: EUROSTAT na základě národních dat ČSÚ Graf č. 11: Podíl ropy a ropných produktů na celkových primárních energetických zdrojích 25% 2% 15% 1% 5% % Zdroj: EUROSTAT na základě národních dat ČSÚ

15 Ze srovnání s ostatními evropskými zeměmi je nicméně patrné, že Česká republika má jeden z nejnižších podílů ropy a ropných produktů na domácích primárních energetických zdrojích. Nižší podíl ropy než ČR má z Evropských zemí OECD pouze Estonsko a Island. Graf č. 12 uvádí relativní zastoupení ropy a ropných produktů v národních energetických mixech Evropských zemí OECD v roce 216. Graf č. 12: Relativní zastoupení ropy v energetickém mixu evropských zemí OECD (216) Estonsko Island Česká republika Slovensko Švédsko Finsko Polsko Maďarsko Francie Lotyšsko Turecko Norsko Německo Itálie UK Rakousko Slovinsko Dánsko Švýcarsko Nizozemí Belgie Španělsko Portugalsko Irsko Řecko Lucembursko % Ropa Plyn Ostatní Zdroj: Oil Information 217 (Mezinárodní energetická agentura) Z vývoje konečné energetické spotřeby ropy a ropných produktů dle jednotlivých odvětví je patrné, že od roku 199 došlo k významnému snížení využití ropy a ropných produktů zejména v odvětví průmyslu. Zatímco v roce 199 se průmysl podílel na konečné spotřebě ropy přibližně 45 %, v roce 217 to již bylo méně než 2 % 1. Opačný trend je možné pozorovat 1 Do určité míry se může samozřejmě jednat také o statické rozdíly, respektive dílčí změny v zařazení v rámci energetické statisky.

16 TJ v sektoru dopravy. Zatímco v roce 199 byla konečná spotřeba v sektoru dopravy na úrovni přibližně 1 PJ, což odpovídalo 35% podílu na celkové konečné spotřebě (tedy menšímu podílu než v té době zaujímal sektor průmyslu), tak v roce 217 již spotřeba v sektoru dopravy dosáhla 254,8 PJ, což odpovídalo 91,7 % celkové konečné spotřeby. Mezi další uživatele ropných produktů patří sektor zemědělství a lesnictví. Od roku 199 došlo v tomto sektoru k jejich dílčímu snížení spotřeby ropných produktů. V roce 217 sektor zemědělství a lesnictví zaujímal na konečné spotřebě relativní podíl na úrovni 5, %. V České republice pak není rozšířena výroba tepla v domácnostech s využitím topných olejů a konečná spotřeba těchto paliv je tedy v tomto sektoru relativně zanedbatelná (přibližně,7 % v roce 217). Totéž pak platí o sektoru služeb, kde je spotřeba ropných produktů v porovnání s ostatními sektory v podstatě marginální (přibližně,4 % v roce 217). Graf č. 13: Konečná energetická spotřeba ropy a ropných produktů v ČR dle odvětví Průmysl Doprava Domácnosti Zemědělství a lesnictví Služby Ostatní Zdroj: EUROSTAT na základě národních dat ČSÚ Jak již bylo uvedeno výše, nejvýznamnějším sektorem s ohledem na energetickou spotřebu ropy, tvořící více než 9 % konečné energetické spotřeby, je sektor dopravy. Celková spotřeba energie v tomto sektoru také zaznamenává stálý růst. V porovnání s rokem 199 je spotřeba energie v dopravě v ČR téměř 2,5 krát vyšší. Nejvýznamnější meziroční růst spotřeby energie v tomto sektoru však trval přibližně do roku 27. Od tohoto roku dochází k relativní stagnaci spotřeby v tomto sektoru a dokonce k jistému dílčímu poklesu. Od roku 214 však spotřeba v sektoru dopravy opět poměrně výrazně roste, v průměru přibližně o 3,5 % ročně. Graf č. 14 pro dokreslení uvádí srovnání zastoupení jednotlivých sektorů na konečné spotřebě energie

17 mezi roky 21 a 217. V roce 21 tvořil sektor dopravy přibližně 24 % konečné spotřeby energie, v roce 217 však tento sektor tvořil již 27 %. Graf č. 14: Srovnání konečné spotřeby energie v ČR dle sektorů (217 vnější, 21 vnitřní) 217: ,7 TJ 21: ,7 TJ Průmysl Doprava Domácnosti Zemědělství a rybářství Služby Ostatní Zdroj: EUROSTAT na základě národních dat ČSÚ Sektoru dopravy pak neoddiskutovatelně dominuje spotřeba ropných produktů, zejména tedy automobilového benzínu a motorové nafty. Spotřeba paliv na bázi ropy, tedy benzínu, nafty, zkapalněného ropného plynu (dále také LPG ), leteckého petroleje a leteckého benzínu, tvoří přibližně 92 % celkové spotřeby pohonných hmot v dopravě. Zatímco spotřeba automobilového benzínu v čase významně nenarůstá, ale spíše se snižuje, využití motorové nafty se postupně zvyšuje (od roku 21 v průměru přibližně o 3 % ročně). Alternativní paliva k palivům na bázi ropy, kterými jsou biopaliva, zemní plyn, nebo elektřina zatím tvoří pouze relativně velmi malou část celkové spotřeby energie v dopravě (přibližně 8 %).

18 TJ Graf č. 15: Srovnání spotřeby energie v sektoru dopravy v ČR (217 vnější, 21 vnitřní) 217: ,7 TJ 21: ,7 TJ Automobilový benzín Bioetanol Motorová nafta Bionafta LPG Letecký petrolej Letecký benzín Zemní plyn Eletřina Ostatní Zdroj: EUROSTAT na základě národních dat ČSÚ Graf č. 16: Spotřeba energie v sektoru dopravy v ČR Automobilový benzín Bioetanol Motorová nafta Bionafta LPG Letecký petrolej Letecký benzín Zemní plyn Eletřina Ostatní Zdroj: EUROSTAT na základě národních dat ČSÚ

19 Graf č. 17 pak uvádí spotřebu vybraných ropných produktů v ČR v letech V tomto ohledu se jedná nejenom o ropné produkty, které jsou využívány energeticky, ale také o ropné produkty, které jsou využívány neenergeticky (tyto informace jsou uvedeny pro úplnost, i přes to, že by výše uvedeno, že tato kapitola bude zaměřena pouze na energetcické užití), kupříkladu v chemickém průmyslu, respektive ostatních sektorech. Jedná se kupříkladu o maziva a mazací oleje, parafíny a vosky atd. Graf č. 17: Spotřeba vybraných ropných produktů v ČR v letech Ostatní ropné produkty Ropný asfalt a asfaltové směsi Maziva a mazací oleje Topné oleje Topný a ostatní plynový olej Motorová nafta Letecký petrolej Motorový benzín LPG tis. tun Zdroj: Český statistický úřad 3.2 Těžba ropy na území ČR Na rozdíl od černého a hnědého uhlí nemá Česká republika významné zdroje těžitelných zásob ropy (ve srovnání s tuzemskou spotřebou). Domácí produkce pokrývá jen zhruba 1-2 % tuzemské spotřeby. Průmyslově využitelná ložiska ropy se nacházejí na jižní Moravě a jsou vázána na geologické jednotky Západních Karpat a jihovýchodní svahy Českého masivu.

20 tis. tun Obrázek č. 1: Evidovaná ložiska a ostatní zdroje České republiky Zdroj: Surovinové zdroje ČR nerostné suroviny (ČGS) Nejvyššího ročního objemu těžby, konkrétně 317 tis. tun, bylo v období od roku 199 dosaženo v roce 23. Od tohoto roku dochází k postupnému snižování vytěženého množství ropy. V roce 217 dosáhla těžba úrovně 18 tis. tun. Graf č. 18: Těžba ropy na území ČR ( ) Zdroj: EUROSTAT na základě národních dat ČSÚ

21 počet Graf č. 19: Počet ložisek ropy v České republice (k daného roku) Těžená ložiska Netěžená ložiska Zdroj: Surovinové zdroje ČR nerostné suroviny (ČGS) Graf č. 2 zobrazuje vývoj zásob ropy na území České republiky v letech Vytěžitelné zásoby v roce 217 odpovídaly 1 41 tis. tun. Při stávající úrovni těžby by tyto zásoby vystačily přibližně na období 13 let. Je však účelné zmínit, že v roce 217 došlo k objevu nového ložiska ropy a zemního plynu. Toto ložisko se nachází na jižní Moravě mezi Kyjovem a Brnem. V ložisku se nachází přibližně tři miliony barelů ropy a 1 mil. m 3 zemního plynu.

22 tis. tun Graf č. 2: Zásoby ropy na území České republiky (k daného roku) Bilanční prozkoumané Bilanční vyhledané Nebilanční Vytěžitelné Zdroj: Surovinové zdroje ČR nerostné suroviny (ČGS) 3.3 Dovoz a vývoz ropy a rafinérských produktů Dovoz ropy a rafinérských produktů Dovoz ropy do České republiky dosáhl v roce 217 úrovně 7 813,6 tisíc tun, v roce 218 se pak jednalo o 7 439,3 tis. tun. Největším zahraničním dovozcem ropy je historicky Ruská federace (dále také Rusko ), ze které bylo v roce 217 dovozeno celkem 4 99,9 tis. tun (52,47 % celkových dovozů) v roce 218 se pak jednalo o 4 2,7 tis. tun (53,8 % celkových dovozů). Druhé největší množství dovezené ropy pocházelo z Ázerbájdžánu, v roce 217 se jednalo o 4 425,5 tis. tun (31,4 % celkových dovozů) a v roce 218 o tis. tun (29,34 % celkových dovozů). V roce 217 pak byla ropa dovezena ještě ze čtyř dalších států, a to z Kazachstánu, Saudské Arábie, Alžírska a Maďarska 2. Dovozy z Kazachstánu odpovídaly 985,8 tis. tunám (12,62% celkových dovozů), dovozy ze Saudské Arábie tvořily 2,28 %, z Alžírska 1,38 % a z Maďarska pak,2 % celkových dovozů. V roce 218 pak bylo 16,83 % z Kazachstánu (13,25 %), Saudské Arábie (1,32 %), Alžírska (1,1 %), Libye (1,7 %) a Maďarska (,11 %). 2 Dovoz z Maďarska je však v podstatě pouze na úrovni statistiky, k fyzickým dodávkám Maďarské ropy však ve sledovaném období nedocházelo.

23 Graf č. 21: Dovoz ropy do ČR dle země původu v roce 217 Saudská Arábie 2,28% Alžírsko 1,38% Ázerbájdžán 31,4% Rusko 52,47% 7 813,6 tis. tun Kazachstán 12,62% Maďarsko,2% Zdroj: Český statistický úřad Graf č. 22: Dovoz ropy do ČR dle země původu v roce 218 Saudská Arábie 1,32% Alžírsko 1,1% Libye 1,7% Ázerbájdžán 29,34% Rusko 53,8% 7 439,3 tis. tun Kazachstán 13,25% Maďarsko,11% Zdroj: Český statistický úřad

24 tis. tun 5 324, , , , , ,5 8 18, ,9 7 74, ,9 7 37, , 7 813, ,3 Největší množství ropy za posledních jedenáct let (respektive mezi roky ) bylo dovezeno v roce 28, konkrétně se jednalo o 8 18,5 tis. tun. Naopak nejméně ropy (5 324,8 tun) bylo dovezeno v roce 216. Zde je však nutné zdůraznit, že rok 216 byl významně specifický s ohledem na provozní havárie v obou tuzemských rafinériích. Průměrný roční dovoz v letech pak činil 7 238,7 tis. tun. V letech pak docházelo k relativnímu poklesu podílu dovozu z Ruské federace. Zatímco v roce 25 dosahoval podíl dovozů z Ruska 71,1 %, což byla nejvyšší hodnota podílu ve sledovaném období, v roce 218 tvořil podíl ropy dovezené z Ruska na celkových dovozech pouze 53,8 % (v roce 217 se jednalo o 55,4 %). V tomto období se zároveň zvyšoval podíl dovozu ropy z oblasti Kaspického moře. Podíl dovozu ropy z Ázerbájdžánu se postupně zvyšoval, a to z úrovně 18,7 % v roce 25 na úroveň 29,3 % v roce 218 (v roce 217 se jednalo o 31, %). Podíl dovozu z Kazachstánu vzrostl z 3,7 % v roce 25 na 13,3 % v roce 218 (12,6 % v roce 217); v roce 216 však tvořil pouhých 5,7 %. Tento trend souvisí se snižující se kvalitou ruské ropy a nutností do ní před zpracováním v Litvínově míchat ropu nízkosirnou. Tím dochází i k vyšším využitím kapacity ropovodu IKL, s jehož využitím je do České republiky z přístavu v italském Terstu dopravována zejména ropa právě z oblasti Kaspického moře 3. Mezi země, které jsou na grafech níže označeny souhrnně jako ostatní patří Írán, Itálie, Maďarsko, Nigérie, Norsko, Polsko, Saudská Arábie, Sýrie a Turkmenistán. Graf č. 23: Dovoz ropy do ČR dle země původu v letech Alžírsko Ázerbájdžán Kazachstán Lybie Rusko Ostatní 3 Ropovod IKL navazuje ve Vohburgu (SRN) na ropovod TAL z italského Terstu, přes který je ropa z tohoto přístavu dopravována dále do některých zemí Evropy, zejména SRN a Rakouska. Ropovod IKL přepravuje ropu z Vohburgu do Centrálního tankoviště Nelahozeves a odtud do rafinerií v ČR.

25 Graf č. 24: Relativní podíl zemí na dovozu ropy do ČR v letech Zdroj: Český statistický úřad 1% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Alžírsko Ázerbájdžán Kazachstán Lybie Rusko Ostatní Zdroj: Český statistický úřad Následující tabulka uvádí celkové dovezené množství ropy v letech 25 až 218 dle země původu. Za toto období bylo do České republiky dovezeno , tis. tun. Z Ruské federace pocházelo celkově 62,6 % celkových dovozů v tomto období. Z Ázerbájdžánu pak pocházelo 26,7 % celkových dovozů a z Kazachstánu 8, %. Z ostatních zemí pocházelo ve sledovaném období pouze 2,7 %. Tabulka č. 1: Celkové dovezené množství ropy do ČR v letech (část 1) Země původu Celkové dovezené množství (25-218) [v tis. tun] Rusko 63 42,7 Ázerbájdžán 27 3, Kazachstán 8 92,1 Alžírsko 948,8 Libye 666,9 Írán 358,2 UAE 277, Norsko 29,7 Turkmenistán 71, Sýrie 59,8

26 Zdroj: Český statistický úřad Tabulka č. 2: Celkové dovezené množství ropy do ČR v letech (část 2) Země původu Celkové dovezené množství (25-218) [v tis. tun] Maďarsko 78,9 Itálie 39,8 Nigérie 27,4 Polsko 1, Zdroj: Český statistický úřad Co se týče rozdělení dováženého množství mezi jednotlivé ropovody, tak je možné uvést, že mezi roky 2-29 bylo ropovodem Družba dopravováno 6-7 % celkových ročních dovozů ropy ze zahraničí (výjimkou byl rok 28, kdy se jednalo pouze o 59,3 %) s průměrným využitím na úrovni 64,9 %. Po roce 29 kleslo využití ropovodu Družba na 5-6 % celkových dovozů ve prospěch ropovodu IKL (v roce 212 bylo ropovodem Družba dopraveno dokonce pouze 42,3 %). V období bylo ropovodem Družba dopraveno průměrně 54,8 % celkových dovozů. V roce 218 pak bylo ropovodem Družba dopraveno do ČR 4 7,1 tis. tun ropy (4 9,6 tis. tun v roce 217), což tvořilo 53,9 % (51,3 % v roce 217) a ropovodem IKL pak bylo dopraveno 3 432,2 tis. tun ropy (3 84, tis. tun v roce 217), což odpovídalo 46,1 % (48,7 % v roce 217). Různé využití přepravní kapacity obou ropovodů pramení i v obchodní politice nákupu ropy, neboť ropovodem IKL lze přepravovat i ruskou ropu, což se právě odráží v nerovnoměrnostech jednotlivých roků. Družbou lze dopravovat pouze ropu ruskou.

27 tis. tun Graf č. 25: Vývoj dovozů ropy do ČR ropovody Družba a IKL v letech Družba IKL Graf č. 26: Vývoj dovozů ropy do ČR ropovody Družba a IKL v letech Zdroj: MERO, a.s. 1% 9% 8% 7% 6% 5% 4% 3% 2% 1% % Družba IKL Zdroj: MERO, a.s. Roční náklady na nákup ropy ze zahraničí se v letech pohybovaly na úrovni mld. Kč. Nejvyšší náklady na dovoz ropy za sledované období byly vynaloženy v roce 214, konkrétně se jednalo o 114,86 mld. Kč, což bylo způsobeno zejména cenou ropy na světových trzích. V roce 215 a 216 pak došlo k relativně významného snížení nákladů na

28 mil. Kč dovoz, což bylo způsobeno jednak relativně nízkou cenou ropy na světových trzích, ale také nižším dovozem z důvodu situace v tuzemských rafinériích, kdy byla část dovozu ropy nahrazena dovozem rafinérských výrobků. V porovnání s rokem 214 klesly náklady o téměř 65 %. Náklady na dovoz v roce 217 odpovídaly nákladům roku 215. Náklady v roce 218 pak dosáhly výše 85,6 mld. Kč, což je výše srovnatelná s náklady v roce 21. Graf č. 28 pak ukazuje průměrnou cenu respektive průměrné jednotkové náklady na dovoz ropy ze zahraničí. Nejedná se o skutečnou smluvní cenu, ale o podíl mezi celkovými náklady a dovezeným množstvím Z grafu je patrný relativně významný pokles jednotkových nákladů po roce 214. Graf č. 27: Náklady na dovoz ropy do ČR v letech Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ

29 ,58 5,84 6,58 6,57 Kč/kg 7,63 9,2 8,39 7,72 9,27 1,37 1,23 9,98 1,97 12,12 11,56 14,34 16,18 15,9 15,58 Graf č. 28: Průměrná cena dovážené ropy v letech Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ

30 tis. tun mil. Kč Graf č. 29 uvádí vývoj dovozu rafinérských výrobků, a to jak v naturálních jednotkách, tedy v tunách, tak v peněžním ocenění v korunách. V roce 216 bylo dovezeno největší množství rafinérských výrobků v důsledku zásadního výpadku v tuzemském sektoru zpracování ropy. I přes tento vysoký nárůst byly náklady nižší než v roce 214, což je opět dáno relativním poklesem ceny ropy na světových trzích, která se promítá i do ceny rafinérských produktů. V roce 218 pak bylo dovezeno druhé nejvyšší množství rafinérských produktů v rámci sledovaného období, náklady na tento dovoz pak dosáhly téměř 64 mil. Kč a byly nejvyšší za sledované období. Detailnější informace o dovozech rafinerských produktů podle výrokových skupin jsou uvedeny v příloze č. 1. Dovozy pohonných hmot (automobilového benzínu a motorové nafty pro pohon) tvořily v roce 218 celkem dvě třetiny celkových dovozů rafinérských produktů (konkrétně 74,5 %). Graf č. 29: Dovoz rafinérských produktů do ČR v letech Dovezené množství rafinérských produktů Náklady na dovoz rafinérských produktů Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ Většina dovážených rafinérských výrobků (skladba viz příloha č. 1) pochází ze sousedních zemí České republiky. Největší dovážené množství je původem ze Slovenska a Německa. V roce 218 bylo z Německa dovezeno 45,% celkových dovozů rafinérských výrobků původem z Evropské unie (v roce 217 se jednalo o 38,3 %). Dovozy ze Slovenka pak odpovídaly 32,7 % (v roce 217 se jednalo o 38,3 %). Polsko a Rakousko se v roce 218 podílely 9,5 % respektive 7,9 % celkových dovozů z EU (v roce 217 se jednalo o 9,8 % a 8,1 %). Z ostatních evropských zemí, které jsou členy EU, pocházelo v roce 218 4,8 % celkových dovozů (6,6 % v roce 217). Graf č. 31 pak uvádí přehled o dováženém množství rafinérských výrobků ze zemí mimo Evropskou unii. V porovnání s dovozy ze zemí Evropské unie je toto množství nízké a odpovídá přibližně,9 % celkových dovozů rafinérských výrobků.

31 tis. tun tis. tun Graf č. 3: Dovoz rafinérských výrobků do ČR ze zemí EU dle členských zemí , ,1 2 58, , , , , ,4 3 62,4 4 72, Slovensko Německo Polsko Rakousko Maďarsko Nizozemí Ostatní EU Zdroj: databáze zahraničního obchodu (ČSÚ), vlastní zpracování MPO Graf č. 31: Dovoz rafinérských výrobků do ČR ze zemí mimo EU dle jednotlivých zemí ,5 15,7 98,4 8 82,5 83, 75, 6 61,3 54,3 54,2 4 32, Bělorusko Kazachstán Rusko Srbsko USA Jižní Korea Ostatní Zdroj: databáze zahraničního obchodu (ČSÚ), vlastní zpracování MPO

32 mil. Kč tis. tun Graf č. 32 zobrazuje vývoj dovozů ropy a rafinérských produktů v letech Graf č. 33 pak zobrazuje náklady na dovoz v členění na ropu a rafinérské produkty ve sledovaném období. Graf č. 32: Dovoz ropy a rafinérských produktů do ČR v letech Dovoz ropy Dovoz rafinérských produktů Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ Graf č. 33: Náklady na dovoz ropy a rafinérských produktů do ČR v letech Dovoz ropy Dovoz rafinérských produktů Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ

33 tis. tun mil. Kč Vývoz ropy a rafinérských produktů Česká republika je také vývozcem ropy a rafinérských výrobků. Vzhledem k dováženému množství (zejména tedy ropy) se jedná o relativně malé objemy. Finanční příjmy z vývozu ropy se pohybují v řádech stovek milionů korun a ke zlepšení celkové finanční bilance přispívají pouze marginálně. Graf č. 35 pak uvádí vývoj vývozu rafinérských produktů mezi roky Z těchto údajů je patrné, že Česká republika je sice čistým dovozcem rafinérských výrobků. Vývozy rafinérských produktů cca od roku 21 odpovídají přibližně dvěma třetinám dováženého množství (v roce 216 to však byla cca polovina). Detailnější informace o vývozech rafinerských produktů podle výrokových skupin jsou uvedeny v příloze č. 1. Stejně jako v případě dovozů figurují v případě vývozu zejména pohonné hmoty (automobilového benzínu a motorová nafty pro pohon), v roce 218 tvořily pohonné hmoty 58,3 % celkových vývozů rafinérských produktů. Graf č. 34: Vývoz ropy z ČR v letech Vyvezené množství ropy Příjmy z vývozu ropy Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ

34 tis. tun tis. tun mil. Kč Graf č. 35: Vývoz rafinérských produktů z ČR v letech Vyvezené množství rafinérských produktů Příjmy z vývozu rafinérských produktů Zdroj: databáze zahraničního ochodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ Graf č. 36 zachycuje vývoz rafinérských výrobků do zemí Evropské unie. Je patrné, že se jedná o v podstatě stejné země, ze kterých jsou rafinérské výrobky také dováženy, tedy zejména o sousední země České republiky. Graf č. 37 pak uvádí vývoz rafinérských výrobků do zemí mimo EU dle jednotlivých členských zemí. Graf č. 36: Vývoz rafinérských výrobků z ČR do zemí EU dle jednotlivých členských zemí , , , , , ,5 2 17, , , , Slovensko Německo Polsko Rakousko Maďarsko Ostatní EU Zdroj: databáze zahraničního obchodu (ČSÚ), vlastní zpracování MPO

35 tis. tun Graf č. 37: Vývoz rafinérských výrobků z ČR do zemí mimo EU dle jednotlivých zemí ,2 22,2 24, , 1 76,6 87,8 99,9 98,9 88,8 93, Srbsko Jižní Korea Spojené Arabské Emiráty USA Rusko Bosna a Hercegovina Ostatní Zdroj: databáze zahraničního obchodu (ČSÚ), vlastní zpracování MPO Bilance zahraničního obchodu ČR s ropou a rafinérskými produkty Následující grafy uvádějí bilanci zahraničního obchodu České republiky s ropou a rafinérskými produkty. Graf č. 38 uvádí bilanci zahraničního obchodu v naturálním vyjádření. Graf č. 39 pak uvádí bilanci zahraničního obchodu s ropou a rafinérskými produkty v peněžním vyjádření. Dovážené množství a náklady na jeho úhradu je vyjádřeno zápornými hodnotami a vyvážené množství a příjmy z něj kladnými hodnotami. Graf č. 4 a Graf č. 41 pak uvádí výsledné saldo zahraničního obchodu (vývozy mínus dovozy) s ropou a ropnými produkty v naturálním a peněžním vyjádření a jeho vývoj v letech Graf č. 42 pak zobrazuje vývoj průměrné ceny ropy North Sea Brent a záporného salda zahraničního obchodu v oblasti ropy a rafinérských produktů ČR v letech , kde je jasně patrný dopad relativně nízkých cen ropy v letech 215 a 216 na velikost zahraničního salda.

36 mil. Kč tis. tun Graf č. 38: Bilance obchodu ČR s ropou a rafinérskými produkty v naturálním vyjádření Dovoz ropy Dovoz rafinérských produktů Vývoz ropy Vývoz rafinérských produktů Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ Graf č. 39: Bilance obchodu ČR s ropou a rafinérskými produkty v peněžním vyjádření Dovoz ropy Dovoz rafinérských produktů Vývoz ropy Vývoz rafinérských produktů Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ

37 mil. Kč tis. tun Graf č. 4: Saldo zahraničního obchodu ČR (vývozy-dovozy) v naturálním vyjádření Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ Graf č. 41: Saldo zahraničního obchodu ČR (vývozy-dovozy) v peněžním vyjádření Zdroj: databáze zahraničního obchodu (celní správa do r. 23), MPO a ČSÚ

38 USD/bbl mld. Kč Graf č. 42: Vývoj ceny ropy Brent a záporného salda zahraničního obchodu v oblasti ropy Půměrná roční ceny North Sea Brent Záporné obchodní saldo Zdroj: Ropa a ropné produkty Bilanční přehled za rok 216 (MPO) 3.4 Zpracování ropy na území ČR Tuzemské rafinérie v Kralupech nad Vltavou a Litvínově jsou schopné ročně vyprodukovat dostatek ropných produktů umožňující pokrýt významnou část domácí poptávky. Zpracováním ropy na území ČR je získáno více než 8 % spotřeby motorového benzínu a přibližně 75 % spotřeby motorové nafty. Zbylé množství ropných produktů je dováženo ze zahraničí (viz kapitoly výše a příloha č. 1). Roční zpracování se pohybuje na úrovni 7-8 mil. tun ropy. V roce 218 bylo na území ČR zpracováno 7 52,5 tis. tun ropy, z toho 93, tis. tun pocházelo z tuzemské těžby, v roce 217 bylo zpracováno 7 876,6 tis. tun ropy, z čehož 12,7 tis. tun pocházelo z tuzemské těžby. Motorová nafta tvoří přibližně 4 % rafinérského výstupu (41,7 % v roce 214), motorový benzín pak tvoří necelých 2 % celkového výstupu (18,9 % v roce 214).

39 tis. tun tun Graf č. 43: Vývoj rafinérského zpracování ropy v ČR Množství zpracované ropy z toho z ČR Graf č. 44: Složení rafinérského výstupu v ČR v roce 214 Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu Ostatní produkty 22,6% Motorový benzín 18,9% Topné oleje 1,6% Letecký petrolej 2,% LPG 2,6% 7 968, tis. tun Primární benzín 1,6% Motorová nafta 41,7% Zdroj: Český statistický úřad

40 Graf č. 45: Rafinérský výstup v ČR dle jednotlivých produktů Ostatní ropné produkty Parafín a vosky Ropný asfalt a asfaltové směsi Maziva a mazací oleje Topné oleje Topný a ostatní plynový olej Motorová nafta Letecký petrolej Motorový benzín Primární benzín LPG Rafinérský plyn tis. tun Zdroj: Český statistický úřad 3.5 Nouzové zásoby ropy Povinnost udržovat stálé zásoby ropy a ropných produktů byla na evropské úrovni poprvé legislativně zakotvena ve směrnici Rady 68/414/EHS, která stanovovala povinnost členských států vytvářet a udržovat strategické zásoby ropy na úrovni nejméně 65 dní průměrné denní domácí spotřeby přechozího kalendářního roku. Směrnice Rady 72/425/EHS následně zvýšila objem povinně udržovaných zásob na úroveň odpovídající nejméně 9 dnům průměrné denní spotřeby předchozího kalendářního roku. Tyto směrnice byly dále nahrazeny směrnicí Rady 26/67/ES ze dne 24. července 26, která požadovala od členských států přijetí vhodných právních a správních předpisů za účelem udržení stálých zásob ropy a ropných produktů odpovídající alespoň průměrné denní domácí spotřebě za 9 dnů předchozího kalendářního roku a odpovídala tak požadavkům směrnice 72/425/EHS. Směrnice 26/67/ES byla dále nahrazena směrnicí Rady 29/119/ES ze dne 14. září 29. Jednou z hlavních změn, které byly touto směrnicí zakotveny, byla změna postupu výpočtu minimálních zásob ropy a ropných produktů tak, aby bylo dosaženo vyšší míry souladu s metodami stanovování a výpočtu nouzových zásob ropy a ropných produktů používanými v rámci dohody na úrovni Mezinárodní energetické agentury. Povinnost držet zásoby podle Dohody o mezinárodním energetickém programu ze dne 18. listopadu 1974 je totiž odvozena od hodnot čistých dovozů ropy a ropných produktů v porovnání s průměrnou denní spotřebou předcházejícího kalendářního roku, od nichž byly odvozeny původní požadavky ve směrnicích Rady, tedy ve směrnicích předcházejících směrnici 29/119/ES. Článek 3 této směrnice pak stanovuje povinnost zajištění nouzových zásob v následujícím znění: Členské státy přijmou vhodné právní

41 Množství [kt] Počet dní [-] a správní předpisy, aby do 31. prosince 212 zajistily, že celkové zásoby ropy udržované v jakoukoli dobu ve Společenství v jejich prospěch odpovídají přinejmenším 9 dnům průměrného denního čistého dovozu nebo 61 dnům průměrné denní domácí spotřeby, podle toho, která z těchto dvou hodnot je vyšší. V českém právním řádu je povinnost vytvářet a udržovat nouzové zásoby ropy a ropných produktů ukotvena v zákoně č. 189/1999 Sb., o nouzových zásobách ropy, o řešení stavů ropné nouze a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o nouzových zásobách ropy), ze dne 29. července 1999, ve znění pozdějších předpisů. Tento zákon v 2, který je věnován vytváření a udržování nouzových zásob, v odst. 2 stanovuje následující: Nouzové zásoby vytváří a udržuje Správa státních hmotných rezerv (dále jen Správa ) z ropy a vybraných ropných produktů 4 ve výši odpovídající nejméně 9 dnům průměrného denního čistého dovozu referenčního roku. V tomto ohledu je pak důležitým prováděcím předpisem vyhláška č. 165/213 Sb., o druzích ropy a skladbě ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, o výpočtu úrovně nouzových zásob ropy, o skladovacích zařízeních a o vykazování nouzových zásob ropy. Vývoj velikosti nouzových zásob držených Správou státních hmotných rezerv od roku 26 je uveden v následujícím grafu. Graf č. 46: Vývoj stavu nouzových zásob v ČR Velikost zásob Počet dní Zdroj: Správa státních hmotných rezerv 4 V souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 199 ze dne 22. října 28, o energetické statistice.

42 Zatímco v roce 215 (a ještě také v prvním čtvrtletí roku 216) se stav nouzových rezerv pohyboval na úrovni 1 dní čistého dovozu, což o 1 dní překračovalo hodnotu požadovanou příslušnou Evropskou směrnicí a zákonem. V první polovině roku 216 došlo k poklesu stavu nouzových zásob (vyjádřeného počtem dní čistého dovozu referenčního roku) na úroveň přibližně 91 dní, což bylo mimo jiné způsobeno vyšším než očekávaným růstem ekonomiky. V roce 217 pak stav nouzových rezerv nedosahoval hodnoty 9 dní, ale pouze 84,8 dnů, což mimo jiné souvisí s relativně vysokým růstem spotřeby pohonných hmot. V roce 218 stav zásob dosahoval hodnoty 86,6 dnů. Graf č. 47 zobrazuje srovnání stavu nouzových zásob ropy pro členské země EU dle statistiky dostupné v rámci EUROSTATu, a to na konci roku 216, 217 a 218. Graf č. 47: Srovnání nouzových zásob ropy na úrovni EU Finsko Řecko Španělsko Švédsko Rakousko Německo Maďarsko Kypr Portugalsko Lotyšsko Francie Polsko Slovensko Lucebursko Slovinsko Itálie Chorvatsko Česká republika Litva Malta Belgie Irsko Bulharsko Nizozemí Dánsko Estonsko UK Rumunsko počet dní Prosinec 218 Prosinec 217 Prosinec 216 Zdroj: EUROSTAT

43 U nouzových zásob ropy a ropných produktů je důležitá také jejich skladba. Přibližně polovina nouzových zásob je držena v podobě ropy, zbytek je skladován v podobě ropných produktů, konkrétně tedy benzínu a nafty. U ropy, jsou tyto zásoby aktuálně tvořeny výhradně (středně) těžkou ropou z Ruska, která je vhodná pro zpracování v rafinérii v Litvínově (respektive, na jejíž zpracování je rafinérie technologicky zaměřena). V zásobách však není zastoupena lehká sladká (nízkosirná) ropa, kterou je možné zpracovávat v rafinérii v Kralupech. V případě výpadku rafinérie v Litvínově by tak nebylo možné nouzové zásoby ropy na území ČR zpracovat, což je možné označit za potenciální riziko. O možném navýšení nouzových zásob o sladkou ropu se jednalo v roce 215, tento nákup však nebyl podpořen ze strany Bezpečnostní rady státu. Státní energetická koncepce ČR, schválená v březnu 215, v tomto ohledu formuluje potřebu zahrnout do nouzových zásob ropy také sladkou ropu jako jedno z dílčích opatření. 5 V tomto strategickém dokumentu je také uveden záměr podnikat kroky vedoucí ke zvýšení nouzových zásob ropy nad úroveň povinného stavu 9 dní vyplývajícího z evropských směrnic, což však aktuálně není možné vnímat jako realistické. 3.6 Spotřebitelské ceny pohonných hmot Níže jsou uvedeny informace o vývoji maloobchodních cen vybraných pohonných hmot v letech Tabulka č. 3 uvádí vývoj průměrných ročních cen. Graf č. 48 pak uvádí vývoj maloobchodních cen ve stejných letech, jedná se však o průměrné měsíční ceny. Je patrné, že maloobchodní ceny pohonných hmot na českém trhu dostáhly v roce 216 svých minim, což souviselo s nízkou cenou ropy na světových trzích. V roce 217 a 218 pak došlo opět k postupnému růstu cen, a to i s ohledem na postupný růst ceny ropy. Tabulka č. 3: Průměrné roční ceny pohonných hmot v ČR v letech (Kč/litr) Bezolovnatý benzín 91 Normal 6 33, Bezolovnatý benzín Natural 95 34,58 36,68 36,17 36,16 31,37 28,63 3,33 32,9 Bezolovnatý benzín Super plus 98 36,41 38,66 38,32 38,46 34,13 31,43 33, 35,69 Bezolovnatý benzín Speciál 91 s přísadou 7 33,75 36,26 35, Motorová nafta 34,25 36,46 36,11 36,31 31,21 27,43 29,51 31,6 LPG 17,14 17,75 17,42 17,53 14,68 12,43 13,92 14,69 Zdroj: Český statistický úřad 5 Je však možné uvést, že od vzniku samostatné České republiky nedošlo ke krizi, ve které by bylo potřeba využít nouzových zásob ropy. 6 Bezolovnatý benzín 91 Normal se přestal sledovat od 1. května 211 z důvodu poklesu jeho tržního podílu pod prahovou hodnotu. 7 Bezolovnatý benzín Speciál 91 s přísadou se přestal sledovat od 1. listopadu 213, z důvodu poklesu jejich tržního podílu pod prahovou hodnotu.

44 Kč/litr Graf č. 48: Průměrné roční ceny pohonných hmot letech (Kč/litr) Bezolovnatý benzín Natural 95 Bezolovnatý benzín Super plus 98 Motorová nafta LPG Zdroj: Český statistický úřad 3.7 Struktura ropného sektoru Český trh s ropou a ropnými produkty lze v podstatě rozdělit do pěti základních úrovní. Jedná se o: i) těžbu ropy; ii) přepravu ropy; iii) zpracování ropy; iv) distribuci ropných produktů; v) obchod s ropou a ropnými produkty. Na území ČR aktuálně působí dvě těžební společnosti, a to společnost MND, a.s., a společnost LAMA GAS & OIL, s.r.o., která je součástí skupiny LAMA ENERGY GROUP. I přes to, že těžební společnosti jsou jednou ze součástí českého trhu s ropou, jejich podíl na celkových dodávkách ropy je natolik nízký, že jejich ovlivnění ostatních úrovní je pouze marginální. Naprosto rozhodující podíl ropy pro ČR pochází z dovozu. Jak z Ruské federace, tak ze zemí Kaspické oblasti. Přepravu ropy pro jejího vlastníka ke zpracování zajišťuje státní společnost MERO ČR, která je majitelem a provozovatelem ropovodů i skladovacích kapacit ropy. Zajišťuje ve svých zařízeních také skladování státních nouzových zásob ropy. Zpracování ropy na území ČR zajišťují dvě rafinerie. Kapacitně větší v Litvínově a menší, ale později zbudovaná v Kralupech nad Vltavou (viz kapitola 3.8.1).

45 Vlastníkem obou českých rafinérií byla do 1. ledna 217 společnost Česká rafinérská, a.s. Tato společnost byla založena v roce 1995, jako výsledek privatizačního projektu státu, což vycházelo ze skutečnosti, že o rafinérskou část tehdejšího českého chemického průmyslu projevili v letech zájem významní zahraniční investoři. Majoritním akcionářem v České rafinérské se stal státní podnik Unipetrol, který měl 51 % podíl, zbylá část akcií byla rozdělena rovným dílem mezi společnosti ENI, Conoco a Shell. Akcionářská smlouva původně definovala Českou rafinérskou jako tzv. profit center, což znamenalo, že společnost bude optimalizovat svou autonomní politiku za účelem dosažení maximálního zisku. V roce 23 však došlo k přechodu na processingové (přepracovací) uspořádání. Cílem České rafinérské tak nadále nebyla maximalizace finančního zisku, ale včasné a efektivní naplnění požadavků procesorů. Důležitou událostí na trhu rafinérských a petrochemických výrobků, a to nejen na úrovni ČR, ale také ve středoevropském regionu, byl prodej státního podílu v společnosti Unitpetrol polské firmě PKN Orlen v roce 25. V následujících letech pak došlo k akcionářským změnám. Nejprve byl na základě předkupního práv odkoupen společností ENI podíl společnosti ConocoPhilips, čímž se zvýšil akcionářský podíl ENI na 32,44 %. V dalších letech pak nabídla k prodeji svůj podíl společnost Shell. Předkupního práva využila v tomto případě společnost Unipetrol. V roce 214 pak nabídla k odkupu svůj podíl společnost ENI. Unipetrol, respektive PKN Orlen, se prostřednictvím Unipetrol stal 1 % vlastníkem České rafinérské. K 1. lednu 217 společnost Česká rafinérská, a.s., zanikla a v rámci Unipetrolu vznikla nová organizační jednotka nazvaná Unipetrol RPA, s.r.o. rafinérie, odštěpný závod. Distribuci ropných produktů na trh v ČR zajišťují jak sami výrobci, tak nezávislí distributoři, kteří část svých produktů mohou nakupovat v zahraničí. Prakticky nejvýznamnějším distributorem ropných produktů v České republice je společnost ČEPRO, a.s., jejíž jediným akcionářem je Ministerstvo financí České republiky. Společnost ČEPRO, a.s., se zabývá přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů, poskytováním přepravních, skladovacích a dalších speciálních služeb v této oblasti externím subjektům, ochranou části nouzových zásob a provozem sítě čerpacích stanic EuroOil. V ČR dále působí přibližně 14 soukromých distributorů, registrovaných pro svou činnost u Generálního ředitelství cel. Někteří vlastní rovněž síť svých čerpacích stanic, kam produkty dodávají k prodeji koncovým zákazníkům. Část distributorů se věnuje pouze vlastní distribuci jako předmětu podnikání, bez vlastnictví čerpacích stanic. Ropu pro potřeby rafinerií v ČR nakupuje výhradně jejich majitel a provozovatel, tedy společnost Unipetrol prostřednictvím mateřského koncernu PKN Orlen. Obchod s ropnými produkty ze zpracování ropy zajišťuje ze své produkce provozovatel rafinerií. Zabývá se rovněž jejich případným exportem.

46 Trh v ČR s pohonnými hmotami pro dopravu zásobují jak tuzemské rafinerie, tak nezávislí distributoři. Trh s ropu, ani pohonnými hmotami není v ČR regulován státem, jedná se o volné tržní prostředí. K 11. únoru 219 bylo v České republice evidováno celkem 7 61 čerpacích stanic (dále také ČS ), z nichž bylo ČS veřejných, 69 čerpacích stanic s vymezeným přístupem a prodejem, u nichž jsou pohonné hmoty prodávány pouze malému počtu smluvních partnerů a 2 38 bylo ČS neveřejných, sloužících jako výdejní místa pohonných hmot pouze pro vlastní spotřebu provozovatelů. V sektoru veřejných ČS bylo ke stejnému datu evidováno stanic standardních víceproduktových (7,9 %), dále 459 stanic s prodejem pouze motorové nafty a bionafty (11,5 %), 533 stanic pouze na LPG (13,4 %), 151 stanic pouze na CNG (3,8 %) a 15 ostatních (,4 %). Počet těchto ČS se za 2. pololetí 218 zvýšil o 17. V sektoru ČS s vymezeným přístupem a prodejem tvořily většinu stanice s prodejem pouze motorové nafty a bionafty, jichž bylo evidováno celkem 69 (88,2 %). Víceproduktových stanic bylo evidováno 55 (8 %), stanic pouze na CNG bylo evidováno 14 (2, %), stanice pouze na LPG byly evidována pouze 1 (,1 %), ostatních stanic pak bylo evidováno 11 (1,7 %). Z celkového počtu evidovaných čerpacích stanic s vymezeným přístupem jich bylo k vedeno mimo provoz 2. V sektoru neveřejných ČS tvořily také většinu stanice s prodejem pouze motorové nafty a bionafty, jichž bylo evidováno (97,1 %). Víceproduktových stanic bylo evidováno 42 (1,8 %), stanic pouze na LPG bylo evidováno 5 (,2 %), stanic pouze na CNG bylo evidováno 12 (,5 %) a jako ostatní bylo evidováno 1 stanic (,4 %). Z celkového počtu evidovaných neveřejných čerpacích stanic bylo k 11. únoru 219 hlášeno mimo provoz 76 ČS. 3.8 Infrastruktura v ropném sektoru Rafinérie V České republice aktuálně probíhá zpracování ropy ve dvou rafinériích, a to v rafinérii Litvínov a Kralupy. Tuzemské rafinérie pokrývají svou produkcí tzv. rafinérským výstupem přibližně 8 % tuzemské spotřeby motorového benzínu a nafty. V minulosti docházelo ke zpracování ropy také v rafinérii Paramo v Pardubicích. Rafinace ropy v tomto závodě však byla v roce 212 ukončena. Rafinérie v Litvínově Záluží zpracovává zejména sirnou ropu z Ruské federace (Russian Export Blend), která je do České republiky dopravována ropovodem Družba. Jedná se o modernizovanou rafinérii s vysokou hydrorafinační kapacitou, provozující dvě jednotky destilace ropy, čtyři konverzní jednotky a řadu technologických zařízení na zvyšování kvality

47 primárních destilačních produktů. Komplexnost zpracování ropy vyjadřuje kupříkladu takzvaný Nelsonův index. Nelsonův index rafinérie Litvínov odpovídá hodnotě 7,5, což je relativně vysoká hodnota v porovnání se zbytkem rafinačních kapacit v Evropě. Důležitými produkty rafinérie v Litvínově Záluží tvoří automobilové benzíny, motorová nafta a LPG. Rafinérie však také produkuje vstupní suroviny pro petrochemickou výrobu Unipetrolu RPA, který působí ve stejném výrobním areálu. Celková kapacita zpracování činí 5,4 milionů tun ropy ročně. Rafinérie v Kralupech zpracovává tzv. sladké ropy, tj. nízkosirné ropy dovážené do ČR ropovodem IKL. Jedná se zejména o ropu z oblasti Kaspického moře, tedy druhy ropy označované jako Azeri, CPC, Turkmeni blend, a dále o ropu pocházející ze severní Afriky i jiných destinací. Rafinérie v Kralupech také zpracovává ropu z domácí produkce, která je dopravována z Moravy ropovodem Družba. Kralupská rafinérie je komplexní konverzní rafinérií s moderní jednotkou fluidního katalytického krakování, kterou byla rozvinuta původní hydroskimmingová rafinérie. Nelsonův index komplexity zpracování odpovídá hodnotě 8,6. Existence jednotky MTBE 8 zajišťuje možnost vyrábět vysokooktanové bezolovnaté benzíny. Kralupská rafinérie je také výrobcem leteckého petroleje s označením JET A1, který se používá v rámci tuzemské letecké dopravy. Celková kapacita zpracování činí 3,3 milionu tun ropy ročně. S ohledem na rafinaci ropy je důležité zmínit výstavbu nové polyetylénové jednotky v areálu Litvínov-Záluží. Jde o zatím největší investici v historii českého petrochemického průmyslu v rozsahu 8,5 miliard korun. Jedná se o jedno z nejmodernější výrobní zařízení svého druhu v Evropě. Nová polyetylénová jednotka do budoucna pomůže zvýšit kapacitu výroby polyetylenu více než dvojnásobně až na cca 275 tisíc tun ročně a zároveň přispěje k větší provázanosti petrochemické a rafinérské výroby. 8 Zkratka MTBE označuje methyl-terc. butyl éter, což je syntetická vysokooktanová složka automobilových benzínů.

48 Graf č. 49: Domácí produkce ČR versus spotřeba ropných produktů v roce 214 Ropný asfalt a asfaltové směsi Maziva a mazací oleje Topné oleje Topný a ostatní plynový olej Motorová nafta Letecký petrolej Motorový benzín LPG tis. tun Domácí spotřeba Rafinérský výstup Zdroj: Český statistický úřad Ropovody a produktovody na území ČR Na území České republiky se nachází dva ropovody. Jedná se o ropovod Družba a ropovod IKL (Inglostat-Kralupy-Litvínov). Oba tyto ropovody, jsou vlastněny, provozovány a spravovány společností MERO ČR, a.s. Následující obrázek uvádí mapu základní infrastruktury v ropném sektoru.

49 Obrázek č. 2: Infrastruktura na území ČR Zdroj: Mezinárodní energetická agentura Ropovod Družba byl prvním ropovodem provozovaným na území ČR. Tento ropovod začal zásobovat tehdejší Československo ropou již v roce 1962, kdy byl přiveden do Bratislavy. V roce 1965 dosáhla pokračující stavba ropovodu také na území dnešní České republiky, a to až do Záluží u Mostu, dnešního Litvínova. Ropovodem Družba je do České republiky přepravována ropa z Ruské federace. Tato ropa (tzv. Russian Export Blend) je svou charakteristikou tzv. středně těžká, relativně sirnatá ropa. Obsah síry navíc průběžně v letech narůstá, což je způsobeno mírou vytěžení užívaných vrtů a sám producent ropy upozorňuje na to, že tento trend je nevratný. Kapacita celého systému ropovodu Družba odpovídá přibližně 85 mil. tun ročně. Ropovod začíná v Samaře, v jihovýchodní části evropského Ruska, kam se sbíhají další ropovody ze Sibiře, Uralu a Kazachstánu. Ropovod Družba má dvě hlavní větve (rozdvojení se nachází v Běloruském městě Mozyr). Severní větev vede do Polska a Německa a jižní větev spojuje Ukrajinu, Maďarsko, Slovensko a Českou republiku. Kapacita severní větve dosahuje přibližně 9 kt/d, kapacita jižní větve pak činí cca 4 kt/d. Jižní větev se v Ukrajinském městě Užhorodu dále dělí na dvě linie. Jedna z nich vede na Slovensko a do ČR a druhá pak slouží k dopravě ropy do Maďarska. Celková délka ropovodu Družba je 3 84 km. Jeho délka na českém území včetně zdvojení a odboček je 473 km. Přepravní kapacita využitelná pro ČR je 1 mil. tun ropy ročně. Rychlost proudění ropy v potrubí je přibližně 1, - 1,4 m/s. Využití přepravní kapacity ropovodu Družba pak v posledních letech odpovídá přibližně 4-5 % celkové přepravní kapacity. V roce 218 odpovídalo využití 44,5 % celkové přepravní kapacity (v roce 217 využití odpovídalo 44,6 %).

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016 Základní grafické podklady. duben 2018

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016 Základní grafické podklady. duben 2018 Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 216 Základní grafické podklady duben 218 1 199 1991 1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2 21 22 23 24 25 26 27 28 29 21 211 212 213

Více

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2016 Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů za rok 216 Praha duben 218 ÚVOD... 1 1 AKTUÁLNÍ SITUACE A OČEKÁVANÉ TRENDY V OBLASTI ROPY A ROPNÝCH PRODUKTŮ VE SVĚTĚ... 2 2 LEGISLATIVA V OBLASTI

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1. pololetí 2008 Ropa, ropné produkty 1. Dovoz a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za 1. pololetí 2008 uskutečnil v celkovém objemu 3 846,5 tis. tun, což je o 1,7 % méně než za stejné období

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1.-3. čtvrtletí 2008 Ropa, ropné produkty 1. Dovoz a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za 1. až 3. čtvrtletí roku 2008 uskutečnil v celkovém objemu 5 932,0 tis. tun, což je o 5,5 % více

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1. čtvrtletí 2009 Ropa, ropné produkty 1. Dovoz a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za 1. čtvrtletí 2009 uskutečnil v celkovém objemu 1 824,6 tis. tun, což je o 3,0 % více než za stejné

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1. pololetí 2009 Ropa, ropné produkty 1. Dovoz a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za 1. pololetí 2009 uskutečnil v celkovém objemu 3 420,0 tis. tun, což je o 11,1 % méně než za stejné

Více

Ropa, ropné produkty. Bilanční přehled za rok Říjen Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení analýz a datové podpory koncepcí

Ropa, ropné produkty. Bilanční přehled za rok Říjen Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za rok 2016 Říjen 2017 Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Bilanční přehled za rok 2016 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy

Více

Ropa, ropné produkty. Bilanční přehled za rok Srpen Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení analýz a datové podpory koncepcí

Ropa, ropné produkty. Bilanční přehled za rok Srpen Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za rok 2015 Srpen 2016 Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Bilanční přehled za rok 2015 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy

Více

Ropa, ropné produkty. Bilanční přehled za 1. pololetí roku Listopad 2016

Ropa, ropné produkty. Bilanční přehled za 1. pololetí roku Listopad 2016 Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1. pololetí roku 2016 Listopad 2016 Odbor surovinové a energetické bezpečnosti Oddělení analýz a datové podpory koncepcí Bilanční přehled za 1. pololetí roku 2016

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1. - 3. čtvrtletí 2015 Ropa, ropné produkty 1. Dovoz a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za 1. až 3. čtvrtletí 2015 uskutečnil v celkovém objemu 5 633,1 tis. tun, což je o 0,9 % více než

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1. až 4. čtvrtletí 2008 Ropa, ropné produkty 1. Dovoz a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za rok 2008 uskutečnil v celkovém objemu 8 108,5 tis. tun, což je o 12,8 % více než za rok 2007,

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za rok 2013 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se uskutečnil v roce 2013 v celkovém množství 6 551,9 tis. tun (pokles o 7,4% v porovnání s rokem 2012) za celkovou

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za rok 2011 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se uskutečnil v roce 2011 v celkovém množství 6 925,5 tis. tun (pokles o 10,4% v porovnání s rokem 2010) za celkovou

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1. čtvrtletí roku 2012 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za 1. čtvrtletí 2012 uskutečnil v celkovém objemu 1 655,0 tis. tun, což je o 1,0 % více než za

Více

Vývoj průměrné ceny ropy typu Brent (FOB Spot) za období 1.Q Q. 2009, podle čtvrtletí

Vývoj průměrné ceny ropy typu Brent (FOB Spot) za období 1.Q Q. 2009, podle čtvrtletí Příloha č. 1 140,00 Vývoj průměrné ceny ropy typu Brent (FOB Spot) za období 1.Q. 1997-3.Q. 2009, podle čtvrtletí 120,00 121,38 114,78 100,00 96,90 USD/bbl 80,00 60,00 40,00 20,00 0,00 1. Q/97 74,87 69,49

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za rok 2014 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se uskutečnil v roce 2014 v celkovém množství 7 370,4 tis. tun (nárůst o 12,5 % v porovnání s rokem 2013) za celkovou

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1. pololetí roku 2013 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za 1. pololetí 2013 uskutečnil v celkovém objemu 3 240,5 tis. tun, což je o 2,9 % méně než za stejné

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za 1.-3. čtvrtletí 2011 Ropa, ropné produkty 1. Dovoz a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se za 1. až 3. čtvrtletí 2011 uskutečnil v celkovém objemu 5 133,7 tis. tun, což je o 11,6 % méně než

Více

Ropa, ropné produkty, čerpací stanice pohonných hmot

Ropa, ropné produkty, čerpací stanice pohonných hmot Bilanční přehled za rok 2013 Ropa, ropné produkty, čerpací stanice pohonných hmot Tato zpráva shrnuje situaci v oblasti ropy a ropných produktů za rok 2013 a v sektoru čerpacích stanic pohonných hmot.

Více

Ropa, ropné produkty

Ropa, ropné produkty Bilanční přehled za rok 2012 Ropa, ropné produkty 1. Dovozy a ceny ropy Dovoz ropy do ČR se uskutečnil v roce 2012 v celkovém množství 7 074,56 tis. tun (nárůst o 2,2% v porovnání s rokem 2011) za celkovou

Více

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie?

Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Očekávaný vývoj odvětví energetiky v ČR a na Slovensku Změnila krize dlouhodobý výhled spotřeby energie? Lubomír Lízal, PhD. Holiday Inn, Brno 14.5.2014 Předpovídání spotřeby Jak předpovídat budoucí energetickou

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2013 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl ve třetím čtvrtletí roku obrat

Více

4. Mezinárodní srovnání výdajů na zdravotní péči

4. Mezinárodní srovnání výdajů na zdravotní péči 4. Mezinárodní srovnání výdajů na zdravotní péči V této části je prezentováno porovnání základních ukazatelů výdajů na zdravotní péči ve vybraných zemích Evropské unie (EU) a Evropského sdružení volného

Více

Obnovitelné zdroje energie v roce 2006 a letech minulých - přehled statistických dat -

Obnovitelné zdroje energie v roce 2006 a letech minulých - přehled statistických dat - Obnovitelné zdroje energie v roce 2006 a letech minulých - přehled statistických dat - Ing. Aleš B u f k a Seminář: Nástroje státu na podporu úspor energie a obnovitelných zdrojů Praha 22.11.2007 Pozice

Více

Měsíční přehled č. 01/02

Měsíční přehled č. 01/02 Měsíční přehled č. 01/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v lednu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 202,5 mld.kč, čímž klesl v

Více

Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie1) a stanoví. a) druhy ropy a skladbu ropných produktů2) pro skladování v nouzových zásobách,

Tato vyhláška zapracovává příslušný předpis Evropské unie1) a stanoví. a) druhy ropy a skladbu ropných produktů2) pro skladování v nouzových zásobách, 165/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. června 2013 o druzích ropy a skladbě ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, o výpočtu úrovně nouzových zásob ropy, o skladovacích zařízeních a o vykazování

Více

Úvod Definice pojmu ropa Významná naleziště Produkce a spotřeba ropy ve světě Toky ropy v Evropě Perspektiva ropy Perspektiva ropných produktů Ropa

Úvod Definice pojmu ropa Významná naleziště Produkce a spotřeba ropy ve světě Toky ropy v Evropě Perspektiva ropy Perspektiva ropných produktů Ropa Úvod Definice pojmu ropa Významná naleziště Produkce a spotřeba ropy ve světě Toky ropy v Evropě Perspektiva ropy Perspektiva ropných produktů Ropa dnes Závěr Seznam pouţité literatury Ropa základní strategická

Více

165/2013 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 10. června 2013

165/2013 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 10. června 2013 165/2013 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. června 2013 o druzích ropy a skladbě ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, o výpočtu úrovně nouzových zásob ropy, o skladovacích zařízeních a o vykazování

Více

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh

Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ceny ropy na světovém trhu a jejich dopady na tuzemský trh Ing. Jan Zaplatílek 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu Ropa a její význam Ropa je hnědá až nazelenalá hořlavá kapalina tvořená směsí uhlovodíků.

Více

VÝROBA KOKSU, JADERNÝCH PALIV, RAFINÉRSKÉ ZPRACOVÁNÍ ROPY DF. 8. Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy - OKEČ 23

VÝROBA KOKSU, JADERNÝCH PALIV, RAFINÉRSKÉ ZPRACOVÁNÍ ROPY DF. 8. Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy - OKEČ 23 Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy VÝROBA KOKSU, JADERNÝCH PALIV, RAFINÉRSKÉ ZPRACOVÁNÍ ROPY DF 8. Výroba koksu, jaderných paliv, rafinérské zpracování ropy - OKEČ 23 8.1. Charakteristika

Více

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010

Energetická bezpečnost. Petr Binhack 30.1.2010 Energetická bezpečnost Petr Binhack 30.1.2010 Bezpečnost a jistota dodávek ropy závisí pouze a jedině na rozmanitosti zdrojů. 2 Energetická bezpečnost: nové paradigma Studená válka dominuje vojensko-politické

Více

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Alkohol, léky a narkotika Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody pod vlivem alkoholu, omamných látek, léků a narkotik a jejich následky 20.7.2016 Obsah

Více

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny?

Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Konkurenceschopnost firem: Jaké bezprostřední dopady mělo umělé oslabení koruny? Drahomíra Dubská Mezinárodní vědecká konference Insolvence 2014: Hledání cesty k vyšším výnosům pořádaná v rámci projektu

Více

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů

Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů Zpráva o vývoji energetiky v oblasti ropy a ropných produktů Praha listopad 216 ÚVOD... 1 1 AKTUÁLNÍ SITUACE A OČEKÁVANÉ TRENDY V OBLASTI ROPY A ROPNÝCH PRODUKTŮ VE SVĚTĚ... 2 1.1 Světová produkce a spotřeba

Více

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA V ČÍSLECH Níže uvedené tabulky přinášejí základní statistické údaje týkající se několika oblastí souvisejících se společnou zemědělskou politikou (SZP), a to konkrétně: zemědělského

Více

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB

Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Domácí a světový ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady ČNB Ekonomická přednáška v rámci odborné konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě Brno, 24. října 212

Více

Éra nízkých cen ropy. Jan Bureš Petr Báča

Éra nízkých cen ropy. Jan Bureš Petr Báča Éra nízkých cen ropy Jan Bureš Petr Báča l 2 Co se děje na trhu s ropou? Cena ropy Brent od konce června poklesla zhruba o 40 % Výprodej spustilo patrně setrvalé snižování odhadů růstu poptávky po ropě

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2011 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

Vývoj české ekonomiky

Vývoj české ekonomiky Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků

Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Rozvoj OZE jako součást energetické strategie ČR a výhled plnění mezinárodních závazků Roman Portužák ředitel odboru elektroenergetiky Obsah. OZE jako součást energetické strategie ČR 2. Podpora OZE 3.

Více

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014

Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014 Obsah Vývoj zahraničního obchodu ČR za tři čtvrtletí roku 2014... 1 Zahraniční obchod za 3. čtvrtletí... 2 Vývoz podle skupin zemí v jednotlivých

Více

Průměrná dovozní cena vína za jednotlivé měsíce

Průměrná dovozní cena vína za jednotlivé měsíce Zahraniční obchod České republiky s vínem (XIV. listopad 29) V listopadu 29 bylo dovezeno do ČR 148 tis. hl vína (o 3 tisíc hl více než v říjnu) za 356 mil. Kč (o 97 mil. Kč více), z toho 71 tis. hl lahvového

Více

RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA I. náměstek ministra financí

RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA I. náměstek ministra financí Spotřební daň z minerálních olejů v České republice - prezentace k diskusnímu fóru Spotřební daň z motorové nafty 1. března 2011 Liberální institut - Praha RNDr. Ladislav Minčič, CSc., MBA I. náměstek

Více

Postavení českého trhu práce v rámci EU

Postavení českého trhu práce v rámci EU 29. 7. 2016 Postavení českého trhu práce v rámci EU Pravidelná analýza se zaměřuje na mezinárodní porovnání vybraných indikátorů trhu práce v členských zemích EU. V 1. čtvrtletí roku 2016 se téměř ve všech

Více

Zahraniční obchod České republiky podle pohybu zboží 1 v roce 2014

Zahraniční obchod České republiky podle pohybu zboží 1 v roce 2014 Zahraniční obchod České republiky podle pohybu zboží 1 v roce 214 1. Charakteristika vývoje zahraničního obchodu Česká republika zaznamenala v roce 214 2 druhý nejvyšší meziroční přírůstek obratu zahraničního

Více

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006

Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku 2006 Čtvrtletní přehled za červenec až září a celkový vývoj za tři čtvrtletí roku Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve třetím čtvrtletí

Více

Státní energetická koncepce ČR

Státní energetická koncepce ČR Třeboň 22. listopadu 2012 Legislativní rámec - zákon č. 406/2000 Sb. koncepce je strategickým dokumentem s výhledem na 30 let vyjadřujícím cíle státu v energetickém hospodářství v souladu s potřebami hospodářského

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 31. července 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 6. 2019 do

Více

Měsíční přehled č. 04/02

Měsíční přehled č. 04/02 Měsíční přehled č. 04/02 Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu dosáhl v dubnu 2002 obrat zahraničního obchodu v běžných cenách 223,0 mld.kč, čímž se v meziročním

Více

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU

6. CZ-NACE 17 - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU 6. - VÝROBA PAPÍRU A VÝROBKŮ Z PAPÍRU Výroba papíru a výrobků z papíru 6.1 Charakteristika odvětví Odvětví CZ-NACE Výroba papíru a výrobků z papíru - celulózopapírenský průmysl patří dlouhodobě k perspektivním

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. června 2016 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce mléka v ČR bylo za období od 1.5.2016 do 31.5.2016 dodáno registrovaným prvním kupujícím

Více

Postavení českého trhu práce v rámci EU

Postavení českého trhu práce v rámci EU 29. 4. 2016 Postavení českého trhu práce v rámci EU Pravidelná analýza se zaměřuje na mezinárodní porovnání vybraných indikátorů trhu práce v členských zemích EU. Téměř ve všech zemích EU28 se ve 4. čtvrtletí

Více

Alternativní paliva pro dopravu a pohony v ČR po roce 2020

Alternativní paliva pro dopravu a pohony v ČR po roce 2020 Mezinárodní seminář ČAPPO na téma: Nová paliva pro vznětové motory Alternativní paliva pro dopravu a pohony v ČR po roce 2020 SEK spotřeba energie v dopravě SEK vize v oblasti dopravy Do budoucna je nutné

Více

ZAJIŠŤOVÁNÍ DODÁVEK ROPY PRO STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPU

ZAJIŠŤOVÁNÍ DODÁVEK ROPY PRO STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPU ZAJIŠŤOVÁNÍ DODÁVEK ROPY PRO STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPU (ROLE SPOLEČNOSTI MERO ČR, A.S. V OBLASTI ENERGETICKÉ BEZPEČNOSTI ČESKÉ REPUBLIKY) Dr. Libor LUKÁŠEK, Ph.D. člen představenstva MERO ČR, a.s. ředitel

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 30. srpna 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 7. 2019 do 31.

Více

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030

ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ENERGIE A DOPRAVA V EU-25 VÝHLED DO ROKU 2030 ČÁST IV Evropská energetika a doprava - Trendy do roku 2030 4.1. Demografický a ekonomický výhled Zasedání Evropské rady v Kodani v prosinci 2002 uzavřelo

Více

ENERGETIKA OČIMA STATISTIKY

ENERGETIKA OČIMA STATISTIKY ENERGETIKA OČIMA STATISTIKY Jiří Korbel Tisková konference, 8. října 2014, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Nařízení EP a Rady (ES) č. 1099/2008 Stanoví společný

Více

Oblast klimatu a energie v EU

Oblast klimatu a energie v EU Březen 2014 Speciální analýzy Oblast klimatu a energie v EU Tomáš Kozelský EU Office České spořitelny EU OFFICE Česká spořitelna, a.s. Budějovická 1518/13a,b 140 00 Praha 4 tel.: +420 956 718 012 fax:

Více

Český zahraniční obchod s nerostnými surovinami. Mgr. Pavel Kavina, Ph.D., ředitel odboru surovinové politiky MPO

Český zahraniční obchod s nerostnými surovinami. Mgr. Pavel Kavina, Ph.D., ředitel odboru surovinové politiky MPO Český zahraniční obchod s nerostnými surovinami Mgr. Pavel Kavina, Ph.D., ředitel odboru surovinové politiky MPO kavina@mpo.cz Cesty nerostných surovin na český trh Většina zemí světa neprodukuje všechny

Více

Očekávaný vývoj energetiky do roku 2040

Očekávaný vývoj energetiky do roku 2040 2040 Technické, ekonomické a bezpečnostní ukazatele 2040 1 Strategické cíle energetiky ČR Bezpečnost dodávek energie = zajištění nezbytných dodávek energie pro spotřebitele i při skokové změně vnějších

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. června 2019 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 5. 2019 do 31.

Více

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010

Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok 2010 Čtvrtletní přehled za říjen až prosinec a celkový vývoj za rok Zahraniční obchod České republiky Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu (vč. dopočtů) dosáhl ve čtvrtém čtvrtletí roku obrat

Více

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007

STATISTIKY CESTOVNÍHO RUCHU JIŽNÍ ČECHY 2007 2007 Jihočeská centrála cestovního ruchu Jírovcova 1, P.O.Box 80 CZ 370 21 České Budějovice Telefon: +420 386 358 727 9 Fax: +420 386 358 728 E mail: info@jccr.cz WWW: www.jccr.cz Zpracoval: Jakub KADLEČEK

Více

POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s.

POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s. POVEDOU CÍLE 2030 KE ZVÝŠENÍ BEZPEČNOSTI DODÁVEK ENERGIÍ? PAVEL ŘEŽÁBEK Hlavní ekonom a ředitel útvaru analýzy trhů a prognózy, ČEZ, a.s. Konference Trendy Evropské Energetiky, Praha, 11.11.2014 ZÁKLADNÍ

Více

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz

ČESKÁ EKONOMIKA 2016 ČESKÁ EKONOMIKA 2016 Odbor ekonomických analýz Přehled ekonomiky České republiky HDP Trh práce Inflace Platební bilance Zahraniční investice Průmysl Zahraniční obchod Hlavní charakteristiky české ekonomiky Malá, otevřená ekonomika, výrazně závislá

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 2 28. 6. 2011 Souhrn Čerpání zdravotní péče cizinci v Jihomoravském kraji v roce 2010 Utilization

Více

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů

Alkohol, léky a narkotika. Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Alkohol, léky a narkotika Základní statistické ukazatele ve formě komentovaných grafů Dokument mapuje dopravní nehody pod vlivem alkoholu, omamných látek, léků a narkotik a jejich následky 22.5.2018 Obsah

Více

Pavel Řežábek. Světový a domácí ekonomický vývoj. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB

Pavel Řežábek. Světový a domácí ekonomický vývoj. člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Světový a domácí ekonomický vývoj Pavel Řežábek člen bankovní rady a vrchní ředitel ČNB Ekonomická přednáška 7. ročník konference Očekávaný vývoj automobilového průmyslu Brno, 20. října 2010 Motto Řečnictví

Více

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA

INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA INFORMACE Z MONITORINGU TRŽNÍ PRODUKCE MLÉKA V Praze dne 28. února 2017 Situace v ČR V rámci sledování tržní produkce syrového kravského mléka (dále jen mléko ) v ČR bylo za období od 1. 1. 2017 do 31.

Více

4. Pracující (zaměstnaní) senioři

4. Pracující (zaměstnaní) senioři Senioři v letech 2 a 215 4. Pracující (zaměstnaní) senioři Jako zaměstnaní se označují všichni pracující - např. zaměstnanci, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), členové produkčních družstev apod.

Více

Vývoj ekologického zemědělství ve světě

Vývoj ekologického zemědělství ve světě Vývoj ekologického zemědělství ve světě Ekologické zemědělství se ve světě stále více rozšiřuje a výměra ekologicky obhospodařovaných ploch ve světě každoročně narůstá. Ke konci roku 2013 (dle pravidelného

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 1 21. 6. 2012 Souhrn Čerpání zdravotní péče cizinci v Jihomoravském kraji v roce 2011 Utilization

Více

3. Zaměstnanost cizinců v ČR

3. Zaměstnanost cizinců v ČR Život cizinců v ČR 3. Zaměstnanost cizinců v ČR Cizinci mohou v České republice vykonávat výdělečnou činnost jako zaměstnanci nebo jako podnikatelé (živnostníci). Pro účely této publikace se pod pojmem

Více

Informace ze zdravotnictví kraje Vysočina

Informace ze zdravotnictví kraje Vysočina Informace ze zdravotnictví kraje Vysočina Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 2 28. 6. 2011 Souhrn Utilization of Health Care by Foreigners in the Vysočina Region in 2010

Více

SPOTŘEBNÍ DAŇ V EU. Michaela Boučková, Tereza Máchová

SPOTŘEBNÍ DAŇ V EU. Michaela Boučková, Tereza Máchová SPOTŘEBNÍ DAŇ V EU Michaela Boučková, Tereza Máchová SPOTŘEBNÍ DAŇ Z CIGARET od 1. ledna 2014 musí být celková spotřební daň nejméně 60 % vážené průměrné maloobchodní ceny cigaret propuštěných ke spotřebě.

Více

Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech Milada Horáková

Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech Milada Horáková Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech - 2004 Milada Horáková VÚPSV Praha 2004 Trendy v zahraničních pracovních migracích v České republice v letech - 2004* Zpráva stručně

Více

Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii

Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii Význam a vývoj automobilového průmyslu v Evropské unii Ing. Tomáš Kozelský EU Office / Knowledge Centre Ekonomické a strategické analýzy Česká spořitelna a Katedra ekonomie a práva, ŠAVŠ Mladá Boleslav,

Více

1. Vývoj počtu ekonomických subjektů v ČR od roku 2000

1. Vývoj počtu ekonomických subjektů v ČR od roku 2000 1. Vývoj počtu ekonomických subjektů v ČR od u 2000 1.1. Celkový vývoj Charakteristika celkového vývoje ekonomických subjektů v ČR vychází z údajů registru ekonomických subjektů (RES), kde se evidují všechny

Více

Zahraniční obchod České republiky s vínem (IX. červen 2010)

Zahraniční obchod České republiky s vínem (IX. červen 2010) Zahraniční obchod České republiky s vínem (IX. červen 2010) V červnu 2010 bylo dovezeno do ČR 126 tis. hl vína (o 8 tisíc hl více než v květnu a o 5 tis. hl více jak před rokem) za 258 mil. Kč (o 15 mil.

Více

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha,

Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky. prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, Základní charakteristiky možného vývoje české energetiky prezentace na tiskové konferenci NEK Praha, 4.7.2008 Obecný rámec Kultivace a rozvoj energetických trhů, poskytnutí prostoru podnikatelským subjektům

Více

Produkce vepřového masa v ČR a jeho ekonomika v porovnání se zeměmi EU. Miluše Abrahamová, Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha

Produkce vepřového masa v ČR a jeho ekonomika v porovnání se zeměmi EU. Miluše Abrahamová, Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Produkce vepřového masa v ČR a jeho ekonomika v porovnání se zeměmi EU Miluše Abrahamová, Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Praha, ČZU 26. 1. 217 1 Obsah I. Trh s vepřovým masem v EU II. Trh

Více

Česká ekonomika a inovace v kontextu transformačních změn 25 let od sametové revoluce

Česká ekonomika a inovace v kontextu transformačních změn 25 let od sametové revoluce Česká ekonomika a inovace v kontextu transformačních změn 25 let od sametové revoluce Vladimír Tomšík Konference Evropské fórum podnikání Česká ekonomika a inovace v Praze, CERGE-EI, 29. října 214 Obsah

Více

Postavení České republiky v zahraničním obchodu sousedních států

Postavení České republiky v zahraničním obchodu sousedních států 31. 8. 2015 Postavení České republiky v zahraničním obchodu sousedních států Hlavním obchodním partnerem pro Česko, Polsko, Slovensko a Rakousko stále zůstává jednoznačně Německo. Sousední státy jsou pro

Více

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU

Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU 4. ročník konference s mezinárodní účastí Trendy evropské energetiky Nová role plynu v energetickém mixu ČR a EU Obsah Globální pohled Evropský pohled Národní pohled na vývoj energetiky a potřebu plynu

Více

1993-1998. Hans Strelow

1993-1998. Hans Strelow Doprava v zemích střední Evropy 1993-1998 Hans Strelow Polsko, Rumunsko a Česká republika dohromady představují 62% celkové délky železničních tratí zemí střední Evropy. Silnice a železnice jsou dominantními

Více

ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU

ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU Prezentace pana J.M. Barrosa, předsedy Evropské komise, na zasedání Evropské rady dne 4. února 2011 Obsah 1 I. Proč na energetické politice záleží II. Proč musíme jednat

Více

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje

Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Informace ze zdravotnictví Karlovarského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Karlovy Vary 3 10. 8. 2007 Utilization of Health Care by Foreigners in the Karlovarský Region

Více

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU

STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU ENERGETICKÉ KONCEPCE Tisková konference MPO 31. 7. 2012 Kde se nacházíme 2 Vnější podmínky Globální soupeření o primární zdroje energie Energetická politika EU Technologický

Více

STÁTNÍ PLÁNY PRO ZAVÁDĚNÍ PALIV S NÍZKÝM NEBO NULOVÝM OBSAHEM SÍRY V ČLENSKÝCH ZEMÍCH CEMT

STÁTNÍ PLÁNY PRO ZAVÁDĚNÍ PALIV S NÍZKÝM NEBO NULOVÝM OBSAHEM SÍRY V ČLENSKÝCH ZEMÍCH CEMT STÁTNÍ PLÁNY PRO ZAVÁDĚNÍ PALIV S NÍZKÝM NEBO NULOVÝM OBSAHEM SÍRY V ČLENSKÝCH ZEMÍCH CEMT Únor 2003 Tento dokument je určen pro informaci v souvislosti s předložením návrhu usnesení o palivech bez obsahu

Více

2 Vymezení pojmů Pro účely této vyhlášky se rozumí. ropy nebo ropných produktů. 3.1 prvního odstavce, v platném znění.

2 Vymezení pojmů Pro účely této vyhlášky se rozumí. ropy nebo ropných produktů. 3.1 prvního odstavce, v platném znění. Částka 70 Sbírka zákonů č. 165 / 2013 Strana 1555 165 VYHLÁŠKA ze dne 10. června 2013 o druzích ropy a skladbě ropných produktů pro skladování v nouzových zásobách ropy, o výpočtu úrovně nouzových zásob

Více

Euro a Česká republika: je vhodná doba k přijetí jednotné evropské měny?

Euro a Česká republika: je vhodná doba k přijetí jednotné evropské měny? Česká spořitelna je členem Erste Group Euro a Česká republika: je vhodná doba k přijetí jednotné evropské měny? Ing. Tomáš Kozelský EU Office / Knowledge Centre Ekonomické a strategické analýzy Česká spořitelna

Více

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014)

Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji (září 2014) Hlavní tendence průmyslu ČR v roce 2013 a úvahy o dalším vývoji V roce 2012 a na začátku roku 2013 došlo vlivem sníženého růstu

Více

Budoucnost české energetiky II

Budoucnost české energetiky II Budoucnost české energetiky II Seminář Ústřední odborné komise ČSSD pro průmysl a obchod a energetické subkomise Návrh energetické politiky ČSSD Praha, 11. květen 2017 Princip energetické politiky Státní

Více

Jak stabilizovat veřejný dluh?

Jak stabilizovat veřejný dluh? Jak stabilizovat veřejný dluh? Prof. Jan Švejnar E-mail: kancelar@jansvejnar.cz web: http://idea.cerge-ei.cz 9. června 2011 Struktura prezentace Fiskální situace ČR v mezinárodním srovnání Ekonomie vývoje

Více

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje

Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Informace ze zdravotnictví Jihomoravského kraje Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 5 2. 7. 2010 Souhrn Utilization of Health Care by Foreigners in the Jihomoravský Region

Více

Zahraniční obchod s vínem České republiky

Zahraniční obchod s vínem České republiky Zahraniční obchod s vínem České republiky (III. rok 2008 + prosinec 2008) Po vstupu ČR do EU v roce 2004 se výrazně změnily podmínky dovozu a vývozu vína v rámci hranic České republiky. Současně se stále

Více

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Reálný HDP na obyvatele v Eurech Belgie 27500 27700 27800 28600 29000 29500 30200 30200 29200 29600 29800 29009 Bulharsko 2300 2500 2600 2800 3000 3200

Více

Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky

Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky Brno 2. 7. 2010 Souhrn Utilization of Health Care by Foreigners in the Vysočina Region in 2009 Tato informace uvádí počet cizinců ošetřených

Více

Rada Evropské unie Brusel 7. října 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie

Rada Evropské unie Brusel 7. října 2016 (OR. en) Jeppe TRANHOLM-MIKKELSEN, generální tajemník Rady Evropské unie Rada Evropské unie Brusel 7. října 2016 (OR. en) 13015/16 FIN 631 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Datum přijetí: 7. října 2016 Příjemce: Č. dok. Komise: COM(2016) 660 final Jordi AYET PUIGARNAU, ředitel,

Více

Jak správně určit cestovní náhrady při pracovní cestě v roce 2018

Jak správně určit cestovní náhrady při pracovní cestě v roce 2018 Jak správně určit cestovní náhrady při pracovní cestě v roce 2018 Náhrada jízdních výdajů Použije-li zaměstnanec (na žádost zaměstnavatele) soukromé motorové vozidlo, přísluší mu za každý 1 km jízdy základní

Více