Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti"

Transkript

1 Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti Americko-izraelský výbor pro veřejné záležitosti (American Israel Public Affairs Committee, AIPAC) je americká lobbistická skupina, jejímž cílem je propagovat silnou americkou podporu Izraele. Mezi její členy patří zástupci americké veřejnosti, ale i členové jak Republikánské, tak Demokratické strany. AIPAC patří bezpochyby k nejsilnějším a nejvlivnějším organizacím v Kongresu. Finance získává především z příspěvků a darů svých členů. Mezi hlavní cíle této zájmové skupiny patří silně lobbovat za americký nátlak na Palestinskou samosprávu a dodržování jejích závazků v boji proti terorismu, propagace případného vzniku židovského Izraele a demilitarizované Palestiny, boj proti íránskému jadernému programu a snaha o zavedení sankcí vůči Íránu. Rozvoj ekonomické a vojenské spolupráce mezi USA a Izraelem, a to včetně sdílení informací tajných služeb obou zemí. Prosazování tvrdého postoje a odsuzování státu a (teroristických) skupin nepřátelských Izraeli a lobbing za demokratizaci Blízkého Východu. Během letitého působení v Kongresu Spojených států amerických se organizace nevyhnula řadě skandálů a kontroverzím například zákulisní podpora války v Iráku. Pro potřeby Českého modelu amerického Kongresu Daniel Hagan.

2 Americká křesťanská koalice Americká křesťanská koalice je nezisková, ale politická organizace založená v roce 1989 prezidentským kandidátem Marionem Robertsem lobbující za udržování a prosazování křesťanských hodnot. Sdružuje křesťanské fundamentalisty, konzervativně smýšlející křesťany i neo-evangelíky. Organizace se pohybuje především v oblasti sociálních věcí a školství. Hlavními prioritami Americké křesťanské koalice jsou upevňování rodinných vazeb a podpora rodinného soužití. V souvislosti s tím lobbují za změny v zákoně, podporu křesťanských komunit a sociálně slabších rodin. Při každých volbách rozesílá tato organizace desítky milionů informačních letáků, ve kterých vysvětluje pozice jednotlivých kandidátů v oblasti rodiny a občanského soužití. Informují rodiny o problémech a změnách v legislativě. Snaží se veřejně prezentovat a obhajovat křesťanské hodnoty veřejně a v médiích, především pořádáním různých konferencí a seminářů. Mimo to také odsuzují jakákoli protikřesťanská hnutí a obhajují práva věřících. Největší popularitě se křesťanská koalice těší především v jižanských státech. Pro potřeby Českého modelu amerického Kongresu Daniel Hagan.

3 Amnesty International Amnesty International je největší a nejspíše také nejvýznamnější mezinárodní hnutí bojující za lidská práva, jež za svou práci obdrželo Nobelovu cenu za mír v roce Působnost organizace pokrývá většinu států světa a její členové pocházejí z více než 150 zemí. Za práva jednotlivců, skupin či menšin, jejichž lidská práva byla nebo jsou porušována, bojuje Amnesty International několika způsoby, ale tím základním je pořádání kampaní na podporu poškozených osob. Díky obrovské členské základně, čítající více než 3 miliony členů, mají kroky organizace vždy velkou váhu. Historie Amnesty International začala v roce 1961, když Peter Benenson svým článkem Zapomenutí vězni zahájil světovou kampaň Appeal for Amnesty 1961, usilující o propuštění dvou vězněných portugalských studentů. Téhož roku bylo zahájeno stálé mezinárodní hnutí na ochranu svobody názoru a vyznání. Tímto byla nastavena první oblast zájmu organizace. Postupem času se přidaly další témata. Dnes se Amnesty International zabývá hlavně následujícími oblastmi: ochrana svobody projevu, ochrana práv žen, menšin, domorodců či uprchlíků, zrušení trestu smrti, spravedlivý soud za zločiny proti lidskosti, odpovědnost korporací a podniků v případě porušování lidských práv nebo ochrana lidské důstojnosti. Amnesty International jedná zejména s vládami, které se snaží přinutit, ke změně jejich politiky, aby nedocházelo k porušování lidských práv, ale reputace hnutí v minulosti vedla i k tomu, že na jeho výzvy reagovala i Organizace spojených národů. Mimoto někdy apeluje i na jiné nevládní organizace či jednotlivce. Amnesty International požívá také velkou přízeň médií, které jí poskytují velký prostor pro rozšíření důležitých informací. Takto je vytvářen tlak, který již mnohokrát vedl k úspěšnému zakončení kampaně. Pro potřeby Českého modelu amerického Kongresu Lukáš Kraina.

4 Carnegieho nadace pro mezinárodní mír Carnegieho nadace pro mezinárodní mír (Carnegie Endowment for International Peace) založená již v roce 1910 představuje vůbec první instituci, jenž můžeme označit za think-tank. Toto pracoviště bylo ve Spojených státech amerických navíc prvním, které se věnovalo otázkám zahraniční politiky. Již od svého založení vlivným ocelářským magnátem Andrewem Carnegiem, jedním z hlavních podporovatelů zapojení USA do světové politiky, se profilovala jako formálně nestranická organizace, nicméně již svým názvem se jasně přiklonila k liberálnímu pohledu na mezinárodní vztahy, tedy k podpoře mírového úsilí a pacifismu. Nikdy nesdílela izolacionismus a naopak lobovala za posílení mezinárodní spolupráce, za což dostal jeden z jejích prezidentů, Nicholas Butler, v roce 1927 Nobelovu cenu míru. Od období, kdy byl F. D. Roosevelt u moci, silně podporuje politiky Demokratické strany. V období studené války byla nadace velmi aktivní ve tvorbě norem mezinárodního práva a úzce spolupracovala s Organizací spojených národů. Do roku 2008 také vydávala prestižní časopis Foreign Policy. V americké zahraniční politice pokračuje v hájení svých hodnot, tedy v udržování míru a aktivní role USA v zahraničí. Kromě víry v mírové řešení sporů sdílí i liberální pohled na bezpečnostní otázky. Z toho vyplývá, že zastává názor, že války vznikají jako následek zbrojení či sociální nespravedlnosti, proto organizace obhajuje jaderné i konvenční odzbrojení a globální podporu lidských práv. Organizace rovněž věří v široké pojetí bezpečnosti, tedy v nutnost mezinárodně zajišťovat nejen bezpečnost politickou (absenci válek), ale i ekonomickou, energetickou, sociální či environmentální, které všechny mohou mít potenciál ohrozit bezpečnost, což se v praxi odráží na podpoře nadaci protidrogové válce v Mexiku, sociálních reforem v rozvojových zemích i rozvojové pomoci. Pro potřeby Českého modelu amerického Kongresu Tomáš Konečný.

5 Hudson Institute Hudson Institute (HI) je think-tank amerických zahraničněpolitických realistů, i když činnost HI se neomezuje jen na vnější politiku. Institut byl založen roku Jeho členy jsou odborníci z oblastí jako ekonomie, teritoriální studia, politologie, ale i přírodních věd, včetně medicíny. Činnost organizace spočívá především ve vydávání publikací a komentování aktuálního dění. Kromě zásad realismu (viz níže), také HI obhajuje volný trh a náboženskou svobodu. Má blíže k republikánům než k demokratům a vydatně kritizuje prezidenta Obamu, ať už v otázce jaderných zbraní (kde HI obhajuje typicky realistický názor, že svět bez těchto zbraní je utopie a Obamovy pokusy jsou pro USA nebezpečné), postoji k občanské válce v Sýrii, ekonomiky USA či reformy zdravotnictví. Základní premisy realismu, které HI hájí, jsou tyto: relevantní subjekty mezinárodních vztahů jsou pouze státy (nikoliv mezinárodní organizace či jednotlivci), jejich hlavním cílem je v první řadě zajištění vlastní bezpečnosti, v řadě druhé mocenská expanze. Protože jeden stát nemůže expandovat bez ohrožení bezpečnosti druhého, není možný trvalý mír a válku nelze vymýtit. Mezinárodní společenství je ze své podstaty anarchické, státům nezbývá, než jednat jednostranně. Relativní bezpečnost zajišťuje pluralita moci, přičemž klasik neorealismu Waltz se domníval, že je nejlepší svět bipolární. Podoba světa vychází z lidské povahy, která je neměnná, ideologie jsou druhořadé a často utopické. Pro potřeby Českého modelu amerického Kongresu Tomáš Konečný.

6 Rada pro mezinárodní otázky Rada pro mezinárodní vztahy (Council of Foreign Relations, CFR) je neziskové, nadstranické občanské sdružení, think-tank a vydavatelství s cílem sdružovat odborníky, diplomaty a akademiky z oblasti amerických mezinárodních vztahů a politiky. Členy CFR jsou a byli významní politici, vlivné celebrity a také šéfové velkých nadnárodních korporací. Council of Foreign Relations je jedním ze zásadních center myšlení a významně přispívá k tvarování agendy a priorit americké zahraniční politiky. CFR představuje neveřejné diskusní fórum pro nejvlivnější, nevýznamnější a nejmocnější. Zároveň vydává dvouměsíčník Foreign Affairs, jehož analytické články jsou široce uznávány a citovány. Z akademického hlediska je CFR brán jako významné centrum a zdroj myšlení, výzkumu a rozvoje myšlenek z oblasti globálních mezinárodních vztahů a politiky. CFR si pečlivě hlídá svou nestrannost, a snaží se na základě výzkumu a analýzy globální politiky objektivně předvídat trendy a události v nedaleké budoucnosti, ale i v dlouhodobějším horizontu. Council of Foreign Relations je díky svému širokému vlivu nad americkou zahraniční politikou terčem kritiky od libertariánských a anarchistických skupin, které CFR konspiračně obviňují z uzurpace reálné moci nad mezinárodní agendou a i dokonce tvorby nového světového pořádku, mimo odpovědnost vůči globálnímu publiku. Pro široké publikum z politické a akademické sféry však CFR zůstává velmi váženou institucí a vlivným hráčem na poli mezinárodních vztahů a diplomacie. Pro potřeby Českého modelu amerického Kongresu Michal Zikmund.

Subjekty mezinárodního práva: svrchované státy, mezinárodní organizace. mezinárodní obyčeje (např. zásada zákazu přivlastňování kosmického prostoru)

Subjekty mezinárodního práva: svrchované státy, mezinárodní organizace. mezinárodní obyčeje (např. zásada zákazu přivlastňování kosmického prostoru) Otázka: Mezinárodní právo Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): wanda Rozlišuje se mezinárodní právo veřejné a soukromé (odvětví vnitrostátního práva- úprava soukromoprávních vztahů v rámci vztahů

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-168

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-168 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro zahraniční věci 8. 1. 2014 2013/2147(INI) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 1-168 Návrh zprávy Ana Gomes (PE524.523v01-00) Saúdská Arábie, její vztahy s EU a její úloha na Blízkém

Více

politický systém založený na všeobecné účasti občanů na správě státu

politický systém založený na všeobecné účasti občanů na správě státu Otázka: Demokracie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Eli Demokracie = vláda lidu (z řečtiny demos lid, kratos vláda) politický systém založený na všeobecné účasti občanů na správě státu založena

Více

Veřejná politika - úvod VP vznikla v 60. letech 20. století z politologie, sociologie, ekonomie a dalších disciplín Vznikla z potřeby porozumět specifickým politickým problémům Pro VP neexistuje jednotná,

Více

PŘEDSTAVUJEME ZPRAVODAJ ČSVTS

PŘEDSTAVUJEME ZPRAVODAJ ČSVTS Česká kosmická kancelář Česká kosmická kancelář (Czech Space Office, CSO) je nezisková organizace, která byla založena v roce 2003 s cílem zajišťovat pro Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT)

Více

Ing. Ladislav Holub Ing. Ondøej Šimunek Mgr. Michael Pondìlíèek Bohuslav Krajšek

Ing. Ladislav Holub Ing. Ondøej Šimunek Mgr. Michael Pondìlíèek Bohuslav Krajšek Životní prostøedí, vìc veøejná Ing. Ladislav Holub Ing. Ondøej Šimunek Mgr. Michael Pondìlíèek Bohuslav Krajšek Tato publikace je urèena všem obèanùm a obèanským iniciativám, kterým není lhostejný stav

Více

VOJENSKÁ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Praha 2002

VOJENSKÁ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Praha 2002 VOJENSKÁ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Praha 2002 Obsah A. ÚVOD 2 B. HODNOCENÍ BEZPEČNOSTNÍ SITUACE 3 C. POSLÁNÍ A ÚKOLY OZBROJENÝCH SIL ČESKÉ REPUBLIKY 5 D. STRATEGIE VOJENSKÉ OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY 8 E.

Více

PRÁVO a) Vysvětlete, co je to právo, jaký je vztah mezi objektivním a subjektivním právem

PRÁVO a) Vysvětlete, co je to právo, jaký je vztah mezi objektivním a subjektivním právem PRÁVO a) Vysvětlete, co je to právo, jaký je vztah mezi objektivním a subjektivním právem Právo soubor předpisů, podle kterých se organizuje a řídí život lidské společnosti. Právní předpisy závazně určují,

Více

MEMORANDUM K PROBLEMATICE NADZVUKOVOVÝCH LETOUNŮ

MEMORANDUM K PROBLEMATICE NADZVUKOVOVÝCH LETOUNŮ MEMORANDUM K PROBLEMATICE NADZVUKOVOVÝCH LETOUNŮ Petr Nečas a Jan Vidím poslanci PSP ČR 1. ÚVOD 1.1. Vláda začala s výběrem nadzvukového letounu v době, kdy ještě platila původní, dnes již neplatná verze

Více

ST STANOVY. Cechu elektrické požární signalizace České republiky. Základní ustanovení

ST STANOVY. Cechu elektrické požární signalizace České republiky. Základní ustanovení ST STANOVY Cechu elektrické požární signalizace České republiky Základní ustanovení Cech elektrické požární signalizace České republiky (dále jen Cech EPS ČR) je dobrovolným zájmovým sdružením založeným

Více

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008

Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 Vyhodnocení plnění programových cílů z valné hromady SPS v roce 2004 únor 2008 1. Oblast ekonomického prostředí podnikání Ekonomické podmínky pro podnikání se za uplynulé čtyři roky zlepšily, podstatně

Více

Etika výzkumu v behaviorálních vědách: praktické zkušenosti a výzvy

Etika výzkumu v behaviorálních vědách: praktické zkušenosti a výzvy Etika výzkumu v behaviorálních vědách: praktické zkušenosti a výzvy Filip Smolík smolik@praha.psu.cas.cz Psychologický ústav AV ČR Etika ve výzkumu Ve vědě je řada potenciálně etických témat Etika publikování

Více

Mediálně komunikační vzdělávání

Mediálně komunikační vzdělávání Mediálně komunikační vzdělávání Základní osnova kurzu Mediálně komunikačního vzdělávání bude pokrývat zejména níže uvedená témata, způsoby vzdělávání a okruhy. Ze zpětné vazby účastníků manažerského a

Více

Stanovy České komory zdravotnických pracovníků

Stanovy České komory zdravotnických pracovníků Stanovy České komory zdravotnických pracovníků Sjezd delegátů České komory zdravotnických pracovníků schvaluje tento Stavovský předpis. Část první Obecná ustanovení 1 (1) Stanovy České komory zdravotnických

Více

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389

Svět po roce 1945. MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, 664 51 Šlapanice www.zsslapanice.cz MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/21.2389 Svět

Více

Z Á P I S. z odborného semináře Ministerstva vnitra "PRÁVO NA INFORMACE"

Z Á P I S. z odborného semináře Ministerstva vnitra PRÁVO NA INFORMACE Z Á P I S z odborného semináře Ministerstva vnitra "PRÁVO NA INFORMACE" Termín a místo konání: 8. prosince 2015 9:00 hod, budova Ministerstva vnitra (CENTROTEX; velký sál č. 1.14), nám. Hrdinů 1634/3,

Více

Článek I Název a sídlo Článek II Právní postavení Společnosti Článek III Účel Společnosti

Článek I Název a sídlo Článek II Právní postavení Společnosti Článek III Účel Společnosti Článek I Název a sídlo 1. Název spolku: Česká evaluační společnost, z.s. 2. Anglický ekvivalent názvu spolku: Czech Evaluation Society, registered association 3. Sídlem spolku je Heřmanova 22, 170 00 Praha

Více

Pracovní překlad. Česko-izraelské mezivládní konzultace Společné prohlášení

Pracovní překlad. Česko-izraelské mezivládní konzultace Společné prohlášení Pracovní překlad Česko-izraelské mezivládní konzultace Společné prohlášení 22. května 2016 se uskutečnily 4. mezivládní konzultace vlád České republiky a Státu Izrael za předsednictví předsedy vlády České

Více

Dokument pro Radu Českého rozhlasu

Dokument pro Radu Českého rozhlasu Vyjádření vedení ČRo ke stížnosti ČESKÉ LÉKÁRNY HOLDING a.s. na údajné porušení Kodexu Českého rozhlasu v sérii zpravodajských šotů a reportáží pojednávajících o nové obchodní strategii stěžovatele odvysílaných

Více

SMLOUVA O DLOUHODOBÉ SPOLUPRÁCI

SMLOUVA O DLOUHODOBÉ SPOLUPRÁCI SMLOUVA O DLOUHODOBÉ SPOLUPRÁCI Smluvní strany: TOP 09, politická strana se sídlem Revoluční 24, Praha 1 jednající: Karlem Schwarzenbergem, předsedou přípravného výboru Miroslavem Kalouskem, členem přípravného

Více

Nová strategie obchodní a investiční politiky

Nová strategie obchodní a investiční politiky Úvod Na exportu EU v současné době závisí přes 30 milionů pracovních míst a předpokládá se, že v budoucích 10-15 letech bude 90% růstu generováno za hranicemi EU, proto je potřeba navázat vztahy se třetími

Více

Bulletin Trojúhelníků Červen 2011 Č. 176 Finální text Strana 1: Odhalování Plánu Boha

Bulletin Trojúhelníků Červen 2011 Č. 176 Finální text Strana 1: Odhalování Plánu Boha Bulletin Trojúhelníků Červen 2011 Č. 176 Finální text Strana 1: Odhalování Plánu Boha Vznešené emanace Božstva stále vlévají potence světla a lásky do mysli a srdce lidské rasy. Velká Bytí na vnitřní straně

Více

II. Vzdělávání vedoucích úředníků

II. Vzdělávání vedoucích úředníků II. Vzdělávání vedoucích úředníků Cílová skupina a účel vzdělávání: Vzdělávání je určeno pro vedoucí úřadů, krajů, statutárních měst a pro tajemníky obcí s rozšířenou působností. Cílem vzdělávacího programu

Více

ČESKO-BRAZILSKÉ VZTAHY V KONTEXTU STRATEGICKÉHO PARTNERSTVÍ EU-BRAZÍLIE

ČESKO-BRAZILSKÉ VZTAHY V KONTEXTU STRATEGICKÉHO PARTNERSTVÍ EU-BRAZÍLIE ČESKO-BRAZILSKÉ VZTAHY V KONTEXTU STRATEGICKÉHO PARTNERSTVÍ EU-BRAZÍLIE Jan Němec květen 2008 Asociace pro mezinárodní otázky, Žitná 27, 110 00 Praha 1; tel./fax. +420 224 813 460; www.amo.cz; info@amo.cz

Více

Strategie Technologické agentury ČR STRATA 2020. od myšlenek k aplikacím

Strategie Technologické agentury ČR STRATA 2020. od myšlenek k aplikacím Strategie Technologické agentury ČR STRATA 2020 od myšlenek k aplikacím Hlavní cíl: Hlavním cílem realizace STRATA 2020 je významně přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti České republiky a podpořit přechod

Více

Subjekty: SUVERÉNNÍ STÁTY = ty, které mají svrchovanou moc nad obyvatelstvem svého území

Subjekty: SUVERÉNNÍ STÁTY = ty, které mají svrchovanou moc nad obyvatelstvem svého území Otázka: Mezinárodní vztahy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Pei Mezinárodní vztahy = věda o mezinárodních vztazích zabývajících se nalezením bezpečnějších a efektivnějších prostředků organizace

Více

ČESKÁ ŠIPKOVÁ ORGANIZACE, z. s. Stanovy spolku

ČESKÁ ŠIPKOVÁ ORGANIZACE, z. s. Stanovy spolku ČESKÁ ŠIPKOVÁ ORGANIZACE, z. s. Stanovy spolku Úplné znění ke dni 12. prosince 2015 Čl. I Název a sídlo Spolku 1. Spolek nese název Česká šipková organizace, z. s. (dále také jen Spolek či ČŠO ), používá

Více

Sport jako prostředek k podpoře vzdělávání, zdraví, rozvoje a míru

Sport jako prostředek k podpoře vzdělávání, zdraví, rozvoje a míru Organizace spojených národů Valné shromáždění Distribuce.: omezená 16. říjen 2014 Původní jazyk: angličtina A/69/L.5 69. zasedání Položka agendy: 11 Sport pro rozvoj a mír Austrálie, Rakousko, Ázerbájdžán,

Více

Lidé. Členové katedry PhDr. et Mgr. Kryštof Kozák, Ph.D. - vedoucí katedry. doc. PhDr. Miloš Calda - garant oboru Americká studia

Lidé. Členové katedry PhDr. et Mgr. Kryštof Kozák, Ph.D. - vedoucí katedry. doc. PhDr. Miloš Calda - garant oboru Americká studia Lidé Na Katedře severoamerických studií pracují ti nejlepší odborníci ve svém oboru. Kromě interních zaměstnanců a studentů doktorského studia katedra úzce spolupracuje také s několika experty externími

Více

Představení kampaně ČESKO PROTI CHUDOBĚ. Workshop Summit skupiny G-8 v Gleneagles 6.-8.7. Co přinese pro Evropu a ČR?

Představení kampaně ČESKO PROTI CHUDOBĚ. Workshop Summit skupiny G-8 v Gleneagles 6.-8.7. Co přinese pro Evropu a ČR? Představení kampaně ČESKO PROTI CHUDOBĚ Workshop Summit skupiny G-8 v Gleneagles 6.-8.7. Co přinese pro Evropu a ČR? Informační středisko OSN, Praha, 28. června 2005 1. O co v kampani jde 2. Kdo je součástí

Více

Nadace a fondy obecně u nás nejvíce podporují oblast zdravotní, následuje oblast vzdělávání a oblast sociální a humanitární. (viz Graf č.

Nadace a fondy obecně u nás nejvíce podporují oblast zdravotní, následuje oblast vzdělávání a oblast sociální a humanitární. (viz Graf č. Nadační sektor v České republice v roce 2015 Klíčové výstupy a informace Svojí povahou je nadace a nadační fond správce majetku a zejména dárce, který podporuje třetí osoby, respektive veřejně prospěšné

Více

Od chvíle, kdy jsme zahájili naší první akci za propuštění vězňů svědomí v roce 1961, usilujeme o ochranu lidských práv po celém světě.

Od chvíle, kdy jsme zahájili naší první akci za propuštění vězňů svědomí v roce 1961, usilujeme o ochranu lidských práv po celém světě. Historie Amnesty International Od chvíle, kdy jsme zahájili naší první akci za propuštění vězňů svědomí v roce 1961, usilujeme o ochranu lidských práv po celém světě. V současnosti máme více, než 3 miliony

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 20.10.2015 COM(2015) 516 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Výroční zpráva o jednáních uskutečněných Komisí v oblasti vývozních úvěrů, ve smyslu nařízení (EU)

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

WASHINGTON _ PRAHA. Depeše velvyslanectví USA v Československu v listopadu a prosinci 1989. K vydání připravil Vilém Prečan

WASHINGTON _ PRAHA. Depeše velvyslanectví USA v Československu v listopadu a prosinci 1989. K vydání připravil Vilém Prečan PRAHA WASHINGTON _ PRAHA Depeše velvyslanectví USA v Československu v listopadu a prosinci 1989 K vydání připravil Vilém Prečan Knihovna Václava Havla Praha 2004 Seznam dokumentů 1. Prague 06366 Praha,

Více

PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace

PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace PODPORA SOCIÁLNÍ EKONOMICE Strategická inovace Marie Dohnalová, Martin Potůček Centrum pro sociální a ekonomické strategie Fakulty sociálních věd a Fakulta humanitních studií Karlova univerzita v Praze

Více

První tisková konference Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

První tisková konference Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky První tisková konference Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky ŽENEVA, Palác národů, 21. července 2005 (Informační služba OSN) - Následující text obsahuje hlavní informace z dnešní tiskové konference Antónia

Více

Obsah závěrečné zprávy. 1. Řešená problematika. 2. Poznatky z diskusí. 3. Navštívené instituce. 4. Porovnání s naší zemí. 5.

Obsah závěrečné zprávy. 1. Řešená problematika. 2. Poznatky z diskusí. 3. Navštívené instituce. 4. Porovnání s naší zemí. 5. Studijní návštěva 2013-2014 Jméno účastníka: Štěpánka Thérová Název školy/instituce: Střední škola hotelnictví a podnikání SČMSD, Hronov, s.r.o Funkce: ředitel školy Adresa instituce: Čapkova 193, Hronov,

Více

Vedle zákona č. 200/1990 Sb. jakožto obecné normy přestupkového práva hmotného i procesního, jsou přestupky reglementovány ve značném množství

Vedle zákona č. 200/1990 Sb. jakožto obecné normy přestupkového práva hmotného i procesního, jsou přestupky reglementovány ve značném množství Závěr I. Řízení o přestupcích představuje kvalifikovaný postup správních orgánů, ve kterém je rozhodováno o konkrétních právech, právem chráněných zájmech a povinnostech jmenovitě určených osob. Účelem

Více

CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU MANAGEMENT I

CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU MANAGEMENT I CVIČENÍ Z PŘEDMĚTU MANAGEMENT I Doc. Ing. Josef F. Palán, CSc. katedra podnikání a oceňování konzultace: pondělí 13.00 až 14.30 hod., místnost 310, nutná rezervace konzultací E-mailem: jpalan@bivs.cz CÍLE

Více

Vytvořte pro svou organizaci obhájce

Vytvořte pro svou organizaci obhájce Vytvořte pro svou organizaci obhájce Autorka prezentace Audrey P. Kintzi, ACFRE 12.10.2011 2007 University of St. Thomas, Opus College of Business O autorce Více než 25 let zkušeností s managementem neziskových

Více

Volby 2013. Volby 2013 v České televizi

Volby 2013. Volby 2013 v České televizi Volby 2013 v České televizi 1. PŘEDVOLEBNÍ VYSÍLÁNÍ 2. VOLBY 2013 PŘEDVOLEBNÍ DEBATY Z KRAJŮ 3. PRŮZKUMY PRO PŘEDVOLEBNÍ DEBATY 4. INTERVIEW DANIELY DRTINOVÉ 5. UDÁLOSTI, KOMENTÁŘE 6. POLITICKÉ SPEKTRUM

Více

Etický kodex. zaměstnanců podniku Lesy České republiky, s.p.

Etický kodex. zaměstnanců podniku Lesy České republiky, s.p. Příloha č.6 Pracovního řádu 01/2013 Etický kodex zaměstnanců podniku Lesy České republiky, s.p. 1. Poslání Lesy České republiky s.p. (dále jen LČR nebo též podnik) se tímto etickým kodexem hlásí k definovaným

Více

Q1 2012. Manpower Index trhu práce Česká republika

Q1 2012. Manpower Index trhu práce Česká republika Q1 212 Manpower Index trhu práce Česká republika Výsledky průzkumu 1. čtvrtletí 212 Manpower Index trhu práce Česká republika Obsah Q1/12 Index trhu práce v České republice 1 Regionální porovnání Porovnání

Více

ČESKO JAK JSME NA TOM? Národní bezpečnost 20. 10. 2015. Jatka 78 (Jateční 1530/33, Praha 7 Holešovice)

ČESKO JAK JSME NA TOM? Národní bezpečnost 20. 10. 2015. Jatka 78 (Jateční 1530/33, Praha 7 Holešovice) ČESKO JAK JSME NA TOM? 2. 1. 215 Jatka 78 (Jateční 153/33, Praha 7 Holešovice) Národní bezpečnost Národní bezpečnost Garant: Tomáš Pojar Česká republika prožívá z dlouhodobějšího hlediska období nebývalého

Více

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu

Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část 00. Úvodní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu Osnova kurzu Vzdělávání vedoucích úředníků - obecná část ní informace ke studiu e-learningových kurzů RENTEL a. s. 01. Informace ke studiu 02. Informace o kurzu 01. Úvod do managementu ve veřejné správě

Více

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz

Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Ukazka knihy z internetoveho knihkupectvi www.kosmas.cz Mgr. JUDr. Jaroslav Grinc, Ph.D. PRÁVO PRO POLITOLOGY Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420

Více

PŘÍJMY SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ

PŘÍJMY SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ PŘÍJMY SPORTOVNÍCH ORGANIZACÍ Problém číslo jedna současného sportovního managementu je získávání finančních prostředků nutných pro úspěšný a zdárný chod sportovní organizace. Existuje řada možností, jak

Více

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva

ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE. Inspekční zpráva ČESKÁ ŠKOLNÍ INSPEKCE Inspektorát Ústí nad Labem Inspekční zpráva Výchovný ústav pro mládež, Pšov 1 Pšov 1, 441 01 Podbořany - Pšov Identifikátor školského zařízení: 600 029 247 Zřizovatel: Ministerstvo

Více

www.pwc.com Informace o projektu Skolkovo Festival Česká inovace 22. února 2011

www.pwc.com Informace o projektu Skolkovo Festival Česká inovace 22. února 2011 www.pwc.com Informace o projektu Skolkovo Festival Česká inovace 22. února 2011 Obsah Cíle projektu Skolkovo Hlavní zásady Co je Skolkovo, co Skolkovo není Stavební kameny Skolkovo Klastry projektu Skolkovo

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČESKÉ SPOLEČNOSTI EKONOMICKÉ V ROCE 2014

ZPRÁVA O ČINNOSTI ČESKÉ SPOLEČNOSTI EKONOMICKÉ V ROCE 2014 Česká společnost ekonomická, o. s. Politických vězňů 7, 110 00 Praha 1 mobil: +420-728 523 615 elektronická pošta: cse@cse.cz, web: www.cse.cz IČO: 00444685, číslo účtu: 1923626399/0800 ZPRÁVA O ČINNOSTI

Více

Český politický extremismus stručný exkurs

Český politický extremismus stručný exkurs Český politický extremismus stručný exkurs Mgr. Michal Mazel Vstupní poznámky Spor o samotný pojem, definice politologické, úřední, policejní, využití politické Související pojmy: totalitarismus, radikalismus,

Více

Neformální skupina 1. schůzka 14. března 2016 místní Agenda 21 Národní síť Zdravých měst ČR O čem dneska bude řeč? Projekt Zdravé město Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM ČR) Místní Agenda 21 Kritéria

Více

V. Mezinárodní sympozium Česká zahraniční politika

V. Mezinárodní sympozium Česká zahraniční politika Ústav mezinárodních vztahů, v. v. i. Vás srdečně zve na V. Mezinárodní sympozium Česká zahraniční politika Demokracie a demokratizace PROGRAM 12. - 13. listopadu 2013 Ministerstvo zahraničních věcí Loretánské

Více

E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442

E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442 E L O G O S ELECTRONIC JOURNAL FOR PHILOSOPHY/2006 ISSN 1211-0442 Existují morální zákony á priori, nebo jsou pouze vyjádřením soudobých názorů ve společnosti? Ondřej Bečev 1) Vysvětlivky K použitým písmům

Více

KATALOG SLUŽEB ITALSKO-ČESKÁ OBCHODNÍ KOMORA V PRAZE ČESKÁ REPUBLIKA SINTESI DEI PRINCIPALI SERVIZI E MODALITA DI EROGAZIONE

KATALOG SLUŽEB ITALSKO-ČESKÁ OBCHODNÍ KOMORA V PRAZE ČESKÁ REPUBLIKA SINTESI DEI PRINCIPALI SERVIZI E MODALITA DI EROGAZIONE KATALOG SLUŽEB ITALSKO-ČESKÁ OBCHODNÍ KOMORA V PRAZE ČESKÁ REPUBLIKA SINTESI DEI PRINCIPALI SERVIZI E MODALITA DI EROGAZIONE Zodpovědná osoba - služby podnikům: Mgr. Agáta Zábranská imprese@camic.cz tel

Více

Čínská lidová republika - Úplná svoboda médií?

Čínská lidová republika - Úplná svoboda médií? Čínská lidová republika - Úplná svoboda médií? Až přijedou média do Číny, dáme jim úplnou svobodu informovat. (...) Jsme si jistí, že příchod Her do Číny nejen podpoří naši ekonomiku, ale také zlepší sociální

Více

Právo - soubor právních předpisů, norem a pravidel, kterými se organizuje život společnosti

Právo - soubor právních předpisů, norem a pravidel, kterými se organizuje život společnosti Otázka: Právo a jeho vývoj Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Kuba Vybíral Právo - soubor právních předpisů, norem a pravidel, kterými se organizuje život společnosti - dodržování předpisů je

Více

1. programový seminář pražských Mladých sociálních demokratů, Mladých lidovců a Mladých zelených

1. programový seminář pražských Mladých sociálních demokratů, Mladých lidovců a Mladých zelených OFICIÁLNÍ ZÁZNAM 1. programový seminář pražských Mladých sociálních demokratů, Mladých lidovců a Mladých zelených konaný v Lidovém domě (Steinerově sále), ulici Hybernská 1033/7, 110 00 Praha 1 dne 4.

Více

Mezinárodní smlouva o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství

Mezinárodní smlouva o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství III. Mezinárodní smlouva o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství Preambule Smluvní strany, přesvědčeny o zvláštní povaze rostlinných genetických zdrojů pro výživu a zemědělství, jejich

Více

Stínová vláda ČSSD. Vláda společenské odpovědnosti. www.cssd.cz

Stínová vláda ČSSD. Vláda společenské odpovědnosti. www.cssd.cz Stínová vláda ČSSD Vláda společenské odpovědnosti www.cssd.cz 14.7.2010 www.cssd.cz 1 Stínový předseda vlády Mgr. Bohuslav Sobotka Věk 38 Rodinný stav ženatý, 2 děti Vzdělání Právnická fakulta Masarykovy

Více

NÁRODNÍ PLÁN. ehealth je zásadním předpokladem pro udržitelnost. Motto: a rozvoj českého zdravotnictví

NÁRODNÍ PLÁN. ehealth je zásadním předpokladem pro udržitelnost. Motto: a rozvoj českého zdravotnictví NÁRODNÍ PLÁN ROZVOJE ehealth Motto: ehealth je zásadním předpokladem pro udržitelnost a rozvoj českého zdravotnictví České národní fórum pro ehealth občanské sdružení se sídlem Trojanova 12, 120 00 Praha

Více

Etické a právní aspekty výzkumu na embryonálních kmenových buňkách. JUDr. Tomáš Doležal, Ph.D., LL.M. ÚSP AV ČR, v.v.i.

Etické a právní aspekty výzkumu na embryonálních kmenových buňkách. JUDr. Tomáš Doležal, Ph.D., LL.M. ÚSP AV ČR, v.v.i. Etické a právní aspekty výzkumu na embryonálních kmenových buňkách JUDr. Tomáš Doležal, Ph.D., LL.M. ÚSP AV ČR, v.v.i. Aktuálnost tématu - USA na konci dubna rozhodl federální odvolací soud o tom, že federální

Více

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. Plán práce na školní rok 2015/2016 strana 1 z 12

PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. Plán práce na školní rok 2015/2016 strana 1 z 12 PLÁN PRÁCE ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Plán práce na školní rok 2015/2016 strana 1 z 12 I. Výchova a vzdělávání Rozvíjet osobnost žáka k samostatnému myšlení a svobodnému rozhodování, aktivnímu přístupu k dalšímu

Více

Transformace zahraniční politiky Indie

Transformace zahraniční politiky Indie Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Diplomová práce Transformace zahraniční politiky Indie Matěj Krčín Plzeň 2015 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Katedra politologie a

Více

21 listopad. Vážení čtenáři, Zvlášť zajímavé články: Olomoucký kraj v Bruselu na výročním zasedání ERRIN 2. Příručka pro dotace z EU 3-4

21 listopad. Vážení čtenáři, Zvlášť zajímavé články: Olomoucký kraj v Bruselu na výročním zasedání ERRIN 2. Příručka pro dotace z EU 3-4 21 listopad 2007 21 Zvlášť zajímavé články: Olomoucký kraj v Bruselu na výročním zasedání ERRIN 2 Příručka pro dotace z EU 3-4 Období českého předsednictví: v Bruselu byl představen oficiální program 5

Více

Vážená paní ředitelko, Vážený pane řediteli,

Vážená paní ředitelko, Vážený pane řediteli, Vážená paní ředitelko, Vážený pane řediteli, dovolujeme si Vám zaslat podrobnou informaci o projektu Rozvoj kompetencí řídících pracovníků škol a školských zařízení Královéhradeckého kraje Model profesního

Více

Den nezávislosti 2016

Den nezávislosti 2016 Oficiální pravidla video soutěže Den nezávislosti 2016 Život, svoboda a právo na štěstí: Co pro vás znamená americký Den nezávislosti? Sponzoři soutěže 1 Soutěž Den nezávislosti 2016 sponzoruje Velvyslanectví

Více

Transformační politika

Transformační politika Transformační politika V roce 2007 se mezi přístupy zahraniční politiky ČR objevuje nový koncept nazvaný transformační politika. V něm se propojují jednotlivé nástroje zahraniční politiky potenciálně schopné

Více

Schéma vzdělávání ODS

Schéma vzdělávání ODS STRATEGIE ÚSPĚCHU MOTTO»Žijeme ve světě tvrdé konkurence ekonomických, profesních, společenských a politických zájmů a názorů. V tomto světě může uspět pouze ten, kdo je na konkurenci dobře připraven psychicky,

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.10.2015 COM(2015) 480 final SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ o uplatňování nařízení Rady (ES) č. 1005/2008, kterým se zavádí systém Společenství pro předcházení,

Více

Interní audit ve Zlínském kraji do současnosti

Interní audit ve Zlínském kraji do současnosti Setkání interních auditorů při příležitosti oslav 20 let Českého institutu interních auditorů v ČR pořadatel Český institut interních auditorů pod záštitou primátora města Brna, pana Ing. Petra Vokřála

Více

Stanovy České asociace sester, z. s.

Stanovy České asociace sester, z. s. Stanovy České asociace sester, z. s. Část první Obecná ustanovení Článek 1 Název, sídlo 1. Česká asociace sester, z. s. (dále jen ČAS) je dobrovolná samosprávná, nepolitická a profesní organizace zdravotnických

Více

MY A EVROPA KUDY VEDE CESTA K EFEKTIVNĚJŠÍ EKONOMICE V UNII OD VŠEOBECNA, PŘEZ ROZPOČTY K DANÍM. Praha 27. listopadu 2015 Evropské fórum podnikání

MY A EVROPA KUDY VEDE CESTA K EFEKTIVNĚJŠÍ EKONOMICE V UNII OD VŠEOBECNA, PŘEZ ROZPOČTY K DANÍM. Praha 27. listopadu 2015 Evropské fórum podnikání MY A EVROPA KUDY VEDE CESTA K EFEKTIVNĚJŠÍ EKONOMICE V UNII OD VŠEOBECNA, PŘEZ ROZPOČTY K DANÍM. Praha 27. listopadu 2015 Evropské fórum podnikání Co jsou největší problémy dneška? Pro Vás Pro Naši zemi

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 2 A 20/2002 OL - 80 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Václava Novotného a soudkyň JUDr. Lenky Matyášové

Více

Informační bezpečnost a právo na svobodný přístup k informacím.

Informační bezpečnost a právo na svobodný přístup k informacím. JUDr. Štěpán KALAMÁR, doc. RNDr. Josef Požár, CSc. Informační bezpečnost a právo na svobodný přístup k informacím. Úvod Prudký nástup výpočetní techniky do všech oblastí společenského života způsobil,

Více

OSN. Ing. Lucie Hrušková. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

OSN. Ing. Lucie Hrušková. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám OSN Ing. Lucie Hrušková Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Hrušková. Dostupné z Metodického portálu

Více

1 Příležitosti a hrozby stavebnictví v dalších letech Ing. Miloslav Mašek, CSc. Svaz podnikatelů ve stavebnictví ÚVOD 2 Stavebnictví je průmyslové odvětví, které je více než jiné závislé na stavu ekonomiky

Více

Olympijská stipendia

Olympijská stipendia Olympijská stipendia Společný projekt Českého olympijského výboru a Vysoké školy ekonomie a managementu VYSOKÁ ŠKOLA EKONOMIE A MANAGEMENTU Studium všem! 1 www.vsem.cz ww w ww w..v.vs vse em m.cz..ccz

Více

MEZINÁRODNÍ ÚMLUVA PROTI DOPINGU VE SPORTU

MEZINÁRODNÍ ÚMLUVA PROTI DOPINGU VE SPORTU MEZINÁRODNÍ ÚMLUVA PROTI DOPINGU VE SPORTU Paříž, 19. října 2005 - 2 - MEZINÁRODNÍ ÚMLUVA PROTI DOPINGU VE SPORTU Generální konference Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu, nadále jen

Více

5HD337 Hospodářský a politický vývoj Dálného východu ve 20. století

5HD337 Hospodářský a politický vývoj Dálného východu ve 20. století Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti 5HD337 Hospodářský a politický vývoj Dálného východu ve 20. století Název projektu: Inovace studijního programu Ekonomie a hospodářská

Více

LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 1

LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 1 LESNICKÁ POLITIKA Přednáška č. 1 Úvod do politologie JAROMÍR VAŠÍČEK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 OSNOVA - úvod do politologie

Více

4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik.

4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik. 4. Etika a veřejná politika. Normativní modely veřejných politik. Témata: 1. - Hodnotové zakotvení veřejných politik 2. - Normativní modely veřejných politik 3. - Etika ve veřejné politice Prameny: Brown,

Více

Rozhovor ředitele Centra bezpečnostních studií Ing. Jaroslava Salivara pro Parlamentní listy na téma migrace

Rozhovor ředitele Centra bezpečnostních studií Ing. Jaroslava Salivara pro Parlamentní listy na téma migrace Rozhovor ředitele Centra bezpečnostních studií Ing. Jaroslava Salivara pro Parlamentní listy na téma migrace CEBES, 2.4. 2015 Řecko a Itálie svou vlastní nečinností, pod dozorem Bruselu, otevřeli Evropu

Více

Služební poměr podle zákona o státní službě ve srovnání s pracovním poměrem (1.)

Služební poměr podle zákona o státní službě ve srovnání s pracovním poměrem (1.) Služební poměr podle zákona o státní službě ve srovnání s pracovním poměrem (1.) Základní odlišnosti, vznik služebního poměru, překážky ve službě, úřednická zkouška JUDr. Tereza Erényi, LL.M., Mgr. Daniel

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: Název projektu školy: Šablona III/2: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Výuka s ICT na SŠ obchodní České

Více

Analýza manipulativních technik na vybraných českých serverech Výzkumná zpráva

Analýza manipulativních technik na vybraných českých serverech Výzkumná zpráva Analýza manipulativních technik na vybraných českých serverech Výzkumná zpráva Miloš Gregor (mgregor@fss.muni.cz), Petra Vejvodová (vejvodov@fss.muni.cz) Sledované servery: parlamentnilisty.cz, ac24.cz,

Více

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení

Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení Vzdělávání pracovníků veřejné správy o problematice osob se zdravotním postižením a zdravotního postižení 1. Úvod Podle Listiny základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky,

Více

Strategie migrační politiky České republiky

Strategie migrační politiky České republiky Strategie migrační politiky České republiky ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Předkládané zásady migrační politiky formulují priority České republiky v

Více

Zahraniční politika České republiky vůči nedemokratickým státům (KLDR)

Zahraniční politika České republiky vůči nedemokratickým státům (KLDR) Západočeská univerzita v Plzni Fakulta filozofická Bakalářská práce Zahraniční politika České republiky vůči nedemokratickým státům (KLDR) Klára Sudová Plzeň 2015 Západočeská univerzita v Plzni Fakulta

Více

CFA / OVB Forecasting Survey

CFA / OVB Forecasting Survey Donath-Burson-Marsteller Factum Invenio / Forecasting Survey Závěrečná zpráva z průzkumu únor 2010 Obsah O průzkumu 3 Hlavní zjištění 4 Světová ekonomika 5 Česká ekonomika 8 Letošní volby v ČR 12 Vstup

Více

Genocida ve Rwandě. Barbora Vojtěchová

Genocida ve Rwandě. Barbora Vojtěchová Genocida ve Rwandě Barbora Vojtěchová Obsah O Rwandě Geografie, Ekonomika, Demografie Historické souvislosti Před kolonialismem Kolonialismus Revoluce Převrat Formování RPF Genocida Občanská válka Genocida

Více

Důvodová zpráva. Obecná část. A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (malá RIA)

Důvodová zpráva. Obecná část. A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (malá RIA) IV. Důvodová zpráva Obecná část A. Závěrečná zpráva hodnocení dopadů regulace RIA (malá RIA) 1. Důvod předložení Název návrh zákona, kterým se mění zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání

Více

*** NÁVRH DOPORUČENÍ

*** NÁVRH DOPORUČENÍ EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 30. 1. 2014 2013/0120B(NLE) *** NÁVRH DOPORUČENÍ k návrhu rozhodnutí Rady o uzavření Rámcové dohody o komplexním partnerství

Více

KATEDRA SOCIÁLNÍ PRÁCE

KATEDRA SOCIÁLNÍ PRÁCE PŘEHLED INFORMACÍ DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 2016 (A) bakalářské studium - organizace a obsah studia - praxe (B) magisterské studium - specializace - praxe (C) studium v zahraničí (D) přijímací řízení BAKALÁŘSKÉ

Více

ZÁKON ze dne 2013 o státním zastupitelství ČÁST PRVNÍ POSTAVENÍ A PŮSOBNOST STÁTNÍHO ZASTUPITELSTVÍ A ZÁKLADNÍ ZÁSADY JEHO ČINNOSTI.

ZÁKON ze dne 2013 o státním zastupitelství ČÁST PRVNÍ POSTAVENÍ A PŮSOBNOST STÁTNÍHO ZASTUPITELSTVÍ A ZÁKLADNÍ ZÁSADY JEHO ČINNOSTI. V l á d n í n á v r h ZÁKON ze dne 2013 o státním zastupitelství Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ POSTAVENÍ A PŮSOBNOST STÁTNÍHO ZASTUPITELSTVÍ A ZÁKLADNÍ ZÁSADY JEHO ČINNOSTI

Více