Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace"

Transkript

1 Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vytvořeno Určeno pro Přílohy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, Varnsdorf, IČO: tel CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 0105 Miloš Kafka Trojčlenka VY_32_INOVACE_0105_0108 Trojčlenka nepřímá úměra výkladová část Problematika počítání metodou trojčlenky nepřímá úměra, výkladová část Matematika 1. ročník, studijní a učební obory Bez příloh Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Středisko oborů služeb a cestovního ruchu, Bratislavská 2166, Varnsdorf Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Miloš Kafka.

2 Trojčlenka Nepřímá úměra výkladová část Organizace výuky: Tento materiál lze využít v elektronické i tištěné podobě, aby mohlo být dosaženo samostatné individuální i skupinové práce. Učitel má možnost žákům předat i výsledky úloh, čímž lze docílit stavu, kdy si žáci sami budou ověřovat správnost svých postupů a tak se samostatně zdokonalovat bez přílišné pozornosti učitele. Ten tak má více času k pomoci pomalejším žákům. Na tento materiál navazuje materiál s množstvím úloh k procvičování. Poznámky: Forma textového dokumentu je zvolena proto, aby bylo umožněno žákům vpisovat si své poznámky v elektronické podobě. Samozřejmě je možné materiál tisknout a vpisovat poznámky i v neelektronické podobě. Pro grafické znázorňování v elektronické podobě je nutné mít zobrazen panel Kreslení. Grafy lze vytvářet k tomu určeným softwarem.

3 Trojčlenka nepřímá úměra Problémy a příklady, které se řeší pomocí postupu nazvaného trojčlenka nepřímá úměra, si nejdříve ukážeme na níže uvedených obrázcích. Představ si, že jsi manažer(ka) a cílem tvé práce je pomáhat lidem v jejich životních situacích. Např. s výchovou, doučováním, finančním poradenstvím, apod. Pozn: ty jsi ten(ta) s kravatou. Kolika klientům musíš podle obrázku vlevo pomoci? Vybarvi, zakroužkuj, nebo jinak graficky znázorni všechny klienty, kterým musíš pomoci. Obr. 1 Pověst o tvé dobré pomoci se rychle rozšířila a proto k tobě přišlo více klientů. Kolika klientům musíš podle obrázku vlevo pomoci? Vybarvi, zakroužkuj, nebo jinak graficky znázorni všechny klienty, kterým musíš pomoci. Obr. 2 Toto množství klientů ale již sám(sama) nezvládneš a proto jsi zaměstnal(a) dalšího manažera.

4 S tímto novým kolegou si klienty rozdělíte rovným dílem. Kolika klientům musíš podle obrázku vlevo pomoci? Kolika klientům musí pomoci tvůj kolega? Kolika klientům pomůžete dohromady? Obr. 3 Graficky rozděl klienty, kterým pomůžeš ty a kterým pomůže tvůj kolega. Proto, aby byla Vaše nabízená pomoc efektivní jsi zaměstnal(a) dalšího manažera a opět si klienty rozdělíte rovným dílem. Kolika klientům musíš podle obrázku vlevo pomoci? Kolika klientům musí pomoci tvůj první kolega? Kolika klientům musí pomoci tvůj druhý kolega? Obr. 4 Kolika klientům pomohou pouze tvoji kolegové? Graficky rozděl klienty, kterým pomůže každý z vás.

5 Uvažuješ o tom, že by jsi zaměstnal(a) ještě jednoho manažera, se kterým byste si opět rozdělili klienty rovným dílem. Kolika klientům bys musel(a) podle obrázku vlevo pomoci? Kolika klientům by musel pomoci tvůj první kolega? Kolika klientům by musel pomoci tvůj druhý kolega? Obr. 5 Kolika klientům by musel pomoci tvůj třetí kolega? Kolika klientům pomohou pouze dva tvoji kolegové? Kolika klientům pomohou pouze tři tvoji kolegové? Graficky rozděl klienty, kterým pomůže každý z vás.

6 Co jsi se naučil(a) na obrázcích? 1) Čím více bylo manažerů tím musel pomoci každý z nich více nebo méně klientům? 2)Když jste spolupracovali dva manažeři, musel každý z Vás pomoci: a) všem klientům b) třetině klientů c) polovině klientů d) čtvrtině klientů 3) Když jste spolupracovali tři manažeři, musel každý z Vás pomoci: a) všem klientům b) třetině klientů c) polovině klientů d) čtvrtině klientů 4) Když byste spolupracovali čtyři manažeři, musel by každý z Vás pomoci: 5) Představ si, že pracujete ve dvojicích (viz. obrázek). Původně jste byli jedna dvojice, která musela pomoci 12-ti klientům. Zaměstnali jste ale další dvojici, se kterou si rozdělíte klienty rovným dílem. a) Kolika klientům bude muset pomoci každá z dvojic? b) Bude muset každá z dvojic pomoci: a) všem klientům b) třetině klientů c) polovině klientů d) čtvrtině klientů Odpově'd: 6)Představ si, že jste přibrali ještě třetí dvojici (viz. obrázek). Klienty si rozdělíte rovným dílem mezi dvojice. a) Kolika klientům bude muset pomoci každá z dvojic? b) Bude muset každá z dvojic pomoci: a) všem klientům b) třetině klientů c) polovině klientů d) čtvrtině klientů Odpově'd: 7) Vlastními slovy popiš, co znamená nepřímá úměra?

7 Výsledky o obrázcích Obrázek 1: Jsi sám(sama) a proto musíš všem 4-em klientům pomoci sám(sama). Obrázek 2: Opět jsi sám(sama) a proto musíš všem 12-ti klientům pomoci sám(sama). Obrázek 3: Zde jste již dva(dvě) a proto si klienty rozdělíte na polovinu. Polovina z 12 je 6 (12 / 2). Tedy 6-ti klientům pomůžeš ty a 6-ti klientům pomůže tvůj kolega. Dohromady tedy pomůžete 12-ti klientům. Obrázek 4: Zde již tři kolegové. Klienty si proto rozdělíte na třetiny. Třetina z 12 jsou 4 (12 / 3). Proto ty pomůžeš 4-em klientům, tvůj první kolega pomůže 4-em klientům a také tvůj druhý kolega pomůže 4-em klientům. Z toho také plyne, že pouze tvoji kolegové pomohou dohromady 8-mi (4+4) klientům. Obrázek 5: Zde byste byli již čtyři a proto by každý z Vás mohl pomoci čtvrtině klientů. Čtvrtina klientů z 12 jsou 3 (12 / 4). Proto každý(á) z Vás pomůže 3-em klientům. Z toho vyplývá, že pouze dva tvoji kolegové pomohou dohromady 6-ti (3+3) klientům a tři tvoji kolegové pomohou dohromady 9-ti (3+3+3) klientům. Co jsi se naučil(a) na obrázcích? 1) Čím více bylo manažerů, tím méně klientům musel každý z nich pomoci. 2) c polovině klientů 3) b třetině klientů 4) d čtvrtině klientů 5) a) 6; b) c polovině klientů, protože jsou dvě dvojice 6) a) 4; b) b třetině klientů, protože jsou tři dvojice 7) Nepřímá úměra čím více je jednoho, tím méně bude druhého a naopak. Nikdy nebude platit, že čím více, tím více..., apod. čím méně, tím méně...

8 Problémové úlohy [Text k úlohám muži :] Táta se připravuje na tuhou zimu a proto si objednal 80 metráků uhlí. A jako každý rok, jsi dostal za úkol, toto množství uhlí složit do sklepa. Z předchozích let také víš, že ti to vždy zabralo cca 24 hodin. [úloha 1:] Tolik času ale nemáš, tak si chceš pozvat svého kamaráda. Kolik hodin budete skládat dané množství uhlí, když oba dva pracujete zhruba stejně výkonně? [úloha 2:] Stále je to hodně času, který nemáš. Jak dlouho by vám trvalo složit původní množství uhlí, když by jsi si pozval 2 kamarády? Uvažuj, že pracují stejně výkonně jako ty. [úloha 3:] Líbí se ti, jak se ten čas zkracuje s narůstajícím množstvím stejně výkonných kamarádů. Jen tak pro zajímavost chceš určit, kolik času by vám trvalo složit původní množství uhlí do sklepa, když by jsi si pozval 3 stejně výkonných kamarádů. [Text k úlohám dívky :] Pravidelně každý rok o velkých prázdninách chce mamka udělat doma generální úklid. Stejně jako každý rok, jsi dostala tuto činnost na starosti. Z předchozích let také víš, že uklidit celou velkou vilu ti zabere 24 hodin. [úloha 1:] Tolik času ale nemáš, tak si chceš pozvat svou kamarádku. Kolik hodin budete uklízet, když pracujete obě dvě stejně výkonně? [úloha 2:] Stále je to hodně času, který nemáš. Jak dlouho by vám trvalo uklidit celou vilu, když by jsi si pozvala 2 kamarádky? Uvažuj, že pracují stejně výkonně jako ty. [úloha 3:] Líbí se ti, jak se ten čas zkracuje s narůstajícím množstvím stejně výkonných kamarádek. Jen tak pro zajímavost chceš určit, kolik času by vám trvalo uklidit celou vilu, když by jsi si pozvala 3 stejně výkonné kamarádky.

9 [úloha - společná 4:] Podle předchozích zadání vytvoř tabulku, která bude ukazovat potřebný čas na složení uhlí, či úklid, vzhledem k počtu lidí, kteří se na této činnosti podílejí. Z vytvořené tabulky vytvoř spojnicový graf, který přehledně zobrazí pozorovaný vztah mezi časem a počtem lidí. V grafu zobrazený vztah popiš svými slovy. [úloha - společná 5:] Podle předchozích zadání vytvoř tabulku, která bude ukazovat zlomek k původnímu času na složení uhlí, či úklid, vzhledem k počtu lidí, kteří se na této činnosti podílejí. Např. pro dvě osoby se jedná o zlomek ½. Z vytvořené tabulky vytvoř spojnicový graf, který přehledně zobrazí pozorovaný vztah. [úloha - společná 6:] Z uvedených úloh a grafů zkus sestavit postup, kterým by se daly vypočítat podobné příklady - trojčlenka nepřímé úměry.

10 Výsledky úloh 1-3 1)12 hodin 2) 8 hodin 3) 6 hodin 4) Počet osob Potřebný čas (hod.) přímé úměry, ale křivka. 5) Počet osob Potřebný čas (hod.) 1 1/2 1/3 1/4 Čím více lidí by se mělo podílet na činnosti, tím méně celkového času potřebuji a obráceně. Grafem již není přímka, jako v případě

11

12 Vyjasnění postupu počítání nepřímé úměry Jak poznáš, zda jde o nepřímou úměru? Viz. graf v úloze 4. Čím více bylo osob podílejících se na práci, tím méně času bylo zapotřebí Nepřímá úměra = čím více tím méně; čím méně tím více Na předchozí úloze 1 si nyní vysvětlíme postup, jak počítat tento typ příkladů nepřímá úměrnost. [první krok :] Určit násobek veličiny, kterou zjišťuji. Pokud nás zajímá, jak se změní čas na složení uhlí (úklid), pak je touto veličinou právě tento čas. Tento čas se totiž mění vzhledem k počtu lidí, kteří se na činnosti podílejí. Násobek se určí takto: Kolikrát je počet lidí větší, tolikrát bude čas menší. Pokud budu sám (sama) sklízet uhlí (uklízet vilu) potřebuji 24 hod. Ve dvou to bude polovina, tedy 12 hod. Počet lidí je totiž 2x větší. Čas bude proto 2x menší. Násobek času je tedy ½ = 0,5 [druhý krok :] Zjištěným násobkem vynásobit původní čas. [rozvinutí prvního kroku :] První krok platí pouze pro krásné počty. Ale např. v následujícím případě to není již tak jednoduché. 2 lidé sklízejí uhlí 24 hod. Kolik hodin jej budou sklízet 3 lidé? Kolikrát je počet lidí větší? Kolikrát musíš vynásobit 2, abys dostal(a) 3? x * 2 = 3 x = 3 / 2 Lidí je 3/2 x (1,5 x) více, proto bude času 3/2 x méně = = 48 = 16 hod. 3

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vytvořeno 18.6.2013 Určeno pro Přílohy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední

Více

Trojčlenka. Přímá úměra výkladová část. Organizace výuky:

Trojčlenka. Přímá úměra výkladová část. Organizace výuky: Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vytvořeno 18.6.2013 Určeno pro Přílohy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vytvořeno 18.6.2013 Určeno pro Přílohy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Matematika 1. ročník, studijní a učební obory Bez příloh

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Matematika 1. ročník, studijní a učební obory Bez příloh Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vytvořeno 18.5.2013 Určeno pro Přílohy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity IV/2-1/20 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková. Výukový materiál

Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková. Výukový materiál 1 Výukový materiál Identifikační údaje škol Všší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 07 7 Varnsdorf, IČO: 1838387 www.vosassvdf.cz, tel. +2012372632 Číslo

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Úvod do vkládání a formátování obrázků a tabulek. Informační a komunikační technologie: studijní a učební obory Bez příloh

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Úvod do vkládání a formátování obrázků a tabulek. Informační a komunikační technologie: studijní a učební obory Bez příloh Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vytvořeno 18.6.2013 Určeno pro Přílohy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vytvořeno 18.6.2013 Určeno pro Přílohy VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0204 Mgr. Petra Kolompárová, DiS. Tematická oblast Občan a právo Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0204_0112

VÝUKOVÝ MATERIÁL. 0204 Mgr. Petra Kolompárová, DiS. Tematická oblast Občan a právo Číslo a název materiálu VY_32_INOVACE_0204_0112 Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_09 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity IV/2-1/21 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Movie maker výroba pásma fotografií - filmu (pracovní list)

Movie maker výroba pásma fotografií - filmu (pracovní list) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.128/02.0055 Movie maker výroba pásma fotografií - filmu (pracovní list) Označení: EU-Inovace-Inf-6-05 Předmět: Informatika Cílová

Více

Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581. Datum: 7. 02. - 10. 2. 2012. Ročník: 7.

Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581. Datum: 7. 02. - 10. 2. 2012. Ročník: 7. Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Marie Smolíková Datum: 7. 02. - 10. 2. 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh:

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 20 VY 32 INOVACE

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 20 VY 32 INOVACE Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 20 VY 32 INOVACE 0101 0120 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Vyšší

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

RODINA A FINANCE. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

RODINA A FINANCE. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život RODINA A FINANCE MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_39_18 Tématický celek: RODINA A FINANCE

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_01_03_MAT_Pr

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_01_03_MAT_Pr Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ č. VY_32_INOVACE_01_03_MAT_Pr CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

Zpráva 360. 24. února 2010. Jana Thomasová. Manažerský dotazník Thomas. Soukromé & důvěrné

Zpráva 360. 24. února 2010. Jana Thomasová. Manažerský dotazník Thomas. Soukromé & důvěrné Zpráva 360 24. února 2010 Jana Thomasová Manažerský dotazník Thomas Soukromé & důvěrné Obsah Úvod Správné pochopení zprávy 360 stupňů vycházející ze zpětné vazby Průměry schopností Graf 5 nejvyšších a

Více

Vzdělávací oblast. Matematika a její aplikace. Matematika. Tematický okruh

Vzdělávací oblast. Matematika a její aplikace. Matematika. Tematický okruh Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT JÍDLO VY_32_INOVACE_M_02_17 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Anotace Klíčová slova Druh učebního materiálu Cílová skupina/ročník

Více

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. číslo)

METODICKÉ LISTY. výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech. číslo) METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Karlových Varech reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/02.0003 Sada metodických listů: KABINET MATEMATIKY

Více

Odhalit záměr. 1. Připravte si malé papírky, které jste obdrželi od učitele. Pozorně vyslechněte učitelův úvod. Co se naučíte.

Odhalit záměr. 1. Připravte si malé papírky, které jste obdrželi od učitele. Pozorně vyslechněte učitelův úvod. Co se naučíte. Odhalit záměr Co se naučíte Naučíte se odhalovat záměry účastníků digitální komunikace. Naučíte se od sebe oddělit co druzí chtějí obsah komunikace a jak to říkají formu komunikace. Kolik máte času 45

Více

Počáteční počítání final.notebook. April 20, 2013 ZAPIŠ KOLIK. Počáteční počítání ( Počet předmětů v množině ) ZAPIŠ KOLIK. ZAPIŠ KOLIK řešení

Počáteční počítání final.notebook. April 20, 2013 ZAPIŠ KOLIK. Počáteční počítání ( Počet předmětů v množině ) ZAPIŠ KOLIK. ZAPIŠ KOLIK řešení April 0, 0 ZAPIŠ KOLIK Počáteční počítání ( Počet předmětů v množině ) VY INOVACE_Matematika, Použití:. třída Datum vypracování:..0 Datum pilotáže: 0..0,..0 Metodika: Počáteční počítání v oboru 0. Žáci

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.1076 Pro vzdělanější Šluknovsko 32 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu Název

Více

1.1 Zlomky pracovní list 4

1.1 Zlomky pracovní list 4 1.1 Zlomky pracovní list 4 1. Jindra připravoval oslavu svých jedenáctých narozenin a pozval Janu, Pavla a Tondu. Načrtl si všechny předměty, které bude na oslavě rozdávat nebo půjčovat. a) Pomoz mu jablka,

Více

Složené kmitání. Mechanické kmitání a vlnění

Složené kmitání. Mechanické kmitání a vlnění Předmět: Fyzika Doporučený ročník: 2 Vazba na ŠVP: Mechanické kmitání a vlnění Cíle Zavedení pojmu složené kmitání (kdy a jak vzniká). Určení podmínek, na kterých závisí vlastnosti složeného kmitavého

Více

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Nácvik dodržování hranice slov ve větě

Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Nácvik dodržování hranice slov ve větě Podpůrný výukový materiál s využitím ICT* Podpůrný výukový materiál reedukační hodiny * Název: Autor: Nácvik dodržování hranice slov ve větě Mgr. Jana Hornychová Datum vzniku: 26.4.2015 Obsah: Krycí list,

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_32_INOVACE_CH29_3_10 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

učebnice MATEMATIKA a JEJÍ APLIKACE zpracoval Jiří Karas

učebnice MATEMATIKA a JEJÍ APLIKACE zpracoval Jiří Karas MATEMATIKA učebnice a JEJÍ APLIKACE zpracoval Jiří Karas OBSAH Úvod...................................................... 2 1. Výpočet plochy, obvodu, objemu 6., 7. ročník....................... 5 2. Výpočet

Více

Slovesa. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život

Slovesa. MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Slovesa MASARYKOVA ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VELKÁ BYSTŘICE projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_25_01 Tématický celek: Gramatika, skladba,

Více

Instrukce pro administrátora

Instrukce pro administrátora nomi Instrukce pro administrátora POTŘEBNÝ PODNĚTOVÝ MATERIÁL: 4 hrací kostky 1 tužka obyčejná volný papír k testu vytvořené sady obrázků I. Počty A) Auta s koly Popis úkolu: V podnětovém materiálu má

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory. Název:

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory. Název: Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střídavé motory Rozběh kotvy nakrátko (statorové

Více

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY

POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY POČTENÍČKO PRO PŘEDŠKOLÁKY a jejich rodiče Ahoj kamarádi, vítejte na palubě lodi Veselá plachta, jejímž cílem je Ostrov. Mé jméno je Tom a jsem na této lodi plavčíkem. Během plavby vás seznámím se životem

Více

KEA 2010/2011. Průběh vzdělávání (kvalita výuky) - rodičovský dotazník BGLMV 4. A 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10%

KEA 2010/2011. Průběh vzdělávání (kvalita výuky) - rodičovský dotazník BGLMV 4. A 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 10 Průběh vzdělávání (kvalita výuky) - rodičovský dotazník 9 8 7 6 1 Odpovídá škola Vašim potřebám? Jste spokojen/a s kvalitou výuky cizích jazyků? Jste spokojen/a s kvalitou výuky matematiky? Jste spokojen/a

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu ázev projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PEÍZE ŠKOLÁM CZ.1.7/1.4./21.2146

Více

Google Apps. dokumenty 5. verze 2012

Google Apps. dokumenty 5. verze 2012 Google Apps dokumenty verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Formuláře... K čemu jsou formuláře dobré?... Spuštění formuláře... Nastavení formuláře... Vytváření otázek... 6 Změna vzhledu formuláře... 8 Zveřejnění

Více

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce)

Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Výukové materiály Název: Elektromagnetismus 3. část (Elektromagnetická indukce) Téma: Vznik indukovaného napětí, využití tohoto jevu v praxi Úroveň: 2. stupeň ZŠ, případně SŠ Tematický celek: Vidět a poznat

Více

ICILS 2013 VÝSLEDKY Z PILOTNÍHO ŠETŘENÍ

ICILS 2013 VÝSLEDKY Z PILOTNÍHO ŠETŘENÍ ICILS 2013 VÝSLEDKY Z PILOTNÍHO ŠETŘENÍ Mezinárodní šetření počítačové a informační gramotnosti Praha, listopad 2012 ŠKOLNÍ ZPRÁVA Základní škola Jih, Komenského 459, Mariánské Lázně KÓD VAŠÍ ŠKOLY: S15

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 29. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti

Mgr. Radmila Jonešová. Datum: 29. 5. 2012. Ročník: 4. Vzdělávací obor: Rozvoj čtenářské gramotnosti VY_12_INOVACE_1JON16 Autor: Mgr. Radmila Jonešová Datum: 29. 5. 2012 Ročník: 4. Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Rozvoj čtenářské gramotnosti Dopravní výchova Cyklista Změna směru

Více

Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Čas Místo Materiál Metoda

Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Čas Místo Materiál Metoda Růst v Kristu C na pomoc tvému studiu Uvědomuješ si, že když studuješ Písmo, máš při sobě osobního průvodce? Je ti vždy k dispozici, aby ti dal porozumět slovu, které čteš a aby to slovo promlouvalo do

Více

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá.

JMENUJI SE: To je otisk mé ruky: Baví mě: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. To jsem JÁ 1I JMENUJI SE: Baví mě: To je otisk mé ruky: S čím si rád/a hraju: Namaluj/napiš na každý prst osobu, která ti pomáhá. 2I Jmenuji se......... a je mi... let. Žiju společně s: Bydlím v: Nejvíc

Více

Výuka IVT pro MŠ. Autor: Mgr. Lenka Justrová. Datum (období) tvorby: 3. 1. 30. 1. 2013. Ročník: MATEŘSKÉ ŠKOLY. Vzdělávací oblast: NA ZAHRADĚ

Výuka IVT pro MŠ. Autor: Mgr. Lenka Justrová. Datum (období) tvorby: 3. 1. 30. 1. 2013. Ročník: MATEŘSKÉ ŠKOLY. Vzdělávací oblast: NA ZAHRADĚ Výuka IVT pro MŠ Autor: Mgr. Lenka Justrová Datum (období) tvorby: 3. 1. 30. 1. 2013 Ročník: MATEŘSKÉ ŠKOLY Vzdělávací oblast: NA ZAHRADĚ Anotace: Děti se seznámí s tím, co všechno se musí udělat na zahrádce.

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zeměpis cestovního

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

ZÁZNAMOVÝ ARCH VY_42_INOVACE_M_I/2

ZÁZNAMOVÝ ARCH VY_42_INOVACE_M_I/2 Název školy Číslo projektu Název projektu Název šablony klíčové aktivity Zpracovatel sady DUM Název sady DUM Kód sady DUM Kód DUM Datum Tříd a VY_42_INOVACE_M_I/2.01 13.11. 2012 ZÁZNAMOVÝ ARCH VY_42_INOVACE_M_I/2

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt Šablona CZ.1.07/1.5.00/4.0415 Inovujeme, inovujeme III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) DUM č. VY_2_INOVACE_CH29_1_06 ŠVP Podnikání RVP 64-41-L/51

Více

Zhotovení kříže pod smuteční kytici z chvojí

Zhotovení kříže pod smuteční kytici z chvojí Zhotovení kříže pod smuteční kytici z chvojí Název školy Název projektu Číslo projektu Název šablony Stupeň a typ vzdělání Označení DUMu Předmět oblast Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Odborné

Více

ilit Aditivní syntéza zvuku Vazba na ŠVP: matematika goniometrické funkce, fyzika - akustika

ilit Aditivní syntéza zvuku Vazba na ŠVP: matematika goniometrické funkce, fyzika - akustika Téma aktivity: Předmět: matematika, fyzika Doporučený věk studentů: od 16 let Vazba na ŠVP: matematika goniometrické funkce, fyzika - akustika Cíle: V průběhu aktivity se žáci seznámí s jednoduchým principem

Více

MAT_303 Název: VY_32_INOVACE_01_MAT_303_OZŠ_reálná_čísla_II.docx. MAT_304 Název: VY_32_INOVACE_01_MAT_304_OZŠ_zlomky.docx

MAT_303 Název: VY_32_INOVACE_01_MAT_303_OZŠ_reálná_čísla_II.docx. MAT_304 Název: VY_32_INOVACE_01_MAT_304_OZŠ_zlomky.docx Název školy: SPŠ Ústí nad Labem, středisko Resslova Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.10.1036 Klíčová aktivita: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Digitální učební materiály Autor:

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření na elektrických strojích - transformátor část 3-2-1 Teoretický rozbor

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření na elektrických strojích - transformátor část 3-2-1 Teoretický rozbor MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření na elektrických strojích - transformátor část 3-2-1 Teoretický rozbor Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0093 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Sada: Pořadové číslo projektu: Šablona: Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 CZ.1.07/1.4.00/21.

Sada: Pořadové číslo projektu: Šablona: Ověření ve výuce: Třída: ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 CZ.1.07/1.4.00/21. ZŠ Litoměřice, Ladova Ladova 5 Litoměřice 412 01 www.zsladovaltm.cz vedeni@zsladovaltm.cz Pořadové číslo projektu: Šablona: 42_01 CZ.1.07/1.4.00/21.0948 Sada: II Ověření ve výuce: Třída: 7. 4. 2011 4.A

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity Vzdělávací oblast Vzdělávací předmět / obor Tematický

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databázové systémy MS Access formuláře a sestavy - vytváření Ing. Kotásek Jaroslav

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databázové systémy MS Access formuláře a sestavy - vytváření Ing. Kotásek Jaroslav Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databázové systémy MS Access formuláře

Více

Disney Uč se s námi Disney Uč se s námi

Disney Uč se s námi Disney Uč se s námi Milí rodiče, díky knihám ze série Disney Uč se s námi zvládnou vaše děti spoustu učiva mnohem snadněji. Uvnitř této knihy naleznete jasné a přehledně uspořádané úkoly, které vašim dětem pomohou při osvojování

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT SLOVESA (ANGLICKÝ

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

KUDY Z BUŇKY VEN. Obecná a buněčná biologie pro gymnázium. Kudy z buňky ven (pracovní list s písní) biologie. I. ročník čtyřletého gymnázia

KUDY Z BUŇKY VEN. Obecná a buněčná biologie pro gymnázium. Kudy z buňky ven (pracovní list s písní) biologie. I. ročník čtyřletého gymnázia Datum: 30. 12. 2012 KUDY Z BUŇKY VEN Projekt: Registrační číslo: Číslo DUM: Škola: Jméno autora: Název sady: Název práce: Předmět: Ročník: Studijní obor: Časová dotace: Vzdělávací cíl: Pomůcky: Inovace:

Více

instaluj Naučte se víc...

instaluj Naučte se víc... instaluj Naučte se víc... Metodická příručka pro školy k sadě aplikací Microsoft Office 2007 Autoři: Jiří Chytil & Boris Chytil Metodická příručka pro školy k sadě aplikací Microsoft Office 2007 Tato publikace

Více

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV

Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Pánem svého času Příprava na vyučování oboru Člověk a jeho svět s cíli v oblasti OSV Název učební jednotky (téma) Pánem svého času Stručná anotace učební jednotky Učební jednotka nabízí žákům možnost samostatně

Více

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (Matematika I. stupeň) III/2/MA1/2/9

Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (Matematika I. stupeň) III/2/MA1/2/9 Název projektu: Pořadové číslo projektu: Název klíčové aktivity: Číslo klíčové aktivity: Sada: Název DUM: Modernizace vzdělávání CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (Matematika

Více

Konference ICT ve školství 2011

Konference ICT ve školství 2011 Základní škola a mateřská škola Krouna 539 43 Krouna 303,(469341115, IČO 70986304, bank. sp. ČS Hlinsko 1145367369/0800 e-mail: zs_krouna@xaz.cz, http://www.zskrouna.cz Konference ICT ve školství 2011

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 11 VY 32 INOVACE 0101 0211

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 11 VY 32 INOVACE 0101 0211 Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 11 VY 32 INOVACE 0101 0211 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Jde ti to parádně! (Spočítal jsi všechny motýlky a brýle pana Peabodyho?) Teď nakresli sám 5 motýlků. Až je budeš mít, tak je vybarvi!

Jde ti to parádně! (Spočítal jsi všechny motýlky a brýle pana Peabodyho?) Teď nakresli sám 5 motýlků. Až je budeš mít, tak je vybarvi! MATEMATICKÉ OŘÍŠKY (1/5) Kolik vidíš dole motýlků? Svou odpověď napiš do tohoto rámečku: Kolik vidíš dole brýlí? Svou odpověď napiš do tohoto rámečku: Jde ti to parádně! (Spočítal jsi všechny motýlky a

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0110

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0110 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 10 VY 32 INOVACE 0114 0110 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Číslo a název šablony Vyšší odborná škola

Více

1.1.1 Jak se budeme učit a proč

1.1.1 Jak se budeme učit a proč 1.1.1 Jak se budeme učit a proč Předpoklady: Pedagogická poznámka: Otázky v této hodině nepromítám, ale normálně pokládám. Nechávám žákům čas a chci, aby své návrhy psali do sešitu. Pedagogická poznámka:

Více

Marketing Marketingový výzkum - dotazník

Marketing Marketingový výzkum - dotazník Výukový materiál zpracován v rámci operačního projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0512 Střední škola ekonomiky, obchodu a služeb SČMSD Benešov, s.r.o. Marketing Marketingový

Více

Název práce: Minimální mzda, životní a existenční minimum (pracovní list)

Název práce: Minimální mzda, životní a existenční minimum (pracovní list) Datum: 3. 2. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11 Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

3. série IV. roèníku kategorie JUNIOR Øe¹ení zasílej do 28. února 2006

3. série IV. roèníku kategorie JUNIOR Øe¹ení zasílej do 28. února 2006 3. série IV. roèníku kategorie JUNIOR Øe¹ení zasílej do 28. února 2006 Prázdninové sluníèko probudilo Matìje, Báru a Kosa do tøetího dne v Centrální vìdecké knihovnì. Mohli odpoèívat v pracovnì Báøina

Více

VY_32_INOVACE_M_02_16. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Nákup oblečení. Matematika a její aplikace.

VY_32_INOVACE_M_02_16. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Nákup oblečení. Matematika a její aplikace. Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Nákup oblečení VY_32_INOVACE_M_02_16 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Matematika a její aplikace Matematika Číslo a početní

Více

Software. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Software. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Software Mgr. Renáta Rellová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renáta Rellová. Dostupné z Metodického portálu

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0527

CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Projekt: Příjemce: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice

Více

Lekce 11 IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

Lekce 11 IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská

Více

Název: Téma: Autor: Číslo: Říjen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Název: Téma: Autor: Číslo: Říjen 2013. Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Elektrický proud střídavý Ideální kondenzátor

Více

Počet konzultací v ročnících Názvy vyučovacích předmětů za školní rok Povinné předměty 1. 2. 3. 4.

Počet konzultací v ročnících Názvy vyučovacích předmětů za školní rok Povinné předměty 1. 2. 3. 4. UČEBNÍ PLÁN UČEBNÍ PLÁN, PŘEHLED VYUŽITÍ TÝDNŮ, POZNÁMKY K UČEBNÍMU PLÁNU Kód a název RVP: 66-43-M/01 Knihkupecké a nakladatelské činnosti Název ŠVP: Poznávat, obdivovat a šířit knihu Délka a forma vzdělávání:

Více

Květina v zrcadle. Řešení: 0,5 + 0,5 + 2 = 3 m

Květina v zrcadle. Řešení: 0,5 + 0,5 + 2 = 3 m Květina v zrcadle Žena stojí 2 m od velkého zrcadla zavěšeného na stěně a drží malé zrcátko půl metru za hlavou. Jak daleko za velkým zrcadlem je obraz květiny, kterou má ve vlasech. Řešení: 0,5 + 0,5

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Téma: Název: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Funkce Funkce a její vlastnosti Ing. Vacková Věra

Více

AKCIDENČNÍ TISKOVINY

AKCIDENČNÍ TISKOVINY AKCIDENČNÍ TISKOVINY 16. Vizitky III. firemní a sloučené www.isspolygr.cz Vytvořila: Šárka Slavíčková Vytvořeno dne: 18. 10. 2012 Strana: 1/10 Škola Ročník 2. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní

Více

Rozprava v Řádu Lyricus

Rozprava v Řádu Lyricus Rozprava v Řádu Lyricus Prožitek Navigátora Celistvosti Tyto rozpravy přeložil James, tvůrce materiálů o Tvůrcích Křídel. Jsou velmi významnou součástí učebních metod, které používají instruktoři Výukového

Více

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření oteplovací charakteristiky část 3-3-1 Teoretický rozbor

MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření Měření oteplovací charakteristiky část 3-3-1 Teoretický rozbor MĚŘENÍ Laboratorní cvičení z měření část 3-3-1 Teoretický rozbor Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0093 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo materiálu:

Více

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ

ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast (předmět) Autor ANOTACE K VÝUKOVÉ SADĚ CZ.1.07/1.5.00/34.0705 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Ekonomika, Finanční

Více

František Hudek. duben 2012. Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu I. Seznámení s pracovním prostředím aplikace MS Excel.

František Hudek. duben 2012. Informační a komunikační technologie MS Excel Úvod do Excelu I. Seznámení s pracovním prostředím aplikace MS Excel. VY_32_INOVACE_FH01 Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek duben 2012 8. ročník

Více

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019

STAVÍME MOSTY REG. Č.: CZ 1.07/1.1.36/02.0019 Zachovejme zdravé životní prostředí na Vysočině i pro další generace Realizační tým Metodik RNDr. Miroslava Hanzalová Anotace Učitel / Předmět RNDr. Miroslava Hanzalová / Matematika Projekt Zachovejme

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.0/1.5.00/34.080 Název projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo a název šablony klíčové aktivity III/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

2. Jsi spokojen/a se svým třídním učitelem? 0% 1% 1. Chodíš rád/a do školy? 5. Jsi hrdý/á na svou školu?

2. Jsi spokojen/a se svým třídním učitelem? 0% 1% 1. Chodíš rád/a do školy? 5. Jsi hrdý/á na svou školu? Výsledky dotazníku spokojenosti se školou - otázky pro žáky 1. Chodíš rád/a do školy? 2. Jsi spokojen/a se svým třídním učitelem? 73% 1 3. Jsi spokojen/a s ostatními učiteli/učitelkami, které tě učí? 4.

Více

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU

DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU DRUHÝ ROČNÍK KRČÍNSKÉHO MARATONU PŘÍLOHA OBČASNÍKU ZŠ KRČÍN MASKOT: ŠNEK GRIGOR HESLO: I NEJPOMALEJŠÍ SE MOHOU ZÚČASTNIT! PÁTEK 30. 5. 2014 Rekordní druhý ročník Krčínského maratonu Rekordní druhý ročník

Více

Metodický list. Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní

Metodický list. Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické gramotnosti žáků základní Příjemce: Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Metodický list Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji matematické

Více

Hodnocení kurzu e-lka

Hodnocení kurzu e-lka Hezký den, děkujeme za čas, který strávíte vyplněním následujícího dotazníku. Vyplňování by vám nemělo zabrat více než 30 minut. Vaše odpovědi jsou pro nás velmi cenné a pomohou nám nejen vylepšit kurz

Více

Datum : 5. 3. 2012. Ročník: 3. Tematický okruh: Číslo a početní operace Znáte české bankovky? Papírové mince a bankovky pro každého žáka.

Datum : 5. 3. 2012. Ročník: 3. Tematický okruh: Číslo a početní operace Znáte české bankovky? Papírové mince a bankovky pro každého žáka. VY_62_INOVACE_1KOT35 Autor: Diana Kotová Datum : 5. 3. 2012 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Matematika a její aplikace Ročník: 3. Tematický okruh: Téma: Číslo a početní operace

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 15 VY 32 INOVACE 0101 0215

Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 15 VY 32 INOVACE 0101 0215 Vyšší odborná škola a Střední škola,varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 15 VY 32 INOVACE 0101 0215 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor

Více

Tabulkový procesor základní formátování a další základní operace VY_32_INOVACE_0105_0201 Vzorce, podmínky, odkazy Anotace

Tabulkový procesor základní formátování a další základní operace VY_32_INOVACE_0105_0201 Vzorce, podmínky, odkazy Anotace Úvod Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 66, 07 7 Varnsdorf, IČO: 8887 www.vosassvdf.cz, tel. +076 Číslo projektu CZ..07/..00/.076

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

VÝCHOVA LIDSKÝCH CTNOSTÍ

VÝCHOVA LIDSKÝCH CTNOSTÍ Doplňkový materiál pro hodiny etiky a prvouky, pro třídnické hodiny ROSTEME (I.) VÝCHOVA LIDSKÝCH CTNOSTÍ pro 1. a 2. ročník ZŠ Základní škola Parentes TEXTY: Mgr. Veronika Rybníčková, vystudovala učitelství

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Digitální učební materiály www.skolalipa.cz. III/ 2- Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Číslo: Anotace: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Databáze Vytváření formulářů Ing.

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632 Číslo projektu VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys

lidí ve firmě CÍLEM JE ÚSPĚCH Petr Hrubý Vlastníbyznys CÍLEM JE ÚSPĚCH lidí ve firmě Petr Hrubý V roce 1998 založil společnost Broker Consulting, z níž se za 17 let stal přední hráč na tuzemském trhu finančních konzultantů. Dnes přichází firma na trh s projektem

Více